naše weby

Výpravní budova 16/H
aktualizace 2. 12. 2023
Tranzitní koridory
popisy, tabulky, foto...
Historie českých SPZ
aktualizace 12. 1. 2007
Elektrizace ve Slezsku
historie, mapy, tabulky

naši partneři

praktické

RSS 2.0RSS 2.0
mobilní verze

tiráž

© Společnost přátel kolejové dopravy,
2004–2024
ISSN 1801-6189
celá tiráž | přispěvatelé
ochrana osobních údajů
redakce@k-report.net

články » železnice » provoz » vlaky prázdných kontejnerů

Vlaky prázdných kontejnerů

text: Karel Zeman a Jan Zukal
neoznačené foto: Jan Zukal
vloženo: 16. 4. 2010

Pravidelné linky kombinované kontejnerové dopravy do a z námořních přístavů (Hamburg, Bremerhaven, Rotterdam, Koper) jsou zpravidla naloženy směsí kontejnerů patřících různým rejdařským společnostem (určitou výjimkou jsou vlaky operátora ERS do Mělníka, které bývají loženy kontejnery Maersk). Na těchto vlacích, které drtivou většinou provozuje operátor Metrans, se tak můžeme setkat především s kontejnery společností MSC, CMA CGM, Evergreen, Hapag-Lloyd, CSCL, APL, Hanjin, Cosco, NYK, MOL, China Shipping, Hamburg Süd a řady dalších menších rejdařů, popřípadě s kontejnery patřícími leasingovým společnostem (napr. Textainer, Capital, Gold Touax aj.).

Běžný kontejnerový vlak Hamburg – Praha-Uhříněves byl zachycen 24. ledna 2010 poblíž tunelu u obce Vepřek, vedený přípřeží lokomotiv 372.008 a 014 ČD Cargo.

Mimo tyto pravidelné vlaky se na našich kolejích můžeme setkat i s ucelenými vlaky kontejnerů, jezdícími mimo zavedené relace a navíc těšící oko fotografa a fanouška železnice: bývají naloženy kontejnery pouze jednoho rejdaře a tvoří tak zajímavé doplnění pravidelných vlaků. Velké rejdařské společnosti mají na strategických místech rozmístěna depa prázdných kontejnerů, která umožňují reagovat pružně na poptávku zákazníků po nejběžnějších typech kontejnerů a snižují nároky na dopravu prázdných kontejnerů ze vzdálených míst. Z hlediska trhu námořní přepravy je však Česká republika, a obecně střední Evropa, importním teritoriem, na vnitrostátních kontejnerových depech (depa provozují pro jednotlivé rejdaře operátoři, největší zásoby prázdných kontejnerů jsou na terminálech Metransu Praha-Uhřiněves, Lípa nad Dřevnicí a Nýřany) se tak pravidelně hromadí prázdné kontejnery, pro které není dostatečná exportní poptávka. Čas od času jsou tedy rejdaři nuceni prázdné kontejnery přesouvat do exportních oblastí, ve směru z České republiky jsou tak nepravidelně vypravovány ucelené vlaky na depa v Bavorsku (Regensburg, München), popřípadě na depa v oblasti Porúří (Ludwigshafen, Mannheim), tj. do silných průmyslových a exportních oblastí Německa. Stojí za to připomenout, že Německo je stále největším světovým exportérem zboží. Část prázdných kontejnerů míří i přímo zpět do přístavů, kde jsou naloďovány ve směru na Dálný východ.

Dlouhodobý nezájem společnosti DB o přepravy do a z Bavorska přes PPS Česká Kubice / Furth im Wald vyústil v roce 2008 v první vlaky Railtransportu pro operátora Metrans, konkrétně z Prahy-Uhříněvse do Norimberku pro japonského rejdaře NYK Line. Konkurenční výhodou Railtransportu bylo a stále je schopnost nabídnout vozbu přes hranice v jedné trakci, tj. se stejnou lokomotivou a personálem v ČR i v Německu. Spolupráce mezi Metransem a Railtransportem v  loňském roce vyústila v majetkový vstup Metransu do tohoto privátního dopravce, v němž vlastní 50% podíl.

Přepravy na depa v Bavorsku jsou tak již několik let doménou dopravce Railtransport, zatímco v dalších směrech přes PPS Děčín vozí vlaky ČD Cargo a DB Schenker, u vlaků z Prahy-Žižkova pro Intrans pak ČD Cargo a ITL Cargo.

Ucelený vlak kontejnerů MSC opouští Prahu o velikonočním pondělí 5. dubna 2010. Z důvodu odklonové jízdy přes Lysou nad Labem je v čele stroj 753.773 jako pražská „dispečerka“ S13. Jeden z prvních vlaků dopravce Railtrans Praha-Uhříněves – Česká Kubice – Regensburg, ložený prázdnými kontejnery rejdaře NYK, je připraven k odjezdu v pozdním večeru 5. května 2008 ve výchozí stanici.
Především pro potřeby průmyslové zóny Plzeň Bory (Panasonic) slouží terminál Metransu v Nýřanech, na snímcích je zachycen odvoz prázdných kontejnerů francouzského rejdaře CMA CGM 6. dubna 2009, nejprve v žst. Nýřany a stejný vlak krátce po odjezdu z Nýřan.
Lokomotia ČD Cargo řady 163 při průjezdu Řeží u Prahy a Vraňany s prázdnými kontejnery CMA CGM na zbrusu nových vozech Sggrss z trebišovské vagónky při cestě z Prahy-Uhříněvsi do Ludwigshafenu. foto Jan Vašiček (levé) a Lukáš Soukup
Večerní atmosféra v Praze-Uhřiněvsi před odjezdem repozičního vlaku do Ludwigshafenu, v čele vlaku s kontejnery CMA CGM lokomotiva 130.022 ČD Cargo. 29. březen 2010


diskuse k článku

založit diskusi