naše weby

Výpravní budova 16/H
aktualizace 2. 12. 2023
Tranzitní koridory
popisy, tabulky, foto...
Historie českých SPZ
aktualizace 12. 1. 2007
Elektrizace ve Slezsku
historie, mapy, tabulky

naši partneři

praktické

RSS 2.0RSS 2.0
mobilní verze

tiráž

© Společnost přátel kolejové dopravy,
2004–2024
ISSN 1801-6189
celá tiráž | přispěvatelé
ochrana osobních údajů
redakce@k-report.net

články » železnice » logistika » nový terminál v drážďanech

Nový terminál v Drážďanech

text a neoznačené foto: Lukáš Soukup
vloženo: 20. 6. 2005
upraveno: 16. 9. 2005

Nedaleko od našich hranic v současnosti probíhá intenzivní výstavba moderního terminálu kombinované dopravy, tedy věc v ČR celkem nevídaná. V Česku totiž téměř všechny větší terminály vznikaly za víceméně provizorních podmínek a některé z nich ani nikdy stádium provizoria nepřekročily. O výstavbu tzv. na zelené louce šlo spíše ve výjimečných případech.

V Drážďanech se již v současnosti terminál nachází, a to ve stanici Dresden Neustadt, jedná se ovšem již o zastaralé zařízení, které nevyhovuje současným nárokům. Do loňského roku byl tento terminál zařazen rovněž do sítě Kombinetz2000+ největšího evropského operátora Kombiverkehr. V rámci této sítě byly rovněž přepravovány tank-kontejnery určené pro zákazníky v Česku, ovšem právě v Drážďanech byly překládány a k nám pokračovaly již po silnici – zde byl totiž využíván vyšší povolený limit celkové hmotnosti silniční soupravy pro vozidla nasazená v kombinované dopravě v Německu (40 t vs. 44 t).

Na snímku z loňského roku jsou vidět právě tank-kontejnery na vlaku, který spojoval terminál Dresden s Lipskem a dále s terminály v Porůří. Na další koleji je pak souprava s tank-kontejnery pro přepravu mléka – z Drážďan je 2x týdně vypravován vlak ložený zásilkami dotovaného mléka od saských farmářů pro odběratele v Itálii.

V roce 2004 pak začala výstavba zcela nového terminálu, a to v rozvíjejícím se nákladním centru GVZ Dresden u stanice Dresden Friedrichstadt. Provozovatelem terminálu bude BTS Kombiwaggon Service GmbH, součást skupiny Stinnes, a s jeho dokončením se počítá v říjnu 2005.

Na rok starém snímku je vidět pláň připravená pro výstavbu terminálu, v popředí vlečková kolej do skladu Volkswagenu, odkud je zásobována tzv. Gläsernen Manufaktur vyrábějící vozy Phaeton.
Na těchto snímcích je pak vidět současný stav budoucího terminálu a zákres jeho konečné podoby. foto GVZ-Entwicklungsgesellschaft Dresden mbH

Doplněno 16.9.2005:

Dne 2.9. byla stavba terminálu slavnostně dokončena. V rámci stavby, která si vyžádala investici okolo 5 mil. EUR byloy mj. položeny 4 km kolejí. V současnosti probíhá montáž dvou portálových jeřábů, která bude dokončena v průběhu října.

Zobrazit na celou obrazovku


diskuse k článku

založit diskusi