naše weby

Výpravní budova 16/H
aktualizace 2. 12. 2023
Tranzitní koridory
popisy, tabulky, foto...
Historie českých SPZ
aktualizace 12. 1. 2007
Elektrizace ve Slezsku
historie, mapy, tabulky

naši partneři

praktické

RSS 2.0RSS 2.0
mobilní verze

tiráž

© Společnost přátel kolejové dopravy,
2004–2024
ISSN 1801-6189
celá tiráž | přispěvatelé
ochrana osobních údajů
redakce@k-report.net

články » železnice » tratě » starší články

Tratě (starší články)

V této rubrice je 102 článků.

Omezit výběr na území


23. 12. 2006, Lukáš Soukup, Jarda Dostál
Dokončení obnovy a první dny provozu na úseku Středokluky – Jeneček

Dokončení obnovy a první dny provozu na úseku Středokluky – Jeneček Přinášíme další informace z průběhu obnovy tohoto traťového úseku a z prvních dní pravidelného provozu. Po odstranění starého svršku a zhutnění pláně započala pokládka kolejových polí. Ty byly předsmontovány z vyzískaného koridorového materiálu (např. z úseku Třebovice v Čechách – Rudoltice v Čechách) v Kralupech nad Vltavou. Od 26.10. pak začal jejich návoz do Noutonic v režii společnosti Skanska DS.


5. 12. 2006, Milan Procházka
Stahovačky – přežitek nebo nutnost?

Stahovačky – přežitek nebo nutnost? V souvislosti s nasazením souprav Pendolino se zviditelnila otázka stahovaček a neutrálních polí. Proto se v několika kapitolách postupně podívejme na technické řešení napájení trakčního vedení obou soustav a z toho vyplývajících provozních omezení. V následujících kapitolách Střídavá trakční soustava, Stejnosměrná trakční soustava a Jak v zahraničí a možnosti řešení se podrobněji seznámíme s problematikou...


21. 11. 2006, Mervyn Sterneck
Svědek zapomenutého času

Svědek zapomenutého času Věřte, nevěřte... Tak nějak by asi bylo nejlepší začít tento článek. Představte si, že máme na našem obvodě areál, který je téměř 10 hektarů velký, od roku 1873 na něm stojí hala, která je velká neuvěřitelných 1,5 hektaru, od doby svého vzniku až do dnešních dnů slouží stále stejnému účelu a přitom není vidět. Zní to neuvěřitelně, že ano. Ale všechno je to pravda. Řeč je o areálu a hlavní hale bývalých Železničních opraven a strojíren Praha-Bubny.


19. 10. 2006, Lukáš Soukup, Jan Vašíček
Obnova úseku Středokluky – Jeneček

Obnova úseku Středokluky – Jeneček Téměř po 14ti letech začíná opět ožívat polozapomenutý traťový úsek na okraji Prahy. Na tomto, téměř 7,5 km dlouhém, úseku byl provoz zastaven ke dni 1. 1. 1993. Tato doba byla poměrně charakteristická značným propadem investic do údržby tratí, daným především nejasnostmi v jejím financování. Financování z vlastních výnosů ČSD již tehdy zdaleka nepostačovalo...


13. 10. 2006, Zdeněk Strnad
Návštěva „električky“ Trenčianská Teplá – Trenčianské Teplice

Návštěva „električky“ Trenčianská Teplá – Trenčianské Teplice V poslední době se začaly proslýchat informace o nezájmu Železničnej spoločnosti Slovensko, a. s. o provozování dopravy na této trati a o zastavení provozu ke dni 30. 9. 2006. Naštěstí na poslední chvíli nabraly události jiný kurs a vše zůstalo zatím při starém. Jestli to bude trvalý stav nebo jen dočasný, to teď závisí na mnoha faktorech... Protože jeden nikdy neví, rozhodli jsme se tohoto populárního „křížence“ železnice a tramvaje 24. 9. 2006 navštívit.


18. 7. 2006, Jozef Horváth
Kontejnerové terminály ŽSR

Kontejnerové terminály ŽSR U našich východních sousedů se chystají významné investice do sítě terminálů kombinované dopravy, které budou součástí veřejné železniční infrastruktury. Stejně jako například v Německu, kde je vlastníkem původních drážních překladišť DB a DR v současnosti DB Netz a jsou provozována společností DUSS, bude rovněž investorem v tomto případě správce železniční infrastruktury ŽSR.


23. 6. 2006, Jan Spousta
Cesta za dopravními poklady – Isle of Man

Cesta za dopravními poklady – Isle of Man Tuto reportáž mohu klidně začít úvodními slovy pohádek ... za mnoha řekami, horami a jedním a půl mořem lze najít Ostrov pokladů. Pro železniční a tramvajové fandy tak lze nazvat Ostrov Man, zemičku o rozloze 572 km2 uprostřed Irského moře. Politicky je to samostatné království s vlastním parlamentem, údajně nejstarším na světě, spojené se svým velkým sousedem jen společným monarchou a několika mezinárodními smlouvami.