naše weby

Výpravní budova 16/H
aktualizace 2. 12. 2023
Tranzitní koridory
popisy, tabulky, foto...
Historie českých SPZ
aktualizace 12. 1. 2007
Elektrizace ve Slezsku
historie, mapy, tabulky

naši partneři

praktické

RSS 2.0RSS 2.0
mobilní verze

tiráž

© Společnost přátel kolejové dopravy,
2004–2024
ISSN 1801-6189
celá tiráž | přispěvatelé
ochrana osobních údajů
redakce@k-report.net

články » starší články

Články (starší články)

Ve všech rubrikách je celkem 389 článků.

Omezit výběr na území


17. 9. 2004, Martin Boháč
Americké železnice

Americké železnice Severoamerické železnice jsou u nás stále poměrně málo známy, a jejich provoz a fungování je u nás stále opředeno mnoha mýty. Pojďme se se na několika fotografiích z let 1995 – 1999 podívat na jejich každodenní obrázek. Ta v zásadě funguje ve dvou oblastech – dálková a příměstská. Na provozování dálkové dopravy se specializuje společnost Amtrak, zatímco příměstskou dopravu provozuje v každé aglomeraci jiná firma.


17. 9. 2004, Jan Bonev
Jöhstadt 2004

Jöhstadt 2004 Když v roce 1984 odjel poslední vlak po úzkokolejce z Jöhstadtu do Niederschmiedbergu, jen málokdo asi věřil jeho návratu. Tři roky poté byla zrušena i zbylá část tratě do Wolkensteinu a záhy zmizely koleje, mosty i stanice. Vozidla zmizela a na místech některých stanic vyrostly nové budovy (školka, panelák). To už ale existoval spolek přátel této dráhy, jehož ambice nebyly rozhodně malé.


17. 9. 2004, Zdeněk Strnad, Jan Čurda
Návštěva Tallinnu a Helsinek

Návštěva Tallinnu a Helsinek O víkendu 24.-25. července jsme navštívili dvě velice zajímavá města – hlavní město Estonska Tallinn a hlavní město Finska Helsinky. Krátkou reportáž z jejich návštěvy vám přinášíme v tomto článku. Vzhledem k tomu, že jsme na celou akci měli vyhrazený pouze víkend, do Tallinu jsme se přesunuli v pátek večer letecky Boeingem 737 Českých aerolinií. Naštěstí let nemá zpoždění, takže pohodlně stíháme autobus, jezdící z letiště do centra města.


15. 9. 2004, Jan Bonev
Železniční zajímavosti Maďarska a Rumunska

Železniční zajímavosti Maďarska a Rumunska V následujících řádcích hodlám popsat několik lokalit v Maďarsku a západním Rumunsku, které by železniční „pacient“ při své návštěvě neměl minout. Logické je zaměření především na úzkokolejky, kterých je dodnes v Maďarsku požehnaně. Bez zajímavostí rozhodně není ani normální rozchod, stačí vzpomenout provoz „sergejů“, širokorozchodnou trať, novou trasu do Slovinska, společnost GySEV atd.


5. 9. 2004, Martin Boháč
„Sergeje“ před deseti lety

„Sergeje“ před deseti lety V tomto a příštím roce uplyne již deset let od doby, kdy byl ve většině posledních dep v českých zemích ukončen pravidelný provoz lokomotiv řady 781 „sergejů“, které byly od té doby soustředěny pouze do dep Sokolov a Cheb. V té době byly tyto sovětské stroje provozovány ještě v depech České Budějovice, Plzeň, Chomutov, Turnov, Nymburk, Letohrad, Brno-Maloměřice, Praha-Vršovice, Břeclav, Veselí nad Moravou a Přerov.


30. 8. 2004, Lukáš Soukup, Jozef Križek
Výstavba odbočky Hradištko

Výstavba odbočky Hradištko Během druhé poloviny června tohoto roku proběhla výstavba odbočky Hradištko, kterou bude na železnici napojena průmyslová zóna Kolín – Ovčáry. Vlastní odbočná výhybka odbočuje v km 302,308 z 2.traťové koleje mezi zastávkami Kolín Zálabí a Veltruby. Součástí odbočky je i jednoduchá kolejová spojka traťových kolejí. Vkládání výhybek bylo spojeno rovněž s obnovou obou traťových kolejí v délce 250 m.


6. 8. 2004, Jan Bonev, Zdeněk Strnad
Bulharsko na mnoho způsobů

Bulharsko na mnoho způsobů Jako už tradičně jsem i letos vyrazil v létě navštívit a expresním způsobem poznat jednu z evropských zemí. Volba padla právě na Bulharsko. Ve středu 21.7. jsem společně s kamarádem Lukášem vyrazil autobusem společnosti Katev do Sofie. Železniční spojení by bylo jistě zajímavější, ale ceny v mezinárodní vlakové dopravě jsou obecně známé. Variantní cestování po železnici s „přískoky“ přes hranice pro změnu zabírá mnoho času.