naše weby

Výpravní budova 16/H
aktualizace 2. 12. 2023
Tranzitní koridory
popisy, tabulky, foto...
Historie českých SPZ
aktualizace 12. 1. 2007
Elektrizace ve Slezsku
historie, mapy, tabulky

naši partneři

praktické

RSS 2.0RSS 2.0
mobilní verze

tiráž

© Společnost přátel kolejové dopravy,
2004–2024
ISSN 1801-6189
celá tiráž | přispěvatelé
ochrana osobních údajů
redakce@k-report.net

články » městská doprava » autobusy a trolejbusy

Autobusy a trolejbusy

V této rubrice je 16 článků.

Omezit výběr na území




14. 3. 2017, Vít Hinčica
Trolejbusem a tramvají po Kyjevě

Trolejbusem a tramvají po Kyjevě Tímto nevelkým textem se podíváme do Kyjeva, kde na nás stejně jako předloni v Moskvě čekal náročný úkol, a sice projet (v případě nutnosti pěšky projít) všechny tramvajové a trolejbusové tratě. To se nám navzdory poměrné rozsáhlosti obou sítí, opět až na nitra vozoven, podařilo, a tak jsme získali dobrý přehled o tom, jak na tom Kyjev s oběma provozy momentálně je. Již nyní předešleme, že navzdory poslednímu nepříznivému vývoji na Ukrajině budou naše zprávy spíše pozitivní.


29. 6. 2014, Vít Hinčica
Za trolejbusy do Argentiny

Za trolejbusy do Argentiny Současná doba trolejbusům příliš nepřeje: někde jsou trolejbusové provozy rušeny, jinde je jejich význam, především z ekonomických důvodů, zpochybňován, na dalších místech se na jejich pozice derou tramvaje či autobusy, nebo dnes tolik protežované elektrobusy. Zkrátka a dobře, své pevné místo mají trolejbusy jen v několika málo koutech planety.


2. 3. 2012, Roman Bezemek
Minibusové linky 60 a 61 v MHD Tábor

Minibusové linky 60 a 61 v MHD Tábor 31. 1. 2011 byl zahájen provoz dvojice nových linek městské hromadné dopravy v Táboře, které nabídly cestujícím nově spojení do míst, kam dosud MHD nezajížděla. Označeny jsou čísly 60 a 61 a jejich zavedení vyvolalo i další změny v organizaci městské dopravy. Provoz těchto linek je zajišťován výhradně minibusy Stratos LF33, což je zároveň další novinka, protože vozy této velikostní kategorie jsou nasazovány v MHD Tábor vůbec poprvé.


14. 12. 2009, Robert Bartyzal, Vladimír Panuška, Jan Ryšánek, Martin Janda
Polsko 2009

Polsko 2009 I letos jsem se s přáteli vydal poznávat MHD v zahraničí, tentokrát naším cílem bylo Polsko. Naší první zastávkou byla Poznaň. Ta je českými tramvajovými odborníky známá jako město, kde jezdí v Čechách nechvalně proslulé nízkopodlažní tramvaje RT6N z někdejšího ČKD. A na rozdíl od Čech skutečně jezdí. Je to trochu nezvyk vidět tramvaje, které u nás většinu času jen prostály ve vozovnách a tak vlastně stále „září“ novotou, v Poznani totiž už nesou znaky téměř desetiletého opotřebení.


27. 3. 2009, Robert Bartyzal, Jan Ryšánek, Václav Boček, Jan Bonev
Dopravní postřehy z maďarských měst

Dopravní postřehy z maďarských měst Loňské léto jsem spolu s dalšími kolegy byl navštívit Maďarsko a objevit tamní dopravní specifika. Nejrozsáhlejší a nejzajímavější je samozřejmě MHD v Budapešti. Řekl bych, že například té pražské se podobá asi jako maďarština češtině. Páteřní síť tvoří metro, které má například oproti tomu pražskému ve většině stanic širší nástupiště a nižší stropy. Jeho vozový park tvoří sovětské vozy typu Ev a 81–71.


2. 2. 2008, Jan Vašíček, Jan Bonev
Tramvaj vs. autobus

Tramvaj vs. autobus V polovině ledna zveřejnila expertní komise ministerstva dopravy některé body chystané novely Zákona o provozu na pozemních komunikacích. Kromě všeobecně známých témat, jako je předjíždění kamionů, bodový systém, nebo problematika „osoby blízké“, zaujal veřejnost návrh zrušit přednost tramvají na přechodech pro chodce, za který se mimo jiné postavil i ředitel dopravní policie Martin Červíček.


15. 4. 2007, Vít Hinčica
Tramvajová a trolejbusová doprava v Bilbau

Tramvajová a trolejbusová doprava v Bilbau Podobně jako v předchozích článcích zavítáme na Pyrenejský poloostrov. Tentokrát zevrubně prozkoumáme městskou dopravu v baskickém Bilbau. Toto město si prošlo tradiční cestou rušení tramvají a jejich náhrazením trolejbusy, které byly později rovněž zrušeny. V současnosti zde ale dochází k renesanci tramvajového provozu, takže historie i současnost zdejší MHD je velmi pestrá a zajímavá.



1 | 2 | 3 | starší