naše weby

Výpravní budova 16/H
aktualizace 2. 12. 2023
Tranzitní koridory
popisy, tabulky, foto...
Historie českých SPZ
aktualizace 12. 1. 2007
Elektrizace ve Slezsku
historie, mapy, tabulky

naši partneři

praktické

RSS 2.0RSS 2.0
mobilní verze

tiráž

© Společnost přátel kolejové dopravy,
2004–2024
ISSN 1801-6189
celá tiráž | přispěvatelé
ochrana osobních údajů
redakce@k-report.net

články » železnice » logistika » budapešť v červnu 2006 i

Budapešť v červnu 2006 I

text a foto: Vlastimil Malý
vloženo: 10. 7. 2006

V dnech 28. až 30. června 2006 jsem navštívil hlavní město Maďarska, kde se konala odborná konference na téma rozvoje kombinované dopravy v Evropě. V jejím rámci jsem měl možnost navštívit nový terminál BILK Budapest; vzhledem k tomu, že Budapešť je mimořádně zajímavé město i z hlediska příznivce veřejné dopravy, věnoval jsem pár volných chvil i návštěvě některých zajímavostí. Vzhledem k jejich počtu a omezenému času jsem samozřejmě nenavštívil zdaleka všechny „atrakce“, mimo jiné jsem vynechal městskou zubačku, pionýrskou železnici i síť HÉV. Příspěvek proto berte spíše jako inspiraci k výletu než jako vyčerpávající odbornou reportáž. V prvním díle se nejprve podíváme na zmíněný terminál a až druhá část článku nás zavede k tramvajím UV, „nohabkám“, atd.

Kombiterminál BILK Budapešť

Tento terminál byl vybudován v letech 2001 až 2003, jedná se o standardní zařízení svého druhu, které umožňuje překládku všech jednotek kombinované dopravy, tzn. námořních kontejnerů, výměnných nástaveb a návěsů a disponuje i plochou pro nájezd/sjezd kamionů v systému RoLa. Z těchto čtyř variant kombinované dopravy je ovšem využívána jen jedna, a to překládka námořních kontejnerů (jak je ve střední Evropě bohužel obvyklé). Z toho je cca 85% v relacích vnitrozemí – námořní přístavy (většinou severoněmecké) a 15% ve vnitrozemských relacích. Podrobnosti a historii lze nalézt na oficiálních stránkách terminálu (v souboru pdf).

Jedna ze správních budov terminálu. Vlevo tzv. havarijní kolej, která umožňuje odstavení a vyložení poškozených kontejnerů s nebezpečným odpadem – zatím nebyla využita. Úplně vlevo vjezdová kolej do terminálu. Pohled na budapešťský terminál z vjezdové strany.
Terminál disponuje čtyřmi kolejemi, dvěma portálovými jeřáby a třemi stackery. Provoz je v režimu 24/7, tedy 24 hodin sedm dní v týdnu. V případě nárůstu zpracovávané zátěže bude terminál možno rozšířit o další tři koleje, pro které je zde vyhrazena příslušná plocha.
Plocha pro systém RoLa není využita a příslušné koleje s asfaltovou plochou jsou využívány pro odstavování vlaků čekajících na zpracování v terminálu. RoLu zde připomíná odložená mobilní nájezdová rampa a dvě čela s nárazníky a šroubovkou k vozům Saadkms. Je otázkou, zda se při klesajícím trendu využití RoLy v Evropě dočkají ještě využití.
Jedno z čel patří dokonce Chorvatským železnicím HŽ, jak dokládají i nápisy v chorvatštině.

Jak bylo řečeno, příště se podíváme v několika obrázcích na fascinující svět budapešťské MHD.

Křižování dvou vlaků metra na povrchovém úseku linky M2.
Zobrazit na celou obrazovku


související články

Dopravní postřehy z maďarských měst 27. 3. 2009
Budapešť v červnu 2006 II 15. 7. 2006