naše weby

Výpravní budova 16/H
aktualizace 2. 12. 2023
Tranzitní koridory
popisy, tabulky, foto...
Historie českých SPZ
aktualizace 12. 1. 2007
Elektrizace ve Slezsku
historie, mapy, tabulky

naši partneři

praktické

RSS 2.0RSS 2.0
mobilní verze

tiráž

© Společnost přátel kolejové dopravy,
2004–2024
ISSN 1801-6189
celá tiráž | přispěvatelé
ochrana osobních údajů
redakce@k-report.net

články » železnice » tratě » stahovačky – přežitek nebo nutnost? » jak v zahraničí a možnost řešení u nás

Jak v zahraničí a možnost řešení u nás

V této kapitole je uveřejněna zatím jen část – možnosti odstranění neutrálních polí na střídavé trakci.

Aby bylo možno propojit sousední napájecí úseky a tím odstanit neutrálí pole, je nutné trať napájet zdroji splňující současně následující podmínky:

  • pokud možno stejné napětí naprázdno
  • absolutně stejná frekvence
  • jednotlivé zdroje musí umožnit paralelní chod a musí být navzájem sfázovány podobně jako všeobecná elektrizační soustava.
  • dostatečná zkratová odolnost a přetižitelnost stejně jako u trakčních tranformátorů v napájecích stanicích.
Obr. 1 – Principielní schéma napájení střídavé trakční soustavy 25kV, 50Hz, bez použití neutrálních polí a nutnosti stahování sběrače.

Tyto požadavky je možno zajistit několika různými způsoby, které kromě značné finanční náročnosti mají i jiné technické problémy.

1. Zapojení napájecích transformátorů mezi stejné fáze všeobecné elektrizační soustavy

Zapojení v podstatě odpovídá Obr. 4 z první kapitoly. Pokud pomineme značné problémy způsobené energetice nesymetrickým odběrem, je zde další velký problém, a to energetický tranzit. Po takto zapojeném trakčním vedení by tekly různé tranzitující proudy o různých velikostech, které by způsobovaly pouze úbytky napětí a nebyla by potřebná kapacita průřezu vedení pro trakční výkony. Navíc tento energetický tranzit by byl z pohledu energetiky dvoufázový, což by dále zvětšovalo problémy s nesymetrickým odběrem trakce a v extrémních případech by fázová nesymetrie způsobená energetickým tranzitem byla větší, než působením trakce. Řešení s prostým použitím děličů bez neutrálních polí (obr. 2) by sice tyto tranzitní proudy odstranilo, ovšem kromě případů přejezdu sběrače z jedné sekce do druhé. Při přejezdu děliče by docházelo ke chvilkovému propojení sousedních NS a následnému energetickému tranzitu se všemi přechodovými ději spojenými s jejich vznikem a zánikem. (takže by se muselo stahovat nebo použít neutrální pole – a jsme tam, kde na začátku). Z těchto důvodů je toto řešení technicky nerealizovatelné.

Obr. 2 – Schéma zapojení trakčních transformátorů mezi stejné fáze energetické sítě 110kV s použitím děličů pro „zamezení“ energetického tranzitu.
2. Vlastní elektrárny

Použití německého systému vlastních elektráren by bylo technicky realizovatelné. V elektrárnách by měla dráha svoje jednofázové generátory, jednotlivé elektrárny by byly propojeny jednofázovým vedením vvn a vzájemně sfázovány a z této sítě by byly napájeny jednotlivé trakční tranformátory. V trakčním vedení by kromě aktuálně odebíraného trakčního výkonu tekly sice další tranzitní proudy, na rozdíl od řešení 1 však pouze pro potřebu dráhy. Pokud by vedení vvn dostatečně kopírovalo síť trakce, tyto tranzitní proudy by se omezily pouze na oblast okolí napájecích úseků. Vzhledem k rozložení elektráren v ČR většinou na severu a umístění střídavé soustavy na jihu by toto řešení bylo značně ekonomicky náročné už jen z pohledu přenosové soustavy. K tomu musíme připočítat cenu takového energetického zdroje a náklady na provoz. Spolehnout se na několik málo jižních zdrojů (Temelín, Dukovany) by znamenalo při poruchách značnou nespolehlivost napájecí soustavy. Výhodou tohoto řešení je možnost použití rekuperace a nezávislost na požadavcích energetiky co se týká jalovity atd. Také po stránce energetické legislativy by němělo toto řešení větší problémy.

3. Měnírny

Měnírna by byla napájena ze všeobecné energetické sítě a dodávala by jednofázové napětí 25kV, 50Hz. Měnírnu lze realizovat jako soustrojí motor-generátor nebo jako elektronický měnič. Měnírny se používají v zemích s napájecí soustavou 15kV, 16 2/3Hz, kde dráhy nemají vlastní elektrárny.

a) měnírna typu motor – generátor (M-G)
Jako pohon nelze použít asynchroní motor a to ze 2 důvodů: jeho otáčky jsou menší než synchronní a závisí na jeho mechanickém zatížení. Vzhledem k nutnosti sfázování jednotlivých zdrojů je nutné dodržovat požadavek konstantní frekvence. Proto pro pohon motor – generátoru je nutné použít synchronního motoru se všemi problémy s tím spojenými (rozběh, regulace buzení). Další problém je přifázování tohoto zdroje do relativně měkké soustavy a dále zajištění ostrovního provozu při poruchách a následné přifázování tohoto ostrova ke zbytku sítě tak, aby přechodové děje v síti trakce byly minimální. Měnírny obecně umožňují rekuperaci. Další výhodou je symetrický odběr a tím možnost připojení k síti 22kV.

b) měnírna složená s polovodičů:
Blokové schéma je na Obr. 3.

Obr. 3 – Blokové schéma měnírny 3x22kV, 50Hz /1x25kV, 50Hz s elektronickými výkonovými prvky.

Ve světě již existují měnírny pro trakci postavené z polovodičových součástek. Obecně se silová elektronika musí vypořádat s několika požadavky:

  • značná přetížitelnost stejně jako u transformátorů v napájecích stanicích
    Transformátory v napájecích stanicích mají másledující požadavky na přetížitelnost: Přetížitelnost transformátoru 6,5/8 MV A je takováto (transformátor je přetížitelný na všech odbočkách):
    • z předchozího trvalého zatížení 6,5 MVA bez ofukování po dobu 2 h, na 9,75 MVA s ofukováním;
    • z předchozího jmenovitého zatížení 8 MVA s ofukováním po dobu 2 h, na 9,75 MVA s ofukováním;
    • z předchozího jmenovitého zatížení 8 MVA po dobu 15 min, na 11 MV A s ofukováním;
    • z předchozího jmenovitého zatížení 8 MVA po dobu 2 min, na 16 MV A s ofukováním.
    Přetížitelnost trakčního transformátoru 10/13,3 MVA je takováto (transformátor je přetížitelný na všech odbočkách)
    • z předchozího trvalého zatížení 10 MV A bez ofukování po dobu 2h, na 15 MVA s ofukováním;
    • z předchozího jmenovitého zatížení 13,3 MVA ,s ofukováním po dobu 2 h, na 15 MVA s ofukováním;
    • z předchozího jmenovitého zatížení 13,3 MVA s ofukováním po dobu 15 min, na 20 MVA s ofukováním;
    • z předchozího jmenovitého zatížení 13,3 MVA s ofukováním po dobu 2 min, na 26,6 MVA s ofukováním.
    Převzato z knihy: Ing. Jiří Fejt, Ing. Jiří Rýdlo: Střídavá trakce. NADAS 1969, 1. vydání
    Z toho vyplývá, že polovodiče musí být dimenzovány minimálně na plné zatížení, tj. na 27 MVA.
  • značná odolnost proti různým přepětím jak ze strany energetiky, tak ze strany trakce
  • zkratová odolnost, kdy zkrat může vzniknout hned u měnírny
  • sfázování s okolními zdroji a možnost jejich paralelní spolupráce
  • přísná kritéria EMC

Požadavky na zkratovou odolnost a průběh přifázování se dají řešit řízením spínacích prvků. Ostatní je otázkou dimenzování výkonových prvků a jejich ochraných prvků. Požadavek na EMC je otázkou celkové konstrukce měniče a jeho řízení.

Závěr

Všechny uvedené možnosti řešení (kromě možnosti 1) jsou pro dráhu značně finančně náročné. Provozovatel trakčního vedení má nulovou finanční motivaci neutrální pole odstraňovat, vzhledem k finančnímu oddělení od provozovatelů lokomotiv. V této souvisloti lze vzpomenout na půl roku trvající stahovačku o délce asi 200 m mezi Karlovými Vary a Chodovem z důvodu špatné klikatosti troleje.

Takže shrnuto: technické možnosti odstranění neutrálních polí existují, ale není ekonomický důvod je použít.