naše weby

Výpravní budova 16/H
aktualizace 2. 12. 2023
Tranzitní koridory
popisy, tabulky, foto...
Historie českých SPZ
aktualizace 12. 1. 2007
Elektrizace ve Slezsku
historie, mapy, tabulky

naši partneři

praktické

RSS 2.0RSS 2.0
mobilní verze

tiráž

© Společnost přátel kolejové dopravy,
2004–2024
ISSN 1801-6189
celá tiráž | přispěvatelé
ochrana osobních údajů
redakce@k-report.net

články » železnice » provoz » přeprava technické štěpky do štětí

Přeprava technické štěpky do Štětí

text a foto: Karel Zeman
vloženo: 1. 8. 2005

Nestává se často, abychom informovali o nové přepravě Českých drah, která navíc bude mít dlouhodobý charakter, je převedena ze silnice a ještě k tomu je realizována pomocí netradiční a moderní technologie. Touto událostí je přeprava technické štěpky z dřevařských závodů firmy StoraEnso ve Ždírci nad Doubravou a Plané u Mariánských Lázní do Hněvic, resp. papírny Mondi Packaging Štětí. Tyto přepravy byly až do letošního roku realizovány zcela po silnici, až nyní se podařilo vyvinout a realizovat technologii, která umožňuje zásilky štěpky vozit po železnici.

Pro přepravu jsou použity takzvané Woodtainery, pronajaté od rakouské firmy Innofreight; celkem 48 kontejnerů bylo vyrobeno v Itálii firmou Cobra. První vůz se třemi kontejnery byl vystaven na letošním veletrhu Czech Raildays, ostatní dorazily do České republiky během července. Pro návoz z Itálie a první jízdu byly použity vozy Sgnss, pro další pravidelné jízdy bude používáno celkem 16 upravených starších vozů řady Sgs. Úprava těchto vozů spočívá v podstatě pouze v demontáži dřevěné podlahy, díky čemuž se předejde znečišťování podlahy štěpkou a tím špatnému dosedání kontejnerů na vozy.

Samotná přeprava probíhá tak, že štěpka je nakladačem naložena do kontejnerů na železničních vozech, a v místě vykládky ve Štětí jsou vysokozdvižným vozíkem kontejnery z vozů postupně snímány a vysypávány na meziskládku. Zpět na nakládku se kontejnery vrací samozřejmě na stejných vozech. Přepravy by měla zajišťovat jedna souprava, jezdící střídavě ze Ždírce a Plané. Přepravy mají zatím zkušební charakter jako doplněk k silnici, po úspěšném zvládnutí zkušebního provozu se předpokládá převedení celého objemu na železnici.

První nakládka a přeprava se uskutečnila v úterý 26. července. Během dopoledne bylo ve Ždírci naloženo celkem 24 kontejnerů na osmi vozech (výjimečně ještě Sgnss), které odjely jako vlak po po šestnácté hodině směr Štětí, kam dorazily ve středu ráno. Na posunu na vlečce ve Ždírci slouží firemní stroj 740.865.



diskuse k článku

založit diskusi