naše weby

Výpravní budova 16/H
aktualizace 2. 12. 2023
Tranzitní koridory
popisy, tabulky, foto...
Historie českých SPZ
aktualizace 12. 1. 2007
Elektrizace ve Slezsku
historie, mapy, tabulky

naši partneři

praktické

RSS 2.0RSS 2.0
mobilní verze

tiráž

© Společnost přátel kolejové dopravy,
2004–2024
ISSN 1801-6189
celá tiráž | přispěvatelé
ochrana osobních údajů
redakce@k-report.net

články » ostatní » silniční doprava » historie italských spz za posledních 30 let

Historie italských SPZ za posledních 30 let

text: Martin Leška
vloženo: 18. 4. 2004
upraveno: 20. 8. 2004
1977 – 1985

V provozu se sice ještě výjimečně vyskytuje stařičký dvouřádkový systém SPZ z roku 1932, ale zabývat se zde budeme až podstatně mladšími SPZ ze sedmdesátých let. Od roku 1977 vydávaný systém má 8 znaků, první dvě písmena označují region a 6 čísel samotnou kombinaci (zpočátku i méně). Vypadají takto:

Obrázek je již v plné velikosti.

Zadní tabulka má standardní velikost, tak jak ji známe z většiny zemí Evropy. U vozů, které mají zadní plochu pro značku čtvercovou (např. Fiaty 500 a 600), má takovýto vzhled:

Obrázek je již v plné velikosti.

Přední tabulka je naprosto miniaturní a z několika metrů téměř nečitelná. Má přehozené pořadí znaků:

Obrázek je již v plné velikosti.

Zajímavostí je, že zadní tabulky se skládají ze dvou částí: první je samotný kód regionu a druhou je číselná kombinace, u které je malým písmem vyražen region. To znamená, že razírna nejprve vyrobila samotné kombinace pro všechny 103 regiony a pak vyrazila samotné dvoupísmenné kódy (z výroby oranžové). Tato neobvyklost byla dána současnou existencí dvou- i jednořádkových SPZ, kdy se tím zjednodušila ražba číselných částí.

Kódy jednotlivých regionů
Region Písmena Region Písmena Region Písmena
Agrigento
Aosta
Arezzo
Bari
Belluno
Brindisi
Cagliari
Chieti
Como
Catania
Ferrara
Forli-Cesena
Gorizia
Isernia
Lecce
Latina
Messina
Modena
Napoli
Oristan
Padova
Pisa
Parma
Pavia
Reggio di Calabria
Rieti
Rovingo
Sondrio
Sassari
Teramo
Trapani
Treviso
Verbano-Cusio-Ossola
Viterbo
Vibo Valentia
AG
AO
AR
BA
BL
BR
CA
CH
CO
CT
FE
FO
GO
IS
LE
LT
ME
MO
NA
OR
PD
PI
PR
PV
RC
RI
RO
SO
SS
TE
TP
TV
VB
VT
VV
Alessandria
Ascoli Piceno
Asti
Bergamo
Benevento
Brescia
Campobasso
Caltanisseta
Cremona
Cantazaro
Foggia
Frosinone
Grosseto
Crotone
Livorno
Lucca
Milano
Massa-Carrara
Novara
Palermo
Pescara
Pordenone
Pesaro e Urbino
Potenza
Reggio nell´Emilia
Roma
Salermo
La Spezia
Savona
Trento
Terni
Udine
Vercelli
Vicenza
AL
AP
AT
BG
BN
BS
CB
CL
CR
CZ
FG
FR
GR
KR
LI
LU
MI
MS
NO
PA
PE
PN
PS
PZ
RE
Roma
SA
SP
SV
TN
TR
UD
VC
VI
Ancona
L´Aquila
Avellino
Biella
Bologna
Bolzano
Caserta
Cuneo
Cosenza
Enna
Firenze
Genova
Imperia
Lecco
Lodi
Macerata
Mantova
Matera
Nuoro
Piacenza
Perugia
Prato
Pistoia
Ravenna
Ragusa
Rimini
Siena
Siracusa
Taranto
Torino
Trieste
Varese
Venezia
Verona
AN
AQ
AV
BI
BO
BZ
CE
CN
CS
EN
FI
GE
IM
LC
LO
MC
MN
MT
NU
PC
PG
PO
PT
RA
RG
RN
SI
SR
TA
TO
TS
VA
VE
VR

Pozn.: Některé kódy (např. pro Rimini) vznikly až později vyčleněním z jiných oblastí.

1985 – polovina 90. let

První systém přetrval do poloviny 80. let, kdy byly tabulky změněny na černé písmo a bílý, lehce zašedlý podklad. Kódování se nezměnilo.

Obrázek je již v plné velikosti.

Přední tabulka výrazně zvětšila svou plochu, přesto však má oproti zadní poloviční šířku. Výška je stejná jako u standardní zadní. Zadní tabulka má obdobný vzhled.

Obrázek je již v plné velikosti.
Obrázek je již v plné velikosti.

Zadní tabulky se stále skládají ze dvou částí, tak jako v předchozím systému. Jako při každé změně systému, tak i zde jednotlivé oblasti různě dlouho „dojížděly“ staré zásoby. Vzhledem ke stále ještě nízké úrovni motorizace v některých oblastech jižní Itálie a na Sicílii a Sardinii, je možné, že staré zásoby vydržely i několik let. Po vyčerpání číselné řady 000001 – 999999, což se stávalo především ve velkých městech, se začalo přidávat písmeno. Nejprve na konce řad (A00001, 00001A), později i dále (0A0001, 0000A1). Velká města a jejich aglomerace (Řím, Miláno, Turín, Neapol, apod.) vystřídala i 3 – 4 pozice písmen, naopak některé malé okresy k písmenům vůbec nedošly, a v okamžiku přechodu na celostátní systém (viz dále) zůstaly někde mezi 600000 a 900000.

3. polovina 90. let – 1999

Přibližně v polovině 90. let padlo rozhodnutí, přejít na celostátní systém. Nové tabulky si zachovaly původní rozměry (včetně přední), ale celkový počet znaků klesl na 7. Jako první byly 2 písmena hlavního kódu, vetší mezera, 3 číslice kombinace a 2 písmena vedlejšího kódu. Jako první bylo vydáno číslo AA 001 AA, když se došlo k AA 999 AA, přešlo se k AA 001 AB atd. Po AA 999 ZZ přišlo AB 001 AA. Tyto tabulky jsou již jednolitý celek, ale zachovaly si svou záhadnou zašedlost.

Obrázek je již v plné velikosti.
Obrázek je již v plné velikosti.

Pro vozidla, která mají zadní plochu pro číslo čtvercovou, byla vyčleněna řada ZA. Velikost přední tabulky se nezměnila.

Obrázek je již v plné velikosti.
Obrázek je již v plné velikosti.
4. 1999 – dodnes

Tyto značky byly vydávány do roku 1999. Posledním číslem takovéhoto vzhledu bylo pravděpodobně BA 999 ZZ. Viděn byl vůz se značkou BA ??? YM. Počínaje řadou BB byl zaveden bílý podklad, europroužek a zřejmě na četné protesty veřejnosti, neboť nikdo nemohl poznat, odkud vozidlo pochází, i druhý modrý proužek na pravé straně tabulky, ve kterém je kód regionu používaný v systémech do poloviny 90. let a v kroužku i poslední dvojčíslí roku registrace vozidla (99 – 04). Toto nemá v celé Evropě obdoby.

Obrázek je již v plné velikosti.
Obrázek je již v plné velikosti.
Obrázek je již v plné velikosti.

Protože plocha tabulek se nezměnila, ale přibyly dva relativně široké proužky, byla zrušena mezera mezi 5. a 6. znakem a mezera mezi 2. a 3. znakem byla značně zmenšena. Na přední tabulce jsou poněkud zdeformovány hvězdičky v europroužku. Není vyloučeno, že byla zmenšena i šířka znaků. Údaje v pravém proužku jsou možná na přání, pravděpodobnější ale je, že je možno na přání vynechat. Na tabulky je vyznačuje místní vydavatel a někdy nejsou úplně přesně umístěné, což jen dokazuje italskou ležérnost. V současnosti se vydávání pohybuje na konci řady CP a pravděpodobně bude následovat řada CQ, není ale vyloučeno, že se „skočí“ až k CR.

Ozbrojené složky

Vozy ve státní službě bývají enormně namáhány, proto se na nich vyskytují už jen značky posledních dvou systémů. Polizia municipale, neboli městská či místní policie je řízena místními orgány, ale má celostátně sjednocené uniformy i vzhled jejich vozů. Používá značky běžného systému a má na nich vyznačeny všechny údaje v pravém proužku (od roku 1999). Taktéž Polizia používá běžná čísla, ale zpravidla na nich nemá vyznačen region a zřídka ani rok zařazení. Carabinieri, což je jakási elitní složka policie, používá vlastní tabulky s řadou CC, která má červená písmena a bílý podklad, ostatní znaky jsou černé. Proč v době, kdy se vydávaly zašedlá čísla, měli „karabiníci“ bílá, není známo. Snad proto, aby byli už z dálky poznat. Od roku 1999 mají i tyto tabulky europroužek, ale v pravém pruhu nejsou žádné údaje.

Obrázek je již v plné velikosti.
Obrázek je již v plné velikosti.

Poslední složkou, u které je známa podoba registračních značek, je finanční stráž, neboli Guardia di finanza. Jsou podobné těm karabinierským, ale písmena CC jsou vyměněna za GdiF. Pravděpodobně mají v posledních letech také europroužek.

Obrázek je již v plné velikosti.
Obrázek je již v plné velikosti.

V současné době pravděpodobně neexistují speciální značky např. pro železnici nebo poštu. O vojenských tabulkách se nepodařilo zjistit podrobnosti.

Historie italských SPZ je zpracována například na www.targheitaliane.it.



diskuse k článku

založit diskusi

související diskuse

SPZ - RZ