Diskuse » Archiv 2019 » Železnice » Lipenka, Bechyňka, šumavské lokálky (ŠED) » Archiv diskuse Lipenka, Bechyňka, šumavské loká... do 17. 12. 2019 předcházející | další

Archiv diskuse Lipenka, Bechyňka, šumavské loká... do 17. 12. 2019

dolů
   autor příspěvek
Středa, 11. prosince 2019 - 13:44:13  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1395
Registrován: 8-2017
Ještě k tomuto: Při dobré nabídce návazností v Číčenicích je možné mít spojení vlakem do Prachatic, Písku, Strakonic, možná i Plzně...

Linky 320 850 a 370 650 tuto funkci neplní dostatečně?
Škoda je spíš to, že první jmenovaná není koordinovaná s linkou 320 720, která bohužel jezdí v režimu náhodných výstřelů, takže obyvatelé Bechyně mají smůlu.
Středa, 11. prosince 2019 - 14:04:16  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 152
Registrován: 1-2019
M250.0:
"Stejně tak by mohly mít Hradce zastávku na hlavní u odbočky a od obce by byla podobně daleko. "

A to mají. Akorát ta zastávka je vlaková, což není projížděcím šotouškům po chuti.

M250.0:
"Jízdní řád ale musí počítat s tím, že se zastavuje. Takže zastávka na znamení čas nijak nešetří - o co rychlejší je průjezd, o to déle se stojí na další zastávce. Jinak bych doporučoval projet se po Německu, jak hustě tam mají zastávky. Asi tam žijí samí šotoušci a chvilkaři.[rofl] "

Právě že ta vata je pro okolní zastávky super. V Černé v Pošumaví v létě nastupují desítky cyklistů, v Hodňově u rybníka Olšina je skvělá hospoda, která je vyhledáváná v širém okolí: https://www.vls.cz/cs/rekreacni-zarizeni/olsina/uvod

M250.0:
"Jinak bych doporučoval projet se po Německu, jak hustě tam mají zastávky. Asi tam žijí samí šotoušci a chvilkaři.[rofl] "

Odmítám dogmata typu Německo (dříve Sovětský svaz) je náš vzor. Kdyby to tady tak mělo být, jízdné ve vlacích je extrémně drahé a nekonkurenceschopné. Fakt netoužím po tom, aby to na dráze u nás vypadalo přesně jako v Německu. A to se týká i zastávek.

M250.0:
"A to vám přijde v pořádku? Není teda potřeba začít tady?
"

V pořádku to není. Ale vzhledem k tomu, kdo vlaky na Šumavě využívá, tak se s tím nic moc dělat nedá. 30 jízdních kol za minutu do vlaku prostě nenaložíte.

Jediné řešení vidím v maximálním množství výhyben, aby se zpoždění zbytečně nepřenášelo na protijedoucí vlaky a mohlo se přesouvat křizování podle potřeby.
Středa, 11. prosince 2019 - 14:50:47  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 10051
Registrován: 4-2003
Pan Hloupej:Odmítám dogmata typu Německo (dříve Sovětský svaz) je náš vzor.

Není třeba vylévati vaničku i s dítětem. Zatímco v bývalém CCCP těch vzorů bylo méně, než šafránu, tak z Německa si v mnohých ohledech vzít vzor můžeme. A redukce zastávek je jedním ze správných řešení. Abychom vyhověli pár babičkám ze Zapadlé Lhoty, které (většinou už jen ve své mysli) se belhají dva kilometry lesem na zastávku, přeci nebudeme vyhánět nízkou cestovní rychlostí z vlaku mnohem větší množství lidí. Nebo snad ano? To je právě případ Žlábku, Polečnice, Mezipotočí, Hradce a mnohých dalších jiných v síti SŽDC [wink].
Mladějov
Středa, 11. prosince 2019 - 15:00:54  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 14297
Registrován: 3-2007
Jasně, vlaky a obslužnost jako ve Švýcarsku, VRT jako v Němceku za české peníze (i za jízdné).

Já už se těmhle šotouškovským stále zde opakovaným požadavkům ani nesměju. To je totiž spíš o omezenosti, ne-li přímo o hlouposti (když teda někomu není tak patnáct).
Strojni_Petr
Středa, 11. prosince 2019 - 15:32:11  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 29
Registrován: 1-2016
Mladějov: [ok] A podepsat se pod tvůj názor můžu kde? Tak třeba hned tady: STROJNI PETR
Středa, 11. prosince 2019 - 15:34:55  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 10052
Registrován: 4-2003
Mladějov:Jasně, vlaky a obslužnost jako ve Švýcarsku, VRT jako v Němceku za české peníze (i za jízdné).

Rekapitulace: 628 jsou velice slušné ojetiny a i za ty nuzné peníze, co GWTR dostává, to je velký kvalitativní skok oproti předchozímu stavu za éry ČD na trati České Budějovice - Volary. 654 je s regionovou do pohodlí srovnatelná (za mne tedy vede 654), nakonec GWTR jednu regionovu má a má také 816, které mají ČD také.

Já už se těmhle šotouškovským stále zde opakovaným požadavkům ani nesměju. To je totiž spíš o omezenosti, ne-li přímo o hlouposti (když teda někomu není tak patnáct).

To se klidně směj. Já se také směji, ale radostí z toho, jak to na Šumavě slušně funguje. Opravdu nemám žádný zájem se ještě někdy v budoucnu hrkat nemodernizovaným patrem a BDs z Budějovic do Volar či do Nového Údolí [nene].

Nebo jinak: Co konkrétně se Tobě na provozu GWTR tak nelíbí?
Středa, 11. prosince 2019 - 15:51:21  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 153
Registrován: 1-2019
M250.0:
"Linky 320 850 a 370 650 tuto funkci neplní dostatečně?
Škoda je spíš to, že první jmenovaná není koordinovaná s linkou 320 720, která bohužel jezdí v režimu náhodných výstřelů, takže obyvatelé Bechyně mají smůlu."

Ta linka to dobře neplní. Autobus má jednak delší jízdní dobu, jednak by se dal použít jinde, kde třeba vlak nedává smysl. Buď by šlo udělat linku Číčenice - Vodňany - Netolice a napojit tak Netolice na rychlíky v Číčenicích (směry Plzeň, Písek), nebo by šlo jet trasu Číčenice - Vodňany - Bavorov - Volyně a třeba tak konečně usnadnit spojení k hradu Helfenburk.

Kratší jízdní doba vlaku na trase Číčenice - Týn nad Vltavou má tu výhodu, že kdyby se tam prodloužil vlak z Volar, stíhal by se rychloobrat v Týně nad Vltavou kolem L:00, a to i s přípoji na rychlíky v Číčenicích. Otázkou jsou pak pendly Číčenice - Vodňany, ale ty by se možná daly řešit právě těmi autobusy, které by pak třeba mohly jet někam dál, kde nejsou koleje. Třeba by se tak vyřešil letitý problém v podobě nezajištění přípoje z/do Vodňan ke všem vlakům v Číčenicích.

Další nevýhoda autobusu je ta, že kvůli delší jízdní době nelze jet podle nulové symetrie, a tudíž to pak v Číčenicích nevychází minimálně v jednom směru do Prachatic.

(Příspěvek byl editován uživatelem Pan_Hloupej.)
Středa, 11. prosince 2019 - 15:58:50  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 154
Registrován: 1-2019
Bram:
"Není třeba vylévati vaničku i s dítětem. Zatímco v bývalém CCCP těch vzorů bylo méně, než šafránu, tak z Německa si v mnohých ohledech vzít vzor můžeme. A redukce zastávek je jedním ze správných řešení. Abychom vyhověli pár babičkám ze Zapadlé Lhoty, které (většinou už jen ve své mysli) se belhají dva kilometry lesem na zastávku, přeci nebudeme vyhánět nízkou cestovní rychlostí z vlaku mnohem větší množství lidí. Nebo snad ano? To je právě případ Žlábku, Polečnice, Mezipotočí, Hradce a mnohých dalších jiných v síti SŽDC [wink]."

Nízká cestovní rychlost není ten největší problém v Jihočeském kraji. Problém je naprosto nedostatečný rozsah spojů a nefungující návaznosti. Na to je třeba se zaměřit. Zda ušetříme 1-2 minuty projížděním nějaké zastávky, je naprosto nepodstatné.

Nehledě na to, že když necháte zrušit některé zastávky na trati 194, problém s letním zpožděním vlaků kvůli cyklistům nevyřešíte. Jediná možnost, jak to vyřešit, jsou spěšné vlaky navíc, které opravdu budou zastavovat jen někde. Ale řešení, že nechám zrušit několik zastávek, žádné Sp navíc nezavedu a tím se všechno vyřeší, je polovičaté, ostatně je takové „jihočeské“.

Realita: se zpožděním nejméně 20 minut bude třeba počítat i nadále.

Reálná časová úspora při projíždění zastávek může vzniknout až tehdy, pokud jich projedu nějaké větší množství. A tuto podmínku splňuje jedině Sp, který bude stavět např. takto: ČB, ČB již. zast., Holubov, Zlatá Koruna, ČK, Černá v Pošumaví, Horní Planá zast., Horní Planá, Nová Pec, Černý Kříž, Stožec, Nové Údolí.

Nicméně tato časová úspora se vyplýtvá na tom, že potřebuji čas na nakládku / vykládku kol. Ten čas v tomto případě projetím zastávek skutečně získám. Ale v takto zrychleném režimu nemůžou jet během dne všechny vlaky. To je blbost.
Středa, 11. prosince 2019 - 17:16:14  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1398
Registrován: 8-2017
Právě že ta vata je pro okolní zastávky super.
Ta vata, která tam u těch potřebých vlaků často není, protože se zastavuje plný vlak třeba kvůli jednomu člověku? Nejlíp ještě když je to cyklista, který mohl v pohodě dojet o zastávku vedle, kde by jeho kolo bylo naloženo společně s kolem jiného cyklisty za čas výrazně menší, než je součet časů potřebných na nakládku kol na různých zastávkách.

V pořádku to není. Ale vzhledem k tomu, kdo vlaky na Šumavě využívá, tak se s tím nic moc dělat nedá. 30 jízdních kol za minutu do vlaku prostě nenaložíte.
Co takhle stanovit jízdní doby, které s nakládkou kol počítají? Nebo provozovat vozy, do kterých lze rychle s kolem nastoupit a věšení řešit až za jízdy?

ad Týn: Kratší jízdní doba vlaku na trase Číčenice - Týn nad Vltavou má tu výhodu, že kdyby se tam prodloužil vlak z Volar, stíhal by se rychloobrat v Týně nad Vltavou kolem L:00, a to i s přípoji na rychlíky v Číčenicích.
Pokud by ten vlak z Volar měl mít přípoje, tak nemůže odjet dřív než S:28 a přijet později než v L:30. Za dob provozu byly jízdní doby 30 resp 31 minut, to vám zbývá minuta na obrat a už pětiminutové zpoždění rochlíku způsobí ujetí přípoje. Na 194 byste chtěl výhybnu na každém rohu, aby se nepřenášelo zpoždění, a tohle by vám nevadilo?
Kromě toho zrušit vložené spoje, díky kterým je na 197 aspoň trochu atraktivní interval ve špičce, je podle mě dost blbý nápad.

Autobus má jednak delší jízdní dobu, jednak by se dal použít jinde, kde třeba vlak nedává smysl.
Vlak nedává smysl právě tady, protože zcela míjí Sedlec a Malešice, Chvalešovice a Bohunice sice mají zastávku toho názvu, ale kdesi daleko za vsí. Za práva Hradčanů se bijete a tady by vám zhoršení pro obyvatele uvedených obcí (ale i většiny Týna!) nevadilo?

Další nevýhoda autobusu je ta, že kvůli delší jízdní době nelze jet podle nulové symetrie, a tudíž to pak v Číčenicích nevychází minimálně v jednom směru do Prachatic
Tady je určitě prostor pro zlepšení, ale to není obecná vlastnost autobusu, jako spíš neschopnost ty autobusy líp zoběhovat. Klidně by to nemuselo končit v Týně, ale mohlo jet někam dál, kde nejsou koleje.

Reálná časová úspora při projíždění zastávek může vzniknout až tehdy, pokud jich projedu nějaké větší množství. A tuto podmínku splňuje jedině Sp, který bude stavět např. takto: ČB, ČB již. zast., Holubov, Zlatá Koruna, ČK, Černá v Pošumaví, Horní Planá zast., Horní Planá, Nová Pec, Černý Kříž, Stožec, Nové Údolí.
Však právě nějak takhle by mohly stavět všechny vlaky jedoucí ráno do hor a odpoledne zpět, protože místní poptávka naopak potřebuje ráno do města a odpoledne zpět.

Nicméně tato časová úspora se vyplýtvá na tom, že potřebuji čas na nakládku / vykládku kol.
Jenže vyložit 30 kol na jedné zastávce je podstatně rychlejší než vyložit jedno kolo na každé ze 30 zastávek.


Mladějov: Trochu mimo, ne? O VRT tu nikdo nepíše a jízdné do toho taháte kdovíproč jen vy a pan Hloupej.
Středa, 11. prosince 2019 - 20:08:07  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 155
Registrován: 1-2019
M250.0:
"Ta vata, která tam u těch potřebných vlaků často není, protože se zastavuje plný vlak třeba kvůli jednomu člověku? Nejlíp ještě když je to cyklista, který mohl v pohodě dojet o zastávku vedle, kde by jeho kolo bylo naloženo společně s kolem jiného cyklisty za čas výrazně menší, než je součet časů potřebných na nakládku kol na různých zastávkách. "

Zastávka Žlábek je kromě obsluhy osady užitečná i z dalšího důvodu. Je hned u zálivu vodní nádrže Lipno. A pokud chcete se koupat v místě, kde je ještě aspoň trochu divočina a kde to ještě není přecpané lidmi, tak ta zastávka je super.

Stejně tak jsem i pro zachování „houbařských“ zastávek uprostřed lesů, kde zdánlivě nic není (ale samozřejmě by se neměly stavět žádné nové zastávky tohoto typu). Domnívám se totiž, že daleko důležitější než nějaké tabulkové hodnoty je služba lidem.

No a Hodňov je třeba zachovat, nejen kvůli hospodě, ale i kvůli muzeu v nedaleké rybářské baště. Komu ta dráha slouží především? Turistům. Vyženete-li z vlaků turisty, nebude tím jezdit nikdo.

M250.0:
"Co takhle stanovit jízdní doby, které s nakládkou kol počítají?"

Tento dotaz svědčí o Vaši neznalosti místních poměrů. S nataženými jízdními dobami jezdí ranní vlak 8143, což má za následek, že ujede všem přípojům v Českých Budějovicích. Právě tuto problematickou situaci by mohl řešit spěšný vlak (navíc k osobním vlakům, ne místo nich!), který by množství zastávek projel, a ušetřený čas by se pak mohl využít k nakládce kol.

Jak už jsem psal, efekt bude mít až projetí více zastávek, nejméně deseti. Jedna nebo dvě zastávky neudělají žádný rozdíl.

M250.0:
"Pokud by ten vlak z Volar měl mít přípoje, tak nemůže odjet dřív než S:28 a přijet později než v L:30. Za dob provozu byly jízdní doby 30 resp 31 minut, to vám zbývá minuta na obrat a už pětiminutové zpoždění rochlíku způsobí ujetí přípoje. Na 194 byste chtěl výhybnu na každém rohu, aby se nepřenášelo zpoždění, a tohle by vám nevadilo? "

Stačí odjet v S:27 a přijet v L:31. V obou směrech dostanete 2 minuty na přestup, v Týně zbudou na obrat 3 minuty. Ujetí přípoje to nezpůsobí, pokud se rozumně stanoví čekací doby. Od nového GVD jsou v pomůckách GVD vlaky ČD psané jako přípoje vlaků GWTR za všech okolností a ve všech případech je definovaná čekací doba, s výjimkou vlaků kategorie Ex. Problém s tím, že se ujede vlaku „nesprávného dopravce“ tedy již odpadá.

M250.0:
"Kromě toho zrušit vložené spoje, díky kterým je na 197 aspoň trochu atraktivní interval ve špičce, je podle mě dost blbý nápad. "

Souhlasím, hodinový takt Číčenice - Prachatice ve špičkách by měl být zachován. Dokonce by možná šlo uvažovat o tom, že by tam byl hodinový takt celodenně celotýdenně, aby se zlepšily přípoje v Číčenicích (především na Švejky směr Písek a Praha), ale je otázka, zda to není příliš radikální varianta.

Pendly Číčenice - Vodňany ale nevidím problém zajistit autobusově, za předpokladu, že ten autobus pojede ještě někam dál, nebo zda bude zoběhován i tak, aby navazoval i na vlaky v Číčenicích, které nemají přípoje.

M250.0:
"Vlak nedává smysl právě tady, protože zcela míjí Sedlec a Malešice, Chvalešovice a Bohunice sice mají zastávku toho názvu, ale kdesi daleko za vsí. Za práva Hradčanů se bijete a tady by vám zhoršení pro obyvatele uvedených obcí (ale i většiny Týna!) nevadilo? "

Obce podél trati mají dlouhodobě zájem o obnovu vlakové dopravy, především samotný Týn nad Vltavou, který přispívá na provoz sezónních vlaků dopravce KPT Rail (ale to je fuj, to nejsou ČD). Jestli mi nevěříte, můžete si to dohledat.

M250.0:
"Tady je určitě prostor pro zlepšení, ale to není obecná vlastnost autobusu, jako spíš neschopnost ty autobusy líp zoběhovat. Klidně by to nemuselo končit v Týně, ale mohlo jet někam dál, kde nejsou koleje. "

Jestli myslíte Bechyni, tam by se hodilo zajistit spojení spíš autobusem z Českých Budějovic.

Dokážu si představit linku Bechyně - Týn nad Vltavou - České Budějovice. Z Bechyně by mohla jet po S:00, poté, co přijede vlak od Tábora, aby fungovalo i spojení Tábor - Týn nad Vltavou. Do Týna by to přijelo zhruba v S:20, zbývá času víc než dost na vlak do Číčenic v L:00. Přípoje v ČB nemusím řešit, to je dost velký dojížďkový cíl.

Ve směru od Veselí nad Lužnicí by to spíš chtělo přes Týn autobusové spojení do Písku, to je významnější cíl než nějaké Číčenice. Může to navazovat na R z Brna, aspoň by se tak Týn nad Vltavou solidně napojil i touto stranou, bez závleku přes Číčenice a ČB.

M250.0:
"Však právě nějak takhle by mohly stavět všechny vlaky jedoucí ráno do hor a odpoledne zpět, protože místní poptávka naopak potřebuje ráno do města a odpoledne zpět. "

Musí to být vlaky navíc. Během víkendů je poptávka z vesnic i po jízdě do hor.

M250.0:
"Jenže vyložit 30 kol na jedné zastávce je podstatně rychlejší než vyložit jedno kolo na každé ze 30 zastávek. "

No však ano, proto jsem toho názoru, že nejlepší řešení by byly Sp navíc.
Středa, 11. prosince 2019 - 23:26:07  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1399
Registrován: 8-2017
Komu ta dráha slouží především? Turistům. Vyženete-li z vlaků turisty, nebude tím jezdit nikdo.
Jasně, ale těch turistů do Hradců nebo Žlábku je naprostý minimum. No a ten zbytek zrovna netouží po tom jet na Šumavu dvě a půl hodiny s pětadvaceti zastávkama.

Jedna nebo dvě zastávky neudělají žádný rozdíl.
To mi připomíná známý vtip:
"Prosímvás, kolik stojí kapka beznínu?"
"Kapka? Kapka nestojí nic."
"Výborně, tak mi nakapejte plnou nádrž."


Právě ten 8103 je ideální kandidát na zespěšnění, protože má přípoje na obou stranách, které by bylo radno zachovat.

Ujetí přípoje to nezpůsobí, pokud se rozumně stanoví čekací doby.
Co si pod tím představujete? Vlak od Brna si nějakou tu minutu veze dost často, obratem toho osobáku to přenesete na protivlak, který pak pojede zpožděný až do Brna.

Dokonce by možná šlo uvažovat o tom, že by tam byl hodinový takt celodenně celotýdenně, aby se zlepšily přípoje v Číčenicích (především na Švejky směr Písek a Praha), ale je otázka, zda to není příliš radikální varianta.
Když může být celodenní hodina na 201, tak proč ne na 197.

Obce podél trati mají dlouhodobě zájem o obnovu vlakové dopravy, především samotný Týn nad Vltavou, který přispívá na provoz sezónních vlaků dopravce KPT Rail (ale to je fuj, to nejsou ČD). Jestli mi nevěříte, můžete si to dohledat.
Skvělá příležitost, jak se politicky zviditelnit, nic jiného bych za tím nehledal. Ono se dobře bojuje za něco, co by měl platit někdo jiný. Provoz o pár letních víkendech je trochu něco jiného než celoroční celotýdenní.


Dokážu si představit linku Bechyně - Týn nad Vltavou - České Budějovice.
Tu si není potřeba představovat, ta existuje, bohužel její jízdní řád je takový jihočeský.
Těch možností, kam by mohla pokračovat linka od Číčenic je víc - Bernartice, Dolní Bukovsko, Mažice a jiné.

Do Týna by to přijelo zhruba v S:20, zbývá času víc než dost na vlak do Číčenic v L:00.
K atraktivní veřejné dopravě podle mě nepatří kilometrový pěší pochod za 40 minut. To ať je radši směrová vazba v Týně ostrá a bus do Tábora jede přímo přes Opařany.

Ve směru od Veselí nad Lužnicí by to spíš chtělo přes Týn autobusové spojení do Písku, to je významnější cíl než nějaké Číčenice.
I takovou linku tu máme. Směr Veselí je teda slabší. Ale hlavní problém je v té naprostě neorganizovanosti - všechny autobusy jezdí tak, jak kdysi vyšly ČSAD oběhy a vazby mezi nimi nejsou buď žádné nebo jsou zcela náhodné.

Musí to být vlaky navíc. Během víkendů je poptávka z vesnic i po jízdě do hor.
Oproti zbytku marginální. Co vesnice, kudy vlak nejede, odtud ta poptávka není? A jestli jo, řeší se to nějak?

No však ano, proto jsem toho názoru, že nejlepší řešení by byly Sp navíc.
A na Os zakážete přepravu kol?
Středa, 11. prosince 2019 - 23:41:49  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1952
Registrován: 4-2005
Zlatej Pepa Rákos... Zastávku na znamení projedeš v podstatě traťovou rychlostí...debata o ničem.
Čtvrtek, 12. prosince 2019 - 00:39:26  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 10053
Registrován: 4-2003
MichalŘ:Zlatej Pepa Rákos... Zastávku na znamení projedeš v podstatě traťovou rychlostí...debata o ničem.

To je přesně nepochopení situace a neznalost - s tou zastávkou se musí počítat a strojvedoucí jí rozhodně nemůže projet traťovou rychlostí, je tam třeba alespoň přibrzdit. Případ zastávek Hradce, Žlábek, Mezipotočí - minimálně v jednom směru u každé zastávky nejsou tak dobré rozhledové poměry, aby tam šlo lítat traťovou rychlostí. Nepřibrzdím li, zastavím buď až za zastávkou, nebo si lidé ve vlaku rozbijí hubu při rychlobrzdě. Pak je tu ještě možnost, že strojvedoucí na zastavení rezignuje, neboť s člověkem na zastávce nepočítal a spatřil ho pozdě na to, aby z traťové rychlosti stihl zabrzdit. Všechny tři případy jsou samozřejmě nežádoucí.

Dále je třeba v Polečnici konečně vyrvat výhybku č. 1 a doplnit chybějící převýšení a případně provést i nějakou drobnou korekci GPK v místě této výhybky, aby bylo možné konečně odstranit naprosto nesmyslné omezení rychlosti na 30 km/h v km mezi km 50,275 a 50,710, čili zvýšit rychlost alespoň na 50 km/h. Pak se v TTP vyskytuje poznámka výhybka bez zabezpečení, tak to samozřejmě odstranit také. A odstranění zastávky na znamení a její projíždění v případě Polečnice snad nemusím připomínat [wink].
Čtvrtek, 12. prosince 2019 - 01:07:06  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 156
Registrován: 1-2019
M250.0:
"Jasně, ale těch turistů do Hradců nebo Žlábku je naprostý minimum. No a ten zbytek zrovna netouží po tom jet na Šumavu dvě a půl hodiny s pětadvaceti zastávkama. "

Zastávka Hradce má význam pro místní, a ti ji také používají. Bavili jsme se o Žlábku.

Takže ještě jednou: zkuste zajet do Hradců a říct jim, že chcete zrušit vlakovou zastávku. Jsem si jist, že se odtamtud budete vracet sanitním vozem.

Zrušení Žlábku by takové následky asi nemělo, ale i tak se domnívám, že by se jednalo o špatný krok. Už jsem napsal výše, proč.

M250.0:
"Skvělá příležitost, jak se politicky zviditelnit, nic jiného bych za tím nehledal. Ono se dobře bojuje za něco, co by měl platit někdo jiný. Provoz o pár letních víkendech je trochu něco jiného než celoroční celotýdenní. "

To je v politice úplně normální, bojovat za něco, co budou platit jiní. To je totiž samá podstata politiky. Úsilí o obnovu provozu pokládám z tohoto pohledu za naprosto legitimní.

M250.0:
"Tu si není potřeba představovat, ta existuje, bohužel její jízdní řád je takový jihočeský."

No jasně. Ale jízdní řád jihočeského typu ani nelze brát za směrodatný, protože rozsah provozu je zpravidla nepoužitelný.

M250.0:
"Do Týna by to přijelo zhruba v S:20, zbývá času víc než dost na vlak do Číčenic v L:00.
K atraktivní veřejné dopravě podle mě nepatří kilometrový pěší pochod za 40 minut. To ať je radši směrová vazba v Týně ostrá a bus do Tábora jede přímo přes Opařany."

Neprozradil jsem ještě jednu výhodu, proč autobus Bechyně - Týn nad Vltavou - České Budějovice by měl z Bechyně jezdit po S:00. Když bude v Týně v S:20, potká se tam s autobusem linky Veselí nad Lužnicí - Týn nad Vltavou - Písek, který vyjede z Veselí nad Lužnicí zhruba v L:40, po příjezdu R z Brna. A máte zajištěno spojení Bechyně - Písek s přestupem mezi autobusy v Týně nad Vltavou.

M250.0:
"I takovou linku tu máme. Směr Veselí je teda slabší. Ale hlavní problém je v té naprostě neorganizovanosti - všechny autobusy jezdí tak, jak kdysi vyšly ČSAD oběhy a vazby mezi nimi nejsou buď žádné nebo jsou zcela náhodné."

No právě. A JIKORD s tím nedělá nic, anebo současný stav ještě víc zhoršuje.

M250.0:
"A na Os zakážete přepravu kol?"

Přeprava kol by neměla být povolena na zkrácených Os ČB - ČK. Ve vlacích, které jedou dál na Lipno, by povolena být měla.

Bram:
"Dále je třeba v Polečnici konečně vyrvat výhybku č. 1 a doplnit chybějící převýšení a případně provést i nějakou drobnou korekci GPK v místě této výhybky, aby bylo možné konečně odstranit naprosto nesmyslné omezení rychlosti na 30 km/h v km mezi km 50,275 a 50,710, čili zvýšit rychlost alespoň na 50 km/h. Pak se v TTP vyskytuje poznámka výhybka bez zabezpečení, tak to samozřejmě odstranit také. A odstranění zastávky na znamení a její projíždění v případě Polečnice snad nemusím připomínat [wink]."

Není možné. Funkce nákladiště musí být ponechána pro potřeby armády, poblíž je vojenský prostor Boletice.

Ideální by bylo, kdyby Polečnice byla výhybnou bez nástupišť s vlečkou k nakládací rampě, kam by bylo možné přesunout křižování v případě potřeby. Úsek Černá v Pošumaví - Polná na Šumavě je příliš dlouhý.
Čtvrtek, 12. prosince 2019 - 01:54:13  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 10055
Registrován: 4-2003
Pan Hloupej:Není možné. Funkce nákladiště musí být ponechána pro potřeby armády, poblíž je vojenský prostor Boletice.

Víš vůbec, o čem píšu, tj. o které výhybce je v Polečnici řeč?!? Nákladiště zelenomozkům přeci neberu a osobně předpokládám, že pokud se nějaká občasná nákladní doprava pro vojáky odehrává, tak se asi odehraje tak, že se od Budějovic dojede do Polné, tam se vlak objede a do Polečnice se ty dva kilometry sune. Je to určitě výrazně jednodušší, než časově náročné šaškování s dalšími dvěma výhybkami a výkolejkami v Polečnici. A pokud se to tak neděje, tak se to dít může. Nic tomu (alespoň dle aktuálních TTP, pokud jsem si dobře všiml) nebrání [wink].

A pokud by stále někdo s výše uvedeným při obsluze nákladiště Polečnice měl nějaký problém, tak v Polečnici doplnit dvě nezabezpečené výhybky jako spojku sem https://en.mapy.cz/s/poraheroja a manipulace v Polečnici pak bude naprosto v pohodě. Není třeba lpět na něčem, co se dávno přežilo a běžnému provozu je akorát na obtíž [wink].


Ideální by bylo, kdyby Polečnice byla výhybnou bez nástupišť s vlečkou k nakládací rampě, kam by bylo možné přesunout křižování v případě potřeby. Úsek Černá v Pošumaví - Polná na Šumavě je příliš dlouhý.

Jistě, dle některých by bylo mít ideální výhybny po pěti kilometrech všude [crazy]. Jen by to v případě trati Volary - České Budějovice nikdo nezaplatil. A výhybny mají být správně v místech, kde to je dle taktového GVD potřeba. Nikoliv tam, kde se to někomu zdá, že by tam ta výhybna mohla být. Samozřejmě, tohle se nedá zcela beze zbytku splnit a pak také existence jen takových výhyben znemožní cokoliv jiného, než běžný provoz osobních vlaků v taktovém grafikonu [crazy]. To zas aby mne někdo nevzal za slovo...
Čtvrtek, 12. prosince 2019 - 03:11:53  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1953
Registrován: 4-2005
Bram: asi jsem jel s otrlejšími strojvedoucími. Prostě průjezdy zastávek prakticky bez brzdění. 842 s Bdtn nejednou...
Čtvrtek, 12. prosince 2019 - 06:13:25  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 10057
Registrován: 4-2003
Michal Ř:asi jsem jel s otrlejšími strojvedoucími. Prostě průjezdy zastávek prakticky bez brzdění. 842 s Bdtn nejednou...

Jenže pak na té zastávce bude někdo stát, nezastaví se mu a on si pak bude moci oprávněně stěžovat. Tohle fakt není něco, co stojí strojvedoucímu za problémy (bude li se to opakovat, pocítí to na výplatní pásce) a dopravci samozřejmě také. Dneska má skoro každý jedinec mobil s foťákem a kamerou, takže zejména pokud by na zastávce stál nějaký šotouš a natáčel, tak je skoro stoprocentně jisté, že problém bude, pokud se mu nezastaví. Zejména, když šotouši mají spíš v oblibě ČD a nikoliv ostatní dopravce (likvidují jim možnosti focení hyder, kvater, brejlovců a všeho možného na fotkách krásně se vyjímajícího)...

Tak samozřejmě, u řady 654 se na nezastavování strojvedoucí může vykašlat rovnou, pěkně přibrzdit na všech zastávkách a neprodloužit přitom jízdní dobu se dá vzhledem k trakčním vlastnostem tohoto vozidla obrazně řečeno s prstem v nose. Ovšem to neplatí pro řadu 628, ale ani pro vozidla ČD jako jako 842, 843, 854 s přívěsy atd., o vlacích s lokomotivou ani nemluvím. Ani u řady 814 nejsem přesvědčen, že to takhle jde. U řady 814.2 už to ale asi půjde [wink].
Čtvrtek, 12. prosince 2019 - 06:54:02  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 157
Registrován: 1-2019
Bram:
"Pan Hloupej:Jistě, dle některých by bylo mít ideální výhybny po pěti kilometrech všude [crazy]. Jen by to v případě trati Volary - České Budějovice nikdo nezaplatil. A výhybny mají být správně v místech, kde to je dle taktového GVD potřeba. Nikoliv tam, kde se to někomu zdá, že by tam ta výhybna mohla být. Samozřejmě, tohle se nedá zcela beze zbytku splnit a pak také existence jen takových výhyben znemožní cokoliv jiného, než běžný provoz osobních vlaků v taktovém grafikonu [crazy]. To zas aby mne někdo nevzal za slovo..."

Škrtací mánie a tzv. rozpočtová odpovědnost dominovala veřejné dopravě v Jihočeském kraji po dlouhá léta. Už nikdy více [ko]

Výhybna Polečnice by měla význam především v případě provozních nepravidelností, ke kterým v létě ovšem dochází na trati 194 extrémně často.

Modelová situace: vlak z ČB má zpoždění 35 minut. Naprosto normální stav, často nelze předem určit, u jakého vlaku to nastane. Vezmu tedy za příklad náhodně vybraný spoj - namísto toho, aby přijel do Polné ve 13:37, je tam ve 14:12. Protijedoucí vlak v Černé v Pošumaví je ve 14:07.

A teď babo raď. Nechám vyhnít vlak z ČB v Polné, pojede až ve 14:22, zvýším zpoždění na 45 minut a opozdím tak i obrat z Nového Údolí (ale pojede napřed vlak do ČB), anebo ten zpožděný vlak pustím do Černé. Protijedoucí vlak z Černé do ČB nabere zpoždění nejméně 20 minut, což už je poměrně riskantní z hlediska přípojů v ČB.

Výhybna v Polečnici (bez nástupišť, pouze za účelem křižování) by byla z tohoto pohledu naprosto ideální.

Úsek Polná - Černá má jízdní dobu 14 minut, a i při projetí Žlábku a Polečnice se dostaneme na max. nějakých 12 - 13 minut. To je pořád dlouhý úsek.

Tady akademické poučky fakt nefungují.
Čtvrtek, 12. prosince 2019 - 07:44:55  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 10060
Registrován: 4-2003
Pan Hloupej:Výhybna Polečnice by měla význam především v případě provozních nepravidelností, ke kterým v létě ovšem dochází na trati 194 extrémně často.

Stavět zabezpečovací zařízení v Polečnici jen pro nějaké coby kdyby křižování, zejména pokud je dva kilometry vedle Polná, fakt NIKDO soudný nebude. Je třeba se s tím konečně smířit [wink].


Tady akademické poučky fakt nefungují.

Klidně se také mohlo stát, že by trať zůstala v původní détrojkové podobě se sypanými nástupišti, kraj objednal celoročně autobusy v hodinovém taktu z Českých Budějovic přes Český Krumlov, Kájov, Černou v Pošumaví, Horní Planou se závlekem z Želnavy do Nové Pece a jedoucí až do Volar. Vlaky by objednal pouze mezi Českými Budějovicemi a Kájovem, klidně v hodinovém taktu. A pouze v letním období by dva páry vlaků byly prodlouženy až do Volar jako cyklovlaky. Kraj by ušetřil a SŽDC také, neb by alespoň nemusela v zimě udržovat trať sjízdnou. A vůbec by si nikdo nelámal hlavu s nějakým DOZ a kde mají být výhybny...

Stačí to nějak tekhle?!?
Čtvrtek, 12. prosince 2019 - 09:18:08  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 158
Registrován: 1-2019
Bram:
"Pan Hloupej:Klidně se také mohlo stát, že by trať zůstala v původní détrojkové podobě se sypanými nástupišti, kraj objednal celoročně autobusy v hodinovém taktu z Českých Budějovic přes Český Krumlov, Kájov, Černou v Pošumaví, Horní Planou se závlekem z Želnavy do Nové Pece a jedoucí až do Volar. Vlaky by objednal pouze mezi Českými Budějovicemi a Kájovem, klidně v hodinovém taktu. A pouze v letním období by dva páry vlaků byly prodlouženy až do Volar jako cyklovlaky. Kraj by ušetřil a SŽDC také, neb by alespoň nemusela v zimě udržovat trať sjízdnou. A vůbec by si nikdo nelámal hlavu s nějakým DOZ a kde mají být výhybny...

Stačí to nějak tekhle?!?"

Proč jste tak naštvaný? Pouze popisuji provozní problémy, ke kterým dochází, a možnosti, jak je řešit.

Já vám mohu také říct, že takové pokusy o kompletní rušení vlaků tady dokonce byly. Naposledy v režii jistého pana Ž. (už na pravdě Boží) a dopravce Leo Express, který ve výběrovém řízení nabídl autobusy místo vlaků. Jeho nabídka nebyla přijata jen proto, že by to už bylo moc okaté (a v roce 2016 byly krajské volby, takže rušení celé tratě bylo politicky neprůchodné).

V GVD 2016/2017 existovala v úseku Horní Planá - Černý Kříž během víkendů mimo sezónu šestihodinová díra, mezi 10:00 a 16:00 nejelo z Horní Plané nic. Totéž z Černého Kříže mezi 9:36 a 15:36.
Čtvrtek, 12. prosince 2019 - 09:26:54  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 10063
Registrován: 4-2003
Pan Hloupej:Proč jste tak naštvaný?

Naštvaný nejsem, neb po výhybně v Polečnici nebrečím [nene].

Pouze popisuji provozní problémy, ke kterým dochází, a možnosti, jak je řešit.

To je řešení za mnoho desítek milionů Kč a výsledkem akorát bude, že se to snad i možná někdy využije. Do toho opravdu nikdo soudný peníze nedá [nene].
Čtvrtek, 12. prosince 2019 - 09:44:27  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1400
Registrován: 8-2017
Takže ještě jednou: zkuste zajet do Hradců a říct jim, že chcete zrušit vlakovou zastávku. Jsem si jist, že se odtamtud budete vracet sanitním vozem.
To je argument na úrovni čtvrtý cenový, fakt. Navíc u vlaků sloužících k obsluze obce, tedy těch ráno do Budějovic a odpoledne zpět, bych zastavení ponechal.

a ti ji také používají
Škoda, že Jihočeský kraj nemá zveřejněné nějaké průzkumy na toto téma, docela by mě zajímalo, jestli je denní obrat (v listopadovou středu, aby to byli určitě místní) jeden nebo dva lidi.

To je v politice úplně normální, bojovat za něco, co budou platit jiní. To je totiž samá podstata politiky. Úsilí o obnovu provozu pokládám z tohoto pohledu za naprosto legitimní.
Ale jistě. Stejně tak je legitimní z pohledu kraje na to ty peníze nedat.

Ale jízdní řád jihočeského typu ani nelze brát za směrodatný, protože rozsah provozu je zpravidla nepoužitelný.
15 párů je docela použitelný základ, pro začátek by stačilo je nějak zpravidelnit a svázat s okolím.

Neprozradil jsem ještě jednu výhodu, proč autobus Bechyně - Týn nad Vltavou - České Budějovice by měl z Bechyně jezdit po S:00. Když bude v Týně v S:20, potká se tam s autobusem linky Veselí nad Lužnicí - Týn nad Vltavou - Písek, který vyjede z Veselí nad Lužnicí zhruba v L:40, po příjezdu R z Brna. A máte zajištěno spojení Bechyně - Písek s přestupem mezi autobusy v Týně nad Vltavou.
Každé řešení vytváří někde vazby lepší a někde horší. Takhle vám zase nevyjde vazba v Písku, kde je optimální vázat do skupiny rychlíků v S:00. Naopak když bude směrová skupina "směr jihozápad" v Týně kolem S:45, tak v ní vyjdou jak Číčenice kolem L:30, tak Písek v S:00. V Táboře by pak vycházela vazba od expresu zhruba v L:20.

No právě. A JIKORD s tím nedělá nic, anebo současný stav ještě víc zhoršuje.
Řešením ale není do toho nesystémově přiobjednat vlaky.

Přeprava kol by neměla být povolena na zkrácených Os ČB - ČK. Ve vlacích, které jedou dál na Lipno, by povolena být měla.
Pak ale nevyřešíte problém 8103/8143 ani těch odpoledních zpožděných osobáků zpátky.

Bram: Podpis všeho.
Pátek, 13. prosince 2019 - 16:34:25  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3586
Registrován: 7-2017
zeptám se úplně jednoduše,co teď bude s historickýma elektrikama když to chtěj překopat na 25Kv
Sobota, 14. prosince 2019 - 12:43:29  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 6073
Registrován: 7-2007
zeuke: Nic, půjdou do muzea. Nebo možná to půjde přepínat. Spíše by mě zajímalo, proč to chtějí vůbec drátovat a ještě k tomu na 25kV? Čím tam chtějí jezdit? Nám (ČDC) je to putna, těch pár přeprav se dělá a bude dělat naftožrouty. Na tuhle trať něco dát (délka/váha) není vůbec jednoduché a hlavně těch cestujících je tam dost málo. Tak nevím....k čemu je to dobré...Těch úprav na 25kV bude asi hodně.
Sobota, 14. prosince 2019 - 13:06:33  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3603
Registrován: 7-2017
takže i křižík.....[sad]
Sobota, 14. prosince 2019 - 13:34:40  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 22927
Registrován: 1-2006
Dnes na Ex 531/532 jede 754 029 ...
ICQ 191300062
Sobota, 14. prosince 2019 - 15:44:45  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 120
Registrován: 2-2018
Pepa Rakos .... Rád vás vrátím !!! Mám také obecnou otázku. Ví někdo, jestli se tento nový rok objeví znovu speciální vlaky? Našel jsem odkaz, ale žádný rozvrh. Ví někdo něco konkrétnějšího?


https://www.kudyznudy.cz/akce/silvestrovske-jizdy-zvlastnich-vlak u-2019
Sobota, 14. prosince 2019 - 15:59:53  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 850
Registrován: 4-2014
Info na silvestr 2019

Sobota, 14. prosince 2019 - 16:08:57  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 121
Registrován: 2-2018
Skvělé, moc vám děkuji
McBain
Sobota, 14. prosince 2019 - 18:59:45  
Administrátor
Číslo příspěvku: 26326
Registrován: 5-2002
Oldcerry:
"zeuke: Nic, půjdou do muzea. Nebo možná to půjde přepínat. Spíše by mě zajímalo, proč to chtějí vůbec drátovat a ještě k tomu na 25kV? Čím tam chtějí jezdit? Nám (ČDC) je to putna, těch pár přeprav se dělá a bude dělat naftožrouty. Na tuhle trať něco dát (délka/váha) není vůbec jednoduché a hlavně těch cestujících je tam dost málo. Tak nevím....k čemu je to dobré...Těch úprav na 25kV bude asi hodně."

Buďte úplně v klidu. Je kolem toho spusta otázek, mimo jiné ta, jestli by pod 25 kV byl vůbec možný pravidelný a bezpečný silniční provoz na bechyňském mostě. Sice je jasné, že podobný problém vzniká na každém železničním přejezdu pod tímto systémem, ale přeci jen podélná jízda silničních vozidel na poměrně dlouhém úseku pod trolejí o 25 kV možná není úplně to samé, nevím. A pak další otázky, především vozidel pro osobní a nákladní dopravu, ale i další.
Sobota, 14. prosince 2019 - 21:32:38  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3614
Registrován: 7-2017
tak uvidíme...[wink]jak říkal pan Poloczek - počkáme a uvidíme[happy]
Neděle, 15. prosince 2019 - 08:51:32  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 22930
Registrován: 1-2006
Tak jak dnes ...

Os Tábor - Bechyně

dnes – 113 003

Os ČB - ČK – Volary

8101 – 628 335
8103 – 628 344
8105 – 654 004 + 003
8107 – 654 017 + 002
8109 – 628 344
8111 – 654 004 + 003

Os Číčenice – Volary

18 002 – 654 006
18 004 – 654 012
18 006 – 654 016
18 008 – 654 006
18 010 – 654 012
18 012 – 654 016

Os Strakonice – Volary

18 102 – 654 015
18 104 – 654 013
18 106 – 654 009
18 108 – 654 015
18 110 – 654 013
18 112 – 654 009

Rybník – Lipno

dnes – 210 045

Ex 533 – 754 009

bez záruky … [wink]
ICQ 191300062
Neděle, 15. prosince 2019 - 09:21:09  
Administrátor
Číslo příspěvku: 73464
Registrován: 4-2003
Simsonfan83:
Letos bohužel možná naposledy.
Karotenovič Carotsson s mrkvistorovou regulací z Mrkvanova: Nejdokonalejším geometrickým útvarem je mrkvoid!
Neděle, 15. prosince 2019 - 11:37:05  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 122
Registrován: 2-2018
Proč je to ?? Bylo by velmi smutné, kdyby se tyto cesty již neměly uskutečňovat ... Máte představu, proč ??? Nerozumím tomu, zejména protože vlaky jsou plné.
Neděle, 15. prosince 2019 - 11:51:07  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 135
Registrován: 10-2010
application/pdfPraha-Nove Udoli podklady pro jednani 7,12.2019 v Haidmuhle
R Ph-Nu.pdf (354.3 k)


Když už je tady pár zmínek o rychlém spojení na Nové Údolí, přikládám podklady k jednání o přeshraniční dopravě ze dne 7.12.2019 v Haidmühle. Uvidíme, jaký bude další vývoj.
Martin2
Neděle, 15. prosince 2019 - 12:42:58  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3625
Registrován: 8-2005
Dobrý nápad, opravte si časy v Krumlově a Kájově. Jste posunutí o hodinu.
Neděle, 15. prosince 2019 - 14:20:27  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 136
Registrován: 10-2010
Trapná chyba, díky za upozornění. Opraveno. Pro úplnost ještě dodám, že o autobus na Třístoličník se pokusíme alespoň v červenci a v srpnu o sobotách.
application/pdfPraha-Nove Udoli podklady pro jednani 7.12.2019 v Haidmuhle-oprava
R Ph-Nu.pdf (354.6 k)


(Příspěvek byl editován uživatelem Prcek.)
Neděle, 15. prosince 2019 - 15:47:50  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 847
Registrován: 7-2015
Přeji hodně štěstí a držím palce, snad se podaří. Zároveň jedna "drobnost" - R 705 jezdí v klasické soupravě pro R17, ovšem návratový R 702 je v řazení "expresovky" (pro Ex7). Tak nevím, jak by se daly poté vyřešit obraty souprav. [happy]
Sledování lokomotiv řady 362 a 363 z OCÚ Západ, SÚ Plzeň - "plzeňská Esa"
Neděle, 15. prosince 2019 - 16:29:13  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 6427
Registrován: 11-2009

15.12.2019
Neděle, 15. prosince 2019 - 16:57:59  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 137
Registrován: 10-2010
Já vím. Však ono to jen tak hned nehrozí...
Neděle, 15. prosince 2019 - 21:37:05  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1
Registrován: 12-2019
Pár dokumentačních fotek ze soboty a z neděle...


Quex
Neděle, 15. prosince 2019 - 22:13:58  
Administrátor
Číslo příspěvku: 7852
Registrován: 5-2002
Martin Černý: Teď jsem to nějak nesledoval, ale chápu to správně, že se opět, již podruhé, vrací turnusově elektrický provoz?
"...bude třeba zvládnout zákony po našem..."
Pondělí, 16. prosince 2019 - 05:23:44  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 22936
Registrován: 1-2006
Tak jak dnes …

Os Tábor - Bechyně

dnes – 113 002, 113 002

Os ČB - ČK – Volary

8101 – 654 004 + 003
8103 – 654 015
8105 – 628 344
8107 – 654 004
8109 – 654 015
8121 – 810 492
8111 – 628 344

Os Číčenice – Volary

18 000 – 654 012
18 020 – 654 017
18 002 – 654 016
18 004 – 654 006
18 006 – 654 012
18 008 – 654 016
18 022 – 654 006
18 010 – 654 017
18 024 – 654 012
18 012 – 654 006

Os Strakonice – Volary

18 100 – 654 013
18 120 – 814 501
18 102 – 654 002
18 104 – 654 009
18 106 – 654 013
18 108 – 654 002
18 110 – 654 009

Os Rybník - Lipno nad Vltavou

dnes – 210 039, 210 058

Ex 533 – výluka


Mn dnes …

708 701 Horažďovice před. - Hrádek u Sušice – Strakonice

bez záruky ... [wink]
ICQ 191300062
Pondělí, 16. prosince 2019 - 09:46:29  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2
Registrován: 12-2019
Quex: S jistotou Ti to nedokážu říci, ale myslím, že na zdejším fóru jsem někde četl, že od stávajícího GVD platného od neděle by na Bechyňce měla zase jezdit výlučně elektrická trakce.

Jinak ty BDtaxy jsou celkem fajn, ten retro nátěr tomu sluší, škoda jen toho obřího loga ČD. Za mě palec nahoru, že už nejezdí nafta, Křižík už se nemusí v hrobě tolik obracet.

Snad ještě tu trať čeká zářná budoucnost...
Pondělí, 16. prosince 2019 - 10:18:27  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 604
Registrován: 6-2019
A to se vyplatí, to je levnější než Regionova? [rofl] Tak to jsou na tom čédé ještě docela dobře.

Snad ještě tu trať čeká zářná budoucnost...
Leda když bouchne Temelín.
doch liebe keinen von der Eisenbahn
doch liebe keine ausm Tagebau

Quex
Pondělí, 16. prosince 2019 - 10:24:06  
Administrátor
Číslo příspěvku: 7853
Registrován: 5-2002
S jistotou Ti to nedokážu říci, ale myslím, že na zdejším fóru jsem někde četl, že od stávajícího GVD platného od neděle by na Bechyňce měla zase jezdit výlučně elektrická trakce.

Tak super, tady je svět konečně zas v pořádku.[proud]
"...bude třeba zvládnout zákony po našem..."
Pondělí, 16. prosince 2019 - 14:40:02  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 219
Registrován: 12-2017
Martin Černý: Snad ještě tu trať čeká zářná budoucnost...
Obávám se že zářnou budoucnost trať určitě nečeká, spíš je to přítěžek a nikdo pořádně neví co s tratí dělat...
Pondělí, 16. prosince 2019 - 14:42:33  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1408
Registrován: 8-2017
Křižík se bude nově obracet v hrobě jenom v zimě, protože se sice bude jezdit na elektriku, ale topit se bude naftou.
Jinak pochybuju, že sedačky vzor žehlicí prkno nahňácané do šestek budou cestující považovat za svět v pořádku.
Pondělí, 16. prosince 2019 - 14:43:27  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1957
Registrován: 4-2005
V pomůckách jsou všechny osobní vlaky na Bechyňce psané v el. trakci pro řadu 113:-) Také by se měla z Přerova vrátit 113.001 v retro kabátě.
Mn podle potřeby s řadou 731 z Tábora večer, fotit to půjde jen v létě...
Pondělí, 16. prosince 2019 - 14:47:14  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3
Registrován: 12-2019
bandita: bávám se že zářnou budoucnost trať určitě nečeká, spíš je to přítěžek a nikdo pořádně neví co s tratí dělat...

Proč myslíte? Přežitek čeho?
Tranďák
Pondělí, 16. prosince 2019 - 15:34:32  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 46
Registrován: 9-2006
M250.0:
"Křižík se bude nově obracet v hrobě jenom v zimě, protože se sice bude jezdit na elektriku, ale topit se bude naftou."

Myslím, že "za Křižíka" se v přípojňácích topilo něčím podobným. Asi tedy spíš tuhého skupenství.
Quex
Pondělí, 16. prosince 2019 - 15:35:40  
Administrátor
Číslo příspěvku: 7857
Registrován: 5-2002
Ideální byla 90. léta, kdy se jezdilo se soupravou 2x Bte s elektrickým topením, to myslím nemělo chybu.[ok]
"...bude třeba zvládnout zákony po našem..."
Pondělí, 16. prosince 2019 - 16:29:34  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4
Registrován: 12-2019
Jaké řešení do budoucna vidíte jako ideální a zároveň reálné na uskutečnění?
Pondělí, 16. prosince 2019 - 18:18:15  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 220
Registrován: 12-2017
Martin Černý: Proč myslíte? Přežitek čeho?

Přežitek z doby, kdy ta trať vznikla, což bylo na začátku 20 století a měla nahradit jako většina lokálních tratí pěší chůzi, a formanský povozy. Což splnila. Dneska je tam nákladní doprava minimální nebo žádná, osobní vlak jede těch 24km necelou hodinu.
Nikdo ani pořádně neví co tam nasadit za vozidla, dřív jezdila žehlička, patro a poloviční hytlák, potom regionovy, teď žehlička + 2x BDtax... vhodný vozidlo na trať zatim není. Řeší se co s napětím, nechat 1500 nebo cvaknout 25kV, nebo přepínat, všechno dost drahý srandy v porovnání s tím kolik se toho po trati přepraví. Jaká je další vize na příštích 10 až 15 let? Bude tam jezdit žlutej kýbl (regina)? Nebo se tam koupí panter za 100mil či kolik to stojí. Je to těžký, mnohem levnější je objednat bus, kterej bude co půl hodiny jezdit po souběžný silnici, což už se v podstatě děje dnes. Kdyby SŽDC mohla, tak to zruší hned.
Úterý, 17. prosince 2019 - 09:20:57  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 22939
Registrován: 1-2006
Tak jak dnes …

Os Tábor - Bechyně

dnes – 113 002, 113 002

Os ČB - ČK – Volary

8101 – 654 015
8103 – 654 004
8105 – 628 344
8107 – 654 015
8109 – 654 004
8121 – 810 492
8111 – 628 344

Os Číčenice – Volary

18 000 – 654 017
18 020 – 654 016
18 002 – 654 012
18 004 – 654 006 + 016
18 006 – 654 017
18 008 – 654 012
18 022 – 654 006
18 010 – 654 016
18 024 – 654 017
18 012 – 654 006

Os Strakonice – Volary

18 100 – 654 009
18 120 – 814 501
18 102 – 654 002
18 104 – 654 013
18 106 – 654 009
18 108 – 654 002
18 110 – 654 013

Os Rybník - Lipno nad Vltavou

dnes – 210 058

Ex 533 – výluka


Mn dnes …

708 701 Strakonice – Vimperk a zpět
210 027 + bat.vůz HD - Kaplice a zpět

bez záruky ... [wink]
ICQ 191300062
McBain
Úterý, 17. prosince 2019 - 12:05:25  
Administrátor
Číslo příspěvku: 26328
Registrován: 5-2002
bandita:
"Martin Černý: Proč myslíte? Přežitek čeho?

Přežitek z doby, kdy ta trať vznikla, což bylo na začátku 20 století a měla nahradit jako většina lokálních tratí pěší chůzi, a formanský povozy. Což splnila. Dneska je tam nákladní doprava minimální nebo žádná, osobní vlak jede těch 24km necelou hodinu.
Nikdo ani pořádně neví co tam nasadit za vozidla, dřív jezdila žehlička, patro a poloviční hytlák, potom regionovy, teď žehlička + 2x BDtax... vhodný vozidlo na trať zatim není. Řeší se co s napětím, nechat 1500 nebo cvaknout 25kV, nebo přepínat, všechno dost drahý srandy v porovnání s tím kolik se toho po trati přepraví. Jaká je další vize na příštích 10 až 15 let? Bude tam jezdit žlutej kýbl (regina)? Nebo se tam koupí panter za 100mil či kolik to stojí. Je to těžký, mnohem levnější je objednat bus, kterej bude co půl hodiny jezdit po souběžný silnici, což už se v podstatě děje dnes. Kdyby SŽDC mohla, tak to zruší hned."

Podle této logiky by se daly zrušit zhruba 2/3 české železniční sítě, si myslím. Začít by se dalo hned sousední tratí Písek - Tábor - Horní Cerekev.
Úterý, 17. prosince 2019 - 12:24:35  
Moderátor
Číslo příspěvku: 16537
Registrován: 11-2005
Michal_Ř:
" Také by se měla z Přerova vrátit 113.001 v retro kabátě."
Oranžová 001 je opravdu skvostná. [jidlo]
Úterý, 17. prosince 2019 - 13:31:52  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5
Registrován: 12-2019
bandita: Nikdo ani pořádně neví co tam nasadit za vozidla

Zeptám se jako dement, protože opravdu nejsem odborník na napájecí soustavy a nabídku vozidel pro jednotlivé druhy soustav... Dává smysl ponechat stávajících 1500, trať nějak smysluplně upravit/opravit a nasadit žehličku po rekonstrukci a k tomu nějaké dva důstojně rekonstruované osobní vozy? Ty náklady na to vše by přeci ve finále nemusely být až tak enormní...
Úterý, 17. prosince 2019 - 13:40:20  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 611
Registrován: 6-2019
To by se nejdřív musel kraj oficiálně - závazně vyjádřit, co a na jak dlouho tam vlastně chce objednávat. Jestli ZDO nebo muzeum.
doch liebe keinen von der Eisenbahn
doch liebe keine ausm Tagebau

Úterý, 17. prosince 2019 - 13:52:42  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 10101
Registrován: 4-2003
AŠM:To by se nejdřív musel kraj oficiálně - závazně vyjádřit, co a na jak dlouho tam vlastně chce objednávat. Jestli ZDO nebo muzeum.

Obojí může fungovat dohromady. Jen se je potřeba smířit s tím, že běžný provoz jak osobní i nákladní dopravy bude pouze motorový a pouze muzejní (případně nějaký retro provoz o víkendech) bude elektrický.

Nad tím by snad kraj nemusel moc dlouho přemýšlet a SŽDC nakonec také ne [wink].