Diskuse » Archiv 2019 » Železnice » Železniční uzel Praha » Archiv diskuse Železniční uzel Praha do 13. 08. 2019 předcházející | další

Archiv diskuse Železniční uzel Praha do 13. 08. 2019

dolů
   autor příspěvek
Pátek, 09. srpna 2019 - 08:03:43  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1062
Registrován: 9-2016
O tom oblouku vím. Jenže výstup k nástupišti je docela dlouhej a už je v přímé. Kdyby ústil do +- půlky nástupiště, nikoliv na jeho konec, tak by to bylo o něco kratší. Nebo ideálně východ/příchod ze dvou konců, každý na jednu stranu ulice U slávie. Takhle bude nutno z busu od Flory/Želivského/Náměstí Míru nejprve vystoupat na lávku, pak z ní sejít (i když je tam výtah, tak stejně), dojít k podchodu, podchodem k nekonečné rampě a jsem na konci na nástupiště. Když už buduji investici do nové zastávky, tak trochu přemýšlení by neuškodilo.
Pátek, 09. srpna 2019 - 08:59:34  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8
Registrován: 7-2019
Pikehead:
"dracenae: dodatečně díky za fotky. Kdy se tak asi odhaduje, že by se mosty Průběžná mohly dokončit? Na letošek to teda moc nevidím...

"

Netuším, ale odhaduji toto:
Východní opěra se začala betonovat v Březnu 2019 - čili před 5 měsíci a stále není hotovo.
Západní opěra se ještě ani nebetonuje (podle mě se začne cca po dokončení mostu v Korytech, tj konec srpna).
Takže odhaduji pokládku Mostovky na cca květen 2020 (i na mostě je vybetonované datum 2020).
Pikehead
Pátek, 09. srpna 2019 - 09:28:30  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5334
Registrován: 3-2007
Souhlas, současným tempem jsem došel k podobnému odhadu. Na druhou stranu se dokončily technologické budovy na ZM, podchod ve Vršovicích bude tímhle tempem za chvíli, opěry v Bartoškově jsou víc než z půlky...

Takže pokud by tak do měsíce nějaká dobrá duše na západě hned po merkuru založila piloty (dělá to subdodavatel) a následně by se na to v polovině září naběhlo naplno, tak to stále není nereálné. Tohle by ale věděl spíš někdo ze stavby, třeba dracenae.
Pátek, 09. srpna 2019 - 10:46:49  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 19701
Registrován: 5-2002
Makus: Jenže výstup k nástupišti je docela dlouhej
Protože je to rampa, která z podstaty věci krátká bejt nemůže a těch cca 60 metrů potřebuje.

Kdyby ústil do +- půlky nástupiště, nikoliv na jeho konec...
...tak by v tom perónu zbytečně překážel.

tak by to bylo o něco kratší
Vlaky v obou směrech budou zastavovat na vršovickém konci perónu a pravidelní cestující si jsou celkem dobře schopni vybrat správnej vagón.

Nebo ideálně východ/příchod ze dvou konců, každý na jednu stranu ulice U slávie
To jako že tam místo tří ramp budou úplně zbytečně šestere schody a šest výtahů...?
Navíc perón v přechodnici, tj. hrany zborcené a různě vysoko - to tam bude podélnej schůdek (a v něm ten západní vchod)...?

Takhle bude nutno z busu od Flory/Želivského/Náměstí Míru nejprve vystoupat na lávku, pak z ní sejít (i když je tam výtah, tak stejně), dojít k podchodu, podchodem k nekonečné rampě a jsem na konci na nástupiště.
Zatímco podle Tebe bude lepší přecházet vjezdy do garáží a zásobovací vjezd/výjezd a hlídat si přitom auta v zádech? A řidiči vjíždějící do garáží / k rampám budou s nadšením rentgenovat chumel lidí od autobusu, jestli z něj náhodou nevysprintuje nějakej dobíhač vlaku.
Krom toho to z okolí FL/ZE bude lepší Áčkem na Skalku a teprve odtamtud busem na ZM, kde bude přestup doslova vymazlený.
A to nejlepší na konec: z okolí NM ve vzdálenější budoucnosti přímo Déčkem do Nuslí.

trochu přemýšlení by neuškodilo
Zkus začít u sebe...

P.S. Pro moji maličkost uvedená zastávka nahrazuje Vršovice os.n., takže jsem s její podobou spokojen.
Pátek, 09. srpna 2019 - 11:30:49  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 9
Registrován: 7-2019
Pikehead:
"Souhlas, současným tempem jsem došel k podobnému odhadu. Na druhou stranu se dokončily technologické budovy na ZM, podchod ve Vršovicích bude tímhle tempem za chvíli, opěry v Bartoškově jsou víc než z půlky...

Takže pokud by tak do měsíce nějaká dobrá duše na západě hned po merkuru založila piloty (dělá to subdodavatel) a následně by se na to v polovině září naběhlo naplno, tak to stále není nereálné. Tohle by ale věděl spíš někdo ze stavby, třeba dracenae."

Vzhledem k tomu že opuštění zastávky: Praha Strašnice-zastávka je v plánu na jaro 2021, tak si myslím že ani spěchat nebudou. Ikdyž dodělají mosty na Průběžné dříve, tak starý most asi bourat nebudou, protože by nešlo odbočit na zastávku. Nepředpokládám že by chtěli dělat nějaké provizorní napojení.

Pokud bude stát severní část starého mostu, tak není možné upravovat křižovatku Průběžná/na Padesátém, odtěžovat svah a předělávat koleje.
Svah není možné odtěžit z důvodu že je tam plyn, který je momentálně jen provizorně přepojen, ale při předělávce křižovatky jej musí pořádně předělat.

Takže to vidím minimálně na měsíční uzavírku v roce 2021.
Pátek, 09. srpna 2019 - 12:05:58  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5702
Registrován: 7-2011
George:
"...tak mám obavy aby si jednoho dne neudělali statici procházku kolem nábřeží a jeden most po druhým nezačali zavírat."
To tě můžu trošku uklidnit, po pádu lávky z toho maj všichni docela vítr, stav mostů se sleduje a dělaj se různý testy, včetně zátěžových. Jenomže obvykle v noci, protože je zpravidla potřeba ten konkrétní most kvůli tomu celej zavřít, takže veřejnost se o tom zpravidla nedozví - zátěžáky za sebou už maj Libeňák, Hlávkův, Legií, Palačák a mám za to, že i snad Mánesák, snad jsem na nějakej nezapomněl.
Ovšem druhá věc je, nakolik se politický vedení dokáže včas shodnout na následném případném řešení problému a spustit jeho realizaci dřív, než bude potřeba z havarijních důvodů ten který most zavřít.
draceane
Pátek, 09. srpna 2019 - 13:08:59  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 70
Registrován: 12-2017
Pikehead:
Piloty navrtané jsou, takže koncem srpna/začátkem září by se měly začít dělat opěry i na západě.
Takže časově to vypadá tak, jak tu píšete. Myslím že TT se bude dělat až 2021. Snášení zbývajících mostů je plánováno skoro jako poslední fáze, kromě napojení původní tratě "kolem" je třeba zachovat i provizorní staveništní přejezd podél trati.

Jinak zas takový přehled o všech harmonogramem na stavbě nemám (navíc se to průběžně nějak mění). Ale když budu něco vědět, napíšu.
Pátek, 09. srpna 2019 - 13:43:52  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5703
Registrován: 7-2011
Pikehead:
No, příští rok přes léto má být na Průběžné ještě jedna velká výluka (tramvají), kdy by se měla dělat nová, definitivní TT, včetně nových zastávek v podjezdu pod peronama. Takže pokud se něco nezmění, tou dobou by most už nějak minimálně v hrubý stavbě bejt hotovej měl.
Osobně předpokládám, že i víc než jen v hrubý stavbě, částečně by se po měl mělo dát jezdit, aby se během tý výluky mohl odstranit zbytek starýho mostu, po kterým se jezdí teď.
Pátek, 09. srpna 2019 - 14:18:41  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 19705
Registrován: 5-2002
Co jsem se díval do (možná již ne zcela aktuálního) hmg, tak přes zimu 2019/20 je jako rozestavěná vybarvena celá Průběžná, jižní půle Koryt, jižní třetina Edenu, střední třetina Bartoškovy a přes Otakarovu se ve zhlaví jezdí jen po jedné koleji.
Ale hned první jarní etapa má jako hotovou vybarvenu celou Průběžnou, celá Koryta a celej Eden s tím, že se esíčko 102. koleje přepojuje z Čekaček do 201. koleje a ve zhlaví přes Otakarovu se staví druhá nová kolej.
Tak si to přeberte...
Pátek, 09. srpna 2019 - 14:25:37  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 19706
Registrován: 5-2002
Bobik: aby se během tý výluky mohl odstranit zbytek starýho mostu, po kterým se jezdí teď.
Starej most by měl zůstat stát ještě během zimní pauzy 2020/21. [nene]
Skoro to ale vypadá, že se po něm bude jezdit už jen směrem do Prahy, kdežto směrem z Prahy po novém (nějak se mi totiž nepozdává, že by celou zimu měly být dvě jednokolejky Hostivař-Záběhlice a Nusle-Wilson).
Pátek, 09. srpna 2019 - 14:51:34  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5704
Registrován: 7-2011
Hajnej:
"Starej most by měl zůstat stát ještě během zimní pauzy 2020/21. [nene]"
Sakra. Tos mě moc nepotěšil, už aby tohle "bolavý místo" zmizelo.
Pikehead
Pátek, 09. srpna 2019 - 16:09:50  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5336
Registrován: 3-2007
dracenae: Pilot vidím těchto šest, víc jich na západě nebude? Na východě jich bylo mnohem víc.

Bobík: nemyslím tim komplet fertig, jen pro zaštěrkování a položení kolejí na most. Takže se necháme překvapit [happy]
Pátek, 09. srpna 2019 - 16:55:42  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1063
Registrován: 9-2016
Hajmej: Podchodů ústících do nástupiště lze najít desítky. Místa je tam dost, takže by akorát muselo být nástupiště širší. A zatím jsem neslyšel, že by někde byl problém s výlezem uprostřed nástupiště. Já jen, že není moc dobré, když bude stanice dostupná jako pochodové cvičení kombinované s opičí dráhou. To moc cestující nepotěší. T

Navíc se nemohu dopočítat těch "tří ramp". Která je ta třetí? Nástupiště budou dvě (nebo alespoň to zatím tak vypadá). A proč šest výtahů, když by byly dvě nástupiště, dvě rampy a dvoje schodiště? Nějak se ty výtahy přemnožily.

Když mne doveze tramvaj na MN, tak pojedu metrem na Skalku a tam busem, nebo rovnou z NM busem. To samé na Želivského. Navíc nejde jen o cestu busem ZC, ale také o cestu směr Spořilov, Roztyly, JM.

Kde a kdy bude metro D křížit tuto trať? Ještě desítky let nikde.
Pátek, 09. srpna 2019 - 17:04:02  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7559
Registrován: 1-2007
z okolí NM ve vzdálenější budoucnosti přímo Déčkem do Nuslí.
Tam je v plánu přestup z metra přímo na nádraží? Nebo ze Synkáče skrz protažený podchod?
Pátek, 09. srpna 2019 - 17:08:06  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1939
Registrován: 12-2007
Pikehead: piloty na Průběžné jsou opravdu vyvrtané všechny, ale hlavy mají pod úrovní terénu, aby se tam dalo jezdit. Stačí si to vyhledat ve fotkách [fotic]
https://hostivar-hlavni.rajce.idnes.cz/190309#IMG_4547.jpg
Most by měl být dokončený letos. Pak už nějaký dočasný přeložky kolejí, jak píše Hajnej.
Co jsem slyšel o tramvaji, tak příští rok by se měla dělat nová smyčka, ale definitivní překopání tram pod mostem a přilehlých komunikací a křižovatek opravdu až 2021 a je plánována dvouměsíční uzavírka a i tak to bude dost málo času [crazy]

Koryta jsou v podstatě hotová

Přes příští týden se mají pokládat pražce a kolejnice od Koryt k Edenu. Měl by být Robel v barvách Swietelsky.

Eden, až na prodlužování perónů a zastřešení v podstatě hotov.

Mosty Slávia hotovy.

Bartoškova bude od zítra 10 dní uzavřena. Měly by být osazeny nosníky.
viz např https://pid.cz/vyluky/cechovo-namesti-michelska/
Betonáž mostovky je myslím v půlce září.
do 27.11. by mělo být hotovo, pak se bude napojovat z nových kolejí depo

Zítra mám v plánu po dvou týdnech projít celou stavbu[andel]
Fotek je moc, nejsou popsány, tříděny... Komu to vadí, ať se nekouká...
[fotic] Hostivař - hlavní * Praha, RoPL * stavební diskuse na ttnz.cz

Pátek, 09. srpna 2019 - 17:15:23  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1940
Registrován: 12-2007
Makus: proč opičí dráha... Vlezu do podchodu a zahnu na rampu na patřičné nástupiště...
na první dokonce ještě před podchodem.
Výstavbě rampy na třetí nástupiště brání dočasné napojení ONJ.
Pražské konce nástupišť i rampy jsou v oblouku...
https://hostivar-hlavni.rajce.idnes.cz/190726#IMG_0750.jpg
https://hostivar-hlavni.rajce.idnes.cz/190726#IMG_0737.jpg
Fotek je moc, nejsou popsány, tříděny... Komu to vadí, ať se nekouká...
[fotic] Hostivař - hlavní * Praha, RoPL * stavební diskuse na ttnz.cz

Pátek, 09. srpna 2019 - 17:33:09  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 35
Registrován: 10-2018
Mouka:
"z okolí NM ve vzdálenější budoucnosti přímo Déčkem do Nuslí.
Tam je v plánu přestup z metra přímo na nádraží? Nebo ze Synkáče skrz protažený podchod? "

Protaženej podchod je ve Vršovicích snad v plánu ještě před déčkem, ale bude to taky trošku pochodový cvičení. Dokonce to možná bude od stanice metra lepší jít tu jednu stanici podle tramvaje.

https://prazsky.denik.cz/zpravy_region/podchod-po-prestavbe-nadra zi-propoji-nusle-a-vrsovice-20190328.html
Pátek, 09. srpna 2019 - 17:41:54  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 19711
Registrován: 5-2002
Makus: Podchodů ústících do nástupiště lze najít desítky.
Ale furt je ta cesta po rampě z úrovně podchodu na úroveň peronu stejně dlouhá, bez ohledu na to, do které části peronu ústí. Délka rampy je dána jen a jen výškovým rozdílem...

Navíc se nemohu dopočítat těch "tří ramp". Která je ta třetí? Nástupiště budou dvě (nebo alespoň to zatím tak vypadá).
Možná vypadá, ale nebudou... [nene]
Od severu jedno postranní u 102. koleje (s rampou pod širákem, která ještě není), jedno ostrovní mezi 101. a 202. kolejí (přístupné z podchodu) a konečně jedno postranní u 201. koleje (přístupné rovněž z podchodu).

A proč šest výtahů, když by byly dvě nástupiště, dvě rampy a dvoje schodiště? Nějak se ty výtahy přemnožily.
Tři peróny přístupné z obou stran ulice, tedy 3x2=6.
Pátek, 09. srpna 2019 - 17:42:22  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 35
Registrován: 10-2017
Dnes odpoledne Vršovice:

Bartoškova:


Na Zahradním městě začíná vrtat souprava na druhé straně další piloty.[kladivo]
Pátek, 09. srpna 2019 - 17:45:02  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1064
Registrován: 9-2016
Kasme: Tady byla řeč o tom, že vystoupím z vlaku, sejdu do podchodu, dojdu k lávce, vylezu na ni, přejdu po ní silnici, slezu z lávky a dojdu na zastávku busu.
Pátek, 09. srpna 2019 - 18:14:00  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1065
Registrován: 9-2016
Hajnej: Dobře, budou tři nástupiště. Ke všem rampa. K tomu tři výtahy? Pak ano,to by výstup i na druhou stranu ulice U Slávie by znamenel 2 * 3 = 6 výtahů. Na co ale výtahy, když tam bude rampa?

I kdyby bylo rozložení cestujících vystupujících v Edenu ve vozech třívozové soupravy 50:30:20, tak délka k začátku rampy je součtem delší, než při východu uprostřed, kdy by bylo rozložení 25:50:25.
Při rampě u jednoho kraje je ideální výstup jedněmi dveřmi. Při rampě uprostřed je ideální výstup dvěmi dveřmi (+ dojít půlku vozu k rampě). Tedy při rampě uprostřed bude výstup cestujících rychlejší. K tomu prostřední vůz má nejvíce míst pro cestující.

Pokud máte výhradu ke konkrétní hodnotě, prosím napište ke které. Na obecné se moc nedá reagovat.
Pikehead
Pátek, 09. srpna 2019 - 22:00:10  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5338
Registrován: 3-2007
Kasme: To jsou všechno dobrý zprávy, díky za ně. Podle Signalisty se ještě něco vrtá, tak jsem zvědavej, co zítra uvidíte.

Signalista1: Bartoškova obrovsky postoupila, bezva. Neví někdo, jestli se zbytek Bartoškovy bude dělat nadvakrát, nebo jedním mocným vrzem?
Pátek, 09. srpna 2019 - 22:04:20  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1941
Registrován: 12-2007
Na třetiny [wink]
Fotek je moc, nejsou popsány, tříděny... Komu to vadí, ať se nekouká...
[fotic] Hostivař - hlavní * Praha, RoPL * stavební diskuse na ttnz.cz

Sobota, 10. srpna 2019 - 10:07:41  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 19713
Registrován: 5-2002
Makus: Na co ale výtahy, když tam bude rampa?
Já jsem ale ve svém #19701 nepsal o šesteru ramp, ale o šesteru schodů - je potřeba číst pořádně.
Protože pokud by byl perón rozcapenej přes celou ulici (a rezervu na tramvaj - proto je podchod tak daleko od ulice), tak už by se na tu délku dvě rampy buď vůbec neposkládaly, nebo by ústily až na koncích peronů (což by v sedle nešlo pokrýt jednoduchým panťákem).

Prostě je na čase, aby ses smířil s tím, že to, co se Tobě (s přihlédnutím k výše prokázaným neznalostem) jeví jako kravina, je ve skutečnosti naopak docela dobře rozmyšlené.
Tímto bych navrhoval tuto diskusi uzavřít...
Sobota, 10. srpna 2019 - 10:20:29  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1066
Registrován: 9-2016
Hajnej: OK, uzavřeme to.
Pikehead
Neděle, 11. srpna 2019 - 09:06:12  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5350
Registrován: 3-2007
Tak jak je to s těmi pilotami? [happy] https://hostivar-hlavni.rajce.idnes.cz/190810#IMG_2467.jpg
Neděle, 11. srpna 2019 - 09:17:20  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1626
Registrován: 11-2007
Pikehead: Ale no tak - dovrtává se pouze řada těch, jejichž vyvrtání překážela stěna podjezdu, zbytek jich je dávno hotov pod hlínou...
Neděle, 11. srpna 2019 - 09:25:03  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1942
Registrován: 12-2007
Přesně tak, úplně jsem na ně zapomněl [crazy]

Nosníky Bartoškova se mají ukládat v úterý nebo ve středu.

Pokládka pražců od Koryt k Edenu (měla být od cca 20.8.) je asi o pár dní posunuta.
V Korytech zbývá dosypat pár vrstev za každou opěru. Krytí izolace mostovky se betonovalo včera.

Otakarova má opravdu opískované východní konce...

V týdnu zkusím vyzjistit aktuální termíny [andel]
Fotek je moc, nejsou popsány, tříděny... Komu to vadí, ať se nekouká...
[fotic] Hostivař - hlavní * Praha, RoPL * stavební diskuse na ttnz.cz

Pikehead
Neděle, 11. srpna 2019 - 10:27:37  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5352
Registrován: 3-2007
Hynek: jsem se jen ptal. [happy]

Kasme: Nechtělo by se jim letos rozebrat v Bartoškově ještě prostřední most? Když nasadili tak pěkný tempo...
Neděle, 11. srpna 2019 - 10:41:36  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1943
Registrován: 12-2007
Jo chtělo, aktuálně se vrtá severní pažení východní opěry. Taky jsem to včera fotil [wink]
Fotek je moc, nejsou popsány, tříděny... Komu to vadí, ať se nekouká...
[fotic] Hostivař - hlavní * Praha, RoPL * stavební diskuse na ttnz.cz

Neděle, 11. srpna 2019 - 11:21:19  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 19724
Registrován: 5-2002
Pike: Nechtělo by se jim letos rozebrat v Bartoškově ještě prostřední most?
Vždyť jsem v #19705 psal, že je střed Bartoškovy přes zimu kreslenej jako rozestavěnej, takže asi chtělo...
Iiii
Neděle, 11. srpna 2019 - 16:16:04  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3267
Registrován: 5-2002
Od severu jedno postranní u 102. koleje (s rampou pod širákem, která ještě není), jedno ostrovní mezi 101. a 202. kolejí (přístupné z podchodu) a konečně jedno postranní u 201. koleje (přístupné rovněž z podchodu). Možná už tu to bylo, proč se zvolilo tohle řešení a ne 2 ostrovní nástupiště? (mezi 101 a 102 a mezi 201 a 202)
Pondělí, 12. srpna 2019 - 08:38:57  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3253
Registrován: 6-2016
Něco málo k rychlosti provádění velkých staveb našimi předky na území Prahy:

"Rozhledna byla vystavěna pro Zemskou jubilejní výstavu v roce 1891 na podnět zakladatelů Klubu českých turistů dr. Viléma Kurze a Vratislava Pasovského jako volná kopie Eiffelovy věže v Paříži. S tímto projektem seznámil dr. Vilém Kurz v lednu r. 1890 českou veřejnost článkem „Rozhledna na Petříně, obrázek z blízké budoucnosti Prahy“. Práce podle plánů inženýrů Františka Prášila a Julia Součka byly započaty 16. března a dokončeny 20. srpna roku 1891, kdy byla rozhledna slavnostně otevřena." (wiki)

Konstrukce nýtovaná (stejně jako např. most na Výtoni), obří jeřáby firmy Švestka tenkrát v nedohlednu...

Na druhou stranu se mi ani nechce pomyslet, kolik že hrabošů a syslů zahynulo během stavby příšernou smrtí[biggrin]
Pondělí, 12. srpna 2019 - 10:27:54  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 19733
Registrován: 5-2002
Copak hrabošů a syslů, ale kolik dělníků.
A navíc je petřínská rozhledna ve srovnání třeba s Eiffelovkou jen taková malá věžička.
Pondělí, 12. srpna 2019 - 12:29:17  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 36
Registrován: 10-2018
Hajnej:
"Copak hrabošů a syslů, ale kolik dělníků.
"
To máš pravdu, tehdy ještě byli lidi jen spotřební materiál, ne hájenej (asi vymírající) druh jako dneska. A taky jich bylo jak ****** a dělali celej den za pár šupů. Třeba úžasný fotky jsou ze stavby Lucerny, kde dvacet lopaťáků hází výkopek z tý kaverny vždy na vyšší podlážku a poslední na koňskej povoz ve Štěpánský.
Pondělí, 12. srpna 2019 - 13:58:30  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3255
Registrován: 6-2016
Prag: "kde dvacet lopaťáků hází výkopek z tý kaverny vždy na vyšší podlážku a poslední na koňskej povoz ve Štěpánský."

Někdy na přelomu roku 1973 jsme ve 4 dělali něco podobného na N 50°3.55347', E 14°25.69052' (přípojka, cca 4m hluboko). Já jako nejmladší jsem byl úplně dole... A místo koňského povozu už byla PRAGA V3S.

Hajnej: Nejde vůbec o poměr hmot mezi rozhlednou a Eiffelovkou. Jde o čas výstavby za použití pro dnešek naprosto primitivních prostředků. Opravdu bych chtěl vidět dnešní stavební firmu, jak by to nýtovala a tahala nahoru za stejný čas. Reflexní vesty a ochranné přílby by jim asi moc nepomohly.

Pro ilustraci dnešní foto z Černošic, které mě inspirovalo k napsání původního příspěvku[biggrin]
Pondělí, 12. srpna 2019 - 14:17:36  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 12958
Registrován: 8-2004
honzaklonfar:
"Jde o čas výstavby za použití pro dnešek naprosto primitivních prostředků. Opravdu bych chtěl vidět dnešní stavební firmu, jak by to nýtovala a tahala nahoru za stejný čas. Reflexní vesty a ochranné přílby by jim asi moc nepomohly."
Krom toho, co napsal Hajnej tu bylo také napsáno (a zjevně nepřečeteno), že nevvětší čas zabírá projednání stavby a rozhodování o stavbě. Ne projektování a výstavba. A nějak mi není jasné, jaké neprimitivní prostředky na to projednávání dnes máme.
"... a protože dobrých zpráv je čím dál tím míň, je třeba horším zprávám dávat úsměvná hesla." (S tebou mě baví svět)
"Proti hlouposti se bojovat musí, ale vyhrát se nedá." (Jan Werich)
Pondělí, 12. srpna 2019 - 14:45:33  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 9215
Registrován: 4-2003
pravdu bych chtěl vidět dnešní stavební firmu, jak by to nýtovala

Já bych taky chtěl vidět dopravce, který by dneska na Vectrona dosazoval topiče.[wink]

Von by se s tím dneska nikdo nenejtoval, viz třeba most v Pňovanech.[biggrin]
obrázek - Drážní stupnice tvrdosti modrých gum.
citát - Harry Callahan: "Názory jsou jako díra do zadku. Má ji každý."

Pondělí, 12. srpna 2019 - 15:43:05  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3257
Registrován: 6-2016
Hroch: Oni tu Petřínskou rozhlednu taky museli projednat, že? Viz:

"Psal se rok 1889, když se 363 členů Klubu českých turistů vypravilo na Světovou výstavu v Paříži. Paříž pro ně byla nezapomenutelným zážitkem a největší dojem na ně samozřejmě učinila Eiffelova věž. Možná to byl na počátku vtip nebo probuzená hrdost národní, ale ještě při cestě domů se ve vlaku smluvili, že Praze dají pocítit stejnou závrať, kterou zažili sami. Sen českých turistů byl na světě.

Na první schůzi vybrali pro stavbu nejvyšší pražský vrch Petřín, odkud se dala přehlédnout větší část českého království, a do společné pokladny vložili 1031 zlatých. Stavba monumentu ale byla odhadnuta na celých 32 000 zlatých a tak byl mezi turisty vybrán ten nejvýmluvnější, Dr. Kurz, aby oslovil českou veřejnost a dostatečně ji pro rozhlednu nadchl. Dr. Kurz tedy sepsal vizionářský článek, který vyšel v předním německém listě Der Politik, pod titulkem „Rozhledna na Petříně, obrázek z blízké budoucnosti Prahy.“ Ve futuristickém tónu v něm Prahu vylíčil jako moderní město, jehož obyvatelé se budou procházet po vlastní velké české výstavě, načež si volným krokem moderních lidí zajdou na Petřínskou rozhlednu. Ve svém vizionářství se dal strhnout natolik, že Praze předpověděl i vlastní lanovku, která by je k rozhledně měla dopravovat a nakonec připojil i ďábelský termín: pouhý jeden rok!

Článek zapůsobil na českou veřejnost jako droga. Našlo se sice několik pochybovačů, kteří považovali článek za vtip a podezření budilo i jméno hlavního návrháře konstrukce, inženýra Františka Prášila, většina se ale ke stavbě upnula jako loď k planoucímu majáku a začala upisovat podílové listy v hodnotě 50 zlatých.

Dne 16. března roku 1891 byl učiněn první výkop a začal boj s časem. Pomocníci pod rozhlednou např. nahřívali nýty k sesazování dílů a házeli je nahoru konstruktérům, kteří je zachycovali kleštěmi. Práce byly ukončeny už 2. července, tedy za necelé čtyři měsíce. Porovnáno s dvěma roky, které zabrala stavba Eiffelovy věže, je to úctyhodný výkon. A to ani nesrovnáváme moderní elevátor s plynovým pohonem použitý na rozhledně s tehdy docela všedními hydraulickými výtahy, které fádně pumpovaly na pařížském kolosu. Jediným problémem se může jevit, že petrolejovou lampu, sloužící k osvětlení výtahu Petřínské rozhledny, neustále zhasínal průvan."
(http://www.petrinska-rozhledna.cz/historie.php)

Ohledně projednávání dopravních staveb položím po n-té otázku, na kterou zatím nikdo ze zdejších diskutérů léta neodpověděl - Jak se nahradí úrovňový přejezd u Dobřichovického mostu? Doplňující otázka - SŽDC to ví a tají to? Nebo ví kulový a jen to na politickou objednávku plácli do příslušné Studie modernizace/optimalizace (či jak se to politicky korektně jmenuje) 171? Tam bylo jasně napsáno, že VŠECHNY úrovňové přejezdy z Prahy do Řevnic!
Návrh "ekologického čtyřlístku" na nový most, napojení na II/115 na začátku Dobřichovic (cca u pumpy) s využitím tunelu k D4 a ponecháním průtahu skrz Všenory považuji za výpotek mozků, ovlivněných psychotropními látkami.
Pondělí, 12. srpna 2019 - 16:26:35  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5707
Registrován: 7-2011
honzaklonfar - To máš tak. Dneska je dohoda o čemkoli téměř nemožná, protože šílená legislativa, která dává téměř neomezený práva kdejakýmu hejhulovi, kterej pak může úspěšně házet vidle do čehokoli. Změna legislativy taky nemožná, protože přece vznikla ve svatém boji proti develotrům. Že se mnohdy s vaničkou vylilo i dítě, už trošku uniká. Navíc by tu změnu legislativy museli provést ti, kteří ji před časem pomáhali prosadit a dnes vládnou, což je taky nemožné, protože by vlastně museli popřít sami sebe. Nereálné, to je, jako chtít po komunistovi, aby nebyl rudý.
Pondělí, 12. srpna 2019 - 17:11:48  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3258
Registrován: 6-2016
Bobik: Tohle já vím už dlouhá léta. Ale někteří to buď neví, nebo to nechtějí vědět...
Pondělí, 12. srpna 2019 - 17:50:40  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5708
Registrován: 7-2011
honzaklonfar:
"Ale někteří to buď neví, nebo to nechtějí vědět..."
Bé je správně. Přemýšlení bolí. Trošku mě napadá analogie s lety 45-48. Hlavně ta bezmezná víra v "lepší zítřky", bez ohledu na realitu a snaha umlčet každého, kdo by tu víru chtěl zpochybňovat, nebo, nedejbože, jim ji, poukazy na trapnou realitu, chtěl brát.
Pondělí, 12. srpna 2019 - 18:48:22  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1075
Registrován: 9-2016
Ono se také všechno poněkud zpřísňuje, mnohdy až nelogicky. Dcera si na vlastní zahrádce chtěla postavit pergolu. Tedy čtyři sloupy s patkami zabodnutými do země, čtyři trámky a na tom střecha. Jenže ouvej. Musí být na to ohlášení. Museli souhlasit všichchni sousedi. Jen jedni ji mají k domu. Majiteli louky to bylo jedno, soudním majitelům domků také, dali souhlas. Jen TSK požaduje výkres. Zatím schání projektanta s beranem. Co ji ještě čeká netuší. Jen ví, že letos se pod ní sedět nebude.
Náše SVJ se rozhodlo dům zateplit. Musí na to být projekt. Nejprve stavební úřad vyžadoval souhlas památkářů, hasičů a sousedů. Po splnění úkolu nám řekli, že nám chybí souhlas TSK (dvakrát, jednou kvůli lešení při stavbě, podruhé kvůli vlastní izolaci). Dále musíme získat 2x souhlas životního prostředí (P3 a magistrát), souhlas magistrátního odboru bezpečnosti. Obáváme se, že nebude vše. Zatím to vyběháváme od února. Každý chce samozřejmě projekt a dokumentaci s oraginálními berany. Dej úředníkovi papír a vymyslí lejstro.
Pondělí, 12. srpna 2019 - 19:09:57  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3261
Registrován: 6-2016
Makus: Děláte to a) na nějakou "zelenou úsporám", nebo b) za své (úvěr)? Pro případ "b" mám poměrně čerstvou (a schválenou) dokumentaci loni udělaného zateplení!

Jinak souhlas, úřad je strašná věc. Já musel poslat kopii diplomu, abych mohl písemně prohlásit, že "do zapojení venkovních světel nebylo zasahováno"[biggrin]

A proto mě sere ta strašlivá neschopnost eráru cokoliv rozumného udělat v rozumném čase a rytí se v hovně nepodstatných maličkostí!!!
Pondělí, 12. srpna 2019 - 19:23:29  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1076
Registrován: 9-2016
Honzaklonfar: Za své bez půjčky. Projekt na zateplení máme od května, teď obíháme úředníky. "Zelenou úsporu" jsme zavrhli předem, to je dalších X dokumentů, souhlasů a potvrzení.

A další příklad: Katastr si po 12 letech vzpoměl, že výtah nemají v evidenci. A že chtějí zákres od geodeta. Ač máme SVJ, obeslali všechny majitele a spolumajitele (cca 40) doporučeným dopisem. Při příchodu se zákresem si vzpomněli, že je novější než kolaudace a tudíž, že stavební odbor musí říci, že výtah je v souladu s kolaudací. Stavební úřad potvrdil a poslal do datové schránky. Jenže katastr to chtěl v listinné podobě. Takže datovou zprávu si nechat vytisknou, oberanit a donést na katastr. Nechápu, proč si to katastr nevžádal přímo na SO, nebo proč nebere datovou zprávu?

Jako bonbónek je prodloužení modrého moru (parkování). Chtějí čestné prohlášení, že auto vlatním (na co je pak registr vozidel) a že tam mám trvalé bydliště (opět úřední registr).
Pondělí, 12. srpna 2019 - 20:04:42  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1470
Registrován: 7-2017
K tý pergole nevím, se střechou je to přístřešek: https://www.mmr.cz/getmedia/1f916c5b-2ce4-404c-bd6f-372f6cda7585/ Metodika-pergola,-pristresek.pdf

(Příspěvek byl editován uživatelem mot.)
Pondělí, 12. srpna 2019 - 20:59:22  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1077
Registrován: 9-2016
Mot: Ano, je to přístřešek.
Pondělí, 12. srpna 2019 - 22:42:47  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1471
Registrován: 7-2017
Já stojím před dilematem, co udělat za "dekl" nad vozík, aby nepršelo do korby. Asi na něj hodím jenom nějakou celtu nebo tabuli plechu.
Úterý, 13. srpna 2019 - 10:24:35  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 9218
Registrován: 4-2003
Projekt na zateplení máme od května, teď obíháme úředníky.

Protože jste si nekoupili projekt i s povoleníma, pak byste to měli třeba za čtvrtinu času.

Nevím jak tyhle příběhy souvisí s tématem. Projekční firma má na tohle lidi a ti fakt nejsou vykulení s z toho, že někam došli a tam po nich chtěli nějaký lejstro.


Musí být na to ohlášení.

Ve většině případů nemusí.
obrázek - Drážní stupnice tvrdosti modrých gum.
citát - Harry Callahan: "Názory jsou jako díra do zadku. Má ji každý."

Pikehead
Úterý, 13. srpna 2019 - 11:09:28  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5364
Registrován: 3-2007
Bobik:
"Navíc by tu změnu legislativy museli provést ti, kteří ji před časem pomáhali prosadit a dnes vládnou, což je taky nemožné, protože by vlastně museli popřít sami sebe."
Můžete uvést nějaký žijící příklad? Velká legislativní vlna byla před vstupem do EU, z dé doby je nadále v politice možná Zeman a Marek Benda [proud]
Navíc veškerá ta legislativa, jak vidíte i v praxi, nevznikala nějakou jednotící myšlenkou, ale poměrně chaoticky, většinou zřejmě ze snahy úřednictva na MŽP a MMP vykázat nějakou činnost. Vidět za tím ideologickou strukturu s "popíráním sama sebe" chce asi hodně fantazie.

honzaklonfar:
"Ale někteří to buď neví, nebo to nechtějí vědět..."
Bobik:
"Trošku mě napadá analogie s lety 45-48. Hlavně ta bezmezná víra v "lepší zítřky", bez ohledu na realitu a snaha umlčet každého, kdo by tu víru chtěl zpochybňovat, nebo, nedejbože, jim ji, poukazy na trapnou realitu, chtěl brát."
Co to proboha blábolíte? [coze] Vy jste potkali nějakou skupinu osob, která si řikala "ještě že máme tak složité stavební řízení/zápisy do rejstříků, to nám zajistí lepší zítřky"?
Úterý, 13. srpna 2019 - 15:33:22  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5709
Registrován: 7-2011
Pikehead - ne, zato jsem potkal a potkávám několik skupin osob, kteří nám docela agresivně hlásají a mají snahu i nařizovat, jak máme žít (včetně všelijakých zákazů), aby ty lepší zítřky nastaly. To složité stavební řízení je toho taky bohužel důsledkem. A co hůř, část veřejnosti tomu nadšeně tleská a snaží se ostrakizovat ty, kteří o nastolené cestě mají pochyby (bez ohledu na oprávněnost oněch pochyb). A je jedno, jestli je to Mee-too, gender, zelený či protikorupční šílenství, nebo jiná blbost.
Pikehead
Úterý, 13. srpna 2019 - 15:45:42  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5370
Registrován: 3-2007
A co za skupiny to jsou, jestli to není tajné nebo žinantní? Mně nikdo nic moc nenařizuje, tak se ptám...
Úterý, 13. srpna 2019 - 16:04:38  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5710
Registrován: 7-2011
Tak třeba namátkou Zelený, Piráti, Praha Sobě a vůbec všichni ti, kteří pomáhali prosadit současnou platnou legislativu pod vlivem ideologie a populismu, bez ohledu na reálný praktický dopady. Teď se díky tomu třeba v Praze prakticky nedá postavit vůbec nic, ale vysvětlit se jim to nedá. A to, co se nakonec navrhuje a prosazuje, je spíš nepraktické "krásno" (viz návrhy, co lezou z IPRu). To se jim taky vysvětlit nedá, že ve "štůdiji" to sice vypadá krásně, ale reálně to způsobí víc škody, než užitku.
Pikehead
Úterý, 13. srpna 2019 - 16:14:26  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5372
Registrován: 3-2007
Aha, takže to není dopad na bezprostřední osobní život, ale berete si osobně handrkování na magistrátu.
A jaké konkrétní stavby se díky nim nedají postavit?
Úterý, 13. srpna 2019 - 17:37:16  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3262
Registrován: 6-2016
Pikehead: Kontrolní otázka - zajišťoval jsi OSOBNĚ nějakou rekonstrukci/stavbu???
Já několik během cca 15 let. Množství "úžasných" změn v "úředním procesu" (vždy k lepšímu) člověka opravdu potěší a vlije mu do žil optimismus a pozitivní pohled na náš bezvadně fungující stát...

Až bude stát lávka v Troji, tak se zase ozvi (já ji osobně nijak nepotřebuju, ale mnozí jiní ano)[biggrin] O ukončení rekonstrukce/optimalizace trati 171 nemá ani cenu diskutovat, že? Ale jinak je všechno v pořádku, samá pozitiva a sociální jistoty a důsledná ekologizace...
Úterý, 13. srpna 2019 - 17:39:06  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8766
Registrován: 5-2002
A jaké konkrétní stavby se díky nim nedají postavit? - A jaké konkrétní stavby postavili nebo začínají tedy stavět?. Žádné, což u zelenototalitních stran nepřekvapí, protože nulová výstavba je jejich politickým programem. Na osobní život obyvatel Prahy to dopad samozřejmě má.

A konkrétně - městský okruh, stavba železničního mostu na Smíchově, nové byty, rekonstrukce pražských mostů.
Úterý, 13. srpna 2019 - 20:25:11  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1078
Registrován: 9-2016
Radek Š: Projekt dělal projektant, který již v Praze pododobné projekty zajišťoval. Jenže na jiné MČ. A P3 chce zrovna toto. A možná narazit na jiného úředníka, potřebovali bychom jiné lejstro. Např. když jsem chtěl kolaudovat kotel s koncovkou do zásuvky, chtěli mj. revizi elektro. Znění revize pak bylo: "Přívodní kabel s vidlicí byl zasunut do zásuvky. Přívodní kabel odpovídá ČSN ...., zásuvka ČSN....". Dodavatel mi říkal: "tak tohle jsem ještě nedělal. Ale dělal jsem jiné ptákoviny".

Každý, kdo něco staví, ví, že vyřízení povolení ke stavbě zabere nejvíce času stavby od záměru po dokončení. Stavební úřad na vyřízení má 30 dnů. Když ale nestáhá, vyzve k doplnění a čas se pozastavuje. Následně se to prohásí za zapeklitý případ a lhůta na vyřízení se prodlouží.

V Praze i v ČR je množství staveb, kde jejich dokončení včera bylo pozdní. Ale zatím se o nich jen mluví. Namátkou - D3, D4, D35, vnitří i vnější okruh Prahy, lávka v Tróji, oprava (skoro všech) mostů, doprava na letiště apod.
Úterý, 13. srpna 2019 - 20:57:52  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8767
Registrován: 5-2002
tak tohle jsem ještě nedělal. Ale dělal jsem jiné ptákoviny - tak toto bych nesváděl na ekofašo, byť by možná rádi škodili. Máme tady prapodivnou dobře placenou komunitu ministerských úředníků a to je směs totální hlouposti a bezmezné arogance. Je to prostě továrna na vymýšlení byrokratických blbostí. Ale ti lidi by jinak byli nezaměstnatelní, takže ministerstva jsou taková sociálka, jen nominálně o řády vejš.
Úterý, 13. srpna 2019 - 21:17:43  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 12962
Registrován: 8-2004
Makus:
"Každý, kdo něco staví, ví, že vyřízení povolení ke stavbě zabere nejvíce času stavby od záměru po dokončení."
Přesně tak.
A pak tu někdo bájí o VRT během deseti let anebo se podivují, že některé realizované stavby zcela neodráží nejnovější vývoj.
"... a protože dobrých zpráv je čím dál tím míň, je třeba horším zprávám dávat úsměvná hesla." (S tebou mě baví svět)
"Proti hlouposti se bojovat musí, ale vyhrát se nedá." (Jan Werich)
Úterý, 13. srpna 2019 - 21:33:17  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 36
Registrován: 9-2015
tohle nějaký forum "stavíme svépomocí" ?