Diskuse » Archiv 2017 » Automobily, lodě a letadla » Auta - vše okolo nich, historky, zážitky, postřehy, fotky atd. » Archiv diskuse Auta - vše okolo nich, historky,... do 23. 01. 2017 předcházející | další

Archiv diskuse Auta - vše okolo nich, historky,... do 23. 01. 2017

dolů
   autor příspěvek
Jef
Středa, 11. ledna 2017 - 09:50:59  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5639
Registrován: 5-2002
Když už ten příměr ke gastronomii, tak by Martin 100 neměl brojit proti instantní polívce v restauraci, ale vůbec proti prodeji instantních jídel a všelijakých prefabrikátů do mikrovlnky pro spotřebitele do domácností.
Protože jsou to tak akorát blafy plný různý umělotiny a když člověk není tupej a chce jíst, tak si to vaření natrénuje a nezdegeneruje spoléháním se na to, že si všechno koupí už připravený někde z továrny.
Středa, 11. ledna 2017 - 10:53:05  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1679
Registrován: 10-2007
A nebo místo hodin u plotny raději má ten dotyčný člověk jídlo odbyto za deset minut a ten čas využije raději na to, aby konstruoval nové stroje nebo vynalézal lék proti rakovině. Možná si o rok zkrátí život, ale rozhodně bych byl dalek mu předepisovat, aby si hrál na haute cuisine, pak to (s pocitem, jak na všechny vyzrál a užívá si) sežral, vysral, a v tomto duchu prožil celý dlouhý a zdravý život.
Středa, 11. ledna 2017 - 19:36:36  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1026
Registrován: 1-2013
Lada Vesta
v CZ se ještě neprodává,ale v SK už ano. Od 9 990 Eur. Existuje už také RS ,prý přímý konkurent Octavia RS, ale o třetinu levnější. Model za 13 000 E má total plnou myslitelnou výbavu.

Tak snad mám zase první foto v CZ. I v RUS se začala prodávat až těsně před koncem roku.
Středa, 11. ledna 2017 - 22:07:26  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1382
Registrován: 5-2006
Vesta je zajímavý vůz. Ale je zařazen do kategorie Dacie. Žádná lepší výbava, žádné extra kvalitní materiály, zpracování. Věřím, že si to své zákazníky najde, ale raději mám rád nějakou pěknou výbavu a xenony jako základ.
Nejlepší vzdělání, které můžete dostat, je pozorovat opravdové mistry při práci.
Michael Jackson
Aktuální novinky ze světa Renault exkluzivně na: Renault News
Čtvrtek, 12. ledna 2017 - 00:58:44  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 6671
Registrován: 12-2005
že se úmyslně nechtějí učit
No v těch dvou popisovaných případech tomu tak skutečně bylo. Nabízel jsem svuj čas i auto. Měly možnost zajet na letiště a tam si nechat vysvětlit co a jak a v klidu potrénovat. Nechtěly a podle toho taky jezdí.
Naopak jedna bejvalka mě požádala už v autoškole abych jí vzal na letiště a pomoh jí se trochu rozjezdit. Dva dny jsme trénovali parkování mezi štosy pneumatik, odhadování rozměrů vozu a jeho polohy vůči překážkám, couvání i vyhýbací manévry a zvládnutí smyku. Budete se divit sice to byla dřina ale slečna se naučila jezdit velmi dobře a několik lidí co s ní jeli jí následně chválili že dobře jezdí a umí zaparkovat do mezer kam by se mnozí neodvážili.

A v tom je ten rozdíl. Někdo je dub ale je mu to jedno a ještě si myslí jak je na tom dobře. A Pak jsou lidi co vědí že autoškolou to nekončí a mají zájem co nejvíc naučit aby v provozu nemuseli bejt ve stresu a proplouvali v klidu i složitýma dopravníma situacema.
Pošťák se má za známky neplatí, hlavně když se s pytlem prachů někam neztratí.
Pošťák se má a když se neztratí, utopený sáně za pět roků zaplatí. (Hoptrop)
Čtvrtek, 12. ledna 2017 - 09:16:13  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1680
Registrován: 10-2007
Jó, letiště [biggrin]. Onehdy jsem přistával jednomu motorkářovi na záda. Přidal jsem plyn a opakoval okruh, přežehlil jsem ho v pěti metrech. Ale nepřišlo mu to divný, když jsem znovu nasadil na finále, tam byl zas.
Čtvrtek, 12. ledna 2017 - 11:58:11  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 6672
Registrován: 12-2005
Hmm jenže tady na tom letišti přistálo naposled letadlo za komunistů [biggrin]
Pošťák se má za známky neplatí, hlavně když se s pytlem prachů někam neztratí.
Pošťák se má a když se neztratí, utopený sáně za pět roků zaplatí. (Hoptrop)
Čtvrtek, 12. ledna 2017 - 13:05:03  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1681
Registrován: 10-2007
Tam možná taky, i když to asi trochu přeháním, občas tam letecký provoz je. A majitel prý tam plánuje letiště obnovit. Šlo o takovou tu jezeďáckou dráhu pro čmeláky, jedna z těch stovek, co byly po republice stavěny a využívány před revolucí. Některé jsou asfaltové. Jenže čmeláci dnes už moc nelítaj. No a tak si tam lidi blbnou. To je v pohodě, asi ten maník nečekal letadlo. I když já si tam už chvíli hrál před ním, takže pokud by se pořádně rozhlídnul a nevjel tam rovnou, mohl by mít větší šanci na důchod.
Jef
Čtvrtek, 12. ledna 2017 - 21:48:39  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5640
Registrován: 5-2002
rozhodně bych byl dalek mu předepisovat, aby si hrál na haute cuisine, pak to (s pocitem, jak na všechny vyzrál a užívá si) sežral, vysral, a v tomto duchu prožil celý dlouhý a zdravý život

Teprve dnes mi došlo, že tato reakce (která je trefná i zábavná) vlastně asi měla setřít mě.
Takže abych vysvětlil: nedal jsem do svého příspěvku sice pět smajlíků, vlastně jsem tam nedal ani jen jednoho, ale nebyl to s tím tréninkem vaření pro každého vážně míněný návrh. Jen taková paralela, hlavně pro Martina 100 - že třeba když uvidí svou rétoriku aplikovanou na oblast, která mu není tak blízká jako motorismus, tak si třeba uvědomí, že nemusí každý toužit umět driftovat a zvládat vozidlo v extrémních situacích a že většině řidičů stačí uživatelsky a bezpečně se dopravit z bodu A do bodu B a zbytek je jim jedno. Že kuchaře, který je za to placený a jehož služby lidi vyhledají pravděpodobně právě za účelem, aby nejedli ohřívaný prefabrikát, může srovnávat leda se školeným a trénovaným řidičem-profesionálem, ne s širokou veřejností.
Neděle, 15. ledna 2017 - 19:09:02  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 6675
Registrován: 12-2005
že většině řidičů stačí uživatelsky a bezpečně se dopravit z bodu A do bodu B a zbytek je jim jedno
Souhlacím ovšem takovým lidem odmítam říkat řidiči. Ostatně by se do kategorie s názvem řidiči neměli úředně počítat ale měli by spadat do kategorie cestující.
Dneska máme programy který převádí psanej text na mluvený slovo. Proč se tedy děti stále musí učit celou abecedu? Přece by jim stačilo umět písmena někam po R.

Tady máme jeden docela hezkej článek k tématu [wink]
"Proč tomu tak je? Protože se stále větší množství řidičů proměňuje v naprosté lamy. Den co den se nad tím bavíme nebo rozčilujeme v redakci. Problém je, že naši rodiče museli umět řídit bez ohledu na to, jestli je auta bavila nebo ne. "
Pošťák se má za známky neplatí, hlavně když se s pytlem prachů někam neztratí.
Pošťák se má a když se neztratí, utopený sáně za pět roků zaplatí. (Hoptrop)
Neděle, 15. ledna 2017 - 21:52:45  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1929
Registrován: 8-2008
Velmi dobře napsáno...
Jsme jen lidi...
Pondělí, 16. ledna 2017 - 10:05:16  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1682
Registrován: 10-2007
Jo, taky jsem se nasmál. V jednom odstavci je, jak jezdili bez nehod s "jediným typem pneumatiky Barum OR34. Přitom sněhu bylo dvakrát tolik," protože to je o řidičským umění a ne o gumách ("Jízdní vlastnosti byly vlastně zdokonalovány řidičskými schopnostmi majitelů auta - nebylo zbytí.") a hned o kus dál je první a nejdůležitější rada: "Nešetřete, pneumatiky dělají 70% přilnavosti auta a bez nich budete nebezpeční nejen sobě, ale také ostatním účastníkům provozu. Proto do nich investujte větší množství peněz, přečtěte si testy a volte kvalitní značky."

Kdybych prodával gumy, musel bych ten článek taky moc chválit.
Pondělí, 16. ledna 2017 - 21:29:22  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3791
Registrován: 11-2006
Jo asistenti. Někdy je nejlepší asistent lopata a řetězy. Já se učil jezdit na horách, autoškolu jsem dělal v zimě /to ještě bývaly podobné zimy jako letos pravidlem/, učil se jezdit na Favoritu. Nejlepší zimní autoškolou bylo parkoviště v Herlíkovicích, kde jsem se učil zvládal smyky. Díky tomu se teď v zimě nebojím jezdit a naopak to miluji a užívám si to. Jsem naopak rád, že mám auto, které milion asistentů nemá. Moje šéfová si v týdnu chválila její nový Land Rover, jak může jezdit rychle, protože má asisteny a že jí to vůbec nesmýkne. To by mě brutálně nebavilo. Vždyť to nemá ani ručku a nemluvě o automatu, který je v zimních horách platný jako letní pneumatika. Ovšem velká nevýhoda je diesel. V krizových situacích v kopcích chybí otáčky. Na to, vrstvu sněhu a zároveň "mýdlo" od předchozího projetí frézou, jsem doplatil na Benecku, kdy jsem zůstal viset v poměrně prudkém kopci. No ale dojel jsem dál než nové Audi, jistě s milionem asistentů...jak se ale auto zastavilo, začalo na brzdě klouzat zpět a tak jsem to musel zastavit o závěj. Pomohly až řetězy. A jak se píše v článku, že nejdůležitější jsou dobré zimní pneu, ano jsou dobré. Ale jak je vidět, ani nový a dobrý vzorek neumí zázraky...
Pondělí, 16. ledna 2017 - 21:48:35  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1932
Registrován: 8-2008
Mirous: Připoměl jsi mi, jak jsem si koupil své první auto - Feldu a první zimu to zkoušel na zasněžených cestách okresu KH. Zasněžené parkoviště na blbnutí sem také měl abych si vyzkoušel co to dokáže. Dnes jsem ji prodal...

Na té služební Dacii Dokker když vypnu ESP či jak se jmenuje ten bazmek na prokluz kol, tak ani otočku o 180 stupňů nejsem schopen udělat. Ono se to samo aktivuje[sad] a jde to proti mě.
Jsme jen lidi...
Pondělí, 16. ledna 2017 - 23:10:36  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3792
Registrován: 11-2006
Tak to já musím říct,že Oktávka skvěle klouže v zatáčkách a parádně jí ustřeluje lehkej zadek. A tu otočku teda dává i přes ESP, no ale Felda zase víc vyjela.
Střevoň
Úterý, 17. ledna 2017 - 08:50:21  
Neregistrovaný host
31.47.102.25
https://www.krimi-plzen.cz/a/video-pod-rondelem-zena-vletela-na-t ramvajovy-pas-a-narazila-do-tramvaje/
Jo jo ještě že ta ženská jela starym poctivym leonem bez asistentů. Díky tomu nejela na sněhu jako kráva a nevlítla pod tramvaj protože cítila limity svýho auta a přesně poznala kdy jí ustřelí. Mít nějakou novou přetechnizovanou sra.ku s milionem asistentů by dopadla hůř[crazy]
Úterý, 17. ledna 2017 - 09:45:33  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3793
Registrován: 11-2006
Já jsem tedy nečetl zdejší celou diskusi na toto téma, ale ať si každý koupí, co se mu líbí. Někdo, kdo bere řízení jako nutné zlo, bude rád za všechny možné i nemožné asistenty a pravděpodobně bude šťastný, až auto začne samo řídit. Ale probůh, ať je na výběr i pro ty, kteří tohle nechtějí. Já vážně nepotřebuji, aby mi auto říkalo, co mám dělat. Nehledě na fakt, že řízení beru občas jako formu zábavy a odreagování se a v takovém případě ocenuňuji absenci co nejvíce vychytávek.
Pavel2
Úterý, 17. ledna 2017 - 11:45:04  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 14736
Registrován: 8-2002
příkladů kdy lidi podle mě nepřemýšlejí vůbec, by se dala najít celá řada, viz článek hned vedle:
http://www.krimi-plzen.cz/a/nepripoutana-ridicka-narazila-s-nepoj istenym-autem-bez-technicke-do-stromu/

propadlá STK budiž, může se to stát. nezaplacený povinný ručení na autě se kterým normálně jezdím je, zvlášť v zimě, koledování si o průser. a nezapnutej pás v relativně novým autě s pytlem se snad už ani nedá komentovat. asi si myslela, že má airbagy a tím pádem je auto bezpečný.

že se lekne a stočí volant by jí snad někdo měl vysvětlit co se stane... takže radši držet přímej směr a zůstat na silnici.

když už někdo má na provozování velkýho auta, měl by snad mít i na to povinný ručení.
Úterý, 17. ledna 2017 - 11:50:26  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 6681
Registrován: 12-2005
Mirous pod to se můžu jedině podepsat.... jen dodávam že pokud je pro někoho řízení nutný zlo tak ať neleze za volant a jezdí sockou. Takovej člověk nikdy nebude dostatečně pozornej a předvídavej. Takovej člověk jezdí v křeči a je nebezpečnej pro sebe i okolí.
Mě třeba nebaví sjíždět sjezdovky, je to otravný neumim to a přijde mi to jako ztráta času. Mám volat po nějakých zázračných lyžích co to sjedou za mě a nebo se na to mam vyprdnout a věnovat se něčemu jinýmu?
Pošťák se má za známky neplatí, hlavně když se s pytlem prachů někam neztratí.
Pošťák se má a když se neztratí, utopený sáně za pět roků zaplatí. (Hoptrop)
Úterý, 17. ledna 2017 - 12:54:24  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1684
Registrován: 10-2007
Martine, jezdíš na lyžích do práce nebo pro rohlíky? Vozíš na lyžích děcka do školy? Babičku do nemocnice? Pokud ne, klidně se na to vyprdni.

Individuální doprava je součástí dnešní civilizace. To neříkám s hrdostí, ale jen jako lakonické konstatování faktu. Není součástí dnešní civilizace jako koníček, zábava (na kterou si s Mirousem myslíte, že máte právo a toto právo mají automobilky za povinnost naplnit), ale je součástí civilizace jako "nutný zlo" (použil jsem Tvůj pojem). Nemůžeš ji jen tak bez následků vytrhnout. Udělej to, a svět kolem Tebe bude hodně jiný. A ty změny se Ti všechny nebudou líbit, i když Ty sám na silnici se svým autem zůstaneš.

Ale možná se dočkáš a někdo ty změny udělá. Jen to nebude proto, aby Ti uklidili z cesty ty ostatní, co to "neumí dostatečně." Budou mít jiné, taky moc bohulibé a naprosto logické argumenty. A ve jménu těch bohulibých a naprosto logických argumentů uklidí ze silnice k mastné tyči i Tebe. Nebudu jásat, že Ti někdo jiný dal ochutnat Tvoji medicínu (ať ostatní přistoupí na moji hru nebo ať jezdí sockou). Budu smutný, že lidi stále musí platit velkou cenu a stejně se historie bude pořád opakovat.
Pavel2
Úterý, 17. ledna 2017 - 14:27:19  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 14738
Registrován: 8-2002
Risan:
zkus nám nastínit, co by se podle tebe stalo, kdyby násobně víc lidí než dnes jezdilo veřejnou dopravou, protože by nemohli/nesměli za volant [wink]
Úterý, 17. ledna 2017 - 14:35:00  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5772
Registrován: 2-2005
Risan: [ok]
Je to Rebel!!! Při zatýkání tři vojáky těžce zranil, dva zhmoždil a jednoho zesměšnil!!!
Úterý, 17. ledna 2017 - 16:33:05  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3794
Registrován: 11-2006
No Risane, s částí souhlasím a s částí tak nějak ne. Přirovnání Martina k lyžím je skutečně míchání jablek a hrušek. Jak si napsal, lyže člověk nepotřebuje k běžnému životu, k práci a pod. Dnes jsou lyže čistě pro zábavu (i když tomu tak v minulosti zcela nebylo).

Na druhou stranu, úplně nesouhlasím s větou: Není součástí dnešní civilizace jako koníček, zábava (na kterou si s Mirousem myslíte, že máte právo a toto právo mají automobilky za povinnost naplnit)

Zaprvé v mnoha ohledech stále zábavou je. Proč by se jinak do Světa chrlilo značné množství supersportů či jiných zcela nepraktických vozidel? Někdo, kdo si koupí Lambo, si ho asi nekoupí proto, aby tím vozil babičku k doktorovi. Proto ani nerozumím tomu, proč bychom neměli mít na takovou formu zábavy právo? Od individualní dopravy se také odvíjí řada motoristických sportů (čistě pro zábavu) a nevidím důvod, proč bych neměl mít právo si za své peníze koupit vůz a užívat si v něm jízdu, třeba čistě pro zábavu. Forma zábavy snad není nikde předepsaná a tak mě klidně může bavit jízda po D1 z Prahy do Brna. Ta věta zní totiž tak, jak kdybychom na to právo neměli mít. Ale stejně tak by tedy lidé nemělí mít právo na ty lyže, kolo a cokoliv jiného.
Úterý, 17. ledna 2017 - 16:50:39  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1685
Registrován: 10-2007
Pavel2: no například by lidi nestihli to, co stíhají dneska. Ona věřejná doprava většinou jede pomaleji (když nebudeme brát v potaz metro v Praze), většinou se hodně pročeká na zastávkách/přestupech, většinou to nejede tehdy, když je potřeba (takže nejde jen o jízdní dobu) a tak dále. Takže co může být vyřízené za deset minut, zabere hodinu.

Ano, rozumím podtextu Tvého dotazu díky mrkajícímu smajlíku. Možná by se houby stalo, kdyby lidi tolik netrajdali a stihli by toho míň, alespoň by si rozmysleli, co je pro jejich život opravdu důležité. Odhlédněme od toho, že se pouštíme na tenký led paušalizování a glajchšaltování lidí, vlastní všem sociálním inženýrům. A připomeňme si raději, že na individuální mobilitě stojí dnes také podstatná část komerční sféry. Kolik pracovních míst dnes požaduje "řp sk. B?" Řekl bych, že rozhodně víc, než kolik bude nadšenců do pilování řidičského umění. Trochu se nám proměnil trh práce. Já pamatuju tu dobu, kdy všechny ráno zavezl ke strojům bus, odpoledne zpět a pak se prostě šlo na rejt zahrádku nebo do hospody. Děcka nešly na kroužky, ale běhat po ulici, babičky nestihly nasbírat tolik nemocí, ta první to vyřešila. Pro mlíko se šlo do konzumu na rohu každý den, ne jednou za týden do supermarketu pro balík žrádla na týden.

Jenže trh práce se hodně proměnil, i tam je hodně míst, kde tvorba přidané hodnoty závisí na mobilitě. Další množství pracovních míst, zejména ve službách, taky souvisí s mobilitou zákazníků a s tím, že toho stihnou konzumovat víc. Ty by taky chcípaly. Já si myslím, že to je provázané dost.

Mirous: Asi jsme si špatně rozuměli. Máš asi právo si koupit co chceš, ale nemáš právo nutit automobilky, aby Ti vyráběli auto, jaké chceš, za stejnou cenu, jako mají ostatní. Jak si můžeš všimnout, ta sportovní auta jsou dost drahá, určitě dražší než rodinný renault narvaný asistenty, který tuhle celou debatu začal. Hodně také proto, že jde o záležitost, která se dělá v malém počtu kusů oproti autům pro většinu. Tím je omezen ten výběr, který jsi požadoval v příspěvku 3793. Oni Ti to rádi udělají, ale ne za cenu běžného auta.
Pavel2
Úterý, 17. ledna 2017 - 21:48:43  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 14740
Registrován: 8-2002
Risan:
když by lidi nestíhali oběhat/objet tolik věcí, logicky by se část věcí přemístila k počítači a dělala onlajn. tím pádem by byl vyšší tlak na rychlejší a spolehlivější net (a služby na něm). anebo by se štosoval provoz na "digitálních dálnicích" a u počítače by se naučili nadávat úplně všichni, stejně jako už se to mnozí naučili za volantem [happy]

holt by dětičky nechodily na kroužky (nebyly voženy) na druhej konec města, ale trávily by čas na hřišti za barákem a kroužky by vznikaly po vyučování na jejich škole...

za komančů to jinak nebylo, protože pořídit si a provozovat auto byl luxus, na kterej neměla každá rodina.

neříkám, že vrátit se k podobnýmu schématu jako bylo před 30+ lety by byl krok vpřed, ale ani současná forma toho, čemu říkáme pokrok, vývoj není úplně šťastná. čili kdyby neměl papíry na auto každej kdo má díru do zadku, společnost jako celek by byla trochu jiná. netroufám si hodnotit jestli lepší nebo horší, ale prostě jiná.

finanční filtr na motorismus padnul spolu se socialismem a jaxe ukazuje, má to zkrátka svoje pozitiva i negativa (jako každá věc).
Středa, 18. ledna 2017 - 00:42:48  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 6682
Registrován: 12-2005
No koukam jak se ta debata hezky vyvíjí. Na počátku bylo že lidi neumí řídit a přidáváním asistentů nebo lépe řečeno berliček se z velký části nikdy ani dobrý řidiči nestanou.
Pořád říkam že dneska až na pár výjimen NIKDO KDO NECHCE NEMUSÍ ŘÍDIT. Dneska na jednu stranu lidi jezdí div ne i na hajzlík autem ale na druhou stranu neradi řídí. Tak je to banda dementů nebo jak? Když nerad řídim tak jdu pěšky nebo se necham odvézt taxíkem/sockou/kamarádem....

Zeptam se. Když se dočtete že řidička srazila chodce protože nezvládla řízení a vjela na chodník. Pomyslíte si že je kráva a budete říkat že kdyby měla auto s nějakym hlídáním pruhú a nějakym automatickym brzděnim před překážkou tak by to bylo v klidu.
Když se dočtete že srnomrd zastřelil v lese jinýho srnomrda nebo třeba houbaře co si pomyslíte?
Asi že je to nezodpovědný hovado kterýmu flinta nepatří do ruky že [wink]
Pochybuju že budete volat po zavdení nějakých naváděných střel a laserových zaměřovačích a rozpoznávačích zaměřenýho objektu.
Ne prostě mu do ruky flinta nepatří a nemá střílet.
Kdežto když špatně ovládá někdo zbraň se 4 kolama tak je to chudák co to neumí a je potřeba mu nasadit do zbraně (auta) nějaký fíčury aby se nemusel nic dál učit a moh v klidu jezdit (zabíjet).

Přitom rozumně uvažující člověk by volal po přísnějších zkouškách potřebných k získání řidičáku. Případně po nějakých periodických školeních a přezkoušeních všech držitelů řidičáků ať už se řízením živí nebo ne.

(Příspěvek byl editován uživatelem martin_100.)
Pošťák se má za známky neplatí, hlavně když se s pytlem prachů někam neztratí.
Pošťák se má a když se neztratí, utopený sáně za pět roků zaplatí. (Hoptrop)
Pavel2
Středa, 18. ledna 2017 - 02:33:36  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 14743
Registrován: 8-2002
m_100:
otázka vždycky bude kdo ty školení navíc zaplatí. kdyby se to zavedlo všemu českýmu řidičstvu, taxe lidi budou kroutit, logicky. a co potom ti, co nedají v testu ani druhej a třetí opravnej termín? [lol]

jako firemní řidič bych byl radši kdyby mě někdo 1x ročně vyškolil, včetně třeba praktickýho nácviku typu škola smyků, a možná i to přezkoušení bych snesl, přestože bych se třeba musel něco nadrtit. firma by to měla platit.

nevím jak je to s povinností školení řidičů-referentů, ale za nějakých 6 let co se víc držím volantu než klávesnice pamatuju dvě-tři hodinový školení, kdy k nám naklusal pán z autoškoly a povykládal co se změnilo v předpisech. prej se to mělo dělat každej rok. a co si vzpomínám, policajt nikdy při silniční kontrole po mě nechtěl ani kartičku/osvědčení o absolvování školení, ani se na to nezeptal.

zato když jsem údajně ještě v obci (Cerhovice směr D5, z jedný strany louka, z druhý dlouhá oplocená fabrika, na konci výjezd z areálu) jel 55 km/h taxi řekl o pětibábu a prej kdybych jel o 2 km/h víc tak by chtěl litr. takže jsem si z toho odnesl dojem že pouze píčovat, jebat a vybírat peníze a cokoli ostatního PČR absolutně nezajímá dokud nezpůsobím nějakej průser [ko]

tomu říkám prevence jako stehno. všechno je všem absolutně uprdele a čeká se až na okamžik kdy se něco stane.
Středa, 18. ledna 2017 - 09:36:24  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1686
Registrován: 10-2007
Pavel2: alternativní světy samozřejmě jsou, ale já tvrdím, že ten dopad by byl dalekosáhlejší, než že by dětičky nebyly na kroužkách. Byly by jiné služby, jiné ceny, jiné platy atd. Například ono to žrádlo v tom supermarketu je tak levné (odhlédněme od kvality), protože supermarket může prodávat na množství a mít nízké náklady na louce za městem. Bez aut by vznikaly malé krámky, které by měly vysoké režie a na ty by se skládalo ne půl města a deset vesnic okolo, ale pár rodin z ulice a okolí. A ten krámek by potraviny vyjednal za úplně jiné nákupní ceny než supermarket. Možná by se zase vyplatilo zemědělství v ČR, což by taky silně zamávalo s trhem práce. A změnilo produktivitu a výkonnost ekonomiky. Ostatně i řada pozic, které dnes stíhá díky autu jeden člověk, by museli třeba dělat dva. To taky nepřidá. Takže celkově možná nižší platy, lidi by si těch dražších potravin v blízkých malých krámcích koupili ještě míň. Jasně, snadno to odbudeš hraběcí radou, že by to bylo dobře, protože by se tolik nepřežírali a neplýtvali, ale to si můžeš dovolit jen proto, že ten milión lidí s odlišným názorem (na vlastní, nikoliv cizí život) Ti asi nepůjde pěstmi vysvětlit, že Tvůj názor na jejich život se jim nelíbí. Zase ale diváci uvědomělých dokumentů na ČT2 by Ti třeba pomohli [proud].

A že by řidiči-referenti místo auta používali elektronickou komunikaci? Kdyby to šlo, tak to určitě dělají už teď.
Středa, 18. ledna 2017 - 10:40:29  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3795
Registrován: 11-2006
Risan: jo, to bohužel vím, že na to nemám právo, resp.se "musím" řídit výrobním programem automobilek. Naštěstí i dnes jsou ještě auta, která jsou bez zbytečných chujovin. I když tam si člověk asi radost z jízdy moc neužije (Dacia a spol.). No a nebo se nemusím řídit výrobním programem automobilek a koupím si nějakou starou ojetinu.

To, co popisujete v další diskusi, to neskončilo s pádem komunismu. Řekl bych, že minimálně do roku 2000 se takový styl života docela pěstoval. Existovala sámoška v každé části města, supermarkety terpve začínaly. Tehdy u nás byla jediná Billa. Dnes je tu 6 supermarketů. Jako dítě jsem chodil do jednoho kroužku, a to na kytaru, který byl přímo na naší škole. Po té jsme blbli venku s dětma před barákem, hráli fotbal, stavěli bunkry. A to jsme byly docela buržoazní rodina, protože jsme tehdy měli dvě auta a to nebylo tak úplně normální. Naopak si myslím, že tenhle styl života byl v mnohém lepší. Ano, peněž bylo méně, ale také byly menší potřeby. Vlastně ani z pohledu dnešního divného Světa nechápu, že jsme mohli přežít. Třeba u nás na vesnici, se jednou týdně sešli lidé u pojízdné prodejny a prožvanili tam odpoledne. To dneska neexistuje. Dneska člověk pomalu nezná souseda.
Ono to souvisí všechno se vším. Individální doprava je dneska možná na svém vrcholu, nebo těsně pod ním. S tím souvisí styl života jaký je. A ten je dnes založený čistě na komerci a na výdělku. Na ničem jiném. Opravdu je potřeba v patnáctitisícovém městě 6 supermarketů? Lidí mají k sobě dál a dál, společenský život se vytrácí a naše stupidní zákony to ještě zrychlují. Možná je to i cíl. Máme dům vedle základky a ráno je to jak v Beverly Hills. Kolona aut, pomalu se sunoucí ke vchodu, kdy každý musí ty své děti vykopnout přesně před vchodem. Už tam chybí jen červený koberec a portýr.
Já jsem třeba rád, že máme relativní volnost, pokud na to vydělám, můžu se podívat, kam chci. Ale tím to tak asi končí. Tenhle konzumní styl života mě neskutečně irituje a nesnáším ho. A už z toho principu nepůjdu a nekoupím si nový auto...protože mě nebaví. Stejně jako bych strašně rád dnes nešel kupovat večeři do Teska, které mám přes půl města a šel raději do sámošky "u Štolbů", kterou jsem měl skoro celý život na rohu ulice. To už bohužel nemůžu, supermarkety jim vyžraly lidi a museli zavřít...
Středa, 18. ledna 2017 - 12:22:23  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1687
Registrován: 10-2007
Mirous: jasně, že to není skokový důsledek politické změny. To je plynulé provázání stavu společnosti s fenoménem individuální mobility. A existuje kladná zpětná vazba, která roztáčí tu spirálu. Čím je ježdění autem dostupnější, tím víc se na tom staví chování lidí (nejen) v ekonomické oblasti a s růstem masovosti se stává ta individuální mobilita dostupnější.

A s tím, jaké bychom to chtěli mít, jak si myslíme, že by to bylo lepší, ideálnější - sám z toho mám strach. Protože lidi se toho dobrovolně nevzdají, bude třeba užít sílu (nemyslím jen fyzickou, ale třeba i ekonomickou nebo jinou), aby se jejich chování změnilo. Možná tu sílu někdo má, nejspíš to ale nejde domyslet do všech důsledků, a určitě to napravování společnosti lze zneužít. Napravování nešvarů společnosti zatím vždycky vedlo ke katastrofě. Když mne napadne jednoduché řešení, začnu se bát sám sebe. A to už jsme tu diskutovali nedávno, takže bychom se více-méně opakovali. A brzy začne někdo řvát "zpět k autům."
Středa, 18. ledna 2017 - 12:25:03  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 6683
Registrován: 12-2005
Risane ty to zas převádíš ad absurdum. Nemam pocit že by 90% řidičů nerado řídilo. Těch opravdu špatných a těch co je řízení obtěžuje bude odhadem tak čtvrtina maximálně třetina. Ostatně proč vychází a dobře se prodává tolik časopisů o autech? Kdyby skutečně většina lidí měla auto ve svých hodnotách na úrovni mixeru tak by bylo více časopisů a pořadů o mixérech a pračkách než o autech.
Ono i k těm supermarketům jezdí mhd. Nikde není psáno že na nákup musíš jen jednou za týden. Já chodim do krámu ob den někdy denně. Narozdíl od těch co dělaj "velký nákupy" já nejsem jasnovidec. Kupuju si jídlo na ten samej den maximálně na dva. Fakt nevim jestli za 3 dny budu mít chuť na salám nebo na jogut nebo na jabko. A taky njesem takový hovado abych si nakoupil tuny žrádla a pak to prošlý/zkažený vyhazoval když to nestihnu spotřebovat.
Ale to už je na jinou debatu.
Děti do kroužků děti do škol? Co to jako má bejt? Já sem taky chodil do kroužků a do školy sem dokonce jezdil na druhej konec města. Hele nebudeš tomu věřit ale nikdy mě tam nikdo nevozil autem. Muj kamarád (skoro příbuznej) měl těch kroužků dokonce několik za den po celej tejden a taky ho nikdo nevozil. Prostě mezi nima a domovem pendloval sockou. A oba dodnes žijeme.
Prostě a jednoduše kdyby ti co tvrdí jak je řízení obtěžuje nejezdili jindy než v nejnutnějších případech nic by se nestalo. Ten úbytek aut bysme skoro nepocítili.

Automobilky neserou nesmyly do aut proto že by to lidi chtěli. Problém je v přesycenym trhu a nadvýrobě. Stejně jako kdysi v americe na každym modelovym roku museli udělat nějakou změnu aby byl novej ročník odlišnej od předchozího to se děje teď. Jen místo jinak tvarovaný masky chladiče a třeba klik se do aut dávají nový a nový technologie. Je to levný, stačí pár čidel a mikroprocesorů kterých je všude halda za pár peněz a napsat tomu nějakej soft. Levný rychlý a máme noviknu co můžem nabídnout. Kdyby dnešní doba tolik netlačila na konzum tak by se tuty fíčury taky tak rychle neprosazovaly. Ostatně teď než si zvykneme na jednu generaci modelu už na nás reklamy chrlí jeho nástupce. Dřív se jedna generace vyráběla a úspěšně prodávala klidne 7-10(v extrému) let a furt bylo dobře. Dneska se po dvou třech letech začne ukazovat chystanej nástupce a nejdýl po 4-5 letech už se směle prodává. Na silnicích se ještě ani pořádně nezabydlel předchozí a už tu jezdí novej.
Ten vývoj neni danej tim že by ho lidi nějak přehnaně vyžadovali.
To je prostě daný tim že my vyrábíme a lidi budou chtít to co jim nabídneme protože jim to díky mediální masáži vysvětlíme že to prostě tak chtějí ikdyž nechtějí ale my z nich ty prachy dostanem.
Pošťák se má za známky neplatí, hlavně když se s pytlem prachů někam neztratí.
Pošťák se má a když se neztratí, utopený sáně za pět roků zaplatí. (Hoptrop)
Pavel2
Středa, 18. ledna 2017 - 14:08:16  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 14745
Registrován: 8-2002
stejnou politiku vymýšlení a nabízení věcí který lidi nežádají kdysi ne úplně dávno nastoupil IT průmysl. intel a amd vyvíjely stále rychlejší čipy, ale zaostával sw, nevyužíval jejich výpočetní výkon. asi se nějak dohodli s microsoftem, po win 95 a 98 tu byly win 2000, pak xp (2002), win 7 a dnes win 10.

skok z 98 na 2k byl super, po neustálým láteření nad věčně padajícím OS (98 padaly kvůli shitovýmu hw a špatně napsaným ovladačům) tu byl krásnej, robustní, stabilní a uživatelsky přítulnej windows 2000. po 3 servisních balících, který změnily 50% věcí pod kapotou tu byly už zbytečně oplácaný a nabobtnalý xp, posléze win 7 a pokračuje to desítkama.

zatímco ve win2k jsem nastavil 10 věcí a mohl jsem dělat, ve win xp jich musím nastavit 50, ve win7 100. desítky jsem viděl párkrát z rychlíku když jsem někomu známýmu něco na kompu ladil a můžu říct, že mě to verzi od verze víc sere.

všechno se dělá víc a víc pro blbce a graficky hezký, ale troufnu si tvrdit, že nejsem sám, kdo tohleto skutečně nevyžaduje. pro mě by byl ideální OS win2k, ale bohužel nejsou záplaty, ovladače nových zařízení a tak jsem dotlačen mít něco aspoň relativně současnýho. přitom základ je stejnej jak u těch dvoutisícovek, jen se na to nabalilo víc zbytečných kravin.

a to celý (podle mě) z důvodu toho, aby se ty supervýkonný procesory v kompech neflákaly a dál existoval tlak na jejich zrychlování.

určitým okamžikem prozření pro výrobce asi byl fakt, že hromada lidí si pořídila nějakou verzi MS Office a novější už moc nepotřebovala, protože víc fcí v excelu využije zlomek lidí, takže se kancelářskej balík měnil spolu s celým hw a OS.

zrychlování procesorů pak netáhli ani détépáci s fotošopem, ilustrátorem, acrobatem a dalšíma součástma taky stále bobtnajících produktů Adobe, ale kupodivu echt pařani, který v realistických 3D hrách mohli využít výkonu procesorů a grafických karet, přestože to je oproti ostatním uživatelům poměrně málo početná skupina lidí.

výrobci sw si ovšem zvykli na pěkný příjmy, takže vyvíjejí stále dokonalejší ochranu proti nelegálnímu používání jejich díla a zkoušejí model pravidelných měsíčních/ročních plateb. ani to ale nejde hnát do nekonečných výší částek a frekvencí plateb.

počítač už má dneska snad každej kdo ho chce nebo potřebuje, další stupeň byl notebook a dnes to pokračuje vývojem tabletů, smartphonů atd. kam IT půjde dál si netroufám odhadovat, na to jsou specialisti na různých oborových webech. já jen vím, že to co potřebuju mám a nic zásadně měnit nepotřebuju, dokud to starý nezkolabuje. je to jako kdybych si koupil auto, rozumně se o něj postaral a vydrželo by mi 20-25 let, přestože bych do něj občas musel nějakou investici vrazit.
Pavel2
Středa, 18. ledna 2017 - 14:14:53  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 14746
Registrován: 8-2002
Risan:
jistěže by ty supermarkety byly jednou z prvních věcí, která by se dost (a viditelně) proměnila. zatím jsem měl krám s jídlem vždycky u nosu a chodím tam nakupovat nejčastějc, byť jsem tam obden jen pro 3 rohlíky (a ostatní třeba nakoupím jinde - cestou nebo udělám větší nákup).

nejdřív byla sámoška socialistická, asi s.p. Pramen, pak jí někdo zprivatizoval, pak byla Billa a teď je Lidl. samozřejmě srovnání Lidl vs. Pramen je strašlivý [happy]
Středa, 18. ledna 2017 - 16:55:06  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1688
Registrován: 10-2007
"Automobilky neserou nesmysly do aut proto, že by to lidi chtěli."

Souhlasím a jsem rád, že konečně jsme se dostali k věci. Už na úplném začátku této dlouhé debaty jsem se vyjádřil hlavně k tomuto. Nebudu to zbytečně opakovat. Snad jenom k tomu, že je hodně pořadů a časopisů o autech, tudíž je hodně fandů, co mají zájem řídit jako profíci. Snad by to tak mohlo i být, ale obávám se, že jde spíš o módu a hru, než o profesionální zájem. Že z tohoto pilování řidičského umění pršet nebude. Celá tahle sranda má spíš probudit v looserech pocit, že oni jsou super šoféři a všechny ty káry jsou tu pro ně. To je to, co kritizuješ.

Pavel2: Debatu s argumenty "já žiju jinak než to tupé stádo okolo a oni by se měli nad sebou zamyslet a začít to dělat jako já" s Tebou, jak jsem už naznačil výše, nepovedu. Pojďme k dalšímu - IT kupodivu s věcí dost souvisí, protože celá debata,ve které tak moc chcete zaujímat nějakou stranu v konfliktu, je vlastně o tom, že počítače v autě netřeba, protože všechno má zvládnout člověk, stačí jen maličkost, aby se vycvičil v profesionálního řidiče čistě mechanického stroje. Jde ale o trochu jiné IT, ne o to barevné a zábavné. Ten "automotive embedded svět" je taky obrovský multimiliardový a stále rostoucí trh. Co z té analýzy trhu, kterou jsi tak bravurně uvedl tím "asi se (Intel a AMD) nějak dohodli s Microsoftem" platí taky pro automotive embedded a co ne? Existuje taky kartel mezi NXP a VW, že budou cpát do aut stále složitější software, aby vytížili jejich stále výkonnější procesory?
zelenáč
Středa, 18. ledna 2017 - 17:15:42  
Neregistrovaný host
213.220.204.160
Trošku naruším diskuzi, ale měl bych dotaz na znalejší. Jak je to s použitím směrovky, když opouštím dálnici odpojovacím pruhem( Říká se vůbec odpojovací?)?. Narážím na to, že když jedu v připojovacím pruhu, tak blikám po celou dobu, než vjedu do průběžného pruhu. A opačně, když sjíždím, tak bych měl blikat, než zcela opustím dálnici, nebo ne? Já teda byl v autoškole naučený, že takhle je to správně. Poslední dobou jezdím hodně po Jižní spojce a tady lidi většinou blikají jenom při přejezdu do odpojovacího pruhu a pak už ne.
Středa, 18. ledna 2017 - 18:00:03  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 942
Registrován: 3-2011
Na výške (odbor výrobné technológie v elektronike) nám jeden prednášajúci spomínal niečo v tom zmysle, že firmy vyrábajúce elektroniku (konkrétne spomínal integrované obvody) potrebujú stále viac a viac predávať, preto vyvíjajú tlak na to, aby sa do áut stále pridávali nové a nové funkcie ("berličky/asistenťy"). Proste aby mali kde svoje výrobky uplatniť. Dosť nadával na to. Inak jazdil na forde C-max.
E pericoloso sporgersi - Nicht hinauslehnen - Не высовываться - Ne pas se pencher au dehors

Pavel2
Středa, 18. ledna 2017 - 21:05:42  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 14748
Registrován: 8-2002
Risan:
Debatu s argumenty "já žiju jinak než to tupé stádo okolo a oni by se měli nad sebou zamyslet a začít to dělat jako já" s Tebou, jak jsem už naznačil výše, nepovedu.

je vidět, že chápeš věci úplně jinak než já. chtěl jsem jen podotknout, že se věci neustále dělají složitější a dražší, přestože to často není potřeba. v IT i v autech. nikomu neříkám, že můj názor je jedinej správnej, to jsi mě fakt špatně pochopil. a hlavně nikoho netlačím, aby to dělal tak jako já, protože tak je to podle mě (pro všechny) nejlepší. ber nebo nech být, volba je jen na tobě.

spíš jde o to, že každej jsme originál a když dva dělají totéž, není to totéž. automobilky chrlící vozidla po statisících kusů ale musí dělat auta sériový, tudíž skoro všechny stejný nebo s modulární koncepcí, aby byly za snesitelnou cenu a aby je lidi masově kupovali. bohužel ne vždycky pak jde naporoučet si co v autě chceš a co ne. ale asi to nejde dělat jinak a mít každý auto defacto originál s jinou sadou střev.
Čtvrtek, 19. ledna 2017 - 07:43:52  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 6684
Registrován: 12-2005
neříkám, že můj názor je jedinej správnej

A to muj zase jo a všichni kolem jsou blbí! [biggrin][biggrin][biggrin]
To jen tak na okraj aby bylo jasno. Já jsem totiž sebestřednej zmrd [satan]
Pošťák se má za známky neplatí, hlavně když se s pytlem prachů někam neztratí.
Pošťák se má a když se neztratí, utopený sáně za pět roků zaplatí. (Hoptrop)
Čtvrtek, 19. ledna 2017 - 09:43:00  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1689
Registrován: 10-2007
Pavel2: "ber nebo nech být, volba je jen na tobě."

No ano, to právě probíhá. Velké množství lidí a firem bere auto a supermarket, protože je pro ně výhodné. A svět se tomu přizpůsobuje, takže je to ještě výhodnější.

Fero: já tento dojem právě nemám. Je to jako říct, že výrobci oceli tlačí na výrobce aut, aby dělali auta stále těžší. Jasně, takovéto konspirační teorie frčí, protože vztahy jsou ve skutečnosti složitější a tudíž nudné. Nejsem ale toho příznivcem.
Čtvrtek, 19. ledna 2017 - 12:02:01  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 782
Registrován: 2-2006
Vtip je právě v té masové výrobě. Většina zákazníků nějaké ty technologické vychytávky* požaduje, nebo jim přinejmenším nevadí. Zbylá skupina je prostě příliš malá na to, aby taková auta dávalo smysl vyrábět, nebo jsou oholená natolik, že narazí na legislativu (různá ta indická přibližovadla**). Zbývá tu nanejvýš trh pro různé Dacie a pak ještě takové ty výstřelky typu Caterham.

*ostatně věci, které dnes považujeme za zcela normální, jako různé posilovače nebo synchrony, byly svého času taky výstřelky

**a zase: kolik lidí by si koupilo nějakou takovou plechovku za řekněme 150 tisíc místo ojetého "normálního" auta
Já bych všechny ty internety a počítače zakázala.
Pajzák
Čtvrtek, 19. ledna 2017 - 12:32:20  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 537
Registrován: 6-2015
Zelenáč: Pruh je odbočovací a blinkr by měl být zapnut po celou dobu úkonu. Že to jiní nedělají, je věc druhá. Ono se má taky jezdit vpravo, a půlka řidičů jezdí z mně neznámého důvodu raději prostředním pruhem.
Zlin__24tr
Čtvrtek, 19. ledna 2017 - 12:33:39  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3233
Registrován: 3-2005
Bobek:
"*ostatně věci, které dnes považujeme za zcela normální, jako různé posilovače nebo synchrony, byly svého času taky výstřelky"
Přesně tak!! Je to generační blok. Neb to co jsem zažil v dětství/mládí, bylo "normální" a dnes ten svět spěje do (_!_). Úplně stejně budou vzpomínat děti na dnešní dobu, kdy je táta vozil autem které mělo ještě kliky, volant [biggrin].
http://trajfly.wz.cz - novinky z provozu MHD ve Zlíně a Otrokovicích, rozsáhlá fotogalerie...
Následuj svůj instinkt - Rába :-) .:. ICQ: 271 444 785
Čtvrtek, 19. ledna 2017 - 17:34:15  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3815
Registrován: 4-2003
zelenáč: Pruh je odbočovací a znamení o změně směru jízdy má být dáváno do doby, dokud vozidlo nezaujme místo v jízdním pruhu, do kterého přejíždí. Tedy jedná se o přejíždění z pruhu do pruhu, z průběžného do odbočovacího. V odbočovacím pruhu je zbytečné pokračovat v dávání znamení o změně směru jízdy, neboť směr jízdy se už nemění, řidič pokračuje v jízdě ve svém jízdním pruhu. Ostatně bylo by i nelogické dávat znamení o změně směru jízdy do doby opuštění dálnice, neboť z odbočovacího pruhu může být i několik výjezdů. Případně odbočovací pruh se stává průběžným či odbočovací pruh nemění směr a pokračuje stále rovno.
železnice » lokomotivy.euweb.cz | MHD Brno & Olomouc » tramvaj.wz.cz | vojenská jeskyně Výpustek a jiné podzemí » vypustek.czweb.org
Pajzák
Čtvrtek, 19. ledna 2017 - 18:03:25  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 538
Registrován: 6-2015
Ano, myslel jsem do prejeti do pruhu, ne kilometr do sjeti. Puvodne jsem dotaz pochopil, ze lide jednou bliknou a prejizdeji do nej az pak. Pardon, pokud to znelo jinak. Ale prijde mi lepsi v pripade vice vyjezdu dat jeste znameni pred opustenim toho pruhu, pokracuje-li tento dal.
Čtvrtek, 19. ledna 2017 - 18:29:22  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3816
Registrován: 4-2003
Pajzák:
"Ale prijde mi lepsi v pripade vice vyjezdu dat jeste znameni pred opustenim toho pruhu, pokracuje-li tento dal."
Ono to není lepší, ona je to povinnost. Je to změna směru jízdy, odbočování.
železnice » lokomotivy.euweb.cz | MHD Brno & Olomouc » tramvaj.wz.cz | vojenská jeskyně Výpustek a jiné podzemí » vypustek.czweb.org
Slim
Neděle, 22. ledna 2017 - 00:33:59  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5614
Registrován: 2-2005
Martin100:
Automobilky neserou nesmyly do aut proto že by to lidi chtěli. Problém je v přesycenym trhu a nadvýrobě

Čili podle Tebe je problém v tom základním znaku kapitalismu volný soutěže. Každej, kdo něco vyrábí, potřebuje, aby to někdo kupoval. Po určité době už to všichni,kdo to mohou potřebovat, mají, a on potřebuje, aby si to koupili znovu a u něj. Aby je k tomu donutil, musí to, co jim chce nabídnout teď, být lepší než to, co už mají doma, i to, co nabízí konkurent.
I proto nekoukáme doma na Teslu Color nebo Rubín, nebo Ty jo? Dyť obraz a zvuk to mělo. I proto netelefonujeme Dancallem s pamětí na sto čísel a se SMS jako jedinou fíčurou. Nebo Ty jo? Přitom stačí dojít si do budky. Ergo i proto máme auta, který minimalizujou naše chyby a když už to nezvádnou, minimalizujou nebezpečí, že kvůli nim přijdeme k úhoně.

Já naprosto nechápu Tvůj postoj, kdy se cítíš být oprávněn rozhodovat o tom, kdo je blbej a dobrej řidič, co by kdo měl nebo neměl dělat a s jakou kvalifikací by se směl opovážit řídit. Ta kvalifikace je řidičák, ať se Ti to líbí nebo nelíbí, a ne Tvoje rozhodnutí. K tomu přistoupí praxe daná léty a odjetými kilometry, a koneckonců i těmi nehodami. Někdo je dobrej řidič hned po prvních kilometrech, někdo k tomu prostě nemá vlohy a bude špatnej řidič i s milionem kilometrů bez nehody (znal jsem takový u ČSAD). Ale asi ani jeden z nich nežije tím, že se chce dál učit a vzdělávat, všichni tam sedají s tím, že se potřebují někam přepravit, popřípadě se tím řízením uživit. Řízení pro ně není cíl, ale prostředek, tím pádem ho potřebují zvládnout s minimem námahy a znalostí.
Řízení auta není privilegiem pro vyvolené, co to umějí dle Tvých měřítek, řízení auta je dnes základní lidská potřeba a tu každý vykonává tak, jak umí, přičemž minimum stanoví ty požadavky na řidičák.

Zrovna tak auto může mít libovolný počet libovolných fíčur, o některých ani nevíš, že tam fungujou a možná Ti vytrhly trn z paty, aniž by sis toho všiml. Mám k autu návod k obsluze o mnoha stech stránkách a když rozbalím palubní menu, nejsem schopen (a ani ochoten) využívat asi 95% možností nastavení a individualizace, který to auto nabízí. Ale v životě by mě nenapadlo požadovat, aby to tam nemontovali (matně si vzpomínám, že jsi tady před pár lety psal, že ses pokoušel vymontovat klimatizaci z feldy, protože ji nepoužíváš)

Prostě svět se nějak vyvíjí a někam se ubírá a naprostá většina lidí to akceptuje a využívá výsledků té cesty a toho vývoje. A to, že Ty si to představuješ jinak, z Tebe nedělá něco víc a nedává Ti to právo je odsuzovat, zrovna jako z nich to nedělá debily.

Ostatně dobu, kdy tady nebyla nadvýroba a trh nebyl přesycen, jsme tady měli přesně 40 let, a v důsledku toho stavu jsme si neměli často ani čím utřít prdel. To je přesně opak, a tedy asi i řešení, toho stavu, který Ti vadí.
Automobilky by si odpustily fíčury a dementní elektroniku, páč by deset let řešily (neúspěšně) tekoucí těsnění do vodní pumpy. Z nových autobusů by deset let padala barva, páč by stály stejně jako kdyby z nich nepadala, a v důsledku přesně naplánovaný výroby,aby nedošlo k nadvýrobě, by stejně nešly jinde koupit jiný, na kterých by držela. Jogurty by se do Jednoty vozily v úterý, maso ve čtvrtek a chleba sice denně, ale pekl by se ve středu a v sobotu. Přední blatníky na žigula bys musel začít shánet dřív než žigula, protože současně nebo později už by bylo pozdě. Ale nebyla by nadvýroba a přesycenej trh, seš si jistej, že tohle chceš?
Střevoň
Neděle, 22. ledna 2017 - 02:43:24  
Neregistrovaný host
212.79.110.133
Slime, super napsaný![ok][ok][ok]
Neděle, 22. ledna 2017 - 06:56:27  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 428
Registrován: 10-2014
Myslím si, že tato diskuse pomalu nabývá hlubšího významu, kdy se tu srovnávají dva protichůdné názory, dva směry vývoje, od socialismu po divoký kapitalismus. Ani jedna cesta není cestou, se kterou bychom byli stoprocentně, nebo alespoň bytostně spokojeni. Ono samotné bohatství neznamená, že budou lidé šťastní a já cítím a myslím, že nejsem sám, že cesta, po které kráčí Česko, není cestou, která by mě naplňovala. Mrzí mě nadvláda peněz a úpadek morálky všeobecně. S tím asi nic nenaděláme, sami jsme si tuto cestu zvolili, aby nás něčemu naučila a snad jednou dojdeme k tomu, že HDP(hrubý domácí produkt) není to samé co HPI(happy planet index)....
Neděle, 22. ledna 2017 - 09:39:18  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 472
Registrován: 8-2015
Dobrý den, možná už jsem to kdysi psal, ale zapomněl to?
Zajímalo by mě, jaký řidičský průkaz potřebuju pro motorku se sajdou? Na motorku? Na druhou stranu jsem slyšel, že pro Velorex, tříkolku, čtyřkolku apod. potřebuju řidičský průkaz pro auto? Jsou mé informace správné? Kde je rozdíl mezi sajdou a tříkolkou? Jawa 250/350 se sajdou a Velorex mají stejné motory. Díky Kwasi
-OndraS
Neděle, 22. ledna 2017 - 10:49:05  
Neregistrovaný host
95.82.137.200
Půl minuty gůglení

http://www.abeceda-autoskoly.cz/Skupiny-RP/
Neděle, 22. ledna 2017 - 13:50:13  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 6695
Registrován: 12-2005
Slime ve vší úctě to co píšeš není tak úplně pravda. S některýma bodama bych i souhlasil. Ale uvědom si že auto váží kolem tuny dokáže se se pohybovat rychlostí 150km/h a více nikoli sterilnim prostředím. Ty mi tady tvrdíš že je v pořádku že takovej projektil těžkýho kalibru může řídit absolutně každej kdo má kartičku za pár tisíc? Promiň ale to že že nějaká kozatá blondýna na 7. pokus udělá zkoušky defakto kozama rozhodně není v pořádku. Když odhlídu od nákladních aut. Proč kdo jezdí služební fábií musí mít každej rok školení přitom kdo jezdí soukromě napřípklad fordem raptor nemusí? Svým elaborátem vlastně připouštíš že valná část držitelů řidičáku jezdí špatně. Ty jsi s tim spokojenej? Budeš s tim spokojenej i v momentě kdy ti někoho z rodiny zabije nějakej takovej nešika?
Auto je nebezpečná věc možná nebezpečnější než zbraň. Zbraň totiž málokdy používá někdo kdo jí používat nechce a neumí.... narozdíl od auta.
Trvam na tom že řidičáky by měly bejt na 5 let pro všechny a po 5 letech vystavení nový kartičky podmíněný složenim testu a JÍZDY. ten tes by samozřejmě nemusel bejt tak ostrej jako prvotní při získání řp. Ale každej by měl po těch 5 letech prokázat že stále splňuje podmínky držení řidičskýho oprávnění. Stejně jako svářeč musí neustále dokazovat že stále splňuje podmínky, stejně tak jako majitel zbrojáku musí prokázat že se schopen bezpečně zacházets se zbraní v mezích zákona....
Pak jsou jen dvě možnosti jak nešiky eliminovat. Buď zakázat řízení všem a nebo zpřísnit podmínky držení řidičáku. Aut je čim dál tim víc a propvoz je rychlejší tudíž prostor pro chyby se nám rapidně vytrácí.
Já osobně jsem pro druhou variantu protože přebujelej system zákazů je jen cesta do záhuby.
Kdo tuto nechápe je u mě s prominutím vůl.
Pošťák se má za známky neplatí, hlavně když se s pytlem prachů někam neztratí.
Pošťák se má a když se neztratí, utopený sáně za pět roků zaplatí. (Hoptrop)
Neděle, 22. ledna 2017 - 17:00:23  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 396
Registrován: 10-2007
Martin 100:ale to netvrdí Slim,to tvrdí zákon...
NRA 07-71 . . .
Neděle, 22. ledna 2017 - 19:20:51  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1690
Registrován: 10-2007
Ach jo, takových stránek popsaných a nakonec z toho vypadne taková debilita - po pěti letech test a jízda. Přitom víme, že test testuje většinou kraviny a ne praktické věci. A jízda - když to napoprvé v autoškole někdo udělá kozama, jak zajistit, aby to po pěti letech bylo jinak? Martine, promiň, ale Tvůj návrh vypadá, jako kdybys celý život dělal státního úředníka (a tudíž myslel jenom na to, jak rozvíjet byrokracii, nutit lidi platit poplatky a rozšiřovat prostor pro korupci). Bolševici všech barev teď přemýšlí, jak z Tebe udělat svého ideologa.
Neděle, 22. ledna 2017 - 20:36:26  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 472
Registrován: 5-2002
O Bóže - na příkladu Martina100 je jasně vidět, proč jde celej svět do kytek... Přístup "fydím problém na silnicích, zavedeme regulace" je tak patrný na všem konání našich politiků - jeden vidí problém v hospodách a zavede EET, druhý vidí problém ve výživě dětí a zruší školní bufety, třetí vidí problém v kouření a zakáže kouřit v hospodách... A tak dále, atak dále.
Ovšem Martin100 tomu nasadí korunu, když má ještě tu drzost (či spíš naprostou neschopnost sebereflexe) k tomu napsat "přebujelej systém zákazů je jen cesta do záhuby".
Musím tedy dodat (ve stylu Martina100) - "kdo nechápe, že přebujelej systém regulací je stejná cesta do záhuby jako přebujelej systém zákazů, tak ten je u mne - s prominutím - korunovanej vůl!"
Neděle, 22. ledna 2017 - 22:43:38  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 6696
Registrován: 12-2005
Aha a ty všechny možný asistetnty co umí samy zabrzdit, zaparkovat i s v lekem nebo vlastně úplně odřídit auto samy nejsou jistej druh regulace regulace?
Pošťák se má za známky neplatí, hlavně když se s pytlem prachů někam neztratí.
Pošťák se má a když se neztratí, utopený sáně za pět roků zaplatí. (Hoptrop)
Slim
Pondělí, 23. ledna 2017 - 00:06:43  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5615
Registrován: 2-2005
Martin 100:
Aha a ty všechny možný asistetnty co umí samy zabrzdit, zaparkovat i s v lekem nebo vlastně úplně odřídit auto samy nejsou jistej druh regulace regulace?

No tak teď jsi tomu nasadil korunu...asistenti nám brání svobodně se pozabíjet, svině jedny...asi ňákej Brusel, mámo. Asi je to zbytečný, ale pár poznámek ještě zkusím:

- jakýkoli systém zamontovaný v autě nemá vliv na kvalitu nebo nekvalitu toho, kdo sedá za jeho volant. Blb se zabije i s asistenty, neblb se nezabije ani ve stodvacítce. Mícháš jablka s hruškami

- kozatá blondýna, co to udělala díky kozám, není známka nedostatečně kvalitní výuky a přísnosti zkoušek, ale chyby matrixu spočívající v lidském faktoru reakce na kozy (nebo bankovky). Systémově neodstranitelné

- rád bych si přijel barevně vyfotit řidiče, který po pěti letech od získání řidičáku řídí hůř než předtím. I ta kozatá blondýna bude jezdit líp. Tohle se dá zhoršit jedině snad věkem a zdravotním stavem, a na to máme prohlídky lékařské

Proč kdo jezdí služební fábií musí mít každej rok školení přitom kdo jezdí soukromě napřípklad fordem raptor nemusí?
To jakože to povinný školení tomu fabiatikovi něco dá? Ten byl dobrej...;-))))) každýho takovýho bych si opět přijel barevně vyfotit. Kromě majitele autoškoly teda. Zrovna tak jako řidiče vybodovanýho za držení mobilu a stošedesátku na rovný prázdný dálnici, kterýho napravilo pár hodin na autodromu.

Budeš s tim spokojenej i v momentě kdy ti někoho z rodiny zabije nějakej takovej nešika?
Když se to stane, bude úplně fuk, jestli to byl nešika dle Tvý definice nebo kamioňák s 30 letou praxí, co se málo vyspal. Pán od Nažidel měl praxe hafo a jezdit nejspíš uměl slušně

Zbraň totiž málokdy používá někdo kdo jí používat nechce a neumí.... na rozdíl od auta.
Neznám nikoho, kdo používá auto, aniž by chtěl. Co se týká umění používat zbraň,lze zagooglit a plno idiotů najdeš i mezi supervyškolenýma policajtama, co se navzájem postřílejí na služebně při zcela banálních úkonech.
Namátkou:

http://www.blesk.cz/clanek/zpravy-krimi/432439/byvaly-policista-z astrelil-pred-klubem-mladika-misto-podminky-dostal-15-let.html
http://prerov.nejlepsi-adresa.cz/zpravy/clanky/-Hospodska-rvacka- skoncila-strelbou-pred-Lumirem-Jeden-z-akteru-byl-zastrelen-14896
http://zpravy.idnes.cz/policista-omylem-zastrelil-kolegu-dtl-/kri mi.aspx?c=A030312_165303_krimi_ton
http://www.blesk.cz/clanek/zpravy-svet/391396/policista-adam-26-s e-omylem-zastrelil-novou-zbrani-mel-povinny-vycvik.html

A ještě detail - kozatá blondýna,pokud zapojí kozy, dostane i zbroják stejným způsobem jako řidičák. To opět není chyba zbrojáku ani procedury vedoucí k jeho získání stejně jako řidičáku a autoškoly. De fakt mi toho člena rodiny takto může zabít zkušební komisař jednoho nebo druhého průkazu a jeho vášeň pro kozy. Pošleme ho na protikorupční školení jednou za pět let? Slepé střevo nebrat,tvárnice nebrat, kozy - úplatek protislužbou, nepřípustné!!!

(Příspěvek byl editován uživatelem Slim.)
Pondělí, 23. ledna 2017 - 11:17:26  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 6697
Registrován: 12-2005
rád bych si přijel barevně vyfotit řidiče, který po pěti letech od získání řidičáku řídí hůř než předtím

Oukej.
-Moje máma řídila auto naposled v roce 1985 a stále je držitelem řidičáku. Bude tedy podle tebe teď po skoro 32 letech řídit líp než v roce 85 do kdy normálně několik let lezdila jezdila?
-Bejvalky babička jezdila naposled v roce 1997 a stále je držitelkou řidičáku. jenže po dosloužení trabanta s novym autem odmítala jezdit. Podle tvého mínění teď bude jezdit podstatně líp než tehdy když po 20 letech za volantem přestala jezdit.
-Známej udělal řidičák při škole ale auta ho nikdy moc nebraly a neměl zatím důvod samostatně jezdit. Řidičák má 8 let a seděl za volantem naposledy v autoškole.... samozřejmě teď už taky bude jezdit líp než tehdy že.

Jestli chceš můžu ti poslat i ty barevný fotografie pokud ti to udělá radost. Podle tvýho mínění všichni tři přesto že strašně dlouho (nebo dokonce nikdy) neřídili jsou teď lepšími řidiči než v době získání řidičáku?
Koumám že si žiješ v nějakém ilozorním světě kde lidi sbírají zkušenosti a dovednosti nicneděláním a jen je nějakým způsobem nasávají z běžícího času. [biggrin]
Pošťák se má za známky neplatí, hlavně když se s pytlem prachů někam neztratí.
Pošťák se má a když se neztratí, utopený sáně za pět roků zaplatí. (Hoptrop)
Pajzák
Pondělí, 23. ledna 2017 - 12:31:28  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 543
Registrován: 6-2015
A můžu vědět, proč by tito popsaní jedinci chodili jednou za pět let na nějaké přezkoušení?
Pondělí, 23. ledna 2017 - 19:53:58  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 477
Registrován: 10-2007
Tak co? ;-)
http://www.autoweb.cz/autoskola/b/
Pondělí, 23. ledna 2017 - 20:32:56  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1936
Registrován: 8-2008
otázka 17 se nezobrazila, jinak 44 bodů[proud]

Mnou zachraňovaný jedinec by měl přelámaná žebra. stlačoval bych moc hluboko.
Jsme jen lidi...