Diskuse » Tramvaje a metro » Tramvaje v Praze » Archiv diskuse Tramvaje v Praze do 06. 2. 2023 « předcházející | další »

Archiv diskuse Tramvaje v Praze do 06. 2. 2023

dolů
hledání | obrázky (odtud | na mapě) | strom | 3 hod. | 1 den | týden | vzhled | nápověda
odhlášení | přihlášení | úprava profilu | registrace | seznam uživatelů | moderátoři
   autor příspěvek
Čtvrtek, 02. února 2023 - 19:36:43  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7466
Registrován: 7-2011
Mladějov:
"A jak by sis to teda představoval, aby to bylo "v systému" dobře?"
Tak především by političtí představitelé nesměli kaštanům lézt do zadele a museli by jasně dávat najevo, že pravidla platí pro všechny stejně (já vím, sci-fi). Když máš systém nastavenej tak, že stěžovateli se nesmí říct, že je stížnost neoprávněná, alébrž pouze neprokázaná, tak je to pak těžký. A pak to dělat klidně jako v jiných městech - nemáš jízdenku, chováš se nevhodně, jsi opilý, jinak porušuješ přepravní řád? Dál se nejede, dokud si nevystoupíš. A že vleze do jiné? No tak se situace bude opakovat, no. V takovým Liberci, třeba, to mají takhle a všichni vědí, že dál se prostě nepojede, takže sami kaštani už se postarají, aby dotyčný vymajznul. V Praze, byť má řidič pravomoci široké - teoreticky, tak prakticky jsou nevymahatelné a navíc 2/3 ještě syčí na něj, ať se na to vyklašle a nezdržuje, že spěchají (a někdo z těch dvou třetin pak stejně napíše stížnost, že musel cestovat s nějakým [cunik] a co je to za škandál).
Zbytek, třeba co s podobnými "netáhly" (viz druhej největší bitkař z Palmovky) je opět o politický ne/vůli se takovými případy zabývat, byť řešení existuje - viz alternativní tresty, jen se jaksi neuplatňuje.
McBain
Pátek, 03. února 2023 - 09:55:30  
Administrátor
Číslo příspěvku: 27139
Registrován: 5-2002
Břevnovák:
"Ke kontrolní otázce přidám ještě jednu nekontrolní ... a nechal je jet prostě dál, nebo to aspoň dopadlo tak, jedno proč či na čí popud, že na příští zastávce vystoupili?

Fakt se jen ptám."

Jen pokrčil rameny a nechal je sedět. A šel o řadu dál, kde seděl páreček zmatených cizinců, kteří měli lístky propadlé o minutu nebo tak něco závažného. A ty si hrdinsky podal.

Jako chápu, že na santusácích si nic neveme, ale proč je aspoň nevyhodil? Fakt gzblití.
Pátek, 03. února 2023 - 10:26:24  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 9134
Registrován: 1-2007
V Praze začala stavba další tramvajové trati. Úsek do Slivence bude hotový letos
Břevnovák
Pátek, 03. února 2023 - 10:47:29  
Neregistrovaný host
" ... kde seděl páreček zmatených cizinců, kteří měli lístky propadlé o minutu nebo tak něco závažného. A ty si hrdinsky podal."

Na tohle asi musí fakt někdo žaludek. Já beru, že ta situace není easy, jak třeba věcně popisuje Bobík, ne každý je ochoten/schopen si hrát na hrdinu, ale takovéto jednání mi už přijde lidsky prasárna a ubohost.

Která mu navíc může projít jen u těch mimoidních cizinců, protože u "domácích" by mu podobný dvojí metr asi jen tak neprošel.
Pátek, 03. února 2023 - 11:17:19  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4053
Registrován: 4-2007
To je u revizorů úplně běžná praxe.[lol] Nevím, co Vás to tak překvapuje a pohoršuje.

My za mlada s nima hráli nahoněnou. Chvilku jsme si je vodili po ulici, refýži, nebo peronu metra, a když to nevzdali (v metru ne [happy] ), tak jsme se prokázali tramvajenkou. Byli borci, který nám za to samozřejmě chtěli dát i do huby, ale většinou ty strejdové byli tak ufuněný, že z toho nic nebylo.[lol] Jenže to je 20 let.
Mladějov
Pátek, 03. února 2023 - 11:50:23  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 19283
Registrován: 3-2007
Bobik:
"pak těžký. A pak to dělat klidně jako v jiných městech - nemáš jízdenku, chováš se nevhodně, jsi opilý, jinak porušuješ přepravní řád? Dál se nejede, dokud si nevystoupíš. "

Tak takhle přesně ne. Proč si brát za rukojmí platící cestující nechápu. Tohle si může dělat možná autobusák někde na malém městě nebo meziměstě v pustině, ale ne tramvaják (revizor), co tím zcela rozvrátí dopravu a nasere stovky a tisíce lidí.
Nikdo není zvědavý na to čekat 20-40 minut na policajty (kteří se taky nepřetrhnou - tohle je poslední priorita).
djst
Pátek, 03. února 2023 - 12:05:33  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1121
Registrován: 8-2014
Pawel: Jo, s tím bych souhlasil, že přes koleje se nenamaluje zebra. Jenomže, změní to reálně něco? Zvlášť když na ta místa pro přecházení bude navazovat zebra přes silnici?

Břevnovák: Velmi pravidelně potkávám revizory ráno a dopoledne dole v metru na Nádraží Veleslavín. Vůbec je nezajímají cestující valící se ve směru špičky do metra. Naopak čekají na soupravy přijíždějící z centra a vyhlížejí cestující, kteří vypadají, že mají namířeno na letiště.

Mladějov: Jo, tak přesně tohle zastavení jsem zažil před pár měsíci v rychlíku. Zastavení v pravidelné stanici a přivolání městské policie. Cestující byli vypuštěni a počkali si na osobák jedoucí o půl hodiny později, který byl pak logicky narvaný k prasknutí. K tomu připočtěme ještě snížení bezpečnosti železniční dopravy, protože odvolání již postavené odjezdové vlakové cesty pro ten rychlík mělo za následek nutnost zavést telefonické dorozumívání. Podle zveřejněných informací tamní maloměstské policie šlo o to, že cestující tvrdila, že jí jízdenku elektronicky koupil manžel, ale nebyla se jí schopna prokázat.
Jinak by to asi v té MHD řešit šlo, ale to by se musel DPP s městskou policií konkrétněji domluvit na nějaké spolupráci.
Pátek, 03. února 2023 - 12:17:14  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4141
Registrován: 3-2004
To jsou zase bizáry tady.

Snad jen toliko, že běžná praxe u DPP stran vysazování je, že se mamlas odmítající výstup upozorní, ale pokud neohrožuje ostatní cestující, pokračuje se dál, MP doráží od cesty a vysazuje jej při nejbližší vhodné příležitosti. Vše se děje v koordinaci dispečinku a Městské policie, obě složky spolupracují a ona spolupráce je v tomhle ohledu na vysoké úrovni. Samozřejmě - nemohou tam být vždycky hned a zajištění provozu je důležitější, denně každopádně jde hned o několik zásahů.

Pokud osoba jakkoliv ohrožuje bezpečnost provozu, zůstává tramvaj na místě, kam okamžitě vyráží nejbližší hlídka.

Čili DPP se nemusí s Městskou policií na ničem domlouvat, jelikož ona domluva již v praxi funguje dlouhá léta.

A takhle je to tu se vším. [sad]
Pátek, 03. února 2023 - 12:32:06  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 15415
Registrován: 5-2004
Dj: to jsme taky jako studaci delali. V zadnim voze vykrik bacha revizor a prebeh do predniho. Revizorka stastne za nama priskripnuta do dveri a my v ruce tramvajenky...

Ovsem nejlepsi byl revizor kontrolujici tramvaj mezi ipp a karlakem, na zadech prispendlenou cedulku "bacha jsem revizor". Lidi tlumici smich a v plny tramvaji se nenasel ani jeden "zradce" co by ho upozornil[lol]
Mladějov
Pátek, 03. února 2023 - 12:48:37  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 19286
Registrován: 3-2007
Ústečák: Že o tom nevědí ani sami tramvajáci (zdravím Bóbika)? [lol]
Vážně: Do ksichtu se revizorovi smějící bezdomáče vidím zcela pravidelně, většinou je ani nekontrolují, cikánské rodinky dtto.
MP řešit "černocha" jsem viděl za ta léta snad jednou.

A ano, i já bych přivítal, aby revizoři měli třeba ve 30% cest za zadkem MP, protože se zapáchajícím či nafetovaným si taky neporadí (ani to nezkoušejí) a i to je vizitka MHD.
Někoho někam volat..pokud není černoch úplně vydlabanej, tak na další zastávce vystoupí.

Prostě krásný příklad platícím (spešl dětem).

(Příspěvek byl editován uživatelem Mladějov.)
Pátek, 03. února 2023 - 13:33:08  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4054
Registrován: 4-2007
Ústečák: Strašně jsem se zasmál, protože praxe u revizorů je obejít problémové a honit si péro na turistech a na těch, kdo maj třeba o pár dní propadlej kupón... Ale to se dělo vždy, kontrolovat jen ty, ze kterejch něco kápne a nedostanu od nich přes držku[lol]

Ale díky za veselý pohled na "celou" situaci, jen ta praxe ti v tom hodně pokulhává.
Břevnovák
Pátek, 03. února 2023 - 13:52:58  
Neregistrovaný host
Ústečák ... bizár je ta vaše utopie. V reálu to "na povrchu" funguje tak, že revizoři na první pohled "marné případy" prostě přejdou, nekontrolují, dělají, že je nevidí. Zažito mnohokrát.

Za stávajícího stavu to lze trochu i pochopit, byť o tom, že je to špatně není sporu. Nicméně ty pohádky o tom, jak to přepravní kontrole a měšťákům skvěle klape jsou opravdu směšné.

Bavím se o kontrole cestovních dokladů, ne o něčem závažnějším.
Pátek, 03. února 2023 - 14:15:47  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1708
Registrován: 8-2020
To jakože revizor nedostane "odměnu" (předpokládám, že tento systém pořád ještě funguje) za to, že přistihne někoho, kdo doklad nemá, ale nezaplatí - ty vaše "marné případy"? Chápu, že pokud ty peníze od cestujících nedostanou, pak by to vedení (Praha, DPP) muselo platit z vlastní kapsy, ale to by měl být jejich problém, ne těch revizorů.
Břevnovák
Pátek, 03. února 2023 - 15:56:47  
Neregistrovaný host
"Marné případy" jsou to, co každou chvíli potkávám v 9. Většinou bezďáci, občas skupinky některých ne zcela integrovaných etnických skupin. Prostě tací, u kterých je v případě absence platného jízdního dokladu ... která je zejména u těch prvních prakticky jistá ... vysoce pravděpodobné, že jakýkoli pokus o nějakou sankci, ať již na místě nebo později v rámci vymáhání vzniklé pohledávky, nemá šanci na úspěch.
Pátek, 03. února 2023 - 16:13:52  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4142
Registrován: 3-2004
Reagoval jsem na djst.

Samozřejmě aby dispečink mohl na situaci reagovat, musí o ní dostat informaci. Řidiči to volají běžně a řeší se to hned.

Za revizory mluvit úplně nemůžu, ale rozhodně taky nemůžu šmahem pohanit všechny, protože mnozí fungují, jak mají.
Pátek, 03. února 2023 - 17:46:42  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1709
Registrován: 8-2020
A pokoušel se tu někdo jako cestující aktivně řešit "hlučné cestující" (myslím spíš hudbu než telefonování) ?
Pátek, 03. února 2023 - 20:04:52  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7467
Registrován: 7-2011
Mladějov:
"Tak takhle přesně ne. Proč si brát za rukojmí platící cestující nechápu. "
No a já to zase vidím tak, že dokud se lidi sami nezačnou aktivně zajímat o to, co se kolem nich děje a budou jen pasivně čekat, až "někdo" zařídí (a případně si stěžovat, že nezařídil dost promptně, zvlášť, když přece "platí"), tak se z těch pozůstatků socialismu nevyhrabeme nikdy. Vždyť je to hlavně pro jejich dobro, tak jacípak rukojmí. Jistě, než se to zaběhne, tak problémy čekat lze (ostatně jako u všeho nového), ovšem ve chvíli, kdy to už funguje, tak se žádné rozvracení nekoná. Když na dotyčnýho začne "hučet" minimálně půlka osazenstva, to je takovej psychickej tlak, že málokdo odolá.
Mladějov:
"A ano, i já bych přivítal, aby revizoři měli třeba ve 30% cest za zadkem MP, protože se zapáchajícím či nafetovaným si taky neporadí (ani to nezkoušejí) a i to je vizitka MHD."
To si musíš stěžovat u politickýho vedení. Policajti nejsou, protože za těch podmínek, kdy je obzvlášť měšťák akorát veřejný plivátko a ve chvíli, kdy má "tu drzost" se na nějakýho darebáka byť jen vošklivě podívat a politická reprezentace ho za to "policejní násilí" hned spěchá svlíknout z uniformy, to pochopitelně nikdo nechce dělat. Dokud se ke všelijakejm darebákům bude zachovávat vstřícnost a shovívavost větší, než k normálnímu zbytku, co se chová řádně, tak se situace nezmění.
Sobota, 04. února 2023 - 08:49:21  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 266
Registrován: 11-2012
Bobik: dokud se lidi sami nezačnou aktivně zajímat o to, co se kolem nich děje a budou jen pasivně čekat, až "někdo" zařídí (a případně si stěžovat, že nezařídil dost promptně, zvlášť, když přece "platí"), tak se z těch pozůstatků socialismu nevyhrabeme nikdy. Vždyť je to hlavně pro jejich dobro, tak jacípak rukojmí. Jistě, než se to zaběhne, tak problémy čekat lze (ostatně jako u všeho nového), ovšem ve chvíli, kdy to už funguje, tak se žádné rozvracení nekoná. Když na dotyčnýho začne "hučet" minimálně půlka osazenstva, to je takovej psychickej tlak, že málokdo odolá.

V dalším odstavci pak hned píšete:

Dokud se ke všelijakejm darebákům bude zachovávat vstřícnost a shovívavost větší, než k normálnímu zbytku, co se chová řádně, tak se situace nezmění.

Máte v tom trochu rozpor, se mi zdá. Lidé se právě zajímají a kdejakého darebáka, jak píšete, se zastávají, a to i v té tramvaji. Tak jak může být vystaven nějakému psychickému tlaku?
Sobota, 04. února 2023 - 13:15:16  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 9577
Registrován: 2-2006
Rozpor nevidim.
Nemůžu mluvit za kolegu, ale v prvním odstavci popisován byl funkční systém s odkazem na Liberec a v druhém je popsán současný stav v Praze, kde je bohužel počet různých dobroserů výrazně větší, což je největší zdroj problému pro případnou implementaci řešení...
Pravda zvítězí, ale dá to fušku...
Informace uvedené v příspěvku pocházejí výhradně z veřejných zdrojů a mohou, ale nemusí vyjadřovat názor autora příspěvku.
Na trolly se nereaguje !!! Káemovi 29.10.2020 konečně vyšla věštba. Halelůjá... [lol]
Sobota, 04. února 2023 - 16:51:01  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7468
Registrován: 7-2011
Jackub:
"Máte v tom trochu rozpor, se mi zdá."
To se jenom zdá, rozpor není. Všelijaké dobrosery, schopné zastávat se tekoucího ožralého smradláka na mysli samozřejmě nemám. Mám na mysli normální lidi, kteří výskyt podobných jedinců (netáhla, somráci, vyfetla) za normální nepovažují, avšak neopovažují se proti nim zakročit, jelikož mají oprávněnou obavu, že kdyby došlo na lámání chleba, tak ve smyslu "rozbiješ kašpárka, zaplatíš celý divadlo" oni dopadnou hůř. Jelikož jsou dohledatelní, snaží se žít řádně a tudíž jim je co vzít. Což ti somráci a netáhla moc dobře vědí a neváhají toho zneužít.
Sobota, 04. února 2023 - 19:22:27  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1711
Registrován: 8-2020
A samozřejmě cestující můžou mít obavu, že i oni se octnou na té "špatné straně". Tím ale myslím třeba spíš matky s kočárkem, co se chtějí nacpat i přes "kapacitu vozidla" (a tedy oprávněně sporné případy) a ne ožraly.
Pawel
Sobota, 04. února 2023 - 23:09:42  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2528
Registrován: 5-2002
djst: V Německu by prostě zebra nebyla, ani přes vozovku. V praxi tam člověk zebru uvidí jen na frekventovaných přechodech přes užší silnice (napr. 1+1 s ostrůvkem uprostřed).
Teď jsem na chvíli v Amstru, tak se podívám, jaká je práce zde.
Neděle, 05. února 2023 - 05:58:45  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7469
Registrován: 7-2011
Daarzyn67:
"A samozřejmě cestující můžou mít obavu, že i oni se octnou na té "špatné straně"."
Pochopitelně. Pokud se pravidla nevymáhají, tak se nechuť je dodržovat jenom rozrůstá. Aneb proč já bych se měl omezovat, když jiným to projde...

"Biomatky" (a ostatní jedinci z podobného ranku) jsou kapitola sama pro sebe. Ti mají pocit, že vesmír se nutně musí točit jenom kolem nich a pokud to tak není, tak je to hrozně špatně, nefér a diskriminace a neváhají si to svoje agresivně vyřvávat.
Neděle, 05. února 2023 - 14:38:05  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1287
Registrován: 4-2006
Zdravím. Dnes se mi stala notně nepříjemná a potenciálně nebezpečná záležitost, iniciovaná zcela vědomě řidičem tramvaje.

https://mapy.cz/s/javohokobu

Chytal jsem zde na Chapliňáku tramvaj DC, která již byla slyšet v tunelu mezi Poliklinikou a Chapliňákem. Bohužel, zrovna stanicovala na Chapliňáku ZC tramvaj. Stoupl jsem si tedy před ní (několik metrů, měřím 180 cm - tj. jasně viditelně) s tím, že jakmile tramvaj DC přejede přes přechod/přejezd, začnu jí dobíhat.

V tom okamžiku se tramvaj ZC na mne rozjela bez zvonku.

Pro mne je to naprostý šok.

Ano - moje chyba je ta, že jsem stojící tramvaji vytvářel překážku v době, kdy měla pokyn volno. Strašné, no. BTW: Je to jediný tramajový přechod (tedy, křízící výhradně tramvajovou trať a ne vozovku) na trati na Barrandov, ta situace se mohla stát pokojně jinde a byla pro řidiče tram ZC stejně přehledá, resp. nepřehledná.

Co s tím? Má smysl si podat stížnost na DPP? Bude to na kameře ve voze? Jednalo se o vůz 15T4, jehož ev.č. je mi známo. Jaké důsledky může to mít pro mne, jakožto "pachatele přestupku"? Řeší se u pokuty za přecházení na červenou míra ohrožení tím způsobená?

Osobně si myslím, že řidič by si za to zasloužil tvrdý postih. Vědomé uvedení 40 tunového kolosu do pohybu, přestože řidič dobře viděl člověka jednotky metrů před sebou, pro to nejsem schopen najít omluvu. I (ale nejen) kvůli tomu, že bych mohl být člověk s sníženou schpností orientace a pohybu, různou psychickou poruchou atp. A tento chuj ze situace, která by šla řešit posečkáním v řádu jednotek vteřin, vytvořil, znovu zdůrazním, vědomým jednáním takovou to situaci.
Neděle, 05. února 2023 - 14:43:24  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 10657
Registrován: 9-2002
Ty seš tak free a cool, že na to jednou dojedeš.

Sice to nijak s popisovanou událostí nesouvisí, ale jednou jsem takhle vytrestal blba, co chodil se sluchátkama po kolejích patřících dráze. Když jsem ho tam potkal asi potřetí, tak jsem hlemejždí rychlostí dojel skoro k němu a houknul. Blb se okamžitě jal skákat do pangejtu plnýho ostružin a kopřiv. Od tý doby jsem ho tam už nepotkal.

(Příspěvek byl editován uživatelem Agent.)
Kdyz si na vas nekdo prinese zbran, odsouhlaste a dejte mu vsechno co chce. Pak si bezte najit vetsi zbran...

Nevykat, nejsem nici sef, ani policajt.
Neděle, 05. února 2023 - 15:11:59  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1288
Registrován: 4-2006
A když to s ní nesouvisí, proč je zde předhazována? Já jen dobíhal tramvaj, OMG. Ničemu jedoucímu jsem nevstoupil do cesty, nikoho nenutil (krizově) brzdit. Jen jsem stál stanicující tramvaji pár vteřin v cestě. Dvě zastávky před konečnou v neděli po ránu, kdy snad proboha není nutné honit každou sekundu. Stačí nebýt nempatický kretén.
Neděle, 05. února 2023 - 15:12:03  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4144
Registrován: 3-2004
Fricoolinek: No člověk s psychickou poruchou na těch kolejích zjevně byl. [lol]

Podejte si stížnost. Dělejte si, co chcete. Ostatně, chováte se v provozu zjevně jako [cunik], je to vaše vizitka.

Po delší době to tu zas aspoň prohodím nějakou tramvají, když už jsem tady. Potkali jsme se u záchodků.
Neděle, 05. února 2023 - 15:16:42  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7470
Registrován: 7-2011
Fricoolinek:
"Ano - moje chyba je ta, že jsem stojící tramvaji vytvářel překážku v době, kdy měla pokyn volno."
Jediné relevantní a podstatné na celém příspěvku. Co ještě dál řešit?
[happy]
Neděle, 05. února 2023 - 15:29:07  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1289
Registrován: 4-2006
Ok, když by tam ležel opilec, tak tramvaják by ho mohl ukládně zavražidt úmyslným přejetim, protože pokyn volno je nad trestním zákoníkem?
Neděle, 05. února 2023 - 15:30:29  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1716
Registrován: 8-2020
To jaký má tramvaj pokyn asi není povinnost účastníka provozu vědět... podle mě najíždět na cestující tímto stylem je zakázáno, nějak cinknout aby uhnuli asi by šlo.
A samozřejmě by cestující měli mít nějakou jistotu, že budou moct stihnout tramvaj, když čekají na přechodu před zastávkou.

Na železniční dráze asi ano, na silničním provozu je "volno" stejně jako zelená (můžu jet, ale při dodržení ostatních podmínek)

(Příspěvek byl editován uživatelem Daarzyn67.)
Neděle, 05. února 2023 - 15:33:35  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4145
Registrován: 3-2004
Ještě tady nepadlo, na jaký signál na SSZ pro chodce pan stěžovatel před tramvaj lezl. Ono je to sice z popisu zřejmé, ale tak ať je jasná, že. [vypravci]
Neděle, 05. února 2023 - 15:48:38  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1290
Registrován: 4-2006
Ale řidiče snad, OMG, to neopravňuje někoho přejíždět. Ani hasič, co jede k požáru, nesmí poškodit nesprávně parkující auto, pokud je mi známo.

Může z toho vyplývat pro mne akorát trest za přestupek.
Neděle, 05. února 2023 - 16:18:20  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7471
Registrován: 7-2011
Fricoolinek:
"Ale řidiče snad, OMG, to neopravňuje někoho přejíždět."
O.K. Tak několik podstatností:
Přejel tě? Nepřejel.
Vystrašil tě? Pokud ano, tak v pořádku, to byl nejspíš účel.

Promiň, ale na případy typu "Já sice pravidla nedodržuju, ale ten druhý musí..." jsem silně alergický. A navíc nějak nechápu, o co vlastně jde. Vždyť v podstatě řidič se choval úplně stejně jako ty (rizikově), proč ty můžeš a on nesmí?
Mimoto pokud vznikla nějaká potenciálně riziková situace, tak viníkem té situace jsi primárně ty, jelikož jsi lezl kam si neměl, v době kdy jsi neměl. Jinými slovy z tvé strany šlo vlastně o vydírání.
Neděle, 05. února 2023 - 16:30:46  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1717
Registrován: 8-2020
Fricoolinek:
"Ale řidiče snad, OMG, to neopravňuje někoho přejíždět. Ani hasič, co jede k požáru, nesmí poškodit nesprávně parkující auto, pokud je mi známo."
Tak na základě krajní nouze asi může. Akorát samozřejmě nesmí poškodit ta auta, mezi kterými se projet dá, byť opatrně.
Tramvaják se asi oprávněně domníval že do té doby uhnete. Ale stejně tak musel mít jistotu, že by to dokázal ubrzdit, kdyby něco...
Pokud stojím před tramvají tak akorát abych se rozhlédl. Domnívám se že pokud je systém nastaven dobře, tak tyhle husarské kousky nejsou potřeba (zelená padne natolik včas, aby šlo svižnou chůzí dojít stanicující tramvaj).

(Příspěvek byl editován uživatelem Daarzyn67.)
Neděle, 05. února 2023 - 17:27:21  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 10658
Registrován: 9-2002
Fricoolinek:
"A když to s ní nesouvisí, proč je zde předhazována? "

Protože tě ten tramvaják vytrestal velmi podobně. Dobře ti tak.

Myslel jsem, že ti to dojde, ale to je asi nad tvoje duševní schopnosti.

(Příspěvek byl editován uživatelem Agent.)
Kdyz si na vas nekdo prinese zbran, odsouhlaste a dejte mu vsechno co chce. Pak si bezte najit vetsi zbran...

Nevykat, nejsem nici sef, ani policajt.
Neděle, 05. února 2023 - 17:30:13  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1291
Registrován: 4-2006
Bobik: Nepřejel, ale uvedl vůči člověku, který stál 3m od něj, do chodu 40 tunový stroj, přestože jediným důvodem, proč by to měl udělat, bylo vyhnutí se posečkání o pár vteřin. Za mne je toto naprosto zbytečné a nebezpečné jednání. Asi jako kdyby někdo střílel někde na střelnici do terče, přičemž vedlejší terč by si někdo sundaval ze stojanu.

Úkolem řidiče DPP není nikoho vystrašovat.

Nedodržel jsem pravidlo bez nebezpečných konsekvencí, kterým je vytvoření několikavteřinové obstrukce. Taky mne nebude zajímat, že to tramvaják s T3R.P kolem ČSAD Smíchov rozjede na 65 km/h, přestože tím poruší předpis.

Koho/co jsem ohrožoval stáním před stojící tramvají?

Takto "vydírájí" různí aktivisté atp. I přesto, že jejich chování je neakceptovatelné, tak jediná legální cesta proti nim, je to, že je odvede policie, klidně za použití donucováků. Ne to, že je někdo přejede Tatrovku, ani to, že je bude fyzicky lynčovat.

Pokud si lehnu před tramvaj na protest vůči tomu, že elektřinu bere z uhelek, může zvonit, může mi domlouvat, ale určitě mne nesmí přejet. Otázkou je fyzické odvlečení. Ale rozhodně by už bylo nezákoné ze vzteku toho člověka fyzicky bít atp.
Neděle, 05. února 2023 - 17:34:26  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1718
Registrován: 8-2020
Stejně s tím nikam nepochodíte, protože řidič se může vždycky vymluvit, že by to ještě zvládl zabrzdit.
Lc_736__c_954
Neděle, 05. února 2023 - 17:38:50  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 6749
Registrován: 6-2006
Ústečák:
"Ještě tady nepadlo, na jaký signál na SSZ pro chodce pan stěžovatel před tramvaj lezl."
To je takový zajímavý úkaz, že tyto okolnosti se v popisu událostí nikdy neuvádí, ani ve stížnostech a podobně. [lol] Berme to s úsměvem, pan F. se tu jenom dokonale znemožnil, a to zcela dobrovolně a nenuceně. [ok] A evidentně mu to vůbec nedošlo a ještě kolem sebe začíná kopat...

Fricoolinek:
"Taky mne nebude zajímat, že to tramvaják s T3R.P kolem ČSAD Smíchov rozjede na 65 km/h, přestože tím poruší předpis."
Který předpis? Z města 65, do města 60...

Venčící se 9105, ale pochybuju, že to tu někoho osloví...

Neděle, 05. února 2023 - 17:39:12  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1292
Registrován: 4-2006
Agent: Úkolem řidiče DPP není nikoho vytrestávat vyvoláním pocitu ohrožení na zdraví a životě.

Je to jako kdyby policista dal člověka ke spánku kvér se slovy "odprásknu tě" a jen by se ozvalo cvaknutí nenabité zbraně.
Neděle, 05. února 2023 - 17:43:34  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 10659
Registrován: 9-2002
S tebou debatovat je, jako hrát šachy s holubem - rozhází figurky, posere šachovnici a eště bude tvrdit, že vyhrál. Tímto ze svý strany považuju celou záležitost za uzavřenou.
Kdyz si na vas nekdo prinese zbran, odsouhlaste a dejte mu vsechno co chce. Pak si bezte najit vetsi zbran...

Nevykat, nejsem nici sef, ani policajt.
Neděle, 05. února 2023 - 17:56:23  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1719
Registrován: 8-2020
Nicméně jsem žádný nepravdivý výrok nezaznamenal. Každopádně debata je asi o tom se hádat, proč je obloha modrá a že ted neni protoze je noc.

Tramvaj nemá právo jen tak vrážet do lidí (řidič se musí snažit zabránit nehodě), zelená není "jedu a nazdar", na červenou se nechodí/nejezdí a na příchod na některé zastávky je potřeba si udělat rezervu.
Neděle, 05. února 2023 - 18:09:47  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4146
Registrován: 3-2004
Lc: Mě to oslovilo. Super světlo! [jidlo]
Lc_736__c_954
Neděle, 05. února 2023 - 18:27:07  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 6750
Registrován: 6-2006
Zaujaly mě nové kontrolky u dveří, nabízí se souvislost se zelenou linkou. Věděl by k tomu Demon víc?
Neděle, 05. února 2023 - 20:19:21  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 9578
Registrován: 2-2006
Má to diodové osvětlení dveří, výstrahu i osvětlení salonu dle vzoru wana. Pro souvislost se zelenou linkou prosím o naťuknutí. Nechápu.
Pan Frikulín nikdy nebyl vrcholným představitelem inteligence, ale jestli je tohle opravdu myšleno vážně...
Pravda zvítězí, ale dá to fušku...
Informace uvedené v příspěvku pocházejí výhradně z veřejných zdrojů a mohou, ale nemusí vyjadřovat názor autora příspěvku.
Na trolly se nereaguje !!! Káemovi 29.10.2020 konečně vyšla věštba. Halelůjá... [lol]
Neděle, 05. února 2023 - 20:46:25  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1641
Registrován: 3-2013
Typický příklad sobečka (skoro bych použil i kombinaci písmen b-l-b). Jako stoupnout si na koleje před tramvaj a pak se ještě divit, že mě řidič vyzvonil, by mě fakt v životě nenapadlo.
Lc_736__c_954
Neděle, 05. února 2023 - 20:51:52  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 6751
Registrován: 6-2006
Zelená kontrolka na boku skříně dveřního mechanismu, jedna z nich je i trochu vidět na fotce.
Neděle, 05. února 2023 - 20:56:21  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2773
Registrován: 8-2017
TMB: Ale on ho právě nevyzvonil. A to mě osobně taky nepřijde úplně košer.
Vůbec je podle mě chyba, že se zrušil povinný zvonek před každým rozjezdem.
Lc_736__c_954
Neděle, 05. února 2023 - 21:05:17  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 6752
Registrován: 6-2006
Tak se tedy dohodněte, co po nás vlastně chcete, ono vyhovět dvěma zcela protichůdným požadavkům současně je dost obtížné. Nejdřív vadí vyzvánění, pak zase, že se zvonec nepoužil... [nene] Zrušení povinného zvonce před uvedením vlaku do pohybu byl jednoznačně krok správným směrem, cinkání při rozjezdu na signál volno je pak nesmysl dvojnásob.
Neděle, 05. února 2023 - 21:08:11  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1643
Registrován: 3-2013
Ovšem na tom, že na kolejích za této situace nemá nikdo co dělat, to nic nemění.
Pondělí, 06. února 2023 - 00:32:11  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1720
Registrován: 8-2020
Tak oproti řidičům v autech to chování tramvajáků není o nic horší...
Pondělí, 06. února 2023 - 10:50:59  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1644
Registrován: 3-2013
Ono ideálem je ohleduplnost z obou stran. Jenže s tím musí každý začít u sebe.
McBain
Pondělí, 06. února 2023 - 10:57:30  
Administrátor
Číslo příspěvku: 27141
Registrován: 5-2002
Ústečák:
"To jsou zase bizáry tady.

Snad jen toliko, že běžná praxe u DPP stran vysazování je, že se mamlas odmítající výstup upozorní, ale pokud neohrožuje ostatní cestující, pokračuje se dál, MP doráží od cesty a vysazuje jej při nejbližší vhodné příležitosti. Vše se děje v koordinaci dispečinku a Městské policie, obě složky spolupracují a ona spolupráce je v tomhle ohledu na vysoké úrovni. Samozřejmě - nemohou tam být vždycky hned a zajištění provozu je důležitější, denně každopádně jde hned o několik zásahů.

Pokud osoba jakkoliv ohrožuje bezpečnost provozu, zůstává tramvaj na místě, kam okamžitě vyráží nejbližší hlídka.

Čili DPP se nemusí s Městskou policií na ničem domlouvat, jelikož ona domluva již v praxi funguje dlouhá léta.

A takhle je to tu se vším. [sad]"

[biggrin][biggrin][biggrin] Jako fakt dobrý. [biggrin][biggrin][biggrin]
Pondělí, 06. února 2023 - 11:06:01  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4147
Registrován: 3-2004
McBain: Popsal jsem reálnej stav.

Ale je mi jasné, že pravda tu moc lidí nezajímá.
Pondělí, 06. února 2023 - 11:07:26  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 9208
Registrován: 6-2004
Když přejdu všechny ty útoky, osobní ega a nevím co ještě...¨

Tramvaj BOHUŽEL už několik let nemusí cinknout, když se rozjíždí... Za mě velký krok zpět v bezpečnosti, hlavně na exponovaných místech...
djst
Pondělí, 06. února 2023 - 11:10:14  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1126
Registrován: 8-2014
11., 12., 25. a 26. 2. proběhne přes den výluka v úseku Červený Vrch – Vozovna Vokovice. 26 zkrácena na Červený Vrch. X26 pojede v trase Na Pískách (Z) – Bořislavka – Vozovna Vokovice. Skvělé. Takže při cestě na Divokou Šárku nutný dvojí přestup. Nejprve z tram na X26 a potom z X26 na 119/225.
janoro
Pondělí, 06. února 2023 - 11:18:52  
Neregistrovaný host
Ad Fricoolinek: Mně na tom přijde absurdní, že předpokládáš, že řidiči proběhne v hlavě stejná úvaha jako Tobě. Jasně, von chce doběhnout tramvaj DC, co nejspíš slyší v tunelu, a tak se zastavil uprostřed kolejí a čeká, až tramvaj projede a já se pak budu moct rozjet. Jako vážně? Svět se netočí okolo Tebe. Myslíš, že by měl takhle analyzovat každýho, kdo běhá okolo tramvaje?

Tvoje úvaha spíš měla být, že řidiči čtyřicetitunového kolosu, který zodpovídá až za 250 cestujících, nebudu víc komplikovat situaci tím, že se před něj postavím na přechodu, kde svítí červená a zůstanu tam stát jako tvrdé Y.
Pondělí, 06. února 2023 - 11:27:54  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 9582
Registrován: 2-2006
9001:
"Tramvaj BOHUŽEL už několik let nemusí cinknout, když se rozjíždí... Za mě velký krok zpět v bezpečnosti, hlavně na exponovaných místech..."
Tramvaj NAŠTĚSTÍ už několik let nemusí cinknout, když se rozjíždí, ale ta možnost, a nutno podotknout, že hojně využívaná, NAŠTĚSTÍ zůstává, takže za mě velký krok pro odstranění hlukového smogu a to kdekoliv, při současném zachování úrovně bezpečnosti.
Pravda zvítězí, ale dá to fušku...
Informace uvedené v příspěvku pocházejí výhradně z veřejných zdrojů a mohou, ale nemusí vyjadřovat názor autora příspěvku.
Na trolly se nereaguje !!! Káemovi 29.10.2020 konečně vyšla věštba. Halelůjá... [lol]
Pondělí, 06. února 2023 - 11:49:32  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1293
Registrován: 4-2006
Rozjetí tramvaje proběhlo až po projetí tramvaje DC.

Komplikace by bylo zdržení v rámci jednotek vteřin, na stejné úrovni, jako když řidič tramvaje počká na "dobíhače", což dokonce DPP promoval ve svých materiál, aka řidič na vás počká, i když nejste zrovna "atlet/sprinter".

9001: Na druhou stranu - nikdy není jistota, že nebude přítomen chodec se sluchovou vadou, který nejde snadno vizuálně poznat.

Takže správný postup by měl být ten, že:

Přítomen překážející chodec - zvonek - chodec uhýbá - jedu

ŠPATNĚ
Přítomen překážející chodec - zvonek se současným rozjetím a předpokladem, že chodec uhne
Pondělí, 06. února 2023 - 12:28:23  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1721
Registrován: 8-2020
Tak to pošlete, uvidíme co na to řeknou příslušné orgány...
Pondělí, 06. února 2023 - 13:54:44  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 77
Registrován: 7-2018
Shrnutí včerejšího prvního nasazení vozu K2 7000 na linku 42 s cestujícími: https://www.youtube.com/watch?v=clkz277Yne0