Diskuse » Železnice » Mechanická návěstidla, mechanické závory » Archiv diskuse Mechanická návěstidla, mechanick... do 18. 12. 2023 « předcházející | další »

Archiv diskuse Mechanická návěstidla, mechanick... do 18. 12. 2023

dolů
hledání | obrázky (odtud | na mapě) | strom | 3 hod. | 1 den | týden | vzhled | nápověda
odhlášení | přihlášení | úprava profilu | registrace | seznam uživatelů | moderátoři
   autor příspěvek
nebel
Čtvrtek, 14. prosince 2023 - 05:04:30  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 128
Registrován: 8-2022
Další poznatek od strojvedoucího, který měl údajně tuto informaci získat na školení: prej se mají během příštího roku (2024) zlikvidovat všechna mechanická návěstidla, kromě Martinic v Krkonoších, protože s nimi daný předpis už nepočítá.

Jedna z mnoha hovadin která jsou na školeních plácnuta jen tak. Jen na jihu Moravy jsou letos nahrazeny Moravské Budějovice a Hodonice, příští rok padnou Božice, ale o Slavkovu u Brna se nesměle špitá až o 2026 (a pravda to spíš nebude, už doteď byl dvakrát odložen skrz finance) a o Hrušovanech nad Jevišovkou se radši ani nešpitá - jednak skrz finance (s komplexní obnovou by chtěli udělat i Božice a totálně překopané Hodonice + elektrifikaci tratě a někde zřídit RDP), druhak skrz vlhký sny některých, co si pořád myslí že se „někudy" natáhne VRT Brno - Pohořelice - Znojmo, jen zatím netuší kudy a zejména nemluvě o nezbytném zkrácení užitečné délky kolejí při dosazení světelných návěstidel (v sousední Miroslavi se tím zkrátila délka v první koleji o 22m) - už teď je problém na trati Znojmo - Břeclav křižovat dlouhé náklady (Božice, Hodonice, Novosedly nemají v určitý části dne výhybkáře, Hrušovany jsou krátké a mnohé náklady se v DK počítají na metry při rozhodování zda je vůbec vzít a na kterou kolej je vzít) a sebrat další metry by taky mohlo znamenat, že náklad nad 370m bude večer a ráno křižovat buď ve Znojmě nebo až v Mikulově (nejdelší koleje v Hrušovanech - od budovy 1., 2. a 3. kolej - bývají přes noc zabrány osobními vozy u vytápěcích stojanů).

Prostě dokud se v Hrušovanech nerozpadnou bloky/neuhnijí mechaniky/ČEZ nebouchne pěstí do stolu kvůli dostavbě Dukovan a neotevře u toho bouchnutí trochu kapsu, nechce se do Hrušovan šáhnout (to byl prý taky hlavní důvod, proč se na trati Hrušovany n.J. - Miroslav neudělala traťovina při jopkizaci Miroslavi a z druhé strany Miroslavi není traťovina skrz vlaky z Rakšic do zastávky na trati a zpět do Rakšic - nikdo se nechtěl hrabat do celkem dobře fungující staré elmechy ani se nikomu nechtělo z výše uvedených důvodů dělat se světelnými odjezdy namísto mechanik).

(Příspěvek byl editován uživatelem nebel.)
Jednou, je tomu už velice dávno, byl přednostou na „štégovském" nádraží nejvyšší pan železničář. Nikdo ho neměl rád, ani ostatní železničáři, ani mašinky, ani výhybky, a to proto že byl velice zlý a přísný a pyšný.
nebel
Čtvrtek, 14. prosince 2023 - 06:00:29  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 130
Registrován: 8-2022
Oldcerry a Dynín. Nikoliv. Nesvítila předvěst. A na vjezdu byly dvě zelené (tehdy platný vjezd odbočkou). Vyšetřovací pokus ukázal, ze v poměrně dlouhém úseku bylo díky mostu přes trať vidět pouze jedno světlo….
Možná i díky tomu se to pak měnilo na dvě žluté.


A opravdu se to měnilo? Taková Miroslav dožila až do vypnutí bloku 23.6. 2021 se dvěma zelenými a noc co noc je výpravčí rozsvěceli a nikdy to nikomu nevadilo. A co jsem slyšel, zdaleka to nebyla jediná stanice, která 40km/h návěstila dvěma zelenými, podle JPP měly, snad Heřmaničky? chvíli před zrušením, zákaz používat noční návěsti na mechanických vjezdech právě kvůli dvěma zeleným.
Jednou, je tomu už velice dávno, byl přednostou na „štégovském" nádraží nejvyšší pan železničář. Nikdo ho neměl rád, ani ostatní železničáři, ani mašinky, ani výhybky, a to proto že byl velice zlý a přísný a pyšný.
Čtvrtek, 14. prosince 2023 - 08:04:46  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 6487
Registrován: 7-2007
Johny11: Máte asi pravdu, nějak mám zafixováno, že něco nesvítilo. Nepřu se.
Ty dvě žluté (tzn tříramenné mech náv.), vím, že v předpise byly, ale nějak si nevybavuji, že bych to někde viděl. Do Horního Dvořiště bylo určitě mech návěstidlo se žlutým ramenem, tj se žlutým světlem, ale jestli dvě žluté, to už fakt nevím. Ale jinde, do zmiňovaných Heřmaniček se určitě jezdilo na dvě zelené až do konce. Takže spíše než to co píše "nebel", směli postavit vjezd odbočkou (dvě zelené) pro pravidelně projíždějící vlak, až když zastavil u vjezdu, ale to vařím z vody. Jeden čas se i ty dvě zelené na mech. náv. předpisově nazývaly "40 a výstraha".
Jen ze zvědavosti, víte o nějaké žst kde se ty dvě žluté na mechanice objevily?
Já už v drtivé většině jezdil po světlech, jako provozní mechaniky pamatuji v Heřmaničkách, Říčanech, Ješeticích, Sudoměřicích (ty měli dokonce specifikum, že vlak pravidelně projíždějící s max rychlostí 60 od Tá nemusel být zastaven u vjezdu, pokud měl ve stanici zastavit). Samozřejmě na lokálkách toho bylo více, ale na hlavní trati HD - Pha už asi jen toto. Ale žluté světla mechanik si nevybavuji nikde (mimo HD a možná Velenic).
Čtvrtek, 14. prosince 2023 - 08:13:14  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4202
Registrován: 5-2002
No, co dodat - Das ist typische tschechische Schweinerei?
Paměť je ošidná, tak jsem nakoukl do předpisů:
Návěstní předpis z roku 1946 uvádí pro volno do odbočky dvě šikmá ramena ve dne a dvě zelená světla nad sebou v noci. Návěstní předpis z roku 1954 už zavedl za tmy dvě žlutá světla nad sebou.
Jestliže ještě v roce 1970 (měl jsem pocit, že změna barev byla až v šedesátých letech a ta nehoda o pár let dříve) byly v Dyníně zelené clonky (jak nákladné a pracné asi bylo je vyměnit za žluté) a někde, jak píšete, to vydrželo téměř do současnosti, tak je to lemplovství nejhrubšího zrna.
Premiér prozradil, že se pravda o financování přestavby ekonomiky zamlčovala. Zelená politika je astronomicky drahá, nepřinesla žádná pracovní místa, znamená závislost na Číně a náklady neustále stoupají. Utopie není dosažitelná, a čím více lidé zchudnou, tím více se budou bouřit.
Čtvrtek, 14. prosince 2023 - 08:22:59  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4203
Registrován: 5-2002
Oldcerry: Určitě byly kolem Klatov na bývalé 18c/183 - samotné Přeštice, Lužany, Švihov, Klatovy, Janovice, Nýrsko... Plzeň na vjezdu od Klatov. Na transverzálce asi ne, tam se osazovala počátkem sedmdesátých let světelná návěstidla a dost možná to tam dosloužilo se dvěmi zelenými. V téhle oblasti zase nebyla na mechanická návěstidla vybavena žlutým ramenem. V Hamrech byla směrem od od Klatov dlouho "skládací" bavorská předvěst, zřejmě dosazená za války. Asi to všechno mělo nějaké důvody a historii, ale zpětně, bez znalosti souvislostí se to jeví jako zcela náhodné.
Premiér prozradil, že se pravda o financování přestavby ekonomiky zamlčovala. Zelená politika je astronomicky drahá, nepřinesla žádná pracovní místa, znamená závislost na Číně a náklady neustále stoupají. Utopie není dosažitelná, a čím více lidé zchudnou, tím více se budou bouřit.
Němec_z_ova
Čtvrtek, 14. prosince 2023 - 08:50:42  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4543
Registrován: 4-2009
... a někde, jak píšete, to vydrželo téměř do současnosti, tak je to lemplovství nejhrubšího zrna.

To máme asi v genech[sad] Svého času jsem měl sešit o parních lokomotivách 456.1 UNRRA. Tam byly zaznamenány i vzpomínky našich strojvedoucích, co ty lokomotivy po válce přebírali a v konvojích vozili do republiky. A nejvíc mne zaujala vzpomínka na to, že v čerstvě poválečném Německu svítila všechna návěstidla (včetně Drážďan[pozor]) a přejezd hranic se bezpečně poznal tím, že u nás pro změnu nesvítila takřka žádná.
Mufloni nepatří na koleje[pozor][pozor][pozor]
Čtvrtek, 14. prosince 2023 - 09:37:33  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 163
Registrován: 7-2017
Noo... Nás okolo r.1990 učili na SPŠD v Masné, že dvě noční zelené na mechanikách jsou v případě, že vjezdové návěstidlo NENÍ předvěstí odjezdového. A dvě žluté, když předvěstí odjezdového návěstidla JE.
Čtvrtek, 14. prosince 2023 - 10:01:35  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 29908
Registrován: 5-2002
OC: víte o nějaké žst kde se ty dvě žluté na mechanice objevily?
Leda na dvouramenné mechanice s třetím žlutým ramenem.
Mám pocit, jestli jedna nebyla jako vjezd na Těšnov, ale ta už je dávno fuč a noční znak jsem na ní nikdy nepotkal.

J11: Paměť je ošidná, tak jsem nakoukl do předpisů:
Návěstní předpis z roku 1946 uvádí pro volno do odbočky dvě šikmá ramena ve dne a dvě zelená světla nad sebou v noci. Návěstní předpis z roku 1954 už zavedl za tmy dvě žlutá světla nad sebou.

Ošidná je koukám nejen paměť, ale i schopnost pochopit viděné. V to předpisu z roku 1954 (díval jsem se do 2. vydání z roku 1955) sice dvě žlutá světla skutečně jsou, ale kromě dvou červenobílých ramen je tam ještě třetí žluté rameno.

jak nákladné a pracné asi bylo je vyměnit za žluté
Jenže ono by nešlo jen o výměnu clonek, ale i o dosazení toho třetího ramene, výměnu horních brejlí z dvouokých na tříoké, o doplnění spřahadla a vodičů k němu...
Nebo snad měl být noční znak vždy s výstrahou, kterou by časem zdegradovalo uvažování "no však ono bude postavíno" na nějaké "skoro volno"...?

Das ist typische tschechische Schweinerei?
Za tu by se dalo označit leda to, že ten předpis vůbec nereflektoval existenci návěsti Vjezd odbočkou na dvouramenné mechanice bez třetího žlutého ramene, a to ani jako přechodnou návěst, i kdyby tehdy nakrásně měli v úmyslu všechny mechaniky ztříramenit.
Naproti tomu příčurky Nové návěsti ČSD (Nadas 1963) i Návěsti ČSD (Nadas 1973) uváděly obě podoby Vjezdu odbočkou, a to jako rovnocenné, včetně povinnosti předpokládat, že vlak bude ve stanici zastaven (čili že dvě zelené neznamenají průjezd odbočkou)

K tomu dodejme, že v tom roce 1954 ještě neexistovala RNS, na světelných návěstidlech nebyla kmitavá světla, Očekávej 40 se předvěstilo kombinací žlutá+zelená a kromě dolní žluté existovala i dolní zelená (návěstidla ŽČZ+ŽZ se samostatnou přivolávačkou níže na stožáru).
Nepopírám, že by bylo bývalo šťastnější používat pro vjezd odbočkou dolní světlo vždy žluté. Proč tomu tak nebylo, to se po 70 letech už asi nedozvíme - zda šlo o nechuť přebírat něco od sousedů ze "špatné" světové strany (byť DR to nejspíš měly taky), nebo zda byly motivací zásoby zelených clonek po rakouské a předválečné éře se zelenou pro Výstrahu...?

pajik: Nás okolo r.1990 učili na SPŠD v Masné, že dvě noční zelené na mechanikách jsou v případě, že vjezdové návěstidlo NENÍ předvěstí odjezdového. A dvě žluté, když předvěstí odjezdového návěstidla JE.
Koukám, že zvyk chytat vše za opačný konec se budoucím železničářům vštěpoval už od útlého věku... [uhoh]
Pokud má nějaké návěstidlo být předvěstí dalšího návěstidla, mělo by opravdu umět předvěstit a ne ukazovat pořád totéž.
Pro rejpaly: nechytejte mě za slovo s dnešním předvěstěním trvalého Stůj na konci kusé koleje, řeč je o mechanikách - nebo jste snad na konci kusé koleje někdy viděli vodorovné rameno...? V té době byla obvyklá buď uzávěra koleje, anebo modrej čtverec na koso.


(Příspěvek byl editován uživatelem Hajnej.)
Zakažte tužky! Zanechávají uhlíkovou stopu...!
Čtvrtek, 14. prosince 2023 - 10:05:38  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 996
Registrován: 5-2013
Heřmaničky v noci.

Předpis ČD D1 z r. 2002:

Čili jak píše pajik.s.
Čtvrtek, 14. prosince 2023 - 10:14:38  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 97
Registrován: 1-2020
Jestli to byl stejný případ o nesvícení jednoho světla mech.náv,nevím,ale starší kolega mi kdysi vyprávěl o nějaké nehodě,kdy nesvítila jedna lucerna předvěsti(s ramenem),při návěsti Pomalu,právě za žlutou clonkou,čimž byla předvěštěna návěst pouze zeleným světlem a po této nehodě měli mít,,dvousvětlové" předvěsti zrcadlík.Byl o tom popsán i příběh v nějakém hoodně starém Železničáři.Ale říkám,nevím jestli to mělo souvislost s právě touto nehodou.
ridic_vlaku
Čtvrtek, 14. prosince 2023 - 10:45:09  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 494
Registrován: 5-2019
Nepopírám, že by bylo bývalo šťastnější používat pro vjezd odbočkou dolní světlo vždy žluté. Proč tomu tak nebylo, to se po 70 letech už asi nedozvíme - zda šlo o nechuť přebírat něco od sousedů ze "špatné" světové strany (byť DR to nejspíš měly taky), nebo zda byly motivací zásoby zelených clonek po rakouské a předválečné éře se zelenou pro Výstrahu...?


A nemohl to prostě být myšlenkový a technický relikt směrové návěstní soustavy? Dvě zelené - jízda do první odbočky.
Čtvrtek, 14. prosince 2023 - 11:27:25  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 29911
Registrován: 5-2002
ŘV: A nemohl to prostě být myšlenkový a technický relikt směrové návěstní soustavy? Dvě zelené - jízda do první odbočky.
Taky, možné je všechno.
Zakažte tužky! Zanechávají uhlíkovou stopu...!
Čtvrtek, 14. prosince 2023 - 11:53:16  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2369
Registrován: 7-2002
Já to pochopil že mechaniky vypadnou z předpisu D1, ale budou vloženy do ustanovení k tratím kde ještě budou v provozu. Prý to bude stejně s vloženými návěstidly. Ale víte jak to je. Plány se plánují blázni se radují...
Čtvrtek, 14. prosince 2023 - 12:18:55  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1169
Registrován: 9-2010
Alesl:
"Prý to bude stejně s vloženými návěstidly."
Ta možná u nás skončí i dříve než mechaniky, poslední jsou už jen na Smíchově. Kladno už je snad pryč.
Čtvrtek, 14. prosince 2023 - 13:21:25  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4204
Registrován: 5-2002
Hajnej: No, ve vydání z roku 1954 sice jsou dvě žluté se žlutým ramenem, ale dvě zelené se tam nevyskytují vůbec. A z hlediska tehdejší filozofie, co není v předpisech, to není. Samozřejmě, že česká realita je jiná. Viz Hašek.

P.S.: Vzhledem k vašemu neodolatelnému nutkání se vyjadřovat ad personam, je toto moje poslední reakce na vás. A žádám, abyste se zdržel jakýchkoliv komentářů na moji adresu. Děkuji.
Premiér prozradil, že se pravda o financování přestavby ekonomiky zamlčovala. Zelená politika je astronomicky drahá, nepřinesla žádná pracovní místa, znamená závislost na Číně a náklady neustále stoupají. Utopie není dosažitelná, a čím více lidé zchudnou, tím více se budou bouřit.
Čtvrtek, 14. prosince 2023 - 14:23:58  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 29917
Registrován: 5-2002
J11: ve vydání z roku 1954 sice jsou dvě žluté se žlutým ramenem, ale dvě zelené se tam nevyskytují vůbec. A z hlediska tehdejší filozofie, co není v předpisech, to není
No a to je právě chyba toho předpisu, nikoli reality. I kdyby se tehdy nakrásně chtělo do nějaké doby na ty dvě žluté přejít, ty dvě zelené v předpise být popsány musí, byť i v přechodných ustanoveních. Zrovna ty mechaniky jsou právě tam popsány v dnešní D1.
Ono je zajímavé už to, že v tom předpise žádná přechodná ustanovení nebyla, a je to o to víc s podivem, že jinak byl na celkem slušné grafické úrovni (vícebarevný tisk tehdy nebyl až zas takovou samozřejmostí). Nicméně do žádných generalizací týkajících se celé železnice se na základě toho pouštět nemíním... [nene]

Samozřejmě, že česká realita je jiná. Viz Hašek.
Dokud budeš trousit podobné übermenschovské poznámky, můžeš o to v P.S. žádat jak chceš, vyhověno Ti nebude.
A až s nimi přestaneš, nebude už proč reagovat - i bez žádosti...
Zakažte tužky! Zanechávají uhlíkovou stopu...!
Adam_r
Čtvrtek, 14. prosince 2023 - 14:36:11  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1640
Registrován: 10-2003
Co se tyce Breclav - Znojmo, tak na trati se pocita s provozem dlouhych nakladnich vlaku. Proto neni vhodne pouze "vymenit SZZ", ale je vhodne upravit konfiguraci kolejiste a treba prodlouzit jednu stanicni kolej podobne jako k tomu doslo v Mikulove. To bude i duvod, proc se do niceho zatim moc nesahalo (i kdyz je stav ne uplne vyhovujici).
Čtvrtek, 14. prosince 2023 - 15:41:29  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3230
Registrován: 5-2008
No, ono s těma "dvouramenýma vjezd.náv" a vjezdu vlaku do"odbočky" za tmy bylo celkem dost dobře promyšlený. aby se shížila možnost nehody.
1) když vyšly "kartáčový obtahy " SJŘ, tak se ve stanici vytipovaly vlaky , které by měly v dané stanici vjížděd " odbočkou" , tak si ta stanice objednala ve sloupci2 taberáru "šipku" a strojvoda tam musel vjíždět r.40 km, bez ohledu na to na kterou stan. kolej jede.
2) v případě vjezdu vlaku do "odbočky" , který "šipku neměl:
a) nechal si příslušný výpravčí , zpravit vlak v sousední stanici nebo předcházejíci stanici kde vlak naposledy měl zastavit.Tuto žádost a zprávu , že vlak je zpraven si oba výpravčí , museli zapsat do "telegrafního zápisníku."
b) když vlak nebyl zpraven o mimořádném "vjezdu odbočkou" nebo nepřišla zpráva o jeho zpravení , tak musel výpravčí v dané stanici zastavit vlak u vjezd.náv, když tam ten vlak zastavil musel výpravčí oznámit , že vlak je zastaven u vjezd. náv.
Don Parmezano
Mladějov
Čtvrtek, 14. prosince 2023 - 15:43:15  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 21053
Registrován: 3-2007
>musel výpravčí v dané stanici zastavit vlak u vjezd.náv, když tam ten vlak zastavil musel výpravčí oznámit , že vlak je zastaven u vjezd. náv.

??????
Čtvrtek, 14. prosince 2023 - 16:08:15  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3231
Registrován: 5-2008
Mladějov:
">musel výpravčí v dané stanici zastavit vlak u vjezd.náv, když tam ten vlak zastavil musel výpravčí oznámit , že vlak je zastaven u vjezd. náv.

??????"
ano, musel to oznámit nejen výpravčí , ale i "strážník oddílu",(hláskař, hradlař) zadnímu stanovišti , kde se řídil sled vlaků. Odhláška za tímto vlakem se dala takto: "Vlak XXXXX v XXXXX, trať opjet volná XXXXXX"

(Příspěvek byl editován uživatelem parmezano.)
Don Parmezano
Čtvrtek, 14. prosince 2023 - 16:16:53  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 29925
Registrován: 5-2002
ML: Ten druhej výpravčí je buď předmět (výpravčímu), anebo překlep (mohl to třeba hlásit i výhybkář/signalista, když tam viděl).
Ona by bohatě stačila výstraha na předvěsti - po ní by se už nesmělo očekávat nic lepšího, než vjezd odbočkou, a i v případě vjezdu přímo pak očekávat zastavení. Jenže časté "pozdě volno" to zdegradovalo a strojvedoucí začali "myslet", takže se to časem dotáhlo až k úplnými zastavení, po němž se už zpravidla nedalo rozjet na nebezpečně velkou rychlost...

Vzpomínám, jak jsme v době rakovnických rychlíků se 750.7 vymýšleli pravidlo pro Jeneč: jedno návěstidlo = nejvýše jeden stisk klávesnice.
Zakažte tužky! Zanechávají uhlíkovou stopu...!
Mladějov
Čtvrtek, 14. prosince 2023 - 16:24:30  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 21059
Registrován: 3-2007
Nerozumím.

Co hlásil strážník (posledního oddílu před stanicí) oddílu "dozadu" a jak zjistil, že vlak zastavil před vjezdovým návěstidlem? A proč to hlásil? Stejně neměl (nemohl mít) odhlášku.
Čtvrtek, 14. prosince 2023 - 16:32:40  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3232
Registrován: 5-2008
Hajnej:
"ML: Ten druhej výpravčí je buď předmět (výpravčímu), anebo překlep (mohl to třeba hlásit i výhybkář/signalista, když tam viděl).
Ona by bohatě stačila výstraha na předvěsti - po ní by se už nesmělo očekávat nic lepšího, než vjezd odbočkou, a i v případě vjezdu přímo pak očekávat zastavení. Jenže časté "pozdě volno" to zdegradovalo a strojvedoucí začali "myslet", takže se to časem dotáhlo až k úplnými zastavení, po němž se už zpravidla nedalo rozjet na nebezpečně velkou rychlost...

Vzpomínám, jak jsme v době rakovnických rychlíků se 750.7 vymýšleli pravidlo pro Jeneč: jedno návěstidlo = nejvýše jeden stisk klávesnice."
Když tam ten zaměstnanec viděl , tak měl za povinost to ohlásit výpravčímu, v tom Říkoníně ten signalista tam nevíděl , neb strojvoda u teho vlaku 4094 , strojvoda zastavil asi 300 m před vjezd. náv. od Vlkova
Don Parmezano
Čtvrtek, 14. prosince 2023 - 16:35:39  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3233
Registrován: 5-2008
Mladějov:
"Nerozumím.

Co hlásil strážník (posledního oddílu před stanicí) oddílu "dozadu" a jak zjistil, že vlak zastavil před vjezdovým návěstidlem? A proč to hlásil? Stejně neměl (nemohl mít) odhlášku."
Strážník oddílu hlásil zastavení vlaku u oddíl.náv. , které obsluhoval
Don Parmezano
Mladějov
Čtvrtek, 14. prosince 2023 - 16:38:27  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 21060
Registrován: 3-2007
Nojo, hlásit DOPŘEDU výpravčímu, že mu ten vlak opravdu zastavil u vjezdu (a že mu tedy může postavit dovnitř odbočkou nebo i rovně ke Stůj), to chápu.

Míň už hlásit to taky dozadu (viz váš 3231)
Mladějov
Čtvrtek, 14. prosince 2023 - 16:40:35  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 21061
Registrován: 3-2007
>Strážník oddílu hlásil zastavení vlaku u oddíl.náv. , které obsluhoval

..přece vůbec nesouvisí se zastavováním vlaku u vjezdu kvůli potřebě mimořádného vjezdu odbočkou nebo zastavení ve stanici.

Vnášíte do toho chaos.
Haan
Čtvrtek, 14. prosince 2023 - 22:36:43  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3620
Registrován: 2-2010
Z historie D2 si dovolím k výše uvedené diskusi dodat znění z D2 od r.1962 (obdobně to bylo v D2 od r.1978):

Mladějov:
"Míň už hlásit to taky dozadu (viz váš 3231)"
Pátek, 15. prosince 2023 - 08:00:14  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2
Registrován: 8-2022
Jen na doplnění k debatě o nočních návěstech mechanik bez žlutého ramene...
McBain
Pátek, 15. prosince 2023 - 08:18:52  
Administrátor
Číslo příspěvku: 27322
Registrován: 5-2002
Johny11:
"Oldcerry a Dynín. Nikoliv. Nesvítila předvěst. A na vjezdu byly dvě zelené (tehdy platný vjezd odbočkou). Vyšetřovací pokus ukázal, ze v poměrně dlouhém úseku bylo díky mostu přes trať vidět pouze jedno světlo…. "

A proč takový vyšetřovací pokus dělali? Tahle nehoda a její příčina se nejen tady rozpitvávala už mnohokrát, takže opravdu nechápu význam takového pokusu.

Tehdejší a myslím že stále platné předpisy snad hovořily a hovoří jasně, jak se měl/má strojvedoucí v takové situaci zachovat.
Pátek, 15. prosince 2023 - 09:23:30  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1023
Registrován: 10-2005
McBain:
"
A proč takový vyšetřovací pokus dělali? Tahle nehoda a její příčina se nejen tady rozpitvávala už mnohokrát, takže opravdu nechápu význam takového pokusu.

Tehdejší a myslím že stále platné předpisy snad hovořily a hovoří jasně, jak se měl/má strojvedoucí v takové situaci zachovat."

Proč takový vyšetřovací pokus dělali jste si dílem odpověděl sám (měl/má). Jenže např. hypotéza nevědomé nedbalosti je v konjunkci měl a mohl (a byla tak už v tom roce 1970). Aneb trestní právo opravdu není závislé (jen) na tom, co je/bylo napsáno v platném předpisu. Ostatně z domnělého (zahynuvšiho) viníka mašinfíry se mohl stát i poškozený. Proto se ten vyšetřovací pokus dělá a dělal.
mot
Pátek, 15. prosince 2023 - 09:42:38  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4591
Registrován: 7-2017
Ono další věcí bylo zjistit, proč se to stalo a přijmout opatření proti opakování.
Pátek, 15. prosince 2023 - 10:20:36  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1114
Registrován: 7-2017
Zdravím. . . Jsem už hezkých pár let na odpočinku. Za své kariéry fíry jsem odsloužil nějakou dobu i na Štokrech, kdy "mechaniky" ještě na železnici dominovaly. Většinou bývaly problémy v zimě s neobsluhovanými předvěstěmi, či jejich pochybnou návěstí. Zhasnuté lampy v nich, či ve vjezdových návěstidlech nebývaly žádnou mimořádností. Pokud jsme zjistili, že je (v noci) lampa na vjezdovém návěstidle zhasnutá, ohlásili jsme to ve stanici výpravčímu. Záleželo na něm, co podnikl. Některý jen mávl rukou a jelo se dál,
Co se týká dvou zelených světel na vj. návěstidle, zhasínání některé petrolejové lampy na nich, při dopr. školení fírů nás tehdy školař informoval, že problém byl vyřešen "zrcadlíkovým systémem" na nich. . . Jen ze zvědavosti jsem zadal do AI výraz "zrcadlíkový systém" k dohledání, nezjevilo se nic. No on asi ten AI nebude zase tak geniální, protože nedokázal odpovědět ani na dotaz "Kde zmizel mlíkař"?
Jinak velmi rád pročítám zdejší debaty ohledně čehokoli, dík za ně. . . . . . . . .[masinka]
Pátek, 15. prosince 2023 - 12:23:58  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4273
Registrován: 3-2006
Jen ze zvědavosti, víte o nějaké žst kde se ty dvě žluté na mechanice objevily?

Bečov nad Teplou, levá mechanika (od M.Lázní) dvě zelené, pravá mechanika (od Rakovníka) dvě žluté a žluté rameno

Upozornění: Příspěvek může obsahovat stopy ironie, cynismu a černého humoru.
Vyrobeno v závodě, který zpracovává vzdálené vize, bláznivé sny a šílené nápady.
Pátek, 15. prosince 2023 - 12:35:58  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 29928
Registrován: 5-2002
Mik: Otázkou je, jestli je to to "objevení se" ve smyslu, na který se ptal Oldcerry.
V tom Bečově byla trať od Rakovníka nejspíš od samého začátku "tratí, ze které všechny vlaky zastavují" (podobně, jako v Martinicích trať od Rokytnice), čímž si to žluté rameno vysloužila rovněž od samého začátku.
Z dalších lokací mě napadá ještě Liberec od Jablonce, tam mám pocit, že byly v osmdesátkách taky tři "vařečky", ale už dávno byly nahrazeny světly.
Zakažte tužky! Zanechávají uhlíkovou stopu...!
Mladějov
Pátek, 15. prosince 2023 - 12:41:13  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 21064
Registrován: 3-2007
>Jen ze zvědavosti jsem zadal do AI výraz "zrcadlíkový systém" k dohledání, nezjevilo se nic. No on asi ten AI nebude zase tak geniální

Jste to zadal spíš do vyhledávače, ne? AI je na něco jiného.. jako myslíte, že zná KAŽDÉ slovo (soubor písmen, i nesmyslný), které kdo kdy napsal na internetu a pamatuje si ho?

Vyhledávač vám nenajde výraz, který se na netu nepoužívá (nebo tak málo, že "propadne sítem" výběru).
No a protože neumíte moc gůglit, tak vás nenapadlo zúžit vyhledávání vhodnými výrazy.

Hlavně že je blbá AI (nebo vyhledávač) - to je přesně hodnocení stréce [wink].

"Kde zmizel mlíkař" - Tak tady platí "na blbou (nesmyslnou) otázku blbá nebo žádná odpověď" [biggrin]

Koukám důchodci se dostali k AI, tak si hrajou [lol] - já teda na tohle nemám čas, ale každopádně vím, na jakých základech to funguje (tedy především na logice).

Když položíte tytéž otázky člověku, tak vás buď pošle do prdele, nebo se vám bude snažit vysvětlit, že se ptáte špatně (nesmyslně), nebo vás odhadne podle těch otázek a bude vás (radši) ignorovat.

Tak tohle je totéž.

Jinak mně slovo "zrcadlík" google najde a v několika příkladech - holt se neumíte ptát, neumíte v tomhle logicky myslet.

(Příspěvek byl editován uživatelem Mladějov.)
Pikehead
Pátek, 15. prosince 2023 - 13:03:07  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 9600
Registrován: 3-2007
Asi si někdo plete AI s jasnovideckým stanem. [happy]

Aktuálně AI umí z internetu to, co je volně přístupné a myslí si o tom to, co říká "internetový konsensus."

Z důvodu autorských práv nemá "načtený" tisk a odborné časopisy, a nadto z důvodu praktických nezná obsah starší tištěné literatury v obskurních jazycích jako je čeština (= kde se asi kdy probíral zrcadlík).

Ale zkuste se zeptat na jiné věci, třeba proč mají muži bradavky a jestli bylo dřív slepice nebo vejce a ty odpovědi jsou docela dobré a přesné.
Pátek, 15. prosince 2023 - 13:34:29  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 938
Registrován: 11-2012
Kolelač:
Zrcadlik je bohuzel hodne, hodne stary pojem. Nemam sice prectene vsechny knihy o zab.zar ktere kdy vysly a predpisy, ale se zrcadlikem jsem se setkaval v literature jen kratce po 2.sv.valce. Tudiz neni se co divit ze soucasny internet a pripadne AI tento pojem moc nezna, nebo je skoupa na slovo.

Zkuste hledat v tistenych knihach z doby 2.sv.valky a doby po nem.

Ackoliv to ze jsem to necetl v soucasne literature, vubec neznamena ze to tam neni.

(Příspěvek byl editován uživatelem Persink163054.)
Pátek, 15. prosince 2023 - 14:22:01  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 29929
Registrován: 5-2002
On se ten zrcadlík dost možná vyskytoval historicky poměrně krátce - od nehody ve Studénce (lehnutí rychlíku na bok po rychlé jízdě do odbočky na neúplný noční znak), která údajně byla popudem k jeho vzniku, do přechodu na elektrické osvětlení, kdy se týž problém řešil sériovým zapojením žárovek.

Jinak slovo "zrcadlík" našel vyhledávač i mně, akorát jsem si to nekomplikoval tím, že jsem z něj dělal "-ový systém", jak tomu nejspíš nikdo nikdy neříkal...
Zakažte tužky! Zanechávají uhlíkovou stopu...!
Mladějov
Pátek, 15. prosince 2023 - 14:28:24  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 21068
Registrován: 3-2007
>..akorát jsem si to nekomplikoval tím, že jsem z něj dělal "-ový systém", jak tomu nejspíš nikdo nikdy neříkal...

Což jsem nezdůraznil, ale je to samozřejmě jedna z příčin, proč mu to nic nenašlo.

Říkat všemu s více součástmi nebo součástkami "systém" je móda až dnešní doby.

(Příspěvek byl editován uživatelem Mladějov.)
Pátek, 15. prosince 2023 - 14:32:03  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4587
Registrován: 3-2010
Hajnej, proč musíš pořád tak přiblble machrovat? Zrcadlík byl běžný pojem, který se používal i při pravidelném poučování, tedy alespoň v civilizované části republiky[kiss]
Pátek, 15. prosince 2023 - 14:41:09  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 939
Registrován: 11-2012
Jinak na téma zrcadlíku doporučuji koupit si časopisy Dráha čísel 12/2022,01/2023 a povídání o čtyřznaku pak v čísle 10/2016.

Jsou to velice kvalitně zpracované články, které vám všem odpoví na zdejší dotazy.
Mladějov
Pátek, 15. prosince 2023 - 14:59:26  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 21069
Registrován: 3-2007
Já tedy jsem to pochopil tak, že tam Kolelač slova "zrcadlíkový systém" zadal schválně, jestli to AI ví, ne že by nevěděl, co to je (a řekl bych, že tady momentálně všichni víme, o co jde).
Pátek, 15. prosince 2023 - 15:32:50  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 29930
Registrován: 5-2002
JxL: Zrcadlík byl běžný pojem, který se používal i při pravidelném poučování, tedy alespoň v civilizované části republiky
A já snad někde tvrdím, že byl zrcadlík neběžný pojem...?
Zakažte tužky! Zanechávají uhlíkovou stopu...!
Pátek, 15. prosince 2023 - 15:49:05  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4588
Registrován: 3-2010
Tak proč sis to musel vygůglovat? Vždyť je to jednoduché. Pomocí zrcadlíku bylo možné osvětlovat na návěstidle dvě světla jednou petrolejovou svítilnou , jak prosté i bez vyhledávače...[kiss]
M_g
Pátek, 15. prosince 2023 - 16:24:54  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1982
Registrován: 6-2006
JxL:
Důvod je uveden o několik příspěvků dříve.
A není to příspěvek Hajného.
Pátek, 15. prosince 2023 - 16:28:37  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1024
Registrován: 10-2005
Mladějov:
"Já tedy jsem to pochopil tak, že tam Kolelač slova "zrcadlíkový systém" zadal schválně, jestli to AI ví, ne že by nevěděl, co to je (a řekl bych, že tady momentálně všichni víme, o co jde)."

I pokud, nebo právě proto, že to tam zadal schválně, je to z hlediska chování v mezích, řekněme, nějaké obvyklé normy; nespatřuji na tom nic, z čehož by bylo nutno vyvodit poměrně agresivní poučovací litanii (příspěvek 21064) na staršího člověka.

A i kdybych připustil, že je to lehce dětinské, jako že si to apriori nemyslím, tak podobné dětinské projevy by se tu daly "diagnostikovat" naprosto napříč generacemi.

Jinými slovy, fakt nerozumím potřebě lidí, kteří mají pocit, že jsou momentálně in, v lepším případě nepříjemnou asertivitou mistrovat ty, jež v jejich očích jsou již zřejmě za zenitem (stréce)...

PS. Mmch otázka "Kde zmizel mlíkař?" s korekcí drobné chyby v tázacím příslovci není vůbec blbá, jak ví každý s trochu širším kulturním záběrem[biggrin]
Pátek, 15. prosince 2023 - 16:31:32  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4589
Registrován: 3-2010
Mg Asi jsem to přehlédl a ani teď ten "důvod" nikde nevidím...
M_g
Pátek, 15. prosince 2023 - 16:45:58  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1983
Registrován: 6-2006
Příspěvek v 10:20:36.
Pátek, 15. prosince 2023 - 16:54:31  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4591
Registrován: 3-2010
Mg A co jako?
Pátek, 15. prosince 2023 - 17:31:40  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 6488
Registrován: 7-2007
McBain:A proč takový vyšetřovací pokus dělali? To fakt myslíš vážně? Vezu rychlík, v noci, v drtivé většině po první, plnou traťovou, na předvěsti nesklopený, nesvítící terč (těch nesklopených za svou karieru jsem viděl spousty - drátovody, pozdní stavění atd..) V dáli vidím na vjezdu zelenou, (jaksi uvědomit si, že tu druhou zakrývá nějaká překážka - no jedu kilem, rychlík... vždy po první). Myslíš, že celou dobu jízdy čumí fíra fascinovaně na návěstidlo? Nemá jiné starosti? Lok, adheze a já nevím co ještě, kór na čoudě...Jasně chyba strojvedoucího, zaplatil za ni cenu nejvyšší, ale...
Ä vyšetřovací pokus, co já si pamatuji (srážka lok v bývalé žst Bystřice u B.) dokázal sejmout vinu z obou strojvedoucích. Poslali obě prohazující se lokomotivy najednou proti sobě. Vyšetřovací pokus prokázal, že pokud by jedna z nich stála, ta druhá by zastavila před. Tzn oba tak nějak dodrželi jízdu podle rozhledu.
Sobota, 16. prosince 2023 - 00:54:02  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 29932
Registrován: 5-2002
JxL: Tak proč sis to musel vygůglovat?
Protože se mi nezdálo Kolelačovo tvrzení, že to nejde najít.

Pomocí zrcadlíku bylo možné osvětlovat na návěstidle dvě světla jednou petrolejovou svítilnou , jak prosté i bez vyhledávače
Když o tom pravidelně poučovali i strojvedoucí, je dost nepravděpodobné, že bych to při svém zájmu o zabzař nevěděl taky.
Ono by se nad tím stačilo trochu zamyslet, jenže ty ses nepotřeboval zamýšlet, ty sis o mě prostě potřeboval otřít hubu.

OC: Vezu rychlík, v noci, v drtivé většině po první, plnou traťovou, na předvěsti nesklopený, nesvítící terč (těch nesklopených za svou karieru jsem viděl spousty - drátovody, pozdní stavění atd..) V dáli vidím na vjezdu zelenou
Celkem výstižně jsi popsal, jak to vypadá, kdy strojvedoucí začne "myslet".
A přesně proto vás nakonec začali u mechanického vjezdu zastavovat a o tom zastavení se ujišťovat...
Zakažte tužky! Zanechávají uhlíkovou stopu...!
Sobota, 16. prosince 2023 - 01:29:37  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 12605
Registrován: 5-2002
ad Hajnej: A přesně proto vás nakonec začali u mechanického vjezdu zastavovat a o tom zastavení se ujišťovat...

Já se musím Hajnej Oldcerryho zastat.

Ještě jsem stihl zažít mechanické předvěsti, například před žst. Vojkovice ve směru od Stráže nad Ohří.

Situace: předvěst, oblouk vpravo, mechanické vjezdové návěstidlo, oblouk vlevo, viditelnost výpravky, oblouk vlevo, viditelnost mechanického odjezdového návěstidla, dlouhé stoupání 10 promile až na Hájek.

Předvěst byla na Volno postavena málokdy. Pokud to byl vlak, který neměl dostat postrk (téměř všechny nákladní vlaky měly v SJŘ šipku a zastavení, protože měly brát postrk), předpokládal, že to bude po první a s průjezdem...
Takže 1200 - 1400 tun bez postrku, 15°, rozjezd od mostu přes Ohři, kde byla kulatá dvacítka, u předvěsti cca 50 km/h, oblouk, za ním buď jedna zelená, dvě zelené nebo nedejbože "ČERVENÁ".

Pokud jedna zelená, vlak stále zrychluje, u vjezdu má cca 60 km/h, Sergej na plný výkon a strojvedoucí při plném výkonu usilovně vyhlíží vyběhnutí výpravčího z DK, kde výpravkou oznamuje strojvedoucímu, že má za Vojkovice postaveno. V případě, že točil rukou jako by točil kličkou od induktoru, čekal na odhlášku z hlásky Dlouhá a my to brzdili na rychlobrzdu. To vycházelo... Z rychlosti cca 65 km/h.
A pokud to bylo s brzdou slabší, tak signalista na St. 2 uměl ty závory točit hóóódně rychle...

Buďme rádi, že takové "věci" už dnes na síti prakticky nemáme.
Tento názor píši jako soukromá osoba prodchnutá celým životem železnicí, nikoliv jako zaměstnanec dopravce nebo člen nějakého spolku.
Sobota, 16. prosince 2023 - 11:12:34  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 940
Registrován: 11-2012
Ackoliv sem politika nepatri, rad bych pouzil slov Karla Schwarzenberga:

A co s tim udelame?

Vsichni.

Hajnej vysvetluje svuj pohled, Oldcerry vysvetluje svuj pohled, Petr Simral take a tak bych mohl pokracovat.

Pojdme vsichni misto hadani a urazeni se, se dohodnout, nekde se sejit udelat setkani a mluvit spolu.

Hajnej a ja jsme zabezpecovaci(ja teda jen chodim opravovat poruchy s brasnou na rameni), Petr Simral vidi veci strojvedoucich, Oldcerry zase muze poskytnout jiny pohled a mnozi dalsi (nebudu tu jmenovat cely K-R).

A kdyz nas bude velka skupina, muzeme jit na DU nebo DI a zacit tak neco delat jako v letectvi.

Ja se vzdycky ptam, proc v letectvi kdyz nekdo objevi problem v bezpecnosti, je pochvalen, zatimco na zeleznici kdo poukaze na problem, tak je trestan. Nebo pri exkurzi v elektrarne Chvaletice. Pokud operator udela chybu, oznami ji, popise co a jak delal a neni trestan a naopak se vsichni pouci, aby se chyba neopakovala.

Neurazejme se a pojdme do toho, udelat revoluci v bezpecnosti. Pojdme udelat stav, aby zadny zamestnanec se nemusel bat cokoliv ohlasit. Tady je veskery problem. A ten se tahne od pocatku zeleznice az do dnesnich dnu.

Zkusime to? Namisto hadani a urazeni se?
Sobota, 16. prosince 2023 - 12:55:40  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3174
Registrován: 12-2020
Viajero: Jinými slovy, fakt nerozumím potřebě lidí, kteří mají pocit, že jsou momentálně in, v lepším případě nepříjemnou asertivitou mistrovat ty, jež v jejich očích jsou již zřejmě za zenitem (stréce)...
Krásně napsáno[ok]
Sobota, 16. prosince 2023 - 13:02:25  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3175
Registrován: 12-2020
Pershink 163054: Neurazejme se a pojdme do toho, udelat revoluci v bezpecnosti. Pojdme udelat stav, aby zadny zamestnanec se nemusel bat cokoliv ohlasit. Tady je veskery problem. A ten se tahne od pocatku zeleznice az do dnesnich dnu.
Výborný nápad, ale obávám se, že na naší železnici je to nereálné. Managoři s rozhodující pravomocí o to nemají zájem. Hlavní je modernizovat, šetřit a zaměstnanci se jim do toho nemají co plést. Bezpečnost ano, ale jen na oko, aby byl splněn zákon, nikoli doopravdy.
Zehlicka
Sobota, 16. prosince 2023 - 17:25:28  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2
Registrován: 12-2023
Zaujimave, ze ste sa hned pustili do Kolelaca, ale nikoho nenapadlo, ze pod pojmom AI mohol mysliet ChatGPT alebo iny “AI” chat, nastroj a hned ste z neho urobili senilneho dedka, ktory nevie co pise [happy] Aj ked pasaz o spravnom formulovani klucovych vyrazov pre vyhladavanie je pravdiva..
Pikehead
Sobota, 16. prosince 2023 - 18:32:04  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 9602
Registrován: 3-2007
Mně nenapadlo že by pod pojmem AI myslel něco jiného než ChatGPT.

Mimochodem čtverka film asi "neviděla" (i když synapsi zná) a napsala mi k tomu tohle:
Postava mlíkaře v tomto filmu je jednou z vedlejších postav a její zmizení (pokud je to součástí děje) by mohlo symbolizovat represi, které lidé v komunistickém Československu čelili. V té době bylo běžné, že lidé byli bez vysvětlení zatčeni nebo "zmizeli", což často bylo důsledkem politického pronásledování.
Film představuje ironický pohled na život skupiny lidí, kteří jsou z politických důvodů posláni pracovat do šrotiště. V tomto kontextu může zmizení mlíkaře symbolizovat libovolné zmizení běžného člověka v represivním systému, kde nebyla zaručena osobní svoboda a bezpečnost.
Hořický_šotouš
Neděle, 17. prosince 2023 - 20:36:51  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 37
Registrován: 6-2021
Aktuální foto že Smidar. Mechanické závory jsou už minulostí, ale vše ostatní stále zůstává.

Neděle, 17. prosince 2023 - 20:42:47  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4255
Registrován: 9-2013
Po čase jsem se byl opět podívat na krycí mechanická návěstidla vlečky porcelánky v Lounech:




Vlečka už provoz nezažila hodně dlouho a těžko asi zažije, když porcelánka ukončila činnost. [sad]
Hořický_šotouš
Neděle, 17. prosince 2023 - 21:10:57  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 38
Registrován: 6-2021
Rychloběžko neměl byste i nějaké foto boudy, kde je kozlík se stavěcími pákámi?
Neděle, 17. prosince 2023 - 21:20:30  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 577
Registrován: 11-2008
Asdf, Hajnej, nebel děkuji za komentáře.
Neděle, 17. prosince 2023 - 21:40:18  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4257
Registrován: 9-2013
Hořický_šotouš:

Tentokrát jsem boudu nefotil, takže přikládám její fotku z mé první návštěvy těchto končin:

31.10.2019- od této doby beze změny.
Vnitřkem sloužit nemohu.
Pondělí, 18. prosince 2023 - 04:12:37  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 68
Registrován: 10-2007
Rychloběžka: Pozor ještě nerozebírat[biggrin] vlečka Elektroporcelán je stále funkční a využívaná!Slouží nějaké žosce k odstavování vozů po revizích,obsluhu vlečky provádí Lounská záloha,někdy bývá uplně plná horní i dolní.Nyní na horní v areálu jsou vozy na kontejnery a tři cisterny.