Diskuse » Železnice » Vysokorychlostní tratě (VRT) » Archiv diskuse Vysokorychlostní tratě (VRT... do 11. 10. 2023 « předcházející | další »

Archiv diskuse Vysokorychlostní tratě (VRT... do 11. 10. 2023

dolů
hledání | obrázky (odtud | na mapě) | strom | 3 hod. | 1 den | týden | vzhled | nápověda
odhlášení | přihlášení | úprava profilu | registrace | seznam uživatelů | moderátoři
   autor příspěvek
Neděle, 20. srpna 2023 - 13:04:04  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1034
Registrován: 8-2017
Chomutovák

Jenže i k té výstavbě budete potřebovat první muset řešit předpisy, což je bohužel problém EU který tu soustavně roky dělá problémy i třeba pro rozvoj firem a je to jeden z důvodů proč tu prozatím nevznikli technologičtí giganti a nejedna IT firma se prodala či přesunula za oceán.

Jistě, baterie budou řešením pro menší instalace, ale nemyslím si že je to použitelné řešení pro velké parky.}
Neděle, 20. srpna 2023 - 16:36:29  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 11040
Registrován: 9-2002
Siemes, Philips, Sagem, ABB, VW, Ericsson, Bosch aj. na který si teď nevzpomenu... to nejsou giganti z Evropy ?
Kdyz si na vas nekdo prinese zbran, odsouhlaste a dejte mu vsechno co chce. Pak si bezte najit vetsi zbran...

Nevykat, nejsem nici sef, ani policajt.
Neděle, 20. srpna 2023 - 19:23:41  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1036
Registrován: 8-2017
Agent 11040:
Ti nepatří mezi technologické giganty, to jsou společnosti jako Alphabet, Meta, Tencent, Microsoft... Mimochodem první Evropská* společnost na globálním žebříčku je až 18 a jde o jednu módní firmu, následovanou Dánskou Novo Nordisk (farmaceutický společnost). Nizozemská ASML, která dodává stroje pro polovodičový průmysl, je až 33. První společnost podobná technologickým gigantům je 54 Accenture, pak je 63. SAP. Siemens je až 107., asi dvacetinový oproti Microsoftu.

A když to tak vezmete tak je to zásadní problém, protože tu nejsou firmy s globálním významem v digitálním odvětví, které bude ještě nějakou dobu růst, a které by byly s to zpětně investovat třeba i tak že budou odkupovat menší hráče a dále se rozvíjet. Takže pak kolikrát i zajímavá firma skončí odprodaná mimo EU, čistě z důvodu že jednak sama na toho giganta není s to dorůst a jednak protože tu není s kým by se spojila (kdo by ji odkoupil). Problém to je jak z důvodu zisků, daní, tak z důvodu lákání talentů, kteří jsou potřeba pro další rozvoj. Ve světě moc není o tom že půjdou dělat IT do Brna, nebo do Frankfurtu či Dublinu (i když tam možná trochu ano), ale o něčem na západním pobřeží USA.

*Bráno se sídlem v členské zemi EU.

(Příspěvek byl editován uživatelem K.S..)
Neděle, 20. srpna 2023 - 20:57:27  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8330
Registrován: 3-2006
Agent:
"Siemes, Philips, Sagem, ABB, VW, Ericsson, Bosch aj. na který si teď nevzpomenu... to nejsou giganti z Evropy ?"

To mi připomnělo toho indického zpěváka, který prodával svoje CD v Indii a Číně, jak se ho evropský novinář ptal, zda chce proniknout na evropská trh. Zpšvák se ho zeptal na počet obyvatel v Evropě a prohlásil, že pro tak malý trh to nemá cenu se angažovat.[rofl]
Neděle, 20. srpna 2023 - 21:36:39  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1334
Registrován: 11-2021
Hjzg: místenky nejsou ve špičce leckam, nejen do Liberce. Když Jančurovi někdo zaplatil, aby tam jezdil autobus bez místenek a pro koláře, von jezdit začne.

Ag: tolik baterek pohromadě je problém? Přemluv Mirama, ať Tě vezme na exkurzi, abys viděl, jak vypadá riziko.
Neděle, 20. srpna 2023 - 22:01:08  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1038
Registrován: 8-2017
Mořepetr 8330:
Ale to jsou firmy s globálním dosahem (Siemens teď dělá na nějaké velké zakázce pro Amtrak), jediný problém je že to nejsou technologičtí giganti a pracují ve "starém průmyslu" kde to není s růstem tak horké jako v tech sektoru.
Neděle, 20. srpna 2023 - 23:22:47  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 10735
Registrován: 5-2007
K.S.: Tak ono je ešte otázka, či to beriete absolútne alebo relatívne k veľkosti regiónu. EÚ je malá, národné štáty ešte menšie. Pretože keď začnete uvažovať s počtom obyvateľov, tak sa Vám pomerne vysoko dostane aj bárs to Brno a ide hore. Predsalen je tu 400k ľudí a moc priemyslu tu z doby Moravského Manchesteru zrovna nezostalo. Ale byznyscentier pre technical offices rôznych EU aj neEU firiem je tu dosť. A sú to officy s miestnymi ľuďmi (Slováci sa nepočítajú [proud]) čo je obzvlášť dôležité. K tomu 4 univerzity (z toho dve technické + IT vyučujú všetky 4).

A naviac, prílišná koncentrácia škodí. Kór keď sa koncentruje do oblasti tajfúnov, povodní, alebo seizmickej aktivity.
Pondělí, 21. srpna 2023 - 00:59:11  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1040
Registrován: 8-2017
Asdf

Problém je že EU není místo kam by se chtěli sjíždět ambiciozní podnikatelé, kteří chtějí ze svého start-up vytvořit globálního hráče. Spíš je to místo odkud firmy odcházejí do zahraničí, respektive odkud jsou firmy odprodány. A to je dost značný problém, protože pak nad danou technologií ztrácí kontrolu a jsou z toho problémy (viz například soustavné půtky s Meta a Aplhabet ohledně ochrany dat či moderování obsahu) a zároveň ztrácí potenciál který přítomnost takových společností generuje a taky ztrácí daňové výnosy, jak přímé, tak nepřímé. Což pak vede na vymýšlení krkolomných snah jak zdanit právě tech giganty.

Brno znám, nebojte [wink], ale mám dost značné pochyby že po světě sní studenti IT a příbuzných obor že po škole si najdou práci v Brně, budou tu dělat kariéru, založí tu globálního hráče s.. whatever prostě třeba nový Lime, nebo Uber. Ano, trh hraje dost velkou roli, ale EU má cca 450 milionů obyvatel, to už je dost velký trh, větší než USA, byť fragmentovaný na jednotlivé státy, ale nějak jsem nezaregistroval že by v Německu, dvakrát tak lidnatém jak Kalifornie, vznikla třeba inovativní taxislužba, nebo internetová prodejna knih která by pak penetrovala na okolní trhy a následně se stala globálním hráčem.

Jistě, to že ty firmy dávají práci místním, je dobře, ale pokud nelákají ve velkém lidi ze zahraničí, tak to signalizuje že z globálního hlediska jsou to pozice nezajímavé.

Přijde mi že v Evropě děláme něco zásadně špatně, možná jakoby byla Evropa mentálně příliš stará, žijící v kulisách minulosti. Ostatně co se Vám vybaví když se řekne Evropa? Mě památky, rozhodně nic asociovaného s dynamickým rozvojem. A dokonce ani nic co by spojovalo staré a nové.

Dokonce bych řekl že tato ustrnulost a ztráta dynamiky je za tím proč se nedaří integrovat imigranty. Přišli do ustrnulé společnosti která už netvoří velký příběh kterého by mohli být součástí. Těžko můžeme čekat že se budou identifikovat s velkými příběhy minulosti, protože jejich předci nebyli jejich součástí. A nemusí to být zrovna Napoleonovo tažení, možná by stačilo aby to byl rozvoj té země a ne patnáct let stagnace.

(Příspěvek byl editován uživatelem K.S..)
Pondělí, 21. srpna 2023 - 06:12:53  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 29153
Registrován: 5-2002
KS: Přijde mi že v Evropě děláme něco zásadně špatně, možná jakoby byla Evropa mentálně příliš stará, žijící v kulisách minulosti.
No hlavně se v té Evropě máme ve srovnání se zbytkem světa jako [cunik] v žitě. Výsledkem je, že se oddáváme žvanění místo makání.
Zakažte tužky! Zanechávají uhlíkovou stopu...!
Pondělí, 21. srpna 2023 - 07:37:12  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1718
Registrován: 5-2002
Ad Asdf: Kdy už srovnávate Německo a USA a jsme tu na diskuzi o VRT, tak třeba v tomto je Německo daleko vpředu. Podobné Amazon prodává globálně, ale nevyrábí - to se děje jinde, v Číně nebo právě v tom Německu. Proc jezdí bohatší klientela v německých autech jako je BMW nebo Audi? Protože jsou prostě lepší. A podobně je to s dalšími výrobky včetně vlaků.
Pondělí, 21. srpna 2023 - 10:14:20  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8334
Registrován: 3-2006
K.S.:
"Mořepetr 8330:
Ale to jsou firmy s globálním dosahem (Siemens teď dělá na nějaké velké zakázce pro Amtrak), jediný problém je že to nejsou technologičtí giganti a pracují ve "starém průmyslu" kde to není s růstem tak horké jako v tech sektoru."

Právě problém je v tom, že také není kde a všechno dlouho trvá.
Byl jsem svědkem toho, že tu chtěli ruské doly objednat vagony, dokonce nebyl tehdy ani problém s placením, protože to financovala nějaká nadnárodní banka. No došlo se na jednání a že do toho půjdeme. Jenže zákazník donesl plán výroby a bylo po všem. Tolik vozů měsíčně nešlo ani vyrobit, ani odeslat. Takže postavili svoji novou továrnu v Rusku.
Pondělí, 21. srpna 2023 - 14:38:24  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 423
Registrován: 11-2020
Původní.gp:
To je dobrá poznámka. Proč stát vlastně neobjednává dálkové autobusy? V relacích, kde není rychlá železniční doprava by to mělo smysl. Lidé chtějí jezdit i mezikrajsky.
Pondělí, 21. srpna 2023 - 15:26:44  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1720
Registrován: 5-2002
Ad hkguzf: Panuje tak nějak tradice, že tento segment se "uživí" sám. Ale nějaký smysl by to dávalo a bylo by lepší propojení s objednanou železniční dopravou.
Některé kraje objednávají mezikrajské spoje (Praha-Žatec PID+DÚK apod.).
Pondělí, 21. srpna 2023 - 16:43:13  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8336
Registrován: 3-2006
hjguzf:
"Původní.gp:
To je dobrá poznámka. Proč stát vlastně neobjednává dálkové autobusy? V relacích, kde není rychlá železniční doprava by to mělo smysl. Lidé chtějí jezdit i mezikrajsky."

To je dané rozdělení ČSD na autobusovou část a železniční část. Kdy autobusová byla rozdělena pod jednotlivé kraje a nebylo vytvořeno, žádné centrální autobusové ředitelství. Ale u železniční části bylo zachované centrální řízení a až v nedávné době došlo k přesunutí objednávání vlaků pod kraje. Prakticky to bylo tak, že železní doprava je páteřní a k ní doplňující je ta autobusová.

Ještě po výstavbě R4 do Příbrami, byl těžký odpor ČSAD proti zavedení mezikrajských spojů Příbra-Praha, což byl zlomeno až soukromníkem Luďkem Šálkem.
Pondělí, 21. srpna 2023 - 17:41:30  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 10737
Registrován: 5-2007
K.S.: rno znám, nebojte [wink], ale mám dost značné pochyby že po světě sní studenti IT a příbuzných obor že po škole si najdou práci v Brně, budou tu dělat kariéru, založí tu globálního hráče s.. whatever

To je absolútne zbytočný defétizmus. A ani to nie je úplne pravda, reálne sa do Brna dostávajú ľudia minimálne z celého regiónu EMEA. A aj keď tunajšie startupy nie sú zrovna top tier liga jednorožcov, tak Safetica, VRgineers, Phonexia, Codasip, zo starších Kiwi, AVG, YSoft, Tescan, a mnohé ďalšie reálne tým svetom hýbu.

Jistě, to že ty firmy dávají práci místním, je dobře, ale pokud nelákají ve velkém lidi ze zahraničí, tak to signalizuje že z globálního hlediska jsou to pozice nezajímavé.
To si inak celkom odporujete. Najprv tu chceme vo veľkom ľudí zo zahraničia, potom sa bavíme o strate kontroly nad technológiami. Ona tá kontrola totiž vôbec nevzniká v kapitále. Keby sa transatlantické vzťahy mali rozpadnúť, tak sa pozrite, ako dnes vyzerá odchod zahraničného kapitálu z takého Ruska. Aktíva im zabavia, fabriku znárodnia, miestni ľudia (minimálne z veľkej časti) zostanú. A ak majú v hlavách to know-how, tak na tom reálne je viac škodový ten zahraničný kapitál, než tuzemský priemysel.
Pondělí, 21. srpna 2023 - 18:38:23  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1338
Registrován: 11-2021
hjg: stát už jednou autobusy Liberec-Praha platil a bylo to pěkně na hovno, zdaleka nejezdily každou hodinu jako Jančura a místenka se taky kupovala tejden až dva předem. Ale zase v pátek v jednu jezdil na háku pardubickýho rychlíku kredenc do Prahy pro zoufalce bez tý místenky a režisty.
Moře: ČSAD nevznikla pouhou delimitací autobusové dopravy od ČSD, ale spojením znárodněných dopravců, a ústřední ředitelství měl. Rozdělení na páteřní železniční a doplňující autobusovou se praktikovalo dost omezeně, po Listopadu to úplně pohřbila nová definice dopravní obslužnosti, která stála jen na linkové, tj. autobusové dopravě.
Pondělí, 21. srpna 2023 - 19:02:51  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1042
Registrován: 8-2017
Asdf 10737:
Defétismus by to bylo pokud bych řekl že s tím není možné nic dělat (tam zatím nejsem [wink]), ale je to spíš konstatování. Defétismus by byl kdybych řekl že s tím nejde nic dělat. Teď bych řekl že je to spíš: "OK tu je problém, co s tím budeme dělat?"

To si inak celkom odporujete. Najprv tu chceme vo veľkom ľudí zo zahraničia, potom sa bavíme o strate kontroly nad technológiami.

Nemyslím že by si to protiřečilo, lidí a firmy nejsou totéž a i když budeme operovat mimo oblast zboží podléhající kontrole vývozu, tak se bude daleko snáze vymáhat dodržování Evropských (Českých) pravidel na firmě, která má sídlo v ČR, než na firmě se sídlem někde ve Fremontu.
Pondělí, 21. srpna 2023 - 22:31:41  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8337
Registrován: 3-2006
původní.gp:
"Moře: ČSAD nevznikla pouhou delimitací autobusové dopravy od ČSD, ale spojením znárodněných dopravců, a ústřední ředitelství měl. Rozdělení na páteřní železniční a doplňující autobusovou se praktikovalo dost omezeně, po Listopadu to úplně pohřbila nová definice dopravní obslužnosti, která stála jen na linkové, tj. autobusové dopravě."

Děkuji za doplnění informací o "pravěku" ČSAD.
Jako páteřní dopravu měl dopravu železniční v plánu dopravní obslužnosti ještě před pěti lety kraj Středočeský.
Toto zřejmě vzalo za své po naplánování výstavby P+R bez návaznosti na železnici, kdy například u P+R Dubenec se předpokládá návazná páteřní autobusová linka.
Pondělí, 21. srpna 2023 - 22:58:35  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1043
Registrován: 8-2017
Mořepetr 8334:
Konkrétně Siemens má závod/y v USA a vlaky pro Amtrak, včetně bateriových tendrů, vyrábí tam, to se nevozí z Evropy, z tohoto pohledu by tu asi nebyl problém, přesto to nikdy nebude (pravděpodobně) technologický gigant, nebo technologická firma. Jestli mají technologické firmy něco společného, tak je to to že poskytují technologická řešení pro ostatní. Asi nemusí zmiňovat co dělá Microsoft a Apple. Alphabet má obrovské množství služeb, Meta má zase nějaký business model, Amazon má krom internetového prodeje třeba AWS. A všechny jsou nějakým způsobem unikátní. Ale Siemens, pokud vím, neposkytuje technologická řešení pro veřejnost, nebo firmy, dodává finální výrobky pro které existuje jen limitovaný trh a popravdě nejsou zase tak unikátní. Navíc výrobek musí být přizpůsobený a schválený podle norem daného státu. (Myslím pořád nejsme ve stavu kdy libovolná lokomotiva může na jakoukoliv trať v EU.)

Technologické firmy tento problém nemají, nebo v minulé a předminulé dekádě neměly, služba, zajišťující třeba streamování videa, chat, nebo ukládání souborů byla všude na světě stejná a dokonce snad do určité doby ani nikdo neřešil že data Evropanů jsou na severech v USA kde podléhala zákonům USA které nejsou mnohdy odpovídající tomu co požaduje EU.

(Příspěvek byl editován uživatelem K.S..)

(Příspěvek byl editován uživatelem K.S..)
Úterý, 22. srpna 2023 - 07:44:00  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1041
Registrován: 3-2009
Toto zřejmě vzalo za své po naplánování výstavby P+R bez návaznosti na železnici, kdy například u P+R Dubenec se předpokládá návazná páteřní autobusová linka.
A vy navrhujete co? Když v té oblasti není dostatečně kvalitní železniční infrastruktura (což není vina Středočeského kraje), tak se žádné P+R nemá dělat, ať jedou radši autem až do Prahy?
Co je špatného na páteřní autobusové lince tam, kde to železnice "neumí"?
Úterý, 22. srpna 2023 - 12:36:48  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 11045
Registrován: 9-2002
No a jak IT giganti souvisí s výstavbou VRT ? Protože Technologie je hodně širokej pojem. A některý podle mýho názoru neměli vůbec vzniknout.
Kdyz si na vas nekdo prinese zbran, odsouhlaste a dejte mu vsechno co chce. Pak si bezte najit vetsi zbran...

Nevykat, nejsem nici sef, ani policajt.
Úterý, 22. srpna 2023 - 14:57:26  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3518
Registrován: 8-2010
Odůvodnění dlouhodobé spolupráce se společnostmi holdingu SNCF při přípravě VRT
Úterý, 22. srpna 2023 - 17:24:00  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1341
Registrován: 11-2021
KS: To s těma finálníma výrobkama je hovadina. Já teda od googlu ani jiné 'technology' firmy nic nekupuju.
Windows od Microsoftu mám koupený asi tak stejně, jako ten Simatic od Siemensu, co na mě ráno svítil zeleným panáčkem, veřejná zakázka.
Popravdě, Microsoft těch unikátních řešení tolik nepřinesl, nikdy jsem od nich neviděl nic, co by se nedalo pořídit jinde (a to jsem měl v ruce i jejich Multiplan pro PC Siemens nebo SNPj ČOBOL).
Ag: s výstavbou VRT to souvisí tak, že když Američani stavěli transkontinentální dráhu, byl to one ofthegreatest technological feats a neškodí znát kontext.
Středa, 23. srpna 2023 - 15:15:46  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 11049
Registrován: 9-2002
Takže nijak... S vyjímkou koncových pracovišť, kde je potřeba PC a nějakej server.
Kdyz si na vas nekdo prinese zbran, odsouhlaste a dejte mu vsechno co chce. Pak si bezte najit vetsi zbran...

Nevykat, nejsem nici sef, ani policajt.
Čtvrtek, 24. srpna 2023 - 19:40:32  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1044
Registrován: 8-2017
Agent 11049:
No k tech gigantům jsme se dostali přes (udržitelnou) prosperitu a to že Evropa v tom má dost značný problém. A souvisí to tak že neexistence tech gigantů do značné míry snižuje výkonnost ekonomiky a znamená to méně dostupných prostředků pro státní projekty.

původní.gp 1341:
Jenže finálním "výrobkem" může být i služba, například reklamy. Pokud máte telefon s Androidem, pravděpodobně tam máte něco licencované/provozované googlem, případně přímo jejich telefon.

Co se týče těch starších firem, tak je potřeba to brát i v kontextu doby. Myslím že koncept s kterým tehdy přišel Microsoft muselo být dostatečně unikátní a dostatečně životaschopné aby se ve velkém prosadilo proti ostatním OS.

(A jinak je zajímavé je že veřejný sektor pořád dost jede na Windows a za roky nevzniklo nějaké linuxové distro pro veřejný sektor v EU.)

Tímto bych asi tech giganty opustil.

(Příspěvek byl editován uživatelem K.S..)
Bugear
Čtvrtek, 24. srpna 2023 - 23:41:45  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4026
Registrován: 8-2005
Když to řeknu zjednodušeně, země která je 11. v HDP na hlavu v EU, kde jsou ceny stejné či vyšší než u sousedů by asi neměla mít 7. nejnižší minimální mzdu, respektive na úrovni cca 1/3 svých bohatých sousedů a o 70€ nižší než její chudší soused
Pominu-li, že míchat HDP PPP s minimální mzdou v absolutních číslech je chucpe samo o sobě, nevšiml jsem si, že by diskuze byla o Francii, která je na zmíněném 11. místě (ČR 15.).

půjdou dělat IT ... něčem na západním pobřeží USA.
Texas se přestěhoval na západní pobřeží?

K tomu 4 univerzity (z toho dve technické + IT vyučujú všetky 4)
Veterinární univerzita má nějaký IT obor? [coze]
Online výpočet kontrolní číslice
Lekce češtiny pro diskutéry: píšeme výjimka, standard, ližina. Tipovat znamená odhadovat, typovat znamená psát či provádět typovou zkoušku.
Pátek, 25. srpna 2023 - 07:36:40  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1045
Registrován: 8-2017
Bugear 4026:
Když jsem se na tu tabulku díval, měl jsem za to že to beru v absolutních číslech. Ale zkusím se po ní podívat ze kterého je roku atd.

Ano, zapomenul jsem se že posledních pár let se firmy přesouvají do Texasu protože se podmínky v Kalifornii zhoršily.

Taky mne to zarazilo že by IT učily všechny čtyři.
Středa, 30. srpna 2023 - 01:08:15  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 10748
Registrován: 5-2007
Bugear: Ježíš, na VU, ex. VFU som zabudol, takže si to opravte na K tomu 5 univerzít (z toho dve technické + IT vyučujú 4 z nich)

P.S.: Vy ste zasa zabudol buď na Mendelu alebo na UNOB.
Středa, 30. srpna 2023 - 08:11:32  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 29225
Registrován: 5-2002
Asdf: no, ono by to IT nebylo nic divného ani na veterině. Přece jenom se nám ta vesnice (rozuměj zemědělství) trochu proměňuje...
Zakažte tužky! Zanechávají uhlíkovou stopu...!
Středa, 30. srpna 2023 - 10:31:20  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 10750
Registrován: 5-2007
Hajnej: Nejaká výuka IT tam prebieha určite, mne sa jednalo skôr o prítomnosť čisto IT špecializácie/oboru/študijného programu.
Bugear
Čtvrtek, 31. srpna 2023 - 22:11:32  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4027
Registrován: 8-2005
@Asdf: Pravda, VUT je taky univerzitou, i když se k tomu v názvu nehlásí.

@Hajnej: Proměňující se zemědělství se bude týkat spíš Mendlovky, než poměrně úzce specializované VU.

(Příspěvek byl editován uživatelem bugear.)
Online výpočet kontrolní číslice
Lekce češtiny pro diskutéry: píšeme výjimka, standard, ližina. Tipovat znamená odhadovat, typovat znamená psát či provádět typovou zkoušku.
Středa, 06. září 2023 - 10:14:10  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2578
Registrován: 5-2007
https://zdopravy.cz/300-kilometru-rychlodrahy-hotovo-za-pet-let-c ina-otevrela-dalsi-trat-s-rychlosti-350-km-h-176140/
Můj tip je, že příštích pět let se u nás ještě nekopne do země (tedy ano, ale jen pro "píár" začneme nějakým pětikilometrem.)
Středa, 06. září 2023 - 12:57:50  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1238
Registrován: 8-2007
JK: Můj tip je, že příštích pět let se u nás ještě nekopne do země (tedy ano, ale jen pro "píár" začneme nějakým pětikilometrem.)
A může SŽ použit stejné postupy používané v Číně?
Ythomas_ct
Středa, 06. září 2023 - 13:17:34  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3253
Registrován: 10-2009
Ad Bkv:

A může SŽ použit stejné postupy používané v Číně?

To srovnávání s Čínou mě taky vždycky dostane. Radši budu tady bez VRT než v Číně s nejrozsáhlejší sítí VRT na světě. Mimochodem, nestudoval jsem sice čínskej idos, ale napříč republikou se patrně i tak vlakem dostanete rychlejš v ČR jak v té Číně... ;-)
Středa, 06. září 2023 - 13:49:51  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 623
Registrován: 10-2018
Hlavně se to musí s ohledem na rozlohu a obydlenost země dělit asi sto padesáti. A pak jo, dva kilometry bychom možná za pět let někde postavit dokázali.
McBain
Středa, 06. září 2023 - 14:53:35  
Administrátor
Číslo příspěvku: 27277
Registrován: 5-2002
Chomutovák:
"Proc jezdí bohatší klientela v německých autech jako je BMW nebo Audi? Protože jsou prostě lepší."

Tohle už dlouho platit nebude. To je právě to, že Evropa žje v/z minulosti.
Středa, 06. září 2023 - 17:00:57  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1382
Registrován: 11-2021
McB: ale tam se nepíše, že Číňani budou vyrábět lepší auta než Němci. Tam se píše, že cena čínských aut klesá a kvalita roste. Ale bohatý lidi nechtějí dvě prostřední auta místo jednoho úplně nejlepšího.
Středa, 06. září 2023 - 18:19:13  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1571
Registrován: 9-2015
@McBain
Úplná kravina. S touhle logikou byste mohl i tvrdit, že lidi pijou Plzeň, protože je lepší.
Lidi pijou Plzeň, protože jsi snobi. A protože jsou příliš hloupí, než aby rozeznali úlohu reklamy. A protože pro lidi, co jim pivo, a vůbec chutné věci, moc neříkají, je doslazovaný nápoj coca-colového typu, ochucený chmelem jako pivo, velice vyhovující.
S auty to bude podobně. Bohatší lidi, kteří to koupí, protože tomu rozumí a protože je to dobré, to je chiméra.
Středa, 06. září 2023 - 18:23:53  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1572
Registrován: 9-2015
jsi=jsou. Ale hlavně se omlouvám za záměnu autora příspěvku (snad lépe: chomutovák)
Středa, 06. září 2023 - 19:24:03  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 6906
Registrován: 6-2016
Mirek_Zv.: Nevím jak snobi, ale já piju Plzeň proto, že má z českých piv nejmenší kyselost. Ověřeno lakmusovými papírky, které vyhodnotila osoba chemicky zdatná.
Středa, 06. září 2023 - 20:39:05  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8391
Registrován: 3-2006
Snobi už dávno neberou Plzeň, jako něco vyjímečného.
Když už chtějí ukázat, že na to mají dají si zvíkovské pivo Královská Zlatá labuť.

To samé platí s auty bavorák nebo audina, už dávno nejsou in.

Mimochodem Teslou jezdí i zde propraný Martin Hausenblas.
Středa, 06. září 2023 - 21:24:53  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4413
Registrován: 6-2019
Ono je celkem fuk kdo na čem jezdí a co pije, to už je zajímavější co má kdo v hlavě. Spousta majetných lidí vypadá tak, že byste to do nich nikdy neřekli.
A Plzeň je dobrá na kameny :-)
Opravdu jsi byl jen tam, kam jsi došel pěšky (Goethe)

Středa, 06. září 2023 - 23:05:40  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1573
Registrován: 9-2015
@Mořepetr
To by odpovídalo i mému přístupu k pivům. Jde mi ale o chuť, nemyslím, že chci ukazovat, že na to mám. Navíc, když si člověk dnes dá 3 dobré speciálky a platí 300, poté, co byl za 200 na obědě a za 250 na večeři, a chtěl by takhle hospodařit denně, tak začínám mít už taky pocit, že to dál takhle finančně nepůjde.
Středa, 06. září 2023 - 23:31:43  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1574
Registrován: 9-2015
@honzaklofar
Rád bych tomu věřil, a zajímá mě to, hodně, ale nevěřím. Je to moc z druhé ruky, že Vám to řekl někdo v nějaké debatě u piva. Odborná znalost tady asi potřeba není, spíš nebýt barvoslepý. 6.4 nebo 6.5 se asi těžko lakmusovým papírkem odliší.
Podle mě to jen stále ještě žije ta stará komunistická legenda z osmdesátých, že Plzeň je jediné zásadité pivo. Můj tatínek, profesí zbožíznalec v potravinářství, se tomu vždy smál. Moc si to už nepamatuji, ale myslím, že říkal, že kvašený nápoj nemůže být zásaditý už z principu. A jak Vy sám tomu rozumíte? Je to podle Vás nějakou specifickou tajnou technologií, kterou citlivě drží Jihoafrické pivovary, Anhauser Bush i Asahi, podle vtipného hesla plzeňského pivovaru "stará tradice, nové postupy"? Nebo je to velmi zvláštní zásaditou plzeňskou pramenitou vodou? Gambáč se ze stejné vody nevyrábí? A určitě se dnes všechna Plzeň vyrábí v Plzni? A určitě na to stále stačí jakýsi úžasný pramen někde pod pivovarem?
Tipnul bych si, jak to za komunistů vzniklo. Některá piva byla prostě opravdu nepovedená, kyseláče (ne ve dnešním významu). Čím víc na východ, tím jich přibývalo. Pivovar, který (tenkrát) držel slušnou kvalitu, mohl tvrdit, že jejich pivo kyselé není. Nějaký jouda z toho pak vytvořil, že jejich pivo je zásadité.
Kdyby to trvalo ještě dnes a byla to objektivní věc, mohl bych si nejspíš na internetu najít srovnávací tabulku pH a v ní se podívat, jak je Plzeň nejmíň kyselá. Jenže nic takového nenajdu a jde podle mě jen o naprostý blábol.
Čtvrtek, 07. září 2023 - 14:10:37  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 950
Registrován: 10-2005
Mirek_Zv.:
"@honzaklofar
Rád bych tomu věřil, a zajímá mě to, hodně, ale nevěřím. Je to moc z druhé ruky, že Vám to řekl někdo v nějaké debatě u piva. Odborná znalost tady asi potřeba není, spíš nebýt barvoslepý. 6.4 nebo 6.5 se asi těžko lakmusovým papírkem odliší. "

Za kratší dobu, než co jsem ten váš výplod četl, lze naklepat do google pár klíčových slov a dozvědět se: Principiálně, žádné pivo nemůže být zásadité. Všechna piva mají pH v rozmezí 4,1-4,9. Plzeňské pivo má ale jednu z nejnižších kyselostí a zároveň vysoký obsah hořčin, podporujících vylučování žluči. A právě díky těmto dvěma skutečnostem může pomáhat při překyselení žaludku po těžkých jídlech.
Čtvrtek, 07. září 2023 - 14:27:23  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5
Registrován: 6-2021
Tak jestli někdo chcete zjistit, jak je to s pH piva ve skutečnosti, a investujete do nákupu vzorků, můžu vám to změřit. Potřeboval jsem kdysi pufr s pH 8,45 a tak bylo nutné pořídit pH metr na 3 desetinná místa. Kalibrační roztoky mám bohužel prošlé, ale pro relativní srovnání postačí. K předchozímu bych chtěl podotknout, že při čistém alkoholovém kvašení se pH oproti mladině (ta bude mít pH tak 6) sníží jen o disociaci rozpuštěného CO2, takže by mělo být jen mírně kyselé (prý obvykle mezi 4-5). Když tam bude mít pivovar špínu (bakterie), může se část kvašení odehrávat jako mléčné, pak pH půjde dolů hodně.
Čtvrtek, 07. září 2023 - 15:42:08  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1383
Registrován: 11-2021
Gen: u svrchně kvašených piv se těm bakteriím neříká špína, ale 'květnatý charakter'. A je-li toho charakteru moc, dojde i na vysokorychlostní trať na toaletu.
Čtvrtek, 07. září 2023 - 16:36:11  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 6907
Registrován: 6-2016
Mirek_Zv.: Žádná druhá ruka - ty hospody jsem obíhal sám cca 1992. Odborník pracoval dole v Mokropsech v areálu na N 49°56.44202', E 14°19.77673'. Na jméno tehdejší firmy si po 30 letech fakt nevzpomenu.

A to, že nějaké pivo má nejmenší kyselost VŮBEC neznamená, že je zásadité. Ilustrační obrázek na https://cs.wikipedia.org/wiki/PH#/media/Soubor:PH_indicator_paper .jpg
Středa, 13. září 2023 - 21:37:11  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 202
Registrován: 9-2018
genetik: když jsou prošlé kalibrační roztoky, žije vůbec ta skleněná elektroda? Pokud je mi známo, tyto elektrody moc dlouho nevydrží. Jejich životnost je omezená i při uchovávání v předepsaném roztoku. Ale asi jsou mé obavy zbytečné, pH metr na 3 desetinná místa si nekoupí jen tak někdo.
Čtvrtek, 14. září 2023 - 17:31:05  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 6
Registrován: 6-2021
3039: ta obyčejná elektroda plněná KCl funguje pořád. Maximálně se může ucpat (např. Trisem), ale to se dá zase umýt. Ovšem zkoušel jsem ještě elektrodu s nějakým AgCl, jestli si dobře pamatuju, a ta driftovala, že byla za několik měsíců úplně k nepotřebě. Předpokládám ale, že by se to vyřešilo výměnou roztoku. Když to uschne zvenku, tak se to taky dá nějak oživit, ale to jsem ještě nepotřeboval. Nicméně, nejsem chemik, jenom biolog.
Úterý, 03. října 2023 - 07:44:26  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 6959
Registrován: 6-2016
Něco k tématu vlákna - https://www.idnes.cz/ekonomika/doprava/vysokorychlostni-vlak-whoo sh-zeleznice-indonesie-jakarta-bandung-jihovychodni-asie.A231002_ 212535_eko-doprava_pari
Pondělí, 09. října 2023 - 23:23:32  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3536
Registrován: 8-2010
Správa železnic, státní organizace se chystá prezentovat VRT-ky prostřednictvím médií, a to za 210 000 Kč bez DPH a ještě jednou pak za 177 000 Kč bez DPH = celkem za 387 000 Kč bez DPH. Rozhovor/reklamní spot/reportáž má běžet po natočení na vybraných regionálních TV-stanicích.

(Příspěvek byl editován uživatelem Paul_red_adair.)
Mladějov
Úterý, 10. října 2023 - 13:19:06  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 20335
Registrován: 3-2007
A co kdyby je prezentovala, až něco postaví? [wink]

Klasická někoho "malá domů".

(Příspěvek byl editován uživatelem Mladějov.)
Středa, 11. října 2023 - 10:16:48  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2831
Registrován: 11-2007
ad Mladějov: Ale oni nic nepostaví[lol]Vždyť poslední dobou si hrajou jen na renovace kdejakého nádražíčka a koleje jako by neexistovaly[crazy]
Vždyť kdy naposled udělali nějako větší akci? Mně napadá Ejpovickej tunel. VRT je jen vlhkej sen šotoušů[proud]Reálné to není. Navíc když tahle slavná vláda, přes proklamace podpory železnice, přihrála část meněz z železnice na dálnice[angry]
Středa, 11. října 2023 - 12:29:03  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 73
Registrován: 7-2021
Asi vlada vidi vetsi smysl v tom, co si zada lid, misto sotoovci.
Středa, 11. října 2023 - 13:43:47  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2833
Registrován: 11-2007
Tak tahle neschopná banda diletantů vidí jen svůj prospěch a ano, dálnic jim zajistí víc bodů než nějaká VRT. To ale neznamená, že je to tak v pořádku
Středa, 11. října 2023 - 13:51:49  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2834
Registrován: 11-2007
Ještě jinak, schopný politik by měl umět dělat i nepopulární opatření a dokázat je před veřejností obhájit. V tomto konkrétním případě konečně prosadit budování VRT, i když to nepřinese u velké většiny tolik politických bodů co dálnice, tím myslím momentálně. Nicméně v dlouhodobém horizontu to přispěje k rozvoji ekonomiky celého státu. Či-li, momentálně to body nepřinese ale v budoucnu z toho bude mít užitek celý stát
Středa, 11. října 2023 - 14:25:36  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 578
Registrován: 2-2018
Nicméně v dlouhodobém horizontu to přispěje k rozvoji ekonomiky celého státu. Či-li, momentálně to body nepřinese ale v budoucnu z toho bude mít užitek celý stát

A to je přesně to, co doposud nikdo neprokázal v takové podobě, aby to i (všeho)schopný politik dokázal před veřejností obhájit [proud].

Ono je to stejné jako s těmi "novými vizenmi", které vyhlašují nově dosazení managoři v korporátech: "Teď provedeme "opatření" za x miliard vynaložených během dvou let a počínaje třetím rokem budeme ročně šetřit x/10 miliard ročně." Jenomže průměrný "život" managora jsou ty dva roky a pak přijde jiný, který vyhlásí "revizi vize" za dalších x miliard. Kolik je z toho malá domů, se dá jen tušit.
Středa, 11. října 2023 - 14:41:15  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 262
Registrován: 2-2013
ŘSD má na příští rok větší rozpočet z toho důvodu že má připravené a vypapírované stavby (a i tak odkládají stavby protože ten rozpočet nestačí) což u SŽ neplatí, takže proto má ten menší rozpočet (přesto se staví vše co má ukončené papírování a je připraveno) + Na silnice jsou ještě stále dotace které se postupně utlumují takže je logické že je stát chce využít dokud to jde, železnice naopak budou mít přístup k dotacím mnohem delší dobu.
Středa, 11. října 2023 - 15:34:41  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 29425
Registrován: 5-2002
Těsto: Nicméně v dlouhodobém horizontu to přispěje k rozvoji ekonomiky celého státu.
Teď ještě sehnat nějaké ty voliče, kteří volí podle dlouhodobých horizontů... [proud]
Zakažte tužky! Zanechávají uhlíkovou stopu...!