Diskuse » Železnice » Nehody » Archiv diskuse Nehody do 09. 3. 2023 « předcházející | další »

Archiv diskuse Nehody do 09. 3. 2023

dolů
hledání | obrázky (odtud | na mapě) | strom | 3 hod. | 1 den | týden | vzhled | nápověda
odhlášení | přihlášení | úprava profilu | registrace | seznam uživatelů | moderátoři
   autor příspěvek
Úterý, 07. března 2023 - 12:51:01  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 14933
Registrován: 4-2003
Petr barchlánek:O tom náhodou něco vím, vozili jsme fosfor v kazašských lejtách do Poštorné, vozy byly sakra v pořádku dle tehdy platných norem, tak tady nekecej.

Podle jakých norem to bylo v pořádku?!? Ty lejty neměly RID, proto se přešlo na kontejnery.


Ivo souhlas, navštívil jsem obojí.

Přičemž jsi si nevšiml toho, že technika z USA se dostala do SSSR ve velkém během druhé světové války, včetně motorových lokomotiv. Do té doby se vozidla (hlavně vozy) spíše podobaly evropským, ale pak nastal velký odklon a dnes pohledově není až zase tak velký rozdíl mezi vlakem v ex SSSR a v severní Americe.


Mentalita stejná.

To mohou posoudit akorát lidé, kteří v USA strávili část svého života, vrátili se zpět a jsou schopni o tom podat o nezaujatou výpověď a to rozhodně není Tvůj případ, protože dovolená v USA není to samé, jako je několik let pracovního a v několika případech mých známých i několik let rodinného života v USA. Pár lidí, kteří takto prožili pár let v USA znám a všichni se shodují, že u nás (v Rakousku, Německu,...) je situace po všech stránkách lepší než v USA a že život tam (pracovní i rodinný) rozhodně není pro každého. Je mnohem a mnohem těžší po všech stránkách. Ale porovnávat to s ex SSSR (ruSSko, Bělorusko,...) a tvrdit, že je tam ta samá mentalita jako v USA?!? Vždyť jsi tam byl také jen na dovolené.


Pikehead: Docent Barchánek, vedoucí katedry sociologie Vysoké školy života, dnes opravdu perlí.

Bohužel to tak evidentně je [crazy][sad][uhoh][coze][blush].

(Příspěvek byl editován uživatelem Bram.)
Mladějov
Úterý, 07. března 2023 - 12:57:10  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 19440
Registrován: 3-2007
Petr_barchánek:
" I když je otázka, jestli ruští fírové mají jen pět dní placené dovolené za rok a visí nonstop na neplacené pohotovosti a nesmí si vzít volno ani na pohřeb vlastního bratra, jako ti američtí "

Prokristapána!
Kdyby se psal rok 1986, tak bych asi chápal, že je docela těžké si obstarat informace, ale v roce 2023, s internetem, telefonem na druhý konec světa za pár korun, mailem zadarmo je tak těžké si tyhle informace obstarat, vygůglit, napsat někam do USA (profesní stránky, odbory, žel. společnosti), abyste zjistil, jak to fakticky je?

Von ten bolševik dobře věděl, proč neučit na základce (a často ani na střední) anglinu a němčinu.
Němec_z_ova
Úterý, 07. března 2023 - 13:02:10  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4465
Registrován: 4-2009
O tom náhodou něco vím, vozili jsme fosfor v kazašských lejtách do Poštorné, vozy byly sakra v pořádku dle tehdy platných norem, tak tady nekecej.

Už nějak zapomínáte[wink]

Mufloni nepatří na koleje[pozor][pozor][pozor]
Úterý, 07. března 2023 - 13:07:31  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1501
Registrován: 5-2002
Ty lejty neměly RID

Můžeš, Lubore, tohle své tvrzení něčím doložit, prosímtě, respektive konkretizovat.
U té firmy jsem tehdy dělal obchoďáka, vozili jsme to, zajišťovali jsme i převázání vozů i manipulaci u vykládky a trvám na tom, že jsme měli papíry v pořádku a že jich málo nebylo. Vozit tekutý fosfor bez potřebných dokladů by bylo na odebrání osvědčení dopravce a pozavírání všech zúčastněných od jednatelů firmy až po posledního šíbráka za obecné ohrožení.

Němec z Ova: Tento článek z roku 2017 popisuje dění až od roku 2014, to už jsem u AWT nebyl, nemůžu sloužit. Ale ty vlaky jezdily mnohem dřív a za mě bylo určitě všecko v pořádku.

Pike, něco k tématu kromě urážky byste tam neměl?

Zapálené je méně náchylné k vybuchování To máte samozřejmě pravdu, já ale porovnávám objem a škodlivost emisí z křovinořezu se zapálením stovek tun vinylchloridu.

Mladějov - já se dneska v tom odkaze od Herolda dozvěděl, jak se okolo Vánoc změnily normy a zákony upravující práci fíry v USA. Jen polemizuju s tím, jestli je to opravdu tak horké, jak ten maník v odkazu říká, nebo ne. Poslechl jste si ten podcast vůbec, když se mnou hodláte polemizovat a doporučovat mi studium cizích jazyků? Navíc vůbec nechápu proč máte potřebu to řešit se mnou a ne s autorem toho podcastu, nebo s tím, kdo sem ten odkaz vložil.
From station to station, back to Düsseldorf City
Meet Iggy Pop and David Bowie
Trans-Europe Express
M_g
Úterý, 07. března 2023 - 13:17:21  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1869
Registrován: 6-2006
já ale porovnávám objem a škodlivost emisí z křovinořezu se zapálením stovek tun vinylchloridu.
Tedy zcela neporovnatelné.
Mladějov
Úterý, 07. března 2023 - 13:19:36  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 19442
Registrován: 3-2007
PB: Tak vy sem nějaký názor vnášíte, tak se bavím s vámi, ne?

Heleďte, mne taky zajímá, jak to maj prakticky s pracovní dobou, volnem, výdělkem atd. fírové třeba v tom USA, ale rozhodně mne napadne třeba že v zemi s žádnou vysokou nezaměstnaností a vysokou životní úrovní asi nebude fungovat dělat ze strojvedoucích nevolníky jako za Marie Terezie a nejspíš to bude "trochu" jinak, protože takto by jim tu práci brzo neměl kdo dělat.

Takže moc nevěřím výlevům jednoho člověka, třeba tam nějak ublíženému, v jednom článku nebo podcastu, stejně jako v oborech jiných - třeba hodnocení škol svými studenty.
A rozhodně ho apriori nepovažuji za pravdivé, teprve až mi to potvrdí víc stran (zdrojů).

(Příspěvek byl editován uživatelem Mladějov.)
Úterý, 07. března 2023 - 13:31:21  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 14935
Registrován: 4-2003
Petr barchánek:Můžeš, Lubore, tohle své tvrzení něčím doložit, prosímtě, respektive konkretizovat.

Mělo to výjimku, takže to bylo v pořádku. Jenže pak výjimka už udělena nebyla, takže přeprava v převázaných lejtách dostala stopku. To je přesně to, co nechceš pochopit. Co je ale na tom tak těžkého k pochopení?!?


Tento článek z roku 2017 popisuje dění až od roku 2014, to už jsem u AWT nebyl, nemůžu sloužit. Ale ty vlaky jezdily mnohem dřív a za mě bylo určitě všecko v pořádku.

Nikdo přeci netvrdí, že to za Tvého působení u Awatarů nebylo v pořádku [nene]. Bylo o v pořádku, protože to mělo výjimku. Kdyby výjimka udělena nebyla, ale stále to jezdilo v převázaných vozech, tak už by to v pořádku nebylo [nene].
Mladějov
Úterý, 07. března 2023 - 13:40:18  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 19445
Registrován: 3-2007
pb: To o cizích jazycích jste si "přeložil" vy - já jen říkám (a myslím dost jasně), že je třeba k takovým zprávám přistupovat velmi obezřetně.
Úterý, 07. března 2023 - 13:49:02  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1502
Registrován: 5-2002
M_G

1. Bram píše o tom, jak je v cizině ekologie důležitá
2. Já dodávám, že na ekologii si tam hrajou, jen když jim jde o to, buzerovat obyčejné lidi, aby si nesměli posekat zahradu za barákem a nařezat dřevo na zimu a dokládám to tím, že sice zakážou sekačku a pilu a pak zcela legálně zapálí vlak s vinylchoridem.

A pak do toho vstoupíte Vy a řeknete mi, že porovnávám neporovnatelné. Děkuji. Tímto to téma uzavírám, pokud k tomu nemáte něco relevantního.

Mladějov: A kdybyste si ten podcast poslechli, tak byste zjistil, že tam právě cituje řady mašinfírů a jejich manželek, jak to vlastně vypadá na papíře a ve skutečnosti. Já jen mírně zapochyboval, jestli to tak skutečně je, nebo ne. Ani jsem sem ten odkaz na podcast nedal, doteď jsem tu stránku ani neznal, jen jsem si ho vyslechl a samotného mě to dost překvapilo, zejména v souvislosti s mými téměř výhradně jen pozitivními zkušenostmi na evropské železnici za dvacet let.

To je přesně to, co nechceš pochopit. Co je ale na tom tak těžkého k pochopení?!?
Lubore, já vůbec nechápu, co bych měl pochopit, když celou dobu vím, jak to bylo.
Mě jde o tuhle větu:
No protože jim tam nic neříkaly tři písmenka RID.
V době, kdy jsem tam dělal, tak jim samozřejmě RID říkalo všechno to, co jim říkat mělo.
Sorryjako, ale takhle napsaná věta je ničím nepodložené sprosté obvinění a na to jsem od jistý doby dost háklivej, zvlášť když ho slyším od někoho, koho považuju za kámoše či osobu blízkou. Možná bys při svých 15.000 příspěvcích za dvacet let mohl víc myslet, než něco napíšeš, zvlášť, když toho píšeš 10x tolik co já.


je třeba k takovým zprávám přistupovat velmi obezřetně
Však přesně to jsem ve své větě pokud je teda pravda to, co říká ten podcast v odkazu nahoře udělal. Dále už to máte potřebu akcentovat jen Vy, captain obvious.
Znovu se ptám, poslechl jste si ten odkaz vůbec, když o něm chcete diskutovat?

Končím diskuzi, jdu si nařezat dřevo, aby mi příští zimu neumrzly koule, než to zakážou.[proud][proud][proud]

(Příspěvek byl editován uživatelem Petr Barchánek.)
From station to station, back to Düsseldorf City
Meet Iggy Pop and David Bowie
Trans-Europe Express
Mladějov
Úterý, 07. března 2023 - 13:55:47  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 19446
Registrován: 3-2007
Tak právě proto, že jste ho sem nedal, jsem si to neposlechl - a změnilo by to něco?
Koukám s váma je to docela těžké - zapomeňte na tuhle naši diskusi, udělejte si čárku za diskusní vítězství - prostě jsme se asi nepochopili.
Úterý, 07. března 2023 - 14:06:12  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 14936
Registrován: 4-2003
Petr barchánek:V době, kdy jsem tam dělal, tak jim samozřejmě RID říkalo všechno to, co jim říkat mělo.

A stejně jsi naprosto natvrdlý a vztahovačný, protože se nebavím o době, kdy jsi byl u Awatarů zaměstnán Ty, ale o době až několik let potom, kdy přepravy dostaly stopku. Ale Ty to ne a ne a ne pochopit a budeš dupat nožičkama a hrozit mi pěstičkou a ještě napíšeš toto:

Sorryjako, ale takhle napsaná věta je ničím nepodložené sprosté obvinění a na to jsem od jistý doby dost háklivej, zvlášť když ho slyším od někoho, koho považuju za kámoše či osobu blízkou. Možná bys při svých 15.000 příspěvcích za dvacet let mohl víc myslet, než něco napíšeš, zvlášť, když toho píšeš 10x tolik co já.

Vysvětli mne, z čeho jsem Tě obvinil?!?


Tady máš i tehdejší reakci Ministerstva dopravy v této věci: https://www.mdcr.cz/Media/Media-a-tiskove-zpravy/Vyjimky-u-prepra vy-nebezpecnych-veci-lze-udelit-na
Úterý, 07. března 2023 - 14:10:02  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 28340
Registrován: 5-2002
PB: buzerovat obyčejné lidi, aby si nesměli posekat zahradu za barákem a nařezat dřevo na zimu a dokládám to tím, že sice zakážou sekačku a pilu a pak zcela legálně zapálí vlak s vinylchoridem
Pokud si na to mám udělat názor, tak by mě docela zajímalo, kolik m2 posekanejch zahrad a m3 nařezanýho dříví připadne na jeden zapálenej vlak s vinylchloridem...
A ne úplně nezajímavé je i to, jak moc pod nosem se kolika lidem děje to či ono.
Zakažte tužky! Zanechávají uhlíkovou stopu...!
Úterý, 07. března 2023 - 14:16:36  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4164
Registrován: 3-2006
Mě by zajímalo, jestli ty posekaný zahrady a nařezaný dříví souvisí s ekologií, nebo nějakou praštěnou Homeowners association.
Upozornění: Příspěvek může obsahovat stopy ironie, cynismu a černého humoru.
Vyrobeno v závodě, který zpracovává vzdálené vize, bláznivé sny a šílené nápady.
Pezos
Úterý, 07. března 2023 - 14:29:54  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2435
Registrován: 4-2014
S praštěnými soudruhy z Commiefornie. Ale pokud vím, zakáže se prodej (od roku 2024), ne provozování.

(Příspěvek byl editován uživatelem Pezos .)
Největší optimisté jsou konspirační teoretici. Oni totiž věří, že ten bo*del někdo řídí.

Nehledejte zlý úmysl tam, kde je dostatečným vysvětlením hloupost. Hanlonova břitva
M_g
Úterý, 07. března 2023 - 15:02:02  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1870
Registrován: 6-2006
A pak do toho vstoupíte Vy a řeknete mi, že porovnávám neporovnatelné. Děkuji. Tímto to téma uzavírám, pokud k tomu nemáte něco relevantního.
Kdybyste porovnával různé druhy likvidace nehody, mezi nimiž je zapálení vlaku s vinilchloridem, tak jde o porovnatelné věci. Ale porovnávat způsob likvidace nehody (nejspíš rozsáhlé) s křovinořezem je mimo.
Úterý, 07. března 2023 - 16:01:37  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8533
Registrován: 9-2011
aby mi příští zimu neumrzly koule, než to zakážou.
Oni příští rok zakážou neumrzání koulí? [proud]
Všichni jste volové. Servít
Úterý, 07. března 2023 - 16:20:29  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1503
Registrován: 5-2002
Lubore, podívej, buď ses mohl urazit jako Mladějov, nebo omluvit, nebo dále vysírat slovy "dupat nožičkama a hrozit mi pěstičkou", tak znovu:

Řekl jsi bez jediného podloženého důkazu, že jim tam nic neříkaly tři písmenka RID, přitom hned první věta toho dokumentu, co sám postuješ začíná slovy Přeprava bílého fosforu se řídí pravidly pro přepravu nebezpečných věcí, tzv. RID a já taky vím, že v tomto případě prostě nemluvíš pravdu. Ale klidně si to dokazuj dál.


Oni příští rok zakážou neumrzání koulí?

To ne, Aleši, ale mohli by zakázat to dřevo řezat normálními nástroji odpovídajícími technickému pokroku 21.století,tak jsem to radši neodkládal. Rozumíme si.

M_G: Když to teda potřebujete vysvětlit zcela polopatisticky, tak prosím: " Kdyby jim opravdu šlo o ekologii, tak by v první řadě zpřísnili dohled nad železniční přepravou nebezpečného zboží, aby nemuseli zapalovat vlaky s vinylchloridem a nepoužívali by tzv. ekologii k buzerováním normálních zahrádkářů a domkařů za to, že si posečou zahradu a nařežou dříví na otop (nejde jen o Kalifornii - díky Pezos - , ale třeba taky o Washington, kde je v zimě fakt sviňská zima), protože tolik nebezpečných látek, co se uvolnilo do vzduchu po vykolejení u East Palestine, které bude mít pravděpodobně naprosto banální příčinu v šlendriárnu při údržbě žel. svršku nebo pojezdu vagonů, neuvolní všecky pily, křoviňáky a sekačky za několik desítek či možná stovek let".
From station to station, back to Düsseldorf City
Meet Iggy Pop and David Bowie
Trans-Europe Express
Pikehead
Úterý, 07. března 2023 - 16:54:30  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 9265
Registrován: 3-2007
Mladějov:
"Heleďte, mne taky zajímá, jak to maj prakticky s pracovní dobou, volnem, výdělkem atd. fírové třeba v tom USA"
Jak jste naznačil, dá se dohledat leccos. Já znám web glassdoor, kde zaměstnanci dávají svoje pocity z firmy. Asi bych čekal nadprůměrné zastoupení naštvaných, ale tady je BNSF. https://www.glassdoor.com/Reviews/BNSF-Railway-Reviews-E18514.htm

Česká pobočka taky existuje, aby není až tak známá + somruje to po mě vyplnění dotazníku a do toho se mi zrovna nechce.
Petr_barchánek:
"Pike, něco k tématu kromě urážky byste tam neměl?"
Dneska ani ne, musím dělat domácí úkoly a diskusi s tak luxusním dezolátem si nechám dnes ujít.
mot
Úterý, 07. března 2023 - 17:12:16  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4062
Registrován: 7-2017
kde zaměstnanci dávají svoje pocity z firmy
Ono se to leckde nehodí či je to přímo zakázané.
Úterý, 07. března 2023 - 18:56:52  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 14940
Registrován: 4-2003
Petr barchánek:Lubore, podívej, buď ses mohl urazit jako Mladějov, nebo omluvit, nebo dále vysírat slovy "dupat nožičkama a hrozit mi pěstičkou", tak znovu:

Řekl jsi bez jediného podloženého důkazu, že jim tam nic neříkaly tři písmenka RID, přitom hned první věta toho dokumentu, co sám postuješ začíná slovy Přeprava bílého fosforu se řídí pravidly pro přepravu nebezpečných věcí, tzv. RID a já taky vím, že v tomto případě prostě nemluvíš pravdu. Ale klidně si to dokazuj dál.


Takže já se Ti mám omluvit za to, co jsem napsal o začátku konce přeprav fosforu v širokorozchodných vozech firmou AWT do Břeclavi, který nastal po Tvém odchodu od AWT. Ať dělám, co dělám, tak mi ta omluva stále nedává smysl [nene].

A ty písmenka RID někomu v Kazachstánu opravdu nic neříkaly, režimu provozu RID nevyhovovaly (byly provozovány v jiném režimu - SMGS), takže dostaly výjimku. Ostatně v té tiskové zprávě ze stránek Ministerstva dopravy se hovoří o výjimce jasně:

U zmíněné výjimky byly stanoveny například tyto omezující faktory:

1) snížená provozní rychlost vagonů (omezení na max. 50 km/h, při projíždění kolem peronů pouze 30 km/h);

2) přeprava pouze v nočních hodinách;

3) stanoveny častější kontroly ze strany bezpečnostních poradců (tedy nad rámec povinných prohlídek).

Faktory, na základě kterých došlo k udělení výjimky:

1) firma by nestihla nasadit nové vozy splňující podmínky RID do 30. 6. (kdy končila výjimka), neboť vozy jsou stále ve výrobě a jinde v Evropě není volná dostačující kapacita;

2) výjimka se týká celkem 45 vozů, přičemž počet se bude do konce roku postupně snižovat, podle uvádění nových vozů z výroby do provozu;

3) firmě budou postupně dodávány nové vozy z výroby, které plně vyhovují přísným pravidlům pro přepravu tohoto materiálu.


Slovo výjimka jsem si speciálně pro Tebe dovolil vytučnit, abys konečně pochopil, že opravdu se ke konci přeprav v širokorozchodných vozech jezdilo už na výjimku, která byla navíc prodloužena, což je z textu patrné. Chtělo by si to přečíst více než jeden řádek této zprávy na stránkách Ministerstva dopravy [wink].
Rem
Úterý, 07. března 2023 - 19:03:47  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1271
Registrován: 11-2008
J.M.:
"Tady ani tak nejde o telefoniku. Pokud jezdí vše +- načas a nejsou závažnější poruchy, tak se většinou nic nestane..."

No zrovna na této trase, kterou hojně využívám když se tam pohybuju, to jezdí "v čase" což znamená +- hodina, no spíš + ... málo kdy něco dojede na čas, právě krz to že se vždy někde na něco čeká. No a zde krom omylu přednosty stanice v tom bylo víc průserů najednou, někdo to tu popisoval. To je pak recept na katastrofu při tom jak to tam funguje.
To si takhle vybavuji cestu do Saloniki. Přijeli jsme někde za Katerini jedný stanice, kde jsme asi 10 minut stáli. Vedlejší kolej se rubala. Pak jsme jeli najednou zpět za místo, kde byl přejezd na vedlejší kolej, načež tam přejel právě expres do Athén a my pak jeli zas dál ku Saloniki. Takže dva vlaky proti sobě na trati kde zabezpečení = telefon a bystrý přednosta, což jsem samozřejmě tehdy netušil, jak jsem psal o vlaky se moc nezajímám. Toto mě zasáhlo krz to že tu trať využívám. No příště asi beru auto...
Úterý, 07. března 2023 - 19:24:08  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 14941
Registrován: 4-2003
Rem: No příště asi beru auto...

V případě Řecka mi to přijde jako rozumnější varianta [wink].
Úterý, 07. března 2023 - 20:23:01  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 274
Registrován: 1-2014
Ja sa len divím,že klamár PH má potrebu si obtierať o druhých svoje ústa....zrkadlo doma nemáte ?
Rem
Úterý, 07. března 2023 - 20:46:46  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1272
Registrován: 11-2008
Bram: No změní mi to plány a možnosti dát si frťana na závěr jídla v restauračce. Doposud mám model pár dní v Thessalonikách, pak vlakem přesun do Leptošky, a pak dál a dál... no uvidíme, letos mi Řecko padá krz zdraví a příští rok, kdo ví, třeba se situace na železnici zlepší.
Mladějov
Úterý, 07. března 2023 - 20:53:28  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 19449
Registrován: 3-2007
..no a autem vás naboří nějaký ožrala..
Já bych teda jel klidně vlakem - jestli to má v karmě, tak tomu stejně neuteče (a že se asi bude něco na Helénských drahách dít, je po tomhle průseru nasnadě.
Než se třískat autem ve vedrech přes celý Balkán, když stejně chce jen tam, kam ten vlak jede..náhodou tam má želenice a její vybavení svůj půvab (včetně vozidel, které se nakupovaly ze západního i východního bloku podle toho, s kým se zrovna politici víc kamarádili - takže třeba naprosto klasické BDs "Bautzen" a podobně).
Pikehead
Úterý, 07. března 2023 - 21:34:42  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 9266
Registrován: 3-2007
ROMMEL:
"Ja sa len divím,že klamár PH má potrebu si obtierať o druhých svoje ústa....zrkadlo doma nemáte ?"
Tušil jsem, že s kolegou dobrovolníkem budete mít nějaké vnitřní pouto. Nicméně všiml jste si, že tu bylo řečeno, že vy rusáci jste jen neumytí Američani?
Měli byste hoši táhnout za jeden provaz a ne si takhle na veřejnosti okopávat kotníky. Vždyť to už je jak ten Prigožin, tohle všechno jen nahrává druhé straně, mějte rozum...
Úterý, 07. března 2023 - 22:30:04  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 275
Registrován: 1-2014
Nechcem Vám brániť v rozlete,ale mňa zaujímaju fakty ohľadom vozenia fosforu a veci okolo toho,tak si prosím odpustite Vaše vyblitky a urážanie ľudí,ktorí o tom niečo vedia ..takže veci ohľadom umývania,pút a podobné záležitosti si prosím nechajte pre seberovnych [wink] ďakujem
Úterý, 07. března 2023 - 23:34:42  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 10639
Registrován: 5-2007
Rem: To myslíte požičanie auta v GR, alebo to, že tým autom vyrazíte trs HU/SRB/BG? Zvlášť v tom druhom, ale možno aj v tom prvom prípade by som si skoro myslel, že čo do rizika [smrt] je možno lepšie ostať v tom vlaku, max. sa vyhnúť prvému a poslednému vozňu. [kladivo]
Středa, 08. března 2023 - 07:33:59  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 14942
Registrován: 4-2003
Pikehead:Měli byste hoši táhnout za jeden provaz a ne si takhle na veřejnosti okopávat kotníky. Vždyť to už je jak ten Prigožin, tohle všechno jen nahrává druhé straně, mějte rozum...

Třídenní speciální operace se jim protáhla už teď o více než rok a i u nás je potkaly v době zcela nedávné rány z jejich pohledu skoro morové: Vládu nesestavili, protože ANO i SPD má málo poslanců a do toho prokremelský šváb ochořel natolik, že už si nedovolil ustanovit si vlastní vládu a nechat jí vládnout v demisi až do dnešního dne, kdy to definitivně zabalí. Pak projeli senátní volby a nakonec i volby prezidentské. Hodně se toho událo a příjemné to pro ně rozhodně není, protože prohrávají jednu bitvu za druhou a proto se i po více než roce v ruSSku pomalu připravují na neslavný konec třídenní speciální operace. Bude za to moci ten zlý západ, který neumožnil provést denacifikaci Ukrajiny a v Evropě jim nakonec zpřetrhal mnohé vyzvědačské sítě a v nemilost uvrhl politiky hájící v EU ruSSké zájmy. No a teď ta nádhera, zítra se probudíme a už několik hodin prokremelský šváb nebude prezidentem. Takže bychom to měli oslavit, protože to bude [bomba].


Ale abychom se vrátili zpět k nehodám a konci přeprav fosforu k nám v převázaných vozech, tak je velice zajímavé, že Petr barchánek tvrdí toto: Ony to železnice v USA a Kanadě jsou proti evropským takové "fórové". Tím ale úplně nemyslím provoz, spíš stav i konstrukci svršku, spodku, jakož i vagonů. Vlak má sice několik kilometrů, ale všecko to vypadá jako z másla, řítí se to po trati připomínající důlní vlečku někde u Sokolova nebo horskou dráhu v lunaparku. A nákladní vlaky proti těm našim téměř nebrzdí.

Přitom lejty vyrobené v ex SSSR svojí konstrukcí ty americké vyloženě kopírují, protože za WWII se jistě nějaké z USA do SSSR dostaly také a tamní konstruktéři je již pak jen modifikovali. A jezdily také k nám a v ještě okolo roku 1989 v dosti hojném počtu, pak začaly jejich přepravy postupně ubývat, až nakonec ustaly úplně.

Docela by mne zajímalo, jestli ještě před začátkem zločinné ruSSké agrese na Ukrajinu jezdily převázané lejty z ex SSSR zemí někam jinam do Evropy (vyjma pobaltí a Finska, kde se nepřevazuje), například do Německa či do Polska.
Středa, 08. března 2023 - 08:06:44  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4480
Registrován: 6-2007
Do Polska jezdily snad donedávna nárazově převázané cisterny z Běloruska. Dneska tam ale ještě stále zajíždí širokorozchodné ruské a běloruské vozy do překladišť na polské straně hranic.

Na Slovensku jezdí občas převázané ukrajinské cisterny (třeba do Novák), nebo loni dokonce ucelenka uhláků s rudou z Čierne až do Bratislavy. Jen teda tam že je potíž v nízké kapacitě převazovny a omezenému počtu spojovacích vozů a podvozků. Taky už je několik let uzavřena převazovna v Maťovcích - loni v létě zarostlá křovím a metrovou trávou.
[new] www.rajnochovicka.cz - Rajnochovická lesní železnice

Středa, 08. března 2023 - 09:20:37  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 28347
Registrován: 5-2002
Bram: dnes pohledově není až zase tak velký rozdíl mezi vlakem v ex SSSR a v severní Americe
Jo, přesně. Lví podíl na tom mají Diamondy a samočinná spřáhla.
Dokonce i ty napatronovaný písmena převzali, jenom se trochu liší tvarem - ale to přerušování, aby nevypadl vnitřek šablony, to tam je taky.

A když se podíváš na zabzař (nejen zvenku, ale trochu pod sukni), dejchne na Tebe starej Westinghouse (ale to v Itálii ještě víc).
Zakažte tužky! Zanechávají uhlíkovou stopu...!
Středa, 08. března 2023 - 10:19:15  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 14945
Registrován: 4-2003
Hajnej:Jo, přesně. Lví podíl na tom mají Diamondy a samočinná spřáhla.
Dokonce i ty napatronovaný písmena převzali, jenom se trochu liší tvarem - ale to přerušování, aby nevypadl vnitřek šablony, to tam je taky.


Podle fotek bych ale řekl, že si nákladní vlaky v SSSR a v severní Americe byly vzhledově nejblíž někdy na přelomu sedmdesátých a osmdesátých letech minulého století, kdy v SSSR v běžném provozu už dojezdily vozy pamatující ještě šroubovkonárazníkovou éru, dále sovětští konstruktéři stále vycházeli přímo z vozů dodaných z USA a v USA se ještě tolik konstrukčně nevzdálili tomu, co bylo předmětem dodávek do SSSR. A když měl člověk štěstí, tak mohl v čele těchto velice podobných vlaků potkat i skoro shodné stroje od lokomotivky ALCo na téměř vzhledově shodných kolejích mnohde ve téměř shodné krajině. Takže kdyby takový vlak byl zachycen z větší dálky, kdy by nebyly rozeznatelné nápisy a spřáhla, tak by mohly být velké pochybnosti o tom, zda byl snímek takového vlaku pořízen v severní Americe či v SSSR [wink].

Ono se to nezdá, ale v SSSR se inspirovali v USA i v případě staveb železničního spodku, jde například o mosty, na kterých je to velice dobře vidět. Přitom za carské éry (a ještě setrvačností nějakou dobu po jejím pádu) se mosty nelišily svojí konstrukcí příliš od těch, co známe ve střední Evropě...


A když se podíváš na zabzař (nejen zvenku, ale trochu pod sukni), dejchne na Tebe starej Westinghouse (ale to v Itálii ještě víc).

[ok]
Středa, 08. března 2023 - 10:36:44  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1504
Registrován: 5-2002
Já už se k tomu vyjádřím naposled, abych tady nebyl nucen číst další a další žvásty, vysírky, podsuvy a urážky nesouvisející s tématem. Vyhláška RID se mění každé dva roky (vždy v lichém roce), za mě to vyhovovalo, pak už ne. Otázka je, jestli v tom, že do té doby vyhovující vagony najednou přestaly vyhovovat, nehrál roli fakt, že tehdejší ministr dopravy (viz odkaz Němce z Ova) byl zároveň majitel nebo už jen bývalý majitel kamionové firmy zaměřené na přepravu ADR zboží sídlící vzdušnou čarou asi 70 kilometrů od Fosfy.


Ještě k tomu odkazu, co sem dal Pike
1. Kdybyste si ten Heroldův podcast, na který reagujete, poslechnul, tak byste si všimnul, že se v něm říká, že zrovna BNSF je co týče přístupu k fírům ještě celkem v pohodě.
2. V těch referencích vidím pouze lidi z personálního, tiskového oddělení, dále plánovače směn, svářeče a dva průvodčí nákladních vlaků. Dál už to po mě chce přihlášení a na to jim dlabu. Hodnocení do fíry (locomotive engineer) tam není jediné. Lidi z personálního a tiskový mluvčí asi těžko napíšou na internet něco ve stylu "práce tady je dost nahovno, protože od čtvrtka do neděle si nesmíte vzít volno, musíte být doma na neplacené pohotovosti a čekat na telefonu, dorazit do práce odpočatí do hodiny a půl od zavolání".

Takže tam opět nemáte nic relevantního, jako vždy. Pravděpodobně Vás rodiče nenaučili slušnému chování.
From station to station, back to Düsseldorf City
Meet Iggy Pop and David Bowie
Trans-Europe Express
Středa, 08. března 2023 - 10:59:34  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 276
Registrován: 1-2014
Bram : ja viem či je to veľký dôvod na radosť,že namiesto Zemana tam bude Pavek ? Alebo ,že Vaša sucastna vláda nemá peňazí pre vlastných občanov,ale na zbrane sa peniaze nájdu ? Ale keď máte z toho radosť,ja Vám ju doprajem [wink]

" a proto se i po více než roce v ruSSku pomalu připravují na neslavný konec třídenní speciální operace"

Jojo...obor na hlinených nohách...už nie taký borci to vraveli [wink] ale aj tak ,na 20 ročne dobrodružstvo najmocnejších a najsilnejších krajín sveta v Afganistane nemaju...

Radšej napíšte niečo o tých mostoch,lejtach,to je oveľa zaujímavejšie čítanie [ok]

PB : [ok] ,a to máte šťastie ,že ste iba dezolat...mne už rovno sprosto vynadal....jeho rodičia by sa mali hanbiť za nezvládnutu výchovu svojho potomka

(Příspěvek byl editován uživatelem ROMMEL.)
Rem
Středa, 08. března 2023 - 11:39:56  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1273
Registrován: 11-2008
Mladějov a Asdf: Myšleno pujčení si auta v Řecku. Do Saloniky létám letadlem, ano může spadnout měl bych jít pěšky [proud] Né vážně. Když jsem v dané lokalitě vlak na trati Saloniki - Larissa hojně využívám, takže by se nabízelo si na měsíc pujčit auto, avšak to by byla hodně velká pálka oproti vlaku. Zrovna letos kdyby mi to nepřekazila nemoc jsem chtěl jet až do Athén. No uvidím co bude, až tam pojedu. Snad napřesrok.

O cestování autem do Řecka jsem slýchával hlavně dříve různé pověsti o mafiánech v kopcích číhající v Srbsku a Makedonii, ale v posledních letech co tam potkávám našince jedoucí do Řecka autem prý není problém.
Středa, 08. března 2023 - 14:54:02  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 28350
Registrován: 5-2002
PB: Otázka je, jestli v tom, že do té doby vyhovující vagony najednou přestaly vyhovovat, nehrál roli fakt, že tehdejší ministr dopravy (viz odkaz Němce z Ova) byl zároveň majitel nebo už jen bývalý majitel kamionové firmy zaměřené na přepravu ADR zboží sídlící vzdušnou čarou asi 70 kilometrů od Fosfy.
Jindy bych na to nereagoval, ale když už jsou o kus výš napsána, tak ocituji Tvoje vlastní slova: "Sorryjako, ale takhle napsaná věta je ničím nepodložené sprosté obvinění"...
Zakažte tužky! Zanechávají uhlíkovou stopu...!
Středa, 08. března 2023 - 14:58:07  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 14946
Registrován: 4-2003
Vojtag:Do Polska jezdily snad donedávna nárazově převázané cisterny z Běloruska. Dneska tam ale ještě stále zajíždí širokorozchodné ruské a běloruské vozy do překladišť na polské straně hranic.

Díky za info [wink].


Na Slovensku jezdí občas převázané ukrajinské cisterny (třeba do Novák), nebo loni dokonce ucelenka uhláků s rudou z Čierne až do Bratislavy. Jen teda tam že je potíž v nízké kapacitě převazovny a omezenému počtu spojovacích vozů a podvozků. Taky už je několik let uzavřena převazovna v Maťovcích - loni v létě zarostlá křovím a metrovou trávou.

To jsou zajímavé informace, takže se sem tam něco se Stalinovou rukou na Slovensku pohybuje.

Jinak ta převazovna v Maťovcích vypadá v roce 2019 dle mapy.cz (i dle map strejdy gůgla) tak, že byla stále v provozu.
McBain
Středa, 08. března 2023 - 15:22:44  
Administrátor
Číslo příspěvku: 27176
Registrován: 5-2002
Bram:
"tak je velice zajímavé, že Petr barchánek tvrdí toto: Ony to železnice v USA a Kanadě jsou proti evropským takové "fórové". Tím ale úplně nemyslím provoz, spíš stav i konstrukci svršku, spodku, jakož i vagonů. Vlak má sice několik kilometrů, ale všecko to vypadá jako z másla, řítí se to po trati připomínající důlní vlečku někde u Sokolova nebo horskou dráhu v lunaparku."

Jak jste na tohle přišli?
Středa, 08. března 2023 - 15:25:54  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5859
Registrován: 12-2007
Mladějov:
"a že se asi bude něco na Helénských drahách dít, je po tomhle průseru nasnadě"
Nebude, nejsou peníze. Pokud něco, tak omezení/zastavení provozu.
Středa, 08. března 2023 - 15:28:16  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 14947
Registrován: 4-2003
Petr barchánek:Já už se k tomu vyjádřím naposled, abych tady nebyl nucen číst další a další žvásty, vysírky, podsuvy a urážky nesouvisející s tématem. Vyhláška RID se mění každé dva roky (vždy v lichém roce), za mě to vyhovovalo, pak už ne.

Všichni tu komentovali konec přeprav a důvod, proč tomu tak bylo a ono tomu tak i bylo, je to stále dohledatelné. Stále Ti ale nedochází, že se už jedná o dobu, kdy jsi u AWT (dle svých slov) již nepracoval. Přesto kolem sebe zběsile kopeš, ale důvod ke zběsilému kopání kolem sebe Ti přitom nikdo nedal [nene].



ROMMEL:Radšej napíšte niečo o tých mostoch,lejtach,to je oveľa zaujímavejšie čítanie

Sem tam se něco objeví a tady na k-reportu je i pár starých fotek z přepravy kazašských lejt do Fosfy (druhá a třetí fotka):

https://www.k-report.net/ukazobrazek.php?soubor=888105.jpg&httpre f=

Také skoro osm let starý Cargovák na straně 3 kazašské lejty zachytil: https://www.cdcargo.cz/documents/10179/3634392/Cargovak_2015_03.p df/e1ce3779-d08c-4ec3-8410-28260a540d2d
Středa, 08. března 2023 - 16:16:24  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8534
Registrován: 9-2011
PB: že do té doby vyhovující vagony najednou přestaly vyhovovat,
Ale to je zcela běžnej běh života. Nejen na dráze.
Třeba lokomotivy do 31.12.2024 "zcela vyhovující" přestanou úderem půlnoci na 1.1. vyhovovat dopravě na hlavních tratích...
Podobně najednou "přestal vyhovovat" třeba olovnatej benzín či pájka, prací prášky s fosfátem, běžný žárovky anebo elektrický předměty třídy 0.
Všichni jste volové. Servít
Středa, 08. března 2023 - 16:42:01  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1321
Registrován: 8-2011
byl zároveň majitel nebo už jen bývalý majitel kamionové firmy zaměřené na přepravu ADR zboží sídlící vzdušnou čarou asi 70 kilometrů od Fosfy.
To by dávalo smysl, kdyby přepravy přešly na silnici...
Jinak lejty ve Fosfě někdy v r. 2012 😉
Středa, 08. března 2023 - 17:11:35  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4481
Registrován: 6-2007
Bram: V červnu to v Maťovcích vypadalo tak jak jsem popisoval, ostatně i všechny zbylé spojovací vozy s SA3 se nacházejí v Čierne. Když jsem se tam na to ptal, tak teď prý by se to uživilo více, ale mají na převazování omezené kapacity, hlavně co se týče provozuschopných podvozků a spojovacích vozů.
[new] www.rajnochovicka.cz - Rajnochovická lesní železnice

Středa, 08. března 2023 - 18:03:16  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1505
Registrován: 5-2002
Podobně najednou "přestal vyhovovat" třeba olovnatej benzín či pájka, prací prášky s fosfátem, běžný žárovky anebo elektrický předměty třídy 0.

To nepopírám, Aleši, ale rozhodně to není proto, že by Kazachům nic neříkal předpis RID, ale proto, že se nový přiostřil a majitelům se už nevyplatilo do stávajících vozů investovat. Jestli účelově nebo ne, to je jen spekulace, ale ne obvinění (Ivo). Pak se to řešilo tankkontejnerama a ty už ten novej foršift splňovaly. Edit: Teď jsem si ještě vzpomněl, že v tu dobu byly vypsaný i dotační programy ČR i EU na pořizování nových prostředků pro intermodální dopravu a dokonce i na jedno nebo dvě jednání s výše uvedeným ministrem ohledně dotací k nákupu nějakých takových podobných beden-beček (byť na jiný chemikálie), možná i to mohl být důvod. Fakt je, že přeházet kontejnery z 1524 mm vagonu na 1435 mm vagon a opačně je vždy rychlejší a levnější, než převazovat podvozky.

Jak jste na tohle přišli? I ty, Martine? Lezl jsem tam po nějakých odstavených vagonech a přišly mi z mého pohledu takové strašně fórovaté. Dtto stav svršku. A všimni si, že neříkám nic o tom, jaký jsem viděl svršek a vagony na Transsibu, aby mě tady zase nějaký pako neoznačilo za putinova agenta, nebo za opak.

(Příspěvek byl editován uživatelem Petr Barchánek.)
From station to station, back to Düsseldorf City
Meet Iggy Pop and David Bowie
Trans-Europe Express
Středa, 08. března 2023 - 19:55:41  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 28353
Registrován: 5-2002
PB: rozhodně to není proto, že by Kazachům nic neříkal předpis RID
Víš, ono je to tak, že když Ti nějaký předpis má něco říkat se vším všudy, co k tomu patří, tak k tomu patří i jeho připravované změny. Ty se totiž obvykle vyhlašují s nějakým přechodným obdobím, abys měl čas se na to připravit, nehledě na to, že bývá možné alespoň v hrubých obrysech sledovat a analyzovat už přípravu těch změn a tak nějak průběžně se na ně chystat.
Pokud se tedy stane, že něco "najednou" přestalo vyhovovat nějakému předpisu, pak to de facto znamená, že už nějakou dobu předtím někomu přestala něco říkat jeho budoucí verze.

to je jen spekulace, ale ne obvinění
No, spekulovat se dá i pozitivním směrem, takže dejme tomu spekulativní obvinění nebo obviňující spekulace, prostě něco mezi. Ale po tom Tvém vystartování se to moc pěkně vyjímalo...
Zakažte tužky! Zanechávají uhlíkovou stopu...!
Středa, 08. března 2023 - 20:30:28  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1506
Registrován: 5-2002
Amen
From station to station, back to Düsseldorf City
Meet Iggy Pop and David Bowie
Trans-Europe Express
Středa, 08. března 2023 - 22:49:18  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4187
Registrován: 4-2006
Fosfor v převázaných kazašských vozech jezdil ještě nedávno do chemičky Alwernia v Polsku, možná to ještě jezdí. Před pár lety (cca rok 2016-2017) jsem to fotil, na internetu jsem našel nejnovější fotku z roku 2019.
McBain
Čtvrtek, 09. března 2023 - 08:21:24  
Administrátor
Číslo příspěvku: 27178
Registrován: 5-2002
Petr_barchánek:
"Jak jste na tohle přišli? I ty, Martine? Lezl jsem tam po nějakých odstavených vagonech a přišly mi z mého pohledu takové strašně fórovaté. Dtto stav svršku."

Tak to je snad jasné, že US vagony vypadaj fórovatě. Což je dané už podstatou věci a kombinací výhradně podvozkových vozů a středního spřáhla. Pak je vagon vpodstatě tyč/traverza na kolečkách, oběstavěná ložným prostorem. Podle mě jednoznačná výhoda, právě umožňující ty pro nás nepředstavitelné zátěže i na klikatých (ne rozmlácených) tratích.

A s tím svrškem teda už vůbec nevím, já mám z USA úplně jinou zkušenost. Pravda, mnohdy i na dřevěných pražcích s kolejnicemi přibitými hřeby, ale vždy v perfektním stavu.
Čtvrtek, 09. března 2023 - 08:52:35  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8535
Registrován: 9-2011
rozhodně to není proto, že by Kazachům nic neříkal předpis RID, ale proto, že se nový přiostřil a majitelům se už nevyplatilo do stávajících vozů investovat.

Ale třeba s žehličkou třídy 0 to bylo úplně stejně: stávající předpisy (řekněme v 50. létech) předměty třídy 0 připouštěly a výrobcům i uživatelům něco říkaly. Pak se nové předpisy přiostřily a majitelům (čti: nějakej "podnik místního hospodářství typu žehlírna prádla") se nevyplatilo do údržby stávajících žehliček investovat.
Zřejmě asi ten majitel měl nějakej čas na "dožehlení" těch starejch žehliček a jejich vyhození a zároveň v Hlinsku jela výroba novejch žehliček třídy I 25 h denně vosum dní v tejdnu, ale ani to nestačilo, zvlášť v systému socialistickýho přerozdělování (takže třeba Osvobozená domácnost Horní Lhota, kde žehlily dvě báby, dostala přidělenejch 15 novejch žehliček, zatímco Osv. dom. hl. m. Prahy se 150 bábama dostal těch žehliček 10).
No a tak některý provozovny mohly buďto zavřít a oblíbenou mantru "Nejsou lidi" ještě podpořit heslem "A nejsou ani žehličky", anebo mohly dál žehlit těma starejma s tím, že kdyby to bábu Vomáčkovou zabilo, tak by si to šel vodsedět i její šéf, do čehož se mu samozřejmě nechtělo (protože z tý svý aktivity "Ale no tak Vomáčková, nedělejte problémy, ta žehlička je ještě dobrá, tak se do toho pusťte" stejně žádnej zisk neměl).
S cisternama je to podobný, jen rozdíl je v tom, že nějakej kazašskej šéf by z podobný aktivity "Ale no tak Marchabatová, nedělejte problémy, ta cisterna je ještě dobrá, ..." nějakej, a spíše slušnej, zisk měl.
Všichni jste volové. Servít
Čtvrtek, 09. března 2023 - 10:05:54  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 9238
Registrován: 1-2007
třeba s žehličkou třídy 0

To byla kovová kostra bez uzemnění? Proudový chrániče v tý době taky nebyly, takže prakticky bez ochrany (jistič svodový proud do země přes lidské tělo nepozná). Byly zaznamenány nějaké těžké, či smrtelné úrazy? Nebo to tehdejší mocipáni zametli pod koberec?
Mladějov
Čtvrtek, 09. března 2023 - 10:14:56  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 19456
Registrován: 3-2007
Ano. Ano. Ano.

Třeba to byly vařiče, kde topná spirála ležela v šamotových žlábcích seshora nechráněná a když na tom stál hrnec a vařilo se, tak se spirála někdy dotkla hrnce (nebo na ni jen vybublala voda) a síťové U na něm jako fík.

Ono se používaly taky dřív jiné soustavy (třeba 3x 120V, kde v zásuvce měly dutinky proti sobě 120 V a proti zemi neměly mít nic, stačilo, když ovšem byla tahle soustava kdekoli přizemněná - a to bylo velmi časté).
Čtvrtek, 09. března 2023 - 10:52:22  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 9240
Registrován: 1-2007
Ono se používaly taky dřív jiné soustavy (třeba 3x 120V, kde v zásuvce měly dutinky proti sobě 120 V a proti zemi neměly mít nic, stačilo, když ovšem byla tahle soustava kdekoli přizemněná - a to bylo velmi časté).

V domácnostech byla dříve IT soustava přes oddělovací trafo?
Mladějov
Čtvrtek, 09. března 2023 - 10:57:52  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 19459
Registrován: 3-2007
Nechci se pouštět na tenký led, ale v domácnosti nebylo zaručeně nic, vyšší hladina byla 6kV a oddělovalo se to zřejmě už v elektrárně, později v 70s a 80s (třeba část Prahy) v blokové trafostanici (22)/6/0,12 - to jen odhaduji.

Ono dřív ty vn kabely stály dost za houby a tohle řešení umožňovalo bez výpadku kabely provozovat do výměny/opravy - jen to signalizovalo zemní spojení.

(Příspěvek byl editován uživatelem Mladějov.)
Čtvrtek, 09. března 2023 - 11:42:15  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8538
Registrován: 9-2011
Máma měla (nebo možná ještě někde má) napařovací žehličku třídy 0 [kladivo].
Koupila to v půlce 80ek před pražskou tržnicí od nějakých Rusáků (stejně jako digitální budík). Oboje mělo zástrčku s "plným gumovým kruhem", takže to nešlo zastrčit do zásuvky s kolíkem. První úkol teda byl do toho kruhu vyříznout díru pro kolík :-)
Naštěstí do tý žehličky nikdy vodu nenalila (ale "musela" mít napařovačku) a žehlila s ní nasucho. Pak jsme jí koupili novou napařovačku, nějakej Filipes, a ani do ní za těch 20 let nikdy vodu nenalila :-)
K původní žehličce byl dokonce i návod a tam bylo na férovku napsáno "Předmět třídy 0" [happy].

K soustavě 3x120/67 V: i když "účinně" uzemněná nebyla, tak kapacitním děličem proti zemi na těch vodičích bylo oněch cca 70 voltů proti zemi.
(někde jsem četl, že těch "120" bylo už zaokrouhlených a že správně by to mělo být 115/67 V)
Všichni jste volové. Servít
Čtvrtek, 09. března 2023 - 13:55:52  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 28360
Registrován: 5-2002
Mouka: V domácnostech byla dříve IT soustava přes oddělovací trafo?
Jo, akorát to oddělovací trafo bylo pro celej činžák nebo i blok.
Zakažte tužky! Zanechávají uhlíkovou stopu...!
Čtvrtek, 09. března 2023 - 13:59:32  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1507
Registrován: 5-2002
podstatě tyč/traverza na kolečkách, oběstavěná ložným prostorem.

Martine, to sedí. Přesně takhle jsem to myslel. Má to jednu nevýhodu: stačí fakt málo a vagon se úplně rozpadne a náklad vysype či vylije všude okolo.


vždy v perfektním stavu.
Tratě v perfektním stavu nepopírám, ale viděl jsem i rozmlácený svršek. Proto mě to překvapilo.
From station to station, back to Düsseldorf City
Meet Iggy Pop and David Bowie
Trans-Europe Express
Čtvrtek, 09. března 2023 - 17:31:03  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 14948
Registrován: 4-2003
Petr barchánek:Martine, to sedí. Přesně takhle jsem to myslel. Má to jednu nevýhodu: stačí fakt málo a vagon se úplně rozpadne a náklad vysype či vylije všude okolo.

A teď si představ, že nejen lejty dle severoamerických standardů AAR jsou samonosné, tedy bez rámu. Tatravagonka Poprad má také ve svém výrobním portfoliu lejty bezrámové: https://tatravagonka.sk/wagons/zacns-89-m³;/

Takže i tady v Evropě také stačí málo a vůz se rozpadne?!? Nebo jak jsi to myslel? Prozraď mi to, rád se zase něco nového dozvím [wink].
Regpetrs
Čtvrtek, 09. března 2023 - 18:44:36  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 878
Registrován: 2-2007
V londýnském technickém muzeu (science museum) jsem viděl i průtokový ohřívač z roku razdva, kde spirály přímo omývala voda. Účinnost byla jistě výborná.
Čtvrtek, 09. března 2023 - 19:50:23  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 6596
Registrován: 6-2016
Regpetrs: Já tam teda nebyl, ale důvodně se domnívám, že to je stejný systém jako topná spirála v pračce. Nebo v prvních rychlovarných konvicích.

Vlastní topný drát je obalen hmotou, kterou nazvu zjednodušeně šamotem, která izoluje elektricky a přitom vede teplo. A teprve přes něj se dává vnější kovový obal. Na kterém se krásně usazují vápenné a jiné usazeniny[biggrin]
Čtvrtek, 09. března 2023 - 20:13:58  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 830
Registrován: 12-2007
neco jako tato sprchova hlavice?