Diskuse » Železnice » Zabezpečovací zařízení na železnici » Archiv diskuse Zabezpečovací zařízení na železnici do 04. 2. 2023 « předcházející | další »

Archiv diskuse Zabezpečovací zařízení na železnici do 04. 2. 2023

dolů
hledání | obrázky (odtud | na mapě) | strom | 3 hod. | 1 den | týden | vzhled | nápověda
odhlášení | přihlášení | úprava profilu | registrace | seznam uživatelů | moderátoři
   autor příspěvek
djst
Čtvrtek, 29. prosince 2022 - 11:02:45  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1056
Registrován: 8-2014
Agent:
"Já mám lepší - Zrušit přejezd."
Ach ano. Zákon o pozemních komunikacích umožňuje zrušit přejezd, pokud není objížďka delší o více než 5 km. Jenomže přes přejezdy nejezdí jenom auta, ačkoli si to zákonodárce zřejmě myslí. Chci vidět chodce, který půjde takovou oklikou. Takže je rušením přejezdů nabádáme k tomu, aby nekontrolovaně lezli přes koleje. Přitom ponechat nebo zřizovat přejezd pouze pro chodce by stálo na údržbě minimum, protože nepotřebují takové rozhledové poměry.

Ad PZM: To mě napadlo úplně jiné řešení. Aretace v dolní i horní poloze, pohon klikou pouze na zvedání, dolů pak po uvolnění aretace samotíží. Zavírání na tlačítko, jako je to u těch závor pro hasiče v Plzni hl. n. Výpravčí by uvolnil, uživatel přejezdu zvednul klikou, přejel, zmáčkl zavírací tlačítko. To by bylo všechno. Závory by se po spuštění samy zaaretovaly v dolní poloze a výpravčímu by se indikoval uzavřený přejezd. Pokud by uživatel závory nespustil, první vlak by dostal Op, zastavil před přejezdem, nahlásil, že přejezd je volný a výpravčí by provedl nouzové dálkové uzavření. Nehrozí ztráta klíče, obsluha je jednodušší a rychlejší a přejezd mohou používat všichni uživatelé, ne jen zmocněné osoby.
Hajnej:
"Zabzař na dráze zabezpečuje proti omylu, nikoli proti zlému úmyslu."
Tak to by se na ty závory mohl dát visací zámek a klíče od nich mít nerozebiratelným spojem připojeny k tomu klíči v EMZ.
Kočkopes
Čtvrtek, 29. prosince 2022 - 12:06:54  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1710
Registrován: 10-2017
A nebylo by vhodné řešení na polský způsob? U přejezdu jsou kamery, závory a plot tak, aby se nedalo obejít. A je tam tlačítko, mikrofon, a reproduktor - stiskem tlačítka zazvoníte, a buď se závory otevřou, nebo vás to spojí s výpravčím, který vám řekne něco ve smyslu "za chvíli projede vlak, chvíli počkejte."
Pátek, 30. prosince 2022 - 01:29:26  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 27950
Registrován: 5-2002
djst: Tak to by se na ty závory mohl dát visací zámek a klíče od nich mít nerozebiratelným spojem připojeny k tomu klíči v EMZ.
Právě že nemohl, protože ten visací zámek se dá úplně snadno omylem zamknout-nezamknout.
Zakažte tužky! Zanechávají uhlíkovou stopu...!
Úterý, 03. ledna 2023 - 21:25:47  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 15248
Registrován: 8-2004
Tratovak:
"Priatelia zabezpečovacej techniky, mám prosbu.
Neviete niekto, kedy bolo aktivované AH Čelákovice - Mstětice?"
Dostal jsem se k archivu až teď - výluka pro aktivaci AH Čelákovice - Mstětice probíhala v termínu 29.8. - 4.9.2012.
"... a protože dobrých zpráv je čím dál tím míň, je třeba horším zprávám dávat úsměvná hesla." (S tebou mě baví svět)
"Proti hlouposti se bojovat musí, ale vyhrát se nedá." (Jan Werich)
Středa, 04. ledna 2023 - 12:26:25  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3382
Registrován: 12-2007
výluka pro aktivaci AH Čelákovice - Mstětice probíhala v termínu 29.8. - 4.9.2012.
[ok]
djst
Středa, 04. ledna 2023 - 15:42:45  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1067
Registrován: 8-2014
V rámci akce „Rekonstrukce ŽST Praha-Smíchov I. etapa – snesení části kolejiště ŽST Praha-Smíchov, obvod společného nádraží“ bude sneseno kolejiště společného nádraží a část kolejiště v osobním nádraží. Ponechány budou kusé části dopravní koleje 3s a 5s v už. délce cca 180 m a kusá kolej 1s. Z hlediska ZZ mají být provedeny následující zajímavé úpravy:
Snesení současného SZZ v obvodu společného nádraží a jeho nahrazení provizorkou – variací na stavědlo TEST s EMZ. Z výměn budou demontovány stávající závorníky, osazeny budou výměnové zámky. Zabezpečeny budou pouze vlakové cesty od/do Žvahova, jízdy na 90. spojovací kolej směr os. n. budou prováděny jako posun. Vlaková cesta na 3s bude navíc existovat pouze „variantní“ přes vým. 124, 125 z důvodu omezení počtu přestavovaných výměn (a chůze výpravčího) při křižování pouze na tyto dvě jmenované, ale tudíž zase nebude možná současná jízda od/do Žvahova a posun od/do os. n.
Návěstidlo LN bude sneseno a zřízeno nové až na konec spojovací koleje, aby měla délku >100 m a nebylo nutné řešit výluky protisměrných posunových cest. Vjezd od Radotína/Prokopského údolí na spojovací kolej už nebude možný.
U 8. koleje v os. n. bude zřízeno provizorní nástupiště pro vlaky od/do Žvahova, přístup úrovňově přes 6. kolej, u které se umístí před provizorní nástupiště z obou stran návěst Místo zastavení. Z toho důvodu, aby se zlepšila využitelnost délky hrany u 6. koleje, bude sneseno návěstidlo VL6 a zřízeno nové o něco jižněji.
A tak budeme mít po letech zase „nové“ vložené návěstidlo. [lol] Přitom by se mohl a měl osadit spíš cesťák. Vzhledem k tomu, že jde stejně o stanici bez rychlostní návěstní soustavy by toho zase tolik umět nemusel, asi tak Stůj, ŽB, Volno a Posun dovolen.


Jízdní doby Os se vlivem posunu s dvojí úvratí prodlouží o 8 (nahoru) až 17 (dolů) minut, některé vlaky i více. Už je to zohledněno v platném JŘ. Vlastně je to celé šaškárna, protože to ze Smíchova bude rychlejší metrem s přestupem na vlak v Jinonicích než přímo tím vlakem, takže lze očekávat pokles vytížení. Řekl bych, že by se vůbec nic nestalo, kdyby vlaky končily na Waltrovce (a jediný důvod, proč by měl být provoz zachován, je výletní provoz), ale to už je jiná diskuze.
Středa, 04. ledna 2023 - 16:57:46  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 27972
Registrován: 5-2002
djst: Přitom by se mohl a měl osadit spíš cesťák.
Proč...?
Při pouhém posunutí VL6 (a jeho izoláku a výstroje KO) o pár metrů k jihu se vše pořeší naspojkováním venkovních kabelů a RZZ se o tom de facto ani nedozví.
Kdežto cesťák by vyžadoval porejt se ve vnitřních obvodech RZZ - a to si teda dovedu představit mnoho příjemnějších způsobů, jak strkat čertovi prsty do [zadnice]...
Zakažte tužky! Zanechávají uhlíkovou stopu...!
djst
Středa, 04. ledna 2023 - 17:42:41  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1068
Registrován: 8-2014
Hajnej: Protože vložená návěstidla jsou zastaralá a nově se nezřizují. Samozřejmě chápu, že toto je nejjednodušší řešení. Rejt se do RZZ bude stejně, budou se rušit vjezdové cesty od jihu na společné a naopak odjezdové cesty od návěstidla LN budou nově bez vazby na SZZ na společném. Je fakt, že taková změna je pouze o vyndavání a klemování...
Sice netuším, jak taková ruská releovka vypadá z pohledu zapojení, ale nemyslím si, že by to musel být nějaký extra problém. Prostě relé, které připínalo bílé světlo na kmitavou sběrnici by připínalo zelené na stálou. A relé dosud spínající modré světlo by spínalo žluté a bílé. Pak ještě samozřejmě kontrola svícení (pokud tohle muzeum nějakou má...).

Do RZZ se přeci stejně vrtá kvůli zapojení autobloku od Závodiště. I když jak koukám na situačku, tak je žluté světlo osazeno pouze na L2 (a LZ1 – společném odjezdovém proti srsti) a zbytek odjezdových návěstidel je nejspíš řešen po „plzeňském“ způsobu: mají pouze zelené světlo a pro rozsvícení jsou nutné volné dva traťové oddíly.
Středa, 04. ledna 2023 - 19:00:13  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1637
Registrován: 11-2006
djst:
"po „plzeňském“ způsobu"
Tak to bylo nebo ještě je někde v Plzni, nebo proč "plzeňský" způsob?
djst
Středa, 04. ledna 2023 - 20:09:18  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1072
Registrován: 8-2014
Ano, bylo, respektive jsem si to myslel. Řešilo se to tu před lety:
https://www.k-report.net/diskuse/archiv2015/28/13416-archiv-3.htm l#POST3407209
Čtvrtek, 05. ledna 2023 - 00:25:56  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 27975
Registrován: 5-2002
djst: Protože vložená návěstidla jsou zastaralá a nově se nezřizují.
Jenže tady ho nově nezřizujeme, anóbrž pouze stěhujeme.

Rejt se do RZZ bude stejně, budou se rušit vjezdové cesty od jihu na společné a naopak odjezdové cesty od návěstidla LN budou nově bez vazby na SZZ na společném.
Jenže to se s největší pravděpodobností nebude rejt do RZZ, ale do opačnýho konce vazebního kabelu na bejvalou elektromechaniku Společnýho...

nemyslím si, že by to musel být nějaký extra problém
Problém není ani tak ve složitosti schématiky jako spíš v předsmrtným stavu izolace drátovejch forem.

Do RZZ se přeci stejně vrtá kvůli zapojení autobloku od Závodiště.
Dost možná zdaleka ne tolik, jak by se mohlo zdát: LZ1 je úplně mimo původní RZZ (a jezdí se k němu cestou posunu), takže se to uváže k jeho přidaným obvodům.
Odjezdy na Barrandov měly přinejmenším vazbu na volnost tratě, takže se možná dobastlí jen to G-relé na L2 (pokud tam není už dnes jako příprava na výhledový autoblok). A kdoví, jestli ta vazba není třípojmová s komutací polarity...

řešen po „plzeňském“ způsobu
Jeho obdoba je i na Smíchově směrem na Vyšehrad - neumí se opakovaná výstraha a volnoznak na sudých odjezdech se tedy rozsvěcí až při postaveném návěstidle před mostem.
Zakažte tužky! Zanechávají uhlíkovou stopu...!
Čtvrtek, 05. ledna 2023 - 10:30:32  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4140
Registrován: 3-2006
Kde to bylo v Plzni? Protože směrem na Chrást to bylo naopak - odjezd uměl jenom Výstrahu a na prvním oddíle autobloku bylo překvapení. Jednou mě pustili za osobákem a to Stůj na prvním autobloku opravdu bylo, tak si to pamatuju.
Volno a dva volné oddíly bývaly v Citicích.
Upozornění: Příspěvek může obsahovat stopy ironie, cynismu a černého humoru.
Vyrobeno v závodě, který zpracovává vzdálené vize, bláznivé sny a šílené nápady.
Čtvrtek, 05. ledna 2023 - 12:15:38  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 27977
Registrován: 5-2002
Mik: v té Plzni nakonec nejspíš jen ve stádiu úvah (viz odkaz), když se naznalo, že řešení á la Kráľova Lehota by přínos autobloku tak trochu popřelo...
Zakažte tužky! Zanechávají uhlíkovou stopu...!
Čtvrtek, 05. ledna 2023 - 15:05:34  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4134
Registrován: 4-2014
Tak ona ta Plzeň po staru byla stejně zajímavá, SZZ všeho druhu mimo elektrodynamiky.
Poslední modernizace SZZ před optimalizací stanice, která začala po roce 2013, skončila modernizace v roce 1981, kdy se na Chebském zhlaví uvedlo do provozu na St.5 RZZ AŽD 71 s číslicovou volbou, tím ta výměna SZZ na dlouhou řadu let skončila. Byl nějaký důvod proč se nepokračovalo dál?.
Čtvrtek, 05. ledna 2023 - 16:46:05  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 27980
Registrován: 5-2002
L3.21: Byl nějaký důvod proč se nepokračovalo dál?
Nejspíš ten obvyklý: došly prachy nebo kapacity (nebo oboje).
Zakažte tužky! Zanechávají uhlíkovou stopu...!
Čtvrtek, 05. ledna 2023 - 17:30:24  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4135
Registrován: 4-2014
Hajenej - Zdravím. Také jsem si to myslel. A nebo mě ještě napadla myšlenka, že v tak hustém v provozu jaký tam v roce 1981 byl, se dál už nikomu nechtělo omezovat ve stanici provoz a dělat tam výkopy a pak následně tahat v tak rozsáhlém kolejišti kilometry kabelů - to St.5 Radbůza bohatě stačilo a další rozsáhlé stavební akce se už nikomu nechtělo.
Včera jsem vám posílal ohledně staré chebské soukromou zprávu.
Vechtr
Pátek, 06. ledna 2023 - 06:56:25  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 356
Registrován: 12-2015
Ad Plzeň: místní nedrážní obyvatelstvo tvrdí, že za minulého režimu se do této oblasti neinvestovalo, jelikož státy Varšavské smlouvy připravovaly export socialismu dále na západ. V takovém případě by celý západ Čech lehl popelem. Je pravda, že to město bylo hrozně zanedbané celkově, nejen ŽST.
Veliká divoká zvířata, jako lvi, vlci, medvědi, velbloudi, sloni, hroši, krokodili a pod., přepravují se jen ve zvláštních vozech.
Pátek, 06. ledna 2023 - 07:57:46  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1036
Registrován: 11-2021
Pověry. Dálkovina na Plchu byla taky proto, že jej socialismus neuměl zdvojkolejnit a né proto,aby se tam dalo jezdit bez výpravčích, až bude zamořeno, jaxe často vypráví.
Pátek, 06. ledna 2023 - 08:12:57  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4136
Registrován: 4-2014
původní.gp:
"Pověry. Dálkovina na Plchu byla taky proto, že jej socialismus neuměl zdvojkolejnit a né proto,aby se tam dalo jezdit bez výpravčích, až bude zamořeno, jaxe často vypráví."
S dvojkolejkou se počítalo v celé trase, jenže z Pnovan do Brodu nad Tichou dvojkolejka v puvodni trase není možná, protože by výstavba probíhala velmi dlouhou dobu, dříve byl odhad cca 10 let za úplného vyloučení provozu, což nebylo možné na tak dlouhou dobu trať odstavit mimo provoz a neskutečně obrovské finanční naklady, neboť cely usek vede ve skalách. Takže se mezi Pnovany a Planou hledala náhradní trasa, bohužel opět by ta stavba znamenala vysoké finanční náklady a na to před rokem 1989 peníze
. Dale se v roce 1965 kdy se budovala ta ruská dalkarina počítalo i s dalším kolejovym rozšířením stanic, k tomu také nedošlo, nebyly peníze.
Sobota, 14. ledna 2023 - 12:44:19  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1638
Registrován: 11-2006
Na https://zdopravy.cz/sprava-zeleznic-priznala-pochybeni-dispecerky -na-koridoru-zmeni-software-140477/ k MU ze září ve stanici Hoštejn píšou vyjádření Správy železnic: “Projednali jsme také možnou změnu základních technických podmínek JOP (jednotné obslužné pracoviště) a v tomto směru se připravuje úprava, která spočívá ve změně potvrzování jednotlivých kroků pro zabezpečení nouzové jízdní cesty. Protože půjde o úpravu softwaru u jednotlivých výrobců, projeví se změna s určitým odstupem. Upravená verze se bude nasazovat při plánovaných výměnách softwaru” …
Věděl byste k tomu někdo něco víc, jak by měla přesně ta změna potvrzování vypadat?
Sobota, 14. ledna 2023 - 19:39:21  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 10616
Registrován: 5-2007
Sonic: Základ je asi odhadnuteľný - nesúlad polohy výhybky sa pri núdzovej ceste v určitých prípadoch bude musieť prejaviť miesto výpisu odmietnutím povelu. Ale čo s tým bude spojené za ďalšie potrebné úpravy, zatiaľ netuším.
Neděle, 15. ledna 2023 - 11:08:58  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 169
Registrován: 6-2013
Sonic: Podle mě se bude jednat o novou verzi SW, která je již v některých stanicích nasazená a nesplněné podmínky zvýrazňuje blikáním červeného pozadí.

balik
Neděle, 15. ledna 2023 - 14:09:19  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2569
Registrován: 11-2002
verzi SW, která je již v některých stanicích nasazená a nesplněné podmínky zvýrazňuje blikáním červeného pozadí
To ne, to už na cdp je.
Středa, 18. ledna 2023 - 12:36:11  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 200
Registrován: 4-2014
Nevíte, prosím, kde se dá sehnat přehled ozubení všech typů výměnových klíčů? Našel jsem pouze prvních 24 - viz níže. Děkuji.
Středa, 18. ledna 2023 - 13:05:33  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4160
Registrován: 4-2014
svatý_Petr:
"Nevíte, prosím, kde se dá sehnat přehled ozubení všech typů výměnových klíčů? Našel jsem pouze prvních 24 - viz níže. Děkuji.
"
Víme, predpise o elektromechanickem zabezpečovacím zařízení T6 vydaný mezi roky 1946 -48. Občas se objevi v dražbě na Aukru, a cena se pohybuje od 600 Kč a výš.

(Příspěvek byl editován uživatelem Luboš_3.21 .)
Středa, 18. ledna 2023 - 13:16:44  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 201
Registrován: 4-2014
Luboš_3.21:
""Víme, predpise o elektromechanickem zabezpečovacím zařízení T6 vydaný mezi roky 1946 -48. Občas se objevi v dražbě na Aukru, a cena se pohybuje od 600 Kč a výš. "
Díky!
Středa, 18. ledna 2023 - 13:23:35  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 866
Registrován: 11-2012
SvAty petr:
Expozice Signal mont, Hradec Kralove.
Středa, 18. ledna 2023 - 13:32:43  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 867
Registrován: 11-2012


At tam nemusis letet.
Středa, 18. ledna 2023 - 13:43:28  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 202
Registrován: 4-2014
Persink163054: Super, díky moc!!!!![ok] Tohle mi bohatě stačí [proud]

(Příspěvek byl editován uživatelem svatý_Petr.)
dědek_hank
Úterý, 24. ledna 2023 - 10:16:03  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4298
Registrován: 7-2017
Na modelářském fóru se protřepávalo SZZ (zřejmě nějaká zednodušená forma RZZ) v žst Hvězdonice, kde je kolej č. 3 opatřena na obou stranách výkolejkami a zároveň na samechovském zhlaví odjezdovým návěstidlem. Zhruba do r. 2010 (přesné datum změny neznám) byla ve SŘ deklarována jako manipulační a VNVK s povolenými odjezdy nákladních vlaků směr Samechov; dnes je tatáž stejně vybavená kolej označena jako dopravní.

Moje otázka: Existují v síti SŽ a můžete prosím uvést další podobné případy?
Úterý, 24. ledna 2023 - 10:59:48  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1810
Registrován: 5-2004
dědek_hank:
"Moje otázka: Existují v síti SŽ a můžete prosím uvést další podobné případy?"

Zkusím jeden: Božejovice, ze 3. koleje směr Milevsko. Kolej je uváděna v SŘ jako manipulační, ZT dovoluje odjezdovou vlakovou cestu do Milevska.
Úterý, 24. ledna 2023 - 12:26:46  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 203
Registrován: 4-2014
Majdalena, 4. SK směr Třeboň, ve stanici elektromechanika.
Úterý, 24. ledna 2023 - 13:28:54  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3132
Registrován: 5-2008
Kdysi dávno Vyškov 5 kolej jen odjezd do Ivanovic
Don Parmezano
Úterý, 24. ledna 2023 - 17:35:13  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 28074
Registrován: 5-2002
Dříve i Čakovice 2. kolej, taky jen odjezd do Měšic.
Zakažte tužky! Zanechávají uhlíkovou stopu...!
Středa, 25. ledna 2023 - 00:01:30  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1639
Registrován: 11-2006
ad Hvězdonice, kdyby vás k tomu zajímal ten samotný ovládací panel:
Středa, 25. ledna 2023 - 00:10:41  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1640
Registrován: 11-2006
A tady ještě TEST Praha-Čakovice v roce 2008:
dědek_hank
Středa, 25. ledna 2023 - 17:08:03  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4299
Registrován: 7-2017
Děkuji všem, myslím, že takhle to stačí. [ok]
dědek_hank
Čtvrtek, 26. ledna 2023 - 20:03:34  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4301
Registrován: 7-2017
Mám tady další otázku z modelářského fóra.

Směrová návěstní soustava u ČSD skončila dnem 1.10.1953. Někteří diskutující modeláři mě ale přesvědčují, že dvouramenná odjezdová návěstidla se používala i potom; někdo tam vytáhl fotku z Čísovic s dvouramenným odjezdovým klackem směr Mníšek v poloze stůj a tvrdí, že je z r. 1960. Napsal jsem mu, že tomu uvěřím, až to uvidím dávat dvakrát. Asi by se ta otázka měla položit jinak: Skončilo návěstění podle směrové návěstní soustavy ze dne na den přesně k datu jejího zrušení? Rychlostní soustava byla oficiálně zavedena v r. 1962. Co se dělo mezitím?

BTW, na té fotce vjíždí do Čísovic vlak vedený zřejmě vršovickou husou; do kdy vyjížděly vršovické lok. 344.0 na trať?
Čtvrtek, 26. ledna 2023 - 20:35:13  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8
Registrován: 5-2007

K diskuzi o typech klíčů.
Čtvrtek, 26. ledna 2023 - 20:38:39  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 9
Registrován: 5-2007
Jirka_p:
"dědek_hank:
"Moje otázka: Existují v síti SŽ a můžete prosím uvést další podobné případy?"
Zkusím jeden: Božejovice, ze 3. koleje směr Milevsko. Kolej je uváděna v SŘ jako manipulační, ZT dovoluje odjezdovou vlakovou cestu do Milevska."

Svitavy, kolej hned u budovy.
Čtvrtek, 26. ledna 2023 - 21:57:56  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 10633
Registrován: 9-2002
dědek_hank:
"Mám tady další otázku z modelářského fóra.

Směrová návěstní soustava u ČSD skončila dnem 1.10.1953. Někteří diskutující modeláři mě ale přesvědčují, že dvouramenná odjezdová návěstidla se používala i potom"

Dvě ramena šikmo znamená po novu "40 a výstraha." Jestli tam do toho trčí vodorovně ještě jedno, to další předpisy (min. od r. 1960) už nerozlišovaly. Ikdyž třeba D1 z r. 1960 tomu pořád eště říkala "Vjezd odbočkou," nicméně Vmax 40, v odůvodněných případech 30. Tentýž předpis "Volno do druhý odbočky" (tři ramena šikmo) už nezná.

Nakonec, pokud někdo nehrábnul do Jenče, tak tam to eště pořád může fungovat: Na vjezdu do rovnýho jedno rameno šikmo (výstraha,) křivě dvě (40 a výstraha.) Odjezdy ale maji jen jedno rameno ve všech kolejích.

Jinak konkrétně ty Čísovice - mohlo to dávat dvěma křivě ODJEZD na vlečku do tý slejvárny nebo co to tam kde bylo... Teoreticky by to mohlo bejt ve staničnim řádu z tý doby nebo dřívější. K vexli do tý vlečky je to jen něco málo přes kilometr a vjezd od Dobříše je jen kousek před tou vexlí.

(Příspěvek byl editován uživatelem Agent.)
Kdyz si na vas nekdo prinese zbran, odsouhlaste a dejte mu vsechno co chce. Pak si bezte najit vetsi zbran...

Nevykat, nejsem nici sef, ani policajt.
dědek_hank
Čtvrtek, 26. ledna 2023 - 22:25:28  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4302
Registrován: 7-2017
Agent: Já mluvím o dvouramenných odjezdových návěstidlech; předmětem otázky je, zda se používala ještě i po 1. říjnu 1953, kdy byla směrová návěstní soustava zrušena, a jestliže ano, tak do kdy.
Čtvrtek, 26. ledna 2023 - 22:28:27  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3135
Registrován: 5-2008
Návěst " 40a výstraha" u dvouramených mech. návěsstidel , byla zavedena změnou dopr. a náv. předpisů k 1.1. 1987

Don Parmezano
Priapos
Čtvrtek, 26. ledna 2023 - 22:56:08  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2238
Registrován: 10-2012
Parmezano:
"Návěst " 40a výstraha" u dvouramených mech. návěsstidel , byla zavedena změnou dopr. a náv. předpisů k 1.1. 1987
"

A za pár let zase zrušena.
Pátek, 27. ledna 2023 - 00:39:38  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 28091
Registrován: 5-2002
Ds23: Svitavy, kolej hned u budovy.
To není úplně ten případ, na tu se dá i vjet, stejně jako na 5. kolej ve Skalici nad Svitavou.

DH: zda se používala ještě i po 1. říjnu 1953, kdy byla směrová návěstní soustava zrušena,
Mám za to, že druhé rameno bylo z takových odjezdových návěstidel očesáno. Na návěstidle po nich často zbyly příslušné osy a konzole.
A mám pocit, že to byl i případ odjezdových návěstidel v Turnově na liberecko-bakovském zhlaví.

a jestliže ano, tak do kdy
To bohužel nemohu sloužit, v době, kdy jsem si takových detailů začínal všímat, už od toho třiapadesáteého uplynulo 30 let...
Zakažte tužky! Zanechávají uhlíkovou stopu...!
Pátek, 27. ledna 2023 - 07:11:21  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 341
Registrován: 7-2010
DH:
Víme, jakým fofrem probíhá změna čehokoli na dráze. Proto by mě nepŕekvapilo, kdyby se někde to druhé rameno dochovalo až do toho roku 1960. Dvouramenná návěstidla se sundaným spodním ramenem dodnes slouží třeba v Moravských Budějovicích nebo Hrušovanech nad Jevišovkou. A aby se nemusela měnit závislost v bloku, využívaji stále všechny tři polohy.
Středa, 01. února 2023 - 10:00:11  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2574
Registrován: 9-2005
K diskuzi o typech klíčů.
Ono stačí kouknout na těch prvních 24 a zbytek kombinací a jejich číslování si už člověk odvodí sám...
Nabízím seriózní zaměstnání v oboru železniční zabezpečovací techniky v oblasti Praha. Stačí elektrotechnické vzděláni a řidičák, zbytek Tě už naučíme - napiš na mail pod nickem
ridic_vlaku
Pátek, 03. února 2023 - 15:00:25  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 398
Registrován: 5-2019
Ad směrová soustava a mechanická návěstidla s třemi rameny:

Jak fungovala mechanika těch tříramenných návěstidel a jakými pákami se obsluhovala/obsluhují?
dany
Pátek, 03. února 2023 - 15:25:46  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 152
Registrován: 8-2019
ridic_vlaku:
"Jak fungovala mechanika těch tříramenných návěstidel a jakými pákami se obsluhovala/obsluhují?"

Úplně stejně jako dvouramenná návěstidla, to třetí (žluté) rameno se nijak neobsluhuje, má jenom jednu polohu. Tj. to návěstidlo neumí navěstit Volno, ale vždycky jenom Výstrahu (jedno červené rameno nahoru) nebo 40 a výstahu (obě červená ramena nahoru).

Obsluhuje se dvojitou, trajstavnou nebo třípolohovou pákou nerozřeznou.
dědek_hank
Pátek, 03. února 2023 - 15:29:51  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4315
Registrován: 7-2017
dany 152: Jenže tady byla celou dobu řeč o tříramenných návěstidlech se třemi červenými rameny.
Pátek, 03. února 2023 - 15:44:27  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 342
Registrován: 7-2010
dědek_hank:
Tříramenná návěstidla potřebovala k obsluze dvě páky. třípolohovou + dvoupolohovou redukční, nebo trojstavnou/dvojitou + dvoupolohovou. Tou první se stavělo 1 / 2 ramena, tou druhou 3 ramena.
Pátek, 03. února 2023 - 15:46:25  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1873
Registrován: 7-2009
Ano, nezaměňovat dvouramenné návěstidlo s přidaným žlutým ramenem a tříramenné návěstidlo bez žlutého prkénka [happy]
ridic_vlaku
Pátek, 03. února 2023 - 17:07:44  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 399
Registrován: 5-2019
Děkuji dědku_hankovi a Trumberovi za vysvětlení.
A jak fungoval mechanismus na návěstidle? Ze stavědla k němu vedly dva páry drátů nebo jen jeden?
Klasické dvouramenné má kruhvou kulisu, pokud se nemýlím.
Pátek, 03. února 2023 - 17:52:38  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 343
Registrován: 7-2010
ridic _vlaku:
Vršek byl v podstatě totožný s dvouramenným návěstidlem. Třetí rameno bylo ovládáno druhým párem drátovodu a ta horní dvě si pomocí táhla "vyvezlo" s sebou.
Jedno nebo dvě ramena se stavěla stejně jako na dvouramence tou trojpolohovou, nebo dvojitou/trojstavnou pákou. Tři ramena pouze tou dvoupolohou pákou.

(Příspěvek byl editován uživatelem Trumbera.)
Pátek, 03. února 2023 - 20:18:30  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 344
Registrován: 7-2010
http://vlaky.bestsite.cz/files/obrazky_k_clankum/navestidlo_trira menne_pohon.jpg
Pátek, 03. února 2023 - 20:58:06  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4192
Registrován: 4-2014

Má k těmto návěstidlům také dotaz. Kde ta to návěstidla byla u nás k vidění v reálném provozu. Díky za odpověď pokud někdo ví.
dědek_hank
Pátek, 03. února 2023 - 22:05:07  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4318
Registrován: 7-2017
Luboš_3.21:
"Kde tato návěstidla byla u nás k vidění v reálném provozu."

Výjezd z trianglu Hrabovka na Negrelliho viadukt. Volno 1x - směr Bubeneč - Kralupy, 2x - směr holešovický přístav, 3x - směr Bubny - Dejvice. Pořadí se uvádělo ve staničním řádu.

Podobně uspořádaná byla odbočka Jeneček (St 3) za výjezdem z Hostivic: rovně - směr Karlovy Vary, doleva - Rudná, doprava - Středokluky, ale tam se místní poměry měnily každou chvíli a není mi známo, zda tam někdy tříramenného návěstidla bylo použito.
Pátek, 03. února 2023 - 22:16:35  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4193
Registrován: 4-2014
dědek_hank - Díky.
Sobota, 04. února 2023 - 00:16:17  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 28141
Registrován: 5-2002
L3.21: kdesi jsem četl, že i v Lovosicích (na severním zhlaví).
Zakažte tužky! Zanechávají uhlíkovou stopu...!
Sobota, 04. února 2023 - 10:46:12  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4194
Registrován: 4-2014
Hajnej:
"L3.21: kdesi jsem četl, že i v Lovosicích (na severním zhlaví)."

Díky za info.