Diskuse » Železnice » Nehody » Archiv diskuse Nehody do 05. 8. 2021 « předcházející | další »

Archiv diskuse Nehody do 05. 8. 2021

dolů
hledání | obrázky (odtud | na mapě) | strom | 3 hod. | 1 den | týden | vzhled | nápověda
odhlášení | přihlášení | úprava profilu | registrace | seznam uživatelů | moderátoři
   autor příspěvek
Středa, 04. srpna 2021 - 21:58:38  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 11643
Registrován: 4-2003
or chybující a zde není nic, co by v tom případě zasáhlo, a přitom by na to stačila cívka vedle koleje a od ní dvojlinka ke kontaktu relé v zabezpečovačce

No krom toho by tam bylo jiné stavědlo + jiná závěrová tabulka, návěstidla umístěná jinde, možná i odvrat a k tomu i jiný grafikon s příslušným a technologickýma intervalama a taky by asi vzhledem k posunu návěstidel byl nevyšly užitečné délky dopr. kolejí, tak delší výhybna = hromada zemních prací.

Vono by stačilo si to celý namalovat.

cca 90 tun při rychlosti cca 50 km/h versus přibližně 270 tun při rychlosti 80 km/h

Je hrozně fajn, když někdo doprovodí argumenty i nějakými výpočty.[ok] Jen tedy pochybuju, že od perónu u vjezdu Shark zryclí k první výhybce z nuly až na 50 km/h. Takže ten poměr energiií mohl být ještě větší.
BPS M7, Giesecke & Devrient Currency Technology GmbH

Středa, 04. srpna 2021 - 22:07:17  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 10153
Registrován: 5-2007
Jaydeesq: Museli by sa použiť 500Hz magnety. Potom by to šlo. Zrovna tu by to nebolo až také drahé, až v okamihu keď by niekto niekam posadil prvé cestové návestidlo a prvú návesť na nedostatočnú, začalo by to traťovú časť PZB kua komplikovať.

Bram: Lenže to je práve to, že nie sme schopní pochopiť ich vtedajšiu situáciu. Barvičkovač z počiatku bol vnímaný aj ako nástroj na zvýšenie kapacity. V tom tí ľudia boli vychovaní. Nasadenie čohokoľvek, čo vynucuje nejakú striktnú brzdnú krivku tak z princípu veci vnímali ako znehodnotenie a krok späť. A tých nehôd v tej dobe zjavne až toľko nebolo. Naviac už zjavne zabúdame na jedno tuzemské špecifikum 90. rokov a začiatku milénia a to krádeže kovov z dopravnej cesty v pomerne obludnom rozsahu.

Slídil:
a přitom by na to stačila cívka vedle koleje a od ní dvojlinka ke kontaktu relé v zabezpečovačce
Myslím, že sám dobre viete, že tak jednoduché by to zďaleka nebolo. V zložitejšom koľajisku s cestovými návestidlami by dokonca cena za traťovú časť PZB nebola ani v porovnaní s ETCS až tak ničotná. Ja by som bol všetkými desiatimi za. Ideálne to ešte nazvať VNPN2, aby sa nemusela riešiť úplne do detailov bezpečnosť (chovaním voči fírovi je na takéto riešenie to zariadenie vhodné a rozhranie PZB by už dnes ako nové zariadenie z princípu schváliť nešlo, ale takto to nie je vlastne na závadu). Lenže vzhľadom k okolnostiam by sa dalo očakávať, že za súčasných podmienok by "rollout" tohoto riešenia nebol rýchlejší než ETCS. Pokiaľ by ale bolo nutné ETCS odpískať z dôvodu napr. nedostatku financí, má zmysel sa k tomuto vrátiť.
Středa, 04. srpna 2021 - 22:08:02  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1449
Registrován: 11-2006
Neuvažovalo se někdy u nás o zavedení toho japonského systému "Pointing and calling", kdy se na každou návěst ukazuje rukou, a návěst se nahlas pojmenuje? Resp. víte někdo, proč to není nějak více rozšířené mimo Japonsko?
Středa, 04. srpna 2021 - 22:08:29  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1205
Registrován: 2-2010
Chary: Ne, ten poměr rychlosti a váhy (energie) se projeví ve výsledném pohybu (při zaklesnutí souprav). Síla, působící na deformační zóny je ale u obou stejná. Zákon akce a reakce.
Středa, 04. srpna 2021 - 22:11:59  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 10154
Registrován: 5-2007
Sonic: Ja myslím, že to primárne vyžaduje japonskú mentalitu. Ako by niečo také dopadlo v tuzemsku asi najlepšie ilustruje dodržiavanie protiepidemiologických opatrení (a teraz nezávisí na tom, čo si o nich kto myslí).
Středa, 04. srpna 2021 - 22:18:19  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 11387
Registrován: 5-2002
Nechte už to PZB prosím spát.

Je to prostě historie, nemáme na něj upravenou infrastrukturu (pro správnou funkci je to podmínka nezbytná).
Tento názor píši jako soukromá osoba prodchnutá celým životem železnicí, nikoliv jako zaměstnanec dopravce nebo člen nějakého spolku.
Středa, 04. srpna 2021 - 22:49:03  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4005
Registrován: 5-2002
Chary: Co to je, prosím, "ztráta energetického potenciálu"?
Jako fyzik, vidím při srážce na vodorovné trati, při které se vlaky do sebe zaklesnou, přeměnu kinetické energie dvou těles /Ek = 0,5mv2/ v deformační práci a případně nějakou energii tepelnou. Jelikož se jedná o tělesa, která nejsou ani dokonale pevná, ani dokonale pružná.
Potenciální energie vztažená k rovině trati je před srážkou i po srážce nulová. Pojem "energetický potenciál" vypadá velmi učeně, ale je to blábol.
Ostatně soudím, že EU musí být rozpuštěna a nahrazena funkčním hospodářským společenstvím. Čím dříve, tím lépe...

Nejchráněnější organismus v Absurdistánu? Kůrovec - kvůli tomu obětovali celou Šumavu...
Středa, 04. srpna 2021 - 22:53:55  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 289
Registrován: 7-2017
Zdravím - něco k té ráně u Milavče: ani mne nepřekvapuje, že přestože ve zprávách zaznělo od DI (aniž by se na to někdo ptal), že vše s výhledem na návěstidla je v naprostém pořádku, tak tady se ukazuje, že asi ne... cca 100 - 110m, možná méně to asi nebude stačit? A dotaz - ten Os zastavoval v 8:04 v Milavči, k nehodě došlo nějakých 260m od zastávky, prakticky na zhlaví (poslední vůz tam stojí, 4x24m + 19m délka soupravy), poté se Os vrátil o 75m zpět, pozice je cca 160m za zastávkou. Jakou mohl mít ten Os rychlost? Pro mne je překvapením ohnutý rám těžkého stroje na Ex a poměrně zachovaný daleko lehčí Shark. Že ten Os zůstal po té ráně a cestě zpět na kolejích je zázrak... Smůla byla, že na sebe přes to roští vůbec neviděli... Tentokrát nevíme ani počet cestujících v obou vlacích, ani počet zraněných.


(Příspěvek byl editován uživatelem Nystrom.)
Desiro
Středa, 04. srpna 2021 - 22:55:14  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3850
Registrován: 2-2004
TSI kastle by takhle šíleně asi neskončila při srážce s jinou kastlí dke TSI.
By si to rozdělily fifty fifty a víc bych z toho nevyvozoval.
Dovolím si nesouhlasit
Je hrozně fajn, když někdo doprovodí argumenty i nějakými výpočty. ... Takže ten poměr energiií mohl být ještě větší.
Ne, ten poměr rychlosti a váhy (energie) se projeví ve výsledném pohybu (při zaklesnutí souprav). Síla, působící na deformační zóny je ale u obou stejná


Ano, Amper má správnou úvahu.
Když do toho chcete rejpat: Pokud má herkulí kastle nižší tuhost proti žraločí, tak srážka Vectrona se Sharkem by znamenala za jinak stejných podmínek menší škody na Vectronu a o to více pochroumaného Žraloka se všemi z toho plynoucími důsledky: Ve Žraloku za stěnou stanoviště hned začíná salon pro cestující, ta TSI lokomotivní kastle by se do žraloka zavrtala hlouběji. Zpět k proběhlé nehodě: ER20 byla vlastně měkká deformační zóna, takže cestující ve Žraloku měli štěstí, že se nesrazili s tužší EN15227 kastlí...
Život můžeme šálit dlouho, ale nakonec z nás vždycky udělá, k čemu jsme byli stvořeni.
Středa, 04. srpna 2021 - 22:56:49  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3217
Registrován: 4-2014
Článek: Je to důsledek stavu českých železnic, hodnotí Němci.

https://www.novinky.cz/zahranicni/clanek/srazka-vlaku-u-domazlic- je-vysledkem-stavu-zeleznice-v-cesku-tvrdi-nemci-40368159#dop_ab_ variant=0&dop_source_zone_name=novinky.sznhp.box&dop_req_id=U36Cb CZTaAz-202108042054&dop_id=40368159&source=hp&seq_no=1&utm_campai gn=&utm_medium=z-boxiku&utm_source=www.seznam.cz
Chary
Středa, 04. srpna 2021 - 23:03:33  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2615
Registrován: 3-2010
Johny11:
"Chary: Co to je, prosím, "ztráta energetického potenciálu"?
Jako fyzik, vidím při srážce na vodorovné trati, při které se vlaky do sebe zaklesnou, přeměnu kinetické energie dvou těles /Ek = 0,5mv2/ v deformační práci a případně nějakou energii tepelnou. Jelikož se jedná o tělesa, která nejsou ani dokonale pevná, ani dokonale pružná.
Potenciální energie vztažená k rovině trati je před srážkou i po srážce nulová. Pojem "energetický potenciál" vypadá velmi učeně, ale je to blábol."

Pokud je to blábol, tak mě prosím opravte. Jak tedy nazvete to, že souprava o hmotnosti 270 tun jedoucí rychlostí 80 km/h má "nějakou energii", proti ní jiná souprava o hmotnosti 90 tun jedoucí rychlostí 50 km/h má "jinou energii", ty se srazí a ta energie se přemění na deformaci, destukci obou souprav. Ale ne vše jde "do čumáků obou souprav", protože zatímco u toho sharka došlo zjevně k viditelnému poškození čela, ale zbytek soupravy vypadá docela v pohodě (vypadá, nemáme podrobnou analýzu), tak u toho herkula došlo mj. k velkému poškození prvního vozu za lokomotivou, což vyžadovalo zajistné nemalé množství energie, aby se ten vagon tak zlomil a zmuchlal. Takže celá enegie té soupravy za lokomotivou nešla do lokomotivy a potažmo do čelní srážky, ale její nějaká část byla absorbována právě v destrukci a deformaci toho prvního vozu za lokomotivou.
Takže mi promiňte neodbornou formulaci, ale veškerá energie té soupravy za lokomotivou podle mě nešla přímo do lokomotivy a dále do hrotu srážky, ale byla "cestou" částečně pohlcena v deformaci toho prvního vozu. To jsem měl na mysli. Jinými slovy, pokud šly do sebe dvě soupravy 270*80*80 vs 90*50*50, tak na místě srážky nebylo ze strany herkula vše, část byla pohlcena jinde, totiž právě v tom prvním voze. Na druhou stranu u toho sharka to nevypadá, že by druhý vůz soupravy byl nějak výrazně deformován podobným stylem.
Varování: Může obsahovat chyby a překlepy Solidní nechť se věnují obsahu, blbci nimrání se v písmenkách.
Středa, 04. srpna 2021 - 23:03:48  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3218
Registrován: 4-2014
Nystrom - Drážní inspekce, je bohužel kolektiv, který nehodu pouze vyhodnotí a navrhne řešení. Bohužel nesmí nic SŽ, ČD a ostatním dát příkazem, aby provedli nápravná opatření. Takže k čemu ta inspekce vlastně je, když SŽ ani ČD a ostatní se jejími doporučeními nemusí řídit. Tam už dávno měla stát opakovací návěstidla odjezdových návěstidel.
Středa, 04. srpna 2021 - 23:25:41  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1
Registrován: 8-2021
Tak tady čtu ty vaše slinty o dráze a je mi z toho špatně. Proč přispíváte do diskuze když o skutečném provozu na železnici nic nevíte (fandové šotouši) a nebo pracujete na ředitelství. Dnes bohužel zemřeli dva kolegové a žádný z nich úmyslně. Nejhorší smrt je v práci. Vladimír Janáč, výpravčí Nýřany, trať Plzeň-Domažlice (neschovávám se za přezdívky).
Středa, 04. srpna 2021 - 23:29:35  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 880
Registrován: 8-2017
Sonic - to byste chtěl v našich končinách hodně, zvlášť, když mnozí (i zasloužilí) "strojvedoucí" ani neví, co to je UZBHV a jak se provádí
Středa, 04. srpna 2021 - 23:34:34  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 290
Registrován: 7-2017
Ještě jedna věc mne dnes zaujala - DI: "Drážní inspekce nyní na místě šetří přesné příčiny nehody. Podle mluvčího inspekce Martina Drápala zatím není jasné, zda šlo o chybu strojvedoucího či dispečera, nebo selhání techniky". A MD: "Ministr dopravy Karel Havlíček oznámil, že strojvůdce rychlíku nereagoval na znamení ke zpomalení vlaku a projel i návěstidlo v poloze Stůj". Takže taky šotovyšetřovatel....
Středa, 04. srpna 2021 - 23:35:38  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 11389
Registrován: 5-2002
Prosím, neblázni.

Co je to třeba ÚPPDKV???
Tento názor píši jako soukromá osoba prodchnutá celým životem železnicí, nikoliv jako zaměstnanec dopravce nebo člen nějakého spolku.
Středa, 04. srpna 2021 - 23:39:46  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 11390
Registrován: 5-2002
ad Nystrom: Ministr dopravy Karel Havlíček oznámil, že strojvůdce rychlíku nereagoval na znamení ke zpomalení vlaku a projel i návěstidlo v poloze Stůj". Takže taky šotovyšetřovatel....

Doufejme, že ta Domažlická reléovka má záznam a že ho dokázali panu dvojministrovi přebásnit již ve vrtulníku.
Já nejsem zabezpečovák, z mého pohledu strojvedoucího pokud má jeden vlak postaveno, tak druhý by neměl mít postaveno, ale vždy je to jen 99,99%. Stejně jako že na 99,99% bude strojvedoucí reagovat...
Tento názor píši jako soukromá osoba prodchnutá celým životem železnicí, nikoliv jako zaměstnanec dopravce nebo člen nějakého spolku.
Středa, 04. srpna 2021 - 23:42:58  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7536
Registrován: 5-2002
Ano, u nás skrz dvě koleje totálně chaoticky procpeme to, nač Němec potřebuje kolejí 4 až 6. Ale ona nám ta šokalistická propustnost s nasazením ETCS skončí (pro některé to bude velké překvápko), protože už je nepřípustné, aby MA vedlo pod jiný vlak, klíčové slovo je Eschede.

Takže se zakážou i souběžné jízdy, předjíždění na trati a tak?

(Protože když něco vyletí z kolejí po vzoru Eschede, tak to vyletí i z profilu...)
Středa, 04. srpna 2021 - 23:43:17  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 57
Registrován: 8-2015
Luboš_3.21:
"Tam už dávno měla stát opakovací návěstidla odjezdových návěstidel."

[crazy] Stavba nových opakovacích návěstidel byla (naprosto správně) ukončena snad ještě před roke 1989.

Neměl by před vlakem takhle náhodu ještě běžet posel s praporkem?

Píše se rok 2021.
„souhláska-samohláska“, tedy pro BA, BE, BI(Y), BO, BU, CA, CE, … atd.
Středa, 04. srpna 2021 - 23:49:30  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2
Registrován: 8-2021
Ježiš kluci co berete. Jaká releovka má záznam?
Středa, 04. srpna 2021 - 23:58:47  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3220
Registrován: 4-2014
Přemysl Koblic - Opakovačky se staví i dnes. Viz Beroun Závodí, tam jsou opakovačky směrem na Beroun Hl.n. Plzni Křimicích po stavbě koridoru v roce 2008 také je opakovací návěstidlo odjezdového návěstidla L1, Stříbro - také po výstavbě koridoru stojí opakovačka OPř. L1 směrem na Cheb. Takže opakovačky se zřizují i nadále.
Středa, 04. srpna 2021 - 23:59:27  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1450
Registrován: 11-2006
Asdf, Practicus: Chápu, a chápu - tak nic no.

ad záznam reléovky: To sice asi ne, ale ten dálkový systém ovládání (ten samotný přenosový systém) mezi Domažlicemi a Radonicemi by měl být modernizovaný na nějaký elektronický typ, tak to by teoreticky nějaký záznam mít mohlo (ale netuším, zda opravdu má).
Pavel2
Čtvrtek, 05. srpna 2021 - 00:01:17  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 18900
Registrován: 8-2002
Tuto se tu myslím ještě neobjevilo:
https://www.krimi-plzen.cz/a/stret-vlaku-u-domazlic/
https://www.krimi-plzen.cz/a/dnesni-zasah-u-tragicke-srazky-vlaku -video-hasicu/

(Příspěvek byl editován uživatelem pavel2.)
Čtvrtek, 05. srpna 2021 - 00:08:40  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3221
Registrován: 4-2014
Sonic - V Radonicích se montovalo toto:

Kromě již uvedeného dálkového ovládání TZD stanice Chotěšov ze žst.
Stod, instalovaly Sdělovací a zabezpečovací dílny Plzeň ve výhybně Radonice
(kterou podnik AŽD vybavil v roce 1983 reléovým zabezpečovacím zařízením
) dálkové ovládání typ FST se zabezpečeným přenosem, výrobkem firmy Alstom,
Brřndby, Dánsko (dříve Sasib Dedicon Railway a.s.). Zkušební provoz pak již
vyhodnocovala firma SaZ Plzeň.

Takže pokud se to nezměnilo, tak tam je releovka z Dánska.

Čerpáno z této knihy: Zabezpečovací a sdělovací technika tratí západních a jižních Čech
Jaroslav Tlapa



(Příspěvek byl editován uživatelem Luboš_3.21.)
Čtvrtek, 05. srpna 2021 - 00:20:12  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1451
Registrován: 11-2006
Luboš_3.21: Dálkové ovládání TZD stanice Chotěšov ze žst. Stod je rozhodně už minulostí, tam je pár let něco modernějšího (a paradoxně o dost pomalejšího = velká prodleva v přenosu změny stavu/povelu, čili už se tam teď nedá dělat letmé křižování, i když s TZD to prý šlo).

A měl jsem za to, že i dálkové ovládání Radonice bylo před nedávnem modernizováno.
Čtvrtek, 05. srpna 2021 - 00:29:58  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3222
Registrován: 4-2014
Sonic - Neměl byste prosím snímky ovládacího stolu RZZ Stod, pokud by to samozřejmě šlo, můžete p je poslat na můj e-mail. Děkuji. Já vím, ten stůl ve Stodu má 5 sekcí a ze čtvrté a páté sekce se ovládá výhybna Chotěšov.
Čtvrtek, 05. srpna 2021 - 00:53:00  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1453
Registrován: 11-2006
Luboš_3.21: Viz vedlější sekce o zab. zař.: https://www.k-report.net/presmerovani/?prispevek=4358670 a mail.
Čtvrtek, 05. srpna 2021 - 00:55:15  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3223
Registrován: 4-2014
Sonic - Děkuji.
Čtvrtek, 05. srpna 2021 - 01:17:11  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 366
Registrován: 10-2018
Chary:
"zatímco u toho sharka došlo zjevně k viditelnému poškození čela, ale zbytek soupravy vypadá docela v pohodě (vypadá, nemáme podrobnou analýzu), tak u toho herkula došlo mj. k velkému poškození prvního vozu za lokomotivou, což vyžadovalo zajistné nemalé množství energie, aby se ten vagon tak zlomil a zmuchlal. Takže celá enegie té soupravy za lokomotivou nešla do lokomotivy a potažmo do čelní srážky, ale její nějaká část byla absorbována právě v destrukci a deformaci toho prvního vozu za lokomotivou"

Protože kinetická energie neni kumulována na čumáku vedoucího vozidla, ale distribuovaná po celé hmotnosti soupravy. Mašina se zarazila o sharka a zatlačila ho svojí kinetickou energií zpátky, ale velká část energie byla rozložena po dalších vozech a ta splácla první vagon proti zadku zpomalené mašiny. A shark za sebou neměl takovou hmotnost dalších vozů, tak to opticky přežily líp, ale buhví co utrpěly za vnitřní zranění.

Jinak při srovnatelné celkové energii srážky* je při zjednodušenym pohledu celkem jedno, kdo jel a kdo stál a jaký byl poměr rychlostí, prostě se to nějak rozloží po deformačních zonách dle jejich tuhosti a hmotnosti, a i ten vůz za lokomotivou se stal vlastně součástí další deformační zóny pro vozy za ním. V detailu samozřejmě záleží i "jak se to trefí" na milimetry a jistě i na střetové rychlosti, protože buď se něco jen ohne a klade dál odpor, nebo se to rovnou ulomí. Nechtěl bych na to vymejšlet simulaci.

* (na rozdíl od laických představ o "součtu rychlostí" jde samozřejmě o součet kinetických energií, a k tomu shark při menší rychlosti i hmotnosti přispěl jen marginálně)

(Příspěvek byl editován uživatelem prag.)

(Příspěvek byl editován uživatelem prag.)
Čtvrtek, 05. srpna 2021 - 07:02:39  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 24804
Registrován: 5-2002
Když už tady děláte fyzikální rozbory, tak nezapomínejte na to, že tady má navrch zákon zachování hybnosti. Z toho vám pak vyjde změna energie.
Zakažte tužky! Zanechávají uhlíkovou stopu...!
Čtvrtek, 05. srpna 2021 - 07:35:48  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2349
Registrován: 6-2019
Tak tady čtu ty vaše slinty o dráze a je mi z toho špatně.
Tak to si příležitostně zajděte na přezkoumání psychické způsobilosti k výkonu Vaši profese, neboť to vypovídá o tom, že jí zjevně nejste schopen vykonávat (když vás rozhodí pouhá diskuze).
doch liebe keinen von der Eisenbahn
doch liebe keine ausm Tagebau

Čtvrtek, 05. srpna 2021 - 08:25:47  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 451
Registrován: 7-2017
Mám dotaz - v masmédiích se řeší, že Němci poukazují na to, že máme málo zabezpečené tratě.
Ale když se podívám na infomace, které byly k nehodě u Domažlic publikovány, tak mi vychází to, že se srážka stala kousek od stanice (konce rychlíku zůstal ještě na zhlaví?).
Dokázal by tedy nějaký německý zabezpečovač zapůsobit tak, aby srážku tohoto typu odvrátil (nebavím se o ETCS).
A ještě dotaz druhý, navazující - kolik procent tratí v Něměcku už je zabezpečeno ETCS?
Díky
Miroslav_ Zikmund
Čtvrtek, 05. srpna 2021 - 08:55:19  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 873
Registrován: 2-2016
Sonic : na plánku výhybny Radonice z roku 2008 odvrat zakreslen je.

Němečtí kritici "málo zabezpečených" tratí by měli navštívit opravdu SUPERZABEZPEČENOU trať Bad Schandau - Sebnitz - Dolní Poustevna (Niedereinsiedeln), na níž je bezpečnost zajištěna podle předpisu - českou terminologií "Předpis pro zjednodušené řízení dopravy D3". Patrně evropským unikátem je styk dvou D3 na GRENZE ...
Však také ta pravidla pro styk D3 (všechny materiály dohromady) jsou pěkně tlusté - násobeno tím, že musí být dvojjazyčně ... Nepochybně obsáhlejší než materiály upravující styk dvou drah (provozu na infrastruktuře) mezi dopravnami Dolní Žleb CZ a Schöna DE.
Čtvrtek, 05. srpna 2021 - 08:57:09  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 477
Registrován: 8-2017
Petr-simral 11389: ÚPPDKV - Úplně Po P..i Do Konce Vojny, taky jsi sloužil vlasti před revolucí.
Čtvrtek, 05. srpna 2021 - 09:04:18  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1331
Registrován: 5-2002
Ano, je to spiknutí, začalo přesně ve chvíli, kdy ses narodil a nepochybuju o tom, že za to jednou někdo zaplatí.

Sice jsem nic takového neřekl, nemyslím si to, ale klidně si to mysli a prezentuj, když ti to udělá dobře.



ohnutý rám těžkého stroje na Ex a poměrně zachovaný daleko lehčí Shark
u toho sharka to nevypadá, že by druhý vůz soupravy byl nějak výrazně deformován podobným stylem

Do Sharka nevrazila zezadu souprava.

ať si to dopravce vyřídí se správou dráhy Jenže tady zpoždění nebylo, jel s náskokem.

Bram 12716 [ok], jenže on to RadekŠ popsal vcelku přesně, proč "to nešlo". Ono je jednodušší 40 let diskutovat a vymlouvat se na propustnost. Jako by odstraňování hromady i několikrát za měsíc tu propustnost zvyšovalo. Přitom zavření hlavních tratí na čtvrt roku a více propustnosti asi nevadí. A snížení propustnosti kvůli ETCS (díky, Slídil) taky nevadí.

pokud má jeden vlak postaveno, tak druhý by neměl mít postaveno, ale vždy je to jen 99,99%. Stejně jako že na 99,99% bude strojvedoucí reagovat...

Já si myslím, že v reálu ty pravděpodobnosti budou někde úplně jinde. Projetých šajb z viny fírů je každý rok mnoho, zatímco z viny reléovky - to se snad stalo jen jednou někde u Vrútek na releovce Ericsson někde v 50/60tých letech a i tam to byla vina výrobcem neschválené úpravy ZZ.

Dokázal by tedy nějaký německý zabezpečovač zapůsobit tak, aby srážku tohoto typu odvrátil (nebavím se o ETCS).
PZB ani LZB by této srážce zabránila. Podmínky jsou:
1. správná stavební konfigurace výhybny (viz poznámka RadekŠ 11643) - výhybna by musela být o cca 200 metrů delší, nebo by se o cca 200 metrů zkrátila užitečná délka vlaku, nebo by se musely vložit odvratné výhybky.
2. Fíra se nepokusí projet vědomě schválně (a i tak by projel jen max 39 km/h).
3. A jako bonus by to celé stálo zlomek ceny instalace ETCS a neneslo by to s sebou podmínku odstavení z provozu všech starších vozidel. Důvody proč "to nešlo" popsal RadekŠ.

(Příspěvek byl editován uživatelem Petr Barchánek.)
From station to station, back to Düsseldorf City
Meet Iggy Pop and David Bowie
Trans-Europe Express
Čtvrtek, 05. srpna 2021 - 09:27:23  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2350
Registrován: 6-2019
PB: Mno, já si tedy v životě na žádný kdyby nehraju. Takže úvahy o tom, co mohli naši dědové před 40 lety udělat jinak jsou úplně zbytečné. Mohli, no a?
Ta přestavba všech dopraven i TK stejně bude, mmj. i kvůli ETCS, čili tyhle myšlenkové pochody nechápu.

ad Vaše starší poznámka o muzejních železnicích. Ano, muzejní vozidla patří na muzejní železnice. Tak už to prostě bude a já si kvůli tomu rozhodně rodidla trhat nebudu. Svět se mění a nepíšou se devedesátky a i představy o moderní železnici jsou trochu jinde.
doch liebe keinen von der Eisenbahn
doch liebe keine ausm Tagebau

Čtvrtek, 05. srpna 2021 - 09:39:37  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 11646
Registrován: 4-2003
opsal vcelku přesně, proč "to nešlo". Ono je jednodušší 40 let diskutovat a vymlouvat se na propustnost....ůvody proč "to nešlo" popsal RadekŠ.

Barchánku, jenom překrucuješ a manipuluješ realitu jak se ti zrovna hodí a ve výsledku je to na úrovni tvrzení, že na nás sypou covid z práškovacích letadel, protože RŠ viděl někde Z-37 Čmeláka.

Propříště pro me laskavě udělej jedno, neber si mě do úst.
BPS M7, Giesecke & Devrient Currency Technology GmbH

Čtvrtek, 05. srpna 2021 - 09:48:52  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4
Registrován: 8-2021
Nystrom č.příspěvku 290:
Copak Havlíček..., Hovínka cz opsaly údajně jeho prohlášení z Twitteru, kde blekotá o nějaké žluté barvě [biggrin]- což mě trochu již samotné zarazilo a po přečtení jeho CV na Wiki jsem se zamyslel co zase za individum dělá ministra dopravy, tedy spíš všeho - Neříkám, že by pán minister měl znát vše, ale v odvětví potažmo názvosloví by se měl trochu přeci jenom orientovat, když se vyjadřuje veřejně.Tenhle neodborný výraz, říct vyučujícímu z předmětu Doprava ( mimochodem působil dlouhá léta jako výpravčí a prošel i jiné pozice - takže chlap z provozu), tak nám nakope gule..... Takto pan minister je stejně důvěryhodný opravdu jako šotouš.
Čtvrtek, 05. srpna 2021 - 09:56:10  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4006
Registrován: 5-2002
Otázka pro znalé. Vlak jede rychlostí 90 km/h (25 m/s), strojvedoucí obslouží "živáka" (dejme tomu u předvěsti v Radonicích) a v tu chvíli zkolabuje. V kterém místě začne vlak brzdit a kde zastaví (za předpokladu volné trati před sebou)?
Vzdálenost mezi PřL a VjS je cca 2 km, neboli 90 s jízdy...
Ostatně soudím, že EU musí být rozpuštěna a nahrazena funkčním hospodářským společenstvím. Čím dříve, tím lépe...

Nejchráněnější organismus v Absurdistánu? Kůrovec - kvůli tomu obětovali celou Šumavu...
Čtvrtek, 05. srpna 2021 - 09:57:34  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7397
Registrován: 9-2005
PZB by tuto srážku dokázal přinejmenším 6mirnit, protože tento starý zabezpečovač nedovolí projetí Stůj vysokou rychlostí ani kdyby strojvedoucí chtěl. Takže ten Ex by možná vjel až do cesty Šarykovi, a ten do něj vrazil, ale střetová rychlost by byla asi poloviční. A další věcí je, že u toho PZB by musely být prokluzy
to znamená za odjezdovým návěstidlem by byla větší vzdálenost k ohrožené výhybce, nez v Česku. Nebo odvrat. Tím by nejspíš ani nenastalo dojetí čela Ex do té ohrožené výhybky.
Psal jsem to laicky.


Německáefiaba vyjádření železniční organizace jsou 5aky pěkné hovadiny, když tam dotyčný píše, že české LVZ a jeho deriváty jsou lepší, než PZB. To teda nejsou. LVZ má jen jedinou výhodu oproti PZB: LVZ je liniové VZ, přesto však nezastaví vlak před stůj, stůj lze obslužnými úkony projet vysokou rychlostí a frčet dál.
Stránky o lok. 109E: http://109-e.wgz.cz
Jan_perner
Čtvrtek, 05. srpna 2021 - 09:58:07  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 291
Registrován: 10-2002
22michal:
"Mám dotaz - v masmédiích se řeší, že Němci poukazují na to, že máme málo zabezpečené tratě.
Ale když se podívám na infomace, které byly k nehodě u Domažlic publikovány, tak mi vychází to, že se srážka stala kousek od stanice (konce rychlíku zůstal ještě na zhlaví?).
Dokázal by tedy nějaký německý zabezpečovač zapůsobit tak, aby srážku tohoto typu odvrátil (nebavím se o ETCS).

Díky"

Při klasickém primitivním INDUSI by Lokführer musel reagovat už na tu výstrahu - stisknout tlačítko a do určité doby začít zpomalovat. Takže by to reagovalo dřív, než až při projetí stůj.
Ale kdyby se hodně snažil, tak by se mu stůj projet podařilo (sníženou rychlostí), než by to znovu reagovalo.
Ceterum autem censeo ČD a.s. esse delandam
Čtvrtek, 05. srpna 2021 - 10:00:10  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7398
Registrován: 9-2005
Kolaps strojvedoucího Ex je předmětem pitvy.
Příčin může být samozřejmě více, než jen nerespektování návěstí fírou.
Stránky o lok. 109E: http://109-e.wgz.cz
Čtvrtek, 05. srpna 2021 - 10:08:36  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 351
Registrován: 1-2021
Když to s tebou švihne, tak těžko budeš mačkat bdělost. Když se ti udělá blbě, je předpoklad, že každý se pokusí hned zastavit, nikoliv dál mačkat.
Čtvrtek, 05. srpna 2021 - 10:11:52  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1332
Registrován: 5-2002
Ani covid ze čmeláků, ani Trump ani spiknutí. Opět platí předchozí věta, klidně ještě vymysli a podsuň další kravinu, no problem.

Propříště pro me laskavě udělej jedno, neber si mě do úst.

Radku, pokud to tady hodláš vést na úrovni pískoviště před mateřskou školkou, tak: ty sis začal. Jestli ti vadí, jak regauju na tebe, tak běž tisknout další peníze na dotace velkým klukům do ETCS abychom my nemohli jezdit a oni ano, nereaguj na mě (nebo mi alespoň ve svých reakcích nepodsouvej něco, co jsem neřekl), bude po problému.

PS. Jen vůbec nevím, proč se urážíš ausgerechnet za to, že jsem tady poukázal na tvůj přesný rozbor příčin současného stavu, kdy se dá v roce 2021 proletět kolem červené kilo stejně jako před sto lety.


strojvedoucí obslouží "živáka" u předvěsti Pokud nezačne dostatečně intenzivně brzdit po projetí výstrahy a potvrzení (i pro pána 742 z Kytlic: i pokud to s ním náhodou šlehne ausgerechnet mezi potvrzením a zahájením brždění), tak se spustí rychlobrzda a zastaví čelo soupravy ještě před návěstí stůj. Má to samozřejmě podmínky správné funkce ZZ, dostatečných vzdáleností mezi návěstidly, správné funkce brzd a správného zadání dat do přístroje.
From station to station, back to Düsseldorf City
Meet Iggy Pop and David Bowie
Trans-Europe Express
Čtvrtek, 05. srpna 2021 - 10:20:09  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3019
Registrován: 8-2010
Někdy před pěti lety se ke mně dostala jistá statistika sestavená z dat tehdejší SŽDC, s.o. s názvem "Nedovolené jízdy vlaků za návěstidlo podle následků mimořádné události" a tam se psalo, že 67 % nedovolených jízd vlaků za návěstidlo se obejde bez následků, ve 28 % dojde k rozřezu výhybky, zbývajících 5 % připadá na srážku, vykolejení nebo najetí do zarážedla s tím, že z těchto 5 % činí konkrétně srážka vlaků pouhá 3 %.

Pramen: https://ct24.ceskatelevize.cz/domaci/3350480-na-trati-planujeme-s ystem-etcs-rika-k-nehode-na-chodsku-sef-spravy-zeleznic
A když se podívám na sumární počet případů z roku 2020 - viz tabulka výše - kterých bylo celkově 64, tak z toho mi ty odkazovaná 3 % vychází jako cca. 1,92 událostí za rok. Je to moc nebo málo ? No, asi jde o to, kolik u toho zahyne lidí...[smrt]
Desiro
Čtvrtek, 05. srpna 2021 - 10:20:19  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3851
Registrován: 2-2004
Pozitivně na této debatě vnímám, že zde nikdo neprovádí šotovyšetřování (opravdu je to posun správným směrem proti třeba diskuzi k Moravanům blahé paměti), takže se toho musel chopit šotovyšetřovatel Havlíček :

Jaké jsou po vyšetřování nehody na Domažlicku (rozhovor vznikal ve středu 4. srpna večer, pozn. red.) prozatím závěry?
Všechno je ve fázi vyšetřování, takže nechceme předbíhat. Faktem je to, že strojvedoucí německého vlaku přejel žlutou a následně i červenou na návěstidle a pak se střetl s osobním vlakem. Je třeba ještě říct, že strojvůdci bliká červená kontrolka v momentě, kdy se k návěstidlu blíží. Těžko říct, co všechno k tomu vedlo a co se odehrávalo v kabině, jestli tam byla nějaká zdravotní indispozice. Teoreticky mohlo nastat i technické selhání na německé lokomotivě. To právě nyní zjišťujeme, ale je patrné, že strojvůdce projel na červenou.


Vůbec je mi z celého toho rozhovoru šoufl. Kdo je těch 15 největších odborníků na zabezpečení železnice?
Život můžeme šálit dlouho, ale nakonec z nás vždycky udělá, k čemu jsme byli stvořeni.
Chary
Čtvrtek, 05. srpna 2021 - 10:20:29  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2616
Registrován: 3-2010
Prag #366, děkuji za upřesnění, je to to, co jsem si myslel. Mimochodem ten blábol o "součtu rychlostí" půjde asi těžko vymýtit, když to používají i "profesionální novináři", dokonce s dopravními znalostmi. [uhoh]
Varování: Může obsahovat chyby a překlepy Solidní nechť se věnují obsahu, blbci nimrání se v písmenkách.
Čtvrtek, 05. srpna 2021 - 10:22:58  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 6
Registrován: 8-2021
Sice neověřeno, ale údajně mezi UL-Zapad a hl.n něco vykolejeného.
Čtvrtek, 05. srpna 2021 - 10:28:10  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 343
Registrován: 6-2012
Johny11:
"Chary: Co to je, prosím, "ztráta energetického potenciálu"?"
Hele Johny, můžeš prosím zareagovat na Charyho a říct nám jak teda správně nazývat kinetickou energii, kterou mají okamžik před kolizí dvě tělesa (lokomotivy)?

(Příspěvek byl editován uživatelem Karbanátek99.)
Petr_hradecký
Čtvrtek, 05. srpna 2021 - 10:33:34  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4410
Registrován: 4-2015
@zveroboj85: oficiálně oprava poruchy trakčního vedení v UnL západ...

@Desiro: on něco podobného říkal už v živém vstupu ČT v poledních zprávách, myslím, že místo "přejel" říkal "projel žlutou"... [uhoh]

(Příspěvek byl editován uživatelem Petr_hradecký.)
Na K-Reportu od 2012.
Modely amerických trucků - dcp.wz.cz
Čtvrtek, 05. srpna 2021 - 10:48:35  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4725
Registrován: 9-2003
Mne na Schotoüberministrovi Havlíčkovi zejména fascinuje, jak neustále nezapomíná zdůrazňovat strojvedoucího NĚMECKÉHO vlaku, který jel s českým stojvedoucím na licenci ČD.
No ještě štěstí, že to nebyla žlutá souprava, to by teprve nastalo to pravé sračkobití.
NOBLE BRICKS
Čtvrtek, 05. srpna 2021 - 10:54:16  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 11391
Registrován: 5-2002
Jo jo. A ještě by nám mohl pan superministr ukázat tu blikající červenou kontrolku, kterou prý někde máme...
Tento názor píši jako soukromá osoba prodchnutá celým životem železnicí, nikoliv jako zaměstnanec dopravce nebo člen nějakého spolku.
Čtvrtek, 05. srpna 2021 - 10:57:42  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7
Registrován: 8-2021
Omlouvám se za mystifikaci - jen co ráno říkala přítelkyně, že známý tam něco viděl.
Čtvrtek, 05. srpna 2021 - 11:04:01  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3020
Registrován: 8-2010
A ještě doplnění předchozího příspěvku č. 3019:
Počet projetých návěstidel je obecně v nějakém vztahu k rozsahu drážní sítě, resp. je závislý na odjetých vlkm - třeba v Německu mají 40 826 km železničních tratí a počet projetých návěstidel dle veřejně dostupných dat činí ročně cirka 500 - 520 případů. Pokud by i tady platila pro srážku vlaků ona zmiňovaná 3 %, tak by to znamenalo cirka 15 srážek vlaků každý rok...no jo, jenže v Německu má přes 80 % tratí nebo ještě víc bodový vlakový zabezpečovač, který ten vlak při projetí Stůj zastaví, že ?...[vypravci]
Čtvrtek, 05. srpna 2021 - 11:07:08  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 199
Registrován: 8-2017
S4991023: Velmi přesný postřeh. Kromě zdůrazňování německého původu vlaku ("viníka") ještě jedna jeho dějová linka ze včerejších ÚK: Trať je na našem území v daném stavu proto, protože Němci dlouho odmítali uvést svou přeshraniční část do seznamu priorit k modernizaci. Naštěstí on, Havlíček, je k tomu před týdnem (?) dokopal, takže už teď bude vše v naprostém pořádku.
Prostě jen další kamínek do nacionálního ladění předvolební kampaně v režii Agrofertu a jeho přidružených organizací.
Desiro
Čtvrtek, 05. srpna 2021 - 11:15:02  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3852
Registrován: 2-2004
Člověk by si řekl, že je ten rozhovor takový kostrbatý, protože mohl být vedený rychle (jinak by Havlíček nemohl stíhat tolik funkcí), ale ta marketingová linka je tam jasně patrná.
Život můžeme šálit dlouho, ale nakonec z nás vždycky udělá, k čemu jsme byli stvořeni.
Čtvrtek, 05. srpna 2021 - 11:23:01  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3
Registrován: 9-2020
„Je třeba říct, že naše tratě jsou zabezpečené, ale je otázka, zda se dodržují pravidla. Nemůžete nic stoprocentně vymýtit,“ poukázal ministr.
Petr_hradecký
Čtvrtek, 05. srpna 2021 - 11:27:13  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4411
Registrován: 4-2015
No vždyť, všichni "Ano, líp už bylo" nejsou politici, jsou to populisti a marketéři. A populista samozřejmě neudělá nic, čím by ztratil hlasy a "přízeň". Je jedno kolik to stojí peněz, prestiže státu i třeba obětí na životech, lidi musí vidět jak řečený "maká pro lidi"...

A víte, co je nejhorší? Kolik lidí na ně nadává a pak se se stejně nechají koupit za koblihu... [uhoh][angry]

Sorry za OT, která sem vůbec nepatří [blush]
Na K-Reportu od 2012.
Modely amerických trucků - dcp.wz.cz
McBain
Čtvrtek, 05. srpna 2021 - 11:37:54  
Administrátor
Číslo příspěvku: 26816
Registrován: 5-2002
S4991023:
"Mne na Schotoüberministrovi Havlíčkovi zejména fascinuje, jak neustále nezapomíná zdůrazňovat strojvedoucího NĚMECKÉHO vlaku, který jel s českým stojvedoucím na licenci ČD."

Německý vlak s německou lokomotivou, a ještě k tomu u Domažlic.

Fakt gzblití.