Diskuse » Železnice » Železnice bývalého SSSR » Archiv diskuse Železnice bývalého SSSR do 06. 5. 2021 « předcházející | další »

Archiv diskuse Železnice bývalého SSSR do 06. 5. 2021

dolů
hledání | obrázky (odtud | na mapě) | strom | 3 hod. | 1 den | týden | vzhled | nápověda
odhlášení | přihlášení | úprava profilu | registrace | seznam uživatelů | moderátoři
   autor příspěvek
Mladějov
Pondělí, 19. dubna 2021 - 10:00:42  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 16375
Registrován: 3-2007
Bram:
"Archivovány mám i všechna pravidelná i zvláštní čísla dávno zaniklého časopisu Železnice. A když tento časopis vždy vytáhnu na světlo boží, tak si vzhledem k jeho kvalitám skoro vždy říkám, že by mnozí ocenili, kdyby tento časopis někdo naskenoval a dal ho zájemcům k dispozici, samozřejmě vše s ohledem na autorská práva. "

Ale jo, "starej Bauer", jak časopisu říkám já, byl moc pěkný a vyvážený.
Jen to holt nezvládali s tiskárnou a vycházením, měsíčník a zpoždění dva měsíce, pak náhodné výstřely, do toho masové rozšíření internetu (takže zcela neaktuální obsah vč. různých zvláštních jízd), tak to dopadlo, jak to dopadlo.

On taky J.B. se uměl o svém koníčku taky hezky vyjadřovat a nebyl to jen nějaký hloupý šotouš s IQ 80 a tomu odpovídajícím vystupováním (tak mi jeden takový naskočil hned..[proud])
Taky mu ultras těžce vyčítali jeho úvodníky (v jeho časopise!).

No a čtení o tom, jak se v roce 1974 vydal vlakem do Rakouska a neměl skoro ani na nocleh (vysokoškolský učitel!) působí dneska jako z jiného světa, ale tak jsme prostě žili.
Mladějov
Pondělí, 19. dubna 2021 - 10:09:58  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 16376
Registrován: 3-2007
Bram:
"


Rusko moc dobře ví, že proti němu zase nikdo nezasáhne, protože toto území nikdo jiný (krom Ukrajiny) ani nepotřebuje. "

Tak je tam průmysl, zásoby uhlí..na druhé straně Ukrajiny není nic.

Nezasáhne..zasahoval "někdo" kvůli Maďarsku 1956, Československu 1968?

Přece nikdo nerozpoutá kvůli kusu cizí země, která není v jeho vojenském paktu, válku s jadernou mocností a třeba i třetí světovou válku.
Pondělí, 19. dubna 2021 - 10:19:21  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 12365
Registrován: 4-2003
Mladějov:Ale jo, "starej Bauer", jak časopisu říkám já, byl moc pěkný a vyvážený.

Byl to velmi pěkný a hlavně vyvážený časopis [wink].

Jen to holt nezvládali s tiskárnou a vycházením, měsíčník a zpoždění dva měsíce, pak náhodné výstřely, do toho masové rozšíření internetu (takže zcela neaktuální obsah vč. různých zvláštních jízd), tak to dopadlo, jak to dopadlo.

To bylo nejspíš kvůli tomu, že časopis byl jako zdroj obživy zejména počátkem devadesátých let zcela nejistou záležitostí. Takže jeho šéfredaktor neměl důvod opouštět Strojní fakultu ČVUT coby naopak jistý zdroj příjmů pro rodinu. A byla by to škoda i z hlediska studentů Strojní fakulty, protože jeho přednáškám (nikoliv cvičením, na to jsem měl někoho jiného), které jsem navštěvoval, se nedalo nic vytknout. Přehledné a vyvážené, asi jako časopis, který vedl a o kterém se tu bavíme [wink].
Mladějov
Pondělí, 19. dubna 2021 - 10:25:44  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 16377
Registrován: 3-2007
To je falešné dilema - on by samozřejmě ten měsíčník(!) vydávat při práci samozřejmě stíhal, jen s tím prostě neměl zkušenosti (a kontakty).

Přednášky hezké, na pár jsem na strojárně byl a na jeho tématických promítáních tamtéž taky.
Ale to už je fakt dávno.
Pondělí, 19. dubna 2021 - 10:27:52  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 12366
Registrován: 4-2003
Mladějov:Tak je tam průmysl, zásoby uhlí..na druhé straně Ukrajiny není nic

To jsou ale strategické zdroje z pohledu Ruska, ne však z pohledu zemí EU, kde se od využívání uhlí rychle opouští a železná ruda se coby surovina dá koupit v případě potřeby i jinde, což se v případě EU také děje.


Nezasáhne..zasahoval "někdo" kvůli Maďarsku 1956, Československu 1968?

Nezasahoval, protože to by hrozilo rozpoutáním třetí světové války.


Přece nikdo nerozpoutá kvůli kusu cizí země, která není v jeho vojenském paktu, válku s jadernou mocností a třeba i třetí světovou válku.

Ale to přeci všichni vědí a počítá se s tím.

Bububu se ovšem udělá, zavedou se sankce vůči Rusku a Rusko navíc už navíc nemá možnost ekonomicky vysávat své bývalé satelity, tj. i nás. A to úplně stačí, protože to postihne Rusko víc než dostatečně [wink].
Pondělí, 19. dubna 2021 - 10:59:23  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 161
Registrován: 7-2017
UZ zavedly embargo na dodávky železnorudných peletek původem z Ruska po širokorozchodné trati do "Ganisky" pro USS steel v Košicích.
Pondělí, 19. dubna 2021 - 15:21:09  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 391
Registrován: 6-2016
intelpetr:
"Ta Abcházie je nějaký sousední stát?"
Co se týče různých defacto států podél ruských hranic, tak Abcházie a Jižní Osetie jsou z ruského pohledu samostatné státy, z mezinárodního pohledu území Gruzie. Krym je de iure Ukrajina, de facto Ruská federace. Doněck a Luhansk zatím i Rusko uznává jako území Ukrajiny (v současné vyhrocené situaci se to samozřejmě může rychle změnit).
Ahmad_Šáh_Masúd:
"Ve světle posledních událostí myslím budeme rádi, že to půjde alespoň na Ukrajinu (tedy to, co z ní zbyde, až se v Kremlu usmyslí si zase jednou povyrazit na dočasnou dovolenou. Bydlet v Mariupolu, tak už balím kufry...)."
Ano, máte pravdu, letos to na cestu do Ruska moc nevidím. Zaprvé si myslím, že z politických důvodů nechá Rusko s většinou západních zemí hranice zavřené (až na pár spřátelených/dovolenkových zemí, kterým na léto hranici otevře). Zadruhé, pokud Česká republika zcela přeruší diplomatické styky s RF, tak pro české občany ani nebude bezpečné cestovat do Ruska. Škoda, mrzí mě, že země, kde jsem se narodil, se pustila do diplomatické války se zemí, odkud pochází mí rodiče. [sad] Nicméně i tak je v postsovětském prostoru řada možností, kam vycestovat na výlet. Kromě Ukrajiny to teď jde i do Gruzie, Arménie nebo Uzbekistánu. To už je docela slušná nabídka.
Pondělí, 19. dubna 2021 - 15:59:48  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3933
Registrován: 3-2006
on by samozřejmě ten měsíčník(!)
Železnice byla dvouměsíčník.
Upozornění: Příspěvek může obsahovat stopy ironie, cynismu a černého humoru.
Vyrobeno v závodě, který zpracovává vzdálené vize, bláznivé sny a šílené nápady.
Pondělí, 19. dubna 2021 - 16:46:10  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 14396
Registrován: 8-2012
Jinak v případě Ukrajiny také očekávám agresi ze strany Ruska, kdy prohlásí oblast v širším okolí Doněcka za své území a obsadí jí svojí armádou
Nelze samozřejmě vyloučit, že se tak z ideologických důvodů může stát, ale:
1) Rusko nepotřebuje Donbas jako své území, ale jako území "ukrajinské", skrz které bude moci dále rozesírat celou zemi ála Jižní Osetie nebo Podněstří - tyhle "zamrzlé konflikty" mají pro Rusko větší cenu než příslušné území, protože pak ani Gruzie, ani Moldávie, ani Ukrajina nemůžou otočit kormidlo jinam (resp. Gruzie se o to pokusila a skončilo to právě Abcházií a Jižní Osetií);
2) místní kápové a jejich soukromé armády jsou samozřejmě radši, když jsou sice malými, ale neomezenými vládci území, jehož drancování jako byznysplán jim na pohodlný život stačí, a rozhodně nestojí o začleňování do Ruska, kde by byli maximálně nějakými úředníky z mnoha, navíc snadno odvolatelnými (a uvěznitelnými/zmizelitelnými) gosudarem Voloďou - čili by to obsazení taky mohlo skončit light verzí Čečenska;
3) ani nadšení zbylého obyvatelstva DLR + LLR (kdo měl ruce, nohy a aspoň trochu hlavu, tak už je dávno pryč) z Ruska už dávno není takové, jako v roce 2014 - ne že by u něj byla Ukrajina populárnější, ale za těch pár let už dokázalo vystřízlivět a zjistit, že ráj na zemi se nekoná, že je to naopak horší, že možností, práv a peněz je ještě míň, zato každodenní anarchie a riziko přimotání se k nějakému mafiánskému konfliktu větší a za to mají akorát každodenní dávku propagandy;
4) v Donbasu je úplné HOVNO, průmysl zničený, rozkradený (popř. jede jen jako dojná kráva pro lokální mafiány), doly zatopené, už osmým rokem nulové nejen investice, ale i průběžná údržba - to je dlouhodobě spíš koule na noze vyžadující hromadu peněz než tvořící zisk, maximálně to ještě pár let exploatovat a za levno vyvážet, než se to rozsype úplně.

Mimochodem, největší voser prý není dostat se z DLR/LLR do Ruska nebo na Ukrajinu, ale dostat se z DLR do LLR anebo opačně [happy].
電車オタク
Mladějov
Pondělí, 19. dubna 2021 - 18:05:20  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 16381
Registrován: 3-2007
Alex7:
"Škoda, mrzí mě, že země, kde jsem se narodil, se pustila do diplomatické války se zemí, odkud pochází mí rodiče. "

No já bych jako důvod viděl, proč vašimi penězi podporovat Putina (Kima ap.)

V devadesátkách (Jelcin) jsem jim fandil, no návrat k temnu jim nepomůže - to vyhovuje jen té nej..věrchušce a mafii (oligarchii).

Snad teda radši svoje prachy utratím na Ukrajině, než v Rusku.
Mladějov
Pondělí, 19. dubna 2021 - 18:07:01  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 16382
Registrován: 3-2007
Mikulda:
"on by samozřejmě ten měsíčník(!)
Železnice byla dvouměsíčník."

Pardon, pravda. Tím spíš.
Úterý, 20. dubna 2021 - 07:41:24  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 12369
Registrován: 4-2003
T. H.:Nelze samozřejmě vyloučit, že se tak z ideologických důvodů může stát, ale:

Byl bych velice rád, kdyby to dopadlo tak, že si Rusové dají pohov. Jen mi přijde, že akce už je rozjetá natolik, že couvnutí od ní by znamenalo ukázku slabosti a to se Putinovi teď moc nehodí i přes to, že obsazení východních oblastí Ukrajiny je velice nákladný podnik, který si Rusko ve své nedobré ekonomické situaci nemůže dovolit.


Mikulda:Železnice byla dvouměsíčník.

Přesně tak a proto jsem psal o cca třiceti číslech (včetně speciálů), co za těch zhruba pět let existence časopisu vyšly.


Mladějov:To je falešné dilema - on by samozřejmě ten měsíčník(!) vydávat při práci samozřejmě stíhal, jen s tím prostě neměl zkušenosti (a kontakty).

Zkus několik věcí najednou: Učit na ČVUT (patrně to měl na HPP), dělat šéfredaktora časopisu a ještě se věnovat rodině. Zjistíš, že vše dělat na plno nejde a něco musíš ošidit, protože den má jen 24 hodin. Šidíš li časově rodinu, prská manželka. Šidíš li časově šéfredaktorování, časopis vychází nepravidelně a časem zanikne. Šidíš li časově své hlavní zaměstnání, můžeš dostat padáka, byť ČVUT byl zcela určitě zaměstnavatel celkem benevolentní a mnoho vedlejšáků v pracovní době svých odborných asistentů, docentů a profesorů přehlížel a přehlíží patrně dodnes. Tak si tedy vyber, co je možné udělat. Ještě je tu jedna možnost: Budeš chrápat míst osmi hodin jen čtyři až pět hodin, ale to se také nedá dlouhodobě vydržet. Tohle mělo fakt jediné řešení, přípravě časopisu by se někdo tehdy musel věnovat na plný úvazek, pak by měl časopis šanci přežít. Navíc to bylo v době, kdy časopis nešlo udělat doma na počítači a poslat ho akorát do tiskárny. To šlo až mnohem, ale mnohem později.
Úterý, 20. dubna 2021 - 09:58:34  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 14403
Registrován: 8-2012
Jen mi přijde, že akce už je rozjetá natolik
Jak moc rozjetá? Tohle je (zatím) jen demostrace síly, spíš vzkaz Bidenovi (který se s Rusáky zřejmě srát nehodlá), že "tady je Krakonošovo". A taky aby Bidenova podpora Zelenskému nevybláznila horké ukrajinské hlavy...
電車オタク
Úterý, 20. dubna 2021 - 10:43:16  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1781
Registrován: 11-2005
Bram:
"zavedou se sankce vůči Rusku a Rusko navíc už navíc nemá možnost ekonomicky vysávat své bývalé satelity, tj. i nás. A to úplně stačí, protože to postihne Rusko víc než dostatečně"

Když to právě nějak nefunguje a to dlouhodobě. Na mě to dělá dojem, že Rusko radši vnitřně krvácí a chcípá hlady, než aby upustilo od vnější agrese a neustálé snahy být světovou "velmocí".
Úterý, 20. dubna 2021 - 11:07:46  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 12370
Registrován: 4-2003
Libcha:Když to právě nějak nefunguje a to dlouhodobě.

Ale funguje, byť to zasahuje samozřejmě ty nejchudší vrstvy ruských obyvatel. Oligarchů se to samozřejmě nikterak nedotkne.


Na mě to dělá dojem, že Rusko radši vnitřně krvácí a chcípá hlady, než aby upustilo od vnější agrese a neustálé snahy být světovou "velmocí".

Jenže situace je taková, že Rusko potřebuje obchodovat se zbytkem světa, ne zbytek světa s Ruskem. Jestli Rusko vnitřně krvácet i nadále, je to jeho soukromý problém. Co já s tím?!?
Úterý, 20. dubna 2021 - 13:54:38  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 39
Registrován: 11-2018
Eto ničevo, vsjo v parjadke.

https://www.youtube.com/watch?v=aPOnPK80cdw&ab_channel=albo
https://www.youtube.com/watch?v=fhZJ0ReTSLo&ab_channel=diiselrong

A pak mám chápat, proč se vyrábí auta s litrovým motorem, výkon vyhnaný turbem a plná serepatiček typu stop-start.
Omluva za fonetický přepis, ale nechce si mi intalovat azbuku.
Pikehead
Úterý, 20. dubna 2021 - 14:27:01  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7138
Registrován: 3-2007
Dá se na to použít Google Translate: это ничего, всё в порядке
Jen Google z nějakého důvodu sám nedal dvojtečku nad e, možná že to už z ruštiny vypadlo.
Úterý, 20. dubna 2021 - 16:28:24  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 13853
Registrován: 5-2004
taky to jde napsat v translit.ru. Jen je potreba to umet rusky napsat...

Jinac sankce obvykle pusobi. V zemi na kterou jsou uplatnovany se nauci delat i to co by si jinak dovezli a obvykle to tamni rezim i upevni.

Kolik desitek let ze byla pod sankcema Kuba?
Úterý, 20. dubna 2021 - 16:51:12  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 14412
Registrován: 8-2012
Google z nějakého důvodu sám nedal dvojtečku nad e, možná že to už z ruštiny vypadlo
Ono to nevypadlo, prostě je to jiné slovo [happy]. Je rozdíl mezi "всё" (vsjo - všechno) a "все" (vsje - všechny). Ani Google není všemocný.
(Na druhé straně v případě, kdy to "jo" nemá smyslutvorný účinek, se psát nemusí, i když ve všech školních učebnicích vždycky bylo. Třeba ježek - je jedno, jestli napíšete еж nebo ёж.)
電車オタク
Úterý, 20. dubna 2021 - 17:13:48  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 14413
Registrován: 8-2012
Jinac sankce obvykle pusobi. V zemi na kterou jsou uplatnovany se nauci delat i to co by si jinak dovezli a obvykle to tamni rezim i upevni
Jé, už je tu zas pohádka o prospěšnosti sankcí na "импортозамещение" [happy] No jo, proč složitě a draho nevynalézat vynalezené, když si to vlastně nechci koupit... A proto Rusáci v roce 2014 uvalili sankce sami na sebe...
Cože se to vlastně teda naučili dělat - francouzská vína, holandský sejry a norský lososy? V horší kvalitě, ale zato dráž? Приятного аппетита!
電車オタク
Úterý, 20. dubna 2021 - 17:20:31  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 11264
Registrován: 4-2003
V zemi na kterou jsou uplatnovany se nauci delat i to co by si jinak dovezli

Za cenu ekonomických ztrát v podobě plýtvání lidskou prací, finančním kapitálem i časem. Plus ztráty v podobě ztracené příležitosti, kdy by ten finanční, lidský kapitál plus čas nevyužili na něco co už umí a v čem jsou konkurenceschopní.

O to právě jde. Ty sankce totiž vymýšleli lidé, kteří jsou ekonomicky gramotní.

V tom konkrétním příkladě totiž Rusko v principu nemůže přijít s nějakými protisancemi, aniž by se přitom nestřelilo do vlastní nohy (neprodáme Vám ropu, nemůžete k nám dovážet iPhony). A to jde jen o zboží, daleko větší ztráty lze způsobit na finančních trzích.
BPS M7, Giesecke & Devrient Currency Technology GmbH

Úterý, 20. dubna 2021 - 17:32:59  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 14414
Registrován: 8-2012
Já si živě představuju ty kulervoucí situace, když Rusko potrestá ošklivý Západ zákazem vývozu ruských aut, televizí, mobilních telefonů anebo Советского шампанского [blush][biggrin]

(Příspěvek byl editován uživatelem T_._H_..)
電車オタク
Úterý, 20. dubna 2021 - 17:33:12  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 11265
Registrován: 4-2003
Kolik desitek let ze byla pod sankcema Kuba?

To Vám můžu pp dohodit svou spolužačku Katkuona Vám to vysvětlí.

Ničeho se nelekejte, ona má z pohledu stárnoucího mentálního bolševika zcela dokonalý kádrový profil.

(Příspěvek byl editován uživatelem RadekŠ.)
BPS M7, Giesecke & Devrient Currency Technology GmbH

Úterý, 20. dubna 2021 - 17:33:26  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 40
Registrován: 11-2018
Díky všem za vysvětlení, jak to má být v ruštině správně napsáno.
Tomu, o čem příspěvek je, teda tomu, že ty loko kouří víc než parní loko a že zcela jistě nesplňují žádné ekologické limity /pokud je v v te diskutované zemi vůbec mají stanoveny/ si nevšiml nikdo.
Ale nevadí, zvykl jsem si, že na foru severu K-report se často řeší všechno možné, jen ne to, o čem byl příspěvek, který tu diskusi vyvolal.

Reagovat není nutné.
Nerad bych za dalších 5 příspěvků řešil sexuální život mrožů v Severním ledovém oceánu.
Přeji všem pěkný den.
Úterý, 20. dubna 2021 - 17:36:32  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 14415
Registrován: 8-2012
jen ne to, o čem byl příspěvek
Příspěvků o kouřících sovětských lokomotivách tu bylo asi tisíc. Co mělo být předmětem reakce? Jé, ta lokomotiva kouří, takže není nutné řešit ekologické limity jinde? Tak jste to měl napsat rovnou.
電車オタク
Úterý, 20. dubna 2021 - 17:49:40  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 11267
Registrován: 4-2003
zcela jistě nesplňují žádné ekologické limity

Zcela jistě, protože TE10 nebo co to je zkonstrována a vyráběna v době, kdy nic takovýho nebylo.

Navíc tady nejsou problémem normy, ale technický stav toho dvoutaktu.

pokud je v v te diskutované zemi vůbec mají stanoveny

Mometálně mají, asi tak 5 let za vyspělým světem.
BPS M7, Giesecke & Devrient Currency Technology GmbH

Úterý, 20. dubna 2021 - 17:50:13  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 41
Registrován: 11-2018
Aha, už to chápu - pokud zde někdo chce něco napsat, pak má protudovat archiv za dobu existence serveru, aby náhodou nenapsal něco, co už tu někdy bylo, protože pan T__,H___ dotyčného s graciií sobě vlastní poučí, že císař pán není vůl, že je korunovanej...

Tímto se omlouvám, že jsem nehledal ani jeden z tisíce dříve vložených příspěvků o kouřících ruských lokomotivách a že jsem tedy na základě tohoto pochybení vložil zcela bezpředmětnou zprávu.

Takže s konstatováním, že vzhledem k tomu, že diskutované tema je zde rozebíráno opravdu velmi široce a jde k podstatě věci opravdu do hloubky až takové, že se řeší dvě tečky na ruským "e" vám přeji další příjemnou diskusi.
Pikehead
Středa, 21. dubna 2021 - 15:34:33  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7139
Registrován: 3-2007
Já do tohoto vlákna moc nechodím, ale podobné dýmové výjevy opravdu jsou skoro na každém ex-SSSR železničním videu.
(A diskuse o ë mi přišla docela zajímavá, beru si z toho, že by člověk měl mít tak A2/B1 znalost jayka, aby mu nástroje jako Translator nějak pomohly.)
Mladějov
Středa, 21. dubna 2021 - 16:40:13  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 16391
Registrován: 3-2007
Mne by zajímalo, jak to maj mroži v Severním ledovém oceáně se sexem v tak ledové vodě.
Pikehead
Středa, 21. dubna 2021 - 16:47:47  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7141
Registrován: 3-2007
Co se sexem, to je chvilka. Ale jak v tý kose vůbec můžou celej život bejt... :-D
Miroslav_ Zikmund
Pátek, 23. dubna 2021 - 20:00:26  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 808
Registrován: 2-2016
Debata ohledně T602 (kolem 15.dubna)

T602 - první verze v roce 1990 na „velké disketě".
1991 - multiverze - anglicky, německy, rusky; 1993 prosinec - verze 3.1.

Rukopisy pro časopisy se psaly v T602 ještě v roce 1997.
Formát - „zubatice" zarovnání na levý okraj, bez dělení slov. Konverzní grafické programy tehdy „neuměly" pořádně pracovat s dělenými slovy. T602 používala neproporcionální písmo (courier).
Stránkování na „autorský arch" - 30 řádků / 60 úhozů - 1 800 znaků. Podle toho se počítala plocha jíž text zabere.
Redakce neměly konverzní program - to bylo tehdy drahé, texty se lámaly až v grafickém studiu, kde se převedly na polygrafický film a následně na tiskové desky. Redakce si udělala ručně „matrici", jak by měly jednotlivé stránky vypadat a podle toho se lámal text a umisťovaly fotky ... Tam se používaly běžné fonty obsažené v grafických programech - bezpatková Helvetika (Ariel, Switzerland), Times (Times New Roman).
V té době se přecházelo z horké sazby na fotosazbu. Některé tiskárny měly svá grafická studia.

Anglické AmiPro 3.0 bylo „někdy" v roce 1991, o rok později (září 1992) byla 3.1 lokalizovaná v češtině - jelo se na anglická WOKNA 3.0 (s „jakousi" českou nadstavbou umožňující psát českou diaktirikou), pak lokalizovaná verze 3.1 a následně 3.11 (leden 1993).
Tehdejší „české" nadstavby pracovaly se znakovými stránkami 852 Latin a 895 Kamenicky.
Běhalo pod DOS 5.0, 6.0, 6.2, 6.22.

WORD 6.0 + EXCEL 5.0 - červenec 1994, WORD 95 - únor 1996 ...

Až později se začalo v grafických studiích pracovat s „wordími" texty. Inovované „redakční" programy uměly převod počtu znaků na autorský arch ....
Pátek, 30. dubna 2021 - 15:26:50  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2080
Registrován: 6-2019
A pak že šotouši nebyli už před sto lety...Заліщики

doch liebe keinen von der Eisenbahn
doch liebe keine ausm Tagebau

Sobota, 01. května 2021 - 20:47:13  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3936
Registrován: 3-2006
Užhorodská dětská železnice opět v provozu
Upozornění: Příspěvek může obsahovat stopy ironie, cynismu a černého humoru.
Vyrobeno v závodě, který zpracovává vzdálené vize, bláznivé sny a šílené nápady.
Neděle, 02. května 2021 - 16:43:43  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 23
Registrován: 11-2019
Vážení cestovatelé,

chystám se v létě na měsíc na Ukrajinu. Byl jsem tam už dvakrát (2018 a 2019, loni to nešlo).

Letos bych rád navštívil Oděsu a Charkov -- měli byste nějaké dobré šotoušské tipy?

Také bych se rád podíval do Mariupolu a do Lysyčansku / Severodoněcku. Myslíte, že je to bezpečné? (Nebojím se, budeme dva pětadvacetiletý kluci a už jsem na Ukrajině, v Moldavsku, v Srbsku byl, tak si snad poradím -- ale chci se zeptat pro jistotu, jestli tam někdo třeba nebyl v poslední době.)

Měl by někdo ještě nějaké dobré tipy na ukrajinské dálkové vlaky nebo nějakou chuťovkovou električku? Před dvěma lety se mi nejvíc líbil kyjevský okružní "S-Bahn" a dálkový vlak ze Lvova na Zakarpatí, do Rachova (PAXIB) -- z mého mladého pohledu neuvěřitelně staré vagony. :-D

Neměl by někdo teď zkušenosti z hranic? Je třeba ještě něco kromě odpustku ve formě testu a "pojištění"?

Děkuji!!! Mockrát děkuji!!!
Neděle, 02. května 2021 - 22:21:37  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1793
Registrován: 11-2005
Neumím poradit moc dobře, ale snad aspoň něco.

Oděsu jsem už popsal v článku. V Charkově stojí za to metro s původními soupravami Ež a s původním vzhledem socialistických stanic, tramvaje tak nějak celkově, líbila se mi třeba trať ulicí Akademika Pavlova nebo ocásek v ulici Mikoli Bažana, a také vozový park. Pokus se hlavně navštívit železniční muzeum, ale nemá otevřeno každý den. Taky je tam snad funkční pionýrská železnice.

Ono z toho retro-šoto-pohledu je vlastně určitým způsobem nejvíc šoto to Zakarpatí, protože je tak nějak nejzaostalejší. Z východu jsem měl dojem, že už tam žádné moc jiné vlaky nepotkávám, s výjimkou náhodně ulovených VL8. Bomba by bylo narazit na ČS2.

Nebýt nedávných rusko-amerických manévrů, do Mariupolu bych se nebál. Tak teď nevím. Aby tam na vás třeba nekoukali jako na špiony.

Je třeba ještě něco ... hodně štěstí!
Pondělí, 03. května 2021 - 06:27:32  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 14515
Registrován: 8-2012
Nebýt nedávných rusko-amerických manévrů, do Mariupolu bych se nebál. Tak teď nevím. Aby tam na vás třeba nekoukali jako na špiony
Tak ono je dobrý se jednak uklidnit, jednak se nechovat jako magor a všechno bude OK. Konflikt na Donbase je už dlouho "zamrzlý" a nikdo nemá moc zájem ho nějak ohřívat. Rusko nestojí o další finanční zátěž zdevastované země ani další ztrátu budované pověsti "mírotvůrce", separáti nemají zájem měnit status quo mafiánských "republik" a ohrožovat svůj byznys a Ukrajina má úplně jiné starosti. Takže to postupně degraduje do takového druhého Podněstří a i ten pohled na Rusko jako ráj se dávno zásadně změnil. Na Donbase se neválčí, maximálně si čas od času zastřílejí mezi posty, aby vykázali spotřebu munice [happy]. Bezpečnostní riziko minimální, pokud nepolezete zrovna do "frontové" linie. A že by vás měli za špióny? Ono je dobré (kdekoli) nechovat se úplně jako magor, jak jsou zvyklí na "svobodu" čeští šotouši, protože tím na sebe přitáhnete pozornost, a jinak dobrý. Špióni by rozhodně vypadali jinak a všichni se tam znají [happy].
Samozřejmě, na místa "mimo kontrolu ukrajinské vlády" byste se pouštět neměli (ani by se vám to bez určitých zkušeností a třeba i aktivní ruštiny asi nepodařilo).
Třetí otázka je, jak se letos bude na Ukrajinu cestovat. Aktuálně to jde (PCR test ne starší 72 hodin a "strachovka" - ukrajinské zdravotní pojištění na COVID), ale to se může s nějakou pěknou mutací změnit. A mít COVID v ukrajinské nemocnici, to teda fakt nechcete [happy].
電車オタク
Statistik
Pondělí, 03. května 2021 - 14:11:12  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 6898
Registrován: 6-2004
Na Ukrajinu se cestuje naprosto normálně s PCR testem max. 72 hodin z ČR, z Ukrajiny doporučeno max 48 hodin a ošéfovat si i čas provedení testu (občas je někdo buď "hyperaktivní", případně si tradičně říká o úplatek do kapsy ve chvíli, kdy je test sice datumově 2 dny starý, ale čas provedení testu už překročil 48 hodin). Po návratu snad stále platí 5 dní samoizolace a do pěti dní jít doma znovu na PCR (samozřejmě kdo to chce po kolenovrtsku "ochcat" libovolným způsobem, nikdo mu v tom nezabrání).
Strachovku v pohodě koupíte dopředu po internetu, na "výběr" je tuším 5 pojišťoven, kdo by měl zájem, mohu poslat odkaz. Jde samozřejmě jen o to zaplatit (protože Ukrajina) a na vyžádání dokument předložit (při použití letadla stoprocentně potřeba).

Na UA se jinak podmínky liší rajón od rajónu. Někde je "lakdaun", třeba v Kyjevě, ale navenek se to projevuje max. v metru (vstup jen s bumážkou) a v restauracích. Je to prostě lockdown po ukrajinsku, tj. třeba do restaurace se sice už nedostanete ani po zazvonění na zvonek případně manipulací nějakým dohodnutým heblem (ani do těch utajených, i tak musíte být prověřený vícero způsoby dopředu), taková "pjana višňa" po desáté večerní už opravdu zavře, ale většina z toho beztak funguje aspoň v režimu hladové okno. Jinak všechny ty ašany, átébéčka, dále pak hotely atd. samozřejmě fungují až na výjimky normálně. Nošení roušek je spíš dobrovolným sportem, poctivější to je jen uvnitř obchodů. S respirátorem jsem tam byl jak marťan, tahle vymoženost na UA ještě nedorazila.

Lékařskou péči nekomentuji, naštěstí jsem neměl tu čest, ale kdo přežije ukrajinské všudypřítomné smetiště a špínu, tak na toho si podle mě ani čínská chřipka netroufne.[proud]
Co se zajištění testů týče, podstoupil jsem jich na UA na více místech několik, a krom vesměs časově omezené "otevírací doby" je pro našince problém i v nastavení "citlivosti" ukrajinských propichovaček nosu na domorodé poměry. Takže si ten test budete nejspíš ještě dlouho poté pamatovat.[crazy]

Jinak platí výše napsané - Od Kyjeva na východ se rázem ocitáte v dřívbylolípu, tedy v mentalitě SSSR. Takže to, co třeba čeští šotouši doma považují za normální chování, tak tam nejspíš nezůstane bez povšimnutí. Pochopitelně na hrdinné kecy domorodců, kteří policajty a ochranky posílají do [zadnice], šmahem zapomeňte. Vy jste cizinec = automaticky podezřelý a vinen. Ale tím si každý musí projít sám.
Statistik
Pondělí, 03. května 2021 - 14:24:28  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 6899
Registrován: 6-2004
Ono z toho retro-šoto-pohledu je vlastně určitým způsobem nejvíc šoto to Zakarpatí, protože je tak nějak nejzaostalejší

Asi věc názoru. Za mě, kdo má rád trochu "extrém" a takovou ukrajinskou všednost (Zakarpatí rozhodně není etalon většinové Ukrajiny), doporučuji jakékoli průmyslové město od Kyjeva dál na východ/jih. Spíš než železnice, mě třeba zajímavější přijdou tramvajové nebo trolejbusové provozy ve větších městech. Namátkou takový Dněprodzeržinsk (Kamjanskoje), to je fakt hardcore (infrastruktura, samozřejmě i město samotné). Pak třeba Záporoží, to taky stojí za to, částečně i některé části židovského Dněpropetrovsku (Dnipro), pak výše zmíněný Mariupol, to je neskutečná díra... Nelze vynechat Krivbas (tedy Krivoj Roh, zejména jeho tramvajové metro) atd. Kyjev je taky fajn třeba na tramvaje, ale to už je na Ukrajinu moc civilizované. Podobně třeba Mykolajiv (a bacha na HIV [proud]).

Pokud někomu stačí jen jízda "stodolou" nebo ER2, tak pak asi stačí fakt to Zakarpatí, kde je aspoň hezká příroda. Od Kyjeva na jihovýchod jsou to vesměs jen nekonečné lány, mezi nimi poloopuštěné vesnice v dost zbídačeném stavu, a sem-tam něco co aspoň připomíná město. Na přesuny ale ideální auto, dálkovou maršrutku bych neriskoval (covid, otřesný styl jízdy místních řidičů). Jezdit to všechno vlakem, to by bylo asi šotofajn, ale tak na týdny, aby z toho člověk něco měl.
V Charkově jsem nikdy nebyl, mám tam jen pár známých, ale jsou to Ukrajinci, takže místo dokážou popsat jen svýma očima = to, co my vidíme, oni nevidí. Do Donbasu bych si netrouf.
Saul_Goodman
Pondělí, 03. května 2021 - 15:00:01  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 792
Registrován: 11-2019
Ukrajina se po poslední revoluci neuvěřitelně změnila. Zmizela většina buzerace, hranice jsou po protikorupčním tažení bezproblémové (za to slovenská a polská strana je stále stejně na 2 věci...) a focení čehokoliv je každému relativně ukradené, samozřejmě se nebavíme o nějakém dělu [wink]

Stávající válka nijak neovlivňuje situaci na území pod kontrolou ukrajinské vlády, tam je vše beze změny.

Ohledně PCR testů, pro vstup na Ukrajinu stačí, aby byl provedený nejpozději 72 hodin před příjezdem a všichni víme, jak to s testama je, editovatelné pdf.......... [crazy] Pro návrat je nejlepší letět do Vídně (žádné požadavky, testy nebo formuláře) a pak jet přímo do ČR třeba s RJ, kde je samozřejmě zase splnění vládních požadavků "dobrovolné".

Medicína už na Ukrajině celkem funguje. Tady většinou rezonují poměry z devadesátek, kdy to bylo "strašné", teď je to už v kategorii "nic moc" a samozřejmě cestovní pojištění rovnou otevírá cestu do privátního sektoru.

Hotely a všudypřítomné řetězcové supermarkety/hypermarkety fungují zcela beze změny, ale to už je popsáno výše. Bohužel už moc aktuálních informací z Ukrajiny nemám, protože se mi všichni za poslední roky rozutekli po celé Evropě [biggrin]
Pondělí, 03. května 2021 - 15:14:14  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2085
Registrován: 6-2019
ale tak na týdny, aby z toho člověk něco měl.
Drtivá většina velkých měst je nějak pospojovaná železnicí a její použití je naprosto v pohodě. Až na letní vedra v neklimatizovaných vozech nebo zimu v osobácích. Ovšem jinak pohodlný, laciný a odpočinkový.
doch liebe keinen von der Eisenbahn
doch liebe keine ausm Tagebau

Statistik
Pondělí, 03. května 2021 - 16:20:15  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 6900
Registrován: 6-2004
Azerćay: však já nikde netvrdím, že to tam vlakem nejde. Šlo mi o poměr "cena - výkon", v tomhle případě spíš "čas - výkon". Pokud jde o focení, tak našinec zvyklý na nějakou frekvenci spojů může být nemile překvapen reáliemi UZ, až se někam bude trmácet stovky kiláků, někde na půli cesty z toho vyleze doufaje, že začne ihned sekat jeden vypečenější traťový záběr za druhým, zatímco to spíš bude takové "rybaření" ve srovnání s nějakým korytem typu Praha - Třebová. Zatímco autem se toho dá za stejný čas objezdit/uvidět/vyfotit násobně více.

Ale pokud je cílem i cesta a ke splnění nějakého toho "must have" postačí cesta z libovolného A do B libovolným vlakem UZ, byť třeba jediným za den, tak pak i toto samozřejmě Ukrajina v jakékoli své části splní.
Pondělí, 03. května 2021 - 16:53:37  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2086
Registrován: 6-2019
Jak kde, jak co. Na vhodných místech se dá nejspíš šlehat taky. Mě z cest po silnici nadobro vyléčil noční autobus Ternopil - Krakov, to skákání po totálně, ale totálně rozflákaný hlavní silnici nějak nemusím. Je dobré občas měnit dopravní prostředky a i region (proto je dobrý, že chlapci míří na východ). Znám jednoho co po dovolené na UA prohlásil, že se tam všude jezdí padesát v rozmlácené plackartě. Pak z toho vznikají pokřivené reality.
Ještě bych akcentoval tu MHD. To se musí vidět a zažít. Kamjanske mi přišlo ještě jako velmi dobře udržovaný provoz (na tamní poměry), ale třeba trolejbusy v Krivom Rohu (a jeho souměstích na sever) vidět a umřít (v nich). Například linky s i=6 hodin apod.
doch liebe keinen von der Eisenbahn
doch liebe keine ausm Tagebau

McBain
Pondělí, 03. května 2021 - 21:21:01  
Administrátor
Číslo příspěvku: 26769
Registrován: 5-2002
Ahmad_Šáh_Masúd:
"A pak že šotouši nebyli už před sto lety...Заліщики "

Max před devadesáti [wink]. Most přes Dněstr na fotce je v meziválečné podobě a ta byla uvedena do provozu v lednu 1930, viz např. zde. Bohužel ten dále odkazovaný dobový polský týdeník už nejde přehrát (aspoň tedy ne na tom mě známém odkazu).

Tady aspoň dobový jízdní řád.
Statistik
Úterý, 04. května 2021 - 09:02:06  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 6901
Registrován: 6-2004
To se musí vidět a zažít. Kamjanske mi přišlo ještě jako velmi dobře udržovaný provoz (na tamní poměry), ale třeba trolejbusy v Krivom Rohu (a jeho souměstích na sever) vidět a umřít (v nich).

Tak je to asi věc názoru a úhlu pohledu. Já to vidím opačně. Trolejbusy v Křivým Rohu jsou sice dost zastoupené starými škatulemi JuMZ a ZiU, ty ale svým stavem a vzhledem nijak zásadně nevybočují od zbytku míst SSSR, kde jsem byl. Dokonce bych z vlastní zkušenosti řek, že jsou v mnohem lepším stavu než jsem zažil (třeba v takovým Saratově / Engelsu, tamní ZiU byly fakt v brutálním stavu). V KR navíc mezi sovětskými škatulemi jezdí spousta nových MAZů (montáž Dnipro), které mi přišly naprosto moderní a na úrovni. Jízdní řád do okrajových částí horoda samozřejmě jak noty na buben, ale ani to nijak nevybočuje z místních zvyklostí.

Za to tramvaje, to je jiná liga [proud]. To je za mě "must have" a umřít. Typicky otřesná a vesměs havarijní infrastruktura, zbídačený stav trati i vozidel (hlavně klasických KTM-5) jen s nejnutnější údržbou ve snaze udržet to za každou cenu, špína, bordel, bezďáci, opilci, chudí důchodci co nemají na výběr... Oboje jak v Křivým Rohu, tak v Kamjanském a samozřejmě na kulisách místního těžkého průmyslu, kolem toho poletující žiguly, staré Lazy a Pazy, sem-tam se ještě dá potkat i Ikarus, i když většinou už hlavně na svozech a rozvozech "pracujících". V KR navíc s bonusem toho tramvajového metra, které navíc vyjíždí i na povrchové linky do normálního pouličního provozu. A to vše za 2,5 hřivny za jízdu, v metru pěkně na žetonek od báby schované v kukani potemnělého, zasmrádlého a umaštěného vestibulu...[proud]

(Příspěvek byl editován uživatelem statistik.)
Úterý, 04. května 2021 - 10:20:56  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2088
Registrován: 6-2019
To je za mě "must have" a umřít.
Jo, dal jsem to za den a půl, včetně toho "metra"... (až na jednu odbočnou trať ve výluce), ale tramvaje alespoň jezdily. Čekat na trolejbus, to vyžadovalo hodně velkou dávku trpělivosti. A jezdily zcela jinak, než podle podle naznačených linek, no, hezkej bordel.
Ono taky záleží z jaké doby jsou ty vzpomínky. Některé trolejbusy jsem potkal pod Kavkazem a ve Střední Asii těsně před jejich likvidací, před více než 20 lety. Tam bylo dobré když jsme vůbec někam dojeli. Až budu starý, začnu skenovat.
doch liebe keinen von der Eisenbahn
doch liebe keine ausm Tagebau

Statistik
Úterý, 04. května 2021 - 12:01:28  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 6902
Registrován: 6-2004
Ono taky záleží z jaké doby jsou ty vzpomínky
Ohledně KR jsou cca měsíc staré. [wink]

Čekání na trolejbus i v centru je skutečně mnohdy podobné čekání na Godota. Nicméně tamní kraksny jsou často vybaveny GPS trackingem, takže lze jejich pohyb vysledovat i online. Samozřejmě je to s bonusem, že to občas ukazuje kraviny, ale tak s tím je to holt potřeba počítat, protože Ukrajina... [proud]
Středa, 05. května 2021 - 13:15:28  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1795
Registrován: 11-2005
Statistik:
"některé části židovského Dněpropetrovsku"

Rád bych se (bez souvislosti se šocením) zajímal o spojení Dnipra a Židů. Máš k tomu prosím nějaké odkazy na další zdroje? Googlením jsem na první pohled nic moc neobjevil.

Statistik:
"Jezdit to všechno vlakem, to by bylo asi šotofajn"

Záleží jak se to vezme, a naplánuje. Mezi některými městy se dá pohybovat "nočním skokem", přičemž s postupem času se mi víc a víc líbilo, když se jelo o něco déle a člověk strávil i pár hodin ve vlaku před ulehnutím a po probuzení.


Ahmad_Šáh_Masúd:
"tramvaje alespoň jezdily. Čekat na trolejbus, to vyžadovalo hodně velkou dávku trpělivosti"

Přesně popsáno. My jsme si tenkrát nechali na Krivyj Rih jen několik hodin (s ambicí vidět co nejvíc, ne všechno, a po čase se vrátit), ale náhled na tamní MHD nám to myslím dalo dobrý. Se štěstím jsme se s menšími prostoji dotrolejbusovali až na smyčku RZF-1, ale zbývající úsek do RZF-2 (a zřejmě samotného pekla) jsme vzdali, když odtud zrovna ten jediný nasazovaný JuMZ přijel a řidička nám sdělila, že jede do vozovny a na trať vyrazí zas až za dvě hodiny. mapa Potvrzuju, že KR není rekordmanem v otřesném stavu vozového parku, ale (při diskvalifikaci Krymu) je možná rekordmanem v tom, jak dlouho tu lze jet trolejbusy jedním směrem.
Středa, 05. května 2021 - 13:34:13  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2096
Registrován: 6-2019
Já v Rokuvatě před nádražím ošotil obraty zpět do KR, posadil se do cukrárny "Kofejnâ v Kofejne" a čekal a čekal a čekal... [biggrin] Když jsem se zasytil, nic nejelo, tak jsem obešel nádraží, blok domů, šotil o ulici dál a zase čekal a čekal a čekal. Na konec směny na nějaké zapadlé šachtě konečně přijela čtyřka a zcela zfetovaný kofeinem jsem mohl odjel. Na konečné mě vyexpedovala ochranka a byl nejvyšší čas se vrátit do civilizace. Jo a i ta nejškaredější Ukrajinka vypadala líp než 99 % české ženské populace. [wink]
doch liebe keinen von der Eisenbahn
doch liebe keine ausm Tagebau

Statistik
Středa, 05. května 2021 - 14:06:59  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 6903
Registrován: 6-2004
Rád bych se (bez souvislosti se šocením) zajímal o spojení Dnipra a Židů. Máš k tomu prosím nějaké odkazy na další zdroje? Googlením jsem na první pohled nic moc neobjevil.

Můžeš začít třeba tímto: odkaz
Doplním: židovská diaspora je v "Dněprožidovsku" (pozor, na Ukrajině a ve městě samotném tohle hanlivé označení nedoporučuji vyslovovat[wink]) usídlená po dlouhá léta. Ostatně i proto je to Kolomojského rajón, který tady určuje směr a organizuje život. Navenek to poznáte nadvýskytem ortodoxních (= navenek identifikovatelných) Židů ve městě, některými názvy, přítomností košer krámů, košer restaurací a košer hotelů s košer menu a šábesovými tlačítky v pokojích...
Zbytek Ukrajiny pro změnu ovládají jiní oligarchové. Zeptejte se kdyžtak nějakého rodilého Ukrajince, podá Vám o tom zajisté výklad, ve kterém rajónu je který ukrajinský "Babiš" a jaká jsou jeho "dostiženija".[happy]
Zelenskýho rodné "misto" je shodou okolností Křivej Roh, proto se do něj dá např. dnes dojet i po normální silnici a ne jen po tankodromu. Ve městě momentálně sype do opravy místního fotbalového stadionu plus zakládá i nějaké ty parky a vysazuje stromy. Zrovna teď tam sázejí prý 300 stromů ([proud]), aby příroda pomohla trochu zakrýt tu "krásu nesmírnou", kterou tam po léta vytváří třeba "Krivorožstal" a cementárna Heidelberg. Zakládání parků je poslední roky celoukrajinský trend zvyšování životní úrovně (asi okoukáno od Moskvy).

PS: ohledně priorit při návštěvě UA je asi zbytečné si ti poměřovat pindíky. Priority jsou individuální měřítko, čas a možnosti k jejich uskutečnění má taky každý svůj, a tomu pochopitelně bude odpovídat i náplň a itinerář cesty každého cestovatele. [wink]
Statistik
Středa, 05. května 2021 - 15:00:42  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 6904
Registrován: 6-2004
Jo a i ta nejškaredější Ukrajinka vypadala líp než 99 % české ženské populace

Hm, tak to jste v KR asi nedojel do té správné horoucí [zadnice]. Třeba okolí šachty Rodina = "Indie", nebo třeba rajón "Šanghaj" u "vojenského městečka-33" s místními hordami cigošů a dalších humanoidních tvorů, o kterých bych rozhodně netvrdil, že vypadali líp než 99 % české ženské populace. Ostatně když to vezmu SVÝMA očima v kontextu, jak jsou Ukrajinky vnímány obecně po stránce svého vzhledu, tak zrovna v KR to teda žádná hitparáda není.
Středa, 05. května 2021 - 15:55:46  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 13892
Registrován: 5-2004
Mně zaujalo v prosinci 2015 v Dzeržinsku i Dněpropetrofsku že se v centru natož po nádraží nevyskytovali žádní ožralové natož fetky. Kam je uklízejí nevím, ale první co si píchal žílu seděl při návratu po vystoupení z EA u Masny v Opletalce na klandru.

Jinaš tramvaje v Dzeržinsku bylo akorát šoto a v podstatě nikdo s tím nejezdil. I ve špičce to jezdilo nahodile 15-30 minut, směs vybydlenejch T3 a KTM na voraništi, ve smyčce u válcoven visel dokonce i jízdní řád v podobě kusu plechu s odjezdy hodiny-minuty pro tuším dvě místní linky, během asi půl hodiny pozorování dění to podle toho nejelo ani jednpou.

Jezdilo se tam především maršrutkama kde mně udivovalo jak dokázaly narvanou dodávkou doputovat peníze za jízdný k řidiči a vrácený zase zpět k plátci. Že to nikdo neukrad[proud]
Středa, 05. května 2021 - 16:23:54  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1609
Registrován: 9-2005
Ke Krivému Rihu: Před cca deseti lety byly tamní trolejbusy opravdu v ještě o třídu horším stavu, než ve zbytku Ukrajiny. Pamatuju si jízdu tamním ZIU-10, kde v kloubu bylo regulerně vidět skrz prorezlou podlahu na silnici. Stejně tak se řidiči neostýchali projet úsekem, kde byly troleje utržený od převěsu. Poslední dobou je ale prý v KR snaha místní trolejbusový provoz trochu pozvednout, takže to nejrozbitější už asi dojezdilo a pořizujou se nový vozy. Bohužel, rozsah provozu zůstává pořád stejně žalostnej. Takže dostat se z nejjižnějšího bodu sítě na nejsevernější, to je opravdová šotovýzva a program na celej den. A jelikož nejsevernějším bodem je smyška RZF-2, kam se jezdí párkrát denně, tak tuhle výzvu rozhodně každej nedá :-)
Statistik
Středa, 05. května 2021 - 17:36:46  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 6905
Registrován: 6-2004
Se štěstím jsme se s menšími prostoji dotrolejbusovali až na smyčku RZF-1, ale zbývající úsek do RZF-2 (a zřejmě samotného pekla) jsme vzdali...

...dostat se z nejjižnějšího bodu sítě na nejsevernější, to je opravdová šotovýzva a program na celej den. A jelikož nejsevernějším bodem je smyška RZF-2, kam se jezdí párkrát denně...



Asi na to pasuje ten můj post o prioritách, ale můžete mi jako laikovi vysvětlit, co je tak strašně zajímavýho na tom projet si zrovna úsek z RZF-1 do RZF-2? [proud] Jede to linka 15, která tam rozhodně nejede celý den, a i když tam nejede nějaký závratný počet vozů naráz (momentálně koukám na mapu a jede to jeden), tak to podle mě není až tak nesplnitelné to zvládnout. Jsou tam např. mnohem delší a komplikovanější trasy (třeba taková 27 kilometrů dlouhá linka 10 z RZF-1 na Desantnou).

Navíc, přijde mi celkem logické, že celý KR, který má snad 120 km na délku, asi nepůjde "protrolejbusovat" za jeden den. Tím spíš, když nejjižnější bod, tedy smyčka u "JuGOKu" je výstupním místem do šachty, kam jede "prd" nejspíš proto, že tam ta sedmička (případně tramvaje a linka 4M tram-metra) vozí hlavně lidi do práce, a ne hypotetické turisty z Evropy, byť na JuGOKu existuje (momentálně ale prý zavřená) smotrovaja ploščadka nad lomem. Proto taky v kladiva jede dle "rozkladu ruchu" sedmička trolejbus jen v 6.44, 8.09, 15.30 a 17.01, o víkendu je to kupodivu lepší (cca co dvě hodiny od 6.44 do tří), což je i na evropské poměry relativně OK (když opět vezmu v potaz, že to skutečně končí v pustině, kde je jen důl, výsypky, odkaliště a na ně navázaná průmyslová zóna, jediný kus civilizace tam připomíná "jidalňa" a nemocnice. kromě toho, jede tam navíc tramvaj, tram-metro, maršrutka, autobus, případně tam/odtamtud dojedete taxíkem (třeba Boltem do/z centra řádově na 95. kvartál nebo obecně do "Sociku" odhadem za pro nás směšných 70 hřiven).

Tak jestli taková výzva prokousat to celé zrovna trolejbusem odshora až dolů není už dopředu odsouzena k nesplnitelnosti a nejde tak o mrhání časem. [wink]
Středa, 05. května 2021 - 18:42:34  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1610
Registrován: 9-2005
Statistik: Pohnutky šotoušů jsou různý :-)
Na trati k RZF-2 je asi nejzajímavější to, že se nachází v oploceným areálu fabriky, takže těch pár spojů je určeno výhradně pro odvoz/návoz dělnictva na směnu. Na konečný se nakonec bojíte vylézt ven, natož si ten trolejbus s industriální kulisou vyfotit, protože tam bděle dohlíží ochrona. Jinak ta trať vede neskutečně hnusnou oblastí kolem výsypek a odkališť, oproti který i Mostecko vypadá jako udržovaná zahrádka :-) No a samozřejmě linka 15 jede chvilku, ale dostat se na ní, to už zabere dost času. Dokonce i maršrutka tam jede od konce rychlodráhy skoro hodinu, a to je nepoměrně rychlejší, než ten trolejbus.
Na jižní konečnou svýho času ta sedmička nejezdila vůbec, nakonec se tam dá celkem slušně dojet tramvají. No a krom fabriky je tam i činžáková obytná čtvrť, takže se tam cestuje i mimo špičky. Jedna z tamních tram-linek snad dokonce jezdila v "páteřním" intervalu 20 minut.
Čtvrtek, 06. května 2021 - 08:41:15  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2106
Registrován: 6-2019
Pohnutky šotoušů jsou různý
Už jen se svézt těch 120 km trolejbusem je zážitek...Mně ovšem dopřán nebyl, tam sedmička toho času nejezdila.

inak ta trať vede neskutečně hnusnou oblastí kolem výsypek a odkališť, oproti který i Mostecko vypadá jako udržovaná zahrádka :-)
Právě to tam mám tak rád.

Třeba okolí šachty Rodina = "Indie", nebo třeba rajón "Šanghaj" u "vojenského městečka-33" s místními hordami cigošů a dalších humanoidních tvorů, o kterých bych rozhodně netvrdil, že vypadali líp než 99 % české ženské populace.
Myslel jsem to zcela obecně.
Pár fetek z KR:



doch liebe keinen von der Eisenbahn
doch liebe keine ausm Tagebau

Statistik
Čtvrtek, 06. května 2021 - 09:17:10  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 6906
Registrován: 6-2004
Na trati k RZF-2 je asi nejzajímavější to, že se nachází v oploceným areálu fabriky, takže těch pár spojů je určeno výhradně pro odvoz/návoz dělnictva na směnu. Na konečný se nakonec bojíte vylézt ven, natož si ten trolejbus s industriální kulisou vyfotit, protože tam bděle dohlíží ochrona

Jo takhle, tak teď už minimálně RZF-2 rozumím. Podobné to máte třeba s tramvají č. 9, jejíž smyčka na Akcioněrné končí v areálu krivorožské cementárny (dnes Heidelberg). Legálně se tak dostanete do areálu, hned vedle je takový malý seřaďák s odstavenými vozy, ale je to samozřejmě pod dohledem ochranky. Focení bych tam určitě nezkoušel. Už jen proto, že focení tramvaje třeba s kulisou koksochemičky nebo cementárny je problém i přímo na akcioněrné, kde "Garda" se svými Nivami neustále projíždí a hlídkuje (přestože to je veřejný prostor). Na tu vnitrozávodovou smyčku tramvaje 9 se dá ale dostat zvenku i pěšky legální "pěšinou" od FSLC Arceloru kolem nepřeslechnutelné kompresorové stanice. Cestou navíc přecházíte seřaďák FSLC. Fotit jsem si tam ale netrouf, konfliktů s gumami jsem si po SSSR užil dost a stačilo. Mám na ně sice už nacvičené nějaké fígle, ale o hubu tam to focení prostě je, obzvlášť když tam tasíte zrcadlovku. Navíc já se svým ukrajinským příjmením a eurounijním pasem jsem okamžitě a dvojnásob podezřelej ze všeho co Vás napadne. [lol]


AŠM:
Myslel jsem to zcela obecně.
Však já taky. Vkus je samozřejmě měřítko každého soudruha, ale za sebe, když se projdu u nás v ČR po ulici, potkám fakt zástupy mnohem hezčích bab, než byly ty "černé vdovy" a "gópnice" v kožankách v KR. Jako jo, vybral bych si tam, ale až po důkladné přebírce. A to nemluvím jen o vzhledu a ohozu. Když ještě ke všemu otevřely pusu, připadal si jak někde v Ostravě, v Košicích nebo v pajzlu pátý cenový. Čest výjimkám.
Saul_Goodman
Čtvrtek, 06. května 2021 - 09:38:21  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 794
Registrován: 11-2019
AŠM: Ty fotky mě navnadily... Za rok si na covid ani nevzpomeneme a Ryanair + Wizzair umožní Ukrajinu na prodloužené víkendy [ok]
Saul_Goodman
Čtvrtek, 06. května 2021 - 09:44:18  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 795
Registrován: 11-2019
Statistik:
"je problém i přímo na akcioněrné, kde "Garda" se svými Nivami neustále projíždí a hlídkuje (přestože to je veřejný prostor)."
No to jo, na Ukrajině je soukromá ochranka zlegalizovaná forma výpalného, takže být zaměstnaný mafiány asi dodává sebevědomí a neoficiální pravomoci [happy]
Statistik
Čtvrtek, 06. května 2021 - 10:04:22  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 6908
Registrován: 6-2004
SG: Ochranka je naprosto normální součástí jakékoli fabriky, notabene takových "hihantů", o kterých se tu píše. Lhostejno, jestli ji vlastní nějaký mafián, nebo jestli je to zrovna na Ukrajině. Míra gumovosti většiny těch tvorů co v těch různých ochrankách dělají, je asi shodná na celé zeměkouli - důležitými vrátnými počínaje, "motorizovanými gardami" s vlastním výkladem práv konče.

Ryanair + Wizzair umožní Ukrajinu na prodloužené víkendy
Jo, zajeďte si tam, nejlepší je osobní zkušenost. Můžete jim tam pak básnit o mafiánech a výpalném, určitě Vám to tam bude hodně platné, až u Vás najdou "cifrovoj apparát" a na kartě byť jen náznak fotky fabriky.[proud] Pro ty "gardisty" to bude aspoň trochu zpestření po každodenní rutině spočívající v lustrování pracujících na "prachadnoj", vyprávění o dřívbylolípu, kdy "ochraňovali" tisíce kolbenů v raketovým průmyslu, resp. v odhánění cigánských nájezdníků, kteří to tam berou hákem zleva doprava, aby ukradli, vyházeli z vlaku nebo vykopali ze země cokoli, co se dá prohnat komínem nebo sběrnou.[wink]

Fetky přidám později.
Saul_Goodman
Čtvrtek, 06. května 2021 - 10:51:01  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 797
Registrován: 11-2019
Statistik:
"Jo, zajeďte si tam, nejlepší je osobní zkušenost."
Díky za doporučení, myslím že jsem tam byl víc než dostkrát (narozdíl od někoho, kdo se maximálně naučil pár ruských slov z překladače, že?) a opravdu o focení průmyslových areálů v rozvojových zemích nemám zájem.

No česká ochranka v podobě invalidních důchodců a dotovaných pracovních míst je obvykle dost k smíchu [lol]