Diskuse » Železnice » Nehody » Archiv diskuse Nehody do 24. 7. 2020 « předcházející | další »

Archiv diskuse Nehody do 24. 7. 2020

dolů
hledání | obrázky (odtud | na mapě) | strom | 3 hod. | 1 den | týden | vzhled | nápověda
odhlášení | přihlášení | úprava profilu | registrace | seznam uživatelů | moderátoři
   autor příspěvek
Čtvrtek, 23. července 2020 - 17:38:27  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 163
Registrován: 2-2018
jen jako pomůcka, která si žije zcela mimo svým životem, ale životy může snad občas zachránit.
Strojvůdce by tím neměl být nijak obtěžován nebo rozptylován.


Nepřipadá vám to jako oxymorón?


V nejjednodušší fázi to vysílá vlastní GPS souřadnice na server. Přijedeme-li třeba na 1 km k jinému vlaku, problikne display nějakou barvou, při 700m jinou barvou. Pak ukazuje vzdálenost od vlaku.
Na serveru to může ukazovat polohu všech vlaků.

V další fázi můžeme přidat na server databázi souřadnic tratí a pokud rozpoznáme, že se nacházíme na jednokolejce, bude vhodné varování na tabletu změnit na co nejdůraznější, varovat dispečera, etc.


Blížím se ke stanici, kde stojí (správně) protivlak - apka žloutne, červená, řve, vysílá poplach na všechny lampárny... [crazy]

Bože můj... fakt by se měli tyhlety internety zakázat. každý kdo někdy ožralý jezdí vlakem a dělá si blázny z průvodčích už fušuje do zabezpečení jízdy vlaků. Říkejte si tomu ja chcete, ale buď se bavíme o zabezpečení jízdy vlaků nebo o o něčem, co přidělá fírům práci, bude rozptylovat jejich pozornost a bude sloužit k jejich buzeraci "kontrolními orgány" ... ale řečeno slovy Mirka Zv. "životy může snad občas zachránit."

A kdo ponese odpovědnost za to, že je občas nezachrání, ba naopak, strojvedoucí bude jednat na základě informace, jejíž validita nebyla a nemohla být} ověřena?
Čtvrtek, 23. července 2020 - 18:02:45  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3741
Registrován: 6-2007
Osobně mi stejně přijde jako nejlepší řešení ta D3 kde si zajdu zatelefonovat do boudy, zapsat se do zápisníku, a hlavně u toho mám čas myslet na to co mám dělat a nespěchat. Ještě hledat v tabletu nějakou aplikaci, myslet na to že tam mám něco mačkat a potvrzovat, nedejbože se to zasekne nebo nebude signál, a pak se stejně může stát průser, protože vždycky to bude záviset jen na tom lidském faktoru.
[new] www.rajnochovicka.cz - Rajnochovická lesní železnice

Čtvrtek, 23. července 2020 - 18:13:54  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 12236
Registrován: 8-2012
Přijedeme-li třeba na 1 km k jinému vlaku, problikne display nějakou barvou, při 700m jinou barvou. Pak ukazuje vzdálenost od vlaku.
Na serveru to může ukazovat polohu všech vlaků.
V další fázi můžeme přidat na server databázi souřadnic tratí a pokud rozpoznáme, že se nacházíme na jednokolejce, bude vhodné varování na tabletu změnit na co nejdůraznější, varovat dispečera, etc.

Já už to vidím úplně živě: k dopravně se ze dvou stran blíží dva vlaky po jednokolejce, přiblíží se na víc než 1 km, na 700m... varování už nemůže být důležitější, upozorněn dispečer, vyrozuměni funebráci - a ono to bude legální křižování.
životy může snad občas zachránit
Ciwe, tak to bude bohovské čudo. "Kdyby to mělo zachránit jen jeden život", tak si i uzel na penisu uděláte [happy].
Bezpečnostních děr (kráterů) je v tom několik, ale Nebeský holt musí zabojovat o teplou židličku generálního kokrhela, takže mu nic jiného nezbývá.

P.S. k většině těch nehod na D3 došlo buď ještě v dopravně, nebo v těsné blízkosti od ní.
電車オタク
Čtvrtek, 23. července 2020 - 18:15:24  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2496
Registrován: 4-2014
Vojtag - Ano, přesně tak by to na těch tratích D3 mělo fungovat. Bohužel ,ale lidí co si takto myslí je menšina, protože ostatní to považují již za dávnou historii, která nemá dnes na D3 již co dělat.

(Příspěvek byl editován uživatelem Luboš_3.21.)
Zelený_petr
Čtvrtek, 23. července 2020 - 18:37:43  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 216
Registrován: 7-2005
Prázdné vlaky, to by se vám líbilo, federanti líný. Kdo by tím pak asi jezdil? Už takhle jsou tratě s D3 dost pomalé, takhle už by to nebylo vůbec k ničemu. [crazy]


T_._H_.:
"Bezpečnostních děr (kráterů) je v tom několik, ale Nebeský holt musí zabojovat o teplou židličku generálního kokrhela, takže mu nic jiného nezbývá.

P.S. k většině těch nehod na D3 došlo buď ještě v dopravně, nebo v těsné blízkosti od ní."
Autoři jsou určitě blbci. [crazy] Nebo teda vlastně oni všichni kromě TH jsou blbci. [crazy]
Nic není tak, jak se na první pohled může zdát.
Zelený_petr
Čtvrtek, 23. července 2020 - 18:39:40  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 217
Registrován: 7-2005
Hajnej:
"MZv: Akorát mě mate, že to investují České Dráhy a ne SŽ.
Na tom není matoucího celkem nic..."
Bohužel. SŽ je to nadále u [zadnice]. Podobně jako u přejezdů. Obvyklý modrogumní a speciálně zabezpečovácký alibisums. [ko]
Nic není tak, jak se na první pohled může zdát.
Čtvrtek, 23. července 2020 - 18:41:15  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5024
Registrován: 3-2004
Koneckonců, navigace, která semtam zavede řidiče kamionu pod nízký most či na cyklostezku, je taky jen taková nevinná apka na tabletu...
Čtvrtek, 23. července 2020 - 19:07:21  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2572
Registrován: 7-2017
Ale přece není potřeba sledovat jízdu celou dobu. Snad stačí hláška, že je někde něčím úsek obsazený.
Čtvrtek, 23. července 2020 - 19:09:07  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1265
Registrován: 6-2019
Autoři jsou určitě blbci. [crazy] Nebo teda vlastně oni všichni kromě TH jsou blbci.
Ale ona má skutečně bezpečnostní díry. Nebo spíše propasti. RŠ uvedl jen jednu z více.
A strojvedoucí budou určitě nadšeni, že krom běžným povinností jako řízení vlaku, posunování, obsluhování zabezpečovacího zařízení, přehazování výhybek, celodenních hovorů s dispečery (už od patnáctého...), vyhlížení skrytých cestujících v antivandalech a bůvíčeho ještě, jim vedle tabeláru přibude tablet a jeho sledování. Tedy možná ano, to samozřejmě nevím, ale na úvod bych se docela bál spíš toho, co ten tablet neukáže, než ukáže.
doch liebe keinen von der Eisenbahn
doch liebe keine ausm Tagebau

Čtvrtek, 23. července 2020 - 19:12:00  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1266
Registrován: 6-2019
Snad stačí hláška, že je někde něčím úsek obsazený.
To bude moc vtipné v údolí Teplé. Až budou mít "MA" pravidelné spoje do nebo z Bečova a v souběhu traťových kolejí bude lítat obsazení prostorového oddílu podle toho jak se zrovna vyhodnotí poloha. No, dobré, no. [crazy][crazy][crazy]
doch liebe keinen von der Eisenbahn
doch liebe keine ausm Tagebau

Čtvrtek, 23. července 2020 - 19:26:48  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 9472
Registrován: 5-2007
Zelený_petr: Pokiaľ tú appku bude dopravcom nútiť Správa železnic, musí byť jasne vyriešená zodpovednosť za jej chovanie. A je jedno, či je to zabezpečovacie zariadenie, alebo nie! A to v tejto situácii nevyrieši nikto. Ak si to ČD vyriešia pre seba, tak si za to aj ručia. Ďalšia vec je, že určitým riadením histórie, majú v tomto smere ČD kvalitnejšiu dátovú základňu, než sama Správa železnic.

Inak je škoda, že ZZ je obmedzené tým NIP ERTMS. V skutočnosti neexistuje krajina, kde by som si vedel viac predstaviť, že by mohlol vzniknúť systém, ktorý by mal rozhranie v podobe appky na tablete, a pritom mal dokonca SIL=4. V tejto republike bolo totiž ohľadom tohoto od roku 1988 nazbierané obrovské množstvo know-how. Tuzemskí výrobcovia sú totiž jedni z mála, ktorí ako zadávacie počítače ZZ nepoužívajú pre zadávanie bezpečnostne kritických povelov žiadne šialené "dispečerské terminály", ale obyčajné PC, občas dokonca s Windowsami. Ale samozrejme to vo výsledku nebude tak lacné, ako "obyčajná" appka, a bude to niekde potrebovať tú bezpečnú technológiu.

(Příspěvek byl editován uživatelem asdf.)
Čtvrtek, 23. července 2020 - 19:34:27  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 9473
Registrován: 5-2007
A ešte som zabudol, že na trati z Moravan do Chrudimi je v prevádzke experiment, kde je do podmienok rozsvietenia krycích návestidiel pre PZZ zapracovaná voľnosť celého medzistaničného úseku. Takže kto namáčkne prvý dostane zelenú a keby potom chcel niekto namačknúť PZZ z opačnej strany, tak sa mu tá zelená nerozsvieti, nech by to tlačítko aj premačknul. Tam ostáva posledná bezpečnostná diera: Aby si fíra všimol, že má červenú a nevyrazil.
Čtvrtek, 23. července 2020 - 19:40:06  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1267
Registrován: 6-2019
Mno... Takto to ovšem funguje i u nás (nejzápadnější krycí návěstidla), akorát v režimu D3. Při obsazení i jen jediného úseku nelze rozsvítit zelenou do příslušného oddílu.
doch liebe keinen von der Eisenbahn
doch liebe keine ausm Tagebau

Čtvrtek, 23. července 2020 - 19:40:41  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 12237
Registrován: 8-2012
Aby nevznikla nějaká mejlka, že já snad jsem proti aplikaci a mám její tvůrce za blbce, jak je mi podsouváno: pokud potřebuje generální kokrhel udělat v zájmu zachování svého bydla nějaké státnické gesto, tak tohle je přesně ono. Prostě vzít kýbl šutrů a prázdnej kýbl, přesypat ty šutry z jednoho kýble do druhého a je to - v reálu se nic nezměnilo, pořád mám kýbl šutrů a prázdný kýbl, ale toho rámusu kolem spousta a jak dlouho se o tom může mluvit... Vždyť statisticky se vlaky na D3 sráží tak jednou za pět let, takže teď je to pro Nebeského relativně v klidu a je potřeba jen to gesto, které všechno "řeší".

P.S. škoda, že ZZ je obmedzené tým NIP ERTMS - détrojkové lokálky si do "evropského železničního systému" zařadila Česká republika sama (protože si myslela, že čím víc km tratí, tím víc si na tom rejžne)
電車オタク
Čtvrtek, 23. července 2020 - 19:56:18  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 9124
Registrován: 5-2002
trať na dalších 51 kilometrů, až do Mariánských Lázní. Podle popisu to vypadá tak, že to v Karlových varech na dolním nádraží ukáže strojvedoucímu vlaku Č a.s. (mířícímu do H. Slavkova-Kounice) volnou
včetně nechápajícího T.H. (???...)se svou poznámkou o 700 metrech.

Tady jde jen o varování, když strojvůdce jede do stanice, kde má být vlak, tak proč ho bude rozčilovat hlášení, že tam bude vlak? A proč bude vadit upozornění, zda se opravdu spojil s dispečerem, prototože si myslel že tam se nemusí?
Čtvrtek, 23. července 2020 - 19:57:26  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 9474
Registrován: 5-2007
AŠM: Tu by to práve malo ísť ešte trochu ďalej a rieši to situáciu už od namačknutia, pomocou "traťového súhlasu".

T.H.: détrojkové lokálky si do "evropského železničního systému" zařadila Česká republika sama (protože si myslela, že čím víc km tratí, tím víc si na tom rejžne) Nie sme "ve při". NIP ERTMS je dielo MD, nie Bruselu.
Čtvrtek, 23. července 2020 - 20:09:49  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1268
Registrován: 6-2019
Tady jde jen o varování, když strojvůdce jede do stanice, kde má být vlak, tak proč ho bude rozčilovat hlášení, že tam bude vlak? A proč bude vadit upozornění, zda se opravdu spojil s dispečerem, prototože si myslel že tam se nemusí?
"Myslet, že nemusí" už by nastat nemělo, protože od 15. 8. nastane rádiové rušno, neb se všichni budou hlásit všude až do úplného odkecání hlasivek.
Jak to pozná, že už tam vlak je, to věru nevím.
doch liebe keinen von der Eisenbahn
doch liebe keine ausm Tagebau

Kreativec
Čtvrtek, 23. července 2020 - 20:47:10  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 494
Registrován: 7-2015
Že si výhybkáři nikdy nestěžovali, proč musí jak u blbejch věšet nějaké klíče do závěrové tabulky, když jsou přece všichni geniální a vidí, kam výhybky vedou. Akorát to prodlužuje technologické intervaly a stejně to nic neřeší, protože přece můžete pověsit špatný klíč na špatný háček...
Tolik ve stručnosti.
Čtvrtek, 23. července 2020 - 21:08:45  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 863
Registrován: 2-2010
Pokud někdo dokáže přečkat asi 20 reklam tak tady je od 28 minuty reportáž se záběry appky.
Kdo ty reklamy nedá tak aspoň takle...
Čtvrtek, 23. července 2020 - 21:20:33  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 10458
Registrován: 4-2003
Autoři jsou určitě blbci.

3 tejdny je stejný kravinium, jako chytrá karanténa, nebo ten hip-hop projekt dálničního e-shopu spíchnutý za víkend. Já nemám absolutně nic proti těm myšlenkám jako takovým, ba naopak. Jenže jsem ohromen až dětinsky naivním/manažersky vychcaným způsobem realizace ne nepodobnému stavění vozu před koně, který nutně musí vyústit ve zklamání/prozření. S tím, že se v lepším případě začne znovu skoro od začátku a bude to trvat násobně déle.



A hlavně si všimněte jedný věci - to je aplikace jednoho (byť dominantního) dopravce a nemá to nic společného s řízením provozu infrastrukturníkem. Ten tam očividně nic zadávat nebude.
obrázek - Drážní stupnice tvrdosti modrých gum.
citát - Harry Callahan: "Názory jsou jako díra do zadku. Má ji každý."

Čtvrtek, 23. července 2020 - 21:56:05  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 9890
Registrován: 5-2002
A hlavně si všimněte jedný věci - to je aplikace jednoho (byť dominantního) dopravce a nemá to nic společného s řízením provozu infrastrukturníkem. Ten tam očividně nic zadávat nebude.

Nejsem až tak úplně zastánce jakékoliv aplikace na tabletu (TJŘ s barevně vyznačeným křižováním, ohlašovačky a velkým nápisem KŘIŽOVÁNÍ jsem uměl udělat již před rokem 2000), ale pokud by to fakt muselo být, pak jedině jako aplikace provozovatele dráhy, který přesune pokyny na hnací vozidlo.

Prostě něco jako laciné ETCS, protože to taky jen přesouvá pokyny provozovatele na hnací vozidlo a na rozdíl od aplikace i zajistí, aby pokyny byly splněny.

Toto jsem chvíli po nehodě v Perninku sepsal na jednom z jiných DF, RŠ to zná:

Já tedy nejsem úplně zastánce aplikace bez vazby na vozidlo, ale pokud bych měl přemýšlet jako vy, představoval bych si to trochu jinak.

Aplikace na zobrazovači strojvedoucího je prázdná schránka se zabezpečeným připojením, do které si sám strojvedoucí nic nenahrává. Aplikace zajistí nemožnost vypnutí zobrazovače, nemožnost ztlumení (už vidím ty zalepené repráky), nemožnost vypnutí GPS a pokud možno s možností připojení externí antény GPS.

S aplikací prvotně pracuje dirigující dispečer, který postavením vlakové cesty na JOP vygeneruje tabelární jízdní řád příslušného vlaku a to přesně tam, kam v současné chvíli postavil. Strojvedoucí pomocí interaktivních tlačítek například v názvu dopravny potvrdí svou polohu, která je zkontrolována z GPS. Po zezelenání sloupce pro odjezd může odjet a jet až na konec zveřejněného TJŘ, tedy tam, kde má povolení k jízdě.

Při jízdě by třeba v úrovni lichoběžníkových tabulek mohl strojvedoucí opět stiskem tlačítka potvrzovat časovou i místní polohu vlaku (předpokládám, že v okolí dopraven by mohly být lepší podmínky signálu GSM).

Při jízdě do dopravny s koncem oprávnění k jízdě strojvedoucí potvrdí opět průjezd okolo lichoběžníkové tabulky a zařízení začne vydávat varovný signál, který trvá do zastavení v jemné tónině, pokud vlak snižuje rychlost. Pokud vlak rychlost nesnižuje, přepíná se již v této fázi na neuvěřitelný kravál. Sloupec v TJŘ s touto dopravnou je samozřejmě podbarven červeně a současně vyhrazené zobrazovací pole bliká výrazně červeně.
Po zastavení v dopravně tón přechází v uvěřitelný šepot.
V případě, že by po zastavení bylo zaznamenáno zvýšení rychlosti nad 5 km/h, zařízení se opět přepne na neuvěřitelný kravál: STOP, STOP, STOP, jízda bez povolení.

I v případě takové aplikace bych považoval za rozumné zachování klasické telefonické ohlašovací povinnosti.
Čtvrtek, 23. července 2020 - 22:59:00  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2497
Registrován: 4-2014
U těch tratí D3 jsou dvě možnosti.

Buď zmodernizovat SZZ + TZZZ za desítky milionů korun jako například trať Rokycany - Nezvěstice a nebo druhá levnější možnost jak píše ve svém příspěvku Vojtag telefonická ohlašovací povinnost ve všech dopravnách D3, bez ohledu na to jestli se křižuje nebo ne, což od 15.8. SŽ (DC) povinně znova zavádí, což je dobře, když se nechce do těch tratí vrážet desítky milionů korun na modernizaci.
Čtvrtek, 23. července 2020 - 23:27:59  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 9892
Registrován: 5-2002
ad Luboš 3.21: a nebo druhá levnější možnost jak píše ve svém příspěvku Vojtag telefonická ohlašovací povinnost ve všech dopravnách D3, bez ohledu na to jestli se křižuje nebo ne, což od 15.8. SŽ (DC) povinně znova zavádí, což je dobře, když se nechce do těch tratí vrážet desítky milionů korun na modernizaci.

Popíši vám, co se bude dít po zavedení ohlašovacích povinností vždy a všude:

a) jízdní řády vlaků se nezmění, protože to málokde umožňují obraty a přípoje.
b) prodlouží se pobyty v dopravnách, protože 30´´ je nereálných a 1´je hodně na hraně. Za rozumný čas považuji 1,5´a to nesmím tahat dirigujícího dispečera z "kakání".
c) fírové jsou všeobecně "blbci", kteří zachraňují dráhu a mají snahu jezdit včas...
d) tedy začnou systém "ojebávat", aby vlaky odvezli s veškerou ctí a vše stihli a průser se pro změnu vyvrbí někde jinde.
e) Správa železnic si opět zamne ruce, jak zase není ničeho viníkem...
Čtvrtek, 23. července 2020 - 23:29:39  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 605
Registrován: 9-2015
>> Petr Šimral
Se způsobem varování kraválem snad souhlas. Bylo by to lepší než jen třeba střídání barvy celého displeje např. zlutá/černá, i když dělat by to mohlo obojí.
Ale nevím, proč bys chtěl tolik té obsluhy. Jestli to má být druhotný systém navíc, tak, když to preženu, může se to spouštět jako služba automaticky se zapnutím tabletu, nemusí to mít obsluhu žádnou a nemusí o tom nikdo vědět. Úsek se vyhradí tomu, kdo do něj dřív najede. Najede-li další, začne to vsem řvát.
Spíš bych tam ale dal 2 tlačítka (když je ve Skovicích, tak vyhraď mi úsek do Žlebů nebo do Čáslavi). Uvolnění úseku automaticky, jakmile z něj vyjede. Brajgl, jakmile se nepřiměřenou rychlostí blíží k úseku, který si nevyhradil.

To by snad moc nerozptylovalo a nepřidělávalo práci, ne?
Čtvrtek, 23. července 2020 - 23:37:08  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 9893
Registrován: 5-2002
Provoz na trati D3 musí řídit dirigující dispečer, tak praví Dopravní řád drah, viz. závěr šetření nehody u Drážní inspekce: JHMD 2016 Chválkov

(Příspěvek byl editován uživatelem Petr Šimral.)
Čtvrtek, 23. července 2020 - 23:38:48  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 36
Registrován: 5-2018
Jaktože o tomhle projetí návěstidla se nikde nepíše? Včera tu někdo zmínil, že se prý tutlá (mizí zprávy z netu) vyjetí proti sobě leoše, bo je to soukromík (lol) a o tomhle jen ve zprávach na čt, ale jinak i k-report nic... ??? a to jsou to české dráhy...

https://www.ceskatelevize.cz/ivysilani/10118379000-udalosti-v-reg ionech-praha/220411000140723-udalosti-v-regionech/obsah/780212-da lsi-vlak-projel-navestidlo-na-cervenou

(Příspěvek byl editován uživatelem sli064.)
Čtvrtek, 23. července 2020 - 23:45:58  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 22513
Registrován: 5-2002
ZP: SŽ je to nadále u [zadnice]
Když s něčím přijde SŽ, tak budou dopravci řvát, že to na mašině nechcou. Takže něco, co nebudou nechtít, si musí udělat kdo? Oni sami.

PŠ: Koukám, že jsi (znovu)vynalezl multimediální kompilát AoE, GPS AVV a sešiťáku z JHMD...
Až budu mít trochu času, tak zkusím popsat, jak to tam fungovalo před 15 lety.
Zakažte tužky! Zanechávají uhlíkovou stopu...!
Čtvrtek, 23. července 2020 - 23:52:49  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 9895
Registrován: 5-2002
ad Slil064: před havárií K-Reportu se to tu běžně řešilo, na Sůrowebu to najdete...
ad Hajnej: zkus to popsat ostatním přístupem pro laiky. Mě se systém JHMD velice líbil, loboval jsem za jeho zavedení, ale nikdy jsem k tomu nedostal souhlas. A nehody 2016 (Chválkov + Rotava) si byly tak strašně podobné, že nakonec se dá říci, že ani jeden ze systémů nehodě zabránit nedovede, ale ten klasický je popsán v DŘD...
Čtvrtek, 23. července 2020 - 23:55:38  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 52
Registrován: 12-2016
Osobně si myslím, že GPS a vysílání polohy by měla mít každá lokomotiva nebo souprava povinně. Velmi rád bych viděl, jak se vlaky na trati pohybují, abych tím mohl upravit svůj styl jízdy či tempo na trati a moci předvídat. Ne, že bych to dnes nedělal, jenže systém sledování GRAPPu, Bobitronu, aplikace NaVlak, Nákresňák atd je sice možný ale dost zoufalý systém. Umím si představit mapu a v ní pohybující se trojúhelníky s Ex a R, čtverce s Os a Náklady třeba kulaté. To nemluvím o tom, že bych si uměl představit ČDmodré, Regiojet žluté atd. Jak moc by mi to pomohlo v každodenním provozu. A proč ne na lokálkách? Myslím, že to není až tak velká investice.
Když lítám s dronem, pustí mě do vzduchu jen tehdy, přijímá-li minimálně 6 satelitů . Polohu umí určit na metr +- přesně. Zatím neznám místo, kde bych nemohl létat (vyjma zakázaných prostorů) Všude se přihlásí. Tak v čem je problém?
Kreativec
Pátek, 24. července 2020 - 00:11:01  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 495
Registrován: 7-2015
Petr_Šimral:
"prodlouží se pobyty v dopravnách, protože 30´´ je nereálných a 1´je hodně na hraně. Za rozumný čas považuji 1,5´a to nesmím tahat dirigujícího dispečera z "kakání". "
Tak to ohlášení ale nemusí nutně být až těsně před časem odjezdu, ne? Dirigující dispečeři dneska sedí někde v sále s dalšími lidmi a nemůžou se jen tak zašít a nebrat telefon?
Tolik ve stručnosti.
Pátek, 24. července 2020 - 00:30:04  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 9896
Registrován: 5-2002
ad Kreativec: A při minutovém pobytu se můžete hlásit jinak, než na čas odjezdu?

ad Milan Hrudka: předpokládám, že všichni dopravci něco mají. Ale nezaznamenal jsem jakýkoliv dotaz od Správy železnic, že by s tím chtěli pracovat... Osobně v tom nevidím problém, pokud nebude u čísla vlaku uveden i dopravce.
Pátek, 24. července 2020 - 00:48:49  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 771
Registrován: 8-2017
no, jestli to bude spolehlivý, jak GPS informáku na panterech, tak se můžem těšit na další MU

tam když IS ztratí GPS signál, (což poslední dobou bylo celkem často) tak Vy jste teprv v půli cesty, ale IS řve konečná a už otáčí panely na následující vlak.....
Kreativec
Pátek, 24. července 2020 - 00:57:08  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 496
Registrován: 7-2015
Petr_Šimral:
"ad Kreativec: A při minutovém pobytu se můžete hlásit jinak, než na čas odjezdu? "
"Strojvedoucí (výpravčí přilehlé stanice) může žádat o souhlas k odjezdu v časovém rozmezí 1 - 10 minut před dobou odjezdu vlaku z dopravny."
Chápu to tak, že žádost o souhlas lze dát i před příjezdem do dopravny. Pak musí zvlášť ohlásit příjezd, ale to už by mělo být rychlejší a hlavně pokud to dispečer v tu chvíli nebere, nebrání to vlaku odjet. Samozřejmě pokud se v dopravně křižuje, je to jiné, ale tam není žádný rozdíl proti dnešku.
Tolik ve stručnosti.
Pátek, 24. července 2020 - 01:16:23  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 9897
Registrován: 5-2002
ad Kreativec: chápete prd...

Čtením předpisu nezískáte praktické souvislosti :-(
Bílý_petr
Pátek, 24. července 2020 - 01:51:38  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2788
Registrován: 7-2005
Petr_Šimral:
"ad Kreativec: chápete prd...

Čtením předpisu nezískáte praktické souvislosti :-("

Kašli na ně - nemá to cenu. Teď tu je a bude chytrolínů. A přitom ani neví jak se taková drážní doprava řídí [ko]
Mnohdy je důležitější vědět, o čem se mlčí, než to, o čem se mluví (Roman Kozel)

fotogalerie 4. koridoru
Pátek, 24. července 2020 - 07:10:20  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 606
Registrován: 9-2015
>> Petr Šimral: provoz na trati D3 musí řídit dirigující dispečer
Pokud i tohle mělo být k diskuzi o aplikaci, tak to nedává smysl, aspoň z hlediska, jak ji popisuji já.
Ta aplikace s řízením provozu NAPROSTO NESOUVISÍ. Žádné řízeni provozu se na ni v žádné formě a za žádných okolností nepřenáší, ani aplikace není spojena s žádnými daty o provozu! V tom je právě ta její funkce 2. nezávislého okruhu.
Pokud jsem mluvil o 2 tlačítkách, jimiž si strojvůdce vyhradí úsek, znamená to pouze, že strojvůdce řekne přístroji, že "podle pokynu dispečera hodlám vjet do úseku". Bez těch tlačítek je to také možné, ale aplikace zjistí konfliktní vjetí do úseku časově i místně později. A jejím úkolem bude fíru varovat a zastavit. Kdežto ve variantě s obsazovacími tlačítky by jen jednomu z těch fírů řekla: toto nelze! (tj. "někdo neposlechl dispečera nebo ten vydal konfliktní pokyn").
Smithers
Pátek, 24. července 2020 - 07:24:15  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 734
Registrován: 12-2007
https://archiv.ihned.cz/c1-66794340-nehody-donutily-drahy-ke-zmen am-zavadeji-nova-pravidla-pro-strojvedouci
ČD sníží interně povolenou rychlost v obsazeném na 30-40.
Pátek, 24. července 2020 - 07:28:07  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 607
Registrován: 9-2015
PS: Jinak jediná věc, co by pro tu aplikaci (serverovou část) byla vhodná kromě sledování GPS, předávání poloh mobilní sítí a zjišťování konfliktů, je:

Aby při výpadku mobilního přenosu (tunel, rokle) dopočítávala nejhorší možnou pozici - podle naposledy zaznamenaného směru a podle předem (v datech na serveru) zadané maximální rychlosti v úseku.

Problém verze s obsazovacími tlačítky může být, že v dopravně před úsekem není signál. V tom případě mu to řekne: "hele, hodně dobře se ujisti, jaké máš pokyny (protože já Tě teď hned chránit nemůžu) a normálně jeď dál. Úsek se blokne automaticky, až se objeví signál (a zaznamená se log, že se to nepovedlo v dopravně, ake až kdy/kde).
Pátek, 24. července 2020 - 07:37:55  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 608
Registrován: 9-2015
>> Samozřejmě předjizdná drezína je předjizdná drezína: vysílajdou udržovaná na zábrzdnou vzdálenost vlaku a stále potvrzující, že tam opravdu je (nenarazila) 🙂
Pátek, 24. července 2020 - 08:05:47  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 10460
Registrován: 4-2003
om z jiných DF, RŠ to zná

[uhoh][nene]

(jakákoliv jiná DF o čemkoliv vůbec nesleduji)
obrázek - Drážní stupnice tvrdosti modrých gum.
citát - Harry Callahan: "Názory jsou jako díra do zadku. Má ji každý."

Pátek, 24. července 2020 - 08:09:13  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 164
Registrován: 2-2018
Kreativec:
" Dirigující dispečeři dneska sedí někde v sále s dalšími lidmi a nemůžou se jen tak zašít a nebrat telefon?"

[lol][lol][lol]

Ten dirigující dispečer na D3 je obvykle výpravčí jedné ze stanic - buď přilehlé k úseku s D3 nebo jedné z dopraven na trati. To opravdu není CDP. A i kdyby seděl někde "na sále", tak funkci DD bude mít právě jeden člověk a hlášení za něj nemůže jen tak někdo z kolegů přebírat bez předávky služby.
Pátek, 24. července 2020 - 08:39:10  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 11006
Registrován: 4-2003
Smithers:https://archiv.ihned.cz/c1-66794340-nehody-donutily-drahy-ke-zmen am-zavadeji-nova-pravidla-pro-strojvedouci
ČD sníží interně povolenou rychlost v obsazeném na 30-40.


Když to neudělá Ministerstvo dopravy či SŽ(DC), tak holt musí nastoupit dopravce se změnou vnitřního předpisu, protože jemu vznikají nemalé finanční škody (krom ztráty na lidech). Krok správným směrem [ok].
Haan
Pátek, 24. července 2020 - 08:44:22  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3285
Registrován: 2-2010
No konečně někdo dostal rozum a vzal v úvahu, že lidský mozek může chybovat. Díky.
ridic_vlaku
Pátek, 24. července 2020 - 08:53:55  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 140
Registrován: 5-2019
ad P. Šimral, D3 a kakání: No holt bude dirigující dispečer opravdu řídit provoz a kakat bude ve vhodných pauzách. Letové povolení pro let přes půl Evropy vykomunikuju do 30 vteřin, tak nevím proč by povolení z Horní do Dolní Lhoty mělo trvat déle. Ovšem ta železnični frazeologie, která nejde přes pysky...
ridic_vlaku
Pátek, 24. července 2020 - 08:59:08  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 141
Registrován: 5-2019
ad rychlostní limit 30km/h pro jízdu dle rozhledu: Ovšem pokud strojvůdce "zapomněl", že jede v obsazeném oddíle, řeší tohle omezení problém?
Pátek, 24. července 2020 - 09:11:30  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 11007
Registrován: 4-2003
ridic_vlaku:ad rychlostní limit 30km/h pro jízdu dle rozhledu: Ovšem pokud strojvůdce "zapomněl", že jede v obsazeném oddíle, řeší tohle omezení problém?

To je asi tak stejně blbá otázka, jako když se zeptám: Co když strojvedoucí zapomene snížení rychlosti přes obvod výhybek dle návěsti návěstidla a pojede si dál, jako kdyby tam bylo pouze volno?!?
Pátek, 24. července 2020 - 09:35:14  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 12239
Registrován: 8-2012
Ta aplikace s řízením provozu NAPROSTO NESOUVISÍ
Ta aplikace samozřejmě souvisí s řízením provozu v tom smyslu, že povede k dalšímu rutinérství, podvědomému spoléhání se "něco mě hlídá, tak si nemusím tolik dávat pozor", onomu pověstnému "tam bylo vždycky postaveno".
Lidský mozek takhle prostě funguje - např. by se dalo předpokládat, že bude ubývat úrazů při zimních sportech, ale dlouhodobě tomu tak přes veškerý technický pokrok (přilby, chrániče páteře, dokonce i airbagy) statisticky není. Lidé se prostě spoléhají na "techniku", jsou neopatrnější, jdou do většího rizika. Stejně tak to bude i s tímto - což neznamená, že by se měly hned zítra zase srazit vlaky na D3, ale že se bez ohledu na aplikaci zase jednou srazí. Zvlášť v okamžiku, kdy si ji narychlo upeče jen jeden dopravce, aby generální uhájil židli (a rozumím tomu - co má dělat jiného).
電車オタク
Pátek, 24. července 2020 - 10:22:27  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 10461
Registrován: 4-2003
dopravce se změnou vnitřního předpisu, protože jemu vznikají nemalé finanční škody

A budou mi vznikat i nadále, těch 30/40 tady už dávno bylo a nehody samozřejmě vznikaly.

Tohleto je obyčejný alibismus zcela ignorující lidskou psychologii, kdy tak půlka borců tam nasype těch 30/40 km/h, protože se to přeci může a vytěsnila někam na druhé místo slovo rozhled.
obrázek - Drážní stupnice tvrdosti modrých gum.
citát - Harry Callahan: "Názory jsou jako díra do zadku. Má ji každý."

Pátek, 24. července 2020 - 10:31:17  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 9898
Registrován: 5-2002
No jo, jenže to tak všichni chtějí.

Drážní úřad dopravcům nařizuje bezpečnostní audity, provozovatel dráhy jim píše apelační dopisy a přitom by stačilo, kdyby se výpravčí naučili se strojvedoucími mluvit a řádně je informovali o mimořádnostech...
Pátek, 24. července 2020 - 10:40:53  
Administrátor
Číslo příspěvku: 73698
Registrován: 4-2003
A proč proboha rozmezí (30 - 40)? [crazy] Zná někdo přesné znění? Aby to naopak nesvádělo k naprosto nesmyslnému a nebezpečnému výkladu, že na dohled znamená jet někde mezi 30 a 40, když někdy je i 20 sakra moc (zatímco jindy má i třeba 60 smysl). [uhoh]
Ať rychlost není radši uvedena vůbec (současná 100 v D1 nemusí vůbec být, protože víc to stejně bez kódu nejde...) s tím, že si každý musí jasně uvědomit, jak se má v dané konkrétní situaci zachovat.
Karotenovič Carotsson s mrkvistorovou regulací z Mrkvanova: Nejdokonalejším geometrickým útvarem je mrkvoid!
Pátek, 24. července 2020 - 10:41:18  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 6421
Registrován: 9-2005
PŠ: to samozřejmě solidní výpravčí dělá. Ale pokud je trvale vytížen, či přetížen, tak to asi dělat nebude. A takových tratí je třeba kolem Prahy několik. Zrovna třeba 171. Není vůle omezit počet vlaků a je to totální každodenní bordel, řízení chaosu. To není výmluva, to je konstatování.
Stránky o lok. 109E: http://109-e.wgz.cz
Pikehead
Pátek, 24. července 2020 - 10:49:54  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 6388
Registrován: 3-2007
Poslyšte a to by byl takový problém zrovna ty Dobřichovice - bordel největší s elmech - obsadit dvěma výpravčíma aspoň na denní směnu?
Pátek, 24. července 2020 - 10:55:25  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 9899
Registrován: 5-2002
Ať rychlost není radši uvedena vůbec (současná 100 v D1 nemusí vůbec být, protože víc to stejně bez kódu nejde...) s tím, že si každý musí jasně uvědomit, jak se má v dané konkrétní situaci zachovat.

A proč vůbec nějakou "automatickou" jízdu podle rozhledu řešit? Co tím kdo získá?
Tratě s autobloky dnes nejsou zavalené tunami mouru, nemají každodenní poruchy, kdo kdy naposledy zaznamenal prasklou žárovku?
A co získám tím, že zastavím u červené a pak se budu pomalu plazit a hledat nějaký vlak, který pak někdy odjede, já budu čekat u další červené a tak pořád dále do zblbnutí.
Jízdu podle rozhledu zrušit a pokud má někde provozovatel dráhy opravdu technický problém, který jí vyžaduje, tak ať mi jí pro každý takový případ nařídí.
Pátek, 24. července 2020 - 10:57:45  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 9900
Registrován: 5-2002
ad Qěci: PŠ: to samozřejmě solidní výpravčí dělá. Ale pokud je trvale vytížen, či přetížen, tak to asi dělat nebude. A takových tratí je třeba kolem Prahy několik. Zrovna třeba 171. Není vůle omezit počet vlaků a je to totální každodenní bordel, řízení chaosu. To není výmluva, to je konstatování.

To, že jednou jeden výpravčí jednomu strojvedoucímu zavolal neznamená, že se to dělá. A pokud nestíháte, tak ať si to vyřeší provozovatel dráhy a nestrká do chomoutu dopravce. S takovou si za chvilku můžeme do stanice chodit i stavět vlakové cesty...
Pátek, 24. července 2020 - 11:14:16  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 13986
Registrován: 11-2002
Petr_Šimral: Jízdu podle rozhledu zrušit a pokud má někde provozovatel dráhy opravdu technický problém, který jí vyžaduje, tak ať mi jí pro každý takový případ nařídí. - rozumný nápad, aspoň tu toho AB by to šlo navíc vyřešit pro co nejmenší složitost případně tak, že by šla jízda dál za stůj za určitých okolností povolit i ústně (pokud by byl hovor nahráván, což dnes většinou je). Pravidla nastavit tak, že v případě obsazení oddílu předchozím vlakem by se to povolovalo jen v nezbytně nutných případech (a nějak mě žádný nenapadá, netřeba se štosovat, ani u Úval).

Ten případný telefon po zastavení moc už nezdrží a asi by to lecčemu pomohlo předejít. 100% se asi nedá zabránit ničemu.
Pátek, 24. července 2020 - 11:28:10  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2574
Registrován: 7-2017
ČD zavádí omezení rychlosti... A co ostatní dopravci? Modrý pojede 30 a za ním to "jiný" rozjede na 80 a neubrzdí.... Prostě červená = STOP!
McBain
Pátek, 24. července 2020 - 11:30:15  
Administrátor
Číslo příspěvku: 26527
Registrován: 5-2002
mot:
"Prostě červená = STOP!"

To ale u předpotopního autobloku právě tak jednoduše nejde... [crazy]
Pátek, 24. července 2020 - 11:31:27  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3742
Registrován: 6-2007
Petr Šimral: Ta komunikace, to je jeden ze základních problémů. A to z obou stran. Někdy se i trochu stydím za některé kolegy když slyším co a jakým způsobem vykládají do vysílačky.
Já jsem na poměrně rozsáhlou komunikaci výpravčí - strojvedoucí zvyklý z Polska a v provozu u nás mi to občas i chybí. Tam výpravčí běžně volají vlak co se blíží ke stanici, že například už staví vjezd, nebo ať zvolním, že není odhláška, kolej, budem čekat. Naopak já musím volat když míjím předvěst s výstrahou. Taky jsou povinné informace o odjezdu vlaku na levou kolej dvoukolejné tratě, o jízdě na SZ (přivolávačku) kdy musí udat i důvod. To jdu ale všechno věci zavedené díky těžkým nehodám z minulosti. U přivolávačky pak prosí abych řekl kdy ji můžou rozsvítit, takže člověk jede a těsně před návěstidlem volá aby svítili.

Jinak při stůj na AB se mi osvědčilo zastavit, zajít na malou, podat si pití, nebo si protáhnout záda a v naprosté většině případů to bohatě stačí k tomu, že mezi tím se rozsvítí výstraha nebo volno. Pokud to vyloženě není nutné, tak necítím nějakou potřebu se hnát na krev do obsazeného oddílu a jet kilometr s očima na stopkách.
[new] www.rajnochovicka.cz - Rajnochovická lesní železnice

Pátek, 24. července 2020 - 11:35:23  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 11008
Registrován: 4-2003
Petr Šimral:Jízdu podle rozhledu zrušit a pokud má někde provozovatel dráhy opravdu technický problém, který jí vyžaduje, tak ať mi jí pro každý takový případ nařídí.

Tak tohle určitě NEPROJDE a z toho vycházím.


RadekŠ:A budou mi vznikat i nadále, těch 30/40 tady už dávno bylo a nehody samozřejmě vznikaly.

Takovým nehodám nikdo nezabrání [nene].

Tohleto je obyčejný alibismus zcela ignorující lidskou psychologii, kdy tak půlka borců tam nasype těch 30/40 km/h, protože se to přeci může a vytěsnila někam na druhé místo slovo rozhled.

Vzhledem k tomu, že to funguje a stále bude fungovat (pokud se něco nezmění) takto: Tohleto je obyčejný alibismus zcela ignorující lidskou psychologii, kdy tak půlka borců tam nasype těch 100 km/h, protože se to přeci může a vytěsnila někam na druhé místo slovo rozhled.

...tak jsou následky jasné. Fyzika funguje stejně pro všechny - i pro RadkaŠ.
Pátek, 24. července 2020 - 11:43:52  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 9902
Registrován: 5-2002
ad Bram: Tak tohle určitě NEPROJDE a z toho vycházím.

To si na Slovensku mysleli taky.

Neexistuje žádný zásadní důvod pro udržování "automatické" jízdy podle rozhledu. Není - li si provozovatel dráhy jist volností vlakové cesty, pak ať mi to řekne.