Diskuse » Železnice » Nehody » Archiv diskuse Nehody do 06. 2. 2020 « předcházející | další »

Archiv diskuse Nehody do 06. 2. 2020

dolů
hledání | obrázky (odtud | na mapě) | strom | 3 hod. | 1 den | týden | vzhled | nápověda
odhlášení | přihlášení | úprava profilu | registrace | seznam uživatelů | moderátoři
   autor příspěvek
Sobota, 25. ledna 2020 - 17:23:28  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 20935
Registrován: 5-2002
Pract: abyste mechanicky (nouzově) odstřádali, nesmí být vzduch v brzdových válcích, jinak to neuděláte, protože mechanismus střadače začne působit až tehdy, když není tlak v BV
Hele, tohle se mi nějak nezdá. Mělo by stačit zavřít kohout střadače - pak po uvolnění uzamykacího mechanismu dosedne píst střadače až na dno válce a tím pádem by už nemělo dojít k jeho opětovnému uzamčení. Jedinej rozdíl mezi tím, jestli je v brzdovém válci vzduch a nebo není, je ten, že pokud v něm není, tak jde pístnice střadače zcela určitě naproti jeho pístu (protože ji tlačí vratná pružina brzdového válce) a jejich vzájemný pohyb je tak největší možný.
Aby nešlo střadač po zavření kohoutu při tlaku v BV odbrzdit, tak by to muselo být udělaný natolik blbě, že by 1) ten uzamykací mechanismus zamykal v libovolné poloze a současně 2) pístnice střadače neměla vlastní vratnou pružinu.
Při řádném "odstřádání" (= vzduchem) se píst střadače posune pryč od brzdového válce a zamáčkne do sebe vyskočenou pístnici a uzamkne ji.

Takže by mělo stačit zavřít jenom kohout střadače a pak ručně odstřádat, klidně i při vzduchem zabrzděném vozidle. Nějak se mi nepozdává, že by bylo normální, aby se musela dělat tak riziková manipulace, jak píšeš - tohle by totiž normální uživatel výrobci hodil na hlavu jako vysoce průserovou záležitost.

Na tom Štádleru jsou střadače od koho? Od Knorra? Jestli ano, tak zkusím vyzpovídat přímo jejich techniky, až se s nimi potkám.

(Příspěvek byl editován uživatelem Hajnej.)
Zakažte tužky! Zanechávají uhlíkovou stopu...!
VIA
Sobota, 25. ledna 2020 - 18:30:21  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 91
Registrován: 8-2017
PŠ: Ty hadice se, pokud se pamatuji, uvolňovaly z nějakého svěrného spoje, vypadla pak trubka z objímky, kde byla přes gumový kroužek a převlečnou matku upevněna. Něco podobného jako jsou třeba dnes dělané spojky na plynu v mědi. Ale ruku do ohně už nedám. Na fotce je ale úplně rozpojená převlečná matice hadice od trubky, a to je v jiném místě, než se ty závady vyskytovaly předtím, kdy vzniklo to "domorobo". Tady bych to tipnul na třeba málo utažený spoj, možná po vývazu, nebo po výměně hadice?? Jsou to jen teorie..
Jinak obecně výrobce byl z těchto opakovaných závad dost nešťastný, v DE se to v takové míře neprojevovalo, a zřejmě na výskyt závad na pojezdu obecně měl (a má) obrovský vliv stav svršku ( osobně se divím, že třeba na Humpolci, či studenecké trati se to nerozsypalo úplně - těch ran...) Stadleráci si tratě i projeli vozidlem s měřicími tenzometry a lezly jim oči z důlků... [crazy]
Martin2
Sobota, 25. ledna 2020 - 19:24:21  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3628
Registrován: 8-2005
Ad Hajnej:
třeba na 709 jde odstřádat, až když je i brzdový válec bez vzduchu. Pokud je v brzdovém válci vzduch, tak se může tahat za čep o stošest, ale ani se nehne.
Sobota, 25. ledna 2020 - 19:38:39  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7568
Registrován: 8-2007
Ad Hajnej:Na Panteru je také možno odstřádat nouzově až po uzavření přívodu vzduchu do podvozku.Jsou tam komponenty od Knorra.
Sobota, 25. ledna 2020 - 19:55:37  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 727
Registrován: 11-2012
Pokazde kdyz ctu o stradacove brzde, vzdycky je u toho pruser. A to uz od dob metra R1, tam byl stradac take.

Nedokazu se v tom nejak vyznat, proc se stradacova brzda opet zacala hojne pouzivat, v cem je lepsi?
VIA
Sobota, 25. ledna 2020 - 20:17:41  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 94
Registrován: 8-2017
Stradacova brzda neni pruser. Stradacova brzda je prima vec. Pro obsluhu daleko prijemnejsi, nez tocit kolem na barune. Nebo pretahovani novych mrtvych elektrik, klidne bez vstupu na stanoviste. Pruser je, kdyz se k ni clovek chova tak, jako by mu vypnul mozek, Ja vim stres, ale proboha proc? Ne nadarmo se rika tezko na cvicisti, lehko na bojisti. A to se prave asi moc ve skole strojvedoucich nedeje... Rychly prehled teorie, novinek a zmen. Cest vyjimkam...
Sobota, 25. ledna 2020 - 21:01:59  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1903
Registrován: 8-2006
VIA- konečně pravda. Dneska totiž technická škola není a "cviční" jsou zavalení jinou prací . Tak ani není čas. Pak se stávají
zbytečný maléry. Dá se tomu předejít! Navíc dnešní škola je oničem. Bohužel.
Apollo -ano. Když vypneš baterky ,okamžitě se stroj sám zastřádá. Chceš-li ho táhnout nastudeno , musíš vypnou střadačovku v almaře. Rozpojíšli pak pantery ,jen to pšoukne ,ale vzduchová brzda je tak necitlivá ,že vzduchem nezabrzdí. A malér je nasvětě.(vyzkoušeno)
Neděle, 26. ledna 2020 - 00:18:00  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 644
Registrován: 8-2017
Lakro - jj, při odpojování mrtvýho pantera se musí nejdřív zavřít červenej kohout na živým panterovi / traktoru, abys vypustil vzduch z HP, pak je možno teprve odpojit (nebo přepnout ve skříni na mrtvole spínač střadače pro bržděný odtah), aby to nezdrhlo

Hajnej - zkušenosti ze syslů, kdy byly mnohokráte přitaženy smykem, či s hořící brzdou, páč střadače se někde během cesty rozhodli zakousnout, není po málu (nejlépe po soustruhu), přitom kohout střadačů byl uzavřen, kolegovi se stalo že i na osobáku během normální jízdy mu samovolně střadače zaúčinkovaly (sysel jako řízené vozidlo)

střadač, jako takový, je dobrá věc, ovšem při mechanickém (nouzovém) odstřádání nemá člověk informaci, zda se tak skutečně stalo (je jedno co je na ukazatelích stavu, údaj z nich není relevantní, po mechanickém odstřádání je střadač odbržděn i když okýnko je červené)

(Příspěvek byl editován uživatelem Practicus.)
Neděle, 26. ledna 2020 - 08:48:32  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 71
Registrován: 12-2012
Ne nadarmo se všude píše, že při nouzovém odstřádání táhly musí být slyšet kovové lupnutí (650, 794). A to se při zabrzdění vzduchem nestane. Ale zvukový vjem jako jediná indikace skutečného odstřádání - to je poněkud špatně.
Neděle, 26. ledna 2020 - 10:22:49  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 20937
Registrován: 5-2002
Perš: proc se stradacova brzda opet zacala hojne pouzivat, v cem je lepsi?
Třeba v tom, že se dá na soupravě ovládat z jednoho místa nebo v tom, že dokáže zabrzdit sama.

A17: Na Panteru je také možno odstřádat nouzově až po uzavření přívodu vzduchu do podvozku.
Podvozek je trochu širokej pojem - do brzdového válce nebo do válce střadače...?

SuDan: A to se při zabrzdění vzduchem nestane.
Ani při zavření kohoutu střadače...?
Zakažte tužky! Zanechávají uhlíkovou stopu...!
Neděle, 26. ledna 2020 - 10:51:17  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1905
Registrován: 8-2006
Practikus ano souhlas. Ale ,to je to ale, rozpojí se spřáhla a nikoho nenapadne před tím zavřít červený kohout. Takže, nejdříve musí člověk opět v almaře zapnout střadačovku a pak rozpojit spřáhla. Tak je správný postup. Ve fofru nato snadno člověk zapomene.Ale já např. za celých 7 nebo 8 roků co jsem jezdil na panterech jsem studenýho pantera nikdy netáhl! Měl jsem i to štěstí ,že jsem nemusel ničím nanipulovat na podvozcích.A kdyby k tomu muselo dojít tak.....???? Protože to člověk nepoužívá.Tady chybí ta technická škola nebo ukázka!
Neděle, 26. ledna 2020 - 20:13:15  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7569
Registrován: 8-2007
Hajnej:Přívod vzduchu do celého podvozku,který je jednoduše přístupný.Po jeho uzavření je možno táhlama odstřádat.Po otevření přívodu vzduchu do brzdových válců a zabrzdění vzduchovou brzdou dojde k opětovné aktivaci střadačové brzdy.
Neděle, 26. ledna 2020 - 21:34:53  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 72
Registrován: 12-2012
Hajnej: tak - to nevím. Někdy vyzkouším.
Zastřádám. Při zabrzdění vzduchem jde jeho část do střadačů, které tímto odbrzdí. Po odbrzdění pneu brzdy se pružiny opět aktivují, jejich působení zruším nouzovým odstřádáním táhly. Pokud bych nezavřel kohout ke střadačům, dalším zabrzděním vzduchem či odstřádáním (jejich natlakováním) bych je opět aktivoval. To je asi jediný význam těch kohoutů.
Proto mám za to, že použití táhel při zabrzdění vzduchem nemá (na funkci rostináře, ehm, chci říct, na odstřádání) vliv.
Veškeré popisy, které jsem kdy viděl, o tom moudře mlčí.
Samozřejmě nebudu odstřelovat všechny střadače po úplném odbrzdění bez jiného zajištění, ale stress je někdy asi silnější, než vědomosti.
Neděle, 26. ledna 2020 - 23:41:06  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 20939
Registrován: 5-2002
A17: Přívod vzduchu do celého podvozku, který je jednoduše přístupný
Tak když zůstaneme u toho Štádlera, tak něco takového tam vůbec neexistuje - střadače i brzdové válce mají hadice zvlášť. Ventily a kohouty jsou "na palubě", dokonce i ty protismykové (což nebývá obvyklé kvůli mrtvým objemům a odporům potrubí).

SuDan: Při zabrzdění vzduchem jde jeho část do střadačů, které tímto odbrzdí.
Když se dívám na tu 841, tak ta "část vzduchu" jde přes dvojitou zpětnou záklopku F05 a přes pneumaticky ovládané ventily F12/1 a F12/2. Pokud otočím kohouty F06/1 a F06/2, tak se ty ventily F12/1 a F12/2 zavřou a žádný vzduch do střadačů jít nemůže (naopak je z nich odvětrán).

Proto se pořád nemohu zbavit pocitu, že mi tu někdo tzv. hnojí mozek...

To je asi jediný význam těch kohoutů.¨
Bingo...!
Zakažte tužky! Zanechávají uhlíkovou stopu...!
Pondělí, 27. ledna 2020 - 05:55:31  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 73
Registrován: 12-2012
Hajnej: Omlouvám se za hnojení, Stadlery neznám. Vycházel jsem z 650 a 794, a tak jsem princip považoval za podobný. A souhlasím s tím, že uzavřením kohoutů střadačů se tyto odvětrají. Tím zabrzdí a ručně je odstřelím. Jestli se to ale povede při zabrzdění vzduchem, tím si nejsem jistý, někdy vyzkouším.

(Příspěvek byl editován uživatelem Sudan.)
Pondělí, 27. ledna 2020 - 08:46:47  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7570
Registrován: 8-2007
Hajnej:840,841 neznám,ale návod na obsluhu střadačové brzdy na Panteru:
"Pro nouzové odbrzdění(absence zdroje napětí,nebo vzduchu v HP)je nutné odbrzdit střadačovou brzdu ručně pomocí bovdenových táhel.V případě manipulace s těmito táhly je nutno tyto podržet min. 3 sekundy pro dosažení úplného mechanického odbrzdění(ozve se kovové klepnutí).
Před ručním odbrzděním je nutné vozidlo zajistitproti ujetí a následně uzavřít kohouty B 04/1 a B 04/2(přívod vzduchu k podvozku).Po ručním odbrzdění již nelze brzd. jednotky uvézt do původního stavu(pro aktivaci je třeba přivézt stlačený vzduch).

Tak nevím,zda ti "hnojí mozek " výrobce brzd Knorr, nebo vozidla Škoda,ale v praxi to funguje.Na Pantera najede posunovací lok a napojí se spřáhlem,načež se uzavřou podvozky kohouty B04 a ručně odstřádá.Pak se může se soupravou libovolně posunovat po hale nebo myčce i bez vzduchu v soupravě a vypnutých bateriích.
Po přistavení pod trolej se nafouknou jímky soupravy,otevřou kohouty B04 a zabrzdí EP brzdou.Tím se všechny jednotky aktivují a zastřádají.
Pondělí, 27. ledna 2020 - 09:17:58  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 10939
Registrován: 8-2012
pro aktivaci je třeba přivézt stlačený vzduch
Tam je fakt napsaný přivézt? V korčáku nebo jak? [happy]
電車オタク
Pondělí, 27. ledna 2020 - 09:59:06  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 20941
Registrován: 5-2002
A17: návod na obsluhu střadačové brzdy na Panteru
Vzduchové schéma Pantera nemám, ale z "kuchyně" Škodovky mám aspoň 380. A tam jdou na podvozek hadice dvě, stejně jako na tom Štádleru.

nevím, zda ti "hnojí mozek " výrobce brzd Knorr, nebo vozidla Škoda
Od Knorra máme střadačku na hybridce a tam je to zase tak stejně: na panelu střádačky je kohout, co jde přímo k válci střádače a jehož zavřením tam nepustím vzduch odkudkoliv by se vzal - tedy ani z bistabilního šoupátka střadačové brzdy, ani přes dvojité zpětné záklopky z okruhů brzdových válců.
Asi si s tím taky pohraju, až na ní budu...

ale v praxi to funguje
Tak samozřejmě, že pokud jde do střadače jen vzduch z odbočky z brzdových válců (a ne z epv/šoupátka elektrického ovládání), tak to v některých případech bude fungovat TAKY - a sice tehdy, pokud v cestě vzduchu budou oboje kohouty.
Ale zrovna u Štádlerů se v tomhle 840 od 841 docela zásadně liší - zatímco na 840 se vzduch k DZV střadačů odebírá až za B14/1 a B14/2, tak na 841 je to už před nimi (a tudíž je zavření B14 zcela -gh-).

Jiná možnost je, že by z nějakých zatím neznámých důvodů bylo odemčení uzamykacího mechanismu střadače tlakem ve válci vyřazeno. Pokud tomu tak je, tak mě tedy zatraceně zajímá důvod (protože zatím to spíš škodí vytvářením zákeřné situace než pomáhá) a budu se ho snažit z těch Knorrů dostat.
Zakažte tužky! Zanechávají uhlíkovou stopu...!
Pondělí, 27. ledna 2020 - 10:09:13  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 20942
Registrován: 5-2002
TH: Tam je fakt napsaný přivézt?
U nás v sousední ulici je zas napsáno, že ve sklepních prostorách probíhá oprava omýtek. Asi dali do malty hodně cimentu... [crazy]
Zakažte tužky! Zanechávají uhlíkovou stopu...!
Pondělí, 27. ledna 2020 - 10:24:31  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7571
Registrován: 8-2007
Hajnej:Tady návod od Pesy(844):
Odtah,je-li v podvozcích vzduch-
Po vypnutí výše uvedených systémů je možné vozidlo chápat jako „vagón” vybavený pneumatickou brzdou v režimu „P”. Brzda se řídí hlavním kabelem PG.Pokud je vedoucí vozidlo (lokomotiva) vybavena hlavním kabelem PG a napájecím kabelem PZ, musí být oba okamžitě připojeny k taženému vozidlu.Pokud má vedoucí vozidlo (lokomotiva) jen hlavní kabel PG, je tažení také možné, ale kvůli napájení pneumatického systému zavěšení musíme otevřít kohoutek nouzového napájení N09 PZ z PG. Omezení v takovéto situaci představuje značně zvětšený objem k naplnění po dobu uvolňování brzdy. Během brždění se vzduch dostává jen z hlavního kabelu PG.PG je HP.V tomto případě se uvolní střadače "ručním"přestavením ventilu zajišťovací brzdy na modulech EP-Compact v brzdových rozváděčích.
Na táhla pružinové brzdy dojde až tehdy "pokud vedoucí vozidlo (lokomotiva) nemá ani hlavní ani napájecí kabel, musíme navíc zavřít kohoutky B30 napájení zajišťovací brzdy na všech panelech a ručně zatáhnutím za lanko na vozech uvolnit zajišťovací brzdu. V takovém případě nemá vozidlo žádný brzdný systém, který by byl v pohotovosti. Opětovné zapojení zajišťovací brzdy probíhá dvojitým zapojením a vypojením, což umožňuje zapadnutí zařízení do svorek brzdy.
Pondělí, 27. ledna 2020 - 10:31:45  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7572
Registrován: 8-2007
TH:Tam je fakt napsaný přivézt? V korčáku nebo jak?

To jsem tam dal schválně.Režimky,bagrování ani zázračné hrnce v tomto tématu moc nelze použít,takhle se můžete zapojit do diskuse.[lol]
Pondělí, 27. ledna 2020 - 10:52:22  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 10940
Registrován: 8-2012
Já jsem se do diskuze zapojil už na začátku, kdy jste teprve vymýšlel svou shválně pravopysnou chibu jako balónek, a snahy o "důkaz", že to nebyla neznalost po nějakém hodně formálním "školení", ale spiknutí výrobce s nestandartní brzdou, od té doby nekomentuju.
電車オタク
Pondělí, 27. ledna 2020 - 11:15:44  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 20945
Registrován: 5-2002
No, takže po nějakém tom pátrání bylo zjištěno, že u střadače Knorr se věci mají tak, že síla k odemčení uzamykacího mechanismu se bere z jeho tlačné síly, což ovšem znamená, že ten střadač musí tu sílu vyvíjet neboli aktivně brzdit - a to se při brzdění vzduchem skutečně neděje. Takže (tento konkrétní) mechanismus je poněkud perverznější, než se ze vzduchového schématu dá vykoukat... [ko]

To ovšem nic nemění na tom, že rozumně bezpečný postup u sólo vozidla je (bez ohledu na nutnost podložení) zavřít kohouty střadačů, zavřít vzduch do jednoho podvozku, rozmotat jeho střadač, pak ten podvozek zase otevřít, teprve potom zavřít druhý podvozek, rozmotat druhý střadač a otevřít druhý podvozek.
Sice je pakárna chodit ven nadvakrát, ale je to furt lepší než zůstat na peróně a mávat za vozem. A asi by bylo dobré tohle čas od času trénovat (nebo si to aspoň přeříkat místo večerní modlitbičky)...
Zakažte tužky! Zanechávají uhlíkovou stopu...!
Pondělí, 27. ledna 2020 - 11:28:03  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7573
Registrován: 8-2007
TH:Tak to jsem rád,že jsem mohl potěšit přítele z diskusního fóra tou pravopysnou chibou a udělat mu radost v tomto pošmourném dni.[ok]

a snahy o "důkaz", že to nebyla neznalost po nějakém hodně formálním "školení", ale spiknutí výrobce s nestandartní brzdou

A tady někdo hledá důkaz "že to nebyla neznalost"?Toho jsem si nevšim.
Pondělí, 27. ledna 2020 - 11:53:12  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 6580
Registrován: 9-2011
Bože, vy tu řešíte "přivézt", ale
Brzda se řídí hlavním kabelem PG. vedoucí vozidlo je vybaveno hlavním kabelem PG a napájecím kabelem PZ, musí být oba ... napájení pneumatického systému zavěšení... po dobu uvolňování brzdy... probíhá dvojitým zapojením a vypojením, což umožňuje zapadnutí zařízení do svorek brzdy.
vás nechává klidnými???

Já bych teda takovejhle překlad hodil dodavateli na głowu...
Všichni jste volové. Servít
Pondělí, 27. ledna 2020 - 12:11:28  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 10941
Registrován: 8-2012
Já jsem to radši ani nečetl. "Brzda se řídí hlavním kabelem PG"... no jo, no. Však "life guards" v železničním prostředí se dá přeložit jako "záchranné vesty"... aneb co si nepřeložím sám, to radši používám v originále [happy]
電車オタク
Pondělí, 27. ledna 2020 - 13:13:24  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 52
Registrován: 7-2012
Ono s tou dokumentací k 844 je to složité. Je to v podstatě česko-polsko-anglicko-německo-italská slátanina. Když jsem tohle řekl vedoucímu polského servisu v roce 2012, jeho odpověď byla: "Všichni jsme v Evropě". A já na to: "Počkej, oni ti to Němci vysvětlí". A jak to dopadlo s velkou zakázkou do Německa, víme všichni. Ty části v češtině jsou mnohdy nesrozumitelné.
Ten Knorr funguje celkem spolehlivě, o tom žádná, ale při nouzové manipulaci musí být člověk nanejvýš obezřetný. Několikrát jsem řešil nahodilé poruchy Knorru. V historii poruch Hasleru jsem je viděl, v historii poruch Knorru ne. Snažil jsem se to řešit s polským zastoupením Knorru, oni ale na moje maily nereagovali. To s Rakušáky, kteří nás školili , je dobrá spolupráce, reagovali v podstatě ihned, ale poslední věta byly vždy: "Pro jistotu kontaktujte polské zastoupení". Zřejmě šlo o to, že si tam polský Knorr ve spolupráci s Pesou udělal nějaké úpravy k obrazu svému.
Pondělí, 27. ledna 2020 - 15:04:37  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 20946
Registrován: 5-2002
V mezidobí se mi podařilo nakoupit u odborníků a věci se mají následovně: uzamykací mechanismus mívá zpravidla podobu nesamosvorného šroubu s maticí (= jako svidřík nebo jako když roztáčíme vlčka). Matice je proti pootočení zajištěna kuželovou spojkou (asi jako na autě matice od kola), kdežto šroub západkou zapadající do rohatky na hlavě.

Při nouzovém odstřádání se odjistí západka a šroub se začne roztáčet. V první fázi ho roztáčí vždy síla střadače, a to bez ohledu na to, zda je nebo není zabrzděno vzduchem. Tato první fáze trvá až do okamžiku, kdy píst střadače dosedne na dno válce (zpravidla společné s brzdovým) a kdy začně klesat brzdná síla.
Teprve poté, ve druhé fázi, začne záležet na tom, jestli je nebo není tlak v BV. Pokud není, je roztočený šroub i nadále poháněn vratnou pružinou BV, jejíž účinek je navíc podporován další pružinou přímo ve střadači. Tím postupně vzniká odlehlost stejná, jako při odbrzdění vzduchem. Když roztočený šroub dojede až k víku střadače, setrvačností se točí dál a vytlačí matici z kuželové spojky (tady nejspíš vznikne to charakteristické cvaknutí). Ve třetí fázi se pak roztočený šroub i s maticí postupně zastaví třením.
Pokud je ovšem zabrzděno vzduchem, pak po dosednutí pístu střadače přestane být šroub poháněn (ta zmiňovaná další pružina ve střadači nedokáže zcela nahradit vratnou pružinu BV). Druhá fáze proto nenastane, šroub se zastaví dřív a odlehlost vznikne citelně menší až žádná (a to cvaknutí se tím pádem neozve).

V normě na střadačové brzdy je uvedeno, že při nouzovém ručním odstřádání musí zmizet brzdná síla (což je uspokojivě splněno i při zabrzdění vzduchem), ale striktní požadavek na vznik dostatečné odlehlosti tam předepsán není (a my už víme proč).

Tímto bych považoval střadačovou záhadu za vysvětlenou...
Zakažte tužky! Zanechávají uhlíkovou stopu...!
Jenki
Pondělí, 27. ledna 2020 - 15:53:36  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5550
Registrován: 5-2002
Jak to tady čtu tak zlatá hydraulika na tramvajích...

Nicméně si neodpustím zopakovat zásady, které mi Knorr / DAKO / Haning&Kahl hustili do hlavy a já je následně hustím do hlavy uživatelům hydraulické brzdy :

- než odbrzdíš, musíš být připojen k sunoucímu / tažnému vozidlu
- když to budeš dělat dřív jsi debil a dobře ti tak
- když provedeš odbrždění (někde elektricky, někde ruční pumpou, někde zevnitř, někde z venku - systémy jsou různé) a táhneš tu mršinu někam do pryč musí vevnitř sedět někdo, kdo to umí zabrzdit (vypuštěním tlaku, kolejovkama, řízením a hříbkem...)
- než to po odsunutí / odvlečení odpojíš tak tam radši dej klíny, nebo alespoň kus něčeho podobného
- pokud tě někdo nutí postupovat jinak udělej ze sebe blbce že to neumíš a nech ho, ať si rozbije držku sám.
Pondělí, 27. ledna 2020 - 18:09:11  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 53
Registrován: 7-2012
Mechanika brzdového válce se střadačem 844
Pondělí, 27. ledna 2020 - 22:36:09  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 9035
Registrován: 9-2002
Dotaz nejspíš pro AL nebo Hajnýho:

Jak moc je odlišná střadačová brzda na vozidlech metra Sovětskýho původu ?

Nějak se mi nezdá, že by to byl zas až tak novej vynález, jen asi trvalo dost dlouho, než se to začalo používat i jinde.Soudruzi ze Svazu ty metrovagóny prostě opajcovali z USA asi i s tou bzdou (Westinghouse, pokud mě paměť neselhává,) vysoce pravděpodobně i s tím střadačem.

Kdysi jsem to měl nastudovaný trochu líp, ale ty rozbory tady mi ten sovětskej bazmek připomínají až moc.

(Příspěvek byl editován uživatelem Agent.)
Kdyz si na vas nekdo prinese zbran, odsouhlaste a dejte mu vsechno co chce. Pak si bezte najit vetsi zbran...

Nevykat, nejsem nici sef, ani policajt.
Úterý, 28. ledna 2020 - 11:24:15  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3811
Registrován: 9-2003
Tak střadačovku (mechanickou, elektromagenticky odbrzďovanou mají i tramvaje typu T, jakož i jejich PCC předchůdci, tam měl některé (air-electric) i pneumaticky odbrzďovanou, taktéž původem Westinghouse.
A už dlooooouhá léta je střadčovka ve funkci "ruční" neboli parkovací brzdy u silničních vozidel se vzduchotlakými brzdami.
NOBLE BRICKS
Úterý, 28. ledna 2020 - 12:24:59  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 20949
Registrován: 5-2002
Ag: Jak moc je odlišná střadačová brzda na vozidlech metra Sovětskýho původu ?
V principu asi moc odlišná nebude, ono těch mechanismů, jak přenášet/uvolnit relativně velkou sílu zas tolik nebude - kromě šroubu ještě nějaká volnoběžka á la jistič.
Použití šroubu by nasvědčoval i metrácký slang "rozmotat" či "roztočit" střádač...

S499: mechanickou, elektromagenticky odbrzďovanou mají i tramvaje typu T
A tam je to nouzové odstřádání taky nějakým šroubem nebo je tam nějaké pákosloví...?
Zakažte tužky! Zanechávají uhlíkovou stopu...!
Úterý, 28. ledna 2020 - 13:50:35  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 561
Registrován: 11-2006
Je tam páka na boku podvozku. Kaštanstvu volné přístupná [happy]
Posláno z mobilu. 2.0
”Je lepší držet hubu a nechat ostatní, ať si myslí že človek je idiot, než otevřít hubu a odstanit všechny pochybnosti.”
Úterý, 28. ledna 2020 - 14:28:55  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 6584
Registrován: 9-2011
Jen těm kaštanům, co se nebojí nápisu "Pozor, vysoké napětí".
Faktem je, že v 70. letech jezdily tramvaje běžně bez těch laminátových deklů a odbrzďovač byl volně přístupný. Vždy mě fascinovalo, jak tam běhala taková ručička, co ukazovala polohu... [happy]
Všichni jste volové. Servít
Úterý, 28. ledna 2020 - 15:00:18  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7679
Registrován: 1-2007
Tato páka je v provozu pod proudem?
McBain
Úterý, 28. ledna 2020 - 16:42:49  
Administrátor
Číslo příspěvku: 26349
Registrován: 5-2002
Vlakoň:
"Je tam páka na boku podvozku. Kaštanstvu volné přístupná [happy]"

Volně přístupná je, ale na její přestavení je třeba specifického grifu. [happy]
Úterý, 28. ledna 2020 - 17:48:57  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 20950
Registrován: 5-2002
McB: na její přestavení je třeba specifického grifu
To mi připomíná páku na rozpojení autoscepky. I tam je volně přístupná a je potřeba specifický grif...
Zakažte tužky! Zanechávají uhlíkovou stopu...!
Středa, 29. ledna 2020 - 08:37:35  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 6589
Registrován: 9-2011
Mouka: páka rozhodně pod proudem není [wink]
Všichni jste volové. Servít
Středa, 29. ledna 2020 - 09:30:57  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7682
Registrován: 1-2007
Aleš: Mně to právě bylo divné, ale když jsi psal o tom varovném nápisu...
Středa, 29. ledna 2020 - 09:49:40  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3812
Registrován: 9-2003
Aleš L.: Na metrovém rozchodu žádné kryty nejsou a ručička je furt vidět.
NOBLE BRICKS
Středa, 29. ledna 2020 - 10:29:56  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7683
Registrován: 1-2007
To je ta červená ručička vlevo od páky?
Středa, 29. ledna 2020 - 21:47:56  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 645
Registrován: 8-2017
na to není potřeba žádnej grif, stačí dva prsty a zatáhnout, akorát člověk bude zasviňen (od toho tam v kabině býval takový háček)

ta cedulka pozor VN je z důvodu osazení motory v podvozku, při ne zcla vyhovující izolaci a nedobrém stavu nápravových sběračů by to moholo někoho pokousat
Čtvrtek, 30. ledna 2020 - 09:28:04  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 20973
Registrován: 5-2002
Pract: ta cedulka pozor VN je z důvodu osazení motory v podvozku, při ne zcla vyhovující izolaci a nedobrém stavu nápravových sběračů by to moholo někoho pokousat
Ona by mohla pokousat i při zcela vyhovující izolaci motorů, stačily by ty nedobré nápravové sběrače. [nene]
Zakažte tužky! Zanechávají uhlíkovou stopu...!
Čtvrtek, 30. ledna 2020 - 14:38:14  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 562
Registrován: 11-2006
To by pak kousaly asi i schody při nástupu [happy]
Posláno z mobilu. 2.0
”Je lepší držet hubu a nechat ostatní, ať si myslí že človek je idiot, než otevřít hubu a odstanit všechny pochybnosti.”
Mladějov
Čtvrtek, 30. ledna 2020 - 15:10:49  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 14451
Registrován: 3-2007
No to by kousaly, ale lidi se jich nedotýkají holou rukou.

Jaksi i při nějakém tom přechoďáku na nápr. sb. musí být spád napětí při pouze netrakčním odběru tak malý, že to ani neucítíte. No a při jízdě výkonem
jsou dveře obvykle zavřeny a na podvozek se taky těžko sahá [proud]
Středa, 05. února 2020 - 12:59:59  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 660
Registrován: 8-2017
tam by byl průser tehdy, když by padl drát na kastlu a nekdo zrovna lezl dovnitř/ven
Středa, 05. února 2020 - 13:28:05  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 21072
Registrován: 5-2002
Pract: tam by byl průser tehdy, když by padl drát na kastlu
Aha, takže pro změnu opačnej extrém: nevyhovjící izolační stav trakčáků nestačí, už musí padnout drát napřímo...
Zakažte tužky! Zanechávají uhlíkovou stopu...!
Čtvrtek, 06. února 2020 - 09:59:22  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 308
Registrován: 7-2017
Nehoda rychlovlaku v Itálii - dva mrtví, několik zraněných:
novinky.cz
Čtvrtek, 06. února 2020 - 12:01:14  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 730
Registrován: 11-2012
https://www.novinky.cz/krimi/clanek/na-cervenou-pres-spustene-zav ory-vychovatelky-hnaly-deti-ze-skolky-do-kolejiste-40312499
Čtvrtek, 06. února 2020 - 12:20:22  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1603
Registrován: 11-2005
Po ulici jdou tři ženský - první je pí*a, druhá kráva a třetí taky učitelka[ko]
Dejte mi moc ovládat měnu národa a bude mi jedno, kdo tvoří zákony. - M. A. Rothschild
MJ + DM = Black Celebration
Čtvrtek, 06. února 2020 - 12:39:12  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 63
Registrován: 2-2018
Lokalita, vlak, počet dětí a počet doprovázejících - nespletu se, když si tipnu na nějakou "lesní" či jinak alternativní skupinu.
Záměrně se vyhýbám pojmům "školka" a "učitelka", důvod si jistě domyslíte.
Čtvrtek, 06. února 2020 - 12:49:33  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 21086
Registrován: 5-2002
A taky jsem si nevšiml žádné výstražné vesty, ani u dětí, ani u doprovodu. [angry]
Když potkám regulérní školku v tramvaji, tak je mají všichni. [ok]
Zakažte tužky! Zanechávají uhlíkovou stopu...!
P_v
Čtvrtek, 06. února 2020 - 13:15:17  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2338
Registrován: 5-2002
Regína od Prahy už přijela, regína do Prahy tam stanicovala hned u šraňků, odjezd byl až za 3 minuty a strojvůdce je měl v očním kontaktu. Čistě teoreticky se mezi nimi mohl prořítit náklad, ale třeba si učitelka vizuálně zkontrolovala postavení veksle a dospěla k názoru, že je to fyzikálně nemožné. Ale formálně je to špatné.
Čtvrtek, 06. února 2020 - 13:25:09  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8
Registrován: 6-2019
22michal:
"Nehoda rychlovlaku v Itálii - dva mrtví, několik zraněných:
novinky.cz

Soustrast 2 fírům, docela mě zaujalo, že jezdí dva. A taky marně hledám na mapě to SalerMo, žádný div, že tam ten vlak nikdy nedojel, novinky jsou fakt odpad."
Čtvrtek, 06. února 2020 - 13:33:23  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 78
Registrován: 12-2018
Učitelky na vyhazov a zákaz činnosti. Ale že je 3 minuty před odjezdem postavená cesta tím pádem zavřenej přejezd je taky špatně.
Čtvrtek, 06. února 2020 - 13:37:53  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 13081
Registrován: 5-2004
P_v:
jo, prošli celkem bezpečně.

Potíž je že:
a) nevěděly že to v daný okamžik bezpečně lze a prostě se hnaly na reginu jak slepice po flusu¨
b) takovýhle mrňousy učej nerespektovat šraňky ve věku kdy ještě nejsou schopný pochopit že to lze jen opravdu někdy a za jen velmi určitých podmínek a místních znalostí. To zdaleka není věk na klasickou hlášku "hele, půjdem se tam kouknout proč je tam zákaz vstupu"[proud]
Čtvrtek, 06. února 2020 - 13:37:59  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 251
Registrován: 2-2009
pilot.pirx:
"Lokalita, vlak, počet dětí a počet doprovázejících - nespletu se, když si tipnu na nějakou "lesní" či jinak alternativní skupinu.
Záměrně se vyhýbám pojmům "školka" a "učitelka", důvod si jistě domyslíte."

nedomyslíme, prosím rozveďte...
Jindřich "Polenius" Březina
Čtvrtek, 06. února 2020 - 13:39:48  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 21088
Registrován: 5-2002
JfP: A taky marně hledám na mapě to SalerMo
To je takovej maličkej ostrůvek poblíž Liparského soustroví, tak nějak mezi Salernem a Palermem...
Zakažte tužky! Zanechávají uhlíkovou stopu...!
Čtvrtek, 06. února 2020 - 13:42:44  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 21089
Registrován: 5-2002
Pol: nedomyslíme, prosím rozveďte
Předpisatel chtěl patrně naznačit, že v regulérních školkách zpravidla platí nějaké standardy, které si regulérní učitelky nelajsnou nedodržovat.
Zakažte tužky! Zanechávají uhlíkovou stopu...!