Diskuse » Archiv 2018 » Železnice » Železniční uzel Praha » Archiv diskuse Železniční uzel Praha do 22. 06. 2018 předcházející | další

Archiv diskuse Železniční uzel Praha do 22. 06. 2018

dolů
   autor příspěvek
Středa, 13. června 2018 - 23:46:27  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 16837
Registrován: 5-2002
Simba: odjezdové zhlaví směr Vršky os.n. z manipulačních kolejí T2-14
Tam to šlo ze všech T2-T22. Samozřejmě určení kolejí pro relace může být jiné, ale dopravní program je dopravní program.

a směr Praha-Malešice z odjezdových kolejí T16 - T22
Celé východní zhlaví odjezdu mělo motory, jenom spojka do 1.TK na Železném Mostě byla na páky.
Nezapomeň, že se (na rozdíl od západu do Nuslí) jede proti hrotu přes čtyři angličany (a 213 se dokonce zdá mít PHS) a výhybku 188 (a z 22. i přes odvrat).

zabránění ujetí do os.n., což dříve bývalo dost časté
Jojo, nějaký vykocený uhláky s polenama tam pamatuju...
Čtvrtek, 14. června 2018 - 08:04:43  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2581
Registrován: 3-2004
Asi proto ten odvrat směřoval do hromady hlíny, ne? Taky si vybavuju menší povyražení [kladivo]
Mirko
Čtvrtek, 14. června 2018 - 08:47:39  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3881
Registrován: 6-2006
Taky doplním něco k vršovickému odjezdu.
Odvrat za výhybkou 239 byla tzv. písková kolej. Pamatuju, že jim to tam několikrát ujelo, někdy více, někdy méně a jednou se ani do toho písku netrefili a zbourali nové stavědlo 6, které stálo právě u výhybky č. 239 (ještě by tam měly být základy, byly v něm klíče od těch zbývajících výhybek na tomto odjezdovém zhlaví). Na druhé straně (směr Strašnice) bylo těch pískových kolejí asi 5 a taky všechny občas byly využity. Jedna je funkční ještě dnes, myslím že je to za výhybkou 180, na tzv. dálkové koleji (původně vedla kolem celého ranžíru až k odb. Záběhlice), která byla označena jako kolej č. 0. A ano výhybka 213 byla s PHS. Pěkný byl také Faranův kolejový obvod se čtyřmy angličany, občas se obsadil a hledat závadu bylo někdy docela složitý. Plný provoz po zapnutí releovky v odjezdu (někdy v roce 1995) trval asi 4 nebo 5 let a pak byl útlum až do úplného zastavení posunu přes ranžír, což si bohužel už nepamatuju kdy to přesně bylo, ale odhaduju tak rok 2001 nebo 2.
Čtvrtek, 14. června 2018 - 08:48:08  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 9086
Registrován: 4-2003
Hajnej:Jojo, nějaký vykocený uhláky s polenama tam pamatuju...

Mé babičky druhý manžel dělal na vršovickém ranžíru nějakých třicet let. Nejdříve posunovače a pak povýšil na signalistu a pracoval tam do doby, než ho koncem osmdesátých let udolalo několik infarktů (kombinace nočních směn spolu s absolutně nezdravým žrádlem typu pochoutkový salát a podpořeno cigaretami). Sice je to už hodně dlouho, co to vyprávěl, ale zrovna o vagonech v záchytné odvratné koleji mluvil jako o dosti častém jevu, nad kterým se až tak nikdo moc nepozastavoval..... Dnes se ho na to už ptát raději nebudu, už by to byla spíše pohádková pásma [nene]. Žije ale dosud (85 let), což po několika infarktech a nefunkční štítné žláze považuji za zázrak. Na druhou stranu je to ukázka, co dokáže i absolutní změna životosprávy, která u něj infarktech nastala [ok].
Čtvrtek, 14. června 2018 - 09:54:26  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 653
Registrován: 9-2016
Mirko: Podle mých poznámek byl provoz na SN Vršovice zastaven v roce 2000.
Čtvrtek, 14. června 2018 - 20:53:17  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 16845
Registrován: 5-2002
Bram: zrovna o vagonech v záchytné odvratné koleji mluvil jako o dosti častém jevu, nad kterým se až tak nikdo moc nepozastavoval
Dokud stály na "všech čtyřech", tak to patřilo k běžnému folklóru gravitačního ranžíru.
Horší bylo, když se s tou hromadou písku začaly "kočkovat"...
Čtvrtek, 14. června 2018 - 21:07:20  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 40
Registrován: 10-2017
Zajímavé útržky vzpomínek.Ještě klidně o technologii práce,řízení provozu,plánek kolejiště...[wink]Stejně by mne zajímalo,jestli neexistuje nějaký filmový záznam z dob,když býval,,vršovický ranžír"pojmem,díky svému ojedinělému způsobu spouštění.Přestože měl řadu negativ,o tom žádná.
Čtvrtek, 14. června 2018 - 22:28:27  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 16851
Registrován: 5-2002
T458: filmový záznam bohužel nemám, jen něco málo vzpomínek:
- jak (jiho)východní vítr v noci zanášel do otevřeného okna skřípot kolejových brzd, zarážek a hlášení,
- jak jsem při venčení pišišvora v kočárku pozoroval spouštěné odvěsy,
- a víc toho není...
Pátek, 15. června 2018 - 10:23:52  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 9100
Registrován: 4-2003
T4581111:Zajímavé útržky vzpomínek.

Škoda, že druhému manželovi mé babičky je už docela dost a jeho vzpomínky na práci již před lety byly takové spíše pohádkové, což pro mne není až zas takový problém rozpoznat. Práci na ranžíru bral jako svojí obživu a nějak do hloubky ho až zas tak nezajímala. Prostě udělal zkoušky na posunovače, časem na signalistu a o práci mluvil jen tehdy, když jsem se ho na něco zeptal. Jinak ne. A když jsem se ho zeptal, tak se občas v dobré náladě rozfantazíroval o plánech, co se vše mělo za komančů udělat, mluvil obdobně jako když píše Simba sem. Ovšem z jeho strany to byly nenaplněné naděje na ulehčení nebezpečné práci na spádovišti. Docela by mne zajímalo, na kterém místě musel jako signalista pracovat, když tvrdil, že jedno ujely wapky a ulehly u stavědla tak, že z něj nešlo vyjít ven. Samozřejmě by mne také zajímalo, zda se to vůbec stalo, občas měl snahu ve svém vyprávění přehánět.


Jinak si vzpomínám, že jeho povýšení na signalistu dle jeho slov proběhlo i ze zdravotních důvodů - při seskakování z vozů si nějak blbě a na několikrát zlomil nohu. Potom už nějaké seskakování a naskakování na jedoucí vozy nepřipadalo v úvahu, doktoři mu to nedoporučovali. Takže během zotavování si nejspíš rozšiřoval znalosti potřebné pro práci signalisty [proud].


Hajnej:Dokud stály na "všech čtyřech", tak to patřilo k běžnému folklóru gravitačního ranžíru.
Horší bylo, když se s tou hromadou písku začaly "kočkovat"...


Dokud to kočkování s hromadou písku nepřesáhlo stav, kdy se vozy daly z hromady písku vytáhnout zpět lokomotivou, tak to bylo ještě dobré a i toto kočkování bylo velmi časté. Ale jak píšu výše, jde o vzpomínky druhého manžela mé babičky na vršovický ranžír [wink].


A (nejen) dle jeho vzpomínek bych řekl, že se toho tam ututlalo opravdu hodně a na dnešní dobu by šlo o pořádné průsery. Dnes by si média na takových průserech smlsla, neboť by měla o čem alespoň psát [proud].

(Příspěvek byl editován uživatelem Bram.)
Simba
Pátek, 15. června 2018 - 13:19:09  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2659
Registrován: 7-2008
A když jsem se ho zeptal, tak se občas v dobré náladě rozfantazíroval o plánech, co se vše mělo za komančů udělat, mluvil obdobně jako když píše Simba sem.

Jenže Simba nefantazíruje, v tom je ten rozdíl, kteří tu někteří nechápou. Simba pouze předkládá materiály, plány, věci, z nichž se mnoho táhlo už od Rakouska - Uherska, jen a pouze se upravovali aktuálním potřebám. To nadávání na minulé režimy tu bylo vždycky - za první republiky se nadávalo na R-U, za Hitlera na první republiku, po válce taky, za socíku na všechno, není to tedy nic nového a objevného, takový kolorit doby (dnes už se nadává na 90s, proč, to je celkem jasné). Lze se tomu jen usmívat, stejně jako všem těm stížnostem dneška na cokoliv (stačí si otevřít starý noviny a je to nemlich to samý [lol]). To jestli ,v té dané době, na něco bylo či nebylo či to byla blbost nebo ne je věc druhá, můžu nabídnout jen kontext doby, vše ostatní je na každém čtenáři, nikoli na úvahách pisálka s radostí se podělit (ten může prezentovat někde bokem).

Ale zpět k ramžíru.
V roce 1919 při otevření byl vršovický ranžír jedním z nejmodernějších (alespoň tak je to prezentováno, bylo to ve své době výhodné: nebylo třeba parních lokotek a ušetřilo se palivo, dostupná byla levná prac.síla. V období mezi válkami i po nich bylo i potřebná nutnost nějak zaměstnat lidi, aby nepochcípali hlady - stačí vzpomenout řadu nouzových staveb - takže to bylo vcelku pochopitelné).

Rozvoj a úpravy seř.n. se ale nezastavily ani v následujících letech. V podstatě se po celou jeho existence neustále něco upravovalo, předělávalo, modernizovalo (př.PRAGA, KB DV), velké změny, které měly přijít na sklonku 80.let se už se nedokončily (usměrněné odjezdy, vjezdová část ad.), protože jim to díky polit.změnám nebylo dopřáno (a víceméně jely setrvačností zčásti dál, nějakou koncepci v 90s nikdo neřešil) a byť ve světě ještě nějaká ta gravitační nádraží fungují, pokud si vzpomínám, tak tady by neměl šanci přežít stejně - město se rozrostlo, a ranžír se tak na rozdíl od časů minulých dostal do jeho intravilánu (stížnosti v dobách hulákání z rozhlasu bývaly dost časté). Tím tak nějak částečně pozbyly významu i pražské nákladní spojky, které právě sem (a od první republiky na plán. druhé seř.n.) měly směrovat veškerou nákl.dopravu. Někdejší výhody grav.ranžíru se navíc začaly měnit v jeho nevýhody (poslední jeho velký boom byl tak za ropné krize v 70.letech).
Na modernizaci čehokoliv pro nákladní dopravu se zejména v minulém režimu našly ale peníze vždy (byť na úkor jiných věcí). Modernizace ranžíru byla navíc součástí schválené přestavby ŽUP z roku 1960 (a ta zase vycházela v mnohém z plánů v minulosti). A
A pořád se tu zapomíná, že na co si ČSSR nevydělala, tak prostě na to nebylo (což v době, kdy s bratrské lásky mj. štědře sponzorovala dárky SSSR nemohlo být ani divu). Ale dnes to není jinak - bez dotací z EU by jsme si tak nevyskakovali, což je vidět v žebrání, aby nám dali i na údržbu támhletoho či onoho, což mnohdy zaobalíme do nějaké té optimalizace či modernizace a čekáme, zda nám to ouřadové v Bruselu zbaští nebo ne. Tohle se taky ale dělo vždycky - chceš na něco peníze, přifař to k něčemu důležitějšímu, co je ve státním zájmu nejlépe atp., příkladů by se našlo více než dost).

Vozy končily v pískovejch kolejích taky za každého režimu, stejně jako se za každého režimu řešila ekonomika provozu (o tom, že to v době minulé bylo všem jedno je zase jen a jen mýtus, jen se tehdy z kdejakýho "prdu" nedělala taková aféra jako dneska a dvě hodiny se k tomu nesvolává vyšetřovací komise, a pak se kvůli tomu půl dne nejezdí).
Nevzpomenout nelze ani celkem pravidelné vykrádání vozových zásilek (na poslední aféru z doby, kdy všechno patřilo všem si jistě někteří dobře vzpomenou, mnozí aktéři žijí dodnes).

Vše ostatní je jen zajímavý folklór té dané doby a já se vzpomínkám nebráním, není proč, dost vypovídají o době, leč je je třeba brát s rezervou (a proč se vzpomíná především na minulý režim je nasnadě - jsou ještě pamětníci).

(Příspěvek byl editován uživatelem simba.)
Pátek, 15. června 2018 - 13:37:54  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 9104
Registrován: 4-2003
Simba:Jenže Simba nefantazíruje, v tom je ten rozdíl, kteří tu někteří nechápou.

Simba stále nechápe, že papír snese vše. Se samotnou realizací má ale společného jen to, že je to pro ní pouze podklad. Nic víc.

Na modernizaci čehokoliv pro nákladní dopravu se zejména v minulém režimu našly ale peníze vždy (byť na úkor jiných věcí).

Nenašly a proto nebyla za komančů postavena druhá kolej od odbočky Tunel přes Krč na Čekací koleje.

a proč se vzpomíná především na minulý režim je nasnadě - jsou ještě pamětníci

Takový pamětník jsem vlastně i já a fakt bych nechtěl zpět bídu osmdesátých let minulého století [crazy].
Pátek, 15. června 2018 - 13:55:18  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1433
Registrován: 12-2007
Odbočka Záběhlice - V Korytech http://hostivar-hlavni.rajce.idnes.cz/180615/



Fotek je moc, nejsou popsány, tříděny... Komu to vadí, ať se nekouká...
[fotic] Hostivař - hlavní * Praha, RoPL * stavební diskuse na ttnz.cz

Simba
Pátek, 15. června 2018 - 13:57:58  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2660
Registrován: 7-2008
Takový pamětník jsem vlastně i já a fakt bych nechtěl zpět bídu osmdesátých let minulého století
A jakou bídou - my měli skoro všechno, i toho Favorita jsem nakonec dostal [wink]

Nenašly a proto nebyla za komančů postavena druhá kolej od odbočky Tunel přes Krč na Čekací koleje.

Na což máš jistě nějaký písemný důkaz [wink]. Jestli ono to nesouviselo s tou nikdy nepostavenou Hlubočepskou (potažmo později Žvahovskou spojkou) a tím pádem pozbyla celá ta Jižní spojka také na významnosti - což jsme ale už probrali v jistém článku, pokud si vzpomínám - po motorizaci drah a následně i elektrizaci štreky už nebylo ani co odkuřovat (ale to je jen má domněnka a o skutečných důvodech proč si můžu myslet co chci, stejně jako kdokoliv jiný a rozhodně je nikde nemám zapotřebí ventilovat, protože hádat se "kosočtvercovinách" a nemít při tom nic v ruce mě neba).

A tak jsem si teď vzpomněl na (potřebnou a nutnou) modernizaci v podobě zkulturnění prostředí na Ústředním stavědle před pár lety, což je někde k dohledání ve Vršovickém zpravodaji, kde kolem projíždělo pravidelně až 30 vlaků - jen teď nevím, zda denně nebo za směnu (pokud to nebyl překlep, tož to pane jó, to by se mě taky líbilo[lol]).

(Příspěvek byl editován uživatelem simba.)
Simba
Pátek, 15. června 2018 - 14:06:55  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2661
Registrován: 7-2008
Simba stále nechápe, že papír snese vše. Se samotnou realizací má ale společného jen to, že je to pro ní pouze podklad. Nic víc.

Tak to jistě, ale co se realizovalo, to vidíme všichni a bylo to mnohdy i opakovaně popsáno. Jen se někdy zapomíná, že vše se vším souvisí a mnohé i realizované věci jsou pozůstatky původně smělejších plánů, ať u započatých a nedokončených či nikdy nezahájených.
Pokud to Bramovi přijde nezajímavé, nemusí o nich číst ani se o ně zajímat (a donekonečna by se zde mohl s ostatními další desítky let dohadovat nač a k čemu měly sloužit nadjezdy mezi Hostíkem a Uhři - nic ve zlém [wink]).
Takže ano, je sice hezké, že máme x-knížek o Posázavském Pacifiku, leč si nevzpomínám, že by se nějaká z nich podrobněji zabývala jeho přestavbou, zdvoukolejněním ad. nějak blíže. Že je to zřejmě mnoho práce pro nic a čtenářsky neatraktivní, tak tomu rozumím víc než kdo jiný.
Simba
Pátek, 15. června 2018 - 14:13:23  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2662
Registrován: 7-2008
Kasme: [ok]

Pokrok techniky je zde krásně vidět:
dříve desítky (ba i stovky) dělníků s motykami, krumpáči, dynamitem, drážkami a vše po dráze, dnes stačí jeden, dva bagříky, pár "tater" a vše po silnici. V čem je to lepší a v čem horší ponechávám na úvaze každému jednomu z Vás [wink]
Pátek, 15. června 2018 - 14:20:39  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 9105
Registrován: 4-2003
Simba:A jakou bídou - my měli skoro všechno, i toho Favorita jsem nakonec dostal


Jídlem obchody přetékají a lidé je přesto berou útokem, protože mají peníze. Na auta se nemusí čekat léta, nikoho nemusím podplácet, abych si vůbec nějaký autombil koupil. A za pár korun jich je v bazaru dost, nemusím si kupovat nové. Neexistuje předražená a nedostupná elektronika atd.. Vše prostě JE a v hojném množství a hlavně: Cenově dostupné [wink].

Ale to Simba nepochopí a bude si mlít i nadále svou.....

Na což máš jistě nějaký písemný důkaz

V archivu najdeš plány, ale tohle nejspíš NE. Ne každý prd se kvůli Simbovi archivuje. A i to SAMOTNÉ prolejzání archivu má své meze a když jsem Ti před lety připomínal, že existovala jakási provizorní přeložka na Kačerově, to jsi měl keců, jak Tě to nezajímá atd.. Nebyl to pak nějaký Simba, který o této záležitosti napsal hezký článek?!?
Pátek, 15. června 2018 - 14:27:09  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 9106
Registrován: 4-2003
Simba:Pokud to Bramovi přijde nezajímavé, nemusí o nich číst ani se o ně zajímat (a donekonečna by se zde mohl s ostatními další desítky let dohadovat nač a k čemu měly sloužit nadjezdy mezi Hostíkem a Uhři - nic ve zlém ).


Simbo, proč mi podsouváš něco, co jsem nikdy netvrdil? Viz výše a doufám, že se už opětovně nedozvím, že mne nezajímá historie. Zajímá a hodně, už skoro nějakých čtyřicet let. Tvé články, kde prezentuješ to, co jsi nalezl v archivech, si přečtu vždy rád [wink].

Ovšem interpretace historie bude u nás obou vždy rozdílná. Ty jsi zatížen komonostalgií, kdežto já ne [wink].
Pátek, 15. června 2018 - 15:20:30  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 656
Registrován: 9-2016
Ona celá jižní spojka byla stavěna hlavně pro armádu. Aby se lépe dostala na západ (nikoliv zpět). Takže na vybudování druhé koleje nebyl tak velký tlak. Jinak vybudování bylo zcela chaotické. Najednou se začal v roce 1949 z čista jasna (sice se o něm mluvilo dost dlouho předtím) stavět Branický most (Inteligence), ačkoliv nebyla dokončena celková koncepce. Když se pak dodělal i tunel a koleje v roce 1955, stále se nejezdilo. Chybělo napojení na trať do Krče resp. byl k dispozici jen jednokolejný most přes Sulickou ulici. Koleje z Radotína byly napojeny do trati Krč Braník bez jakéhokoliv zabezpečení. Celý úsek Krč - Radotín - Braník byl proto jako jeden úsek. Kvůli tomu se nejezdilo, ale v případě potřeby (války) se mohlo začít používat ihned. Jezdit se začalo až v roce 1964. V Krči bylo také hodně kolejí včetně odstavných, které byly určeny jako shromaždiště vojenských vlaků.
V 80. létech se předpokládala stavba koleje z SNV za depem ve Vršovicích směrem Krč. Z ní zbyla jen zárubní zeď v Bohdaleckém kopci.
Samotné SNV bylo vskutku postaveno v létech 1913 - 1919 velkolepě a moderně (a také jako Evropský unikát). Provozně bylo úsporné, o to víc se ale muselo dávat pozor, aby nedošlo k úrazu. Bylo zde zaměstnáno na 750 lidí, sanitky (ale i havrani) sem bohužel jezdili velmi často (zejména před instalací brzd v 70. létech). Pokud nedošlo k těžkému zranění, úmrtí nebo škodě, byla snaha vše ututlat. Co se dalo vytáhnout zpět na koleje, to se také vytáhlo (bez hlášení). Osobně jsem byl v roce 1991 svědkem podobného natahování vozu na koleje (ujel z depa). Ohlé táhlo výhybky se vyměnilo za dvě flašky rumu. Ono takovou "banalitu" jako pár vozů v písku nebyl zájem nikoho moc rozmazávat. Ani viníci a jejich nadřízení neměli zájem o publicitu, ale ani vedení státu. Jemu by to kazilo dojem ze šťastného života v socializmu. Podobně se skoro ututlaly i jiné vzniklé velké nehody a příhody (v RP o nich vyšel maximálně krátký nicneříkající článek v Černé kronice).
Rozbité zboží se buď zákazníkovi zaplatilo nebo se mu vytkl způsob nakládky a nedostal nic. (Tak jako jinde) ve velkém se tam i kradlo. Když se na to jednou přišlo a posbíraly se nakradené věci, byla jich plná hala. Toto však nic nemění na významu SN Vršovicev dřívějších dobách. Ale také na tom, že změnou přepravy po roce 1989 přestávalo mít smysl. A protože (i v roce 1991, kdy jsem tam dělal na traťovce) se dělaly jen opravdu již neodsunutelné opravy (asi jako i dnes jinde), celé SNV fungovalo z posledního dechu. A jeho modernizace se již nevyplatila.

To, že v různých dobách vznikají různé koncepce je jedině dobře. Mnoho z nich se realizace nedočká nikdy, některé se zahrnou do jiných a další se uskuteční. Pro někoho je dobře, že se nerealizovaly, pro někoho je to škoda. To už záleží na osobních důvodech a motivech.
Pátek, 15. června 2018 - 15:28:57  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2824
Registrován: 3-2006
Nějaké fotky ze stavby seřaďovacího nádraží v Nuslích:
odkaz
odkaz
Stejně jako ze stavby a otevření pomocné dráhy přes Malešice:
odkaz
Simba
Sobota, 16. června 2018 - 10:20:18  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2663
Registrován: 7-2008
Jídlem obchody přetékají a lidé je přesto berou útokem, protože mají peníze.

Tak ano, pokud je mají (mnoho lidí, hlavně těch, kteří celý život poctivě pracovali a odešli do zaslouženého důchodu by ti řeklo něco jiného, jakou almužnu za tuto celoživotní práci dostali a dost jich musí pracovat i nadále, jen aby nedřeli bídu s nouzí). O kvalitě dnešních potravin, i o tom, jak se to vše pěstuje nepřirozeným způsobem, jenom proto, že jsou jahody v lednu a za cenu ničení planety je pořadů a dokumentů také více dost - takže je tady dost na pováženou tvrdit, že je to k lepšímu. Jen to nechceme vidět. Nálety na supermarkety a následné vyhazování zkažených potravin do kontíků může považovat za správné jen blázen, když ví, kolik lidí na světě trpí hladem.
Takže Simba si nemele svou, jen vidí to, co většina společnosti raději vidět nechce.
Konzum navíc ještě nikoho šťastnějšího neudělal, o psychologickém profilu lidí, kteří jsou v hyper, super, megamarketech pravidelnými hosty taky existují zajímavé studie (koneckonců, psychologové a psychiatři mají dnes rozhodně více práce než dříve).
O tom, co ten pokrok vše přináší ani nemluvě - má bohužel kromě pozitiv spoustu negativ - každodenní úbytek cenné orné půdy na úkor všelijakých skladištních hal, které přináší další problémy, např.navýšení autodopravy v dané lokalitě (což obyvatelé dříve klidných lokalit povětšinou nesmírně vítají), a to je jen příklad, ale tady v tom stejně nemá cenu pokračovat, když to ničení nechcete vidět (plastové ostrovy v mořích či odpadky na plážích Bali jsou sice populární téma, ale na to, co vyprodukujeme odpadu se stačí zajet podívat na nejbližší skládku a přitom by stačilo se vrátit k normálnosti - vypěstovat, odchovat a zpracovat pokud možno vše v jednom místě, být soběstačný v max.možné míře, zavést více bezobalové obchody a takových zlepšení by se našlo). To, co je dnes, není daň civilizaci, to je daň lidské hlouposti, aroganci moci, chování, že planeta je jen naše.

A doporučuji zhlédnout nedělní pořad 168 hodin - už jsem něco podobného kdysi viděl, je to tragédie, jako lidi v koncentráku. Když dnes vidím, že má někdo slepice doma na dvorku, působí to jak zjevení, přičemž minimálně na vesnicích to bylo běžné a mělo by být, tahle drůbež je poměrně nenáročná. A zas je to jen příklad
Simba
Sobota, 16. června 2018 - 11:36:47  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2664
Registrován: 7-2008
Neexistuje předražená a nedostupná elektronika
Je třeba si položit otázku, proč tomu tak ale je, že. Není elektronika jako elektronika, to co je dnes, je oproti tomu, co bylo před dvaceti, třiceti lety a poctivě (s nějakou údržbou) slouží dodnes, jen levný šunt, pocházející, komunistobijci divte se, povětšinou z komunistické Číny či Vietnamu, ba i ze Sev.Korei, se kterou Čína úzce spolupracuje, což není adorování režimu, alébrž jen konstatování faktu, odkud většina těch křápů, co mnohdy nepřežijí ani záruční dobu, pochází [lol]. Ale především je to konstatování neskutečného pokrytectví velkohubých bojovníků dneška proti komunismu. Jó, pokrok nezastavíš, svět se změnil a napalm stejně nezabral, ráno se podívejte do zrcadla a řekněte mi, odkud pochází ty značkový hadry, co máte na sobě [lol] Smutnější už je to, kdo a za jakou almužnu a mnohdy v jakých podmínkách je v tamních končinách vyrábí [angry]

O ekologické stopě v podstatě stále opravitelného výrobku z před 20, 30 lety a neopravitelného šmejdu dnešní doby (bo, systém je tak záměrně nastaven, že se opravy nevyplatí) nemá cenu hovořit už vůbec. I po recyklaci zbude značná část coby odpad. Měli by jsme se tedy zamyslet, co tu po sobě zanecháváme našim potomkům a také jak je v tomto duchu (ne)vychováváme k lepšímu.

Jj, dnes se sice nedusíme v mlze ze síry v sev.Čechách a nepodporujeme ekosdružení, a třicet let neřešeného demokratického ovzduší v OV je kapitolou samou pro sebe, ale dusíme se ve smogu z autopokroku lidstva a ekospolky jsou mnohým díky mediální masírce trnem v oku. Naivně si myslíme, že stavbami nových dálnic vyřešíme naše problémy a přitom jen hasíme následky našeho vlastního chování, života, místo toho, aby jsme se konečně začali zabývat jeho změnou - aneb raději mnohem dražší léčba rakoviny, než levnější prevence v maximální možné míře s výsledkem mít té rakoviny co nejméně.

(Příspěvek byl editován uživatelem simba.)
Pikehead
Sobota, 16. června 2018 - 13:25:12  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4170
Registrován: 3-2007
No problémem Simby může být i to, že Simba nemá žádný historický trénink a "fakta" z archivů vezme a tak, jak jsou napsané, je někam plácne. V historiografii je přitom strasně důležité, zejména u pramenů z různých temných období, kdy propaganda cíleně lhala a její součástí toho byly i tyhle nesmyslné plány ("Zejtra bude líp."), být schopen význam kriticky revidovat a případně interpretovat kontextem z dalších pramenů.

Dva trochu analogické případy - je známý filmový týdeník, kde lidi po atentátu na Heydrycha na Václaváku hajlují a u toho zpívají hymnu. Při bližším pohledu se jim ale rty nehýbou - sborový zpěv tam někdo domontoval.

Druhý příklad z dneška - doposud jsem se na domníval, že Wehrmacht byl za WWII plně motorizovaná a na svoji dobu "high-tech" armáda stojící na německém vyspělém průmyslu. Podkladem pro to je ale zase filmový materiál cíleně sbíraný a vytvářený. Všichni známe obrázky Wehrmachtu obsazujícího Sudety/Prahu, při operaci Barbarossa atd. atd. Dnes jsem se ve článku na technetu s překvapením dozvěděl, že bez koní by se Němci nikam moc nedostali:

...i pro koně, na kterých byla v podstatě hipomobilní německá armáda závislá. Ono se na to zapomíná, ale bez koní by Němci byli odsouzeni ke statickému táboření ve své domovině. Velkou měrou k upozadění koní ve válečných službách Třetí říše přispěli i němečtí propagandističtí filmaři natáčející spíše motorizované kolony s nákladními automobily a polopásovými tahači...

Je asi prokletím společenských věd, že díky jejich verbálním metodám mnozí lidé podléhají iluzi, že jim rozumí a mohou se nimi zabývat.
Sobota, 16. června 2018 - 13:35:31  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2945
Registrován: 5-2002
V historiografii je přitom strasně důležité, zejména u pramenů z různých temných období, kdy propaganda cíleně lhala a její součástí toho byly i tyhle nesmyslné plány

Jj, až někdo bude posuzovat naši dobu, nepochybně ji podle této teze označí za jedno z velmi temných období českých dějin - soudě podle každoměsíčně v novinách a an zasedáních vlády, zatupitelstev apod. vyhlašovaných plánů na výstavbu VRT, diametrů, trasy metra D, silničních okruhů a radiál [proud].

Aneb srovnávat jako historický pramen filmový týdeník či noviny s technickou dokumentací z archivů je poněkud úsměvné. Propaganda fakt technickou dokumentaci nepotřebuje. Když už na ni dojde, tak existuje v dané době vážně míněné rozhodnutí o výstavbě, případně jde v dnešní terminologii o studie proveditelnosti.

Ale to jistě Pikehead ví. Nicméně jako kopnutí si do Simbova kotníku se to hodí...
Ostatně soudím, že EU musí být rozpuštěna a nahrazena funkčním hospodářským společenstvím. Čím dříve, tím lépe...

Nejchráněnější organismus v Absurdistánu? Kůrovec - kvůli tomu obětovali celou Šumavu...
P_v
Sobota, 16. června 2018 - 16:56:40  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1973
Registrován: 5-2002
Simbo 2663, i kdyby byla Evropa prolezlá zelenou politikou a opatřeními na ochranu ŽP ještě víc než je, tak to na ekologické zátěži zeměkoule nezmění aniprt. Většina té spotřeby, ale zejména nekázně, která ničí ŽP, se odehrává jinde. Protože tam slovo ekologie neznají vůbec, nebo je jim to u [zadnice].
Argumentovat že vyhazujeme zbytky zkaženého jídla, zatímco jinde hladoví, je hodně velký blud. Tak jim tam ty zbytky na jiný světadíl vozte, a zhodnoťte pak ekologický, ekonomický i společenský přínos takového počínání.
Sobota, 16. června 2018 - 18:54:43  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4748
Registrován: 9-2005
Tak já si na chajdě plácám data abych se dozvěděl co nového v ŽUP a ono je tu to samé co v TV. Plky o ničem [uhoh]
Sobota, 16. června 2018 - 20:07:32  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 151
Registrován: 7-2017
P_v: neboj, oni si pro to jídlo (a nejen pro něj) už jdou sami.
Simba
Sobota, 16. června 2018 - 21:24:56  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2665
Registrován: 7-2008
No problémem Simby může být i to, že Simba nemá žádný historický trénink a "fakta" z archivů vezme a tak, jak jsou napsané, je někam plácne.

Za to Pike píše přímo vědecká pojednání, jen tak nějak nevíme kam [lol] Mimoto mnoho nerealizovaných plánů bylo všude po světě a tam žádný socík nebyl, což si jistě s ohledem na svou přechytralost vygůglíš sám - bavíš mě hochu, bavíš, mě naopak těší pochvaly z očí do očí od lidí, kteří tak nějak mají třeba v oboru historie železnice mnohem více za sebou, než Ty, nebo já.

No, a k Tvému poslednímu příspěvku - vzhledem k četnosti dokumentárních filmů s nejpopulárnějším "hercem" v historii ve všech médiích se divím, že tohle nevíš. Za to Technet bude bezpochyby ten nejserióznější web, přičemž je to úplně obyčejnej článek, pojednávající hlavně o tahači bez uvedení jakýchkoliv pramenů, což ale nevadí, je hezké, že si s tím někdo dal tu práci. Určitě ty poznatky ale nevyseděl doma na [zadnice] u klávesnice a blbejch keců. To je ale už taková diagnóza, viď, podobných jsou plné Novinky.

Články na Koridorech číst nemusíš, mě ale ze svého života vynech, na oplátku si nebudu Tvejch vejšplechtů všímat já a budeme mít oba klídeček na dušičce [lol]
Neděle, 17. června 2018 - 13:26:02  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 49
Registrován: 3-2015
Pár fotek z vlaku a odkazy na starší fotky pro porovnání postupu prací.

https://jirkadalnice.rajce.idnes.cz/Rekonstrukce_-_Nergelliho_via dukt_15.6.2018/

(Příspěvek byl editován uživatelem Stírecek60.)
Neděle, 17. června 2018 - 18:33:48  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8233
Registrován: 8-2012
No problémem Simby může být
Problémem Simby je extrémní levičáctví a dřívbylolípismus (v alternativě "dnes to stojí za howno"). Elektronika je šunt, nekvalitní potraviny, dusíme se ve smogu, prostě standardní bezosažné floskule z agitpropu nějaké melounostrany.

P.S. Co je na Číně nebo Vietnamu komunistického, to mi fakt není jasné - to je klasický gründerský kapitalismus 19. století, proti kterému titíž Simbové velkohubě protestují...
Forever trusting who we are, and nothing else matters.
Flexo
Neděle, 17. června 2018 - 22:05:40  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 713
Registrován: 7-2005
T_._H_.:
"Co je na Číně nebo Vietnamu komunistického, to mi fakt není jasné - to je klasický gründerský kapitalismus 19. století, proti kterému titíž Simbové velkohubě protestují..."

A co by Kim III. velice rád zavedl i v Severní Koreji. První krok už k tomu tento týden udělal.
Pikehead
Neděle, 17. června 2018 - 22:20:02  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4171
Registrován: 3-2007
Johny11: A co se z těch vágně zmíněných plánů na zrychlení FJB dochovalo na úrovni technické dokumentace? Připomínám, že se bavíme výchozím tvrzení "jak všichni víme, plány na modernizaci existovaly už dříve".

Slovo "plány" neznamená technickou dokumentaci, ale verbální seznam aktivit, které by komunistická dráha udělala, kdyby na to našla prachy a kapacity. Tento wishlist se pak posouval z pětiletky na pětiletku. V reálu bylo možné postavit hovno, protože kdyby ty kapacity a prachy byly, jako první by byly odstraněny například desítky pomalých jízd panujících na nejdůležitější trati Praha-Košice...
Pondělí, 18. června 2018 - 09:12:26  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 657
Registrován: 9-2016
Nedá mi to, abych nereagoval na tvrzení, "dřív věci vydrželi déle, dnes odejdou za pár let". Na toto téma jsem měl zajímavý rozhovor s jedním známým, který opravuje pračky jednoho renomovaného výrobce. Původní krédo této firmy "Pračka na celý život" se přežilo. Pračka používala kvalitní materiály, takže poruchovost byla velmi malá. Technicky po deseti letech byla stále dobře fungující. To samé po dvaceti letech. Tomu však odpovídala i její cena. Jenže její technologie odpovídala roku výroby. A jiné pračky sice tolik nevydržely, ale jejich cena nebyla tak vysoká a uživatel je docela rád po deseti letech vyměnil za nové s novými technologiemi. Proto i onen renomovaný výrobce začal vyrábět levnější, ale také méně držící, u nichž zákazníkovi není tolik líto, že za deset let si koupí novou s novými technologiemi. Stáří technického výrobku není jen technické (zda funguje), ale i morální (jak funguje). A pokud se např. Trabant 601 vyráběl 24 let beze změny, nebylo potřeba jej z morálního hlediska měnit, neboť zákazník novým výrobkem nezískal nic nového.
Ono se stačí podívat na mobily nebo notebooky. Jaké byly a co uměly před deseti, dvaceti lety a co umí dnes. Tyto výrobky většina lidí mění nikoliv kvůli technickému stavu, ale kvůli morální zastaralosti. A na co vyrábět mobil, který vydrží sloužit (technicky) deset let, ale tak dlouho kvůli jeho morální zastaralosti jej bude využívat jen pár jedinců?
Pondělí, 18. června 2018 - 09:23:57  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 658
Registrován: 9-2016
A teď zpět k ŽUP. Při sobotní procházce po seřaďovacím nádraží Vršovice jsem si všimnul několika zajímavostí:
- některé výhybky jsou popsány a budou nejspíš sloužit jako výzisk pro jiné tratě
- kolejnice jsou novější a lepší než ty, co jsou na mnohých tratích. Neví někdo, zda se počítá také s jejich uplatněním?
- uprostřed ničeho se betonují patky na sloupy. Připadalo mi to vzhledem ke stavu okolí docela brzy. Neví někdo, proč se začalo s jejich budováním tak brzy?
- ještě před křížením s ulicí V Korytech (ve směru od Vršovic) budují hluboký příčný výkop, ale ne tak široky, aby byl pro auta, spíš jako podchod. K čemu? Podle mapy by nevedl od nikud nikam.
- co bude s těmi haldami "zeminy", které tam byly před léty navezeny?

Nikde nemohu najít detailní harmonogram prací. Nezná jej někdo?
McBain
Pondělí, 18. června 2018 - 09:36:29  
Administrátor
Číslo příspěvku: 25792
Registrován: 5-2002
K ranžíru mám jeden historický dotaz: víte někdo, kdy na něm byl zahájen elektrický provoz (myslím elektrickými lokomotivami), pokud možno s přesností na dny?

Nebo kde by se to na Chodovci dalo najít? Já jsem zatím úspěšný nebyl.
Pondělí, 18. června 2018 - 12:45:27  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 181
Registrován: 12-2009
Makus: Ten výkop bude pro rekonstrukci části propustku pod novými kolejemi. Celý propustek je 300m dlouhý..
Pondělí, 18. června 2018 - 12:47:30  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 537
Registrován: 11-2006
Makus:
"- ještě před křížením s ulicí V Korytech (ve směru od Vršovic) budují hluboký příčný výkop, ale ne tak široky, aby byl pro auta, spíš jako podchod. K čemu? Podle mapy by nevedl od nikud nikam."
Tipnul bych si nějakou kanalizační stoku, která se nejdřív zrekonstruuje. Ale skutečnost neznám.

Makus:
"- co bude s těmi haldami "zeminy", které tam byly před léty navezeny?
"
No ty by bylo zajímavé nějak zjistit. Firmu která si tam udělala bez povolení skládku a vytřískala z toho co se dá už asi nikdo popotahovat nebude. Rozebíralo se to v nějakém publicistickém pořadu v české televizi nějaký rok nazpět. Po vytrhání původního kolejiště tam byl terén níže. Nyní po ukončení činnosti těch překupníků se stavebními recykláty je tam cca o 1-2 metry výše niveleta terénu. Kolik to asi hodilo, když to vynásobíme plochou? On už to erár zaplatí, hlavně že někdo vydělal...
”Je lepší držet hubu a nechat ostatní, ať si myslí že človek je idiot, než otevřít hubu a odstanit všechny pochybnosti.”
Pondělí, 18. června 2018 - 20:33:58  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 76
Registrován: 12-2017
Makus:
" - uprostřed ničeho se betonují patky na sloupy. Připadalo mi to vzhledem ke stavu okolí docela brzy. Neví někdo, proč se začalo s jejich budováním tak brzy?
"

Všechny velké stvby začínají výstavbou patek TS, tyto patky pak výborně slouží k orientaci na stavbě, kde jasně určují osu a snadno se k ním zaměřují veškeré výkopové a všechny ostatní práce. I v takové m Berouně se začalo patkovaním.
Pondělí, 18. června 2018 - 21:47:16  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 12322
Registrován: 8-2004
Makus:
"- některé výhybky jsou popsány a budou nejspíš sloužit jako výzisk pro jiné tratě
- uprostřed ničeho se betonují patky na sloupy. Připadalo mi to vzhledem ke stavu okolí docela brzy. Neví někdo, proč se začalo s jejich budováním tak brzy?"
ad 1) Též jako výzisk pro stavbu pro různé provizorní výhybky. Např. na přelomu srpna a září se budou vkládat hned čtyři (možná i pět).
ad 2) Těch patek je na stavbě opravdu hodně, takže bych ani neřekl, že se s nimi začalo brzy.
"... a protože dobrých zpráv je čím dál tím míň, je třeba horším zprávám dávat úsměvná hesla." (S tebou mě baví svět)
"Proti hlouposti se bojovat musí, ale vyhrát se nedá." (Jan Werich)
Pondělí, 18. června 2018 - 22:19:04  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1434
Registrován: 12-2007
Na odjezdu zůstaly jen koleje 14 a 16.
Ve 12. koleji leží ještě pražce.
Ve 14. koleji lezí popsané kolejnice zřejmě k dalšímu vyžití.
Ostatní materiál naskládán na placu směrem k nákladišti Strašnice.
Je vychroštěno na sever od traťové koleje Hostivař Vršovice.
V bordelišti občas nějaké čáry sprejem...

více si vykoukejte v hromadě zbytečných fotek [fotic] (stačily by tři, čtyři, ale to já neumím [andel])

http://hostivar-hlavni.rajce.idnes.cz/180618/

a klidně sem napiště, co jste tam vykoukali [crazy]
Fotek je moc, nejsou popsány, tříděny... Komu to vadí, ať se nekouká...
[fotic] Hostivař - hlavní * Praha, RoPL * stavební diskuse na ttnz.cz

Úterý, 19. června 2018 - 09:46:38  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2583
Registrován: 3-2004
V býv. vjezdové skupině (v okolí lanového mostu) se prakticky nic neděje, jen minulý týden tam dva chlapíci zatáčečkou povolovali šrouby v koleji přilehlé k traťovým kolejím Host-Vrš.
Úterý, 19. června 2018 - 18:51:50  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 12323
Registrován: 8-2004
Kasme: [ok]
"... a protože dobrých zpráv je čím dál tím míň, je třeba horším zprávám dávat úsměvná hesla." (S tebou mě baví svět)
"Proti hlouposti se bojovat musí, ale vyhrát se nedá." (Jan Werich)
P_v
Úterý, 19. června 2018 - 23:47:10  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1976
Registrován: 5-2002
Vy nás ale zásobujete, pane Karfík!
[ok]
Středa, 20. června 2018 - 15:35:44  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 982
Registrován: 2-2006
Vychroštěno je skvělé slovo! Hmm. Vychroštěno v bordelišti...

Je svačvečer. Lysperní jezeleni
se vírně vrtáčejí v mokřavě.
Vetchaří hadroušci jsou roztruchleni
a selvy syští tesknoskuhravě.

Já bych všechny ty internety a počítače zakázala.
Cogwheel
Středa, 20. června 2018 - 17:22:32  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5582
Registrován: 1-2012
Na výjezdu z Masarykova nádraží se objevila cedule s nápisem Praha-Karlín (typické "drážní" písmo na modrém pozadí), připevněná na dřevěné konstrukci. Asi dílo nějakých karlínských patriotů. [wink]
(Historická karlínská zastávka, která fungovala někdy do 50. let minulého století, však ležela ještě o kousek východněji. Snad z ní dosud existuje zarostlé přístupové schodiště na oploceném pozemku.)
Středa, 20. června 2018 - 20:23:52  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1435
Registrován: 12-2007
Třešňovka - nákladiště Strašnice 20.6.2018

[fotic] http://hostivar-hlavni.rajce.idnes.cz/180620/

ve vjezdové skupině páska kolem trati zastávka Strašnice odbočka Záběhlice
něco málo vytrhaných kolejnic a pražců
povolených nebo upálených matek
haldy křoví mizí, případně se mění v haldy drti
na mostě V Korytech mizí vytrhané kolejivo
propustek je odhalován a zemina kopečkována opodál
a na závěr strážci nákladiště Strašnice
Fotek je moc, nejsou popsány, tříděny... Komu to vadí, ať se nekouká...
[fotic] Hostivař - hlavní * Praha, RoPL * stavební diskuse na ttnz.cz

Pikehead
Středa, 20. června 2018 - 22:20:30  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4178
Registrován: 3-2007
Ta díra je úžasná, jak to kdysi asi dokázali vykopat...

Chápu správně, že cílem je vyhrabat tu betonovou věc, rozbít jí a postavit znovu?
Středa, 20. června 2018 - 23:09:52  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1436
Registrován: 12-2007
Někde jsem četl, že propustek má délku 300m a rekonstrukce se týká jen části zasažené stavbou. Zřejmě ústí do Slatinského potoka.
Fotek je moc, nejsou popsány, tříděny... Komu to vadí, ať se nekouká...
[fotic] Hostivař - hlavní * Praha, RoPL * stavební diskuse na ttnz.cz

Bugear
Středa, 20. června 2018 - 23:18:36  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3647
Registrován: 8-2005
Technická zpráva k mostům pod Vyšehradem: http://www.szdc.cz/o-nas/poskytovani-informaci/poskytnute-informa ce/00544/priloha1.pdf
»Online výpočet kontrolní číslice« »Výpočet kontrolky na mobilu (Java)«
Lekce češtiny pro diskutéry: píšeme výjimka, standard, ližina. Tipovat znamená odhadovat, typovat znamená psát či provádět typovou zkoušku.
Čtvrtek, 21. června 2018 - 06:38:55  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4749
Registrován: 9-2005
Pikehead:
"Ta díra je úžasná, jak to kdysi asi dokázali vykopat...
"

Při stavbě ranžíru se přemístilo mnoho zeminy. Na fotkách ze stavby je i vidět mechanizace - obrovské bagry, které vytěžený materiál nakládaly do vozíků polních drážek, které byly všude. Jedna lžíce bagru na vozík, drážky tahaly, jak jinak, parní lokomotivy.
Těch fotek ze stavby nejen ranžíru, ale i Královských Vinohrad, mostů přes Botič a mnoho dalších, bylo v průběhu všech staveb pořízena celá alba. Parádní dokumentace.
Bylo by z nich mnoho krásných dokumentů do článků k historii železuničních staveb od Tomic až do Prahy. Ale mám takový dojem, že z toho nic nebude. A když čtu zdejší diskuse, Simbovi se nedivím, že se mu do toho nechce.
Tak si fotky mohu prohlížet sám se známými a kamarády.
Čtvrtek, 21. června 2018 - 06:54:45  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1904
Registrován: 6-2016
Bugear: Zajímavé čtení! Jestli to na první pokus správně chápu, tak se "nový" most udělá z částí starého, po dobu rekonstrukce se použije jednokolejná náhrada (asi něco od ženistů) a bude to trvat 42 měsíců!!!
Myslím, že naši předkové k takovým problémům přistupovali jednodušším způsobem - několikadenní trvalá výluka, během které se nasune nová konstrukce.

V té technické zprávě mě dojaly informace o nevhodném tvaru prvků mostu, které neumožňovaly údržbu, provázené fotografiemi některých zcela přístupných a nikdy neudržovaných prvků - např. nosníky lávky.

Na organizaci osobní dopravy na 170/171 v době rekonstrukce se těším, bude to slušný masakr... Ještě že jsem v důchodu a nemusím jezdit do práce.

Závěrem pochvala autorům, udělali fakt kus práce.
Čtvrtek, 21. června 2018 - 07:54:52  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 16895
Registrován: 5-2002
PL: A když čtu zdejší diskuse, Simbovi se nedivím, že se mu do toho nechce.
Potíž je v tom, že si Simba plete reportáž s komentářem. To první mu jde, ale v tom druhém je dost mimoň.
Čtvrtek, 21. června 2018 - 08:22:56  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 9139
Registrován: 4-2003
Hajnej:Potíž je v tom, že si Simba plete reportáž s komentářem. To první mu jde, ale v tom druhém je dost mimoň.

Přesně tak [wink].

Jeho reportáže si rád přečtu, ty jsou povedené [wink].

Komentáře jsou vzhledem k jeho komonostalgii a dřívbylolípáctví naprosto zoufalé [crazy].
Mladějov
Čtvrtek, 21. června 2018 - 08:37:06  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 12491
Registrován: 3-2007
Tak nás potrestá, že si to bude syslit v šuplíku [lol]
Cogwheel
Čtvrtek, 21. června 2018 - 14:54:58  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5583
Registrován: 1-2012
Ještě k výše zmíněné ceduli "Praha-Karlín" - možná její instalace nějak souvisí s tímto (předvolebním?) mediálním vlněním: https://www.denik.cz/z_domova/dalsi-nove-vlakove-zastavky-osma-me stska-cast-je-chce-v-karline-i-libni-20180621.html [wink]
Čtvrtek, 21. června 2018 - 15:04:23  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 9149
Registrován: 4-2003
Cogwheel:Ještě k výše zmíněné ceduli "Praha-Karlín" - možná její instalace nějak souvisí s tímto (předvolebním?) mediálním vlněním: https://www.denik.cz/z_domova/dalsi-nove-vlakove-zastavky-osma-me stska-cast-je-chce-v-karline-i-libni-20180621.html

Co na to říci? Jako cestující jsem všemi deseti pro, ale z hlediska provozu je karlínská zastávka naprosto nežádoucí!!!

Balabenku raději nekomentovat, to je neskutečný úlet [coze][crazy][coze].
Čtvrtek, 21. června 2018 - 15:22:22  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 660
Registrován: 9-2016
A kdeže by jako ta zastávka Praha-Karlín měla vzniknout? Jediná kloudná místa jsou buď u Prvního pluku nebo u Sluncové. Ale ani jedno nemá moc význam. Ideální by bylo u Thámové, jenže tam se nástupiště moc nevejdou.
Cogwheel
Čtvrtek, 21. června 2018 - 15:34:39  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5585
Registrován: 1-2012
Bram: Já bych raději uvítal zastávku v lokalitě "U Kříže" (u stejnojmenných zastávek t.č. nejezdící tramvaje a v docházkové vzdálenosti na perspektivní trolejbus do Letňan a Čakovic).
Makus: Právě pro tu nezávaznost a nekonkrétnost předpokládám, že jde jen o „mediální tanečky“ před podzimními komunálními volbami.
Pikehead
Pátek, 22. června 2018 - 00:11:54  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4183
Registrován: 3-2007
Bugear: Zpráva k Vyšehradu mě pozitivně překvapila čtivostí a stravitelností - na to že nejsem stavař (ba co, já nejsem ani technik).

Plešoun: Obrovské dílo to muselo být - jen tu pláň tehdejšími prostředky vyrovnat. I když co to je ve srovnání s některými, i mnohem staršími, alpskými stavbami... Co se týče zbytku vašeho komentáře - dělejte, jak uznáte za nejvhodnější.
Pátek, 22. června 2018 - 10:58:09  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 96
Registrován: 2-2011
Makus:
"A kdeže by jako ta zastávka Praha-Karlín měla vzniknout? Jediná kloudná místa jsou buď u Prvního pluku nebo u Sluncové. Ale ani jedno nemá moc význam. Ideální by bylo u Thámové, jenže tam se nástupiště moc nevejdou."

Pokud vím, tak by měla vzniknout přibližně v místě původní zastávky (zrušené 1957 pravděpodobně s elektrizací, protože přes trať vedla lávka), tedy u Žižkovského tunelu na úrovni Thámovy. Což dává dopravně největší smysl kvůli přestupům a je tam i pěší docházka na Žižkov.
Jinak pěší spojení přes trať na Vítkov (možná spíš podchodem pod tratí) by se hodilo i kvůli zpřístupnění celého severního svahu z Karlína, je tam teď dost ostudná městská džungle v centru města ležící zcela ladem.
Ta zastávka je vidět na leteckém snímku z roku 1947, Na Vítkově existovala hustá síť cest, které jsou dnes zarostlé, protože nepřístupné.
Pátek, 22. června 2018 - 11:25:04  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2695
Registrován: 12-2007
Ssc: Z hlediska městské dopravy zastávka v Karlíně nemá smysl, protože v docházkové vzdálenosti je jak linka metra, tak i tramvajová trať. Z hlediska přestupu by to sice už nějaký smysl mělo, nicméně by to znamenalo zdržení železniční dopravy a ke všemu myslím, že tam není dost místa. Počítá se s nádražím Opera pro regionální dopravu a bude asi nutné severní zhlaví tohoto nádraží propojit s tratěmi na sever od Vítkova. Pokud budeme chtít zachovat Masarykovo nádraží i pro regionální provoz z Libně nebo Vysočan, potom zde bude opravdu velmi málo místa na zřízení zastávky. Jinak souhlasím s tím, aby severní svah Vítkova byl zpřístupněn z Karlína. Asi by to chtělo schodiště do tunelu pod Vítkovem. Zároveň ale budou muset být cesty nad železniční tratí zabezpečeny, aby nedošlo k pádu procházejících anebo projíždějících cyklistů do kolejiště.