Diskuse » Archiv 2017 » Autobusy a trolejbusy » Trolejbusy v Praze » Archiv diskuse Trolejbusy v Praze do 15. 10. 2017 předcházející | další

Archiv diskuse Trolejbusy v Praze do 15. 10. 2017

dolů
   autor příspěvek
Pjp
Středa, 11. října 2017 - 17:59:18  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3028
Registrován: 12-2005
Koukal jsem dneska na tu trať a tak trošku mě zaujalo, že s ni skončili v cca 2/3 kopce. Je nějaký speciální důvod proč nevede až na Prosek (zastávka Prosecká) ? Nebo to stačí jen tak málo na nabití ?

Pavel
Nippy
Středa, 11. října 2017 - 18:30:21  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 247
Registrován: 7-2012
Zatím je to experiment, pročež se hledalo nejméně náročné řešení (volný terén x zástavba), pokud se tato technologie prosadí, lze očekávat dotažení tratě až na Prosek. V této souvislosti se hovořilo o možném zatrolejování vysočanské estakády, tudíž by se na Proseku mohly obě "větve" setkávat. Myslím, že by v takovém případě bylo nanejvýš praktické dovést trolej ke klíčovským garážím, ale těžko vývoj v těchto otázkách predikovat.
Středa, 11. října 2017 - 21:08:02  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5412
Registrován: 6-2005
Ptg se sice sandno natrolejuje, ale už neumožňuje takové vybočení, jako ty dvě tyče. Instalace troleje do vhodné polohy, stříšky a je vše OK. Normální řidiči trolejbusu je schopen nasadit oba sběrače do minuty a to, narozdíl od Acumaria, si musí ještě dávat pozor na stahováky.
Makrelu neumeješ.
Středa, 11. října 2017 - 21:12:58  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 775
Registrován: 10-2012
Jízda s pantografem musí bvýt skutečně nic moc, musí se držet přesně pod trolejí, pokud bude překážka na trase, s pantografem nahoře ji určitě něobjede, kdežto s klasickýma fajama v pohdě objede cokoli docela slušným obloukem.
www.modelytramvaji.cz můj web o modelech MHD ve velikosti HO, TT a N
Středa, 11. října 2017 - 21:44:19  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2051
Registrován: 12-2007
9 tr: A nějaké automatizace nasazování nebo stahování tyčí nemůže být? Prostě pomocí nějakého motoru a třeba i kamery umožnit, aby řidič mohl klacky nasadit na trolej i přímo z kabinky řidiče.
Nippy
Středa, 11. října 2017 - 21:52:08  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 248
Registrován: 7-2012
Wagon:

https://www.youtube.com/watch?v=P8E_HX3vr6k
Středa, 11. října 2017 - 22:05:58  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5413
Registrován: 6-2005
To už leta existuje. Ale je to tak drahý, že je to nesmysl. Prostě stříška je otpimální. Co dnes spíš bych uvítal je rozšíření stahování sběračů bel stahováků, jako Acumario, lana omezují.
Makrelu neumeješ.
Středa, 11. října 2017 - 22:19:32  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2052
Registrován: 12-2007
Nippy + 9 tr: Děkuji za informaci, přeji dobrou noc.
Čtvrtek, 12. října 2017 - 18:10:38  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4265
Registrován: 12-2007
https://www.youtube.com/watch?v=rhdv6g4kx20
(koukněte na datum)
Čtvrtek, 12. října 2017 - 19:18:43  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5414
Registrován: 6-2005
Co s tím datem? V HK to měli ještě dřív.
Makrelu neumeješ.
Čtvrtek, 12. října 2017 - 19:32:23  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 776
Registrován: 10-2012
To vše je staré ještě více, kdo nechce koukat na celé video, tak čas 4,35 a pak 6,00 https://www.youtube.com/watch?v=YHF0jFWhUTg&t=53s video je natočené někdy v devadesátých letech.
www.modelytramvaji.cz můj web o modelech MHD ve velikosti HO, TT a N
Čtvrtek, 12. října 2017 - 20:37:19  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 117
Registrován: 9-2012
Tohle je asi ta nejsprávnější možná cesta pro ekologizaci busové dopravy. Vůbec nechápu, proč se po ní už dávno nevydala města trolejbusy provozující. V Hradci Králové si dokonce zbudovali speciální nabíjecí stanici pri jejich dva bateriové busy, které pak (až na úplně marginální výjimky, jako je linka 22) stráví jízdou pdo trolejemi více času, než prostojí u stojanu na Terminálu HD. Nepochopitelné.

Dobíjení na konečné je časově a potažmo ekonomicky náročné a významně omezuje možnost krátit pobyt na konečné v případě pozdního příjezdu, což je problém zanedbatelný pokud ve městě jezdí jeden elektrobus, ale pokud jich má být většina, pak se z toho stává problém bez rozumného řešení. Zato doba, za kterou vozidlo projede určitý úsek je v podstatě neměnná a troleje zároveň řeší problém energeticky nejnáročnější jízdy do kopce. Umím si představit i zahřívání tepelného akumulátoru v zimě.

Nemám dost vědomostí na debatu o ekonomické stránce věci, tak mohu jen shrnout již známé skutečnosti. Pokud tento kratičký úsek stačí na to, aby elektrobusy vydržely jezdit na lince 140 celý den, pak je to ve srovnání se zatrolejováním celé té linky cena připomínající výhru v loterii. Vozidla budou o hodně dražší, než diesely, jako jsou dražší klasické trolejbusy už dnes. A budou ještě o baterii dražší, než jsou klasické trolejbusy. Provozní náklady jsou ovšem kapitola úplně jiná. Náklady na trakční elektřinu zcela jistě nepřesáhnou dvě třetiny a spíše se budou pohybovat u poloviny současných nákladů na naftu. Elektrobusy v podstatě nespotřebovávají brzdové destičky a olej (a olejové hospodářství je dnes velmi drahý špás). Kromě občasného vyfoukání prachu a očištění kontaktů stykačů je elektrická výzbroj v podstatě bezúdržbová. I poruchovost je mnohem nižší. Nemyslím si, že by takovýto systém byl levnější, než současné naftové busy, jsem ale přesvědčen, že v horizontu 20 – 30 let nebude nijak významně dražší. Obzvláště když odpadnou investičně a údržbově náročné trolejové konstrukce na křižovatkách a jejich neexistence bude zase znamenat také o hodně nižší náklady na školení řidičů. Nejtěžším úkolem se mi zdá přeškolení automechaniků na elektromechaniky. [wink]

Video od Nippyho ukazuje v současnosti světově nejrozšířenější systém samočinného natrolejení. Je to rychlé, spolehlivé, levné a bezúdržbové. Navíc je v tom videu velmi zřetelný rozdíl v hlučnosti dieselového a elektrického pohonu. Nevím jak dnes, ale kdysi jsem narazil na plně automartické sběrače (tuším, že výrobce byl Dornier) a byl to systém velmi pomalý a domnívám se, že stříšky ho již vytlačily. Trolejbusový sběřač je kompozitová trubka, kterou prochází kabel na horním konci osazena velmi jednoduchá mechanická hlavice. Vše ostatní je v základně. Je to systém robustní a zároveň jednoduchý. Navíc umožňuje vozidlu vybočit o 4,5 m od osy troleje. Pantografový systém by musel být navržen tak, aby nezkratoval vodiče (izolační vložka v ližině odolná proti opalování obloukem nebo elektronická čidla). Zároveň by bylo nutno zajistit velmi přesné vedení vozidla v ose troleje, protože pro 2,5 m široké vozidlo by v praxi nemohlo vybočit ani půl metru na každou stranu a muselo by spolehlivě udžet bus ve stopě i když napadne sníh, namrzne atd. (vážný problém francouzských tramvajobusů). Navíc by takový pantograf musel být kdomě detekce sjetí ze stopy i detekcí návratu do ní, protože řidič musí řídit a ne ladit pantografy. Takový pantografový systém musí být násobně dražší i poruchovější, než sklolaminátová trubka. Stahováky jsou v takovémto nasazení nesmysl, ty mají smysl jenom pokud jsou sběrače k troleji přitlačovány prostou pružinou. Navíc hmotnost provazu zvětšuje setrvačnost sběrače a to není žádoucí.

Já už dopravní dění téměř nesleduju a dnes jsem byl velmi příjemně překvapen zprávou o zahájení zkušebního provozu. Je důkazem skutečné snahy o elektriazci autobusové dopravy s obrovským rozvojovým potenciálem. Dokonce ani myšlenka na úplnou elektrizaci busů DPP se už nezdá být utopií. Nezanedbatelnou výhodou tohoto řešení je také nezávislost na proptietárním systému jednoho výrobce a desetiletími provozu ověřená řešení. Nezbývá, než doufat a držet palce.
Komu tykám? Zpravidla všem. Buď se s tím vyrovnej a tykej mi taky nebo se jdi třeba zabít.
Čtvrtek, 12. října 2017 - 22:59:39  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 118
Registrován: 9-2012
Římskou devadesátkou jsem jel naposled předloni. Je to dost dlouhá linka a protože je to permanentně rozkopané město s nepřetržitou dopravní kalamitou, tak tam mají stříšky na opravdu hodně zastávkách (řekl bych tak každou pátou, šestou) a na baterie se tam jezdí opravdu hodně, klidně i třikrát za kolo, klidně třeba i jenom kvůli třířadovému parkování. Kromě zvuků stahování a zvedání sběračů není jak rozeznat, zda je vůz napájen z troleje nebo z baterie, chová se úplně stejně a řidiči nemají problém sběrače stáhnout za jízdy. K tomu je nezatrolejovný úsek z Termini do Nomentana v centru. Cca třetina vozdiel na lince jsou klasické diesely, ovšem vyplatí se počkat na filobus, protože v těch krpálech diesel jezdí pomaleji a poloprázdný filo ho dojede. Prostě klasický římský bordel. [happy]
Komu tykám? Zpravidla všem. Buď se s tím vyrovnej a tykej mi taky nebo se jdi třeba zabít.
Pátek, 13. října 2017 - 07:17:56  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5415
Registrován: 6-2005
Ale filobus je italsky trolejbus všeobecně. Proto tam také mají pomocný pohon, protože část trati nebyla vybavena TV.

A baterie jsou drahé. Menší sada, životnost 5 let, cena cca 2 mil. Trolejbus životnost 15 let. Při 7 vozech to je 42 mil a za to se postaví kus tratě s životností troleje 40 let, sloupy déle.
Makrelu neumeješ.
Pátek, 13. října 2017 - 10:33:31  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2055
Registrován: 12-2007
Martyk: Souhlasím s vaším názorem. Kromě měst s trolejbusovou dopravou by k trolejbusovým tratím, využívaným jak klasickými trolejbusy, tak i parciálními se mohla připojit řada měst anebo městských aglomerací (např. Táborsko - Tábor - Sezimovo Ústí - Planá nad Lužnicí) s více než 50 tisíci obyvateli, kde dosud není zavedena elektrizovaná doprava. Takových měst je celá řada - Havířov, Karlovy Vary, Kladno apod., které třeba dosud váhala se zavedením trolejbusové dopravy, protože ta by jim pokryla třeba jenom jednu nebo dvě linky, ale na většině území města není natolik intenzivní VHD, že se trolejová síť nevyplatí. Na rozdíl od tramvajové sítě, která podle mého názoru, by mohla být ekonomicky rozšířena pouze ve městech, kde je již provozována, má v tomto směru trolejbusová síť možnost proniknout i do měst bez elektrické VHD.
Pátek, 13. října 2017 - 10:40:24  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 246
Registrován: 9-2007
Česká televize "přiznala" Návrat trolejbusů do pražské MHD, což lze považovat za jistý pokrok, [wink]
když u nich většinou "frčí" jen elektrobusy. Viz tato reportáž


Československé trolejbusy - Web o trolejbusech na území Československa...
Nippy
Pátek, 13. října 2017 - 12:17:18  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 249
Registrován: 7-2012
[ok] Konečně smysluplná a věcná reportáž o projektu.
P11
Pátek, 13. října 2017 - 12:25:41  
Neregistrovaný host
86.49.28.242
Dobrá je ta redaktorka:
Trolejbus, jak už mu tedy můžeme říkat. :-)
Pátek, 13. října 2017 - 13:00:55  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 9180
Registrován: 12-2009
Tohle je asi ta nejsprávnější možná cesta pro ekologizaci busové dopravy. Vůbec nechápu, proč se po ní už dávno nevydala města trolejbusy provozující
Nespíš proto, že dosud nebyly tyto stroje moc spolehlivé a měly malý dojezd.
V Ostravě by měly začít jezdit na lince 38 maximálně do jara.
http://www.cs-dopravak.cz/zpravy/2017/4/3/12-trolejbus-pro-ostrav u-dod-opt-koda-electric
Pátek, 13. října 2017 - 17:03:43  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 6664
Registrován: 5-2005
Ohl: No... kdo ví na čem vlastně budou jezdit. [biggrin]
-OndraS
Pátek, 13. října 2017 - 18:43:04  
Neregistrovaný host
95.82.137.200
Vážení přátelé. Sice jsem se rozhodl, že do mimoautových diskusí už nebudu přispívat, ale dovolte mi jednu výjimku. Předem upozorňuji, že nejsem proti Praze nijak zaujat, ačkoliv by k tomu moje bydliště Brno mohlo svádět a někdo si to tak nepochybně vyloží. Tak ať.

Je veliká bžunda tady z Brna sledovat, jak v našem hlavním městě znovu vynalezli něco, co už dávno funguje v ostatních městěch jako Brno, Ostrava, Hradec, Pce, Jihlava, Plzeň atd.
První co mě zaujalo, je terminologie. Vysvětlete někdo prosímvás těm novinářům už konečně, že Acumario je trolejbus a nic jinýho než trolejbus, jehož jedinou zajímavostí je (nepočítaje že to je atyp SOR/RailElectronics/DPmB), že má pomocný akumulátorový pojezd. Tahle věc funguje už několik let v ML (prototyp 24Tr s batyšema), v naftové verzi (21TrACI) už skoro 15let. Ještě jednou opakuji, Acumario je trolejbus, dokonce je koncipován tak, že když se třeba za účelem výměny nebo opravy sundá ze střechy ta kisna s baterkama, umí to jezdit jako čistokrevný trolejbus. Nic novýho (pro Brno jo, ale to se zase můžou smát v Hradci a v Plzni) nejsou ani poloautomatický faje, maximálně co je na nich fakt novýho, že to nemá lana.
Je to už minimálně třetí reportáž, kde se zaměňuje elektrobus/trolejbus podobně jako faktura/fraktura, sadař/sadista atd. Hlavně že to je na elektriku, to je dneska moderní, mámo pocem, hele v Praze mají elektrobus a von má faje jako ten trolejbus co ti vjel do cesty když jsme minulou neděli byli u strejca v Brně, to je ta zatáčka před Vídní.
Fascinace číslo dvě je následující. Dva měsíce nám Acumario stojí v Komíně, protože mu vypršelo povolení zkušebního provozu. Nesmělo dokonce ani ven za vrata vozovny, ani bez lidí. Už dva měsíce čekáme na papíry - homologaci. Jak si mám jako brňák vysvětlit, že sotva se to dotkne pražskýho asfaltu, najednou to jezdit může? Že prý to má nějaký další povolení zkušebního provozu. To jsem nevěděl, že během čekání na homologaci s tím zase můžu jezdit. No budiž.

Fascinace tři: "Po 45 letech vyjede v Praze trolejbus, a ono je na něm napsaný BRNO". To nemohlo být vyjádřeno lépe. Ještě štěstí, že i přesto, že po skončení pražskýho výzkumu se to vrátí do Brna, někdo poručil sundat všechny brněnský imatrikulace a to do posledního puntíku, aby nedejbože to nenáviděné město na východním konci republiky nebylo nikde zmíněno a my to tady pak museli olepovat znova. Dneska tam jede ještě kolega z našeho dispečinku přehrát všechny databáze, aby nedejbože ani na televizi neběžely brněnský nápisy. Ještě čekám, že někdo sundá tu ceduli Acumario a pojmenuje to nějak nově, pražsky.

Taky nás tady zajímalo, kdo to řídí. Prý tam je jeden řidič půjčený z HK a druhý z Pardubic - samosebou trolejbusáci, kde by je Praha vzala. No ale oni prý jedou někam do háje a od nás tam má jet ještě jeden kolega (ten co to Acumario vlastně celý v Brně montoval dohromady a jehož obrovskou zásluhou se to vlastně hejbe) v úterý, zaškolit nějaký autobusáky. Jestli to tak skutečně bude jakožedoufám že to jennom nějaký informační šum, tak se jdu hned ve středu zeptat nadřízených, k čemu vlastně potřebuju k řízení trolejbusu drážní průkaz na trolejbusovou trakci. Ačkoliv možná někde tady je vlastně zakopanej ten pes, proč se o tom mluví jako o elektrobusu - aby to mohl řídit autobusák. Ví někdo odpověd?

Celkově to tady na nás působí dojmem, že by si na DÚ konečně měli vyjasnit základní legislativní věci. Přiznat si, že trolejbus je jenom autobus s fajema, že může jezdit i mimo dráty a že to vlastně není vůbec dráha.
-OndraS
Pátek, 13. října 2017 - 18:59:19  
Neregistrovaný host
95.82.137.200
Jo a ještě dovětek, aby to nebylo chápáno negativně. Kvituji s velikou radostí, že Praha se rozhodla jít do něčeho takovýho. Doufám ovšem, že zavčas vystřízliví z elektrobláznivin a postaví normální trolejbusovou trať. Už teď v zárodku to vypadá, že se tady velikou oklikou vymýšlí elektrobus, kterej by bylo ideální dobíjet průběžně a čím víc průběžněji, tím líp, že vlastně by bylo jednodušší než na každým dobíjecím místě se sundávat a nasazovat, vlastně ty dobíjecí místa spojit drátam... jak vono se to jenom jmenuje... jo, už vim pane Jouda, TROLEJBUS se to jmenuje.
Nippy
Pátek, 13. října 2017 - 20:08:00  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 250
Registrován: 7-2012
OndraS: Vaší fascinaci se nedivím, ale některé ty věci bych neviděl tak černě. V Praze k realizaci něčeho co zatím aspoň připomíná klasický trolejbus vedla opravdu dlouhá cesta, není to tak dlouho, co sám DPP tvrdil, že návrat trolejbusů do Prahy nepřipadá v úvahu. Pomohl vývoj, ale nezatracoval bych ani to slovní žonglování - jistě to lze vnímat jako tyjátr, ale stejně tak i jako pokus celou tu nejasnost okolo elektrických busů někam posunout.
Co se brněnských insignií týče...myslím, že se tím lidé prostě bavili a převažujícím pocitem byl vděk - nejen za zapůjčení vozu, ale i za to, že jste tuhle trakci v Brně udrželi a že nám dnes vůbec můžete něco takového půjčit. A že se bude přelepovat - nu jak jsem psal v úvodu, v Praze vedla k trolejbusu dlouhá cesta a je to pro nás přelomový moment (pro který dosud nemáme vlastní vůz[rofl]) tak nám tu trochu pompy odpusťte [lol]
Pátek, 13. října 2017 - 20:21:40  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 609
Registrován: 3-2013
Jak prosté - má to RZ, je to elektrobus. Nemá to RZ, je to trolejbus. Pak musí mít řidič průkaz způsobilosti k řízení drážního vozidla a linka v celé délce i mimo trolej licenci jako trolejbusová. Předpokládám, že to má DP hl. m. Prahy splněno.
Petr_k
Pátek, 13. října 2017 - 20:38:39  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 12136
Registrován: 4-2003
"Ta věc" už v ML několik dlouhých let nefunguje. Baterky z prototypové 24Tr byly vykuněny už tuším před osmi lety - jaxi nevydržely dýl než jednu zimu + tehdy nečekaný problém dělalo dobíjení baterie proudovým výhybkám. Pak už se nové nepořizovaly, dieselagregáty byly ve finále tehdy efektivnější. Ovšem celý to úspěšně zabíjí kvalitka by Schlampereiwerke, byly, jsou a budou dny, kdy se produkt Werkovny prostě nepovede uvést do chodu, takže záložní citybrusy to jistí.

(Příspěvek byl editován uživatelem petr_k.)
DIE VERGELTUNGSAFFE!
»Dem Reinen ist Alles rein« – so spricht das Volk. Ich aber sage euch: den Schweinen wird Alles Schwein!
(Friedrich Wilhelm Nietzsche: Also sprach Zarathustra * Ein Buch für Alle und Keinen)
Pátek, 13. října 2017 - 21:46:34  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5416
Registrován: 6-2005
Ondro, celý problém je v tom, že trolejbus je v Praze sprosté slovo a tudíž vyslovit, že se staví trolejbusová trať= nic nebude a dotyčného úředníci upálí jako kacíře. Ale když se to nazvalo jako elektrobus s průběžným dobíjením, tak je to v pořádku...

A budeš se divit, v DPP je plnohodnotný řidič trolejbusu, který si naopak jezdí zajezdit do Pcic, tudíž si jej DPP nemusí půjčovat, ale protože je jeden, tak si asi našli nějaké další. A vůbec, trať mají, takže si mohou vyškolit vlastní řidiče, protože školitele mají...[biggrin]
Makrelu neumeješ.
-OndraS
Pátek, 13. října 2017 - 21:51:46  
Neregistrovaný host
95.82.137.200
Jo, ten řidič nás napad, že to bude on [happy]
Sobota, 14. října 2017 - 00:52:58  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 913
Registrován: 4-2007
Ondro, je to vše jedna veliká hra, divadelní kus, papírový souboj augustů s augusty a tak nám jej neber. Za ta léta co sem lezeš znám tvoje názory, které jsou konzistentní a veskrze zdravé a věř, že kdyby tenhle slovní tyjátr nebyl potřeba, tak prostě není. Ale díky tomu, že máme velmi zdatnýho herce v hlavní roli, tak už i já dnes věřím, že nás v neděli čeká nový Matěj.
Vše ostatní, co tohle představení doprovází (a o čem píšeš), se mi v tenhle okamžik jeví jako nicotné a podružné a vůbec bych to teď neřešil.
Sobota, 14. října 2017 - 07:19:49  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 610
Registrován: 3-2013
Všichni držíme palce, ať to v Praz po těch letech vyjde
A.Š.
Sobota, 14. října 2017 - 19:12:25  
Neregistrovaný host
77.78.91.23
Nevíte někdo bližší info o zítřejším slavnostním otevření trolejbusové trati na Prosecké? V jakém časovém rozmezí bude možné něco vidět a svézt se? Na webu dpp jsem se dočetl pouze to, že to bude probíhat cca od 9:30, nic víc.
nereg.pozorovatel
Sobota, 14. října 2017 - 19:47:35  
Neregistrovaný host
89.176.181.193
Též mi to nedá a musím (i vzhledem ke svému bydlišti, tj. v Praze) reagovat.

Předem upozorňuji, že nejsem proti Brnu nijak zaujat, ačkoliv by k tomu moje bydliště Praha mohlo svádět a někdo si to tak nepochybně vyloží. Tak ať.

Do Brna jezdím rád a nechápu, že tyto (byť předem omluvené) zbytečné poznámky směrem k Praze (od Brna) přicházejí.

TEDY:
To, že něco nešlo v Brně neznamená, že to nejde v Praze.
To, o čem píše TMB je to přesně ono! Je to tak! Řidiči trolejbusů s platným oprávněním jsou v Praze. Nevím jak v DP Brno, ale v DPP se právní normy tohoto druhu neporušují.

Nevím, kdo se co bojí nazývat, ale v reportáži ČT, která mimochodem byla překvapivě velice dobře udělaná a pan technický ředitel výborně, erudovaně a zasvěceně hovořil, byly věci nazývány pravými jmény.

To, co se zítra, jak všichni věříme, podaří zprovoznit bude začátek něčeho velkého. Nejsem si rozhodně vědom toho, že zmiňované provozy (jakékoliv) to tak běžně mají. Asi proto to zajímá tolik lidí ....

Ten důvod, proč do Prahy jede programátor z Brna je zcela jistě prostý. Nic proti Brnu, názvy konečných mají hezké, třeba taková 26 Novolíšeňská je pěkná. Je! Ale v Brně .... Upřímně řečeno, nevidím jediný důvod (a evidentně nejen já, ale i rozumní lidé v DPP), proč by se to tady v Praze mělo používat? Když se testovala například v Brně současná 601 z Ústí, byly tam snad nápisy jiného města? Když se SORka zajížděla v Plzni, měla nápisy jiného města? Jsme v Praze, presentuje se nová etapa něčeho, tak právě proto to dostalo ev. čísla z Prahy, odpovídající manuálu a standardu DPP. Ano, mohlo se dát za okénko papírové evid. číslo (které samozřejmě navíc má svůj jasný důvod), ale proč. Nepředpokládám, že ten vůz je tady na jeden den (samozřejmě není!), takže je zcela logické, že si DPP vůz upraví v souladu se svými standardy. To, že to musí být číslo jiné, než 3703, je navíc logické. Pokud s tím někdo má tak strašný problém a je to na diskuze (s kolegy) a navíc ještě s nutkavou potřebou to sdělovat (aby bylo zřejmé, že to je všeobecný názor místních) a pokud je tak zoufale náročné, strašně drahé, rozbiju své prasátko, nechám ty potisky vyrobit a on je někdo v Praze určitě přelepí i zadarmo, aby se někdo náhodou necítil uražený, že jim to někdo z tej Prahéééé strhal .....

Takže, já si osobně přeji, aby tento obrovský projekt byl počátkem toho, o čem se v reportáži hovoří. Věřím v to, děkuji DPP. To, co tam lidé dokázali (a zítra to snad oficiálně začne), to je za mě osobně hrdinský čin. Tedy ještě jednou, prsty nahoru, ať to dopadne!
Sobota, 14. října 2017 - 20:08:48  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1813
Registrován: 12-2007
-OndraS:
"Fascinace číslo dvě je následující. Dva měsíce nám Acumario stojí v Komíně, protože mu vypršelo povolení zkušebního provozu. Nesmělo dokonce ani ven za vrata vozovny, ani bez lidí. Už dva měsíce čekáme na papíry - homologaci. Jak si mám jako brňák vysvětlit, že sotva se to dotkne pražskýho asfaltu, najednou to jezdit může? Že prý to má nějaký další povolení zkušebního provozu. To jsem nevěděl, že během čekání na homologaci s tím zase můžu jezdit. No budiž. "

No, ony ty "papíry" dorazily asi až na poslední chvíli. Záložní varianta byla zahájit zkoušky pro schválení trati čistokrevným trolejbusem.

-OndraS:
"Taky nás tady zajímalo, kdo to řídí. Prý tam je jeden řidič půjčený z HK a druhý z Pardubic - samosebou trolejbusáci, kde by je Praha vzala. No ale oni prý jedou někam do háje a od nás tam má jet ještě jeden kolega (ten co to Acumario vlastně celý v Brně montoval dohromady a jehož obrovskou zásluhou se to vlastně hejbe) v úterý, zaškolit nějaký autobusáky. Jestli to tak skutečně bude jakožedoufám že to jennom nějaký informační šum, tak se jdu hned ve středu zeptat nadřízených, k čemu vlastně potřebuju k řízení trolejbusu drážní průkaz na trolejbusovou trakci. Ačkoliv možná někde tady je vlastně zakopanej ten pes, proč se o tom mluví jako o elektrobusu - aby to mohl řídit autobusák. Ví někdo odpověd? "

Ví.
DPP v tuto chvíli disponuje třemi řidiči s oprávněním na trolejbus (první má základ z PU, druhý z HK a třetí z TP). Všichni jsou zaměstnanci DPP.
Školení dalších řidičů (tedy dnešních autobusáků) si DPP zajistí sám - samozřejmě osobami způsobilými dle příslušné legislativy.
S Acumáriem může jezdit jen řidič s oprávněním TB. Tedy všechny jízdy po pražské TB-dráze (včetně manipulací ve vozovně) zatím zajišťují výše zmínění řidiči.
Sobota, 14. října 2017 - 20:22:31  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5251
Registrován: 2-2005
Ta reportáž z ČT je skvělá, mimo jiné ke tam řečeno v podstatě to, že od roku 2010 se zkouší elektrobusy a DPP nakonec logicky zjistil, že trolejbusy jsou nejvýhodnější [proud] Myslím, že téměř v každém krajském městě se teď smějí [proud]

Ale pevně věřím, že tu 140 nakonec zatrolejují celou [wink]
MHD je pro lidi ! ! !
Sobota, 14. října 2017 - 22:01:54  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 777
Registrován: 10-2012
U nás v Brně se taky testovalo několik vozů z jiných měst, pokud přišly s polepy atd, nikdy jsme jim nic nikde neodstraňovali ani neodlepovali, zde pár kousků na ukázku:
http://foto.bmhd.cz/foto.php?16742
http://foto.bmhd.cz/foto.php?90046
http://foto.bmhd.cz/foto.php?11792
http://foto.bmhd.cz/foto.php?13011
Každopádně, to že si Praha odlepila loga atd mě nevadí vůbec, to je prkotina, každopádně jinak s OndrouS souhlasím, oni se kluci v Komíně ani po dvou měsících nedočkali homologace či dalšího povolení pro zkušební provoz a na trolejbus se jen koukali a jen co se to převezlo do Prahy je vše schválené či povolené, to je i pro mě zajímavá náhoda. Každopádně je to trolejbus, parciální trolejbus, vůbec to neni žádný elektrobus s průběžným nabíjením a podobně, já Praze fandím, ať Vám to tam dobře funguje a slouží a snad se to po skončení zkušebního provozu nějak ujme, ale i tak si myslím, že klasický trolejbus by byl asi pro Prahu vhodnější a vůbec nechápu, proč se mu Praha tak brání a vymýšlí takovéto věci.
www.modelytramvaji.cz můj web o modelech MHD ve velikosti HO, TT a N
Nippy
Sobota, 14. října 2017 - 22:15:59  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 251
Registrován: 7-2012
...a takové to bývalo klidné vlákno! [biggrin]

Přátelé odjinud, prostě to vidíte jinak než my. Kdyby se u Vás otevírala stanice metra, byl by kolem toho taky pěkný cvrkot, přestože metro má dnes kdekdo. Tím chci říci, že to srovnávání, například s pardubickou 28Tr v Brně, je liché, poněvadž význam té akce, faktický i symbolický, byl téměř nulový, kdežto u nás se - jak doufáme - otevírá zcela nová kapitola vývoje MHD, která - až se dostatečně vynasmějete - může reálně pomoci i Vašim provozům.

Howgh, domluvil jsem.
nereg.pozorovatel
Sobota, 14. října 2017 - 22:25:48  
Neregistrovaný host
89.176.181.193
M2359: díky, nemusel jsem to hledat [happy]. Já si pamatuji fotku 22Tr z Mendláku tuším na 145 či 146 [happy]. Ale je zřejmé, že se vozy přehrávaly softwarově, protože v Ostravě jistě nemají zmiňovanou Novolíšeňskou [happy] [happy] [happy].
Tady se NEpřelepovalo, ale NAlepovalo [happy]
http://seznam-autobusu.cz/dokumentacka/20862?carId=10965#photo
Takže někde se to dělá, někde ne. Nic proti tomu. Ale když je to plánováno na delší dobu, tak je logické přelepení. Že to může někoho pohoršit mi hlava opravdu nebere.... Asi uražená ješitnost [sad].
Ono je to, bohužel, všeobecný trend. Stačí si poslechnout výroky současného ředitele DPO, jak (dle jeho názoru evidentně) se trolejbusy v Ostravě nedožijí 100 let. Takže klasický trolejbus, asi, bohužel, už dnes nemá šanci. Já s tím zásadně nesouhlasím, trend se mi nelíbí, ale pokud vzniknou trolejbusové dráhy a baterky budou na dostatečném stupni vývoje, tak to, co je nazvané parciální trolejbus je, alespoň doufám, ta budoucnost, která má šanci.
To, že DPP dospěl k tomu (viz výše uvedené testování od roku 2010) je konečně to, co tady zaznělo a správně. Protože ta krajská města (ať Ostrava, Hradec) nemohou o skutečném testování mluvit a v podmínkách provozu na trhačce se žádný závěr (navíc s topením na naftu) udělat nedá. Takže opět konstatuji, že parciální trolejbus (i kdyby byl nazvaný elektrobus s průběžným dobíjením) je tou správnou volbou. A věřím, že to Praha dokáže [happy]. A jako bonus pak třeba bude, když se podaří zadrátovat skutečné "kolo", že alespoň na historické jízdy bude kroužit klasický trolejbus.
nereg.pozorovatel
Sobota, 14. října 2017 - 22:31:21  
Neregistrovaný host
89.176.181.193
Nippy: [ok][ok][ok]
děkuji!
Předposlední věta hovoří naprosto krásně - za vše. To, co tady provádí Praha, pevně věřím, pomůže i těm, co se smějí. Viz to, co jsem psal (o testování v krajských městěch ....). V Praze a jenom v Praze se vyzkouší všechny podmínky a skutečně se zjistí, jak na tom ty vozy opravdu jsou. A to je to testování od roku 2010. Ne například Zlín, který po cca měsíci provozu vydal, podle mého názoru, zcela tristní zprávu o závěrech z provozu "trolejbusu s bateriemi" a ještě to veřejně prezentoval.... Ten vůz nebyl v provozu ani 30 dnů, během podzimu a už byly zřejmé závěry .... Tak to jsou ta "krajská města". A co zima? Co kopce? Co zpoždění? Aha? [happy]
-OndraS
Sobota, 14. října 2017 - 23:29:47  
Neregistrovaný host
95.82.137.200
5735 - díky za vysvětlení (to s těma řidičema).
Zlin__24tr
Sobota, 14. října 2017 - 23:54:53  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3272
Registrován: 3-2005
nereg.pozorovatel: Zlín prezentoval zejména porovnání baterky vs. DA, kde byly baterky vyneseny do nebes (jakože nový směr do budoucnosti, neb dieselagregát není moc trendy - je hlučný, smrdí a jízdní výkon taky nic moc, spíš k tomu nic). A jak to bude strašně růžové s baterkou (splní se sny o "zatrolejování" Otrokovic, a další (ne)smělé plány).
Co zima, kopce? Nic. Trolejbus jezdí na linkách (poměr je 70% trasy pod trolejí a 30% mimo). Čas ukáže, co kapacita baterií a další náklady. Zatím ale všichni srší právě optimizmem (neb právě při porovnání s DA si asi baterky na sebe za ta léta ušetří samy [wink]).
Mimochodem, dieselagregát byl také koncipován jako pomocný pohon na výluky a pojíždění. A (nejen ve Zlíně), si z toho DP za posledních 12 let stvořily duobus :-).

Sám jsem zvědav na výsledek u DPP, kde je poměr přesně opačný (do 30% troleje - pokud se tedy bude nasazovat i cestě dolů a 70% mimo dráty, plus nabíjení na Palmovce).

M2359: Acumario NENÍ majetek DPMB, ten hrál roli dodavatele při výrobě a zkušební trati. Teď je vůz zapůjčen (majitelem) dlouhodobě (dýl než 14 dní) někomu jinému, tak je potřeba (a záhodno) jej dát do standardu DPP.
http://trajfly.wz.cz - novinky z provozu MHD ve Zlíně a Otrokovicích, rozsáhlá fotogalerie...
Následuj svůj instinkt - Rába :-) .:. ICQ: 271 444 785
Jva
Neděle, 15. října 2017 - 07:20:38  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4023
Registrován: 6-2002
V současnosti je problém, že DA musí splňovat Euro6, tudíž je složitý, drahý, rozměrný. Pak baterky i se svými nedostatky získávají navrch. A pokud je provoz koncipován tak, že část linky (i desítky %) je mimo dráty, je omezený výkon DA už znát.
Cynik - tak říká optimista realistovi...
Neděle, 15. října 2017 - 08:43:00  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2732
Registrován: 3-2004

Zdroj FB DPP. Pěkné!
Slovan!
JanT.
Neděle, 15. října 2017 - 09:28:02  
Neregistrovaný host
37.188.240.124
Kdo má zájem sledovat z povzdálí, snažím se reportovat na Twitteru: https://twitter.com/jnd
Neděle, 15. října 2017 - 11:12:58  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2733
Registrován: 3-2004
Paráda. [happy]

Slovan!
Kuba_j
Neděle, 15. října 2017 - 11:24:34  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4220
Registrován: 8-2005
V současnosti je problém, že DA musí splňovat Euro6, tudíž je složitý, drahý, rozměrný. Pak baterky i se svými nedostatky získávají navrch. A pokud je provoz koncipován tak, že část linky (i desítky %) je mimo dráty, je omezený výkon DA už znát.

Riga bude mít třetí možnost a to trolejbusy s pomocným vodíkovým pohonem - odkaz. Třeba se to ukáže jako ještě lepší řešení než baterie nebo taky ne...
Neděle, 15. října 2017 - 12:03:30  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1603
Registrován: 11-2009
Tak jsem se zúčastnil té dnešní akce. Lidí jako much - no alespoň je vidět, že lidé mají o dopravu zájem. Svezl jsem se pouze AcuMariem, a přiznám se - čekal jsem více. Pod drátem na Kelerku to jelo hezky, jako trolejbus. Ovšem potom ten další úsek bez drátů, to byla fakt zoufalost. Víc jak 20 km/h se určitě nejelo. Pravda, vůz byl naplněný k prasknutí, ale i tak.

Osobně mi ty "dynamicky nabíjené elektrobusy" (tj. 10 % pod dráty, 90 % na baterie) přijdou jako úlet. Co jsem zaslechl nějakého pána z DPP, tak takhle se o tom uvažuje. Prý aby se ušetřilo za dráty a výhybky. No myslím, že co se ušetří na výhybkách, nasype se do baterií. Jsem zvědav jakou budou mít v reálu životnost. Navíc bych řekl, že takovéhle krátké intenzivní nabíjení na konečných/krátkých zadrátovaných úsecích je bude ničit rychleji, než pomalé nabíjení přes noc ve vozovně.

Jsem fakt zvědav, kam se to vyvine.
Neděle, 15. října 2017 - 13:21:33  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 778
Registrován: 10-2012
neregistrovany.pozorovatel: já psal, že mi to odlepení čísel a log NEvadí
Zlín-24Tr: psal jsem někde, že je majetkem DPMB? o tom nic nevím, všici ví, že ne.
www.modelytramvaji.cz můj web o modelech MHD ve velikosti HO, TT a N
P_v
Neděle, 15. října 2017 - 13:57:17  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1892
Registrován: 5-2002
Paul2no: "Průvodčí" vysvětloval, že výkon na baterie je softwarově omezen, a že budou zkoušet omezení zvedat, ale zpočátku radši jen s balastem. Omezení se nejspíš týká i rekuperace, protože i s kopce to v horní části moc nejelo, zato od Kelerky dolů na to šlápnul.
Neděle, 15. října 2017 - 14:02:07  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 779
Registrován: 10-2012
A já si myslel, že to omezení výkonu ( rychlosti ) už budete mít vypnutý.
www.modelytramvaji.cz můj web o modelech MHD ve velikosti HO, TT a N
Neděle, 15. října 2017 - 14:25:13  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 91
Registrován: 8-2017
Tak snad to vyjde, nebylo by špatné kdyby se podařilo, i v jiných městech, začít nahrazovat autobusovou dopravu trolejbusy. Jenom je třeba aby se chtělo, v kombinaci s bateriemi by to mohlo být o dost jednodušší protože systém půjde budovat po jednotlivých částech, nebude se muset zadrátovat všechno, jsou místa kde se prostě dráty, jakékoliv, moc nehodí.
nereg.pozorovatel
Neděle, 15. října 2017 - 17:47:40  
Neregistrovaný host
89.176.181.193
M2359: já jsem ale svoji reakci (ohledně čísel) nesměřoval na Tebe. Jestli to tak bylo pochopeno, myšleno to bylo rozhodně jinam [happy]. Směřoval jsem to autorovi, jež se sice rozhodl, že do mimoautových diskusí nebude přispívat, ale přesto tak učinil (a bylo by bývalo lepší, kdyby tak nečinil).
Tobě jsem jen skutečně děkoval za odkazy [happy]. Zbytek jsem jen, na základě fotek, navazoval na výše popsané [happy].
nereg.pozorovatel
Neděle, 15. října 2017 - 17:52:55  
Neregistrovaný host
89.176.181.193
A k tématu dnešní vydařené akce. Byla to každopádně paráda. Zájem obrovský a nejen plnohodnotný, ale i parciální trolejbus, myslím, všechny uspokojil. A nyní držme palce, ať se prokáže to, co má a splní se to, o čemž mluvil dnes pan technický ředitel novinářům. Pokud se podaří, zadrátuje se celé kolo a pořídí se kloubové vozy [ok][ok][ok][ok]. A jak nadějně zaznělo, projekt se dělá proto, že DP věří, že by to mělo být vhodné [ok][ok][ok].
Neděle, 15. října 2017 - 18:01:22  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 780
Registrován: 10-2012
nereg.pozorovatel: aha tak potom dělej jakoby nic :-)
Mám to do Prahy daleko, mám tam kamoše a už se těším na fotky které v pondělí dorazí ne mejl :-)
koukal jsem ny youtube na těch pár videí co tam je a myslím že zájem byl velký a myslím, že okey.
Jak na Vás co jste tam byly působil ten nový elektrobus od Soru? Na video jel docela svižně, jak to vypadá vwvnitř s místem na nohy a podobně? Kolik toho ujel na nabití?
www.modelytramvaji.cz můj web o modelech MHD ve velikosti HO, TT a N
nereg.pozorovatel
Neděle, 15. října 2017 - 18:04:14  
Neregistrovaný host
89.176.181.193
M2329: naše první reakce (moje a kolegy) byla, že je to tedy sakra svižné (i do kopce)! Takže souhlasím s Tebou a "youtube" [happy]. Vzhledem k natřískání vozu jsme stáli u dveří a byli jsme rádi, že jsme rádi, takže sezení hodnotit nemohu, ale svižnost ano a rozhodně [ok].
Neděle, 15. října 2017 - 18:21:46  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 671
Registrován: 3-2017
Je to dobře, že dopadla alespoň tato jedna trať. Přeji Praze, aby se brzy dočkala skutečných trolejbusů. [ok]
Mám prostě od Pánbíčka boky jako skříň
Neděle, 15. října 2017 - 18:49:31  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1816
Registrován: 12-2007
Paul2no:
"Víc jak 20 km/h se určitě nejelo. Pravda, vůz byl naplněný k prasknutí, ale i tak."

Z Kelerky se po stažení sběračů jede, ač se to nezdá, do stoupání. Vůz tedy začíná na nule, nemá žádnou rozjezdovou rovinku. Na těch 20 to klesalo až v nejstrmějším stoupání těsně před vrcholem. Ale je to nastavením, vůz nebyl připravován pro Prahu. Na to si musíme ještě počkat.
P_v:
"Paul2no: "Průvodčí" vysvětloval, že výkon na baterie je softwarově omezen, a že budou zkoušet omezení zvedat, ale zpočátku radši jen s balastem. Omezení se nejspíš týká i rekuperace, protože i s kopce to v horní části moc nejelo, zato od Kelerky dolů na to šlápnul."

V té horní části se dolů rychleji nedá - vozovka je poměrně úzká, do zatáčky a pak jsou tam ještě ty šikany. Prostě ani autobusem bych tam rychleji nejel.
Paul2no:
" Osobně mi ty "dynamicky nabíjené elektrobusy" (tj. 10 % pod dráty, 90 % na baterie) přijdou jako úlet. Co jsem zaslechl nějakého pána z DPP, tak takhle se o tom uvažuje. Prý aby se ušetřilo za dráty a výhybky. No myslím, že co se ušetří na výhybkách, nasype se do baterií. Jsem zvědav jakou budou mít v reálu životnost. Navíc bych řekl, že takovéhle krátké intenzivní nabíjení na konečných/krátkých zadrátovaných úsecích je bude ničit rychleji, než pomalé nabíjení přes noc ve vozovně.

Jsem fakt zvědav, kam se to vyvine."

Ten poměr je daný testovací tratí. Teprve zkoušky ukáží, zda to takto stačí, jak hodně jsou namáhány ony baterky, kolik času bude potřeba na jejich dobíjení. Před DPP to takto nikdo nezkoušel, takže vyčkejme. Až budou známa nějaká data z jízd v celé uvažované trase, pak lze uvažovat o nějakých změnách vedoucích třeba ke zvýšení podílu zatrolejovaných úseků. Z dnešní jízdy lze jen usuzovat, že ve stoupání bude vždy výhodnější trolej.

Co se výhybek a křížení týče, tak tam určitě lze díky baterkám ušetřit. Nemusí se řešit křížení s tramvají, nemusí být vybudovány směry, kterými se jezdí jen párkrát denně. Navíc ta baterka může být dobrý pomocník tam, kde jde jen velmi obtížně trolejbusové dráty natáhnout. Třeba v nízkém podjezdu z Jandovy ulice na vysočanskou estakádu.
Neděle, 15. října 2017 - 18:53:01  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1817
Registrován: 12-2007
jitachru:
"Je to dobře, že dopadla alespoň tato jedna trať. Přeji Praze, aby se brzy dočkala skutečných trolejbusů. [ok]"

Acumario je skutečný trolejbus. Jo, ale Ty nám jich přeješ více. Tak to díky! [wink]
Neděle, 15. října 2017 - 18:54:11  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4972
Registrován: 7-2003
No v porovnání s tou kloubovou sorkou to do kopce jelo pěkně, ale nijak zvlášt extra svižný to není.. Klasika sólo trolejbus. Otázkou je jestli to bylo spíš našlápnutím davem, nebo se za to báli vzít kvůli měnírně.

Každopádně doufám, že se to rozšíří..
8bity vseho sveta spojte se .
Nippy
Neděle, 15. října 2017 - 18:56:16  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 252
Registrován: 7-2012
Dnes byl dobrý den.[happy][ok]
Citytrans
Neděle, 15. října 2017 - 19:26:27  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 59
Registrován: 1-2011
Dneska byl opravdu výtečný den. [happy]

A patří za to obrovský dík všem zúčastněným zejména z DP! Asi málokdo věřil tomu, že se po zrušení trolejbusů v roce 1972, a jejich neobnovení v roce 1991, ještě někdy dočkáme regulérního trolejového vedení s trolejbusem. Nezbývá, než si přát, aby se trolejové vedení rozšířilo do všech pražských oblastí, kde to má ekonomický a technický smysl.
web: www.citytrans.info
fotogalerie: www.citytrans.info/foto
Neděle, 15. října 2017 - 19:48:39  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1820
Registrován: 12-2007
Paul2no:
"Lidí jako much - no alespoň je vidět, že lidé mají o dopravu zájem."

To jó a všelijaké aparáty tam s sebou měli. Škoda jen, že své filmy ještě nevyvolali a nepochlubili se třeba tady. Že můžu začít, tak dobrá. Ale obrázky mám jen dva: