Diskuse » Archiv 2017 » Autobusy a trolejbusy » Trolejbusy v Praze » Archiv diskuse Trolejbusy v Praze do 16. 10. 2017 předcházející | další

Archiv diskuse Trolejbusy v Praze do 16. 10. 2017

dolů
   autor příspěvek
Neděle, 15. října 2017 - 20:18:47  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 917
Registrován: 4-2007
Já už vyvoláno mám, dokonce to trochu žloutne:


Neděle, 15. října 2017 - 20:23:13  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1277
Registrován: 1-2009
Kvalita fotek nic moc,ale těší mě že jsem tam byl.





Neděle, 15. října 2017 - 20:31:02  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 43
Registrován: 12-2006
Také něco přidám.


I ta nejmenší kočka je mistrovský kousek
(Leonardo da Vinci)
Čtenář ČsD
Neděle, 15. října 2017 - 20:40:39  
Neregistrovaný host
89.177.158.194
Toto video jsem už nalezl na Youtube:
https://www.youtube.com/watch?v=sOoTYX4F6Fo
Je tam na začátku hezky vidět jedna ze zábrzdných zkoušek.
Neděle, 15. října 2017 - 20:53:12  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1994
Registrován: 6-2004
Když Praha po 45 letech vítá trolejbusy, taky něco přidám. Tehdy jsem byl u toho...

-OndraS
Neděle, 15. října 2017 - 21:13:47  
Neregistrovaný host
95.82.137.200
Já věděl že vrtat se v k-reportu je ztráta času, pozorovateli. Bohužel mi to fakt nedalo, jsem pitomec a musel jsem na ty reportáže elektrobus/trolejbus nějak reagovat. Příště už tu chybu neudělám, slibuju, a bude ode mě pokoj a vrátím se ke svým 21/22Tr a amerikám.
A tak věřte tomu, že ta pomalá jízda je dána jenom nastavením. Však my jsme se s tím vozem tady srali a zajížděli ho o víkendech jenom tak ze srandy a poslali jsme ho speciálně do Prahy nenastavenej, protože jsme věděli, že u vás, kde se "rodí něco velkého" a "jedině Praha je schopná to zjistit a vybádat", neplatí Ohmův zákon a že tam za měsíc vybádáte něco víc než co vybádali za měsíc ve Zlíně a za půl roku u nás.
Takže doufám že tam u vás ve vašem vlastním zájmu, když tak chcete ty trolejbusy, zavčas někdo prozře a pochopí, že to je trolejbus s POMOCNÝM bateriovym pojezdem. Je to koncipováno na to, aby to umělo objet třeba křižovatku, kde jsou dráty, ale kope se tam třeba kanalizace. Objet a zase se nasadit na dráty a pokračovat jako trolejbus. I kdybyste se pokoušeli ohnout fyziku přes koleno, prostě to na baterky nepojede stejně jako na dráty, protože to za tímto účelem není vůbec konstruováno. Vlastně ani nejsem první, koho nedávno překvapila ta informace o zápůjčce do Prahy za účelem jízdy na baterky a občasnýho dobíjení z drátů. Tento vůz je na to totálně nevhodný. Když jsme lenost bateriového pojezdu řešili, tak to skončilo na tom, že EVC Hulín po dohadech povolil softwerářovi zvýšení odběru za baterií na myslím 300 A, krátkodobě (asi 30 sec) na víc, ale to je strop.
Dokonce si myslím, že jsme si půjčili jeden z nejblbších vozů vůbec a modlete se, aby se ta lenost pojezdu náhodou nastala zabijákem tohoto projektu, až se v tom svezou nějací papaláši a nebude se jim to líbit.

Tím končím. Opravdu nevím proč já jsem nakonec ten, kdo má něco proti Praze. Myslím že nejsem člověk, co by nefandil trolejbusům, a jestli mají být v Praze, ať jsou. Pominu i to, že když tady vyměníme jednu posranou jímku na dvacet let starým trolejbusu, tak se čeká dva měsíce na razítko za Prahy. Na papíry od Acumaria čekáme už víc jak dva měsíce, ale v Praze samotné to jde najednou jak po másle. Co si o tom tady má člověk myslet? Pak se divte že zbytek republiky frfle "na pražáky". Tím spíš že první co si člověk o Acumariu přečte, že "vono je tom napsaný Brno". Tak se ptám, kdo je tady vlastně ješitnej.
Trolejbusům zdar z Brna.
Mimochodem celá akce je dobře připravená. Dokonce ani náš generální ředitel nevěděl, že Mařena jde do Prahy, a dozvěděl se to až v okamžiku, kdy mu to na návěsu projelo okolo oken [lol]
Neděle, 15. října 2017 - 21:18:14  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 672
Registrován: 3-2017
5735: a tak proč by ne? Věřím tomu že to v Prahe bude efektivní. Podle mě by se trolejbusy nejvíce hodily na metrobusové linky typu 135,167,188,201
Mám prostě od Pánbíčka boky jako skříň
-OndraS
Neděle, 15. října 2017 - 21:28:39  
Neregistrovaný host
95.82.137.200
A ještě, ale už fakt jdu. Mahelova třetí fotka. "2017 testování elektrobusu s dynamickým dobíjením". Asi budu fakt trapnej, ale na fotkách vidím tři vozy. Krásný trolejbus T400, Mařenu = trolejbus s pomocným bateriovým pojezdem, a pak ještě elektrobus SOR nabíjitelný staticky.
Jestli to vaše testování něco zatím ukázalo, a to je vlastně dobře, tak fakt, že tady není dodělaná legislativa. Už dlouho.
Co je to elektrobus? Kdo ho může řídit, je to silniční vozidlo?
Co je to trolejbus? Může se táhnout mimo dráty? Když má pomocnej pohon, a jede na něj, může mimo dráty kamkoliv? Případně proč ne? A proč ho i v tom případě musí řídt trolejbusák, když to vlastně v tu chvíli jede mimo dráhu?
Co bude elektrobus s dynamickým dobíjením? Dráha, protože pojede pod drátama, nebo autobus, protože pojede sice pod drátama, ale nepoužije je přímo k trakci? A bude ho smět řídit tedy jenom autobusák?
Pokud se toto vyřeší, rozhodně to oceníme i v tom ješitným Brně.

Už jdu, no...
kokot
Neděle, 15. října 2017 - 21:33:28  
Neregistrovaný host
90.176.70.145
-OndraS: Toto VAŠE vozidlo bude na pražské trati nahrazeno jiným za 1, max 2 měsíce (opce). Poté si ho můžete strčit do prdele dle libosti.
Neděle, 15. října 2017 - 21:44:38  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5252
Registrován: 2-2005
OndraS: Než definitivně zmizíš (což je škoda), tak se tě ještě zeptám...kolik to má dojezd na ty baterky? Nikdo nám na to nebyl schopný odpovědět ani odhadem. Ani mě to nezajímá nějak přesně, bo na to má vliv spousta věcí, ale tak nějak v průměru? Díky za odpověď

Dále: Trolejbusy v Praze nemusí být úspěšné v těch zkouškách moc...stačí jen být úspěšnější, než jiné elektropokusy....pak se možná dočkáme toho, že se zadrátuje celá (nejedna) linka a nezadrátované zůstanou jen koncové úseky (v případě t-140 třeba Globus Čakovice - Miškovice), případně manipulační úseky ve vozovnách.


Díky 5735 za popojetí
MHD je pro lidi ! ! !
nereg.pozorovatel
Neděle, 15. října 2017 - 21:50:34  
Neregistrovaný host
89.176.181.193
Naposledy k tématu, které jsi tady, -OndraSi rozvířil (skutečnou nevraživostí k Praze). Byly to zcela hloupé poznámky o evid. číslech, atd. Ono totiž vždy platí to, co já tvrdím léta (a opět se to projevilo). Neznám jediného Pražáka, který by neměl rád Brno, Ostravu, Moravu, vlastně jakékoliv jiné město. Já je mám rád všechny, rád se tam vracím, ale vždy já musím nejprve přesvědčit, že ta města mám rád a líbí se mi. Všichni proti Praze zbytečně útočí. Ale nikdy jsem neslyšel - to debilní Brno, ta debilní Ostrava, atd. Když, tak ti lidé tam nejezdí a je jim to u pozadí a prostě o tom nemluví. Ale opak směrem k Praze je vždy. Rád připomenu jeden z důvodů: protože v tý Prazéééé bereme třeba dvojnásobek na platech a protože toto a tamto. Jenže tito primitivové, co toto tvrdí nesrovnají: a) kolik platíme za nájmy, b) jak dlouho jsme v Práci, atd. Ono je to velmi dobře vidět i na tom, když nám sem někdo jede ukazovat ten "byznys", nahrabat si tady, atd. Má vždy podmínku, že v pátky musí nejpozději ve tři, čtyři alespoň ob týden odcházet .... A tím to za sebe ukončuji, ale měl jsem potřebu to sdělit, když se tady bezdůvodně někdo, zase opět, proti Praze vyjadřoval tak, jak vyjadřoval.

Nyní k legislativě: Samozřejmě je v tom spoustu problémů, ale v tomto je to celkem jasné:
Elektrobus má SPZ, resp. RZ, řídí se silničním zákonem a řídí ho řidič autobusu. Nepotřebuje a ani tím pádem nemá definovanou dráhu.
Trolejbus nemá SPZ/RZ, spadá pod drážní zákon. Musí být definovaná dráha a v rámci ní může jezdit i bez ohledu na faktickou "dráhu" a přívod proudu. Tzn. Dráha musí být definovaná i na zátahy do vozovny, atd. Řídit takovéto vozidlo smí pouze trolejbusák, nikoliv autobusák bez papírů pro trolejbus.
Elektrobus s dynamickým dobíjením je pouze (stejně tak, jak to použil dnes pan technický ředitel v reportáži) synonymum pro parciální TROLEJBUS. Proto se řídí drážním zákonem a platí pro to všechno, co jsem popisoval výše. Tj. i to, že smí jezdit pouze po předem nadefinované dráze, včetně zátahů.
Můj osobní názor je, že rozdíl dělá způsob dobíjení. Pokud se jedná o dynamický způsob dobíjení (případně samotného odběru pro jízdu), vždy to musí být pod drážním zákonem a pokud je to při stání (ať už na konečné nebo přes noc, bez cestujících), je to silniční vozidlo, proto RZ.
Nippy
Neděle, 15. října 2017 - 22:10:41  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 253
Registrován: 7-2012
OndraS: Bohužel Vás musím upozornit, že s tím navážením se jste začal právě Vy, a to na základě jednoho twitterového výkřiku od člověka, který o projektu a možná o dopravě vůbec nemá nejmenší šajn. Nikdo z informovaných, zasvěcených atd. nikde a nikdy nežehral na to, že je Acumario půjčené z Brna. Během dnešních jízd bylo ústy průvodce mnohokrát zopakováno, že vůz je zapůjčený z Brna a je specifikován s ohledem na požadavky DPMB.
Osobně je mi líto, že i jinak inteligentní člověk, jehož znalostí a názorů si vážím bez ohledu na to odkud je, si prostě nedovede odpustit to obligátní penzum pragofobních výlevů.
Kuba_j
Neděle, 15. října 2017 - 22:18:38  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4221
Registrován: 8-2005
No tak mě napadá, že v zimě mají dnešní kloubové trolejbusy s jednou poháněnou nápravou problémy v kopcích tak, aby ten projekt nenarazil na tohle, pokud se teda bude kromě Acumaria zkoušet i kloubový parc. trolejbus, teda vlastně po Pražsku, elektrobus s dynamickým dobíjením...
Neděle, 15. října 2017 - 22:21:03  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1821
Registrován: 12-2007
-OndraS:
"A tak věřte tomu, že ta pomalá jízda je dána jenom nastavením. Však my jsme se s tím vozem tady srali a zajížděli ho o víkendech jenom tak ze srandy a poslali jsme ho speciálně do Prahy nenastavenej, protože jsme věděli, že u vás, kde se "rodí něco velkého" a "jedině Praha je schopná to zjistit a vybádat", neplatí Ohmův zákon a že tam za měsíc vybádáte něco víc než co vybádali za měsíc ve Zlíně a za půl roku u nás.
Takže doufám že tam u vás ve vašem vlastním zájmu, když tak chcete ty trolejbusy, zavčas někdo prozře a pochopí, že to je trolejbus s POMOCNÝM bateriovym pojezdem. Je to koncipováno na to, aby to umělo objet třeba křižovatku, kde jsou dráty, ale kope se tam třeba kanalizace. Objet a zase se nasadit na dráty a pokračovat jako trolejbus. I kdybyste se pokoušeli ohnout fyziku přes koleno, prostě to na baterky nepojede stejně jako na dráty, protože to za tímto účelem není vůbec konstruováno. Vlastně ani nejsem první, koho nedávno překvapila ta informace o zápůjčce do Prahy za účelem jízdy na baterky a občasnýho dobíjení z drátů. Tento vůz je na to totálně nevhodný. Když jsme lenost bateriového pojezdu řešili, tak to skončilo na tom, že EVC Hulín po dohadech povolil softwerářovi zvýšení odběru za baterií na myslím 300 A, krátkodobě (asi 30 sec) na víc, ale to je strop.
Dokonce si myslím, že jsme si půjčili jeden z nejblbších vozů vůbec a modlete se, aby se ta lenost pojezdu náhodou nastala zabijákem tohoto projektu, až se v tom svezou nějací papaláši a nebude se jim to líbit.

Tím končím. Opravdu nevím proč já jsem nakonec ten, kdo má něco proti Praze. Myslím že nejsem člověk, co by nefandil trolejbusům, a jestli mají být v Praze, ať jsou. Pominu i to, že když tady vyměníme jednu posranou jímku na dvacet let starým trolejbusu, tak se čeká dva měsíce na razítko za Prahy. Na papíry od Acumaria čekáme už víc jak dva měsíce, ale v Praze samotné to jde najednou jak po másle. Co si o tom tady má člověk myslet? Pak se divte že zbytek republiky frfle "na pražáky". Tím spíš že první co si člověk o Acumariu přečte, že "vono je tom napsaný Brno". Tak se ptám, kdo je tady vlastně ješitnej.
Trolejbusům zdar z Brna.
Mimochodem celá akce je dobře připravená. Dokonce ani náš generální ředitel nevěděl, že Mařena jde do Prahy, a dozvěděl se to až v okamžiku, kdy mu to na návěsu projelo okolo oken [lol]"

Ondro, když se píše o nastavení, tak tím není hned myšleno špatné nastavení. Je to prostě konstatování, že nastavení je takové, aby vyhovovalo požadavkům, které na něj byly kladeny při vývoji. To jsou ty požadavky, které jsi popsal výše (nouzový pojezd). V Praze se žádá něco jiného, tedy je jasné, že bychom potřebovali jiné nastavení. Vyladění může být provedeno na Acumariu za určitých podmínek. A ty podmínky buď budou přijatelné a nebo se bude hledat jiné vozidlo. Ostatně - bylo těžko poptávat vozidlo, když jsme neměli trať. Teď ji máme, vyzkoušíme si to vaše "nevhodné" Acumário a můžeme upravit jak požadavky na vozidlo, tak na trať.
Když vezmeš dnes předváděný elektrobus, tak ten třeba z hlediska baterií je koncipován k ježdění mimo zásuvku/trolej. Jen zas není připraven na jízdu pod dráty.
Pokud se z obou vozidel využijí jejich kladné vlastnosti, může vzniknout vůz potřebný pro Prahu. A pak jistě najde i uplatnění v klasických trolejbusových provozech. Není nic horšího než autobus jezdící 3/4 trasy pod drátama.

A když už si tady vzájemně vyčítáme kdo odkud je a kde co jde a nejde. Pár lidiček z drážního úřadu znám. Sedí sice v Praze, ale jsou to Brňáci...

(Příspěvek byl editován uživatelem 5735.)
Neděle, 15. října 2017 - 23:08:29  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 781
Registrován: 10-2012
Pokud se nepletu, měl by Acumario ujet na baterky asi 15km +-
www.modelytramvaji.cz můj web o modelech MHD ve velikosti HO, TT a N
P11
Neděle, 15. října 2017 - 23:17:02  
Neregistrovaný host
86.49.28.242
Na fotkách vidím 3 vozidla.
1. klasický historický trolejbus, 2. parciální trolejbus s baterii, 3. elektrobus s pantografem na statické nabíjení, který se bude dobíjet pouze na konečné. Všichni včetně představitelů DP mluvný o historické chvíli znovuzavedení trolejbusové dopravy v Praze, i když zatím na velmi krátkém zatrolejovaném úseku. Pouze Krnáčová přestřihla pásku na "dynamicky dobíjený elektrobus", který na místě nebyl a z legislativního hlediska v ČR ani nic takového v ČR nemůže existovat. Jako chápete to?
Pondělí, 16. října 2017 - 00:21:17  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 413
Registrován: 2-2017
Těch 15 km na baterky se udává (už jsem četl i 10 - 15 km), ale druhá věc je, jestli se bude stíhat dobíjet na konečné a na trolejbusové trati. Jinak ujede ještě méně. Mrazy také nebudou ideální, až jednou budou.
Elektrobusy SOR - to nejlepší v Ostravě [ok]


VYPRAVENOST OSTRAVA
Pondělí, 16. října 2017 - 02:50:43  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1114
Registrován: 8-2004
Vy tady resite, jestli je to elektrobus nebo trolejbus a on je to pritom trajf!
Pondělí, 16. října 2017 - 08:17:10  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 746
Registrován: 4-2006
Tak něco z té nedělní slávy.....

https://www.youtube.com/watch?v=Er7Zc3OmsXE&feature=youtu.be

http://blueflash.rajce.idnes.cz/Navrat_trolejbusu_do_Prahy_-_Pros ecka_ul._15.10.2017/
Pondělí, 16. října 2017 - 08:19:19  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2320
Registrován: 12-2007
Jestli on to není spíš TRAJFL [lol][proud] (vymyslí někdo ještě jiný název?[wink])

Jinak super akce, taky sem i na web přidám nějaké fotky a možná i krátká videa, až dokončím zpracování.
Skutečné METROLINKY jsou v Praze jen tři. Označují se A, B, C a jezdí převážně pod zemí.
Pondělí, 16. října 2017 - 08:49:41  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 611
Registrován: 3-2013
Jenže "dynamicky nabíjený elektrobus" pokud jede pod dráty není nic jiného, než trolejbus. Nějak ten proud nedonutíte, aby lezl do trakčního obvodu přes baterky. Pokud to chápu dobře (a jinak si to nedovedu představit), tak v tomto případě jde z troleje proud pro trakci a zároveň paralelně dobíjí baterii (a jaký asi je v tom případě odběr, když se musí nasosat energie na dalších x km jízdy?).
Naopak, když "parciální trolejbus" jede mimo dráty, tak je to obyčejný elektrobus - a proč pak nemůže jet kam chce, ale musí mít schválenu virtuální dráhu? Tak ať už konečně někdo prohlásí trolejbus za silníční vozidlo, dá mu RZ a bude po problémech.
Pondělí, 16. října 2017 - 08:50:58  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2734
Registrován: 3-2004
No a nebo je třeba celá ta akce předstupněm k prohlášení - podívejte se, ten kilometr trolejí nestačí, pojďme to dotáhnout, přičemž celý dosavadní průběh je tomu nezbytnou přípravou, jelikož natvrdo se o trolejbusech hovořit nemohlo a tohle je jediná cesta, jak některé důležité osoby přesvědčit, že nejdokonalejší verzí elektrobusu je právě ten trolejbus jedoucí většinu trasy pod trolejemi. [happy] Pokud to tak skutečně je a podaří se z většiny to kolo zatrolejovat a dostane se to pak i někam dál, smeknu hluboce.

(Příspěvek byl editován uživatelem Ústečák.)
Slovan!
Jenki
Pondělí, 16. října 2017 - 08:58:04  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5150
Registrován: 5-2002
Ústečák:
"Pokud to tak skutečně je a podaří se z většiny to kolo zatrolejovat a dostane se to pak i někam dál, smeknu hluboce."

A ještě hlouběji smeknu, pokud se podaří odstranit stávající legislativní bordel, který byl popsán výše.

Na jednu stranu je hlavní město Praha ideální "těžká váha" na to, aby dokázala legislativní změnu protlačit. Na druhou stranu když má někdo DÚ pár stanic metrem asi nebude mít takovou motivaci ke změně jako ten, který to má několik set kilometrů...
tbus pha
Pondělí, 16. října 2017 - 09:09:21  
Neregistrovaný host
195.88.164.253
Ústečák: Tohle je přesně ono. Takhle to je...
nereg.pozorovatel
Pondělí, 16. října 2017 - 09:15:33  
Neregistrovaný host
146.102.69.147
TMB: ale vždyť ano, jak jsem psal výše, i pan TŘ to považuje za synonymum a je to tak, protože to tak prostě je [happy]. Pod drátama je to trolejbus, který nejen z trolejí bere aktuální proud pro jízdu, ale zároveň se dobíjí baterie pro další jízdu mimo trolej, což je právě ta extra výhoda oproti elektrobusu se stacionárním dobíjením. Mimo trolej to je defakto "elektrobus".
Ideální samozřejmě je, resp. by bylo opravdu prohlásit i samotný trolejbus za silniční vozidlo, nicméně tam by ale bylo nutné zřejmě doplnit RZ, resp. změnit i silniční zákon. Proč nemůže v současnosti jezdit mimo "virtuální" resp. "předem nadefinovanou dráhu"? No proto, že nemá tu RZ. To je jediný problém .....
Pondělí, 16. října 2017 - 09:19:14  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2735
Registrován: 3-2004
Jenki: No, jak bych to jenom..
Pokud si tu zahraju s přirovnáními, pak beru současnou akci jako vyslání člověka na oběžnou dráhu, plnohodnotná trolejbusová trať je pak pro mě přistání na Měsíci a změnu legislativy na nějakou logickou a únosnou úroveň pak cejtím jako cestu s lidskou posádkou na Mars a zpět a nejsem si jistej, jestli do toho ještě nemám zakomponovat kolonizaci. Nepamatuju si, kdy se naposledy kde stalo, že by se dohled a nároky nějakého úřadu snižovaly. Byť bych si to samozřejmě moc přál.

(Příspěvek byl editován uživatelem Ústečák.)
Slovan!
Pondělí, 16. října 2017 - 09:24:26  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 612
Registrován: 3-2013
Legrace je, když jsem v diskuzi s jedním úředníkem narazil na tvrzení, že trolejbus nemohu ani mimo dráhu táhnout na tyči za tahačem, protože nemá schválení k provozu na silničních komunikacích.
Což je úsměvné zejména u současných vozidel využívajících autobusové karoserie.
A dnes historické trolejbusy (v TMB počínaje 8Tr až po 14Tr), měly kdysi naopak normální technický průkaz s uvedením druh vozidla - trolejbus.
nereg.pozorovatel
Pondělí, 16. října 2017 - 09:26:47  
Neregistrovaný host
146.102.34.79
Ale ono na druhou stranu, je zbytečné do toho rýpat a urputně trvat na změnu legislativy, byť by to bylo vhodnější, aby to tak bylo. Dokud se něco nestane mimo "virtuální" dráhu, tj. například, kdy parciální trolejbus pojede jinou ulicí a nebude DN, pak to nikdo řešit nebude, protože k tomu není faktický důvod. No a pokud se něco stane, pak se to začne a bude muset řešit. Kdo to řidiči dovolil, kdo je zodpovědný, jak to řešit, atd. Ale třeba se to nikdy nestane a bude třeba jen dále vytvářet virtuální dráhy.
George
Pondělí, 16. října 2017 - 09:30:18  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1331
Registrován: 5-2002
-OndraS: Všichni nadávají na pražáky ale v poslední době je opravdových pražáků (lidí narozených v Praze) sakra pomálu. Valná část idiotů kteří brzdí cokoli, jsou lidi ze všech koutů republiky( i slovenska), které v jejich domovské vísce označili za idioty (jejich chováním, stylem jednání, leností apod). Tak tento materiál dorazil do Prahy a stal se pražákem (viz Mirek Topolánek, Péťa Nečas a další. Odkudpak byli?). A protože tihle idioti o sobě strašně lžu ( mj. i proto byli vyštípáni z rodné chýše), ve svém CV lhali i nadále čímž získali funkci na kterou nestačí nebo jí nerozumnějí. Takže když dostanou cokoli na rozhodnutí tak nevědí co s tím. To jsou pak ty půlroční schvalovací doby, to Vaše čekání na papíry k pracovnímu trolejbusu atd. Takže ne pražáci, ale hroudy do Prahy dorazivší a zde zaseklé. Pražáci jsou těmito hroudami dost často brzděni. Ostatně v jednom ze svém minulém zaměstnání (r.2007)nám byla za náměstkyni pro chod IT, ekonomů a uklízeček politicky nadirigovaná bývalá učitelka družiny z Brna. Co za nápady z ní padalo to je na dlouhé povídání. A když organizaci úspěšně rozes... tak byla převedena jinam.

Jinak akce super, splnil jsem si sen svézt se v Praze pražským trolejbusem.



Leč: to Akumario je čí? SORU, DPMB, DPP nebo jak?
3703
Pondělí, 16. října 2017 - 09:35:24  
Neregistrovaný host
37.48.59.68
kokot: Vidím že rodilý pražák se ozval, i ta přezdívka odpovídá [biggrin]
kokot
Pondělí, 16. října 2017 - 09:41:23  
Neregistrovaný host
195.88.164.253
3703: Nejsem rodilý pražák, ale ano, přezdívka i tak odpovídá, udělá-li Vám to radost...
George: TNB 12 je majetek SORu. DPP má smlouvu na pronájem.
A.Š.
Pondělí, 16. října 2017 - 09:45:58  
Neregistrovaný host
77.78.91.23
To, co napsal OndraS jsem nijak ofenzivně nevnímal, na rozdíl od reakcí některých jiných (podotýkám, že jsem z Prahy). Pokud se má ten trolejbus zakrátko vrátit do Brna, tak mi odstraňování brněnských nálepek též přijde zbytečné. Na druhou stranu zase chápu, že tento návrat trolejbusů do Prahy po 45 letech (dá-li se realizace této krátké zkušební trati takto nazvat) si žádá patřičnou vážnost a stojí za to pro to něco udělat. Škoda, že se touto zbytečnou vzájemnou nevraživostí debata kontaminuje a kazíme si radost z toho, co se v Praze zatím v této věci podařilo. OndraS sem napsal řadu důležitých a vážných informací o Acumariu, škoda, že tu narazil na takové odmítnutí. Byl bych rád, kdyby "komunikace mezi Prahou a Brnem" pokračovala i nadále.

K věci:
Včera jsem tím taky jel. I když to bylo plné lidí, pod dráty to do kopce přímo vystřelilo, to byl nedokázal žádný běžný autobus, super zážitek. Od Kelerky na Proseckou se to ploužilo skoro krokem. Pokud to na baterie pojede takto pomalu a opravdu nejde zvýšit výkon, jak psal OndraS, tak je to pro tyto účely těžko použitelný stroj. Tím pro mě nadšení z Acumaria hodně ochladlo a vzbudilo to nejistotu, jak tento celý projekt dopadne. Evidentně v této věci nejsme vůbec tak daleko, jak by se mohlo zdát. Vzbuzuje to otázky, jestli se podaří najít/vyvinout vůz, který by splňoval očekávání, které od toho Praha má.

Jestli tomu dobře rozumím, tak Praha hledá do budoucna komplexní náhradu za autobusy se spalovacím motorem, nehodlá budovat oddělenou síť privilegovaných trolejbusových linek. Komplexní zadrátování Prahy se tedy asi nedá čekat, neumím si to ani ekonomicky představit. Zde taky vidím důvod, proč tomu pražští představitelé chtějí říkat všemožně jinak, než trolejbus. Jde prostě o jiný, nový koncept. Je otázka, jestli je na tuto změnu paradigmatu doba již připravená.
Proto by z tohoto hlediska vlastně kompletní zadrátování linky 140 bylo krokem zpět, i když mně a mnoha lidem zde by se to šotoušsky jistě velmi líbilo. Jsem velmi zvědav, jak to s tou tratí v Prosecké dopadne.
Pondělí, 16. října 2017 - 09:47:10  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 639
Registrován: 7-2010
Trolejbusové slavnosti, aneb návrat trolejbusů do Prahy po 45 letech
Foto, video, článek ► http://mhd86.cz/2017/10/16/trolejbusove-slavnosti-aneb-navrat-tro lejbusu-do-prahy-po-45-letech/

www.MHD86.cz[tramvaj] Dopravní magazín o městské hromadné dopravě. Dopravní akce. Komentáře, názory.
www.OMH86.cz[kecal] Osobní web vašeho oblíbeného komentátora.
nereg.pozorovatel
Pondělí, 16. října 2017 - 09:53:46  
Neregistrovaný host
146.102.34.79
I v případě, že by se podařilo zadrátovat celou linku 140, znamenalo by to zásadní posun. Hlavní trať (páteř) může být klidně osazena klasickými trolejbusy (ty ale počítám, že Praha nikdy nekoupí) a z konců, či různých odboček se dá rozjíždět dále. Například taková 185 by v trase Palmovka - Letňany mohla jet jako trolejbus, v Letňanech se odpojit a ten "kousek" do Kbel na baterie. A když se na to takto podíváme, tak ta páteřní část linky 140 může sloužit drtivé většině dalších linek dané oblasti, a podíl pak nebude 10 - 90%, ale třeba 60 - 40 %. A přesně v tomto je podle mě budoucnost. No a garáž Klíčov může mít parciálních trolejbusů třeba 50 a to už je o něčem jiném.
Vývoj baterií samozřejmě ještě potřebuje čas, to ano. Ale toto bude budoucnost, podle mého názoru, všech měst. Trolejovat komplet nové tratě už dnes, bohužel, asi kromě výjimek nebude na pořadu dne. Já osobně bych si to sice přál, ale asi bohužel. Takže toto bude rozumná alternativa.
A.Š.
Pondělí, 16. října 2017 - 10:15:48  
Neregistrovaný host
77.78.91.23
nereg.pozorovatel: naprosto souhlasím. Myslím ale, že pro testování tohoto konceptu a jeho rozšiřování nebylo vybráno příliš vhodné místo. Prakticky využít půjde pouze na linku 140 a 185 (a možná 302 a 158). Většina ostatních linek v oblasti jsou na zavedení tohoto konceptu příliš dlouhé (136, 195, 201). Mnohem lepší start pro vybudování tohoto konceptu (z hlediska poměru efektu versus náklady) by znamenalo vybudování pouhých cca 2 km trati z Kobylis na Čimický Háj pro linky 200, 144, 152 s potenciálem cca 60 spojů za hodinu ve špičce v jednom směru a s poměrem cca 50:50 na trolej/baterie. Současné dlouhé linky budování tohoto konceptu příliš nepřejí, ale Bohnice jsou na to podle mě nejlepší místo v Praze.
nereg.pozorovatel
Pondělí, 16. října 2017 - 10:21:09  
Neregistrovaný host
146.102.34.79
A.Š. To je samozřejmě naprostá pravda, ALE: právě pro testování je toto místo vhodnější. Je tady značné převýšení a pokud si chceme říci, jak to skutečně je, což si tady chceme říci, tak se musíme podívat pravdě do očí. Je tady samozřejmě vyšší riziko, že výsledek nebude 100%, ale jen 95% z hlediska optimismu, ale to nevadí. Bohnice jsou každopádně ideál, ale úsek Kobylisy - Č. háj z hlediska testu moc vhodné nejsou. Ty mohou být vhodné pro otestovaný provoz. Navíc, to, že teď linkové vedení je takovéto neznamená, že se pak neudělá to, co má být tak jako tak. Budou zase opět existovat napaječe a ty budou obsluhovat konce a ne linky na hodinu a půl [happy]. Změnit se to dá vždy, pokud bude důvod a toto je sakra důvod [happy].
Nippy
Pondělí, 16. října 2017 - 10:54:48  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 254
Registrován: 7-2012
Proč se vlastně u toho NS 12 upustilo od čtyřdveřového uspořádání?
Petr_k
Pondělí, 16. října 2017 - 11:20:36  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 12137
Registrován: 4-2003
Pokud vím z těch kusých náznaků od piva, tak řada "Nový Styl" má být vysoce modulární. První vozidla jsou sice v třídveřovém uspořádání pro běžnou "maloměstskou" MHD, na prkně (teda v CADu) je ale jak kultivovaný dvoudveřák pro kultivované cestující západního stylu, tak i čtyřdveřák pro dobytkeee z Praheee. Modulárnost se má realizovat v rozměrech od 10,5 do 21 metru, dle vývoje zdrojů energie pro pohon i dále, záleží na poptávce provozovatelů a úspěšnosti-vlezlosti prodejců.
DIE VERGELTUNGSAFFE!
»Dem Reinen ist Alles rein« – so spricht das Volk. Ich aber sage euch: den Schweinen wird Alles Schwein!
(Friedrich Wilhelm Nietzsche: Also sprach Zarathustra * Ein Buch für Alle und Keinen)
Pondělí, 16. října 2017 - 11:27:37  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2321
Registrován: 12-2007
Taky něco přihodím ze včerejška:



Skutečné METROLINKY jsou v Praze jen tři. Označují se A, B, C a jezdí převážně pod zemí.
Pondělí, 16. října 2017 - 11:33:40  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5417
Registrován: 6-2005
Ano, část diskuze se zbytečně vyhrotila. Co psal Ondra je v podstatě pravda, resp. ve smyslu, kdy nemám info i ze zákulisí, tak pak to opravdu může vypadat:"My čekáme 2 měsíce a Pepíci to mají za týden". Bohužel víme, že ve vedení DÚ sedí člověk, mající na starosti i trolejbusy, který občas hází klacky pod nohy... Někteří to holt vzali jako útok a dělali odvetu, zbytečně.
Moje zkušenost s železniční částí DÚ byla, dnes už bohužel s lidmi v penzi, kteří přistupovali k práci s lidským nadhledem. Jakožto mladé ucho po škole se mně kolikrát podařilo poslat žádost s nějakou chybou faktického rázu. Špatně napsané jméno (i velikost písma, jestli je velké jen na začátku, nebo je celý název velkými). Dotyčný nedal tuto žádost do obálky a neposlal zpět, jak to prakticky ukládal zákon, ale zvedl telefon se slovy:" Cos tam napsal za blbost, vole. Opravit, vytisknout, nascanovat, poslat mailem a hned poté originál poštou." Čímž se celý prosces nezastavil a nezačala běžet nová 30 denní lhůta, ale vše proběhlo v klidu. A když byl nějaký problém, tak taky dokázali zázraky a bez úplatků. Prostě lidi, co rozuměli své práci. Dnes mám pocit, že se na úřady opět dostávají lidé, kteří k občanovi přistupují jako ke klientovi, a ne jako k otravnému hmyzu, který je závislý na naší zvůli.

tudíž nevíme, co bylo u Acumária za problém a proč se něco třeba táhlo. 2 měsíce odpovídá měsíz na např. PZ UTZ elektrické a až po vydání je možné žádat o PZ vozidla. Dříve se to dokázalo zašmoulit, že se vše podalo zaráz, dotyčný se upozornil a do měsíce bylo vše.

TMB: to, co se Vám nezdá, tvrdí, že teď mají v, myslím, Zürichu. Prostě mají trolejbus s baterkama, ale aby ty baterky nedegradovaly nečinností, tak trolejbus bude proud tahat z nich a z troleje je bude dobíjet. Případná energetická špička při rozjezdu bude dokrmena z baterií, aby nebyla penále za překročení krátkodobého odběru. Netvrdím, co z toho je reálné a co není, jen tlumočím informaci, kterou jsem získal a jak jsem ji získal.

Velikost proudu do kopce byla nějakých 300A, což mne překvapilo, jak to má svižný rozjezd. Z části jihlavských Solárek jsem zvyklý, že 360A nic moc. 2. část našich vozů má proud až 500A a to je pak rozjezd o trochu svižnější, než měla T400, která teda velice překvapila, co dokázala s kopcem narvaná jak za mlada.
Acumario do kopce jelo cca 45km/h, ale jak bylo řečeno, je to omezeno, v reálu je vyzkoušeno, že obdobný trolejbus je schopen do kopce zrychlovat a to ne zrovna málo.

Acumário, jak již zde někdo něokolikrát napsal, má ÚMYSLNĚ OMEZENÝ výkon z technických důvodů a vychází z předpokladů a požadavků BRNA. Je to jediné vhodné vozidlo, které TEĎ je použitelné a brzo bude nhrazen jiným, odpovídajícím vozem pro PRAHU.
A jestli mne zrak neklamal, tak ten elektrobus do kopce jel mnohem svižněji, než Acumario, takže před očima byl rozdíl, ale budeme se tu děsit něčeho, co není. Viz první řádek tohoto odstavce.

Myslím, že jsi to psal ty, 5735, že baterie budou vhodné na nahrezaní křižovatek. Opět tu budu psát svůj oblíbený příklad.
1 linka, 7 vozů, životnost 15 let, baterie 5 let, tzn. je nutné zaplatit 3 sady na vůz. Sada vyjde asi na 2 mil Kč, dojezd cca jako Acumário. Cena je 42 mil. za 15 let.
Vybavit trolejově křižovatku typu T do všech směrů vychází na cca 1 mil. Kč, při životnosti větší jak 15 let. Základ výhybek je klidně starý 18 (beru co nám visí v Jihlavě), jen se mění komponenty v řádech desítek- 100 korun. U odlitků to je kolem 5 000 Kč za odlitek, např. vložka do kříže.Trolej vydrží sama o sobě i 40 let.

V jednom z ČsD bylo krásné pojednání ze Salzburgu, kdy si SLB nechal udělat ekonomický propočet- trať, nebo baterie? V dlouhodobém horizontu vyšlo, že efektivnější je jednoznačně výstavba tratí a baterie jen na nějaký mimořádný objezd nepředvídatelnosti. Vždyť i baterky jsou využitelné ve vozovně, nebudou výhybky, jen trolejové stopy se stříškami. U vrátnice se v Praze stejně vždy musí zastavit, tak tam může být natroljovací místo a bude klid. I na trati se to dá podobně využít, troleje se budou jen křížit, případně bude výhybkově obdočka jen doprava a do leva se pojede na aku a v zast. se nabidluje. Ale viz výše. křižovatka je cca polovina ceny baterií a dovoluje nerušený průjezd (i pro histeriky).

Jestli se nestane zázrak, tak baterie už jsou prakticky na hraně fyzikálních možností a stejně se počítá, že budou nahrazeny něčím jiným. Možná se podaří zdokonalit vodíkový pohon, možná něco jiného.
A jak psal kdysi Jenki:
trolejbus je vozidlo schopné odebírat za jízdy proud z pevného trakčního zařízení.
elektrobus musí při nabíjení stát.

(Příspěvek byl editován uživatelem 9 tr.)
Makrelu neumeješ.
Pondělí, 16. října 2017 - 12:03:29  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 747
Registrován: 4-2006
To je dobře, že Super AcuMario je SORu a ne DPMB.

To by taky totiž mohli mezi Jírovou a Líšní dát napájecí truckolejnici a chít od nás pučit M1... [proud]
Rova
Pondělí, 16. října 2017 - 12:09:30  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 304
Registrován: 9-2008
5735:Pár obrázků ze včerejška na Citybus.cz



(Příspěvek byl editován uživatelem Rova.)
Pondělí, 16. října 2017 - 12:32:53  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7979
Registrován: 5-2002
A co takhle vyzrát na ty pomalé rozjezdy elektrobusu se zastávek - Do každé zastávky natáhnout pár metrů drátů se stříškou. Elektrobus přijede, běham stanicování zvedne klacky dobijí, pak se rozjede klasicky rychle a pak když jede shodí klacky a pojede jako elektrobus. Prostě parciální trolejbus ultra.-)
Pondělí, 16. října 2017 - 12:59:16  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7980
Registrován: 5-2002
Myslím, že první adept na částečné zadrátování je linka 143, která smrdí Praze 6 na Kulatáku. Zadrátoval by se dvoustopově úsek Vozovna Střešovice - Stadion jih. Na lince 143 by se ale dolu nadrátovala až na Hládkově. Pokud by se na Strahově udělala kompletnísmyčka, tak by se mohla jezdit muzejní 51 (jen někde sehnat vozidla).
Pondělí, 16. října 2017 - 13:09:18  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2323
Registrován: 12-2007
No vidíš. A já jsem linku 143 (jmenovala se 72 nebo 69 dle variant) v trolejbusech zrušil, protože Dolínek tam prosazuje tramvaj. No tak jo. Ale taková 176, 123, 167, 191 nebo 137 bude něco jiného (první tři jmenované můžou být klidně 100% zatrolejované, na 137 bych si dovedl představit bez troleje úsek mezi Jinonicemi a Novými Butovicemi... 191 je ovšem trochu složitější případ. [proud]
Skutečné METROLINKY jsou v Praze jen tři. Označují se A, B, C a jezdí převážně pod zemí.
-OndraS
Pondělí, 16. října 2017 - 16:56:24  
Neregistrovaný host
95.82.137.200
Bacha už su tady zase.

Tentokrát jen defacto reakce na příspěvek 9Tr a doplnění informací; tlumočím mého kolegu, který Mařenu skládal dohromady, vymýšlel kabelové trasy na voze, zajišťoval materiál, zajížděl ten vůz a ladil společně se softwéráři Railu. Byl i u kompletace těch banskobystrických Acumarií. Nepřispívá sem, což je škoda protože by k tomu řekl asi nejvíc, a asi byste se divili. Abych pravdu řekl zatím jenom kroutí hlavou. Tedy:

Acumario není podle žádného zadání DPMB. Objevila se tu kastle, k ní odpory, kisna s Railí výzbrojí, kisna s baterkama, motor, faje. Zadání bylo, dejte to nějak do kupy, ať to nějak jede. Je to prototyp, jediné zadání bylo, že to má být trolejbus, co umí jet nějakých pár km na baterky. DPMB žádnou specifikaci nedával snad kromě toho, že vevnitř to má být tak nějak po brněnsky - uspořádání, infosystém, vzhled.
Vylezlo z toho něco, co nejelo prvně dobře ani jako trolejbus. První co se měnilo, byla hnací náprava, po pár jízdách se dávala jiná s jiným převodem; víc do rychla.
Pak byly problémy s EMC, po jejich odladění a po úkonech jako jízdní zkoušky a pod, a že jsme se s tím něco najezdili, dostal povolení zkušebního provozu se substrátem. Během něj, resp už předtím, se ukázalo, že jízda na baterky, je zcela šnekoidní a nepoužitelná do jakéhokoliv náznaku kopce. To se znovu ladilo a vyladilo s povolením od výrobce baterek, že teda 300A, ale víc fakt ne. Vysledek máte u vás. Na trolej to jede líp jak 21TrAC, při rozjezdu padaj lidi a do kopce to v 60ti ještě zatlačí do opěrátek - obrazně. Na baterky to má rozjezd 0-20 jak běžný vůz, pak to zvadne. Na 50 se to dostane na rovině po delším přemýšlení, jel jsem s tím i 70, kteréžto rychlosti to dosáhne asi za týden. Ujelo by to slušnou vzdálenost po rovině. Jak to uvidí kopec, dost to povadne a procenta na displeji ubíhají velmi ochotně. Najeli jsme s tím tady dost a dost a už tam není moc co ladit. Řešeno i na následném vyhodnocovacím brífingu, že už s tím nic moc nejde ve stávající kofiguraci vozu dělat. Omezeno tam už není nic, výrazně líp to na ty baterky prostě NEPOJEDE.
Nevím kde se v Praze bere pořád ta povídačka, že to je schválně omezeno. Skoro jakoby to snad po nějakým zázračným zadání jedné proměnné v softwaru mělo nějak dramaticky vystřelit kupředu jak načipovaná dýzlová oktávka. Resp ano, aktuálně je to omezeno, asi tak o jeden šušeň a dva pohlavky to pracovník RailElectronics zatím stáhl, ale to je úprava pouze kosmetická. Pokud to "natočí" zpět, pojede to asi o dva km/h líp.

Souhrn. Je to prototyp, nikdo nevěděl co z toho vyleze, parametry k tomu DPMB žádné nedával. Požadavek byl, aby to jelo, bylo čerevnobílý a nemělo to ve znaku okřídlenej šíp. Úmyslně omezený to aktualně není.
Konec volného přepisu kolegových slov. Vynechána sprostá [lol]
-OndraS
Pondělí, 16. října 2017 - 17:01:33  
Neregistrovaný host
95.82.137.200
Ještě by mohl někdo trochu rozepsat, jak jede to ENSo.
Pondělí, 16. října 2017 - 17:10:57  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2736
Registrován: 3-2004
No. Já mám to ENSo na všech fotkách rozmazaný, mozkovým myšlením to odhaduju i do kopce na stupeň "jako ďas".

Takže by mě taky zajímaly podrobnosti. Snad si toho vůbec někdo všiml, protože logicky táhly daleko větší pozornost oba trolejbusy... [happy]
Slovan!
Matěj Nový
Pondělí, 16. října 2017 - 17:18:20  
Neregistrovaný host
46.13.55.152
A.Š.: Souhlasím. Rivalitu mezi Pražáky a Brňáky považuji za nesmyslnou. Nevím, proč by mělo někomu v Praze vadit brněnské označení. V Plzni jezdila tramvaj s miškoleckým znakem. Pražské 15T při zkouškách v Chemnitz zůstalo původní evidenční číslo a navíc dostala nový polep. Myslím, že je celkem jedno, jaké označení bude vozidlo mít (pokud by to nebyly nějaké nenávistné texty nebo symboly, viz. střešovická muzejní tramvaj 2294 s protektorátními rekvizitami). Diskutabilní se mi zdálo spíš ponechání rudé hvězdy na tatrovce, ale přece jen vůz T400 není určen ke každodennímu ježdění, ani se nezúčastní předvolební kampaně (tam by byl pravděpodobnější výskyt třešní), tak to "skousnu" (líbilo se mi ale, když plzeňská T1 dostala při Tříkrálové sbírce místo rudé hvězdy hvězdu betlémskou).
Brněnským nápisům bych se ale rozhodně nebránil a naopak bych je považoval za pěkné zpestření pražského provozu (sám jsem Pražák jak Brno). Jenom netuším, co bude s Acumariem dál. DPMB se prý chystá nakoupit parciální trolejbusy s karosérií Solaris.

Jp, Antar: Je to aj troleják![wink]
A.Š.
Pondělí, 16. října 2017 - 17:28:47  
Neregistrovaný host
77.78.91.23
Tím ENSem jsem nejel, jen jsem ho pozoroval zvenku a minimálně na začátku kopce se mi zdálo, že jede tak stejně, jako by jel běžný autobus. Ale to je jen odhad.

Existuje v tuto chvíli v ČR tedy nějaký trolejbus, který by na bateriový režim mohl jet lépe, než Acumario? Někdo tu psal, že v Římě z hlediska výkonu není poznat režim na baterii a na trolej. Co je to za model, co tam jezdí?
Nippy
Pondělí, 16. října 2017 - 17:51:33  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 255
Registrován: 7-2012
A.Š.: Solaris Trollino 18T. Ovšem na baterky to jede jen krátký úsek po rovině, nicméně svižně.

ENS mě příjemně překvapil, nejen designovým pojetím - ten vůz vypadá velice "lehce", vzdušně, ale i svižným a zcela nehlučným chodem. Člověk se během včerejška nemohl ubránit srovnávání a jakkoli byl ENS v rámci oslav trolejbusů trochu zastíněn, nejednou ve mě zahryzala myšlenka, že je to vlastně morální vítěz. Pochopitelně Acumario měl výše diskutovaný handicap, ale prostě mě to napadlo. S nějakým budoucím "TNS" to může vypadat jinak.
T_m
Pondělí, 16. října 2017 - 18:04:29  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3263
Registrován: 5-2002
A.Š.:
"Existuje v tuto chvíli v ČR tedy nějaký trolejbus, který by na bateriový režim mohl jet lépe, než Acumario?"

Ano, doporučuji si udělat výlet do Plzně a v pracovní dny si zajet prodlouženými spoji linky 12 z Božkova do Letkova. Oproti té ulici, kterou linka 12 jezdí je Prosecká skoro v rovině. Pak ještě jezdí denně spoje linky 13 z Černic k Olympii, ale ta je kromě velmi krátkého úseku téměř opravdu po rovině.
Dopravní web ® informace a publicistika z oboru dopravy, se zvláštním zřetelem na dopravu veřejnou
To se pak sevře v krku, když ukáže třeba na Tebe... A pak "Chraňte naše duše!", často zaznívá do nebe... - Daniel Landa
Nejdřív přicházejí úsměvy, potom lži. Poslední je střelba. – Roland Deschain z Gileadu
JPP
Pondělí, 16. října 2017 - 18:28:47  
Neregistrovaný host
86.49.103.95
ke všem komentářům přidám ještě malou trošku do mlýna:
- velké díky brňákům za to, že si vůbec máme co do Prahy půjčit
- pokud je to SORu a v Praze je to na smluvní vztah DPP-SOR, aniž by v tom bylo Brno namočeno, tak chápu, že se to předělalo na pražské znaky, i když to klidně mohlo jezdit na brněnské, a když se kdy bude vracet, věřím, že budeme vracet v původním stavu [happy]
- taky tu nikdo ani neťuknul na číslíčka (předem se omlouvám všem, kteří vědí, což znamená asi všem, ale chtěl jsem, aby to tu taky zaznělo, že pražské číslo nespadlo z nebe), tak snad jen dodám, že jednu NB12 3703 už přece v Praze máme [happy] a že je přece nad slunce jasné, proč to musela být 9505 [proud] když to navazuje na poslední 8Tr z roku 1960 504 (9504)... takže brňáci, prosím, shovívavě omluvte pražským pamětníkům tu malou nálepkovou hříčku...
T
Pondělí, 16. října 2017 - 19:12:58  
Neregistrovaný host
82.202.112.230
Co dodat... 1url.cz/ktIXs

[proud]
Pondělí, 16. října 2017 - 20:49:38  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5418
Registrován: 6-2005
Ondra: tak to bylo prezentováno a ikdyž to není pravda, tak co, základ je stejný, v Prase absolutně nevhodné a dle tvého popisu nevhodné kamkoliv, vyjma Budapešti a Kolína.

JPP:ale to je bus a toto je Tbus, takže by to klidně to 3703 mít stále mohlo.

Ale 9505 je špatně, to měla 9Tr z ML, tady by mělo být 9506.[biggrin]
Makrelu neumeješ.
A.Š.
Pondělí, 16. října 2017 - 20:52:59  
Neregistrovaný host
77.78.91.23
T_m: díky za tip. V Plzni to neznám, ale dle měření na mapy.cz je to převýšení přibližně stejné, jako na Prosecké (Kundratka-Kelerka), obojí je převýšení cca 50 m na úseku přibližně 750 m.
Je inspirativní, že se jedná o docela dlouhý úsek bez trolejí, přibližně 4.5 km (krát 2, když vezmu obě cesty).
Ale hlavně by mě zajímalo, jezdí tam nějaké akumulátorové trolejbusy? Zde se píše, že tam jezdí trolejbusy s dieselagregátem.
A.Š.
Pondělí, 16. října 2017 - 21:11:31  
Neregistrovaný host
77.78.91.23
T_m: uvědomil jsem si, že pokud se bavíme o jízdě bez trolejí do kopce, tak jsem na Prosecké měl srovnávat s Božkovem úsek Kelerka - Prosek. Takže v tom případě je na Prosecké převýšení trochu menší, než na Božkově, cca 30 metrů na 600 metrů trasy.
Pondělí, 16. října 2017 - 21:19:10  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5253
Registrován: 2-2005
A.Š. jistě, máme jich v Plzni cca 15 [wink]
MHD je pro lidi ! ! !
Pondělí, 16. října 2017 - 21:41:54  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 617
Registrován: 3-2013
Z toho jeden rozbitej, ne? Ale co jsem slyšel (třeba ve Zlíně), tak parciální 26Tr jim jede na baterky stejně svižně jako pod dráty.
Možná by si jeden mohl DP Praha z Plzně taky půjčit. V Brně to budeme moci srovnat přiští rok.
Pondělí, 16. října 2017 - 21:42:31  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1823
Registrován: 12-2007
9_tr:
"JPP:ale to je bus a toto je Tbus, takže by to klidně to 3703 mít stále mohlo.

Ale 9505 je špatně, to měla 9Tr z ML, tady by mělo být 9506.[biggrin]"

3703, 9504 nebo něco jiného? Docela zajímavé, ale na rozdíl od a-busů, kde je identifikačním znakem SPZ/RZ, tak u t-busu je jediným identifikačním znakem viditelným pro ostatní účastníky jen to evidenční číslo. A opět jsme u legislativních nesmyslů t-busů. Každý vlastník si je označuje po svém a jaksi se předpokládá, že ta evidenční čísla se nikde nepotkají bo izolované sítě.

9Tr z ML už měla čísel více, ale v Praze ji DPP neměl ani půjčenou, natož aby jela po pražských drátech.