Diskuse K-report » Archiv 2016 » Železnice » GVD platný a připravovaný » Archiv diskuse GVD platný a připravovaný do 24. 04. 2016 předcházející | další

Archiv diskuse GVD platný a připravovaný do 24. 04. 2016

dolů
   autor příspěvek
Pátek, 22. dubna 2016 - 14:43:41  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7114
Registrován: 5-2002
ad Mibl: Jak je na tom tahle štreka sklonově? Odhadovaná norma na jednu interoperabilní mašinu by byla kolik?

Tak 1300 - 1400 tun, možná 1500 tun.
Nechic
Pátek, 22. dubna 2016 - 15:00:53  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1720
Registrován: 4-2010
Podle mně by Turnovu pro Jičínskou kolej stačila "varianta Čáslav".
Pátek, 22. dubna 2016 - 15:08:31  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 10291
Registrován: 5-2004
V Plzni jsem vídal o něco málo víc vlaků než v tom Turnově. Zatím jsem v TRurnově nezahlíd ani to pendolíno...

Taky se ta Plzeň s korytorizací a zrušením přechodů stala významně nepříjemnější a 5 minut na přestup v podobě slezení do haly ku zjištěnáí odkud to jede a zas vylezení je mnohdy pokud vlak zastaví někde pod mostama málo.

Jinak možná víc než do práce se v Turnově a směrem na Hruboskalsko obzvlášť vyskytuje vejletníků. Bágly, kola, kočárky.
Pátek, 22. dubna 2016 - 15:30:14  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5371
Registrován: 6-2005
PŠ:
Děkuji.

Bram:
Taktéž děkuji, jen jsem se od Tebe nedozvěděl nic, co bych před tím nevěděl. [happy]
Indivisibiliter ac inseparabiliter
Pátek, 22. dubna 2016 - 19:34:50  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 779
Registrován: 12-2007
Podle mého názoru je třeba peronizace Turnova z několika důvodů: Jednak je to přece jenom křižovatka, kterou projíždí rychlíky z Pardubic do Liberce a z Prahy do Tanvaldu. Dále je zde úvrať směrem na Jičín, kterou by to pomohlo řešit. Konečně podchod k perónům by mohl být i podchodem pod nádražím. Co se týká návrhů Petra Šimrala, zdvoukolejnění a elektrizace železnice do Všetat je zapotřebí, vzhledem ale k vojenskému letišti ve Kbelích, by asi trať měla vést v tunelu. V takovém případě by ale trať měla být zkrácena v úseku Praha-Vysočany - Praha-Kbely a neměla by vést přes Satalice, tam by současná trať mezi Kbely a Satalicemi mohla být přeměněna ve vlečku. Dále se počítá s dvoukolejnou elektrizovanou tratí mezi Lysou - Milovicemi - Čachovicemi a Mladou Boleslaví. V takovém případě by úsek Nymburk - Čachovice včetně spojky Veleliby - Nymburk město měl být elektrizován, ale podle mého názoru zdvoukolejnění takového úseku není nutné, osobní nebo rychlíková doprava se na tomto úseku asi nezvýší ani v budoucnu a rovněž nákladní doprava nedosáhne takové intensity, aby bylo nutno tento dvanáctikilometrový úsek zdvoukolejňovat. S dalšími jeho návrhy souhlasím, ale s tím, že by se mělo uvažovat také s elektrizací trati mezi Libercem a Tanvaldem.
Pátek, 22. dubna 2016 - 20:13:21  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7115
Registrován: 5-2002
zdvoukolejnění takového úseku není nutné, osobní nebo rychlíková doprava se na tomto úseku asi nezvýší ani v budoucnu a rovněž nákladní doprava nedosáhne takové intensity, aby bylo nutno tento dvanáctikilometrový úsek zdvoukolejňovat.

V nákladní dopravě se bavíme o odklonové trati Kolín - Nymburk - Děčín / Liberec - Dresden / uzel Falkenberg.

Takže samozřejmě i úsek z Nymburka dvojkolejný.

Naopak Milovická spojka nemá v nákladní dopravě výrazný smysl.
Pátek, 22. dubna 2016 - 20:25:25  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 781
Registrován: 12-2007
Petr šimral: V případě vybudování milovické spojky bude samozřejmě dvoukolejný úsek Čachovice - Mladá Boleslav. Jinak osobní vlaky projedou úsek Nymburk - Čachovice za 13 minut. Předpokládejme, že stejnou dobu by úsek projely také nákladní vlaky. S výjimkou špiček všedního dne je frekvence osobních vlaků i rychlíků dvouhodinová. Domnívám se proto, že by na tomto jednokolejném úseku mohly projet 1 - 2 nákladní vlaky za hodinu, aniž by to narušilo dopravu vlaků pro přepravu osob. Myslíte si, že frekvence nákladních vlaků by byla vyšší?
Pátek, 22. dubna 2016 - 20:42:40  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7116
Registrován: 5-2002
Myslíte si, že frekvence nákladních vlaků by byla vyšší?

V roce 2030 určitě.
A při běžných problémech na Pravobřežce a v Elbtalu již dnes, kdyby to bylo postavené.

Naopak nevidím důvod pro dvojkolejnou spojku Milovice - Čachovice. Měla by přínos pouze pro rychlíky a pár nákladních vlaků od Ústí do MB.
Pátek, 22. dubna 2016 - 20:51:38  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 783
Registrován: 12-2007
Petr Šimral: Pokud vím, tak SŽDC pořád uvažuje, že jak hlavní směr osobních vlaků z Prahy do Mladé Boleslavi, tak i rychlíků z Prahy do Tanvaldu nebo Liberce by měl být veden přes Milovice. Z toho důvodu je nutná dvoukolejná trať. Nicméně uznávám, že jste odborníkem pro nákladní dopravu, takže souhlasím i s tím zdvoukolejěním úseku Nymburk - Čachovice.
Pátek, 22. dubna 2016 - 21:25:07  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5659
Registrován: 4-2003
PV:Taky se ta Plzeň s korytorizací a zrušením přechodů stala významně nepříjemnější a 5 minut na přestup v podobě slezení do haly ku zjištěnáí odkud to jede a zas vylezení je mnohdy pokud vlak zastaví někde pod mostama málo.


Ale bezpečnější a hlavě se díky podchodu pod celým nádržím stalo konečně plzeňské hlavní nádraží inteligentně přístupné z obou stran. V době před podchodem to byla naprostá katastrofa. A vzhledem k tomu, že jezdí hodně vlaků skrz Plzeň, tak i ty přestupy ubyly. Celkově tedy jednoznačné plus pro cestující [wink].


Jinak možná víc než do práce se v Turnově a směrem na Hruboskalsko obzvlášť vyskytuje vejletníků. Bágly, kola, kočárky.

No a co? Bágly snad spěchají a nemají nohy v podobě lidí, které je nesou? Cyklista, co umí jet na kole, své kolo také unese - kola jsou dnes velmi lehká. Pro kočárky existují výtahy. Takže pokud bude podchod, půjde se do podchodu. Pokud bude přivedena trať od Jičína blíž k budově, bude zde možnost i přechodu [wink].


V Plzni jsem vídal o něco málo víc vlaků než v tom Turnově. Zatím jsem v TRurnově nezahlíd ani to pendolíno...


A koho má zajímat tento nezajímavý a nepodstatný postřeh? [crazy]
Babilon
Pátek, 22. dubna 2016 - 21:46:46  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3014
Registrován: 12-2007
On ten Plček má občas zajímavé postřehy, ale velice často na podporu svých myšlenek vymýšlí naprosto absurdní argumenty. Turista s batohem na zádech jako příklad pajdavého cestujícího se zavazadlem se fakt povedl.
Nechic
Pátek, 22. dubna 2016 - 21:55:40  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1721
Registrován: 4-2010
P.Vlček to možná nenapsal nejlip, ale kdo zažil Turnov během školních, trampskych a vodáckých výletů, tak ví co má na mysli. Pak tam vzniknou zácpy jak v Olomouci
Pátek, 22. dubna 2016 - 21:59:57  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5661
Registrován: 4-2003
Babilon:On ten Plček má občas zajímavé postřehy, ale velice často na podporu svých myšlenek vymýšlí naprosto absurdní argumenty. Turista s batohem na zádech jako příklad pajdavého cestujícího se zavazadlem se fakt povedl.


Přesně tak, co příspěvek, to nějaký absurdní argument [crazy].

Ty postřehy někdy má, horší je, že si pro podporu svých nápadů skoro vždy přidá nemálo cestujících tam, kde jich jezdí málo [crazy].
Pátek, 22. dubna 2016 - 22:28:33  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 10905
Registrován: 8-2004
Otto Pospíšil:
Samozřejmě, pokud se někdo odpovědný na SŽDC domnívá, že např. trať 070 žádný rozvoj nepotřebuje
Tak ono množství peněz na údržbu a opravy určuje někdo jiný ... S těmi stávajícími jsem rád za SQ.
Naopak cesta skrze "koridor do Liberce" se ukázala být slepou uličkou.
To sice ano, ale řada obojživelníků tento fakt nechce/nedokáže pochopit a bude nadále snít ovzdušných zámcích, čímž "mírný pokrok v mezích zákona" zablokuje. A tyto obojživelníky bych hledal spíš mezi různými politickými a lobbistickými skupinami.

Bram:
ad Turnov:
Nápad to je hodný zamyšlení, ale tu potřebu podchodu v Turnově tam vidím nejen kvůli jičínské trati.

Petr Šimral:
Úvaze o horské dráze přes Liberec jakožto využívané odlehčovací trase za Bad Schandau v momentě, kdy totéž nějak nefunguje v případě HavlBrodu na trase Kolín - Brno, moc nerozumím.[uhoh]
Naopak nevidím důvod pro dvojkolejnou spojku Milovice - Čachovice. Měla by přínos pouze pro rychlíky a pár nákladních vlaků od Ústí do MB.
Souhlas až na to, že nevidím moc přínos ani pro ten směr od Ústí.

Wagon:
Pokud vím, tak SŽDC pořád uvažuje, že jak hlavní směr osobních vlaků z Prahy do Mladé Boleslavi, tak i rychlíků z Prahy do Tanvaldu nebo Liberce by měl být veden přes Milovice.
[nene]
"... a protože dobrých zpráv je čím dál tím míň, je třeba špatným zprávám dávat úsměvná hesla." (S tebou mě baví svět)
"Proti hlouposti se bojovat musí, ale vyhrát se nedá." (Jan Werich)
Pátek, 22. dubna 2016 - 22:29:44  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2232
Registrován: 5-2002
Milovická spojka je tak nějak celkově úplná kravina, která jako první v řadě může za to, že Liberec vypadá z vnitrozemí tak, jak vypadá. Přesně ten typ stavby, který se prezentuje jako "jen tady kousek udělat" a přitom klidně víc než polovina jeho reálných nákladů je někde skryta nebo se cíleně neřeší (231). A pak jsme ve stavu, že plus mínus jednotky minut úplně stejného efektu by se docílilo tou "revitalizací" 070, které se pod praporem "to je příliš km" chtělo vyhnout, a která je nakonec i podstatně levnější. Na rozdíl od "V. koridoru" se ovšem nesnaží tvářit jako cílový stav a tak jeho skutečné dosažení, i když třeba výrazně později, nezablokuje.

Jenže to by se ani ve výhledu Lysá nestala "fakt echt křižovatkou", a to si někteří nějak neumí připustit... :-/ Uznávám tedy historickou roli, kterou "milovický výhled" sehrál v rámci zabránění zjednokolejnění Praha - Lysá (pokud je pravda, co jsem dříve zaslechl), ale někdy je dobré umět myšlenku i opustit.

- - -

Podchody: No v těch srovnáních přestupních dob, co tu zazněly, se jednak vytratily zmínky o možných eskalátorech (= sice ne formálně pro imobilní, ale pro kohokoliv hůře pohyblivého nebo i jen líného do běžných schodů velmi slušná pomoc), a především - odkud kam tu přestupní dobu měříte. Z peronu na perón to skutečně může být třeba "2 minuty vs. 20 sekund", ale u centrálního přechodu zastaví vše čelem u toho. S trochou smůly lokomotivou nebo "dlouhým čelem" 854 nebo jedničkou apod. Zatímco podchod by aspoň teoreticky mohl být přístupný cca z prostředka, a to ještě dvěma vstupy, na povrchu vzdálenými cca na délku 1 vozu. Takže z toho výše uvedeného příkladu, že "zbytečně" ztratíme 1:40 při přesunu mezi nástupišti, se to pro vlak delší než "RN sólo" nebo "854+1" může velmi rychle srovnat i těmi časy. A furt je tu ta výhoda v technologii.

Nehledě na to, že třeba směrové vazby (nikoli taktové uzly) lze řešit hrana-hrana, střídavě směrem tam a zpět obě dotčené linky u jednoho perónu (vyžaduje pravda rychlejší vexle), a podchodem pak jde jen místní frekvence, která už aspoň ze železničního pohledu není "technologicky časově napjatá". A třeba by se i ušetřilo za všelijaké cesťáky kryjící přechody apod., popř. zabránilo živelné tvořivosti různých "bezpečnostních" nařízení jako jsou desítky v Šumperku, postupné odjezdy na DOZ, padesátkové předjízdné atd. Tuhle jsem si říkal, jak by třeba byla "volnější" Smržovka, kdyby se v rámci přestupů sice vše odehrávalo na ostrově, ale příchod/odchod byl podchodem. Zvlášť zajímavá úvaha je to v případech, kde je přístup ve svahu, a tak by ani nemuselo jít o ztracený spád pro ty lidi (viz Vysočany, ať opustíme na chvíli Liberecko jsem tuhle nad něčím podobným zauvažoval v případě Hanušovic).
Pátek, 22. dubna 2016 - 23:07:56  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 10293
Registrován: 5-2004
Honte lidi co nejvic podchodama a co nejvic po schodech. Urcite to nalaka spoustu lidi kterejm jede auto ode dveri ke dverim bez jedinyho schodu. A nezapomente ze nejlip se po dvojich schodech beha k nitzkopodlaznimu vozidlu.

No ve vhd je furt nejak moc cestujicich...

Naky nejezdici eskalatory, rampy na konec nastupiste, vytahy kam se stezi vejde 1 kocar ale treba uz ne kolo s brasnama a na kterej nutno cekat (kdo bude hlidat prestupy "jeste je dole jeden s berlema a dva kocarky"?) o plosinach typu kolin nemluve (jeste jsem tim nevidel jet kocar, vzdy se nekdo silnej ukecava k neseni neb casu neni nekonecne). Jeste tak pouzitelny jsou ty zelezny siny model beroun kde ale zas ma peska vozejckar.

Jinak v tom turnove je az na par vikendovejch vyjimek nejdelsi pardubickej r s 2 vlekama. Vse ostatni regina nebo motor s jednim.

Trochu mi to pripada jak debilita se zakazem vstupu do kolejiste pred zastavenim vlaku na jednokolejnejch zastavkach...

Ps: malo frekventovanej podchod v prdelich sveta je navic obecenstvem vniman jako nebezpecny misto.
Pátek, 22. dubna 2016 - 23:18:08  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7118
Registrován: 5-2002
ad Hroch: Úvaze o horské dráze přes Liberec jakožto využívané odlehčovací trase za Bad Schandau v momentě, kdy totéž nějak nefunguje v případě HavlBrodu na trase Kolín - Brno, moc nerozumím

To je potřeba si poskládat všechny souvislosti.
a) kde se nám rodí automotive? V Kolíně a Mladé Boleslavi. Kde je veliké logistické centrum? Ve Falkenbergu.
b) ještě stále je v CZ málo výkonných lokomotiv, aby se přes sedlo ve Vlkově u Tišnově daly vozit vlaky bez postrku s hmotností alespoň 1300 - 1400 tun (po reko Řikonín - Vlkov 1500 tun).
c) cena nafty opět vzroste a nastane ještě větší tlak na přechod do elektrické trakce (zrovna dnes jsme v období, kdy jsou diesely díky přístupu SŽDC a ČD levnější).
d) bude dvojkolejná trať Přerov - Brno s dostatečnou propustností a předpokládám že do dokončení VRT na ní budou finanční pobídky pro dopravce (jinak bude v nákladní dopravě prázdná).

Souhlas až na to, že nevidím moc přínos ani pro ten směr od Ústí.

Přeprava hromadných substrátů pro oblast Liberecka ze Sokolovské a Ústecké pánve. Levnější než to točit přes Všetaty a levnější, než jet přes Děčín a rvát to přes hory diesely (a to platí i při současné ceně nafty).
Pátek, 22. dubna 2016 - 23:32:16  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 10906
Registrován: 8-2004
T.Z.:
Milovická spojka je tak nějak celkově úplná kravina
S ohledem na to, co je uvedeno v kap. 14.1. b) zde, tak jednoznačně souhlasím.
"... a protože dobrých zpráv je čím dál tím míň, je třeba špatným zprávám dávat úsměvná hesla." (S tebou mě baví svět)
"Proti hlouposti se bojovat musí, ale vyhrát se nedá." (Jan Werich)
Sobota, 23. dubna 2016 - 07:20:05  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1366
Registrován: 9-2009
řada obojživelníků tento fakt nechce/nedokáže pochopit a bude nadále snít ovzdušných zámcích, čímž "mírný pokrok v mezích zákona" zablokuje.
Ale to neznamená, že se s tím musím(e) smířit... Ostatně sám cituješ výrok: "Proti hlouposti se bojovat musí..."[happy]

tu potřebu podchodu v Turnově tam vidím nejen kvůli jičínské trati.
A já tu potřebu nevidím ani kvůli jičínské trati. Viděno optikou cestujícího, jaké budou časové ztráty cestujících z ostatních (hlavních) tratí, které vzniknou honěním do/z podchodu, ve srovnání se ziskem za ušetřenou úvrať z trati, kde je řádově menší počet cestujících?
Také by mě zajímaly ty přínosy, které by tyto ztráty měly vyvážit.(?) A pevně věřím, že odůvodnění nebude pouze v drážních předpisech, které dnes vznikají stylem "pojďme házet klacky sami sobě pod nohy".

Tuhle jsem si říkal, jak by třeba byla "volnější" Smržovka, kdyby se v rámci přestupů sice vše odehrávalo na ostrově, ale příchod/odchod byl podchodem.
Mně se vždycky otevírá kudla v kapse, když někdo zmíní slovo podchod v kombinaci se Smržovkou.[happy]
Tak pro (nejen) Vaši informaci:
Víte, že mnoho cestujících na relaci Tanvald - Jablonec preferuje autobus mj. proto, že lidé zkrátka odmítají absolvovat překonávání výškových rozdílů mezi vlakem a cílovým místem? (např. Jablonec centrum) ... No to by byla výhra, kdyby na lokálce chodili lidé na zastávku jak do metra a cesta by se prodloužila. Zas by cesta vlakem byla o něco víc pomalejší ve srovnání s autobusem (o autech ani radši nemluvě).

Souhlasím s tím, co píše PV. Asi je ještě ve VHD hodně lidí, tak jim to pojďme otrávit, dokud ještě z EU tečou nějaké eura. Alespoň se napakují projektanti a stavitelé...
"Usínal jsem s pocitem, že celý svět je v pr.... Když jsem se ráno probudil, tak jsem ten pocit měl dál. Asi neumím spát." (Jan Werich)
Sobota, 23. dubna 2016 - 10:21:31  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 785
Registrován: 12-2007
Hroch: A co kapitola 6.3.6 stejného územního plánu Milovic?
Sobota, 23. dubna 2016 - 10:22:23  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5662
Registrován: 4-2003
Otto Pospíšil:A já tu potřebu nevidím ani kvůli jičínské trati.

Tak když říkáš A, řekni tedy i to B, tj. jak to s jičínskou tratí udělat, aby zmizel posun přes pražskoliberecké zhlaví a zároveň nebylo potřeba dělat podchod k jičínské trati.


Zatím jsem tu dál návrh co s tím provést asi jen já. Chtěl bych, aby tu zaznělo od Tebe něco jiného, než petrovlčkovské: Ponechme současný stav [crazy].



Hroch:Nápad to je hodný zamyšlení, ale tu potřebu podchodu v Turnově tam vidím nejen kvůli jičínské trati.

Díky, ale raději bych byl než za pouhé zamyšlení, kdyby se tu již začaly objevovat nějaké reálné návrhy od SŽDC, jakým směrem se v případě Turnova vydat, protože stávající stav z hlediska zabezpečovacího zařízení je v Turnově otřesný a byl bych nerad, kdyby došlo k jeho výměně a pak teprve se řešilo, jak Turnov přestavět do trochu lepší podoby odpovídající jak dnešním, tak i budoucím potřebám [wink].

Já mohu navrhovat cokoliv, ale vzhledem k tomu, že nepracuji na ani na SŽDC, ani v KORIDu, tak mé návrhy jsou jen coby námět k diskusi a nic víc [wink].

Ad podchody: Ty mají skutečný smysl tam, kde by courání bylo tak velké, že by omezovalo propustnost tratí, což je příklad třeba Plzně. Navíc v Plzni se z města musí do podchodu vždy, vždy tam bude výstup směrem vzhůru a sestup směrem dolů v případě cesty od vlaku do města. Cesta dolu a nahoru po schodech jen v případě přestupů.

Ale netýká se už tak Turnova, kde by se courání týkalo jen kolejí, které by byly využívány v 99 procentech případů pouze pro osobní dopravu a případný průjezd průběžných nákladních vlaků Turnovem by se těchto kolejí netýkal.....
Sobota, 23. dubna 2016 - 11:02:18  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5664
Registrován: 4-2003
Tomáš Záruba:Milovická spojka je tak nějak celkově úplná kravina

To tvrdí mnozí již přes dvacet let a podle toho také stav železničního spojení Praha - Liberec vypadá.

A vzhledem k názorovým rozporům mezi jejími zastánci a odpůrci budeme ještě miniumálně dvacet let koukat na současný stav [crazy].

Milovická spojka ideální není, ale je patrně nejsnáze (byť s určitými "ale") realizovatelnou variantou zlepšení spojení mezi Prahou a Libercem do stavu, který bych označil jako POUŽITELNÉ spojení.

Nějaká nová dvoukolejná trať je nerealizovatelná bez toho, aniž by vedla dále do Německa a to nic takového nemá v plánu.

Vylepšení spojení po současné trati 070 by znamenalo alespoň částečné zdvoukolejnění úseku Odb. Skály - Všetaty. Pokud možno také elektrizaci, což mimo jiné naráží na letiště ve Kbelích a nutné velké úpravy.

Proto bych byl v hodnocení milovické spojky výrazně opatrnější, mezi kraviny totiž nepatří vůbec [wink].
M 250.0
Sobota, 23. dubna 2016 - 11:33:54  
Neregistrovaný host
78.80.31.145
Bram: Pokud možno také elektrizaci

Proč? Co by to přineslo cestujícím, potažmo nákladním dopravcům? Kam až by ty dráty musely vést, aby měly smysl?
Sobota, 23. dubna 2016 - 11:46:45  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5665
Registrován: 4-2003
M250.0:Proč? Co by to přineslo cestujícím, potažmo nákladním dopravcům? Kam až by ty dráty musely vést, aby měly smysl?

Elektrizace trati 070 z Vysočan do Všetat kvůli odklonu nákladních vlaků a kvůli možnosti nasazení elekrických vozidel. Okolí Prahy je poněkud rozdílné například od okolí Chebu, kde vesele jezdí pod dráty žraloci a nikdo rozumný se nad tím nepozastavuje [wink].
Sobota, 23. dubna 2016 - 13:59:40  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2233
Registrován: 5-2002
Bram: Nejsnáze realizovatelná je prostá obnova 070 s rekonstrukcemi stanic (a obnovou zrušených dle potřeby), nad rámec toho možná nějaké úplně lokální přeložky ve zcela jednoduchých místech a kus dvoukolejky tam, kde třeba. Dosažitelné rychlosti nejsou nezajímavé, mnohde vysoko přes 100.
K tomu nasazení výkonných motoráků - já jsem pro naklápěčky, zvlášť pokud by se jich DB jak jsem pochopil docela rády zbavily, ale bez nich holt o něco pomaleji by to snad taky k něčemu vedlo.

Elektrizace trati 070 z Vysočan do Všetat kvůli odklonu nákladních vlaků a kvůli možnosti nasazení elekrických vozidel.

Tím ale jinými slovy argumentujete proti Milovicím. Protože pokud "je potřeba" drát po Všetaty tak jako tak, tak se vlastně vícenáklady oproti milovické trase zkracují na úsek Všetaty - MB.

Nějaká nová dvoukolejná trať je nerealizovatelná bez toho, aniž by vedla dále do Německa a to nic takového nemá v plánu.

Pardon, ale to je myšlení jak z doby zahajování "tranzitních" koridorů, něco jako "hezčí vozy jezdí primárně mezinárodku, na vnitro je to zbytečný"... Zda to vyjde budou kromě vysloveně přeshraničních tratí vždy rozhodovat hlavně vnitrostátní relace.
M 250.0
Sobota, 23. dubna 2016 - 14:12:37  
Neregistrovaný host
78.80.31.145
kvůli odklonu nákladních vlaků
Pravidelných nebo jen v případě mimořádnosti?
V prvním případě nevím jakých, na 090 je snad volné kapacity pořád dosti, ve druhém je taková drátizace poněkud zbytečně drahá legrace, když téhož lze dosáhnout úvratí přes Lysou.

kvůli možnosti nasazení elekrických vozidel.
A ve Všetatech přestup? Znovu: Co by to přineslo cestujícím?

Okolí Prahy je poněkud rozdílné například od okolí Chebu, kde vesele jezdí pod dráty žraloci a nikdo rozumný se nad tím nepozastavuje [wink].
Čím je to okolí Prahy natolik rozdílné?
Navíc se tady nebavíme o očuzování existujícího drátu, ale o natažení nového, který by byl očuzován. Zadrátováním Všetat by vzniklo jenom další slepé střevo, kde by dál podstatná část výkonů dál probíhala v nezávislé trakci. Viz Jaroměř, Písek a do podobného stavu směřuje (byť pomalu) i Kladno a Zastávka.
Sobota, 23. dubna 2016 - 14:21:21  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5666
Registrován: 4-2003
TZ:Pardon, ale to je myšlení jak z doby zahajování "tranzitních" koridorů, něco jako "hezčí vozy jezdí primárně mezinárodku, na vnitro je to zbytečný"... Zda to vyjde budou kromě vysloveně přeshraničních tratí vždy rozhodovat hlavně vnitrostátní relace.


Protlačí někdo dvoukolejnou elektrizovanou trať Praha - Liberec bez jejího dalšího pokračování do SRN? Oprav mne, pokud je můj názor, že nikoliv, špatný.


Tím ale jinými slovy argumentujete proti Milovicím. Protože pokud "je potřeba" drát po Všetaty tak jako tak, tak se vlastně vícenáklady oproti milovické trase zkracují na úsek Všetaty - MB.

To byla odpověď na otázku, ne můj názor na možnost realizace této stavby.


Nejsnáze realizovatelná je prostá obnova 070 s rekonstrukcemi stanic (a obnovou zrušených dle potřeby), nad rámec toho možná nějaké úplně lokální přeložky ve zcela jednoduchých místech a kus dvoukolejky tam, kde třeba. Dosažitelné rychlosti nejsou nezajímavé, mnohde vysoko přes 100.

Letiště Kbely se zruší? Nebo se udělá nějaká přeložka mimo Kbely? Nebo zahloubení ve Kbelích s výrazným zhoršením sklonových poměrů? Také zdvoukolejnění některých úseků je nutnost a úsek Vysočany - Skály udělat čtyřkolejný.


Já jen, že toto nejsnáze realizovatelné řešení má tolik úskalí, které velkoryse přecházíš.......


K tomu nasazení výkonných motoráků - já jsem pro naklápěčky, zvlášť pokud by se jich DB jak jsem pochopil docela rády zbavily, ale bez nich holt o něco pomaleji by to snad taky k něčemu vedlo.

Němci se naklápěcích jednotek nezbavují jen tak pro nic za nic. Patrně nedostatečná spolehlivost a velké náklady na údržbu naklápěcího zařízení.....
Sobota, 23. dubna 2016 - 14:27:41  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5667
Registrován: 4-2003
M250.0:A ve Všetatech přestup? Znovu: Co by to přineslo cestujícím?

A proč by měl být ve Všetatech přestup u většiny vlaků? Motorové by byly pouze rychlíky Praha - MB - Turnov - Liberec (pokud by tudy vůbec byly vedeny) a ostatní v trakci elektrické - osobní vlaky od Ústí by z Všetat jely samozřejmě do Prahy (s minimem zastávek jako Sp), protože do Lysé dnes vozí hlavně vzduch. A zítra ho tam budou vozit také, pozítří tomu nebude jinak.


Čím je to okolí Prahy natolik rozdílné?

Nemusíš ze sebe dělat zbytečně hloupého, na tuto otázku najdeš v pohodě odpověď sám [wink].


Navíc se tady nebavíme o očuzování existujícího drátu, ale o natažení nového, který by byl očuzován. Zadrátováním Všetat by vzniklo jenom další slepé střevo, kde by dál podstatná část výkonů dál probíhala v nezávislé trakci. Viz Jaroměř, Písek a do podobného stavu směřuje (byť pomalu) i Kladno a Zastávka.


No to určitě [biggrin].
Sobota, 23. dubna 2016 - 15:38:42  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 10907
Registrován: 8-2004
Petr Šimral:
b) ještě stále je v CZ málo výkonných lokomotiv, aby se přes sedlo ve Vlkově u Tišnově daly vozit vlaky bez postrku s hmotností alespoň 1300 - 1400 tun
A na sedlo přes Jeřmanice jich je dost?[uhoh]
( a) a c) je podle mě mimoběžné - nijak nesouvisí s tím, proč Jeřmanice ano a Vlkov ne)

Levnější než to točit přes Všetaty
Tedy úvrať ve Všetatech je natolik zásadní problém, že je výhodnější delší trasa?

Otto Pospíšil:
Ale to neznamená, že se s tím musím(e) smířit...
To přece ani netvrdím ...

Otto Pospíšil + Bram:
ad podchody)
Já myslím, že podchody mají být i tam, kde úrovňový přístup výrazně omezuje tvorbu GVD, tj. v uzlových stanicích s průjezdnými vlaky. Z okolí Česká Lípa, Ml.Boleslav, Turnov, ... Situace, kdy do davu lidí, kteří se právě vyhrnuli pražského rychlíku, vjíždí rychlík od Pardubic, nepovažuji za správné. Nechtěl bych být tím člověkem (výpravčím), co to tam má co dvě hodiny na hrbu.
Při skutečně důsledném uplatňování teze "pojďme házet klacky sami sobě pod nohy" by stávající GVD nebyl nikdy sestrojen.

Bram:
Ty mají skutečný smysl tam, kde by courání bylo tak velké, že by omezovalo propustnost tratí
Tak zkuste tedy vymyslet obsazení kolejí v Turnově pro stávající skupiny.

Já jen, že toto nejsnáze realizovatelné řešení má tolik úskalí, které velkoryse přecházíš....
Každé řešení má svá úskalí. Obhájci milovické varianty zase rádi přecházejí úskalí omezené kapacity tratě 231.

M 250.0:
když téhož lze dosáhnout úvratí přes Lysou
Úvrať přes Lysou asi nikdy nebude žádný hit. V případě stavby čehokoliv za Milovicemi tím spíš.

Wagon:
A co kapitola 6.3.6 stejného územního plánu Milovic?
Co s ní?
Já neřeším existenci koridoru v ÚP, já řeším výslednou podobu toho případného koridoru.
Nechci betonové posprejované koryto ve výšce třetího čtvrtého patra. Nechci se na něj dívat a nechci jej jako daňový poplatník platit. A za takových podmínek tudíž souhlasím, že je to kravina.
"... a protože dobrých zpráv je čím dál tím míň, je třeba špatným zprávám dávat úsměvná hesla." (S tebou mě baví svět)
"Proti hlouposti se bojovat musí, ale vyhrát se nedá." (Jan Werich)
M 250.0
Sobota, 23. dubna 2016 - 15:42:52  
Neregistrovaný host
78.80.31.145
Takže Os MB - Praha s přestupem. Ale dejme tomu, mohl by vzniknout zase jiný bezpřestupový směr.
Ty Os do Lysý dnes tvoří nejrychlejší spojení Ústí s Hradcem, byť souprava, která zde jezdí je vzhledem k významu tohoto spojení trochu předimenzovaná. Ale vzhledem k časovému horizontu případné stavby je pravda, že všechno může být úplně jinak kvůli upgradu 231 a 020 a s tím související změně konceptu dopravy Praha - Hradec.

Nemusíš ze sebe dělat zbytečně hloupého, na tuto otázku najdeš v pohodě odpověď sám [wink].
Argumentační faul. Teď bych se měl stydět, že jsem na to nepřišel a jít brečet do kouta. Tohle neberu.
Stav na Karlovarsku je dán pokřivenou dotační politikou, kdy jsou zohledněny pouze náklady na pořízení, ne na provoz. Okolí Prahy je jiný možná tím, že tak snadno nedosáhne na ty dotace na pořízení. Ale jak to k čertu souvisí s významem drátů do Všetat?

Hroch: Úvrať přes Lysou asi nikdy nebude žádný hit.
Jistě, to jsem psal jen pro případ mimořádnosti na 090. Jinak je pro spojení Praha - Ústí/Děčín 090 jasnou volbou a ani po případné elektrizaci Praha - Všetaty by tomu nebylo jinak.
Sobota, 23. dubna 2016 - 15:52:30  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5668
Registrován: 4-2003
Hroch:Tak zkuste tedy vymyslet obsazení kolejí v Turnově pro stávající skupiny.

Já Turnov bez podchodů do budoucna neobhajuji, z hlediska bezpečnosti a plynulosti provozu jsou podchody jednoznačné plus. Nejsem se ale přesvědčen o jejich naprosté nezbytnosti v Turnově - současný provoz se bez nich obejde..........

Odmítačům podchodů sem tak nabídnul verzi, jak to udělat i bez nich se zapojením trati od Jičína blíže k budově.
Sobota, 23. dubna 2016 - 16:17:32  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5669
Registrován: 4-2003
M250.0:Argumentační faul. Teď bych se měl stydět, že jsem na to nepřišel a jít brečet do kouta. Tohle neberu.
Stav na Karlovarsku je dán pokřivenou dotační politikou, kdy jsou zohledněny pouze náklady na pořízení, ne na provoz. Okolí Prahy je jiný možná tím, že tak snadno nedosáhne na ty dotace na pořízení. Ale jak to k čertu souvisí s významem drátů do Všetat?



Porovnej velikost Prahy a Chebu, porovnej si hustotu osídlení a pověz mi, zda by se u Chebu uživila souprava o velikosti elefanta, či dokonce dvojitého elefanta v půlhodinovém taktu. A nejsem si zcela jist, že cokoliv o velikosti elefanta je po tratích se sklony přes deset promile vhodné tahat dieselovou lokomotivou, nebo pořizovat obdobně velkou motorovou jednotku.

Vzhledem k velikosti sídel kolem trati 070 (úsek Praha - Všetaty) se dá očekávat silná poptávka - že dnes je celkem slabá, jde na vrub naprosto nedostatečné infrastruktuře a z toho vyplývající slabé nabídky spojů a také jejich nízké rychlosti.

Tolik k tomu argumentačnímu faulu [wink].


Hroch:Každé řešení má svá úskalí. Obhájci milovické varianty zase rádi přecházejí úskalí omezené kapacity tratě 231.

Opravdu? Kolik toho po 231 (bez odklonů) jezdí? maximálně čtyři Os do hodiny a jeden R do hodiny v jednom směru. Reálně by přibyl pouze jeden R do Turnova a Os z Milovic by byly protaženy do MB.

Nebo jak moc velký provoz očekáváš?
Sobota, 23. dubna 2016 - 16:31:48  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5373
Registrován: 6-2005
Bram:
A ty považuješ hodinový takt rychlíků pro Nymburk a Poděbrady za postačující i ve špičce kladiv?
Indivisibiliter ac inseparabiliter
Sobota, 23. dubna 2016 - 16:37:06  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5670
Registrován: 4-2003
Mibl:A ty považuješ hodinový takt rychlíků pro Nymburk a Poděbrady za postačující i ve špičce kladiv?


Odpověď je číslo trati 060 [wink].
M 250.0
Sobota, 23. dubna 2016 - 16:51:15  
Neregistrovaný host
78.80.31.145
Dneska tam jezdí hydra s jedním vlekem, což je nějakých 136 míst, po 30 minutách. Když tam bude jezdit motorová jednotka o nějakých 200 místech po 15, myslíš, že naroste poptávka o více než 194 % (tedy zhruba na trojnásobek)?

Cestu vidím ve zdvoukolejnění a díky tomu zvýšení počtu spojů, ne v obřích soupravách.
Sobota, 23. dubna 2016 - 17:14:54  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5671
Registrován: 4-2003
M250.0:Cestu vidím ve zdvoukolejnění a díky tomu zvýšení počtu spojů, ne v obřích soupravách.


Ty obří soupravy si tam vyžádá zájem cestujících. Nic jiného v tom není. Lze samozřejmě začít s menšími soupravami, ale ty se brzy ukáží jako kapacitně nedostatečné.




Dneska tam jezdí hydra s jedním vlekem, což je nějakých 136 míst, po 30 minutách. Když tam bude jezdit motorová jednotka o nějakých 200 místech po 15, myslíš, že naroste poptávka o více než 194 % (tedy zhruba na trojnásobek)?


Dýchavičná hydra po jednokolejné trati vedoucí zastávkový vlak s jedním vlekem nepatří do dnešního pojetí příměstské dopravy - malé zrychlení při rozjezdech, díky uspořádání dveří pomalá výměna cestujících atd.. Vede to akorát k nízké cestovní rychlosti a malému zájmu cestujících o tyto vlaky - viz s tratí Praha - Neratovice naprosto srovnatelná trať Praha - Kralupy, kde je ale zájem cestujících o cesty vlakem výrazně větší. Proč tomu tak je?
M 250.0
Sobota, 23. dubna 2016 - 18:00:42  
Neregistrovaný host
78.80.31.145
Tak si srovnáme ty Kralupy.
Ešus do Kralup má průměrnou rychlost 47 km/h, ta dýchavičná hydra vezoucí osobák do Nera má průměrnou rychlost 50 km/h, přičemž část JD prostojí na křižování.

Na trati do Kralup jsou ještě Libčice, Roztoky a Řež, do kterých se po silnici nedá rozumně dostat. Za Krapulama jsou dále Velvary, Nelahozeves a údolí Knovízského potoka.
Na trati do Neratovic (potažmo Všetat) jsou obce menší a s kvalitním napojením na silniční síť.

Do Kralup dneska jezdí po půl hodině ešus s 310 místy. To máme v osobáku 620 míst za hodinu.
Hypotetická motorová jednotka s 200 místy jezdící po 15 minutách má 800 míst za hodinu.
Rychlíky nebudeme uvažovat ani v jednom případě, protože nelze rozumně určit, jakou část v nich obsadí lidi do Kralup/Neratovic. Nabídka ale může být podobná.

Podstatný rozdíl je v tom, že do Kralup se vždycky jezdilo vlakem, protože je to rychlejší, a ta poptávka tam tak nějak je. Ne slabá, ale zase nikterak oslňující. Myslíš, že nějakou rekonstrukcí 070 (a nemyslím odbočku z VRTky [happy]) můžeš počet cestujících na ní ztrojnásobit, nebo aspoň dostat na úroveň tý 090?
Sobota, 23. dubna 2016 - 18:14:23  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 10295
Registrován: 5-2004
No pokud bude nějakej slušně rychlej vlak nekončit v prdeli všetatské ale jel by na Mělník, tak to asi frekvenci zvedne. On ten Mělník na Prahu nějak zázračnou silnici nemá. 1/9 je poloviční okreska a přes Novou Ves a D8 to je zas trošilinku bokem. A z obojího se do Prahy v ranní špičce o kterou jde nejvíc skáče už dnes.
Sobota, 23. dubna 2016 - 18:16:09  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 12628
Registrován: 10-2004
M 250.0: Ešus do Kralup má průměrnou rychlost 47 km/h, ta dýchavičná hydra vezoucí osobák do Nera má průměrnou rychlost 50 km/h, přičemž část JD prostojí na křižování.
Ta dýchavičná hydra má tu výhodu, že má o třetinu míň zastávek, co ten ešus a může už z hlaváku jet tou 90 km/hod fakticky až do Neratovic. Ten ešus se rozjede až ve Stromovce a za Roztokama má na klikatící se trati skoro každej kilák zastávku a trochu se rozjede až za Libčicemi.

Vlček: Mělník je pro železniční dopravu mrtvej, neboť z hlavních obytných celků je to na nádraží pěkně daleko. Autobusem a metrem je člověk z Mělníka na Muzeu i s přestupem za 3/4 hodiny, vlakem i s přesunem od baráku na nádraží tak za 1 a 1/4, navíc v počtu spojů oproti busu je vlak mimo.
Vlak na 070 může být dobrý z Nertovic, pokud se podaří postavit zastávku na jihu u sídliště. Zrychlený vlak má potenciál být na hlaváku za půl hodiny, což není špatné.

(Příspěvek byl editován uživatelem orky.)
Sobota, 23. dubna 2016 - 18:40:32  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5672
Registrován: 4-2003
Koukám, že Orky za mne už odpověděl, děkuji [wink].

Ad Mělník: Ten je na tom fakt blbě a nic s tím udělat nepůjde, tedy krom zastávky na vlečce do přístavu. Ovšem že by to mělo nějaký velký efekt, to tedy pochybuji. Navíc by šlo zase o slepé střevo [crazy].
Sobota, 23. dubna 2016 - 18:45:09  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1417
Registrován: 4-2003
Takže Os MB - Praha s přestupem. Ale dejme tomu, mohl by vzniknout zase jiný bezpřestupový směr.

Postupně se něco takového rodí - z usnesení Rady Středočeského kraje jedna z priorit pro příští rok - rozšíření objednávky na železniční trati 070 Praha – Neratovice – Všetaty a 072 Všetaty – Mělník zavedením posilového spoje v ranní špičce do Prahy a odpoledne z Prahy (včetně obratových spojů) a zavedení pravidelné taktové dopravy v relaci Praha – Mělník o víkendech a svátcích
Sobota, 23. dubna 2016 - 19:00:12  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 12629
Registrován: 10-2004
Suri: S ohledem na cenu v tom usnesení to vypadá, že kraj objedná hodinu o víkendu do Všetat s tím, že ty spoje budou pokračovat do Mělníka. Nedělam si ale iluze o tom, že využítí z Mělníka bude nějak závratné.
M 250.0
Sobota, 23. dubna 2016 - 19:11:36  
Neregistrovaný host
78.80.31.145
Orky: Což ale nic nemění na tom, že vlak je do Kralup a i do Neratovic zhruba stejně rychlý, přesto do Kralup jezdí mnohem víc lidí.

Jako zajímavou sondu bych viděl postavit zastávku u sídliště a doobjednat Sp tak, aby byla rychlá hodina po celou dobu špičky (což se snad stane). Pak můžeme dělat nějaké (pořád předběžné) závěry. Pokud se počet cestujících zvýší aspoň tak, aby to bylo na další vlek, tak zdvojkolejnit Čakovice - Neratovice a zahustit. A teprve pokud by ani to nestačilo, tak se můžeme bavit o nějakým věšení drátu (a v souvislosti s tím řešit úsek Satalice - Čakovice).
Sobota, 23. dubna 2016 - 20:14:57  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1418
Registrován: 4-2003
M250.0: zastávka Neratovice-sídliště se téměř jistě stavět bude, když vše dobře půjde, mohla by být do dvou let
Sobota, 23. dubna 2016 - 20:36:02  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 786
Registrován: 12-2007
M 250.0: Pokud se má někde zdvoukolejňovat trať, pak by měla být vždy zadrátovaná, nejedná-li se o nějaké malé kousky souběhu dvou tratí (např. Brno - Střelice). Protože pokud provoz na trati vyžaduje dvoukolejnou trať, potom ekonomika provozu jasně ukazuje na nutnost zadrátování. A co se týká úseku o vojenského letiště, domnívám se, že sklonové poměry tratě z Kbel do Vysočan, které by umožňovaly podjetí vojenského letiště, by asi byly přijatelné pro osobní vlaky, a možná, že i pro většinu nákladní dopravy, která by když tak vyžadovala postrk mezi Prahou-Vysočany a Prahou-Kbely.
Sobota, 23. dubna 2016 - 20:47:02  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2013
Registrován: 5-2002
která by když tak vyžadovala postrk mezi Prahou-Vysočany a Prahou-Kbely

A ten postrk tam bude provozovat/platit kdo? SŽDC?
Sobota, 23. dubna 2016 - 20:56:14  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 787
Registrován: 12-2007
Johny11: Pokud to bude třeba, tak by jej asi částečně platila SŽDC a částečně dopravce. Každý by se podílel na eventuálních zvýšených nákladech. No a pokud by se to dopravci nelíbilo, tak by využil jiné tratě. Ale pokud se opravdu vybuduje dvoukolejná trať mezi Vysočany a Všetaty, tak by měla být elektrizovaná, a měla by vyhovovat většině dopravců. Pokud nějaký dopravce bude mít třeba vlak s 30 vagony naloženými kontejnery, pak si musí zvolit, zda by elektrizovanou trať použil, anebo by zaplatil část nákladů za postrk. Prostě využití tržní ekonomiky, to je celé.
M 250.0
Sobota, 23. dubna 2016 - 22:28:41  
Neregistrovaný host
78.80.31.145
Wagon: A co se týká úseku o vojenského letiště, domnívám se, že sklonové poměry tratě z Kbel do Vysočan, které by umožňovaly podjetí vojenského letiště
A co potom? Rigol skrz celý Kbely?

Pokud to bude třeba, tak by jej asi částečně platila SŽDC a částečně dopravce.
Kdyby něco takovýho bylo průchodný, tak už to dávno funguje na důležitějších místech (Tišnov - Řikonín). Takže bych s něčím takovým moc nepočítal. Navíc, proč by tudy kdokoliv kamkoliv jezdil, když na 090 je místa dost.

Suri: To je potěšující informace.
Sobota, 23. dubna 2016 - 22:43:21  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2015
Registrován: 5-2002
Wagon: No, to co navrhujete má s tržní ekonomikou společnýho asi tolik, jako já s vlastnictvím nějaké banky... (tj. nic).
Neděle, 24. dubna 2016 - 00:24:39  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2234
Registrován: 5-2002
Bram:

Protlačí někdo dvoukolejnou elektrizovanou trať Praha - Liberec bez jejího dalšího pokračování do SRN?
Obecně "je zájem se tím zabývat", takže překážkou jsou hlavně výsledky ekonomického hodnocení. Protože srovnává náklady s přínosy, které jsou primárně generovány na vnitrostátních relacích zkrátka z toho titulu, že Liberec je velký, zatímco cokoliv dále v Polsku je nezajímavé, v Německu to co dává smysl jet z Prahy tudy je "mrtvé". V prognóze přepravních vztahů tedy zahraničí bude hrát roli zanedbatelnou. Pro případ, že by se to skutečně řešit mělo, tak to zase vyvolává vícenáklady typu dráty do Žitavy, na jejichž >proveditelnost< v širším smyslu slova jsem tedy zvědav přes ten polský kousek, i když ekonomickou stránku věci vypustím ze zřetele...

Takže tvrdím zhruba to, že pokud se podaří nalézt řešení vnitrostátní, kterému ERR přes 5,5% (nebo je to už 5%?) vyjde, tak se to zrealizuje nebo se minimálně o realizaci rozhodne, i když to s Německem nebude mít nic společného. A naopak, dokud se takové řešení nenajde, tak ani žádný případný slib NDR... eh, SRN o návazných stavbách nic nevyřeší, protože to tou SP zkrátka neproleze.

Letiště Kbely se zruší? Nebo se udělá nějaká přeložka mimo Kbely? Nebo zahloubení ve Kbelích s výrazným zhoršením sklonových poměrů?
Jednak si nejsem jistý, je-li elektrizace opravdu tak vyloučená, nebo se o to nikdo reálně nepokusil a je to spíš výmluva, proč nic neřešit. Ale každopádně, v mém návrhu se v oné první fázi (kterou kladu z hlediska užitku pro Liberec a vlastně i MB na roveň Milovicím) žádné dráty nevyskytovaly, tak nevím, co tu řešíme.

Také zdvoukolejnění některých úseků je nutnost a úsek Vysočany - Skály udělat čtyřkolejný.
To první ano a měl jsem to uvedeno, každopádně jde obvykle o úseky, kde to z věcného hlediska není problém. Tohle není Pacifik ani Ořechovka. To druhé si v takto ultimativním podání nejsem vůbec jistý, že platí.

Já jen, že toto nejsnáze realizovatelné řešení má tolik úskalí, které velkoryse přecházíš.......
My se známe?? No každopádně jsem to nyní snad vyvrátil, naopak na toto téma by se u Milovic dalo hovořit poměrně dlouho, "udržitelností projektu" drátizace stávající lokálky počínaje. Jen v Lysé je problémů, až hanba. A třeba z hlediska provozní efektivity by mě zajímalo, zda Praha - Neratovice má nebo nemá dle vás zůstat rychlý segment, budou-li Milovice.

Němci se naklápěcích jednotek nezbavují jen tak pro nic za nic. Patrně nedostatečná spolehlivost a velké náklady na údržbu naklápěcího zařízení.....
No tak já si troufnu říci, že onoho "zbožštění Německa" už bychom fakt mohli po těch letech nechat. Tam je to "PPP" (čímž rozhodně neodkazuji na onen vzletně nazývaný dodavatelský úvěr, když stát chce stavět jakoby bez peněz, nýbrž k jednomu humoristickému pořadu z doby, kdy tyto bývaly ještě k smíchu). DB je MNOHEM horší moloch než ČD, což se projevuje různě od operativy přes řekněme celkový postoj k zákazníkům* až po poněkud podivná "strategická" rozhodnutí**, jen je to zakryto ještě mnohem větším, až nechutným množstvím peněz, čímž to tam všechno na první pohled vypadá hezky.
Takže je klidně možné, že jde o standardní problém typu, že to je prostě 1-2 atypické řady, a oni to nechtějí řešit, mají k tomu nějaký odpor třeba i na úrovni dep, správců infra apod., a maskuje se to takovými těmi standardními "ekonomickými eurokecy" (pardon) o nákladech na údržbu. Viz třeba srovnání ETR 470 na Gotthardu a Pendolina, podle mě v ČR je stále hodně takových těch "machrů srdcařů", co (časem) rozjezdí snad všechno, možná do značné míry protože to posledních 60 let prakticky nepřetržitě jinak nešlo. Umím si tedy živě představit, že co je pro Němce problém a tak trochu "malý podivný atyp", to by u nás - zvlášť, mělo-li by to vrátit liberecké cestující do vlaků - docela dobře jezdilo.

*) Zde nemohu nevzpomenout mnohaleté vymýšlení nejneuvěřitelnějších workaroundů neschopnosti uznat regiotarif v EC aspoň po Bad Schandau, když už ne Drážďany, které vlastně trvá a aspoň na jiném místě Německa se to po mnoha letech "hledání optima" podařilo prosadit až Švýcarům na lince do Stuttgartu, pokud jsem poslední vývoj sledoval dobře.

**) Navrhujete třeba taky opustit segment ubytovacích vlaků, protože v Německu to tak udělají? Případně: Je ÖBB tedy vážně jen banda šotoušů, že toho velkou části chce převzít? [happy]
Neděle, 24. dubna 2016 - 05:05:58  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 34
Registrován: 12-2015
Pan Tomáš Záruba
Mám otázku. Už dříve jsem spočítal, že z Prahy do Wroclavi je to km dost podobné vlakem přes Meziměstí, ale i směrem přes Turnov, Žel.Brod, Harrachov. Úsek Tanvald - Kořenov má nevyhovující sklonové parametry, pro dálkovou trať. Nicméně mám dotaz, když se podívám do této mapy. Nesouvisí to zakreslení v této mapě v úrovní Frýdlantu za Libercem s tou Wroclaví? Akorát mě z této mapy není jasné, kde to navazuje do toho Polska. To je myšleno přes Zavidóv na Lubaň?
Neděle, 24. dubna 2016 - 07:59:13  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5674
Registrován: 4-2003
Tomáš Záruba:Viz třeba srovnání ETR 470 na Gotthardu a Pendolina, podle mě v ČR je stále hodně takových těch "machrů srdcařů", co (časem) rozjezdí snad všechno, možná do značné míry protože to posledních 60 let prakticky nepřetržitě jinak nešlo. Umím si tedy živě představit, že co je pro Němce problém a tak trochu "malý podivný atyp", to by u nás - zvlášť, mělo-li by to vrátit liberecké cestující do vlaků - docela dobře jezdilo.


Peníze, peníze, peníze a zase jenom peníze. Nic jiného v tom není.


DB je MNOHEM horší moloch než ČD, což se projevuje různě od operativy přes řekněme celkový postoj k zákazníkům* až po poněkud podivná "strategická" rozhodnutí**, jen je to zakryto ještě mnohem větším, až nechutným množstvím peněz, čímž to tam všechno na první pohled vypadá hezky.


Já slepé opisování čehokoliv nepodporuji. Je ale snad tak těžké zanalyzovat situaci u jiných a na základě toho se rozhodnout, kudy dále? Nebo je potřeba si projít stejnými problémy a objevovat již objevené?


Obecně "je zájem se tím zabývat", takže překážkou jsou hlavně výsledky ekonomického hodnocení. Protože srovnává náklady s přínosy, které jsou primárně generovány na vnitrostátních relacích zkrátka z toho titulu, že Liberec je velký, zatímco cokoliv dále v Polsku je nezajímavé, v Německu to co dává smysl jet z Prahy tudy je "mrtvé". V prognóze přepravních vztahů tedy zahraničí bude hrát roli zanedbatelnou. Pro případ, že by se to skutečně řešit mělo, tak to zase vyvolává vícenáklady typu dráty do Žitavy, na jejichž >proveditelnost< v širším smyslu slova jsem tedy zvědav přes ten polský kousek, i když ekonomickou stránku věci vypustím ze zřetele...

Nákladní doprava tedy opět nic, přičemž do Německa vede pouze jedna jediná dvoukolejná elektrizovaná trať. To jsem tedy zvědav, kam se toto celé bez nákladní dopravy posune.....

Nejsou tak trochu v nákladní dopravě problémy, když jsou výluky mezi Děčínem Prostředním Žlebem a Pirnou? Raději se ptám, ač vím [wink].

O nějakém větším rozsahu osobní dopravy mezi Libercem a Drážďany přes Žitavu neuvažuji, tam by maximálně jezdilo něco rychlejšího ve dvouhodinovém taktu, na nic víc tam asi poptávka není


Navrhujete třeba taky opustit segment ubytovacích vlaků, protože v Německu to tak udělají? Případně: Je ÖBB tedy vážně jen banda šotoušů, že toho velkou části chce převzít?


Ne, jen některé relace pojdou časem pro nezájem cestujících, protože pro jeden či dva silné dny v týdnu se nevyplatí ubytovací vozy udržovat. Já s ubytovacími vozy jezdím celkem rád, ale žádnou svoji partnerku jsem do ubytovacího vlaku nedostal - jde o soukromí a také o hygienu. Už jsem zažil případ, kdy s námi sdílel kupé člověk, který pěkně zapáchal. Také chrápání cizího člověka není nic moc, ale to je na jinou diskusi.


A třeba z hlediska provozní efektivity by mě zajímalo, zda Praha - Neratovice má nebo nemá dle vás zůstat rychlý segment, budou-li Milovice.


Tak budeme zjevně udržovat donekonečna vzduchovoziče v podobě osobních vlaků mezi Lysou a Všetatami, nebo je od Ústí po elektrizaci trati Všetaty - Neratovice - Praha přesměrujeme do Prahy a uděláme z nich Sp s minimem zastavení mezi Všetatami a Prahou? Ostatně ústecký kraj má tendenci počet Os vlaků mezi Štětím a Ústím zvyšovat na hodinový takt, tak proč by toho nešlo využít, když jízdní doba mezi Všetatami a Litoměřicemi je oproti rychlíku rozdílná minimálně - pouhých deset minut.


Jednak si nejsem jistý, je-li elektrizace opravdu tak vyloučená, nebo se o to nikdo reálně nepokusil a je to spíš výmluva, proč nic neřešit. Ale každopádně, v mém návrhu se v oné první fázi (kterou kladu z hlediska užitku pro Liberec a vlastně i MB na roveň Milovicím) žádné dráty nevyskytovaly, tak nevím, co tu řešíme.

Já mám také obavy, že letiště Kbely je částečně výmluva a omluva pro nicnedělání, ale nic s tím nenadělám.

Motorové jednotky - ano, pro spojení Praha - Turnov - Tanvald/Liberec. Osobně nečekám, že na současné infrastruktuře by se do drátů někdo pustil.

Ale v případě milovické spojky a po dokončení rekonstrukce trati MB - Nymburk a nádraží v MB není důvod se tomu až do Mladé Boleslavi bránit. Máme tu i celkem silnou nákladní dopravu a ČDC i soukromníci by jistě nepohrdli možností vozby nákladních vlaků do Nymburka do MB města elektricky.


My se známe?

Inteligentní lidé bez poškozeného ega s tykáním problém nemají - jde přeci akorát o prezentaci názorů na diskusním fóru [wink].
Neděle, 24. dubna 2016 - 09:56:43  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2016
Registrován: 5-2002
Inteligentní lidé bez poškozeného ega s tykáním problém nemají - jde přeci akorát o prezentaci názorů na diskusním fóru [wink].

Lpění na tom, co jedinci řada lidí opakovaně vytýká svědčí o problému v psychice člověka. V tomto případě minimálně o nízké míře sebevědomí kompenzované tykáním všem. Výmluvy na "diskusní fórum" jsou dětinské. Internetové diskusní fórum je naprosto stejné, z hlediska formy komunikace, jako jakákoliv jiná diskuse - mimo hospodských keců.
Neděle, 24. dubna 2016 - 10:38:13  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5676
Registrován: 4-2003
Johny11:Lpění na tom, co jedinci řada lidí opakovaně vytýká svědčí o problému v psychice člověka.

Milý Johny11, naopak lpění na vykání povětšinou svědčí o nějakém problému. Já kupříkladu nemám problém, pokud mi někdo okamžitě tyká a provede to slušně i v osobním kontaktu. V osobním kontaktu netykám nikomu bez toho, aniž bych dodržoval pravidla slušného chování, tj. počkat si, až mi tykání nabídne starší osoba, nebo osoba ve společensky významnějším postavení - například můj nadřízený.

V diskusním fóru mám ale tyto dvě jednoduché možnosti: Buď každému vykat, nebo každému tykat.

Třetí možnost je to rozlišovat a tykat jen někomu. To jsem tu původně dodržoval, ale vzhledem k tomu, že jsem tady pak běžně vykal i těm, kterým v osobním kontaktu tykám, tak jsem přešel na tykání. Nehodlám zjišťovat, zda dotyčného znám a chodím s ním na pivo, kolik komu je let, zda je to můj nadřízený či podřízený atd..

Musím říci, že s tykáním tady má problém jen několik jedinců.

Vesměs právě s nějakým tím drobným duševním bebíčkem [wink].

Mám snad mezi ně řadit i Tebe? [biggrin]


Jen ještě dodám: Já kupříkladu nemám problém s tím, když mi tu někdo řádně umyje hlavu za to, že občas plácnu něco, o čem jsem byl přesvědčen, že je pravda - přijmu to a vezmu si z toho ponaučení. Ale někdo raději bude řešit buď mojí, nebo spíš daleko častěji svojí osobu. Doufám, že víš, kam mířím [wink].

(Příspěvek byl editován uživatelem Bram.)
Neděle, 24. dubna 2016 - 12:04:34  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 304
Registrován: 12-2007
Bram: Jenže musíte brát v potaz, že každý není náctileté ucho nebo hospodský povaleč, kteří jsou zvyklý tykat kdekomu a nechat si tykat od kdehoho, ale konkrétně třeba v tomto vlákně se koncentruje dosti vysoce vzdělaných osob z akademické sféry či významných úředních funkcí a ti prostě tykání od kdekoho nepřijmou a jsou zvyklí na diplomatické jednání. Takže si laskavě nějaké duševní choroby a bebíčka nechte od cesty... [kladivo]
Don't take life too seriously. You'll never get out alive.
Neděle, 24. dubna 2016 - 12:21:52  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2019
Registrován: 5-2002
Milý Brame. V naší kultuře je zvykem, že když se potkají neznámí lidé poststudentského věku, nejprve si vykají a pak případně ten, kdo je starší nebo společensky výše postavený, nabídne tomu mladšímu tykání. Pokud máte ve zvyku každému, koho potkáte, začít tykat, tak jste buran.
Toť vše, co k tomu chci dodat.
Neděle, 24. dubna 2016 - 12:24:46  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5679
Registrován: 4-2003
Cisalpino:Jenže musíte brát v potaz, že každý není náctileté ucho nebo hospodský povaleč,

Platí i pro mne [wink].

a nechat si tykat od kdehoho

V mezích slušnosti mi může potykat kdokoliv kdekoliv [wink].

tomto vlákně se koncentruje dosti vysoce vzdělaných osob z akademické sféry či významných úředních funkcí

A co má být? Mám snad proboha spálit svůj diplom a začít se vůči těmto lidem nějak vymezovat, jak to mnozí dělají?

ti prostě tykání od kdekoho nepřijmou a jsou zvyklí na diplomatické jednání.

Takový přístup ať si nechají na jednání se zákazníky, s ministerstvy a dalšími institucemi.

Nepátrám po ničí identitě - jednou jsem v případě jistého Marcela Štancla toto udělal a byl jsem za to diskutujícími silně pokárán, ač jsem tím nesledoval nic špatného.

Já také nevím, kdo je nějaký Cisalpino a neřeším, jestli je to nějaký Franta Vopička z JZD Dolní Hnůj, nebo třeba můj nadřízený.


Takže si laskavě nějaké duševní choroby a bebíčka nechte od cesty...

[nene]
Neděle, 24. dubna 2016 - 12:33:28  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5680
Registrován: 4-2003
Johny11:V naší kultuře je zvykem, že když se potkají neznámí lidé poststudentského věku, nejprve si vykají a pak případně ten, kdo je starší nebo společensky výše postavený, nabídne tomu mladšímu tykání.

Je snad s tím, co píšeš, v rozporu to, co jsem napsal ve svém příspěvku 5676:

V osobním kontaktu netykám nikomu bez toho, aniž bych dodržoval pravidla slušného chování, tj. počkat si, až mi tykání nabídne starší osoba, nebo osoba ve společensky významnějším postavení - například můj nadřízený.

Dal jsem to raději podtržené, abys to teď už nepřehlédl [wink].

Diskusní fórum ale není osobní kontakt či písemný kontakt se zákazníky či různými institucemi.

Nevím, kolik komu je let, kdo je vůči mne společensky významnější osoba atd..
Neděle, 24. dubna 2016 - 12:56:01  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 12632
Registrován: 10-2004
Brame, jistý druh slušného chování je potřeba respektovat i na fórech, pořád jde o společnost, byť nekoukáš druhé osobě do tváře. Já s tím problém nemám, ať mi tady tyká, kdo chce, ale jsou osoby, kterým to vadí. Pokud si tedy někdo nepřeje, abys mu tykal, prosím nečiň tak, jde o zbytečné spory, které na dopravní fórum nepatří. A já se těm lidem mnohdy nedivím, protože tykání všem ještě v kombinaci s Tvým povýšeným a až moc často arogantním stylem na ně nemusí působit dobře. To je všechno, teď prosím zpátky k tématu.
Neděle, 24. dubna 2016 - 13:23:55  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5681
Registrován: 4-2003
Orky:A já se těm lidem mnohdy nedivím, protože tykání všem ještě v kombinaci s Tvým povýšeným a až moc často arogantním stylem na ně nemusí působit dobře.

Tak já si toto vezmu k srdci a svůj písemný styl lehce poupravím, aby to nepůsobilo na některé jedince příliš vyzývavě [wink].


Tolik ode mne k O.T., ať to tu zbytečně neplevelíme [wink].