Diskuse K-report » Archiv 2016 » Železnice » GVD platný a připravovaný » Archiv diskuse GVD platný a připravovaný do 28. 04. 2016 předcházející | další

Archiv diskuse GVD platný a připravovaný do 28. 04. 2016

dolů
   autor příspěvek
Neděle, 24. dubna 2016 - 14:41:05  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5374
Registrován: 6-2005
Já do toho přece jen vstoupím. Mně tykání nevadí v situaci, kdy je z příspěvků pisatele znát respekt. Respekt k tomu na koho reaguje a respekt k sobě samému.

U Bramových příspěvků mnohdy postrádám obé. A pokud se někdo vymezuje vůči tykání, tak ani tak nejde o to ty/vy jako spíše o naznačení, že dotyčný sám sebe respektuje natolik, že nemá potřebu ztrácet čas s někým, kdo druhé nerespektuje.

Brame, ohledně Tvého příspěvku 5670 jsem s ohledem na jeho formu dospěl k závěru, že nemá cenu znova reagovat. Tedy to neznámená, že jsem uznal Tvůj pohled.
Indivisibiliter ac inseparabiliter
Neděle, 24. dubna 2016 - 14:57:33  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5683
Registrován: 4-2003
Mibl:Brame, ohledně Tvého příspěvku 5670 jsem s ohledem na jeho formu dospěl k závěru, že nemá cenu znova reagovat. Tedy to neznámená, že jsem uznal Tvůj pohled.

Zareaguji tedy já a doplním tedy svůj příspěvek 5670 tak, aby bylo zřejmé, jak jsem to myslel:

Je možné (politicky průchodné), aby zahuštění na rychlou půlhodinu do Prahy pro Poděbrady a Nymburk bylo možné po trati 060?

Nějaké odebírání rychlíků z trati 231 v úseku Nymburk - Lysá - Praha jsem na mysli neměl, moc dobře vím o neprůchodnosti tohoto řešení [wink].
Neděle, 24. dubna 2016 - 15:21:05  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5684
Registrován: 4-2003
Mibl:Respekt k tomu na koho reaguje a respekt k sobě samému.

U Bramových příspěvků mnohdy postrádám obé.


Celkem slušně jsi mne vystihl - v posledních několika letech jsem musel potlačit respekt vůči sobě samému jen proto, abych některé záležitosti úspěšně vyřešil..... Projevuje se to asi i v mém písemném projevu, takže vlastně Ti mohu poděkovat za zpětnou vazbu [wink].
Neděle, 24. dubna 2016 - 15:57:55  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1437
Registrován: 11-2009
Je možné (politicky průchodné), aby zahuštění na rychlou půlhodinu do Prahy pro Poděbrady a Nymburk bylo možné po trati 060?

Nebyl by na tohle v Poříčanech už potřeba přesmyk?
Neděle, 24. dubna 2016 - 17:08:16  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2235
Registrován: 5-2002
Paul2no: Hlavně (aspoň částečná) dvoukolejka na té 060ce, pokud tedy tudy mají reálně jezdit náklady Nymburk - Praha.

Asynchron: Tato mapa se tvořila pro účely tzv. knihy VRT jako ukázka možné podoby sítě v nějakém řekněme "dnešekem vnímáno cílovém" stavu. Cílem bylo vymyslet nějaké aspoň trochu schůdné řešení trasy Praha - Wroclaw (jako součásti osy Mnichov - Praha - Varšava), která by se svými parametry ještě dala označit za součást sítě RS. Protože něco jako VRT "středem" někudy přes Jičín (stejně jako Vámi zmíněný Harrachov) je zjevný nesmysl, přicházely v úvahu dvě možné okliky: Přes Liberec a přes Hradec Králové. Nevím o tom, že by tohle někdy někdo dříve seriozně řešil, tak jsme se zabývali oběma a nakonec dospěli k názoru, že logičtější to je přes HK. Nicméně chtěli jsme zobrazit obě možnosti, neboť i ta trasa východně od Trutnova má svá úskalí a hlavně je to něco úplně nového, tak tam jako alternativa zůstal i ten Liberec. Pokud se nemýlím, tak to bylo zamýšleno jako LB - Frýdlant - Jindřichovice - do trati směr Jelenia Góra, asi okolím Mirsku. Je to ale opravdu jen "koncepční myšlenka" jak případně objet ty hory ještě přijatelnou oklikou, žádný konkrétní projekt.
Neděle, 24. dubna 2016 - 20:53:16  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1717
Registrován: 8-2007
Pardon, pánové, nerad ruším, ale už se ví, jaké změny nastanou od 12. června na trati 270? Jde mi o vlaky 4202, 3303, příj. 852 v Hranicích, 3325, 3813, 3307, 881, 821, 112, 113, 240 a 241. Díky moc.
Sbohem, Ťapino! Díky, žes tu byla... +5.6.2012
Neděle, 24. dubna 2016 - 22:02:10  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 35
Registrován: 12-2015
Pan Tomáš Záruba
Díky za vysvětlení. [ok]
Sedy52
Pondělí, 25. dubna 2016 - 07:54:11  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4
Registrován: 2-2010
Reakce na příspěvky T. Záruby a Brama – polemika byla širší, a když odhlédnu od společenské vložky na téma tykání, točila se jejich diskuse hlavně kolem spojení Praha – M. Boleslav resp. kudy a proč.

Trať kolem kbelského letiště: Zahloubení stávající trati pod úroveň rezervní přistávací plochy před prahem dráhy kbelského letiště je hloupost. Taková akce se (až na výjimky) nedělá u důležitějších letišť, než ve Kbelích, nebude se tedy realizovat nikdy ani tady. Přerušení stávající, zatím neelektrifikované trati, je problematická varianta řešení, nad kterou by snad někdo mohl uvažovat. Ale z provozního hlediska je to nesmysl. Na jedné straně ŽST Satalice, na druhé straně oblouk + vrchol stoupání od kbelské zastávky. Tudy reálná cesta nepovede.

Milovická spojka: tedy pomyslné pokračování stávající trati Lysá – Milovice je podle mně neprůchodné. Získáme jen další, možná i elektrizovanou lokálku. Protože ať z pohledu místní pochůzky, nebo jen když se podíváte do mapy, pak zjistíte, že terén a stávající infrastruktura zrovna ideální pro „lepší vedení trati“ není. Možní potenciální cestující, kteří by opodstatnili vznik rychlejší a kapacitnější trati také nebudou. Pro nákladní vlaky je přípojná trať, v pokračování z Lysé na Prahu, nezajímavá. Jediný přínos je bezúvraťové zapojení do trati na Děčín pro nákladní dopravu. Ale i tady je pak problém v délce trasy (přímo s přepřahem ve Všetatech x oklikou přes spojku ale s km navíc). Navíc se s obtížemi dnes realizuje zkapacitnění trati Nymburk – M. Boleslav město. V to snad nedoufáte, že pokud SŽDC sotva něco dokončí, tak hned kapacitu bude doplňovat a rozšiřovat (nutnost zdvoukolejnění pro úsek Čachovice – M. Boleslav). Nehledě k tomu, že optimalizace trati Lysá – Praha nepřinese zrychlení dopravy (návrhová rychlost optimalizace 80 až 120 km/hod a navíc se budou muset řešit kapacitní problémy uvedené trati a kompletní reorganizace provozu v ŽST Lysá n/L).

Takže v jaké zlepšení se může uvažovat pro zlepšení spojení Praha – M. Boleslav.

Osobně vidím jako nejpřínosnější v realizaci odbočky z VRT Praha – Ústí n/L – (DB). Ta má být hotova (podle mezinárodního závazku) do r. 2030. Z odb. Líbeznice po Neratovice stačí jednokolejná spojka. Dále v souběhu Neratovice – Všetaty – Byšice dvoukolejná vložka. Tato vložka by umožnila srovnat jednotlivé segmenty (Ex, R, Os a náklad) před stávajícími úseky a pokrýt i přepřahy mezi všetatskými tratěmi.

Úsek Byšice – M. Boleslav stačí jednokolejka rozdělená jen u Chotětova (k novostavbě tunelu pod vrchem Popluží) dlouhou výhybnou (resp. dvoukolejnou vložkou rozdělenou na více oddílů pro svazkový grafikon). Jednokolejný tunel pod Poplužím by byl zpětně zapojen do stávající trati v místě boleslavského zhlaví bývalé výhybny Stránov (ještě před stránovským viaduktem). Terén je relativně příznivý i pro konstrukci trati v návrhové rychlosti R42 pro rychlost do 200 km/hod (až po tunel). Od tunelu dále je stávající trať ve staré stopě (tedy 80-90 km/hod). Realizací dlouhé výhybny u Chotětova by byla zbytečná ŽST K. Vrutice.

Uvedené řešení by mohlo být i ekonomicky obhajitelné a dalo by se realizovat po částech, i za provozu, stejně jako u všech stávajících koridorových tratí.

Ad elektrifikace: už dnes existují návrhy na převedení trati Kolín – Všetaty – Děčín pod 25kV. Vzhledem k tomu že VRT Praha - Litoměřice - Ústí n/L pod jiným systémem nebude, tak pokud elektrifikovat: Líbeznice – M. Boleslav, pak jedině tímto střídavým systémem.
Sedy
snílek
Pondělí, 25. dubna 2016 - 09:13:18  
Neregistrovaný host
95.80.230.85
Jestli se mají utopit miliardy do železničního spojení Praha - Turnov, tak snad jen do nové trasy v souběhu s D10. Dále tunel Líšný - Jablonec a nová trať Jablonec - Liberce. Bohužel, pro finanční náročnost nerealizovatelné.
Pondělí, 25. dubna 2016 - 09:15:00  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5687
Registrován: 4-2003
Sedy52:Osobně vidím jako nejpřínosnější v realizaci odbočky z VRT Praha – Ústí n/L – (DB). Ta má být hotova (podle mezinárodního závazku) do r. 2030. Z odb. Líbeznice po Neratovice stačí jednokolejná spojka. Dále v souběhu Neratovice – Všetaty – Byšice dvoukolejná vložka. Tato vložka by umožnila srovnat jednotlivé segmenty (Ex, R, Os a náklad) před stávajícími úseky a pokrýt i přepřahy mezi všetatskými tratěmi.


Mne by se tohle velmi líbilo, jen neočekávám, že by se tohle dalo do roku 2030 zvládnout. Je na to pouhých 14 let. Termín 2040 bych viděl jako reálnější datum.

Ale co do té doby? A o milovické spojce se už řeční dvacet let. Takže místo řečnění už tu mohla třeba deset let být a plnit svojí funkci dalších dvacet pět let, než by se někdo rozhoupal k nějakému komplexnějšímu řešení.

Čas mezitím vesele utíká a spojení Prahy a (nejen) Liberce není ani ve stádiu snesitelně pomalé a tedy použitelné.

To je to, na co ve svých příspěvcích narážím [wink].
Pondělí, 25. dubna 2016 - 14:11:26  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5376
Registrován: 6-2005
Bram:
Jenže problém tohohle způsobu narážení je ten, že to torpéduje řešení Lysé a taktéž snad běžící zkapacitnění 071.

snílek:
Naznačené řešení mezi Prahou a MB není v rozporu s případnou budoucí novostavbou z Prahy po MB podél D10. T.Z. jasně psal, že se domnívá, že dvoustupňová realizace je jediná možnost, jak u NBS podél D10 snad jednou může vyjít CBA.
Indivisibiliter ac inseparabiliter
Jičíňák
Pondělí, 25. dubna 2016 - 14:58:14  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 20
Registrován: 4-2013
ad. Protože něco jako VRT "středem" někudy přes Jičín (stejně jako Vámi zmíněný Harrachov) je zjevný nesmysl, přicházely v úvahu dvě možné okliky ...

Šlo by pro lajka ten zjevný nesmysl (jako že asi fakt je) rozebrat? Jako oddechové téma. [happy]
Třeba se zastávkami Jičín + cca Vrchlabí (Trutnov předpokládám u obou variant).
- 30000 obyvatel plus okolí, část Krkonoš (versus 93000 Hradec)
- kratší o cca 10-20 % (?)
- výrazné zrychlení do oblastí, kde nekonkuruje dálnice ani železniční koridor.

(Tykání/vykání: dodržování vykání a jiných formalit nezaručuje, že dotyčný není buran / arogantní jedinec / zločinec / ... )
Pondělí, 25. dubna 2016 - 17:25:27  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 788
Registrován: 12-2007
Vážení, v neděli a dnes dopoledne jsem nebyl u počítače. Takže pokud se týká elektrizace železnice 070, pokud by bylo nutno ji řešit u vojenského letiště podjetím, tak se samozřejmě musí zvážit, kde by začínal rygol, který by ústil do tunelu, konečně by mohl začít někde mezi Čakovicemi a Kbely. No a kdyby železniční trať už byla u vojenského letiště dejme tomu o 10 metrů níže, tak pak by opravdu stálo za to zvážit, zda by se ten obrovský oblouk - Vysočany - odbočka Skály - Satalice - Kbely neměl zkrátit, třeba z 10 kilometrů na polovinu apod. To by bylo nutné tunelem. Samozřejmě sklonové poměry by musely umožnit běžné projetí tohoto tunelu všemi vlaky pro osobní přepravu a dále nákladními vlaky do určité hmotnosti. Pokud by nákladní vlaky přesahovaly tuto hmotnost, potom by asi byl nutný postrk, který by měl být uhrazen v určitém poměru jak SŽDC (slevou na dopravu), tak i dopravcem. Dopravce by si pak spočítal, zda je výhodné, aby použil nákladní vlak do hmotnosti umožňující projetí jenom s jedním hnacím vozidlem, anebo by se mu vyplatilo zaplatit částečně druhé hnací vozidlo. Nevidím v tom nic proti tržní ekonomice. Zkrácení trasy vlaků by se projevilo pozitivně zejména u vlaků s osobní přepravou, protože by se zkrátila doba jízdy, a pravděpodobně i u nákladní dopravy. Výhodou tohoto řešení je, že vzhledem k reliéfu terénu by bylo možné dobře zajíždět do tunelu na vysočanské straně. Jinak ale pořád si myslím, že nejjednodušší přímé a rychlé spojení do Mladé Boleslavi je milovickou spojkou z Milovic do Čachovic, která vede oblastí prakticky bez obytné zástavby a dále po zdvoukolejněné elektrizované trati do Mladé Boleslavi. Rozhodně bych se nevázal na případnou vysokorychlostní trať, která bude možná tak za 30 let, a rovněž se mi zdá nesmyslné vybudovat zcela novou trať podél dálnice D 10.
Pondělí, 25. dubna 2016 - 18:42:16  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5691
Registrován: 4-2003
Mibl:Jenže problém tohohle způsobu narážení je ten, že to torpéduje řešení Lysé a taktéž snad běžící zkapacitnění 071.


Uvažuje se o mimoúrovňovém rozpletu tratí do Prahy a Všetat od Nymburka v Lysé? Pokud ne, tak by pro odstranění kolizí s vlaky od Nymburka do Všetat stačilo toto:

https://mapy.cz/turisticka?mereni-vzdalenosti&x=14.8585569&y=50.1 929995&z=16&base=ophoto&rm=95NE3xYc4WgNe4GgOD2Fg8Sfkpg11D-g-1PKgW 1g8RgN0gpK60g3HJ9gdpCnglVfW1ggRfiggcKF0ggRONgfiW1gbdgR1gia


Pokud se uvažuje o mimoúrovňovém rozpletu do Prahy a Všetat od Nymburka v Lysé, tak by se pro úplné odstranění kolizí s vlaky od Nymburka do Všetat muselo udělat něco takového, přičemž vlaky jedoucí z Prahy na Milovice by pak křížily trasu vlakům Nymburk - Praha:

https://mapy.cz/turisticka?mereni-vzdalenosti&x=14.8567812&y=50.2 016154&z=14&base=ophoto&rm=956gfxYg5TA1fbdI0fOcW0fNhY0fZlgR0fcJgP 1fSVgP1e.S60fgQH1fUefk0fgyff0fmSfc06OfT1XqfIqgXNgpJfWWhQ1fhegY0N0 gV1Odgk1EUgj0CKga1f3FgW0Av-1FCG0KXeo0gR7fH1gQ-fT0UffQ0TCf20gPsf-0 Zlf38gSuBGWjfmNTT


Mohu Tebe (či kohokoliv jiného, je li obeznámen) požádat o sdělení toho, o čem se skutečně v Lysé uvažuje?

Děkuji [wink].
Pondělí, 25. dubna 2016 - 18:56:24  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 10910
Registrován: 8-2004
Bram, Wagon:
Ale co do té doby? A o milovické spojce se už řeční dvacet let. Takže místo řečnění už tu mohla třeba deset let být
Jinak ale pořád si myslím, že nejjednodušší přímé a rychlé spojení do Mladé Boleslavi je milovickou spojkou z Milovic do Čachovic, která vede oblastí prakticky bez obytné zástavby a dále po zdvoukolejněné elektrizované trati do Mladé Boleslavi.

Akorát oba dva stále s klidem zanedbáváte kapacitu Lysá - Praha (krom dalších záležitostí, z nichž některé jsem již naznačil).

Sedy52:
optimalizace trati Lysá – Praha nepřinese zrychlení dopravy (návrhová rychlost optimalizace 80 až 120 km/hod
To jste vyčetl v kávové sedlině nebo Vám to pošeptala černá kočka?
"... a protože dobrých zpráv je čím dál tím míň, je třeba špatným zprávám dávat úsměvná hesla." (S tebou mě baví svět)
"Proti hlouposti se bojovat musí, ale vyhrát se nedá." (Jan Werich)
Pondělí, 25. dubna 2016 - 19:02:01  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 10911
Registrován: 8-2004
Bram:
Vy a Vám podobní akorát tak maximálně pomůžou tomu, že se Lysá zařadí po bok Boleslavi a dalších v kategorii "stiženo vekou vizí". Takže ve jménu vymýšlen rozpletů bude asi navždy pro milovické vlaky kolize na čelákovickém zhlaví (stejně jako v Boleslavi se bude navždy jezdit do lidí).[crazy]
"... a protože dobrých zpráv je čím dál tím míň, je třeba špatným zprávám dávat úsměvná hesla." (S tebou mě baví svět)
"Proti hlouposti se bojovat musí, ale vyhrát se nedá." (Jan Werich)
Pondělí, 25. dubna 2016 - 19:40:52  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5377
Registrován: 6-2005
Bram (+Hroch):
Obeznámen nejsem (tedy ne nad rámec toho, co zde někde na k-reportu před časem zmínil K.A.F.), ale ono je mnohdy dobrý se posadit a položit si základní otázky: Kdo jsem? O co usiluju? Proč se o to snažím? Jaký mám reálný možnosti projednání a jaký mám možnosti finanční? Pak bych se taky porozhlídnul, co se udělalo nebo co naopak mohu snahou o nějaké řešení "někde nějak" poškodit a shodit ze stoly v poměrně pokročilé fázi přípravy.

Ještě k tomu OT:
ad Jičíňák:
Tykání/vykání: dodržování vykání a jiných formalit nezaručuje, že dotyčný není buran / arogantní jedinec / zločinec / ...
Zase je vyžadování těch "formalit" dobrej způsob, jak si takový lidi držet od těla a aspoň tak jim naznačit, že může být něco špatně.

ad Bram:
Myslím si, že jsi to udělat nemusel. To, že jsi se rozhodl potlačit respekt k sobě mohla být v nějaké situaci jednodušší varianta, ale rozhodně ne jediná možná. Tím bych to ale uzavřel.
Indivisibiliter ac inseparabiliter
Sedy52
Úterý, 26. dubna 2016 - 07:26:10  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5
Registrován: 2-2010
Ad Bram, 5687:
Pomalé, ale bohužel odrážecí skutečnost a dobu ve které se nalézáme. O projektování dopravních staveb možná nějaké tušení máte. Na webech (SŽDC, Metroprojektu, MD,…), ve spousta časopisech s železničářskou tématikou (ŽM, Dráha, Silnice- železnice,…) se lze také něco dočíst. Takže asi víte jaké možnosti plánování dopravních staveb má a co vůbec, než se kopne do země, je zapotřebí udělat. Jsem dalek upřednostňovat jakoukoli variantu zlepšení dopravního spojení na sever republiky.

Ale jsem také realista a vím, že novou lokálku (Milovice – Čachovice) nikdo nebude prosazovat, plánovat, kreslit a realizovat, pokud nebude donucen provozními okolnostmi. Když se podíváte na list grafikonu a vidíte hustou změť čar, kterou ještě chcete zhustit (list 524 0-12, 524 12-24). A znáte dopravní a technickou infrastrukturu stanice Lysá n/L a možnosti přilehlých tratí, jste trochu obeznámen s hospodářskými možnostmi dané oblasti, pak vám z toho vyjde stejně jako projektantům, že by to bylo sice hezké, ale málo přínosné. A o peníze tady jde především. Proto v plánech MD se tato stavba do roku 2020 zatím není (a asi nebude ani v tom příštím). Že je ve výhledu to moc neznamená.

Co si však dokážu představit, že když někdo v této zemi přijme nějaký mezinárodní závazek a je podpořen jiným státem, ten by se do příštího výhledu dostat mohl včetně pár km odbočky do Neratovic.

Ad Mibl, 5376:
Rozhodně nechci torpédovat jakoukoli železniční stavbu, včetně Lysé nad Labem nebo snad zpochybnit zkapacitnění 071. Ale uvažte, kdyby to jen trochu ekonomicky vycházelo, myslíte si, že by se začaly realizovat současné přestavby téměř všech stanic na této trati v současné podobě? Že by někdo investoval peníze do nové výhybny Bezděčín?

Zkuste si představit, co všechno by se muselo změnit, aby R42 mohla být vedena podle stávající D10. Zkuste porovnat možnost získání pozemků podél stávající dálnice a jako náhled vezměte v potaz případ pí. Havránkové na D11/R35 nebo diskuse kolem R35 při průchodu komunikace ČR. A co vám vyjde?

Ad Bram, 5691:
Tím obloukem byste si moc nepomohl. Ano ulevil byste Lysé. Ale co dál. 20párů OS Milovice (některé z toho skrz do MB???). Ale pro R vrstvu v relaci Pha – MB – Lbc by byl zisk cca do 15 minut a to je málo. To Vám „Příšovická spojka“ dá větší časovou úsporu a bude asi i lacinější.

Náklad má být v souvislosti s reorganizací provozu mezi MB a Nymburkem organizován jinak (neřazené vozy ze Škodovky do Nymburka, Nymburk řazení do ucelených vlaků v rámci EU). A návoz prázdných souprav zpět se řídí výběrem vozů dle potřeb Škodovky a organizovanou přístavbou podle plánů nakládky. Vůbec to nemusí být až do MB. Vozy končí v deponii nebo různě odstavené (od Byšic po Turnov) až do potřeby nakládky. Nenakládá se do vozů ČDC, ale do vozů soukromých nebo pronajatých ty tvoří 60 – 70% objemu (viz ročenky a časopisy).

Ale mám nápad, zkuste zrealizovat a obnovit provoz letiště Milovice nebo na stejné ploše vybudovat kontejnerový terminál s celostátní působností navázaný na EU. Možná byste měl šance pak něco jako milovickou spojku prosadit. Konec konců Praha – Ruzyně chce budovat novou přistávací dráhu. Nebo v Praze na Žižkově zrušili KT. Třeba by se vám něco mohlo podařit v Milovicích prosadit.

Ad Hroch, 10910:
Možná ne, i když černou čtyřnohou kočku mám. Ale tu trať mám projetou a můžu Vás ujistit, že důkladně. Znám problematická místa (Vysočany – H.Počernice, Mstětice, Záluží – Čelákovice) a vím, že reálně se nad uvedenou hranici 120 dá rychlost zvýšit jen na třech kratších úsecích. A vůbec dynamika současného 8 vozového rychlíku R Pha – HK je pro protrasování vlaku počítána úplně jinak než uvádějí rychlostníky podle trati, ať už stávající nebo té optimalizované.

Znovu uvádím, nejsem snílek a po 45 letech u drah jen realista.
Sedy
Úterý, 26. dubna 2016 - 10:01:41  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 790
Registrován: 12-2007
Sedy52: Hezké čtení, ale co byste navrhoval Vy, aby se zlepšilo železniční dopravní spojení Prahy s Mladou Boleslaví, případně až s Libercem? Anebo železniční dopravní odborníci na to spojení už rezignovali?
Úterý, 26. dubna 2016 - 10:05:33  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 791
Registrován: 12-2007
Sedy: Ještě dodám, že si nedělám iluze, že by se vysokorychlostní tratě začaly stavět dříve než tak za 30 let. Už např. kvůli výkupu pozemků, často i staveb, finančních nákladů, problémů s posuzováním vlivů na životní prostředí apod. Takže uvažovat s modernizací spojení až za 30 let, je poměrně dost na dlouhé lokte.
Úterý, 26. dubna 2016 - 11:33:03  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 10301
Registrován: 5-2004
A u ty Mýlovický spojky uvažujete i s detailem jako je nejspíš alespoň trojkolejka Lysá - Praha? Aby se totiž nějaká rychlá vrstva od Liberce vůbec ve špičce vešla do 15 minut intervalu eska. Protože mi nějak není jasnej účel zrychlení trati do Liberce v módu "do Lysý rovnoběžně s eskem". Přičemž těžko projde předjíždění někde po cestě a při vyjetí 3 min před S2 z Vysočan a dojetí do Lysý 3 min za předchozím jsem rychlejší o celejch 9 minut...

Mimoto vám asi poněkud nevyjde vazba v Lysý od R z Oustí co je dnes ve Všetatech aneb krom spojky to znamená dost překopávat současný systém.

Jelikož Liberec jako takovej je stejně z pohledu vlaku okrajovaj protože dálnice a vlak tam může nabídnout "akceptovatelnější alternativu", bylo by asi lepší se věnovat celýmu spádovýmu území "od Dox přes Tanvald po Semily a Paku". A tam už to spíš vidím na zkulturnění 070, jejíž trasování není nijak pomalý a leckde by se dalo upravit na 100-120. Spolu s alespoň částečnou dvoukolejkou (potřebnou i pro esko) by se dalo dojet z centra Prahy do Boleslavi pod hodinu a do Turnova za 1:15. A to už zajímavý je.

A když už by se něco někdy dělo i s tratí Turnov - Liberec, tak by asi stejně místo šplhu do Jeřmanic byla řeč o tunelu. A ten by byl v tom případě zajímavej do Jablonce...
Vláďa42
Úterý, 26. dubna 2016 - 12:46:05  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 681
Registrován: 9-2009
Wagon: a přesto toto je ono. VRT se budou stavět za 30 let už minimálně 30 let.

Myšlenka řešit MB a Liberec odbočkou z VRT sever se řeší Lysá+Milovice, kde bude (rostoucí) velmi silná příměstská. Prostě jet až do Lysé rovnoběžně s eskem je zabití "5. koridoru", postavit dvě další koleje, to už je rovnou lepší vymyslet něco jiného.

Zkuste si představit, co všechno by se muselo změnit, aby R42 mohla být vedena podle stávající D10. Zkuste porovnat možnost získání pozemků podél stávající dálnice a jako náhled vezměte v potaz případ pí. Havránkové na D11/R35 nebo diskuse kolem R35 při průchodu komunikace ČR. A co vám vyjde?

Znovu: pořád se to hází na Havránkovou, ekoteroristy... zkusme to začít házet na ty, co za to mohou doopravdy.

Bohužel zde za 25 let nevznikla jediná koncepce, která by řešila dopravu jako celek. Když už tu vzniknou takové věci jako malůvka od CEDOPu, tak jsou to magoři, fantastové a snílci. Nojo, ale jak jinak? Musíme si říct co chceme. Jinak budeme neustále tam kde jsme. Nic nebude pořádně a bude se postupovat Hroším tempem malých krůčků v mezích zákona. Hlavně aby to nestálo moc peněz, nebyl problém s projednáním a nikoho to moc nepopouzelo. Takhle se to ale opravdu nedělá. Vemte si Rakousko... jo a historky o penězích prosím ne...

(Příspěvek byl editován uživatelem Vláďa42.)
Sedy52
Úterý, 26. dubna 2016 - 13:54:43  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 6
Registrován: 2-2010
Ad Wagon, 790-1:
Asi Vás trochu zklamu, já nejsem v tomto směru optimista a přiznám se, že na liniovou stavbu typu nějakého 5. koridoru, jsem rezignoval již dříve než vy. Můj táta říkával, „Než se vrátíš z těch železničních škol, už budeme jezdit do Prahy s elektrikama…“. Táta už za kontrolér mašiny nikdy nevsedne a můj čas se pomalu také naplňuje, škole i zaměstnání jsem už dal také vale. Vlaků z a na sever jezdí čím dál míň. Doly, lomy na štěrk (s výjimkou sklářských písků), elektrárny, velké podniky (s ojedinělými výjimkami), v našem kraji nejsou. Snadnému styku s cizinou nám brání sice nevysoké, ale přeci jen hory. EU koridory nás obcházejí. Kde chcete brát optimismus?

Přesto ve VRT (ve vybraných směrech), stále ještě, věřím. Neboť co jiného než přeprava osob ve směru „Sever – centrum“ může VHD a jmenovitě železnici na Severu podpořit? Na stát už se moc spoléhat nedá a privát, ten málo pružnou železnici bude podporovat jen tehdy, pokud mu to ponese. Takže, pokud se v naší oblasti něco změní, pak to bude hlavně jen díky dílčím projektům a modernizacím stávající sítě vyvolaných spíše chátráním stávající infrastruktury nebo stavbám navazujícím bezprostředně na nadřazené projekty.

Narážíte-li na mé sny železničáře, pak ty se příliš neliší od řady návrhů mých kolegů dřívějších i dnešních „šotoušů“. Pro Vámi uvedený úsek Praha – M. Boleslav jsem je uvedl o pár příspěvků výše a nebudu se tedy opakovat. Snad jen bych ještě doplnil spojky Ovčáry – Tišice (směr Neratovice) a Byšice – Vavřineč (směr Mělník). A to jen pro nákladní a odklonovou (mimořádnou) osobní vozbu. Jedním směrem je Spolana a Kralupy. Druhým se vozí písky do Teplic a zátěž pro M.Boleslav (zatím v obou případech přepřah Všetaty).

Zbývá tedy úsek M. Boleslav - Liberec s krátkou odbočkou do Turnova. Triangl na MB-město. Zdvoukolejnění, narovnání a jeden tunel v úseku k odbočce Bakov-město (viz 5. koridor), Příšovicko – radimovická spojka s napojením před Sychrovským tunelem. Vhodný by byl i triangl s touto spojkou, s novým napojením do uvažované trati v rychlejší stopě z Turnova (zmizela by esíčka u Doubí). Dvoukolejka Radimovice – Hodkovice n/M. Nová trať z Hodkovic n/M s napojení za obloukem u obce Dlouhý Most a jedním vrcholovým tunelem. A samozřejmě závislá trakce, včetně odbočky M. Boleslav město – Nymburk.

To, co jsem naznačil, je tak mnoho, co by se muselo, že za mého života dál než k částečné realizaci, např. v podobě přípojky z Líbeznice do Neratovic, asi nedojde. Ale abych Vám nebral všechen optimismus, jedna cesta tu snad přeci jen je: realizovat část potřebného po částech (např. narovnání některých oblouků, ETCS, GSM-R, částečná zdvoukolejnění), v rámci obnov infrastruktury, podobně jako dnes Moravané navrhují dílčí realizace při obnově tratí (Zlínka, Oloumouc – Uničov – Šumperk, Boskovická spojka,…). To vše bude na Vás mladších. Nemyslím však, že trs K-report to prosadíte.
Sedy
Viribus Unitis
Úterý, 26. dubna 2016 - 14:23:23  
Neregistrovaný host
89.111.99.35
VRT se naštěstí nebudou stavět žádné. Němec nemá zájem a tím je vše dané.

Poslední nově postavená trať (no ano, ta výborná trať na letiště Mošnov) všem úředníkům otevřela oči. Zprasené koridory zase na MD a hlavně na MF vyvolaly značnou nelibost politické věrchušky: moc peněz do něčeho, co politikům přineslo málo do stranických (a vlastních) kapes.

Takže, šotoušci, zapomeňte. A buďte rádi za akce typu Mšenky. Nové šíny prostě plevelit stát nebudou. [nene][kladivo][ok]
Úterý, 26. dubna 2016 - 14:29:36  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5378
Registrován: 6-2005
Děkujeme, žes' nás přišel poučit. [lol]
Indivisibiliter ac inseparabiliter
Úterý, 26. dubna 2016 - 15:43:49  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5694
Registrován: 4-2003
Mibl:Myslím si, že jsi to udělat nemusel. To, že jsi se rozhodl potlačit respekt k sobě mohla být v nějaké situaci jednodušší varianta, ale rozhodně ne jediná možná. Tím bych to ale uzavřel.

Myslel jsem si původně, že když Ti odpovím mailem, bude to tak lepší. Ale vzhledem k tomu, že se jednalo o kontakt s osobami činnými v politice, tak to bude možná zajímat třeba více lidí. Obecně lze říci, že politici slíbí komukoliv cokoliv, pokud je to nestojí více, než nějaké proslovy, které jsou ale schopni ihned popřít. Jde li však o situaci, kde se jedná o nějakou finanční transakci, která se dotýká jich samotných (tedy ne financí státu), nastává docela slušné peklo, komplikované navíc tím, že protistrana má mezi sebou i lidi s právním vzděláním. Dohody zásadně neplatí, nebo platí jen v tom duchu, který si oni vymíní. Ač všechno raději platil (přičemž to nebylo spravedlivé, ale pro úspěšné uzavření celé záležitosti akorát naprosto nutné) subjekt, který jsem zastupoval, tak přesto dochází ze strany zmíněných osob činných v politice k velmi divnému jednání: Kladou si další podmínky, aby jejich odpovědnost se limitně blížila nule, aby za vše odpovídal a ručil subjekt, který jsem zastupoval. Po nejednom důrazném připomenutí politikům, že nejsou v pozici, kdy si budou diktovat další předem nedohodnuté podmínky, následovaly jejich další ostré výpady plné výhružek rázně utlumených vždy mým zásahem. Já z takových jednání odcházel psychicky naprosto vyždímaný, kdežto protistrana byla naprosto v klidu. Pro ně šlo patrně o zcela standardní postupy při jednání, pro mne však nikoliv.

Měl li bych v těchto chvílích k sobě respekt, tak jednání s takovými lidmi ihned ukončím. Místo toho jsem v tom pokračoval a užil si nejednu noc, kdy jsem z toho nespal. Mohu jen tiše doufat, že se to na mne nijak zdravotně nepodepsalo.....

Tento kontakt s politiky v malém mi stačil a doufám, že v životě už nikdy více nic takového nezažiju...........


Není nad to se věnovat akademickým diskusím s dopravní či technickou tematikou a v práci řešit věcně zejména technické a organizační problémy [wink].

(Příspěvek byl editován uživatelem Bram.)
Mladějov
Úterý, 26. dubna 2016 - 19:49:06  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8155
Registrován: 3-2007
Bram 5694: Jo, tak to (bohužel) je. Výstižně to lze nazvat zazmrdováním společnosti a kdybych měl dát příměr že železnice, tak těch "brzdičů" pořád narůstá, jak narůstá úředníků, podúředníků a podrtžtašků a mohutní personálně státní správa a spolu s alibismem "udělejte na všechno komisi", populismem politiků a "my to zařídíme" vede k tomu, že stavět jakoukoli liniovou stavbu je stále těžší, pro politiky nepopulárnější, a tak se utápějí peníze v hloupostech, na které ovšem lidi slyší (Postavme Mšenku,dyť je taková krásná..nelida by nám to nepřál [wink])místo např. rychlejší zkapacitňování infrastruktury (koukněte se někdy třeba na mapku SŽDC, kolik nákladů projede denně na 220,190, 170 a třeba pravobřežce či ÚnO-Třebová, docela tristní nepoměr)) a to se týká i silnic, sítí třeba vodovodních, kanalizačních a dalších.

Takže buďte rádi, že se VŮBEC ještě něco nového staví a jestli se třeba v Praze dostaví trasa D či obchvat města, jinde dálnice a koridory , obchvaty měst a podaří se někdy dotáhnout kvalitou okresních silnic třeba Německo či Rakousko, tak aspoň to.

Politika - no prostě jsou lidé, které baví se hádat s lidmi, dokazovat svou moc, manipulovat..kdo tohle uměl perfektně, byl třeba Standa Gross. Technologie moci.
Úterý, 26. dubna 2016 - 20:10:54  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5182
Registrován: 8-2006
Ta návrhová rychlost 80-120 km/hod. u relace Lysá - Praha je fakt? Protože třeba u přeložky Čelákovice - Mstětice bych čekal rychlost 130-140 km/hod. a dál na Zeleneč by to snad mohlo jít taky.
Úterý, 26. dubna 2016 - 20:50:59  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5379
Registrován: 6-2005
Mladějov:
To máte na jednu stranu pravdu. Na stranu druhou platí to, že lidi s Vámi jednají tak, jak jim dovolíte. Pokud nerespektujete sám sebe, tak tací, které jste zmínil, nerespektují Vás. A pak je houby platný si hrát na něco na co nemám (být namrachovanej) nebo se naopak zcela nesmyslně tlačit do submisivní polohy a myslet si, že tím úspěju výrazně lépe/snáze. Bez jakékoliv zkušenosti si troufnu s klidem tvrdit, že toto bude nepochybně platit i pro zaměstnance ŘSD/SŽDC a podobu jejich komunikace s "okolím" při projednávání liniových staveb.
Indivisibiliter ac inseparabiliter
Úterý, 26. dubna 2016 - 20:53:06  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 244
Registrován: 5-2013
čelakovičan: Ta návrhová rychlost 80-120 km/hod. u relace Lysá - Praha je fakt?
Není, k oběma číslům je třeba přičíst dvacítku.
Úterý, 26. dubna 2016 - 21:45:57  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5183
Registrován: 8-2006
Díky.[happy]
Úterý, 26. dubna 2016 - 22:03:43  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2028
Registrován: 8-2010
VRT se naštěstí nebudou stavět žádné

Naštěstí o tom co se (ne)bude stavět nerozhodují Boblickové [happy] To by pak ta železnice šla rychle do [zadnice]

Ono bohatě stačí když si Boblick hraje s autobusy [proud]
valím bulvy
Středa, 27. dubna 2016 - 09:23:28  
Neregistrovaný host
89.190.90.178
Zas ňáký exy
odkaz
Středa, 27. dubna 2016 - 10:34:58  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 795
Registrován: 12-2007
valím bulvy: A je také někde uveden návrh Ex 1, myslím z Prahy do Ostravy?
Středa, 27. dubna 2016 - 11:02:42  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 12640
Registrován: 10-2004
Wagon: Jde o návrh dotovaných vlaků, do čehož Ex1 nespadá, a proto tam zřejmě není.
Radekedar
Středa, 27. dubna 2016 - 11:19:05  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2124
Registrován: 6-2008
Jak je na ŽelPage uvedeno, jedná se o koncept objednávky Ministerstva dopravy. Linka Ex 1 je komerčním produktem ČD. Rovněž nejsou zveřejněny návrhy JŘ linek Pardubice–Liberec a Plzeň–Most, a to nejspíš kvůli tomu, že jsou „na jinou smlouvu“.
www.atlasvozu.cz
Středa, 27. dubna 2016 - 11:53:43  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2236
Registrován: 5-2002
Především upozorňuji, viz zde v komentáři, že zatím nevíme, zda MF skutečně přiklepne nutný související balíček. Tedy aspoň já to nevím. Je k tomu sice nějaké dřívější vládní usnesení, ale známe to...
Bkp
Středa, 27. dubna 2016 - 14:43:02  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7342
Registrován: 8-2003
...a jestli budou všechny potřebné lokomotivy...
Slepeckou holí se golf nedá hrát!
Středa, 27. dubna 2016 - 14:44:06  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2237
Registrován: 5-2002
Radekedar: Tak ta Ex 1 by mě taky zajímala, a to silně. Zvlášť, pokud by třeba měla převzít vztah Praha - Žilina, ale taky ve vztahu k hodinovému intervalu Praha - Zábřeh. Ale tam koncem zimy ještě tabulky nebyly (minimálně jsem ji nedostal) ani za ten objednávaný slezský úsek, asi se to nějak dlouho řešilo. A žádat o to teď už nemá smysl, než bychom to dostali, tak bude skoro venku Návrh, který je daleko přesnější.
Středa, 27. dubna 2016 - 15:14:15  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 797
Registrován: 12-2007
Někde jsem četl, že někdo, už si nepamatuji kdo, zakázal, aby České dráhy vedly expresy do Vsetína a také snad ve směru do Otrokovic. V takovém případě by asi bylo vhodné, kdyby všechny expresy ve směru na Olomouc vedly v hodinových intervalech přes Ostravu do Žiliny nebo do Polska, a dále by se střídaly ve dvouhodinových intervalech rychlíky do Horní Lidče a Luhačovic.
Žirafa
Středa, 27. dubna 2016 - 15:53:35  
Neregistrovaný host
193.85.233.102
ATT Wagon: To nebyl někdo, byli to dva a jmenovali se Radim Jančura a Leoš Novotný [rofl][lol][proud]
Středa, 27. dubna 2016 - 17:17:46  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 798
Registrován: 12-2007
Žirafa: No právě, myslím, že oba soukromníci prosadili, že expresy nemohou vést ve směru na Otrokovice nebo Vsetín. Proto si myslím, že návrh spojení uvedený na ŽelPage to ještě nerespektuje.
Středa, 27. dubna 2016 - 17:29:54  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5385
Registrován: 6-2005
Wagon:
Tak nevím, buď (1) trpíte halucinacemi, nebo (2) pánům R.J. a L.N. připisujete nadpřirozené schopnosti (démonizujete je) nebo (3) (a to je asi nejpravděpodobnější) čtete půlku a druhou si domyslíte. [happy]
Indivisibiliter ac inseparabiliter
Středa, 27. dubna 2016 - 18:05:19  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 35
Registrován: 5-2007
Tady posílám celý návrh všech rychlíkových linek.
http://www.zelpage.cz/attachments/MD2017.pdf
Středa, 27. dubna 2016 - 18:27:16  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5695
Registrován: 4-2003
Mibl:To máte na jednu stranu pravdu. Na stranu druhou platí to, že lidi s Vámi jednají tak, jak jim dovolíte. Pokud nerespektujete sám sebe, tak tací, které jste zmínil, nerespektují Vás. A pak je houby platný si hrát na něco na co nemám (být namrachovanej) nebo se naopak zcela nesmyslně tlačit do submisivní polohy a myslet si, že tím úspěju výrazně lépe/snáze. Bez jakékoliv zkušenosti si troufnu s klidem tvrdit, že toto bude nepochybně platit i pro zaměstnance ŘSD/SŽDC a podobu jejich komunikace s "okolím" při projednávání liniových staveb.


Mible, lidé o kterých se zmiňuji, nerespektují to, že jim něco nedovolím JEDNOU, že jim nastavím nějakou hranici, za kterou nesmí a kterou by normální jedinec respektoval. Oni to zkusí během jednání ZNOVU a pokusy následují během každého dalšího jednání. Nerespektují, že jim něco nebylo jednou dovoleno a že byli tvrdě umravněni za překročení jisté hranice. Jim je to prostě úplně jedno, jsou splachovací a zkouší to pořád. A právě neustálé odrážení jejich pokusů je naprosto vyčerpávající. Navíc pokusy přicházejí v nečekaný okamžik a z různých stran. Kdo nezažil osobně, neuvěří [wink].

Přesně jak říká Mladějov - jde o velké zazmrdování celé společnosti [crazy].
Středa, 27. dubna 2016 - 18:39:59  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1420
Registrován: 4-2003
Ondra135: zajímavé pár postřehů:

- v návrhu se nepočítá s pendoliny mezi Chebem a Plzní v závazku veřejné služby ani se zavedením rychlé vrstvy mezi Plzní a Prahou

- počítá se s rychlou vrstvou mezi Prahou a Českými Budějovicemi v intervalu 1-2 hodiny vedle hodinového intervalu pomalé vrstvy
Radekedar
Středa, 27. dubna 2016 - 18:58:57  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2125
Registrován: 6-2008
ani se zavedením rychlé vrstvy mezi Plzní a Prahou
není hotový tunel, tedy expresy zatím nebudou
www.atlasvozu.cz
Středa, 27. dubna 2016 - 18:59:35  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 799
Registrován: 12-2007
Mibl: Možná, že jsem opravdu podlehl domněnce, že snad Úřad pro hospodářskou soutěž anebo někdo jiný zakázal expresy ve směru do Otrokovic nebo do Vsetína. Je to asi měsíc, něco o tom bylo v médiích, ale už si výsledek moc nepamatuji.
Středa, 27. dubna 2016 - 19:04:57  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 800
Registrován: 12-2007
Mibl: Tak se to týká jenom expresů ve směru do Otrokovic: http://zlin.idnes.cz/stat-zmeni-expresy-ze-zlina-do-prahy-na-rych liky-f6d-/zlin-zpravy.aspx?c=A160419_2240271_zlin-zpravy_ras
Středa, 27. dubna 2016 - 19:32:23  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5696
Registrován: 4-2003
Koukal jsem na návrh rychlíků na Zelpage a docela bych se přimlouval za to, aby VŠECHNY rychlíky Kolín - Lysá - Ústí nad Labem byly vedeny až do stanice Ústí nad Labem hlavní nádraží (a byly tam i výchozí) a nekončily na západě, tj. aby končily a vycházely v uživatelsky daleko přívětivější stanici v centru města. Je ale otázka, zda je to technologicky u všech těchto vlaků vůbec možné. Zatím je tam navrženo ukončení jen jednoho nejpozdějšího vlaku od Kolína, přičemž žádný tam není výchozí.......

(Příspěvek byl editován uživatelem Bram.)
Středa, 27. dubna 2016 - 19:54:49  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5388
Registrován: 6-2005
Bram:
lidé o kterých se zmiňuji, nerespektují to, že jim něco nedovolím JEDNOU, že jim nastavím nějakou hranici, za kterou nesmí a kterou by normální jedinec respektoval. Oni to zkusí během jednání ZNOVU a pokusy následují během každého dalšího jednání. Nerespektují, že jim něco nebylo jednou dovoleno a že byli tvrdě umravněni za překročení jisté hranice. Jim je to prostě úplně jedno, jsou splachovací a zkouší to pořád. A právě neustálé odrážení jejich pokusů je naprosto vyčerpávající.

Děkuji za naprosto ukázkový popis Tvého chování na k-reportu v posledních několika měsících. Několikrát Tě zkoušel umravnit Hajnej, mnozí Tě označili za "namachrovanýho Brama", já Tě zhurvajzoval a nakonec se do Tebe se slovy "dělám to nerad" pustil i Mladějov. Asi ses' s takovejma lidma nepotkal v reálným životě jen tak náhodou, ale z důvodu toho, aby sis' na vlastní kůži zkusil, jak se chováš k ostatním a jak moc je to příjemné.

Wagon:
A ten Vámi zmíněná "zákaz" tam vidíte kde?
Indivisibiliter ac inseparabiliter
Středa, 27. dubna 2016 - 20:22:16  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 801
Registrován: 12-2007
Mibl: Myslím, že to rozhodnutí Ministerstva dopravy zrušit expresy ve směru do Otrokovic nepřišlo samo od sebe. Omlouvám se, ale domníval jsem se, že to bylo na nátlak obou soukromých dopravců, jejichž některé vlaky směřují z Prahy do Starého Města u Uherského Hradiště.
Středa, 27. dubna 2016 - 20:23:20  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2022
Registrován: 5-2002
Ačkoliv jsem napsal, že Bram je u mne v ignoru, tohle mi nedá.

lidé o kterých se zmiňuji, nerespektují to, že jim něco nedovolím JEDNOU, že jim nastavím nějakou hranici, za kterou nesmí a kterou by normální jedinec respektoval.

jde o velké zazmrdování celé společnosti


Tak teď jste si naběhl Brame. A na vás to neplatí? Nebo jste nadčlověk? Nejméně třikrát jsem vás přátelskou formou upozornil, že si spolu netykáme. Zřejmě nejste normální jedinec ale jeden z těch z...ů.
Středa, 27. dubna 2016 - 20:24:05  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5389
Registrován: 6-2005
Wagon: Tak příště více faktů a méně domněnek!
Indivisibiliter ac inseparabiliter
Středa, 27. dubna 2016 - 20:30:41  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2036
Registrován: 8-2010
Wagon: Ono to nakonec může být úplně naopak. Za cenu zpomalení těch dvou dnešních EC\IC o nějakých 10 minut a zrychlení současných luhačovických R (a nasazení nějakých lepší vozů) se tyto dnešní humusrychlíky stanou více konkurenceschopné a použitelné třeba pro cestu z Otrokovic do Prahy bez přestupu (dnes se v Olomouci přestupuje třeba do Pendolina). A ty jezdí narozdíl od Šohaje a Zlínského Expressu v taktu po celý den.

Takže z dlouhodobého hlediska to může soukromníky naopak poškodit.
Středa, 27. dubna 2016 - 20:58:09  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 990
Registrován: 4-2004
Tomáš Záruba:
Přečetl jsem si váš komentář na CEDOPu a většinou musím souhlasit. Zajímala by mě ale jedna věc. Píšete:

Mezi Prahou a Tanvaldem resp. Turnovem na lince R 23 nadále přetrvává snaha o tradiční směrovou dvojvazbu v Mladé Boleslavi resp. Bakově n. J. Toto a další specifika této linky, jako třeba nasazovaná vozidla, dle názoru CEDOP přímo křičí po změně. S trochou nadsázky lze stávající koncept pojmenovat jako snahu nedopustit, aby se projevily v zásadě solidní parametry Turnovsko-kralupsko-pražské dráhy.

Ano, tak nějak to je, ale co tedy navrhujete? (Pokud tedy vycházíme ze současné infrastruktury, resp. úprav proveditelných a vozidel poříditelných řekněme do dvou let.) Rozvázat tuto dvojvazbu? A který směr upřednostnit? Turnov – Nymburk (předpokládám), nebo naopak Praha – ČL? Jak potom řešit zbylé směry? Osobáky v těsném závěsu za R? (Neuvažuji-li na některém z úseků hodinový takt, nejspíš Praha – MB (– Bakov), bez spolupráce SČK zřejmě nemožné). A zrušit křižování v Neratovicích?
Středa, 27. dubna 2016 - 21:18:19  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 12643
Registrován: 10-2004
Honza7887: A v některých případech si taky pěkně naběhnout. Dneska je možné se dostat do Luhačovic z Prahy s příjezdem 9:37. Dneska si MD vymyslelo nový model a na první vlak do Luhačovic se nedá přestoupit, o čtvrt hodiny v Olomouci ujede, takže příjezd o 100 minut později (11:18).

Wałbrzych: Tak jsem nepochopil, jak to Tomáš myslel. Nicméně při zrušení možnosti oboustranně přestoupit se obávám, že dojde k úbytku cestujících na těch rychlích. Myslím si, že by mělo být v silách současné infrastruktrury po nějakých dílčích úpravách (Bakov) by měly být Tanvaldy schopné vzájemné křižování v Loukově a Rumburky na odhlášku z Boleslavi stíhat dnešní křížování (symetricky zpět). Bohužel ve zrychlění dostupnosti do Tanvaldu překaží R Pardubice Liberec.
Středa, 27. dubna 2016 - 21:19:15  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 10913
Registrován: 8-2004
ad Walbrzych:
snahu nedopustit, aby se projevily v zásadě solidní parametry Turnovsko-kralupsko-pražské dráhy.
Tou jsou zase žvásty. Já mám z návrhu pocit, že se (společně s dílčími opatřeními na straně infrastruktury) snad konečně povede trochu stabilizovat celou tu oblast trpící notorickými zpožděními.

Rozvázat tuto dvojvazbu? A který směr upřednostnit? Turnov – Nymburk (předpokládám), nebo naopak Praha – ČL?
To by mne také dost zajímalo.

k návrhu:
Předběžně dávám [ok] za R23.
A jsem zvědav, zda se někdy dočkáme také zacelení těch různých vypadávek typu nejede v neděli ráno; nejede v sobotu večer; nejede jeden pár v poledne, ...

(Příspěvek byl editován uživatelem Hroch.)
"... a protože dobrých zpráv je čím dál tím míň, je třeba špatným zprávám dávat úsměvná hesla." (S tebou mě baví svět)
"Proti hlouposti se bojovat musí, ale vyhrát se nedá." (Jan Werich)
Středa, 27. dubna 2016 - 21:31:02  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2850
Registrován: 5-2002
Jestli je něco opravdu potřeba v SV Čechách zachovat, tak je to právě tahle dvojvazba.
Bugear
Čtvrtek, 28. dubna 2016 - 00:00:43  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3404
Registrován: 8-2005
Co se týče návrhu, proč je u R8 požadováno prohození rychlého a pomalého směru?
»Online výpočet kontrolní číslice« »Výpočet kontrolky na mobilu (Java)«
Lekce češtiny pro diskutéry: píšeme výjimka, standard, ližina. Tipovat znamená odhadovat, typovat znamená psát či provádět typovou zkoušku.