Diskuse » Železnice » JHMD (Jindřichohradecké místní dráhy) a Osoblažka » Archiv diskuse JHMD (Jindřichohradecké míst... do 13. 2. 2026 « předcházející | další »

Archiv diskuse JHMD (Jindřichohradecké míst... do 13. 2. 2026

dolů
hledání | obrázky (odtud | na mapě) | strom | 3 hod. | 1 den | týden | vzhled | nápověda
odhlášení | přihlášení | úprava profilu | registrace | seznam uživatelů | moderátoři
   autor příspěvek
Neděle, 11. ledna 2026 - 09:01:05  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2692
Quex: myslím, že to není fér, říct “je to podnikatel, tak co pořádá veřejné sbírky”. Jednou jsou zde úzkokolejky vnímané jako památka národního významu, do které by měl stát libovolně sypat peníze daňových poplatníků, aby byly zachovány, teď zase jako byznys. Myslím, že pořádat sbírku je rozhodně férovější než nasměrovat do toho prachy daňových poplatníků, kterých se na to nikdo neptal. Nejspíš stejně bude potřeba kombinace všeho. Pan Fikáček se rozhodl zachraňovat úzkokolejky, sám prodává, co může, aby do toho svoje prachy dal, asi se mu nikdy nevrátí (řekl bych, že to tuší). Co byste teda chtěl? Aby paní ministryně zavelela, FAÚ zaklekl ještě na pár subjektů a prachy na úzkokolejky vybral tam? Nebo aby se našel kouzelný nesmrtelný miliardář, který to všechno za svoje zrenovuje a pak za svoje bude navěky provozovat dvacet párů prázdných vlaků denně? No, nenašel se. Nebo aby se sešla parta dobrých starostů, těch vůbec nejšikovnějších lidiček v zemi, co jediní vědí, jak věci správně řídit, a provozovali to za obecní prachy společně?
Neděle, 11. ledna 2026 - 09:18:03  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 17993
Stačí, když zavelí kraj. Ten by měl vědět, zda tu dráhu chce nebo ne. A dá peníze. Problém ale je, že jen tak nemůže stát nebo kraj dát prachy soukromému subjektu.
V tom to má osoblažka jednodušší a tak je v dobrém stavu. Dalo by se říct, že v perfektním.
Mauricio
Neděle, 11. ledna 2026 - 10:50:04  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 11292
Ale aby podnikatel pořádal sbírky na svůj vlastní business, tak to tady snad ještě nebylo...

No ale v tomto případě mi to i dává smysl - veřejně známá osobnost, modla šotoušů, chce peníze na úzkokolejku, ke které se šotouši rovněž každý večer klaní a uctívají každý metr kolejnice. A očekává, že se posypou prašule. Proti tomu nic, ostatně, na jeho místě bych to klidně zkusil také. Šotouši tady v tomto případě budou větší "kupní síla" než kdejaký movitější investor, protože toho úzkokolejky zajímat nebudou, proč taky. Ale chce to trochu (hodně) popřemýšlet nad podáním a odměňováním, protože to se fakt nepovedlo.

(Příspěvek byl editován uživatelem mauricio.)
Neděle, 11. ledna 2026 - 12:01:18  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5138
Quex:
"Mouka: To jsem ani nemyslel. Ale aby podnikatel pořádal sbírky na svůj vlastní business, tak to tady snad ještě nebylo...[crazy] Docela by měl zajímal nějaký jeho business plán. Jako tohle nezačíná vůbec dobře.[uhoh]"

Tak i různé spolky pořádají veřejné sbírky , třeba na opravy parních lokomotiv, které vlastní, protože sami si na třeba na výměnu či opravu parního kotle nevydělají. Tak se formou veřejných sbírek obracejí na veřejnost o finanční příspěvek a zaleží jen na vás jestli nějaký peníz dáte či ne.
Quex
Neděle, 11. ledna 2026 - 13:26:16  
Administrátor
Číslo příspěvku: 9585
Ale kdeže. Naštudujte si niečo o pojme crowdfunding. V niektorých oboroch je to stran capexu už pomaly základný modus operandi a už som z toho videl platiť aj opex.

V kterých oborech?[biggrin] Pohybuji se v businessu 25 let a nikdy jsem neslyšel o tom, že by seriózní podnikatel v seriózním oboru získával peníze takhle. Jako jsou nejrůznější modely financování, ale tohle je prostě žebrota. Kromě toho mu tím vznikají nemalé účetní a daňové problémy, jak tohle všechno zaúčtuje, bude to muset zdanit darovací daní (15 %, přesně nevím), protože to není žádný neziskový spolek, cash-flow naprosto nepředvídatelné, jako twl, tohle je časovaná bomba...[crazy]

Tak i různé spolky pořádají veřejné sbírky , třeba na opravy parních lokomotiv, které vlastní, protože sami si na třeba na výměnu či opravu parního kotle nevydělají.

Však jste si sám rovnou odpověděl. Tohle není žádný "různý spolek".
"Doba střelců neskončila. A já Vás o tom přesvědčím. A nejen Vás!"
Mladějov
Neděle, 11. ledna 2026 - 13:36:36  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 26157
ale tohle je prostě žebrota. Kromě toho mu tím vznikají nemalé účetní a daňové problémy, jak tohle všechno zaúčtuje, bude to muset zdanit darovací daní (15 %, přesně nevím), protože to není žádný neziskový spolek, cash-flow naprosto nepředvídatelné, jako twl, tohle je časovaná bomba..

Hm, žebrota..
Už se vás někdo tady ptal: A jaká forma by vám vyhovovala? (já teda tuším, ale nebudu předjímat).

Jinak s vámi souhlasím v tom, že F. bude asi dobrý bohém (čti bordelář) a ne pečlivý člověk, což jaksi správa takového majetku vyžaduje (nebo mít minimálně dobrého daňového poradce a účetní, to je základ).

A forma prezentace s naprosto příšernými pravopisnými chybami á la propadající žák třetí třídy vysílá taky hoodně blbé signály pro případného většího sponzora.

Jinak mu držím palce, jen mám trochu s podobným hurá přístupem a nedostatkem kapitálu obavu, že to bude jen odložení další agónie JHMD o pět let.

Sám mu docela rád přispěju a třeba odměna typu jednodenní exkurze po depech JHMD se mi zdá docela zajímavou.

Mmch též čekám na zveřejnění nějakého řekněme podnikatelského plánu a (třeba) naznačení zdrojů financování. Třeba abych měl představu, že neí jen dobrodruh.

(Příspěvek byl editován uživatelem Mladějov.)
Neděle, 11. ledna 2026 - 14:24:22  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 16048
Sám mu docela rád přispěju a třeba odměna typu jednodenní exkurze

Jako že dám Fikáčkovi litr a on mi zařídí exkurzi s náklady 500 korun, která ho i mne bude akorát zdržovat?[uhoh]
Do Prahy jsem nepřijel na mopedu, ale dvanáctiválcem Českých drah!

Neděle, 11. ledna 2026 - 14:36:03  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 6698
jako twl, tohle je časovaná bomba...
Navíc mi přijde dost nepravděpodobné, aby se vybralo devět mega na... podbíječku.
Opravdu jsi byl jen tam, kam jsi došel pěšky (Goethe)

Mladějov
Neděle, 11. ledna 2026 - 16:31:13  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 26160
No tak jak tě znám, tak ty mu nedáš nic, dám mu já a celkem si tu návštěvu JHMD užiju.
Je to z několika i osobních důvodů prostě moje "srdcovka".

A oba jsme plnoletí a svéprávní, takže jaksi jeho a můj problém, jeho nabídka a má akceptace a hlavně vůle mu něco přispět, bez exkurze do Lovětína ap. jsem se dosud obešel a jistě bych to přežil i dál, ale zřejmě to bude i pro něj win-win, jinak by to nenabízel - a zase je to jeho (a moje) věc.

Samozřejmě můžeš nad tím ohrnovat nos, ale celkem je ti do toho houby [wink]
Machiavelli
Neděle, 11. ledna 2026 - 17:47:14  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 174
Quex:
"Kromě toho mu tím vznikají nemalé účetní a daňové problémy, jak tohle všechno zaúčtuje, bude to muset zdanit darovací daní (15 %, přesně nevím)"
Daňově i účetně je to naprosto jednoduché (mmch. darovací daň už hezkých pár let neexistuje), pro firmu je to prostě součást běžných ročních výnosů (daňově i účetně) proti kterým bude mít víc než dost daňově uznatelných výdajů, takže ke zdanění moc nezbyde.
Neděle, 11. ledna 2026 - 18:06:19  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 6699
No tak jak tě znám, tak ty mu nedáš nic, dám mu já
Já zase dám jinde. Na mé lehké nedůvěře ke sbírce na podbíječku to nic nemění (protože za půl roku další na pušla, atp., například).

Neděle, 11. ledna 2026 - 18:37:07  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5140
Za katastrofální technický stav úzkokolejek nemůže Fikáček, ale Čajánek, který se na údržbu tratě totálně vykašlal a místo údržby, pouze hledal způsoby jak vytřískat další miliony na svůj účet. Podle té výzvy, tak ta podbíječka by tam měla být, bohužel opět v katastrofálním technickém nepojízdném stavu a Fikáček shání peníze na její celkovou opravu, která bude stát podle odhadů přes 9 milionů korun.

(Příspěvek byl editován uživatelem Luboš_3.21.)
Quex
Neděle, 11. ledna 2026 - 21:10:27  
Administrátor
Číslo příspěvku: 9586
Už se vás někdo tady ptal: A jaká forma by vám vyhovovala? (já teda tuším, ale nebudu předjímat).

Ptejte se spíš tak, jaká forma vyhovuje řízení nějakého businessu? Ten člověk přece musí mít nějaké finanční řízení podniku, mít finanční plán, dělat controlling, forecasty atd., prostě bez čeho se normální podnikání neobejde. Finanční plánování se fakt nedělá tak, že se majitel ráno vzbudí, podívá se na stav účtu, kolik přišlo peněz a podle toho zaplatí faktury. Jako twl, co tohle je?[coze] Když ani neví, s jakou částkou může při plánování počítat? Toto mě tedy šokovalo a celkem se začínám obávat, abychom zanedlouho nebyli svědky dalšího konkursu...[crazy]
Neděle, 11. ledna 2026 - 23:25:30  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3589
Quex > Když Vás tak čtu...škoda, že jste nebyl u stvoření světa. Mohl jste poradit.
Pondělí, 12. ledna 2026 - 08:49:58  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 6702
Já si zase myslím, že vystihuje podstatu.

Pondělí, 12. ledna 2026 - 09:08:30  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 16050
Ten člověk přece musí mít nějaké finanční řízení podniku, mít finanční plán, dělat controlling

A z čeho tady vyplývá, že něco takového nemá - byť třeba jen ve vlastní hlavě či někde v excelu, protože si těžko bude život finančního řiditele a controllingové oddělení? I ta sbírka může být přeci součástí finančního plánu.[uhoh]

Já si třeba myslím že 9 míčů (=9000 kolenovrtných šotoušů po tíscikoruně) je dost velký sousto, ale tak uvidíme.

Quex
Pondělí, 12. ledna 2026 - 10:15:03  
Administrátor
Číslo příspěvku: 9587
Na jeho místě, jako krizový manager (a toto je krizový management) bych asi otáčel každou korunu dvakrát a ptal bych se sám sebe, zda skutečně právě teď má smysl shánět nějakých 9 míčů zrovna na podbíječku? Když ty podbíječky v republice existují a dají se asi pronajmout a tím vyřešit tu nejkrizovější situaci. Protože za chvíli přijde něco jiného a tohle nemůže dlouhodobě stát na nejistém dojení šotoušů na darech na nejrůznější stroje, tím spíš, jestli je to fakt takhle plánované jako součást cash-flow.
Rambuteau
Pondělí, 12. ledna 2026 - 10:57:26  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 518
No přesně, začínat v situaci v jaké JHMD jsou sbírkou na podbíječku bohužel zavání totálním amatérismem.
Pondělí, 12. ledna 2026 - 11:03:24  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5142
Quex:
"Na jeho místě, jako krizový manager (a toto je krizový management) bych asi otáčel každou korunu dvakrát a ptal bych se sám sebe, zda skutečně právě teď má smysl shánět nějakých 9 míčů zrovna na podbíječku? Když ty podbíječky v republice existují a dají se asi pronajmout a tím vyřešit tu nejkrizovější situaci. Protože za chvíli přijde něco jiného a tohle nemůže dlouhodobě stát na nejistém dojení šotoušů na darech na nejrůznější stroje, tím spíš, jestli je to fakt takhle plánované jako součást cash-flow."
Jenže on potřebuje pidbijecku na úzký rozchod a tu asi jen tak nikdo k pronájmu nemá a na co by strkal peníze cizi firmě za pronájem, když on tu podbijecku má, akorát ji musí diky p. Cajnkovi, který se totálně vykašlal na její údržbu opravit. Bohužel tam by to chtělo misto pidbijecky celou trať vytrhat, vše vybagrovat
, nasypat novy štěrk, položit nové prazce a nové kolejnice. A to stoji několik stovek miloinou korun, tak se snaží dát dohromady aspoň tu vlastní podbijecku, která udrží trať v nějakém sjízdném stavu. Když s zou sbírkou nesouhlasíte, nikdo vás přeci nenutí mu nani přispět.
Pondělí, 12. ledna 2026 - 13:28:43  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 18257
" Bohužel tam by to chtělo misto pidbijecky celou trať vytrhat, vše vybagrovat
, nasypat novy štěrk, položit nové prazce a nové kolejnice."

To je Obrataňka tak shnilá když byla obnovená nějak těsně před plyšákem na betonu?
Pondělí, 12. ledna 2026 - 15:25:10  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5143
Petr_vlček:
"" Bohužel tam by to chtělo misto pidbijecky celou trať vytrhat, vše vybagrovat
, nasypat novy štěrk, položit nové prazce a nové kolejnice."

To je Obrataňka tak shnilá když byla obnovená nějak těsně před plyšákem na betonu?"

Ta druhá větev do Bystřice
Pondělí, 12. ledna 2026 - 16:02:35  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 16055
To je Obrataňka tak shnilá když byla obnovená nějak těsně před plyšákem na betonu?

Obraťaňka rozhodně nebyla obnovená v dnešním slova smyslu a kvality, natož betonovýma pražcema. Kde by se asi tak vzaly?? Bavíme se o době před více jak 40 lety.

Mladějov
Pondělí, 12. ledna 2026 - 16:30:16  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 26180
No hlavně vycházíte z páně Lubošovy premisy "všechno vytrhat" atd. aniž tu trať viděl.

Jako udělat GO všude by bylo jistě nejlepší, ale v situaci, kdy majitel žebrá, aby měl na opravu podbíječky za 9 mega, mi to připadá ..když neřeknu jako nereálná blbost, tak "hodně akademické".

Nota bene k ní potřebuje kvalifikovaný personál, jak podle §, tak podle logiky. To vážně nejde dát do ruky nějakým šotouškům nebo příležitostným brigádníkům. A ten musí zaplatit a slušně zaplatit, nejsme na Balogu v roce 1990.

On bude rád, když zprovozní dvě mašiny, aby měl na víkendové ježdění od velikonoc a i letní "velký provoz" bych úplně neviděl, že bude schopný zajistit.

A také samozřejmě, kolik mu dají (objednají dopravy) kraje. Jako mi připadá, že si někteří myslíte, že je vyhráno. Není a zdaleka ne.

Už jen jenom splítka a poplatky za řízení provozu - kolik to bude ročně?

(Příspěvek byl editován uživatelem Mladějov.)
Pondělí, 12. ledna 2026 - 17:00:44  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 17996
Jak to tam vypadalo před asi 3 lety, se dá podívat třeba tady: odkaz

Pražce už něco pamatují, zjevně výzisk. Na styku nejspíš, podle různých odstínů rzi, nedotaženo,
Pondělí, 12. ledna 2026 - 19:13:32  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 177
Zdravím,

jen se zeptám, jak by to bylo s nákladní dopravou, pustil by vůbec někdo na tuto trať nákladní vůz na podvalnících? Co vše by se muselo udělat? Už jen když jsem viděl v září trať u Lovětína, kdy je na jednom pražci vlevo rozpononka, vpravo žebro, vlevo kolejnice T, vpravo S, štěrk na propustku drží silou vůle za shnilou fošnou drženou dvěma zatlučenýma lešeňovými trubkami..... Zároveň mi je jasné, že žádný přepravce nestojí za dveřmi a výrazně netluče na futro, že zítra nakládá, bohužel.
Ono i zprovoznit dva páry podvalníků a dvě brzdy taky nebude nic levného. Jen se ptám, zda má někdo představu, co vše je, nebo spíše by mělo být, aby...

Dík Michal
Pondělí, 12. ledna 2026 - 21:40:07  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 91
Quex:
"Když ty podbíječky v republice existují a dají se asi pronajmout a tím vyřešit tu nejkrizovější situaci."
Opravdu u nás existuje jiná funkční podbíječka na 760 mm (ptám se bez ironie)? Přinejmenším na Osoblažce, nakolik je mi známo, žádná k dispozici není.
Adam_r
Pondělí, 12. ledna 2026 - 22:34:16  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1757
Opravdu u nás existuje jiná funkční podbíječka na 760 mm (ptám se bez ironie)?
Do Osoblahy ji meli zapujcenou odnekud z Rakouska. Foto je zde: zde

Cena zapujcky by se asi dala najit nekde v archivu smluv SZ. Funkcni podbijecka pro 760mm v CZ velmi pravdepodobne neni.
Úterý, 13. ledna 2026 - 00:14:02  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 92
Adam_r: Díky za reakci. Já také o žádné nevím.
Cenu výpůjčky ale v registru smluv bohužel nejspíš nenajdeme, neboť celou oprava Osoblažky SŽ zadala jednou zakázkou fě Hroší stavby Morava a.s. Předpokládám, že ta si i sama v Rakousku půjčila tu podbíječku...
Sobota, 17. ledna 2026 - 16:32:36  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1443
https://ct24.ceskatelevize.cz/
15:23
Jindřichohradecká úzkokolejka má od Drážního úřadu od ledna povolený provoz na všech tratích. Společnost Gepard Express nyní pracuje na jejich opravě. Obnově má pomoci veřejná sbírka.

https://donio.cz/rozjedeme-uzkokolejku-v-ceske-kanade?fbclid=IwY2 xjawPRtwBleHRuA2FlbQIxMABzcnRjBmFwcF9pZBAyMjIwMzkxNzg4MjAwODkyAAE eoURPn7FPEjuCzIS3YhGknju-UUWG9ln7zAnrzXuTR0g_FaHSf5rbctMMbzk_aem_ 3zUiNFr2TWfLF7yVQGOakw
Sobota, 17. ledna 2026 - 18:25:04  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 326
Dnes jsem se objevil v mém rodném městě, tak jsem se skočil podívat, jak to vypadá na úzké za Fikáčka. Vůbec nic nenasvědčovalo tomu, že za pár hodin měl jet vlak do Kamenice.

Sobota, 17. ledna 2026 - 19:41:39  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 37
Kari:
"Dnes jsem se objevil v mém rodném městě, tak jsem se skočil podívat, jak to vypadá na úzké za Fikáčka. Vůbec nic nenasvědčovalo tomu, že za pár hodin měl jet vlak do Kamenice.

"
Ani na úzkém rozchodu nejsou vlakové soupravy přistaveny k nástupišti několik hodin před odjezdem. V době Vaší návštěvy byla souprava vytápěna na koleji vedle dílny.
Pondělí, 19. ledna 2026 - 17:23:30  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 327
Doufám, že ten můj příspěvek nevyzněl jako kritika, tak míněn doopravdy nebyl a bylo mi jasné, že se přípravy konají jinde (na Jitce a někde v zázení).
Pondělí, 19. ledna 2026 - 21:19:15  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 328
A zase já. Chtěl jsem si konečně skouknout ten dokument o úzkokolejce a už bohužel není k dispozici. Nevíte někdo, proč?
Úterý, 20. ledna 2026 - 12:37:31  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 10950
Kari: Vlečka Jitka byla v roce 2012 zrušena.
Úterý, 20. ledna 2026 - 18:35:32  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 329
Mouka: Já vím, myslel jsem v KC Jitka, kde se ten den konal ples úzkokolejky.
Němec_z_ova
Úterý, 20. ledna 2026 - 19:07:37  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5109
Kari: Co za dokument sháníte? Tenhle je zatím poslední. A zde jeden hodně fousatej.

(Příspěvek byl editován uživatelem Němec z ova.)
Mufloni nepatří na koleje[pozor][pozor][pozor]
Středa, 21. ledna 2026 - 04:35:55  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 330
Ten nejnovější. Ale už je k dispozici. V době, kdy jsem to psal, nešel přehrát, že se jedná o soukromé video.
Pátek, 23. ledna 2026 - 18:23:58  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 18027
Největší změnou bylo podle něj zavedení samoobslužného odbavení a přechod na provoz vlaků bez průvodčího
Cestující si na samoobslužný způsob odbavení zvykli poměrně rychle

Dokončován je druhý osobní vůz
To zní, jako by to byla zásluha nového dopravce.

Bodejť by si nezvykli, když je to ve všech vlacích v kraji.[happy]

vozy ze Švýcarska, které dopravce plánuje nasazovat především při víkendových jízdách
To bude zajímavá změna.

Zdroj: https://www.idnes.cz/ostrava/zpravy/osoblazska-uzkorozchodna-trat -chovancik-osoblazsko.A260123_888220_ostrava-zpravy_jog?zdroj=cxr ecs#cxrecs_s
BmbČ
Sobota, 24. ledna 2026 - 13:53:55  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 9642
Rozhovor s A. Fikáčkem
Skutkové předkův buďtež chloubou i výstrahou potomkům!
Sobota, 24. ledna 2026 - 15:04:18  
Administrátor
Číslo příspěvku: 75840
BmbČ:
Díky, zajímavé. Na část zde probíraného tam ostatně i lze najít nebo aspoň tušit odpověď. (I kdžy je to samozřejmě vyjádření pro Rozhlas, nic víc.)

MP_michal:
"Zdravím,

jen se zeptám, jak by to bylo s nákladní dopravou, pustil by vůbec někdo na tuto trať nákladní vůz na podvalnících? Co vše by se muselo udělat? Už jen když jsem viděl v září trať u Lovětína, kdy je na jednom pražci vlevo rozpononka, vpravo žebro, vlevo kolejnice T, vpravo S, štěrk na propustku drží silou vůle za shnilou fošnou drženou dvěma zatlučenýma lešeňovými trubkami..... Zároveň mi je jasné, že žádný přepravce nestojí za dveřmi a výrazně netluče na futro, že zítra nakládá, bohužel.
Ono i zprovoznit dva páry podvalníků a dvě brzdy taky nebude nic levného. Jen se ptám, zda má někdo představu, co vše je, nebo spíše by mělo být, aby...

Dík Michal"
Toho bych se nebál, když se najde příslušná poptávka, což by třeba i mohla - pár přeprav kolem tratě stále existuje. Pokud lze provozovat po trati i přes mosty parní mašinu, která má kolem 30 tun, tak i kdyby byla na hraně s nápravovou nebo celkovou hmotností, u nákladních vozů, co by tam připadaly v úvahu, to i v loženém stavu nebude o moc horší.
Ale prvotně by muselo být co vozit a jak vozit (ideálně na nějakém již jedoucím vlaku, aby to vůbec mohlo dávat nějaký ekonomický smysl).
Karotenovič Carotsson s mrkvistorovou regulací z Mrkvanova: Nejdokonalejším geometrickým útvarem je mrkvoid!
Sobota, 24. ledna 2026 - 15:06:07  
Administrátor
Číslo příspěvku: 75841
Ohl:
Proč se nepochlubit klidně i cizím a naopak problémy svést na někoho jiného. Nic nového. [uhoh]

Mladějov:
"No hlavně vycházíte z páně Lubošovy premisy "všechno vytrhat" atd. aniž tu trať viděl.

Jako udělat GO všude by bylo jistě nejlepší, ale v situaci, kdy majitel žebrá, aby měl na opravu podbíječky za 9 mega, mi to připadá ..když neřeknu jako nereálná blbost, tak "hodně akademické".

Nota bene k ní potřebuje kvalifikovaný personál, jak podle §, tak podle logiky."
Přesně tak, tratě samozřejmě nejsou a nebyly v ideálním stavu - zejména některé kolejnice a styky mezi nimi jsou při bližším ohledání příšerné (některá místa jsou slušná [cunik]), ale to není nic nového, v takovém stavu byly už předtím, aniž by na tom byla omezována rychlost. Při aktuální snížené rychlosti a dost omezeném provozu to může ještě nějakou docela dlouhou dobu vydržet. Stejně tak spodek je v nějakém stavu, ale ten se taky nezhorší z roku na rok.
Samozřejmě i tak přijde ASP vhod, protože ručně se to pořádně, trvanlivě a ve větší míře vyřešit nedá. O personál bych se nebál - předpokládám, že AF není blbej a než se do akce s podbíječkou pustil, tak si ověřil, zda ti, kdo na ní předtím pracovali, mají ještě zájem. Plus že samozřejmě je podbíječka za rozumné náklady opravitelná. (Protože pokud ano, vyjde to nejen krátkodobě, ale zejméně dlouhodobě výrazně lépe, než aby si opakovaně pronajímal ASP cizí, kdy se bavíme o úplně jiných částkách, i kdyby se našel nějaký dobrodinec, co ji třeba bude mít zrovna volnou a nabídne ji „za náklady”.)
Karotenovič Carotsson s mrkvistorovou regulací z Mrkvanova: Nejdokonalejším geometrickým útvarem je mrkvoid!
Úterý, 27. ledna 2026 - 18:02:43  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1755
Bída z krabičky (a z rukou)

T47.018, T47.007 a T47.019
Mladějov
Úterý, 27. ledna 2026 - 19:15:59  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 26317
V pohodě, pěkná dokumentace provozu [ok]
Úterý, 27. ledna 2026 - 21:01:14  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 18049
před deseti lety

Pátek, 30. ledna 2026 - 12:45:08  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1757
Před dvaceti lety. Za pozornost stojí na druhém snímku večerní šestivozový noční rychlík Čimický Háj-Hůrky-Šangháj, z něhož byl pro závadu pojezdu odpojen spací vůz (vzadu ve šturcu, zjištěn nevyhovující rozchod a rozkolí).
Pátek, 30. ledna 2026 - 13:11:14  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1283
Reportáž o přípravě pražců pro opravy tratí Jindřichohradeckých úzkokolejek. A to včetně určité manufaktury na recyklaci výzisků použitých z normálně i širokorozchodných tratí.

odkaz iRozhlas
dědek_hank
Pátek, 30. ledna 2026 - 21:55:31  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 6208
Stašek:
"Před dvaceti lety. Za pozornost stojí na druhém snímku večerní šestivozový noční rychlík Čimický Háj-Hůrky-Šangháj, z něhož byl pro závadu pojezdu odpojen spací vůz (vzadu ve šturcu, zjištěn nevyhovující rozchod a rozkolí)."

V září 2007 tam ten rybák pořád ještě stál.
Pátek, 30. ledna 2026 - 22:52:43  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1760
d_h > Ten vůz je opravdu spací, sám jsem v něm, nikoliv sám, taky spal
dědek_hank
Sobota, 31. ledna 2026 - 07:08:07  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 6209
Stašek:
"d_h > Ten vůz je opravdu spací, sám jsem v něm, nikoliv sám, taky spal"

Já tomu věřím, kdysi to asi býval obytný vůz některé ze složek traťovky.

Ještě jsem si vzpomněl, že dřív než v Hůrkách ještě dlouho stával ve Střížovicích, ale rok už mi fakt vypadl - někdy kolem r. 2000?
Sobota, 31. ledna 2026 - 09:55:34  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 93
Mohu potvrdit, že rybák v Hůrkách stojí dosud a loni se v něm při brigádách na úzkokolejce přespávalo.
Sobota, 31. ledna 2026 - 15:42:24  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 161
dědek-hank : ve střížovicích jsem býval ubytován od roku 98 každé září deset let a ten rybák tam nebýval.
Sobota, 31. ledna 2026 - 18:24:42  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2827
T29.014 v J.Hradci dne 30.ledna 2026.

[jidlo] <font color="ff0000">T47.011 - 705.911-6</font><font color="000000">[fotic]</font>
[sad] Chválkov 30.srpen 2016 [smrt]
dědek_hank
Sobota, 31. ledna 2026 - 18:43:59  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 6210
JVM:
"dědek-hank : ve střížovicích jsem býval ubytován od roku 98 každé září deset let a ten rybák tam nebýval."

Děkuji. Já jsem tu měl dokonce i jeho fotku, ale kde jí je konec... [sad]
Úterý, 03. února 2026 - 09:35:31  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2828
J.Hradec, 2.2.2026.

[jidlo] <font color="ff0000">T47.011 - 705.911-6</font><font color="000000">[fotic]</font>
[sad] Chválkov 30.srpen 2016 [smrt]
Pátek, 06. února 2026 - 17:29:07  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4201

změna JŘ 1910
Středa, 11. února 2026 - 22:32:36  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2981
https://zdopravy.cz/navrat-pravidelne-dopravy-na-uzkokolejky-je-b liz-kraje-schvalily-objednavku-na-obe-trate-273517/ [ok]
Neznamy
Středa, 11. února 2026 - 22:34:33  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 800
Zdepa:
Šlo by prosím nějak okomentovat? Bohužel to nejsem schopný poznat, co vidíme.
Mladějov
Středa, 11. února 2026 - 22:46:24  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 26398
Jarda_krapas: No, tak tohle považuji za výbornou zprávu.
Čtvrtek, 12. února 2026 - 12:20:57  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 34795
Neznámý: Šlo by prosím nějak okomentovat? Bohužel to nejsem schopný poznat, co vidíme.
Ta horní trať se zdá mít jeden konec v Moravském Berouně - Ondrášově a ta druhá zas jeden konec v Osoblaze.
Zakažte tužky! Zanechávají uhlíkovou stopu...!
Pátek, 13. února 2026 - 08:09:34  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 6832
Neznamy: Jsou to grafikony vlakové dopravy na úzkorozchodných tratích Dvorce - Ondrášov a Třemešná - Osoblaha z roku 1908, se změnou k roku 1910.