Diskuse » Archiv 2019 » Automobily, lodě a letadla » Auta - vše okolo nich, historky, zážitky, postřehy, fotky atd. » Archiv diskuse Auta - vše okolo nich, historky,... do 08. 09. 2019 předcházející | další

Archiv diskuse Auta - vše okolo nich, historky,... do 08. 09. 2019

dolů
   autor příspěvek
Martinmarilynmanson
Čtvrtek, 08. srpna 2019 - 09:25:05  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 10921
Registrován: 12-2007
Ostatni auta jsou oskliva v cele s novym Focusem, ktereho povazuji za nejosklivejsiho Focuse v jeho historii.
Je fakt, že Fordu se moc nedaří a prodeje nějak oslnivé nemá. A vidět nového Focuse na ulici se rovná malému zázraku...[uhoh]
Be clever - use public transport!
Jef
Čtvrtek, 08. srpna 2019 - 11:25:20  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5864
Registrován: 5-2002
To já nový Focus porůznu občas vídám, ale mám podobný názor jako Mirous - taky se mi líbí asi nejméně ze všech generací.
Čtvrtek, 08. srpna 2019 - 12:31:47  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 53
Registrován: 11-2012
Jef: Díky. Mám jedno vyhlédnuté na Alze, které disponuje klíčovou vlastností 1-DIN a v balení je redukce z ISO. Vůbec nevím, o co jde, ale rodinný příslušník si myslí, že internet je studnice moudrosti, ve které se dokáži skvěle pohybovat. Byla mi tedy svěřena plná důvěra - a zřejmě i plná odpovědnost.
Čtvrtek, 08. srpna 2019 - 23:46:27  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5049
Registrován: 10-2008
V____F: Áno v balení je zväzok idúci od konektora autorádia do ISO "kocky" a ty potrebuješ protikus/redukciu, ktorý na jednej strane zacvakneš do tej ISO "kocky" a na druhej strane nastokneš na typizovaný Renault konektor z ktorého odpojíš OEM autorádio.
22 rokov vydávania slovenských EČV 1.4.1997 - 1.4.2019
Podrobná orientačná mapa Bratislavského kraja
EČV - maximá spz.unas RZ - maximá
Pátek, 09. srpna 2019 - 07:34:42  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 54
Registrován: 11-2012
šmolko: A ještě děkuji nesprávné osobě, pardon.
V kaslíku autorádio není, jen příprava - jsou tam pouze konektory, do kterých už šlo napojit jiné ISO autorádio. Nefungovalo. U akce jsem nebyl, ale prý to bylo autorádiem (deset starý Sencor...).

(Příspěvek byl editován uživatelem V____F.)
Pátek, 09. srpna 2019 - 15:34:13  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 9652
Registrován: 10-2003
Ad Ford Focus

Je to tak. Oni šli cestou od výrazného auta k naprosté tuctovosti. Přitom I. generace je pořád pěkné auto. V mém okolí ji mají dva lidé, oba na tachometru přes 200 000 km a oba stejný problém. Co pořídit až doslouží?

II. generace je usedlejší, proporcema už to není tak nadčasové. V kombíku to auto vypadá zezadu díky umístění tvaru a světel úzké. Předfaceliftový předek je ale moc pěkný i po letech.

III. generace se mi nelíbí vůbec. Teprve až ta žraločí maska tomu dodává něco koukatelného. No ale tu má dnes kdekdo, takže tuctovka...

Další generace už od sebe nedokážu odlišit, už jich tolik ani nejezdí.

Jestli jim to bude klesat, tak budou muset zase přijít s New Edge a začít odznova. Postavit nebývale pěkné a spolehlivé auto jako je I. generace.
Sobota, 10. srpna 2019 - 08:45:51  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2998
Registrován: 8-2013
Táto Dácia tam už stojí asi veľmi dlho.

Odessa, Ukraine
www.autoskodaklub.sk
Jef
Úterý, 13. srpna 2019 - 14:25:24  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5869
Registrován: 5-2002
II. generace je usedlejší, proporcema už to není tak nadčasové.

Já myslím, že právě II. generace je hodně nadčasová, protože byla víc taková usedlejší[wink]
Focus I. generace jako hatchback měl v době uvedení až trochu kosmické tvary, ale je pravda, že se po letech neokoukaly a dneska ho taky pokaždé rád vidím.

Jinak koncem července jsem u Burgasu viděl v provozu Focus IV jako sedan (na tureckých značkách) a přišel mi jako tvarově nejpovedenější ze své generace. Sedan se ale bohužel nenabízí už snad nikde v Evropě, ani v tradičně sedanových zemích jako Balkán nebo Irsko (kde jsem ještě roku 2012 potkával nové Fordy převážně jako sedany, přestože u nás a ve většině západní Evropy Ford sedany už léta utlumoval).
Úterý, 13. srpna 2019 - 16:28:08  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5850
Registrován: 2-2005
Mirous(4614):

Znám několik majitelů/uživatelů Mondea mk5 a na tahání volantu si nikdo z nich nestěžoval. Vždy tam ale bude závislost na nastavení podvozku, kolech a rozměru pneumatik. Auto na R15 195/65 (nebo kolik mají naše služební Octávie) prostě nikdy tahat nebude. Já po Mondeu svého času koukal, ale vyhodnotil jsem jej jako zbytečné velké a drahé, tak jsem skončil u Focusu.

ad přívěs: Já chtěl hlavně velikost takovou, aby se mi tam vešla rozměrově OSB deska (min 125 x 250) a zároveň jsem za něj nechtěl dát víc než 15k Kč. A tohle byla jedna z mála variant. Bočnice jsou z profilovaného plechu.

ad Focus:

I. generace - svého času něco "nevídaného", dodnes na mě působí moderně (zejména FL).
II. generace - nejprve jsem jsem koukal po FL, abych nakonec zjistil, že se mi víc líbí předFL a jeden si pořídll.
III. generace - předFL jsem nepřišel úplně na chuť dodnes (maska, interiér), po FL mě oslovil a proto ho mám
IV. generace - jako celek se mi líbí, zase je to hodně závislé od výbavy. ST-line bych si dokázal představit, ale protože mi trochu vadí absence čtyřválcového benzínového motoru ve standardních výbavách, bral bych diesel nebo ST.

Aktuálně jsem teď ale rozhodnut si Focuse nechat co to stav dovolí a za čas se kouknout po novějším Galaxy.

Ze současné produkce Fordu mi vyloženě vadí jen Ecosport, to není hezké auto.
Je to Rebel!!! Při zatýkání tři vojáky těžce zranil, dva zhmoždil a jednoho zesměšnil!!!
Úterý, 13. srpna 2019 - 17:09:35  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2130
Registrován: 10-2007
Pokrok nejde zastavit. Další úžasná věc, která nás čeká, je blikající zelená. Článek zde informuje, že soudruzi z Břeclavi okoukali hloupý systém v Rakousku (asi protože tam jezdí pravidelně nakupovat levnější a lepší jídlo) a budou testovat. Systém se samozřejmě osvědčí, protože cokoli funguje jako omezení plynulosti průjezdu křižovatkou, je pokrokové a tudíž vítáno. Nejspíš jsou na to i granty pro CDV.

Původní myšlenka snad kdysi dávno byla, že blikající zelenou má řidič vyhodnotit s přihlédnutím ke své vzdálenosti od křižovatky a rychlosti jako “přidej nebo to nestihneš”, zatímco oranžová byla spíše “brzdi, už to nestihneš”. Jenže odhad dynamického chování vozidla není to, co by dnešní “řidiči” zvládali (ani netuší, že by se měli učit a k čemu by jim to asi bylo, když auto zrychluje a brzdí “na fleku”, myslet dopředu se nenosí, reaguje se jen na okamžité podněty). A to ani v tom Rakousku. Takže blikající zelená je prostě jen draze prodloužená oranžová. 80% rakouských řidičů (a u nás to bude podobné) při spatření blikající zelené prostě brzdí. Těch 20%, co to možná chápou, jsou často až za nimi, takže je jim to prd platné a brzdí taky. To efektivně zkrátí dobu “volno” a prodlouží dobu, kdy všechny směry křižovatky stojí, jak se na moderní křižovatku sluší.

Kdyby prostě jen prodloužili oranžovou, nedaly by se čerpat dotace. A navíc by někdo mohl do věci šťourat, že proč jako je ta oranžová tak zbytečně dlouhá. Takto se odpovědnost za krátký interval “volno” z borců, co nastavují cyklus semaforů (ty by mohl ještě někdo vypátrat a klást jim otázky) elegantně přenese na řidiče, kteří budou sami křižovatku ucpávat zastavováním ještě na zelenou. A ti už jsou úplně anonymní a uznejte, s tím nejde dělat nic. Podobně to funguje dneska skoro se vším, odpovědnost za množící se drobná příkoří v našich životech je rozmělněna do ztracena, nikdo za nic nemůže, na nikoho konkrétního ukázat prstem nelze. To je fenomén naší doby.

Nebo že by se přece proti ucpávajícím se křižovatkám něco dělat dalo? Dražší autoškolu? Zkrátit platnost řidičáků? Povinné doškolovací semináře na drahých polygonech? Co na tom, že nic z toho uměle vytvořený problém neřeší. Ale jak se v tom krásně budou točit prachy!
-OndraS
Úterý, 13. srpna 2019 - 20:57:44  
Neregistrovaný host
Z pozice řidiče trolejbusu blikající zelenou jednoznačně vítám. Asi ale patřím k těm Rišanem udaným 20%, co jim ten blikající krám pomůže vyhodnotit, jestli má šlápnout jízdu, nebo bezpečně bez popadání lidí začít zastavovat.
Theorém o tom, že lidi už na tu zelenou budou zastavovat, se doufejme ukáže jako mylný - kéž by. Mám o tom ovšem také pochybnosti.

Nechápu, že v roce 2019, kde je všechno smart a simply a všechno se měří a sleduje a fízluje, není schopna průměrná městská křižovatka vyhodnocovat, který směr je ucpaný víc a je třeba mu přenastavením intervalu "pomoct". Nebo v případě LED semaforů v noci ztlumit jas a neoslňovat. Umí to kdejakej ťamanskej budík.

Ale třeba to časem "objevíme" a CDV to bude "zkoumat".
Středa, 14. srpna 2019 - 07:51:38  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2131
Registrován: 10-2007
To není teorém, zajeď si někdy do toho Rakouska, tam to tak prostě funguje. S trolejbusem budeš mít ale v pokrokovém světě pořád zelenou, to bych se nebál. To je preferovaný způsob dopravy. Je to na elektriku a hlavně, uvnitř dochází k mísení kultur (od bakterií po lidi). Navíc se s tím dá jet jen tam, kde vedou dráty (to by tak hrálo, aby si každý jel, kam chce) a uvnitř se dají nainstalovat chytré kamery.

Pokud jde o smart a simply žárovku do semaforu, asi bude problém v certifikaci. Ťamanskej budík prostě může mít jednoduchou zpětnou vazbu s fotoodporem, ale u semaforu musí být celej obvod failsafe a certifikovanej. Takže ano, výzkum a granty atd. určitě potečou. On to sice někdo umí, ale asi draho a musíme správně soutěžit, že.
Středa, 14. srpna 2019 - 12:23:50  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4619
Registrován: 11-2006
Pod Risanova slova bych se mohl podepsat.
Ale treba z toho nic nebude, taky rikali, jak po vzoru Polska budou testovat odbocovaci zelene sipky, pevne misto semaforu, a kde nic, tu nic.
Středa, 14. srpna 2019 - 13:46:39  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8160
Registrován: 6-2004
Naši východní bratři mají oboje :D V Martine jsem viděl klasický odpočet. Prostě vedle červené byl "budík", který odpočítával čas... Za to v Rožumberoku mají blikající zelenou[satan]

Osobně se mi víc líbí odpočet... Na blikající zelenou se najdou chytráci co hamtnou na brzdu a druhý jim to pošle do kufru... Ale asi je to o zvyku :-).

Ale přijde mi jako paradox, že se to řeší u aut, kde 3s žluté z 95% stačí na reakci. I ten řidič busu/trolejbusu se může řídit např. přechodem pro chodce a čekat změnu, ale u tramvají máme pořád jenom čočky co prostě mají 1 - 0 nic víc, bez přípravy...[ko] A přitom tramvaj má dráhu násobně delší...
Kernteriér
Středa, 14. srpna 2019 - 16:33:53  
Neregistrovaný host
A není to o tom, že v Rakousku průjezd na žlutou pokutují? Nevím, ptám se.
Středa, 14. srpna 2019 - 19:31:16  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2132
Registrován: 10-2007
Jako že toto:

signál se žlutým světlem "Pozor!" povinnost zastavit vozidlo před dopravní značkou "Příčná čára souvislá", "Příčná čára souvislá se symbolem Dej přednost v jízdě!" a "Příčná čára souvislá s nápisem STOP", a kde taková dopravní značka není, před světelným signalizačním zařízením; je-li však toto vozidlo při rozsvícení tohoto signálu již tak blízko, že by řidič nemohl vozidlo bezpečně zastavit, smí pokračovat v jízdě.

v Rakousku nebo obecně někde v Evropě neplatí? Já to tedy nezkoumal, ale přijde mi podivné, pokud by zrovna toto pravidlo mělo různé podoby. Pak by stačila jen červená a zelená. Padne červená a kasírujem. Třeba ve Francii nebo v Itálii jsem se setkal s tím, že z červené padne rovnou zelená (asi už maj všichni automaty). Ale ze zelené vždy byl mezistupeň se žlutou.
Kernteriér
Čtvrtek, 15. srpna 2019 - 08:59:05  
Neregistrovaný host
Napadlo mě to v souvislosti s blikající zelenou, jestli to nemají "nějak posunuté." Ale jak to je doopravdy, nevím, do Rakouska nejezdím. Jen z minulosti vím, že mě neskutečně štvaly semafory na staré trase do Vídně.
Čtvrtek, 15. srpna 2019 - 10:52:38  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2133
Registrován: 10-2007
9001: já tedy pozoruji na některých křižovatkách v Brně pro tramvaje předvěsti, takže dva stavy bez přípravy rozhodně nejsou všude. Řekl bych, že všude tam, kde se dá tramvaj víc rozjet, jsou. Ale je to jen laické pozorování, hlubší studium jsem neprováděl.
Sobota, 17. srpna 2019 - 21:33:40  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2301
Registrován: 9-2005
Nejsem proti blikající zelené, v České kotlině je nepřekonatelné zaříkávadlo "řadič s dynamickým cyklem", který se bezmyšlenkovitě cpe skoro všude, takže blikající zelená by ho alespoň o krok udělala předvídatelnějším - dnes za nulového provozu některé křižovatky, než k nim dojedu, tam stihnou dát i třikrát stůj a volno (navíc bez toho že by daly volno bočním směrům), s blikající zelenou by to stihly třeba jen dvakrát.

I za cenu zkrácení žluté to má smysl. Nevím jak vy, ale mě se občas stane, že jedu ke křižovatce, kterou vidím kde už z dálky vidím že mám zelenou, pak řeším něco jiného a najednou blízko u ní vidím, že svítí oranžová a nevím jestli teprve krátce nebo už půjde na červenou.

Nicméně tam, kde je cyklus nastaven tak, že je v hlavním směru prioritně volno a boční směr jde na volno až po "přihlášení se" do křižovatky, prodlouží se doba přechodu na tento směr (krom oranžové se bude muset ještě "odblikat" ta zelená). Ve finále by to mohlo znamenat např. posouvání předkontaktů na troleji MHD.
Nabízím seriózní zaměstnání v oboru železniční zabezpečovací techniky v oblasti Praha. Stačí elektrotechnické vzděláni a řidičák, zbytek Tě už naučíme - napiš na mail pod nickem
Neděle, 18. srpna 2019 - 19:17:30  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2134
Registrován: 10-2007
Houmr: z čeho vychází přesvědčení, že doba zelené v plném svitu bude zachována a k tomu se přidá pár sekund blikající zelené? Mně připadá logičtější, že na většině křižovatek, kde to třeba nainstalují, bude doba blikající zelené ukrojena z plné zelené.
Pondělí, 19. srpna 2019 - 14:16:31  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2302
Registrován: 9-2005
z čeho vychází přesvědčení, že doba zelené v plném svitu bude zachována a k tomu se přidá pár sekund blikající zelené?
V normálním cyklu se předpokládám ta zelená zkrátí o to blikání. Ale pokud jde to zpomalení noční barevné hudby, vycházím z představy, že místo dnešního ani ne dvousekundového svícení zelené už by samotné blikání bylo snad delší... Nehledě na to, že snad ani ten projektant co je dnes schopný vyprojetkovat tuto barevnou noční show, jí nechá před rozblikáním alespoň ty dvě sekundy svítit. I když...
Nabízím seriózní zaměstnání v oboru železniční zabezpečovací techniky v oblasti Praha. Stačí elektrotechnické vzděláni a řidičák, zbytek Tě už naučíme - napiš na mail pod nickem
Pondělí, 19. srpna 2019 - 19:22:03  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2135
Registrován: 10-2007
Aha, dobře, ale stejně mi přijde nešikovné přát si, aby se plošně zhoršila situace spoustě lidí (co jezdí ve dne) kvůli tomu, aby se o maličko zkomplikovalo špatné lokální nastavení pro pár lidí (co jezdí v noci). Je to takové ... socialistické.
Úterý, 20. srpna 2019 - 16:57:30  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2304
Registrován: 9-2005
Já si nemyslím, že by blikající zelená nějak zhoršila situaci na našich křižovatkách - naopak, ale ani si nemyslím, že by byla všespásná. Jen zkrátka udělá přechod na červenou čitelnější, záleží na řidičích jak s touto informací naloží.
Nabízím seriózní zaměstnání v oboru železniční zabezpečovací techniky v oblasti Praha. Stačí elektrotechnické vzděláni a řidičák, zbytek Tě už naučíme - napiš na mail pod nickem
Středa, 21. srpna 2019 - 07:58:55  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2136
Registrován: 10-2007
No a teď už bych se opakoval - já jsem detailně vysvětlil, proč to považuju za špatné řešení a proti tomu stojí názor, odůvodněný prostým “já si myslím”. A máme tu dvě “rovnocenné pravdy”. Hotovo, vymalováno. “Záleží ba řidičích, jak s touto informací naloží” je přesně ten přístup. “My jsme to mysleli dobře, ale že to dopadlo jako vždycky, za to my nemůžem - za to můžou lidi”.
Středa, 21. srpna 2019 - 08:57:03  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2305
Registrován: 9-2005
Já jsem si samozřejmě to před týdnem pročetl a nesouhlasím s Tvým názorem, proto jsem napsal co jsem napsal - semafor se stane čitelnější, ubyde nechtěných průjezdů na červenou, možná přibyde těch "nechtěných". V uvozovkách proto, protože se bude jednat o ty co na to šlápnou v domnění, že to přece musí stihnout.

Nevím jestli ty jezdíš po Praze, ale já ano a tam mi každý den vadí to neplynulé poskakování od červené k červené, Kdy od jedné křižovatky akceleruji na 50, abych hned u té následující musel brzdit, protože chvilku před mým příjezdem tam padne oranžová. Kdyby nebyla "dynamika" poněkolikáté bych už třeba měl šanci odpozorovat, kdy tam ta červená na dalším semaforu bude padat a podle toho akcelerovat.
Takže další sekundy předvěstění červené proto uvítám stejně tak jiní plynulostichtiví řidiči.

Blikající zelenou bych dokonce povinně zavedl na světlech, kde se automaticky pokutuje průjezd na červenou, aby ubylo těch skutečně nechtěných projetí.
Celá léta se pravidelně pohybuji po zemích, kde dynamický řadič není dogma, a díky tomu jsou světla osazeny odpočtem a nemůžu si to vynachválit. Třeba tady v Turecku je jak odpočet, tak blikající zelená a žádných komplikací jsem si nevšimnul [proud]

A všimni si, že na rozdíl od jiných jsem si vědom, že můj názor je jen můj názor, proto záměrně používám fráze "myslím si, dle mého názoru", takže své názory neprezentuji jako zaručenou pravdu...
Nabízím seriózní zaměstnání v oboru železniční zabezpečovací techniky v oblasti Praha. Stačí elektrotechnické vzděláni a řidičák, zbytek Tě už naučíme - napiš na mail pod nickem
Středa, 21. srpna 2019 - 10:51:11  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2137
Registrován: 10-2007
Já jsem pochopil, že nesouhlasíš, ale těžko v Tvém textu chápu, jak to pomůže plynulosti provozu. Po Praze moc nejezdím, jezdím po Brně a možná je to v něčem jiné, tak třeba proto. A možná je to proto, že Ty si představuješ noční volnou cestu před Tebou a řadu semaforů, které si jen tak blikají. Tvoje starost je nějak to projet a moc se přitom nenakvedlat s pákou, tak bys chtěl mít nějaký klíč k tomu, jak si semafory blikají, abys svoji jízdu mohl jejich chování přizpůsobit. Já si představuju hustý provoz. Tam už to není o přizpůsobení se semaforům, hustota provozu vyžaduje přizpůsobit se chování dopravního proudu, tedy chování spousty řidičů okolo.

Plynulost provozu neohrožují nechtěné průjezdy na právě padlou červenou. To proto, že lidi z druhého směru se stejně nejsou schopni tak rychle rozjet, aby v takovém případě vznikla kolizní situace. Prodloužení doby, kdy oba směry musí zastavit nebo stát (o interval blikající zelené - když to teda neznamená "přidej", ale "brzdi") povede k tomu, že se propustnost křižovatky ještě sníží a kolony před světly narostou. Protože ve městě zpravidla následuje jedna křižovatka za druhou, "neplynulost" se bude šířit v dopravních proudech dál (a do dalších směrů) a pro jedince v dopravním proudu se chování dopravního proudu jako celku stane ještě méně předvídatelnější. Většina na to stejně již dávno rezignovala a reaguje na momentální impulsy. Uvidí blikat zelenou, tak prostě šlápne na brzdu. Nějaká plynulost je jim úplně jedno, systém jejich uvažování zredukoval na jedinou věc - abych nedostal pokutu za to, že v okamžiku, kdy mám přední kola za čárou, padne červená. Čerta záleží na tom, že tato situace není kolizní, protože druhý směr ještě nejede. Vjet do křižovatky milisekundu po okamžiku, kdy padla červená, je podle systému stejný problém, jako vjet do křižovatky na červenou uprostřed intervalu, kdy druhý směr je v plné jízdě.

Plynulost ohrožuje více podivné nastavení a podivné chování semaforů (které nebudu komentovat, protože to je jiné téma). Tomu blikající zelená fakt nepomůže. Je to krok úplně jiným směrem a problém neřeší. Ale někteří řidiči budou jásat, protože blikající zelená jim dá novou informaci, která jim ovšem bude stejně k ničemu nebo je ještě povede k chování, které dopravní situaci ve městech dále zhorší. "Hele mámo, ten pirát mi profičel před nosem, zatímco jsem čekal, až se z červenožluté stane zelená, abych mohl začít hledat jedničku. Určitě musel jet na červenou. Dejte mu likvidační pokutu, aby si zapamatoval, že má zastavit na blikající zelenou, jak o to podle rady v televizi dělám já."
Středa, 21. srpna 2019 - 19:36:25  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1246
Registrován: 3-2011
Zastaviť na blikajúcu zelenú je už len čerešnička na torte. Horšie je skôr keď niekde v obci sú veľkoryso osadené značky s max. rýchlosťou 70 (napr. cez 2/3 mesta) ale v praxi tam aj tak každý ide priposraných 50 (alebo stačí jeden taký niekde vpredu).
E pericoloso sporgersi - Nicht hinauslehnen - Не высовываться - Ne pas se pencher au dehors

Pajzák
Středa, 21. srpna 2019 - 19:58:04  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2990
Registrován: 6-2015
Risan:
"o interval blikající zelené - když to teda neznamená "přidej", ale "brzdi""
Podle mě to nemá znamenat ani jedno. Má to dát řidiči informaci, že za 2 (?) sekundy tam skočí žlutá a za další 2 (?) červená. Takže si může vyhodnotit, jestli za ty 4 (?) sekundy stihne projet rychostí, kterou jede, nebo má trošku přidat, nebo rovnou začít zpomalovat, protože to nestihne. Případně, pokud uvidí po výjezdu ze zatáčky již blikající zelenou, ví, že má na projetí křižovatky min. 2 (?) a max. 4 (?) sekundy. Teď na to rozhodnutí má času podstatně méně.


Otazníky píšu proto, že nevím, jak dlouho má zelená blikat a jak douho žlutá svítit.
Čtvrtek, 22. srpna 2019 - 07:51:01  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2138
Registrován: 10-2007
Pajzák: přesně to jsem napsal ve svém příspěvku 2130 ze 13. srpna. Jen jsem to nechtěl celé opakovat - myslel jsem, že už si to všichni přečetli a tak zjednodušení nebude na úkor porozumění. Ostatně tento netriviální popis významu blikající zelené je klíčový pro pochopení mého názoru, že většina si význam signálu skutečně zjednoduší (a nejspíš jim to budou radit dopravní experti v televizi a v autoškolách) a bude zastavovat rovnou. To vyhodnocení chce totiž schopnosti a zkušenosti, které se z řidičské komunity vytrácí vlivem “demokratizace automobilismu” a vlivem moderních aut, které zastaví nebo akcelerují na pětníku (a palivo i destičky jsou levné a stejně je platí firma nebo manžel nebo milenec), takže hospodařit s kinetickou energií netřeba.
Čtvrtek, 22. srpna 2019 - 15:42:52  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2306
Registrován: 9-2005
Můj názor je, že ten vzorec chování, který ty tu prezentuješ, u většiny řidičů nenastane a i ta menšina se s blikající zelenou rychle naučí pracovat, takže ve výsledku to bude kuprospěchu. Stejně tak i ty popojíždějící v hustém provozu bude popohánět, než aby brzdila.

Mimochodem se mi vybavila scéna ze Simpsonů, kde prezentovali změny ve Sprigfieldu: "Zjistili jsme, že nejvíce aut jezdilo na oranžovou, proto jsme ji prodloužili tak, že jsme zelenou rovnou mohli zrušit" a pak pohled na dvousvětelný semafor bez zelené, kde se po červené rozsvítí žlutá, načež se Lenny prudce rozjíždí se slovy "Vydrž! Vydrž!"
Tak nějak to bude podle mně i s blikající zelenou, žádné tragické scénáře...
Nabízím seriózní zaměstnání v oboru železniční zabezpečovací techniky v oblasti Praha. Stačí elektrotechnické vzděláni a řidičák, zbytek Tě už naučíme - napiš na mail pod nickem
Čtvrtek, 22. srpna 2019 - 19:13:57  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2139
Registrován: 10-2007
Můj názor je podpořen reálnou zkoušeností z toho Rakouska, ale to je jedno. Rovněž ta “scéna ze Simpsonů” může některým optimistům připadat jako pouhá legrační nadsázka, ale v Evropě to reálně existuje. Viděl jsem třeba ve Francii, že semafor cykluje mezi červenou a blikající žlutou, zelená se skutečně vůbec neobjevuje.
Pajzák
Čtvrtek, 22. srpna 2019 - 19:29:37  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2996
Registrován: 6-2015
Na druhou stranu jsem se třeba já v autoškole učil, že na žlutou se jede, pokud to bezpečně nedobrzdím. A ne v případě, že ani po přidání plynu neprojedu. Což je v souladu s tím, co jsem v Rakousku před cca 10 lety vídal, když jsem občas jezdil do Vídně. Na blikající zelenou se přidalo, na žlutou brzdilo.
Pátek, 23. srpna 2019 - 09:22:16  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2307
Registrován: 9-2005
Souhlasím s Pajzákem. Když jsem před lety pravidelně jezdil v Rakousku, nevšiml jsem si v chování na semaforech ničeho zvláštního, co by se mi vrylo do paměti, prostě na blikající zelenou se jezdilo tak jak mi to připadalo normální. Aktuálně se pohybuji po Turecku, kde se na blikající zelenou normálně jezdí, stejně jako se jezdí na oranžovou. Ale Turecko je v chování na silnici trochu specifické, na jednu stranu anarchističtější, na druhou stranu bezpečnější, neboť jsou všichni stále ve střehu, nejsou tu egoisti, aby si něco vynucovali nebo dávali najevo, že mají přednost apod. a tak nějak počítají s tím, že ten druhý jim zkříží cestu. Na křižovatkách se přednost až tak moc neřeší, obvykle jede ten, kdo přijel dřív...
Nabízím seriózní zaměstnání v oboru železniční zabezpečovací techniky v oblasti Praha. Stačí elektrotechnické vzděláni a řidičák, zbytek Tě už naučíme - napiš na mail pod nickem
Pátek, 23. srpna 2019 - 11:12:57  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 60
Registrován: 11-2006
Ad Focus:
První Focus IV.generace, který se mi líbí, je tento. 2,0 TDCi, kombi, verze Active.
Smrq
Pátek, 23. srpna 2019 - 13:46:29  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 93
Registrován: 5-2011
Minulý víkend jsem Alfu po dlouhé době trošku umyl a tak jsem udělal pár fotek na oblíbeném místě.



Až bude někdo mít narážky na spolehlivost a divit se, že dodnes přežila, tak musím dodat, že více jak rok s ní jezdím denně do práce (cca 2x40km) a bez nějakých problémů. A tady bych měl skončit s komentářem a nezmiňovat, že předtím se auto několik let opravovalo a že nejezdilo asi tak od jara roku 2014 do jara 2018 : - ) A že předtím taky pár let stála.

Jinak je to 1.9 JTD 77kw. Asi nejrozumnější motor co se do toho dával, ale bohužel také nejvíce nudný. Navíc je na to auto docela slabý. Auto totiž vypadá rychleji, než ve skutečnosti je, což je občas na silnici problém.

Nicméně její dny už se krátí (alespoň to předpokládám, třeba to dopadne jinak). Plánuji, že půjde z domu. Ač mám k té věci nějaký citový vztah (něco takového co se vytvoří mezi jako rukojmí a únoscem), tak se jí asi zbavím, protože už je vlastně nadbytečnou.
Pátek, 23. srpna 2019 - 15:23:33  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 577
Registrován: 7-2017
Pěkné autíčko - a tomu citovému vztahu se říka Stockholmský syndrom [lol]
Mauricio
Sobota, 24. srpna 2019 - 17:24:41  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 9239
Registrován: 4-2005
Hmmm... Hmmm... Kolik že za to chceš? [biggrin]
Pajzák
Sobota, 24. srpna 2019 - 18:34:22  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2999
Registrován: 6-2015
Vždyť to není červené!
Smrq
Pondělí, 26. srpna 2019 - 11:29:17  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 94
Registrován: 5-2011
Stockholmský syndrom – to je přesně ono.
Cena? Je třeba říci, že tato auta, pokud nejsou v nějaké speciální variantě, se zajímavou motorizací, nebo v super stavu, tak nemají žádnou cenu… Byl bych rád, kdybych za to dostal 20000Kč. Za Felicii ve stejném stavu bych dostal určitě víc.

Červenou mám taky. Ale ta už nikam nedojede,…
Mauricio
Pátek, 30. srpna 2019 - 13:15:00  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 9248
Registrován: 4-2005





Něco málo od moře, žel doba postoupila už i zde a narazit na něco zajimavého je velice obtížné - a to i na vesnicích (a že jsem projel pěkné zapadákovy).
George
Neděle, 01. září 2019 - 21:10:18  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1548
Registrován: 5-2002
Zlaté čechy. Tady se dá pokaždé na něco zajímavého narazit. Tohle bylo cestou ke kamarádovi na grilování, kabina na Tatru 805

Pak odbočil někam do polí, ale dojel jsem tohle

Ten Jeep před ním byl také skvělý.
No a konal se Festival Hrady.
Pod Bezdězem stála tahle nová verze Citroenka jako pojízdný bankomat.

Mack byl od JD ale nejlepší byla Tatra, přes den vypadala relativně klidně ale v noci z ní šel strach.[wink]

George
Neděle, 01. září 2019 - 21:15:09  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1549
Registrován: 5-2002
Pokračování.
Asi se někde o kus dál konal sraz Citroenů 2CV a klonů, protože tohle stálo jen kousek od sebe



A v Bělé pod Bezdězem jsem odlovil toto, také zajímavý kousek.
George
Neděle, 01. září 2019 - 21:18:09  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1550
Registrován: 5-2002
Zase pokračování - No a úplná lahůdka na závěr. Touhle Aerovkou 30 se vozí jeden pán na koupaliště do Bělé pod Bezdězem. Byl tam včera i dnes.[happy]
Jef
Pondělí, 02. září 2019 - 08:53:23  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5874
Registrován: 5-2002
Aerovka krásná, takhle v provozu! Ale je to podle mě maličká Aero 10, resp. 500 (Aero 30 je větší sporťák s dlouhou kapotou).
George
Pondělí, 02. září 2019 - 14:40:01  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1552
Registrován: 5-2002
Je to dost možné, zas tolik se v Aerovkách nevyznám.[wink] Ale je zajímavé, a nádherné, jak je to auto jednoduché. Na palubní desce je pouze rychloměr, přepínač blinkrů, a páčka na stěrače. Všechno ostatní musí umět řidič sám. A musí se PLNĚ věnovat řízení.[wink]
V knize A přece se točí je kapitola o pánovi který ji měl celý život.Jezdil s ní před válkou i do Alp na lyže. Po tehdejších silnicích to musel být docela odvážný čin. Kdo z nás by se dnes do tohoto dobrodružství pustil? Sebekriticky musím uznat že jsem docela srab.[happy]

Nevím jestli už jsem to sem nedával (nebo někam jinam). Tohle je jedna garáž v Pelhřimově.
Jefe která je která? Ta velká mi přijde docela moderní.

Pajzák
Pondělí, 02. září 2019 - 15:25:29  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3013
Registrován: 6-2015
To první je taky ciloš, Aero 662, nástupce Area 500.

To druhé by měla být třicítka.

(Příspěvek byl editován uživatelem Pajzák.)
Jef
Pondělí, 02. září 2019 - 16:27:08  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5875
Registrován: 5-2002
Já vůbec nejsem znalec předválečných vozidel, i když se na ně rád podívám. Jejich rozpoznávání je hodně ztížené i tím, že tehdy bylo určujícím znakem modelu šasi s motorem, na které se mohla stavět celá řada karoserií - malosériově, i třeba na zakázku, někdy nezůstal standardní ani poznávací znak v podobě předku s maskou chladiče. Případně mohla být vzhledově skoro stejná karoserie postavená na podvozku různých modelů. Kdežto naopak dneska se jednotlivé modely rozlišují podle karoserie, pod kterou může být i široká paleta několika různých motorů (a různé modely s odlišným designem můžou stát na stejném nebo skoro stejném podvozku).

Nicméně zrovna ty aerovky se docela rozpoznávat dají, bylo to jen několik modelů často ve shodném provedení a dochovalo se značné množství exemplářů. Celkem snadno jde poznat "malé" aerovky 500, 662 a 1000 od "velkých" 30 a 50 prostě podle toho, že ty velké jsou výrazně větší[wink] s dlouhým předkem.
Já laicky rozpoznávám asi tohle:

malé:
Aero 500 (10, 10 HP) - nejstarší, nejmenší a nejjednodušší, pro mě poznávací znamení jsou jen jedny boční dvířka (=u řidiče žádné nejsou, řidič leze přes spolujezdce, ale auto je tak malé, že to není moc velký výkon). Tohle autíčko je na fotce z Bělé.
Aero 662 (18 HP) - maličko větší, ale pořád malinké, nicméně má už dvířka po obou stranách[proud]). Je na prvních dvou fotkách z Pelhřimova.
Aero 1000 (20, 26 HP) - ještě o něco větší, viditelně delší předek, přední maska uprostřed ve svislém směru dělená.

velké:
Aero 30 - odlišná novější a větší karoserie než "malé" typy, dlouhý "sporťákový" předek. Je na posledních dvou fotkách z Pelhřimova.
Aero 50 - ještě o trochu větší a novější, silnější motor a jiná přední maska (uprostřed dělená, po stranách vodorovné pruhy).
Pondělí, 02. září 2019 - 23:04:55  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 625
Registrován: 8-2012
Poslední dvě foto je AERO 3O. Stejnou má otec kolegy z práce.
Úterý, 03. září 2019 - 18:08:30  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5851
Registrován: 2-2005
https://www.idnes.cz/brno/zpravy/blikajici-zelena-semafor-testova ni-breclav-doprava.A190903_499558_brno-zpravy_krut
Je to Rebel!!! Při zatýkání tři vojáky těžce zranil, dva zhmoždil a jednoho zesměšnil!!!
George
Úterý, 03. září 2019 - 19:59:37  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1554
Registrován: 5-2002
Jef,Paveljosef: pánové díky.[happy]
Středa, 04. září 2019 - 18:50:10  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1099
Registrován: 8-2015
Zlín Svit dodávka VW Caddy 2019-09-04
Martinmarilynmanson
Středa, 04. září 2019 - 19:16:14  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 10944
Registrován: 12-2007
Dneska jsem se byl podívat na novou Škodu Kamiq. Vypadá opravdu nádherně, na živo lepší než ve skutečnosti. Interiér, stejně jako ve Scale, vypadá moderně a dynamicky, není to takové nudné jako třeba v Octavii. Akorát je to malé, což platí hlavně o kufru. Ale za mě [ok]
Be clever - use public transport!
Pajzák
Středa, 04. září 2019 - 22:02:41  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3018
Registrován: 6-2015
Martinmarilynmanson:
"na živo lepší než ve skutečnosti"
A teď si představ, že bys ji potkal doopravdy.[biggrin][wink]

Dotaz asi na obyvatele Vesnice u Brna. Co znamenají na D1 mezi Vesnicí a Brnem ty dva spojené čtverečky v odstavném pruhu?
Čtvrtek, 05. září 2019 - 08:47:11  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5852
Registrován: 2-2005
Už jsem po tom pátral. Měly by to být body pro letecké snímkování terénu.

Já jsem teda prvně doufal, že to souvisí s rozšířením na tři pruhy. Teda ne tím plnohodnotným, ale hovoří se na webu ŘSD o tom, že se 203. - 210. rozšíří dočasně pouhým zrušením odstavného pruhu, tak jako slovenská D1 u Bratislavy.
Je to Rebel!!! Při zatýkání tři vojáky těžce zranil, dva zhmoždil a jednoho zesměšnil!!!
Pajzák
Čtvrtek, 05. září 2019 - 11:21:50  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3019
Registrován: 6-2015
Díky. Je vidět, že vás je třeba hlídat i ze vzduchu...
Mauricio
Pátek, 06. září 2019 - 11:23:23  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 9249
Registrován: 4-2005
Za poslední tři týdny jsem po Chorvatsku najel nějakých 1.500km a až dneska mi došlo, že tu mají blikající zelené. Velice nenásilné, člověk si toho ani nevšimne, prostě dokud je jakákoli zelená, tak se jede. Podvědomí člověka dává signál "zelená", ne "blikající zelená", nerozlišuje to. I když chrovati mají tak zvláštní styl jízdy, že jezdí zcela běžně i na oranžové a červené, takže... Mne ta blikající zelená asi nevadí, ale nějaký smysluplný efekt to teda taky zrovna nemá. To spíš odpočítávání na přehodech pro chodce a nebo pri semaforu na objížďkách a zúženích má pro mne teda větší smysl.

Neznám dopodrobna chrovatské zákony, netuším, jestli tu existuje něco jako přednost zprava (předpokládám, že ano), nicméně na každé křižovatce je mimo hlavní trasu vždy stopka (a to i na úplně odlehlých místech) - s jejím dodržováním si pochopitelně chrovat hlavu neláme, ale možná by stálo za to zkusit to i u nás, když pořád máme problém s tím pravidlem pravé ruky...

Zajímavý, že jsem za celou dobu neviděl jedinou nehdou - v Brně stačí vyjet z práce 500m dolů na Hlinky a už jich potkám klidně několik. Jestli ono to není o tom, že chorvat sice jezdí stejně jako čech jak to čuně, ale čech u toho tak nějak nepřemýšlí. Co mě teda tady dost štve, je balkánsky typické nepoužívání směrových světel - kam soupeř pojede, se pozná buď podle toho, kde stojí (i do jednoho pruhu není problém narvat vedle sebe autobus, auto a motorku) a nebo si můžu losovat [proud]

Celkově se mi tady ale jezdí o dost líp než u nás. Možná to je taky stavem silnic (šlo to tady za poslední léta hodně nahoru), ale i ten provoz a styl jízdy je mi tak nějak bližší.

Ještě k mému minulému příspěvku doplnění:


A ještě jeden bizár - smart s parkovacím senzorem:


A nakonec jedna náladovka - západ slunce na ostrově Cres:
Pajzák
Pátek, 06. září 2019 - 15:59:56  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3021
Registrován: 6-2015
Mauricio:
" - v Brně stačí vyjet z práce 500m dolů na Hlinky a už jich potkám klidně několik. "
Z čehož dvě zaviníš.[andel]
Mauricio
Sobota, 07. září 2019 - 15:20:29  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 9250
Registrován: 4-2005
Co prosím? [proud]
Neděle, 08. září 2019 - 07:49:38  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 9663
Registrován: 10-2003
Mauricio: letos jsem po cizině najezdil zhruba 3 000 km. Slovensko od dálnic po okresky a mistni komunikace, od Trnavy po Košice spodem i vrchem. Rakousko dálnice, Vídeň. Slovinsko dálnice, hory, okresky. Chorvatsko městečka, hory, místní cesty.

Lí p se mi jezdilo všude. Stačilo pak přijet do Buchláků nebo k Mikulovu a už to začlo: přeškrtané značky, objížďky, semafory, kužely, omezení rychlosti, často nesmyslné, ten stres ze stavu silnic se pak přenáší do stylu jîzdy většiny řidičů.

Samostatnou kapitolou bylo prázdninové Brno. Od Slatiny po Bystrc: Zábrdovický most, Husovický tunel, D1 a zúžení, D1 a neodbočení k výstavišti, Žabovřeská, Královopolské nádraží. Nešlo najít trasu kudy dojet do Bystrce bez omezení.

Docela mě to tu nebaví. A to chápu, že opravy jsou nutné.
Neděle, 08. září 2019 - 07:52:43  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 9664
Registrován: 10-2003
Jo a taky jsem v cizině neviděl žádnou nehodu. Když nepočítám motorkáře, který v koloně u Žiliny v rychlosti 10 km/h spadnul ze skútru.