Diskuse » Archiv 2017 » Železnice » GVD platný a připravovaný » Archiv diskuse GVD platný a připravovaný do 14. 09. 2017 předcházející | další

Archiv diskuse GVD platný a připravovaný do 14. 09. 2017

dolů
   autor příspěvek
Nechic
Středa, 13. září 2017 - 13:21:44  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2096
Registrován: 4-2010
Petr_vlček:
"No a když těch 300 přičte k ceně jízdného Olomouc - Lijemnice tak se dostane hodně nad cenu benzínu takže i na amortizaci auta něco zbude.

Ono to je i optický. Praha - Brno je relativně za pár korun, dejme tomu nějakých 160-200. Pokud se ale na obou koncích dopravím místní MHD, tak za ni přihodím čtvrtinu až třetinu ceny za tu dálkovku. Což pak za těch pár minut jízdy tou MHD nutně připadá cestujícímu jako zlodějina... A pokud je to do nějaký větší prdele od nádraží kde to moc často nejezdí tak to opět inklinuje k autu."

Přesně tak to myslím. Stejně jako když měl kámoš svatbu v Čihošti a mimo vlaky v té oblasti o víkendu nejezdilo ani kolo autobusu (tam naštěstí bylo dostatek lidí co se jim dalo říci o odvoz, ale to doprošování už tak příjemné není).


Babilon:
"úspěšný vnouček dělající kariéru v Praze ...... kvůli posledním třeba 20km pojede po D1 tankodromu
Tak to asi nebude moc úspěšný, když si nemůže dovolit taxíka."

Jednak to v poměru k ceně jízdenky je fakt dost. Druhak je v ČR všeobecná nedůvěra k taxikářům, které neznáme. Mimo velká města a odvozy z diskoték. Většina volí radši to auto z A do B rovnou jakmile to nemají u zadku (mohu potvrdit, protože jak se naše firma přestěhovala k Olomouckému nádraží, oproti průmyslové zóně, tak vzrostl počet kolegů z jiných poboček nebo i zákazníků a partnerů jedoucích na jednání vlakem)
Středa, 13. září 2017 - 13:47:44  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5666
Registrován: 8-2012
pro spoustu lidí bylo vlastní auto nezbytná berlička k pocitu svobody a pro prezentaci vlastní důležitosti
Možná byste neměl zakysávat v šotodogmatech (táhnoucích se přes všechna X-desátá léta)... auto dnes není (až na pár výjimek pod 1% počtu) žádná "prezentace vlastní důležitosti", ale obyčejné spotřební zboží jako vysavač nebo mixér. Ale klidně se do mě vysírejte Srbskem, mně to neublíží a vám pomůže.
doba se už mění k lepšímu
Doba se mění brutálně k horšímu - nejenže se tu znovuinstaluje socík, ještě technologicky vylepšený o Velkého Bratra, kterého bolševik (naštěstí) neměl k dispozici, ale ten socík se zavádí v celé Evropě a už pomalu není kam zdrhnout, zatímco vovce při "vaření žáby" tleskají.
Ale k sdílení aut (sdílené ekonomice obecně): to může fungovat v rámci rodiny, maximálně nějaké malé (uzavřené) komunity "známých". Zbytek je prostě car-rent, půjčovna (včetně toho vašeho "start-upu", který půjčovnictví jen technologicky vylepšuje), což jak vidno tržně funguje, ale na druhé straně se nekoná žádná extrémní inklinace k tomuto způsobu, protože holt většina lidí to má tak, že raději ponese náklady obětované příležitosti, ale má k dispozici auto nepřetržitě "podle potřeby" a hlavně "svoje" (nejde o šotoušské dogma prezentace vlastnictví, na nějaké staré fábii nevím co se podle vás prezentuje, ale o vlastní "lokalizované" prostředí).
Samozřejmě že existuje nějaký break-point, kdy se vyplatí spíš půjčovna než nákup, stejně tak existuje bod, kdy se vyplatí místo vlastního auta taxík... ale zas přepočítat úplně jen na peníze (jak levičáci s ústy plnými řečí o sociálním a ekologickém rozměru obvykle dělají) taky není v lidské přirozenosti. Mám třeba s dětma hned lepší pocit, že auto stojí u baráku, co kdyby bylo potřeba jet na pohotovost... no jo, na to si vlastně můžu "zadarmo" objednat "státní taxík" na čísle 155 (čili přenést své "poctivé spočítání" na někoho jiného, že).
Ale klidně si myslete dál, že jen potřebuju "nezbytnou berličku k pocitu svobody a pro prezentaci vlastní důležitosti". Kazatele těchto tezí stejně mám za hlupáky.
Forever trusting who we are, and nothing else matters.
Středa, 13. září 2017 - 14:04:06  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1943
Registrován: 12-2007
T . H . : No já si představuji sdílení aut třeba následovně - sejde se dejme tomu 20 chlapů v hospodě, kteří se dobře znají, a řeknou si, že by si sdíleli auta. Koupí třeba takových 8 - 10 aut různých typů s tím, že 2 chlapi, kteří jsou spolehliví, mají místa v garážích, jsou šikovní, a přitom jsou třeba v důchodu, ta auta budou opečovávat, eventuálně s nimi rozvážet lidi. A těch 20 chlapů založí spolek nebo družstvo, každý přispěje nějakou částkou, koupí auta a když je budou chtít zapůjčit, tak zavolají jednomu nebo druhému správci autoparku. Popř. když se budou chtít někde mimo domov vožrat, tak zavolají jednomu z těch tzv. garážmistrů. Auta s řidičem nebo bez řidiče by mohli garážmistři půjčit i jiným lidem, ale těch 20 chlapů by mělo přednost. Ti garážmistři by dostávali za svou činnost nějaký peníz, ale nebylo by to klasické podnikání, prostě když by nikdo nejezdil, tak by peníze nepřicházely, garážmistři by na provozu nebyli závislí, měli by to zpravidla jenom jako přilepšení k jinému příjmu. Majitelem aut by byli ti členové spolku nebo družstva, a ti by za ně ručili. Dámy se doufám neurazí, že jsem uvedl jenom chlapy, ale pokud k založení takového spolku nebo družstva dojde, tak to s největší pravděpodobností založí muži z jedné obce anebo z menšího okrsku.
Středa, 13. září 2017 - 14:40:53  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 11278
Registrován: 5-2004
Jo a budou zajišťovat valný hromady s notářem, vést účetnictví, pokud to nebude o ničem tak z toho vyleze plátce DPH = kontrolní hlášení, EET a spol.

V systému ČR tohle může fungovat tak v rozvětvený rodině nebo dobrejch kámoších v hospodě na neofiko úrovni.
Středa, 13. září 2017 - 14:48:30  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1948
Registrován: 12-2007
Petr_vlček: Předpokládám, že by to bylo zapsáno jako neziskový spolek nebo družstvo, příjem by z něj měl jenom garážmistři anebo někdo jiný z členů spolku nebo družstva, který by zajišťoval např. řidičské služby. Konečně za první republiky jsme měli řadu družstev, často v zemědělství, která měla na starost zemědělskou techniku, kterou půjčovala především svým členům. Tohle by bylo něco podobného.
Středa, 13. září 2017 - 14:54:34  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 183
Registrován: 9-2015
>> TH: Doba se mění brutálně k horšímu - nejenže se tu znovuinstaluje socík, ještě technologicky vylepšený o Velkého Bratra, kterého bolševik (naštěstí) neměl k dispozici, ale ten socík se zavádí v celé Evropě a už pomalu není kam zdrhnout, zatímco vovce při "vaření žáby" tleskají.

Socík se instaluje od začátku:
1991: záchranné státní subvence pro největší molochy typu Konstruktiva, apod.
A pak dotace, dotace, dotace: likvidace všech, co se snažili podnikat normálně. A když k jejich zadupání ani to nestačí, prosadí se restrikce (ve prospěch privilegovaných dotovaných) do legislativy.

V tom, myslím, nejsme ve sporu.
Spíš nějak nevidím reálnost jiného modelu, když je společnost většinově (eticky) degenerovaná.
Dejme tomu na pár ostrovech v Karibiku je společnost asi blíž Vašim politickým představám, vliv státu malý, daně a přerozdělování malé, jenže jsou eticky ještě degenerovanější (s ohledem na politickou korektnost nepíšu proč). Pak stačí 1 hurikán, vliv státu se rozpadne, a hned tu máme rabování a ozbrojené loupeže ve velkém.
Takže .. zastával bych Vaše názory, ale dnes už si fakt nejsem jistý, co je lepší. Jistě by šla najít zlatá střední cesta, ale málokdo to chce. Lidi mají rádi extrémy.
Babilon
Středa, 13. září 2017 - 15:31:00  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3605
Registrován: 12-2007
dejme tomu 20 chlapů v hospodě, kteří se dobře znají, a řeknou si, že by si sdíleli auta. Koupí třeba takových 8 - 10 aut
A co když jich bude chtít jet najednou 11? Nebude to o moc levnější a hrozí, že nepojedu. To opravdu nemůže fungovat.
Středa, 13. září 2017 - 15:50:47  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1950
Registrován: 12-2007
Babilon: Uvedl jsem příklad. Samozřejmě by se jednalo o lidi, kteří nepotřebují auto každý den, ale třeba na nákup, potřebovali by babičku odvézt k doktorovi apod. Spíše si myslím, že by to fungovalo ve vesnicích a v malých městech, kde se lidé dobře znají, a u lidí, kteří nepoužívají auto dennodenně ale příležitostně. A zvláště na vesnicích to auto potřebují více než ve velkých městech.
Babilon
Středa, 13. září 2017 - 16:01:15  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3606
Registrován: 12-2007
Wagon: Když to je tak zajímavé, proč to nefunguje už dneska? Co se změní, že to najednou začne být zajímavé?
Středa, 13. září 2017 - 16:32:07  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1953
Registrován: 12-2007
Babilon: Třeba to ještě nikoho nenapadlo. Někde jsem četl, že v USA se budou čím dál víc sdílet auta. Jenom jsem uvedl, jak by to mohlo fungovat, a kde asi, to je celé.
Středa, 13. září 2017 - 17:48:25  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7663
Registrován: 4-2003
Wagon:Někde jsem četl, že v USA se budou čím dál víc sdílet auta.

Ono se bude, protože to nějaký dobroser prosadí jako povinnost? Nebo jak to mám chápat?
Středa, 13. září 2017 - 17:59:51  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1954
Registrován: 12-2007
Bram: Těžko nějaký dobroser něco prosadí v USA. Pravděpodobně někdo zaznamenal takový trend. Já v USA nikdy nebyl, nevím, zda nemají problém s parkováním, ale možná, že mnoho Američanů si říká, proč vlastnit auto, když jej dejme tomu použije tak dvakrát týdně. Všechno je o dobrovolném rozhodnutí uživatelů auta.
Středa, 13. září 2017 - 18:13:02  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1955
Registrován: 12-2007
Bram: Něco se dát na webu najít - http://www.euro.cz/byznys/airbnb-na-kolech-chce-navzdy-zmenit-pri stup-k-vlastnictvi-aut-okouzlil-i-daimler-1371597
Babilon
Středa, 13. září 2017 - 18:21:27  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3607
Registrován: 12-2007
Něco se dát na webu najít
To je ale obyčejné půjčování, ne sdílení.
Středa, 13. září 2017 - 18:44:59  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 171
Registrován: 9-2007
Wagon - úžasná představa. Člověče byl jste někdy aktivní v nějakým spolku? Zahradkářema počínaje a mašinkářema konče? To byste nemohl něco takovýho snad ani napsat.
micek
Středa, 13. září 2017 - 18:48:43  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 138
Registrován: 11-2015
Babilon, Wagon: Jako družstvo funguje už dlouhé roky v ČR třeba autonapul.org. Vetšina sdílníků není kvůli byrokracii členy družstva, ale třeba "crowfounding" mezi svými zákazníky dělá pravidelně (několikrát ročně) a nepotřebuje "cizí" investiční skupiny. O férovosti podnikání svědčí třeba to, že předseda i ředitel jezdí stejnými auty a za stejných podmínek jako všichni ostatní "klienti" [happy]

PS: Pro útočné povahy - tímto příspěvkem neříkám, že je to výhodné a povinné pro všechny! Pouze doplňuji informace o formách sdílení auto.
Středa, 13. září 2017 - 19:41:22  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2488
Registrován: 1-2006
Spíše si myslím, že by to fungovalo ve vesnicích a v malých městech, kde se lidé dobře znají, a u lidí, kteří nepoužívají auto dennodenně ale příležitostně.

ale možná, že mnoho Američanů si říká, proč vlastnit auto, když jej dejme tomu použije tak dvakrát týdně

Teda, to jsou bláboly přímo soutěžní [biggrin]

Člověče, žil jste vůbec někdy na vesnici či v malém městě?
Tam jste totiž bez auta dokonale v [zadnice]

Tušíte vůbec, jak vypadá život v USA?
Tam bez auta můžete mimo centra velkoměst leda chcípnout hlady.
Babilon
Středa, 13. září 2017 - 20:01:15  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3608
Registrován: 12-2007
micek: Ano, vím, že to existuje, ale je to naprosto okrajová záležitost. Kolik je v tom zapojených aut? Zlomek procenta?
Zajímavější to začne být v okamžiku rozšíření samoříditelných aut, protože nemusím řešit, kde si auto předám. Revoluce v taxislužbě to bude určitě, protože zmizí nejdražší článek, tj. řidič, ale že by si podstatná část lidstva auta vzájemně půjčovala či sdílela, to si nemyslím. Kdo potřebuje někdy auto ve špičce, musí mít vlastní, a těch ostatních moc není.
Středa, 13. září 2017 - 20:15:43  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 27
Registrován: 7-2017
micek:
"Babilon, Wagon: Jako družstvo funguje už dlouhé roky v ČR třeba autonapul.org. Vetšina sdílníků není kvůli byrokracii členy družstva, ale třeba "crowfounding" mezi svými zákazníky dělá pravidelně (několikrát ročně) a nepotřebuje "cizí" investiční skupiny. O férovosti podnikání svědčí třeba to, že předseda i ředitel jezdí stejnými auty a za stejných podmínek jako všichni ostatní "klienti" [happy]

PS: Pro útočné povahy - tímto příspěvkem neříkám, že je to výhodné a povinné pro všechny! Pouze doplňuji informace o formách sdílení auto."

Moc díky, to sem neznal a je to velmi zajímavé. Jen se divím, že mají tak nízkou kauci.
Projedu všechny vlakové tratě v Česku a pak si koupím porsche! Začátek: 1. 7. 2017 https://i.imgur.com/w58tKWg.png
micek
Středa, 13. září 2017 - 20:50:19  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 139
Registrován: 11-2015
Podle info ceskycarsharing.cz: "V roce 2012 jezdilo po českých ulicích devět sdílených aut. V dubnu 2017 jich zde jezdí téměř 350." Mainstream to určitě nikdy nebude, ale evidentně je to životaschopné. Samořiditelná auta ale budou v autodopravě řádově jiná revoluce (něco jako pevná linka vs. mobil) ... končím, už jsme úplně off-topic [happy]
Nesni
Středa, 13. září 2017 - 21:08:54  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1548
Registrován: 6-2014
Samořiditelná auta ale budou v autodopravě řádově jiná revoluce (něco jako pevná linka vs. mobil) ... končím, už jsme úplně off-topic
Naopak, spíš se konečně vracíme k tématu železnice, i když ne v úplně pozitivním světle. Souhlasím totiž s Radimem Jančurou, že samořiditelná auta budou znamenat konec meziměstské veřejné dopravy. Pak už nám bude jedno, jestli nějaký plánovač vymyslí příjezd v 7 ráno, když my chceme spát do 8 hod. odkaz na starší článek
Středa, 13. září 2017 - 21:14:57  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1956
Registrován: 12-2007
M p: Ve spolcích jsem byl, konečně vím, že se třeba u zahrádkářů dělaly brigády. Samozřejmě vždy závisí na spolupráci jednotlivých členů.
Hladový medvěde: Myslíte si, že na vesnici každý potřebuje automobil každý den? Nejsem si tím tak jist. Řada lidí může být v důchodu anebo pracuje v místě svého bydliště a nepotřebuje automobil ke každodennímu dojíždění do práce. Ale samozřejmě takový vesničan se bez automobilu neobejde, když chce jet k doktorovi, na úřad, něco si koupit apod. Myslím, že důchodci na vesnici zase nemají tolik peněz na nákup a někdy i na provoz auta, ale určitou mobilitu potřebují. Tak proč by měli mít všichni auto, když si jej mohou půjčovat. Nemyslím si, že sdílení automobilů se stane dominantním, ale pro určitou skupinu lidí jistě bude. Pokud se týká USA sdílení bude zajímavé právě ve velkých městech, kde na jedné straně je fungující veřejná doprava, na straně druhé jsou tam zácpy nebo se těžko hledá místo k zaparkování. Ale i v USA mohou být důchodci, kteří nepotřebují každý okamžik mít auto k dispozici, ale třeba jim bude stačit, když si zavolají někomu, kdo jim přistaví auto. Může to být jako autopůjčovna, tak i nějaký spolek se kterým budou sdílet auto. Za mých mladých let, většina lidí, která sjížděla řeku měla svou vlastní kánoi. Teď ji nemá skoro nikdo. Rovněž se rozšiřuje půjčení jízdních kol, zejména pro speciální účely - např. horských kol. V zimě také fungují půjčovny lyží nebo snowboardů. Pokud člověk nějaký dopravní prostředek nepotřebuje prakticky neustále mít k dispozici, potom pro řadu lidí je vhodnější si jej jenom na určitou dobu půjčit.
Středa, 13. září 2017 - 21:22:41  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1957
Registrován: 12-2007
Nesni: Každý dopravní prostředek má své výhody i nevýhody. I samořiditelná auta mohou mít problémy s dopravními zácpami anebo s parkováním. Ke všemu jízda samořiditelným autem bude asi dražší než u veřejných hromadných prostředků. Nicméně samořiditelná auta mohou pomoci lidem, kteří jednak k různých důvodů nemohou řídit auta, popř. bojí se zaparkovat v místě s malými parkovacími plochami, anebo jezdit na frekventovaných silnicích. Nicméně je možné, že v budoucnu, když někdo pojede z Prahy do Brna, tak nejdříve si půjčí samořiditelné auto, kterým se dostane na hlavní nádraží, dále pojede vlakem do Brna, kde si půjčí další auto, kterým se dostane na místo určení. Přece jenom cestování ve vlaku je poněkud pohodlnější než v autě.
Čtvrtek, 14. září 2017 - 07:12:59  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1166
Registrován: 6-2002
Tam jste totiž bez auta dokonale v [zadnice]

Už deset let s manželkou žijeme v obci s cca 450 obyvateli, nyní s dvěma dětmi a ani jeden z nás nemá řidičák. No nějak si nepřipadám v [zadnice]. Ale je fakt, že naše rodina, která se rozhodla dokázat žít bez aut, je hodně extrémní. Zase na druhou stranu, každá rodinná dovolená už vlastně začíná v okamžiku, kdy zavřeme doma dveře, protože i cesta na ní je velkým dobrodružstvím, hlavně pro děti. No zkuste si to, dvě děti a pes a bagáž na čtrnáct dní a kupříkladu dovolená v Adršpachu - cesta 5 přestupů [biggrin]. Takžýe přestup vypadá jako bojová operace, rozděli se úlohy, kdo co vezme, jak se seřadíme u dveří a během přesunu rozdílím rozkazy o směru a rychlosti pochodu. Dnes se děti (4 a 10 let) nejenže těší na dovču, ale i na tu cestu...[proud]
Existuje teorie, která tvrdí, že kdyby jednou někdo přišel na to, k čemu vesmír je a proč tu je, vesmír by okamžitě zmizel a jeho místo by zaujalo něco ještě mnohem bizardnějšího a nevysvětlitelnějšího.

Existuje jiná teorie, která tvrdí, že už se stalo.
micek
Čtvrtek, 14. září 2017 - 07:28:04  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 140
Registrován: 11-2015
Samořiditelná auta proti dopravním zácpám mírně pomohou. Díky krátké reakční době mohou jezdit více na těsno a na červenou nezaspí, protože si "nehrají s mobilem [happy]
Parkování mohou pomoci více, protože se mohou "uklidit" někam mimo - park. dům, odstavné parkoviště za městem.
Model cestování auto-vlak-auto bude podmíněn rychlým/levným vlakem, aby dávalo smysl přesedat.
Čtvrtek, 14. září 2017 - 07:33:13  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1291
Registrován: 5-2014
Iaya: Musím s Vámi souhlasit. Na vesnici lze žít bez auta. Blbě, ale jde to. Určitě to není "mainstream" v dnešní uspěchané době, kdy každé zpoždění se počítá na vteřiny (stačí se podívat na některé názory, kdy na některých tratích prostě vlak nesmí někde zastavit, protože bude mít o celé 2 minuty delší jízdní dobu a na trase dlouhé přes 2 hodiny ho tím převálcuje autobus :'o). Osobně mám souseda (v Brně), kterého jsem v životě neviděl dojít dále než ke svému autu, které zásadně parkuje přímo pod vchodem (a to mu je asi 40 let). Stejně tak Babilon píše o tom, že někdo potřebuje ve špičce auto a ti ostatní jsou marginální. Drtivá většina ho nepotřebuje, ale chce ho, protože je buď naprosto líná zvednou zadek a nebo se podřídila dnešní uspěchané době, kdy opět počítá případná zpoždění na minuty. Na druhou stranu, pokud se potřebujete dostat z jedné vesnice do druhé a to nejlépe o víkendu, tak máte většinou na výběr kolo a nic, pokud nemáte auto [happy]
Čtvrtek, 14. září 2017 - 08:04:08  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7665
Registrován: 4-2003
BoH:Musím s Vámi souhlasit. Na vesnici lze žít bez auta. Blbě, ale jde to.

A proč žít na vesnici blbě bez auta, když s autem je to mnohem jednodušší? Nikdo přeci netvrdí, že je nutné využívat auto často úplně ke všemu. Ale vždyť obyčejnou Fabii koupíte v bazaru za cenu od třiceti tisíc. Něco se dá na povinné ručení, něco za STK. Stojí těch pár babek za to, aby někdo žil na vesnici zcela odříznut od světa???

Vzhledem k tomu, že na vesnicích je buď nějaký konzum typu COOP (bývalá Jednota), který žije v době před třiceti lety (má například stejnou otevírací dobu, jakou měla Jednota za minulého režimu), nebo spíš nic, tak je potřeba občas zajet na nákup. A to se dělá na kole blbě, ne že by to nešlo. Ale je potřeba si na kolo pořídit návěs. Ale stejně to musí být fajn jezdit za mrazu. vánice, deště či deště se sněhem třeba deset či dvacet kilometrů do nějakého obchodu pro jídlo [proud].

A už zde bylo zmíněno, že když dětem něco bude, tak je dobré mít možnost je odvézt k lékaři. To se na kole dělá také blbě. Ale třeba se mýlím, i dítě s chřipkou může dojet třeba deset kilometrů k lékaři, nechat se vyšetřit a šup na kole domů zpět pod peřinu, nejlépe za deště, neb děti onemocní velmi často, když jsou plískanice [biggrin].

Samozřejmě, doktor může i přijet, ale ne každý to udělá a chřipka či nachlazení fakt není na příjezd záchranky......[nene]

Prostě návrat zpět k životu běžnému na vesnici o nějakých šedesát až sedmdesát let, mi tedy nepřijde jako následování hodný příklad.......


Bez auta se dá žít v podstatě jen v Praze, Brně, Ostravě a dalších dostatečně velkých městech na to, aby i v mimošpičkovém období linky neměly interval větší, než půl hodiny (a to je tak na hraně). Pak se to dá bez auta přežít celkem v pohodě. Ovšem pokud si chci něco pořídit do bytu, tak už mám problém - musím si vždy zaplatit odvoz, což pořízení věci pěkně prodraží. Takhle si pro židli či nějakou jinou drobnost dojedu autem z Prahy Modřan do dvacet dva kilometrů vzdálené do IKEY na Zličín a mám vystaráno. Odvoz potřebuji jen pro to, co se mi do auta nevejde. A doby, kdy jsem neměl auto a nábytek jsem vozil metrem, mám již dlouhá léta naštěstí za sebou [wink].



(Příspěvek byl editován uživatelem Bram.)
Čtvrtek, 14. září 2017 - 08:29:23  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 109
Registrován: 7-2017
I na té vesnici auto průměrného vlastníka 90% času prostojí. To není zrovna rozumný koeficient využití.

"A proč žít blbě bez auta, když s autem je to mnohem jednodušší?"

Ona nám to matka příroda už začíná dost důrazně vysvětlovat, kam vede snaha žít co nejjednodušeji. Otázku, proč složitě = blbě a jednoduše = neblbě (to jako jednoduše znamená totéž co rozumně?), tady teď radši rozvíjet nebudu... [crazy]

Jinak jsem se sem přišel podívat na něco kolem budoucího GVD a zas tu vidím zbytečný flamewar, navíc úplně OT.
Mladějov
Čtvrtek, 14. září 2017 - 09:21:14  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 10910
Registrován: 3-2007
>doby, kdy jsem neměl auto a nábytek jsem vozil metrem, mám již dlouhá léta naštěstí za sebou

Až tak ? [lol][lol][lol]

No já mám jako vrchol přepravu pravého boku vozidla Fiat 126p (skelet rámu dveří komplet se zadním blatníkem-prakticky půlka auta bez přeního blatníku), který jsem jako naprosto nedostatkový díl někdy začátkem devadesátek sehnal kamarádce (nabořila Malucha) , koupil ho v prodejně ND v ulici Koněvově a pokusil se s ním nastoupit do zde zastavujícího autobusu Ikarus..jsem se zasekl ve dveřích, protože strmé schody a masivní tyč uprostřed nich..i donesl jsem skelet na rameni na Ohradu, nastoupil (pro jistotu do zadního vozu) T3 a dovezl půlku auta na místo [proud].
Čtvrtek, 14. září 2017 - 09:34:25  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 184
Registrován: 9-2015
>> Wagon

Jsem z Prahy a přesně tak to používáme. Tedy v Praze ne sdíleným autem, ale MHD. Z Prahy do Brna vlak nebo bus, domovské město na ajo.cz nastaveno Brno. Kvůli většímu pohodlí, i kvůli tomu, že brněnská auta mají často slovenskou nebo rakouskou dálniční známku.
Jsem rád, že jsem si to vyzkoušel. Ale stejně naprostou většinu cest budeme dělat vlaky. Je to mnohem pohodlnější a mnohem míň stresující. Dokonce i když se o auto jinak nemusím vůbec starat.

>> laya

Zdravím, a přeju vše nejlepší. Díky za příspěvek, je fajn vidět, že i na vesnici/městečku si někdo vybere tenhle přístup. Určitě to úplně jednoduché není.

>> Jančura

Tak tady s ním nesouhlasím vůbec. Autonomní auta vyřeší poslední míli, ale meziměsto zůstane samozřejmě velkokapacitní.
A bude to bezva věc pro všechny, kdo se řídit bojí, netroufají si do provozu, zaparkovat. A samozřejmě pro mobilitu důchodců (nebo i puberťáků).

Nejvíc mě fascinuje, což jsem si vůbec nemyslel, že se toho dost možná dožijeme. Prognóza je, že od 2027 mají autonomní auta řídit líp než lidé. Pak přijde odstupňování povinného ručení, a od 2035 si už volantem zakroutí málokdo. Sláva. Za tím teda slzu fakt neuroním - "svoboda" automobilistů mi kazí celý můj život. Ale co, každá doba měla něco...

Koho by to zajímalo, Valeo má předváděčku v Milovicích. Třeba ještě někoho berou?
https://www.eventbrite.com/e/den-chytrych-aut-tickets-37600855170 ?aff=es2
Čtvrtek, 14. září 2017 - 09:53:59  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 11279
Registrován: 5-2004
"Takhle si pro židli či nějakou jinou drobnost"

Tak na řidli si můžeš cestou sednout a nemusíš nikoho pouštět sednout[biggrin]

Kdysi takhle kamarád v tramvaji z Liberce do Jablonce natrefil na chlápka co přepravoval hajzlík. Postavil si ho vzadu v T3 za sedačky a usadil se. Následně se nad něj přiřítila "baba pyskařka" co začala hemzat jak ty mladý nikoho nepustěj sednout pročež on povstal a usazení na ten hajzl aktivně nabídnul. Tramvaj řvala smíchy a baba vyběhla na příští zastávce[lol]

Ono jde docela dost věcí. Já na tý vsi použiju auto možná jednou do roka. Malej do školky putuje na nosiči na kole nebo pěšky a to za jakéhokoliv počasí a kupodivu mu to nijak nevadí, ba zahlíd jsem obdivný pohledy dětiček co byly dovezeny "vobyčejným autem"[proud].

Jsou oblasti s tak zoufalou VHD že to jde fakt blbě, jsou ale i oblasti kde to prostě jde. Ono jít pěšky (když to není na kolo) 2-3 km sic dnes není IN ale rozhodně to nezabíjí ani neublíží. On totiž ne vše je "ztracenej čas", že. Záleží co kdo za ztracenej čas pokládá.

Mch když si pořídíš nosič a brašny na kolo tak v tom průměrnej nákup odvezeš a třeba i v takovým Berouně bývá u Lídlu kol povícero. Obvykle je to problém "nikdy jsem to tak nedělal".
Čtvrtek, 14. září 2017 - 10:08:37  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 850
Registrován: 5-2002
Mirek_Zv.:
"Díky za příspěvek, je fajn vidět, že i na vesnici/městečku si někdo vybere tenhle přístup. Určitě to úplně jednoduché není. "
Pan Iaya tady kdysi na sebe naprášil, že si tenhle přístup nevybral až tak úplně dobrovolně, nýbrž jej k tomu donutily okolnosti...
Čtvrtek, 14. září 2017 - 10:10:33  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 110
Registrován: 7-2017
Máte prosím někdo spolehlivou informaci, jak budou v novém GVD vypadat (ne)přípoje v Šumperku mezi tratěmi od/do Uničova a Hanušovic?
Čtvrtek, 14. září 2017 - 10:11:12  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7670
Registrován: 4-2003
dědek hank:I na té vesnici auto průměrného vlastníka 90% času prostojí. To není zrovna rozumný koeficient využití.

Mne to auto prostojí před domem tak 95 procent času a mohu jen těm, co se to nelíbí, říci: Je vám do toho všem prdlajz, to auto si platím já a nepotřebuji nějakého samozvaného sociálně dopravního inženýra, aby mi ukazoval tu podle něj správnou cestu k lepším zítřkům a nutil mne k ní [blesk].

Využívám hromadnou dopravu výrazně více, než většina obyvatel naší republiky a nic na tom měnit nehodlám, budu naopak rád, když se zejména vlaková se bude rozvíjet co nejvíce a podebatím si o ní s ostatními nejen na k-reportu [wink].


Ona nám to matka příroda už začíná dost důrazně vysvětlovat, kam vede snaha žít co nejjednodušeji. Otázku, proč složitě = blbě a jednoduše = neblbě (to jako jednoduše znamená totéž co rozumně?), tady teď radši rozvíjet nebudu...

Bože můj, je snad něco špatného na tom, když využívám v 95 procentech cest hromadnou dopravu a auto využívám jen tehdy, když to hromadnou dopravou nejde, či je to jinak silně nevýhodné? To se mám jako doprošovat souseda, aby mi něco odvezl?

Jen tak pro zajímavost: Na cestě do porodnice jsem svezl s maminkou (či spíše přesněji v mé mamince) autobusem MHD [biggrin].


Mladějov:Až tak ?

Ano, až tak to bylo. Moji rodiče auto neměli a nemají dodnes. V tomto duchu odchován jsem pokračoval setrvačností, než jsem přišel na to, že je to blbost a k tomu, abych si konečně udělal řidičák mne stejně tehdy musel popostrčit kamarád. Byl to právě on, kdo mi občas něco převážel svým autem [proud].
Čtvrtek, 14. září 2017 - 10:25:07  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 111
Registrován: 7-2017
Mladějov:
">doby, kdy jsem neměl auto a nábytek jsem vozil metrem, mám již dlouhá léta naštěstí za sebou"

Ještě celkem nedávno (v 90. letech) se leccos dalo poslat jako spěšnina osobními vlaky... V r. 1998 se mi takto úspěšně podařilo poslat kus nábytku o rozměrech 80x50x40 cm ze stanice Žamberk do Loučovic zastávky. Jedinou podmínkou bylo osobní převzetí u vlaku v neobsazené zastávce. Dráha mi tehdy kupodivu byla schopna předem přesně sdělit, kterým vlakem to přijede. To ještě měly vlaky na Lipence vozy se služebními oddíly, ale vlakové čety u osobních vlaků tam už tehdy tvořili jen osamocení vlakvedoucí...
Mladějov
Čtvrtek, 14. září 2017 - 10:31:32  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 10912
Registrován: 3-2007
No tady je zajímavé, jak tipuji 90% uživatelů K-repu "železnice" dodnes- nebo v útlém mládí [wink] preferovalo VHD.
Moji rodiče teda auto vždycky měli, byla to taková rodinná tradice z tátovy strany (kdy ovšem děda měl v padesátých a šedesátých letech nějakou starou "pikolu" (Praga-Picollo)) či spíš víc, a dával to dohromady.

Jinak naprosto podepisuju následující - a chovám se úplně stejně :
Mne to auto prostojí před domem tak 95 procent času a mohu jen těm, co se to nelíbí, říci: Je vám do toho všem prdlajz, to auto si platím já a nepotřebuji nějakého samozvaného sociálně dopravního inženýra, aby mi ukazoval tu podle něj správnou cestu k lepším zítřkům a nutil mne k ní [blesk].

Využívám hromadnou dopravu výrazně více, než většina obyvatel naší republiky a nic na tom měnit nehodlám, budu naopak rád, když se zejména vlaková se bude rozvíjet co nejvíce a podebatím si o ní s ostatními nejen na k-reportu [wink].

Bože můj, je snad něco špatného na tom, když využívám v 95 procentech cest hromadnou dopravu a auto využívám jen tehdy, když to hromadnou dopravou nejde, či je to jinak silně nevýhodné? To se mám jako doprošovat souseda, aby mi něco odvezl?


A dodám k tomu, že prostě jsem vždycky - a s léty stále více - preferuji tzv. jednoduchost žití : Tedy mít k dispozici třeba to auto 24/7/365, nemuset dělat složitosti typu jezdit do Brna vlakem a tam si auto půjčovat (viz MZv), někoho muset otravovat a využívat pro odvoz...a stejně ta jednoduchost spočívá ve vlastnictví takové struktury majetku, aby sloužil mně a mým blízkým..a ne my sloužili jemu a strávili tím druhou třetinu dne mimo práce.

Život je opravdu krátký.

(Příspěvek byl editován uživatelem Mladějov.)
Čtvrtek, 14. září 2017 - 10:44:31  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 112
Registrován: 7-2017
Bram:
"Je vám do toho všem prdlajz"

Můžeme přijímat sázky, jestli automobilová kultura (koneckonců "životní" potřeba historicky celkem nedávno uměle vytvořená Henry Fordem) jednou "jenom" zničí dnešní způsob civilizace nebo rovnou přispěje k likvidaci životního prostředí obyvatelného pro lidi. Každopádně výroba a používání každého auta (i jiných "nezbytných" udělátek) je hra s nulovým součtem. Někdo z ní má prospěch, někdo (většinou někdo jiný než uživatel auta) na ni doplácí.
Čtvrtek, 14. září 2017 - 10:48:46  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1292
Registrován: 5-2014
Bram: Podívejte. K většině Vašeho příspěvku lze jen říci - VHD. Jedině u toho nákupu je to nepraktické, ale ve většině vesnic skutečně nějaký obchod existuje.

Ale ono nejde jen o nákup auta. Koupíte auto za 30 000 Kč, to není problém. Ale většinou to vydrží tak 6 let a musíte vrážet nemalé částky do oprav (řekněme za těch 6 let 50 000 Kč). A samozřejmě se platí povinné ručení, druhá sada pneumatik, dálniční známka ... Řekněme, že to auto vyjde za těch 6 let na nějakých 100 000 Kč. Vůbec nepočítám benzín, kterým pro jednoduchost budeme kompenzovat cenu VHD.

To znamená, že i když si koupíte to nejlevnější auto, vyjdou vás náklady na jeho provoz měsíčně cca 1 500 Kč. A pro někoho je to prkotina, pro někoho ne. Je na každém, ať si zvolí, zda chtějí "svobodu" cestování a nebo tyto peníze využijí jinak.
Mladějov
Čtvrtek, 14. září 2017 - 10:58:06  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 10913
Registrován: 3-2007
>ve většině vesnic skutečně nějaký obchod existuje.

Ano. S tím, že běžný nákup cca na tři dny tam stojí tak o 20-30% víc, než v tom supermarketu.

Tady nikdo proboha netvrdí, že se bez auta nedá žít - dá, samozřejmě. Stejně jako se dá žít bez pračky a prát na valše, bez vodovodu a vodu nosit ze studny, bez kanalizace a sračky nosit ze žumpy do kompostu. Nakonec se takto leckde žilo ještě před 40-50 lety.
Čtvrtek, 14. září 2017 - 11:08:38  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7671
Registrován: 4-2003
dědek hank:Každopádně výroba a používání každého auta (i jiných "nezbytných" udělátek) je hra s nulovým součtem. Někdo z ní má prospěch, někdo (většinou někdo jiný než uživatel auta) na ni doplácí.

Vzhledem k tomu, že auto v České republice nemají akorát děti a někteří důchodci, kteří již auto mít nechtějí a mnohdy už ho ani řídit ze zdravotních důvodů nemohou, tak by mne ten nulový součet vskutku zajímal. Vzhledem k tomu, že uživatelů aut je výrazně více, než těch, kteří auto mít nechtějí (nikoliv nemohou mít, což je rozdíl - jde totiž zejména o děti), tak se o žádný nulový součet jednat nemůže [wink].


Pokud by lidé skutečně využívali hromadnou dopravu v takové míře, jako třeba Mladějov a já, tak na životní prostředí má automobil vliv minimální. Auto nám vydrží v pohodě dvacet let, najedeme s ním za tu dobu nějakých necelých tři sta tisíc kilometrů a jsme spokojeni. Jenže auta, za které se nemusím ani po patnácti letech od data jeho výroby stydět (míněno tak, že současný model Fabie mne pocitově během jízdy nepřináší nic nového, spotřeba neklesla, design také v podstatě nikam nepokročil a tedy nemám potřebu si ho kupovat), se nevyráběla u nás dříve. Mne přijde, že auta vyráběná cca od roku 2000 a ty dnešní jsou hodně podobná co se týká komfortu a už se to nikam moc posunout nedá. Zato rozdíl mezi Felicií a Fabií byl pro mne ohromný.....


Ještě celkem nedávno (v 90. letech) se leccos dalo poslat jako spěšnina osobními vlaky... V r. 1998 se mi takto úspěšně podařilo poslat kus nábytku o rozměrech 80x50x40 cm ze stanice Žamberk do Loučovic zastávky. Jedinou podmínkou bylo osobní převzetí u vlaku v neobsazené zastávce. Dráha mi tehdy kupodivu byla schopna předem přesně sdělit, kterým vlakem to přijede. To ještě měly vlaky na Lipence vozy se služebními oddíly, ale vlakové čety u osobních vlaků tam už tehdy tvořili jen osamocení vlakvedoucí...


A do Žamberka na nádraží se ten kus nábytku dostal jak? Taktéž pokračování z Loučovic by mne zajímalo.....

Tohle je fakt extrém, navíc ve svém celku drahý a zbytečný - ve stanicích mnohdy není ani výpravčí, kdežto pře dvaceti lety bylo na dráze všude ještě lidí habaděj [crazy].
Čtvrtek, 14. září 2017 - 11:19:13  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 593
Registrován: 10-2011
Mladějov: Asi jsem tedy dle vás exot, ale jelikož pracuji v okresním městě a přímo cestou z práce na nádraží mám 3 supermarkety, ten nákup dotáhnu domů na vesnici v batohu na zádech vlakem.[happy] Auto sice mám, ale jezdit s ním běžně do práce je ekonomický nesmysl (i bez amortizace cca 38 Kč na benzínu, zato vlak stojí 21 Kč, s měsíční jízdenkou 16 Kč).
Čtvrtek, 14. září 2017 - 11:22:27  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 11281
Registrován: 5-2004
"To znamená, že i když si koupíte to nejlevnější auto, vyjdou vás náklady na jeho provoz měsíčně cca 1 500 Kč. A pro někoho je to prkotina, pro někoho ne."

No a to je vono. Proto si skoro každej komu to auto stojí na dvorku (častějc ale zejména ve městech blokuje ulici) řekne "když už to furt žere peníze tak s tím budu i jezdit".

Jinak ale za největší neštěstí VHD v Česku pokládám totální nekoncepčnost a neustálý jebání a hejbání "jede - nejede - jede o hodinu jinak", "vytvoříme nový vazby (a ty existující zničíme)" (v Praze obdoba změn linkovýho vedení co měsíc) což časem odradí daleko víc lidí než čas od času odvoz židle nebo hajzlíku.
Čtvrtek, 14. září 2017 - 11:26:29  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7672
Registrován: 4-2003
BoH:To znamená, že i když si koupíte to nejlevnější auto, vyjdou vás náklady na jeho provoz měsíčně cca 1 500 Kč. A pro někoho je to prkotina, pro někoho ne. Je na každém, ať si zvolí, zda chtějí "svobodu" cestování a nebo tyto peníze využijí jinak.


Ale já přeci nikomu žádný žití styl nevnucuji. Kdo chce, může být bez auta a já mu to schvaluji, je to totiž jeho svobodné rozhodnutí [wink].

Jen jsem si dovolil poukázat na to, proč naprostá většina lidí vydá raději měsíčně ne zcela malé peníze za auto, než aby žili bez něj. Zkus se nad tím zamyslet.

A jak jsem psal, nepotřebuji, aby mi někdo vnucoval styl života se sdílením auta. Jak psal T.H.: Je to moje auto, na nic se nikoho nemusím ptát, je mi k dispozici vždy, když potřebuji, mám ho nastavené dle svých potřeb a je tam můj svinčík. No a když přijedu unavený, tak ten svinčík vyčistím až tehdy, když budu fit. Ne že jak debil budu čistit auto utahaný jen proto, aby ho jiný lojza mohl ráno použít a nejebal mne (byť zcela oprávněně) za to, že jsem tam nechal nepořádek, kdyby šlo o sdílené auto.

Já si osobně myslím, že za prosazování sdílení aut stojí nakonec automobilky, protože čím víc lidí se v autě vystřídá, tím snáz se zničí a tím dříve auto bude na odpis. A to výrazně dříve, než kdyby ho stejně často používal jediný člověk. Každý uživatel si auto přenastaví dle svých potřeb (neustále se s něčím kvrdlá), jezdí s tím jinak, bude se k autu chovat jako k majetku, co mu nepatří. Stav, kdy auta běžně vydrží Bramům a Mladějovům dvacet let, je pro automobilky nežádoucí - Škodovku (respektive Volkswagen) také sere, že existují dvacet let staré Octavie [wink]
Čtvrtek, 14. září 2017 - 11:32:43  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1960
Registrován: 12-2007
Bram: Já bych neřešil to, kdo stojí za sdílením aut, prostě je to každého svobodná volba, zda bude mít svůj automobil, zda si jej bude jenom půjčovat v půjčovně, zda bude automobil sdílet, popř. zda se obejde zcela bez aut. Každý by se měl rozhodovat podle svých potřeb, zájmů, ekonomických možností, filosofického názoru, priorit apod.
Mladějov
Čtvrtek, 14. září 2017 - 11:33:18  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 10915
Registrován: 3-2007
Ale pro mne nejste exot, to je fakt vaše věc, mně je to ba i sympatické, nejsem pavlačová drbna.
Mně není sympatická snaha některých více či méně militantních lidí častovat lidi, co mají automobil, že jsou líní, konzumní, primitivní...a že se jen vymlouvají, ničí jiným prostředí ap. avnucovat jim způsob života..o kterém často jen kecají a sami se jím neřídí.
(Zdravím třeba Matěje Stropnického).

Víte, to je totiž o něčem jiném - o hlouposti, agresivitě a bezohlednosti některých lidí, ne o vlastnictví automobilu. To je jako s tím mobilem, s topením odpadky a vůbec vším..je to ve vzdělání a výchově lidí, ne v prostředcích. Bezohledný blbec řve do mobilu celou cestu vlakem, stejně jako nechá řádit děcko a je mu jedno, že to obtěžuje všechny, stejně jak "vypíčí" auto na tom nejblbějším místě.
Mladějov
Čtvrtek, 14. září 2017 - 11:35:50  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 10916
Registrován: 3-2007
>Stav, kdy auta běžně vydrží Bramům a Mladějovům dvacet let, je pro automobilky nežádoucí

[proud][proud]

Hele, to říkám dávno a říkají mi to i známí a kamarádi, když zas někam přijedu vlakem..kdyby byli všichni jako ty, tak automobilový průmysl zkrachuje [biggrin][biggrin]
Čtvrtek, 14. září 2017 - 11:36:29  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7673
Registrován: 4-2003
Petr vlček:No a to je vono. Proto si skoro každej komu to auto stojí na dvorku (častějc ale zejména ve městech blokuje ulici) řekne "když už to furt žere peníze tak s tím budu i jezdit".

Jenže on si to řekne zejména kvůli tomu, že VHD je příliš pomalá, nebo neexistuje. To, co uvádíš, je až druhořadé. Samozřejmě, je pořád dost těch, co do VHD nevlezou protože je to pro ně socka. Bohužel je to mnohdy pravda i v Praze. Počet snesitelných přestupů jsou dva, nikoliv tři a více a bohužel mnohá tangenciální spojení jsou zoufale pomalá. Kdybych musel jezdit za prací někam do Hostivaře třeba do Mitasky, tak vzhledem k tomu, že bydlím v Modřanech, tak má u mne VHD okamžitě konečnou. Přivstal bych si a frčel bych po neucpané Jižní spojce autem [wink].
Mladějov
Čtvrtek, 14. září 2017 - 11:39:51  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 10917
Registrován: 3-2007
PV :Jinak ale za největší neštěstí VHD v Česku pokládám totální nekoncepčnost a neustálý jebání a hejbání "jede - nejede - jede o hodinu jinak", "vytvoříme nový vazby (a ty existující zničíme)" (v Praze obdoba změn linkovýho vedení co měsíc) což časem odradí daleko víc lidí než čas od času odvoz židle nebo hajzlíku.

Podpis.

Už jsem to tady asi psal..ale jak je možné, že třeba v Mnichově mi starý plánek VHD platí i po 10 letech, kdežto v Praze nezůstane kámen na kameni ani v jízdní dráhou vázaných tramvajích po pěti letech ??
Čtvrtek, 14. září 2017 - 11:42:57  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1293
Registrován: 5-2014
Bram: Vždyť já ani na Vás původně nijak nereagoval (reagoval jsem na uživatele Iaya) [happy] Já myslím, že nejsme ve sporu. Spory si můžeme užít v debatě ČD / RJ dostatečně, no ne? [happy] Mimochodem mě teď ČD pěkně naštvaly, když začaly kopírovat systém RJ (možnost vrácení jízdenky 15 minut před odjezdem), kdy jízdenka koupená na internetu již neplatí celý den, ale pouze pro daný vlak nebo následující vlaky. Grr... :'o)

(Příspěvek byl editován uživatelem BoH.)
Čtvrtek, 14. září 2017 - 12:03:46  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 851
Registrován: 5-2002
dědek_hank:
"...automobilová kultura (koneckonců "životní" potřeba historicky celkem nedávno uměle vytvořená Henry Fordem) "
Co třeba botová kultura? Taky historicky celkem nedávno uměle vytvořená Tomášem Baťou... Taky "hra s nulovým součtem"? Milióny černoušků boty nemají a obejdou se bez nich...
Babilon
Čtvrtek, 14. září 2017 - 12:12:11  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3609
Registrován: 12-2007
Já si osobně myslím, že za prosazování sdílení aut stojí nakonec automobilky
Ano, prodat jeden výrobek místo dvou, je jistě snem každého podnikatele.
Čtvrtek, 14. září 2017 - 12:18:26  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 113
Registrován: 7-2017
Bram:
"tak by mne ten nulový součet vskutku zajímal."

Tak doplácejí třeba:
- lidi žijící v Praze u magistrály a na podobných místech - zeptej se kohokoli, jak se mu tam dýchají kysličníky dusíku, a polétavý prach s rakovinotvornými částicemi (3,4-benzpyren a jiné kondenzované vícecyklické aromáty) a jestli si může kvůli permanentnímu kraválu otevřít okno
- lidi (i příroda) postižení těžbou ropy (zvlášť v některých zemích - režimy v takové Nigérii nebo Ázerbajdžánu jsou přímo obludně zkorumpované firmami typu Shell a jde to až do politických vražd)
- lidi žijící v místech, odkud automobilový a na něj navazující průmysl odešel - v médiích je dost informací o dnešním stavu např. Detroitu
- oběti autonehod - kdyby takové % lidí kosila nějaká epidemie nebo nedejbože terorismus, tak by většina zeměkoule žila v permanentním výjimečném stavu a silové struktury vlád by kmitaly jak divé
- zabetonovaná krajina, která neudrží vodu
Mladějov
Čtvrtek, 14. září 2017 - 12:34:55  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 10919
Registrován: 3-2007
No a tak nařídíme všeobecnou vlakovou povinnost, všechna auta a všechno okolo ještě víc zdaníme, Nuselák zboříme a nastane ráj na zemi.
Taky nezapomeňte na hlučné a CO2 vypouštějící fabriky..pane Hanku, tyhle fráze si nechte někam na schůzi strany zelených nebo oblbování patnáctiletých dětiček ve škole, dobrovolně se nikdo do roku 1900 vracet nebude a na vaši představu to řešit zákazy, zákony a miliardovými dotacemi (na které vydělávají třeba v těch fabrikách a místo daňového zatížení by mohli mít třeba volné pátky).

Ono nemáme nevolnictví, takže u magistrály opravdu nikdo bydlet ne-mu-sí, když opravdu nechce.
Ne, že by mi průvodní jevy civilzace nevadily, ale vaše "řešení" nejsou řešení, to je akorát touha po buzeraci jiných a státních dotacích.

Víte, já byl vždycky něco, čemu se říká přítel přírody, tramp, turista, ochranář, odebíral jsem Niku..a z téměř všech, co argumentovali jako vy, se stali akorát všenaštvaní dědci a báby na civilizaci, na lidi, na auta, na techniku a vědu a žijou v naprosto úchylné představě, že ideálem je život bez auta v chalupě na dříví, chlévem a žumpou, dneska s moderními žvásty jako ekologická stopa a podobně.
Akorát, když se jim něco stane, tak jim nevadí fujfuj auto nebo vrtulník do nemocnice, fujfuj technika, léky, antibiotika atd.

Jako když chce někdo žít jako v roce 1900, ať žije, zcela OK, ale tyhle vaše staré mantry už jsou hodně vyčpělé.

Mějte se.

(Příspěvek byl editován uživatelem Mladějov.)
Čtvrtek, 14. září 2017 - 12:47:30  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 372
Registrován: 2-2017
https://pardubice.idnes.cz/lokalky-vlaky-omezeni-regionalnich-tra ti-pardubicky-kraj-p31-/pardubice-zpravy.aspx?c=A170914_351830_pa rdubice-zpravy_jah#utm_source=idos&utm_medium=text&utm_campaign=v 1
Čtvrtek, 14. září 2017 - 12:50:42  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7674
Registrován: 4-2003
Babilon:Ano, prodat jeden výrobek místo dvou, je jistě snem každého podnikatele.


To právě jen na první pohled - zatímco lidem vydrží běžně vydrží deset a více let (je to jejich, šetří si ho, každou opravu si budou muset zaplatit), kdežto sdílené auto bude v háji do tří let zcela určitě, navíc majitelé sdílených aut nebudou chtít nabízet stará a viditelně opotřebovaná auta, to by je nikdo nechtěl. Sdílení je jedna z možností, jak dosáhnout toho, aby auta byla opotřebována výrazně rychleji (není to moje, tak ho nešetřím, když se pokazí, tak to zaplatí majitel a ne já) a byla okamžitě nahrazena jiným.
Babilon
Čtvrtek, 14. září 2017 - 12:50:49  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3610
Registrován: 12-2007
dědek_hank: Tak doplácejí třeba: .....
A to jako má dát v součtu nulu? Řekl bych, že kromě obětí autonehod jsou v plusu i všichni ti, které jste jmenoval.
Čtvrtek, 14. září 2017 - 12:53:02  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1094
Registrován: 4-2004
Je někdy až neuvěřitelné pozorovat, čeho se přispěvatel vzápětí dočká, když tu jen věcně upozorní na pár problémů (hank 113). Zesměšňování, překrucování, podsouvání.
Mladějov
Čtvrtek, 14. září 2017 - 12:54:06  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 10920
Registrován: 3-2007
Další levicový sluníčkář došel..bez argumentů.
Čtvrtek, 14. září 2017 - 13:04:37  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1095
Registrován: 4-2004
No vidíte, a v dalším příspěvku jen potvrzujete ten můj. Podívejte, k pochopení toho, že se míjíte s hankovým příspěvkem a podrážděně reagujete na něco, co v něm nestojí, nejsou argumenty potřeba. O ničem jiném jsem nepsal.
Čtvrtek, 14. září 2017 - 13:04:44  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7675
Registrován: 4-2003
Mladějov:Už jsem to tady asi psal..ale jak je možné, že třeba v Mnichově mi starý plánek VHD platí i po 10 letech, kdežto v Praze nezůstane kámen na kameni ani v jízdní dráhou vázaných tramvajích po pěti letech ??


Protože si tu jistí silně ješitní jedinci v roce 2012 vztyčili pomník a dodnes jim jejich nežádoucí činnost prochází, zejména díky nezájmu a tuposti politiků ve vedení Prahy [crazy]


BoH:Vždyť já ani na Vás původně nijak nereagoval (reagoval jsem na uživatele Iaya) Já myslím, že nejsme ve sporu. Spory si můžeme užít v debatě ČD / RJ dostatečně, no ne?

Já to jen okomentoval, pochopil jsem, že nejsme ve sporu [wink].