Diskuse » Archiv 2017 » Železnice » GVD platný a připravovaný » Archiv diskuse GVD platný a připravovaný do 13. 09. 2017 předcházející | další

Archiv diskuse GVD platný a připravovaný do 13. 09. 2017

dolů
   autor příspěvek
Pondělí, 11. září 2017 - 19:43:02  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2610
Registrován: 5-2002
Osobně by se mi líbily na nočních EN i jídelní vozy (třeba otevřené do 1.00), řada lidí bere cestování lůžkem jako zpestření a posezení u skleničky dobrého červeného u stolu s čistým ubrusem a úslužným číšníkem je rozhodně lepší zážitek, než všechno na klíně v lůžku.
Podpis, s dovolením.

Jinak bych ještě k "ziskovým a ztrátovým linkám/službám" dodal to, že výhodnost je třeba posuzovat šířeji. Protože dlouhodobým cílem veřejné dopravy by mělo být, aby (aspoň někde) lidi vůbec auta nepotřebovali - nebo tak minimálně, aby jim to nestálo za to. Protože pak cenově bojovat s "jízdou za vícenáklady auta, které stejně mám v garáži, kterou jsem stejně musel postavit" jde už hodně těžko. Pak ani občasná "vysoká cena" zas takový problém není, když si na to člověk vydělal nezakoupením výše uvedeného. Jenže jakmile počet případů ročně, kdy by se auto výrazně hodilo, přesáhne kritickou mez (u většiny lidí docela nízkou), než "párkrát ročně taxi není problém", tak se holt auto koupí a s jistou nemalou pravděpodobností takový člověk vypadne ze systému VHD úplně (mimo např. denní dojížďky do Prahy z okolí - aneb "S-Bahnem do práce, cokoliv jiného auto"). Takže myšlenky typu "dotovat budeme normální dopravní obslužnost, ale ne už turistické potřeby" apod. jsou velice, velice zhoubné.
Mladějov
Pondělí, 11. září 2017 - 19:55:39  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 10833
Registrován: 3-2007
>myšlenky typu "dotovat budeme normální dopravní obslužnost, ale ne už turistické potřeby" apod. jsou velice, velice zhoubné.

No..když to jsme zase u toho : Obecné fráze znějí velice pěkně, ale když dojdeme ke konkrétnu, tak jsme zase u těch rychlíků do Železné Rudy, lůžek na Slovensko a otázce, jestli je nutno dotovat v sobotu ráno spojení Beroun- Tachov, protože tam jeden zdejší diskutér často jezdí na houby [wink]. Jsou legitimní požadavky na šukafon, ve kterém jezdí do 10 lidí ?

Atd, atd.
Pružinskij
Pondělí, 11. září 2017 - 20:02:50  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1863
Registrován: 4-2015
Protože dlouhodobým cílem veřejné dopravy by mělo být, aby (aspoň někde) lidi vůbec auta nepotřebovali - nebo tak minimálně, aby jim to nestálo za to.
No, ještě že tam máte ten kondicionál, protože to jste si takto definoval sám. A nevím nic o tom, že by ve svobodné zemi měli být lidi nějak omezovaní tím, zda si pořídí či nepořídí auto (nebo vzducholoď nebo hodinky...).

Jinak bych ještě k "ziskovým a ztrátovým linkám/službám" dodal to, že výhodnost je třeba posuzovat šířeji.
Hezká zatáčka jinam, ale dokud nám eurodiktát z Bruselu nezavelí jinak (a to dosud nenastalo), tak zatím furt rozhoduje hospodářský výsledek, respektive mínění ivestorů, majitelů atd.

Pak ani občasná "vysoká cena" zas takový problém není,
Doporučuji obejít pár autobazarů a kouknout na ceny ojetin. Tomu se prostě konkurovat nedá.
West code was broken.

Mladějov
Pondělí, 11. září 2017 - 20:14:21  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 10835
Registrován: 3-2007
Pánové (a trochu mne překvapuje, že T.Z. na to ve svých letech a s potomky ještě asi, dle jeho rétoriky, nepřišel), na venkově bez auta dneska jako pracující soběstačný člověk v produktivním věku prostě fungovat nemůžete - a když to zkusíte, tak to záhy zjistíte.
Bez auta se dá fungovat akorát ve velkoměstě s rozvinutou VHD a povoláním, kde nepotřebujete cestovat či podnikat a to ještě v nájemním či vlastním bytě. Tipuji, že si T.Z. to auto do 10 let koupí taky, spíš do pěti. Jako ono se muset na každou potřebu něco odvézt se někoho doprošovat, případně si auto půjčovat..ono to omrzí.
Tím nijak neironizuji někoho, kdo auto nepotřebuje či programově nemá celý život, já mu držím palce.
Ale nějak nevím, když si na to vyděláte, proč to auto nemít..to se přece s preferencí VHD vůbec nevylučuje.
Pondělí, 11. září 2017 - 20:28:52  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2611
Registrován: 5-2002
Pružinskij: Šmarjá, to jsou zas hned extrémy - zakazovat, svobodná země, eurodiktát, atd. S váma fakt nemá cenu diskutovat, vy prostě potřebujete furt na něco nadávat.

Takže navrhuji z těch zatáček ba serpentin k tématům typu "co kdy dotovat nebo pro koho a co se vyplatí a ne", které mě po tisicí prvé už opravdu nebaví, zpátky k tomu, o co šlo: Tedy že noční vlak "ženy odmítají a pro rodinu je to blbé," s čímž jsem si (minimálně takto všeobecně) dovolil nesouhlasit.


Mladějov:
na venkově bez auta dneska jako pracující soběstačný člověk v produktivním věku prostě fungovat nemůžete
Ale to je samozřejmé. Jen nechápu, odkud se bere dojem, že se tu diskutuje (výhradně) o venkovu? Navíc (aspoň do velké míry) je volbou každého, zda bydlet zrovna tam.

trochu mne překvapuje, že T.Z. na to ve svých letech a s potomky ještě asi, dle jeho rétoriky, nepřišel
Jak vidno, přišel (dávno). Ale nesmíte to zevšeobecnit. Jinak bych mohl napsat v podobném duchu "v Praze a podobných lokalitách to neplatí a trochu mne překvapuje, že Mladějov na to ve svých letech (...), dle jeho rétoriky, nepřišel".

Tipuji, že si T.Z. to auto do 10 let koupí taky
Stát se samozřejmě může všechno, ale já tipuji, že spíš ne. [wink]
Pondělí, 11. září 2017 - 20:29:07  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 13654
Registrován: 10-2004
TZ: Když vás tak čtu, tak mám dojem, že byste si u dálkové dopravy představoval, aby na koridorech byly na střídačku rychlé a pomalé vrtvy po hodině, doplnily se stávající díry v taktech na ostaních linkách, rozšiřoval se časový rozsah provozu, zaváděly noční spoje, dotovaly se turistické vlaky do zahraničí... Jak chcete přesvědčit stát, aby vám na to dal peníze? Obzvlášť teď, když když ještě před koncem roku padnou další desítky miliard na platy. A taky nelze očekávat, že když teď 2 roky po sobě 2x významně narostly prostředky díky expresním vrstvám, že budou další významné prostředky. A hlavně, v říjnu jsou volby a s ohledem na preference a jisté zkušenosti z krajských voleb, tu zřejmě bude vláda "všichni proti ANO". Pochybuji, že levopravá vláda přidá něco na rychlíky.

Mladějov: Ale nějak nevím, když si na to vyděláte, proč to auto nemít..to se přece s preferencí VHD vůbec nevylučuje.
A proč nemít chytrej mobil, televizi...? Je spousta lidí, kteří radši své peníze strčí do jinech věcí než do auta. Když na televizi nekoukám, no tak si jí nekoupím. A stejné je to s autem. Jsou lidi, kteří ho nepotřebují, nebo by ho využili tak málo, že ho radši oželí.

(Příspěvek byl editován uživatelem orky.)
Pondělí, 11. září 2017 - 20:35:41  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 54
Registrován: 7-2017
Orky: Ono nám tak nějak všeobecně na všechno chybí dlouhodobá koncepce. V Rakousko jedou dodnes podle koncepce schálené v roce 1986, podle níž tu infrastrukturu v základu staví... A dopravu přizpůsobují možnostem a poptávce, pokud možno (S-Bahny u všech větší měst). Myslím, že i ta levopravá vláda na rychlíky něco přidá, pokud to bude někdo schopen správně odargumentovat (chápu, že v opozici vůči zvýšení platí ouředníkům se to obhajuje blbě, to nejsou tak jisté hlasy [sad] ) proti jiným rozpočtovým (ne)potřebám. [happy]
Mladějov
Pondělí, 11. září 2017 - 20:41:12  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 10838
Registrován: 3-2007
Orky, první odstavec : holt typický přístup ala Špidla : "zdroje jsou", co dodat.

Druhý odstavec : Jistě. Jen je docela dost lidí, co to svoje nevlastnictví auta, (smartfouna, TV) povýšili na životní styl a rádi káží ostatním, že jsou tak nějak lepší a že by to měli a mohli dělat také tak - nakonec to lze číst i tady na k-repu.
A hlavně bych chtěl vidět normální zdravou ženskou, které bude takhle askeze dlouhodobě imponovat.
Pondělí, 11. září 2017 - 21:17:22  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2612
Registrován: 5-2002
Orky: Víte co, tak si někdy spočítejte, kolik by to vlastně asi tak stálo (krom toho zahraničí, to je stejně spíš debata filozofická), zvlášť v porovnání s těmi desítkami miliard na platy. Nebo jste nějakým členem Církve svatého rozsahu kilometrů, v kolem roku 2000 náhodně velikého? [happy]
Jinak na podobě budoucí vlády podle mého reálně nezáleží, nepovažujete-li za pravděpodobné, že to bude ODS+Svobodní nebo tak něco.

Mladějov: ženskou, které bude takhle askeze dlouhodobě imponovat
Jste schopen připustit, že někdo to jako nějakou "askezi" nebo zkrátka újmu vůbec vnímat nemusí? On je to možná trochu generační problém, někdy mi přijde. Nevím, kolik zrovna Vám je, ale vnímám už delší dobu, že většina starších, než jsem já, má auto coby náhradní symbol dospělosti (muži), jako něco, o čem uvažuje jako o "samozřejmé potřebě" a nevlastnictví považuje za racionální jen tehdy, když dotyčný nemá peníze "ani na slušnější ojetinu". Symbol "svobodného pohybu", jistá meta, o kterou se prostě "samozřejmě" každý v životě snaží, no ne? No, ne. Aspoň u mých vrstevníků a co vím tak i mladších je auto něco, co si většina sice postupně pořídí, ale má pro stále větší skupinu z nich v zásadě nulovou emocionální hodnotu, asi podobně jako tiskárna do počítače nebo mikrovlnka.
Pružinskij
Pondělí, 11. září 2017 - 21:21:08  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1865
Registrován: 4-2015
které mě po tisicí prvé už opravdu nebaví, zpátky k tomu, o co šlo: Tedy že noční vlak "ženy odmítají a pro rodinu je to blbé," s čímž jsem si (minimálně takto všeobecně) dovolil nesouhlasit.

On tady někdo psal, že noční vlaky odmítají zrovna ženy? To jste si jen zajůzoval, nikdo to takto genderově nevyhranil.
Noční vlaky po celý Evropě krachují, ale my se klidně můžeme tvářit, že nás rentabilita nebaví a bájit šotopohádky (a dále viz Orky).
Ono nakonec ještě pár let a uvidíte sám - chtěli jste otevřenej trh, tak ho máte. A ten (mimo jiné) znamená, že noční dálkovka padne na hubu, vždyť se neuživí ani denní dálkovka. Kde je dneska nějakej Interconnex, blahé paměti? Hamé-Locomore, HKX šlus do konce GVD (určitě kvůli vysoké obsazenosti...).

Nakonec jde stejně jen o prachy a o politiku, nic víc.

A hlavně bych chtěl vidět normální zdravou ženskou, které bude takhle askeze dlouhodobě imponovat.
JO!!![proud]
Oni tedy jsou, jednu takovou biomatku taky znám, ale zdravě ani normálně tedy nevypadá...
West code was broken.

Pružinskij
Pondělí, 11. září 2017 - 21:24:19  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1866
Registrován: 4-2015
On je to možná trochu generační problém, někdy mi přijde.
Myslím, že ne. Drahá polovička je zhruba stejně stará jako jistý TZ (ostatně, nedávno jsem vyprsknul smíchy, když jsem vylovil fotku jak vedle sebe stojíme v rozhovoru na nástupišti a šotoušké mlíko nám ještě teče po bradách ...).
West code was broken.

Mladějov
Pondělí, 11. září 2017 - 21:34:24  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 10840
Registrován: 3-2007
Jsem schopen připustit, ale pan Gauss se nemýlí [wink].
Zosobňování auta a starší ? No..nevím, proč zrovna starší. Já tedy vidím, že třeba mezi pětatřicátníky je rozhodně víc "autařů", než třeba mezi sedmdesátníky, resp. že tam nemají auto samy ženy (vdovy, rozvedené).

A o "nulové emocionální hodnotě" neboli "auto je samozřejmost" jako pračka, mobil, jsem tady začal psaát první já [wink].
Akorát teda nevím, v čem se mnou polemizujete - to auto si opravdu pořídí ta většina, skoro všichni.

Jinak pokud to chcete osobně, tak jsem starší než vy, auto jsem dlouho neměl a i když ho mám, tak jako pražák jsem odmalička zvyklý jezdit po městě VHD a nepovažuji to za žádnou újmu, stejně jako preferuji vlak - ale komínové roury na chatu vlakem + 2 km do kopce tahat nebudu, stejně jako k takovéto samoúčelné askezi nutit partnerku.
A když na tu chatu jedu sám, tak někdy využiji i ten vlak s procházkou, sousedi se sice divně dívaj..zas pokecám se známými ve vlaku, projdu se, ovšem tahat všechno na hřbetě nemám zapotřebí, stejně tak třeba na lyže.
Podle mne tohle dělení starší/mladší je nesmysl. Hromada důchodců, střední i mladé generace sportuje, cestuje, a hromada zase sedí na zadku u počítače/ u piva bez jakéhokoli vztahu k přírodě či pohybu.
Já bych byl s nějakým paušalizováním podle generací hodně opatrnej - včetně vztahu k autu i jiným věcem. To je úplně stejné jako třeba se vztahem ke kariéře či kariérismu.
Já bych viděl jako rozhodující vliv rodičů a prostředí (škola, kamarádi).
Pondělí, 11. září 2017 - 21:44:56  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2613
Registrován: 5-2002
Mladějov: Já to nemyslel jako "staří vs. mladí", ale jako chování/preference dnes šedesátiletých v době, kdy jim bylo například 30, versus dnešní třicátníci. A pozor, netvrdím že se mění poměr většina/menšina. Spíš "většina" vs. "menší většina".

Pružinskij: My se známe?? Jinak ano, vyhranil, nějaký Bram a Pružinskij.
Pondělí, 11. září 2017 - 21:50:21  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 13655
Registrován: 10-2004
TZ: Ano, ta miliarda navíc v porovnání s nárůstem platů je minimum. Jenže co se za ní získá? Ti lidé, kterým se má přidat, velmi často berou za svoji práci mrzké peníze a řada z nich si přidat určitě zaslouží. Asi byste si přál, aby vaše děti učili kvalitní pegagogové, ale pokud je nezaplatíte, tak vám utečou. Jsou obory, kde začínající vysokoškolsky vzdělaný pracovní nedosáhne na 20 tisíc hrubého! Přidat další prachy na vlaky, zejména ty okrajové, znamená vyhodit obrovské peníze za to, aby se pak svezlo několik jednotlivců.
Nejsem členem Církve svatého rozsahu kilometrů, ale pokud teď dva roky došlo k podstatnému nárůstu výkonů, měla by teď řada přijít na další věci, které má stát na starosti a mně osobně by to tak přišlo správné. Kdyby nová vláda nepřidala své funkční období na železnici ani korunu, nešlo by jí to zazlívat. Nelze dotovat jenom mašinky.
Mladějov
Pondělí, 11. září 2017 - 21:59:43  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 10841
Registrován: 3-2007
No v roce 1987 bylo vlastní auto nepochybně omnoho vzácnějším statkem, než dnes, nakonec stačí porovnat, kolik platů bylo v r. 1987 na nejběžnější auto Š120 L a kolik platů je to dnes na Š Fóbii HTP [wink].
Preference..no úplně stejně to auto chtěl skoro každý, jen na něj tehdy neměl, resp. nebyl ochoten dát všechny peníze do něj + v tom 87 se mladí podstatně dříve ženili + děti. Prostě si auto..víc půjčovali (od rodičů, příbuzných atd.).

Vaše názory zřejmě hodně formuje okolí (šotouši,akademické prostředí), ale koukněte někdy na "obyčejné" lidi bez vlakofilie, třeba ve venkovské hospodě. Ono vám třeba kamarád nabídne : Hele, porážím strom, chceš si odvézt nějaké dříví ? No když nemáte auto..smolík. Cokoliv na barák, zahradu..na zádech ?
Totéž závislost na jednom autobusu, a to zdaleka nemluvím o pohraničí, zkuste třeba Středočeský kraj, Sázava, Stříbrná skalice, Ondřejov, Chocerady, už vás a vaší paní a děti vidím, jak fungujete spokojeně léto/zima 365/24 bez auta.

Opravdu nejsem věrozvěst automobilismu, ale šedé teorie, zelený strom života.
Pondělí, 11. září 2017 - 22:22:26  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2614
Registrován: 5-2002
Orky: A že se předtím 10 (15?) let (a předtím ani nevím jak dlouho) upřednostňovaly jiné věci, a převážnou část té doby byl spíš úspěch, když se zrovna neškrtalo (a minimálně jednou myslím dokonce tak blbě, že se tím zvedla cena za km), to se jako nepočítá? Prostě začátek historie = 2016?
Jinak já nejsem proti přidání učitelům (i přesto, že jsem nezapomněl, kdo se z gymplu hlásil na PedF [happy] ), nevím proč si to myslíte. Ale mít to jako důvod, proč se nezabývat přidáním nějakého řádově menšího objemu na vlaky mi připadá poněkud divné.

Tu miliardu máte spočítanou?

Mladějov: komínové roury na chatu vlakem + 2 km do kopce tahat nebudu
No, tak to je nepochybně úplně přesně to, co já prosazuji, a dokonce bych to dal přinejmenším jako povinnost do Ústavy, a to i pro ty, co žádnou chatu nemaj. Opravdu musí vypadat každá internetová diskuse takto?[sad]

Vaše názory zřejmě hodně formuje okolí (šotouši,akademické prostředí)
Dovolím si trpět tím luxusem, že si názory nepotřebuju odnikud "přejímat".

koukněte někdy na "obyčejné" lidi bez vlakofilie, třeba ve venkovské hospodě
A uvidím tam přesně, co píšete. Já vím. Jak moc je to ale relevantní pro někoho, kdo bydlí pár minut od metra? Nebo máte pocit, že bych něco namítal proti vlastnictví auta ve vesnicích? Naopak mi přijde, že se tu "vesnické vnímání" (to nemyslím jakkoli ve zlém) vnucuje coby správné i někomu, koho se objektivně netýká.
Já jsem jen řekl, že je v zájmu celého systému VHD, aby bylo co nejvíce (byť menšina) lidí, kteří auto vůbec nemají, protože to jsou nejspolehlivější zákazníci. A že je z tohoto pohledu dobré, když existuje i něco, co samo o sobě není "ziskové" (byť bychom tím mysleli "určitou mez ztrátovosti"), protože se tak omezí počet případů, kdy je auto "brutálně potřeba" a tedy se sníží pravděpodobnost, že se nějaká dílčí skupinka lidí dostane z "bezautových" do skupiny "s autem".

v roce 1987 bylo vlastní auto nepochybně omnoho vzácnějším statkem
To je jedno, to bylo dobou. Já to myslím tak, že dnes je pro poněkud menší procento platné, že je získání auta (tak velkou) prioritou, resp. věcí - řekněme - touhy. I přesto, že ve výsledku je ta automobilizace samozřejmě větší, protože pro toho, kdo se rozhodne, je to mnohem menší problém. Přičítám to širším možnostem různého vyblbnutí v dnešní době, takže se zájmy přirozeně poněkud více rozptýlí.

(Příspěvek byl editován uživatelem Tomáš Záruba.)
Pondělí, 11. září 2017 - 22:26:14  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3883
Registrován: 6-2008
Dovolím si vstoupit do akademické debaty s informací.[happy]

http://www.zilinacounty.sk/sk/samosprava/urad-zsk/odbor-dopravy-u zemneho-planovania/doprava/oznamy-zmeny-cestovne-poriadky-dopravn e-licencie/konecny-nav

Dle odkazu na konečný návrh Žilinského kraje pojedou do Košic jen dva ze současných tří párů Regiojetu.[coze]
Ve 14:48 z Prahy tam není a také ten ve 4 ráno zpět z Košic.
Zůstavají dva Leoši a jeden a půl ČD...
No doufám, že je to jen tisková chyba. Ty spoje Regiojetu jezdí plné...
Ale nejsou uvedeny na žádné z tratí 120/180/127...
Mladějov
Pondělí, 11. září 2017 - 22:33:42  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 10843
Registrován: 3-2007
No takže v podstatě v obecných názorech říkáme skoro totéž [wink], jen převést to do konkrétních je trochu problém, ale z toho si nic nedělejte, to je problém většiny věrozvěstů lepších zítřků [wink].

Od obecných frází ke konkrétním : Takže by se mělo někde začít, asi nejlíp tam, kde jezdí lidí nejvíc, takže tedy metro + tramvaje + příměstská doprava.

Na to určitě jako správný "zelený" odpovíte, že se musí dělat všechno najednou [biggrin].

Nic, zajímavý pokec, dobrou noc.
Pondělí, 11. září 2017 - 22:46:33  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2615
Registrován: 5-2002
Já a zelený (politicky)? Byste mě měl vidět. [happy]

(Příspěvek byl editován uživatelem Tomáš Záruba.)
Pondělí, 11. září 2017 - 23:34:20  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 44
Registrován: 7-2017
Nočná doprava v západnej Európe určite nekončí, len ľudia presadli na autobusy resp používajú posledné rýchle spojenie, čo neznamená 19:00 ako v ČR. S nástupom RJ a hlavne následným rušením autobusov ženy presadli do vlakov a zistili, že to nie je také zlé a ani veľký kufor v kupé nie je problém, ale RJ zaviedol čisto ženské kupé aké majú aj CD. Tými jazdia skôr starší v lôžkach prip s deťmi rodičia, v RJ skôr študenti/mladí ľudia, ale u RJ starší aj v businesse či relaxe. Restaurak sa na nočnom vlaku neuzivi, jednak za prácu v noci ešte príplatok a pár pohárov vína to nezaplati, tu je efektívny spôsob u RJ, že to ten stevard roznáša, do tej 23 aj tak väčšina ľudí ide spať. Dôležitý je čas príchodu do Prahy, pokiaľ ľudia idú do škôl či do prevádzok, kde musia mať o 8 otvorené či potrebujú ešte na byt do hotela alebo majú dlhšiu cestu do práce, tak príchod pred 7 je pre nich dôležitý, kým turistom v sezóne je to asi jedno, ale aj tí väčšinou idú z vlaku rovno do práce aby nebrali deň dovolenky navyše. Suma sumárum, o príchod po 7:30 do Prahy má sotva jeden vozeň ľudí, ale Bohemia s príchodom po 8 bude nepoužiteľná a ostane tak len 1020 s príchodom o 6 do Prahy.
Mladějov
Pondělí, 11. září 2017 - 23:45:53  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 10849
Registrován: 3-2007
>Restaurak sa na nočnom vlaku neuzivi, jednak za prácu v noci ešte príplatok

No..tak ten příplatek je tak 1% celkových nákladů na provoz.
Je mi jasné, že nejlíp to dělaj u RJ, to jste mohl klidně vynechat, ale všichni nejsou socky, takže si tu večeři nebo sklenku vína rádi dopřejí, stejně jako dražší lůžko. Jestiže se utlumuje provoz hospod na Ostravu i na Púchov, tak ty 2 hospody na jednom nočním páru, co zbyde od GVD, by ČD klidně unesly, když teda EN.
Holt vy jste na korunu, tak jezdíte na sedačku/lehátku v RJ, jiní mají zase jiné priority, my s TZ hovořili o cestě na dovolenou s rodinou - třeba jednou za rok, což je fakt něco jiného, než každý týden ze Slovače do Prahy za prací a zpátky jako vy- z toho vyplývají i jiné požadavky na časy, ale už to tady bylo víckrát řečeno, jen vy pořád jedete svůj kolovrátek RJ RJ RJ a už jste s tím trochu únavný, popravdě.[wink].

Edit : Nevím, jestli přesedají v Evropě na busy, ale noční IC(E) křižují Německo a plné. Ono to Německo je velké a dřepět celou noc bez pohnutí na sedačce není pro moc lidí lákavá nabídka, až budete starší, možná na to přijdete taky.

(Příspěvek byl editován uživatelem Mladějov.)
Úterý, 12. září 2017 - 07:32:43  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1915
Registrován: 12-2007
Petr Vlček: Taky jsme do mé plnoletosti neměli auto. A do Krkonoš hezky vlakem s báglema. A holt se přestupovalo v Chlumci, v Martinicích a v Jilemnici na bus. Každý si táhl svůj bágl na týden a holt se v týdnu skočilo do konzumu na nákup. Cesta vlakem byla skvělé dobrodružství, na které jsem se vždycky těšil a nemohl dospat rána, až si sedneme v kotoučovém služebáku do Wroclawi [happy]

Jinak nevím, co je na night jetech do Benátska sockoidního? Jeli jsme s úplně slušnejma důchodcema a navíc jim uvolnili dolní lehátka a přesunuli se na horní lehátka. Ve vlaku naprostej klid celou noc. A to jsme jeli až do Říma a byla to "špičková" noc z pátka na sobotu v letní sezóně.
Rychlík: PRAHA HL.N.,odj. 15:05 -Praha Libeň-Nymburk město-Křinec-Rožďalovice-Kopidlno-Jičín-Ostroměř-Lázně Bělohrad-Nová Paka-Nová Paka město-Stará Paka-Roztoky u Jilemnice-Martinice v Krkonoších-Kunčice nad Labem-Hostinné-TRUTNOV HL.N.,příj. 18.53
Úterý, 12. září 2017 - 08:07:46  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 45
Registrován: 7-2017
Ja nejazdim každý týždeň domov a v letnej sezóne je človek rád, ak zoženie lístok domov aj na sedačku týždeň dopredu, ale to vy nemôžete vedieť, pretože sa tu bavíte o sotosne. Predstava Orient expressu do Tatier by bola reálna, ak by ľudia dali 9000 za jeden smer za jizdenku a našlo by sa ich aspoň 50 každý deň, potom by sme sa mohli baviť, žeby to bolo reálne. Aj ten prevádzkovateľ hospody by chcel na tom nočnom vlaku niečo zarobiť, ale za pár pohárov vína to nebude a večerať pred spaním nikto nechodí. Mimochodom na EN sa bežne objavujú WLAB, je toto predstava kvalitného lôžka pre pána? Možno ten RJ nebolo nutné spomínať, ale človek si tam tu fľaštičku vína objednať môže a tie rodiny tak na výlet cestujú, mohlo to fungovať aj u CD, len tam by nemohli prestať predávať lístky 3 dní dopredu a mať storno vo výške 1/3 ceny, deti náhodou ochorejú a 40€ vyletí von oknom. A na záver dodám, že na týždňovky sa už dávno nechodí, jazdí sa vtedy, kedy to firmy potrebujú a lístky sa objednávajú aj zo dňa na deň. Suma sumárum, ideálny vlak tu nemáme, ale oproti roku 2010 sme mu bližšie a je vidieť, že si cestujúcich našiel. Hospoda je na nočnom vlaku mŕtva záťaž, v lôžku odveziete ďalších 30 ľudí a o tom je prevádzka nočných vlakov, keďže je tam vyššia potreba personálu aj kvôli bezpečnosti.Na záver dodám, žeby som už tiež jazdil domov autom, ak by bola lepšia situácia s parkovaním. PS jazdím lozkom ak je to možné
Úterý, 12. září 2017 - 08:10:03  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 46
Registrován: 7-2017
Na tú večeru si človek môže skočiť pri jazde autovlakom, naložím auto, na hlavaku sú 2 reštaurácie a potom môžem spokojne spať, len to víno do vlaku si treba kúpiť, pri Bille maju dobrý výber.
Mladějov
Úterý, 12. září 2017 - 08:13:14  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 10852
Registrován: 3-2007
Ježíšmarjá, četl jste to, co jsem včera napsal ?
Vy se pořád pohybujete v představách grunderského kapitalismu..že se víc personálu na vlaku (stevardky, vlakušky) třeba tomu Jančímu vyplatí..nebo nevyplatí ? Nestačil by jeden průvodčí ?

Dochází vám to..?
Mladějov
Úterý, 12. září 2017 - 08:15:18  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 10853
Registrován: 3-2007
>na hlavaku sú 2 reštaurácie len to víno do vlaku si treba kúpiť, pri Bille maju dobrý výber.

Ano..a taky si můžu vzít z domova svačinu.
Heleďte, to nemá cenu, prostě jsme si s TZ o něčem povídali, neřešte to.
Pružinskij
Úterý, 12. září 2017 - 08:22:11  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1868
Registrován: 4-2015
TZ: Neznáme, vždyť vám vykám. Ale kdysi dávno, před mnoha lety, nás jeden šotouš vyfotil na nástupišti. A po letech jsem si kontroloval starý CD/DVD a najednou koukám s kým se to bavím a on to TZ [happy] To mě tedy fakt pobavilo.

Restaurak sa na nočnom vlaku neuzivi,
Neuživí se celý vlak, když už tedy musím použít vaši šototerminologii (protože pod pojmem "uživit" se si každý představí něco jiného a velmi lehce se s tím v diskuzích manipuluje, neříká to nic o ziskovosti apod.).

No takže v podstatě v obecných názorech říkáme skoro totéž
Ano, ale z TZ fakt čouhá ta sociální bublina metropole plus akademického prostředí plus vzdělanější a bohatší části populace. No, není v tom sám, to je normální. Akorát chybí ta zpětná vazba na to, že drtivá většina lidí žije a myslí jinak (viz. můj oblíbený příklad se čtyřčlennou rodinou ve složení zdravotní sestra, kuchař, dvě malý děti a do konce života hypotéka na slušný bydlení - a jste bez auta naprosto v prdeli, protože děti na kroužek, týdenní nákupy, cesty po doktorech atd., to se samo neodveze).

Jinak nevím, co je na night jetech do Benátska sockoidního? Jeli jsme s úplně slušnejma důchodcema a navíc jim uvolnili dolní lehátka a přesunuli se na horní lehátka. Ve vlaku naprostej klid celou noc.
Nerad se opakuji, tak jen ve stručnosti (částečně jste si již odpověděl sám).
Horní lehátka - to je pro skrčence, střední postava už má problém. Objemnější zavazadla pro 6 lidí se do kupé prakticky nevejdou (já je nevozím, ale 90 % lidí jo). Snídaně v leže masakr. Lehátka nikdo ráno nezvedá, než si to vyjednáte, klidně může uplynout hodina a je to k ničemu.
Lidi - přes Alpy hafo maminek co přišli na prostý fakt, že existuje věkový interval, kdy malý děti jsou v letadle zpoplatněný, ale v Nightjetu ne. To je pak klidně o dvě děti v kupé víc, v noci se budí. Když jde někdo z horních lehátek na WC, tak to je skoro pro gymnastu. Kvanta "nových" obyvatel Evropy, kteří jsou sice třeba hodný, ale zase mají své civilizační návyky (např mi jeden kopal celou noc do lehátka, protože jsem chrápal, ve snaze mě probudit).
Nehlídají se výstupy - přejetí výstupní stanice není problém (osobně jsem blokoval odjezd z Udine, protože Italky to přece neřeší).
Běžná vysoká zpoždění - necestuji furt, ale Thello jsem viděl už několikrát vytočený na zpoždění +180 a výše, před pár týdny EN v Hannoveru v deset dopoledne, plný určitě jásajících lidí...
Řada velice cenných a atraktivních destinací pro nás nedostupných - jak se asi dostanu nočním skokem do Bretaně, na Quiberon, do delty Rhony, do Jutska, Pobaltí, k Černému moři, Anglie, Řecka, Oděsy, Skane, do Pyrenejí... Vlakem ne. Buď mi letí letadlo a jsem tam za pár hodin, nebo nakopnu auto a odřídím to (ale s obrovskými možnostmi pohybu na místě) a v noci budu úpět skrčený na sedačce nějakého autobusu (obvykle za cenu srovnatelnou s letadlem).
West code was broken.

Mladějov
Úterý, 12. září 2017 - 08:32:28  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 10854
Registrován: 3-2007
No anebo potřebuješ vézt na dovolenou 120 Prazdrojů, jako Jirka XXL do Chorvatska k moři [biggrin][biggrin][biggrin]

Jinak už tady bylo vše řečeno - jezdit šest hodin vlakem s třemi přestupy a na bus z Prahy do Krkonoš se, jako před 50 lety, jistě dá...ale skoro nikdo to nedělá, stejně jako si nikdo doma nestaví televizor.

Já bych řekl, že tohle je většině populace tak nějak jasné a očekávám zas od některých litanie, jak DBL a jak to upadá (ale sami už takhle nejezděj, co..?)
Úterý, 12. září 2017 - 08:33:29  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 13656
Registrován: 10-2004
TZ: Miliarda je odhad na základě toho, co tady píšete, on by ten výkonový nárůst byl někde kolem třetiny, možná o víc, pokud by i "regionální rychlíky" alá Praha - Tanvald měly jezdit od 5 do 23 hodin.
Pokud srovnáme posledních 15 let, tak je patrné, ža za tu dobu vzrostla dálková doprava hrubým odhadem o nějakých 50%, a to musím započítat i řadu spěšných vlaků z té doby. Ne některých tratích od té doby stoupla nabídka objednávaných vlaků někdy i více než dvojnásobně. To vám přijde málo? Není to tak dávno, co na rychlost nárůstu mabídky upozorňoval i NKÚ, který tvrdil, že nárůst cestujících ani řádově neodpovídá nárůstu vynaložených prostředků.
Úterý, 12. září 2017 - 08:53:43  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 849
Registrován: 5-2002
Mladějov:
"A hlavně bych chtěl vidět normální zdravou ženskou, které bude takhle askeze dlouhodobě imponovat."
Znám jednu, která má doma programového odpírače auta. Už ji to pěkně sere [biggrin]
Bram:
"Víš, já ty ženský docela i chápu v případě odporu k cestování nočními vlaky - převlékat se před cizími lidmi v kupé zvládne málokterá. To je prostě fakt. "
Kde by se vzali v lůžkovém kupé cizí lidi? Stejně jako v hotelu si najímám celý pokoj, bez ohledu na to, kolik lůžek v něm využiju, tak stejně to dělám v lůžkovém voze.
Tomáš_záruba:
"Jenže jakmile počet případů ročně, kdy by se auto výrazně hodilo, přesáhne kritickou mez (u většiny lidí docela nízkou)"
Zrovna včera moje samička bez velkého rozhodování vyřešila dilema, jestli jet ke kamarádce na griiling vlakem nebo autem, ve prospěch auta. A to i za cenu, že musela dívčí tlamolepy nahradit nealkem - ta operativnost auta jí za to prostě stojí. A to vlak v dané relaci jede průměrně 2x za hodinu a s I. třídou.
Úterý, 12. září 2017 - 08:59:33  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 134
Registrován: 7-2007
Bram: "Prostě pro většinu žen je přítomnost nějakého cizího chlapa, pokud koná potřebu, nebo se jen převléká, hodně obtížně představitelná a hlavně nepříjemná záležitost. Což vysvětluje i to, proč ženy nočními vlaky nerady cestují - jde o dost velké omezení soukromí, je to obdobné jako v hostelu."

Asi jste úplně spadl z višně, ve vlacích jsou VŠECHNA WC sice unisex, ale kabinka je používána pouze jediným cestujícím a kupé v LŮŽKOVÉM (lehátkovými už jezdí skutečně téměř výlučně socky ve vlaku RJ, u ČD se jimi pouze řeší, k nelibosti cestujících, nedostatečná kapacita lůžek v sezoně) voze s cizím chlapem v podstatě žena nemůže a pokud jej nechce sdílet ani s jinou ženou, tak si koupí SGL, jede-li manželský pár, koupí si DBL.

Je vidět, pane Bram, že jste skutečně sebestředný, hloupě plkající, neználek, arogantně urážející ostatní diskutující.
Úterý, 12. září 2017 - 09:22:14  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 592
Registrován: 10-2011
Nemyslím si, že by vlastnictví auta nějak vylučovalo použitelnou veřejnou dopravu. Auto sice mám, ale ročně najezdíme dohromady s manželkou tak 10k, zato vlakem najezdím ročně jen já přes 30k. Jezdím vlakem do práce (levnější a v podstatě časově na stejno), do Prahy (odmítám hledat, kde se tam dá zaparkovat a nemám náladu na popojíždění v zácpách), k rodičům (vlakem 2:38, autem 3:00 - 3:30 podle toho, jak dlouho syn vydrží v klidu a kolik se musí dělat přestávek, navíc je to o polovinu dražší jen na pohonných hmotách), na závody (protože nás jezdí skupina 6-9 lidí, což se jaksi do auta nevejde). Autem jezdím třeba na nákupy do krajského města nebo když se něco velkého tahá či stěhuje.

A pokud jde o používání levných ojetin (jak tu někdo navrhuje "podívat se na nabídku autobazarů", to je tak než se to někde vysype na mezi, věčně to vidím u tchána, ten vždycky koupí nějaké auto na dojetí a pak zůstane viset, když to nejméně potřebuje... to tedy zlatý vlak.

Jinak k návrhu GVD pro jižní Čechy: Mně tam stále chybí hodinovka do Krumlova. Nechápu, proč v této relaci jezdí spoje stále jen po 2 hodinách.
Mladějov
Úterý, 12. září 2017 - 09:32:14  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 10858
Registrován: 3-2007
>než se to někde vysype na mezi

Když to je zas otázka filosofie, přístupu. Někdo chce velké či luxusní auto a kupuje levné šroty, někomu stačí obyčejná Fábie něbo jiné tzv. menší auto a nechce mít starosti, protože majetek mi má sloužit - a ne, abych posluhoval jemu. To nakonec platí i u vlastnictví (přiměřené) nemovitosti a vůbec obecně.

Pokud najezdíte doma do 10K ročně (a vlakem víc - mmch jsme na tom koukám velmi podobně), tak vám nové auto vydrží bez sáhnutí 10 , a při troše péče v pohodě 15, 20 let- jo, tomuhle přístupu rozumím.
To spíš bude dřív vaše paní chtít nové [wink].

(Příspěvek byl editován uživatelem Mladějov.)
Úterý, 12. září 2017 - 09:45:33  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1933
Registrován: 12-2007
Vážení, autem sice nedisponuji, nicméně jsem zastáncem svobodné volby dopravního prostředku, tzn. každý ať si vybere zda pojede autem, autobusem, vlakem anebo poletí letadlem. Ale je možné, že v budoucnu se ve větší míře prosadí sdílení automobilu než dosud. Pokud se týká ubytovacích vlaků, nemám nic proti jejich použití, zase dle principu svobodné volby, na straně druhé nevidím u nich jediné pozitivum pokud se týká veřejného prospěchu, a proto si myslím, že by ubytovací vlaky nebo jednotlivé vozy měly být provozovány čistě na komerční bázi. A buď se uživí anebo ne.
Mladějov
Úterý, 12. září 2017 - 09:58:31  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 10861
Registrován: 3-2007
Nevěřím na sdílení..z důvodů hygieny, bezpečnosti a především toho, že na tohle lidi ještě zdaleka nedorostli a nejspíš nikdy nedorostou.
Tyhle pokusy horko těžko fungují (s haldou dotací) tak akorát u jízdních kol (které jsou proti autu za pakatel).

Jinak k "autem nedisponuji" bych dodal, že máte v dosahu někoho, kdo to auto má a odveze vás, či ho půjčí (třeba syna), jako většina těch, co auto nemaj. Ono to je docela fajn (a už v Sedmilhářích se velebí "klub přátel majitelů aut" [biggrin], to má dost výhod).



(Příspěvek byl editován uživatelem Mladějov.)
Úterý, 12. září 2017 - 10:13:49  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1936
Registrován: 12-2007
Mladějov: Jistě potřebuji občas na chatu syna s autem. To, že auto nemám jsem uvedl jenom proto, že i když bych mohl být zaujatý proti automobilistům, tak proti nim absolutně nic nemám. Rozhodně nevyzdvihuji to, že auto nevlastním. Pokud se týká sdílení nebo půjčování aut, uvidíme, jaký bude vývoj v Evropě.
Úterý, 12. září 2017 - 10:32:29  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3753
Registrován: 5-2003
Kotec:
"Jinak k návrhu GVD pro jižní Čechy: Mně tam stále chybí hodinovka do Krumlova. Nechápu, proč v této relaci jezdí spoje stále jen po 2 hodinách."
Pohyboval jsem se tam uprostřed prázdnin a taky nechápu, jak tam můžou jezdit spoje po 2 hodinách... 4 obří vagóny a v každém tak 8 lidí.[coze] (Tak snad jsem trefil zrovna blbý směr a čas, nevím)
Určitě to bude ňákej bandita, jenže moje paměť se stále ještě nechytá, film o sedmi statečných běží mou hlavou,
odkud já jenom znám ten jeho výraz, Calvera, no ne, buenos dias, odkdypak jezdíš městskou dopravou?

P. Dobeš: Calvera

Mladějov
Úterý, 12. září 2017 - 10:43:37  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 10865
Registrován: 3-2007
Wg : Ale já neříkám, že vyzdvihujete, proboha, to jste si to nějak špatně vysvětlil, jen tím ilustruju to, že hodně lidí tzv. bez auta má ve skutečnosti to auto relativně blízko "u ruky", dostupné, když občas potřebují, lidé bez této možnosti to mají podstatně horší.
Úterý, 12. září 2017 - 11:13:38  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8968
Registrován: 6-2004
...4 obří vagóny a v každém tak 8 lidí...

to je například i úděl sobotních odpoledních vlaků (co hodinu, nač) v relaci Přerov-Nezamyslice... ale prostě to tak "pasuje do taktu"... Byť to skoro nikoho neveze... Takt neodpovídá přesným přepravním proudům v kontrétních relacích, spíše vyhovuje tvůrcům gvd pro snazší sestavování výkonů/oběhů a dalších náležitostí..
Úterý, 12. září 2017 - 11:20:08  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7648
Registrován: 4-2003
Fany:to je například i úděl sobotních odpoledních vlaků (co hodinu, nač) v relaci Přerov-Nezamyslice... ale prostě to tak "pasuje do taktu"... Byť to skoro nikoho neveze... Takt neodpovídá přesným přepravním proudům v kontrétních relacích, spíše vyhovuje tvůrcům gvd pro snazší sestavování výkonů/oběhů a dalších náležitostí..


Jak přesně (ne)odpovídá netakt přepravním proudům, lze vidět na trati Beroun - Rakovník [crazy].

Goldstajn:Je vidět, pane Bram, že jste skutečně sebestředný, hloupě plkající, neználek, arogantně urážející ostatní diskutující.

Projev pana Blbštajna [crazy].
Úterý, 12. září 2017 - 11:27:23  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5665
Registrován: 8-2012
Navíc (aspoň do velké míry) je volbou každého, zda bydlet zrovna tam
Tome, já ten tvůj latentní šotoušismus, včetně obligátních keců typu "auto coby náhradní symbol dospělosti", chápu (nevím, proč na tohle někdo vůbec reaguje, to přijímají šotoušci jako dogma už s mateřským mlékem) či krytím "jinde se rozhazuje víc" pro rozmařilost na Dráze. A přeju ti, že sis našel někoho, kdo ti ho toleruje (mně ho manželka taky toleruje, ale přijde mi blbý kvůli tomu tahat plnou polní, kola, kopačák a oblíbený polštářek vlakem a pak s tím jít tři kiláky přes celý Jindřichův Hradec pěšky).
Ale nech si proboha ty žvejky o tom, že všichni můžeme žít na Harfě a v souladu se zásadami jediného správného šotoživota jezdit na dovolenou do Splitu vlakem...

je možné, že v budoucnu se ve větší míře prosadí sdílení automobilu
Neprosadí, maximálně v nějaké okrajové hipsterské komunitě. Tak člověk prostě nefunguje, i když to byznys tlačí jako "budoucnost". Tyhle nadšenecké texty o sharingu jsou něco podobného, jako když sovětští vědci a inženýři v šedesátých letech popularizovali svou představu "budoucnosti" v megaměstech, koldomech, veřejné dopravě.
Ve svém autě si chci dělat svůj svinčík, poslouchat svou muziku (kolega kolegovi přeladil oblíbenou stanici za pouhé dva kilometry "sdílení" auta), mít v přihrádce svoje oříšky, moci si kvedlat s čudlíkama po svém (např. vypnout všechny ty line assist a front assist), nemuset neustále hlídat, jestli jsem v něm něco nezapomněl, řešit co v něm předtím sedělo za prase (větší než já [happy] ) v modrákách od šmíru, prostě mít soukromí a pohodlí. Navíc se podívejte v libovolné firmě, jak vypadá auto, které je "ničí" (každá "veřejná" autorita se i o sharingové auto postará stejně "kvalitně" jako o cokoli jiného) ve srovnání s takovým, které má "pána".
Třeba to moje děti nebo vnoučata budou mít jinak, když budou dostatečně indoktrinováni od školy, že soukromí a pohodlí je v jásavé kolektivní budoucnosti nahovno, ale já holt budu muset umřít. Přitom je mi jasné, že některé věci je výhodnější nevlastnit, pokud je potřebuju jen nakrátko nebo výjimečně (nemám třeba spoustu elektrického nářadí a půjčuju si je od tchána [happy] ), i to auto jde mít vypůjčené (autopůjčovny) nebo "pronajaté" (leasingovky), takže kdyby život směřoval ke sdílení aut, proč by se to neprojevilo v tomhle byznysu... Bane, to bude muset nějaký pachatel dobra nařídit. A na druhé straně bude jakýkoli (neorganizovaný) sharing té veřejné autoritě proti mysli, protože z toho nebudou daně, že (vezměte si jen, jak jdou po UBERu, v něm je taky v podstatě myšleno sdílení auta, akorát i s řidičem). Zato vznikne nějaký autoritativně nařízený "veřejný", který bude špatný, zastaralý, byrokratický, ale bude (muset být) dotovaný...
Forever trusting who we are, and nothing else matters.
Mladějov
Úterý, 12. září 2017 - 11:46:44  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 10869
Registrován: 3-2007
>např. vypnout všechny ty line assist a front assist

Jste můj člověk [biggrin][biggrin][biggrin]

Jinak se mi téma "sdílení" nechtělo rozvádět, ale napsal bych totéž.
A děsí mne ta potřeba některých tomu zbytku pořád nějak organizovat život zákazy, příkazy a buzerací ve jménu prý šťastnějších zítřků. A co hůř, za jejich peníze. A evropský trend pořád více těch "brzdičů" , co spotřebovávaj energii vyrobenou někým jiným. Ono když je parazitů moc, tak mohou způsobit smrt organismu hostitele.
Úterý, 12. září 2017 - 12:30:23  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2621
Registrován: 5-2002
Mladějov: [ok]
Ostatně soudím, že EU musí být rozpuštěna a nahrazena funkčním hospodářským společenstvím. Čím dříve, tím lépe...

Nejchráněnější organismus v Absurdistánu? Kůrovec - kvůli tomu obětovali celou Šumavu...
Úterý, 12. září 2017 - 18:06:25  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 47
Registrován: 7-2017
Mladejov, bohužiaľ som ten nezmysel čítal, vlaky bez personálu sme tu mali oddávna-2012 a než polícia chytila páchateľov, tak si stihli luxusne nakradnut a odradiť ľudí cestovať nočnými vlakmi. Riešenie CD bolo zavedenie povinných rezervácií pre cestujúcich cez hranice, zvýšenie počtu velkopriestorov s osvetlením a zrušením sedačiek na Slovakii.
Nechic
Úterý, 12. září 2017 - 19:51:18  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2094
Registrován: 4-2010
Za mě doufám, že budoucnost nebude v sharingu ve stylu "nikdo nic nevlastní a všechno je všech", ale v nějaké optimální formě kombinování dopravy. Protože ta doprava je takový oboustranný strom, začíná se u tenkých větví, po kterých proudí jen jednotky, ty se sbíhají do tlustého kmene, kde proudí až tisíce, načež se zas rozdělují na menší a menší větvičky. Uvedu konkrétní příklad:
Občas řeším jak se z Olomouce dostat do vesničky 5km od Jilemnice, když mě zrovna nemá kdo odvézt.
Vlak do Jilemnice paráda, každé 2 hodiny, pohodlí a rychlost relativně v pohodě. Ale co potom? Taxi? A dám za 5km víc než za celou cestu. Autem? Po I/35 to je slušná pruda, občas něco rozkopaný, furt nějaká objížďka, jednou u Jaroslavi, jednou u Mýta a furt se to střídá, sem tam se přidá i nehoda. K tomu průjezd HK a výjezd z Olomouce, žádná lebeda.
Pěšky 5km? S batohem, někdy i notebookem? Nic moc.

Já doufám, že se jednou tyhle první a poslední míle nějak vyřeší. Napadá mě rozmach elektrokoloběžek, co se dají vzít do vlaku a ty poslední míle pokud to není až tak do kopce člověka odvezou. Nějaké půjčování, nebo nějaká inteligentní taxislužba navazující na spoje v uzlech a plánující rozvoz podle poptávky, nevím. Ale řekl bych, že ty poslední míle často rozhodují o tom zda jet, či nejet autem.
Mladějov
Úterý, 12. září 2017 - 20:02:44  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 10892
Registrován: 3-2007
5 km od Jilemnice taxíkem stojí víc, než cesta Olomouc-Jilemnice ??
Máte režijku ?
Zrovna včera jsem čekal na vlak v Olomouci a asi dvacet minut seděl na lavičce poblíž stanoviště taxíků..pořád někdo nasedal, ba i lidé čekali na prázdném štaflu.

Se v době internetu a mobilů nedá ten taxík u někoho místního objednat ?
Jirka_E
Úterý, 12. září 2017 - 20:44:39  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 717
Registrován: 6-2015
Nechic:
"Napadá mě rozmach elektrokoloběžek, co se dají vzít do vlaku a ty poslední míle pokud to není až tak do kopce člověka odvezou."
Elektrokoloběžky jsou sice pěkná věc, ale jejich pořízení nemusí být pro všechny zrovna dvakrát finančně přijatelné. A za druhé, úplně si nedokážu představit, jak si na elektrokoloběžce pofrčí taková osmdesátiletá babička, když pojede na návštěvu za vnukem. [proud] Takže řešení pouze omezené.
Vítejte v DOBĚ INTERNETOVÉ.
Úterý, 12. září 2017 - 23:44:46  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3335
Registrován: 8-2010
Mladějov:
"5 km od Jilemnice taxíkem stojí víc, než cesta Olomouc-Jilemnice ??
Máte režijku ?"

Nechic režijku opravdu nemá. Pokud se nic nezměnilo tak má IN50 [satan]
Praha-Ruzyně, Olomouc
Středa, 13. září 2017 - 06:33:44  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7958
Registrován: 5-2002
Ale co potom? Taxi? A dám za 5km víc než za celou cestu. - ale to je taky sharing! Princip objeven dávno, ale implementace naráží v oblastech s "kartelovou" cenou. Klidně se to může stát, vlastně v Praze už děje také (viz spory o zakázku pro monopolního poskytovatele) i u bikesharingu. Jen do toho chce dosypávat v té Praze peníze město.
Nechic
Středa, 13. září 2017 - 09:09:32  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2095
Registrován: 4-2010
Mám IN50 ještě do února. Elektrokoloběžky jsou jen příklad, nevím kam technologie v tomhle smyslu zamíří. Osmdesátiletá babička taky nebude Olomouc - Jilemnice řídit (i když při zvyšování hranice odchodu do důchodu je možné, že řídit bude dokonce linkový autobus [crazy] ).

Sharing je fajn věc, jenže: Třeba LE půjčuje koloběžky s nutností vrátit ten den, car sharing i bike sharing je omezený na určité zóny a pokud přijedu v pátek večer a chci odjet v neděli odpoledne, tak by provozovatel neměl radost, kdybych tam "vrátil" jejich auto,kolo,moto apod., když šance na další výpůjčku by byla velmi nízká.

A teď si představte, když úspěšný vnouček dělající kariéru v Praze jede na návštěvu k prarodičům do nějaké beskydské vesničky: 356km má solidní vlakodrom jezdící jak metro, evropského komfortu, ale kvůli posledním třeba 20km pojede místo po vlakodromu, po D1 tankodromu [happy]
Babilon
Středa, 13. září 2017 - 09:17:29  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3604
Registrován: 12-2007
úspěšný vnouček dělající kariéru v Praze ...... kvůli posledním třeba 20km pojede po D1 tankodromu
Tak to asi nebude moc úspěšný, když si nemůže dovolit taxíka.
Středa, 13. září 2017 - 09:37:00  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3334
Registrován: 11-2008
Pánové, kolik stojí v Jilemnici taxi na těch 5 km ? Já to typuji na cca 25 Kč na km, to máme v případě, že si počítá i cestu zpět, což na "venkově" bývá zvykem, cca 250 - 300 Kč ....[andel]
Středa, 13. září 2017 - 11:53:11  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 11275
Registrován: 5-2004
No a když těch 300 přičte k ceně jízdného Olomouc - Lijemnice tak se dostane hodně nad cenu benzínu takže i na amortizaci auta něco zbude.

Ono to je i optický. Praha - Brno je relativně za pár korun, dejme tomu nějakých 160-200. Pokud se ale na obou koncích dopravím místní MHD, tak za ni přihodím čtvrtinu až třetinu ceny za tu dálkovku. Což pak za těch pár minut jízdy tou MHD nutně připadá cestujícímu jako zlodějina... A pokud je to do nějaký větší prdele od nádraží kde to moc často nejezdí tak to opět inklinuje k autu.
Středa, 13. září 2017 - 12:03:57  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 180
Registrován: 9-2015
>> Kotec: Mně tam stále chybí hodinovka do Krumlova.

Tak když není v Ne odpoledne a večer ani z HavlBrodu/Čáslavi na Prahu?
Vloni se to řešilo vlakem dlouhým jako kráva, se 3 Béčkama na konci, která leckde přečnívala za perón.
Letos osvícení automobilisti, co do vlaku nevlezou, ale řídí železnici, rozhodli 3 Běčka odvěsit, neboť vědí, že cestující nemají Béčka rádi a raději sedí v kupé po 6.

Krásné. Jen ta maličkost, že v Jeníkově už si těžko sednete, i když je ještě září a nejede ještě ani jeden vysokoškolák - ta trochu kazí idylku.
Někdy půjdu fotit do Hory Japonce, jak se rvou do vlaku a dostane se jich tam jen 10 ze 100.

K tomu 2 hod interval, a už naprosto standardní 20+ min zpoždění.
Tak to jsou služby Českých drah.

Hlavně, že zas frustrovaní závistivci budou tady na K děsně řvát proti Regiojetu, až se bude 230 soutěžit a brát hodným Českým drahám.

PS: Srdečně zdravím TZ, který by to vyřešil nezastavováním v Čáslavi [happy]
Středa, 13. září 2017 - 12:14:44  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3337
Registrován: 8-2010
Mirek_Zv.:
"Hlavně, že zas frustrovaní závistivci budou tady na K děsně řvát proti Regiojetu, až se bude 230 soutěžit a brát hodným Českým drahám."

Vy máte věšteckou kouli, že už dopředu víte kdo co bude psát a že soutěž o rychlíky R9 vyhraje zrovna RegioJet? A co když tu soutěž vyhrajou třeba ČD? To budete zas ten frustrovanej Vy až tam budete jezdit opilý a řvát na průvodčího jako mezi Prahou a Kladnem [crazy][lame]
Praha-Ruzyně, Olomouc
Středa, 13. září 2017 - 12:29:03  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 181
Registrován: 9-2015
>> T.H.: je možné, že v budoucnu se ve větší míře prosadí sdílení automobilu
Neprosadí, maximálně v nějaké okrajové hipsterské komunitě. Tak člověk prostě nefunguje... tyhle nadšenecké texty o sharingu jsou něco podobného, jako když sovětští vědci...


Ačkoli Vaše pravicové názory jsou mi docela sympatické (rozhodně víc než názory zapšklých závistivých příznivců státního hospodaření a dotačního podnikání), tak si myslím, že tady byste je měl trochu inovovat.
A nezakysávat mentálně v 90.letech, kdy pro spoustu lidí bylo vlastní auto nezbytná berlička k pocitu svobody a pro prezentaci vlastní důležitosti.
Jestli se Vám po 90-tých stýská, možná by Vám vyhovovalo se odstěhovat do Srbska (nebo okolí), kde to prožívají dneska.

Já jsem optimista, a věřím, že doba se už mění k lepšímu. Je fajn maximálně eliminovat stát, je fajn individuální svoboda (se zákazem nebo náhradou škod, způsobených ostatním !!!!), ale je ještě lepší na dobrovolné bázi trochu spolupracovat.

A představovat si carsharing jako majetek, co nepatří nikomu? Ty modely fungování jsou různé, ale v podstatě se stejně většinou nejvíc podobají půjčovnám, s tím, že se o auto např. stará firma/dispečink nebo třeba jednotlivá auta mají nějaké "patrony", kteří zkontrolují, uklidí a za to auto parkuje blízko nich a případně jezdí levněji.

Podívejte se třeba na ajo.cz, ať udělám reklamu někomu dobrému. Samozřejmě je otázka, jestli přežijí, ale je to startup na komerční bázi, rozjetý od nuly (i když s crowdfundingem).
Pokud si lidi stěžují, že nemají příliš nadbytek peněz, a zároveň touží jezdit (občas nebo pravidelně) autem, tak 90% těch, co si to poctivě spočítá, musí uznat, že je to levnější a dobrá varianta.
Středa, 13. září 2017 - 12:30:29  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 182
Registrován: 9-2015
>> 7887

Hezká sebeprezentace.
Středa, 13. září 2017 - 12:57:24  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1290
Registrován: 5-2014
Mirek_Zv.: S prominutím, ale toto je příspěvek spíše od "kaštana" nebo jak se neznalým lidem na železnici říká. S tím, co si objedná MD a s tím, kolik to má zpoždění, to jste skutečně myslel vážně?
Středa, 13. září 2017 - 13:11:51  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3338
Registrován: 8-2010
Mirek_Zv.:
">> 7887

Hezká sebeprezentace."

Možná, mě jen fascinují ty různé zaručené věštby jak to bude v budoucnu. Jak zrovna asi soukromník pokud vyhraje ovlivní zpoždění vlivem výluk nebo třeba kapacitu vlaku když MD zaplatí jen omezenou částku a nic navíc?
Praha-Ruzyně, Olomouc
Středa, 13. září 2017 - 13:19:09  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 13659
Registrován: 10-2004
Mirek_Zv.: Tak zrovna vlak 976, s odjezdem z Kutné Hory v 19 hodin, který ty 3 béčka měl, tak před ním v neděli jede vložený vlak, který interval na hodinu zkracuje. Vlak v 20 hodin z Kutné Hory už nejede. A kdyby jel, tak je otázkou, jestli by dokázal vlaku 976 ulehčit, protože jeho příjezd do Prahy ve 21 hodin je už dost pozdní.