Diskuse » Archiv 2017 » Železnice » GVD platný a připravovaný » Archiv diskuse GVD platný a připravovaný do 11. 09. 2017 předcházející | další

Archiv diskuse GVD platný a připravovaný do 11. 09. 2017

dolů
   autor příspěvek
Neděle, 10. září 2017 - 13:38:09  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 13647
Registrován: 10-2004
Bram: Pokud chceš obhajovit smysl tím, že vozy musí mít maximální proběh, tak tu dráhu můžeme celou zavřít. Nejtrátovější ze všeho jsou špičkové vlaky. U Prahy najdeš oběhy, kde jediný smysl soupravy je odjet 1 či 2 páry vlaků a zbytek dne a týdne stojí v depu, a to ještě proti špičce jedou spíš jako veřejný sopuravový vlak. Jenže ty vlaky odjet musí, pokud ty lidi cheš odvézt a nechceš, aby jeli autem. On ten přímý vůz do Splitu by měl ve výsledku větší proběh jak ty jednotky u Prahy, co udělají 1 až 2 kola v ranní špičce. A zatímco nový ešus by dneska vyšel tak na 300 milionů, ten vagon jsou řádově desítky milionů. Pravda je ale to, že zatímco ten ešus nezpochybnitelně plní ZDO, u toho Splitu se to dá říct sotva.

Tom754: A včem je lepší odjezd z Prahy 23:57 oproti dnešním 23:58? [happy] Smůla Metropolu je v tom, že Metropol jede skrz Čechy do Německa, kde je taky nějaký požadavek na čas příjezdu. Ale tentokrát se na to myslelo a Metropol veze vozy, které se v Brně odpojí a do Prahy přijedou v 8:07 na 572.
Neděle, 10. září 2017 - 13:41:08  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 846
Registrován: 5-2002
Vantju:
"Vy děláte někde na ČD v divizi nočních vlaků, že vidíte do ekonomiky provozu a dokážete tak objektivně posuzovat, zda si na sebe současný Split vydělal či nikoliv a zda je po takovém spojení poptávka či nikoliv?"
Z_F_J:
"
A k Jadranu: byl navržen maximálně ekonomicky - v relaci Praha-Bratislava spoje se stávajícím vlakem (Slovenská strela), ze Splitu by se vlak téhož dne odjel do Prahy, čili zde žádný prostoj."
Pánové, pro začátek bych doporučil provést krátké zamyšlení nad délkou jadranské sezóny a nad tím, co budou zúčastněná vozidla dělat mimo tu sezónu..? Stání vozidel je zadarmo tak leda v podmínkách domácího kolejiště, kde vám tatínek koupil k Dědu Morozovi nový vagónek a ať už se rozhodnete ho zařadit do svého úžasného vlaku, nebo ho nechat v krabičce, nic vás to už dále nestojí...
Neděle, 10. září 2017 - 13:48:38  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5191
Registrován: 6-2010
A včem je lepší odjezd z Prahy 23:57 oproti dnešním 23:58? [happy] Smůla Metropolu je v tom, že Metropol jede skrz Čechy do Německa, kde je taky nějaký požadavek na čas příjezdu. Ale tentokrát se na to myslelo a Metropol veze vozy, které se v Brně odpojí a do Prahy přijedou v 8:07 na 572.

Odjezd přímých vozů by měl být z Prahy 21:09 na IC 573, vtom vidím výhodu, že to není až o půlnoci, ale příjezd do Prahy v 8:07 je dle mého názoru pozdě. Tam by to chtělo nejpozději v sedm.



Vozy, které byly vedeny do Splitu a Baru nyní budou stát, stejně jako WLAB do Banské.
Neděle, 10. září 2017 - 14:32:39  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7633
Registrován: 4-2003
Orky:Pokud chceš obhajovit smysl tím, že vozy musí mít maximální proběh, tak tu dráhu můžeme celou zavřít.

Ty zas evidentně vůbec nevíš, o čem je řeč [crazy].


Nejtrátovější ze všeho jsou špičkové vlaky.

Viz výše a tedy i otázka: Jsou vozy na Jadranu špičkové?

Odpověď: Samozřejmě, že nejsou.


Další otázka: Může být něco tak extrémně ztrátového, kdy špičkové vlaky (míněno ty ve špičkách pracovních dnů jezdící celoročně), jsou proti tomu ztrátově zcela zanedbatelně?

Opověď: Ano, může - jsou to sezónní vlaky s lůžkovými či lehátkovými vozy, které po většinu dní v roce nečinně postávají někde v kopřivách a před sezónou je nutné je opětovně zprovoznit, protože pro ně není ve zbytku roku práce.
Neděle, 10. září 2017 - 14:50:53  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1922
Registrován: 12-2007
Pokud bychom nebrali ohled na režijkáře, tak si myslím, že vlaky k Jadranu nemají žádný velký význam. Pokud lidé využívají k dopravě na rekreaci nebo i nějakých jiných důvodů nějakou veřejnou dopravu, tak zhruba do 100 kilometrů nebo do 1 hodiny jízdy je pro ně zcela jedno, zda použijí vlak nebo autobus. Od 1 hodiny jízdy do 4 hodin bych řekl, že lidé preferují vlak před autobusem, nad 4 hodiny jízdy už začínají preferovat letadlo. A myslím si, že jak lidé budou bohatnout, tak se tyto preference ještě posílí. Čili ubytovacím vlakům a to všem pozvolna zvoní umíráček. Rozhodně nemá smysl ubytovací vlaky nějak dotovat ze státního rozpočtu, protože ani nezajišťují dopravní obslužnost, ani mobilitu do míst, kde je dostatek pracovních příležitostí. Je to můj osobní názor, ke kterému je možné mít výhrady.
Neděle, 10. září 2017 - 15:04:52  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 969
Registrován: 7-2007
Proč je tady pořád mantra, že sezonní spoje jezdí pro režijkáře? Už to začíná být trapné. Drtivá většina cestujících v našich sezonních kurzech (tedy Split/Bar) jsou plně platící cestující.
Neděle, 10. září 2017 - 15:17:43  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5662
Registrován: 8-2012
A ti "plně platící cestující" uhradí všechny náklady takového vlaku?
Forever trusting who we are, and nothing else matters.
Neděle, 10. září 2017 - 15:27:24  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 13648
Registrován: 10-2004
Bram: Přepravní špička je období, kdy je vyšší dopravní zátež. A mluvíme-li o turistické sezóně, jsou období, kdy se oproti zbylému období dá mluvit o špičce. Ale je zbytečné tady slovíčkařit, čemu říkat špička.
To, že jsou noční lůžkové vlaky jedno z nejztrátovějších, se ví, ostatně je to právě kvůli tomu, že mnohé vozy stojí. Ostatně některé denní turistické vlaky jsou ovlivněny turistickou špičkou (sezónou) ovlivněny taky, ostatně i v tom návrhu můžeš vidět vozy, u nichž je napsáno něco jako "jede v 6 od 1.6 do 1.9." apod. Tyhle vozy taky přes rok nejezdí a stojí v depech.
Co se týká provozu takových vozů, tak se mohou v období s nižším nasazením střídat, ostatně jako je to u těch příměstských jednotek. Tam je taky mnohodenní oběh, kdy jeden den odjedou ten jeden denní oběh s jedním vlakem. Jako průměrně u příměsta v sedle třeba 60% jednotek stojí, ale třídají se tak, aby jezdily zhruba stejně, u lůžkových vozů to může být podobně. Jen ty odpočívací časy nebudou v řádech hodin (maximálně dnů o víkendech), ale vždy s několik dny pauzy. Holt by to v létě bylo Košice/Košice/Split/Košice/Košice/Split/Volno a v zimě Košice/volno/volno/Košice/volno/volno... Ano, je to takto ztrátové. A zřejmě dost ztrátové. Je to jenom o tom, zda noční vlaky dimenzovat tak, aby se odvezli všichni a pak to jinak nepůjde. A nebo se to nechá komerčnímu provozu, což od GVD 2018 ve směru na Slovensko tak bude, ale obávám se, že pak právě v těch sezonních špičkách pojede jen ten, kdo dřív příjde. A stejné je to s tím Splitem, kde se to sotva zaplatí, byť by ten vagon (třeba) byl v sezónně vyprodán.
Neděle, 10. září 2017 - 16:22:57  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7634
Registrován: 4-2003
Orky:Přepravní špička je období, kdy je vyšší dopravní zátež. A mluvíme-li o turistické sezóně, jsou období, kdy se oproti zbylému období dá mluvit o špičce. Ale je zbytečné tady slovíčkařit, čemu říkat špička.


Prostě jsi si uvědomil, že jsi šlápl vedle a snažíš se to křečovitě napravit. Ale nejde to [crazy].

Nemá smysl o dále komentovat, zde se opravdu o žádnou špičku nejedná, protože z hlediska železnice žádná špička v případě železniční dopravy z České republiky na Jadran nenastává a ani z hlediska špatné či chybějící železniční infrastruktury bývalé Jugoslávii nastat ani nemůže. Tak co tam máš dál?
Neděle, 10. září 2017 - 17:10:53  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 13649
Registrován: 10-2004
Brame, tak si slovičkař, když tě to baví. Princip je v obou případech stejný: zvýšená poptávka v určité období (=špička). Když vlak začínal, tak nešlo o zanedbatelnou sezonní poptávku, což je vidět v tomto článku z roku 2006. V roce 2005 vlak vyjel celkem 14x a odvezl 6000 lidí. Zřejmě šlo o oba směry, průměrná obsazenost v tomto roce byla 214 osob. Podle toho článku bylo průměrné vytížení vlaku 80%. Jo, holt tuto špičku teď nesou letecké společnosti a nebo lidi jedou rovnou autem. Nabízená služba byla ztrátová...
Neděle, 10. září 2017 - 17:28:50  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7637
Registrován: 4-2003
Orky:Brame, tak si slovičkař, když tě to baví. Princip je v obou případech stejný: zvýšená poptávka v určité období (=špička).

Ach jo, to je jak u blbejch na dvorku [crazy].

Zatímco špičku při vznikající v pracovní dny při cestách do škol a do práce je potřeba řešit, protože lidé by zejména v okolí velkých měst zhoršovali již tak neutěšenou dopravní situaci na silnicích, tak volnočasové aktivity typu dovolená na Jadranu ať si řeší každý za své.


Nabízená služba byla ztrátová...

A jsme konečně doma. Proč by něco takového neživotaschopného, co není ZDO, mělo vůbec vznikat?
Neděle, 10. září 2017 - 17:43:07  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 41
Registrován: 7-2017
Ona ta pravda bude niekde uprostred. Nikto nikdy nevie vopred povedať, koľko potrvá cesta autom do Chorvátska a Česi majú celkom radi exotické resp nostalgické vlaky, takže nejaké to spojenie do Chorvátska dáva zmysel. Tu ale narazíme na ďalší problém, že toto pochopenie musia mať aj iné železnice a pokiaľ Chorvati budú chcieť hojiť straty na týchto vlakoch, tak sa nikdy neoplatia, lebo to nikto nezaplatí. Nesúhlasím ani s tým, že musia byť nutne klimatizované, ono radšej nech ma otvaratelne okná a aspoň počas jazdy sa trochu hýbe vzduch. Letecky sa určite do Chorvátska jazdiť nebude a nočné vlaky majú svoje opodstatnenie, nie je vôbec pravda, že neprispievajú k mobilite, stretol som kopec ľudí, ktorí cestovali na sluzobky nočnými vlakmi, jednoducho firma zavolá, že potrebuje ľudí a tí pricestujú cez noc vlakom. Pokiaľ ich niečo likviduje, tak je to presne tarifna politika CD, napokon RJ dokáže stále lepšie naplniť nocak na Slovensko a to nemá až o toľko rozdielne ceny ani potrebu zamestnancov.
Neděle, 10. září 2017 - 17:48:15  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 42
Registrován: 7-2017
Ešte k tej potrebe vozňov, mimo jún až september je ešte špička či zvýšený dopyt v čase dusiciek resp okolo 17.11. potom týždeň pred Vianocami až traja králi, cez zimu ešte sem tam lyžiari či študenti po skúškach potom Veľká noc a už je opäť sezóna takže Tatry a prázdniny, to nám dáva tak 5 z 12 mesiacov, to mi nepríde úplne nezmyselné. Tie WLABy sa aj tak vyskytujú na EN442/444 bežne, neviem, kde stále chodia tie Wlabmee alebo žeby ešte nemali hotovú prerábku
Neděle, 10. září 2017 - 18:07:54  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7
Registrován: 7-2017
T.H. Už sme si zvykli na Vaše šovinisticke narážky aj na ideologicke keci ktorymi obohacujete diskusiu ....takže ja len upresnim žadne žlutozlo nikto nevyhnal ,do KE jazdi s väčším počtom spojov....len pravda je že spojenie BA-KE nezvladol finančne a samozrejme to sa neprizna najlepši podnikatel predsa neprizna prehru a vinnik sa vždy najde.....Predsa ked ide podnikat do cudzieho štatu musi zvážit rizika ktore plynu z inej legislativy.Ked sa raz na Slovensku v komerčnej prevadzke zľavy nepreplacaju tak to tak je a netreba sa vyhovarat....lebo aj napriek vlakom zadarmo jazdil plne obsadeny.
Neděle, 10. září 2017 - 18:36:39  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5664
Registrován: 8-2012
Predsa ked ide podnikat do cudzieho štatu musi zvážit rizika ktore plynu z inej legislativy
Ano, to je pravda - Jančura rozhodně podcenil špecifiká plynoucí z nepředvídatelné, účelové, prostě balkánské legislativy plus potřeby dobrých vztahů s místní "tie naše slovenské" věrchuškou.
Forever trusting who we are, and nothing else matters.
Neděle, 10. září 2017 - 18:36:51  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 132
Registrován: 7-2007
Ad Split: Skutečně jím již režimkáři téměř nejezdí, převažují početné rodiny s malými dětmi pro které je letadlo kvůli počtu sedaček příliš drahé a auto pro malé děti neúnosné, pak ještě něco individuálně cestujících především žen vyššího věku. Poptávka výrazně převyšuje nabídku u výjezdu v pátek. Využívá se jízdné "City star", které právě u skupinek vychází poměrně slušně (často se spojí třeba dvě rodiny, malé děti jedou zadarmo), příplatek za lůžko je přijatelný, pro cestující s jízdenkou (nikoli režijní) je ještě asi o 1/3 nižší. Vzhledem ke kongescím na přístupových dálnicích/silnicích právě o víkendech nemusí být ani ta doba jízdy neúnosná, cestující si stále více během dne na území ČR/SR užívají služeb jídelního vozu i téměř dvouhodinovou pauzu v Budapešti k procházce, občerstvení či drobnému nákupu ...

ad dojezd kurzů z Budapešti do Prahy po 8. hodině: Víte, kdo jimi přijíždí? 95% cizinců, pro které je právě pozdější příjezd výrazně příjemnější. Nakonec možná uvítají i dřívější odjezd z Prahy, protože jsou obvykle dopoledne vyobcováni z ubytování, celý den se potulují po městě a po nástupu do lůžkového/lehátkového vozu se "poperou" o pořadí na WC, neprodleně zalehnou a i "budíček" okolo 8. hodiny před Budapeští jim připadá příliš časný ...
Neděle, 10. září 2017 - 18:55:40  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2969
Registrován: 9-2007
Tyjo, čekal bych, že příspěvky k Jadranu budou trochu věcnější, ne nekonečné nadávání na ztrátovost provozu, FIPkaře a neklimatizované Bc (které už mimochodem nejsou až na výjimky v podobě pár dnů v roce v provozu). Tak tedy postupně:

Jak proboha souvisí poptávka po železničním spojení Prahy s Jadranem se soukromými dopravci? [crazy] A jak vychází RJ ekonomický proběh vozů Bcmz, co jezdí na nočníku Praha - Košice? Nevím, že by ty vozy točily z Košic denní vlak, aby byla jejich efektivita provozu maximální. Zato Jadran měl v návrhu dojet do Splitu ve 13:00 a v 15:00 hned točit zpátky. Fakt bych čekal, že si to alespoň trochu nastudujete, než abyste tu zase nadávali, jak je to zbytečné a jak by se to mělo zrušit.

Co se vozů týče, plánováno bylo nasazení jednoho Bmz, jednoho Bcmz, jednoho WLABmee a jednoho autovozu. Autovůz klimatizaci logicky nemá, zbytek soupravy však ano. A ohledně efektivity nasazení, opět připomínám, že Jadran by prostál ve Splitu pouze dvě hodiny a pak hned jel zpátky, efektivněji to už snad, vzhledem ke zpoždění a potřebě úklidu, ani nejde. WLABmee mají plánovanou turnusovou potřebu na 4 vozy, Bcmz na šest, obou vozů je shodně devět. Plačky nad efektivitou bych pochopil u nových vozů, ale v případě vozů, co mi stojí na ONJ a nemají žádné plánované nasazení, není efektivnější, abych je teda raději někam poslal, než je nechal stát zbytečné odstavené? [crazy] Letos to bylo tak, že přes zimu vagóny zálohovaly, přes léto jely do Budapešti, z Budapešti přešly po dojezdu do Prahy na Bar, z Baru přešly na Split a ze Splitu opět na pozici vozu č. 363 z Prahy do Budapešti a zpátky. Fakt tedy nešlo o nějaké zanedbané kopřiváky, jen došlo k navýšení turnusové potřeby o pár WLABmee navíc.

Co se nákladů týče, obsazenost letošního WLABmee, až na výjimky v podobě prvních dnů při cestě zpět, resp. posledních dnů při cestě zpátky, neklesla pod 20 cestujících (na vůz s kapacitou 27 cestujících). Průměr se pohyboval tuším mezi 23-24 a 27, tedy plně obsazený vůz, nebylo výjimkou. A i když těch cestujících bylo míň, tak měli Double, tedy dražší rezervaci, kterou to "prázdné" (vyblokované) místo ve voze zaplatili. Do ekonomiky provozu až zas tak nevidím, ale zrovna takový Jadran na hraně ztrátovosti minimálně balancoval a nedivil bych se, kdyby ztrátový nebyl vůbec. FIPkařů bylo ve vlaku minimální procento, snad vždy šlo jen o pár cestujících a zbytek měl Citystar. Na druhou stranu, letošní Split na tom byl dobře, protože byl celou cestu spojen s jinými vlaky, navrhovaný Jadran by jel z Bratislavy sám.

Myšlenka, že chudší jezdí do Splitu autobusem, bohatší svým autem anebo létají letadlem, je úplně zcestná, lidem se spojení vlakem z Prahy do Splitu líbilo a největší problém byl, že to nejezdilo denně, protože poptávka by na to nejen byla, ale lépe by to vyhovovalo i některým cestujícím, kteří se nechtěli vracet ve středu či v sobotu. Jadran v následujícím GVD by byl naprosto ideální spoj k moři - nejen, že je potenciálně nejziskovější a nejzajímavější, ale díky autovozu, klimatizované sedačce a klimatizovaném lehátku je dostupnější zase širší sféře cestujících, která třeba nejede přímo do Splitu, ale chce někam jinam. Autovozem si převezou své auto a dále mohou jet kam se jim zlíbí. A srovnávat 19 hodin v klimatizovaném lůžkovém voze se snídaní v ceně s jízdou v Bc z Prahy do Soluně mi přijde trochu mimo. Není to totéž, že je Soluň extrém uznávám i já (letadla od pár stovek oproti věčně zpožděnému vlaku). No a co se FIPek týče, třeba MÁV-START už je neuznávají v sezónních vlacích vůbec, do takového Burgasu či Varny se letos na FIPku přímým vlakem z Budapešti už prostě dostat nešlo a stejně byl ten vlak plný.

Mimo to jsem si teď o nedávném víkendu udělal výlet klasickou soupravou do Tanvaldu a díky množství času na obrat, co tam je, jsem ještě otočil Josefův Důl. Tam i zpátky jsem jel v 814 sám, v následujícím spoji se vezlo zhruba pět lidí (byla to neděle). Jak se tu vůbec může psát o pravidelně vyprodaném vlaku jako o ztrátovém spoji, když je v ČR stále xyz tratí, na kterých jezdí vlaky úplně prázdné v rámci ZDO za krajské peníze a o tom není nikde ani zmínka? To už by snad mělo větší smysl vytáhnout z Třebové uhláky a začít provozovat přímý spoj z Prahy do Karagandy... [crazy]

A ohledně provozu vlaků mimo ZDO, co jsou ztrátové - proč proboha po službě chcete, aby byla zisková? [crazy]
Neděle, 10. září 2017 - 19:04:26  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 63
Registrován: 7-2017
http://www.jikord.cz/cs/novinka/aktualizovany-navrh-jr-2017-2018/

Tak vidím že Jikord létá ode zdi ke zdi - dříve "úspěšně" likvidoval vlaky v jižních Čechách, zato v konečném návrhu otočil - většina osobáků ČB-Strakonice má jezdit denně, stejně tak vlaky Tábor-Písek, přibyly i vlaky v "plonkové" relaci ČB-Veselí nad Lužnicí, atd.

Ovšem největším jihočeským "bonbónkem" je návrh trati 229 JH-Nová Bystřice (http://www.jikord.cz/web-data/JIKORD/jr/zeleznicni/17-18/229-2017 -2018.pdf)- to jsou na tom JHMD tak dobře že tam budou provozovat 4 páry vlaků denně celoročně ? Nebo je ten návrh nějakým vtipem ? [happy]
Neděle, 10. září 2017 - 19:10:51  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 133
Registrován: 7-2007
... no, čekat věcnější příspěvky je trochu naivní, vykecává se tu pár lidí, kteří o situaci nemají a ani nechtějí mít aktuální informace ... bohužel ale ani svůj příspěvek již nepovažuji za moc věcný, neboť je to prostě konec vlaků (přímých vozů) z Česka k moři. Z provozně-technologických i ekonomických důvodů je to zcela pochopitelné. Mám obavy, že ani připravovaná doporučení (možná i dotační tituly) EK k posílení noční vlakové dopravy již situaci v tomto segmentu nezvrátí.
Neděle, 10. září 2017 - 19:16:48  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 6259
Registrován: 5-2002
Já myslím že efektivita spojů někam hodně daleko jde posoudit podle Banátu RJ, letos, viz http://www.zelpage.cz/clanky/ceskym-vlakem-na-cesky-festival-do-r umunska - údajně tam má RJ mega ztrátu, přičemž při daném jízdném a kapacitě musely být tržby přes 2 miliony. Tak je otázka co na takovém vlaku musí stát dohromady 3 mega, jestli něco vyvařily zahraniční železnice a na vlastní licenci by to bylo lepší, jestli tolik stál pronájem těch vozů.... Nebo co vlastně. Mzdy už jsou v podstatě zanedbatelné, v takovém rozpočtu, dopravní cesta taky...
Neděle, 10. září 2017 - 19:21:56  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 13650
Registrován: 10-2004
ZFJ: Mám taky dojem, že co donutili Zimolu odejít, který měl zřejmě zájem podporovat spřátelenou autobusovou společnost, tak se situace trošku zlepšila. Nové rychlíky Písek město - České Budějovice taky zřejmě bude platit kraj. Na druhou stranu je potřeba říct, že prority v posilování vlaků měly být trochu jinde, například místo nových vlaků České Budějovice-Loučovice se měl spíše obnovit hodinový interval alespoň ve špičkách Veselí - České Velenice.
Neděle, 10. září 2017 - 19:38:12  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1289
Registrován: 5-2014
Bram: Jojo, ODS se předvedla. Jediné, co udělala, je omezovala a omezovala (rušila tratě, rozbíjela takty 4 hodinovými dírami). "Sorry jako", ale takové z*** podporovat fakt člověk nemůže.

(Příspěvek byl editován uživatelem BoH.)
Neděle, 10. září 2017 - 19:45:13  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 406
Registrován: 12-2007
H_k: Údajně za tím stály maďarské železnice, které se na poslední chvíli rozhodly nepustit na síť vectrona RJ, který měl vlak vézt na hranice s Rumunskem a MÁV tak měly příležitost nasadit vlastní stroj s vlastním personálem a patřičně to vše vyfakturovat plus k tomu administrativní poplatky za TBZ a papírování vectrona RJ což přišlo vniveč.
Don't take life too seriously. You'll never get out alive.
R_666_Satan
Neděle, 10. září 2017 - 21:22:48  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 166
Registrován: 10-2011
Kurzu ČD do Splitu jsem tuto sezónu využil s manželkou a 2 malými dětmi, a bylo to velmi příjemné svezení. Zpátky jsme jeli WLABem MÁV, protože vůz ČD byl již 1. dubna pár hodin po spuštění předprodeje vyprodán. Svezení obstarožním WLABkem bylo taky oukej. Celé to proběhlo až nečekaně v pohodě. Jak WLABmee ČD ve směru tam (úterý), tak WLAB (i Bcmh) MÁV ve zpátečním směru (neděle - Adria tuto sezonu jezdila denně), byly plně obsazené. Měli jsme jízdenku Citystar. Ptal jsem se stewarda JLV na skladbu jízdních dokladů. Všichni mají Citystar a Fipkařů jezdí velmi málo. V den naší jízdy nebyl ve voze ČD Fipkař žádný. Prý je Chorvatsko pro Fipkaře drahé, nebo jedou na sedáka.

Ohledně cílové skupiny plně souhlasím s Vantju. Pro rodiny s dětmi je cesta autem velmi psychicky náročná (po 20 minutách přikšírovaní v autě se již ptají "kdy už tam budem"), autobusem nemyslitelná a letadlem příšerně drahá (nejde o klasickou low-cost destinaci, ale o špičkové sezónní lety).

Uvažovaný Jadran s obratem ve Splitu 13:00 - 15:00 by byl super, ale dvouhodinový obrat zvlášť s vykládkou a nakládkou autovozu by tu byl dost ostrý. Ekonomika vlaku nákladově však významně horší, protože z Bratislavy by šlo asi o samostatný vlak se 100 % podílem krytí nákladů ze strany ČD.

Je otázka, jak to bude příští rok s Adrií, protože jí by se podle zdrojů MÁV-START připravované škrty dotknout neměly: https://www.mavcsoport.hu/mav-start/menetrendvaltastol-csokken-ut asellato-kapacitasa

K prověření by také mohlo být trasování kurzu přes Vídeň, např. spojením tras Polonie s Croatií (Polonia by z Vídně pokračovala do Záhřebu místo do Nyíregyházy). Přímé vozy pak na 821 HŽ. :-)
Neděle, 10. září 2017 - 21:28:52  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 65
Registrován: 7-2017
Těch zpráv co v mezinárodní dopravě pojede či nepojede je tolik a často zcela protichůdných (viz např. debata o Metropolu), že bude nejlépe počkat na definitivní JŘ v listopadu t.r. A hyn se hukáže[happy]
Bkp
Neděle, 10. září 2017 - 21:34:30  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7847
Registrován: 8-2003
Někdejším Jadranem v době jeho největší slávy jelo za sezónu cca 10 tis. lidí, což při celkovém počtu návštěvníků Chorvatska okolo jednoho milionu je naprosto zanedbatelné.
Fakt, Chorvatsko je nezajímavé pro low cost aerolinky svědčí o jediném - je to destinace zajímavá jen pár prázdninových víkendů (při střídání turnusů) a tedy buď neprodejně drahá pro cestující, nebo ztrátová pro dopravce.
Nemá žádný dopravní význam, není to ZDO a je pro dopravce ztrátová - navíc přímé vozy jen vnášejí zpoždění a jiné problémy na spoje, které mají opravdový význam. (Což se ostatně dá říct o všech jinak přežilých vozech na Balkán.)
Slepeckou holí se golf nedá hrát!
Neděle, 10. září 2017 - 22:58:34  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 580
Registrován: 3-2017
Já doufám že klapne ten Walbrzych
Mám prostě od Pánbíčka boky jako skříň, jako skříň, co naplat, když k_tomu ráda jím, ráda jím, co naplat, o liposukci vím, dobře vím, však za plat si život osladím, osladím.
Nesni
Neděle, 10. září 2017 - 23:58:25  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1544
Registrován: 6-2014
No ale do Walbrzychu má být několik přestupů, z Prahy odjezd už v 7 hodin a nečeká na žádné přípoje, v Hradci na přestup jen 9 minut. Snad alespoň pro místní bude využitelný, taky záleží na tarifu.
Pondělí, 11. září 2017 - 00:00:19  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2605
Registrován: 5-2002
Koukal jsem na to řazení a nějak nechápu nářek nad spojením na (severní) Slovensko přes noc. Naopak bych s jistou nadsázkou skoro řekl, že je trochu škoda, že Bohemia v sezóně pojede. Konečně vzniká spojení na slovenské části cca v časech Excelu, a zároveň na české straně cca v časech Slovakie (resp. v poloze Praha 22/08). Poprad 19:30 - Praha 8:21, to snad ani nemůže být lepší (když pominu moje menšinové přání na dojezdy kolem 10:00 - no snad časem bude povoleno vystupovat ve Vršovicích i později dopoledne [happy] ). Škoda, že právě v sezóně bude ten odjezd výrazně později (cestou tam je to naštěstí +/- jedno, byť i ta půlhodina spánku ráno není k zahození), to vidím v podstatě jako jediné mínus z pohledu Prahy (nekomentuji teď lůžka do západních Čech).
Teď jen, jestli tohle lůžko nebude jen pro autovlak, to by byla škoda.
Pondělí, 11. září 2017 - 00:26:32  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 43
Registrován: 7-2017
Sťažnosti sú preto, že viac ako 90% cestujúcich potrebuje byť v Prahe pred 8, aby mohli ísť do práce, nehovoriac o ľuďoch pracujúcich mimo Prahu či v západných Čechách. A to sú práve tí vacsinovi cestujúci, ktorí ešte necestujú s RJ, posunom na 8 sa vlak stane použiteľný pre pár ľudí mimo sezóny a pokiaľ ľudia nebudú ochotní dať 9000 za lôžko do Popradu, tak ten vlak bude ťažko v strate. A samozrejme to ešte viac zhorší situáciu u 1020/1021 kde je občas problém zohnať lístky aj 2 týždne dopredu. V Pardubiciach nie je problém odstaviť jedno lôžko a poslať ho do Prahy neskôr, ale poslať tak celý vlak je odsúdenie na stratu a zrušenie. Krásne to vidieť na Slovakii, ktorá sa vyprazdnila odkedy z Košíc ide pred 21 h
Pondělí, 11. září 2017 - 01:11:49  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2606
Registrován: 5-2002
K čemu je probůh potřeba V PRAZE být pracovně před osmou? Teda pokud nepočítáme, že se dojíždí z SK týdně za takovým druhem prací, kde se to mzdově těžko vyplatí (samozřejmě toto neplatí pro denní dojížďku ze StČ nebo Pardubic, tam chápu že je třeba příjezdů ba i před 7, neb dojíždí do Prahy prakticky všechny skupiny lidí).
No ale i kdyby, tak je to o nějakém úplně jiném publiku, než u cestujících "z Prahy někam". Osobně bych za optimální považoval to, že se pojede brzy těmi vozy, co pojedou dál na západ, a část soupravy někde po trase (Olomouc?) zůstane, aby dojela až později dopoledne. Otázka je, jestli by pak ten úsek cca Olomouc - Žilina nebyl zátěžově stejně na 2 vlaky, a taky jak se postavit k počtu kombinací "turistické vs. pendlerské" časy v Čechách i na Slovensku...
Pondělí, 11. září 2017 - 05:47:39  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7638
Registrován: 4-2003
Bkp:Někdejším Jadranem v době jeho největší slávy jelo za sezónu cca 10 tis. lidí, což při celkovém počtu návštěvníků Chorvatska okolo jednoho milionu je naprosto zanedbatelné.
Fakt, Chorvatsko je nezajímavé pro low cost aerolinky svědčí o jediném - je to destinace zajímavá jen pár prázdninových víkendů (při střídání turnusů) a tedy buď neprodejně drahá pro cestující, nebo ztrátová pro dopravce.
Nemá žádný dopravní význam, není to ZDO a je pro dopravce ztrátová - navíc přímé vozy jen vnášejí zpoždění a jiné problémy na spoje, které mají opravdový význam. (Což se ostatně dá říct o všech jinak přežilých vozech na Balkán.)



Tohle ale Vantju a spol. nikdy nepochopí [nene].
Pondělí, 11. září 2017 - 07:24:29  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5192
Registrován: 6-2010
Teď jen, jestli tohle lůžko nebude jen pro autovlak, to by byla škoda.

lůžko jen k autovlaku
Pondělí, 11. září 2017 - 07:48:13  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 847
Registrován: 5-2002
Tomáš_záruba:
"Praha 8:21, to snad ani nemůže být lepší (když pominu moje menšinové přání na dojezdy kolem 10:00)"
Přesně tak - smyslem jízdy lůžkem je klídek, pohodička, prochrupnout se, žádný stress. Nostalgicky vzpomínám na své cesty do Varny a Kodaně - v obou případech příjezd někde kolem 10. hodiny. Vyspinkat dorůžova, vyčistit zoubky, v klidu se nasnídat, trochu se pokochat pohledem z okna - a jsme tady! [wink]
Nesni
Pondělí, 11. září 2017 - 07:55:51  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1545
Registrován: 6-2014
Bram:
Tohle ale Vantju a spol. nikdy nepochopí
A co přesně je na tom k pochopení? Z mého pohledu určitá skupina diskutujících jen zuřivě aplikuje pravidlo "nikdy se to tak nedělalo" na jakýkoliv nápad na (staro)nový spoj. Všechno onálepkují jako blbost a napíší pár "důvodů": nezapadá to do konceptu objednávané dopravy, ekonomicky se to nevyplatí, na dotování peníze nejsou a když jsou, tak ale jiné vlaky by byly vhodnější, no a vlastně ten spoj, kromě pár víkendů, nikdo stejnak nevyužije.
Pondělí, 11. září 2017 - 08:16:16  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7639
Registrován: 4-2003
Nesni: co přesně je na tom k pochopení? Z mého pohledu určitá skupina diskutujících jen zuřivě aplikuje pravidlo "nikdy se to tak nedělalo" na jakýkoliv nápad na (staro)nový spoj. Všechno onálepkují jako blbost a napíší pár "důvodů": nezapadá to do konceptu objednávané dopravy, ekonomicky se to nevyplatí, na dotování peníze nejsou a když jsou, tak ale jiné vlaky by byly vhodnější, no a vlastně ten spoj, kromě pár víkendů, nikdo stejnak nevyužije.


Proč mám jako daňový poplatník připlácet někomu na to, aby jel na dovolenou vlakem?
Pondělí, 11. září 2017 - 08:25:08  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 13651
Registrován: 10-2004
TZ/Sants: když to tady čtu, tak by bylo nejideálnější, kdyby vlak přijel co nejdřív do Pardubic, tam se roztrhal na 5 částí a ráno dojížděly po hodině. Nelze vyhovět všem.
Pondělí, 11. září 2017 - 08:52:38  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 848
Registrován: 5-2002
Orky: jo [lol]

To je prostě ten problém hromadné dopravy: nelze se zavděčit všem. Často se to řeší kompromisem, který se nezavděčí nikomu [biggrin]
Pondělí, 11. září 2017 - 08:54:01  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3752
Registrován: 5-2003
R_666_Satan:
"Ohledně cílové skupiny plně souhlasím s Vantju. Pro rodiny s dětmi je cesta autem velmi psychicky náročná (po 20 minutách přikšírovaní v autě se již ptají "kdy už tam budem"), autobusem nemyslitelná a letadlem příšerně drahá (nejde o klasickou low-cost destinaci, ale o špičkové sezónní lety)."
Pro rodiny s dětmi je psychicky náročná cesta čímkoli...
V autě můžu dětem aspoň pustit hudbu/kdykoli zastavit na jídlo nebo prostě jenom udělat přestávku, navíc v autě děti občas usnou (spíš než ve vlaku)... ale nevím, s malými dětmi bych na Jadran asi nechtěl ani autem ani vlakem. [biggrin] Vlakem jsme s dítětem jeli nejdál do Krakova a... dítě, které nevydrží sedět 5 minut je ve velkoprostoru super věc. Naštěstí tehdy nejezdil přímý vlak, protože šest hodin v jednom kupé by to nepřežil ani omylem, díkybohu za každý přestup. Autem jsme zkoušeli nejdál 3,5-4 hodiny a to už taky musí být s přestávkou...
Takže na Jadran vlakem jedině nejdřív do Bratislavy, tam krátká prohlídka města, pak přejezd do Budapešti, přespání, pak zas půlden v Záhřebu a pak Split (a cestou zpátky by se asi muselo najít spojení přes Lublaň, Štýrský Hradec a Vídeň...)[biggrin]

Bram:
"Proč mám jako daňový poplatník připlácet někomu na to, aby jel na dovolenou vlakem?"
Tak což o to, trampům taky připlácíme na posázavský pacifik, o JHMD ani nemluvě...[wink] (to nic nemění na tom, že vlak k Jadranu v ZDO je pitomost, dokud Chorvatsko nevyhlásí státní bankrot a my si za Babišovy přebytky nekoupíme kus pobřeží)
Určitě to bude ňákej bandita, jenže moje paměť se stále ještě nechytá, film o sedmi statečných běží mou hlavou,
odkud já jenom znám ten jeho výraz, Calvera, no ne, buenos dias, odkdypak jezdíš městskou dopravou?

P. Dobeš: Calvera

Pondělí, 11. září 2017 - 09:15:20  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7640
Registrován: 4-2003
218:Tak což o to, trampům taky připlácíme na posázavský pacifik, o JHMD ani nemluvě...

To já vím, ale vlak Praha - Split je fakt totální extrém [wink].
Nesni
Pondělí, 11. září 2017 - 09:32:22  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1546
Registrován: 6-2014
Bram:
Proč mám jako daňový poplatník připlácet někomu na to, aby jel na dovolenou vlakem?
Mně se zase nelíbí, že se připlácí desítky milionů Kč na "komerční" vlakodrom Praha-Ostrava, ale přitom když potřebuju cestovat Praha-Český Těšín, tak mám docela problém najít vyhovující spojení.
Pravděpodobně nejsem ale schopen napsat odpověď, která by uspokojila někoho, kdo se na všechno dívá jenom pohledem zisku. Asi takhle: kdyby ČR měla moře, tak by MD platilo i vlaky k moři. No ale moře v ČR není a to "naše" moře je už od dob Rakouska právě Jadran. Je to nejnavštěvovanější země posledních 20 let, jezdí tam ročně cca 800 tisíc obyvatel ČR a to už mi přijde docela dost na to, aby MD eventuálně přihodilo nějakou tu korunu na vlak do Splitu. Podotýkám, přihodilo, cestující si zaplatí normální jízdenku, žádné FIPky apod.
Je též dobré si uvědomit, že kdo na zahraniční dovolenou letí letadlem, je státem finančně podporován. Nemusí totiž platit z ceny letenek DPH, což je klidně částka v řádu tisíců Kč. Tudíž nevidím problém, aby byla podobně podpořena i cesta vlakem.
Pondělí, 11. září 2017 - 09:48:20  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7641
Registrován: 4-2003
Nesni:Mně se zase nelíbí, že se připlácí desítky milionů Kč na "komerční" vlakodrom Praha-Ostrava, ale přitom když potřebuju cestovat Praha-Český Těšín, tak mám docela problém najít vyhovující spojení.


Tak jasně, když pro někoho jsou vlaky v jiné, než modré barvě, veliké fuj, tak má asi problém [biggrin].

Ale i vlaků ČD tam jezdí docela dost, takže jde o pseudoproblém [rofl].


Pravděpodobně nejsem ale schopen napsat odpověď, která by uspokojila někoho, kdo se na všechno dívá jenom pohledem zisku.

Nedívám se na to pohledem zisku, ale ta ztráta nemusí být až tak velká. Jinak máš pravdu, nejsi schopen napsat odpověď. Míněno rozumnou. Tam bych asi hledal problém [wink].
Pondělí, 11. září 2017 - 09:58:38  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 67
Registrován: 7-2017
Bram: no hlavně že Vy píšete zásadně rozumně. Zesměšňování postojů všech kteří nemají stejný názor jako Vy (jediný správný samozřejmě), to Vám jde výborně.
Nesni
Pondělí, 11. září 2017 - 10:00:32  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1547
Registrován: 6-2014
Bram:
když pro někoho jsou vlaky v jiné, než modré barvě, veliké fuj
A to sis přečetl v které části mého příspěvku?

nejsi schopen napsat odpověď. Míněno rozumnou.
Nikdy se to tak nedělalo. Kdo to chce změnit, není rozumný... Prostě jen další nálepkování oponenta, urážlivé tykání neznámým lidem, nic víc. Hlavně ale nepřipustit žádné novinky a žádnou diskusi.
Pondělí, 11. září 2017 - 10:34:46  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7642
Registrován: 4-2003
Nesni:Nikdy se to tak nedělalo.

V případě spojení Praha - Split se to už dělalo. A protože to bylo hodně ztrátové, tak to bylo neudržitelné a přestalo se to provozovat.

Je na tom ještě něco nepochopitelného?

Prostě jen další nálepkování oponenta, urážlivé tykání neznámým lidem, nic víc.

Když už někdo neví, kudy kam, vytáhne právě toto [biggrin].


Hlavně ale nepřipustit žádné novinky a žádnou diskusi.

Novinkou nemůže být to, co již jednou fungovalo a zrušilo se to pro ohromnou ztrátu. Diskutovat o čem? Jak vykouzlit nulovou či alespoň minimální ztrátu? Slovo vykouzlit bych v tomto případě podtrhl, protože jinak se toho dosáhnout nedá [wink].
R_666_Satan
Pondělí, 11. září 2017 - 10:46:25  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 167
Registrován: 10-2011
218:

Náhodou to bylo s 2 dětmi v pohodě. Zásadní je to nějak v pohodě vydržet do Budapešti (naštěstí nemusíme jet celou cestu z Prahy). V Bp 2 hodiny pauza a po 8 večerní už spali a nevěděli o světě následujících 10 hodin. Právě proto je to hlavně o tom lůžku. Před rokem jsme jeli k Balatonu tím kouskovacím způsobem, jak píšeš, ale to bylo pěkně na ho..., protože aklimatizace, mapování nového prostoru, takže ve výsledku to bylo náročnější, než to dotáhnout na jeden zátah.
Pondělí, 11. září 2017 - 14:04:12  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2607
Registrován: 5-2002
666 (a další): Ono záleží, jak které dítě, a asi jak kdy. Hodně dělá taky obsazenost vlaků, popř. co předchází/následuje a jak je to dětem podáno - buď jako "zase musíme někam jet" nebo "hele dobrodružství".
Třeba pátečně/nedělní cesty Praha - Opava a zpět jsme po pár pokusech zavrhli dělat najednou přímým IC. Narvané, často zpožděné, stresující prostředí, děti zlobí a situaci dále zhoršují. Ideální řešení objeveno náhodou: jednou jsme to vzali se zastávkou v Brandýse n. Orl. z (mých) pracovních důvodů. S sebou skládací koloběžku, že jako když je tam ta cyklostezka... cesta trvala něco kolem 10 hodin s asi 4 přestupy, z toho jeden ujel, a příjezdem NAD hluboko po setmění, ale v naprosté pohodě, protože dítko nemuselo jen sedět.

Na druhou stranu když starší syn dostal k pátým (!) narozeninám, že se teda pojedeme podívat na ten Matterhorn (když ho toto přání už víc jak rok nepustilo), tak byl úplně vzorný i na cestě Praha - Cheb - Lindau na jeden zátah s příjezdem kolem 21 hodin. Měl jsem z toho strach, to nedá v klidu ani leckdo dospělý, navíc je půlka trasy při pohledu z okna dokonalá nuda. Jenže jinak to moc nešlo (curyšské lůžko totálně vyprodané v rozmezí víc jak týdne a jen se štěstím sehnáno aspoň pro cestu zpět). Prakticky jsem počítal, že ho budu muset do hotelu odnést, a z vlaku nás nevyloučí jen ze soucitu. Realita? Ještě jsme museli hned vylézt na maják a spát byl ochotný jen proto, že druhý den se teda musí vstát na tu loď, a jediné co mohlo ostatní cestující trochu rušit, bylo občasné "Co je támhleto... tati, nespi už zase!"

A lůžka? Jen ty nejlepší zkušenosti (od 3,5 roku). Už proto, že je to něčím neobvyklé, je co objevovat, cesta je vlastně hrou. Mimochodem pro denní jízdy je absolutním vítězem IC2000 SBB s jejich "pojízdným hřištěm". Tomu říkám family-friendly cestování! Na druhou stranu když si matně vzpomenu na ČSD před cca 30 lety, tak se vůbec nedivím, že táta koupil auto hned, jak mohl, a cca do nástupu Pendolina do vlaku nevlezl. Takže takové to "rodiny s dětmi potřebují/preferují to a ono" nemůžu potvrdit, hodně záleží na celkové náladě, účelu cesty (někdy se dost liší preference pro cestu TAM a ZPĚT), věku konkrétního dítěte (např. když ještě přes den spí, tak je plánování občas celkem horor) atd., a samozřejmě na tom, jak moc si dopravce dá záležet (čistotou na WC počínaje).
Pružinskij
Pondělí, 11. září 2017 - 14:38:25  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1860
Registrován: 4-2015
A ještě třeba takový detail, jak dvěma dětem zabalíte věci na týden tak, abyste byl schopen je v pohodě při přestupu přeložit do dalších spojů. Tedy, ne že by to nešlo (v letním období), ale 99 % žen se vám na podobná dobrodružství zvysoka vykašle. V jiných ročních obdobích si to dovedu představit jen obtížně a jen ve velmi specifickém režimu - například městská turistika a infrastruktura s hotely s možností praní hadrů apod.
Furt totiž platí, že normální ženská nepůjde večer na procházku do města v outdoor image a podobně.
Švýcarsko vlakem lze při dobré instradaci (ne jako teď při nickolejném provozu přes Rastatt, to jsem přestupoval 6* a i např. ř. 610 DB...) denním skokem a večer hotel.
Ale furt mám problém například s tím, že Itálie se dá rozumně jen do Benátska, Emilia Romagna a to denními EC z Německa (možná i Vídně). Noční Nightjet je v lehátcích šílená sockárna, už jsem to kdysi popisoval, a lůžko zase pro rodiny cenově nezajímavé.
Chorvatsko nehodnotím, tam nevidím zvláštní důvod jezdit (na rozdíl od 90 % české populace), když Apeninský poloostrov nabídne při srovnatelných cenách přece jen o něco více.
No a to je vše, protože počty cestujících dychtících po noční cestě vlakem do zbylých zemí (krom Slovenska) jsou naprosto zanedbatelné, aby se jednalo o hromadnou dopravu a ne výstřelky šotoušků.
West code was broken.

Pružinskij
Pondělí, 11. září 2017 - 14:48:56  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1861
Registrován: 4-2015
Pro rodiny s dětmi je psychicky náročná cesta čímkoli...
Záleží na věku, ale třeba i na zdravotním stavu, délce cesty atd.

Proč mám jako daňový poplatník připlácet někomu na to, aby jel na dovolenou vlakem?
To už u cesty vzduchem činíte.
West code was broken.

Babilon
Pondělí, 11. září 2017 - 14:52:05  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3603
Registrován: 12-2007
Je též dobré si uvědomit, že kdo na zahraniční dovolenou letí letadlem, je státem finančně podporován. Nemusí totiž platit z ceny letenek DPH
Stejně jako u cesty vlakem.
Pondělí, 11. září 2017 - 14:54:34  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7645
Registrován: 4-2003
Pružinskij:Furt totiž platí, že normální ženská nepůjde večer na procházku do města v outdoor image a podobně.

Opravdu nepůjde, umyje se a převlékne. A pokud s ní půjde chlap v outdoorovém oblečení, tak se za něj ta ženská děsně stydí. Vyzkoušeno kdysi dávno na vlastní kůži [wink].


No a to je vše, protože počty cestujících dychtících po noční cestě vlakem do zbylých zemí (krom Slovenska) jsou naprosto zanedbatelné, aby se jednalo o hromadnou dopravu a ne výstřelky šotoušků.

Však také do budoucna nejspíš přežije v nočních vlacích akorát to Slovensko. Zbytek postupně zanikne, jakmile skončí životnost spacích vozů.

(Příspěvek byl editován uživatelem Bram.)
Pondělí, 11. září 2017 - 15:36:29  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2608
Registrován: 5-2002
A ještě třeba takový detail, jak dvěma dětem zabalíte věci na týden tak, abyste byl schopen je v pohodě při přestupu přeložit do dalších spojů.
Úplně normálně. Navíc tady je to o schopnosti konkrétní rodiny "vytvořit pohodu" - nestresovat se blbostma, v časovém presu jednat sice rychle, ale účelně a bez zmatků apod. Pro někoho je přestup za 3 minuty podchodem s kočárkem bez výtahů sice nevítaný, ale čistě věcně přijímaný rituál, pro jiného 3 minuty zpoždění při 10 minutovém přestupu hrana-hrana těžký stres, přenášený na široké okolí. Pozoroval jste někdy třeba rodinky s dětmi v čekárně u doktora?

99 % žen se vám na podobná dobrodružství zvysoka vykašle
To je myslím přehnané zevšeobecnění. Že bych měl opravdu jenom takovou kliku?

Furt totiž platí, že normální ženská nepůjde večer na procházku do města v outdoor image a podobně.
Jak tohle souvisí s volbou dopravního prostředku? Nehledě na to, že je-li diskuse o cestách s dětmi (a bez služky [happy]), tak jsou večerní procházky po městě (nebo kdekoli) jaksi ze hry.
Pondělí, 11. září 2017 - 16:02:18  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 11271
Registrován: 5-2004
"A ještě třeba takový detail, jak dvěma dětem zabalíte věci na týden tak, abyste byl schopen je v pohodě při přestupu přeložit do dalších spojů. Tedy, ne že by to nešlo (v letním období), ale 99 % žen se vám na podobná dobrodružství zvysoka vykašle. V jiných ročních obdobích si to dovedu představit jen obtížně a jen ve velmi specifickém režimu - například městská turistika a infrastruktura s hotely s možností praní hadrů apod"

Kdyby tohle věděli moji rodiče tak jsem se nedostal ani na chalupu v dobách kdy nebylo auto...

Ono je ale samptomatický že čím větší nákladový prostor tím víc krámů se tahá. Zrovna jsme tuhle vzpomínali s příbuzenstvem kterak na chatu na víkendy (kde v tý době nebyla voda) nejprve jezdili autobusem. Vše se pobralo (a o víkendu nic nekoupilo...). Pak se jezdilo na motorce s velkobáglem a barelem pitný vody. Taky se vše pobralo. No a pak se jezdilo nejdřív Š100 kde se kufr úspěšně zaplnil stejně jako u následnýho kombíku...

To je o lidech (do čehož lze zahrnout i ženský[biggrin]). Jak už napsáno, někdo se posere z toho že musí od metra ještě autobusem a jinej dojede VHD celkem kamkoliv.
Pondělí, 11. září 2017 - 16:17:52  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7646
Registrován: 4-2003
Tomáš záruba:Jak tohle souvisí s volbou dopravního prostředku?

Tomáši, kdysi jsem cesty vlakem prosazoval, ale přišel jsem časem na to, že je lepší se na to vykašlat. Ženská si chce s sebou vzít oblečení co nejvíce, což při jízdě vlakem je v podstatě nesplnitelná záležitost. Navíc jsem poslouchal kydy o tom, že jiní jedou na dovolenou autem a my se táhneme jak blbci vlakem. Jakžtakž se to dalo snést tehdy, když se jelo přímým vlakem a ubytování bylo nedaleko nádraží. Jenže pak nastane problém tehdy, když se žena chce podívat na dovolené mocí mermo někam, kam vlak (či autobus) odtamtud nejede a erupce keců opět začne [crazy].

Víš, já ty ženský docela i chápu v případě odporu k cestování nočními vlaky - převlékat se před cizími lidmi v kupé zvládne málokterá. To je prostě fakt.

Podívej, jako krásný příklad lze uvést to, co se mi stalo několikrát v obchodním centru na Andělu v Praze: Byl jsem si tam nakoupit, potřeboval jsem si odskočit a jelikož ženám to trvá déle, tak elmi často vidím, jak stojí před záchody frontu. A jelikož to už občas nějaká nemůže vydržet, tak se kousne, přemůže stud a jde na pánské WC. S žádným chlapem to ani nehne. Už jsem zažil i to, že se jedna maminka asi musela hodně kousnout a zapřít a došla se svým malým synkem na pánské WC a pomohla mu vyčůrat se do mušle. S nikým okolo, kdo čůral do mušle (včetně mne), to ani nehnulo, jen jsem se podivil nad její odvahou toto udělat.........


Ale zkus udělat pokus, kdy si odskočíš do kabinky na dámské WC. Bude to zcela jistě zajímavý zážitek (plný ječení a sprostých nadávek - budeš určitě za úchyláka a pod.). Doufám, že se námi o něj pak podělíš [proud]. Já takový pokus raději dělat nikdy nebudu [nene]. Prostě pro většinu žen je přítomnost nějakého cizího chlapa, pokud koná potřebu, nebo se jen převléká, hodně obtížně představitelná a hlavně nepříjemná záležitost. Což vysvětluje i to, proč ženy nočními vlaky nerady cestují - jde o dost velké omezení soukromí, je to obdobné jako v hostelu.



To je myslím přehnané zevšeobecnění. Že bych měl opravdu jenom takovou kliku?

Máš hodně velkou kliku, tak si toho považuj [wink].

(Příspěvek byl editován uživatelem Bram.)
Pondělí, 11. září 2017 - 16:20:30  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7647
Registrován: 4-2003
Petr vlček:Kdyby tohle věděli moji rodiče tak jsem se nedostal ani na chalupu v dobách kdy nebylo auto...

Když to jinak nejde, ženská prostě mlčí. Ale když zjistí, ýe to jde jinak a pro ní výrazně lépe a pohodlněji, věz, že se začne silně akusticky projevovat a dožadovat se toho [wink].


Ono je ale samptomatický že čím větší nákladový prostor tím víc krámů se tahá.

Od ženy nic jiného čekat nemůžeš [nene].
Pondělí, 11. září 2017 - 17:39:41  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 107
Registrován: 7-2015
Bez ironie můžu z vlastní zkušenosti potvrdit, že pro cestování s dětmi platí, že čim víc přestupů, čim víc různých typů souprav, tim větší zážitek. Letos v létě jsme jeli s asi deseti dětma 9-13 let. 250 km, 5 přestupů, cestovní doba plánovaná: 7 hod, cestovní doba reálná: 9 hod. - popadaný stromy, NAD, náhradní souprava... ze strany dětí úplná spokojenost!
Pondělí, 11. září 2017 - 18:09:26  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2609
Registrován: 5-2002
Bram: No tak jestli jste tahal ženu nějakým "excelem na sedačku" a pak rovnou na kopec (a zpět obdobně), tam se ještě v běžném kupé nějak převlíkat apod. tak to se VŮBEC nedivím těm následkům. U nás noční vlak = lůžko (ne žádné lehátko!), soukromí zajištěno, dobrá nálada taktéž.
A ty WC historky už jsou fakt totálně mimo. Jako fantazie máte asi zajímavé, ale s diskutovanou problematikou to souvisí opravdu velmi volně, ba až svévolně. [happy] Hele podle těch historek, co tu vidím, to skoro vypadá jako že jste udělal velkou chybu ve vytvoření rovnítka mezi "vlakem (VHD)" a "opruz jak někde na školním táboře" resp. "sockovatost děsná" v mozku vaší polovičky. Nemyslím, že bych byl jediný, kdo si nebezpečí podobné zkratky uvědomil včas - ve vlacích houfně potkáváme i jiné rodiny.

Jenže pak nastane problém tehdy, když se žena chce podívat na dovolené mocí mermo někam, kam vlak (či autobus) odtamtud nejede a erupce keců opět začne [crazy].
O taxislužbě jste ještě neslyšel?


- - -

Jinak se tedy domnívám, že jestli něco lze o ženách zevšeobecnit, tak je to jakási potřeba "aby to chlap nějak zařídil." Cosi jako žena = zásilka, chlap = doručovatel. Což se často řeší autem (které většinou řídí chlap), tj. "odezdávám sebe (a děti) do Tvých rukou a dej mi vědět, až tam budeme." Nebo tak zhruba. Ale neviděl bych to jako možnost jedinou.
Čili pokud zvládnete třeba i složitější cestu VHD "s gracií", jsou záložní plány a možnosti co kdyby, umíte operativně přeskládat posloupnost "MHD - vlak - oběd někde - bus - ..." když se něco semele tak, že děti vlastně ani nepoznají že se něco děje, žena sama nemusí nic řešit a vidí/cítí, že prostě se dobře orientujete a ani pomalu nepotřebujete koukat na žádné cedule, tak to tu její potřebu "být zaopatřena" splní více méně taky. Zejména, udržíte-li v pohodě děti, tak přestoupí klidně dvacetkrát (no, to pravda trošku přeháním). [happy]

On je přece jen dost rozdíl mezi "Poslyš, tady ten přípoj nám asi ujede, a v tom místě nic není, tak to s nima bude pěkná otrava. Víš co, tak vystoupíme až v X místo už teď, přijedeme sice o další hodinu později, ale zase už budeme najedení, a malý se pak může dát rovnou spát, OK? - Kluci, když teď nebudete zlobit, tak pak půjdeme do jídelního vozu, chcete?" vs. "K*** do p**** de*** dráhy, já bych XXX a YYYY a ještě k tomu ZZZ, fakt na h*** tohle no to snad není možný, neuvěřitelný co? Hergot nechte oba toho otravování!" //pozn. příklad ilustrativní

A myslím, že i v tom autě je to podobné. I tam se dá blbě odbočit a je z toho buď dusno a nervozita "kdo komu blbě poradil a koho rozptyloval", nebo sranda/dobrodružství. I tam lze např. zůstat v zácpě a buď se vztekat a nadávat, nebo dejme tomu začít zpívat, počítat stromy kolem nebo cokoliv, popř. uhnout k prvnímu motorestu a na uvolnění nehody kdesi vpředu počkat nad kusem žvance či pobíháním v přilehlém lesíku. Primárně je to vše myslím o nátuře těch konkrétních lidí, ne o "autu vs. vlaku".
Mladějov
Pondělí, 11. září 2017 - 19:09:19  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 10829
Registrován: 3-2007
Hezká diskuse..a vypíchnul bych z toho ty postřehy, tedy s dámou (či rodinou) samozřejmě vždy samostatné lůžkové kupé..a přiznám se, že ani samotnému by se mi lehátkem nechtělo - a to stálo za DBL 22,50 Kčs [biggrin], jak člověk stárne, nějak nemá potřebu sdílet kupé s cizími lidmi různé úrovně hygieny, chrápající atd. Jakkoli se dá převléknout třeba na WC, jistě. Problém je (jak píše tuším Pružinskij) dost vysoká cena, Slovensko se dá, ale třeba ten Curych, to už je jako za hotel (s nesrovnatelně lepším komfortem).

Co se týče sezonních spojení k moři, tak Bar byl trochu pro dobrodruhy vždycky (několikahodinové pobyty v tom největším vedru, přepojování v Subotici, častá zpoždění a přepojení v Budapešti na pozdější vlaky --> úplně rozhozený příjezd, pro laika totální bordel. No a tento GVD příjezdy do Baru před půlnocí (jede-li včas !) a naopak odjezdy ráno - totální popření výhody lůžka.
Takže Baru mi tedy líto moc nebude.
Naopak Split se vypracoval do rozumných odjezdů a příjezdů, je to centrum letního turismu, pokud (jak naznačuje Vantju) padne, bude to škoda. Samozřejmě dva vozy na pravidelném vlaku jsou jako plivnutí do moře, ale domnímám se, že to je (byla) docela zajímavá služba železnice, sice zřejmě nikoli výdělečná, či jen mírně, ale dobrá reklama.
Někteří tady rozvíjíte už několikrát zde diskutované téma zvláštního vlaku - speciálu. To už zde opravdu bylo, Jadran se jako speciál i údajně vyplácel..do doby zvýšení požadavků chorvatských železnic. Osobně jsem názoru, že zachovat ona přímá lůžka a lehátko na pravidle není špatná cesta a po zrušení nočního vlaku na DB (Porúří, Holandsko) a zajíždění českých vozů v režii DB do Dánska zbývá t.č. (a od GVD další) klimatizovaných vozů dostatek, aby se obsloužily tradiční destinace + ten Split. Samozřejmě, musí se platit revize atd, otázka je, zdali to není lepší, než relativně novým vozům jí nechat propadnout, aby se ušetřilo a třeba za rok, dva je znovu draze zprovozňovat.
Nevím, mně ten Split připadá škoda pustit, stejně jako jsem rád, že se ČD dohodly s OeBB na vozby "Curychu" přes Linec (a obsazenost výtečná).
Osobně by se mi líbily na nočních EN i jídelní vozy (třeba otevřené do 1.00), řada lidí bere cestování lůžkem jako zpestření a posezení u skleničky dobrého červeného u stolu s čistým ubrusem a úslužným číšníkem je rozhodně lepší zážitek, než všechno na klíně v lůžku.
Pružinskij
Pondělí, 11. září 2017 - 19:11:10  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1862
Registrován: 4-2015
Kdyby tohle věděli moji rodiče tak jsem se nedostal ani na chalupu v dobách kdy nebylo auto...

To je naprosto irelevantní, protože diskuze je o noční dopravě v roce 2017, tedy o půl století později. Chování lidí se změnilo a i když se nám třeba nemusí líbit, tak je to prostě fakt.

a jinej dojede VHD celkem kamkoliv.
Jo, pokud jede. A pokud má jezdit v podobě minus 50 let, tak s ním nikdo jezdit nebude.

Což vysvětluje i to, proč ženy nočními vlaky nerady cestují - jde o dost velké omezení soukromí, je to obdobné jako v hostelu.
A taky se prostě bojí. Zkuste se podívat jaká klientela cestuje běžně nočními vlaky. Třeba noční IC DB - to je fakt elita německé populace, to se občas bojím i já a nemusím být subtilní blondýna.

U nás noční vlak = lůžko (ne žádné lehátko!), soukromí zajištěno, dobrá nálada taktéž.
Jo, takže pro čtyřčlennou rodinu musím zakoupit 2 kupé po T2, protože jinak jde soukromí do kytek. A to jsme zase nákladově nekonkurenceschopní.

Pro někoho je přestup za 3 minuty podchodem s kočárkem bez výtahů sice nevítaný, ale čistě věcně přijímaný rituál, pro jiného 3 minuty zpoždění při 10 minutovém přestupu hrana-hrana těžký stres, přenášený na široké okolí. Pozoroval jste někdy třeba rodinky s dětmi v čekárně u doktora?
Ne, já mám děti zdravý a k doktorovi nechodíme, nebo je zcela výjimečně.
Nicméně 3 minuty moje dcera nedá ani omylem a např. v Mnichově nemusí stačit ani 10 minut, pokud jsou nástupiště dostatečně daleko od sebe.

Nehledě na to, že je-li diskuse o cestách s dětmi (a bez služky [happy]), tak jsou večerní procházky po městě (nebo kdekoli) jaksi ze hry.
Ale nejsou. Zvládáme to, takže to jde (nám např. v létě děti hlídala nová kyperská kamarádka a o den později zase my její).

Jak tohle souvisí s volbou dopravního prostředku?
Třeba tak, že na velmi specifické cesty (trek na Kavkaze) může ženě skutečně stačit jeden bágl na týden. Ale ty realizuje nula nula prd málo kaštanů. Naprostá většina jede někam na dovolenou (odprostěme se od přestav, že noční vlakovou dopravu bude táhnout byznys klientela, nebude) a nebude většinu času v divočině.

To je myslím přehnané zevšeobecnění. Že bych měl opravdu jenom takovou kliku?
Viz Bram.
West code was broken.

Mladějov
Pondělí, 11. září 2017 - 19:33:18  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 10831
Registrován: 3-2007
PV, Pr. : Kdyby tohle věděli moji rodiče tak jsem se nedostal ani na chalupu v dobách kdy nebylo auto...
To je naprosto irelevantní, protože diskuze je o noční dopravě v roce 2017, tedy o půl století později. Chování lidí se změnilo a i když se nám třeba nemusí líbit, tak je to prostě fakt.


Přesně tak.
Aneb jak se státi snadno v očích jiných totálním exotem [proud].
Před padesáti lety vozili lidi na chatu vlakem třeba roury ke kamnům..no to udělat dneska [biggrin][biggrin][biggrin]


(Příspěvek byl editován uživatelem Mladějov.)