Diskuse » Archiv 2017 » Železnice » GVD platný a připravovaný » Archiv diskuse GVD platný a připravovaný do 06. 06. 2017 předcházející | další

Archiv diskuse GVD platný a připravovaný do 06. 06. 2017

dolů
   autor příspěvek
Neděle, 04. června 2017 - 14:16:26  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 460
Registrován: 12-2007
T_._H_.:
"Na téhle vysírce je vtipné to..."

Jestli se Vás dotklo upozornění, že tak trochu "kážete vodu a pijete víno", tak se Vám omlouvám. Ale floskule typu "máme tu již zavedený, funkční a ekonomicky soběstačný systém dopravy" k tomu velmi vybízela.

Používají ji totiž už 20 let skoro všichni, když se má něco změnit, a nedokáží vyargumentovat, jestli změna vede k lepšímu nebo k horšímu.

Používali ji Ti, kteří vytvořili "systém" z 90. let, když rozporovali zavádění taktového systému někdy kolem roku 2004. A používají ji dnes Ti, kteří tehdy novému systému tleskali. A obávám se, že stejným "argumentem" se časem začne obhajovat to vykuchané, co tu máme dnes, až to někdo bude chtít spravit (nedej Bože dále vylepšit).

Za mě tečka. Hodně zdaru v dalším boji oběma stranám!

(Příspěvek byl editován uživatelem Pinec.)
Neděle, 04. června 2017 - 15:24:27  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1991
Registrován: 9-2003
Pinec: Komerční nabídka JEDNOHO Z DOPRAVCŮ, byť národního, fakt NENÍ tarifní integrace.
Ten zbytek nebudu komentovat, když se bráníš před vlastními fabulacemi.
Piráti, kteří vynutili rychlost 600 ampérů, přiblížili se na déli tří vlečňáků a chystali se vrhnout lana, opatřená háky, aby zachytili prchající kořist. Dvojka právě vjela do zatáčky Na Špejcharu; vůz se nakláněl nebezpečně doprava, ale Dejmek jej mistrně vybalancoval, zamávav levou nohou ve vzduchu.
Neděle, 04. června 2017 - 15:32:25  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 11671
Registrován: 8-2004
Pinec:
"Ale floskule typu "máme tu již zavedený, funkční a ekonomicky soběstačný systém dopravy" k tomu velmi vybízela. ... A používají ji dnes Ti, kteří tehdy novému systému tleskali. A obávám se, že stejným "argumentem" se časem začne obhajovat to vykuchané, co tu máme dnes, až to někdo bude chtít spravit (nedej Bože dále vylepšit)."
A to jako myslíš, že jedená pár náhodného výstřelu to spraví?! [coze][crazy]

Na jednu stranu tu padají argumenty, jak Praha - Liberec nejsou jen cestující mezi těmito dvěma městy, na druhou stranu nevadí, že ŠOT (Šrajerovo osobní taxi( (skoro) všechno projede, aby s vyplazeným jazykem byl "jen" jednou tak pomalejší jak existující autobusy. Že to je za cenu toho, že právě pro ty úsekové cestující se stávající existující a využívané spojení zhorší, až bude ŠOTu všechno uhýbat (aby stihl ty magické 2h), to se raději zcela pomíjí.

Pokud má někdo problém s Černým Mostem, potažmo autobusem, tak přeci má i dnes možnost se dopravit. Nikdo mu to spojení rušit nechce. Dokonce to spojení funguje každé dvě hodiny (vyjma polední vypadávky, jejíž zacelení evidentně není politicky tak zajímavé a ničí osobní zájem na něm zjevně není). Jen to spojení á 2h není za 2h, ale za 2,5h. Opravdu nevidím důvod vyhazovat peníze daňových poplatníků za to, že se někomu zdá ALTERNATIVNÍ spojení o půl hodiny delší než může snést.
"... a protože dobrých zpráv je čím dál tím míň, je třeba špatným zprávám dávat úsměvná hesla." (S tebou mě baví svět)
"Proti hlouposti se bojovat musí, ale vyhrát se nedá." (Jan Werich)
Neděle, 04. června 2017 - 15:36:07  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5113
Registrován: 8-2012
Jestli se Vás dotklo upozornění
Ale určitě ne, nesmíte jiné soudit podle sebe. Mě naopak pobavilo přesvědčení, že jsem jen kvůli vlastní hlouposti nepochopil výhody náhodného výstřelu pro cesty do Uhříněvsi, protože je to vlak [happy]. Já si tu polorežimku asi budu muset nafasovat, abych tu mentalitu pochopil...

Ok, speciálně pro Pince: z Liberce do Prahy máme nefunkční a ekonomicky problematický systém veřejné dopravy, který je potřeba napravit kasaštykem režiexpresu jednou denně, protože gumám už nestačí alternativa R14/R22 (čili ne že by neexistovala).
Forever trusting who we are, and nothing else matters.
Neděle, 04. června 2017 - 19:46:29  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 461
Registrován: 12-2007
Hroch:
"Pinec:
A to jako myslíš, že jedená pár náhodného výstřelu to spraví?! [coze]"

Šmarjá, to snad není možný [lol]

V jednom příspěvku napíšu "Jeden ranní expres do Prahy není řešení" a hned na další přijde tahle reakce.

No jasně, že není!!! A psal jsem to taky úplně na začátku už včera hned u prvního příspěvku.

Ten se navíc týkal jízdní doby 2 hodiny (dřív jsem netušil, že to jde) a potenciálního využití k řešení dopravy mezi Libercem a Prahou pro pokrytí různých dnes neřešených spojení. Vůbec neřeším nestavící Ex. Ani netuším, že to tak je navrženo!

(Příspěvek byl editován uživatelem Pinec.)
Neděle, 04. června 2017 - 19:54:39  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 462
Registrován: 12-2007
S4991023:
"
Ten zbytek nebudu komentovat, když se bráníš před vlastními fabulacemi."

Napíšu, že tranzit Prahou OBECNĚ není nulový, protože pro takové relace se MIMOJINÉ staví okruh kolem Prahy, a že nejlepší průzkum dopravního chování je mrknout se na silnici. A přijde reakce:
Takže okruh kolem Prahy se staví pro frekvenci Plzeň - Liberec? Nebo i pro frekvenci Mladá Boleslav - Hrádek nad Nosou?

Hlavně, že jste si vytvořili ekošototeroristu a máte proti komu bojovat.
Neděle, 04. června 2017 - 20:37:08  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7237
Registrován: 4-2003
T. H.:No asi tak (teda bez smrdutých houmlesů, na ty na ČM moc protahuje). Prostě normální Wáguson, rekonstrukci nebo aspoň wapku by určitě snesl, ale že bych kvůli tomu musel předvádět pózy o šílenství a "jezdím jen tehdy, když je to doopravdy nutné"? To jste předtím jezdil z hlavního jen tehdy, když to bylo doopravdy nutné (tzn. třeba do Plzně výhradně busem)? Jezdíte ze Smíchova, kde je to "šílené" dodnes?

Bohužel jde o jiné dojmy a s pózou o šílenství to nemá absolutně nic společného. Mne na Černém Mostě vadí mnohem více to, co se v žst. Smíchov neprojevuje - nedostatek místa. Terminál na Černém Mostě byl s velkou pravděpodobností projektován zejména pro městskou a příměstskou frekvenci, nikoliv pro velké množství "dálkových" spojů (Liberec a dálkové spoje jsou ovšem skoro protimluvem, tak raději uvozovky [proud]), navíc v takovém počtu, o kterém se při projektování a posléze i zprovoznění terminálu nikomu nejspíš ani nezdálo - vzpomeňme, jak ČSAD Liberec k přepravám do Prahy přistupovalo a kolik provozovalo na této lince spojů [crazy].

Žst. Smíchov využívám několikrát do týdne, takže tam situaci dobře znám. Tam to jde zachránit rekonstrukcí nástupišť, která jsou navíc bohatě dimenzována na šířku, dále lze ještě přistavět nejen pro zapojení semmeringu další nástupiště. Jak se s tímto problémem vypořádat na Černém Mostě, mi moc jasné není. Tlačenice, které jsem tam nejednou zažil, moc příjemné nejsou (zejména, mám li bágl a lyže) - nástupiště jsou příliš úzká a je li tam přistaveno více autobusů, tak je docela problém se přes chumel lidí u jiných autobusů prodrat k tomu správnému autobusu.

Suma sumárum, nedostatek místa spolu s olezlostí ve mne vyvolává bohužel horší dojmy, než "jen" olezlá žst. Smíchov [sad].
Pondělí, 05. června 2017 - 11:05:21  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 642
Registrován: 6-2003
Pinec: No jo, co bys chtěl, jsi na DF, lidi prostě to co napíšeš nečtou celé, a i když máš na ten šotoexpres stejný názor jako oni, tak stejně budou zatvrzele argumentovat proti tomu, co jsi vůbec nenapsal [proud]
Na tohle pomáhají asi jedině osobní setkání [wink]
Pondělí, 05. června 2017 - 11:21:11  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2550
Registrován: 5-2002
Na tohle pomáhá hlavně se nebavit s těmi, kterým je naprosto jedno o čem a jak je řeč, a jakoukoliv diskusi považují pouze za příležitost se předvádět.
z Metransu
Pondělí, 05. června 2017 - 11:28:06  
Neregistrovaný host
46.135.81.4
Hlavně pak ignorovat zdejší dva namistrovance z Metransu kteří všechno dělají nejlíp a všechno ví, ale ve skutečnosti ani pořádně číst neumí....
Pondělí, 05. června 2017 - 12:02:32  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1502
Registrován: 9-2009
Člověk vám tady pro odlehčení nabízí "Tipovací soutěž" a vy si místo toho v plamenné diskuzi trháte občanky...[andel]
"Usínal jsem s pocitem, že celý svět je v pr.... Když jsem se ráno probudil, tak jsem ten pocit měl dál. Asi neumím spát." (Jan Werich)
Pondělí, 05. června 2017 - 12:22:22  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 577
Registrován: 10-2011
Expres Praha - LBc 1x (nebo i 2x) denně NE. Je to neefektivní a nesystémové. Srovnání autobusu na Liberec s Plzní kulhá, protože v Plzni je autobusák někde v Prčicích (vychází v podstatě z toho, aby byl blízko škodovky jakožto někdejšího největšího zaměstnavatele) a v Praze to jezdí ze Zličína, což je ještě větší zapadákov než Čerňák (dál od čehokoliv rozumného v Praze kromě letiště). Takže jet autobusem do Plzně je v podstatě pro masochisty, koupěchtivé v Ikei & pod. a ty, co míří na letiště.
Ale zapomíná se na 2 podstatné věci:
1) Není jen Praha a Liberec, stejně jako na trase Praha - Plzeň jsou i další města (a to ne zanedbatelná). Mladá Boleslav a Mnichovo Hradiště jsou na tom co se týká rychlé dopravy dost špatně, protože prakticky všechny autobusy je projíždí. O něco lépe je na tom Turnov a Semily (přibývají spoje z Krkonoš, ale těch také dost ubylo).
2) Odkazovat relaci Praha - LBc jen na ještě méně systémové autobusy s nutností nákupu jízdenky dopředu a bez návazností kamkoliv s výjimkou metra a MHD Liberec není v souladu s koncepcí veřejné dopravy, která by měla představovat rozumně použitelnou síť. Jelikož bydlím v jižních Čechách, v praxi se možnosti dostat se nějak rozumně někam do Libereckého kraje dost scvrkávají a zahrnují nějaké přesuny metrem po Praze. To ale nevyřeší jeden vlak, nýbrž prioritní řešení infrastruktury. Liberec (s Jabloncem a dalším okolím) + MB si podle mne nějakou kvalitnější železniční infrastrukturu zaslouží. Prostě stavme nejen nové dálnice, ale i nové železnice.
Pondělí, 05. června 2017 - 13:08:57  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2923
Registrován: 9-2007
Jis: Díky za opravu. Označení 650.997 mi přišlo dost netypické. [proud]

Co se náhrady týče, nejsem zastáncem obnovování/zachování provozu nutně na všech lokálkách, to jsem špatně napsal a omlouvám se za to. Spíše v RS1 vidím náhradu 810 ve smyslu, že to je stejně malé vozidlo, co mi pořád přijde docela levné na provoz. Že jsou náklady vyšší je pochopitelné, když 810 má šíleně stísněný interiér, nemá klimu, větší záchod, prostor pro kola, normální podvozky... holt se můžeme pořád dál dívat na ekonomiku provozu nebo jít s dobou. A 810 s klimatizací a wifi podle mě taky není úplně nejlepší řešení, protože pořád má hrozně stísněný interiér.

(Příspěvek byl editován uživatelem vantju.)
Pondělí, 05. června 2017 - 13:32:33  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 643
Registrován: 6-2003
ignorovat zdejší dva namistrovance z Metransu

Tyjo, to zas ne, já si rád přečtu, co T.H. nebo Laminátka napíšou, a to jak z provozu, ze života, nebo občas některé stěry ekonomických nesmyslů nebo prosté popisy toho, jak se věci opravdu mají [lol]. Jen jsem se chtěl zastat Pince, protože z jeho příspěvků četli jen každý druhý řádek, a ještě si o něm udělali předsudek na základě toho, co vůbec nenapsal [andel]
Pondělí, 05. června 2017 - 13:42:03  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3214
Registrován: 5-2002
Mladá Boleslav a Mnichovo Hradiště jsou na tom co se týká rychlé dopravy dost špatně, protože prakticky všechny autobusy je projíždí Boleslav má do obou hlavních směrů (Praha a Liberec) svoje linky, do Semil má pak busy Praha - Semily - dál, které snad s výjimkou pár posil v Boleslavi zastavují.
Čerňák je sice hnusná díra, ale přestup z metra na autobus je tam o kus lepší, než přestup z metra na vlak na Wilsonu. A přestup z busu na metro je naprosto parádní.
Navíc má Wilson dost blbé umístění z hlediska MHD - je výhodný snad jen pro lidi na C a ty, co mají cíl někde od nádraží k Příkopům. Tramvaj je tam daleko, metro A taky, na Žižkov se legálně projít nedá. Přestup z metra a jiné MHD na vlak na Vysočanech taky nic moc. Přesto ale, když jsem bydlel v Košířích, tak pro mě bylo výhodnější při cestě za Turnov jet Bčkem až na Vysočany, příp. na bus na ČM.
Pondělí, 05. června 2017 - 14:00:52  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5131
Registrován: 8-2012
Takže jet autobusem do Plzně je v podstatě pro masochisty
Souhlasím (i když je to zdaleka nejrychlejší) a upozorňuji, že tenhle argument o spojení Liberce s Plzní sem byl vnesen ultras až v okamžiku, kdy se obhajoba samotného spojení Liberce s Prahou náhodným výstřelem, který rozvrátí celé severovýchodní Čechy, ale doveze režisty na porady za cca dvě hodiny, už i jim jevila neudržitelnou.
Není jen Praha a Liberec
Na to nikdo nezapomíná, už tu bylo mnohokrát připomenuto, že od toho je R14/R22. Problém ultras je v tom, že na jedné straně tvrdí, jak jim strašně záleží na "řadě měst" mezi a na vazbách, a druhé se dožadují všechno projet a vším uhnout náhodnému výstřelu, aby jel co nejrychleji. Schíza, no.
Jelikož bydlím v jižních Čechách, tak problematice veřejné dopravy Liberec-Praha rozumím ze všech nejvíc [crazy]. Poradím vám: každé dvě hodiny jede mindop rychlíková linka z Prahy do Turnova s přípojem v Turnově na mindop rychlík do Liberce. Alternativu vůči busu opravdu máte.
Ale protože se z náhodného výstřelu pomalu stává "stavba nových železnic" (aspoň se konečně někdo bude bavit se Zárubou [happy] ), tak se rovnou odpojím.
Forever trusting who we are, and nothing else matters.
Pondělí, 05. června 2017 - 14:49:07  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1514
Registrován: 12-2007
Vantju: Jasně, v pohodě. Já tím narážel spíš na smysluplnost zachování některých lokálek než na nějaké reinkarnace 810. A také na to, že Regioshuttle je bohužel relativně drahá záležitost (provozně). Pokud by šlo opravdu pouze o záchranu provozu na nejslabších lokálkách, tak bych doporučoval jiné ojetiny (namátkou třeba Regiosprinter vychází o poměrně dost levněji).
Pondělí, 05. června 2017 - 19:33:40  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 9
Registrován: 2-2017
A co takto prodloužit některé rychlíky z Liberce do Pardubic až do Jihlavy? Minimálně v ranní a odpolední špičce by to mělo aspoň trochu smysl.
Pondělí, 05. června 2017 - 20:33:31  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2383
Registrován: 1-2006
Netroškařte - žádná provinční Jihlava, ale rovnou trs. Znojmo do Vídně. A na druhé straně přes Zittau do Drážďan či Polskem k Baltu.
Pondělí, 05. června 2017 - 21:03:47  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4354
Registrován: 12-2004
Hungry bear: A nemohl by jet ještě jeden pár z toho Znojma do Břeclavi, Otrokovic a Vizovic ??
Nebo si snad prostí slušní dělníci, rolníci a pracující inteligence z Želechovic a Vizovic, nezaslouží přímé spojení s Chotěboří a Hlinskem v Čechách? To chcete říct!!??[happy]

(Příspěvek byl editován uživatelem zzz.)
M250.0
Pondělí, 05. června 2017 - 21:25:28  
Neregistrovaný host
213.220.216.197
Já nevim, proč musíte rovnou dělat z shanyize debila. Pardubice a Jihlava jsou jedny z mála sousedních krajských měst, mezi kterými neexistuje přímé rychlíkové spojení (společně s Plzeň - KV, kde chybí trať, Praha - Liberec, kde je ale aspoň rozumné spojení s přestupem a Plzeň - Ústí, kde je rychlík aspoň do Mostu). Rozumně velkých sídel, aby uživily rychlík (tedy v českém pojetí spíše nadregionální spěšňák) je na 238 dost.
Přitom stát objednává rychlíky do Krnova, Rakovníka nebo Švejky, jejichž síťový význam je minimální.
Využít k tomu soupravu od rychlíku z Liberce taky není úplně jalová úvaha, když ta jinak hnije 2 hodiny v Pardubicích a křižování těch případných rychlíků od Brodu by vycházelo na sudou do Rosic.
Pondělí, 05. června 2017 - 22:18:00  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 502
Registrován: 2-2011
M250.0
To by ty rychlíky Liberec-Jihlava vynechávaly Pardubice Hl.n?[uhoh]
Pondělí, 05. června 2017 - 22:24:40  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 205
Registrován: 3-2017
Jako rychlík Drážďany-Liberec-PCe-Jihlava-Znojmo-Vídeň by se možná šiknul, stejně Dresden-Usti-Chomutov-Plzen-Domazlice-Mnichov a dále
M250.0
Pondělí, 05. června 2017 - 22:29:09  
Neregistrovaný host
213.220.216.197
Zdenek102: Ne, proč?
Pondělí, 05. června 2017 - 22:35:10  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5134
Registrován: 8-2012
by se možná šiknul
Očividně jste tu nová, správné šototermíny jsou "by se vyplatil" (samozřejmě že ne, ekonomika není silnou stránkou zdejších diskutérů) nebo "měl by smysl" (pro pět a půl člověka, z toho tří s režimkou). Železnice v tomto podání totiž neslouží k hromadné přepravě osob z místa A do místa B za nějakých únosných nákladů, ale k focení a projíždění vlaků tzv. náhodných výstřelů, a to jednou dvakrát denně v nejabsurdnějších relacích. Takový zdejší folklór.
Forever trusting who we are, and nothing else matters.
Pondělí, 05. června 2017 - 22:50:15  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 6159
Registrován: 5-2002
Tak ať nejsme stranou - takový rychlík Mnichov - Chemnitz přes Železnou Rudu, Plzeň, Chomutov a Vejprty by se šiknul... [happy] Trumfne to někdo? [happy]
Pondělí, 05. června 2017 - 22:53:11  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 6160
Registrován: 5-2002
Takže jet autobusem do Plzně je v podstatě pro masochisty

...

Souhlasím


Hmm, a proto to má ráno z Plzně do Prahy vyprodané, většinou celý týden, těch 5 - 7 ranních spojů v 30 min taktu, a parkoviště na Rokycanské u Baumaxu se brzké ráno plní auty směrem k bus zastávce... Prostě dav masochistů. [happy]
Pondělí, 05. června 2017 - 23:03:13  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5135
Registrován: 8-2012
Sorry, ale řeč byla o spojení Plzeň-Liberec, které se tu ultras snažili prosadit jako "argument" ve prospěch železnice v okamžiku neudržitelnosti obhajoby "protožejetovlak" onoho Šrajerova režiexpresu v relaci Liberec-Praha. Teda pokud jsem to dobře pochopil [happy]. Praha-Plzeň busem se přežít dá.
Forever trusting who we are, and nothing else matters.
Pondělí, 05. června 2017 - 23:03:33  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1486
Registrován: 3-2010
H K: Ja bych se i projel s rezijkou v kapse, zavedte takovy rychlik a ja si na jizdu vezmu dovolenou....[biggrin]
Pondělí, 05. června 2017 - 23:08:02  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 503
Registrován: 2-2011
M250.0
Špatně sem váš příspěvek pochopil.
Nápad dobrý..[ok]
Otázka asi do prázdna ale zkusím; V době, kdy byl na trati 238 velmi nadějný koncept Sp vlaků, uvažovalo se o protrasování Libereckých R či využití jejich souprav směr Hlinsko místo neekonomického 2h prostoje?
Pondělí, 05. června 2017 - 23:33:29  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2551
Registrován: 5-2002
M250.0:
Problém takových vlaků ovšem je, co s nimi na Vysočině. Myslím z hlediska časové polohy. Naznačujete S:00 Rosice, tj. lichá celá Hlinsko, ale to se trefuje do taktových osobáků jak na jižní 238, tak vzhledem k uzlu HB samozřejmě i na "239". Což bylo fajn v době, kdy na pardubické straně byla vůle k Sp a na Vysočině nikoliv, a bylo třeba najít tomu nějaký vzájemný soulad tak, aby se co nejméně poškodily relace aspoň poněkud připomínající dálkovější cesty (typicky Pardubice - Chotěboř). Jakmile ale chcete plnohodnotný R jako samostatnou vrstvu v obou krajích, navíc vedený přímo až do JI, tak tohle nefunguje.
Podle mého názoru by paradoxně největší smysl ("nejmenší nesmysl", jak kdo chcete) byl, kdyby tvořily špičkový proklad na půlhodinu. Osa Chotěboř - HB - JI je velmi silná, což o to. Pominu teď, co to udělá na jednokolejce z pohledu minutový poloh, dejme tomu že by to nějak prokřižovat šlo. Jenže pak by musely jezdit v hodině ve špičce a vůbec v sedle, což je takové nepříliš šťastné pro celodenní využití jako dálkové linky. Při celé v Chotěboři taky není vlastně žádný prostor na zrychlení oproti Os směrem východním, protože za půl hodiny na Ranou nedojedete, i kdyby ji někdo přece jenom obnovil (samozřejmě v rámci většího zrychelní této části tratě by to mohla být jiná).
Leda by snad v sedle byla přesmyčka o 30 min. do dvouhodiny, prokládající Os "na lichou v Brodě", tedy něco jako 60 - 60 - 90 - 120 - 120 - 90 - 60 - 60 apod. Dejme tomu, ony vazby za Pardubice mimo směr Olomouc, kde je furt něco, asi stejně reálně skončí v Hradci Králové, kde platí totéž. Jakékoliv vazby jižně Jihlavy budou stejně jen náhoda podle toho, v jakém z mnoha přechodných stavů zrovna bude R11.

Možná trochu paradoxně nejlepší podmínky pro takovou linku přinese VRT, když se stanou konkurenceschopné relace jako Praha - Chotěboř, Hlinsko "spodem", a zároveň se asi vlaky z jižní Vysočiny již s ohledem na "jednopřestupnost" směr Praha nebudou muset tahat až do HB, aby se to severně od JI vzájemně vytloukalo.
Pondělí, 05. června 2017 - 23:52:27  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2552
Registrován: 5-2002
Zdeněk102: Byly jisté úvahy tohoto prostoje využít pro Sp Pardubice - Holice, ale nevím o tom, že by se to začalo konkrétněji připravovat.
Úterý, 06. června 2017 - 00:12:19  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5136
Registrován: 8-2012
Možná trochu paradoxně nejlepší podmínky pro takovou linku přinese VRT
To je stejně sranda... Šotouš vymyslí linku Pardubice-Jihlava "protože to jsou dvě sousední krajská města" (neopominutelné kritérium samo o sobě, že, i kdyby tam nikdo nejezdil, protože nemá důvod). Hlavním smyslem je přitom odstranit "hnití" libereckých rakví v Pardubicích (zřejmě za současného odstranění zajíždění těchto do Pardubic hl.n. úplně...). Sice se během té dvouhodinové pauzy dá vzhledem k trojímu objíždění, nutnosti trefit se do jiného taktu a nějaké vaty dojet akorát tak někam do Slatiňan (což by mě vůbec neuráželo!), navíc vlaky do Jihlavy jen "v ranní a odpolední špičce" (kdy to na této trase vlastně je?) by ty prostoje způsobily ještě daleko horší (vypuštění celého šestihodinového obratu mimo onu "špičku"), ale kdo by se zalamoval takovými technikáliemi.
Ale to nejlepší mělo teprve přijít a návrh udělat na tradičně (za Chrudimí) vzduchovozební 238 "špičkový proklad na půlhodinu" byl jen drobnou průpravou. Spojení Pardubic a Jihlavy se přece vyřeší... VRTkou (z ParduVRTek bude třeba se odVRTkovat do PraVRTky a odtud do JihlaVRTky), a to už za desítky let a bilióny korun, ale vyřešíme tím dokonce i spojení Praha-Chotěboř!
Tak hlavně že už se s VRT ultras někdo baví.

P.S. Zaplaťpříroda, že různé 810/843/cokoli Pardubice-Holice nebo Pardubice-Přelouč-Prachovice už ten koridor nezasírají...
Forever trusting who we are, and nothing else matters.
Alex7
Úterý, 06. června 2017 - 04:57:35  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 105
Registrován: 6-2016
Přímé spojení Liberce a Hlinska je možné zavést už teď. Stačí, když večer R 1275 bude přecházet na Os 5343 v mírně posunuté časové poloze s dvojitou úvratí v Pardubicích. V Hlinsku pak souprava bude přenocovat. Ráno kvatro vyjede na Os 5321 do Havlíčkova Brodu, kde se otočí na Os 5302. Ten z Hlinska pojede jako spěšný vlak, aby mohl v Pardubicích přejít na R 1274, opět se zajížděním na hlavní nádraží. O víkendu souprava pojede z Hlinska do Pardubic na Os 5336.

Výhody: lepší oběhy vozidel na R14, přímé spojení tratě 238 s Hradcem Králové a pohodlnější vozidla. Souprava 843+043 je nesrovnatelně pohodlnější než RegioNova. Až se postaví nová trať z Chrudimi do Pardubic hl.n., tak počítám s přímými spoji Havlíčkův Brod-Hradec Králové (-někam dál).
M250.0
Úterý, 06. června 2017 - 07:04:53  
Neregistrovaný host
213.220.216.197
TZ: Pokud to má mít smysl, tak jedině do HB v sudou a pak buď přestup nebo protrasovat na Sp do Slavonic.
Vzhledem k možnostem křižování na 238 asi L:00 ve Žďárci a S:00 tedy až v Pardubicích.

Dost parády by ovšem udělaly i pásmové osobáky s Ranou v L:00 a Chrastem v X:30 projíždějící jen v úseku Rosice - Chrudim. Z Chotěboře s něčím slušným snad za půlhodiny na Ranou dojedete, chtělo by to akorát nové SZZ v Chotěboři.

VRT bych do toho netahal, bavím se o horizontu, kterého se mám šanci dožít.

TH: [kiss]
Úterý, 06. června 2017 - 07:06:08  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 655
Registrován: 3-2009
T. H.: Hlavním smyslem je přitom odstranit "hnití" libereckých rakví v Pardubicích (zřejmě za současného odstranění zajíždění těchto do Pardubic hl.n. úplně...) O vynechávání Pardubic hl.n. tady ale píšete akorát Vy. M250.0 to tak nemyslel, což z jeho příspěvku jasně vyplývá (psal o křižování v Rosicích v sudou, rychlíky jsou dnes v Pardubicích v lichou), pro ty méně chápavé to ještě upřesnil v příspěvku ve 22:29, přesto to některým nestačilo.

Rychlíky na trase Pardubice - Jihlava a zejména pak pozdější Sp jsem využíval. Od doby, co není ani jedno, šlo využití vlaků na 238 dolů.

Já příspěvek TZ chápu tak, že relace jako Praha - Chotěboř by se v případě realizace VRT odehrávala přes Jihlavu, nebo obecněji popsáno v případě realizace VRT by se Jihlava stala významným železničním uzlem (dnes je uzel, i když ne až tak atraktivní z hlediska cestovních dob, v HB). A nějakou takovouto dálkovější linku typu Pardubice - Vysočina je pochopitelně logické ukončit ve městě, které je zároveň nějak rozumně velké a zároveň je to i uzel. Takové město ale v současnosti na Vysočině není - uzel je v HB, rozumně velké město je Jihlava.
Taktéž pak bude logické v Jihlavě ukončit i vlaky např. od Telče, protože se jim v Jihlavě dostane všech důležitých přípojů.
Úterý, 06. června 2017 - 07:25:35  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1515
Registrován: 12-2007
K propojení ramen Liberec - Pardubice a Pardubice - HB:
1) Není to plánováno.

2) Výhledově bude možné, aby rychlíky od Liberce stíhaly obrat v Pardubicích. Dokonce mám pocit, jestli už to MD nezkusí v rámci výběrka od prosince 2020... (Samozřejmě podmínkou by byly vratné soupravy)

3) Co se týče rychlé vrstvy na 238, tak je podle mého názoru otázka, zda je nutné i na úseku Hlinsko - HavlBrod něco projíždět. Jinak řečeno, zda má smysl tam zavádět další vrstvu, nebo by bylo lepší řešení Sp Pardubice - Hlinsko a dále zastávkově do HB. Zastávek tam není zas až tolik, abychom projížděním výrazně pokrátili JD... (uzly Rosice S:00 - Chrast X:30 - Hlinsko L:00 - Chotěboř X:30 - HB S:00). (a mezi Hlinskem a HB ve špičkách proložit osobáky na hodináč)
M250.0
Úterý, 06. června 2017 - 07:47:23  
Neregistrovaný host
213.220.216.197
Jis: ad 3) souhlas, v případě obnovy výhybny Raná by se nemuselo projíždět už od Chrastu. Vlastně mám pocit, že výhybna Raná by na 238 vyřešila půlku problémů.
Ta druhá půlka jsou ty něšťastné Rosice - vzhledem k jednokolejce na mostě tady křižování trvá nepřiměřeně dlouho.

Systém objednávání osobní dopravy bohužel takovýmto modelům moc nefandí, protože žádný z objednatelů nemá pocit, že by to měl objednat zrovna on.
Úterý, 06. června 2017 - 09:44:18  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1516
Registrován: 12-2007
M250.0: No já úplně nevím, jestli je dobrý nápad rozhodit poměrně dobře umístěný uzel v Hlinsku. Proto bych za tu Ranou až tak moc nebojoval... Jasně, šlo by to, ale ideální řešení to také není.

Co se týče systému objednávky, tak to je na Pardubickém kraji, aby si uvědomil, jaké přínosy může mít rychlé spojení z Hlinska do Pardubic...
Z F J
Úterý, 06. června 2017 - 09:44:33  
Neregistrovaný host
62.141.0.146
H_k: Tak ať nejsme stranou - takový rychlík Mnichov - Chemnitz přes Železnou Rudu, Plzeň, Chomutov a Vejprty by se šiknul... [happy] Trumfne to někdo? [happy]

Přes Vejprty ne. Raději obnovme trať přes Horu Svatého Šebestiána, to by bylo kratší [biggrin][lol]
Úterý, 06. června 2017 - 10:57:28  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5140
Registrován: 8-2012
Stačí, když večer R 1275 bude přecházet na Os 5343 v mírně posunuté časové poloze
Ó ano, náhodné výstřely jednou denně, nejlépe v nějaký nesmyslný čas, to je nejlepší řešení - bude možné fotit různá vozidla v absurdních relacích. K čemu by to bylo jinak dobré? (Krom nesmyslných šotoargumentů o spojení Jihlavy s Hradcem ve čtyři ráno a zpět už ne, ty můžete rovnou vynechat.)
Navíc není vyloučeno, že souprava od 1275 má v Pardubicích naplánované provozní ošetření, zbrojení apod. - zajistíte totéž v Hlinsku? To nejsou jen číslíčka v šotobibli.

psal o křižování v Rosicích v sudou
Přitom "křižování" má být v Pardubicích, tak jako dnes (jestli jste si toho teda vůbec všimli, už je to S:54/L:03, že to Dráha netočí ostře je jiný problém), čili nesmyslný přesun do Rosic evokuje (očividně nejen mně), že se do PU vůbec nepojede.
Navíc křižování v Rosicích v sudou místo lichou (tzn. příjezd do Liberce v lichou místo sudou) zároveň vynucuje totální rozmrdání celých severovýchodních Čech (Sp na 040, R na 070, Rumburky, osobáky po cestě), což je dost vysoká cena za to, že si šotoušek udělá dobře.
Až se postaví nová trať z Chrudimi do Pardubic hl.n., tak počítám s přímými spoji Havlíčkův Brod-Hradec Králové (-někam dál)
Počítat můžete.

Rychlíky na trase Pardubice - Jihlava a zejména pak pozdější Sp jsem využíval
No a kolik lidí je využívalo s vámi? Pravidelně jsem je vídal, ještě když na nich jezdila 750.225 (tzv. "lentilka ocumlaná"), to byly nejbídnější vlaky široko daleko.

nebo protrasovat na Sp do Slavonic
Hustý... očividně je šotofantazie nekonečná. Libereckou rakev ještě ve Slavonicích vyfocenou nemáme [crazy].

Výhledově bude možné, aby rychlíky od Liberce stíhaly obrat v Pardubicích
Stíhaly by už dnes (je tam devět minut na obrat), jen si toho nikdo z budovatelů lepších šotozítřků nevšiml.
Forever trusting who we are, and nothing else matters.
Úterý, 06. června 2017 - 12:12:24  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5827
Registrován: 8-2006
Aktuálně má R1267 na babitronu psaných +18 v Bílé Třemešné, takže 9 minut na obrat radši ne.[uhoh]
Úterý, 06. června 2017 - 12:24:44  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5145
Registrován: 8-2012
Protože je výluka Semily-Stará Paka. Tyhle předem známé mimořádnosti se samozřejmě dají zohlednit (úpravou časů, náhradní soupravou), i když se to dle §1 nikdy tak nedělalo [happy]
Forever trusting who we are, and nothing else matters.
Úterý, 06. června 2017 - 13:07:32  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5828
Registrován: 8-2006
Ale dělalo a dělá. Akorát, že tím řešením je třeba zkrácení trasy... Viz S7 do Karlštejna, nebo při květnové výluce Čelákovice - Lysá odpolední spoje S9 byly zkráceny do Čelákovic. Čili řešením by bylo zkrátit pardubické R někam před Pce.[uhoh] A to nevím, jestli je zrovna u pardubických R dobře, nedojet do Pardubic.
Alex7
Úterý, 06. června 2017 - 13:09:38  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 106
Registrován: 6-2016
T_._H_.:
"Ó ano, náhodné výstřely jednou denně, nejlépe v nějaký nesmyslný čas, to je nejlepší řešení - bude možné fotit různá vozidla v absurdních relacích. K čemu by to bylo jinak dobré? (Krom nesmyslných šotoargumentů o spojení Jihlavy s Hradcem ve čtyři ráno a zpět už ne, ty můžete rovnou vynechat.)"
Tváříte se, jako kdyby dnes neexistovaly náhodné výstřely, přitom od letoška nově jezdí R 949/950 Dobrošov z Prahy do Meziměstí. [happy] Už i Ministerstvo dopravy pochopilo, že zavedením byť 1 páru vlaků denně spojující regionální trať s civilizací může slušně pozvednout nabídku spojení na dané trati (příklady: Český Krumlov, Nové Údolí, Meziměstí, Šluknov).

Pokud na nějaké trati nabídnu přímé spojení propojením několika vlaků dohromady (např. prohozením konečných stanic dvou taktových linek) nebo uhnutím okrajového či posilového spoje linky jedoucí v taktu mimo pravidelnou trasu (např. R 960/961 Kačina z Prahy do Jihlavy) s tím, že zachovám stávající nabídku spojení, tak to některé lidi přiměje vůbec vlakem jet.

Schválně se Vás zeptám: cestuje se Vám pohodlněji v Kvatru nebo v RegioNově? Jezdíte raději přímo nebo s přestupem? [wink]
T_._H_.:
""Až se postaví nová trať z Chrudimi do Pardubic hl.n., tak počítám s přímými spoji Havlíčkův Brod-Hradec Králové (-někam dál)"
Počítat můžete."
No pokud se postaví ta nová trať a žádný vlak nebude jezdit z Chrudimi do Hradce Králové přímo, tak, upřímně řečeno, tato stavba bude k ničemu. A roztrhnou vlaky na trati 238 na Pardubice-Chrudim a Chrudim-Havlíčkův Brod snad nikdo neplánuje.
Úterý, 06. června 2017 - 13:44:17  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 10
Registrován: 2-2017
V plánu je výstavba spojky Pardubice hl. n. - závodiště, takže úvraťově by se daly liberecké rychlíky prodloužit na Vysočinu. Budu-li vycházet z aktuálního JŘ, bylo by fajn těmi rychlíky trefit časy 7, 15, příp. 19:00 v HB. Jinak v určitých úsecích je přepravní poptávka relativně velká a to nepočítám studenty jedoucí na univerzity v PCE a HK.
Z F J
Úterý, 06. června 2017 - 13:47:26  
Neregistrovaný host
62.141.0.146
shanyiz: V plánu je výstavba spojky Pardubice hl. n. - závodiště}

Ano, hubou se staví už řadu let. Podobně jako např. rychlodráha Praha-letiště-Kladno[wink]
Samozřejmě by bylo dobré toto postavit, ale člověk je skeptický když se furt nic neděje.
Úterý, 06. června 2017 - 13:47:40  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5685
Registrován: 6-2005
T.H.:
bude možné fotit různá vozidla v absurdních relacích.
Fascinuje mne, jak máte hned jasno v tom, že kdokoliv přijde s nápadem na (z pohledu oběhů ne zcela systémového) propojení ramen je Vašich očích hned fotič. Maličko to smrdí podsunem a předpojatostí. [proud]
Indivisibiliter ac inseparabiliter
Úterý, 06. června 2017 - 13:56:36  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 529
Registrován: 4-2009
->Alex7
Meziměstí neobjednává MD. Tuhle šotoušárnu si vymyslel kraj na úkor systémového spojení Hrade - Trutnov.
Jen aby bylo jasno.
V.
Pajas2
Úterý, 06. června 2017 - 14:01:33  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 770
Registrován: 10-2009
čelakovičan:
"odpolední spoje S9 byly zkráceny do Čelákovic"
A bylo by na obrat místo v Čelákovicích na nádraží? Trochu se obávám, že vhledem ke stavu prací v kolejišti ani moc ne.
Úterý, 06. června 2017 - 14:11:22  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5830
Registrován: 8-2006
Místo se najít muselo. Takže třeba na jedné koleji stál šukafon na Brandýs a kus za ním ešus na S9.
Úterý, 06. června 2017 - 14:28:45  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1517
Registrován: 12-2007
Alex7: Už i Ministerstvo dopravy pochopilo, že zavedením byť 1 páru vlaků denně... (příklady: Český Krumlov, Nové Údolí, Meziměstí, Šluknov).

Kdybyste alespoň nekecal blbosti. Tři ze čtyř zmíněných NEjsou v objednávce Ministerstva. Trefil jste pouze Krumlov. Ostatní objednávají kraje.
Úterý, 06. června 2017 - 14:37:28  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 302
Registrován: 2-2017
Pardubice-závodiště: Teď, když už se Paramo dalo po x letech do kupy tam už nikdo nic překopávat fakt nebude, ale říkám si,že by se dala ŽST Pce-Závodiště zprovoznit výhybna, stejně tak jako v té Rané.

Jinak si myslím, že na 238 nebude možné provozovat Rychlíky, dokud se ta trať pořádně nenapřímí, např.plácnu ,,Nasavrckou spojkou" ze Slatiňan do Hlinska okolo Nasavrků. Čímž by se trať zkrátila o 20 km. Ze Slatiňan by mohly jezdit přípoje v relaci: Slatiňany - Žďárec - Hlinsko/Borová.


Ale to je jen laický návrh, který by asi životní prostředí dost ohrozil.
Úterý, 06. června 2017 - 14:59:24  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5150
Registrován: 8-2012
Akorát, že tím řešením je třeba zkrácení trasy nebo dřívější odjezd nebo náhradní souprava nebo deset dalších možností. O čem točíte?

V plánu je výstavba spojky Pardubice hl. n. - závodiště
V plánu (nějakém obrázku na šotowebu) možná. V územním plánu Pardubic určitě ne. V realitě byla nemožnost výstavby této spojky na dlouhou dobu zakonzervována přestavbou úseku I/37 "U trojice", která s ní nepočítá.
příklady: Český Krumlov, Nové Údolí, Meziměstí, Šluknov
Český Krumlov a Nové Údolí jsou akorát trucvlaky "AntiArriva", R950 je náhodný šotovýstřel kvůli brejlovci v Mezáru (přidaná hodnota nula, protože to narozdíl od nějaké vratné soupravy musí z Václavic sunout a proto navíc projet Hronov zastávku, aby udržel systémový čas ve Starkoči, k tomu musí nesystémově přestupovat silnější proud od Trutnova).

Ale to je jen laický návrh, který by asi životní prostředí dost ohrozil
Hlavně by byl problém s vyhozením takového balíku peněz tak nesmyslně. Ony sice v socíku "zdroje jsou", ale ani ten je nemůže vrazit do úplných kravin.
Forever trusting who we are, and nothing else matters.
M250.0
Úterý, 06. června 2017 - 15:36:53  
Neregistrovaný host
213.220.216.197
TH: Příště se, prosím, přečtěte celou diskuzi než budete reagovat. Křižování v Rosicích v sudou, o kterém jsem psal, se týkalo vlaků od Havlíčkova Brodu a z kontextu to myslím dost jednoznačně vyplývá.

nesystémově přestupovat silnější proud od Trutnova
Okometricky jsem měl vždycky pocit, že silnější je spíš Náchod, ale protože na Trutnov vedou rovně glajzy, tak se jezdí přímo tam. Než budu zařazen mezi šotouše, co si chtějí fotit brejlovce v Mezáru, tak doplním, že samozřejmě by přímo měl být systémově jeden z těch směrů pořád.

Jis: Menší roztažení uzlu v Hlinsku se podle mě na oltář zpravidelnění a zrychlení dopravy položit dá - roztažení je tím správným směrem - od Pardubic rychle, od Brodu pomalu. Zase se tím utáhne Brod.
Úterý, 06. června 2017 - 15:46:45  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 304
Registrován: 2-2017
Ale prostě některé tratě vedou tak, že by z nich mohli být tzv. páteřní mezikoridory, ale musel by tomu odpovídat jejich stav. Je to velká škoda, hlavně konkrétně u tratí 160 a 238. Docela i ten Koridor Tomáše Bati by byl dobrý.
Úterý, 06. června 2017 - 19:26:32  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5154
Registrován: 8-2012
Křižování v Rosicích v sudou, o kterém jsem psal, se týkalo vlaků od Havlíčkova Brodu a z kontextu to myslím dost jednoznačně vyplývá
Z kontextu vyplývá, že se v Rosicích mají křižovat R Liberec-Pardubice prodloužené do Jihlavy a Slavonic, ale nic víc. OK, beru vaše dovysvětlení: původní teze byla o úspoře dvouhodiny "hnití" v Pardubicích. Tuto dvouhodinu nahradíme prodloužením vlaku (který přijel do Pardubic v "lichou") někam po a za trať 238, přičemž tento vlak bude v Rosicích v "sudou" křižovat s protisměrným. To znamená pobyt (necelou) hodinu v Pardubicích. V opačném směru to ze Slavonic/Jihlavy vykřižuje v "sudou" v Rosicích, dojede do Pardubic a tam v "lichou" (tj. po dalším skoro hodinovém pobytu) křižuje vlak LI-PU. Já nevím jak vám, ale mě tam ta dvouhodina "hnití" na obrat vychází stejně...

P.S. "páteřní mezikoridor"... a není důležitějším kritériem než (bez)páteřnost, jestli by tím někdo jezdil? Po liduprázdné Vysočině a do (s ní nikterak nesouvisejících) Pardubic?
Forever trusting who we are, and nothing else matters.
Úterý, 06. června 2017 - 20:15:10  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 307
Registrován: 2-2017
Tak tam by jezdili třeba Ex v trase např. LB-PU-HB-JI-CB, které by na 238 zastavily jen v Pce,Chru a Havlbrod.
Úterý, 06. června 2017 - 20:23:27  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1518
Registrován: 12-2007
Tak tam by jezdili třeba Ex v trase např. LB-PU-HB-JI-CB, které by na 238 zastavily jen v Pce,Chru a Havlbrod.

Panebože...
Úterý, 06. června 2017 - 21:53:27  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2384
Registrován: 1-2006
preferuji relaci Černousy - Slavonice [biggrin]