Diskuse » Archiv 2017 » Železnice » Podorlické tratě » Archiv diskuse Podorlické tratě do 24. 02. 2017 předcházející | další

Archiv diskuse Podorlické tratě do 24. 02. 2017

dolů
   autor příspěvek
Čtvrtek, 02. února 2017 - 15:51:27  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4840
Registrován: 11-2007
Radekedar: No nevím. Rostav jasně mluví o převedení cestujících z busů na vlak. To si vyjasněte mezi sebou. A Vy jste to vylepšil omezením frekvence na polovinu, což by znamenalo m.j. přestupy cestujících v Polici, neboť výchozí stanice a trasy spojů jsou různé. Broumováci Vám poděkují.
Čtvrtek, 02. února 2017 - 18:14:14  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 647
Registrován: 3-2009
Rudolf_33: Pochopitelně nemám na mysli převod cestujících, kteří jedou z Police do Broumova (tj. nastupující v Polici a jedoucí do Broumova, nebo naopak), ale mám na mysli převod cestujících z HK a částečně Náchoda, popř. Velkého Poříčí. Nicméně tito cestující v tom buse v úseku Broumov - Police taky sedí a i kvůli nim je v daném úseku interval 15 minut.
Počty cestujících jedoucích čistě z Police do Broumova (a naopak) opravdu nejsou odpovídající intervalu 15 minut. 30 minut ve špičce je pro takovou relaci přiměřená nabídka.
Čtvrtek, 02. února 2017 - 18:39:32  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 11418
Registrován: 8-2004
Radekedar:
"Dovolím si oponovat. Dojížďku Žďáru nad Metují a Teplic nad Metují do Náchoda byste nechal autobusům? Například práve ze Žďáru je vlak časově konkurenceschopný IAD. Teplice sice nemají nádraží v ideální poloze, ale případný přímý vlak z Teplic města opět vyhraje souboj s IAD. Tedy co se týče cestovní doby; nedílnou součástí nabídky musí být i atraktivní interval."
Máte pravdu. Žďár není ztracená záležitost a Teplice za předpokladu přímých spojů na zastávku město také ne. Akorát dnes ty přímé spoje chybí a zastavování v Polici, České Metuji nebo Dědově té smysluplnosti vlaku jakožto páteře také nepřidává.
"... a protože dobrých zpráv je čím dál tím míň, je třeba špatným zprávám dávat úsměvná hesla." (S tebou mě baví svět)
"Proti hlouposti se bojovat musí, ale vyhrát se nedá." (Jan Werich)
-ds-
Čtvrtek, 02. února 2017 - 20:50:32  
Neregistrovaný host
86.49.188.2
zastavování v Polici, České Metuji nebo Dědově té smysluplnosti vlaku jakožto páteře také nepřidává.

tak pokud chci zajistit přípoje nejen ze samotné Police (město), ale i Machova, tak nádraží v katastrálním území Bezděkova, nejblíže k Velkým Petrovicím a s nápisem Police nad Metují na fasádě je vcelku příhodné k tomu využít.
Dědov resp zastavování v něm je úlet a Metuje je s otazníkem, přece jen, byť nádraží je vcelku bokem, tak rychlost vlaku je taková, že do Hronova, či Náchoda se na něj dojít dá, pokud tedy nebydlím ve Vlásence a pořád jedu jakž takž přijatelný čas, včetně cesty z domova

Teplice za předpokladu přímých spojů na zastávku město také ne
odkud přímých? a kam se bude místo toho přestupovat?

v případě převedení cestujících na vlak by asi bylo možné busy ve špičce mírně omezit

já mám pocit, zda ten čas už neuzrál, aniž by se cestující z Broumova v tom vlaku objevili
videovlak mezi
Čtvrtek, 02. února 2017 - 22:29:31  
Neregistrovaný host
88.102.10.195
Vhd sl:
„ignorujete, banalizujete, považujete za zbytečné.“
Ne, jen pochybuji. A vy svými argumenty mé pochybnosti pouze neúnavně prohlubujete. Jak mám věřit Vaší přednášce, když tady člověku, který se věci několik let prakticky dotkl tvrdíte, že na TESTy nejsou díly, že nejsou lidi na údržbu?
„Úpravou elektromechanik (mechanických věcí) se co vím zabývá jediný člověk v důchodovém věku."
Která elektromechanika se nachází na plánované dálkovině?

„Současně preferujete jediný směr,“
Jistě a nadále si za tím stojím. Poměry od doby vybudování trati Choceň – Broumov se naprosto změnily. Změnily se zájmy a potřeby lidí, to zrovna Vám ale snad vysvětlovat nemusím. Potřebnost přímého směru na Hradec (proti Chocni) vidím několikanásobnou. Jsem ve vlaku tak 15x měsíčně, oba směry používám v Týništi mám velmi blízké příbuzné.

„Jaké náklady máte na mysli?“
Odpovím otázkou: co si myslíte, že vyjde levněji, doprava, kde personálu řádně zaplatíme, nebo ho oškubeme, jak vůbec se oškubat dá? Který dopravce bude asi potom levnější pro kraj? A co se asi stane, až budou korunky na dopravu docházet?
Takových nerovností mezi oběma druhy doprav je pochopitelně mnohem více, stačí se podívat např. na mýtné.

„Obecně. Zájem o dráhu v kraji klesá. Čím to je? Tím, že lidé z kraje odcházejí? Tím, že využívají autobusy? Tím, že mají práci v regionu a cestovat nepotřebují? Tím, že nemají práci (nezaměstnanost tam je pod 10 procenty a výrazně nestoupá, takže asi ne)? Tím, že přešli do aut?“
Ptáte se čím to je? Konkurenceschopností.
Nazývat něco megastavbou je pochopitelně věc názoru, tady se evidentně neshodneme. Já dávám přednost výraznému zvýšení rychlosti, Vy modernizaci stávajícího stavu, v budoucnosti bohužel úpadku. Vy vidíte problém odborně, teoreticky, já z praxe.

ds: "s nápisem Police nad Metují na fasádě je vcelku příhodné k tomu využít."
Jen pro zajímavost, prosím nebrat jako propagaci sporného rychlíku! Do tohoto vlaku nastupuje nejvíc lidí v Polici.
Pátek, 03. února 2017 - 06:48:04  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 933
Registrován: 1-2006
videovlak mezi:

K pochybuji se ve Vašem případě bohužel sluší dodat slovo "účelově". Jste přesvědčen o jedniném řešení, alternativy nepřijímáte. Přitom to řešení je o rovnání koryta řeky v okamžiku, kdy potůčky slábnou a neřeší se co dělat, aby byly silnější. Na Starkoč jezdí od Náchoda s výjimkou rychlíku jediná Regionova, plná je předpokládám pouze ve špičkách.

Představme si stav, kdyby se právě teď otevírala Vysokovská spojka. Co se změní? Má kraj důvod objednat vlak od Náchoda dál než do Skalice? Nejspíš ne, stojí to peníze a zničil by kapacitu pro nákladku mezi Jaroměří a Skalicí. Má dopravce důvod změnit politiku spojování a rozpojování souprav? Pokud tvrdí, že jde o technickou věc, pak ne. Změní se něco na směrování frekvencí pokud všechno ostatní zůstane zachované jak je? Ano, lze předpokládat, že pár lidí oslovíte. Pravděpodobně ale ne tolik, aby jezdilo víc než Regionova (s výjimkou špičky), protože přestup zůstane, vlak bude narvanější než auto, a protože autobusy na HK nezredukujete, protože mají jinou roli. Pokud dnes jezdí autem, pak oslovíte jen ty, kteří mají stanice v Náchodě v docházkové vzdálenosti, protože ostatní u nich nemají kde zaparkovat a prostor na vytvoření parkovacích míst tam není. Pokud se dojížděč autem smíří s tím, že bude hodinu čekat v HK, pokud mu ujede vlak, zatímco autem by jel, možná přejde. Ale rozumnějším řešením, musím-li použít auto, bude při všech variantách zaparkovat ve Skalici. Protože protáhnete-li broumovské Sp do HK/Jaroměře bez spojování, bude tam interval 30 minut narozdíl od hodiny v Náchodě. Co směr Nové Město nad Metují - Starkoč a dál na sever? Zanikne nebo se mezi Starkočí a Václavicemi alespoň ve špičkách zachová? Zanikne-li, máme tu negativní věci pro další řídce osídlené oblasti ve prospěch (sporný) piplaného Broumovska.

Stavba za miliardy, po které pendluje jedna Regionova, je prostě špatně - z mého pohledu nepřiměřená stavu a téměř bez jakékoliv návratnosti. Pokud se dostaneme do stavu, že z Náchoda budou jezdit slušně obsazené přímé vlaky do HK, dá se o tom uvažovat, protože úspora času společnosti může být zajímavá. Teď je to o "chceme", které nemá oporu v tom, co tam jezdí a při nastavení potůčků jezdit může.

Jako bývalý návěstní mistr byste měl znát možnosti úprav konfigurace kolejiště na zařízeních. Jste-li v kontaktu, měl byste rovněž vědět o věkové struktuře udržujících lidí a o problémech se sehnáním lidí do technických oborů obecně. Měl byste vědět, že tu práci nemůže dělat každý, a že ti schopnější, kterým to pálí, jdou dělat jiné věci. Logicky, proč by schopnej kluk se měl za almužnu hrabat v zařízení, sloužit noci a pohotovosti, když klasickou elektrikařinou v romci nedostatku řemeslníků vydělá podstatě víc. Proč dělat pro dráhu, když se dá vydělat víc montážemi pro stavební firmy a dodavatele? To, že zpochybňujete to, že při slábnoucí poptávce po konkrétním výrobku, který potřebujete, bude v blízké budoucnosti výrobce postaven před to, že pro něj udržení výroby začne být neefektivní, je Váš názor, ale nemění to nic na tom, že se stejně jako v případě elektromechanik blížíme i u reléovek a TESTů okamžiku, kdy nebudou lidi ani náhradní díly (krom kanibalizací ze zrušeného). Můj názor je, že je vhodné být na tenhle okamžik připraven a mít těch zařízení co nejméně, aby se kvůli tomu nemusel omezovat/zastavovat provoz.

Preferujete jediný směr, ale pokud bude dolní větev výrazně omezena, budete první kdo bude řvát, protože ji využíváte. Směr na Týniště je zásadní pro odklony nákladní dopravy do Polska, které jsou z hlediska státu oprávněně vyšší prioritou. To, že tam nic nepotřebujete Vy osobně nebo osobní doprava, nic neznamená.

Otázkou odpovídáte tak, že problém větvíte a zamotáváte, resp. pletete do toho emoce, o kterých to není. Náklady objednatele na vlak a autobus (v ZDO/ODO) z pohledu objednatele jsou poměrně dost jasně dané výpočtem podle zákona. Nic na tom výpočtu nezmění ani určení minimálních nákladů na mzdu řidiče autobusu. Naopak, velkou roli hraje to, co se na dané lince podaří vybrat od cestujících, což je suma, která snižuje náklady kraje. Pokud jsou dvě páteře, což od HK do Broumova jsou, jsou od Hronova nahoru obě nevytížené rozložením cestujících mezi ně a kraj za financování tohoto nadstandardu poměrně silně platí.

Konkurenceschopnost. Krásné slovo, ale nic neříkající o důvodech. Máte na mysli konkurenceschopnost lidí, kteří kvůli tomu mají menší hybnost, nebo veřejné dopravy, kvůli které je všechno v autech (těch 1000 aut/den na Broumov je z tohoto pohledu poměrně dost málo, protože je otázkou pro jak velké procento je veřejná doprava dostupná, kolik tvoří služebáky ap., tedy kolik z toho je reálné přetáhnout). Uhnul jste. Čím to je? A co na tom může změnit stavba pod Náchodem?

Jasně že to vidíme jinak. Ale v základu se rozcházíme v tom, že můj náhled je o tom, že je potřeba řešit strukturu toho, čím se lidi v regionu živí, a řešit, aby integrací dopravy byla veřejná doprava ve výběžku dostupná co největšímu počtu lidí (vlak docházkovou vzdáleností na zastávky neřeší) a co nejvíce efektivní. Teprve potom, co bude jasné, že region přežije, má smysl řešit jak tomu dál pomoci. Teď to z mého pohledu vypadá spíš na to, že za dvě tři generace to bude za Hronovem chatařská oblast bez potřeby dráhy, protože už teď tam začíná být problém udat nemovitost (s výjimkou chaty/chalupy nebo hospodářství) z různých důvodu vlastně i zadarmo. A takových výběžků a oblastí na hranicích krajů bohužel je po republice strašně moc. [sad] Což je další důvod proč jednu z mnoha oblastí zásadním způsobem nepreferovat na úkor jiných.

(Příspěvek byl editován uživatelem Vhd_sl.)
Pátek, 03. února 2017 - 07:11:10  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4841
Registrován: 11-2007
videovlak mezi: "Do tohoto vlaku nastupuje nejvíc lidí v Polici"

Což jest vcelku pochopitelné, když zdaleka největší město v okolí (Broumov) bylo z trasy vlaku vynecháno a "města" Meziměstí a Teplice nejsou ničím jiným než náhodným shlukem několika dříve samostatných vesnic, z nichž je to na rychlík občas i pár kilometrů pěší chůze.
Pátek, 03. února 2017 - 11:37:20  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 208
Registrován: 10-2007
On Broumov holt ležel na jiné trati, z níž ovšem kvůli uzavření státních hranic zbyl pahýl.

Otázkou je vzájemná závislost dopravního spojení a chudoby krajů. U dálnic se nekriticky tvrdí, že pomáhají rozvoji, zatímco koleje by se nejraději omezovaly, když rozvoj není. Bude to asi napůl. Ono i podél dálnic leží dost vysátých obcí, kde už není nic než noclehárny, a naopak některá města praskají ve švech ze služeb.

Pokud vím, původně - to bylo v době, kdy do Náchoda ještě jezdily rychlíky - byl onen tunel brán téměř za hotovou věc. Čím to, že najednou se vystačí s regionovami a přestupy? Přestalo se jezdit, přešlo se do aut? Byli ti lidé vyhnáni ztrátou důvodu cestovat nebo změnou možností cestování? Pokud jde spojovat ve Skalici, proč by nešlo rozpojovat v Náchodě? Jen obecně hledám souvislosti a cestu, která by nevedla k postupnému řízenému úpadku formou pouhé technokratické extrapolace stávajícího trendu, a na druhé straně nechtěla najednou příliš mnoho, z čehož by nakonec nebylo nic.
Pátek, 03. února 2017 - 18:22:11  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 11420
Registrován: 8-2004
Vhd_sl:
"Směr na Týniště je zásadní pro odklony nákladní dopravy do Polska, které jsou z hlediska státu oprávněně vyšší prioritou."
Obávám se, že nákladní doprava přes Meziměstí je již jen velmi velmi příležitostná záležitost.
-ds-:
"tak pokud chci zajistit přípoje nejen ze samotné Police (město), ale i Machova, tak nádraží v katastrálním území Bezděkova, nejblíže k Velkým Petrovicím a s nápisem Police nad Metují na fasádě je vcelku příhodné k tomu využít."
Otázka, zda nestojí za to všechny odvézt bez přestupu alespoň do Hronova.
-ds-:
"odkud přímých? a kam se bude místo toho přestupovat?"
Přímých z Náchoda.
"... a protože dobrých zpráv je čím dál tím míň, je třeba špatným zprávám dávat úsměvná hesla." (S tebou mě baví svět)
"Proti hlouposti se bojovat musí, ale vyhrát se nedá." (Jan Werich)
Pátek, 03. února 2017 - 20:03:36  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4842
Registrován: 11-2007
František:" Broumov holt ležel na jiné trati"

Nikoliv. Broumov byl mezilehlou stanicí na trati Choceň - Mittelsteine. Proto taky nákladová skupina v Meziměstí je na broumovském zhlaví (přímý průjezd). Osobní skupina byla společná pro rakouské i pruské dráhy (ty zde měly vlastní -dnes již dávno zbouranou výtopnu s točnou a později došlo k elektrizaci).

Hroch:"Otázka, zda nestojí za to všechny odvézt bez přestupu alespoň do Hronova"

A proč jen tam, když mnohem cílovější Náchod je jen o osm kilometrů dál? Navíc, pokud chcete os. vlaky Náchod - Teplice a dále směr Trutnov, pak stačí jeden kus autobusu pro obsluhu do Meziměstí a můžete zrušit 18 km trati z Teplic do Broumova a broumovsko přenechat autobusům. Taky řešení.
Pátek, 03. února 2017 - 20:15:38  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 11423
Registrován: 8-2004
Rudolf_33:
"A proč jen tam, když mnohem cílovější Náchod je jen o osm kilometrů dál?"
Myslím, že můj komentář takovou možnost nevylučuje.[wink]
"... a protože dobrých zpráv je čím dál tím míň, je třeba špatným zprávám dávat úsměvná hesla." (S tebou mě baví svět)
"Proti hlouposti se bojovat musí, ale vyhrát se nedá." (Jan Werich)
Sobota, 04. února 2017 - 08:19:13  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1484
Registrován: 12-2007
Navíc, pokud chcete os. vlaky Náchod - Teplice a dále směr Trutnov, pak stačí jeden kus autobusu pro obsluhu do Meziměstí a můžete zrušit 18 km trati z Teplic do Broumova a broumovsko přenechat autobusům.

Otázkou je, jestli má v kladiva větší potenciál Meziměstí + Broumov, nebo Teplice město + Adršpach... Já hlasuju pro variantu A.
Sobota, 04. února 2017 - 10:00:57  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4845
Registrován: 11-2007
Jis: To sice hlasujete správně (a nejenom v kladiva), ale představte si tu nádheru: bezbolestné zrušení 18 km trati a možnost rozšíření D3 i na úsek Náchod - Teplice. Desítky ušetřených zaměstnanců dráhy a konečně řádné využití autobusů do Broumova...

Asi bude lepší koukat dále, než jen na špičku svého nosu.
Sobota, 04. února 2017 - 10:08:54  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 11389
Registrován: 9-2007
- nové D3 se dnes asi ani zřizovat nemůžou
- desítky zaměstnanců? většina stanic má releovku,takže to řídí vždy jeden
- než vše likvidovat, je rychlejší udělat dálkovinu

Jen ty silnice nic moc, průjezd Náchodem na 10 a více minut, v zimě od Police dál zpravidla sjízdé obtížně.
Co víc dodat...
s Ropidem na věčné časy...ámen...
Sobota, 04. února 2017 - 12:26:54  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 648
Registrován: 3-2009
Vhd_sl: Je pochopitelné, že v případě zbudování Vysokovské spojky se bavíme o přímých vlacích do HK. Jaký by měl kraj důvod je objednat? Byly by tak rychlé, že by to mělo smysl...

Ale rozumnějším řešením, musím-li použít auto, bude při všech variantách zaparkovat ve Skalici Vedení vlaků Broumov - HK nevylučuje např. v úseku Hronov - Česká Skalice vedení dalších vlaků (alespoň ve špičce) na přípoje do Skalice k Trutnovským rychlíkům/spěšňákům. Je jasné, že by do Náchoda měla být možnost dojet každým vlakem jedoucím od HK do Skalice (buď pojede přímo do NA, nebo přípoj). Ze Skalice do Náchoda je to kousek, navíc v případě spojky by vlak byl zajímavý i pro trsu Skalice - Náchod jako takovou.

autobusy na HK nezredukujete
Teorie... Na trase Náchod - Česká Skalice - Hradec Králové je autobusů ani ne polovina než co bylo před 8 lety. Proč? Protože zde je použitelný vlak (což dříve moc nebyl - tenkrát byla 2h R /předtím ani to ne/ a k tomu Os Jaroměř - Trutnov s velmi dlouhou JD z pohledu dojížďky do HK). Nárůst cestujících na 032 je od té doby opravdu velký.

Zato byla autobusově posílena trasa přes Nové Město, kudy vlak (do HK) nejede.
Pochopitelně pokud by se zaváděly další vlaky ze Skalice do HK (myšleno ty z Broumova po spojce), no tak by popadaly i ty zbývající busy Náchod - Skalice - HK (možná by něco z nich zůstalo v úseku Náchod - Jaroměř).
M250.0
Sobota, 04. února 2017 - 12:59:13  
Neregistrovaný host
213.226.239.241
- nové D3 se dnes asi ani zřizovat nemůžou

Ale můžou, nově bude třeba Ejpovice - Chrást.
-ds-
Sobota, 04. února 2017 - 14:31:22  
Neregistrovaný host
213.192.26.58
na úvod, sice jsem nějaký pátek už mimo dopravní dění v KHK (abych byl přesnější, tak to je 218 pátků), ale tedy některým nápadům zde prezentovaným nejsem zcela otevřen. Navíc mám v této oblasti dvě neocenitelné zkušenosti (v rámci týmu) a to realizaci náhradní vlakové dopravy Hronov - Náchod a Police - Hronov - (Náchod) a věřte, že sledovat chování a názory cestujících byla neocenitelná zkušenost, ze které najdu poučení dodnes, byť jedna je z roku 2005 a druhá 2009. To nevylučuje, že jsem natvrdlý, nebo něco na způsob "modré gumy" a tak se pro jistotu na něco ještě zeptám, abych měl jasno:

Představme si stav, kdyby se právě teď otevírala Vysokovská spojka. Co se změní? Má kraj důvod objednat vlak od Náchoda dál než do Skalice? Nejspíš ne, stojí to peníze a zničil by kapacitu pro nákladku mezi Jaroměří a Skalicí.

Pokud se bude "otevírat" vysokovská spojka, tak si snad uvědomujete, že s tím bude souviset i nějaká opatření, co se týče infra, v úseku "odb. Vysokov - HK". Viz postupné kroky mezi HK a Solnicí, kde také jsou uvažovány mimo jiné i nové výhybny. Nebo něco takového je zde podle Vás nereálné? Nebudu hledat v 25 let starých jízdních řádech, jaká že byla třeba jízdní doba Praha - Pardubice, oproti dnešku jistě výrazně pomalejší, ale předpokládám, že se shodneme, že došlo k výraznému počtu cestujících v této relaci?
Jet z HK do Náchoda za nějakých 35 minut, to by snad mohlo oslovit relativně velký počet cestujících?

Nic na tom výpočtu nezmění ani určení minimálních nákladů na mzdu řidiče autobusu.

s tím souhlasím, bude se jednat o max. 5 Kč/km, spíše však zhruba polovina této částky. Otázka, zda to je poslední zvyšování mezd, až odboráři přijdou na to, že se zvýšení nepočítalo z částky teoretické (cca 71,50 Kč na hodinu), ale skutečné, pohybující se kolem 85 - 90 Kč na hodinu, tak se dá očekávat další kolo stávkových pohotovostí atd.

Obávám se, že nákladní doprava přes Meziměstí je již jen velmi velmi příležitostná záležitost.

před 14 dny jsem jel po silnici z Meziměstí do Góliňsku a oba přejezdy, resp tedy koleje kolem přejezdů byly hodně zaváté, tedy reálně tam letos nejelo ani kolo

Otázka, zda nestojí za to všechny odvézt bez přestupu alespoň do Hronova.

jistě, to lze. v podstatě všechno lze. Ale je otázka, kam tak lidi z Machova dojíždí a odkud dojíždí do něj. Absolutně nejvíce to je do Police nad Metují, kolem 50 lidí v pravidelné dojížďce, navíc tam budou i dost nepravidelné cesty (úřady, lékař, byť se to nezdá, tak v Polici je na poliklinice dost specializovaných ordinací, kam se jezdí i z takového Náchoda). V celkovém součtu je ale vyšší dojížďka směrem na Hronov (v tom jsou všechny možné relace do vnitrozemí). Samotný Hronov je ale o dost menší "tahák" pro Machov, než ta Police. Tedy pokud budu dělat přestup v Hronově, tak poškodím dost desítek pravidelných cestujících do Police.
I z Police (města) mohu jet busem do Hronova na přestup na vlak, dokonce je vhodné přímé spoje Police - Hronov zachovat, protože nutit možná i stovky cestujících na vzdálenosti cca 10 km přestupovat by asi bylo znamením, že u autora nápadu došlo k nějaké výrazné destrukci myšlenkových pochodů. A to neberu v potaz, že nádraží v Hronově není sice úplně blbě, ale ideálně také ne a v součtu všeho bychom přestupem prodloužili cestovní dobu přestupem na nádraží v Polici možná i o 50%.
Pokud ale chceme být konkurence schopní jiným druhům dopravy a porovnám jízdní dobu busu a vlaku mezi polickým nádražím a Hronovem (kde kroužení na autobusák a z něj není vůbec ideální), tak vlak jízdní doba 7 minut, autobus 17 minut, ale může být i malinko více, když se centrem Hronova neprotáhne hladce.
Můj názor je takový, že jednak z důvodu hodně silných přepravních proudů a také, zejména v úseku Žabokrky - Náchod, poměrně husté zástavbě a z toho plynoucí hustotě obyvatel, zde mají místo oba druhy dopravy a nechat lidi přestoupit na vlak pro cesty někam dále je vhodné co nejdříve, čím dále pojedou po silnici (ve VHD), tím hůře. Kdybych to přirovnal k Praze, tak třeba z Vysočanské na Palmovku jede metro i tramvaj a každý prostředek má svoji úlohu. Nebo se mýlím?

Přímých z Náchoda.

můžete tuto myšlenku nějak více rozvést, zde se bude jinam přestupovat (vlak či bus), zde se pojede zdvojeně, v jakém úseku, jaké to budou soupravy, jak bude řešena případná technologie při spojování/rozpojování souprav? To co jste napsal, je taková politická proklamace "postavíme dálnici z... do..."

Navíc, pokud chcete os. vlaky Náchod - Teplice a dále směr Trutnov, pak stačí jeden kus autobusu pro obsluhu do Meziměstí a můžete zrušit 18 km trati z Teplic do Broumova a broumovsko přenechat autobusům.

obávám se, že by to nebylo na jeden autobus, Hynčice už existují cca od roku 1393 a relaci Olivětín - Meziměstí nabízet busem přes Broumov a Hejtmánkovice nebude oceněno cenou za nejlepší dopravní řešení roku 2017

v zimě od Police dál zpravidla sjízdé obtížně

stoupací pruhy na silnici přes Pasa jsou už 4 roky v provozu, si dovolím upozornit
videovlak mezi
Sobota, 04. února 2017 - 15:12:12  
Neregistrovaný host
88.102.10.195
Vhd sl
„Jste přesvědčen o jedniném řešení, alternativy nepřijímáte.“
jsem přesvědčen, že zásadní zkrácení jízdní doby je to nejlepší řešení. Vaše srovnání dráhy s vodními toky kulhá na obě nohy. Domnívám se, že lze zrovna tak napsat, že když trať napřímíme, stane se přitažlivou, tak ta drobná napojení naopak zesílí.

Jste velmi obratný řečník, klobouk dolů. Bohužel jste málo ochotný doložit, namísto toho prodlužujete své obecné příspěvky :
„Jste-li v kontaktu, měl byste rovněž vědět o věkové struktuře udržujících lidí a o problémech se sehnáním lidí“
Ujišťuji Vás, že o těch v regionu vážně něco vím. Je tam několik čerstvých sil, pak kluci středního věku, před důchodem nikdo. Co do počtu sice nevím, jestli by se někdo další nešikl, ale určitě nejde ani náznakem o problém. Jestliže by byl vážný nedostatek lidí, došlo by k podudržování zařízení na kterém závisí životy. Protože se všechno kolem údržby pečlivě dokumentuje a následně kontrluje, tak by ihned muselo dojít k reakci správce, podle mne jednoznačně k vypnutí zařízení. To se nikdy nestalo, ani k tomu v současnosti nic nesměřuje.
„proč by schopnej kluk se měl za almužnu hrabat v zařízení, sloužit noci a pohotovosti, když klasickou elektrikařinou…“
Jde o to, čemu říkáte almužna. Noční tady nikdo neslouží, „hrabání v zařízení“ mnohé z mých bývalých kolegů dokonce baví, je to práce, která na rozdíl od klasické elektrikařiny člověka nutí k přemýšlení, což rovněž není k zahození. U klasické elektrikařiny bude pracovník skákat, jak firma pískne. Takže s tím přetahováním to není až tak tak horké. Opět-zkušenost.

„Stavba za miliardy, po které pendluje jedna Regionova, je prostě špatně“
Souhlas. Pokud jsem někdy takovou věc hájil, dejte prosím odkaz. Vylučujete, zásadní změnu, která by nastala tím, že by se náchďák dostal do Hradce za půl hodiny. V naší řídce osídlené oblasti žije 50.000 lidí a vedle nás je Polsko.
„Náklady objednatele na vlak a autobus (v ZDO/ODO) z pohledu objednatele jsou poměrně dost jasně dané výpočtem podle zákona“
Jasně, takže je úplně jedno, kolik bere řidič. Stále nechápete, že mzdové náklady mají vliv na náklady dopravce a ten musí požadovat vyrovnání na kraji. Já doufám, že si řidiči vydupou spravedlivější mzdu, která se pochopitelně objeví v nákladech, pravda nepůjde o zlom. Tady Vám mzdové nálady jako u jiné dopravy nevadí?

Rudolf 33: „stačí jeden kus autobusu pro obsluhu do Meziměstí a můžete zrušit 18 km trati z Teplic do Broumova a broumovsko přenechat autobusům. Taky řešení.“
Nepochybně. Je tady ještě další. Postavit přímou silnici na Hvězdu a postupně Broumovsko zasypávat. Taky- taky řešení. A CO TO TAKHLE NECHAT NA NÁS?

Jak jsem tady několikrát psal, z vlastní zkušenosti vím, že autobus má s vlakem společné pouze to, že jde o hromadný dopravní prostředek se sedačkami. Ty ostatní, rozdílné vlastnosti by se měly podle mého názoru využít. Tak to vidím já, který až na výjimky využívá 60 let pouze oba druhy doprav a na Broumovsku žije.
Sobota, 04. února 2017 - 15:42:30  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 934
Registrován: 1-2006
Rosťav:

Zrovna z Váší strany bych reakci, že pokud to má smysl, kraj peníze dá, fakt nečekal. Pokud to totiž dám do analogie se stávajícím stavem, znamenalo by to, že zavedení přímých vlaků HK - Skalice s návazným autobusem do Náchoda (a dál), není problém a nezavedou se jen proto, že by přes Starkoč už nejela ani noha (nebo že by se prokázalo, že to zas tak zajímavé není). Beru to tak, že příslibem neurazíte. Jen bych tenhle přístup bral spíš od politika než od technika...

Co se redukce týče, měl jsem na mysli zaříznutí linek od Broumova v Náchodě/Hronově třeba v rámci překlonění k vlaku do Skalice a navázání (resp. zásadní reorganizaci), abyste využil páteř a přestupem namotivoval k jejímu využití. Pokud to neuděláte a autobus pojede bezpřestupově a bez vazby jako dnes, je sedícímu cestujícímu jedno, že pojede o chvilku déle. Znáte to. Lepší vrabec v hrsti... Rozumím, že to nejde z politických důvodů i kvůli předpokládané nepříznivé reakci obecenstva. [happy]

Měl jsem za to, že ve většině krajů je to o tom, že když někde něco přidám, a nedostanu na to peníze navíc, je potřeba jinde ubrat, aby zůstala rovnováha mezi zdroji a náklady.

M250.0:

V zásadě tak, ale hraje tam roli traťová rychlost, a zrovna u Ejpovice - Chrást si nejsem jist, jestli to nakonec nebude jinak. Tady je to rychlostí podobné, byl by to stejný případ.

Hroch:

Pokud mluvím o odklonech, je to v souladu s nárazovým využitím v případech, kdy stojí Lichkov i Černousy najednou. Je také fakt, že za Lichkov budou nákladními dopravci voleny jiné trasy (kvůli elektrické trakci). Ale zároveň tím říkám, že jediný racionální důvod proč 026 s výjimkou úseku Václavice - Hronov dlouhodobě držet a nenechat postupně dožít stejně jako většinu lokálek u nás jsou případné odklony nákladních vlaků. To je z mého pohledu konkurenční výhoda té trati proti jiným.

-ds-:

Poslední kroky mezi HK a Solnicí táhne tlak Škodovky. Kdo bude tlačit tady? K určitému posunu mezi HK a Jaroměří asi dojde, i když ne dvoukolejka. Zbytek vnímám jako snění.

Oslovení, i když o pár minut déle a s přestupem, je možné už dnes. Nejde se do něj. Stavba za miliardy (a Vámi naznačené související HK - Skalice) není pokus jestli to vyjde nebo ne. Kolik oslovíte, když to je dnes jen na Regionovu? Kolik je vůbec oslovitelných?

Dokažte, že Náchod a okolí má na to, aby vygeneroval zajímavé úspory času společnosti. Už u těch pramínků si nemůžete vybrat jestli vlak v roli autobusu a nejste schopni od Hronova vejš realizovat páteř po železnici a získat pro dráhu více lidí. Tak proč čekat, že se jednou stavbou všechno změní? Náchodsko a Broumovsko vymírá a nová krev se sem hned tak nedostane. Bude spíš hůř, co se počtů lidí týče... [sad]

U Poláků je mi sympatické, že autobusem do Meziměstí zkouší prokázat, že tam nějaký potenciál je. Podaří-li se jim to, třeba se autobus časem přehoupne na dráhu. Tady se nezkouší prokázat nic, jen se stojí s otevřenou dlaní a smutní, že zůstává prázdná a region jde do háje.

Chlapi, nechci se vám plést do vaší práce. Respektuji jak děláte a co děláte. Tahle diskuze vznikla na základě debaty, jestli chystaná revitalizace něco přinese nebo ne a jestli má nebo nemá smysl, aby dráha investovala do něčeho víc než do toho úseku, který je při prvním pohledu bez souvislostí zvláštní. Působí to tu na mne tak, že nad Hronovem je vlak v roli autobusové linky v pořádku a změnit to na páteř vlastně ani nejde. Fajn, v tom případě nad Hronov do dráhy (s výjimkou udržení Meziměstí pro nákladní odklony, bude-li o to mít stát zájem) neinvestujme, protože to ten autobus v případě, že se to rozsype, odveze taky.

videovlak:

Jsou věci, které klukům po škole nevysvětlíte. K nim si musí dojít sami, např. tím, že jim panimáma vysvětlí, že buď budou doma nebo natrvalo jinde. Mezi to patří i to, že zabezpečovačina má své, pro které ji technicky kreativní lidé mají rádi. Ti, o kterých mluvíte jako o středním věku, jsou kolem padesátky a vejš (alespoň ti, o kterých vím - s mladými jsem neměl tu čest a obecně to chce pár let než se ukáže, jestli toho mladého k tomu vůbec pouštět...). Pokud mluvím o nedostatku v souvislosti s potřebou průběžné výměny zařízení, mluvím o problémech v horizontech investiční přípravy, tedy cca deset let dopředu. Teď problém, jehož důsledky jste popsal, opravdu není. Za deset let může být takový, že bude jediným řešením změna údržby do roviny, kdy si ji bude dráha objednávat u firem, které budou disponovat servisáky na pohotovosti.

Změnu nevylučuji, jen v ní nevěřím. Proto se neshodneme. Ale diskuze to byla pěkná. Děkuji za ní. [happy]
Sobota, 04. února 2017 - 16:14:20  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 935
Registrován: 1-2006
Když už tu byl zmíněn Machov. Je reálný přestup mezi Sp od Starkoče a autobusem na Machov nebo je jen papírový, jako přestupy v Náchodě, a při sebemenším zpoždění vlaku nefunkční? V Náchodě sice chápu, že pokud řidič spěchá do Kudowy na oběd, na Sp zpožděný nepočká, protože nečeká, že by tak někdo jel, ale beru to jako znak nefunkčního IDS a důvod proč jet autem...
-ds-
Sobota, 04. února 2017 - 17:24:38  
Neregistrovaný host
213.192.26.58
Je reálný přestup mezi Sp od Starkoče a autobusem na Machov nebo je jen papírový, jako přestupy v Náchodě, a při sebemenším zpoždění vlaku nefunkční? V Náchodě sice chápu, že pokud řidič spěchá do Kudowy na oběd, na Sp zpožděný nepočká, protože nečeká, že by tak někdo jel, ale beru to jako znak nefunkčního IDS a důvod proč jet autem...

jak jsem psal, aktuální situaci v KHK neznám
na webu KU jsem našel tento odkaz
http://www.kr-kralovehradecky.cz/assets/krajsky-urad/doprava/obsl uznost/jizdnirady/10-Seznam-zarucenych-pripoju-IREDO-k-13-12-2015 .pdf

strana 23, tam jsou čekací doby linky 158 Náchod - Kudowa
strana 24, tam jsou čekací doby linky 640106 Police - Machov

jak to reálně kraj vymáhá po dopravcích, nevím, IREDO dispečink je, co se týče řízení provozu v reálu, ještě stále asi v plenkách

Na další diskuzi bohužel nemám čas, takže zatím bez reakce
videovlak mezi
Sobota, 04. února 2017 - 17:32:06  
Neregistrovaný host
88.102.10.195
Vhd sl:
"nad Hronovem je vlak v roli autobusové linky v pořádku a změnit to na páteř vlastně ani nejde“
Jde o to, čemu říkáte páteř. Ano, Police je o něco menší, než Meziměstí a to je všechno. Dnešní jízdní doba pro vlak minuta k lepšímu, navíc je tady ještě několik minut rezervy ve prospěch kolejí . Meziměstí-Náchod se dá udělat za půl hodiny, na Broumov lze zkrátit o nějaké 3 minuty. Trasa autobusu vede po silnici, která nemá nic jiného než zatáčky, kruháče a křižovatky. To pochopitelně zapříčiňuje nerovnoměrnou jízdu (neustálá změna směru, rozjezdy, brždění), nepřipadá vám taková páteř poněkud křivá? Navíc odhadem nějakých 45% trasy vede někomu „pod okny“.
O vlastnostech rozdílných dopravních prostředků jsem psal a řekl bych tedy, že nahrazovat by se mělo k lepšímu, nikoli k horšímu. Já věřím, že nedojde k realizaci návrhů, které tady v diskuzi zazněly a současně žasnu, kolik lidí by nám tady organizovalo čistě naši věc. Domníváte se, že je nutné nahnat další lidi do aut?

„Tak proč čekat, že se jednou stavbou všechno změní?“
Překrucujete, nic takového tady nikdo netvrdí. Regionu je určitě potřeba pomoci i jinak, než v dopravě, ale konkrétně spojka by umožnila lidem z regionu důstojné a rychlé spojení s vnitrozemím. Pro Broumov 20% zrychlení, pro Náchod nějakých 40% času! Taková úspora by jistě byla zajímavá z hlediska dojíždění. Kdo ji má třeba v Praze? Z Náhoda i proti autu bezkonkurenční doba. Jste stále přesvědčen, že se dá psát o nějaké regionově? Výběžku nelze jen brát, mělo by se taky místním něco kompenzovat.

„…znak nefunkčního IDS a důvod proč jet autem...“
Tady souhlas. Autobus V Hronově nečeká, protože by nedojel k rychlíku v Kostelci. Ale ten rychlík má někdy zpoždění. Při dnešní technice jeden dispečer systému a nikomu nic neujede.
videovlak mezi
Sobota, 04. února 2017 - 17:43:02  
Neregistrovaný host
88.102.10.195
oprava: Police je pochopitelně větší, než Meziměstí.
Sobota, 04. února 2017 - 18:10:07  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 936
Registrován: 1-2006
-ds-:

Díky. Pozapomněl jsem, že něco takového existuje. Kudowa těch 5 minut nečekal, přijeli jsme tenkrát cca 2 minuty po pravidelném odjezdu. Když tam koukám na Machov, vidím systém v tom, že se nečeká na vlak, ale na autobus stejného dopravce od Náchoda, a odhaduju, že i když tam čekačka 5 minut je (zvláštní, na to, že čeká na páteř a současně má na Machově 30 minut na obrat - krátké čekačky kvůli vazbám nebo povinným přestávkám chápu...), prakticky se jezdí podle odhadu řidiče, jestli tam někdo může přestupovat nebo ne, který u konkrétního přestupu jako nepravidelný cestující prostě neznám. Myslim si, že ve vazbě na vlak by to mělo být v takových případech i víc než těch 3 - 5 minut. Holt se na Machov nepodívám, protože čekání na zastávce, když nevím, jestli už spoj s dvouhodinovým intervalem jel nebo ne, mě nebaví.

Dispečink IREDO nějak funguje. Asi rok a půl zpátky se mne jako cestujícího řidič ptal, jestli jsem neviděl nějaký cyklobus nebo nevím jak jezdí, protože on tu linku normálně nejezdí a, když to na něj vyskočilo, neví jestli má smysl čekat. Viděl jsem, ale myslim si, že měl čekat na jinej. Chvilku počkal a když se nic nedělo, jel dál. Je to o lidech a ochotě zjišťovat, jestli přípoj jel nebo ne.

videovlak mezi:

Netvrdí, ale prakticky se ze strany kraje děje. Jinak by byly Broumovsko a Náchodsko místo směrování na HK a Prahu přes Nové Město n.M. už dávno navázány autobusem na vlak ve funkci páteře ve Skalici a Nové Město a spol by nebylo závislé na tom, jestli to z Broumova (nebo z Prahy) dojede. Vím, že je to politika (zavděčuje se Broumovsku na úkor Nového Města + jde na ruku dopravcům z Broumova), ale to, že s vybudováním páteře se zapojením dráhy čekám na to, až se možná jednou postaví stavby mezi HK a Náchodem, je alibismus.

(Příspěvek byl editován uživatelem Vhd_sl.)
Sobota, 04. února 2017 - 20:29:37  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 937
Registrován: 1-2006
Vhd_sl:
"... už dávno navázány autobusem na vlak ve funkci páteře ve Skalici..."
Po probíráním se jízdními řády jak moc kecám (koukal jsem ranní špičku) nutno dodat, že s vazbou Broumova ve Skalici je to těžké dilema, protože je potřeba, aby ten spoj do Skalice přijížděl přesně, a proto, že proti hodině vlaku má půlhodinový interval. Každý druhý spoj by na vazbu musel do Jaroměře, odkud je to do HK rychleji než s přestupem, a HK - Jaroměř bylo redukováno pro souběh. Průjezd Náchodem je navíc loterie.

Stávající nastavení dráhu ale rozhodně nepropaguje. Staví se k tomu tak, že sice nabízí zřejmě spolehlivý přestup v Náchodě X:43 - X:03, ale s tím, že autobus, ze kterého by se přestupovalo, do HK (a dál do Prahy) dojíždí stejně jako vlak v X:55 a bez přestupů. Nepřípoj tam, kde je dojezd do HK o půl hodiny později, což by mohlo být zajímavé, je mezi příjezdem X:03 a odjezdem v tutéž dobu. Ve Skalici by se sice nabízelo některé spoje na vlak navázat, ale opět, proč, když jedou až do HK a sbírají cestou (nebo alespoň do Jaroměře s pohodlnou vazbou na další vlak).

Čímž je celkem jasné proč stačí Regionova. Pravděpodobně neveze víc než to, co posbírala na vlakových zastávkách, jejichž docházkovou vzdálenost před příjezdem ve většině případů vyčistil autobus. S ohledem na interval a přestupy bych jako cestující také preferoval autobus. Skoro by člověk mohl tipovat na účelové nastavení, aby v tom autobuse bylo dost frekvence na Prahu a mohlo to být odargumentovatelné tím, že to lidé přeci používají a přestup by byl zhoršením.
Neděle, 05. února 2017 - 13:39:17  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 11425
Registrován: 8-2004
-ds-:
"můžete tuto myšlenku nějak více rozvést, zde se bude jinam přestupovat (vlak či bus), zde se pojede zdvojeně, v jakém úseku, jaké to budou soupravy, jak bude řešena případná technologie při spojování/rozpojování souprav? To co jste napsal, je taková politická proklamace "postavíme dálnici z... do...""
Nemám čas ani ambici vymýšlet dopravní obslužnost náchodského okresu.
V předchozích příspěvcích jsem pouze opravoval svůj prvotní názor na nahraditelnost vlaků nad Hronovem autobusy a potvrzoval myšlenku Radekedara (viz), že přímé železniční spojení Teplice město - Náchod může být vlakem lepší jak autobusem.
"... a protože dobrých zpráv je čím dál tím míň, je třeba špatným zprávám dávat úsměvná hesla." (S tebou mě baví svět)
"Proti hlouposti se bojovat musí, ale vyhrát se nedá." (Jan Werich)
Pondělí, 06. února 2017 - 18:08:56  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 16
Registrován: 2-2017
Prodám tuto hezkou publikaci,cena 120kč,pište na romanmasinka@seznam.cz
Úterý, 07. února 2017 - 00:00:57  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 6881
Registrován: 9-2003
A zase nová varianta..

http://pardubice.idnes.cz/stat-naprimi-koridor-051-/pardubice-zpr avy.aspx?c=A170206_2303936_pardubice-zpravy_jah
..pořádná mašina má kotel a komín..
Úterý, 07. února 2017 - 07:42:52  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3411
Registrován: 9-2005
A zase nová varianta..

Že by jim konečně začalo docházet, že dvě budoucí dvoukolejky v Chocni a stávající ve Třebové prostě nemohou navázat na původní pomalou, byť modernizovanou trať ve stávající stopě, která se ani nedá nějak rozumně objet?!
Pár obrázků ode mne...
Úterý, 07. února 2017 - 21:38:54  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 6886
Registrován: 9-2003
Legiovlak letos v Letohradě a okolí..

http://csol.cz/domains/csol.cz/images/Projekty/Legie100/Legiovlak /Legiovlak_2017.jpg
..pořádná mašina má kotel a komín..
Středa, 08. února 2017 - 20:54:23  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3072
Registrován: 6-2007
Dnešní R 950 se 750 702-3

mezimestak
Pátek, 10. února 2017 - 21:17:41  
Neregistrovaný host
89.190.90.65
R 949 Dobrošov na konečné dne 10.2.2017 vystoupilo 21 lidí a dva hafani
Neděle, 12. února 2017 - 13:27:52  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 210
Registrován: 10-2007
Rudolf_33: Myslel jsem to spise stavebne nez papirove a politicky. Prujezd na Waldenburg a dale na sever povazuji za podstatnejsi nez uvratovou odbocku do Mittelsteine a na Kladsko. Nicmene dekuji za historicky vhled a omlouvam se za chybejici diakritiku, pisi z prenosneho zarizeni.
Neděle, 12. února 2017 - 21:14:55  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4847
Registrován: 11-2007
František: Tady pozor. Uhlí se netěžilo jen ve Waldenburgu, ale i v okolí Neurode (Nowa Ruda), a to v dosti významném měřítku až do 80. let. Proto vznikl v Meziměstí ten triangl, bezúvraťově (spojkou "B")průjezdný ve směru Teplice - Broumov a zpět, zatímco při použití spojky "A" do osobní části se nákladní vlak o více než 10 vozech do stanice prostě nevešel a musel pokračovat až za zhlaví směr Friedlant/Mieroszow a poté couvat zpět do nákladové skupiny (při odjezdu směr Teplice opačný postup). Což při osobní dopravě do Mieroszowa činilo potíže. Navíc je v osobní skupině přímo ve stanici silniční přejezd silnice II. tř. Ono se tam po válce dost změnilo.
videovlak mezi
Neděle, 12. února 2017 - 21:30:02  
Neregistrovaný host
88.102.10.195
Tak tomu nerozumím. Ono se jezdilo z Broumova přímo do Teplic? A v kterých letech?
mezimestak
Neděle, 12. února 2017 - 21:50:11  
Neregistrovaný host
89.190.90.65
videovlak mezi: nic si z toho nedělejte, mnohým by prospělo řádně prostudovat historii ŽST Meziměstí(Halbstadtu) a jejího provozu.
videovlak mezi
Neděle, 12. února 2017 - 21:55:55  
Neregistrovaný host
88.102.10.195
Minulost by tolik nevadila, horší je, že mnozí by nám i tady rádi plánovali budoucnost.
Neděle, 12. února 2017 - 23:12:10  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4848
Registrován: 11-2007
videovlak:" Ono se jezdilo z Broumova přímo do Teplic?"

Osobními vlaky nikdy, neboť šlapat 1,5 km pěšky k odbavovací budově, resp. k přestupu na vlak směr Friedlant se nikomu nechtělo. U nákladních vlaků se s touto možností počítalo a proto stačila jen krátká tříkolejová osobní skupina před odbavovací budovou (odjinud se na spojku "A" nedá odjet). A proto ten triangl vznikl, neboť nic nebránilo postavit jednoduchou stanici mezi dnešním St.1 a státní hranicí, kde je dodnes místa dost.
videovlak mezi
Pondělí, 13. února 2017 - 19:07:31  
Neregistrovaný host
88.102.10.195
"Osobními vlaky nikdy, neboť šlapat 1,5 km pěšky k odbavovací budově, resp. k přestupu na vlak směr Friedlant se nikomu nechtělo."
Muselo se chtít. První meziměstské nádraží bylo naproti šamotce, dnes zhruba v km 1. Od roku 1875 (možná do roku 1897) se jezdilo po béčku-provizoriu. Tudy jel i slavnostní zahajovací vlak.
Triangl vznikl podle mého názoru z mnoha důvodů. Domnívám se, že trať Choceň -Meziměstí, která měla být součástí evropské magistrály moře-moře, potřebovala na hranici s Pruskem suprové zázemí. K tomu další trať východním směrem. Jedno depo proti Chocni, druhé proti Německu. Dva konferenční sály, 6 plánovaných točen to všechno doplněno trianglem zaručovalo neskutečné zázemí. A to tiangl zaručoval, šlo otočit celý vlak i dělat to, co jste tady popsal.

Moje otázka se týkala nákladních vlaků. V sedmdesátých letech byla instalovaná elektromechanika a ta, jak vím, neumožňovala rozsvítit návěstidlo v Ruprechticích směr Teplice.
Úterý, 14. února 2017 - 07:28:59  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4254
Registrován: 10-2005
Nejspíše v brzkých ranních hodinách do Žamberka po dlouhé době dorazily prázdné vozy Uagps na nakládku obilí. V čele opět dvojice kocourů...jeden z nich by mohl být 740.621, ale čísla ještě upřesním.
Úterý, 14. února 2017 - 08:39:04  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3416
Registrován: 9-2005
V čele opět dvojice kocourů...jeden z nich by mohl být 740.621, ale čísla ještě upřesním.

740.899+742.616
Pár obrázků ode mne...
Úterý, 14. února 2017 - 23:48:31  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3074
Registrován: 6-2007
Dnešní Mn 83475 se 750 287-5

Středa, 15. února 2017 - 08:32:59  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4851
Registrován: 11-2007
videovlak: no, pokud považujete za vhodné na styku tří jednokolejných tratí postavit nádraží o délce 2 km, se třemi samostatnými obvody a dvěma vnitřními zhlavími umožňujícími průjezd odkudkoli kamkoli, přičemž pouze jediná skupina umožňovala odjezd/příjezd nákladního vlaku na Teplice bez couvání do trati (a obsahujícími dvojnásobek výhybek než běžná stanice tohoto typu), budiž. Mě to ale spíše ukazuje na neujasněnost původního záměru a následné zoufalé měnění plánů, které nakonec stejně nevyšly.
Meziměstí je mrtvé. Bohužel.
R949
Středa, 15. února 2017 - 08:33:56  
Neregistrovaný host
37.48.2.35
Včera jsem jel Dobrošovem, podle sčítání dle vystupování a nastupování jelo z HK asi 50 lidí, za Náchodem už jen 11 a do Meziměstí jsme přijeli 4.
Wandr
Středa, 15. února 2017 - 09:07:11  
Neregistrovaný host
89.177.22.173
R949: Dotaz kolik lidí vystoupilo v Polici n/M, zda jeli do Police-města a Broumova, zda Bus na Broumov čekal, zda jel R949 včas. Mnoho lidí to asi neznají a nevěří přestup na Bus ve směru do Broumova. Spíše by měl Bus odjíždět z Náchoda ve 20:05 a (NE v 19:55).
mezimestak
Středa, 15. února 2017 - 10:19:51  
Neregistrovaný host
89.190.90.65
Rudolf 33: budování stanice v Meziměstí a potažmo celé tratě z Chocně do Broumova(1873-1875), dále elektrizace jednokolejné trati Nieder Salzbrunn - Fellhammer - Halbstadt dlouhé 35 km(1914), provedli naší předci asi z nudy, že nebylo do čeho píchnout a byla vytvořena umělá zaměstnanost. Jen škoda, že trolejové vedení po skončení II.světové války odvezla slavná Rudá armáda jako válečnou kořist.


doporučuji si prostudovat historii
2002
Středa, 15. února 2017 - 10:41:52  
Neregistrovaný host
88.101.2.250
Lze plně souhlasit s tím, že je potřeba prostudovat historii. Není třeba chodit moc zpět abychom zjistili, kolik vlaků s uhlím a briketami jezdilo přes přechod, kolik prázdných vozů OPW jezdilo zpět do Polska. A když budeme postupovat dále tak zjistíme, že po válce jezdily vlaky s uhlím ze Stěnavy po dnes již zrušeném přechodu (to již nepamatuji, ale můj otec, který v Meziměstí pracoval jako výpravčí mi vypravoval, že po službě museli jezdit na těchto vlacích na mašině jako styční důstojnici) aj., aj.. A podívejte se co jezdilo ve válce. A plně souhlasím s poslední větou meziměšťáka.
R949
Středa, 15. února 2017 - 12:21:54  
Neregistrovaný host
37.48.2.35
Wandr: V Polici dva nebo jeden, to si už přesně nepamatuji, jeli jsme včas, maximálně 2 nebo 3 minutky z Náchoda.
Cogwheel
Středa, 15. února 2017 - 12:37:53  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4517
Registrován: 1-2012
Uhlí (a uran) je nyní v EU přeci "fujtajbl", nyní frčí "ekologické" pálení dřeva: http://www.osel.cz/9247-dovezena-drevni-hmota-nahrazuje-uhli-neje n-v-dansku.html [satan]
videovlak mezi
Středa, 15. února 2017 - 13:13:37  
Neregistrovaný host
88.102.10.195
Rudolf 33: "Mě to ale spíše ukazuje na neujasněnost původního záměru a následné zoufalé měnění plánů, které nakonec stejně nevyšly. "
Společnost StEG, jako nejmocnější hráč, měla v té době naprosto jasno, průšvih byl v tom, že Prušáci, jako vítězové války 1866 měli moc rozhodovat, kudy se bude jezdit. Po válce nejprve Německo donutilo postavit trať přes Meziměstí, potom otočilo a raději vozilo vlaky Lichkovem, tedy v žádném případě nešlo o nevyjasněnost, ale o špatné rozhodnutí politiků. To, že je dnes spousta přechodů mrtvých je opět způsobeno neschopností politiků. Porovnejte se Švýcarskem.
videovlak mezi
Středa, 15. února 2017 - 13:19:04  
Neregistrovaný host
88.102.10.195
Živost, nebo mrtvost čehokoli způsobují lidé. Pokud o věci rozhodují od stolu, bez znalosti místní problematiky, tak plánují sporné stavby a ty, co by výrazně pomohly, ty uloží k ledu.
Středa, 15. února 2017 - 14:50:57  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1716
Registrován: 12-2007
Kdo si chce vyfotit v prac. den šukafon z Dolní Lipky do Červeného Potoka, tak v pátek 17.2. jsem jeden objednal. Odjezd z Dolní Lipky v 10.50.
Rychlík: PRAHA HL.N.,odj. 15:05 -Praha Libeň-Nymburk město-Křinec-Rožďalovice-Kopidlno-Jičín-Ostroměř-Lázně Bělohrad-Nová Paka-Nová Paka město-Stará Paka-Roztoky u Jilemnice-Martinice v Krkonoších-Kunčice nad Labem-Hostinné-TRUTNOV HL.N.,příj. 18.53
Pondělí, 20. února 2017 - 09:29:31  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3418
Registrován: 9-2005
Pardubický kraj zase perlí, po nesplněném předvolebním slibu o jízdném pro důchodce a studenty zdarma se tentokrát z okna vyhazují peníze za nesmyslné studie a projekty. Jen tak dál soudruzi [wink]

http://pardubice.idnes.cz/kraj-postavi-trat-dolni-morava-zeleznic e-dotace-ftm-/pardubice-zpravy.aspx?c=A170217_155903_pardubice-zp ravy_jah
Pár obrázků ode mne...
Čtvrtek, 23. února 2017 - 08:07:09  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4255
Registrován: 10-2005
V Žamberku se v tuto chvíli nachází Hercules 2016.921 (poblíž staniční budovy) a cca 12 vozů Tagnpps z produkce Tatravagonky Poprad na vlečce Agra. Pokud bude nakládka obilí probíhat dle plánu, mohli by kolem páté stáhnout ložené vozy do Letohradu a další prázdné navézt.

(Příspěvek byl editován uživatelem Alešt.)
Čtvrtek, 23. února 2017 - 20:40:30  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 11468
Registrován: 8-2004
Pepa_l:
"Pardubický kraj zase perlí, po nesplněném předvolebním slibu o jízdném pro důchodce a studenty zdarma"
A slibovaly to všechny strany účastné na krajské koalici?
"... a protože dobrých zpráv je čím dál tím míň, je třeba špatným zprávám dávat úsměvná hesla." (S tebou mě baví svět)
"Proti hlouposti se bojovat musí, ale vyhrát se nedá." (Jan Werich)
Pátek, 24. února 2017 - 07:46:08  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3422
Registrován: 9-2005
A slibovaly to všechny strany účastné na krajské koalici?

Je pravda, že to slibovala jenom ČSSD, jiná strana s takovou hloupostí nepřišla. Ovšem pokud se lídr ČSSD, druhé strany ve kraji, stane hlavou byť koalice, pak by měl stát za svými závazky voličům, které kázal na billboardech. Kdyby to alespoň svedl na to, že to není zájmem koalice, ale trapně mlčet a dělat, že nic takového nebylo...inu co jiného čekat od oranžových sedmilhářů [wink]
Pár obrázků ode mne...
Pátek, 24. února 2017 - 13:37:22  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4256
Registrován: 10-2005
Dnes v ranních hodinách provedlo neznámé hnací vozidlo přístavbu 2.várky prázdných vozů do Žamberka na vlečku a naopak svezlo vozy od včera ložené do Letohradu (odjezd v 7:00). Netušil by někdo, jako HV se toho zhostilo? Hercules Adria Transport se od včera nehnul z místa a ČD Cargo dojelo do Žamberka až teď se třemi Eas.
Pátek, 24. února 2017 - 14:07:33  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3423
Registrován: 9-2005
Vezla to 740.883.
Pár obrázků ode mne...
Pátek, 24. února 2017 - 14:33:14  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4257
Registrován: 10-2005
Díky, ta už tu s těmito zánovními vozy v minulosti byla.
Pátek, 24. února 2017 - 18:48:19  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 11476
Registrován: 8-2004
Pepa_l:
"Ovšem pokud se lídr ČSSD, druhé strany ve kraji, stane hlavou byť koalice, pak by měl stát za svými závazky voličům, které kázal na billboardech."
Jsem ten poslední, kdo by se zrovna socanů zastával, ale koaliční vládnutí je vždy o kompromisech a i ta tzv. nejsilnější strana neprosadí vše.[wink]
"... a protože dobrých zpráv je čím dál tím míň, je třeba špatným zprávám dávat úsměvná hesla." (S tebou mě baví svět)
"Proti hlouposti se bojovat musí, ale vyhrát se nedá." (Jan Werich)