Diskuse » Archiv 2017 » Železnice » Podorlické tratě » Archiv diskuse Podorlické tratě do 02. 02. 2017 předcházející | další

Archiv diskuse Podorlické tratě do 02. 02. 2017

dolů
   autor příspěvek
Pátek, 27. ledna 2017 - 23:01:13  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 11390
Registrován: 8-2004
videovlak:
Jsou kraje, kde ta spolupráce funguje. Takže když se chce, tak to jde.[wink]
Že se Vám zdá, že nefunguje, bude třeba o tom, že má kraj jiné priority nebo ani neví, že by takovou prioritu měl mít, poněvadž občané po kraji nic takového nepožadují (což lze dobře vidět vždy u krajských voleb, kde se řeší celostátní a ne regionální témata).
"... a protože dobrých zpráv je čím dál tím míň, je třeba špatným zprávám dávat úsměvná hesla." (S tebou mě baví svět)
"Proti hlouposti se bojovat musí, ale vyhrát se nedá." (Jan Werich)
videovlak mezi
Pátek, 27. ledna 2017 - 23:54:36  
Neregistrovaný host
88.102.10.195
Podle mne je systémově špatné, že se síť rozvíjí a spravuje na úrovni státu naprosto bez vazby na místní potřeby. Spoléhat na náhodu, že to někde funguje je sázka do loterie. Málokterý občan při cestě požaduje, aby se vybudovalo zařízení, které učetří několik lidí a rychlost, pohodlí , perony... se prakticky nezmění. Nezačíná se od cestujícího, naopak, co do nedávno fungovalo, zmizlo, jak pára nad hrncem. Toto se mi opravdu nezdá, to je víceméně plošná záležitost. Jinak-náš kraj dává do obslužnosti poměrně dost peněz, takže z tohoto pohledu bych nezájem neviděl. Ale pravá ruka neví, co dělá levá, v systému naší dopravní politiky to ale ani jinak být nemůže.

Občané nic nepožadují, protože ekonomika tohoto státu stojí a padá s výrobou aut. Kdyby lidi začali masivně používat veřejnou dopravu, zhroutí se u nás všechno. Nastaly by sociální otřesy a to právě souvisí s volbami. A tak je priorita silnice. Krásně je to vidět např. na D8. Miliardy ať to stojí co to stojí.

Když propukla poslední krize, stát vymyslel šrotovné na auta. Dotace na individuální automobilovou dopravu!!! Kolik se dalo šrotovného na lokomotivy?

Pustím tv - samá reklama na auto, které (auto jede samo-svobodně krajinou, dokonalost sama), žádná osvěta na železnici. Přitom právě osvěta např. u třídění odpadů zabrala.

Dokola opravujeme ze svých daní cesty, které nám vytrvale ničí tranzitní kamionová doprava.

A tak by se dalo psát až do rána. Hrochu, nejsme ve Švýcarsku. Český politik si rybník nevypustí.
videovlak mezi
Sobota, 28. ledna 2017 - 00:01:18  
Neregistrovaný host
88.102.10.195
Je úplně jedno, jestli vládne ODS, ANO, TOPka, socani, komáři.... Zatím to "funguje" všem a fungovat bude, dokud se budou kupovat auta.
Sobota, 28. ledna 2017 - 10:24:14  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 11398
Registrován: 8-2004
videovlak mezi:
"Jinak-náš kraj dává do obslužnosti poměrně dost peněz, takže z tohoto pohledu bych nezájem neviděl."
Ono to ale právě není jen o těch prostředcích na obslužnost, ale třeba o té spolupráci s celostátními institucemi jako SŽDC. Jak píšu, jsou kraje, kde ta spolupráce podle mne funguje.
"... a protože dobrých zpráv je čím dál tím míň, je třeba špatným zprávám dávat úsměvná hesla." (S tebou mě baví svět)
"Proti hlouposti se bojovat musí, ale vyhrát se nedá." (Jan Werich)
M250.0
Sobota, 28. ledna 2017 - 12:37:03  
Neregistrovaný host
78.80.31.145
Jak píšu, jsou kraje, kde ta spolupráce podle mne funguje.

Je skutečně na místě to množné číslo? [uhoh]
Sobota, 28. ledna 2017 - 15:36:32  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2385
Registrován: 5-2002
Jinak tedy zrovna v HK kraji bych to s tím kladným vztahem (penězi vyjádřeným) k podpoře VHD moc růžově neviděl.
videovlak mezi
Sobota, 28. ledna 2017 - 17:23:32  
Neregistrovaný host
88.102.10.195
Hroch: Spoléhat se na to, že se někde kraj domluví se státem a někde ne, to jako myslíte vážně?
Nebylo by lepší utvořit systém, který by vedl k jasnému prospěchu obyvatel, který by tu domluvu jednoznačně zajistil, vymezil? Domníváte se, že kraj ví, že se plánuje nějaká dálkovina a že je prioritou kraje ušetřit několik lidí u nějaké organizace? Proč by to tak mělo být, proč by se s někým měl o tom domlouvat? Je to v zájmu cestujícího? Nechtěl by cestující raději zkrátit každičkou cestu o nějakých 18 minut (vysokovská spojka), než připravit někoho o práci v sociálně problémovém regionu ?
Sobota, 28. ledna 2017 - 18:36:53  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 11401
Registrován: 8-2004
videovlak mezi:
"Hroch: Spoléhat se na to, že se někde kraj domluví se státem a někde ne, to jako myslíte vážně? "
Naprosto vážně. Ona totiž domluva je vždy záležitost konkrétních lidí a ochoty, ne loga na dveřích nebo na razítku.
videovlak mezi:
"Nebylo by lepší utvořit systém, který by vedl k jasnému prospěchu obyvatel, který by tu domluvu jednoznačně zajistil, vymezil?"
Myslím, že ten systém "zajistit ve prospěch obyvatel" se jmenuje zastupitelská demokracie a ten tu nyní existuje. Jen samozřejmě vyžaduje vzájemnou interakci (volič-zastupitel-instituce) a to je o těch lidech - na všech třech zmíněných úrovních.

Jinak nevím, proč tu se mnou zuřivě polemizujete o dálkovině, o níž (ani o výhodě dálkoviny pro obyvatele proti vysokovské spojce) jsem nenapsal ani půl čárky.

M250.0:
Myslím, že množné číslo je na místě.


(Příspěvek byl editován uživatelem Hroch.)
"... a protože dobrých zpráv je čím dál tím míň, je třeba špatným zprávám dávat úsměvná hesla." (S tebou mě baví svět)
"Proti hlouposti se bojovat musí, ale vyhrát se nedá." (Jan Werich)
M250.0
Sobota, 28. ledna 2017 - 19:19:29  
Neregistrovaný host
78.80.31.145
Který je tedy ten druhý (kromě Libereckého)?
videovlak mezi
Sobota, 28. ledna 2017 - 20:06:21  
Neregistrovaný host
88.102.10.195
„Ona totiž domluva je vždy záležitost konkrétních lidí a ochoty, ne loga na dveřích nebo na razítku.“
To nepochybně. Kde jsou ale z principu naprosto jiné zájmy, tak však jde o čistou utopii. SŽDC šetří revitalizacemi mzdové prostředky, a k tomu využívá prostředky EU. Kraje a především obce mají naprosto jiné zájmy. Co tady konkrétní člověk může prakticky dohodnout?

„Myslím, že ten systém "zajistit ve prospěch obyvatel" se jmenuje zastupitelská demokracie a ten tu nyní existuje.“
Jasně. Takže já půjdu na jednání svého zastupitelstva, zastupitelé vyslechnou mé připomínky a v tom lepším případě se dostanou na kraj. Tam to z principu končí, protože infrastrukturu diriguje stát (MD, SŽDC).

"Jinak nevím, proč tu se mnou zuřivě polemizujete o dálkovině, o níž (ani o výhodě dálkoviny pro obyvatele proti vysokovské spojce) jsem nenapsal ani půl čárky."
Já s vámi o dálkovině, ani o spojce nediskutuji. Tento čítankový příklad nesystémovosti jsem pro vás uvedl, aby jste pochopil, jak ty vaše dohody „suprově fungují“. V čem spatřujete zuřivost, netuším.

Chyba je v systému. Sám bych si netroufl napsat, co by bylo lepší, jestli by infrastrukturu i obslužnost regionu měl mít pod palcem stát, nebo kraj. V každém případě současný stav hraje do karet silnicím.
Sobota, 28. ledna 2017 - 21:35:07  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7355
Registrován: 5-2007
Jis:
"a) rekonstrukce Jaroměře - radši ani nechtějte vědět, jak bude stanice zku*vena. "
Nejaký odkaz?
Sobota, 28. ledna 2017 - 21:44:55  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 919
Registrován: 1-2006
videovlak mezi:
"Domníváte se, že kraj ví, že se plánuje nějaká dálkovina a že je prioritou kraje ušetřit několik lidí u nějaké organizace?"
Vzhledem k tomu, že kraj dává podklady k modelu, který chce v budoucnu provozovat, a aktivně se prostřednictvím odboru dopravy účastní projednání dopravní technologie každé takové akce, bylo by velmi zvláštní, pokud by o investici do infrastruktury nevěděl. Chcete-li vidět za danou investiční akcí jen úsporu na mzdách, je problém na Vaší straně.

Sociálně problémových regionů po republice houfně přibývá. Jediná cesta jak je resuscitovat je bohužel v tom, že se do regionu budou vracet (+ nově přicházet) lidé, kterým profese umožňuje práci z domova, a přinesou sebou peníze na zachování alespoň nějaké úrovně služeb (zisku pro místní řemeslníky a další, aby neodcházeli). Fabriky jsou tu iluze, protože mezi místními nenajdou dostatečnou kvalifikaci. Nepřijdou-li, je to pro region v nejbližších generacích konečná a investice do zkvalitnění dráhy nemají smysl. Pokud něco smysl v tuto chvíli na dráze v daném regionu má, jsou to investice tam, kde je ještě koho vozit. V tom je aktuální investice rozsahem víceméně přesná.

Ti, které je potřeba do regionu přilákat mají jako standard vlastní auto, protože je ke své práci často potřebují. Veřejná doprava je může zkusit oslovit nabídkou kapacitní páteře v kombinaci se svozem k ní tam, kde je kombinace IAD a VHD výhodná (zejména na základě toho, že ve městě nezaparkujete). Budoucnost, která může něco přinést, bych proto viděl spíš v P+R v lokalitách jako je Česká Skalice, odkud páteř existuje, a v síti autobusů a minibusů v rozumných intervalech vč. víkendů (podpora turistického ruchu) svážejících do center jako je Náchod, odkud se dále dá vlakem, a v související silniční infrastruktuře, kterou se dá do těhle center dostat (např. obchvat Náchoda). VHD není o striktním trvání na jednom subsystému dopravy, ale o integraci a využití toho, co je pro dané intenzity přepravovaných nejlepší z hlediska poměru cena x výkon.

Víc nemá smysl. Osobní rozhodnutí zda v tom regionu chce nebo nechce zůstat je věcí každého, investice do železničních megastaveb (v měřítku regionu) na tom nezmění vůbec nic. Bohužel. Pokud region ožije natolik, že by bylo zajímavé táhnout páteř více do regionu, dá se o tom bavit. Teď, kdy není jasné pro koho vlastně to dělat, ne.
Sobota, 28. ledna 2017 - 21:51:16  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 11403
Registrován: 8-2004
M250.0:
Ústecký (Markvartice, Poustevna, v přípravě revitalizace Louny - Lovosice, drátizace Litvínova a Kadaně), Středočeský (obnova Mšenky - ano, je to zajímavá priorita...), Praha (Kačerov), Zlínský (modernizace Otrokovice-Vizovice), Jihomoravský (Boskovická spojka, Židlochovice). Nenárokuji si úplnost.[wink]

videovlak mezi:
"Co tady konkrétní člověk může prakticky dohodnout?"
Aby se do podoby infrastruktury promítly i ty zájmy kraje. Opakuji to pořád dokola.
videovlak mezi:
"Takže já půjdu na jednání svého zastupitelstva, zastupitelé vyslechnou mé připomínky a v tom lepším případě se dostanou na kraj. Tam to z principu končí, protože infrastrukturu diriguje stát (MD, SŽDC)."
Když kraj na Vaše připomínky, resp. připomínky obce kašle, tak buď většina Vašich spoluobčanů (prostřednictvím svých zástupců) seznala, že chcete blbost a že oni chtějí prioritně něco jiného nebo nejsou lidé na kraji lidmi na svých místech (a holt asi máte smůlu, že u Vás na kraji sedí lemplové).
videovlak mezi:
"jak ty vaše dohody „suprově fungují“"
Fungují, pokud je ochota a vůle konkrétních lidí. To už jsem psal i minule.
"... a protože dobrých zpráv je čím dál tím míň, je třeba špatným zprávám dávat úsměvná hesla." (S tebou mě baví svět)
"Proti hlouposti se bojovat musí, ale vyhrát se nedá." (Jan Werich)
Sobota, 28. ledna 2017 - 21:57:49  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 11404
Registrován: 8-2004
Vhd_sl:
"Pokud region ožije natolik, že by bylo zajímavé táhnout páteř více do regionu, dá se o tom bavit. Teď, kdy není jasné pro koho vlastně to dělat, ne."
Myslím, že Náchod (event. Hronov) nepotřebuje ožít, aby mělo smysl se o zlepšení jeho spojení s centrem (HK) minimálně bavit.[wink]
"... a protože dobrých zpráv je čím dál tím míň, je třeba špatným zprávám dávat úsměvná hesla." (S tebou mě baví svět)
"Proti hlouposti se bojovat musí, ale vyhrát se nedá." (Jan Werich)
M250.0
Sobota, 28. ledna 2017 - 22:14:46  
Neregistrovaný host
78.80.31.145
Ústecký: Kolik let už kraj požaduje elektrizaci Kadaně a Litvínova?
Markvartice se svezly celkově s 081, nebýt její reko (což, myslím, nebyl impulz od kraje), Markvartice by nebyly.
V Poustevně se víc kolejí vyškubalo, než se nově položilo. Těch pár metrů na čáru nestojí za řeč.

Středočeský: To, že se kraj nesmířil s tím, že SŽDC nechala tu trať rozpadnout, a odmítl tam kvůli tomu zastavit dopravu, má k funkční spolupráci docela daleko.

Jihomoravský, Zlínský: Nic z toho nestojí, jen se o tom léta mluví.

Kačerov nerozporuji, ale to je plivanec v moři.

Pořád mám pocit, že jediný kraj, který dokáže efektivně tlačit na skutečná zlepšení, je ten Liberecký.
Sobota, 28. ledna 2017 - 22:29:31  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 920
Registrován: 1-2006
Hroch:
"Myslím, že Náchod (event. Hronov) nepotřebuje ožít, aby mělo smysl se o zlepšení jeho spojení s centrem (HK) minimálně bavit.[wink]"
Náchod je jako nocležna HK nepoužitelný a stav cen bytů v nocležnách v okolí HK (Jaroměř, Týniště) nenaznačuje, že by přínosem výrazného zrychlení byl impuls pro zastavení odchodu mladých do větších měst nebo přísun lidí ochotných dlouhodobě dojíždět.

Je možné se zamýšlet nad tím, jestli je koncept s rychlíky Praha - HK - Trutnov pro daný kraj vhodným a jestli by se nedalo získat nějaké cestující a minuty nasazením spojovatelných živějších vozidel (přímé spojení). Je možné se zamýšlet jak úpravou ve stávající ose dostat z infrastruktury víc. To je tak všechno. Obávám se, že P+Rka v Jaroměři a Skalici by dala víc. [sad] Ale to je věc názoru.

(Příspěvek byl editován uživatelem Vhd_sl.)
Neděle, 29. ledna 2017 - 10:55:42  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 11406
Registrován: 8-2004
M250.0:
"Markvartice se svezly celkově s 081, nebýt její reko (což, myslím, nebyl impulz od kraje), Markvartice by nebyly."
Nemáte pravdu. Markvartice byly připravovány samostatně a s opravou 081 nemají společného nic víc než časový souběh vlastní realizace.

Z dalších - akce na Moravě nebo na Ústecku mají schválené studie nebo záměry (tedy ekonomické hodnocení), některé dokonce též prošly územním řízením a tedy bych řekl, že jejich realizace je spíš otázka času než toho, zda vůbec nastanou.
Ano, hledání možného (ekonomicky obhajitelného) řešení v případě třeba toho Litvínova trvalo dosti dlouho, ale nemyslím si, že je to a priori špatně a je vidět právě ta snaha kraje, který o to celou dobu usiloval. (Ačkoliv já osobně si o smysluplnosti celé té akce myslím své.)
V případě spojení HK - Náchod (- Broumov) nebo i nějakého jiného tady žádnou takovou snahu, natož výsledek nevidím.

Co se týče středních Čech, tak je pravda, že zde kraj stran nějaké koncepce dopravy moc nefunguje a tedy nemá jasno v tom, co by chtěl. (Popř. jde o velké projekty typu Praha-Kladno nebo III.koridor, které dlouhodobě váznou na jiných věcech než na nedomluvě kraj-SŽDC.) Napsal jsem to spíš proto, že je třeba s podivem, že i takovému bojovníkovi za každý metr koleje jako Dušek se totéž nepovedlo u tratě Heřmanův Městec - Chrudim město.
"... a protože dobrých zpráv je čím dál tím míň, je třeba špatným zprávám dávat úsměvná hesla." (S tebou mě baví svět)
"Proti hlouposti se bojovat musí, ale vyhrát se nedá." (Jan Werich)
pro asdf
Neděle, 29. ledna 2017 - 11:21:21  
Neregistrovaný host
88.103.221.23
Asdf: Po reko Jaroměře
Dvě ostrovní nástupiště s přístupem pomocí podchodu - podchod umístěn mezi dopr. kancelář a pokladny, 1. (240m) na místě dnešní 3. koleje, 2. (220m) na místě dnešní 4. koleje. Vychod z podchodu na místě mezi dnešní 7. kolejí a staniční budovou

Od HK:
na 5. kolej rychlost 40km/h
na 3. kolej rychlost 60km/h
na 1. kolej rychlost 100km/h
na 2. kolej rychlost 80km/h
na 4. kolej rychlost 80km/h
na 6.-10. kolej rychlost 50km/h
na 12. a 14. kolej rychlost 40km/h

Od DKnL/ČS
na 5. kolej rychlost 40km/h
na 3. kolej rychlost 40km/h
na 1. kolej rychlost 65km/h
na 2. kolej rychlost 65km/h
na 4. kolej rychlost 60km/h

Koleje 3. - 10. dopravní, 5., 12. a 14. manipulační.
Neděle, 29. ledna 2017 - 19:32:49  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1481
Registrován: 12-2007
K Jaroměři: Vzhledem k tomu, že při výhledovém konceptu budou nutně potřeba přestupy hrana-hrana od Libereckých rychlíků na trutnovské Sp (totéž opačně), tak se mi takové uspořádání v Jaroměři jeví jako poněkud nešťastné... (aneb liberecké R nejspíš křížem na 4)
O absenci bočního nástupiště u výpravní budovy (alespoň pro Os od HK) nemluvě... (aneb všichni povinně po podchodu)
Neděle, 29. ledna 2017 - 20:04:10  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 921
Registrován: 1-2006
Jis:

Umí se vjezdy na obsazenou kolej (Jízda podle rozhledu), čímž za stojící Os na HK může najet Os od Staré Paky (nebo opačně) a přestup se může odehrát na jedné hraně, čímž kolejí a hran by mělo být dost. Budou-li na čtvrté (pokud podchod, pak je jedno jestli o nástupiště dál, resp. vzdálenější je bezpečnější proti pohybu v kolejišti), není problém zmíněný přestup R x Sp realizovat na první a třetí. Že všichni povinně do podchodu je daň za zapojení výtopny a nějakou VNVK. V liché není jen osobka, takže mi to přijde správně.

Křížem při tom, co tam jezdí, snad není problém. Otázkou je i zda je na tohle potřeba přestup hrana-hrana, nepůjde-li o těsnou vazbu. Nevím kolik by mohlo takhle přestupovat, ale nemyslim si, že by toho mělo být tolik.

Řešení jsem neviděl, ale podle popisu mi to nepřijde tak špatné. Lepší než nějaká krátká kusá, kde se budou náklady při chybce seznamovat se zarážedlem a podchodem.
videovlak mezi
Neděle, 29. ledna 2017 - 20:14:52  
Neregistrovaný host
88.102.10.195
Vhd_sl:
„Chcete-li vidět za danou investiční akcí jen úsporu na mzdách, je problém na Vaší straně.“
Není nic lehčího, než sem to ostatní dát.

„Jediná cesta jak je resuscitovat je….“
My se chceme a taky snažíme se o sebe v regionu postarat. Jsou však věci, které jednoznačně náleží státu a sem patří naprosto bez debaty infrastruktura. Ta sice sama o sobě nikoho nespasí, ale dá možnost volby.

„investice do železničních megastaveb (v měřítku regionu) na tom nezmění vůbec nic.“
Takže jste přesvědčen, že letošní revitalizace nepřinese nic.
M250.0
Neděle, 29. ledna 2017 - 20:28:57  
Neregistrovaný host
78.80.31.145
Že všichni povinně do podchodu je daň za zapojení výtopny a nějakou VNVK.

Vadilo by něčemu zapojit výtopnu do dopravní? Mohl být perón u budovy, pak spojka do třetí a odtud dál nějaká 5a jako VNVK.
Neděle, 29. ledna 2017 - 20:49:10  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 922
Registrován: 1-2006
videovlak mezi:

Dávat mohou jen ti, kterým daná věc říká pane. Navíc ze slov byste stejně zkušenost jak to bude fungovat nepobral. Počkejte dva roky než se to uvede do života (a nějaký ten rok než kraj prosadí cílový model u dopravce). Pak suďte.

Tohle není o starání se. To je o tom, že vzdělanější mladí, kteří mají na to, aby do kraje přinesli peníze a utráceli je tu, se nevrací. Nic co byste byli schopni ovlivnit, protože důvody útěků do měst jsou o touhách po zábavě a penězích, o širších možnostech, které velkoměsto nabízí. Nepotřebujete na prvním místě železniční infrastrukturu (silniční ano a rozumný integrovaný dopravní systém také), ale přenést na mladé zkušenost, která je nepřenositelná. Naučit je jiným hodnotám než jsou ty materiální, které tahle doba preferuje. Nebo nalákat ty, kteří si uvědomili, že jim město to, co by rádi, dát nemůže. Ale lákat rodiny tam, kde jsou problémy s dostupností pediatra, a odkud zdrhá kdo může? I byt do půl milionu je v Broumově a v Meziměstí téměř neprodejný. A není to o dopravě. Držím vám v tom palce, ale víc než údržbu drážní infrastruktury to hybností lidí v tom regionu není a asi už ani nebude.

Revitalizace, za předpokladu prosazení modelu, na který je postavena (tedy asi ne hned s Regionovami zastupovanými řadou 810), přinese to, co v tom kraji má smysl. Nic moc v poměru cena x výkon by nepřinesla případná Vysokovská spojka.

M250.0:

Na souzení tohohle je potřeba znát podrobnosti. Já je neznám. Obecně, každé návěstidlo blíž než ostatní (důsledek existence spojky do třetí) je u fírů nákladky velmi populární. Každá zabezpečená výhybka a každý metr nástupiště navíc stojí těžké peníze, které se nějak projeví v ekonomice toho projektu. V Jaroměři není moc co šetřit a moc co generovat na přínosech, takže třeba i tak, že projekt nebude realizován. Nevím, ale domnívám se, že Jaroměř si zcivilizování zaslouží.
M250.0
Neděle, 29. ledna 2017 - 22:31:08  
Neregistrovaný host
78.80.31.145
Ono být perón u budovy, tak by možná stačil jeden ostrov, což by ekonomikou příslušným směrem nepochybně hnulo. Klidně po vzoru Horažďovic předměstí s přípravou na druhý ostrov, pokud by někdy v budoucnu byl potřeba.
Pondělí, 30. ledna 2017 - 06:37:24  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 923
Registrován: 1-2006
M250.0:

Pokud máte dvě hrany pro křižování tranzitních R a Sp, znamenají tři hrany určitá omezení co se končících vlaků týče. Např. pokud se sejdou končící Os a Sp a mají spolu vykřižovat (nebo jeden chcípne), je tam těsno. Vyloučit objednávku nějakého toho Os od Skalice asi taky nejde, čímž je u jediné hrany problém i s končícím Os od Paky a ze směru od Starkoče. Když k tomu přidáte, že u baráku by asi nebyla možná taková délka hrany, pak jsou to další omezení. Neznám ani model na který je to stavěno, ale domnívám se, že tři hrany jsou málo a pět moc.

Další věc je představa, že to nástupiště dostavim dodatečně. Je napojené podchodem a asi by bylo trapné dodatečně dostavovat podchod k dalšímu nástupišti (není-li přes celou stanici). Stejně tak založení toho nástupiště a přístup k němu za plného provozu ostatní stanice, když na novém zařízení je doplnění nějakého stavebního přejezdu s vazbou do zařízení finanční problém. Jediné, co by se dalo ušetřit, by bylo vystrojení toho nástupiště nahoře a to je škoda, když už se do toho nasype tolik.

Dvě ostrovní nástupiště vnímám pozitivně i z hlediska nežádoucího pohybu lidí v kolejišti. Pokud vím, že musím podchodem, jdu přímo do něj. Pokud bych měl hranu u budovy, šel bych z boku, a když by to nestálo u ní, byla by dost velká pravděpodobnost, že se na podchod člověk vykašle a poleze do kolejí, protože je to psychologicky jen kousek.

Prostě u boční hrany vidím z hlediska provozu víc nevýhod než výhod. [happy] Neodsuzoval bych dokud to nestojí. Na tom, jak to bude vypadat, stejně nic nezměníte.
Pondělí, 30. ledna 2017 - 07:04:08  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 189
Registrován: 12-2007
Trochu bych to doplnil, koleje č.3 a 4 budou u nástupišť dělené cesťáky, takže je možné u těchto hran odbavit 2 vlaky.
Vjezd od DKnL a ČS na kolej č.3 a i 6 bude na 60
videovlak mezi
Pondělí, 30. ledna 2017 - 10:14:00  
Neregistrovaný host
88.102.10.195
Já nesoudím, ale pochybuji. Myslím si,že nikdo nechce projektovou dokumentaci, která je pochopitelně něčím majetkem, stačila by informace, co přinese stavba pro cestující - o jaké časy se cesta zkrátí, kde budou nové perony… Domnívám se, že když se investuje do veřejné věci, tak, že je věc i jasně předem veřejně projednána.

„Nepotřebujete na prvním místě železniční infrastrukturu (silniční ano..“
Nevím, co je to první místo, ale domnívám se, že tady potřebujeme pohodlnou dopravu a hlavně díky odlehlosti regionu výrazně zkrátit časy a natáhnout lidi do veřejné dopravy. Lidi v Náchodě, Hronově, Polici, Pěkově trpí, a pokud by se to mělo řešit, bude nezbytné stavět obchvaty jedině po kopcích, jinak jde o přesouvání silnice od oken k jiným oknům. Cena opravdových obchvatů by byla asi závratná.
Mám za to, že pouhá údržba tratí povede k tomu, že bude železnice v regionu upadat. Přitom při realizaci spojky (možnost pro nějakých 50.000 lidí plus Polsko) by se dráha stala určitě konkurenceschopnou. Broumovsko-Hradec okolo hodiny, z Náchod-Hradec půl. Je to o čase, pohodlí, spolehlivosti. Samotná spojka by umožnila zkrátit o nějakých 18 minut, pochopitelně s dalšími opatřeními. Domnívám se, že to už je čas, který by zásadně změnil dopravní poměry v regionu. Místo toho bude revitalizace, která podle mého názoru znatelnou časovou úsporu v podstatě nepřinese.
Vlak pochopitelně sám o sobě nebude nikdy spásou regionu, ale možností rozhodně ano. Tu šanci lidé ve státem znevýhodněném regionu podle mého názoru mají dostat.

„Naučit je jiným hodnotám než jsou ty materiální, které tahle doba preferuje.“
TESAT DO KAMENE! Ale přece návrat k veřejné dopravě je právě jednou z těch hodnot a to je potřeba podpořit, nikoli dátvat do útlumu.
Pondělí, 30. ledna 2017 - 11:03:29  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2999
Registrován: 5-2004
Jis: Asi Vás zklamu, ale nevymyslel jste nic světoborného.

To by mě překvapilo, kdyby tomu tak bylo. Hlavně jsem chtěl přetnout ten bludný kruh rychlíky nám nechte, jsou pro nás super vs. rychlíky jsou drahé a nesystémové, a to se vcelku povedlo. [happy] Jinak vozidla schopná zajíždění do Pardubek i svižných rozjezdů v zastávkovém úseku mají snad už ČD i dnes (854+954 resp. 843+943), otázka jen je, jestli by jich bylo dost (po přechodu R Plz-Most pod jiného dopravce snad ano). Něco modernějšího, když sólo nestačí, by mohl být třeba Lint41 nebo něco podobného (844 radši ne, ta má skoro 20 t nadváhy...).
Taky by to chtělo konečně nějak vyřešit doklady a slevy napříč dopravci, typicky aby člověk při přestupním modelu nestál před volbou "do Pardubek s vysoutěženým dopravcem a tam buď 2 h čekat na vlak stejného dopravce nebo za zlodějské jízdné s ČD hned".


TZ: Jinak tedy zrovna v HK kraji bych to s tím kladným vztahem (penězi vyjádřeným) k podpoře VHD moc růžově neviděl.

Jen obecně: jedna věc je množství peněz, druhá je efektivita. Pokud někdo dá řekněme 5 % rozpočtu na veřejnou dopravu a vyždíme je na maximum, má to stejný efekt jako když jiný dá 15 %, ze kterých se 2/3 rozkutálí jinam (ať už blbostí nebo zlým úmyslem).


videovlak mezi:
Je úplně jedno, jestli vládne ODS, ANO, TOPka, socani, komáři.... Zatím to "funguje" všem a fungovat bude, dokud se budou kupovat auta.

Tak kromě obálky u voleb máte i obálku dopisní nebo rozklikávací a můžete svým zastupitelům na obci i na kraji psát... Stejně tak můžete psát úředníkům u koordinátora vašeho IDS. Nemůžete očekávat, že se vše vyřídí hned a k plné spokojenosti, nicméně pokud se o problému na daných místech neví vůbec, nebo se odbývá stylem "tady by to mohlo vadit, ale nikdo se neozývá, tak budem řešit palčivější věci", můžete s věcmi pohnout právě tím, že o sobě dáte vědět.


Vhd_sl 919:
Vzhledem k tomu, že pracuju v jedné z nejpřátelštějších firem k práci z domu v ČR si dovoluju být skeptickej. Vzáleně pracuje necelých 7 % českých kolegů... Tohle není něco, co by regiony vytrhlo. S fabrikama je to složitější, moderní fabriky potřebujou taky lidi, ale míň a vzdělanějších, pokud má nastat "konec levné práce" jak hlásají ČSSD a odbory, znamená to i automatizovanější průmysl s méně pracovníky. Nějaký potenciál vidím v obnovitelných zdrojích, ty potřebují v přepočtu na MW více lidí než fosilní energetika a navíc rozptýlené po celém území, nicméně aby tohle začalo fungovat, muselo by se pro defosilizaci energetiky i něco reálného dělat...

Celkově mi přijde, že zahrnovat do plánování regionální VHD výhled na víc než 10-20 let nemá moc smysl.
videovlak mezi
Pondělí, 30. ledna 2017 - 13:20:06  
Neregistrovaný host
88.102.10.195
David_jaša: Můžete mi to věřit nebo ne, že byly časy, kde jsem se i vetřel na jednání města s Oredem. Nemám sice k ničemu žádný mandát, ale dělám co můžu. Připomínky, za pomoci kamarádů jsem kvůli propagaci železnice zbudoval maličké muzeum v Meziměstí a i se pochlubím, že se mi tak trochu daří točit videa. Nějaký čas se chystám o našem problému něco natočit a právě tyto diskuze mají pro věc obrovsku cenu. O tom, co tady píšu jsem silně přesvědčen, ale jako neodborník na oběhy vozidel a stavebních záležitostí se chci pro přehled poučit. Nesnědl jsem moudrost světa a proto jsem řadu svých názorů poopravil. O tom hlavním, že stát Broumovsku hodně dluží a že má jak to splatit jsem ale přesvědčen. Žiji tady.
Co se týče připomínek, koho potkám a kdo na obslužnost nadává, tomu říkám to, co jste právě napsal.
Castelo
Pondělí, 30. ledna 2017 - 15:16:01  
Neregistrovaný host
37.188.147.215
Videovlak:On stát Broumovsku něco dluží?Co konkrétně?
Pondělí, 30. ledna 2017 - 21:36:18  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3070
Registrován: 6-2007
Dnešní R 950 se 750 701-5

Pondělí, 30. ledna 2017 - 21:44:43  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 924
Registrován: 1-2006
videovlak mezi:

Co si představíte pod slovy veřejné projednání? Já pod nimi mám shluk lidí, kteří na jednání nejsou připravení, snaží se prosadit svůj selský rozum a jsou frustrováni tím, že z důvodů, které neuznávají, je daná věc jinak, než chtějí, natolik, že radikalizují a výsledkem je pouze přilití oleje do ohně. Je-li, je výsledkem politiky, ne kompromisem mezi možnými řešeními.

Aby se společnost dohodla, máme tu systém volených zástupců. Ti vědí, mají-li potenciál pobrat, co je na daném projektu to důležité (většinou ne). Proč o veřejných investicích neinformují své voliče netuším. Zřejmě z politických důvodů, proto, že pokud kdokoliv volený veřejně řekne svůj názor (nebo své požadavky na řešení), riskuje, že se ho někdo půjde lynčovat, protože se názorově neshoduje.

Nebo máte pocit, že všechny veřejné věci musí být projednány s Vámi? Proč? V rámci zavedeného systému se Vám investor nemá důvod se svými záměry svěřovat. Mimochodem, Vás nezajímá stavba, ale zajímá Vás model, který si dává dohromady kraj jako objednatel dopravy. A ne pro informaci, která by Vás frustrovala pokud se od představ liší, ale proto, abyste jej ovlivnil a změnil k obrazu svému.

Btw. mezi dokumentací a informací o jejím obsahu není rozdíl. I informace má svého vlastníka a jen ten by měl rozhodovat o tom, jak bude šířena.

Železnice je dopravní systém pro určité počty cestujících za hodinu. Ve vašem regionu dochází pouze k vytěžování volné kapacity. Ne proto, že by zde byla železnice pro přepravu lidí potřeba, ale proto, že trať bez provozu chátrá. Stát potřebuje udržet variantní cestu nákladní dopravy do Polska. Pokud by nepotřeboval, nechalo by se to dožít.

Váš zájem o železnici je chvályhodný, ale pokud chcete řešit dopravu v regionu, nejde ji stavět na tom, že budete dráhou suplovat jednotlivé autobusy a mikrobusy. Představa, že někoho dráhou přetáhnete z auta, je bohužel také lichá. Hledáte argumenty pro vlak (ostatní vnímáte jako konkurenci), ale většina toho, co nacházíte, je pouhým přáním, která vás táhnou od něčeho, co může fungovat, k jedinému řešení... [sad] Proto nemá smysl diskutovat dále.

Lidé regionu odcházejí. Kdo zůstane, protože odejít z nějakého důvodu nemůže, má černého Petra. Zůstat ale byla jeho volba a nikdo mu nic nedluží.

David_jaša:

Podstata je v tom, že pokud nemá v regionu kdo utrácet, stagnuje nabídka služeb a region se sype. O tom, že každá profese má své, žádná. Měl jsem na mysli spíš ičaře než zaměstnance + profese méně náročné na komunikaci v týmu. Sám si dovedu představit den dva v týdnu z domova, ale ne na dojíždění přes hodinu jedním směrem.

Kosir:

Hm, tak proto tak dlouhá nástupiště. [sad] Nějak se s dělením cesťáky nemůžu srovnat. Kdo ví jaké délky souprav budou za rok, tak proč to fixovat tam, kde se s těmi omezeními, které bez cesťáků jsou, dá srovnat. K tomu nedostatečná, takže krom průjezdu zapomeňte na víc jak 50 (resp. 40 tam, kde není výhybka mezi návěstidly). Vím, že je to móda, ale nelíbí se mi.
mezimestak
Pondělí, 30. ledna 2017 - 22:32:58  
Neregistrovaný host
89.190.90.65
Vhd sl: Železnice je dopravní systém pro určité počty cestujících za hodinu. Ve vašem regionu dochází pouze k vytěžování volné kapacity. Ne proto, že by zde byla železnice pro přepravu lidí potřeba, ale proto, že trať bez provozu chátrá.

k výše uvedému si tedy kladu otázku, proč tomu tak je????

odpověď je velice jednoduchá, než se trmácet vlakem, tak radši volím auto a jestliže seženu další tři spolujezdce(potenciální cestující vlakem),což není problém, tak ještě ušetříme všichni na dopravě, nehledě k ušetřenému času (argumenty nehody a zácpy na silnicích neberu, jelikož to bohatě vyrovnají skokani a blbci za volantem)

bohužel na tratích tohoto regionu(Broumovsko, Náchodsko) se ta neochota o železnici projevuje úbytkem cestujících a jejich návrat do vlaků bez zlepšení železniční dopravy je nejistý
mezimestak
Pondělí, 30. ledna 2017 - 22:36:42  
Neregistrovaný host
89.190.90.65
Vhd sl: Železnice je dopravní systém pro určité počty cestujících za hodinu. Ve vašem regionu dochází pouze k vytěžování volné kapacity. Ne proto, že by zde byla železnice pro přepravu lidí potřeba, ale proto, že trať bez provozu chátrá.

ještě dodatek, jak často a kde všude cestujete vlakem?????

protože to co jste napsal se týka nejenom 026, ale daleko většího počtu tratí
Úterý, 31. ledna 2017 - 02:12:55  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3004
Registrován: 5-2004
Vhd_sl:
Nebo máte pocit, že všechny veřejné věci musí být projednány s Vámi?

V principu, pokud si myslí že ano, tak ano. Ad absurdum vede váš přístup ke klausovskému hodit hlas do urny a pak čtyři roky mlčet a šoupat nohama, což je opačnej extrém. Funkční demokracie musí být někde mezi, ani všechno, ani nic.

Podstata je v tom, že pokud nemá v regionu kdo utrácet, stagnuje nabídka služeb a region se sype.

Jasně, ale řešení nebudou jenom homeofficníci, resp. žádná jednotlivá skupina.

Železnice je dopravní systém pro určité počty cestujících za hodinu. Ve vašem regionu dochází pouze k vytěžování volné kapacity.

Zrovna severní 026 mi přijde jako trať s dobrými předpoklady pro úspěšné regio, není pomalá (zato silnice vypadají, že jdou zástavbou téměř nepřetržitě), téměř všechna za řeč stojící sídla jsou na ní jak korálky na niti (jediná mimo je Police), a většina stanic/zastávek taky vypadá umístěná rozumně. Myslím, že už jen vozidlo schopné klidného chodu a dosažení traťových rychlostí by mohlo té trati (a regionu kolem ní) pomoct, natož nějaké zlepšení jako třeba lepší návaznost do HK a dál, nebo je-li to někde vhodné, optimalizace zastávek (nástupiště do "epicentra" - bodu nejblíže k těžišti zástavby obce. Tedy s výjimkou žst. Police, kde by se spíš hodilo P+R).


videovlak mezi:
Můžete mi to věřit nebo ne, že byly časy, kde jsem se i vetřel na jednání města s Oredem. Nemám sice k ničemu žádný mandát, ale dělám co můžu. Připomínky, za pomoci kamarádů jsem kvůli propagaci železnice zbudoval maličké muzeum v Meziměstí a i se pochlubím, že se mi tak trochu daří točit videa. Nějaký čas se chystám o našem problému něco natočit a právě tyto diskuze mají pro věc obrovsku cenu. O tom, co tady píšu jsem silně přesvědčen, ale jako neodborník na oběhy vozidel a stavebních záležitostí se chci pro přehled poučit. Nesnědl jsem moudrost světa a proto jsem řadu svých názorů poopravil.

Máte můj obdiv.
Úterý, 31. ledna 2017 - 06:37:41  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 925
Registrován: 1-2006
mezimestak:

Jednoduše proto, že tomu tak bylo historicky. Železnice zde byla stavěna pro nákladní dopravu a osobní doprava ty tratě ve většině případů (tam, kde nejsou počty cestujících úměrné systému) pouze vytěžovala. S výjimkou oblastí se silnou příměstskou nebo dálkovou dopravou to víceméně (krom případů s funkčním IDS, kde je železnice páteří, což je případ toho příměsta) nemáte možnost změnit, protože jednoduše není dostatečná poptávka po daném směru s danou dostupností přepravy.

Do revoluce byly tratě drženy uměle na podporu osídlení těch regionů, ale už se zadlužovalo na údržbě, po revoluci se zadlužovalo dál, protože sehnat prostředky na kompletní rekonstrukce lokálek není reálné - společnosti chybí prostředky na místech, které preferuje podstatně více. Sice jsou teď v poslední době záchvěvy jako Mšenka, kdy se to po rozsypání ještě nějak poslepuje, ale jakmile se to začne hroutit ve větším, nebude jak to udržet a tyhle tratě se budou zavírat s výjimkou těch, kde to bude politicky neprůchodné (bohužel na úkor dalších, které by bez politiky asi měly šanci přežít). Ano, máte pravdu v tom, že se to týká většiny tratí. ;-)

Cestování autem je dáno snažší dostupností (rozhodnu se a jedu, od dveří ke dveřím, ve více lidech se srovnatelnými náklady, bez nich s tím, že když jsem si něco koupil, je logické to využívat) a pohodlím (s nemocným dítětem někam vlakem? na nákup s krosnou? stěhovat objemné věci?). Pokud ten člověk auto má, je to jen o jeho osobním rozhodnutí a veřejná nebude v dostupnosti a pohodlím na takové úrovni, aby přesedl. S jedinou výjimkou, kterou je to, že nezaparkuje nebo uvízne v zácpách. I tam ale bude ochoten přesednout jen tam, kde to pro něj není výhodné. Proto nárůst cestujících pro dráhu vidím jen na páteřích a jen na základě toho, že se vytvoří podmínky proto, aby tam ten člověk auto nechal a jel dál vlakem. A protože máme většinu v autech, kolabuje nám financování veřejné dopravy a lepší dostupnost (interval mezi spoji, cena, pohodlí mluvíme-li o naddimenzované kapacitě) je pro společnost neutáhnutelná.

Nejen severní 026 trpí tím, že páteř je na autobusech Broumov - HK. Při případné integraci ale neuspějete, protože se těch autobusů, které se dostanou blíže cílům než vlak, místní samosprávy nebudou chtít pustit a s přestupy na vlak vás pošlou k šípku. A nejen samosprávy, ale i běžní cestující. Ano, směrově ta trať má určitý potenciál, ale troufnu si tvrdit, že od Hronova nahoru by se to s výjimkou turistických vlaků do regionu zvládlo efektivněji autobusy - ve smyslu nabídky lepšího intervalu i dostupnosti - a dráha tu v systému dopravy spíš komplikuje než přináší. Pokud by se podařilo nasadit efektivní IDS, věřil bych, že se v úseku HK - Police dráha výrazně zvedne. Za politicky průchodné to nepovažuju a bohužel se domnívám, že snahy rozhýbat dráhu bez funkčního IDS jsou o tom, že pokud se podaří něco navíc, bude se vozit vzduch.

Nevím kam míříte otázkou na používání železnice. Pro tuto diskuzi to není podstatné. Přesto v tomhle směru zkusím, ale jinak. Severní 026 jsem ochoten použít pouze v případě, že je můj cíl dostupný od vlaku. Loni se mi při volnočasových cestách několikrát stalo, že návazný autobus v Náchodě nepočkal a já se tam, kam jsem potřeboval, nedostal. Na základě toho jsem ztratil důvěru v to, že je zde návaznost mezi subsystémy dopravy funkční, a části regionu, kde je potřeba přestup na autobus většinou vypouštím, ač bych se tam třeba i rád podíval. Jiné regiony mají větší nabídku a VHD tam prostě funguje. Broumovsko (a Orlické hory, kde mi odjezd posledního spoje z Deštného o víkendu kolem půl páté odpo nepřijde bezpečný) tak spíš nenavštívím ani jako turista, protože to, co mne zajímá, je od vlaku nedostupné bez pěších přesunů nad vzdálenosti, co jsem ochoten a při sedavém zaměstnání v rámci jednoho dne, který na to mám, i schopen. Nejsem tak tím, kdo regionu přinese aspoň trošku peněz pro místní, ač se snažím, a třeba pro věci do Náchoda si zajedu rád, ač se dají sehnat od jiných výrobců výhodněji. Auto vlastním, ale kvůli preferenci dráhy mám velmi často problémy s vybitou baterií, jak to stojí na ulici. Využívám je jen na to, co dráhou nedám. Obecně jsem ale městský člověk, který vlakem jezdí více služebně.

David_jasa:

Obávám se, že Vaše vnímání se s mým ve věci demokracie rozchází. Je-li něco rozhodováno jednotlivými lidmi, dostáváme se do stavu, kdy nejde o technické řešení, ale o zájem jednotlivce, který o dané věci sice nic neví, ale je schopen ostatní uřvat a zmanipulovat to vhodným PR. V tom je systém s volenými zástupci vhodnější, protože si zvolíte, kdo od Vás bude mít mandát rozhodovat a mluvit za Vás. Jak máte šanci být úspěšný v tom, že zvoleného zástupce přesvědčíte o svém náhledu, je druhá věc. Mám vážnou obavu, že při zapojení úplně všech do rozhodování by nešlo o to, co/kdo je vhodný pro řešení daného problému, ale o politiku. Proto, i když občas skřípu zuby, současný systém respektuji.
Úterý, 31. ledna 2017 - 06:44:21  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 190
Registrován: 12-2007
Vhd_sl: osobně se mi cesťáky taky moc nelíbí, ale všude vychází dostatečná, takže rychlosti budou využitelné.
Úterý, 31. ledna 2017 - 06:54:15  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 926
Registrován: 1-2006
Kosir:

Mezi cesťáky na jednom nástupišti dostatečná při zábrzdné 700m fakt vyjít nemůže, takže u nástupiště se bude při průjezdu zpomalovat. [happy] Na druhou stranu zastavujícímu vlaku 40 km/h nevadí a projíždějících po předjízdné bude minimum.

Od vjezdu rychlost využitelná bude, jen z toho bližšího návěstidla zase bude radosti u fírů. Naštěstí to není koridor a nemám s tím nic společného, čímž je mi to fuk.
Úterý, 31. ledna 2017 - 08:00:37  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 6869
Registrován: 4-2003
vhd_sl:Obávám se, že Vaše vnímání se s mým ve věci demokracie rozchází. Je-li něco rozhodováno jednotlivými lidmi, dostáváme se do stavu, kdy nejde o technické řešení, ale o zájem jednotlivce, který o dané věci sice nic neví, ale je schopen ostatní uřvat a zmanipulovat to vhodným PR. V tom je systém s volenými zástupci vhodnější, protože si zvolíte, kdo od Vás bude mít mandát rozhodovat a mluvit za Vás. Jak máte šanci být úspěšný v tom, že zvoleného zástupce přesvědčíte o svém náhledu, je druhá věc. Mám vážnou obavu, že při zapojení úplně všech do rozhodování by nešlo o to, co/kdo je vhodný pro řešení daného problému, ale o politiku. Proto, i když občas skřípu zuby, současný systém respektuji.

Při zapojení odborníků z jisté projekční firmy a za současného nezájmu tehdy ještě všemocných ČD řešit situaci tak, jak by se správně z hlediska zájmů cestujících o dopravu mělo, vznikl paskvil, kdy z Plzně do Radnic budou muset vlaky jezdit zcela nesmyslně úvratí v Ejpovicích. Zmíněná projekční firma si tehdy zjednodušila situaci a navrhla bejkárny v podobě přímých vlaků Radnice - Chrást - Rokycany - Mirošov - Nezvěstice [crazy].

Sice už tehdy se ozývaly hlasy proti této evidentní bejkárně, ale tehdy všemocné ČD a projekční firma všechny námitky společně zadupaly do země. Dnes už pro takové postupy naštěstí není místo pod sluncem [wink]. ČD už to nezajímá (jsou jen dopravce) a projekční firma by s tímto přístupem byla s rozběhem nakopnuta do [zadnice].
Úterý, 31. ledna 2017 - 08:19:03  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 927
Registrován: 1-2006
Bram:

Jako obvykle pro své silné tvrzení nemáte důkaz. Projekční firmy vydávají řešení na základě zadání a projednaní. Nic není svévolně. Zneužíváte toho, že nikomu nestojíte za žalobu, což je právě ten případ, kdy někdo vytvoří Pr k manipulaci a snaží se deformovat zavedený demokratický systém.

Snad je otázkou času, kdy to prepisknete natolik, že to někomu začne stát za to, aby se začal zajímat o Vaše pozadí. Materiálu mu na to na tomto fóru poskytujete dost. [sad]
Úterý, 31. ledna 2017 - 08:56:32  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 6871
Registrován: 4-2003
Vhd_sl:Jako obvykle pro své silné tvrzení nemáte důkaz. Projekční firmy vydávají řešení na základě zadání a projednaní. Nic není svévolně.

Bylo by dobré si vzpomenout na dobu, kdy se to projektovalo, kdy skutečně to bylo dost na libovůli toho, kdo to zadal a kdy se to projektovalo - šlo se cestou nejmenšího odporu, tj. aby to bylo co nejjednodušší a patrně i nejlevnější, protože by se patrně stavěla i spojka mimo současné nádraží Chrást, přičemž skrz současné nádraží by musela být připojena vlečka do Dýšiny.

Dnes už by do takového projektu hovořili i jiní a tahle situace by se nestala zcela určitě [wink].

Zneužíváte toho, že nikomu nestojíte za žalobu, což je právě ten případ, kdy někdo vytvoří Pr k manipulaci a snaží se deformovat zavedený demokratický systém.

On je fakt rozdíl mezi tím, když si vesele žvaním na kecacím fóru a mezi tím, když začnu někoho pomlouvat bez důkazů třeba v článku, který bych napsal jako redaktor na idnesu. Redaktorem na idnesu nejsem a tedy mohu mít celkem klid [wink].

Snad je otázkou času, kdy to prepisknete natolik, že to někomu začne stát za to, aby se začal zajímat o Vaše pozadí. Materiálu mu na to na tomto fóru poskytujete dost.

Já chápu, že pana Vhd_sl občas něčím namíchnu, ale tím, že něco na k-reportu občas zkritizuji, se maximálně dotknu něčího ega. Až dotyčný vychladne, bude zase klid. Horší by bylo, kdybych mu sáhnul na peníze, tam už by klid nebyl. Takhle mne maximálně bude chtít někdo nakopnout do [zadnice]. \Pravda, snažím se ve svém výrazivu krotit, abych neprovokoval, ale stejně mi to občas ujede [nene].

Mimochodem, na rozdíl od jiných diskutérů vím dost dobře, co znamená něco vytvořit a že to není tak jednouché, jak se mnohdy na první pohled zdá. Ale také vím, že je potřeba si situaci nezjednodušovat až příliš, protože pak je to obvykle na úkor funkčnosti [wink].

(Příspěvek byl editován uživatelem Bram.)
mirek55
Úterý, 31. ledna 2017 - 09:54:51  
Neregistrovaný host
88.100.111.227
Co takhle (již dříve dle některých s rozhodujících slovem) tratě, které se nevyplatí a nemají potenciál. Například Údolí Desné, (Liberec) - Tanvald - Harrachov, Železný Brod - Tanvald, Trutnov - Svoboda a mnoho dalších. Když jiní ukázali jaký je zde skutečný potenciál, najednou se názory některých začali měnit, jiní zatrpkli, že prosazovali nepravdy a někde se to začalo i přehánět.
Přesně tak to může být i s tratí 026/027. Postavit jízdy vlaků tak, aby vyhovovali cestujícím, zajistit bezpečné návaznosti a to i s tou busovou dopravou.
videovlak mezi
Úterý, 31. ledna 2017 - 10:13:18  
Neregistrovaný host
88.102.10.195
Castelo: „On stát Broumovsku něco dluží?Co konkrétně?
Stručně – stát zřídil CHKO, tím výrazně omezil možnosti obyvatelům výběžku. To obyvatele svazuje v oblasti bydlení i v oblasti pracovních příležitostí. Tím ani náhodou nezpochybňuji ochranu přírody, ale podle mého názoru chybí kompenzace a tu stát může dát pouze do veřejných věcí.

Vhd sl: „Nebo máte pocit, že všechny veřejné věci musí být projednány s Vámi?“
Já se snažím o jedno, jako daňový poplatník a zároveň uživatel veřejné dopravy vědět, co se z veřejných prostředků chystá. Nic víc v tom nehledejte. Zajímá mne právě ten vztah cena x efekt a tady velmi pochybuji. Spojka by dala výraznou časovou úsporu.
Co dá „revitalizace“? Pod tím pojmem si představuju docela výrazné oživení tratě. Ale z mých malých znalostí vidím pro klíčový spoj Broumovsko-vnitrozemí nějaké maličké uspoření v Náchodě (3 minuty?) Proslýchá se, že by v budoucnu bylo křižování přeloženo do Hronova, což by nemohlo přinést úsporu žádnou, protože za stávajícího stavu je možné „konce“ zjišťovat už na náchodském zhlaví. Co se tedy dá ušetřit, půl minuta, nebo snad celá?

Co by dále akce mohla přinést. Perony. Ve Václavicích není žádný suprový, ale docela jde. V Náchodě je to jasné a tak zbývá jedině Hronov.

Informace pro cestující. Dnes všude rozhlas a personál.

Prostě jsem měl dojem, že mám právo vědět, jak se situace má. To se nestalo a tak mám obavy, aby za hodně peněz nebylo málo muziky a navíc, že železnice přijde zase o cestujícího, kterého dlouhodobé výluky vženou jinam. I tato věc má svoji váhu. V případě kopání tunelu by se výluky omezily na jedno místo a mám tušení, že by trvaly podstatně kratší dobu.

„Máte můj obdiv.“
Já vím, samochvála nevoní, jen jsem chtěl napsat, že snaha tady nějaká je.

„Cestování autem je dáno snažší dostupností….. (s nemocným dítětem někam vlakem? na nákup s krosnou? stěhovat objemné věci?).“
Já si myslím, že nikdo netvrdí, že by dráha plně nahradila auta. Že to bez auta na většině míst jde, vím z vlastní zkušenosti. Dnes mi přivezou všechno až pod nos. Netvrdím, že by se auto někdy nehodilo, ale dá se. A hlavně se dá užívat jak auto, tak i veřejnou dopravu. Ale to je na delší povídání a jde o mnoho pohledů.
Úterý, 31. ledna 2017 - 16:59:06  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1482
Registrován: 12-2007
Při zapojení odborníků z jisté projekční firmy a za současného nezájmu tehdy ještě všemocných ČD řešit situaci tak, jak by se správně z hlediska zájmů cestujících o dopravu mělo, vznikl paskvil, kdy z Plzně do Radnic budou muset vlaky jezdit zcela nesmyslně úvratí v Ejpovicích.

Jenom upozorňuju, že cca třetina cestujících z radnické lokálky míří do Rokycan, ale to je off topic.
Úterý, 31. ledna 2017 - 20:36:43  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 928
Registrován: 1-2006
Bram:
"On je fakt rozdíl mezi tím, když si vesele žvaním na kecacím fóru a mezi tím, když začnu někoho pomlouvat bez důkazů třeba v článku, který bych napsal jako redaktor na idnesu. Redaktorem na idnesu nejsem a tedy mohu mít celkem klid [wink]."
Obávám se, že křivými obviněními a pomluvami vzniká nemajetková újma (poškození dobré pověsti) dotčeným bez ohledu na to, že je to uveřejněno pouze na diskuzním fóru. Nebude v takové výši jako při uveřejnění v médiích, ale je vyčíslitelná a její úhrada by Vám neudělala radost. Nesdílím Vaši bezstarostnost, zvlášť v případech, kdy je předáním příslušného záznamu s prezenční listinou příslušným složkám doložitelné, že jste dotyčné poškodil. Ale je to Vaše věc.

mirek55:

Bohužel, Broumovsko je vůči Hradci a Pardubicím (ekvivalent LBC a JBC) jen jednou z mnoha dostupných lokalit, s handicapem v tom, že zde není tolik dobře dostupných "atrakcí" s rozvinutou turistickou infrastrukturou jako v Orličkách, Krkonoších, Železných horách, ... atp.. Broumovsko narozdíl od Liberecka není na jednom tahu víceméně souběžném s dráhou a přechod na dráhu by byl zhoršením pro větší část regionu. 036 vnímám jako příklad bohatějšího příměsta s úspěšnou integrací. 026/027 ten potenciál nemá, z regionu lidé zdrhají.

videovlak mezi:
"Já si myslím, že nikdo netvrdí, že by dráha plně nahradila auta. Že to bez auta na většině míst jde, vím z vlastní zkušenosti."
V určité fázi života člověk dojde k tomu, že mnoho věcí, které jsou pro jiné zásadní, nepotřebuje. Nepotřebuje autem prezentovat společenské postavení, nepotřebuje šetřit minuty na to, aby byl s rodinou (v místnosti, ne že by se věnoval), zvládá své potřeby vyřešit jinak. Lidé, které potřebujete v regionu udržet (resp. nové nalákat), ale v téhle fázi nejsou a na venkově si to bez auta představit nedovedou. Vaše zkušenost je pro ně nevstřebatelná, vidí to jinak.

Revitalizace... Každý si pod různými slovy představuje různé věci. Kolem staveb na železnici se můžete setkat s pojmy Modernizace (to by asi byla Vysokovská), Optimalizace (zvýšení rychlosti víceméně ve stávající ose), Racionalizace (pod tím bývá ořezání rozsahu stanic na nutné minimum a nahrazení personálu automatizací, jen vynucené úpravy)... Pod Revitalizací bych hledal víceméně obnovu a oprášení stávajícího stavu tak, aby se prodloužila životnost trati, spočívající v Racionalizaci, ale využívající úspory na lidech na to, aby se udělalo i něco navíc proti automatizaci - např. odstranění propadů rychlosti, příprava vybraných úseků na rychlostní profil ap..

Berte to tak, že na nonstop provoz jednoho postu na dráze potřebujete optimálně 5 lidí, kteří se střídají ve směnách. U mnohých z nich je obsahem práce to, že jednou za hodinu hodí výhybku, obslouží přejezd, vypraví vlak. Na každého z nich jsou personální náklady. Výši neznám, počítejme půl milionu na jednoho včetně všech odvodů, sociálních výhod, ošatného, školení, účetnictví, managementu... Stanice s jedním postem vyjde tedy na 2,5 milionu ročně a tyto náklady stále rostou. O postupující nedostupnosti lidí schopných a ochotných to dělat nemluvě. Automatizací mohou celou trať řídit dva posty bez zásadnějších nároků na kvalifikaci. Po tom, co se vložené náklady vrátí (pokud nám je nezaplatí Evropa jako toto), jsou generovány proti původnímu stavu peníze, které je možné použít na udržení/zvelebování údržbou zadlužené sítě, na kterou chce stát dávat bez ohledu na růst cen stále stejně málo. Jsou dvě možnosti. Buď živit lidi a nemít na údržbu, nebo racionalizovat, s tím, že se trať neprožere a vydrží o chvilku dýl.

Přínos staveb nejde měřit jen kritériem jízdní doby. Resp. jde, ale musíte vnímat i prodloužení jízdních dob v případě, že by se zařízení investicí neobnovilo. Tedy prodloužení jízdní doby poruchami přejezdových zařízení, potřebu stavět výhybky ručně, protože na udržení stávajícího zařízení nejsou náhradní díly ani lidi (a související personální náklady), potřebu přestupů, protože některá vozidla nejsou se stávajícím zařízením kompatibilní a nesmějí tam, pomalé jízdy dané špatným stavem trati... Pokud se podaří udržet stávající úroveň na dalších 20 - 30 let a současně cílenými zásahy přizpůsobit trať tak, aby se dal vyjezdit zamýšlený model, buď generující úspory jízdních dob, úspory vozidel nebo alespoň zlepšující stabilitu provozu, bezpečnost a flexibilitu pro řešení zpoždění, je to přeci poměrně dost zásadní přínos pro region. Spolehlivost (a blbovzdornost na přejezdech) je základem, na kterém se dá stavět dál.

Úspora času, tedy provozní intervaly? V Náchodě je zámkové hospodářství a příprava vlakové cesty není otázkou uvolnění úseku, ale minut. V Bohuslavicích, když už není vyhnutí a je potřeba výhybku hodit, se tuším jezdí na kole. Automatizací je co šetřit. Pro velmi hrubý přehled o možnostech dálkového řízení v rovině protažení zpožděného nebo ad.hoc vlaku si zasimulujte Multikon.

Samozřejmostí realizovaných staveb je, že by měly být userfrendly vůči osobám se sníženou pohyblivostí. Další věc, kterou stávající stav neřeší jak u hůře pohyblivých, tělesně postižených, zrakově postižených. A spousta dalších detailů...

Dostane-li se k Vám strohá informace o obsahu projektu, nebudete z toho moudrý, protože velmi pravděpodobně nepochopíte záměry proč se dělají konkrétní věci. Mimochodem, pokud požádáte strýčka Gůgla slovy "revitalizace trati týniště - broumov", myslím, že toho najdete poměrně dost. Ač není nejčerstvější, můžete pro základní přehled použít dokumenty odkazované na http://portal.cenia.cz/eiasea/detail/EIA_HKK746 . Pro jednoduchou dostupnost informací Vám deklarovaný pouhý zájem o informace co je obsahem stavby jednoduše nevěřím.

Zájem co je obsahem modelu zvažovaného krajem chápu, ale nevidím důvod proč by měl kraj zveřejňovat vize, které zatím nelze naplnit, a které mohou být dalšími volbami zcela jinak. Až přijde čas, model vstoupí do realizace a bude představen. Stejně jako to, jak to bude vypadat po revitalizaci. Do té doby není co řešit.
Úterý, 31. ledna 2017 - 20:52:59  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 11414
Registrován: 8-2004
videovlak mezi:
"Domnívám se, že když se investuje do veřejné věci, tak, že je věc i jasně předem veřejně projednána."
V rámci územního řízení obvykle bývá veřejné projednání.
A jsou samozřejmě i další možnosti, jak o věci něco zjistit, pokud má člověk zájem.[wink]
Vhd_sl:
"od Hronova nahoru by se to s výjimkou turistických vlaků do regionu zvládlo efektivněji autobusy - ve smyslu nabídky lepšího intervalu i dostupnosti"
V zásadě souhlas.[sad]
Vhd_sl:
"Pokud by se podařilo nasadit efektivní IDS, věřil bych, že se v úseku HK - Police dráha výrazně zvedne. Za politicky průchodné to nepovažuju a bohužel se domnívám, že snahy rozhýbat dráhu bez funkčního IDS jsou o tom, že pokud se podaří něco navíc, bude se vozit vzduch."
Vida! Pár let stačilo a kde je dávání OREDa za příklad vynikajícího IDS ... [sad][crazy]
"... a protože dobrých zpráv je čím dál tím míň, je třeba špatným zprávám dávat úsměvná hesla." (S tebou mě baví svět)
"Proti hlouposti se bojovat musí, ale vyhrát se nedá." (Jan Werich)
Úterý, 31. ledna 2017 - 21:02:21  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 11415
Registrován: 8-2004
Vhd_sl:
"Zájem co je obsahem modelu zvažovaného krajem chápu, ale nevidím důvod proč by měl kraj zveřejňovat vize, které zatím nelze naplnit, a které mohou být dalšími volbami zcela jinak. Až přijde čas, model vstoupí do realizace a bude představen. Stejně jako to, jak to bude vypadat po revitalizaci. Do té doby není co řešit."
Každý kraj má ze zákona (194/2010 Sb.) povinnost vypracovávat plán dopravní obslužnosti, kde lze ty záměry zjistit. Kvalita dílek je samozřejmě kraj od kraje různá.
"... a protože dobrých zpráv je čím dál tím míň, je třeba špatným zprávám dávat úsměvná hesla." (S tebou mě baví svět)
"Proti hlouposti se bojovat musí, ale vyhrát se nedá." (Jan Werich)
Castelo
Úterý, 31. ledna 2017 - 22:47:19  
Neregistrovaný host
37.188.181.0
Videovlak:Stát vám podle mě nic nedluží,spíš naopak-jste výběžek s naprosto luxusní veřejnou dopravou,ať vlak,či bus...vse jezdí co hodinu,někdy i častěji.Kdyz vidím,jak jsou na tom jinde v pohraničí,tak tady za ten koncept bych byl rád.Spis by mi vadilo,že jak busy,tak vlaky staví doslova na každé mezi,což dojíždění na delší vzdalenosti zneatraktivnuje.A co se týká ty CHKO,tak díky ní není zatim v plánu dalkovina od Hronova výše(zachování práci.mist),takže to má i pozitiva.Nevim,no-jste zkrátka na konci republiky a s tím je třeba pocitat a smířit se s tím.A za prací se nemusí snad v dnešní době z Broumova až do Hradce,je tu i Trutnov,C.Kostelec,Náchod...A ti lepší,co najdou lukrativní místo v krajském městě,tak pochybuji,že by použili k dopravě VHD.Mám pár úspěšnějších kamarádů a ti všichni berou vlak jako jakesi UFO.Doted ani neví,že se dveře do vlaku otevírají povětšinou tlačítkem...
videovlak mezi
Úterý, 31. ledna 2017 - 23:02:01  
Neregistrovaný host
88.102.10.195
Vhd sl Sobota, 28. ledna 2017 - 21:44:55:
„Chcete-li vidět za danou investiční akcí jen úsporu na mzdách, je problém na Vaší straně.“
Vhd sl Úterý, 31. ledna 2017 - 20:36:43 5. odstavec:
Vypadá to, že jste můj názor podpořil, jak jen to šlo. Bohužel.
„protože na udržení stávajícího zařízení nejsou náhradní díly ani lidi!“
Jasně, proto se mimo akci nechá elektromechanika v Opočně. TESTy na trati jsou zhruba v polovině životnosti a nevykazují žádné problémy, poruchovost celou dobu zhruba stejná, tedy v horizontu roků problémy podle mne nehrozí. Které náhradní díly chybí a jak jste přišel na to, že chybí lidi? Z vlastní zkušenosti vím, že údržba těchto unifikovaných zařízení není nikterak komplikovaná.
S modernizací Náchoda pochopitelně souhlas.
„některá vozidla nejsou se stávajícím zařízením kompatibilní a nesmějí tam,“
Z těch běžných, co znám, tak jde pouze o Stadlera a jeho brzdu a tak bych viděl levnější vybrat cokoli jiného.
Shrnutí. Takže cestující krom toho, že se přetrhne komunikace se zaměstnanci v podstatě nic nepozná, ušetří se několik lidí, zpustnou stanice. Mám neověřenou informaci, že např. ve Francii jsou nádraží obsazena člověkem, který má kvalifikaci pro převzetí místního řízení, který dělá jinak údržbu apod.
K tomu všemu vidím, že nastane problém co s těmi, kteří přijdou o práci, protože jde o lidi, kteří se často vzhledem k věku a k stávající profesi se budou obzvlášť v regionu jen těžko uplatňovat.
Nechci tady brojit proti technice, vím, že konkurenceschopnost železnice je taky o penězích, jen vidím vaši obhajobu silně jednostrannou.
„Pro jednoduchou dostupnost informací Vám deklarovaný pouhý zájem o informace co je obsahem stavby jednoduše nevěřím.“
Máte pravdu, informace je dostupná. Příště budu pozornější, protože jsem přehlédl, že cílem záměru je převádět náklad ze silnice na železnici. Tak si podle Vašeho doporučení počkám, mám ale šest křížků, tak hlavně aby to dopadlo.
„ od Hronova nahoru by se to s výjimkou turistických vlaků do regionu zvládlo efektivněji autobusy - ve smyslu nabídky lepšího intervalu i dostupnosti“
Protože až na kratičký čas používám celý život pouze veřejnou dopravu, troufnu si napsat, že bus a vlak mají společné pouze to, že jde o hromadný prostředek se sedačkami. Pak už jsou jen rozdíly. Ocenění výhod jednoho a druhého pochopitelně nechám na každém. A hlavně bych to nechal na místních. Díky.

Castelo: za tím, co jsem napsal stojím a to hlavně v souvislosti s vysokovským napřímením. Jen dodám k:
„co se týká ty CHKO,tak díky ní není zatim v plánu dalkovina od Hronova výše(zachování práci.mist).“
Tak to je nesmysl. Pokud vím, na dálkovinu jsou nějaké peníze a za ty se dá udělat nějaký úsek. Takže by třeba přišli o práci lidi v Polici a ne v Nováči.
Středa, 01. února 2017 - 07:08:22  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 929
Registrován: 1-2006
videovlak mezi:

Milej zlatej, s výjimkou zmínky o klíčovém hospodářství v Náchodě jsem psal obecně co se v rámci takových staveb dělává a odkázal jsem Vás na vyhledavač. Reakce? Už zase hodnotíte a shrnujete, i když evidentně nechápete obsah stavby a důvody pro jednotlivá řešení. Místo pochopení jednotlivých přínosů pro dráhu i region banalizujete (včetně Stadlerů a případných dalších nových vozidel se stejným problémem) a z dráhy vytváříte prostor, který má namísto udržitelnosti trati preferovat udržitelnost pracovních míst. Co na to říci? A ihned chcete obsah stavby změnit, protože máte pocit, že Vám nevyhovuje... [sad]

Pokud se podíváte do odkazovaného hodnocení EIA, najdete tam číslo 33,7 úspořených lidí. Nevím nakolik je aktuální - přecijen je to oznámení z roku 2014 a od té doby se dost věcí mohlo změnit, ale použijme jej pro dosazení do toho, co jsem psal výše. 33,7 člověka x 0,5 mil. personálních nákladů/rok x 30 let. Nevím jak Vám, ale mně vychází, že pokud personální náklady zůstanou následujících 30 let na stejné výši, bavíme se o cca 17 milionech/rok a o cca půl miliardě za 30 let. Opravdu stojí půl miliardy (reálně bych tipoval při zachování inflace i třičtvrtě miliardy) za to, že dráha bude mít ve stanici v pohotovosti někoho, kdo jednou za hodinu hodí výhybku? A za to, že tyhle peníze nepůjdou na údržbu sítě tak, aby mohl být zachován provoz co nejdéle? Chápu, Vám je to, co bude za 30 let jedno...

Má-li kraj problém s nezamestnaností těhle lidí, má možnost dohody s dráhou o pronájmu prostor v budovách a může si tam za ty peníze zřídit informační centra s prodejem jízdních dokladů IDS, s funkcí pošty, úschovny, ... Ale musí to být z prostředků kraje, ne dráhy, aby se tam ta infrastruktura dala udržet z toho, co na její údržbu je dostupné. Nechť si na to dá do kupy dotaci od státu (když mu stát něco dluží) a všechno bude fajn. Je liché chtít, aby region dotovala dráha, protože stát nedá.

Je pěkné mluvit o tom, že konkrétní TESTy jsou ok. Bohužel nevnímáte, že uvnitř zabezpečovacího zařízení je postavena konfigurace dané stanice. Potřebujete-li nějakou změnu, např. kvůli tomu, abyste zpřístupnil vlak hůře pohyblivým hranou 550 nad TK, budete řešit dilema, co obětovat, aby to do konfigurace, kterou zařízení umí, zapadlo. Úpravu těhle zařízení směrem ke změně konfigurace možná dá nyní do kupy pár lidí, kteří je stavěli, a kteří tteď pomalinku směřují k důchodovému věku. Úpravou elektromechanik (mechanických věcí) se co vím zabývá jediný člověk v důchodovém věku. Prostě máme průšvih, protože ti, kteří s tím jsou schopni něco dělat, už tu nejsou, a fabriky, které dělaly náhradní díly, buď zanikly nebo pro malou poptávku tlumí konkrétní výrobu. Čas nezastavíte a postupná obměna zařízení je nezbytně nutná.

Volba konkrétního úseku? Investor měl evidentně potřebu udělat investici, která bude rychle projednatelná a realizovatelná. Pokud se kouknete do oznámení, termín realizace do konce 2015 napovídá, že šlo o politiku s dočerpáním prostředků EU z OPD 1, a že se tak dělo na poslední chvíli. To není stav, kdy by se dalo diskutovat s CHKO a dalšími ochranáři o tom, zda výkop kabelu může nebo nemůže ohrozit reprodukční schopnosti konkrétního broučka nebo ptáčka.

Osobně mi úsek z pohledu rozvoje trati nakonec připadá i jako dobrá volba, protože řeší Náchod, něco udělá v Hronově, kde ještě ta frekvence je, řeší úvrať ve Václavicích a přestupní vazby, a v Opočně ponechává zařízení, které bude muset být brzy nahrazeno, protože červotoč postupuje. Připočtete-li plán udělat zabezpečovací zařízení v Týništi, je poměrně dost pravděpodobné, že se do nějakých deseti let na spodek dostane. Současně nechává obsazenou Polici se zařízením, které pod dálkovinu formálně nejde a vše na sever, s tím, že tam se ti lidé ještě pár let udrží, čímž to má i sociální rozměr, o kterém mluvíte. Na první pohled to tak nevypadá, ale ta volba není špatná.
Radekedar
Středa, 01. února 2017 - 10:34:22  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2261
Registrován: 6-2008
Vhd_sl:
"Ano, směrově ta trať má určitý potenciál, ale troufnu si tvrdit, že od Hronova nahoru by se to s výjimkou turistických vlaků do regionu zvládlo efektivněji autobusy - ve smyslu nabídky lepšího intervalu i dostupnosti - a dráha tu v systému dopravy spíš komplikuje než přináší."
Dovolím si oponovat. Dojížďku Žďáru nad Metují a Teplic nad Metují do Náchoda byste nechal autobusům? Například práve ze Žďáru je vlak časově konkurenceschopný IAD. Teplice sice nemají nádraží v ideální poloze, ale případný přímý vlak z Teplic města opět vyhraje souboj s IAD. Tedy co se týče cestovní doby; nedílnou součástí nabídky musí být i atraktivní interval.
www.atlasvozu.cz
Středa, 01. února 2017 - 13:12:47  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3008
Registrován: 5-2004
Vizte také http://www.openrailwaymap.org/?lang=&lat=50.50043481571238&lon=16 .20157241821289&zoom=12&style=maxspeed , ta trať na tom rychlostně není vůbec špatně...
Středa, 01. února 2017 - 17:44:45  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 930
Registrován: 1-2006
Radekedar:

Nemám důvod, podklady, čas ani ambici tvořit tomuto regionu model dopravní obslužnosti nebo navrhovat vhodný IDS. U toho trošku souhlasím s tím, že by si to měli dát do kupy místní - i když já místními myslím komunikaci samosprávy s organizátorem IDS.

Má poznámka byla pouze vyslovením pocitu z několika cest tím směrem, že za Hronovem plní vlak funkci autobusu až minibusu s velmi vysokými náklady na provoz. Vnímám tam (vlastně už od HK) dvě páteře, u kterých je požadavek na atraktivní interval, ale zároveň žádnou z nich nelze omezit kvůli Polici a Broumovu. Přitom ani jedna nemá od Hronova (Náchoda?) vejš (snad mimo špiček a turistů cca po tři čtyři měsíce v roce) na to, aby uživila víc jak minibus. Dráhu by možná Meziměstí rády sebraly Teplice (viz to, co uvádíte), současně je jasné, že omezení osobky mezi Meziměstím a Broumovem by tuto část trati zabilo.

Zajímavým by mi tam možná přišel systém minibusů navážejících k páteři. S garantovanou návazností. Ve špičkách všedních a turistických dní svážení do Meziměstí/Teplic a Hronova + mezi uzly, kde je poptávka slabší, aby se dalo zrychlit vlak projížděním. Mimo špičky jen do Hronova jako nejbližšího těžiště, odkud se to rozbíhá všemi směry, s vyšší kapacitou souběhem mezi Hronovem a Policí. Ale nerozumím tomu. ;-)
Středa, 01. února 2017 - 20:31:06  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 645
Registrován: 3-2009
Vhd_sl: Souhlas s Radekedarem - v regionech se najde relativně málo takových relací, kde je vlak skutečně rychlejší než auto, nicméně třeba právě ta relace Náchod - Teplice, ale i Náchod-Meziměstí mezi ně skutečně patří. Takhle atraktivní je vlak málokde v republice (myšleno v regionech, aglomerace jsou něco jiného)... dojet do Broumova je už pak celkem logický konec...
Rozhodně nepatřím mezi nějaké nekritické zastánce každého metru kolejí či provozu na nich, ale návrh na ukončení provozu v Hronově, to je teda opravdu silné kafe.

Autobusové spoje Broumov - Praha postupně upadají (tedy upadá jejich ježdění do Prahy, úsek Broumov - HK se drží). Dá se čekat jejich další úpadek (co se týče ježdění do Prahy). Navíc autobus nemá potenciál zrychlení, vlak ano (zejména tedy do HK či dále na Prahu).

Že jezdí z Náchoda do Broumova autobus i vlak? Jezdí. To, že mají stejnou cílovou a výchozí stanici ale neznamená, že je to nějaký souběh v pravém slova smyslu. Takový souběh hledejte třeba ze Vsetína do Velkých Karlovic. V úseku Náchod - Hronov, kde jedou společně, má každý druh dopravy jinou funkci (vlak jede rychle, autobus vše obsluhuje) a pak jedou každý jinudy (autobus přes Polici, vlak přes Teplice a Meziměstí). Osobně do budoucna očekávám omezení autobusů v úseku Police - Broumov na interval 30 minut ve špičce (místo současných 15 minut).

Pokud uvážím základní hodinový interval, tak ukončením dopravy v Hronově byste ušetřil celou jednu soupravu. Potřeboval byste ale hodně autobusů a ztratil část cestujících (tržeb).
Současný provoz na trati je poměrně dost efektivní (soupravy skoro pořád jezdí).
Domnívám se, že tohle je zrovna případ, kdy zajištění dopravy vlakem je srovnatelně drahé jako zajištění autobusem... /pro zjednodušení beru tedy náklady na provoz/
Středa, 01. února 2017 - 21:33:30  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 931
Registrován: 1-2006
Rosťav:

Atraktivnost infrastruktury nepopírám, pouze uvádím, že z několika návštěv toho regionu mám pocit, že od Hronova nahoru mimo špičky a sezonu (a bohužel ani v nich) nějaká zásadní frekvence přes všechna pozitiva a skvělé vyhlídky nejezdí a příčina může být ve dvou páteřích (souběh jste si mylně domyslel), které jsou bez dalšího přesunu do aut a odlivu lidí z regionu netlumitelné. Nic víc.

Pokud píšu, že by mi něco přišlo možná zajímavým pro posílení frekvence na dráze a posílení dopravní obslužnosti regionu (minibusem se lépe realizuje dostupnost VHD), není to o tom, že bych se za to chtěl prát nebo to dále rozmazávat diskuzí o tom, zda to je nebo není hloupost. Nemám potřebu to dál rozmazávat. Jak jsem psal, nerozumím tomu a nemám ambice vymýšlet modely pro tenhle region/kraj - nebaví mě to.
videovlak mezi
Středa, 01. února 2017 - 22:10:55  
Neregistrovaný host
88.102.10.195
Železnice v našem regionu jde do útlumu a nenamlouvejme si, že by dálkovina mohla cokoli změnit. Ta cestujícího nepřitáhne, protože nenabídne proti silnici žádné podstatné zlepšení. Konkurenceschopnost je v rychlosti, ta rozhoduje. Pro nás je prakticky k ničemu revitalizovat směr k Týništi, potřebujeme trať napřímit k Hradci. Dojíždění je bohužel dnes běžná záležitost i pro Prahu, hodina není výjimkou. Jestli věřím v nárůst počtu cestujících? Ano, věřím, ale za předpokladu výrazné výhody. Rychlost, pohodlí, bezpečnost….
Pro zvýšení efektivity trati máme dvě páky. Úspory nebo natažení lidí do vlaku. Úspory dříve nebo později dráhu zaříznou, protože silnice bude více a více rychlejší, smysluplná investice naopak dá šanci. To je alespoň můj pohled.
Rosťav:
„návrh na ukončení provozu v Hronově, to je teda opravdu silné kafe.“
Návrh na náhradu vlaku busem v regionu může dát pouze ten, kdo nechápe rozdíl mezi těmito prostředky, jinak si to neumím vysvětlit. Protože prakticky šedesát let používám veřejnou dopravu, tak ty rozdíly už možná vnímám.
Vhd sl:
„za Hronovem plní vlak funkci autobusu až minibusu s velmi vysokými náklady na provoz“
Vy umíte rozklíčovat nálady vlak vs bus? Často jsem četl, o co je bus levnější, postupně jsem tomu i věřil. Až do doby, kdy jsem zjistil, kolik například bere řidič a jaké má zázemí. Dnes tento problém řeší kraje i stát.
Čtvrtek, 02. února 2017 - 06:34:43  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 932
Registrován: 1-2006
videovlak mezi:

Splétáte dohromady spousty věcí a od stavby na infrastruktuře, jejímž cílem je primárně prodloužení životnosti a udržitelnosti dané dráhy + nějaké lehké oprášení směřující ke stabilitě provozu a dosažení podmínek pro nějaký model, chcete zázraky. Drobné věci, ze kterých se skládá bezpečnost - např. minimalizace vlivu lidského faktoru při řízení dopravy na dráze a upgrade přejezdů, kompatibilita dráhy a vozidel - ignorujete, banalizujete, považujete za zbytečné.

Současně preferujete jediný směr, přesto, že to tak naprosto jednoznačné není. Osobáky na dolní 026 sice jsou víceméně prázdné, ale u spěšňáků to tak jednoznačné není. Potřeby lidí z regionu nelícují pouze s Vaší představou/potřebou a HK/Praha není jediným směrem zájmů.

To, o co stojíte, je spíše na straně objednatele dopravy. Zajistit u dopravce nová vozidla, která budou živější, pohodlnější, bezpečnější. Protože objednatel dopravy nečiní, chcete místo vzduchovky kanón v podobě megastavby, která není příliš reálná prostorově ani ekonomikou. Stejný přístup jako u té zaměstnanosti - kraj nečiní, chcete to po státu přes organizaci, která s tím problémem, který řešíte, nemá víceméně nic společného. Popíráte mezikroky k zefektivnění a vyššímu využití dráhy, chcete konkrétní řešení a argumentujete je pomyslným dluhem státu. Jenže tudy cesta k vyššímu využití dráhy nevede. Je to o smutnění, že kdybychom měli koridor, vypadalo by to jinak. Nemáte, je potřeba vymýšlet jinýmm směrem a malými krůčky.

Jsou rozdíly technické a rozdíly psychologické. Rozumím náhledu, že dráha, jako kapacitní systém, je vnímána na úrovni metra v Praze. Nemáte-li dráhu, jdou dolů ceny nemovitostí, protože u autobusů nikdy nevíte jak dopadne v dalším období objednávka ze strany kraje. Zatímco stát, který vlastní drážní infrastrukturu, se musí snažit, aby byla nějak využita, což znamená tlak na kraj, aby to využíval. Rozumím také rozdílu z pohledu režisty. [happy]

Zbytek je o technických věcech, kdy je dráha systémem pro přepravu většího množství lidí na delší vzdálenosti (řeka), zatímco autobus napaječem (potůček), který je v systému používán pro dálkovou přepravu v případech, kdy řeší rychlost nebo kdy je minimální poptávka. Bohužel, politické věci a úspory z dráhu tam, kde má šanci být konkurenceschopná, deformují. Zastavovat se musí na kdejaké mezi, protože pro vesnici je to o bezpřestupovém spojení, a dráha degraduje. Technicky se domnívám, že osobní přeprava po dráze, tam, kde je konkurenceschopná, by měla být páteří, která bude napájena po silnici (ať už autobusy nebo P+R). To, co dráhu zabíjí, je to, že se v rámci politiky snažíme vyhovět všem a dráhou pokrýt to, na co není kapacitně určena.

Jaké náklady máte na mysli? Náklady dopravce? Nebo úhradu kraje dopravci na základě smlouvy vycházející klíčováním nákladů ze zákona a výší z výběrového řízení + z toho, co se dopravci na lince podaří vybrat? To, co byste měl řešit, jsou náklady kraje na zajištění obsluhy území, což znamená zabývat se tím, jestli je rozumné držet dvě páteře namísto jedné, ke které svážím vhodným subsystémem dopravy, který maximalizuje spolehlivou dostupnost území. Mít obsluhu území založenou na páteři tvořené dopravními prostředky, které mohou mezi Prahou a regionem kdekoliv uvíznout, mi z pohledu regionálního cestujícího moc bezpečným a komfortním nepřijde.

Obecně. Zájem o dráhu v kraji klesá. Čím to je? Tím, že lidé z kraje odcházejí? Tím, že využívají autobusy? Tím, že mají práci v regionu a cestovat nepotřebují? Tím, že nemají práci (nezaměstnanost tam je pod 10 procenty a výrazně nestoupá, takže asi ne)? Tím, že přešli do aut?

Průšvih je, že jste se soustředil na jedinou stavbu a neřešíte podhoubí stavu v regionu a jeho vliv na využitelnost dráhy. Koho vlastně chcete přetahovat na vlak? Z aut? Víte kolik jich jezdí? Podle CSD 2010 na Broumov cca 2 tisíce/den v obou směrech. Nic moc na přetažení, když to asi nebude všechno jen dojíždění do zaměstnání. Z autobusu? Je možné tu páteř omezit? ...
Čtvrtek, 02. února 2017 - 11:17:50  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 646
Registrován: 3-2009
minibusem se lépe realizuje dostupnost VHD
zrovna v okolí Teplic a Meziměstí je taková ta „místní dostupnost do spádového městečka" zajištěna stávajícími autobusovými /často i minibusovými/ linkami celkem dobře /tj. nikdo si tady nehraje na to, že by se relace jako třeba Česká Metuje - Police nebo Česká Metuje - Teplice měla řešit vlakem/, a vlak zde plní funkci páteře... tj. rychlé dopravy do okresního města s přípojem do krajského města.
Pokud jedu někam dál, tak se určitá docházková vzdálenost vnímá méně citlivě, pokud je mi pak nabídnuto rychlé a přímé spojení.

Myslím, že ve většině KHK je dopravní obslužnost řešena hůře, než v oblasti severně od Hronova (netřeba chodit daleko - stačí se podívat na jižní část 026, kde se preferují Os vlaky, přestože pro většinu obcí nejedou ve směru primární dojížďky, zato Sp vlaků s důstojným napojením na koridor je jako šafránu). Na stávající infrastruktuře severní 026 je stávající JŘ de facto maximem možného. A jak jsem psal, případná náhrada by nemohla proběhnout stylem 1 vlak:1 bus, ale autobusů byste musel mít výrazně více, protože by
a) měly výrazně delší jízdní dobu, tj. na daný interval by jich bylo potřeba více
b) ne vždy by kapacitně postačoval 1 standardní autobus (o minibusech vůbec nemluvě).
A pak byste se opravdu možná dostal na stejné, ne-li větší prachy, přičemž služby by byla horší.

Ohledně možného omezení busů jsem se vyjadřoval už minule, v případě převedení cestujících na vlak by asi bylo možné busy ve špičce mírně omezit, zejména v úseku Police - Broumov.
Čtvrtek, 02. února 2017 - 15:11:09  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4839
Registrován: 11-2007
Rostav: "v případě převedení cestujících na vlak by asi bylo možné busy ve špičce mírně omezit"

No to by mně zajímalo, jak chcete "převádět" cestující z autobusu na vlak, když z Police do Broumova je to busem 15 km, zatímco vlakem 28 km + dalších 5 km z města na nádraží, a to ještě opačným směrem.
Radekedar
Čtvrtek, 02. února 2017 - 15:22:05  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2262
Registrován: 6-2008
Rudolf_33:
"No to by mně zajímalo, jak chcete "převádět" cestující z autobusu na vlak, když z Police do Broumova je to busem 15 km, zatímco vlakem 28 km + dalších 5 km z města na nádraží, a to ještě opačným směrem."
Ti cestující se ale nemají převést z busu do vlaku. Jen se jim má místo 15minutového intervalu nabídnout 30minutový, který je za daných podmínek řekněme postačující.
www.atlasvozu.cz