Diskuse K-report » Archiv 2016 » Železnice » Železnice bývalého SSSR » Archiv diskuse Železnice bývalého SSSR do 15. 08. 2016 předcházející | další

Archiv diskuse Železnice bývalého SSSR do 15. 08. 2016

dolů
   autor příspěvek
dzamel
Sobota, 16. července 2016 - 15:12:15  
Neregistrovaný host
85.70.248.234
Nesni: Vyprava 3 osoby, spal jsem první noc v hotelu Intourist Zakarpatya v Užhorodu, to jsem měl zarezervovane , protože jsem tam byl týden předem na dvě noci, ale nebylo by třeba, třílůžko, pokoj business , snídaně v ceně , 700 hřiven za pokoj , další noc Vinogradovo, hotel na náměstí,jedna noc pro tři 600 hřiven včetně snídaně, přišel jsem 19:30 na recepci a zeptal se, bylo volno , další dvě noci, Solotvyno , příjezd asi 16:00 , na jednom z domku, který se mi líbil a byla na něm cedulka komnaty jsem se zeptal , 200 hřiven za 3 osoby na noc, suché WC, sprcha stylu černý sud na zahradě, TV, lednička , konvice , vařič a naposled jsem spal zase v Zakarpatyy v Užhorodu a zase bez rezervace, příchod na recepci kolem půlnoci, po příjezdu rychlíku Sol-Lviv... Takže defakto krom první noci vše na blind a není to žádný problém , ubytovací kapacity je mnohem více jak zájemců o nocleh...
Bobo
Sobota, 16. července 2016 - 18:06:29  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 13121
Registrován: 5-2002
za kolik vychází hřivna? napsled sem slyšel že 1UAH=1Kč
kolisti = piráti chodníků
neosvětlený cyklista = žádný cyklista
jsem nucen používat automobil. na chodníku díky kolistům není bezpečno
http://www.stopkoureni.cz/
dzamel
Sobota, 16. července 2016 - 18:30:42  
Neregistrovaný host
85.70.248.234
Bobo: oficiální je 1:1 , ale reálný je takový, že koupím za 27-27,60 euro a za euro dostanu 26-27 hřiven nebo vyberu z bankomatu mám to 1:1, ale poplatek minimálně stovka, dle banky, ale počítal jsem 1:1 na cestě...
Bobo
Sobota, 16. července 2016 - 20:06:25  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 13123
Registrován: 5-2002
díky. pro hrubý odhad 1:1 stačí
kolisti = piráti chodníků
neosvětlený cyklista = žádný cyklista
jsem nucen používat automobil. na chodníku díky kolistům není bezpečno
http://www.stopkoureni.cz/
J.Marek
Čtvrtek, 21. července 2016 - 19:13:54  
Neregistrovaný host
109.80.46.192
Dobrý večer.Chystáme se v září na Podkarpatskou Rus.Mohu poprosit o aktuální info z úzké ve Vinohradovu?Někdo tady psal,že se jezdí jen 1,4,7.Mohu poprosit o jízdní řády,alespoň orientační-na netu to nemohu nikde najít.Předem díky.
Čtvrtek, 21. července 2016 - 23:04:37  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1046
Registrován: 11-2005
Jízdní řády všech "příměstských" vlaků Lvovské železnice (což zahrnuje i Zakarpatí) najdeš tu:
http://railway.lviv.ua/schedule/suburban/
Jsou tam drobné odchylky, ale většinou to sedí.

Časové polohy podle mého pozorování odpovídají i na té úzké, tedy odjíždí v pondělí, čtvrtek a neděli z Vinohradiva v 8:20, 13:05, 16:20 a 20:15. Do Iršavy se nejezdí (což jme se ovšem my dozvěděli asi 2km před Chmilnikem, přestože nám předtím vydali a několikrát kontrolovali jízdenku až do Iršavy) už alespoň několik měsíců podle stavu kolejí - proto doporučuju buď jet hned zpátky, a nebo dojít zhruba takovouto trasou do Kamjanského na často jezdící maršrutku Iršava - Mukačevo.

Kdybys potřeboval nějaké další konkrétní informace, ptej se, nedávno jsem se odtud vrátil

Mimochodem pro Ukrajinu obecně platí, že je důležité na případné dálkové relace koupit si jízdenky předem - není tam sice žádný sporotiket, ale dva dny předem bývají dálkové vlaky běžně vyprodány, nebo třeba zbývá jen pár volných míst v příliš luxusních kategoriích vozů apod. Dvojnásob to platí pro větší skupiny. Naštěstí na to je e-shop. Z osobní zkušenosti doporučuju si na tablet doinstalovat ukrajinskou klávesnici a používat ho tak. Nutno si lístky ale vytisknout!

Poslední nepožadovaný postřeh: ve Lvově je naprosto úžasné infocentrum. Normální turistické íčko přímo na hlavním náměstí, mluvěj tam anglicky a jsou ochotní a snaží se ze všech sil vyřešit všechny problémy [happy]
dzamel
Pátek, 22. července 2016 - 10:05:09  
Neregistrovaný host
85.70.248.234
Libcha: Také jízdenka do Iršavy? Dopadl jsem stejně, protože ten v 8 má psáno na lvivrailway Iršavu... Jinak přijde mi, že přesnější Jř má railway.info , ale stejně je to guláš, například Ganz v 12:24 má všude psané Solotvyno, bum , Zajdu ve Vinogradovu ke kase a ono Tjačevo , má třeba psáno 10 minut v Korojlevu a dle staničních vývěsek to je 30 , takže jízdní řád regionální lze brát hodně na hrubo, když se rozbije Ganz, tahá ho čmelák , ale když přijdou náhradní díly, odřeknou se spoje a Ganz jde do Koroljeva na dílnu, náhradní není, většina jich už funguje jen na jeden motor a to ještě musí pomocník za jízdy litat, pokud je funkční motor vzadu, je pomocník vzadu preventivně pořád, dále málokterý vzhledem ke stavu převodovek zvládne víc jak 45 km/h, tudíž i na pátečním/nedelnim výletu do Užhorodu potřebuje minimálně 35 minut na úsek Čop - Užhorod... Vypadá to holt bídně...
Jinak k dálkovým a vyšší třídě, ta je před odjezdem skoro vždy a cenově je 3-4x dražší jak plackart, ale řešit jestli dám do Kyjeva 150 nebo 500 je asi to poslední, co by mě napadlo, přirovnání ke Kofole, na Kofolu mám chuť teď tak ji koupím za 30 a nebudu týden čekat až ji někdo nabídne za 12,90... Jet chci také teď a ne až za týden...
Pátek, 22. července 2016 - 12:57:47  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3112
Registrován: 3-2006
To je asi nějakej místní sport. My taky koupili jízdenku do Iršavy přímo ve vlaku. A pak se všichni divili ("kdo vám jí prodal?"), když to přece každej ví, že v sobotu to tam nejezdí. Tak nás aspoň svezli do Berehova do depa.



Upozornění: Příspěvek může obsahovat stopy ironie, cynismu a černého humoru.
Vyrobeno v závodě, který zpracovává vzdálené vize, bláznivé sny a šílené nápady.
J.Marek
Neděle, 24. července 2016 - 07:42:25  
Neregistrovaný host
109.80.46.192
Díky všem za info.Mě ani tak nejde o to trať projet(projeto několikrát),ale spíš projít a nafotit něco na trati,než se to definitivně zruší.
Jenki
Pondělí, 25. července 2016 - 11:01:21  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4890
Registrován: 5-2002
Pár zajímavostí z posledního výletu na UA (MHD zhodnotím v příslušné sekci až bude trošku čas) :

Katowice - Kyjev Žuljany, WIZZ AIR - klasika low cost, ale co chcete za ty prachy [happy] Příletové formality úplně bez problému, před letištěm taxi naháněči nabízeli odvoz do centra za 200, ale trolejbus za 3 nám přišel výhodnější (pravda musí se na něj jít tak 300m pěšky).

Kyjev - Žitomir z maršrutka z avtovakzalu před vlakáčem za 80. Odjezdy tomu co je na bus.com.ua moc neodpovídají ale vzhledem k intervalu je to jedno.

Žitomir - Hotel Reikartz - vřele doporučuji, u nás by to stálo tak 2500, tam za 500.

Žitomir - Kyjev opět maršrutkou.

Kyjev - Nikolajev (nebo Mykolajiv nebo jak se to správně píše) lůžko, staré kraxny, než se rozjel vlak a tím i kodidcioněr tak ve voze tak 50°C protože neotvírací okna, vaření ve vlastní šťávě. Ráno nás do Nikolajeva přivezla 2xTE10 a vzhledem k tomu že tam v depu nic jiného nebylo tak je to tam asi normál (někdo tady dřív psal že už TE10 v osobní vozbě jedí jen Oděsa - Izmir takže evidentně jezdí i v Nikolajevu a okolí). Jinak Nikolajiv asi nejpříšernější město co jsme viděli (chudoba, bordel, svrab, vozidla na ulicích atd.)

Nikolajiv - Vozněsensk maršrutka, údaje z bus.com.ua seděly.

Vozněsensk - Charkov kupějnyj z Oděsy, už byl vychlazený, opět staré kraxny.

Charkov penzion "mini hotel Ryleev" kousek od vakzalu, super.

Charkov - Zdolbuniv kupějnyj po GO, dokonce vakuové WC, opět vlastní šťáva než se vlak rozjel pak super.

Zdolbuniv - Rivne prigorodnyj GANZ, chudák držel pohromadě jen silou vůle a plazil se tak 40. Modernizace dosazením plastových neotvíratelných oken je na rozbití držky zadavateli.

Rivne - hotel Mir 1km od nádraží - super přístup, došli jsme v 7 ráno jestli si tam můžeme nechat bágly do odpoledne, dostali jsme rovnou kómnatu ať se zkulturníme a pak i snídani (když jsme řekli že zítra mizíme už v 6 ráno a tudíž snídani nestihneme).

Rivne - Luck ráno nějakým plackartem co zrovna jel, starý vrak, prostě placka jak má být.

Luck - Černovcy kupějnyj, starý ale pěkně vyleštěný, na místní poměry minivláček, 7 vozů (z toho jen 1 kupě zbytek placky a obščaky) a v čele sólo (!) Sergej v červeném (!!) nátěru. Jediný vlak na který nám eshop nedal biljet ale jen blanket zamovlenija, vyměněno v Lucku na nádraží za bilety zcela bez problémů.

Černovcy - Ternopol maršrutkou, údaje z bus.com.ua seděly. Prakticky celou dobu se jede kolem trati s jasnými R-U stavebními prvky (budovy, mosty). Bohužel tam dle JŘ jezdí náhodně nějaký GANZ v úplně debilní časy a s neskutečnou jízdní dobou.

Ternopol - hotel Avalon kousek od nádraží - luxus za srandovní ceny.

Ternopol - Lvov ráno nějakou plackou co zrovna jela, taková normální placka. Jinak Lvov bomba, proti stavu před 10 lety kdy jsem tam byl naposledy jsem čuměl jak je to město pospravované. Oběd (polévka, hlavní jídlo, dezert, točené pivo) na pěší zóně u opery za 100.

Lvov - Dubno dálkovým do Charkova vozem na sezení kombinovaným s restaurákem, celkem fajn svezení. V Dubně před nádražím hospoda a hotýlek se žrádlem, vyhodnocení akce.

Dubno - Užgorod kupějnyj z Kyjeva, UZ klasika.

Největší stres celé akce - příjezd do Užgorodu 8:12, bus do Košic odjezd 8:20 (dle bus.com.ua, idos tento spoj vůbec nezná - jezdí jej UA dopravce). Ihned po zastavení vlaku sprint přes cestu na avtovakzal k busu. Tam nás poslali do meždunarodne kasy kde fronta a chaos, ale jak nám řekla osádka busu není důvod k panice, oni vždy počkají až se všichni lidi z vlaku odbaví a jede se až potom (takže v reálu 8:40). Na hranicích na UA straně jen razítka a nezájem, na SK straně komplet filcunk zavazadel. Příjezd do Košic v 11:00.

Pár obecných poznatků :
- jízdenky z eshopu jsou těžce v převaze nad klasickými z kas
- hotelové rezervace přes booking.com fungují bez potíží
- kurz Kč-UAH je v podstatě 1:1, akorát že člověk něco málo ztratí konverzí a / nebo výběrem z ATM, ale chuj s tym
- placení kartou funguje i v docela nečekaných vesnicích, na tržnicích v boudách z vlnitého plechu atd., většinou ale ne bezkontakně
- naprosto žádné problémy s milicjou
- samozřejmě je třeba znát bukvy a umět se pohybovat v ost-prostředí.
Bobo
Pondělí, 25. července 2016 - 16:24:16  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 13127
Registrován: 5-2002
píšeš, že po rozjezdu se klasa začala chladit. to jde klima z dynama?
kolisti = piráti chodníků
neosvětlený cyklista = žádný cyklista
jsem nucen používat automobil. na chodníku díky kolistům není bezpečno
http://www.stopkoureni.cz/
Pružinskij
Pondělí, 25. července 2016 - 16:34:56  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 918
Registrován: 4-2015
Díky za výborné informace (myslím, že mám rozhodnuto, kam v září na výlet... :-) ).
Waarschijnlijke Afstanden.
Pondělí, 25. července 2016 - 17:08:50  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3113
Registrován: 3-2006
Bobo: Klima má vlastní řemen z podvozku. Funguje od rychlosti 30-40 km/h.

2TE10 v osobce je v Nikolajevě (píše se to ukrajinsky Mikolajiv, ale čte se to rusky Nikolajev) pravidlo.

Upozornění: Příspěvek může obsahovat stopy ironie, cynismu a černého humoru.
Vyrobeno v závodě, který zpracovává vzdálené vize, bláznivé sny a šílené nápady.
Bobo
Úterý, 26. července 2016 - 16:21:27  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 13128
Registrován: 5-2002
škoda, že mi letos nevyjde dovolená.
jel bych taky
kolisti = piráti chodníků
neosvětlený cyklista = žádný cyklista
jsem nucen používat automobil. na chodníku díky kolistům není bezpečno
http://www.stopkoureni.cz/
Pružinskij
Úterý, 26. července 2016 - 16:51:12  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 923
Registrován: 4-2015
Jak to děláš, já jsem furt někde a ještě mám 14 dní... Vidím to na ČSA z PRG do Oděsy, pokud to tedy nezruší, a pak nasadit na Mikolajiv a dál.
Waarschijnlijke Afstanden.
Úterý, 26. července 2016 - 20:01:49  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4266
Registrován: 4-2003
ad Ukrajina: Z květnové cesty po UA můžu potvrdit, že milice už nezlobí a že všechno je tam pro nás úžasně levné, takže i průměrný Čech si může dovolit spát v luxusních hotelech a jíst v nóbl restauracích.

Co se týče klimatu ve vozech, tak zmiňovaná modernizace dosazením neotvíratelných oken plně odpovídá místní mentalitě - správný Ukrajinec totiž nedovolí, aby okno ve vagóně bylo za jízdy otevřené, aby ho náhodou neofouklo - a to přestože v tom vagóně je třeba 40°C... V kontextu s tím jsem se setkal i se záměrným vypínáním klimy v dálkových vlacích - prostě když je smrádek a teplíčko, je to z ukrajinského pohledu správně. Ale na druhou stranu tohle smýšlení je typické hlavně pro venkovany. Ve městech už jsou i pokrokoví lidé, kteří otevřené okno strpí [happy]
Úterý, 26. července 2016 - 20:41:52  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1506
Registrován: 12-2006
To je fakt, někteří tam v tesilkách, košili a bundě krásně snáší vedro ve chvíli, kdy má člověk na sobě kraťasy a tričko. Hlavně, že není proťah.[happy]

bylo: Trabant sedí na silnici výborně a jeho akcelerace je bezvadná. To však nesmí svádět k lehkomyslnosti. (návod - Trabant) + VAZ-2108 je pětimístný, komfortní, rychlý, maloobjemový automobil nejmodernější koncepce určený pro provoz na jakýchkoliv vozovkách s vyjímkou cest s nezpevněným povrchem s hlubokou stopou.(návod - Lada)

je: VAZ 2105 hranatec a VAZ 2101 kulatec
Úterý, 26. července 2016 - 20:46:18  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 409
Registrován: 1-2004
Pružinskij: Hm, taky bych jel, ale jsem na tom stejně jak Bobo, dovolená vyčerpaná.
Příště hlásit dříve [wink]
Úterý, 26. července 2016 - 21:10:06  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3653
Registrován: 8-2012
Tady to už skoro vypadá, že nejste schopni jet na UA bez Pružinského [biggrin].
(Hlavně bych se vykašlal na ČSA a jeho lukrativní hladolet PRG 22:00 - ODS 01:30 za 90 EUR one-way, když se to dá za ty prachy pojmout mnohem víc... východoevropsky, třeba s Motor-Sič a nějakou andulou.)
informuji vás, že své podezření na vaše opakované páchání trestného činu pomluvy prostřednictvím tohoto internetového diskuzního fóra dle § 184 zákona č. 40/2009 Sb. v platném znění vůči mně, dalším osobám i obchodním partnerům společností, pro které pracujete, jsem předal studentům práv a stáváte se součástí jejich projektu
Úterý, 26. července 2016 - 21:34:45  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 784
Registrován: 7-2003
Přátelé, dotaz. Sice si jsem téměř jistý, že jsem ukrajinskou legendu pochopil správně (něco ve smyslu "celý posadočný dokument je listinou pro přepravu bez vyřizování v pokladně"), ale přesto se radši zeptám ještě jednou.

Je tohle, co mi při nákupu a platbě lístků vyplivne ukrajinský éšop



skutečně celá jízdenka, a lze s ní (vytištěnou) přímo nastoupit do vlaku (bez další výměny za jízdenky z pokladny), aniž by "průvodčí" u nástupu dělal potíže?
Jenki
Úterý, 26. července 2016 - 22:03:21  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4895
Registrován: 5-2002
Ano, tohle je skutečně celá jízdenka. Jak jsem již zmiňoval výše jsou tyto jízdenky v těžké převaze nad "klasickými". Prostě vytisknout a hurá do vlaku, ke kase netřeba. Pokud vás jede víc tak platí 1 člověk = 1 lístek (protože je na jméno). Nicméně verifikaci jmen jsem nezažil, jen dotaz "rebjata dokumenty u vas jesť?" a po odpovědi "da" jsme byli vpuštěni do stodoly.

Jen pokud vám vyleze tohle :

je třeba si to zajít vyměnit ke kase za normální lístky. Zde platí rovnice 1 cesta = 1 papír. Soudružka pokladní namlátí kód lístku do kompjůtěra a vyleze tolik lístků kolik je pasažirov.
Na větších nádražích jsou na to extra kasy, ale umí to udělat kterákoliv kasa i v totální díře (teda samozřejmě kasa dálková, ne prigorodnaja, kde se na termotiskárně ze supermarketu prodávají lístky na zastávkové rezavé Rigy a plazící se Ganzy ze kterých chčije olej).

Celý tenhle systém má jednu nečekanou pozitivní bezpečnostní fíčuru. Pokud vytištěné lístky / poukazy někde zapomenu / prochlastám / použiji k vytření si apod. tak stačí zajít do libovolného intěrnet kafě a vytisknout z mailu a je to v pohodě. Naopak lístek z kasy když se ztratí tak je ztracen nenávratně (teda možná existuje nějaká ultrabrutální byrokratičeskaja procedura jak jej obnovit ale dost o tom pochybuju).

(Příspěvek byl editován uživatelem jenki.)
Středa, 27. července 2016 - 08:10:59  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 300
Registrován: 5-2005
Jenki, jak je to s temi marsutkami do Zhitomiru ? Jedu na ukrajinu za dva týdny a dostal jsem tip od místních že mám jet metrem na Zhitomirskou od tam to jezdí? Z toho vakzalu to je autobus nebo taky jen ´´dodávka´´ ? A staví to někde po Kyjevě ještě ? Je ten avtovakzal před novým nebo starým železničním nádražím ? Díky
Jenki
Středa, 27. července 2016 - 08:55:06  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4896
Registrován: 5-2002
Maršrutky do Žitomiru jezdí v Kyjevě minimálně ze dvou míst : z autobusáku před glavnym vakzalem (po trolejbusových drátech od McDonalda kousek dolů z kopce a pak už to bude vidět vlevo) a z autobusáku u stanice metpo "Žitomyrskaja". V obou případech jsou to různé minibusy (Etalon, Bogdan A092, přebastlené ojeté kradené MB Sprintery atd.) v intervalu 30 - 45 minut jak se zrovna chce. Cena je v obou případech 80UAH. Ve špičku je lepší jet ze Žitomirské, protože odpadá probíjení se ucpaným centrem, na druhou stranu je to orientačně náročnější. Žeton na METPO stojí 4UAH což nehraje vcelku roli.

V Žitomiru je v tom taky mrdník, něco jezdí z avtovakzalu kousek od vlakáče a něco z centra z toho náměstí jak je smyčka tramvaje a pomník s tankem. Ale vzhledem k intervalu je to jedno, prostě přijdu a něco vždy jede.
Středa, 27. července 2016 - 11:20:32  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3657
Registrován: 8-2012
do Zhitomiru
Já bych měl jednu prosbu a neberte to jako grammar-nazi: nejen zde, ale i v jiných diskuzích se od pisatelů (zejména mladší generace) objevuje anglická transliterace ukrajinského alfavitu do latinky. Je to gramaticky správně, nicméně do textů v češtině to podle mě nepatří - my máme v naší krásné řeči jiný způsob přepisu používající nabodeníčka krátká a dlouhá (háčky a čárky, chcete-li). Zvláště u obcí, které byly určitou část své historie ve společném státě, vypadá blbě psát "Chop", "Mukacheve" nebo "Uzhhorod", když jsou to Čop, Mukačevo a Užhorod. Ale i Zhytomyr, Chernobyl nebo nedejbože Khmelnytskyi strašlivě tahají za uši - to jsou prostě Žitomir/Žytomyr, Černobyl a Chmelnickij.
(Pozn. nemluvím o exonymech typu Černovice /Černivcy/, Záporoží /Zaporižja/, Kyjev apod., do toho nikoho nenutím.)
informuji vás, že své podezření na vaše opakované páchání trestného činu pomluvy prostřednictvím tohoto internetového diskuzního fóra dle § 184 zákona č. 40/2009 Sb. v platném znění vůči mně, dalším osobám i obchodním partnerům společností, pro které pracujete, jsem předal studentům práv a stáváte se součástí jejich projektu
Jenki
Středa, 27. července 2016 - 12:33:56  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4897
Registrován: 5-2002
A můžu psát i Černovice, Czernowitz, Tschernowitz a Cernăuți? [happy]

BTW o existenci tohoto úžasného města jsem se dozvěděl poprvé, když jsem u babičky v knihovně našel takovou útlou brožurku s protektorátními vtipy a byl tam i tenhle, který jsem nechápal dokud jsem nedostal zeměpisné školení :

V létě 1944 po dobytí Bukoviny CCCP :
- paní, slyšela ste to, prej už jsou Rusové u Berouna v Černošicích?
- né, to je mejlka, jsou teprv v Černoticích, to je u Tábora!

(Příspěvek byl editován uživatelem jenki.)
Mladějov
Středa, 27. července 2016 - 12:38:53  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8535
Registrován: 3-2007
No každopádně já se připojím, opravdu to tahá za uši a vypadá to divně.
Díky.
Středa, 27. července 2016 - 12:51:58  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3659
Registrován: 8-2012
Jenki: jak píšu - nikoho do toho nenutím, tzn. nikomu to ani nezakazuju [happy] (Ještě to má i polské exonymum Czerniowce, před první válkou jich tam žilo patnáct tisíc). Hlavně když to půjde bez toho "zh", "kh" a "ch".
(Mimochodem, už jsem to tu uváděl - když nějaký mlamodyjní retardor na ČT zahlásí, že jakási událost se konala v Moskvě na "vé-dé-en-ká-há", tak to už je fakt smutný.)

P.S. jeden taky zeměpisný:
Roubíček přijde po smrti k nebeské bráně a tam se ho svatý Petr ptá:
"Kde jste se narodil?" - "V Rakousko-Uhersku."
"Kde jste chodil do školy?" - "V Československu."
"Kde jste se oženil?" - "V Maďarsku."
"Kde jste pak žil?" - "V Sovětském svazu."
"Kde jste zemřel?" - "Na Ukrajině."
"Tak to ne, takové světoběžníky do nebe nebereme."
"Ale, svatý Petře, přísahám, že jsem se z toho Mukačeva celý život ani nehnul!"

(Příspěvek byl editován uživatelem T_._H_..)
informuji vás, že své podezření na vaše opakované páchání trestného činu pomluvy prostřednictvím tohoto internetového diskuzního fóra dle § 184 zákona č. 40/2009 Sb. v platném znění vůči mně, dalším osobám i obchodním partnerům společností, pro které pracujete, jsem předal studentům práv a stáváte se součástí jejich projektu
Středa, 27. července 2016 - 13:19:21  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 10468
Registrován: 5-2004
"když nějaký mlamodyjní retardor na ČT zahlásí, že jakási událost se konala v Moskvě na "vé-dé-en-ká-há"

No, třeba se dožijem že do metra bude nový vé-cé-há-ó-dé[biggrin]

A transkripci Kěf si taky u našich novinářů představit umím[rofl]
Středa, 27. července 2016 - 14:18:32  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3661
Registrován: 8-2012
do metra bude nový vé-cé-há-ó-dé
Jenže ВДНХ je opravdu zkratka (Выставка достижений народного хозяйства ), jen holt mlamodyj vycházel z nějaké anglické verze zprávy, kde to bylo označeno jako "VDNKh" (což je fakticky správně). A když už, tak by to metro mělo vé-ká-há-ó-dé (вход transliterovaný na vkhod).
informuji vás, že své podezření na vaše opakované páchání trestného činu pomluvy prostřednictvím tohoto internetového diskuzního fóra dle § 184 zákona č. 40/2009 Sb. v platném znění vůči mně, dalším osobám i obchodním partnerům společností, pro které pracujete, jsem předal studentům práv a stáváte se součástí jejich projektu
Z F J
Středa, 27. července 2016 - 15:16:22  
Neregistrovaný host
62.141.0.146
Petr_vlček: jo jo, a když při rozhovoru řekne Brigitte Bardottová že začínala od píky, tak se redaktor ČT překvapeně zeptá: Skutekně ? [biggrin]
Bobo
Středa, 27. července 2016 - 15:18:21  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 13130
Registrován: 5-2002
dovolená je, ale totálně rozplánovaná.
sám si na UA netroufám.
ch & spol: rusáci umí člověka přejmenovat. gdyž má v méně ch tak do azbuky to přepíšou jako č.
viz ČME3 je u nich CHME3
kolisti = piráti chodníků
neosvětlený cyklista = žádný cyklista
jsem nucen používat automobil. na chodníku díky kolistům není bezpečno
http://www.stopkoureni.cz/
Středa, 27. července 2016 - 15:27:25  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3662
Registrován: 8-2012
viz ČME3 je u nich CHME3
No právěže ne - ČME3 je u nich ЧМЕ3, ale v anglickém přepisu ChME3 (a v německém TschME3).

P.S. Já mám ve jméně H a to taky není ve východoevropských abecedách zrovna výhra [happy]
informuji vás, že své podezření na vaše opakované páchání trestného činu pomluvy prostřednictvím tohoto internetového diskuzního fóra dle § 184 zákona č. 40/2009 Sb. v platném znění vůči mně, dalším osobám i obchodním partnerům společností, pro které pracujete, jsem předal studentům práv a stáváte se součástí jejich projektu
Středa, 27. července 2016 - 16:52:31  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 301
Registrován: 5-2005
Díky za info a marsurtkach a na cestin si dám příště pozor [happy]
McBain
Čtvrtek, 28. července 2016 - 14:45:10  
Administrátor
Číslo příspěvku: 25001
Registrován: 5-2002
Jenki - V létě 1944 po dobytí Bukoviny CCCP :
- paní, slyšela ste to, prej už jsou Rusové u Berouna v Černošicích?
- né, to je mejlka, jsou teprv v Černoticích, to je u Tábora!


Ten vtip bych trochu poupravil:

V létě 1944 po znovudobytí Bukoviny CCCP (poprvé tam byliy už 1940):
- paní, slyšela ste to, prej už jsou Rusové u Berouna v Černošicích?
- né, to je mejlka, jsou teprv v Černovicích, to je u Tábora!

U Tábora jsou právě Černovice (JHMD), stejně jako je česká varianta hlavního města Bukoviny. Kromě toho máme Černovice ještě v Brně a u Chomutova, za to Černotice nejsou asi nikde. Teda pokud to s těmi Černoticemi neměl být ještě nějaký vtip na druhou, jehož pointa mi unikla [happy].
Bobo
Čtvrtek, 28. července 2016 - 15:25:16  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 13131
Registrován: 5-2002
th- na nějakém ru webu sem musel do vyhledavače dát chme3, neb čme3 mi to nenašlo.
a na základě tohodle, co je v latince s ch, tak přepíšou do azbuky s č.
kolisti = piráti chodníků
neosvětlený cyklista = žádný cyklista
jsem nucen používat automobil. na chodníku díky kolistům není bezpečno
http://www.stopkoureni.cz/
Čtvrtek, 28. července 2016 - 16:14:36  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3675
Registrován: 8-2012
na nějakém ru webu sem musel do vyhledavače dát chme3, neb čme3 mi to nenašlo
A proč jste tam normálně nezadal чмэ3?
informuji vás, že své podezření na vaše opakované páchání trestného činu pomluvy prostřednictvím tohoto internetového diskuzního fóra dle § 184 zákona č. 40/2009 Sb. v platném znění vůči mně, dalším osobám i obchodním partnerům společností, pro které pracujete, jsem předal studentům práv a stáváte se součástí jejich projektu
FS
Čtvrtek, 28. července 2016 - 21:29:50  
Neregistrovaný host
88.100.180.3
Taky mi sem ten CHOP nepasuje, když vím, že máme už několik století C s háčkem :
FS
Čtvrtek, 28. července 2016 - 22:11:23  
Neregistrovaný host
88.100.180.3
T_._H_. - ve který ulici žil ten Roubíček ?
Nedělal on pakra ?

Než to moderní Mucha+Chevo , to už je daleko lepší ten maďarsko-českej název Munkačevo.
Čtvrtek, 28. července 2016 - 22:29:11  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3685
Registrován: 8-2012
Než to moderní Mucha+Chevo , to už je daleko lepší ten maďarsko-českej název Munkačevo
Co to zase melete, osobo?

Jedna dobrá zpráva: od listopadu zkusí Wizzair dvakrát týdně rotaci Wroclaw-Kyjev.
informuji vás, že své podezření na vaše opakované páchání trestného činu pomluvy prostřednictvím tohoto internetového diskuzního fóra dle § 184 zákona č. 40/2009 Sb. v platném znění vůči mně, dalším osobám i obchodním partnerům společností, pro které pracujete, jsem předal studentům práv a stáváte se součástí jejich projektu
Pondělí, 01. srpna 2016 - 13:25:44  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1215
Registrován: 2-2007
Zdravím, nakoľko sa v septembri chystám vlakom na Ukrajinu po trase Užhoorod - Odesa - Kyjev - Užhorod, chcel by som sa opýtať skúsenejších cestovateľov, ako funguje kupovanie cestovných lístkov na webe ukrajinských železníc.

Platí sa platobnou kartou (Visa, Master,...) a po zaplatení mi príde na e-mail cestovný lístok, ktorým sa už iba preukážem vo vlaku? Je potrebné pripočítať k cene, ktorú mi vypíše pri konkrétnom spoji ešte nejaké poplatky?

Dá sa spoľahnúť na vyhľadávač spojení, ktorý majú na webe, že tie vlaky aj skutočne pôjdu? Pod pojmom "First class" je dvojlôžkové kupé?

Ďakujem.[happy]
dzamel
Pondělí, 01. srpna 2016 - 14:55:31  
Neregistrovaný host
85.70.248.234
5211: Mám normální Mastercard od GE a placení funguje, vytisknutí a jedu, další poplatky nutné nejsou... Pokud chci od průvodce čaj , kafe nebo pivo, platim jemu hotově... First je klasický SV vagon, dvě místa v kupé, při dnešních cenách, pokud je volno beru vždy , pokud není, beru kupé (má klimatizaci)... Jinak dalších poplatků, příplatků a podobných věcí bych se nebál, krom jednoho podstatného , asi 15 hřiven k mezinárodní jízdence UA/HU,SK zakoupené mimo UA, platí se na kase 10 v Čopu, bez zaplacení aspoň 20 minut před odjezdem nepustí k vlaku... Dále nevím, jak máte řešené Slovensko, zda slevovou kartu nebo bez, já kartu nemám a že čtyřech pokusu, kdybych se neozval tak platim KE-CNT o 50 centů víc... Chtěla mi vždy dat za 5€, vzdy zdůraznim, že chci 2 regionální dělené v Michalanech... Pak vždy koukají jak těle na nové vrata, když vyleze 4,48 a samotné je to nenápadně...
Pondělí, 01. srpna 2016 - 16:30:55  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3726
Registrován: 8-2012
5211: ako funguje kupovanie cestovných lístkov na webe ukrajinských železníc
Ono se to tu probíralo zrovna před pár dny (okolo 26.7.), ale proč se s tím hledat, když je jednodušší hodit nový dotaz a on se nějaký blbec, co se znovu ozve s mnohokrát semletým, už najde...
Chtělo by to sepsat nějaké FAQ ve formátu "Ukrzaliznica for Dummies", dát je na web a pak už jen linkovat [happy]
informuji vás, že své podezření na vaše opakované páchání trestného činu pomluvy prostřednictvím tohoto internetového diskuzního fóra dle § 184 zákona č. 40/2009 Sb. v platném znění vůči mně, dalším osobám i obchodním partnerům společností, pro které pracujete, jsem předal studentům práv a stáváte se součástí jejich projektu
Pondělí, 01. srpna 2016 - 18:50:45  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1216
Registrován: 2-2007
dzamel: Ďakujem pekne za rady.[ok] Cesta Košice - Užhorod je riešená autobusom.

T.H.: [yawn] Namiesto písania tohto príspevku si mohol začať pracovať na tom FAQu.[proud]
dzamel
Pondělí, 01. srpna 2016 - 19:12:46  
Neregistrovaný host
85.70.248.234
5211: Ještě bych měl možná malou prosbu , pokud pojedete Kyjev Oděsa nebo opačně přímým, myslím že má číslo 105, jmenuje se Černomorec, má v nabídce v rezervaci jako jediný vlak asi za 50 hřiven navíc krabičku jídla , tímto vlakem jsem od roku 2008 nejel, jiný toto nemá a jsem zvědav,co si pod tím představit, pokud by se povedlo foto...
Pondělí, 01. srpna 2016 - 22:34:29  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3729
Registrován: 8-2012
Namiesto písania tohto príspevku si mohol začať pracovať na tom FAQu
My si tykáme? Že tě neznám.
(Jo, ty asi budeš frikulín s drzým čelem a nulovou sociální inteligencí, co tyká všem, páč na fejsu se tyká všem a slušnost je slovo odněkud z pětapadesáté stránky dějepisu.)
OK, se tu zítra stav, uvidíme co se dá spíchnout za pár hodin, když člověk není línej/blbej.
informuji vás, že své podezření na vaše opakované páchání trestného činu pomluvy prostřednictvím tohoto internetového diskuzního fóra dle § 184 zákona č. 40/2009 Sb. v platném znění vůči mně, dalším osobám i obchodním partnerům společností, pro které pracujete, jsem předal studentům práv a stáváte se součástí jejich projektu
Úterý, 02. srpna 2016 - 20:10:38  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3116
Registrován: 3-2006
T.H.: Stejnak to dopadne nějak takhle podobně

Upozornění: Příspěvek může obsahovat stopy ironie, cynismu a černého humoru.
Vyrobeno v závodě, který zpracovává vzdálené vize, bláznivé sny a šílené nápady.
Pátek, 05. srpna 2016 - 10:43:45  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 6
Registrován: 8-2010
Dobrý den,
jsou, prosím, v Mukačevu komnaty otdychu?
Popř. v jakém komfortu? Jako v Užhorodě?
Kde ještě na Zakarpatí jsou komnaty na vakzale?
Děkuji za odpovědi.
Pátek, 05. srpna 2016 - 11:44:54  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3752
Registrován: 8-2012
Jsou jen v Čopu a Užhorodu.
http://railway.lviv.ua/info/passengers/station-services/
informuji vás, že své podezření na vaše opakované páchání trestného činu pomluvy prostřednictvím tohoto internetového diskuzního fóra dle § 184 zákona č. 40/2009 Sb. v platném znění vůči mně, dalším osobám i obchodním partnerům společností, pro které pracujete, jsem předal studentům práv a stáváte se součástí jejich projektu
dzamel
Sobota, 06. srpna 2016 - 00:01:56  
Neregistrovaný host
85.70.248.234
Vihorlat: Pri dnešních cenách není problém jak booking nebo oslovit kterýkoliv hotel ve městě... A ať nemám rád jednoho jistého operátora, zde jsem mu vděčen, spojení pevná ČR- pevná i mobil UA je za 3 Kč/minuta, tudíž, chci mít jistotu již z domů.. vezmu sluchátko a volám...
Z F J
Pondělí, 08. srpna 2016 - 16:44:30  
Neregistrovaný host
62.141.0.146
http://www.lidovky.cz/ukrajinci-zmarili-atentaty-na-zeleznici-jez di-po-ni-i-vlaky-do-ceska-11z-/zpravy-svet.aspx?c=A160808_105107_ ln_zahranici_msl
Středa, 10. srpna 2016 - 10:56:04  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 21
Registrován: 6-2014
Tohle jsem našel na internetu, jenom s popisem "Ukrajina". Nevíte někdo k tomu něco blíže??

Středa, 10. srpna 2016 - 11:12:30  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 111
Registrován: 8-2012
Zdravím, nevíte tu někdo z vlastní nedávné zkušenosti, jestli mezi Kišiněvem a Oděsou jezdí vlaky skutečně jen o víkendu? Popřípadě neznáte na této trase nějakou vhodnou alternativu vlaku?
Petanecek: Ty fotky jsou "Tunel lásky" u města Klevan.

(Příspěvek byl editován uživatelem HeisyBordel.)

(Příspěvek byl editován uživatelem HeisyBordel.)
Francisc
Středa, 10. srpna 2016 - 13:47:23  
Neregistrovaný host
185.50.127.72
> trenul 642Щ Chișinău - Odesa

nemám sice "vlastní nedávnou zkušenost", protože na území PMR bych nikdy nevkročil, ale nevidím důvod proč nevěřit JŘ CFM, když říká, že vlak je jen v so+ne (viz obr.); ovšem autobusů jezdí nepochybně víc než dost (viz další obr. s částí JŘ Severního autobusového nádraží)
pruzinskej
Středa, 10. srpna 2016 - 20:02:50  
Neregistrovaný host
82.127.220.230
Ja se odvazil uz dvakrat a vlak fakt jezdi jen dle omezeni.
Cesta v pohode, zadna buzerace a maj tam i bar.
Rabin Pruzinsky z Chelmu, aktually z Larzac, France.
Čtvrtek, 11. srpna 2016 - 16:56:56  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2766
Registrován: 9-2007
Prosím o radu, beru to z Balkánu domů přes Ukrajinu a při té příležitosti budu cestovat z Bělehradu do Sighetu Marmatiei, s přestupem v Temešváru do rychlíku na sever. Na přestup budu mít pár minut, protože to jinak nestíhám a v plánu mám odjezd ze Solotvina rychlíkem 601 do Lvovu. Pokud mi přestup v Temešváru nevyjde, budu muset jet dle náhradního plánu, kdy zhruba ve 13 hodin dojedu do Halmeu a do rychlíku do Lvova nastoupím v Korolevu. Tak by mě zajímalo, jezdí nějaká VHD od hranice RO/UA do Koroleva, nebo je třeba jet taxíkem?
NORTHSHOOT
Můj cestovní blog[happy]
Neděle, 14. srpna 2016 - 15:12:33  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 201
Registrován: 12-2007
Podněstersko: právě jsem se z něj vrátil, Oděsa-Kišiněv jen so+ne, ty vlaky jsou tam (vč. Moldavska) fakt nepoužitelné. Nutná maršrutka. JŘ viz http://www.odessabus.com/ru
stejně tak Kišiněv-Iasi, ranní vlak jezdí pouze so+ne, z Kišiněva jedou za celý den 4(!!!) místní osobní vlaky, pak dálkovka do Moskvy a denně do Bukurešti noční. Odjezdová tabule viz foto.
Stanice ovšem náležitě sovětsky velkorysá.
Tiraspol je jinak velmi zajímavý, není se čeho bát, průjezd zcela bezproblémový. Na hranicích vám vstupní bumášku udělá pohraničník na počítači a je nutno jen vypadnout do 10 hodin od vjezdu. V případě delšího setrvání stačí uvést adresu hotelu. Putin tam pumpuje peníze, takže to vypadá podstatně líp než v Oděse a o mnoho líp než v Kišiněvu. Nové trolejbusy od Belkomunmaše, silnice opravené, žádný tankodrom. Nádraží jsme moc nefotili, neboť vedle sídlí autobusák a bdělý "načálnik", který se ukázal být přátelským, ale foťákem jsme radši neprovokovali. Ve městě si nás pak nikdo nevšímal až na jednoho zvědavého strejdu. Vše je v rukou místní korporace "Sheriff" (benzinky, supermarket, fotbalový stadion), zjevně ve vlastnictví "prezidenta". Hodně se staví v sovětském stylu (jako když u nás šlechta dělala klasicistní zámek...).




V Kišiněvu jsme měli dopředu objednané auto i s řidičem - celý den nás vozil po Moldavsku za pouhých asi 800 Kč a udělal i výklad, byli jsme ve skalním klášteru Orehuil Vecchi a ve vinných sklepích v Cricově - doporučuji navštívit.
Kišiněv je sice sympaticky zelený, všude stromy, ale nemůže to zakrýt bídu, veřejná infrastruktura v mizerném stavu, městem sice prochází široké bulváry, ale asfalt jak tankodrom, hlavní silnice mají dokonce šestipruhové, ale bez mimoúrovňových křížení, takže v obci 50 - přísně se to vymáhá, přes šest pruhů klidně retardér a všude kamery, takže jako prasata ani jezdit nemůžou.
Do rumunského Iasi jsme museli taky maršrutkou, vlaky nět... upozorňuju, že ty busy jezdí z jižního autobusáku (avtogara sud) 5 km od centra.

A ještě Oděsa - jesli jsme Užhorod-Oděsa a jak tu zaznělo, stodola přehřátá, ale ty staré žádnou klimu nemají a okno se otevřít nedá, větralo se pouze od chodbičky. Oděsa je "zašlá kráska", velkolepé budovy v centru, ale ne vše udržované. Tramvaje v dezolátním stavu, sice směšná cena (2,2 Kč), ale mnohdy lepší jít pěšky nebo maršrutka. Fota tramvaje kolem tržnice - do toho ještě jezdila auta!



Jestli jste byli jako já na Ukrajině na Zakarpatí, Lvově nebo Kyjevu, tak Oděsa, to už je úplně jiná Ukrajina (divočejší).
A na závěr doporučuji nefotit v Čopu - nemají to tam rádi, jinak fotit není problém.
Pružinskij
Neděle, 14. srpna 2016 - 15:33:09  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 947
Registrován: 4-2015
Vanjtu: Pokud si dobře vzpomínám z ex. R 386, tak Halmeu je prakticky na hranici. Jinak obecně není problém taxi, na obou stranách hranice.

Ettiene: Tak Moldávie je nejspíš nejchudší evropskou zemí, čili se není čemu moc divit. Před 10 lety mi pak Gagauzie přišla ještě ubožejší než většina země (subjektivně), vyslovené živoření.
Mno, hezký příklad, kam to ex. SSSR dotáhla (okupace části země, ekonomika v rektu atp.).
S hodnocením Oděsy souhlasím, zašlá krása, vzpomínal jsem, jak to asi kdysi viděl B. Šnajder (Tulákem po všech polednících). Raději však vidět včas, něž tam soudruh Putin pošle pár raket (poslední vývoj např. u Mariupolu je velmi varující).
Waarschijnlijke Afstanden.
Neděle, 14. srpna 2016 - 21:50:51  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3761
Registrován: 8-2012
Jdu tak náhodou okolo a na "dětské" železnici v Užhorodu chlápek něco kutí na TU2-018. Tak se ho ptám, co kutí na mašině, která je už cca 5 let mimo provoz? Nu vot, prý od konce srpna (tj. nejspíš 28.8.?) vyráží mašina, vagóny i koleje znovu do akce (tedy pokud "budet technika")...
Co se dá dělat, sekl jsem se jen o čtrnáct dní [happy]

(Příspěvek byl editován uživatelem t_._h_..)
informuji vás, že své podezření na vaše opakované páchání trestného činu pomluvy prostřednictvím tohoto internetového diskuzního fóra dle § 184 zákona č. 40/2009 Sb. v platném znění vůči mně, dalším osobám i obchodním partnerům společností, pro které pracujete, jsem předal studentům práv a stáváte se součástí jejich projektu
Pondělí, 15. srpna 2016 - 16:11:48  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 202
Registrován: 12-2007
A to jsem zrovna v Užhorodu byl, vědět to, aspoň bych se k železnici mrknul. Takhle jsem se na to vykašlal.
Ad Moldavsko - po pravdě jsem to jako v nejchudší evropské zemi čekal ještě krapet horší. Ale v Kišiněvu prostě spousta věcí zanikne v množství zeleně, většinou jsou to však kaštany napadené klíněnkou. Lidi i tak musí žít - třeba na jednom betonovém plácku bylo dobrých 50 důchodců, co tančili i makarenu [coze])

A ještě přidám pár foteček z Oděsy:
Pružinskij
Pondělí, 15. srpna 2016 - 18:42:07  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 950
Registrován: 4-2015
Úzká v Užhorodě má jezdit poprvé 24.8. (a já myslel, že tam T.H. jede na subótnik podbíjet :-)) ).
Waarschijnlijke Afstanden.