Diskuse K-report » Archiv 2016 » Železnice » Železnice bývalého SSSR » Archiv diskuse Železnice bývalého SSSR do 16. 07. 2016 předcházející | další

Archiv diskuse Železnice bývalého SSSR do 16. 07. 2016

dolů
   autor příspěvek
Statistik
Středa, 15. června 2016 - 17:56:17  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4903
Registrován: 6-2004
Pěkně a pravdivě napsáno. Délka vůbec nevadí.

K té politice - podepisuji. Přikyvovat, neprezentovat odlišný názor (myslet si svoje, ale nedávat to najevo). Zahrávat do autu, nehádat se, nepřesvědčovat, nevymlouvat nikomu poněkud podivné a jednostranné názory, nedivit se obecné popularitě a známosti Zemana... A to kdekoli, i ve zdánlivé "civilizaci" někde v miliónovém městě v Rusku. Nikoho tam o svém názoru nepřesvědčíte, nikoho opačný postoj nezajímá a nepochopí ho, nenávist k Američanům, NATO a EU je značná a silně podporovaná každodenní masáží. Pro ně teď stojíme na opačném břehu barikády. Nemá smysl si tam přidělávat starosti. Rusové (ale i třeba Ukrajinci) jsou strašní nacionalisti.
Středa, 15. června 2016 - 18:28:31  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 330
Registrován: 3-2005
Statistik aj., souhlas, inkriminovaný výrok jsem myslel v obecné rovině, pokud Vantju byl v exruském prostoru nejdál v Užhorodu, měl by se napřed rozkoukávat per partes... ruský člověk je skutečně jiný,,,když jsem Rusovi ve vlaku za Leonida vykládal co je to demokracie, ukázal prstem na rybu,kterou konzumoval, a pronesl, eto naša děmokracija..
Pružinskij
Středa, 15. června 2016 - 20:33:16  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 796
Registrován: 4-2015
A neofrňovat nad rezervačními portály a ubytování zařídit předem
Ono už to letí, my byli v Arménii v době, kdy v ČR internet teprve začínal a cosi jako knižní průvodce bylo čiré sci-fi.
První noc kdesi u Erebuni u lidí, další Hradzan (kvůli čekání na náklad do Zodu), tam není taky nic, další třeba Echenadzor, tam není asi dones nic, Stěpanakert autobusák, Gandzasar klášter, Zod nic (chlastačka ve vymrzlém paneláku), dál už si to moc nepamatuju... A Gruzie těsně po válce o Abcházii? Škoda slov, tam nebylo krom hlavního města prakticky nic, neuvěřitelná bída, sem tam rebjonci s aftamáty....
Kdyby to tu četl bratr, tak by mohl vyprávět vtipné historiky, jak vytáhnul do Kyrgyzstánu jednu Plzeňačku na tři týdny do hor (vrátili se asi o 15 kg lehčí :-))) ).
V době globalizace, digitálů, internetu, laciného létání a tak, jde to prostě všechno líp (ale o hubu je to místě stejně tak, jako kdysi - viz. ta správná poznámka k Dagestánu).
Waarschijnlijke Afstanden.
Statistik
Středa, 15. června 2016 - 21:36:20  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4905
Registrován: 6-2004
Ad Dagestán: proto jsem psal, že největší svrab, vozící tu největší svoloč, jsou passažirkije z Machačkaly, Taškentu a Almy-Aty.

Rusové do toho sami nevlezou, maximálně do SV (spací). Do kupějnýho leda ti největší bijci anebo s krochnou v tašce, o plackartě ani nemluvě.
Středa, 15. června 2016 - 22:27:43  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2901
Registrován: 5-2002
Passažirskij - jo, ale Alma Ata i Taškent by snad mohly mít spojení i nějakým lepším druhem vlaku. Trocha hledání na poezda.ru mi ukazuje nějaké skoryje, taškentský má i to SV. Tím bych si troufnul jet. Do Machačkaly asi nic lepšího nejede, ale např. firmenným "Kavkaz" Moskva - Kislovodsk jsem jel v kupé a naprosto v pohodě.
Čtvrtek, 16. června 2016 - 00:20:12  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2732
Registrován: 9-2007
Tyjo, tu se to rozjelo. [proud] Díky všem za názory. Moc tlačím na pilu, obecně asi ve všem. Rusko a ex. SSSR mě nikdy moc netáhlo, dokud jsem neviděl "trip-reporty" na Drehscheibe. Fascinovalo mě jet vlakem přes poušť několik dnů... no a tak to začalo. Chtěl jsem se projet vlakem do Kazachstánu, ale je fakt, že jsem prakticky na začátku cestovatelského života a že ex. SSSR státy jsou opravdu jiný svět, poznávám teprve až teď. Měl jsem růžové brýle, protože nikde jsem nenašel nějaké důrazné varování o tom, že by ta cesta byla nějak riskantní, nebo by na ní hrozilo nějaké nebezpečí, či problém. Azbuku už skoro umím, rusky sice ne, ale nějakou slovní zásobu samozřejmě mám a základy bych se snad naučil.

Co se pak samotné Gruzie týče, jak jsem tu už nejspíš psal, jedeme v létě s kolegy na Balkán, kde využijeme jízdenku Balkan Flexipass. Ta platí až do Turecka a když už mám tu možnost, chci se tam podívat. No a když už tam budu, tak proč nepopojet o kousek dál do Batumi a odtamtud už to je vlakem do Jerevanu a Baku kousek. Jedeme v srpnu, proto na to tak "tlačím", že ačkoliv jsem byl teprve nedávno v Užhorodě, chci chvíli na to cestovat téměř do půlky kontinentu. Možná jsem netrpělivý, ale to taky souvisí s tím, že už se srpen blíží a opravdu netuším, kdy jindy budu mít možnost se do oblasti mezi Černým a Kaspickým mořem podívat.

A ještě jednou díky za reakce. Já si normálně plánuju výlety hodiny až dny předem, avšak většinou jde o střední Evropu a ta se od ex. SSSR dost odlišuje. Asi to nechám být, o to více si projezdím Balkán, budu dál jezdit na Ukrajinu a Kazachstán si nechám na někdy jindy. Je fakt, že bez zkušeností se cestovat dá, ale jejich postupné nabírání pomalým tempem je asi fakt lepší a hlavně jistější. [happy]

A co se Facebookové stránky týče, poslední aktivita byla z února, kde jsem řešil vízum. Problémy se, třeba i s ním, nakupovaly a ve výsledku jsem si pak někdy v březnu řekl, že to teď asi fakt nemá cenu jet, jenom jsem tu stránku prostě nechal tak, jak je. Tolik tedy k mému Kazachstánu. [proud]
NORTHSHOOT
Můj cestovní blog[happy]
Čtvrtek, 16. června 2016 - 10:59:23  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2903
Registrován: 5-2002
1.) východ Turecka je už dost divoká oblast. mimo jiné i kvůli poměrně konzervativnímu pojetí islámu, který je u místních rozšířený (info od průvodce, co tam organizuje zájezdy). To už bych jako bezpečnější fakt považoval cestu po velkých středoasijských městech (tedy těch, kam se jezdí i např. za byznysem, hornickou Karagandu bych vynechal). Samozřejmě s předem zajištěným ubytováním v "lepších" hotelech nebo hostelech.
2.) Z Jerevanu do Baku fakt žádný vlak nejede a ještě dlouho nepojede.[sad] Zničený autoblok na této trati je ten nejmenší problém.
Jedno nebo druhé a moc se nepřibližovat k hranici, i teď se tam občas střílí. Krom toho, že je to samozřejmě
Čtvrtek, 16. června 2016 - 13:32:56  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2733
Registrován: 9-2007
Uf, pardon, myslel jsem Tbilisi. [proud] Shodou náhod tam jeden známý právě nedávno jel a prý bylo vše v pohodě. Do Karsu vlakem, pak dolmuší na hranici, z hranice taxíkem do Batumi a pak vlakem přes Tbilisi do Baku. Na jednu stranu mě láká docela vysoké množství nočních vlaků v Rumunsku, což by bylo alternativou, ale tohle mě pořád láká. S leteckým návratem z Baku do Evropy by to pak snad nebyl nějaký životunebezpečný výlet.

Na druhou stranu, ten známý tam jel asi se skupinkou dalších cestovatelů. V mém okolí je plno vysokoškoláků, ale asi nikdo, kdo by jel do Ázerbajdžánu přes Turecko, takže bych jel asi sám a je fakt, že jet do takové oblasti sám (a ještě ve dvaceti), by nebylo úplně ideální. Ikdyž pořád by to byla cesta vlakem Ankara - Kars, přespání v hotelu, rezervovaném přes Booking a pak už jen přesun přes hranice do Gruzie.
NORTHSHOOT
Můj cestovní blog[happy]
Pružinskij
Pátek, 17. června 2016 - 09:13:45  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 798
Registrován: 4-2015
Výjimečně si dovolím malou reklamu, neboť jsem zjistil, že stránky :http://railtrips.euweb.cz/c_arm_uvod.html jsou ještě pořád funkční.
Malý nástin toho, jak to v Zakavkazsku vypadalo před 13 lety.
Waarschijnlijke Afstanden.
Mladějov
Pátek, 17. června 2016 - 10:03:05  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8316
Registrován: 3-2007
Tak Vantjuovi jsme tady radili postupně se namáčet už dřív.
Každopádně jezdit do postsovětských republik sám a ještě bez znalosti ruštiny..ono se za ním taky velmi snadno může zavřít voda a ani jeho nejbližší se nedovědí, kde skončil, tohle je vážně zbytečně dost riskantní. To není "ne úplně ideální", ale debilita. A plete si cestu do exSSSR s "městskou turistikou" , tedy bez spacáku, bez ničeho, s tím, že se ubytuje v hotelu (s místníma se nedomluví).
Jako takovéhle cestování taky vyžaduje řekněme trampskou náturu, umět si poradit, přespat, kde je potřeba, postarat se o sebe (zranění, či jen pouhá sračka), mít co jíst a nezkazit si žaludek..to není výlet EC do Kodaně.

No..hodně vysoká pravděpodobnost, že tě někdo okrade a budeš moc rád, že tě nepodřízne.

Tohle fakt není jako vozit se vlakem po evropských městech, proboha, už ti to tady psali snad všichni.

EDIT : Představ si, že jedeš třeba týden ve vlaku, neumíš říct ani slovo, lidi se chtěj s tebou bavit, jseš sám a mlčíš, internet žádnej [wink].

Já teda nevím, ale takhle si teda dovolenou nepředstavuju, resp. ani se o té zemi a lidech moc nedozvíš.

(Příspěvek byl editován uživatelem Mladějov.)
Pátek, 17. června 2016 - 10:22:03  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3343
Registrován: 9-2005
Pružinskij: Ten měřáček s VL8 v Dilidžanu jest splendidní. Prostě žrádýlko [jidlo]. Maje pro tuto řadu (+VL22 a odvozené) jistou slabost (ač nelokomotivář) bohužel z Arménie nemám ani obrázek, protože všechny už postávají v jerevanském depu. Ačkoliv jsem tam byli náčelníkem jerevanské stanice (na jednotce Ep2) vysláni na exkurzi, tak náčelník jerevanského depa nebyl ve službě (protože den Pobědy) a tak nám bylo svoleno pouze koukat, nikoliv fotografovat. Nikdo si prostě nedovolil nepřítomného náčelníka obejít se svolením. Ale byla to malá výhra (možná drzost) prolézt v dozoru odzbrojené stráže celé depo.
Pár obrázků ode mne...
Pružinskij
Pátek, 17. června 2016 - 11:19:11  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 799
Registrován: 4-2015
Ta VL8 byla kompletně narvaná ... dřevem! Když jsme si prohlédli městečko (malé arménské "Švýcarsko", prostě rekreační lesnatá oblast, v Arménii jinak dost vzácnost) a došli na nádraží, tak už tam měřičák stál a aktivní železničáři pilně nakládali obrovské špalky. Obě stanoviště i útroby lokomotivy. Na požádání nás v klidu vzali do vlaku a jeli jsme nakonec dva dny. V noci vlak postál řadu hodin v Hradzanu a dopoledne pokračoval po březích Sevanského jezera do Zodu.
Když však úředníci ARM vystřízlivěli z noční pitky, následoval poměrně drsný výslech bezpečnostních složek a poté i vysazení někde mezi Šoržou a Zodem (fakt je, že jsme dost fotili, tehdy do Šorži nejezdil ten letní výletňák z Jerevanu). To jsme ještě netušili, že další noc strávíme ... zavření na posádce ruských hraničářů, hlídajících vnější hranice SNS. Jen taktak, že nám poslední den neuletěl spoj do Moskvy a Prahy. Budu muset kolegu požádat o fotky, zjišťuju, že z Dilidžanu nemám skoro nic, jen nádraží a vlak ze všech stran.

Mmch. od 1.1. 2017 nám Kazachstán ruší vízovou abvjazátělnosť... [ok] Tím se otevírají nové možnosti [jidlo]

(Příspěvek byl editován uživatelem Pružinskij.)
Waarschijnlijke Afstanden.
Pátek, 17. června 2016 - 12:06:22  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2734
Registrován: 9-2007
Vždyť jsem to pak psal, uvědomuju si, že to není městská turistika, jenom mám občas šílené nápady a jednám zbrkle. Po tom sesypání se na mě jsem trochu vystřízlivěl a dokud nebudu umět alespoň trochu rusky, tak to bude maximálně tak Ukrajina a na cestování o samotě se na východ od Slovenska asi vykašlu. Budu holt doufat, že železnice ve středu kontinentu bude ještě pár let fungovat. [happy] Tohle už je spíš problém mé povahy, než jen nějaké šotonápady. Každopádně 29.-30.6.-1.7. jedu do Lvova a dál se uvidí.

Mmch. od 1.1. 2017 nám Kazachstán ruší vízovou abvjazátělnosť...
Ou... [proud]
NORTHSHOOT
Můj cestovní blog[happy]
Mladějov
Pátek, 17. června 2016 - 12:17:02  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8318
Registrován: 3-2007
Jestli chceš umět rusky, tak si zaplať kursy s živým učitelem a za rok budeš relativně v pohodě - zbytečné odkládat.
(různé korespondenční, elektronické jsou většinou dost na prd, neb nutnost chodit na hodiny tě donutí se učit).
Jazyky se vždycky hodí a trojice anglina, němčina, ruština v našich poměrech rozhodně.
Pátek, 17. června 2016 - 12:28:03  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3344
Registrován: 9-2005
Mmch. od 1.1. 2017 nám Kazachstán ruší vízovou abvjazátělnosť...

V úterý si jdu pro hotové vízum a 29. odlétám, nu což [biggrin] Takhle už mi zrušili po funuse i vízum do Indonesie a Dubaje. Budu se s tím pasem těžko loučit...
Pár obrázků ode mne...
Pátek, 17. června 2016 - 12:30:12  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2904
Registrován: 5-2002
Ale ona to městská turistika klidně může být. Kouknul jsem teď na booking.com. V Almatách, Astaně, Atyrau(!), Taškentu i Buchaře jsou k dispozici ubytování v relativně slušně vypadajících hostelech s cenou pár stovek za noc. Rezervaci leckde není nutné garantovat kartou.
Skoro by se mi tam chtělo jet. Ale už mám dovolenou naplánovanou jinak.
Rozhodně bych nedoporučoval spát někde ve spacáku za městem. To už dneska snad není potřeba, pokud je cesta naplánovaná a zajištěná dopředu. Ostatně, to platí i v západní Evropě taky.
Nicméně ruština potřeba je. Dneska už leckterý učitel jazyků nabídne i kurzy po Skype, což sice není takové, jako osobní kontakt, ale dá se to taky.
Letos to nechte plavat, ale po roce studia ruštiny tam klidně jeďte.
Mladějov
Pátek, 17. června 2016 - 12:40:09  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8319
Registrován: 3-2007
Brr: No jaksi pokud plánuje přesuny vlakem, tak se nějakému spaní po vakzalach a třeba několikadennímu čekání nevyhne, stejně tak jako nutnosti spoléhat se sám na sebe a je dobrý na ně být připraven.

Jinak každého věc - já, když už bych tam jel, tak bych chtěl vidět taky něco jiného, než vlak, nádraží, hotel a hlavní náměstí. Hlavně to chce mít dost času - a za sebe mne třeba ty Almaty a Kazachstán vcelku lákaj.
Pátek, 17. června 2016 - 13:12:18  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2905
Registrován: 5-2002
Pokud bude chtít v nějakém místě několik dnů čekat, tak si tam rovnou zajistí hostel. I kdyby vlak odjížděl ve tři ráno, tak je lepší za to těch pár stovek dát.
Samozřejmostí je zorganizování cesty včetně rezervací jízdenek a ubytování předem z domova, a to tak, aby případné zpoždění a jiné problémy nerozbouraly celou cestu. Rozhodně žádné "rozhodování na poslední chvíli", jak to dělá třeba pan Zikmund. To jde fakt jen v tom Švýcarsku, a i tam je to dost s otazníkem.
Já jsem se nacestoval po Rusku dost, ale spaní na nádražích jsem se dokázal vyhnout.
Mladějov
Pátek, 17. června 2016 - 13:21:57  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8320
Registrován: 3-2007
Pan Zikmund spal v hotelu (teda hostelu) jednou a už nikdy (jak tady prezentoval) [wink].

Jinak něco blíž-třeba Albánie (a třeba přímým lůžkem do Podgorice ? )taky nemusí být nezajímavé.
Pátek, 17. června 2016 - 13:39:34  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2906
Registrován: 5-2002
Pan Zikmund spal jednou v hostelu, já jsem snad nikdy nespal na nádraží na lavičce.[wink]
Albánie má jistě krásnou přírodu, ale co tam je pro městskou turistiku? Navíc zrovna nevím, jestli je Albánie o tolik bezpečnější, než ta střední Asie. Když už nic, tak rusky se naučit dá a tím se v ex-SSSR domluví. Albánština asi tak snadná nebude.
Mladějov
Pátek, 17. června 2016 - 13:46:30  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8321
Registrován: 3-2007
Ale tu Albánii myslím pro sebe, ne pro V., není to tak daleko a je to divočina, kde tohle v Evropě najdete ?

Někam do Švýcar s dokonalými službami - tam se může jezdit i v důchodu [proud]
Pondělí, 20. června 2016 - 22:00:29  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1789
Registrován: 12-2007
Jinak něco blíž-třeba Albánie (a třeba přímým lůžkem do Podgorice ? )taky nemusí být nezajímavé.

Na přímý spojení vlakem odkudkoli do Albánie bohužel nadosmrti zapomeňte. Nejblíž Podhořici se dá sednout v 5 ráno na jediný vlak ve Skadaru. Každopádně místní dráhy zážitek jsou a kdo tam nebyl a nezažil, neuvěří co tam po kolejích jezdí.
Chep.
Z F J
Pondělí, 20. června 2016 - 22:33:30  
Neregistrovaný host
109.80.18.6
Zamracenej: v Albánii po kolejích létají výhradně Čmeláci, nebo to už neplatí ?
Úterý, 21. června 2016 - 09:47:23  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1791
Registrován: 12-2007
Pokud nemají někde zastrčenou nějakou posunovací mašinu jiné provenience, tak je tomu skutečně tak. Aktuálně by mělo být provozních asi 7 či 8 kousků. Vozy jezdí staré vyřazené italské (B Trenitalia z 60. let), německé (Halberstadty) a čínské (!!).
Chep.
Čtvrtek, 23. června 2016 - 20:57:01  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 30
Registrován: 3-2012
Čínské už dávno v Albánii nejezdí,skoncili nějak kolem revoluce cca 1991 rok.Dnes již po nich není nikde ani památka,max.ohorala kostra kdesi v poli.Zas taková divočina mi to tam nepripadalo-podobne jako Černá hora.Jedinou divočinou tam zůstává železnice,ta za to stoji.A nadšení zaměstnanci,kteri vám budou o pauze(která je v případě Škodry velka-od rána do večera)vyprávět o tamních železnicích.Skoda jen,ze výklad je striktně v albanstine...
Pátek, 24. června 2016 - 09:18:44  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 46
Registrován: 7-2008
Neodsuzujte Albánii. Žádná divočina to není ani ve vnitrozemí. Za týden tam jedu opět po roce a nebyl jediný problém. Loni jsem na nádraží v Drač zkoumal v kolik jede vlak do Tirany a ani obraz ani zvuk. Tak nakonec autem a ještě tam nebylo kde zaparkovat. Takže jenom průjezd. Ale čmeláci tam lítají furt a asi ještě dlouho budou. Vlakem jezdí málo lidí, protože všichni jsou v autech
Pátek, 24. června 2016 - 10:16:48  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1797
Registrován: 12-2007
VitaHa:

To žlutočervené co jezdí Rrogozhine-Vlorë nejsou vozy z Číny?
Chep.
Pátek, 24. června 2016 - 13:00:05  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 31
Registrován: 3-2012
Myslíš tyto vozy?Soudě dle designu,tak to bude Itálie nějakých 60 tých let...V Albánii čínské vozy jezdily a ty vypadají krabicově jako většina sovětských vozů.Jezdily s nimi tehdy kromě čmeláků i ex německé V 2001...
Pátek, 24. června 2016 - 14:15:39  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1798
Registrován: 12-2007
Díky za upřesnění.
Chep.
Bobo
Pátek, 24. června 2016 - 15:37:42  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 13089
Registrován: 5-2002
eště tam bejvaly hektoři
kolisti = piráti chodníků
neosvětlený cyklista = žádný cyklista
jsem nucen používat automobil. na chodníku díky kolistům není bezpečno
http://www.stopkoureni.cz/
Lukáš 123
Pátek, 24. června 2016 - 17:59:21  
Neregistrovaný host
85.70.171.241
Nejblíž Podhořici se dá sednout v 5 ráno na jediný vlak ve Skadaru

Máte prosím nějaký podložený zdroj nebo osobní zkušenost? Za 3 týdny jedeme do Albánie do oblasti Teth, Curraj i Epem a za jediné vhodné spojení veřejnou dopravou považujeme cestu vlakem do Bijelo Polje, pak busem do Gusinje a pěško přes hory 40 km do Curraje. Bude to extrém, 40 km v neúprosných vedrech, byť si to rozložíme na dva dny, ale spoléhat na stopa z Baru/Podgorice do Škodry, a pochybný převoz ke komanské přehradě se spaním na blind v Baru na pláži se nedá. To jedině, že by zrovna měl službu Vantju, a nechal nás přespat v Baru na lehátku.
Jinak koho by zajímala Albánská výzva, přikládám odkaz. Pár volných míst ještě máme.
http://albanianchallenge.org/
Lukáš 123
Pátek, 24. června 2016 - 18:17:04  
Neregistrovaný host
85.70.171.241
Ještě k té Gruzii, zajímavá cesta z ČR se nabízí mj. s Radimem do Košic 9 eur, busem do Užhorodu 6 eur, vlakem do Oděsy 150 UAH, lodí přes Černé moře cca 2500 UAH.
http://www.ukrferry.com/eng/schedules
Kdo chce poznat Gruzii naplno, nechť vyrazí na help camp do Tušetie.
http://tusetie.webnode.cz/help-camp/
Pátek, 24. června 2016 - 18:42:38  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 32
Registrován: 3-2012
Ověřené je,že z Ulcinje jezdí pravidelná bus linka do Shkodry.Min.3 krát denně.Takže bych jel vlakem do Baru,pak bus Ulcinj a bus dále do Shkodry.Odjezdy budou někde na netu...
Bobo
Sobota, 25. června 2016 - 13:41:07  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 13092
Registrován: 5-2002
busem do Užhorodu 6 eur - na to, že v r.97 stál bus z michalovců 110Sk i s báglem se to dá....
kolisti = piráti chodníků
neosvětlený cyklista = žádný cyklista
jsem nucen používat automobil. na chodníku díky kolistům není bezpečno
http://www.stopkoureni.cz/
Neděle, 26. června 2016 - 17:54:44  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1799
Registrován: 12-2007
Lukáš123:

Palec nahoru za to co děláte, jsem Váš pravidelný čtenář na FB!

JŘ všech albánských vlaků najdete ve vedlejší diskusi v hlavičce (jsou tam i JŘ vlaků z ostatních balkánských zemí). Ač to není zdroj oficiální, tedy ze stránek HSH, dá se považovat za ověřený. Ty vlaky tam jezdí pořád stejně už X let a jedinou změnou za hodně dlouho zpátky bylo vlastně jen useknutí tratě do Pogradce už v Librazhd z důvodu špatného stavu svršku a tunelů.

Co se týče cesty do Prokletije, já osobně bych volil variantu (pokud Vás jede víc a poskládáte se) vlakem do Podgorice, černohorským taxíkem na čáru, z čáry albánským taxíkem až k přehradě. Ten pěší přechod bude asi dost brutální.

Jinak ten vlak o kterém jsem psal, je ranní Skadar-Drač (odpoledne se vrací zpátky). Do Černé Hory jezdí pouze nákladní vlaky, a to ještě dost zřídka.
Chep.
Pondělí, 27. června 2016 - 20:11:00  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4253
Registrován: 4-2003
ad Albánie - doporučuji přečíst si můj příspěvek v sousední balkánské diskuzi. Jízdní řády HSH se poslední dobou právě mění docela často, a to podle toho, jak moc jsou zrovna finančně v [zadnice]...
Úterý, 28. června 2016 - 15:48:38  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 430
Registrován: 3-2009
Já jel z Michalovců do Uzgorodu v lednu autobusem za 3,20€...
Hranice na Moravě
Pružinskij
Čtvrtek, 30. června 2016 - 14:24:20  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 852
Registrován: 4-2015
Hledám blbě nebo ze stránek LDZ zmizely tabulkový JŘ?
Waarschijnlijke Afstanden.
Sobota, 02. července 2016 - 13:51:20  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 200
Registrován: 12-2007
Pružinskij: Kdyby jen tabulkový, mně hlavně zmizel vlak z Valgy do Rigy v 17.03, co navazoval na vlak z Tallinu. Zítra jedu do Estonska a bude moc veselý, jak se budu vracet. Asi busem s přestupem ve Smiltene.
Z F J
Sobota, 02. července 2016 - 16:26:04  
Neregistrovaný host
109.80.18.6
Etienne_de_berry: některé vlaky Valga-Riga jsou v pracovní dny v úseku Valga-Sigulda nahrazeny busy. Jak dlouho to potrvá, těžko říct.
DavidG
Neděle, 03. července 2016 - 10:26:20  
Neregistrovaný host
94.112.115.37
Mám dotaz ohledně cestování ve vlacích RŽD v Rusku.
Vagon kupé 2 třída místa 37 a 38 to je dvoumístné kupé? Jak je to s platbou kartou ČS spořitelny na eshopu RŽD funguje už ? Dík za odpověď.
Statistik
Neděle, 03. července 2016 - 11:24:51  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4939
Registrován: 6-2004
Ano, dvoumístné kupé.
Ohledně platby těžko říct, mně přes e-shop RŽD obvykle nefungovala ani rezervace, natož platba. Resp. samotný e-shop ohledně obsazení vozu uváděl nesmysly.
Statistik
Neděle, 03. července 2016 - 11:28:49  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4940
Registrován: 6-2004
Vlastně ne, zpět, kecám... Jestli jsou to místa 37 a 38, tak to bude čtyřicetimístné kupé, tedy se čtyřmístnými kupé. To Vaše by mělo být nad podvozkem.
Neděle, 03. července 2016 - 11:38:35  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3496
Registrován: 8-2012

Místa 37 a 38 budou v posledním kupé nad sebou (= spodní a horní lůžko).
informuji vás, že své podezření na vaše opakované páchání trestného činu pomluvy prostřednictvím tohoto internetového diskuzního fóra dle § 184 zákona č. 40/2009 Sb. v platném znění vůči mně, dalším osobám i obchodním partnerům společností, pro které pracujete, jsem předal studentům práv a stáváte se součástí jejich projektu
DavidG
Neděle, 03. července 2016 - 12:41:56  
Neregistrovaný host
94.112.115.37
Na plánku RŽD u rezervace jsou místa 37 a 38 uplně na začátku ještě před místy 1-4
Neděle, 03. července 2016 - 16:34:17  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4258
Registrován: 4-2003
Taky je možné, že je to kutloch provodnika předělaný na kupé pro cestující, tzn. je opravdu dvoumístné... Myslím, že už jsem takovou přestavbu někde viděl.

Taky to může být nějaká finta s prodejními kontingenty... Běžně to funguje tak, že když se počet volných míst sníží na určitou mez, tak systém pustí do prodeje další balík míst, většinou celý vagón. Ale už jsem právě viděl i situaci, kdy byla v prodeji jen nějaká část vozu a zbytek se otevřel jako nový kontingent. Může to tedy být tak, že ta poslední dvě místa tam sice jsou, ale z nějakého důvodu jsou držena jako rezerva a do prodeje se nedostanou buď vůbec nebo jen v případě vyprodání všech ostatních míst ve vlaku.
DavidG
Neděle, 03. července 2016 - 17:32:39  
Neregistrovaný host
94.112.115.37
Ty místa ale jdou vybrat, klidně jako první na eshopu RŽD a bývají dost brzy obsazená.
Neděle, 03. července 2016 - 21:38:16  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3107
Registrován: 3-2006
Taky je možné, že je to kutloch provodnika předělaný na kupé pro cestující, tzn. je opravdu dvoumístné...

To je docela dobře možné, vzhledem k tomu, že běžná kupé stodola má 36 míst. (lux 18 a plackart 56)
Upozornění: Příspěvek může obsahovat stopy ironie, cynismu a černého humoru.
Vyrobeno v závodě, který zpracovává vzdálené vize, bláznivé sny a šílené nápady.
Pružinskij
Pondělí, 04. července 2016 - 11:15:17  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 856
Registrován: 4-2015
Pánové, nestačím zírat: http://www.railwaygazette.com/news/infrastructure/single-view/vie w/two-presidents-open-angren-pap-railway.html

Další horská železnice na světě, další výlet na seznamu.
Waarschijnlijke Afstanden.
Pondělí, 04. července 2016 - 18:49:09  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 333
Registrován: 3-2005
Je to bída s našim železničím tiskem. V oblasti bývalé ruské střední Asie, v nových státech je víc novějších železnic a velké plány. Člověku nezbývá nic jiného než pracně hledat a hledat ..
Pondělí, 04. července 2016 - 21:17:07  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3507
Registrován: 8-2012
V oblasti bývalé ruské střední Asie, v nových státech je víc novějších železnic a velké plány
Holt by se taky rádi posunuli z 19. století aspoň do dvacátého (kdy byla železnice královnou dopravy)... jen si všimněte jedné nenápadné věci: "uzbecká" lokomotiva čínské výroby projela tratí postavenou čínským konsorciem. Tam už dlouho nebude pro rusoasiaty místo [happy]
informuji vás, že své podezření na vaše opakované páchání trestného činu pomluvy prostřednictvím tohoto internetového diskuzního fóra dle § 184 zákona č. 40/2009 Sb. v platném znění vůči mně, dalším osobám i obchodním partnerům společností, pro které pracujete, jsem předal studentům práv a stáváte se součástí jejich projektu
Pondělí, 04. července 2016 - 22:29:17  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 405
Registrován: 1-2004
Pružinskij: Až pojedeš, přidal bych se [wink]
Pondělí, 04. července 2016 - 23:14:58  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2077
Registrován: 1-2006
to T.H.

Však ve středoasijských ex-CCCP republikách tam za CCCP přestěhovaní Rusové dostávají jasně najevo, že tam pro ně "není místo" už cca 20 let.

Ale buďme moc a moc rádi, pokud tenhle region schramstne Čína dřív než islamisté.
Pružinskij
Úterý, 05. července 2016 - 15:18:30  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 862
Registrován: 4-2015
Canfranc: Letos už ne, mám dost rodinných povinností.
Ale příští rok určitě někam do ex. CCCP pojedeme. Pokud bude něco jezdit po nové trati z Karsu do Achalkalaki, tak tam, pokud ne, tak ta Střední Asie. Předpokládám tedy, že tam zavedou nějaký dálkový spoj do Ferganské doliny. Do Angrenu jsem kdysi jel prigorodným (3 páry z Taškentu, uhelné velkolomy), okružní trať ve Ferganě jsme také projeli, čili chybí mi ta novostavba a pak z Kokandu do Chavasi přes Tádžikistán (tam ale patrně nepojede vůbec nic). A víc než nějakých 10 dní neurvu.
Waarschijnlijke Afstanden.
Úterý, 05. července 2016 - 18:14:26  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 406
Registrován: 1-2004
Pružinskij: Tož se uvidí, jak to narok vyjde :-)
Úterý, 05. července 2016 - 18:47:57  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1040
Registrován: 11-2005
Rád bych poprosil o tipy na levné a ověřené ubytování na ose Baťovo - Vinohradiv - Solotvino. Díky!
dzamel
Sobota, 16. července 2016 - 13:40:12  
Neregistrovaný host
85.70.248.234
Libchavy: hotel ve Vinogradovu na náměstí a v Solotvynu vystoupit na lékárně , dolů k jezerům a chatka u jezera nebo kterýkoliv slušně vypadající dům ne ulici Gagarina, teď v týdnu , naprostá spokojenost...

Jinak úzká jezdí pondělí, čtvrtek, neděle , jen do Chmelniku... Kupejny na Solotvynu - Lvov má klímu, koupání v Solotvynu 50 hřiven(pásek jak na diskotéce, platí , dokud nespadne...) Kdyby měl někdo nějaký dotaz , absolvoval jsem cestu Čop - Užhorod (nocleh zakarpatya , skanzen) Vinohrad ( nocleh , úzká) - Solotvyno (koupání ,nocleh , diskotéka a návštěva Sighetu)...
Statistik
Sobota, 16. července 2016 - 14:07:27  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4951
Registrován: 6-2004
A přes čáru do Sighetu pěšmo? A razítka do pasu ještě dávají?[happy] Docela jsem před lety koukal, jak tam "pěšechody" celníci lustrovali (nás ani tolik ne, ani při pěším přešlapu, ani při přejezdu autem). Ale místní bábuška si na kole zajela přes čáru na nákup a šacovali ji, jako kdyby v těch taškách pašovala státní tajemství.

Jinak přechod ze Solotvina do Sighetu, to bylo jak vylézt z džungle do civilizace. Holt EU se v Rumunsku činila.
dzamel
Sobota, 16. července 2016 - 14:29:34  
Neregistrovaný host
85.70.248.234
Statistik : Přes čáru po svých, kontrola batohů zadna, maximální slušnost, zdržení asi 10 minut tam, 5 minut zpátky cestou do Solotvyna... Razítko jen Ukrajina, Rumun nedal a je to opravdu jak jiný svět... Pár fotek, opravdu jen dokumentační , fotit neumím a fotím jen na tablet...

ještě taková drobná poznámka, nikde ani šipka,nikde ani cedulka o přechodu... A zde jedna úzká ve Vinogradovu
Nesni
Sobota, 16. července 2016 - 14:56:26  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1009
Registrován: 6-2014
dzamel:
Ubytování jste měl zajištěno dopředu?