Diskuse K-report » Archiv 2016 » Železnice » Tratě na jihozápadní Moravě » Archiv diskuse Tratě na jihozápadní Moravě do 01. 08. 2016 předcházející | další

Archiv diskuse Tratě na jihozápadní Moravě do 01. 08. 2016

dolů
   autor příspěvek
Úterý, 12. července 2016 - 11:32:26  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 795
Registrován: 1-2010
Z Retzu do Znojma za chvíli pojede náklad, který bude mít 1619 tun. Je tam 12* řezivo z Retzu do Magdeburgu a 5* štěpky do Jihlavy. Celkem tedy 17 vozů a 1400 tun na Jihlavu.

Před chvílí odjel ze Znojma manipulák, který až do Okříšek táhne celých 35 tun. Četa teď stojí v Moravských Budějovicích, a nic nedělá, protože není zátěž. Asi je obrovský problém zařídit, aby si to odstáli ve Znojmě, a obratem vzali těch 1400 tun do Jihlavy. Takto pojedou ty štěpky zítra a 1100 tun řeziva si přes noc udělá výlet přes půl republiky.
www.koudsk.estranky.cz
- vše o nákladní dopravě v okolí Znojma
Úterý, 12. července 2016 - 12:01:32  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 151
Registrován: 7-2011
Koudsk: co je prosím z Retzu za mašiny? V 11:20 přijel do Znojma Mn z Hodonic se dvěma reko 742
Děkuji
Úterý, 12. července 2016 - 12:15:25  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 796
Registrován: 1-2010
Petr6043: Tam by měly být ty stejné. Ta obsluha z Hodonic přijela pozdě, takže pozdě odjel i vlak do Retzu. Mašiny jsou teprve teď v Retzu.
www.koudsk.estranky.cz
- vše o nákladní dopravě v okolí Znojma
Úterý, 12. července 2016 - 19:45:27  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 152
Registrován: 7-2011
Koudsk: děkuji, přidávám fotku ranního Mn, který se vracel z Hodonic
kotouč
Úterý, 12. července 2016 - 21:29:45  
Neregistrovaný host
83.208.169.142
Koudsk: o to co kdo kde dělá a nedělá se nestarej není to tvoje věc a jinak, asi jsi byl moc na sluníčku , 1400 tun je ze Znojma přes normu i na dvojče a na Mn je nasazená lokomotiva jedna , ty jsi čistý teoretik, ale praktický věci jdou mimo tebe
Úterý, 12. července 2016 - 22:24:01  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1501
Registrován: 12-2007
kotouč: no, nevím nevím, kdo tu byl na sluníčku... To, že 1400 tun přes normu pro dvojče, tak radši nevezmu nic ani na jednu loko a nechám ji jet prakticky po prázdnu, to má být argument? Jo, tak tohle může napsat, někdo, kdo byl na dlouho na sluničku[lol]

Nuts, Koudsk, Petr6043: díky za dokumentaci provozu [ok]
Úterý, 12. července 2016 - 22:55:01  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 797
Registrován: 1-2010
Petr6043: Pěkné. Ten náklad z Rakouska jsi nefotil? Sice to v tomto směru bývá špatně nasvícené, ale ten vlak byl na naše poměry hodně exotický. [masinka]

Zítra by měl jet ucelený vlak (cca 1200 tun) z Lichkova do Kojetic. Tentokrát pojede od Jihlavy. Byla by to nejlogičtější trasa, kdyby ovšem z Ústí nad Orlicí do Havlíčkova Brodu nejel přes Českou Třebovou a Brno. Oproti nejkratší trase přes Kolín se tady na poplatcích za DC a energii zaplatí minimálně o 10 tis. Kč navíc. Hádám, že do terénu bude brzy vyslán tým expertů, kteří vyškrtnou nějakému posunovači pár hodin, a vykompenzují to.

google translator: Fascinuje mě, jak se tu vždy objeví nějaký anonym, který mi zde udělá přednášku o tom, jak ničemu nerozumím a nemám se o nic starat. Následně se vypaří stejně rychle, jak se objevil. V první řadě by sis měl procvičit matematiku. Myslíš, že pro vlak 17 vozů a 1400 tun se počítá normativ v S? Protože jestli se počítá v T, tak tam má dvojče přesně 1400 tun. A i kdyby nemělo, tak by ve Znojmě mohli nechat vagón či dva. Koneckonců teď se na vlak do Břeclavi nevešlo asi 11 vozů (včetně 2 řeziv do Německa), a zůstalo to ve Znojmě.
Vím, že jezdí na Mn jedna mašina. V případě potřeby je ale možno z Jihlavy poslat dvojče.

Řeknu ti, jak bych to udělal já, kdybych se vrátil v čase o 50 let zpět, a neměl možnost získat informaci, že se mi za 12 hodin 100 km daleko objeví 1400 tun zátěže. Nevěděl bych tedy, že mám z Jihlavy poslat druhou mašinu.
Manipulák dnes ze Znojma až do Jihlavy vezl jeden prázdný uhlák a hytlák, takže naprosto zbytečný vlak. Posunovače toho manipuláku bych poslal do Jihlavy osobákem, zatímco strojvedoucího bych posadil do dvojčete, které se vrátilo z Rakouska a poslal ho s těma 1400 t do Jihlavy. Do Břeclavi bych večer místo dvojčete poslal mašinu od manipuláku, která by to samotná v pohodě vše odvezla, a ve Znojmě by nezbylo nic. Na ráno, pokud by v Břeclavi nebyla druhá mašina, bych mezitím poslal do Břeclavi tu záložní z Jihlavy (přes Brno na pravidelných nákladech). Předpokládám ale, že by snad něco v Břeclavi splašili, a nebylo by tam třeba nic posílat. Zítra ráno by to dvojče mohlo z Jihlavy do Kojetic vzít těch 1200 tun z Lichkova. Poté by dojely z Kojetic až do Znojma (optimálně na Mn), kde by se mašiny prohodily a vrátilo se vše do normálu.
Dále by to šlo optimalizovat tím, že by četa od jihlavského manipuláku jela dnes dopoledne obsloužit Hodonice namísto dvojčete, které by díky tomu mohlo jet dříve do Rakouska, a následně dříve z Rakouska dovézt zpáteční vlak. Ale tady by to možná ztroskotalo na strojvedoucím, kterému do Hodonic v minulosti nemuselo být prodlouženo poznání, jelikož bylo třeba ušetřit 5 Kč.

Ono se i v tom současném rozloženém prostředí dá něco vymyslet. Stačilo by jen trošku chtít.

Mimochodem. Nevím, co je na tom pravdy, ale pobavilo mě vysvětlení, proč od Jihlavy pravidelně jezdí jen jedna mašina. O úspoře lokomotivy to není, jelikož v minulosti, kdy bylo méně zátěže, z Jihlavy poslali jen jednu lokomotivu, ačkoliv bylo pravidelně vedeno dvojče. Obdobně by dnes, kdy je více zátěže, mělo být posláno dvojče namísto samotné mašiny.
Údajně je technologický čas pro nástup strojvedoucího nižší, když je uvažováno s jeho pravidelným nástupem do samotné lokomotivy. U dvojčete je na to prý třeba více času, a díky tomu, že nyní jezdí jen jedna lokomotiva, se ušetřilo několik minut na strojvedoucím! [lol]
www.koudsk.estranky.cz
- vše o nákladní dopravě v okolí Znojma
Středa, 13. července 2016 - 06:52:11  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 11097
Registrován: 9-2007
Začátek a konec směn je opravdu dle vozidel, pokud je turnus dvojče, je směna delší. Navíc dle nové PKS náleží strojvedoucímu i příplatek za dvě loko, tedy podobně jako např. za D3.
Na jedné straně se šetří a na straně druhé utíkají peníze: Mn JHL - Pelhřimov je už nějaký ten pátek bez zátěží a mnohdy se nevyjede vůbec, podobně nejezdí jihlavská záloha do Dobronína na Agro. Takže je stále kde šetřit a případně brát. Argument, že nejsou lidi, nejsou loko v tomto případě není na místě.
s Ropidem na věčné časy...ámen...
kotouč
Středa, 13. července 2016 - 07:56:36  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1
Registrován: 7-2016
Koudsk: ok , beru zpět a o tom sluničku se ti omlouvám [wink]

anonym jsem to máte pravdu , ale čtu to tady řadu let , nemám potřebu se registrovat,i když to možná udělám, jsem člověk z provozu , kterýho se toto přímo týká

s těmy posunovači , naprosto souhlasím , na strojvedoucím se šetří minuty , ale to že jede posunovavač s vedoucím posunu z Jihlavy do Znojma či zpět, na výlet a nedělaji někdy nic, to se neřeší, na tomto by se ušetřilo daleko víc

bohužel to tu sledují i lidé z carga , takže už o tomto nenapíšu nic [lol]

(Příspěvek byl editován uživatelem kotouč.)
Středa, 13. července 2016 - 08:52:53  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 153
Registrován: 7-2011
Koudsk: Děkuji, foto z Retzu bohužel nemám
Čtvrtek, 14. července 2016 - 21:25:19  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 798
Registrován: 1-2010
Petr6043: Čistě náhodou se fotka toho vlaku objevila tady (odkaz facebook). Akorát je škoda, že tam jde vidět jen prvních 6 vozů.

Dnes znovu na vlaku z Rakouska do Znojma asi 1000 tun na Jihlavu (7*řezivo do Německa a 6 štěpky do Jihlavy). Manipulák na Jihlavu odjel ze Znojma asi 3 hodiny před příjezdem vlaku z Rakouska, přičemž vezl celých 77 tun. Přes 3 hodiny si pak postál v Moravských Budějovicích, kde dobral jeden vagónek, a až do Jihlavy měl 141 tun.
Řezivo se už samozřejmě tlačí přes Břeclav do Brna, kde jim to zněkolikanásobí vytížení vlaku do Děčína. Dnes by to krásně vycházelo, aby na Jihlavu poslali břeclavské dvojče, které by ze Znojma na Jihlavu odjelo ve 13:16 a vzalo s sebou všech cca 1100 tun. V Moravských Budějovicích by klidně mohli dobrat ten jeden vagónek a z Okříšek do Jihlavy by mohli jet ve stejném čase, v jakém dnes jeli, když vezli těch neuvěřitelných 141 tun.
No a pro tu zbylou zátěž na Břeclav by s rezervou postačovala mašina od jihlavského manipuláku.

kotouč: Já jsem ten poslední, kdo by chtěl šetřit na posunovačích nebo strojvedoucích. Hlavně u těch strojvedoucích je to šetření směšné. Stačí se podívat na kamionovou dopravu. Aby bylo přepraveno zboží, co se vejde do jednoho vlaku, kamiony, tak na to není potřeba jeden strojvedoucí, ale klidně 40 "strojvedoucích". Znám prostředí kamionové dopravy docela dobře, a to, že by někdo chtěl šetřit minuty na šoférech, je až na posledním místě. Právě naopak - kamioňák má často jet pomalejší trasou, aby se vyhnul placenému úseku.
No a jak to chodí u Carga? Jen na Znojemsku se klidně za den propálí 200 litrů nafty, aby se ušetřilo pár hodin na řadovém zaměstnanci. My tu stovku ušetříme, i kdyby to tisícovku jiné oddělení mělo stát.

Obecně je železniční nákladní doprava v nezávislé trakci přibližně 3x méně energeticky náročná oproti kamionové dopravě. V elektrické trakci je ten rozdíl ještě mnohem vyšší, avšak je částečně srážen SŽDC a jejich paušálem za spotřebovanou energii (jeden z důvodů, proč se mnoha dopravcům vyplatí se po koridorech prohánět s diesely). U JVZ už si dnes železnice nemůže stěžovat na drahou infrastrukturu, protože platí jen zlomek v porovnání s kamiony. Stejně tak potřebný počet zaměstnanců je u železniční nákladní dopravy mnohonásobně nižší v porovnání se silniční dopravou (to by mohlo platit i pro JVZ, kdyby nejezdily poloprázdné vlaky).

No a když všechny tyto faktory hrají pro železnici, tak proč železniční nákladní doprava stále prohrává s tou silniční?
Do značné míry za to může dnešní SŽDC. Zatímco se za posledních 20 let u dopravců i přepravců značně zvýšily nároky na rychlost, dochvilnost, prodloužení vlaků atd., tak u SŽDC se zkracovaly užitečné délky kolejí, rušily se hlásky, omezovali se dozorci výhybek, zaváděly se VDS, dělaly se dlouhodobé výluky kvůli banalitám a především se zaváděla taktová osobní doprava, která značně snižovala kapacitu. Proto dnes ze všech vedlejších tratí zmizela prakticky veškerá nákladní doprava, a jezdí se jen po koridorech. Vrcholem je, když se pak u SŽDC najdou lidi, kteří při rekonstrukci vedlejších tratí poukazují na to, že teď tam už nic nejezdí, a stav, který nevyhovoval už před 20 lety, je možné zakonzervovat (nebo také zhoršit) i na následujících 50 let.

Nicméně i tak je mnoho přeprav, které "nepotřebují jet tak rychle", a stejně se je nedaří dostat na železnici. Cargo má stále vše potřebné (lokomotivy i zaměstnance) na to, aby dokázalo provozovat efektivní systém JVZ. Podle mě to ale ztroskotává na několika faktorech:
1. U Carga to dnes funguje asi takto (ten obrázek už jsem sem jednou dával). Ten chlap s lopatou, to je ten strojvedoucí či posunovač, na kterém je třeba šetřit. Ti ostatní, to jsou třeba ti šašci, co si jdou sednout na výlukovou poradu, a když jim tam SŽDC v rámci své pohodlnosti nabídne, že jim na 3 měsíce odstřihne největšího přepravce v regionu od sítě, ačkoliv by to vůbec nebylo nutné, tak tito pánové taktéž v rámci své pohodlnosti drží huby a o nic se nestarají. Psal jsem o tom zde. Mnoho dalších protekčních šašků by šlo při dnešním technickém pokroku nahradit softwarem. Myslím, že nejdůležitější by měli být obchoďáci a dispečeři, kteří by v reálném čase za pomocí jednoduchého software vyhodnocovali, jestli je lepší poslat vlak 130kilometrovým závlekem, nebo raději Frantovi zaplatit pár hodin navíc.
2. Všude se bojí o práci. Nikdo nedělá nic navíc, jelikož v opačném případě by na sebe dotyčný upozornil několik protekčních, kteří by na něm okamžitě chtěli ušetřit pár hodin. Co dřív šlo, dnes nejde. Tam, kde mají větší sílu, si na sebe stahují přepravy ze širokého okolí. Stakilometrové závleky nejsou problém, když vykážeme výkon. Přes naše centrum galaxie už se objíždějí i elektrizované dvoukolejky.
3. Naprosto nulová spolupráce se zahraničními státními dopravci. Psal jsem sem nedávno příklad přepravy do Retzu, u které si RCA za 6 km účtuje stejnou částku, jako ČDC za 140 km, protože z tak krátké vzdálenosti by RCA jinak nic nemělo. Rakousko, které má plnou hubu ekologie, zde svojí 2000% marží převádí statisíce tun ze železnice na silnici. ČDC v opačném gardu funguje podobně, a taktéž si chce ze svého kousku vydojit co nejvíce. Výsledek je takový, že za posledních asi 12 let JVZ mezi ČR a Rakouskem klesly minimálně o 80 %. Přitom by stačilo, aby si šašci sedli ke stolu a domluvili se. Za tohoto stavu tratí oba.

To řezivo z Retzu do Německa jezdilo mnoho let přes Pasov. Poprvé jsem tady na to upozorňoval před 4 lety. Je dobře, že se objevil někdo natolik schopný, aby to konečně přetrasoval přes ČR. Jen doufám, že se takoví lidé u Carga nenechají převálcovat tou armádou neschopných šašků.
www.koudsk.estranky.cz
- vše o nákladní dopravě v okolí Znojma
Starý Hanák
Čtvrtek, 14. července 2016 - 22:16:13  
Neregistrovaný host
90.176.147.81
Do značné míry za to může dnešní SŽDC. Zatímco se za posledních 20 let u dopravců i přepravců značně zvýšily nároky na rychlost, dochvilnost, prodloužení vlaků atd., tak u SŽDC se zkracovaly užitečné délky kolejí, rušily se hlásky, omezovali se dozorci výhybek, zaváděly se VDS, dělaly se dlouhodobé výluky kvůli banalitám a především se zaváděla taktová osobní doprava, která značně snižovala kapacitu. Tak to je přinejmenším přehnané. Kdyby třeba na trati Horní Cerekev - Tábor zůstaly všechny dřívější hlásky a stanice s výpravčími a dozorci výhybek, nákladní dopravu by to tam zachránilo? Těžko. Taktová osobní doprava je jedinou cestou do budoucna, problémem je konkurenční boj mezi soukromníky na koridorech, který např. na střední Moravě podráží nohy i regionálce. Chybí nezávislý regulátor. Hlavním důvodem nízkého využití nákladní železniční dopravy je naprosto nedostatečné zpoplatnění využití infrastruktury a externalit u silniční dopravy.
Čtvrtek, 14. července 2016 - 23:52:08  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 799
Registrován: 1-2010
Starý Hanák: Dám sem malý příklad. V jedné dokumentaci jsem kritizoval, že při instalaci nového TZZ nebylo zřízení automatické hradlo (oddíl) v místě, kde dříve byla hláska.
Došla mi na to připomínka, že hradlo se nezřídilo proto, že v minulosti zde byla hláska, který byla zrušena, protože se její provoz ekonomicky nevyplatil. No a jelikož se zrušila hláska, tak nač zde dnes dávat hradlo? Co na tom, že provozní náklady na hlásku se zaměstnancem překračují milion Kč za rok, zatímco automatické hradlo bere 80 W na 4 trvale svítící žárovky a 100 W na počítače náprav Frauscher AZF. I s nějakou poruchou se provozní náklady dají počítat v setinách při porovnání s hláskou.
Když se v jednom mezistaničním úseku mají zabezpečit 4 přejezdy v lese za 40 milionů Kč, aby to jeden traktor za den nemusel objíždět, a neztratil tak pár minut, tak to nikdo neprotestuje. Ale jakmile někdo chce, aby se prodloužily staniční koleje a vybudovaly se oddíly na trati, aby se trať stala konkurenceschopná pro potřeby současné nákladní dopravy, tak to je velký problém.
Nevím, jak to je mezi Cerekví a Táborem, ale když zůstanu na Znojemsku, tak absence jednoho hradla či jedné delší koleje ve vybrané stanici mnohdy znamená zpoždění nákladního vlaku o několik hodin.
Pn 44051 z Břeclavi do Znojma má omezený normativ délky na 400 metrů, protože křižuje v Mikulově. Má snížený normativ o 200 tun, jelikož nemůže projet Boří les.
Když má dopravce slabší lokomotivu, tak ze Znojma na Olbramkostel odpoledne nemůže 4 hodiny vůbec odjet, jelikož tam nedali oddíl. Stejně tak nedali oddíl mezi Luka nad Jihlavou a Jihlavu, ačkoliv to je nejproblematičtější úsek.

Netvrdím, že měli někde zůstat výhybkáři či hlásky. Když někde nebyly peníze na rekonstrukci zab. zař, tak bych to pochopil. Jenže když se peníze seženou, a stejně je to pak nepoužitelné, tak co si o tom mám myslet? A to už vůbec neřeším, že se v minulosti investovali stovky milionů do lokálek, kde se následující rok třeba zastavil provoz, zatímco na tratích zatížených nákladní dopravou jsou dodnes mechaniky. Kdyby se namísto nějakých lokálkových stanic v minulosti zabezpečily třeba Valtice, tak to mohlo přinést zvýšení normativů pro nákladní vlaky ve směru na Břeclav klidně o 500 tun. Ucelené vlaky s melasou či obilím by tam nemusely jezdit na dvě části, a zvýšilo by to konkurenceschopnost železniční dopravy. Tato stanice snad bude příští rok hotová, ale podobných příkladů by se jistě dalo najít plno.

Mám k dispozici oficiální vyjádření od jednoho dopravce, který jednoznačně píše, že kvůli krátkým kolejím, VDS a špatné průjezdnosti přes den je pro něj trasa Břeclav - Znojmo - Jihlava nepoužitelná, a dokonce uvádí několik příkladů, kdy s delším vlakem nedostal přidělenou kapacitu, a musel jet o více jak 100 km delší trasou.
Pokud vše půjde dobře, tak trať Břeclav - Znojmo bude příkladem jednokolejky, kde bude moci vzájemně fungovat rychlá osobní doprava v taktu spolu s nákladními vlaky, které budou mít parametry z 21. století. Po kompletní revitalizaci a vynaložení zcela zanedbatelných investic pro potřeby nákladní dopravy zde ze hodinu bude moci projet 1 pár Os + 0,5 páru Sp, a nákladní vlak dlouhý 650 m (i více) zde při této frekvenci osobní dopravy projede za 1:40. V případě elekrizace by to mohlo být ještě podstatně rychlejší, jelikož je to spočítáno na normu pro nezávislou trakci. Například z Břeclavi do Hrušovan by řepné vlaky mohly jezdit v obou směrech prakticky bez jediného zastavení, ačkoliv by byla špička a jedná se o jednokolejku.

Ne vše se ale daří, a třeba Šumná, která byla vždy jednou z nejdůležitějších stanic na trati 241 pro nákladní dopravu, bude letos zkrácena z 591 metrů na 500 metrů. Ještě minulý rok si tam přitom postálo nezanedbatelné množství nákladních vlaků delších něž 500 metrů. Pouze stačilo vzít jednu blbou výhybku a posunout ji za jinou blbou výhybku. Nic složitého by to nebylo. V době, kdy si dopravci otevřeně stěžují, že krátké dopravní koleje snižují jejich konkurenceschopnost, se mají koleje ještě více zkrátit.

Podobně bych tu mohl psát donekonečna. Viděl bych to tak, že silniční doprava je dnes na svém vrcholu, zatímco železniční doprava má obrovský nevyužitý potenciál (nákladní i osobní). Infrastruktura před rokem 89 splňovala požadavky tehdejší nákladní dopravy. Dnešní infrastruktura nesplňuje požadavky dnešní nákladní dopravy, a musí se to začít řešit (nejen na koridorech).
www.koudsk.estranky.cz
- vše o nákladní dopravě v okolí Znojma
Pátek, 15. července 2016 - 10:22:13  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 10
Registrován: 7-2016
nemá někdo foto vlečky Víno Mikulov když ještě byla v provozu díky ?
Starý Hanák
Pátek, 15. července 2016 - 20:23:08  
Neregistrovaný host
90.176.147.81
Koudsk: Nechci dále polemizovat, jen malá poznámka. Je to možná i o lidech. Ptali se kdysi, chcete AHr. Popovice (trať 341)? Řeklo se, chceme, a hradlo je.
750
Sobota, 16. července 2016 - 14:11:16  
Neregistrovaný host
95.129.98.4
ex palava podyji 754 019
Neděle, 17. července 2016 - 20:30:40  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 800
Registrován: 1-2010
Starý Hanák: O tom hradle vím. Tuším, že se to dělalo dodatečně, až když tam bylo hotové TZZ. Kdyby se takto ptali všude, tak je to jiná.

Zítra by mohl být dobrý manipulák z Jihlavy do Znojma. V Jihlavě by mělo být cca 12 prázdných vozů na štěpky a 6 vozů s řezivem ze Ždírce. Jinak z Rakouska do Znojma přijelo za uplynulý týden celkem 39 loženych vozů. Z toho řeziva do Německa bylo 27 vozů (cca 2400 hrubých tun). Kdyby to takto jezdilo pořád, tak by toho bylo skoro 100 tis. čistých tun ročně, a tranzit mezi Německem a Rakouskem přes ČR by to zvedlo o desítky procent.
www.koudsk.estranky.cz
- vše o nákladní dopravě v okolí Znojma
Neděle, 17. července 2016 - 23:27:57  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 801
Registrován: 1-2010
Zítra pojede také AWT do Kojetic. Pravděpodobně pak budou brát i prázdný vlak zpět.
www.koudsk.estranky.cz
- vše o nákladní dopravě v okolí Znojma
Pondělí, 18. července 2016 - 06:02:55  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 11115
Registrován: 9-2007
Někde na cestě směr Miroslav bude Trnovec - hnojiva.
s Ropidem na věčné časy...ámen...
Pondělí, 18. července 2016 - 22:15:58  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2896
Registrován: 4-2006
Koudsk: Tak vozy na štěpky, zdá se, stojí v Okríškách..
Pondělí, 18. července 2016 - 22:50:43  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 48
Registrován: 7-2009
Zdravím, je znám důvod zrušení plánované nepřetržité 4-měsíční výluky Náměšť n/Osl - Okříšky (15.7.-15.11.2016) a co bude s touto akcí dál?
Čtvrtek, 21. července 2016 - 18:12:59  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 154
Registrován: 7-2011
Ahoj, nevíte zda zítřejší Mn 82623 staví v Hodonicích a křížuje s Os 4505
Děkuji
Čtvrtek, 21. července 2016 - 22:03:45  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 802
Registrován: 1-2010
Petr6043: Pravděpodobně prostřelí až do Hrušovan bez zastavení.

Lokofanda: V to pondělí to nechali v Okříškách. Manipulák pak bral z Budějovic do Znojma obilí. Ze Šumné měl přes 2000 tun.
www.koudsk.estranky.cz
- vše o nákladní dopravě v okolí Znojma
Pátek, 22. července 2016 - 13:02:33  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2900
Registrován: 4-2006
Koudsk: No já si říkal, že to určitě nebylo jen tak a měli cestou něco těžkýho...
Pátek, 22. července 2016 - 18:58:23  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 155
Registrován: 7-2011
Koudsk: Děkuji, dokumentačně přidávám dnešní Mn 82741
Neděle, 24. července 2016 - 20:48:37  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1503
Registrován: 12-2007
Tak druhy Bdt754 je uz od zacatku cervence v Brne, vi nekdo, kdy dorazi do Znojma a posle dalsi 021 "do kopriv" (popr. jestli uz tam neni, par dni jsem ted nemel cas sledovat deni)?
Pondělí, 25. července 2016 - 11:02:31  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 270
Registrován: 6-2005
Vlakofil: Od 29. 7. 2016 bude výluka Zastávka - Krahulov, od 12. 8. 2016 15:10 pak ve zkrácené variantě Náměšť - Krahulov.
Úterý, 26. července 2016 - 08:10:34  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1668
Registrován: 12-2007
Dnes jedou Kojetice, pred chvili dorazily do Breclavi.
Všechno se točí kolem své osy, jen my se točíme kolem peněz...
Úterý, 26. července 2016 - 13:38:25  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1669
Registrován: 12-2007
A prý si to už štrádují s vyrovnávkou zpět, teď někde na cestě do Zn.
Všechno se točí kolem své osy, jen my se točíme kolem peněz...
Úterý, 26. července 2016 - 14:16:15  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 803
Registrován: 1-2010
771068: Teď by to mělo odjíždět z Olbramkostela.
www.koudsk.estranky.cz
- vše o nákladní dopravě v okolí Znojma
Úterý, 26. července 2016 - 19:10:05  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 50
Registrován: 7-2009
Od 29. 7. 2016 bude výluka Zastávka - Krahulov, od 12. 8. 2016 15:10 pak ve zkrácené variantě Náměšť - Krahulov.
Nevíte, co se za těch 14 dnů stihne v úseku Zastávka-Náměšť? V zadávačce je docela dost prací - nové zab. zař., místy svršek, spodek, nové nástupiště ve Vysokých Popovicích... to se přece nedá udělat?
Středa, 27. července 2016 - 13:03:44  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 271
Registrován: 6-2005
Zadávačku jsem neviděl a ani ROV k této výluce, ale předpokládám, že se bude jednat o nějaké přípravné práce. Je také možné, že výluka v úseku Zastávka - Náměšť je z jiného důvodu než následná Náměšť - Krahulov a tedy s opravou tratě úplně nesouvisí.
Středa, 27. července 2016 - 14:48:14  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 592
Registrován: 7-2006
Vlakofil: Nemá se v rámci výluky Zastávka - NnO rekonstruovat zhlaví v Zastávce?
Středa, 27. července 2016 - 16:12:21  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 51
Registrován: 7-2009
Pokud se dívám dobře
https://www.vhodne-uverejneni.cz/index.php?m=xenorders&h=order&a= detaildocumentsandimages&rwr=revitalizace-trati-okrisky-zastavka- u-brna-1
https://www.vestnikverejnychzakazek.cz/cs/Form/Display/641286

tak zde jsou tyto stavení objekty

SO 22-17-01 Zastávka u Brna - Rapotice, žel. svršek
SO 23-17-01 Žst. Rapotice, žel. svršek
SO 24-17-01 Rapotice - Kralice n.O., žel. svršek
SO 26-17-01 Kralice n.O. - Náměšť n.O., žel. svršek
SO 28-17-01 Náměšť n.O. - Studenec, žel. svršek

SO 30-17-01 Studenec - Vladislav, žel. svršek
SO 31-17-01 Žst. Vladislav, žel. svršek
SO 32-17-01 Vladislav - Třebíč, žel. svršek
SO 33-17-01 Žst. Třebíč, žel. svršek
SO 34-17-01 Zast. Třebíč - Borovina, žel. svršek

a píšou tohle:

Realizace stavby zahrnuje rekonstrukci zastávek Vysoké Popovice, Vladislav zastávka, Třebíč-Borovina a rekonstrukci žst. Třebíč, rekonstrukci vybraných mostních objektů, zřízení nových nástupištních přístřešků, nové traťové zabezpečovací zařízení a nové staniční zabezpečovací zařízení, úpravu geometrické polohy koleje a zvýšení nedostatku převýšení. V některých úsecích bude rovněž provedena rekonstrukce žel. svršku a sanace žel. spodku. V úsecích, kde je omezujícím faktorem pro zvýšení rychlosti nezabezpečený železniční přejezd, bude tento nově zabezpečen bez úpravy žel. svršku a spodku. Přeložky trati nejsou navrženy.
Středa, 27. července 2016 - 22:03:06  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 593
Registrován: 7-2006
Vlakofil: Ano, ale zde jde asi jen o to, že se využije dlouhá výluka pro údržbové práce, které s onou velkou investicí nesouvisí.
Čtvrtek, 28. července 2016 - 07:11:28  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1504
Registrován: 12-2007
Tak, pokud se nemýlím, včera dorazil do Hrušovan na Sp 1922 druhý kousek Bdt754. Předpokládám, že dnes ráno ho stáhli do Znojma a v nejbližších dnech se zapojí do oběhu. Foto nemám, protože zrovna přišla taková průtrž, že napršelo za hodinu víc, než za poslední 4 měsíce...
Čtvrtek, 28. července 2016 - 10:53:57  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 816
Registrován: 10-2009
Kubam: můžu potvrdit. Ráno jel na 4560 do Znojma.
Kronika žst. Znojmo 1869-2016, pomozte s její kompletací.
Spolek pro veřejnou dopravu na jihozápadní Moravě
www.svd-jzm.cz
Čtvrtek, 28. července 2016 - 12:32:34  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1505
Registrován: 12-2007
Prdík83: Díky za potvrzení, jsem zvědavej, kdy zasáhne do provozu. Očekávám, že půjde na oběh 4507/4512/4521/4522.
Pátek, 29. července 2016 - 00:10:16  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1059
Registrován: 4-2009
ad výluka:
Rapotice-Zastávka:
oprava koleje v km 10,890 - 12,712 - výměna dřevěných pražců za užité betonové, výměna poškozených
betonových pražců, výměna kolejnic a upevnění, oprava GPK strojní podbíječkou, montáž pražcových kotev,
zřízení bezstykové koleje, vyčištění příkopů, výměna přejezdové konstrukce na přejezdech v km 11,107
(P3824) a 11,208 (P3825)

- neboli ten kus na dřevech nad Zastávkou co se měl dělat někdy předloni a neudělal se + odstranění té pomalé jízdy přes výhybky v Zastávce ...
Pátek, 29. července 2016 - 00:17:41  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1060
Registrován: 4-2009
Náměšť - Studenec:
km 30,290 - 35,139 - úprava železničního svršku (výměna poškozených pražců, výměna kolejnic a upevnění,
zřízení bezstykové koleje)
 rekonstrukce propustku v km 30,701 - nový železniční svršek v km 30,693 - 30,707
 rekonstrukce přejezdu v km 31,850 (P3843) - nový železniční svršek v km 31,835 - 31,862 a nová přejezdová konstrukce, výstavba PZS
 směrová úprava koleje v km 31,941 - 32,150 - nový železniční svršek;
 rekonstrukce přejezdu v km 33,016 (P3844) - nový železniční svršek v km 33,000 - 33,029 a nová přejezdová
konstrukce, výstavba PZS
 rekonstrukce přejezdu v km 33,566 (P3845) - nový železniční svršek v km 33,541 - 33,574 a nová přejezdová
konstrukce, výstavba PZS
 rekonstrukce přejezdu v km 34,103 (P3846) - nový železniční svršek v km 34,091 - 34,118 a nová přejezdová
konstrukce, výstavba PZS
 výkopové práce, kabelizace pro nově budované TZZ a PZZ
 v úseku Náměšť nad Oslavou – Studenec - výstavba nového TZZ
 výstavba nového PZZ v km 31,850 (P3843); PZZ v km 33,016 (P3844); PZZ v km 33,566 (P3845); PZZ
v km 34,103 (P3846)

Revitalizace v úseku Studenec – Vladislav, rekonstrukce PZZ, výstavba TZZ:
 km 42,370 - 43,734 - nový železniční svršek a sanace železničního spodku
 rekonstrukce nástupiště na zastávce "Vladislav zastávka" (km 42,620 - 42,790)
 rekonstrukce opěrné zdi v km 43,226 - 43,400
 rekonstrukce přejezdu v km 42,805 (P3856)
 výkopové práce, kabelizace pro nově budované TZZ a PZZ
 v úseku Studenec – Vladislav – výstavba nového TZZ s hradlem Smrk na trati
 rekonstrukce PZS v km 39,470 (P3854), PZS v km 42,805

Revitalizace v ŽST Vladislav včetně SZZ a PZZ:
 rekonstrukce přejezdu v km 43,634 (P3858)
 staniční kolej č. 1 - km 43,734 - 43,908 a 44,496 - 44,532 - nový železniční svršek a sanace železničního
spodku, nová výhybka č. 1 v km 43,734, 43,908 - 44,496 - výměna upevňovadel, ojedinělá výměna kolejnic
a svaření do bezstykové koleje, nová výhybka č. 3 v km 44,530 (místo původní výhybky č. 4)
 staniční kolej č. 2 - km 43,734 - 43,908 - nový železniční svršek a sanace železničního spodku, zrušení
původní výhybky č. 3, 44,416 - 44,496 - výměna upevňovadel, ojedinělá výměna kolejnic, svaření
do bezstykové koleje
 staniční kolej č. 4 - zrušení propojení do koleje č. 2, kolej bude nově ukončená zarážedlem v km 43,814, nový
železniční svršek v km 43,814 - 43,908, původní výhybka č. 3 bude nově označená jako výhybka č. 2
 rekonstrukce přejezdu v km 44,545 (P3859) - nový železniční svršek v km 44,530 - 44,568 a nová přejezdová
konstrukce, výstavba PZS
 výkopové práce, kabelizace pro nově budované SZZ, TZZ a PZZ
 zrušení a demontáž stávajícího elektromechanického SZZ včetně vnějších prvků
 výstavba nového elektronického SZZ s ovládáním z JOP v ŽST Třebíč a DNO Vladislav
 rekonstrukce PZS v km 43,634 (P3858), výstavba PZS v km 44,545 (P3859)

Revitalizace v úseku Vladislav - Třebíč, rekonstrukce PZZ, výstavba TZZ:
 km 44,568 - 45,683 - úprava železničního svršku (výměna upevňovadel, poškozených pražců, zřízení
bezstykové koleje)
 zrušení přejezdu v km 45,485 (P3860) - nový železniční svršek v km 45,478 - 45,503
 km 45,683 - 45,933 - nový železniční svršek a sanace železničního spodku
 km 46,033 - 47,504 - úprava železničního svršku (výměna upevňovadel, defektoskopicky vadných kolejnic
a poškozených pražců, zřízení bezstykové koleje)
 rekonstrukce přejezdu v km 46,536 (P3861) - nový železniční svršek v km 46,521 - 44,546 a nová přejezdová
konstrukce, výstavba PZS
 km 47,504 - 47,727 - nový železniční svršek a sanace železničního spodku včetně rekonstrukce mostu
v km 47,635
 km 47,727 - 48,255 - úprava železničního svršku (výměna upevňovadel, defektoskopicky vadných kolejnic
a poškozených pražců, zřízení bezstykové koleje)
km 48,255 - 48,487 - nový železniční svršek a sanace železničního spodku včetně rekonstrukce propustku
v km 48,723
 km 48,534 - 49,300 - úprava železničního svršku (výměna upevňovadel, defektoskopicky vadných kolejnic
a poškozených pražců, zřízení bezstykové koleje)
 výkopové práce, kabelizace pro nově budované TZZ a PZZ
 v úseku Vladislav – Třebíč – výstavba nového TZZ,
 výstavba nového PZS v km 46,536 (P3861)
Pátek, 29. července 2016 - 00:19:35  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1061
Registrován: 4-2009
Revitalizace v ŽST Třebíč včetně SZZ, PZZ a TZZ:
 km 49,300 - 49,594 - směrová úprava koleje, úprava železničního svršku a sanace železničního spodku včetně
rekonstrukce přechodu pro pěší v km 49,591 (P3862)
 staniční kolej č. 1 - km 49,594 - 50,311 - nový železniční svršek a sanace železničního spodku, nová výhybka
č. 1 v km 49,594 a nová výhybka č. 5 v km 50,269 a nová výhybka č. 6 v km 50,308, výhybka číslo 2
(původní označení č. 4) zůstane stávající
 staniční kolej č. 2 - km 49,988 - 50,308 - nový železniční svršek a sanace železničního spodku
 staniční kolej č. 2a - zůstává beze změn
 staniční kolej č. 3 - bude zrušena včetně přípojných výhybek, místo ní bude zřízeno nové ostrovní nástupiště
v délce 220 m včetně podchodu pod kolejemi č. 1 a 2 v km 50,018
 staniční kolej č. 5 - km 49,594 - 50,269 - nový železniční svršek a sanace železničního spodku, nová výhybka
č. 4 v km 50,117, kolej bude nově označená jako kolej č. 3
 staniční kolej č. 7 - km 49,861 - 50,117 - nový železniční svršek a sanace železničního spodku, kolej bude
nově označená jako kolej č. 5
 most v km 50,130 - bude provedena repase mostních konstrukcí včetně usazení do nových osových
vzdáleností
 výkopové práce, kabelizace pro nově budované SZZ, TZZ a PZZ
 zrušení a demontáž stávajícího SZZ typu RZZ včetně vnějších prvků,
 výstavba nového elektronického SZZ s ovládáním z JOP v ŽST Třebíč
Pátek, 29. července 2016 - 00:21:09  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1062
Registrován: 4-2009
Revitalizace v úseku Třebíč – Krahulov, rekonstrukce TZZ:
 km 52,389 - 52,856 - směrová úprava koleje, nový železniční svršek a sanace železničního spodku včetně
rekonstrukce nástupiště na zastávce "Třebíč-Borovina" (km 52,427 - 52,562)
 Revitalizace v úseku Třebíč – Krahulov – zrušení stávajícího TZZ (TEB90) a výstavba nového TZZ
Pátek, 29. července 2016 - 13:06:00  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 11
Registrován: 7-2016
Ahoj co jse prosím změní ve stanici Mikulov po opravě tratě Břeclav.Znojmo diky ?
Pátek, 29. července 2016 - 13:17:20  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1506
Registrován: 12-2007
korela212: prakticky všechno, v první řadě délka stanice, z nejkratší se stane nejdelší. Vysoký nástupiště bez přístupu veřejnosti do kolejiště, vlečka půjde pryč, tři nástupní hrany, z toho jedna u kusé koleje (u výpravní budovy). Stanice bude zkrátka vypadat úplně jinak. Důležitý je, že se téměř zachová počet dopravních i manipulačních kolejí.
Pátek, 29. července 2016 - 14:00:40  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1458
Registrován: 5-2004
Kubam: vlečka v Mikulově by se měla rušit letos v září. Ve střednědobém plánu výluk je na 13. a 14.9. plánováno vyjmutí výhybky č. 8.
Bylo by možné poslat do mailu situačku Mikulova (nový stav)?
A ještě jedna otázka - jaké bude SZZ v Bořím lese? Předpokládám dobře, že to současné půjde pryč a bude tam ESA?
Pátek, 29. července 2016 - 15:34:25  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 12
Registrován: 7-2016
Moc díky prosím mohl by jsi mi taky poslat na
E-mail nový stav ? diky
Pátek, 29. července 2016 - 15:43:44  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 13
Registrován: 7-2016
jo a ještě budou v Mikulově řízené výhybky na dálku nebo se bude stavět ručně jako doteď díky
Pátek, 29. července 2016 - 19:07:06  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 156
Registrován: 7-2011
Před chvílí ve Znojmě u depa M152 + Blm, neví někdo víc ?
S 123
Pátek, 29. července 2016 - 21:38:18  
Neregistrovaný host
90.178.30.172
Petr6043:
V tratích Trať Praha - České Budějovice (postřehy z provozu)- https://www.k-report.net/discus/messages/28/45000.html?1469808639
píše uživatel Pérák:
dnes pojede z Kladna do Veselí nad Lužnicí a dále Jihlava a Znojmo M 131 1266, M 152 0477 společnosti IVK. Zde jsou některé časy na trase. Kladno 7:07(Libeň,Malešice)Hostivař 8:24,Benešov 9:20,Tábor 10:24 Soběslav(pro UP)10:55 Veselí 11:04. Odjezd z Veselí 11:55, J Hradec 12:34-12:55,Jihlava 15:07,Znojmo 18:08
Pátek, 29. července 2016 - 23:54:25  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1507
Registrován: 12-2007
Jirka_p: ano, vlecka bude pryc driv, ale popis pozdejsiho stavu to nemeni. SZZ v BL zustane. Situacku se domluvime pres mail. Ted jsem jen na mobilu.
Sobota, 30. července 2016 - 05:49:36  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 157
Registrován: 7-2011
S 123: Děkuji
Sobota, 30. července 2016 - 09:32:22  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1670
Registrován: 12-2007
Do Lednice dnes bublavka
Všechno se točí kolem své osy, jen my se točíme kolem peněz...
Sobota, 30. července 2016 - 10:15:32  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 14
Registrován: 7-2016
Kubam:poslal by jsi prosím budoucí situačku Mikulova na E-mail ? díky
Sobota, 30. července 2016 - 20:17:55  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 568
Registrován: 6-2005
Sice to není zrovna aktuální, ale našel jsem pěkné video o ukončení provozu na trati Hrušovany n.J. - Hevlín 30.6.2010.
Trance 4 ever[pozor] www.mixcloud.com/LubosNovak[blesk]



Neděle, 31. července 2016 - 00:21:53  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 817
Registrován: 10-2009
471015: když se tu nakousl ten Hevlín, tak přidám taky kousek od Filipa Janušky.

https://www.youtube.com/watch?v=CzLw87obz2Y
Kronika žst. Znojmo 1869-2016, pomozte s její kompletací.
Spolek pro veřejnou dopravu na jihozápadní Moravě
www.svd-jzm.cz
Neděle, 31. července 2016 - 10:25:08  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 15
Registrován: 7-2016
Mrkněte https://www.youtube.com/watch?v=UEbOm7hH9OY
Neděle, 31. července 2016 - 11:45:48  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1501
Registrován: 2-2009
"Ten týpek, který obsluhoval ve vlaku" [biggrin]
Nejkrásnější pohled na svět je ze sedla jízdního kola
Pondělí, 01. srpna 2016 - 10:16:33  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1671
Registrován: 12-2007
Ad. video roztžení vlaku: zvláštní to doba, kdy každej pitomec natočí cokoliv, kdykoliv, udělá z toho senzaci jak ze zpráv tv Hovna a ještě si nezapomene udělat selfí [crazy]

Ad. video Filipa Janušky - to má velkou úroveň [ok] mimochodem, nevíte, zda ještě existuje to torzo mechaniky před Hevlínem?

PS. dnes opět Kojetice a dokonce IDSka pojede do Novosedel odstavit nějaké vozy, zřejmě na pozdějsí nakládku obilí..?
Všechno se točí kolem své osy, jen my se točíme kolem peněz...
Pondělí, 01. srpna 2016 - 10:51:28  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 158
Registrován: 7-2011
771068: Ty Kojetice jsou už někde na cestě do Znojma? Děkuji
Pondělí, 01. srpna 2016 - 11:31:25  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 818
Registrován: 10-2009
771068: ad roztržení: naprosto výstižné, nenapsal bych to líp. Senzace jak [cunik], ale aby řekl kdy a na jakým vlaku se to stalo, to už je jaksi vyšší škola. Hlavně, že to bylo na jeho narozky, to je důležitý!

Ad mechanika u Hevlína: tuším tak rok zpátky o tom zde byla diskuze, už je léta pryč, patrně firma Fero-mont, odřízli to autogenem.
Kronika žst. Znojmo 1869-2016, pomozte s její kompletací.
Spolek pro veřejnou dopravu na jihozápadní Moravě
www.svd-jzm.cz