Diskuse K-report » Archiv 2016 » Železnice » Tratě kolem Brna » Archiv diskuse Tratě kolem Brna do 15. 08. 2016 předcházející | další

Archiv diskuse Tratě kolem Brna do 15. 08. 2016

dolů
   autor příspěvek
Pondělí, 01. srpna 2016 - 23:48:20  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 6754
Registrován: 5-2007
intelpetr: A v priestore starého nádraží (ergo výstup z podchodov niekde za Amerikou) nie je milión kilometrov ďaleko? To neni odsun do prdele, to je odsun snáď ani nie o kilometer. Uvedomte si, že pre drivú väčšinu cieľov ľudí (Terasa, Holandská, Kampus, ...) z toho nádražia (s výnimkou bezprostredného centra, čo ale podľa mňa nie je zas až tak významný cieľ) bude "od řeky" rovnako ďaleko ako z toho súčasného, alebo ten rozdiel bude takmer zanedbateľný. O tom, že odpadnú pešie presuny na Úzkú a podobne ani nehovoriac. V prípade "drobného přesunu" sa zlepší akurát dochádzka do okolia Holandskej. Navyše netreba zabúdať, že drvivá väčšina používateľov toho nádražia je vybavená takým či onakým lístkom IDS JMK, ktorý má v sebe "vstavanú" dostatočnú rezervu na použitie MHD. O prečistení preplneného priestoru pred súčasnou budovou hlavného nádražia (a s tým spojeného stresu každého príchodzieho do Brna) ani nehovoriac.
Úterý, 02. srpna 2016 - 00:10:03  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 11724
Registrován: 5-2002
Asdf: ony by při posunutí stávajícího nádraží na zastřešení tescovního parkoviště vyšly už celkem použitelné poloměry a přitom by zůstaly zachované vazby na současnou síň MHD (která by přesunem dostala fakt těžce na prdel).
V zásadě jedinou výhodou přemístěného nádraží bylo zaústění Vláry z opačné strany s možností propojení většího počtu protilehlých ramen, ale ta s vratnými soupravami dosti pomíjí. Navíc tuhle výhodu celkem spolehlivě zabíjel nákladní průtah prostředkem...
Úterý, 02. srpna 2016 - 10:42:30  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1675
Registrován: 9-2005
Asdf: Pomalý příjezd na stávající HBf. není zaviněný směrovými parametry, ale stavem svršku a spodku. Právě oblouky na nákladovém průtahy v Šimicích by nedovolily vyšší Vmax, než 60.
Honza_-_St.
Úterý, 02. srpna 2016 - 11:36:17  
Neregistrovaný host
83.240.79.58
Samozřejmě, směrem na Židenice se nikdy nepojede žádnou 160 ani z Hlaváku, ani z Dolního. Jedině snad, kdyby se nádraží a výjezdy z něho šouply pod zem, jako ve Varšavě.

Znova opakuju: Odsun na dolní alias "u řeky" znamená, že bychom přišli o dvě velké výhody, konkrétně 1) nádraží těsně u historického jádra, a 2) nákladní průtah odváděcící náklady mimo centrum města. Toho se vzdát může chtít jen debil.

A po 151: Nádraží u 5. nástupiště je taky pitomost (byť menší, než "u řeky"), to taky nepodporuju. Jedině přesně tam, kde je teď.

Ad. perony: Já jsem taky nepsal, že to musí být na těch 550, že by stačio klidně míň. Pochybuju, že by pak dveře nešly otevřít či zavřít.
Úterý, 02. srpna 2016 - 11:37:58  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4351
Registrován: 5-2002
Ano, opět ten stálý stupidní argument, že současné nádraží je v centru, ale nové (o cca 700 m bokem) bude absolutně mimo centrum, tam někde na okraji města. Tzn. hranice mezi centrem a okrajem města prochází kudy? Někde přes Vaňkovku? Ta už je na okraji, nebo ještě v centru? Jste blázni...

Sám bych také nejraději viděl (kompletně) nové nádraží v prostoru TESCA, tj. s peróny skoro v současné pozici, jen poněkud natočené, nicméně pokud by to nešlo, jsem klidně pro variantu v "odsunuté" poloze. Není problém. Každopádně se ale musíme odprostit od konzervativního křováckého uvažování, že by nám nohy upadly, kdybychom měli popojít oproti současnému stavu o pár metrů dále, nebo popojet o zastávku MHD-čkem. Už vidím, jak tu zas někdo bude rozebírat, že u nového nádraží nebude MHD - což je další dementní z argumentační nouze vypocený nesmysl odpůrců (jakéhokoliv) nového nádraží. Už vidím, jak se VRT napojují do současného 150-tiletého paskvilu sice "v centru", ale jinak po všech stránkách na houby. Vzpamatujte se a myslete taky trošku na budoucnost...
www.prototypy.cz - Stránky, které vytváříte Vy všichni!
UPOZORNĚNÍ: Pokud najdete na stránkách O prototypech chybu, opravdu nepomůže, když budete po diskuzích šířit, že Kolmačka má toto a tamto špatně. Pomoci může jedině to, když mi napíšete CO je špatně a JAK je to správně...
684067
Úterý, 02. srpna 2016 - 12:17:21  
Neregistrovaný host
94.199.40.193
Je úplně jedno,kde nádraží bude.Ale po zážitcích přestavby Praha hl.n. a staveb prvního koridoru bych rád věděl,jak těch několik let, co bude přestavba trvat, budete snášet zpoždění,stálé změny nástupišť a cest na ně,ujetí přípojů,špína a hluk. A kam poskládáte všechny ty vlaky,když bude půlka ze 4 nástupišt (vlastně 2 a 2poloviny) v přestavbě a nefunkční bude i zabezpečení (výstavba nového)[blesk][kecal]
Úterý, 02. srpna 2016 - 12:30:54  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 6757
Registrován: 5-2007
Hajnej: Nie, pokiaľ by sa na ňom chceli (a akože musia) pridať aspoň 2-3 prejazdné koľaje. A s MHD na prdel by naozaj nedostala. Jediný čas, kedy by došlo k výraznému zhoršeniu je od 23:00 do 5:00 a vtedy zasa jaksi moc nejazdia vlaky... Práve naopak sú nemalé relácie (tie, ktoré dnes znamenajú presun na zastávku Úzká, pretože pred hlavák už nejde dotiahnuť žiadna ďalšia linka, by sa výrazne zlepšili).

Goldfinger: To esíčko od Koliště cez výhybky je určite dané stavom zvršku a spodku...

Honza_-_St.: Tak sa hlavne rozhodnite, či je to nádražie "u řeky" podľa bodu 1) mimo centra, alebo podľa bodu 2) v centre. A to nástupište zdvihnete, kým to začne vadiť prvým typom dverí, tak možno o 5 centimetrov. A opäť, keby náhodou niekto niekto potom vyrobil dvere, ktoré to budú potrebovať celé (pretože môže, norma mu to povoľuje), Vy budete prvý, kto bude kričať, aký má SŽDC bordel.

684067: No kam, no na Dolní. Preto píšem, že na "nádraží v centru" bude beztak treba niekoľko rokov "nádraží u řeky"...
Adam_r
Úterý, 02. srpna 2016 - 12:54:53  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1418
Registrován: 10-2003
Už vidím, jak se VRT napojují do současného 150-tiletého paskvilu sice "v centru", ale jinak po všech stránkách na houby.

Staci se zajet podivat do Francie jak TGV zajizdi do ruznych 150 let starych paskvilu. Ve chvili, kdy ma rychlovlak nekde zastavit, tak rychlost v poslednim kilometru neni pro dobu cesty nejak zasadni parametr. Dulezite je, ze v mezicase se jede po rychle trati bez rychlostnich propadu rychlosti.
Úterý, 02. srpna 2016 - 13:39:31  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1676
Registrován: 9-2005
RK: Jsi asi upadl na hlavičku a ne jednou. Hranice centra je jednou provždy daná tzv. hradebním okruhem, tedy Nádražní, Husovou, Joštovou, Rooseveltovou a Benešovou. Jižní centrum není centrem v pravém slova smyslu, 700 m "bokem" mimo centrum (myšleno historické jádro) proto jednoznačně je, kdyby bylo 700 m severněji, tak to vadí méně, protože město je excentricky (stále) více rozvinuté na sever. Na tom nic nemění ani kancelářská čtvrť kolem Holandské, kterou btw. lze obsloužit vlakem pouze při stávající poloze HBf. (zastáffka u Hornbachu).

Lepší křovácké, než sociálně inženýrské, navíc hodně nepřesné uvažování. 700 m není pár metrů. Zkus si každý den chodit od ÚANu na rolu. Pěkný vopruz a šalina v Plotní na tom změní jen málo. Jedna zastáffka MHD od role je Úzká. Na Dolní by to byly ještě další dvě přes dvě rušné križovatky (Plotní-Opuštěná, Koliště-Křenová).

Na Dolní nedostaneš 8 linek šalin, obsluha horší, vyšší náklady na MHD (ročně 150 mega).

Když vysokorychlostní vlak nepřijede do centra, ztrácí se výhoda rychlého spojení, protože část pracně ušetřeného času strávím přesunem z role kdesi v polích do civilizace.

Zkus navrhnout v Kolíně nad Rýnem, že by si HBf. měli odstěhovat od katedrály.

684067: Lepší vydržet pár let nepříjemnosti spojené s přestavbou, než věčnost nadávat na špatné řešení.

Adsf: Esíčko nad Kolištěm už je součást zhlaví, to bych sem fuckt netahal. U odsunuté role je zase oblouk z jihu, takže to je 50:50.
Úterý, 02. srpna 2016 - 13:52:56  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5006
Registrován: 12-2011
Kolmačka, to jsi nikdy nebyl v Brně, abys nevěděl, že od nádru svěrem na JV není skoro nic, co by se za centrum dalo považovat? Jen Tesco a Vaňkovka, zbytek je periferie. Nicméně jsem z tebe trochu zmatený. Píšeš něco o křovácích v centru, ale sám seš pro zachování v centru? Tak to jsi teda taky blázen, mysli přece trochu na budoucnost [biggrin]
"Je to vaše zadnice?" otázal se a ukázal fotografii Zdeničce.
"Je," řekla a usmála se.
"Kdo vám tam natiskl ta staniční razítka?" ptal se rada Zednicek.
"Pan výpravčí Hubička," řekla.
Úterý, 02. srpna 2016 - 14:15:59  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 6760
Registrován: 5-2007
Goldfinger: 700m JE pár metrov a nie je to "někde v polích". Za súčasného stavu ten čas skoro celý strávim kľučovaním po poddimenzovanom prednádražnom priestore, ktorý už roky volá po radikálnych až nepopulárnych riešeniach typu zákaz vjazdu áut a s tým spojeného zrušenia autobusáku pri Grande.

A navyše, postavte sa niekedy do myší díry. Zistíte, že zvlášť v špičke sa nezriedka väčšina ľudí po výstupe z drážneho podchodu otočí na Úzkou, nie do prednádražia. A rozvoj smer na sever už narazil na svoje obmedzenia. Na Sadovej a v Medlánkach/Řečkovicích je možný len rozvoj menej hustého (a týmpádom drahého) bývania a jediné územie, ktoré zostáva, sú brownfieldy. Je to vidieť už aj dnes, veľké rezidenčné projekty sa budujú v Slatine a za Futurom, a keď sa pozrie človek na realitky vidí mnoho inzerátov, kde sa ľudia viacmenej po pár rokoch zbavujú bývania na Kamechách, takže sa tam dá rýchlo očakávať útlm.
Honza_-_St.
Úterý, 02. srpna 2016 - 14:47:35  
Neregistrovaný host
83.240.79.58
Zase se straší několika rokama chození po stavbě, provizorií, ještě sníženější kapacity, hluku, apod. A co v 80. letech, kdy se stavěl podchod od uzlu MHD až k Prioru, k tomu se opravovala budova, východní podchod, zčásti i nástupiště? A taky to lidi vydrželi.

A k tomu opět řeči, že současné nádraží brání rozvoji jižního centra. Jestli tomu brání nějaký malý a úzký mosty, tak mohly být už dávno pryč a místo nich tam mohly být nový, široký a s dostatečnou výškou pro průjezd (viz. zmíněný nákladní průtah). Místo toho se z těch mostů (resp. z části z nich) udělaly historické památky a nikdo na ně nesmí ani sáhnout. Ano, k odkazům našich předků mám úctu, ale v případě, že jsou součástí dopravní tepny, kterou je třeba rozvíjet, tak když to jinak nejde, musí jít pryč.

Asdf: Nákladní průtah vede mimo centrum města, tam by chtěli nádraží přesunout, tedy je to mimo centrum města.

Rosta_kolmix: Autobusové nádraží na Zvonařce je plně v provozu od září 1985, a do dnešního dne jezdí šalina přes Dornych. A to mám věřit tomu, že v případě odsunu by tam tu MHD přivedli včas?! Nemluvě o tom, že v takovým případě by to tam chtělo rovnou metro (a ten slavný diametr se pokud vím už odpískal).
Úterý, 02. srpna 2016 - 15:00:10  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 6761
Registrován: 5-2007
Honza_-_St.: Tak ale keď podľa Vás potom brno príde o možnosť odvedenia nákladnej dopravy z centra mesta, tak to znamená, že v okamihu postavenia nádražia to už bude centrum?
Brněnský drack
Úterý, 02. srpna 2016 - 15:01:23  
Neregistrovaný host
88.101.106.91
Asdf: Ty jsi z Brna? Že to tak vše dobře znáš, jak to tu chodí. Neřekl bych!
Pokud vím já, tak nejvíc lidí chodí do centra na šaliny.
Na Kamechách či v Bohunicích žádný útlum není. Je to dobrá lokalita. Mimochodem se uvažuje o vybudování žel.zast. v Bohunicích na t240.
Prostuduj si sít MHD. Linky by se akorát rozdrbaly a bylo by to ještě horší. Jak už to i někteří víše uvádí. To už bych raděj šel těch 700m pěšky. A navíc hustý silniční průtah kolem Zvonařky by se musel posunout na jih do Černovic.
Co tam máš dál?
Jinak co se týče budoucnosti, tak lidé si více zvykají na auta!
Jinak jsou v tom taky politické zájmy!
Raděj nádr. v centru! Stějně takhle to referendum na podzim dopadne. Výsledek je předem jasný![vypravci]
Úterý, 02. srpna 2016 - 16:52:06  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1677
Registrován: 9-2005
Asdf: Ty jsi fakt dobrý pacient. Zrušit bus terminál u grandu je stejná broskvovina, jako odsouvat HBf. Navíc si pleteš pojmy. Myšina měla vchod u pošty, teď už je projít nedá a zůstal jen vstup od Tesca.

Řešení přednádražního prostoru vidím spíš než v omezení v rozdělení proudů do více úrovní (zakopání šalin pod zem). Zákaz vjezdu by se v krajním případě týkal jen směru Benešova - Nové sady.

Brownfieldů a proluk je na území města spousta, jen je rozumně zastavět. Namátkou Zbrojoffka, areál "Četnických humoresek". Město se nemusí rozlézat do krajiny.
Úterý, 02. srpna 2016 - 17:27:01  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 6763
Registrován: 5-2007
Brněnský drack: No už tomu tak bude. Inak by som do toho nekecal [wink] O Kamechách viem svoje a Bohunice nie sú sever. Sieť liniek poznám možno lepšie než Ty a nemyslím si, že to bude horšie. Ja by som inak tiež radšej nádražie v centre, ale neverím, že sa ho podarí postaviť tak, aby nestálo rovnako za nič, ako to súčasné. Skôr čo ty tam máš ďalej okrem opakovaných a často už aj vyvrátených kecov?

Goldfinger: Možno som to zle napísal. Ja nechcem priamo zrušiť terminál u Grandu. Ja len tvrdím, že prednádražný priestor nejde udržať bez toho, aby sa tade zakázal prejazd automobilovej dopravy (a týmpádom sa mohla vyhádzať väčšina tamojších plotov a bariér). Lenže to bude znamenať, že sa ku Grandu nedostanú autobusy, ktoré nepodídu viadukt cez Křenovú (teda fakticky žiadne) a ten autobusák sa potom jaksi zruší sám. Ale inak ak ja som pacient, tak čo si potom Ty, keď na jednej strane argumentuješ vyššími nákladmi na MHD a na druhej strane chceš zakopať šaliny pod zem (čo okrem nejakých tých stoviek miliónov znamená zrušiť trať cez Náměstí Svobody, zrušiť zastávku na Nových Sadech a kopu ďalších radostí).
Úterý, 02. srpna 2016 - 17:29:27  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4352
Registrován: 5-2002
intelpetr - Brno je pro mne především přestupní uzel, takže nevýhody současného nádraží si "vychutnávám" poměrně často na max. Tím se možná trošku liší můj pohled na toto nádraží od těch, co se na něj dívají jen coby na stanici, kde začínají, nebo končí svou jízdu. Proto říkám, že mi je úplně jedno, jestli bude nádraží tam kde je, nebo o 700 m, nebo o 10 km bokem.
Jen je jasné, že v současné poloze (myšleno i směrové) jej prostě nelze v odpovídajících parametrech vybudovat. Tj. ano, nové nádraží by se mi líbilo na místě dnešního TESCA, že by to pro lidi nebyla zas taková změna (jako "centrum" to ale nenazývám, že tu kdysi byly nějaké hradby už není z dnešního pohledu podstatné), ale hlavně z prostorových důvodů mi přijde reálnější vybudování nádru na místě dolního.

Brněnský drack - Co se týče referenda - kdo se ho bude na ten podzim moci zúčastnit? Vím že v minulosti se plánovalo (či možná i konalo) nějaké referendum, kterého se ale mohli zúčastnit jen brňáci. Což je samozřejmě nesmysl, protože mnozí z nich vlakem v životě nejeli, zatímco ti, co s ním jezdí denně a služeb nádraží tedy využívají, tu možnost neměli.
Taky by mně zajímalo, jak budou "zvýhodněny" názory odborníků (urbanistů, stavařů, apod.). protože o takovéto zásadní věci pro X budoucích generaci nemůže stejnou měrou rozhodovat babička, která je celý život zvyklá na něco a logicky bude proti změně, ať už bude jakákoliv a např. urbanista, který je do problému zasvěcen i se všemi souvislostmi...
www.prototypy.cz - Stránky, které vytváříte Vy všichni!
UPOZORNĚNÍ: Pokud najdete na stránkách O prototypech chybu, opravdu nepomůže, když budete po diskuzích šířit, že Kolmačka má toto a tamto špatně. Pomoci může jedině to, když mi napíšete CO je špatně a JAK je to správně...
Úterý, 02. srpna 2016 - 17:41:51  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 6764
Registrován: 5-2007
Mňa by hlavne strašne zaujímalo, ako sa to referendum bude potom interpretovať. Pretože prvá otázka podľa mňa mestu zakazuje akúkoľvek rekonštrukciu nádražia ("nádraží pod Petrovem" ani "nádraží místo Tesca" už nebude "podél ulice nádražní"), druhak to nádražie nie je akcia mesta, nemôže teda o tom príliš rozhodovať. Mne príde, že je cieľom len vytvoriť podklad na to, aby sa mohol akýkoľvek krok mesta obštruovať v prípade, že sa nebude zhodovať s niekoho záujmom. Veselé to bude v prípade, keď takto niekto začne obštruovať aj "nádraží v centru". Nič viac. A druhá otázka je neúčinná úplne, pretože Brno v tomto prípade nie je investorom žiadnej z významenjších stavieb.
Úterý, 02. srpna 2016 - 18:25:46  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4353
Registrován: 5-2002
Asdf - Otázky jsou tedy už známy? Kdo je organizátorem referenda? Pokud město Brno, tak je to samozřejmě úplně k ničemu, měl jsem za to, že to bude dělat minimálně kraj...
www.prototypy.cz - Stránky, které vytváříte Vy všichni!
UPOZORNĚNÍ: Pokud najdete na stránkách O prototypech chybu, opravdu nepomůže, když budete po diskuzích šířit, že Kolmačka má toto a tamto špatně. Pomoci může jedině to, když mi napíšete CO je špatně a JAK je to správně...
Úterý, 02. srpna 2016 - 18:33:49  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 11729
Registrován: 5-2002
Asdf: 700m JE pár metrov
700 metrů navíc může být pro někoho i ztracená hodina týdně, to není zas tak málo.
Stačí se podívat na pražské Hbf a nekonečný příběh s přímým východem na Žižkov...
Úterý, 02. srpna 2016 - 19:00:56  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4354
Registrován: 5-2002
Hajnej - Ale také udělané něco pro zdraví. Víš jak je pro současného člověka (o nás "ajťácích" ani nemluvě) potřeba trocha toho pohybu navíc? [crazy]
www.prototypy.cz - Stránky, které vytváříte Vy všichni!
UPOZORNĚNÍ: Pokud najdete na stránkách O prototypech chybu, opravdu nepomůže, když budete po diskuzích šířit, že Kolmačka má toto a tamto špatně. Pomoci může jedině to, když mi napíšete CO je špatně a JAK je to správně...
Úterý, 02. srpna 2016 - 19:08:54  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 339
Registrován: 3-2005
LIDI, ignorujte tzv.referendum, až půjdete od normálních voleb tak tu cimru s naháněči před ní neberte na vědomí. Tetky a stréci nemůžou rozhodovat o odborné věci. A stejně, nebude závazné.
Jednou už bylo a účast pod čáru. Nové vedení města ho pokrytecky vyhlásilo, a zatím tutlali v šuplíku další, třetí, zvrhlou variantu. Ministerium dopravy snad už brzo pochopí, že s tím kvantem křováků, co jich v Brně je, nic nevyřeší a rozhodne po svém...
Míru zdar!
MaxVonBrünn
Úterý, 02. srpna 2016 - 20:53:19  
Neregistrovaný host
90.180.169.34
Ad přesun nádraží: Co tak koupit Tesco od Department store Brno s.r.o. Beztak je to barák na odstřel. Srovnat se zemí. Narovnat a rozšířit kolejiště, přemístit viadukt na Úzké (stejně se momentálně rozpadá). Výškově v úrovni Dornychu a Úzké, v prostoru Tesca a stávajících parkovišť, vznikne suterén pro mega parkoviště, na JV okraji MHD bus terminál. 1. patro - nové kolejiště železniční stanice, tramvajový uzel může zůstat. Současné nádražní budovy můžou taky zůstat. 2. patro - nadchody nad peróny, v budouvě nad kolejištěm a parkovištěm (cca. v místě současného Tesca) hafo obchodů, klidně na patra.

Byl by potřeba potřeba ranec za výkup a likvidaci Tesca. Ale obchoďák tam zase vznikne (a bude vydělávat). Nemusím šachovat s MHD, získám velké nové parkoviště, získám lepší terminál pro busy na Úzké.

To je blbost, co? [happy]
micek
Úterý, 02. srpna 2016 - 21:09:41  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 63
Registrován: 11-2015
Jariss: vedení města referendum muselo podle zákona vyhlásit, protože zákonem daný počet obyvatel Brna (tj. něco kolem 20 tisíc) jej chtělo. Není to tedy žádná jeho libovůle.

Nemyslím si, že minsterstvo dopravy má rozhodnout po svém. Město, zde také musí mít svůj vliv/hlas (bude např. platit "vynucené" změny ulic, tramvajové/trolejbusové sítě, dotovat v budoucnu zvýšený provoz MHD). Osobní nádraží je nedílnou součástí města. MD může vyjít nejlépe (jednochuché, levné, luxusní zapojení VRT ...) postavit nádraží až někde za Rajhradem [happy]
Pohled vše vyřeší MD mi přijde jako koukat se při výběru auta jen na to jaký má motor. Abych auto považoval za dobré, musí splňovat i další požadavky (výbava, tažné zařízení, velikost kufru, kvalita reprostavy a další podobné ohledy podle přání uživatele...)
Úterý, 02. srpna 2016 - 21:28:10  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 6766
Registrován: 5-2007
MaxVonBrunn: Áno, to by sa asi aj mne páčilo (chýbal by vyriešiť len prednádražný priestor), ale po šarádach typu Ústí nad Orlicí a Havířov neverím, že sa to podarí...
MaxVonBrünn
Úterý, 02. srpna 2016 - 23:17:19  
Neregistrovaný host
90.180.169.34
Asdf: ten hnusnej Tesco barák přitom asi bude k mání. Jenomže z přestavby nádraží ve stávající poloze a z přestavby Tesca by koukal moc malej byznys. A taky to není v územním plánu. A ani to tam nikdy nebude, protože územní plán JM neumíme zpracovat. A vlastně, Tesco zbourat nemůžem, kvůli ochráncům, na lavičkách v jeho stínu totiž přebývají endemické živočišné druhy [happy].
Středa, 03. srpna 2016 - 10:29:28  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1678
Registrován: 9-2005
Jaris: podměrečnou účast v prvním referendu způsobil termín, vyhlášený radnicí, která ho úmyslně vypsala mimo volby. Tentokrát by účast klapnout mohla.
Honza_-_St.
Středa, 03. srpna 2016 - 10:54:37  
Neregistrovaný host
83.240.79.58
Ano, referendum nevyhlásit či ignorovat, rozhodnou elity. Jako v případě rozbití Československa, vstupu do zločinecké organizace NATO, radaru, kvót na tzv. uprchlíky, apod. Přesně naopak to má být - ať rozhodnou lidi. A kdo zůstane doma na zadku, má smůlu, podle něho se rozhodovat nebude.

Prior alias Tesco je náhodou hezká stavba. Ale v případě nutnosti klidně, ať ustoupí rozšíření nádraží.

Asdf: Co hulíš? Nic takovýho o tom centru jsem nikde nenapsal.
Středa, 03. srpna 2016 - 13:11:15  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 6776
Registrován: 5-2007
Honza_-_St.:
"Znova opakuju: Odsun na dolní alias "u řeky" znamená, že bychom přišli o dvě velké výhody, konkrétně 1) nádraží těsně u historického jádra, a 2) nákladní průtah odváděcící náklady mimo centrum města. Toho se vzdát může chtít jen debil. "

Ja nič nehulím. Dokonca ani tabak.
Brněnský drack
Středa, 03. srpna 2016 - 14:01:01  
Neregistrovaný host
88.101.106.91
Asdf: Sedíš si na vedení? Že jsi nepochopil Honzu.
Pokud zůstane hlavas kde je, tak nákl.průtah též zůstane tam kde je.
Ale pokud se osobka přesune na jih, tak bude nádr. společný s nákladním. Tak to asi myslel.[wink]
Brněnský drack
Středa, 03. srpna 2016 - 14:11:38  
Neregistrovaný host
88.101.106.91
Asdf: Sorry, Kamechy jsem si splet s Kameńákem, proto jsem uváděl i ty Bohunice a bylo mě divné, že by odtud lidé odcházeli. Kamechy mám spojeny s Bystrcem. Tam je už asi pozastaveno rozšiřování stavět min. na 10let. A o protažení šaliny až /téměř/ do Žebětína se už taky mluví XXL let. Tak jako s tím nádražím.
Když se nic nedělo dávno, tak at už ted zůstane tam kde je, když už ho pomalu opravují. To bych taky byl pro likvidaci Tesca a rozšíření nádru.[happy]
Spíše by se měla v Brně hlavně řešit silniční problematika!!!
Středa, 03. srpna 2016 - 16:59:02  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1463
Registrován: 2-2005
Před pár dny jsem cestoval okolo stanice Uhřice u Kyjova, nedalo mi to se nepozastavit. Přikládám pár dokumentačních fotek z mobilu. Zaujaly mě rozházené výkazy vozidel nákladních vlaků z doby pravidelného provozu v prostoru čekárny. Zde na ukázku dva, oba z únoru 1993. Jinak pohledem na traťovou kolej při vjezdu do Uhřic jsem se nemohl zbavit dojmu, že čas od času sem stále zavítá MUVka či něco takového, letitá jednolitá rez na kolejnici určitě k vidění nebyla...



Středa, 03. srpna 2016 - 17:35:57  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 340
Registrován: 3-2005
Nádražní budova stává obvykle u kolejí. Ta brněnská,i když je snad nejhezčí v republice a v centru,je dlouhodobé provizorium a u kolejí nestojí, myšleno u všech kolejí. I od těch od Přerova(budoucí nové traťi) a Veselí. Tyhle koleje už mnoho desítek let jsou položeny, zbývá je apgrejdovat na tohle století. Pochopte, že nikdo je nebude vykrucovat jinam. A že tedy nádražní barák nemůže stát jinde, než tam kde ty koleje už jsou. I když v nelibé krajině,zatím.
Zadýchané disputace kolem referenda nejsou nic jiného než maločeské šušnění se ve zbytečných věcech, navíc v mnoha případech lidmi, zoufale mimo obraz.
Víte, co by bylo téma? Severojižní diametr, Královo Pole-centrum-Hbf-Komárov. Dnešní dvacátníci i starší, asi vůbec netuší o čem je řeč..
Poklop D400
Čtvrtek, 04. srpna 2016 - 22:53:22  
Neregistrovaný host
109.80.234.119
Pánové a co ti, kteří na vlak a od vlaku jezdí páteřní šalinou číslo 1 a 8? Na ty se vykašleme, dáme jim přestup navíc a prostě si těch 700 metrů dojdou. Pro jisotu 50 metrů ubereme a budeme uvažovat chůzi vzdušnou čarou - zastánci nádraží v centru jsou demagogové? Ajťáčci by potřebovali pohyb. No tak zrušme nízkopodlažní šaliny - tentýž argument. To vše ve světle toho, že devítka zastavovala moc daleko a byla tak přetrasována?
Mimochodem, když si to spočítáte těch 10, spíš 15 minut 2x denně pro x0.0000 dojíždějících po dobu životnosti stavby, tak vám vyjde docela hrozivé číslo v člověkorocích. Vynásobíte-li člověkoroky cenou roku života, vyjde vám způsobená celospolečenské finanční ztráta.
Ale odsouvačům je tohle ukradené, stejně jako demokratické principy - viz ignorace referenda.
Pokud budeme ignorovat referenda, tak se nikdy ani nepřiblížíme tomu, co je ve Švýcarsku.
PS: Jo a ignorace referenda, vláda odborníků... Ano, tento politický systém má své jméno, a to fašismus.
Poklop D400
Čtvrtek, 04. srpna 2016 - 23:13:33  
Neregistrovaný host
109.80.234.119
Hajnej: K průjezdné lince ze směru Šlapanice směrem na Střelice: Půjde to, dokonce tím zabijete dvě mouchy jednou ranou: Perony by byly u Prioru, mohly by být kusé - zjednodušení jednoho zhlaví a mimoúrovňové křížení by řešil toťtadyten most. Ostatně mimoúrovňový rozplet tratí skvěle funguje v Obřanech.
Jen to chce druhý podchod s vyústěním u Kiosku, ať se davy lidí mezi vlakem a šalinou rozdělí na dvě zastávky. A jedny schody nahoru, v současnosti je k zastávce Nové Sady pěší veksl pro fyzicky zdatné.
Pátek, 05. srpna 2016 - 00:57:30  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 6793
Registrován: 5-2007
Poklop D400: Odpočítajte si od toho človekoroky strávené na komárovskej spojke, odpočítajte si od toho človekoroky strávené pešími presunmi na Úzkú a hneď budú tie čísla vyzerať lepšie. A už si nepamätám návrhy riešenia MHD, ale nemyslím si, že by sa to rameno, ktoré má z hlaváku najväčší prestup z vlaku (t.j. 9 smer Řečkovice) neriešilo z hlavního nádraží bez prestupu. A hlavným argumentom na pretrasovanie 9 nebolo zastavovanie, že predsa neexistuje, aby sa nedalo dostať od detskej nemocnice, čoby zdravotíckeho zariadenia s minimálne celokrajskou spádovosťou, bez prestupu na nádražie...
Pátek, 05. srpna 2016 - 10:25:03  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1679
Registrován: 9-2005
Asdf: Ale prd, velebnosti. Hlavním důvodem přetrasování d9 byl řev šimických po zrušení d13, že jim šalina nepojede na 1/2. kolej a 5./6. kolej je pro ně nedůstojná.
Argument s dětským špitálem byl až zástupný.

Přesun na Úzkou ze stávajícího HBf. není žádnou tragédií. Samozřejmě se vylepšit tím, že odjezdové a příjezdové podchody probourám k Tescu. Za mne ideální stav nastane teprve tehdy, až bude pod 2. - 4. nástupištěm velká pasáž.
Pátek, 05. srpna 2016 - 18:04:50  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4357
Registrován: 5-2002
Goldfinger - Co je myšleno větou "Argument s dětským špitálem byl až zástupný"? To se ptám ryze ze zvědavosti a zcela bez návaznosti na nádraží. Sám teď totiž do Brna (myšleno do města, ne jen pro přestup na nádraží) jezdím 4x ročně do dětské nemocnice na Černopolní se synem na kontroly. A rozhodně nejsem sám - jen s našim "problémkem" tam jezdí se svými ratolestmi řada rodičů z celé Moravy, a tak vím, že nejsem sám, kdo nechápe, proč k dětské nemocnici nejezdí přímá tramvaj od vlakáče. Většina rodičů to tedy řeší dojížděním autem (ale kolem nemocnice je pak dost problém zaparkovat), my chodíme k nemocnici pěšky, protože jsem se ještě neodhodlal k tomu, abych studoval, jak se k nemocnici dostat s X přestupy po městě, přitom je to k nemocnici pěšky jen půlhodinka. Tedy loni jsem to kvůli dešti jednou zkusil, ale protože po ul. M. Horákové tehdy nejezdily šaliny, nakonec jsme šli stejně po svých...
www.prototypy.cz - Stránky, které vytváříte Vy všichni!
UPOZORNĚNÍ: Pokud najdete na stránkách O prototypech chybu, opravdu nepomůže, když budete po diskuzích šířit, že Kolmačka má toto a tamto špatně. Pomoci může jedině to, když mi napíšete CO je špatně a JAK je to správně...
22michal
Pátek, 05. srpna 2016 - 19:38:51  
Neregistrovaný host
82.117.159.151
Rosťo, a máš pocit, že v případě odsunu nádraží za humna bude něco jezdit přímo k dětské?
A těch přestupů nikdy nebylo X, nýbrž jen jeden.
Jinak bych připomněl, že existuje téma ŽUB, kam by se tato diskuze hodila víc.
Pátek, 05. srpna 2016 - 21:56:13  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4359
Registrován: 5-2002
22michal - No jo, ale já se (jak jsem výše psal) neptal ŽUB, ale na dojezd k dětské nemocnici. Ten jeden přestup máš na mysli kde?
www.prototypy.cz - Stránky, které vytváříte Vy všichni!
UPOZORNĚNÍ: Pokud najdete na stránkách O prototypech chybu, opravdu nepomůže, když budete po diskuzích šířit, že Kolmačka má toto a tamto špatně. Pomoci může jedině to, když mi napíšete CO je špatně a JAK je to správně...
M_g
Pátek, 05. srpna 2016 - 23:39:00  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 638
Registrován: 6-2006
V současné době bez přestupu. Asi se něco rýpe na Cejlu.
Jinak jeden přestup na České nebo Moraváku. Možná i Jugoslávská.
Adam_r
Sobota, 06. srpna 2016 - 00:07:39  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1419
Registrován: 10-2003
V současné době bez přestupu. Asi se něco rýpe na Cejlu.
Jinak jeden přestup na České nebo Moraváku. Možná i Jugoslávská.


Hlavni nadrazi - Detska nemocnice je bez prestupu linkou 9 od dokonceni rekonstrukce Milady Horakove - tedy od cervence 2015 a zadna zmena se nechysta (pro rypaly: prime spojeni bylo zavedeno jeste pred rekonstrukci Milady Horakove, ale po dobu rekonstrukce bylo docasne zruseno). Co se tyce detske nemocnice, tak jeji napojeni MHD je docela dobre. Tam by to chtelo spise nejake vetsi parkoviste v arealu nemocnice (placene).
Sobota, 06. srpna 2016 - 13:41:43  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 34
Registrován: 3-2010
Zítra výjezd baníkovců do Znojma přes Moravský Krumlov, kdyby měl někdo zájem fotit. Poveze to buď 754 nebo 750.7 s 3-5 vozy. Odjezd z Brna 11:15, příjezd do Znojma 13:00 [fotic]
Pan_zababa
Sobota, 06. srpna 2016 - 19:11:12  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 178
Registrován: 7-2010
Ruzadomek: Do Brna dojede jako posila R 840. Následně odjezd z Brna v 11:10, Znojmo příjezd ve 13:23. Jede 754 + 4x B. Zpět ze Znojma jede v 18:33, do Brna dojede ve 20:42. Souprava přechází na R 849.
Sobota, 06. srpna 2016 - 19:13:14  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 35
Registrován: 3-2010
Pan_zababa: Paráda, díkec. Už aspoň vím co povezu :D našel jsem akorát nějaký jizdní řád na baníkovických stránkách. Jinak by tam měla být 750.712 [happy]

(Příspěvek byl editován uživatelem RuzaDomek.)
Pan_zababa
Sobota, 06. srpna 2016 - 23:28:12  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 179
Registrován: 7-2010
Ruzadomek: Bacha, jméno fíry v depeši je taky [happy][jidlo][vypravci]
Pondělí, 08. srpna 2016 - 23:24:51  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1450
Registrován: 4-2006
Kolmix: nejsem sám, kdo nechápe, proč k dětské nemocnici nejezdí přímá tramvaj od vlakáče
No já tedy asi nejsem sám, kdo nechápe, kde je problém. Třeba devítka jezdí kam? Viz http://www.dpmb.cz/?seo=download&id=3109
Případně tedy lze i jedničkou na Moravské náměstí a odtam čímkoliv (3, 5, 9) po Milady Horákové k nemocnici.
Ano, s dětmi je cestování složitější, ale obávám se, že jedno nahlédnutí do plánku linek by Tvůj problém vyřešilo...
Zlámalíkovy mašinky: tt120.webnode.cz
Středa, 10. srpna 2016 - 10:00:39  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1683
Registrován: 9-2005
Pro úplnost doplním, že se taky dá ze 6. koleje použít a67 na Moravák nebo 28. října s přestupem na d 3/5/9.

(Příspěvek byl editován uživatelem goldfinger.)
dotaz
Středa, 10. srpna 2016 - 11:46:03  
Neregistrovaný host
82.202.112.230
Jak by časově vycházelo Brno - Praha, kdyby se udělal koridor přes Havl Brod, Ždár apod?
Středa, 10. srpna 2016 - 12:00:53  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1280
Registrován: 4-2011
protože jsem se ještě neodhodlal k tomu, abych studoval, jak se k nemocnici dostat s X přestupy po městě

Pozor, IDOS kouše. Je to děsný problém a zabere to hrůzné dvě minuty.
Nostalgici by neměli lézt na internet.
Každý svého štěstí strůjcem.
Středa, 10. srpna 2016 - 17:35:44  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1684
Registrován: 9-2005
dotaz: časově, nebo finančně? I když myslím, že v obou případech blbě. A to píšu přestože by se mi to líbilo a přinos by byl i díky možnosti zastavovat v Kéniku.
Pátek, 12. srpna 2016 - 18:04:34  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 228
Registrován: 12-2007
dotaz: pokud by ta trať zůstala ve stávající trase, tak se tam přílišné zázraky vyrobit nedají. Díky kvalitní koleji by uspěly možná soupravy s naklápěcí skříní, tam by se mezi Brnem a Kolínem dalo udělat dejme tomu 15 minut, možná o něco víc, vše za předpokladu inteligentního plánování vzájemného předjíždění s nákladními vlaky, kterým komplikuje život kopcovitost, a které se dá na pár místech štíhlými výhybkami urychlit řekněme o minutu ... Vrchem se kromě drobností typu Svitavy nebo Skalice n/S jezdí podstatně lehčeji, než přes Vysočinu.

(Příspěvek byl editován uživatelem Majra.)
Sobota, 13. srpna 2016 - 06:37:28  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 230
Registrován: 12-2007
Dneska ráno (cca 05:40) v Brně-Slatině někdo házel kamení na MOs4105. Ze Slatiny do Kyjova je vlak odřeknut, z Kyjova do Veselí je NAD. Nemá někdo z místních podrobnosti?
Sobota, 13. srpna 2016 - 23:57:03  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3250
Registrován: 5-2005
Majra:
"Dneska ráno (cca 05:40) v Brně-Slatině někdo házel kamení na MOs4105. Ze Slatiny do Kyjova je vlak odřeknut, z Kyjova do Veselí je NAD. Nemá někdo z místních podrobnosti?"

Nudící se děcka... Už aby ty prázdniny skončily...
Neděle, 14. srpna 2016 - 08:40:52  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 12938
Registrován: 12-2007
Nudící se děcka... Už aby ty prázdniny skončily...
Pokud to skutečěně byla "nudící se děcka", tak by (s nadsázkou) se namísto toho mohly pilněji učit, vystudovat např. novinařinu a pak třebas psát články plné smysluplných informací a myšlenek, ve kterých aplikují mj. své umění pracovat s informacemi získanými od jiných osob (např. když se novinář dozví, že někde mají jezdit vlaky ve 30minutovém intervalu, tak z toho "logicky" odvodí, že to znamená 48 vlakových spojů za den [happy]).

Viz tento článek, na který jsem nyní náhodou narazil při hledání něčeho jiného: http://www.brnozurnal.cz/z-bloku-a-per/budou-mit-zidlochovice-nad razi-jana-vituly/

(Příspěvek byl editován uživatelem David.)
Erwin
Neděle, 14. srpna 2016 - 20:32:25  
Neregistrovaný host
86.61.158.141
David: Novináři už dávno nejsou hlídací psi demokracie (mnozí žurnalistiku na VŠ ani nestudovali), ale poskoci politiků nebo rovnou režimů. Řada z nich by mohla soutěžit s bývalými předlistopadovými novináři, které nedávno tolik špinili - a medaile za vítězství ve hlaní, dezinformacích, zatajování pravdy a štvaní proti nepohodlným (i státům), včetně vymývání mozků, by se jen hrnuly.

Zvláštní - očekával jsem bouřlivou diskusi na téma náročné výluky za dva roky v Brně, jak informoval Brněnský deník, kdy se budou opravovat mosty u hlavního, což konzervuje pravděpodobně brněnské nádraží ve stávající poloze na věčné časy - a ono nic...
Neděle, 14. srpna 2016 - 21:24:04  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1686
Registrován: 9-2005
To mne taky zaujalo.Z článku navíc neni zřejmě,zda se bude upraovat uspořádání jižního zhlavi.
Pondělí, 15. srpna 2016 - 10:41:09  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1284
Registrován: 4-2011
Řada z nich by mohla soutěžit s bývalými předlistopadovými novináři, které nedávno tolik špinili - a medaile za vítězství ve hlaní, dezinformacích, zatajování pravdy a štvaní proti nepohodlným (i státům), včetně vymývání mozků, by se jen hrnuly...

Lidi si často myslí, že pokud novinář "razí" něco, s čím oni nesouhlasí, je špatný (zaprodaný, atd.), ale pokud to odráží jejich přesvědčení, pak píše "pravdu". Klasické pokrytectví. Co je to "zatajování pravdy"? Kdo rozhoduje, co je (musí být) pravda? Ten čtenář, který se pak diví, že to tak novinář nenapsal?
Nostalgici by neměli lézt na internet.
Každý svého štěstí strůjcem.
Pondělí, 15. srpna 2016 - 11:09:59  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1687
Registrován: 9-2005
http://www.chtejmevic.cz/projekt-zeleznicni-trat.html
Máme tady první volební program pro krajské volby a s ním jeden zajímavý bod - obnova trati Hevlín - Láva.
Pondělí, 15. srpna 2016 - 11:25:56  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 12944
Registrován: 12-2007
Ha, další článek, ve kterém se tvrdí, že obnova trati přes Laa způsobí "úlevu" dopravnímu koridoru Břeclav - Vídeň.
Tedy koridoru, který má v úseku Břeclav - Gänserndorf dostatečnou kapacitní rezervu; a co se týče úseku Gänserdorf - Wien, tak i tam má volné kapacity o dost víc než třeba jednokolejka mezi Mistelbachem a Wolkersdorfem.

A je nádherné, jak se i v tomto případě nadsazují údaje o zkracování cestovních dob (viz údaj o úspoře hodiny a půl). Jako by to autoři jednotlivých modernizačních/revitalizačních projektů od sebe odkoukávali (z posledních dnů nejvíc bije do očí mj. kec, že drátizací t-240 se dojezdové časy zkrátí na polovinu [satan]).

Už to jsou 3 roky, co bylo v sousedním diskusním vlákně prozrazeno to, co jsem mezi čtyřma očima říkal jednomu ze členů kýženého dopravního spolku ze Znojemska, totiž že kapacitním špuntem je zejména více než 10kilometrový, jednokolejný mezistaniční úsek Neubau-Kreuzstetten - Schleinbach (právě mezi Mistelbachem a Wolkersdorfem; dalším úskalím je skutečnost, že ve Schleinbachu jsou jen 2 dopravní koleje + pravidelně tam dochází ke křižování vlaků osobní přepravy, tzn. žádný prostor pro "uhnutí" nákladního vlaku).

Shodou okolností jsem v 6/2016 v žst. Neubau-Kreuzstetten zdokumentoval situaci, jak nákladní vlak + soupravově jedoucí CityShuttle "vyhnily" v této stanici kvůli tomu, že v přilehlém mezistaničním úseku byl téměř hodinu obsazen pravidelnými vlaky osobní přepravy (šlo o období končící odpolední špičky); to vše jsem zveřejnil v tomto videosestřihu: https://www.youtube.com/watch?v=y2soWate3Uw