K-report
 

Archiv do 12. září 2009  

Diskuse K-report » Archiv 2009 » Železnice » GVD platný a připravovaný » Archiv do 12. září 2009 « Předcházející Další »

Autor Příspěvek
David
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4732
Registrován: 12-2007
Odesláno Pátek, 11. září 2009 - 19:37:39   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Scénář je podobný, hrozící škrty, ... nakonec se ve většině případů nějaké řešení najde
Jestli stát nechce zkrachovat, tak se bude škrtat všude, a to i na železnici.

Ty peníze nalité do regionálky tam byly nality bez ohledu na užitek. Bez ohledu na to, jestli opravdu není možné nahradit část vlaků autobusy, bez ohledu na to, jestli není možné do další části vlaků dostat více lidí právě tou lepší provázaností s autobusy a tím snížit ztrátu.

Jestli to dopadá (nebo dopadalo?) tak, že "každý rok se nějaké řešení najde", není to třeba tím, že na tolik regionálních vlaků, co jezdí, prostě nejsou peníze a není to dlouhodobě ufinancovatelné?

...media se předhánějí v kritikách nenasytného polykání peněz...
Jak byste situaci, kdy ČD chtějí za osobní dopravu stále více peněz, a kdy se stále příliš nezvyšuje kvalita služeb a někdy ani přístup k zákazníkům, nazval?

Jestli jsou i zdejší vyjáření o tom, že ČD je díra na peníze do politických stran a spřátelených firem, pravdivá, tak tím více mají takto kritizující média pravdu a jejich kritika je oprávněná.

(Příspěvek byl editován uživatelem David.)
Orky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1920
Registrován: 10-2004
Odesláno Pátek, 11. září 2009 - 19:47:26   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Boblick: I svoboda slova má své hranice, například hranice slušnosti, etiky, zákona apod. A hranice si může určovat i správce média. Nemůžete očekávat v médiu zaměřené na určité téma se bude tolerovat téma jiné, je to asi jako kdybyste chtěl do časopisu o dopravě cpát články o zahradnictví.
David: Poloha dotovaných spojů a jejich návazností je věcí objednavatele a je jeho povinností, aby si to ohlídal. A vsoučasné době je zrušení návazností ve většině případů chybou objednavatele.
Cenové vstupy jsou pro železnici výrazně vyšší a zejména pro vztahy s nižší poptávku autobus cenově vyhraje téměř vždy. Její konkurence vůči autobusům je tak výrazně ztížena. Železnice dokáže být výdělečná jen při velmi vysokých výkonech a to je v našich podmínkách pouze na nejhlavnějších tratích.
Thomas van Trolleybus: "Hromadná doprava je proces, který spolehlivým způsobem přepraví své oběti, nazývané též cestující, co nejnepohodlněji a nejpomaleji do jimi žádaného místa, popřípadě úplně jinam."
David
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4734
Registrován: 12-2007
Odesláno Pátek, 11. září 2009 - 20:04:18   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Orky:
Poloha dotovaných spojů a jejich návazností je věcí objednavatele a je jeho povinností, aby si to ohlídal. A vsoučasné době je zrušení návazností ve většině případů chybou objednavatele.
Bohužel to není jeho povinnost, to by už lidi z většiny krajů byli potrestáni.
Tím vyjádřením Jestli si chce železnice (resp. v tomto případě ČD) i do budoucna hrát jen na vlastním písečku a autobusové přípoje ji nezajímají, tak se ten podíl železnice na trhu v osobní dopravě už o moc nezvýši. jsem tak trochu narážel na vyjádření typu "autobusy = fuj!", a také - to jsem zapomněl uvést - na asi loňskou kritiku jisté zájmové železniční organizace, která kritizovala zapojení ČD do (tuším) IDS JMK, že "díky" tomu ČD unikají tržby.

Cenové vstupy jsou pro železnici výrazně vyšší a zejména pro vztahy s nižší poptávku autobus cenově vyhraje téměř vždy. Její konkurence vůči autobusům je tak výrazně ztížena. Železnice dokáže být výdělečná jen při velmi vysokých výkonech a to je v našich podmínkách pouze na nejhlavnějších tratích.
Myslím, že výdělečná (ve smyslu "bez dotací") není ani na těch hlavních tratích, i tam se to dotuje (tedy kromě Pendolin, ale i ta jsou ve ztrátě).
Jistě, vždycky to bude tak, že vlkm stojí víc než buskm, ale když jde o dálkové, příměstské spojení, meziregionální spojení atd., tak to má svůj smysl.
Ale pak jsou tu tratě, u kterých by byla náhrada autobusem prakticky rovnocenná a "bezbolestná", někdy by to znamenalo i přínos pro cestující.

Ale tento faktor už ten "ministerský dosyp" nerozlišoval.
Unipuls
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2628
Registrován: 5-2003

Odesláno Pátek, 11. září 2009 - 20:27:46   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

On je totiž problémem každý vlak, krátký či dlouhý, prázdný či obsazený. Ale háček je v tom, že věci na první pohled levnější se prodraží zas jinde, kde by to člověk nečekal. Další háček je v tom, že uměle vytvořená pravidla pro výpočty jsou nereálná a neodrážejí skutečný stav. Takže ve výsledku pak může někdo jásat nad busy. Já k těmto jásajícím nepatřím a na základě svých zkušeností s busy a kvalitou přepravy v nich bych už v takovém případě volil auto. A na železniční diskusi bych čekal diskusi směrem jak obhájit a udržet pozici vlaků. Pokud tu někdo maluje narůžovo, jak to bude skvělé a kolik stát ušetří na tom, že na řadě vedlejších tratí začne jezdit autobus, tak s tím prostě nesouhlasím. Bude to to samé, jako náhrada klasik šukafony. Taky se šetřilo, ale stejně pořád málo, a díky zhoršené kvalitě následoval odliv od veřejné dopravy a přestup do aut. Tím jsem se vrátil k začátku a restart diskuse již dělat nemíním :-)
Mates111
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 466
Registrován: 5-2007
Odesláno Pátek, 11. září 2009 - 20:32:40   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Unipuls: Váš příspěvek z 16:06 bych nominoval na druhé místo v příspěvku měsíce za 3xHonzika. Na toho ještě nemáte. Jinak co se týká jeho obsahu a obsahu dalších Vašich příspěvků, zdá se mi, že příliš podléháte řadě mýtů, které obecně kolují.

1. Na železnici jde stále méně peněz. Toto není pravda, jelikož výdaje na železnici rostou v posledních letech rychleji než míra inflace a to bez ohledu na barvu vlády, která právě vládne.
2. Vlády chtějí dávat stále méně peněz. Toto je zjevný nesmysl. Stačí se podívat do volebních programů většiny stran. Co by např. měla vláda z toho, kdyby vybrala spoustu peněz na daních a všechny si je nechala?? To si jako myslíte, že by si ty peníze ministři rozdělili???
3. Existuje spor mezi silniční a železniční dopravou. Zdánlivě by to tak mohlo vypadat, jenomže téměř všude na světě dochází k určité vyváženosti těchto druhů dopravy. A navíc nahrazení jednoho druhu dopravy jiným ještě zdaleka neznamená, že dojde k celkovému zhoršení situace v dopravě...
David
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4736
Registrován: 12-2007
Odesláno Pátek, 11. září 2009 - 20:59:39   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Unipuls: Dovoluji si položit vám pár otázek.

On je totiž problémem každý vlak, krátký či dlouhý, prázdný či obsazený.
???

Ale háček je v tom, že věci na první pohled levnější se prodraží zas jinde, kde by to člověk nečekal.
Kde se to prodraží?

Další háček je v tom, že uměle vytvořená pravidla pro výpočty jsou nereálná a neodrážejí skutečný stav.
Myslíte stav, kdy vlaky platí na rozdíl od autobusů přímý poplatek za dopravní cestu? Jestli ano, tak to je sice pravda, ale jde o poměrně malou část nákladů (vůči ostatním nákladovým položkám), a i po jeho odečtení tu je několikanásobný rozdíl za vlkm u motorového vozu oproti buskm standardního autobusu.
Nebo myslíte jinou nereálnost v pravidlech pro výpočet?

Takže ve výsledku pak může někdo jásat nad busy. Já k těmto jásajícím nepatřím a na základě svých zkušeností s busy a kvalitou přepravy v nich bych už v takovém případě volil auto.
- Jsou spojení, ve kterých jezdí jak vlak, tak i bus (viz některé diskuse na tomto serveru), kde víc lidí jezdí busem. Proč tomu tak je?
- Jak se tedy mají zařídit lidé z míst (a je jich hodně), kam vlak nikdy nepojede?

Pokud tu někdo maluje narůžovo, jak to bude skvělé a kolik stát ušetří na tom, že na řadě vedlejších tratí začne jezdit autobus, tak s tím prostě nesouhlasím.
Jistě, stát neušetří. Zato kraje ano. Respektive - ušetřené peníze mohou vynaložit efektivněji. Třeba pro zachování, případně zlepšení, vlakového spojení tam, kde to má smysl.

Bude to to samé, jako náhrada klasik šukafony.
Z této věty mi vyplývá, že šukafony jsou špatné, nemýlím se?
Jaký negativní vliv na kultuře cestování tedy přinese náhrada šukafonů (o které tu mluvíme zejména) soudobými autobusy (za předpokladu návaznosti vlak-bus)?

Děkuji za odpověď.
Babilon
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 337
Registrován: 12-2007
Odesláno Pátek, 11. září 2009 - 21:00:34   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Cenové vstupy jsou pro železnici výrazně vyšší
Když budu srovnávat zánovní autobus s odepsanou 810, které vstupy (kromě cca 7 korun za dopravní cestu) to jsou, že je dráha několikanásobně dražší?
Boblick
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 867
Registrován: 1-2009
Odesláno Pátek, 11. září 2009 - 21:11:05   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ad Mechanikofil mimo vlákno:
Jo Bor. Sedmihoří je kráter odkud jsou Vltavíny (o min 150km dále). Neskutečná krajina. Jako jsou Čechy obroubené horami, tak Sedmihoří je totéž v malém (i převýšení odpovídá). Pokud nemáte zábrany chodit pěšky a přespat venku (chce to víkend) pak: vystupte v Týně v pátek, dojděte parkem až na Rotundu, tam je kde spát. Druhý den se držte buď modré (delší) nebo jděte přímo na sever. Tak jako tak jste za 3h v pohodě v Sedmihoří. A máte den a půl na tuto oblast. Pak vyrazte směr Prostiboř a Kladruby do Stříbra (opuštěný středověký hrad, pevnostní linie z 1.republiky - do Stříbra dorazíte z netradiční strany). Těch cca 140km za tři dny za to stojí.
Orky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1921
Registrován: 10-2004
Odesláno Pátek, 11. září 2009 - 21:28:44   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

David: Uznávám, povinnost to není. Ale rozhodně objednavatel je ten, kdo si to má ohlídat. A nelze tedy nadávat na ČD, že si hrajou na svém písečku, protože si neohlídaly návaznosti.
Jedno-810kové lokálky stejně dřív nebo později skončí, protože pro kraje budou stát pořád stejně jako "loni" a nebo více. Já jenom doufám, že to kraje budou dělat alespoň trochu koncepčně a ne jako některé kraje pro příští rok, že do systému dělají díry. A budou to zejména lokálky, ale i málo jezdící autobusové linky, které budou skomírat. Pokud nebude mít VHD rozumný interval, lidi s ní nebudou jezdit. A to platí i pro malé obce. 3 páry spojů skutečně nikoho nenadchnou a budou s nimi jezdit jen ti, co skutečně jinak nemohou (děti a důchodci). I dvouhodina v PD je zatraceně málo.
Budoucnost VHD je v koordinaci jednotlivých druhů dopravy. Měl by se stanovit normativ pro interval pro určitý počet obyvatel v obci nebo oblasti a podle toho vybrat vhodný typ dopravy. Někde to bude vlak, někde autobus, někde tzv. radiobusu. Ale vše se musí udělat koncepčně, s pečlivou přípravou, aby neutrpěl systém VHD. Bohužel to teď asi předvede jihočeský kraj a překvapivě i OREDO, které bylo podle mého názoru jedním s nejlepších IDSek v Čechách. I tam by šlo za podmínek snížení železničních výkonů o 9,5% systém udržet holt se zastavením provozu na některých lokálkách. Sám jsem zvědav, co z OREDA nakonec vypadne, ale obávám se, že to nebude o moc lepší než to, co vykouklo v konečném návrhu libereckého kraje.
Thomas van Trolleybus: "Hromadná doprava je proces, který spolehlivým způsobem přepraví své oběti, nazývané též cestující, co nejnepohodlněji a nejpomaleji do jimi žádaného místa, popřípadě úplně jinam."
Klavirista
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 81
Registrován: 5-2009
Odesláno Pátek, 11. září 2009 - 21:44:08   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Teda to je -čina. Excelsior přijede na hlavní ve 3.37 a ve 3.33 ujede Metropol do Ústí ... A v opacném směru totéž o 3 minuty!!!!
Toho bych se aspoň v popisovaném směru nebál, Metropol jezdí pozdě...
Ale je to sviňárna tedy...
Orky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1922
Registrován: 10-2004
Odesláno Pátek, 11. září 2009 - 21:54:50   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Babilon: S těmi vstupy jsem to myslel obecně.
Ale i u té 810. Cena za dopravní cestu vyjde podobně, jako odpis nového autobusu. Jenže ve všech ostatních položkách pravděpodobně i ta 810 prohraje - vyšší spotřeba, složitější údržba, apod. No a nový vlak za desetimiliony v porovnání s autobusem za jednotky milionů?
I proto se říká, že budoucnost železnice je v páteřní dopravě, protože při větších výkonech se začne cena vyrovnávat. A proto lze očekávat, že v místech z velmi nízkou potávkou bude muset přepustit svou úlohu autobusům.
Thomas van Trolleybus: "Hromadná doprava je proces, který spolehlivým způsobem přepraví své oběti, nazývané též cestující, co nejnepohodlněji a nejpomaleji do jimi žádaného místa, popřípadě úplně jinam."
Unipuls
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2630
Registrován: 5-2003

Odesláno Pátek, 11. září 2009 - 22:20:46   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Dotovat musíme i to, co je na železnici nejefektivnější, slušně obsazený mnohavovozý rychlík v elektrické trakci, případně ho zrušit.

Levné věci se vždy prodraží někde jinde. To prodražení nemusí být nutně vždy v penězích. Ale těžko se to odhaduje předem, zkusme a uvidíme.

Vyšší cena proti busu budiž, ale pro několikanásobek ceny za motorový vůz nevidím žádný rozumný důvod.

Žertovné otázky přeskočím

O úsporách se těžko bavit, pokud jsou ceny nereálné. Kolik procent z celkových ztrát ČD tvoří ztráty z provozu na lokálkách za stávající situace?

šukafony jako náhrada M131.1 byly fajn, jako náhrada klasických souprav ne. Negativa? Prostor pro cestující, prostor a manipulace se zavazadly, izolovanost autobusových spojů, neklidná jízda nedovolující téměř nic než hledět před sebe, u některých lidí nevolnosti, chybějící wc.
Tommasel
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 416
Registrován: 10-2008
Odesláno Pátek, 11. září 2009 - 22:36:52   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Uniplus: Další háček je v tom, že uměle vytvořená pravidla pro výpočty jsou nereálná a neodrážejí skutečný stav.
Orky: vyšší spotřeba

Jak je to vlastně se spotřebou vlaku? Jsou přístupná čísla, kolik vlastně na vlakokilometr sežere takový nebo makový motorák?

A jak a kde se to měří u elektřiny? (Zaslechl jsem, že dráhy stejně platí paušálem.)
Chystám se žst. Strančice a kus trati 221 (22a) na Senohraby modelovat v TT. Budu vděčný za každou informaci (foto, schéma kolejiště, zab. zař., rozměry a umístění budov, používané loko i vozy, včetně upozornění na materiály k prostudování...) použitelnou pro rekonstrukci místního stavu a provozu v 70. letech, nebo i 80.
David
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4738
Registrován: 12-2007
Odesláno Pátek, 11. září 2009 - 22:41:42   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Unipuls: Otázku "- Jsou spojení, ve kterých jezdí jak vlak, tak i bus (viz některé diskuse na tomto serveru), kde víc lidí jezdí busem. Proč tomu tak je? " považujete za žertovnou?

Kolik procent z celkových ztrát ČD tvoří ztráty z provozu na lokálkách za stávající situace?
To nevím, a příslušné objednatele - hovoříme o regionální dopravě, tedy kraje - to snad ani nemusí zajímat.

pro několikanásobek ceny za motorový vůz nevidím žádný rozumný důvod.
Proč tedy chce ČD za vlkm jízdy toho šukafonu tolik peněz?

Případně - pro srovnání - nevěděl by někdo, kolik si účtuje za vlkm šukafonu OKD-D, Viamont či dopravce na Železnici Desná?

(Příspěvek byl editován uživatelem David.)
Z F J
Neregistrovaný host
Odeslán z: 89.176.246.217
Odesláno Pátek, 11. září 2009 - 22:54:16    Odkaz na tento příspěvek  

Ještě k šukafónům: mají tisíc nectností, souhlas, ALE: tvrdím že zachránily české lokálky. Díky nim má Česko hustou železniční síť. Že přeháním ? Tak se podívejte třeba do Polska. Motoráky tam dlouho skoro nebyly, na lokálkách jela parní lokomotiva s jedním vagónem, a výsledek ? Většina lokálek zanikla.
Takže buďme k šukafónům milí. :-)
Tommasel
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 418
Registrován: 10-2008
Odesláno Pátek, 11. září 2009 - 22:57:00   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Vyšší cena proti busu budiž, ale pro několikanásobek ceny za motorový vůz nevidím žádný rozumný důvod.

Jestli ono to nebude mít něco společného s tím, že koleje vč. údržby celé trati, řízení provozu atd. je tu jen pro ten jeden jediný šukafón, kdežto po silnici se kromě busu sveze i leccos jiného.
Chystám se žst. Strančice a kus trati 221 (22a) na Senohraby modelovat v TT. Budu vděčný za každou informaci (foto, schéma kolejiště, zab. zař., rozměry a umístění budov, používané loko i vozy, včetně upozornění na materiály k prostudování...) použitelnou pro rekonstrukci místního stavu a provozu v 70. letech, nebo i 80.
David
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4739
Registrován: 12-2007
Odesláno Pátek, 11. září 2009 - 23:02:29   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Takže buďme k šukafónům milí. :-)
Jistě, ani by nebylo z čeho dělat Regionovy.

Jestli ono to nebude mít něco společného s tím, že koleje vč. údržby celé trati, řízení provozu atd. je tu jen pro ten jeden jediný šukafón, kdežto po silnici se kromě busu sveze i leccos jiného.
Platba za údržbu tratě a řízení provozu (které by měly být záležitostí správce infrastruktury, ne dopravce - ČD) snad je právě dána tím poplatkem za DC, nebo snad ne?
Tommasel
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 419
Registrován: 10-2008
Odesláno Pátek, 11. září 2009 - 23:21:57   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

No měl by být. Ale opravdu to vyjadřuje výstavbu, opravy a údržbu tratí a řízení provozu se vším všudy? Jde o to, jestli nás zajímá skutečná ekonomičnost provozu, nebo jakási čísla mezi dvěma polostátními nedokonale rozdělenými organizacemi (ostatní minoritní prominou), které si nedokáží vyúčtovat ani zodpovědnost za snížení kvality nebo odřeknutí služby, a tak toto riziko téměř 100% převádějí na nadšeného zákazníka.

(Příspěvek byl editován uživatelem tommasel.)
Chystám se žst. Strančice a kus trati 221 (22a) na Senohraby modelovat v TT. Budu vděčný za každou informaci (foto, schéma kolejiště, zab. zař., rozměry a umístění budov, používané loko i vozy, včetně upozornění na materiály k prostudování...) použitelnou pro rekonstrukci místního stavu a provozu v 70. letech, nebo i 80.
pv
Neregistrovaný host
Odeslán z: 90.176.167.9
Odesláno Pátek, 11. září 2009 - 23:37:12    Odkaz na tento příspěvek  

tak jsem si jednu lokálku, na které dnes jezdí 1x810 nebo 810+010, orientačně zpáteřil a světe div se, ono by to chtělo ve špičku kapacitu tak odhadem 250 osob. a pak že jsou všechny lokálky neperspektivní.....
Mouka
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2189
Registrován: 1-2007
Odesláno Pátek, 11. září 2009 - 23:38:12   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

pv: Nešlo by být konkrétní?
Hroch
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 6122
Registrován: 8-2004

Odesláno Pátek, 11. září 2009 - 23:47:16   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Mechanikofil:
Děkuji, ale jsou i jiná místa.
Boblick:
Vy už jste to trochu rozvedl, ale děkuji, není to ono. Šlapat 50 km pro mě není výlet, ale pochodové cvičení. 30 km bohatě dostačuje. Také chci něco vidět a ne vstávat v 5 a trasu proletět ve výšce nula. I "s plnou polní" jsem od svítání do soumraku nešel víc jak 40 km.
(Nicméně měl jsem samozřejmě na mysli především spojení po silnici I/9 do oblasti Medonos a Dubé.)

K tématu:
Přiznám se, že mi také není úplně jasný důvod tak dramatického rozdílu v ceně bus vs. 810.

Unipuls:
neklidná jízda nedovolující téměř nic než hledět před sebe
Taková menší provokace - jel jste někdy žabákem nad podvozkem mimo koridor? Třeba po staré 221?

ZFJ:
A až 810 definitivně odejdou do věčných lovišť, dopadne to podobně.
"... a protože dobrých zpráv je čím dál tím míň, je třeba špatným zprávám dávat úsměvná hesla."
(S tebou mě baví svět)
Se 749.006 navždy - naděje umírá poslední.
Theo
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 17
Registrován: 8-2009
Odesláno Sobota, 12. září 2009 - 00:06:49   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Já bych navrhoval zřídit manipulační poplatek 30 Kč u osobního vlaku a autobusu, 60 Kč u rychlíku za jednu jízdu a 90 Kč za jedno použití vlastního auta . U lékaře už jsme si na to zvykli. Pak by kraj nemusel doplácet na dopravu tolik a bylo by na politické vůli jestli poplatek odpustí nebo ne. Jenom už tu není ta dobrá pravicová vláda, která by to uzákonila . Nebo při jízdě mezi stanicemi udělat komerční přestávku a na velkoplošné obrazovce v poli nebo v lese promítat reklamy.

(Příspěvek byl editován uživatelem Theo.)
Pavlík
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 456
Registrován: 5-2005

Odesláno Sobota, 12. září 2009 - 01:07:58   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Theo: a nechcete naistalovat podél trati velkoplošné billboardy nejlépe s reklamou na ČD? Ty by se pěkně vyjímaly na koridoru
Tommasel
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 420
Registrován: 10-2008
Odesláno Sobota, 12. září 2009 - 01:26:48   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Theo:
Ve vlaku už reklama je.
Zbytek mi připadá, že jste vymyslel jízdenku, rychlíkový příplatek a spotřební daň za benzín a naftu, ale s mnohem větším prostorem pro práci úředníků, politické a účetní zmatky a korupci.
Chystám se žst. Strančice a kus trati 221 (22a) na Senohraby modelovat v TT. Budu vděčný za každou informaci (foto, schéma kolejiště, zab. zař., rozměry a umístění budov, používané loko i vozy, včetně upozornění na materiály k prostudování...) použitelnou pro rekonstrukci místního stavu a provozu v 70. letech, nebo i 80.
Tommasel
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 421
Registrován: 10-2008
Odesláno Sobota, 12. září 2009 - 01:33:18   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Pavlík:
Mnohem zajímavější by bylo po vzoru některých zemí úplně zrušit i billboardy viditelné z dálnic. Jestlipak by to zahýbalo s korupcí na stavebních úřadech a se silniční lobby?
Chystám se žst. Strančice a kus trati 221 (22a) na Senohraby modelovat v TT. Budu vděčný za každou informaci (foto, schéma kolejiště, zab. zař., rozměry a umístění budov, používané loko i vozy, včetně upozornění na materiály k prostudování...) použitelnou pro rekonstrukci místního stavu a provozu v 70. letech, nebo i 80.
Boblick
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 868
Registrován: 1-2009
Odesláno Sobota, 12. září 2009 - 06:41:10   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ad Hroch:
K tomu, aby člověk nemusel chodit těch 50km, ale třeba jen těch přijatelných 30km, tak musí být k dispozici VHD. A provázaná. Ne, že si dopravci úmyslně ujíždět třeba o 3min.
A k pěškobusu: taky dávám přednost vzdálenosti do 30km a návštěvě každé hospůdky po trase, ale dovedu i tu "čtyřiadvacetihodinovku" (100km do 24h) - ta mi však bohatě stačí jednou do roka.
Orky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1923
Registrován: 10-2004
Odesláno Sobota, 12. září 2009 - 09:46:14   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ještě k nákladům za 810: A vy jste se někdo někde dočetli, kolik je skutečný náklad za 810 v režii ČD? Pořád se machruje jen s průměrnou cenou cca 63 Kč/vlakokm. Jenže při rozpočtu můžete zjistit, že 810 jezdí za 35 Kč a klasika za 95 Kč.
Jinak JHMD v roce 2007 dostalo na hrazení ztráty s osobní dopravy od krajů 17 milionů při výkonu 340 tisíc, což je 50 Kč/km. Pochopitelně oni sobě nebudou hradit poplatky za dopravní cestu, na kterou dostali příspěvek přesahující 23 milionů Kč od státu. Ze stejně starými odepsanými vozidly jako ČD.

(Příspěvek byl editován uživatelem orky.)
Thomas van Trolleybus: "Hromadná doprava je proces, který spolehlivým způsobem přepraví své oběti, nazývané též cestující, co nejnepohodlněji a nejpomaleji do jimi žádaného místa, popřípadě úplně jinam."
Mladějov
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 892
Registrován: 3-2007
Odesláno Sobota, 12. září 2009 - 10:36:15   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Orky1920, causa Boblick:Plný souhlas.Neustálé omíláním urážek typu Černá díra,nádražáckej ksindl,příživníci,povaleči něco změní ? Spíš to svědčí o komplexu.Prostě díky ČD nemůže Boblick vydělávat kolik chce,tak pění.

Hele,Boblicku,nadává ti nebo třeba busovejm společnostem někdo ? Ani ti ortodoxní šotouši ne.
Tak se chovej slušně.To tě maminka neučila ?
Víš,co se říká: Nedělej druhým,co sám nemáš rád.
Ty se prostě chováš jako ublížený zakomplexovaný buran.


Tak se nediv,že tě chce soudruh Bláha ufiknout.
Nejen,že tý problematice moc nerozumíš /viz třeba Tvůj výrok-perla,že z VHD Slovenska bychom si měli vzít příklad / ale hlavně rád urážíš.


Mńě se hrozně líbí,jak každý,co se neumí chovat,když narazí,tak má plnou hubu keců o demokracii a svobodě slova.
Tohle jsou soukromé stránky,tak si tady můžou majitelé dělat pořádek,jak chtěj.A že nechtěj z toho mít žumpu,plně schvaluji.
Třeba se mimo net chováš normálně,ale ta tvoje agresivita je fakt nepříjemná.A taky to,že když ti někdo něco vysvětlí,tak ten nesmysl napíšeš za týden znova-schválně,nebo jsi tak blbej ?


Promiň trochu ostrý ton,třeba jsi jinak fajn chlap.Čundráci bejvaj.
Zzz
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1711
Registrován: 12-2004
Odesláno Sobota, 12. září 2009 - 12:34:25   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Orky:Jenže ČD dneska tvrdí,že potřebuje za 810ky 65-80(popř i víc.,podle tržeb atd.),k tomu co platí kraje(63 průměr) musíte připočíst DOSYP od MD!!!
Ona ani ta Veolia není schopná jezdit na Děsné za míň než 60,ale momentálně přesný číslo neznám.
Sama Veolia ale navrhovala převést část trati na bus.

Ale chápu Vás,taky jsem bral kdysi jakékoliv lokálkové omezení velice tragicky a to jsem nikdy netrpěl nesnášenlivostí vůči busům jako unipuls.
Theo
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 18
Registrován: 8-2009
Odesláno Sobota, 12. září 2009 - 12:40:15   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Příkosice prosíme přestupte si http://www.plzensky-kraj.cz/file.asp?name=1004923090902065545.pdf
David
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4742
Registrován: 12-2007
Odesláno Sobota, 12. září 2009 - 12:45:56   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Orky:
Ještě k nákladům za 810: A vy jste se někdo někde dočetli, kolik je skutečný náklad za 810 v režii ČD?

Něco jsem se dočetl například zde:

http://www.zelpage.cz/zpravy/5040
Průměrná obsazenost vlaku na trati 137 pohybuje údajně okolo 12,3 cestujících na vlak a kraj doplácí 69 Kč na vlakokilometr; za prázdný autobus přitom platí kraj po loňských změnách jen okolo 30 Kč/km.

(Dále když se zastavoval provoz na trati ze Straškova do Libochovic, tak se psalo o tom, že ČD chtějí za vlkm na této trati cca 52 (?) korun (sólo šukafony, bez průvodčích).)

http://www.cd.cz/static/old/NEW/TCD2009/9_13plat.htm
A kolik by České dráhy chtěly, když jsou prý tak drahé? V Ústeckém kraji je požadavek na úhradu prokazatelné ztráty asi 89 Kč/vlkm, tedy jako ten „levnější“ vysoutěžený soukromník. A v Libereckém kraji je to nějakých 96 Kč/vlkm. O pouhých 7 Kč/vlkm více. Tedy žádné velké rozdíly.
Mladějov
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 894
Registrován: 3-2007
Odesláno Sobota, 12. září 2009 - 12:51:41   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Teda to je -čina. Excelsior přijede na hlavní ve 3.37 a ve 3.33 ujede Metropol do Ústí ... A v opacném směru totéž o 3 minuty!!!!
Toho bych se aspoň v popisovaném směru nebál, Metropol jezdí pozdě...
Ale je to sviňárna tedy...


??? Eh ? On Excelsior nejede do Ústí s přípojem Děčín ? Metropol se svými dvěma vozy k sezení
není určen pro ty /nechci psát socky../,co jezdí nocí přes celou republiku na sedačku..
V tomhle případě bych to čekání Metropolu tedy nevyžadoval.Spíš jsem rád,že byl přetrasován na Hlavák.
Už jsme zase u toho: Kolik lidí jezdí na sedačku Košice-Ostrava-Děčín každou noc,aby kvůli nim zpožďovali dálkový Metropol s přípoji v Drážďanech a Berlíně ?

Prosím taky trochu soudnosti..čekat se vším na všechno je cesta do pekel.
SJ
Neregistrovaný host
Odeslán z: 90.176.167.93
Odesláno Sobota, 12. září 2009 - 12:59:30    Odkaz na tento příspěvek  

Jeden z úkolu státu by měl být ten, že umožní svým obyvatelům možnost se někam dostat pomocí veřejné dopravy. Ono ne každý může mít řidičák a tak se dopravovat sám. Lidé mají zdravotní problémy, nižší intelekt, velkou agresy a tím pádem přišli o řidičák či lidi nezaměstnané, kteří mají zakázáno vlastnit automobil. A také VHD pomáhá našim přetíženým silnicím a dokonce i ekonomice a životnímu prostředí, díky nižší spotřebě energií, hlavně ropy.

Další věc je ta, že autobusová doprava se bez té železniční obejde, ale železniční bez autobusové nikoli. Představte si v Praze, že bychom zrušily všechny autobusové linky a nechali jezdit jen metro a tramvaje, což je taky kolejová doprava. Metro provizorně autobusy nahradit lze, což se ukázalo při povodních.
Ale u vesnic je to ještě horší. Lépe se jde 10 km městem, než po silnici mezi dvěma vesnicemi.

Proto by se měla udělat jasná pravidla pro veřejnou dopravu, nejlépe zákonem, jak má taková doprava vypadat.
Nemyslím si, že železniční doprava je podfinancovaná, jen peníze jsou špatně vynaloženy. Také si myslím, že jde na železniční dopravu až moc peněz na úkor té autobusové. Podfinancovanost na železnici je např. v takových netopících odporácích A150 a AB350, které nemají na kolejích co dělat a přitom jsou určeny pro ty movitější cestující. A také je problém v hromadném rušení 831 a 851, které jezdí až do rozpadnutí, ale již by neměli být v normálním provozu nasazovány. Měli by být opraveny na víkendový provoz na turisticky zajímavých tratích. Je na cestu na výlet zajímavější 831 nebo RegioNova? Na ostatních tratích o víkendu Os zrušit a nebo silně omezit a nahradit ji kvalitní autobusovou dopravou. Ve městech se to již dávno v nočním provozu děje.

A proč tam, kam nevedou koleje jezdí na vesnice o víkendu maximálně čtyři spoje za den a je i mnoho vesnic, že nejede ani jeden. Potom i pro mne, který silně upřednostňuje veřejnou hromadnou dopravu a jsem proto považován za zvláštního, je k dopravě do takové vesnice veřejná doprava nepoužitelná, protože např. první spoj v neděli jede až v 15.00 hod a poslední zpátky v 18,00 hod.
SJ
Neregistrovaný host
Odeslán z: 90.176.167.93
Odesláno Sobota, 12. září 2009 - 13:02:53    Odkaz na tento příspěvek  

V rámci veřejné dopravy by mělo být zajištěno spojení dětí do škol, spojení do většího města na šest hodin ráno, minimálně jedno spojení dopoledne a také spojení z města do vesnice po 22 hodině, z práce nebo z cesty z většího nadregionálního centra. Samozřejmostí by bylo spojení těchto měst s ostatními městy, centry, v rámci republiky. A samozřejmě nějaké spojení i o víkendu, minimálně ráno, poledne a večer. Tohle vše nemusí zajišťovat pouze velký bus, ale po vzoru metra, budou na tento spoj navazovat mikrobusy, které napomohou větvení a obsluze většího území za nižší náklady. V některých případech by stačil i pro 8 cestujících a řidiči by stačil ŘP sk. B. A také, aby do osad, kde bydlí 10 obyvatel jezdil velký bus, tak to je neekonomické.

Také by bylo dobré a dokonce i pro ekonomiku, aby pro lidi, kteří nemají možnost dopravy vlastním autem, tak aby na cestu do práce či školy a z ní mohli použít dotovaný taxík, který by zajišťoval dopravu podobně jako třeba sanitka pro dopravu invalidů k doktorovi. Zákazník by musel čekat, ale měl by to jen za dvojnásobek normálního jízdného. Používalo by se to v době, kdy nejezdí VHD.

Také by se měl zajistit informační systém, který by informoval navazující dopravní prostředky mezi sebou, aby o sobě věděli a na sebe navazovali a cestujícímu neujeli. V případě velkého zpoždění nějakého spoje, raději poskytnout zákazníkovi dotované spojení taxíkem, než nechat velké zpoždění celého systému.

Bylo by dobré využít, kde je doprava busy výhodnější než po železnici, např. Praha - Liberec, Praha - Karlovy Vary, aby dopravci v rámci konkurenčního boje jezdili bez dotací a v době, kdy se jim to nevyplatí, např. do Liberce po 20 hodině, tak vypsat výběrové řízení na zajištění dotované dopravy v tomto čase.

Bylo by dobré zrušit tak 50% lokálek, včetně vlaků na hlavních tratí např. Zábřeh - Česká Třebová, a ušetřené peníze dát na příspěvek na obnovu vozového parku a na posílení neželezniční veřejné hromadné dopravy, která by nahradila nejen zrušené vlaky, ale zajištila by podobně kvalitní dopravu i v místech kudy železnice nevede.
Semolina
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1813
Registrován: 2-2006
Odesláno Sobota, 12. září 2009 - 13:04:21   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Mladějov: dálkový Metropol
Metropol najede jen o necelých 30 km víc než Excelsior. (To bylo na odlehčení.)
Ostrava - Karolina; budoucí nová ostravská čtvrť.
www.ostravaci.cz, fotografie Ostravy.
Z F J
Neregistrovaný host
Odeslán z: 89.176.246.217
Odesláno Sobota, 12. září 2009 - 13:19:03    Odkaz na tento příspěvek  

SJ: některé Vaše názory jsou rozumné, ovšem Vás pošlední odstavec je zcela mimo mísu. Zrušit "tak 50% lokálek" a i některé úseky hlavních tratí, to si netroufl ani Říman neblahé paměti...
Mladějov
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 895
Registrován: 3-2007
Odesláno Sobota, 12. září 2009 - 13:27:32   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Semolína:Taky nechci,aby čekal i obráceně.

Jinak k "nostalgii na výlet":
Prosím,na pravidelných vlacích ne. Já se 262.0 svezu třeba rád,ale normální obecenstvo,které místo do Oktávky vleze do vibrujícího motoráku s kličkami na okna-ne,nemá smysl dráhu presentovat jen jako relikt minulosti.K tomu jsou nostalgické jízdy.
Vzpomeňme třeba,jak se prezentovali Švýcaři při výročí Gotthardu.
Je potřeba vytvářet povědomí,že dráha je normální,použitelná doprava-tedy vozidla ne starší 25 let /hrozné /,čistota,wc papír,tekoucí voda,centrálně zavíratelné dveře a to celoročně.
Minimálně v dálkovce klimatizaci.Ve větších uzlech fční čekárnu a restauraci.Při ztrátě posledního přípoje se o ty trosečníky postarat /taxi,hotel,ubytovna/.
Mladějov
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 896
Registrován: 3-2007
Odesláno Sobota, 12. září 2009 - 13:31:33   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Bylo by dobré zrušit tak 50% lokálek, včetně vlaků na hlavních tratí např. Zábřeh - Česká Třebová, a ušetřené peníze dát na příspěvek na obnovu vozového parku

Takhle to nefunguje-čím méně vlaků pojede,tím méně vlkm,tím méně dostane dráha peněz.
Orky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1927
Registrován: 10-2004
Odesláno Sobota, 12. září 2009 - 13:38:02   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

David: To je hezký, ale to nic neříká o skutečných nákladech na 810. Já osobně mám podezření, že v regionální dopravě předražené 810ky na lokálkách dotují nedofinancované vlaky na hlavních tratích. Já jsem ochoten věřit údaji 52 Kč/km. Pokud vemu 7 kč/km dopravní cesty, to, že spotřeba 810 je na úrovní spotřeby 70-tých let, to, že údržba železničního vozidla bude náročnější než u silničního.
Zzz: Já lokálková omezení tragicky neberu. Já to beru tak, že lokálková omezení se mají provádět systematicky a ne řešením že vyházím dva vlaky v sedle alá jihočeský kraj a i ve špičkách jezdím po dvou hodinách. To lze na tratích s turistickým potenciálem, kde lidi nejezdí do práce. Tam, kde se do práce jezdí buď musí jezdit častěji a nebo vůbec a nebo musí být alespoň rozumně proložená autobusovou linkou.
Thomas van Trolleybus: "Hromadná doprava je proces, který spolehlivým způsobem přepraví své oběti, nazývané též cestující, co nejnepohodlněji a nejpomaleji do jimi žádaného místa, popřípadě úplně jinam."
Zzz
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1712
Registrován: 12-2004
Odesláno Sobota, 12. září 2009 - 13:39:49   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Mladějov:Spíš jde o to,mít co nejlepší oběhy vozidel apd.
Snad netrpíš pocitem,že čím víc dostane ČD vlak/km(celkově),tím bude lepší jejich hospodaření
Mladějov
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 897
Registrován: 3-2007
Odesláno Sobota, 12. září 2009 - 13:53:36   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

No,já jen říkám,že omezení vlaků na lokálkách neznamená nové soupravy.

Jinak cesta k nim je asi jediná: Podstatně zvýšit cenu za vlkm a uříznout "dosypy" ČD.
Tím si na nová vozidla vydělá jak ČD tak soukromník.
Následný efekt ovšem bude ten,že kraje si objednají levnější busy a bude to znamenat konec regionální dopravy a mnoha lokálek v ČR.

Tak teď,co chceme. Pro přátele vláčků těžká volba.
Zzz
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1714
Registrován: 12-2004
Odesláno Sobota, 12. září 2009 - 13:53:54   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Orky:Tak na tom,aby se VHD řešila systémově,se shodneme,mě se doprava v jihočeským kraji taky často nelíbí.
Zzz
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1715
Registrován: 12-2004
Odesláno Sobota, 12. září 2009 - 14:04:11   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Mladějov:Neznamená,ale omezení busu tam a vlaku jinam ve prospěch toho druhýho v případě správného provedení přinese úsporu peněz a často i nárůst cestošů a tím další úsporu financí,nebo alespoň zlepšení ZDO.

Pak je ale otázka,jak s tím (většinou KU)naloží.

Ale měla by být taková snaha,co nejvíc muziky za co nejmíň korunek.
Jenže to je bolestivé,protože se u toho musí pracovat,navíc je třeba dopravě rozumět a ještě u toho riskovat kritiku z médií,odborů atd.
Unipuls
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2631
Registrován: 5-2003

Odesláno Sobota, 12. září 2009 - 14:10:14   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Takhle to nefunguje-čím méně vlaků pojede,tím méně vlkm,tím méně dostane dráha peněz.
Ano, souhlas. Zářný příklad je Slovensko. Zrušili lokálky a nestalo se vůbec nic.
Theo
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 19
Registrován: 8-2009
Odesláno Sobota, 12. září 2009 - 14:11:04   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Většina diskutujících se pohybuje v úrovni ideální trať, ideální dopravní prostředek a ideální cestující. Když vemu v úvahu výluky z důvodu výstavby a živelných pohrom (stačí lokální buřka), poruchy elektroniky na soupravě nedo střet s automobilem na přejezdu, fanoušky Baníku a Sparty, opilé cestující jedoucí z baru nebo vesnické zábavy, trampové, kteří vyšli po týdnu z lesa a chtějí domů a UK dělníky vracející se v monterkách na ubytovnu je jasné, že volání po vyšší třídě cestovámí je pouze zbožné přání. Někdy jsem při cestě vlakem rád, že se dá koženka ve vozech umýt saponem a že ČD najdou vždy nějaký způsob jak cestujícího přepravit do cíle, když už je nějaká mimořádnost. Při zrušení odklonových tras by to šlo jen těžko. A opilce z baru pustit místo VHD na silnici by nebylo také dobré. Jsem zkrátka rád, že to jezdí tak jak to jezdí.
Mladějov
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 898
Registrován: 3-2007
Odesláno Sobota, 12. září 2009 - 14:11:55   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

>Pak je ale otázka,jak s tím (většinou KU)naloží.

No právě.A další problémy: Ten vlak prostě odveze všechny.I ty s lyžemi,batožinou,kolem. Bus ne,notabene kongesce u větších měst.Svévolné /ne/ dodržování jízdního řádu,změny či rušení ze dne na den.Vedro na chcípnutí ve většině busů,absence WC. /nebavíme se o vyložené dálkovce/.

Mně by se líbil model á la Německo: Dálkovka vlaky,místní obsluha busy. Busníkům se to líbí ovšem pochopitelně opačně.
Mladějov
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 899
Registrován: 3-2007
Odesláno Sobota, 12. září 2009 - 14:15:27   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Theo: No,já se nechci zastávat vlaků za každou cenu,ale hodně dělá tzv. virtuální realita:
Každý tady si otevře Babitron a vidí,jak to jezdí na howno.
Statistika zpoždění,nevyjetí,poruch busů natož jejich nadjetí prostě takhle zpracovaná není=vypadá to,že tam ty problémy nejsou.
David
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4745
Registrován: 12-2007
Odesláno Sobota, 12. září 2009 - 14:16:22   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Orky: Ještě jeden zdroj dat - tabulka ospravedlňující rušení spojů v kraji Vysočina. Ve čtvrtém sloupku zleva je údaj o průměrné obsazenosti, v pátém jsou náklady na osobokilometr. Po vynásobení průměrným počtem cestujících vycházejí čísla jako 74 nebo i 93 Kč na vlkm sólo šukafonu na jemnické trati (sloupce č. 11 a 16).
Mladějov
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 900
Registrován: 3-2007
Odesláno Sobota, 12. září 2009 - 14:22:38   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

volání po vyšší třídě cestovámí je pouze zbožné přání.

Tak kvůli tomuhle je třeba v tom Německu první třída v každém vlaku.
Šikovně nastavit ceny /ne + 50% / a není třeba jezdit s těmito cestujícími.Cenový rozdíl i malý to spolehlivě odfiltruje.
Zas obrovská výhoda vlaku: Můžu hlučné a telefénující lidi nacpat do konferenčního vozu,do ruhe abteilu ty,co chtěj mít klid a dospat,mít jídelák/bufet pro ty,co se chtěj nasnídat/najíst..prostě úroveň služeb pro každého.
/třeba u nás chválím časové příplatky do jedničky. Týden za 200.- až rok za 3500.-kč.
Ingold. To jsou dobré nabídky./

(Příspěvek byl editován uživatelem Mladějov.)
Zzz
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1716
Registrován: 12-2004
Odesláno Sobota, 12. září 2009 - 14:36:08   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Mladějov:Tak to zase ne,jedinej probém je to kolo,což se dnes někde řeší cyklobusem.
Nicméně kvůli tomu nebudu držet os.např.Hrušovany-Miroslav.
Vedro bývá i ve vlaku.Každopádně asi nikdo nechce rušit dálkové relace vlaků,tak aby jsme se bavili o WC.
Tomáš_záruba
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1078
Registrován: 5-2002
Odesláno Sobota, 12. září 2009 - 15:12:04   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Trocha té objektivity:

Pavlík
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 462
Registrován: 5-2005

Odesláno Sobota, 12. září 2009 - 15:33:39   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

A proč tam, kam nevedou koleje jezdí na vesnice o víkendu maximálně čtyři spoje za den a je i mnoho vesnic, že nejede ani jeden. Potom i pro mne, který silně upřednostňuje veřejnou hromadnou dopravu a jsem proto považován za zvláštního, je k dopravě do takové vesnice veřejná doprava nepoužitelná, protože např. první spoj v neděli jede až v 15.00 hod a poslední zpátky v 18,00 hod.

Tak k tomu mám také co říci.

K našim na vesnici, která je vzdálená pouze 5 km od Kroměříže, jezdí bus o víkendu také bídně. V sobotu pouze jeden spoj do města cca v 6:45 a jeden spoj z města v 16:45. Toť vše. Ale v neděli se nikdo na ranní do města autobusem nedostane, protože první jede až v 10:10. Po zbytek neděle už to jede přijatelněji. A místní osadní výbor to nechává ledově klidným. Tak jak potom tedy jinak než autem? Anebo že by pěšky? Ono se potmě jde pěšky těch 5km docela dobře, když máte být na ranní směně v marketu třeba v 5:00 že? Anebo že by lidi na vesnici o víkendu všichni měli volno?
Mladějov
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 901
Registrován: 3-2007
Odesláno Sobota, 12. září 2009 - 15:57:18   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Pavlík: Tak jak potom tedy jinak než autem? Anebo že by pěšky? Ono se potmě jde pěšky těch 5km docela dobře, když máte být na ranní směně v marketu třeba v 5:00 že?

Tak mi napište,kde se střídaj v marketu v neděli v 5.00 ? To máte vycucané z prstu.

Jaksi v neděli ráno holt musí ten,kdo chce být v Kroměříži v pět,těch 5 km překonat třeba na kole či ve Š120 za 5000.-.

Hnát bus každou neděli proto,že s ním jednou za tři týdny,když bude mít službu, pojede jeden člověk fakt nejde.Ono jaksi se každý musí rozhodnout: Bydlet v zapadákově za pár korun,pohodlně,ale VHD horší,tak musím buď mít práci s pravidelnými nástupy/konci,nebo si musím koupit kolo/moped/auto,třeba ojeté.

Nebo bydlet ve městě,s mnohem vyššími náklady,ale fční VHD či pěší dostupností zaměstnavatele,marketu,doktora,školky,školy,úřadů.

Vaše představa,že jen qůli vám pojede bus i v neděli ve 4:30 je prostě naivní.

Vždycky je něco za něco.
pv
Neregistrovaný host
Odeslán z: 90.176.167.9
Odesláno Sobota, 12. září 2009 - 16:59:43    Odkaz na tento příspěvek  

Mladějov:
když už argumentujete těmi švýcarmi, tak se mrkněte na jejich vozový park. na některých trasách se vám stane, že potkáte pouze soupravy 40 roků staré. ovšem dokonalá údržba dělá své, takže jediným problémem je absence klimy a bariérovost.
klidně mějme soupravy starší 25 roků, ale v dobrém stavu. odbočím do mhd. zajímavé je, že lidé obecně nemají problém s T3 ve městech, naopak si je chválí více než nová vozidla.
a co se týče nových vozidel v bus dopravě, tak třeba veolia zatuhla někde v 80.letech. sor s nízkými sedadly, toť vzor regionálních linek. a občas i dálkových takže nejen 810 jsou odpuzují užívání VHD.
Theo
venku nejezdí vlakem také jen kravaťáci.
Pavlík
na 5 ráno se nedostanete ve většině okresních měst. většina dopravy přijíždí kolem půl 6
Pavlík
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 467
Registrován: 5-2005

Odesláno Sobota, 12. září 2009 - 17:10:42   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Mladějov: třeba v Kauflandě je nástup na 5:00 do některých oddělení. Jinak s tím busem to byl jenom příklad. Já už tam nebydlím, ale bylo to opravdu dost obtížné to dojíždění. Holt, když někdo nemůže mít řidičák.
Zzz
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1717
Registrován: 12-2004
Odesláno Sobota, 12. září 2009 - 17:20:22   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

pv:Zrovna Veolie bych se tu zastávat nechtěl,ale Sorky se začly vyrábět až v druhé polovině 90let.
Mladějov
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 903
Registrován: 3-2007
Odesláno Sobota, 12. září 2009 - 17:37:23   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Pavlík: v 5:00 v NEDĚLI ?
Jinak rozumím,ale zase: když někdo nemůže mít řidičák a současně musí jezdit na pátou,tak se holt musí přestěhovat nebo si najít jinou práci nebo jezdit na kole či se dohodnout s tím,co spolu jezdí v tom busu v neděli ve 4:30.

To není demagogie.

Jinak pv: Já argumentoval Německem,když už.A jaksi ten Švajc jsem čekal-ale chytáte se nepodstatných detailů-bavíme se o ČR,a řekněte mi,jak byste z vozidel starších 25 let,které tu jezdí,udělal bez totální reko použitelná vozidla ?

Ano,T3 preferuji i já-jednoduchá hygienická sedadla tvarovaná na českou ,
dobré větrání,široké dveře,přeplnitelnost.

Ale vlak není tramvaj,kde nesedíte hodinu,dvě.
Pavlík
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 468
Registrován: 5-2005

Odesláno Sobota, 12. září 2009 - 17:42:20   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Mladějov: přesně tak, a v sobotu na 4:00. Jinak máte samozřejmě pravdu. Taky jsem se kvůli tomu musel přestěhovat do města za cenu vyšších nákladů na bydlení. Ale už to tu nebudeme rozebírat.
Mladějov
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 906
Registrován: 3-2007
Odesláno Sobota, 12. září 2009 - 18:04:50   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Pavlík: tak to je tvrdé. Jinak jsem rád,že se shodnem.Mmch,já se též stěhoval do města a musel kupovat drahý byt.Taky i proto to píšu.
Dojíždět už prostě rozumně nešlo.
Mechanikofil
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1291
Registrován: 6-2007

Odesláno Sobota, 12. září 2009 - 18:32:16   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Mladějov: Pavlík má pravdu, přítel mé příbuzné má v obchodě taky nástupy v 5, v 6 se otevírá.

Hroch: Já bych těch tras Kokořínskem mohl vyjmenovat víc, mám to prochozené víc než dost :-) Každopádně Dubské Švýcarsko je pro mě nepopsaný list, protože to je veřejnou dopravou dostupné docela mizerně. Vlak tam bohužel naši předci nepostavili a busem je to docela komplikované.