K-report
 

Archiv do 14. července 2009  

Diskuse K-report » Archiv 2009 » Železnice » GVD platný a připravovaný » Archiv do 14. července 2009 « Předcházející Další »

Autor Příspěvek
Orky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1733
Registrován: 10-2004
Odesláno Čtvrtek, 09. července 2009 - 10:05:45   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Bručoun: Základní rozdíl mezi vedením železničních a regionálních autobusových linek je v tom, že železnice zpravidla spojuje 2 významná sídla, zatímco linka autobusová spojuje jedno sídlo s malými obcemi a končí někde v nějaké díře u hospody.
Jinak souhlasím se standardy kvality podle počtu obyvatel a domnívám se, že obce nad určitý počet obyvatel by měly mít víkendové spojení alespoň 3x denně zajištěno. I když i tady je potřeba mluvit o počtu obyvatel v oblasti. Pokud budu mít vedle sebe 15 obcí o 500-i obyvatelích, je to minimálně na dvouhodinový interval. Pokud budu mít jednu obec o 1000-i obyvatelích obklopenou dírami o 50-i, bude to s bídou na tři páry.
Jako příklad, kde je to hodně špatné, bych uvedl dvě města Počátky a Žirovnice, odkud není možné se o víkendu rozumně dostat do krajského města. Naštěstí mají nádraží vzdálené pouhé 3km.
Thomas van Trolleybus: "Hromadná doprava je proces, který spolehlivým způsobem přepraví své oběti, nazývané též cestující, co nejnepohodlněji a nejpomaleji do jimi žádaného místa, popřípadě úplně jinam."
Hroch
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5999
Registrován: 8-2004

Odesláno Čtvrtek, 09. července 2009 - 14:21:41   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Orky, 1733:
Jinak souhlasím se standardy kvality podle počtu obyvatel a domnívám se, že obce nad určitý počet obyvatel by měly mít víkendové spojení alespoň 3x denně zajištěno.
Souhlas.

Naroznej vs. Rudolf33 (dopravce vs. přepravce):
Souhlasím s Naroznym.

Proti kontrole JD revizorem KÚ nic nenamítám.
Názor může být znásilňován, může být zastrašován, může být v zájmu dobrých vztahů potlačován, ale přesto někde v koutku přežívá.
Názor je věc, která přežije války, totalitní režimy nebo zapojení člověka do pracovního procesu.
(Člověk může korigovat co říká a co píše, ale nikdy to, co si myslí.)
Hroch
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 6002
Registrován: 8-2004

Odesláno Čtvrtek, 09. července 2009 - 15:57:57   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

(Nejen) v souvislosti s nedávnou debatou o dopravě v okolí Plzně si dovolím přidat odkaz na dva své "sčítací" příspěvky: tratě 204, 203 a 191 a tratě 175 a 176.
Názor může být znásilňován, může být zastrašován, může být v zájmu dobrých vztahů potlačován, ale přesto někde v koutku přežívá.
Názor je věc, která přežije války, totalitní režimy nebo zapojení člověka do pracovního procesu.
(Člověk může korigovat co říká a co píše, ale nikdy to, co si myslí.)
Naroznej
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 72
Registrován: 3-2009
Odesláno Čtvrtek, 09. července 2009 - 18:02:16   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Hroch: No tedy , nic moc

Můžete mi někdo sdělit o čem jste tady diskutovali (myslím 175) - Dle mého názoru na základě těchto čísel není třeba diskutovat dále. Do tohoto propadáku přece nelze lít permanentně peníze a udržovat jej při životě.
Mzitka
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1123
Registrován: 5-2002
Odesláno Čtvrtek, 09. července 2009 - 18:20:53   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Add Bručoun Tato Vaše otázka nicméně je podpásovka, protože jsem jasně napsal, jakou variantu upřednostňuju. - to není vůbec podpásovka, ale naprosto konkrétní otázka, jak obsloužíte obce Vísky, Lučiště, Těnovice a další- pokud povedete autobusové linky tak jak jste je uvedl? Protože dosud vedené busy použijete v trasách kde nyní jezdí vlak....
Martyss
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 270
Registrován: 10-2007
Odesláno Čtvrtek, 09. července 2009 - 19:20:55   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

2Hroch: Ano, provést sčítání pouze ve středu a ještě o prázdninách je hodně průkazné:-)
Ohledně trati 175 je problém úplně jinde a důvod proč byl záměr nechat zrovna úsek Rokycany - Mirošov město je infrastruktura. Úsek Rokycany až po zastávku Mirošov město byl v blízké době (posledních 20 let) kompletně obnoven. Naopak do zbytku tratě se kromě běžné údržby a zabezpečení asi dvou přejezdů nehráblo spoustu let. Pouze se obnovil most, který vzala voda při povodni. O tom, že je zde svršek v naprosto dezolátní stavu asi mluvit nemusím.
Na téma stavu regionálních tratí a jaký efekt mohou přinést investice do jejich infrastruktury si nechal Plzeňský kraj zpracovat studii.
http://www.plzensky-kraj.cz/article.asp?itm=34294
Dle mého názoru je to spíše otázka politická. Máme od občanů vybrané nějaké peníze ty můžeme dát na silnici, na vlak, nacpat je do šrotovného nebo je dát na poplatky ve zdravotnictví nebo ještě lépe pánům poslancům na nové byty.
Jedno je jisté, zrušit vlak bez investice do silniční infrastruktury není ekvivalentní náhrada, ale prostě horší řešení za méně peněz.

A teď jedna informace, která nevím, jak je moc je pravdivá. Když jsem se asi tři roky zpátky ptal průvodčího, zda bude trať zrušena, tak mi bylo řečeno, že se nenašel nikdo, kdo by autobusovou linku provozoval, byť prý byl značný zájem na zrušení daného úseku. Znovu opakuji, že je to neověřená informace. Ale zde vyvstává otázka na celorepublikové úrovni. Co se stane až kraje či MD vypíšou výběrová řízení na vlaky či autobusy a za daných podmínek se nikdo nepříhlásí. Jsem na to dost zvědav.

Poplatek za použití dopravní cesty je nějakých 8 Kč/km. Tvoří to opravdu tak podstatný rozdíl, že jsou vlaky více než 2 krát dražší?? Nedělá náhodou např. mzda průvodčího minimálně ty samé náklady a přitom průvodčí je ve vlaku pouze od toho, aby kontroloval jízdenky a jinou přidanou hodnotu netvoří??

Nejde o jeho podstatnost, ale o to, aby zase nemohl někdo nemohl vykládat, že místo jednoho vlaku můžeme mít 3,5 autobusu. Prostě, aby se porovnávalo porovnatelné. Jinak si lze vhodnou manipulací s čísly lze vycucat z prstu třeba 10 autobusů.
David
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4190
Registrován: 12-2007
Odesláno Čtvrtek, 09. července 2009 - 19:34:10   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Martyss: Ale zde vyvstává otázka na celorepublikové úrovni. Co se stane až kraje či MD vypíšou výběrová řízení na vlaky či autobusy a za daných podmínek se nikdo nepříhlásí. Jsem na to dost zvědav.
Když se do takového VŘ nikdo nepřihlásí, tak se bude muset objednatel zamyslet, proč se tak stalo.
Jestli objednatel dá takové podmínky, které budou znamenat plnou úhradu nákladů a navíc přiměřenou výši zisku, byli by dopravci sami proti sobě, kdyby do takového téměř jistého zdroje zisku nešli.
Myslím, že taková situace není o nic více reálná, než kdyby dnes ČD někde řekly, že už to, co po nich kraj/MD chce, jezdit nebudou. Proč by to dělaly?
Mates111
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 394
Registrován: 5-2007
Odesláno Čtvrtek, 09. července 2009 - 20:09:26   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Nejde o jeho podstatnost, ale o to, aby zase nemohl někdo nemohl vykládat, že místo jednoho vlaku můžeme mít 3,5 autobusu. Prostě, aby se porovnávalo porovnatelné. Jinak si lze vhodnou manipulací s čísly lze vycucat z prstu třeba 10 autobusů.¨

Ale samozřejmě že jde o jeho podstatnost. A on podstatný prostě není. Pokud chceme srovnávat srovnatelné, stačí, když poplatek za DC jednoduše odečteme od ceny, která je placena ČD. Jelikož ČD platí cca 60 Kč/km, tak po odečtení poplatku dostávají cca 50 Kč/km. Autobusy ať chcete nebo ne dostávají 30 Kč/km. A to se navíc nezmiňuju o tom, že ČD chtějí cca 90 Kč/km a navíc nevrací tržby, zatímco autobusy tržby vrací...
Tomáš_hradecký
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 170
Registrován: 6-2003
Odesláno Čtvrtek, 09. července 2009 - 22:24:13   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jelikož ČD platí cca 60 Kč/km, tak po odečtení poplatku dostávají cca 50 Kč/km. Autobusy ať chcete nebo ne dostávají 30 Kč/km. A to se navíc nezmiňuju o tom, že ČD chtějí cca 90 Kč/km a navíc nevrací tržby, zatímco autobusy tržby vrací...

Možná to myslíte dobře, ale by nedošlo k míchání hrušek s jablky, dovolím si upřesnit - autobusy nedostávají 30 Kč/km - to je nákladová cena včetně přiměřeného zisku. Právě od ní se odečítají tržby, takže autobusy dostávají uhrazenou prokazatelnou ztrátu cca. 15 Kč/km (zbylých 15 Kč/km tvoří průměrné tržby, mohou se mírně lišit kraj od kraje).

Průměrná nákladová cena ČD je reálně někde nad 120 Kč/km. Protože do vlaku se vejde více cestujících, očekával bych průměrnou tržbu regionálky něco kolem 30 Kč/km, tedy je pochopitelné, že ČD budou chtít úhradu prokazatelné ztráty cca. 90 Kč/km (přičemž dnes dostávají 60 Kč/km).

Ještě dopsáno: tedy tam, kde dokáže jeden bus odvést to, co odveze jeden vlak (typicky 810-kové lokálky), rozhoduje se objednatel, jestli bude dotovat bus 15 Kč/km nebo vlak 60 Kč/km.

(Příspěvek byl editován uživatelem Tomáš Hradecký.)
Bručoun
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2045
Registrován: 9-2007
Odesláno Čtvrtek, 09. července 2009 - 22:34:02   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Orky: "obce nad určitý počet obyvatel by měly mít víkendové spojení alespoň 3x denně zajištěno. I když i tady je potřeba mluvit o počtu obyvatel v oblasti. Pokud budu mít vedle sebe 15 obcí o 500-i obyvatelích, je to minimálně na dvouhodinový interval. Pokud budu mít jednu obec o 1000-i obyvatelích obklopenou dírami o 50-i, bude to s bídou na tři páry."

Naprosto souhlasím.

"Základní rozdíl mezi vedením železničních a regionálních autobusových linek je v tom, že železnice zpravidla spojuje 2 významná sídla, zatímco linka autobusová spojuje jedno sídlo s malými obcemi a končí někde v nějaké díře u hospody."

Docela by mě zajímalo, co je u následujících autobusových linek sídlo, a co díra u hospody:
Kolín-K.Hora
K.Hora-Čáslav
Ml.Boleslav-Bakov-Mn.Hradiště
Mělník-Neratovice
Mělník-Kralupy
Kladno-Slaný
Kladno-Unhošť-Beroun
Beroun-Zdice-Hořovice
Příbram-Jince-Hořovice
Příbram-Sedlčany
Benešov-Vlašim(-Pelhřimov)
Budějovice-Hluboká-Týn
Budějovice-Třeboň-J.Hradec
Zejména pak ve srovnání s lokálkami Vraňany-Lužec, Vraňany-Straškov, Roudnice-Straškov, Chrást-Radnice, Most-Moldava, Rokycany-Nezvěstice, Březnice-Rožmitál,nádraží, Třebaň-Lochovice, Vlašim-Štěpánov.
Nejspíš to, že ty lokálky sice nekončí u hospody, ale jezdí daleko řidčeji, a přepravují jen zlomek cestujících ve srovnání s uvedenými autobusovými linkami.

Mzitka: "naprosto konkrétní otázka, jak obsloužíte obce Vísky, Lučiště, Těnovice a další- pokud povedete autobusové linky tak jak jste je uvedl? Protože dosud vedené busy použijete v trasách kde nyní jezdí vlak...."

Ale houby. V souběhu s tratí jezdí párkrát za den autobus Mirošov-Poříčí. To je bus+vlak dohromady dost km, aby z toho byla jak linka přes Poříčí, tak spoje do Kornatic. Na rozsah spojení v uvedených vsích bych nesahal.

V každém případě, nechme už toho. Vy jste skálopevně přesvědčený o nepostradatelnosti železničního úseku Příkosice-Nezvěstice. Komplexní projekt, včetně "nulté verze" jízdních řádů, Vám pro tuto oblast vymýšlet nebudu. Za á proto, že dá neskutečné množství práce, a je blbost dělat to jen tak cvičně. Za bé proto, že nemám příliš odkoukanou vytíženost místních autobusů (jde o to, v kterých časech se dá souběh bus x bus, nebo bus x vlak nahradit jedním, a kde ne). Komplexní optimalizace by totiž musela sáhnout i na autobusové linky Plzeň-Nezvěstice-Poříčí-..., a Plzeň-Rokycany-Mirošov-...).
A Vy dokud takový projekt neuvidíte, tak si stejně povedete svou ajznboňáckou písničku.

Martyss: "Ale tuhle zimu se minimálně dvakrát stalo,že uvázlý kamion zatarasil cestu cestu do Příkosic."

... jinou zimu měly autobusy Praha-Dobříš půldne zpoždění v desítkách minut, ale jezdily bez přerušení. Vlaky naproti tomu měly skoro dvoudenní výpadek kvůli uvízlému motoru, uvízlé mašině co jela vytáhnout uvízlý motor, a uvízlé mašině, co jela vytáhnout mašinu co měla původně vytáhnout motor.

"Osobně mám názor ten, že by si to měli rozhodnout občané dotčených obcí, jestli bus nebo vlak."

Asi bychom se neshodli na podmínkách hlasování. Vy byste určitě chtěl, aby hlasovali jen obyvatelé obcí těsně u dráhy. Kdežto já, pokud bych zvažoval hlasování, bych byl pro, aby hlasovali občané z celého mikroregionu. A aby byli před hlasováním podrobně seznámeni s komplexním projektem veřejné dopravy bez dráhy.

Navrhuji to samé, co Mzitkovi, nechme už toho. Pokud nechcete vidět výhody posílení rychlého železničního spojení v páteřních úsecích, a redukce zastávkového vlakového spojení v téměř nevyužívaných úsecích, tak je opravdu neuvidíte.
Bručoun
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2046
Registrován: 9-2007
Odesláno Čtvrtek, 09. července 2009 - 22:45:35   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

"tam, kde dokáže jeden bus odvést to, co odveze jeden vlak (typicky 810-kové lokálky), rozhoduje se objednatel, jestli bude dotovat bus 15 Kč/km nebo vlak 60 Kč/km."

... a rozhoduje se většinou pro vlak, protože politické vedení kraje má strach vlka zaříznout. V některých krajích ještě zkombinováno s naprostou impotencí v koncepci veřejné dopravy, a s vizemi typu "vlak jezdí celý týden, ale autobus jen do školy a do práce". Že na to spousta lidí doplácí nedostupností veřejné dopravy, je pánům politikům většinou naprosto putýnka.
Borovička
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2409
Registrován: 5-2002
Odesláno Čtvrtek, 09. července 2009 - 23:22:03   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

A tam kde busy stíhaj ?!
Všechny vlaky v úseku Velká Kraš - Vidnava a zpět jsou nahrazeny autobusy náhradní dopravy. Náhradní autobusová doprava nezpůsobuje zpožďování vlaků.... a silnici kraj udržovat musí...

(Příspěvek byl editován uživatelem Borovička.)
Mates111
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 398
Registrován: 5-2007
Odesláno Čtvrtek, 09. července 2009 - 23:22:34   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Tomáš Hradecký: Něco v tomto stylu jsem napsal do posledního odstavce, ale nebyl jsem konkrétní, abych náhodou nepoškodil mašinky....:-) Jinak dík za upřesnění...
Bručoun
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2048
Registrován: 9-2007
Odesláno Pátek, 10. července 2009 - 00:05:20   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

"tam, kde dokáže jeden bus odvést to, co odveze jeden vlak (typicky 810-kové lokálky ...."

..... nebo některé tří- a čtyř-vozové osobáky na některých hlavních tratích).

To je jen takové rejpnutí, například do osobáků z Berouna do Rokycan. Kdyby byly k dispozici dostatečně brzdící mašiny, tak by na spoustě osobáků stačila půlka vagónu.
Orky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1740
Registrován: 10-2004
Odesláno Pátek, 10. července 2009 - 09:07:31   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Bručoun: Vy mě fascinujete, jak téměř vždy hrábnete na kraj hromady. Téměř vždy, když někdo napíše to, co platí pro většinu, tak vy jako naschvál hrábnete do menšiny, abyste dokázal, že kecá.
Thomas van Trolleybus: "Hromadná doprava je proces, který spolehlivým způsobem přepraví své oběti, nazývané též cestující, co nejnepohodlněji a nejpomaleji do jimi žádaného místa, popřípadě úplně jinam."
Naroznej
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 73
Registrován: 3-2009
Odesláno Pátek, 10. července 2009 - 09:59:27   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Asi bychom se neshodli na podmínkách hlasování. Vy byste určitě chtěl, aby hlasovali jen obyvatelé obcí těsně u dráhy. Kdežto já, pokud bych zvažoval hlasování, bych byl pro, aby hlasovali občané z celého mikroregionu. A aby byli před hlasováním podrobně seznámeni s komplexním projektem veřejné dopravy bez dráhy.


Přesně tak. Navíc by měli být seznámeni s ekonomikou. Třeba tak , že pokud se přejde do busů , zbydou peníze třeba na kanalizaci nebo veřejné osvětlení.
Bručoun
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2049
Registrován: 9-2007
Odesláno Pátek, 10. července 2009 - 10:18:48   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Orky: "Téměř vždy, když někdo napíše to, co platí pro většinu, tak vy jako naschvál hrábnete do menšiny, abyste dokázal, že kecá."

Neúnosně generalizujete. Rozlišujte prosím většinu cestujících přepravených autobusem od většiny vypravených autobusových spojů. Ono je totiž velmi diskutabilní, co je většina, a co menšina. Mezi příklady páteřních autobusových linek jsem například vynechal notoricky známé linky do Prahy, kde se počty spojů běžně pohybují nad 50 párů spojů v určité trase, s výrazně nadpoloviční průměrnou vytížeností. Pokud bychom brali jako jednotku "člověko-km", tak se průměrný autobusový cestující nejspíš přepravuje z jednoho města do druhého.

V každém případě, autobusová doprava je na rozdíl od železniční velmi variabilní, a může v systému VHD zastávat různé funkce. Je tak variabilní, že se z toho mnohým skalním kolejovým fandům může dělat zle. Ukončování na návsích opravdu není fyzikální vlastnost autobusové dopravy.

(Příspěvek byl editován uživatelem Bručoun.)
Martyss
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 272
Registrován: 10-2007
Odesláno Pátek, 10. července 2009 - 11:09:15   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

... jinou zimu měly autobusy Praha-Dobříš půldne zpoždění v desítkách minut, ale jezdily bez přerušení. Vlaky naproti tomu měly skoro dvoudenní výpadek kvůli uvízlému motoru, uvízlé mašině co jela vytáhnout uvízlý motor, a uvízlé mašině, co jela vytáhnout mašinu co měla původně vytáhnout motor.
Já se, ale jaksi pokouším i poukázat na jinou věc. Pokud se rozhodneme vše přesunout na silnice, tak do nich musíme zainvestovat, jak kapacitně, tak kvalitativně.

Asi bychom se neshodli na podmínkách hlasování. Vy byste určitě chtěl, aby hlasovali jen obyvatelé obcí těsně u dráhy. Kdežto já, pokud bych zvažoval hlasování, bych byl pro, aby hlasovali občané z celého mikroregionu. A aby byli před hlasováním podrobně seznámeni s komplexním projektem veřejné dopravy bez dráhy.

Možná chceme to samé, pouze to nazýváme jinak. Prostě obyvatelé obcí, kterých se změna dotkne. To mohou být pouze obce u trati, ale také jich může být více. Záleží na vedení linky, která má vlak nahradit.

Přesně tak. Navíc by měli být seznámeni s ekonomikou. Třeba tak , že pokud se přejde do busů , zbydou peníze třeba na kanalizaci nebo veřejné osvětlení.
Souhlas, ale s celou ekonomikou. Včetně nutných investic do infrastruktury a údržby, případně do aspektů neekonomických.

Jestli objednatel dá takové podmínky, které budou znamenat plnou úhradu nákladů a navíc přiměřenou výši zisku, byli by dopravci sami proti sobě, kdyby do takového téměř jistého zdroje zisku nešli.
Myslím, že taková situace není o nic více reálná, než kdyby dnes ČD někde řekly, že už to, co po nich kraj/MD chce, jezdit nebudou. Proč by to dělaly?

Ne, teď nemyslím ekonomické podmínky. Prostě si řekneme, že zrušíme lokálky, ale prostě žádný dopravce nebude mít dost autobusů, aby to pokryl.
Bručoun
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2050
Registrován: 9-2007
Odesláno Pátek, 10. července 2009 - 11:56:02   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

"Pokud se rozhodneme vše přesunout na silnice, tak do nich musíme zainvestovat, jak kapacitně, tak kvalitativně."

Proč? Nikdo soudný snad nechce převádět na silnici vytížené vícevozové vlaky, a už vůbec ne nákladní dopravu. V obou těchto segmentech by naopak měla být snaha roli železnice posílit.
Pár autobusů navíc, místo málo vytížených vlaků, stávající silnice bez problémů unesou. Místy by sice bylo třeba dát nový asfaltový koberec, nebo změnit priority v zimní údržbě, ale to bych nezahrnoval do pojmu investice.
Tomáš_hradecký
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 173
Registrován: 6-2003
Odesláno Pátek, 10. července 2009 - 14:03:27   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Prostě si řekneme, že zrušíme lokálky, ale prostě žádný dopravce nebude mít dost autobusů, aby to pokryl.

No, je chvályhodné, že se snažíte analyzovat všechna rizika, ale v tomto případě jste vedle - sehnat autobusové dopravce opravdu není problém. Za prvé těch dopravců bude více, za druhé očekávám, že nahrazování bude probíhat postupně (předpokládám, že v průběhu následujících dvou až tří let) a i kdyby nastala varianta bleskového použití "Římanových krvavých map", dají se autobusy koupit/půjčit/pronajmout - viz autobusová krize v roce 2006 v Ústeckém kraji, kdy DPÚK ze dne na den přestal jezdit a musela být zajištěna náhrada - a to bylo najednou potřeba sehnat ňákejch autobusů.
Anonym
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 466
Registrován: 11-2008
Odesláno Sobota, 11. července 2009 - 12:30:13   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Nemáte prosím vás někdo návrhy gvd 2009-2010 pro tratě 076,094,095 a 096, díky za zveřejnění.
Orky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1744
Registrován: 10-2004
Odesláno Sobota, 11. července 2009 - 16:57:03   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Anonym: 076 najdete u Liberecké 080ky. Je to v podstatě stejné jako letos, jen je trošku přerovnané ráno v úseku Mělník-Mšeno. Pár vlaků 26406/26403 pojede v celé trase jen v sobotu a v neděli. Vlak 26400 bude ve Mšeně roztržen, pojede asi o půl hodiny dříve, a přibude nový pár Mělník-Mšeno s odjezdem z Mělníka v 5:43 a Mšena 6:22. Počet vlaků a tedy projetých vlakokm se evidentně nezmění. Spekulací může být to, že by se na odpoledních víkendovích vlacích mohla objevit Regionova, neboť v hlavičkách figuruje symbol vozíku.
Více viz tady:
http://www.iidol.cz/files/traffic_orders/4a43472a8f42b/080.pdf
Ostatní tratě nevím - nejsou zveřejněny, neboť jsou na hranicích dvou tajemných krajů.
Předpokládám však, že pokud přijde bída na Kozáky, tak to budou tratě, které půjdou první. I když třeba zastavením provozu na 094 by se neuštřil asi ani milion, neboť ty vlaky tam nenajezdí ani 60 km/den.
Thomas van Trolleybus: "Hromadná doprava je proces, který spolehlivým způsobem přepraví své oběti, nazývané též cestující, co nejnepohodlněji a nejpomaleji do jimi žádaného místa, popřípadě úplně jinam."
Hroch
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 6006
Registrován: 8-2004

Odesláno Sobota, 11. července 2009 - 18:31:06   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Naroznej, Martyss:
Předpokládám, že rozumný člověk si přečte jak datum, tak i čas jízdy, aby si udělal dostatečný obrázek.
Myslím, že někomu, kdo už tama třeba jel, to může pomoct doplnit si obrázek. Já také nepohrnu daty od někoho důvěryhodného, kdo tam jel jindy.
Názor může být znásilňován, může být zastrašován, může být v zájmu dobrých vztahů potlačován, ale přesto někde v koutku přežívá.
Názor je věc, která přežije války, totalitní režimy nebo zapojení člověka do pracovního procesu.
(Člověk může korigovat co říká a co píše, ale nikdy to, co si myslí.)
Martyss
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 274
Registrován: 10-2007
Odesláno Neděle, 12. července 2009 - 20:06:33   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

2Hroch:Ano, chtěl by to také data z období, které lze považovat za špičku. Pro podovnání by to bylo zajímavé.

Proč? Nikdo soudný snad nechce převádět na silnici vytížené vícevozové vlaky, a už vůbec ne nákladní dopravu. V obou těchto segmentech by naopak měla být snaha roli železnice posílit.
Pár autobusů navíc, místo málo vytížených vlaků, stávající silnice bez problémů unesou. Místy by sice bylo třeba dát nový asfaltový koberec, nebo změnit priority v zimní údržbě, ale to bych nezahrnoval do pojmu investice

Pokud budeme postupovat podle tohoto vzorce, tak je problém v úseku Mirošov město - Příkosice. Znamená to další zátěž pro "centrum" Mirošova a pro komunikaci do Příkosic, která je už nyní dost vytíženná nákladní dopravou. Ano, můžeme fláknout nový koberec, ale také to může dopadnou jako na komunikaci Rokycany - Hrádek u Rokycan.
Samořejmě, že to investice je, která se do dané záměru musí započítat, protože jinak to není odpovídající náhrada, ale pouze horší řešení za méně peněz.
Bručoun
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2053
Registrován: 9-2007
Odesláno Pondělí, 13. července 2009 - 11:58:08   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

"je problém v úseku Mirošov město - Příkosice. Znamená to další zátěž pro "centrum" Mirošova a pro komunikaci do Příkosic, která je už nyní dost vytíženná nákladní dopravou"

Vidíte problémy tam kde opravdu nejsou. Zveličujete bulvárním způsobem.

"Samořejmě, že to investice je, která se do dané záměru musí započítat"

Nový "koberec" se cyklicky dává na všechny komunikace. Jde jen o to, kdy přesně na které.
Nový "koberec" není nutnou podmínkou pro zřízení či posílení autobusové linky. Opět děláte z komára velblouda.
Mates111
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 405
Registrován: 5-2007
Odesláno Pondělí, 13. července 2009 - 17:29:54   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Martyss: To je tam ta situace tak neúnosná, že by tam nemohlo denně projet o cca 10 párů autobusů navíc?? To bych se opravdu dost divil...
Mzitka
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1127
Registrován: 5-2002
Odesláno Pondělí, 13. července 2009 - 18:53:24   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Bručoun - sorry, ale takhle ne. Ptal jsem se na naprosto konkrétní obce, pro které by vámi navrhované linkové vedení bylo nepoužitelné. Bus linka Mirošov - Poříčí je buď přes Příkosice a Hořehledy, nebo přes Lipnici. Tudíž buď jsou vynechány Příkosice, nebo Lipnice - o ostatních místech podél tratě nemluvě. A v Poříčí žádná trať není. Takže vlastně pro celou oblast od Příkosic po Nezvěstice zhoršíte dosah vlakem do Plzně, a nebojím se říct, že je vyženete z veřejné dopravy do IAD. A za pár měsíců se bude řešit, jak jsou nevytížené některé vlaky na trati 190...... Je to jako potok a řeka. Místo aby se hledalo zatraktivnění železniční dopravy - lepší vozidla, zlepšení infrastruktury /třeba samovraty v Příkosicích, aby křižování netrvalo 7-8 minut/,a především zatraktivnění jízdních řádů v oblasti. A k tomu by stačilo k některým spojům vést z mnou jmenovaných malých obcí 3-5 km od tratě malý 12-20 místný bus k vlakům.....
Bručoun
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2054
Registrován: 9-2007
Odesláno Pondělí, 13. července 2009 - 19:06:20   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

"naprosto konkrétní obce, pro které by vámi navrhované linkové vedení bylo nepoužitelné"

Jak jste přišel na to, že by se celá oblast měla řešit jedinou linkou? Dosavadní linky existují. K nim by přibyla nová (případně nové) místo vlaku. Ošetřily by se souběhy, a udělaly úpravy. Rozhodně ale ne v rozsahu, jaký si představujete, že by zůstaly obce bez rozumného spojení. Malujete čerta na zeď.

"Takže vlastně pro celou oblast od Příkosic po Nezvěstice zhoršíte dosah vlakem do Plzně, a nebojím se říct, že je vyženete z veřejné dopravy do IAD"

Opět, jak jste na to přišel? Vy jen zaslechnete slovo autobus, a už jste napružený předem. Takhle se nedá vést věcná diskuse. Nemám zájem ve výměně názorů pokračovat, protože na mě taháte nesmyslné dedukce.

"za pár měsíců se bude řešit, jak jsou nevytížené některé vlaky na trati 190"

Koukám, že Vám pojem IDS fakt nic neříká. Proč myslíte, že jsem uváděl potřebu "hrábnout do přímých autobusových linek z/do Plzně"? Takováto diskuse fakt nemá cenu, to je marný.

"Je to jako potok a řeka"

V moderním IDS je tím potokem převážně autobus končící na nádraží, a tou řekou převážně vlak. To je ekonomicky únosný, a přitom funkční model.
Ne jako dnes, kdy dotovaný(!) autobus užírá proud dotované řece, a dotovaný drahý vlak plní také funkci maličkého potůčku.
V některých krajích už to funguje, pokud jste si neráčil povšimnout.

(Příspěvek byl editován uživatelem Bručoun.)
Hroch
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 6013
Registrován: 8-2004

Odesláno Pondělí, 13. července 2009 - 23:15:58   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Martyss:
chtěl by to také data z období, které lze považovat za špičku
Myslím, že vlak na 175 lze z pohledu od Plzně ještě celkem za špičku považovat. Směr Rokycany a 176 už samozřejmě ne.

Mzitka:
celou oblast od Příkosic po Nezvěstice zhoršíte dosah vlakem do Plzně, a nebojím se říct, že je vyženete z veřejné dopravy do IAD
Pokud bude BUS není důvod, aby někdo někam utíkal.

A za pár měsíců se bude řešit, jak jsou nevytížené některé vlaky na trati 190...... Je to jako potok a řeka.
Jak píše Bručoun ... mmch dost značnou frekvenci Os na západní části 190 tvoří takový Nepomuk (i bez přípojů) nebo Blovice (totálně bez návazného vlaku). Nezlobte se, ale pokud v minimálně 4-vozové soupravě z Plzně jedou na přestup v Nezvěsticích jednotky lidí, tak to 190 nevytrhne, nehledě na tu možnost přestupu do busu.
Názor může být znásilňován, může být zastrašován, může být v zájmu dobrých vztahů potlačován, ale přesto někde v koutku přežívá.
Názor je věc, která přežije války, totalitní režimy nebo zapojení člověka do pracovního procesu.
(Člověk může korigovat co říká a co píše, ale nikdy to, co si myslí.)
Orky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1766
Registrován: 10-2004
Odesláno Úterý, 14. července 2009 - 09:48:18   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Obecná poznámka: Až kraje dokáží dostat autobusy k nádraží, až je dokáží vzájemně provázat a až bude zaveden jednotný tarif pro oba druhy dopravy, lze konstatovat, že zrušení vlaku nepovede k úbýtku cestujících.

Nechtěl bych třeba při úplném zrušení celé Mirošovky jezdit z Mirošova každý den do Plzně. Neznám Rokycany, ale dle mapy je to za autobusáku na vlakové nádraží asi 500m.
Thomas van Trolleybus: "Hromadná doprava je proces, který spolehlivým způsobem přepraví své oběti, nazývané též cestující, co nejnepohodlněji a nejpomaleji do jimi žádaného místa, popřípadě úplně jinam."
Bručoun
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2060
Registrován: 9-2007
Odesláno Úterý, 14. července 2009 - 10:00:47   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

"při úplném zrušení celé Mirošovky jezdit z Mirošova každý den do Plzně. Neznám Rokycany, ale dle mapy je to za autobusáku na vlakové nádraží asi 500m."

Ono se chystá zrušení celé mirošovky? Vždyť v úseku Rokycany-Mirošov je nákladní doprava, a jezdí tam na lokálku docela dost lidí!
Autobusák sice není hned před nádražím, ale víc než 100-200 m to není.

V Nezvěsticích je zastávka některých spojů přímo před nádražím, mohlo by jich tam jezdit i víc. V Mirošově,městě lze zastávku autobusu zřídit bezprostředně u železniční, místa je tam dost.

Ve špičce by možná byly vhodné i přímé vlaky Plzeň-Mirošov,město, jako náhrada dnešních přímých autobusů.
Orky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1768
Registrován: 10-2004
Odesláno Úterý, 14. července 2009 - 10:57:18   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Bručoun: Pochopitelně nechystá, Ale to neznámená, že k tomu nedojde. :-) Třeba ve středočeském kraji se šíří zvěsti, že v nejhorší varinatě může dojít k tomu, že zústanou pouze hlavní tratě ústící do Prahy. Tedy pokud nedojde k dosypu a ČD se zaplatí to, co chtějí.
Musím se přiznat, že ten příspěvek byl cílen na Vás, čekal jsem, že se chytnete. Jen jsem očekával odpověď, že z Rokycan do Plzně jezdí taky autobusy :-)
Každopádně jsem se chytil spíš já sám. To je tak, když někdo věří internetovým mapám. Na atlasu je totiž zatávka Rokycany, aut.st. nakreslena zhruba 500m od nádraží. Ale ověřit si to na ortomapě mě nenapadlo.

Ale každopádně obecná část mého předchozího příspěvku platí.
Thomas van Trolleybus: "Hromadná doprava je proces, který spolehlivým způsobem přepraví své oběti, nazývané též cestující, co nejnepohodlněji a nejpomaleji do jimi žádaného místa, popřípadě úplně jinam."
Racek
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 607
Registrován: 5-2004
Odesláno Úterý, 14. července 2009 - 11:31:04   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Orky "dostat autobusy k nádraží, až je dokáží vzájemně provázat a až bude zaveden jednotný tarif":

To je hřebík trefený přímo na hlavičku. Bohužel spoustě krajských úřadů ještě nedošlo, že minimálně ty první dvě podmínky (ale lépe samozřejmě všechny tři) musí být prvním krokem v optimalizaci sítě veřejné dopravy - teprve potom má smysl řešit, kde je lepší zachovat obsluhu vlakem, a kde ho raději nahradit autobusy. Bez toho vznikne v dosavadním systému díra ...
Mzitka
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1130
Registrován: 5-2002
Odesláno Úterý, 14. července 2009 - 12:02:12   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Racek - plný souhlas. Ještě bych doplnil možnost parkování aut a kol u nádraží (vesničan dojede ty 3km svou starou škodovkou a pokračuje vlakem...).... typycký příklad Benešov - plné plochy před nádražím.... a všichni jedou vlakem do Prahy
Pajik
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 15
Registrován: 8-2008
Odesláno Úterý, 14. července 2009 - 17:38:58   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Viz 175:

Pokud bude BUS není důvod, aby někdo někam utíkal.
Obávám se, že utíkat bude. Jednak bus není vlak a lidé jsou zde na vlak hodně navyklí a třeba taková silnice mezi Příkosicemi a Mešnem je pro busy naprosto nevhodná - úzká. Navíc by se tím určitě změnilo trasování linek, to mi přijde lepší zavádět ty malé busy k zastávkám vlaku ( viz Mzitka)

při úplném zrušení celé Mirošovky
Tak to snad ne, to by byla pitomost rušit v úseku Mirošov město - Rokycany, nesouhlasím ani s jakýmkoli omezováním do Nezvěstic. Návrh GVD 2009/2010 dokonce slibuje posílení, ale ekonomická situace není dobrá, takže se to bude určitě ještě vyvíjet.

Ve špičce by možná byly vhodné i přímé vlaky Plzeň-Mirošov,město
Souhlas, klidně i za Mirošov město až do Příkosic. Nejhorší je ale bohužel propustnost úseku z Rokycan do Mirošova - nízká, tak 3 osobní vlaky za hodinu při taktovém JŘ.
Hroch
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 6018
Registrován: 8-2004

Odesláno Úterý, 14. července 2009 - 18:24:28   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Obávám se, že utíkat bude. Jednak bus není vlak a lidé jsou zde na vlak hodně navyklí
Já si zase myslím, že většina lidí nejsou šotouši.
Názor může být znásilňován, může být zastrašován, může být v zájmu dobrých vztahů potlačován, ale přesto někde v koutku přežívá.
Názor je věc, která přežije války, totalitní režimy nebo zapojení člověka do pracovního procesu.
(Člověk může korigovat co říká a co píše, ale nikdy to, co si myslí.)
Neznamy
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 89
Registrován: 1-2005
Odesláno Úterý, 14. července 2009 - 18:57:58   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

A co z toho?
David
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4240
Registrován: 12-2007
Odesláno Úterý, 14. července 2009 - 19:01:55   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Pár konkrétních příkladů tratí, kde byla v posledních letech zastavena železniční osobní doprava:

Jihomoravský kraj:
- Vranovice - Pohořelice
- Kyjov - Mutěnice

Královéhradecký kraj:
- Broumov - Otovice zastávka
- Kopidlno - Dolní Bousov (v pracovní dny)
- Smiřice - Hněvčeves

Ústecký kraj:
- Děčín - Oldřichov u Duchcova
- Lovosice - Most
- Kadaň - Kadaňský Rohozec/Kaštice
- Račiněves - Libochovice

Snad ve všech uvedených případech došlo k solidní náhradě vlaků autobusy.
Došlo tehdy v souvislosti se zrušením vlaků ke snížení počtu cestujících, kteří používají veřejnou dopravu? Přesunuli se ti lidé do busů?
Bručoun
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2062
Registrován: 9-2007
Odesláno Úterý, 14. července 2009 - 19:07:11   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

"lidé jsou zde na vlak hodně navyklí"

Přesto jich nemalá část jezdí souběžným autobusem.

"A co z toho?"

... že jim je většinou šumafuk, jestli jedou vlakem nebo autobusem. Víc je zajímá kolik to stojí, jak dlouho to trvá, kolik je přestupů, jak daleko je na zastávku, jestli se jezdí včas, jestli se topí, jestli je čisto, atd.

Část lidí preferuje autobus, protože mají s vlakem špatné zkušenosti. Lidí, co preferují vlak, je menšina.
Neznamy
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 91
Registrován: 1-2005
Odesláno Úterý, 14. července 2009 - 19:14:52   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

A opravdu se ti cestující přesunou z vlaku do autobusu? Připojuji se k dotazu Davida.
A co režijkáři? Ti se taky do busů přesunuli? I kdyby pouze oni ne, úbytek cestujících ve veřejné dopravě to je.
Bručoun
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2063
Registrován: 9-2007
Odesláno Úterý, 14. července 2009 - 19:19:14   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

"A co režijkáři? Ti se taky do busů přesunuli? I kdyby pouze oni ne, úbytek cestujících ve veřejné dopravě to je"

Železnice není dotována z veřejných peněz proto, aby přepravovala své zaměstnance.
David
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4241
Registrován: 12-2007
Odesláno Úterý, 14. července 2009 - 19:20:36   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ještě dodatek k výše uvedenému příspěvku - v případě tratě z Vranovic do Pohořelic, z Broumova do Otovic zastávky a také - tu jsem opomněl uvést - v případě zastávkových vlaků mezi Křenovicemi a Vyškovem došlo k náhradě busy, které byly integrovány v IDS, ve kterém je možné jet na jednu jízdenku vlakem i busem, což je nesporná výhoda.

Ještě jeden příklad z JMK - i po intergraci Boskovicka, ke kterému došlo od 4. 3. 2007, zůstal zachován počet spojů na trati č. 262, i když bylo v JŘ původně avizováno rušení spojů k tomuto datu. Lidé ale v této oblasti jezdí spíše autobusy, protože ty, na rozdíl od vlaků, jezdí až do centra obcí.

(Příspěvek byl editován uživatelem David.)
Mates111
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 406
Registrován: 5-2007
Odesláno Úterý, 14. července 2009 - 19:30:32   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Neznamy: Jezdili by režijkáři vlakem, kdyby za něj museli platit? Pokud ne, pak nemá cenu brát je v potaz. A pokud na některé trati tvoří režijkáři větší část cestujících, stojí za zvážení, zda taková trať má smysl...
Neznamy
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 93
Registrován: 1-2005
Odesláno Úterý, 14. července 2009 - 19:42:42   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Bručoun:
A důchodce nebo nově i školáky přepravovat může? Jaktože takové linky mají nárok na peníze?
Bude snad lepší, když stejný spoj přepraví počet cestujících ještě nižší a o ty zaměstnance přibude aut na silnici?

Mates11:
Proč to nemá cenu? Co je vlastně cílem? Proč vůbec má veřejná doprava jezdit? Kvůli zisku těžko, to by nejezdilo vůbec nic.
Rád si to nechám vysvětlit.
Michal_Šimek
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 231
Registrován: 1-2009

Odesláno Úterý, 14. července 2009 - 19:45:08   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Bručoun:Lidí preferujících vlak (mimo šotouše a režijkáře) je překvapivě mnoho a dokonce si myslím, že víc něž lidí preferujících autobus.
Napadá mě několik výtek na busy od spolužáků (nešotoušů z neželezniční školy). V busu často stojí a nebo sedí namačkáni. Ve vlaku je možnost pohybu a soukromí. Autobusy jezdí zpožděné (je vidět, že k nim do vesnice nejezdí vlak ).Bus jede 5x denně a vlak v taktu (to je otázka JŘ). Neprostorné sedačky (pro vyšší postavy).

PS: Režijkář je cestující jako jiný, jen dostává část platu v mimoplatové odměně (volné jízdence=in-gold[režijka]). Pokud by se platy na ČD zvýšily o 63 000 na rok (3xgold) a zrušily režijky, kolik lidí si gold koupí, nevydělají na současném sistému ČD?
www.michalsimek.borec.cz
David
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4242
Registrován: 12-2007
Odesláno Úterý, 14. července 2009 - 20:00:03   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Michal Šimek:
V busu často stojí a nebo sedí namačkáni.
V šukafonu, o jejichž možném zrušení na zapadlých lokálkách se tu bavíme, toho místa není prakticky o nic víc.

Autobusy jezdí zpožděné (je vidět, že k nim do vesnice nejezdí vlak )
A vlaky jezdí včas?

Bus jede 5x denně a vlak v taktu (to je otázka JŘ)
Ano, je to otázka JŘ, není to fyzická vlastnost busu. Za ty peníze, co se dají leckde ušetřit zrušením vlaku, se dá zřídit víc autobusových spojů, než bylo vlaků.

Neprostorné sedačky (pro vyšší postavy).
To je bohužel pravda. Ale přispívají k tomu i často nepříliš smysluplné požadavky objednatelů na 45 míst k sedění za současné existence prostoru pro kočárky, takže je potřeba stejný počet sedadel nacpat na menší místo.

Režijkář je cestující jako jiný...
Z pohledu objednatele, který hradí ztrátu, ne.
Mates111
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 407
Registrován: 5-2007
Odesláno Úterý, 14. července 2009 - 20:06:14   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Neznamy: To je otázka, co by mělo být cílem veřejné dopravy. Rozhodně si ale nemyslím, že by cílem měla být maximalizace počtu cestujících bez přihlédnutí k nákladům... A vzhledem k tomu, že v ČR je poměr tržby/dotace jeden z nejnižších v Evropě stojí za zvážení, co s tím dělat....

Michal Šimek: S tou preferencí vlaků před busem máte zřejmě pravdu. Na druhou stranu je ale otázka, zda je to díky tomu, že vlak je obecně pohodlnější nebo zda je to proto, že má lépe sestaven jízdní řád, lepší organizovanost, vyšší četnost spojů atd...

Co se týká režijky jako mimoplatové odměny ok. Ať jí zaměstnanci ČD mají, ale ať jí také řádně zdaní jako je tomu u ostatních firem. Zároveň stojí za zamyšlení, zda práce železničářů je natolik náročná a odpovědná, aby průměrný plat v ČD (včetně odměn) byl o tolik vyšší než je celorepublikový průměr...
Michal_Šimek
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 232
Registrován: 1-2009

Odesláno Úterý, 14. července 2009 - 20:10:40   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

David:
1)To co jsem psal bylo obecně. Nahrazení 10 párů skoro prázdných vlaků 20 páry minibusů bych tleskal i přes krvácející srdce.
2) proto ten neví co chtěj
3)= 1)
5) Z pohledu objednavatele (pokud se nevrací tržby) je to jedno, vypíše řízení, vyhraje nejlepší a je to starost nejlepšího, aby vydělával. A pokud se tržby vrací, dalo by se to ošetři tak, že porovozovatel by platil např. 0,5% ze síťovek (gold, ražijka hodnoty gold, ale i sone+, ...) prodaných provozovatelem.
www.michalsimek.borec.cz
David
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4243
Registrován: 12-2007
Odesláno Úterý, 14. července 2009 - 20:10:49   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Neznamy:
A co režijkáři? Ti se taky do busů přesunuli? I kdyby pouze oni ne, úbytek cestujících ve veřejné dopravě to je.
Podle této logiky byste považoval za kontraproduktivní i případný vstup jiného železničního dopravce, který by nabídl objednateli nižší cenu, než nyní ČD?

Michal_Šimek: O. K., pokud se soutěží o úhradu ztráty a tržba zůstává dopravci, tak pak je to věc dopravce.
Ale pak by ten dopravce neměl - jako v některých případech ČD - tvrdit, že ta dotace je příliš nízká a že chce (buď od kraje, nebo jako dosyp od státu) víc peněz, jinak že bude rušit spoje.

(Příspěvek byl editován uživatelem David.)
Michal_Šimek
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 233
Registrován: 1-2009

Odesláno Úterý, 14. července 2009 - 20:17:13   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Mates111: Na zdanění mají od státu výjimku (jestli se nepletu) a tu může stát zrušit...

Práce lidí v provozu je až na některé náročná a plat si dle mého zaslouží. A co piloti koukat se na autopilota a brát takový peníze. I když strojvedoucí 471 se jim blíží.
www.michalsimek.borec.cz
David
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4244
Registrován: 12-2007
Odesláno Úterý, 14. července 2009 - 20:18:34   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Na zdanění mají od státu výjimku (jestli se nepletu) a tu může stát zrušit...

To je v praxi neproveditelné.

(Příspěvek byl editován uživatelem David.)
Michal_Šimek
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 234
Registrován: 1-2009

Odesláno Úterý, 14. července 2009 - 20:20:11   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

David: Ať dá kraj soutěž. Problém je oddlužování ČD státem, ale to stát též nemusí dělat a může ČD zprivatizovat a něco utržit.
www.michalsimek.borec.cz
David
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4245
Registrován: 12-2007
Odesláno Úterý, 14. července 2009 - 20:24:00   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Michal_Šimek: Tím "oddlužováním" myslíš ty "mimořádné dosypy"?

No nevím, jak to bylo zdůvodněno letos, ale ona taková finanční podpora jedné z obchodních společností, byť její akcie vlastní stát, zavání nedovolenou podporou, a sám doufám, že takové nesystémový krok, který nevede k úsporám, se už opakovat nebude.

stát (...) může ČD zprivatizovat a něco utržit.
1. Kdo by ČD asi koupil?
2. Snad DB nebo SNCF, ale pak by to ani nebyla skutečná privatizace.
Mates111
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 408
Registrován: 5-2007
Odesláno Úterý, 14. července 2009 - 20:26:40   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Michal Šimek: Strojvedoucí si velké peníze zaslouží. O tom nepochybuji. Naproti tomu např. u pokladních či průvodčích docela pochybuji. Zároveň si myslím, že u dalších provozních zaměstnanců není produktivita práce nejvyšší, ve srovnání např. s dělníky v továrně.
Orky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1771
Registrován: 10-2004
Odesláno Úterý, 14. července 2009 - 20:28:42   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Co je cílem veřejné dopravy? Aby byla veřejná doprava atraktivní musí být rychlá, levná a častá. A jak se s tím popasovat, to je věc odborníků.

Přesto jich nemalá část jezdí souběžným autobusem. Jeden z největších hříchů efektivity. Zvláště, pokud jede autobus v podobný čas jako vlak a valnou část trasy se kopírují.
Thomas van Trolleybus: "Hromadná doprava je proces, který spolehlivým způsobem přepraví své oběti, nazývané též cestující, co nejnepohodlněji a nejpomaleji do jimi žádaného místa, popřípadě úplně jinam."
Neznamy
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 95
Registrován: 1-2005
Odesláno Úterý, 14. července 2009 - 20:45:19   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Rozhodně si ale nemyslím, že by cílem měla být maximalizace počtu cestujících bez přihlédnutí k nákladům...

Těch režijkářů je tolik, že zvýší náklady?


Na druhou stranu je ale otázka, zda je to díky tomu, že vlak je obecně pohodlnější nebo zda je to proto, že má lépe sestaven jízdní řád, lepší organizovanost, vyšší četnost spojů atd...

A co třeba zázemí, poskytované služby? Opravdu je tak snadné to nabídnout i u busů? A hlavně - opravdu se tím někdo zabývá (bude zabývat)?


Podle této logiky byste považoval za kontraproduktivní i případný vstup jiného železničního dopravce, který by nabídl objednateli nižší cenu, než nyní ČD?

To se stát nemůže. A kdyby náhodou ano, tak snad ještě. Ale opět se ptám - je správné vyhánět lidi z hromadné dopravy?
David
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4247
Registrován: 12-2007
Odesláno Úterý, 14. července 2009 - 20:50:45   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Neznamy:
Podle této logiky byste považoval za kontraproduktivní i případný vstup jiného železničního dopravce, který by nabídl objednateli nižší cenu, než nyní ČD?

To se stát nemůže. A kdyby náhodou ano, tak snad ještě. Ale opět se ptám - je správné vyhánět lidi z hromadné dopravy?

Myslíte, že se nemůže stát, aby byl jiný dopravce levnější než ČD (v případě, že všichni nasadí reálné a nikoliv podnákladové ceny)? Nebyl bych si tak jistý.
Ne, není správné lidi z veřejné dopravy vyhánět, ale je potřeba mít na mysli i finanční stránku věci.
Mzitka
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1131
Registrován: 5-2002
Odesláno Úterý, 14. července 2009 - 20:56:36   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Naopak, společenským cílem by mělo být lidi do hromadné dopravy přitáhnout. Bohužel to nutně nekoresponduje s cíli většiny politiků, kteří o tom rozhodují. Viz podpora automobilového průmyslu a výstavby dalších a dalších dálnic.....
Borovička
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2416
Registrován: 5-2002
Odesláno Úterý, 14. července 2009 - 21:05:18   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Strojvedoucí si velké peníze zaslouží. O tom nepochybuji. Naproti tomu např. u pokladních či průvodčích docela pochybuji. - až na to, že pokladní a průvodčí točí ty peníze (pokud strojvůdce neřídí ten šukafon s pokladničkou, ale i tam je jen béčko). To jako v hospodě ocením jen kuchaře a číšnici/číšníka nee? To by se majitel hospody asi hoodně (ne)divil. Sundejet šotobrejle, i když ta druhá skupina může a bohužel často umí míň.
David
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4248
Registrován: 12-2007
Odesláno Úterý, 14. července 2009 - 21:10:37   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Mzitka: Naopak, společenským cílem by mělo být lidi do hromadné dopravy přitáhnout.

Souhlasím. Ale co je potřeba pro to udělat:
- komfortní vozidla (mnoho autobusů to splňuje, regionální vlaky v Plzeňském kraji, o kterém tu konkrétně to byla řeč, na většině tratí ne)
- přestupní vazby, pokud možno v rámci plné integrace v rámci IDS
- pro zachování ekonomické únosnosti systému je nutné rušení souběhů (na hlavních tratích ve prospěch vlaků, ale ve chvíli, kdy budou existovat přestupní vazby vlak-bus a bude možné cestovat oběma prostředky na jednu jízdenku, ztrácí lokálkový vlak jednu ze svých předností, tj. právě ty přestupní vazby od ostastních vlaků a ten jednotný tarif)

Těch dálnic se nyní moc nestaví. Snad jen D47 z Lipníka nad Bečvou ku Ostravě, ale i tam se to teď zpomalí.
S tou podporou ve formě "ekologického" a "ekonomicky prospěšného" tzv. šrotovného je to jiná věc.