K-report
 

Archiv do 8. července 2009  

Diskuse K-report » Archiv 2009 » Železnice » GVD platný a připravovaný » Archiv do 8. července 2009 « Předcházející Další »

Autor Příspěvek
Naroznej
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 59
Registrován: 3-2009
Odesláno Pondělí, 06. července 2009 - 07:07:52   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ohledně té 175 a kamionové dopravy: Hrádek už zas tak moc nejede (jede vůbec ?) , ale myslím si , že největší příjemce zásilek ať už kmaionových či železničních sídlí v Mirošově. Tam už je podíl železnice tak velký , že už další kamiony převést do železnice není zas tak reálné.
Martyss
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 259
Registrován: 10-2007
Odesláno Pondělí, 06. července 2009 - 11:45:13   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

2David: Ona má celá trať velký potenciál, ale není využitý z několika důvodů.
Dlouhá jízdní doba daná malou traťovou rychlostí a množstvím nezabezpečených přejezdů. Úsek do Nezvěstic má dobré napojení na Plzeň. Cesta do Českých Budějovic či dále znamená o přestup navíc a čekání 40 minut, což považuji za přespříliš. Poslední problém je nepřehledný cenník ČD.
Více nákladů se na koleje asi nepřevede neb firma Borges vlečku nemá a Mirošov a vlečka Rosso jsou využívané přimeřeně. On je problém v tom, že silnice Rokycany-Mirošov-Příkosice-Borovno je nejkratší objezd VVP Jince. Dle mého názoru dost kamionů zde jenom projíždí.
Happy
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2505
Registrován: 9-2005

Odesláno Pondělí, 06. července 2009 - 12:00:53   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Nelze totiž zpravidla srovnávat tratě, které mají 40 km, s tratěmi, které mají třeba jen 5 km. U těchto tratí totiž může být i 300 lidí/den dost na to, abychom mohli říci, že jsou vytížené.
To souhlasím, že tato srovnání kulhají, ale lze zavést si jakousi veličinu v počtu osob na km. Potom už srovnání jsou relevantnější, než srovnávat pouze počet přepravených osob na jednotlivých tratích. Navíc na delších tratích je každý úsek jinak exponovaný. Třeba často se dnes mluví o místní trati Nový Jičín horní nádr.- Hostašovice, kterou zle poničila povodeň. V tomto případě se uvádí průměrný počet cestujících nějakých 290, což je upřímně řečeno fakt bída. Tzn. 29 osob na km tratě. Zvážím- li, že počet spojů je 8 párů ve všední den, potom na jeden spoj na 1 km připadají necelé 2 osoby. Tyto čísla už s ostatními tratěmi srovnávat lze.
Když už teda bych chtěl hodně otravovat a dávat to do kontextu s ekologií, tak by bylo fajn, kdyby hmotnost na 1 pasažéra nepřesáhla cca 1 tunu (tzn. když jede člověk sám v autě na něho připadá celá hmotnost auta tzn. cca 1 tuna)
To, co se děje na Vysočině v rámci VHD, lze označit jedním slovem. CHAOS. Bude pro nás luxusem se svézt o víkendu či v pracovní den vlakem? Asi ano. Nápady z dílny Joukl a spol. jsou toho důkazem.
Mzitka
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1118
Registrován: 5-2002
Odesláno Pondělí, 06. července 2009 - 12:23:14   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Silnice Rokycany-Mirošov-Borovno je především využívána tranzitními kamiony z D5 na D1 (přes Příbram a Benešov), které tímto ušetří nemalou částku za mýto. Tedy řešením je zpoplatnění všech silnic, aby to pro ně přestalo být zajímavé.... Využití tratě mezi Příkosicemi a Nezvěsticemi může vzrůstat - viz výstavba nových domů v Příkosicích, Kornaticích. Nutné je důsledné zaintegrování spojů směrem k Plzni.
David
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4126
Registrován: 12-2007
Odesláno Pondělí, 06. července 2009 - 13:01:50   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Happy: Ten přepočet na 1 km tratě je podle mě nesmysl. Takhle to taky srovnávat nejde.
Podle toho by vypadala nejmíň vytížená asi "sudetská lokálka", trať č. 161.
I kdyby na ní byl průměrný počet cestujících v jednom vlaku třeba 18 lidí, tak by to pak znamenalo cca 0,2 člověka na 1 km.
Znamenalo by to snad, že trať č. 161 je desetkrát méně "rentabilní" než trať č. 326?
Happy
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2506
Registrován: 9-2005

Odesláno Pondělí, 06. července 2009 - 13:29:43   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Máš pravdu, je to blbost.
To, co se děje na Vysočině v rámci VHD, lze označit jedním slovem. CHAOS. Bude pro nás luxusem se svézt o víkendu či v pracovní den vlakem? Asi ano. Nápady z dílny Joukl a spol. jsou toho důkazem.
Mibl
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2968
Registrován: 6-2005

Odesláno Pondělí, 06. července 2009 - 13:38:23   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Pánové, zkuste uvažovat 500 oskm na každý 1 km tratě. To pak na silném konci ve špičce jednoznačně vede k počtu cestujících, že to bus nemá nejmenší šanci pobrat. Ale pokud si vezmete data ze SLDB, zjistíte celkové přepravní proudy, tak aplikace tohoto kritéria jednoznačně povede k zrušení více než poloviny sítě a to asi i přes případnou zavedenou všeobecnou železniční povinnost.
1899-2009 - 110 let blatenských lokálek!
Mates111
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 377
Registrován: 5-2007
Odesláno Pondělí, 06. července 2009 - 20:53:39   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Happy: Při uvažování o počtu cestujících na 326 je také důležité vědět, kolik km průměrně cestující najede. Pokud by všichni jeli v úseku Hostašovice-Nový Jičín, nemuselo by těch 300 lidí/den být zase tak málo. Důležité je také to, kolik spojů na dané lince jede. Těžko lze porovnávat frekvenci na zmiňované 326, kde jezdí v pracovní dny dohromady 16 spojů a např. na 034, kde těch spojů jezdí 48...

Mibl: S tímhle musím bohužel souhlasit.
Bručoun
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2035
Registrován: 9-2007
Odesláno Úterý, 07. července 2009 - 18:16:37   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

"v tom případě tomu musí odpovídat investice do silniční sítě

za poslední roky přibylo "pár" kamionů. Do toho přihodíme "pár" busů a za chvíli se nebude dát silnice ani přejít. Mně je jedno, jestli dopravní oblužnost zajistí vlak nebo bus, ale pokud převedení dopravy dojde, ať se tedy upraví silniční komunikace, aby dané zatížení vydržela a měla dostatečnou kapacitu.

Mezi Příkosicemi a Nezvěsticemi je provoz slabý a žádné kamiony, ale rozhodně nemám iluze o dopravní situaci v zimních měsících. Navíc poslední zima dost věcí jasně ukázala.
"

Přeháníte. Autobusy místy jezdí po takových silničkách, že by kolejoví šatouši valili bulvy. I v zimě. V 99% případů bez problému. Proč by měl nastat problém v případě, že by šlo o náhradu lokálky?

"Využití tratě mezi Příkosicemi a Nezvěsticemi může vzrůstat - viz výstavba nových domů v Příkosicích, Kornaticích. Nutné je důsledné zaintegrování spojů směrem k Plzni."

Integrovaný může být i autobus.

Myslím, že je třeba si přiznat, že tento úsek tratě je neperspektivní. Hlavní linka veřejné dopravy by měla být vedena přes Spálené Poříčí, vedlejší přes Kornatice. Dneska mají maličké vísky u trati celotýdenní obsluhu na úkor větších obcí dál od trati.
Bude záležet na konkrétním řešení celkové dopravní obsluhy území, zda bude vhodnější ukončit vlak od Rokycan v Mirošově,městě, nebo v Příkosicích.

Dnešní ježdění až do Nezvěstic je nemístné vyhazování peněz oknem. Pokud si to někdo nemyslí, tak je opravdu hodně jednostranný fanda do vláčků, a kvalitní veřejná doprava pro co největší většinu obyvatel, ho vlastně vůbec nezajímá.
Mzitka
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1121
Registrován: 5-2002
Odesláno Úterý, 07. července 2009 - 18:27:56   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Add. Bručoun - Jistě, integrovat lze leccos, i trakař. Ale teď vážně - Hlavní linka veřejné dopravy přes Spálené Poříčí... odkud kudy kam??? Nezapomínejte na to, že Mirošov a Poříčí jsou různé okresy, i různě spádované z hlediska škol, zdravotnictví. A mezi nimi je spousta obcí bokem od hlavní silnice. Proto se domnívám, že by byla chyba zbavovat se jedné - byť železniční trasy. A můj trvalý názor, je že i tato lokálka má smysl, když se na ní provoz zatraktivní. Souhlasím s tím, že to v současné podobě není..... Viděl jsem v Nezvěsticích vystupovat z motoráku i 35 osob, což až tak málo není.
Bručoun
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2036
Registrován: 9-2007
Odesláno Úterý, 07. července 2009 - 18:46:09   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

"Nezapomínejte na to, že Mirošov a Poříčí jsou různé okresy, i různě spádované z hlediska škol, zdravotnictví."

Nepřímo jste tím potvrdil, že trasa železniční tratě je dost mimo přirozenou spádovost.

Pokud chcete, tak si umím představit ukončení celotýdenní linky od Rokycan v Mirošově (Příkosicích), a od Nezvěstic v Poříčí (Mitrovicích).

Mně by ale přišlo vhodnější celotýdenní linku z Nezvěstic do Mirošova nerušit, jen jí převést na autobus, a vymést s ní největší sídla. Jinak skutečně nemá opodstatnění.

"Viděl jsem v Nezvěsticích vystupovat z motoráku i 35 osob, což až tak málo není."

Co jsem viděl, tak průměr bych hádal na 5 lidí. Viděl jsem zcela prázdné vlaky, a dost vlaků s cca 3 lidmi.
David
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4144
Registrován: 12-2007
Odesláno Úterý, 07. července 2009 - 19:51:01   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Odkaz na ten článek se objevil i v "V tisku napsali, že...", ale patří to i sem, protože to s připravovaným GVD souvisí velmi, velmi úzce:
http://ekonomika.idnes.cz/kraje-prijdou-o-mimoradne-penize-na-ztr atove-spoje-skonci-kazdy-osmy-1jx-/eko-doprava.asp?c=A090706_2217 31_ekonomika_anv

"Vypíchnu" zde některé odstavce:

V letošním roce zalepilo třímiliardovou díru ministerstvo dopravy mimořádným příspěvkem. Ministr Gustáv Slamečka však říká, že takové řešení už do budoucna opakovat nechce.

"Nový systém by měl být pro kraje motivační. Na každou korunu, kterou zaplatí za regionální vlaky, dostanou od ministerstva příspěvek 27 haléřů," uvedl Slamečka.

Podle něj se bude celkový příspěvek blížit dvěma miliardám a bude tak o 1,2 miliardy nižší než letošní mimořádná dotace. "Propad dopravy by tak měl činit zhruba dvanáct procent," vypočítává Slamečka.

Regiony by neušetřily ani tím, kdyby namísto Českých drah zvolily jiného dopravce. Pokud vypíší výběrové řízení, ve kterém budou po dopravcích požadovat nasazení nových vozů, budou za provoz vlaků doplácet nejméně stokorunu za každý ujetý kilometr. Českým drahám nyní přitom platí okolo 60 korun.


Pozn. k poslednímu odstavci - ten mi přijde docela zavádějící. Těch 60 korun pro ČD je právě bez toho dosypu bokem, zatímco 100 korun za vlkm (anebo i méně, nevím, kde idnes bere takovou jistotu, že soukromník nepůjde pod stovku za vlkm) by byla už opravdu celková částka (bez potřeby nějakého "mimořádného dosypu peněz), jejichž cca 21% (27 haléřů za každou korunu) uhradí MD...
Mates111
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 381
Registrován: 5-2007
Odesláno Úterý, 07. července 2009 - 20:20:20   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

David: Tady by mě ale docela zajímalo, jak se to smluvně vyřeší. Nevím kolika krajů se to přesně týká, ale pokud mají podepsány dlouhodobější smlouvy na určitý počet vlkm a přitom je určena i smluvní cena, nedovedu si příliš představit, jak kraje budou ochotně přistupovat na omezování dopravy a na cenu o min 30 Kč/km vyšší, když budou mít od MD pokryto jen cca 20 Kč/km...

Co se týká těch soukromníků, tak by mě docela zajímalo, kde tu sumu vzali. Pokud se nemýlím, tak např. Viamont jezdí na Karlovarsku za podobnou cenu jako ČD a přitom nedostává žádné peníze bokem. O výběrovém řízení na 089 není třeba mluvit...
David
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4147
Registrován: 12-2007
Odesláno Úterý, 07. července 2009 - 20:40:10   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Mates111: Nevím, jak je to právně ošetřeno, ale mělo by snad platit, že co je ve smlouvě psáno, to je prostě dáno, ne? Takže ČD dostanou od příslušného kraje tolik, co je ve smlouvě, a kraj objedná smluvní rozsah dopravy. Pokud se tedy obě strany rozumně nedohodnou na změně té smlouvy...

Z toho článku mi vyznívá, že těch 27 haléřů za každou korunu dá MD jako příspěvek, ať půjde o kteréhokoliv dopravce, takže kraje, které nyní platí soukromým dopravcům, teď ještě ušetří, protože jim těch cca 21% částky přispěje MD, nebo se to tak není?
Orky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1730
Registrován: 10-2004
Odesláno Úterý, 07. července 2009 - 21:16:03   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Lze těžko odhadnout, co by nakonec vyšlo levněji. Kraj sice zaplatí ČD třeba 60 Kč/km, ale jízdné zůstane ČD. Naopak soukromník dostane třeba 100 Kč/km, ale jízdné vrátí kraji. Pak hodně závisí na tom, kolik cestujících vlakem pojede.
Možná, že nakonec k omezení o 12% v krajích dojde. Ale netroufám si odhadovat, jak velké by bylo omezení, kdyby stát nedoplatil 27 haléřů na každou vloženou korunu.
Možná, že to donutí kraje přemýšlet. Je totiž dost krajů, kde jede rychlík a hned za ním osobák. Bude tak nutné zvážit, zda ten osobák těsně za rychlíkem vést. Příkladem může být třeba návrh JŘ na trati 291. 2 osobní vlaky za hodinu ještě doplněné o jeden rychlík do dvouhodiny mi přijde jako velké plýtvání. A podobně by se našla i další místa na hlavních tratích. A je třeba si uvědomit, že vlaky na hlavních tratích jsou nejdražší. A díky tomu, že nabídka rychlíků je natolik velkorysá, myslím si, že tady je hlavní prostor pro šetření nákladů.

(Příspěvek byl editován uživatelem orky.)
Thomas van Trolleybus: "Hromadná doprava je proces, který spolehlivým způsobem přepraví své oběti, nazývané též cestující, co nejnepohodlněji a nejpomaleji do jimi žádaného místa, popřípadě úplně jinam."
Tomáš_hradecký
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 164
Registrován: 6-2003
Odesláno Úterý, 07. července 2009 - 22:35:19   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Off topic: to Bručoun:
jestli máte čas, mrkněte do bus-diskuze Královéhradeckého kraje, píše se tam o návrzích Oreda na optimalizaci linek. Vzpomněl jsem si na Vás, protože tam je spousta příkladů celodenních taktů se špičkovými zrychlenými posilami (které s oblibou propagujete) - a myslím si, že zrovna v tomto případě se to celkem povedlo - doporučuji zkouknout na webu www.oredo.cz návrhy linek 101, 305, 306, 309, 410, 504 a podle zájmu dalších. Pokračovat můžete v příslušné diskuzi.
Topic ON.
Iiii
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1656
Registrován: 5-2002
Odesláno Úterý, 07. července 2009 - 23:31:39   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ad vracení jízdného: Jak to ale motivuje dopravce, aby se snažil co nejvíc utržit?
Martyss
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 262
Registrován: 10-2007
Odesláno Úterý, 07. července 2009 - 23:37:41   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Přeháníte. Autobusy místy jezdí po takových silničkách, že by kolejoví šatouši valili bulvy. I v zimě. V 99% případů bez problému. Proč by měl nastat problém v případě, že by šlo o náhradu lokálky?
Netvrdím, že vlak má extra výhodu při nepřízni počasí. Ale tuhle zimu se minimálně dvakrát stalo,že uvázlý kamion zatarasil cestu cestu do Příkosic. A to jaksi vůbec neoperuji s tím, že pokud si budu chtít vyrazit někam s kolem, tak mám u busu smůlu. Osobně mám názor ten, že by si to měli rozhodnout občané dotčených obcí, jestli bus nebo vlak.
David
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4155
Registrován: 12-2007
Odesláno Úterý, 07. července 2009 - 23:42:48   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

A to jaksi vůbec neoperuji s tím, že pokud si budu chtít vyrazit někam s kolem, tak mám u busu smůlu. Osobně mám názor ten, že by si to měli rozhodnout občané dotčených obcí, jestli bus nebo vlak.
- Když by se teoreticky zrušily vlaky mezi Přikosicemi a Nezvěsticemi, pořád můžeš dojet na kole do jedné z uvedených nádraží.
- Myslím, že to je chyba objednatele, že nepožaduje po bus dopravcích, aby byl naproti "prostředním" dveřím ten volný prostor (třeba se sklopnými sedačkami, aby se dal využít i v případě, že nikdo s kočárkem/kolem nepojede). Podobně "velký" prostor pro kola/kočárky je např. v autobusech brněnské MHD a přeprava kol tam povolena je.
- Občané dotčených obcí (tj. obcí u tratě) by zcela jistě dali přednost vlaku. Ale jak bys vyřešil to, že ten vlak je pro objednatele minimálně dvakrát dražší než bus?
Martyss
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 263
Registrován: 10-2007
Odesláno Úterý, 07. července 2009 - 23:57:16   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

- Myslím, že to je chyba objednatele, že nepožaduje po bus dopravcích, aby byl naproti "prostředním" dveřím ten volný prostor (třeba se sklopnými sedačkami, aby se dal využít i v případě, že nikdo s kočárkem/kolem nepojede). Podobně "velký" prostor pro kola/kočárky je např. v autobusech brněnské MHD a přeprava kol tam povolena je.
Ano, tomu taky nerozumím, proč to nejde. Na druhou stranu volím po zkušenostech stejný přístup jako k ČD. Prostě beru nabídku, co je na stole.

- Občané dotčených obcí (tj. obcí u tratě) by zcela jistě dali přednost vlaku. Ale jak bys vyřešil to, že ten vlak je pro objednatele minimálně dvakrát dražší než bus?
O tomhle lze diskutovat, když autobus neplatí stejně jako vlak za využití dopravní cesty.
A o tomhle to právě je. Ne jenom předhodit lidem, jestli vlak nebo bus, ale co to bude znamenat. Že třeba nebude na hrazení poplatků ve zdravotnictví nebo na něco jiného, když se zvolí vlak. Myslím, že každý by měl znát důsledky své volby.
Orky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1731
Registrován: 10-2004
Odesláno Středa, 08. července 2009 - 00:02:52   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

David: Ale jak bys vyřešil to, že ten vlak je pro objednatele minimálně dvakrát dražší než bus?
Psal jsem to už mockrát a klidně to napíšu znova: Kdyby cena byla jediný argument, proč vlaky zničit, tak už stojí 90% tratí. Nahradit autobusem lze prakticky všechny tratě včetně většiny hlavních. Ovšem největším problémem by byl sehnat velký počet řidičů. Dej mi příslušný počet řidičů a já ti třeba trasu Praha-Hradec po věštinu dne odjezdím bez dotací v polovičním nebo i čtvrtinovém intervalu.
Proč teda ještě máme železnici, když je autobus prakticky vždy levnější variantou?
Thomas van Trolleybus: "Hromadná doprava je proces, který spolehlivým způsobem přepraví své oběti, nazývané též cestující, co nejnepohodlněji a nejpomaleji do jimi žádaného místa, popřípadě úplně jinam."
David
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4156
Registrován: 12-2007
Odesláno Středa, 08. července 2009 - 06:34:47   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Orky: Kdyby cena byla jediný argument, proč vlaky zničit, tak už stojí 90% tratí.
Z nějakého toho účetního pohledu možná ano, ale o nějakém rušení 90% spojů tu ani není řeč.
Ale něco se bude muset kvůli tomu nedostatku peněz zrušit (pokud by se nenašla adekvátní úspora v rámci ČD,ale to asi nehrozí), to i v Plzeňském kraji.
A myslím, že právě ta část tratě č. 175 je jednou z těch, jejichž zrušení by asi "bolelo" nejméně.

Ještě pár čísel: Podle tohoto článku "Kraje loni zaplatily za regionální vlaky 4,7 miliardy korun, ztráta však činila 3,2 miliardy. Kraje jsou přitom ochotny na letošek dotaci zvýšit pouze o inflaci a poukazují na nedostatek peněz ve vlastních rozpočtech." (...)
Na příští rok jsou ale v rozpočtu jen miliardy dvě, protože ministerstvo chce podle Slamečky připlácet krajům každoročně jen 27 haléřů na kilometr. Zbytek musejí dráhy ušetřit na nákladech a omezením dopravy..

Ať počítám, jak počítám, tak jestli ty 2 miliardy od státu na příspěvek na regionálku mají znamenat 27% navíc k částce "100%" od krajů, tak tato částka bude plně vyčerpána při celkové úhradě od krajů ve výši 7 407 407 mld. Kč, což je částka nepoměrně vyšší než 4,7 mld., které, jak článek uvádí, kraje zaplatily loni.

Nebo ještě z jiného pohledu - jestli kraje samy zaplatí letos 5 miliard za regionálku, tak s příspěvkem od státu ve výši 27% navíc k této částce to činí 6,35 mld. Ale to má pořád daleko do celkové ceny regionální dopravy za loňský rok, která byla - včetně "mimořádného příspěvku" od MD - 7,9 mld. (4,7 od krajů plus 3,2 od MD). Těch 6,35 je přibližně o 20% nižší částka než 7,9 mld., a nevím nevím, jak by se dalo ušetřit 20% nákladů proklamovaným omezením regionálky "jen" o 12%.

(Vše výše uvedené neplatí v případě, že jsem se někde přepočítal, anebo pokud jsou v uvedeném článku nepřesné údaje.)
Mates111
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 385
Registrován: 5-2007
Odesláno Středa, 08. července 2009 - 08:50:35   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

O tomhle lze diskutovat, když autobus neplatí stejně jako vlak za využití dopravní cesty.

Poplatek za použití dopravní cesty je nějakých 8 Kč/km. Tvoří to opravdu tak podstatný rozdíl, že jsou vlaky více než 2 krát dražší?? Nedělá náhodou např. mzda průvodčího minimálně ty samé náklady a přitom průvodčí je ve vlaku pouze od toho, aby kontroloval jízdenky a jinou přidanou hodnotu netvoří??

Kdyby cena byla jediný argument, proč vlaky zničit, tak už stojí 90% tratí.

Tady to je otázka. Pokud jede ve vlaku např. 100 lidí, mají ČD dostávat dotace 140 Kč/km?? Nedokázal by to někdo jiný odjezdit za zlomek této ceny??
Orky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1732
Registrován: 10-2004
Odesláno Středa, 08. července 2009 - 10:06:55   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Mates111: Ano. Autobus. A se ziskem. Proto se ptám, proč ještě u nás jezdí osobní vlaky.
Já se domnívám, že ČD i ostatní dopravci by měly přejít na stejný systém jako autobusová doprava: Naúčtuje si cenu z přiměřeným ziskem a jízdné vrátí kraji. No a tam, kde převis ceny za výkon a zisku s jízdného bude natolik propastný se holt bude muset hledat jiné řešení.
Bohužel současný stav je spíše takový, že naúčtují podobnou cenu všem a tam, kde je větší ztráta, tak tu pokryjí ziskem z plných vlaků. Takže třeba vlaky na Vysočině mohou být pokryty vyšším ziskem z vlaků z okolí Prahy.
David: To, co jsi spočetl je čistá dotace (tedy teoreticky náklady s přiměřeným ziskem po odečtení jízdného).
Thomas van Trolleybus: "Hromadná doprava je proces, který spolehlivým způsobem přepraví své oběti, nazývané též cestující, co nejnepohodlněji a nejpomaleji do jimi žádaného místa, popřípadě úplně jinam."
Naroznej
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 60
Registrován: 3-2009
Odesláno Středa, 08. července 2009 - 10:40:11   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

přejít na stejný systém jako autobusová doprava: Naúčtuje si cenu z přiměřeným ziskem a jízdné vrátí kraji

Tak to nově funguje ? Dříve si dopravci jízdné ponechali a kraj jim zaplatil prokázanou ztrátu+přiměřený zisk.

Takže třeba vlaky na Vysočině mohou být pokryty vyšším ziskem z vlaků z okolí Prahy.

To , že vlaky v okolí Prahy jezdí hodně plné , ještě nemusí znamenat , že generují nějaký velký zisk. Pražské metro jezdí ještě víc nabouchanější , než vlaky v okolí Prahy a jízdné pokryje cca 20-30 % nákladů
Happy
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2507
Registrován: 9-2005

Odesláno Středa, 08. července 2009 - 10:41:14   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ad vracení jízdného: Jak to ale motivuje dopravce, aby se snažil co nejvíc utržit?
A ty potřebuješ motivovat dopravce? A proč, kdy vzejde z VŘ?
Co tedy motivuje dopravce:
- aby vyhrály VŘ a přitom si neudělaly špatné jméno
-aby v provozu nedostávaly za zpoždění, nečistotu atp. pokuty od kraje (každý normální kraj má ve smlouvě sankce)
-jízdné se podílí menší měrou než MD/kraj dosyp na ZDO, čili viz. čd: zákazník cestující jim může být skoro buřt, ale zákazník stát či kraj jim buřt být nemůže...

Sám si ale myslím, že daleko důležitější je motivace krajů. Protože takto budou motivováni k tomu, aby byla VHD použitelná a aby se co nejvíc peněz vrátilo do krajských pokladen.
To, co se děje na Vysočině v rámci VHD, lze označit jedním slovem. CHAOS. Bude pro nás luxusem se svézt o víkendu či v pracovní den vlakem? Asi ano. Nápady z dílny Joukl a spol. jsou toho důkazem.
David
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4161
Registrován: 12-2007
Odesláno Středa, 08. července 2009 - 11:05:01   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ad vracení jízdného: Jak to ale motivuje dopravce, aby se snažil co nejvíc utržit?
...daleko důležitější je motivace krajů. Protože takto budou motivováni k tomu, aby byla VHD použitelná a aby se co nejvíc peněz vrátilo do krajských pokladen.


Ale jak kraj zajistí, aby ten dopravce opravdu "poctivě" vybíral ve vlacích jízdné, když ten dopravce stejně musí všechno vrátit kraji, a své peníze (ve výši vysoutěžené nákladové ceny) má tak jako tak jisté?
Tomáš_hradecký
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 166
Registrován: 6-2003
Odesláno Středa, 08. července 2009 - 11:15:55   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ale jak kraj zajistí, aby ten dopravce opravdu "poctivě" vybíral ve vlacích jízdné, když ten dopravce stejně musí všechno vrátit kraji, a své peníze (ve výši vysoutěžené nákladové ceny) má tak jako tak jisté?

Jednoduše - přísnými pokutami dopravci za podvody, kontrolami a nařízením povinných revizí jízdného (=dopravce je povinen pravidelně provádět revize - kontrolovat své zaměstnance, jestli provádějí poctivě výběr jízdného).

On ten výběr jízdného je nakonec i v zájmu dopravce - pokud nebude vybírat jízdné a tedy tam papírově nebude nikdo jezdit, přestane to objednatel objednávat.
Babilon
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 304
Registrován: 12-2007
Odesláno Středa, 08. července 2009 - 11:22:07   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ale jak kraj zajistí, aby ten dopravce opravdu "poctivě" vybíral ve vlacích jízdné
O revizorech jste nikdy neslyšel?
Kromě toho není problém formulovat smlouvu tak, že určitý objem jízdného si dopravce nechá a z toho, co vybere navíc, si nechá určitou část (např. půlku). Smlouva MD s ČD nějaké takové klauzule má.
David
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4162
Registrován: 12-2007
Odesláno Středa, 08. července 2009 - 11:44:46   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Orky: Myslel jsem, že všechny ty částky, o kterých se hovoří, jsou právě tou "čistou ztrátou", o nákladové ceně snad nikde ani nebyla řeč. (?)

Tomáš_hradecký, Babilon: Díky za vysvětlení a rozptýlení mých pochybností.
Naroznej
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 61
Registrován: 3-2009
Odesláno Středa, 08. července 2009 - 12:16:02   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

O revizorech jste nikdy neslyšel?

Má někdo s odznakem krajského úřadu kontrolovat u cestujících jízdenky ?
Já tedy nevím , ale kdyby jsem někde jel busem a chtěl by na mě jízdenku někdo jiný než dopravce, asi bych jej poslal někam.
753006
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2894
Registrován: 7-2004

Odesláno Středa, 08. července 2009 - 13:38:45   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

ad mates: někde sem to počítal v nějaké diskuzi nedávno.Průvodčí je nákladově cca 10 Kč/km,což není rozhodně 50% ceny oproti bus.Naopak myslím že to není mnoho,např na jednom páru 083 to znamená vybrat cca 500 Kč tržby,což není zas tolik.Spočítej si,že vyjde levněji ti zaplatit 10 Kč/km než např pokladní ve 2-4 stanicích.Pokud to budeš brát čistě ekonomicky,tak můžem pokladny zrušit všude,protože objednavateli zisk nepřináší,pokud nemají např tržbu alespoň 200 000 Kč za měsíc! což máš už značně vysokou částku a vyplatí se ti za 10 kč/km zaplatit vlakvedoucího (který přece může prodávat jízdenky už 15-20 minut před odjezdem,nebo dělat předprodej) (I ten předprodej je technicky možný-jen chtít).Pak je ten vlakvedoucí opravdu "zanedbatelná" částka a ušetříš daleko více a jízdné máš vybrané.Nezapomeň že k pokladnám musíš připočíst nájem SM a ten je sakra vysoký...)
Šestka to je minulost,užily jsme si s ní dost.Náš je David-Helenka-povedená rodinka.
Mates111
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 386
Registrován: 5-2007
Odesláno Středa, 08. července 2009 - 13:55:28   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

753006: Tak já jen porovnával cenu průvodčího a nákladů na dopravní cestu. A obě tyto položky mají zhruba stejný význam, takže nelze říci, že vlaky jsou jednoduše dražší, protože musí platit za dopravní cestu.

Jinak co se týká vybírání tržby, tak si myslím, že to samé, co dnes dělá průvodčí, může dělat klidně i automat, který by mohl být nainstalován do každého vlaku. Namátkou by potom jízdenky kontroloval revizor.

Nicméně souhlasím s tím, že ono by v tuhle chvíli bohatě stačilo, aby se přestaly prodávat jízdenky ve stanicích, kde jsou nejnižší tržby, jenomže to často nelze, protože zaměstnanost....
Babilon
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 305
Registrován: 12-2007
Odesláno Středa, 08. července 2009 - 14:04:39   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Má někdo s odznakem krajského úřadu kontrolovat u cestujících jízdenky ?
Třeba v SIDu kontroly z KÚ chodí.
Rudolf_33
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1262
Registrován: 11-2007
Odesláno Středa, 08. července 2009 - 14:29:03   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Narožnej: "Má někdo s odznakem krajského úřadu kontrolovat u cestujících jízdenky ?
Já tedy nevím , ale kdyby jsem někde jel busem a chtěl by na mě jízdenku někdo jiný než dopravce, asi bych jej poslal někam."

No a není dopravcem náhodou ten, kdo ten spoj objednal a za stanovených podmínek jej platí? Na dotovaných spojích Vám tu službu zpravidla neposkytuje nějaké "ČSAD" či "ČD" ale kraj, či MD, popř. obec..

Něco jiného jsou spoje, které vlastník licence provozuje na vlastní hospodářské riziko..
Asdf
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 914
Registrován: 5-2007
Odesláno Středa, 08. července 2009 - 14:36:27   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Rudolf_33: Do prepravných podmienok sa vsunie nenápadný odstavec o tom, že doklady je oprávnený kontrolovať aj revízor KÚ a potom radšej nechcite vedieť čo Vám urovbí až ho niekam pošlete
753006
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2895
Registrován: 7-2004

Odesláno Středa, 08. července 2009 - 14:37:42   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

ad mates: jasný..ale kasička je blbost,náklady relativně vysoké a pokud by jsi zrušil pokladnu,tak je vlakový doprovod nezbytný.revizor je nákladný,stejěn by jsi jednoho musel ve směně mít,to už je na lokálce lepší mít dva vlaklvedoucí za den a zrušit kasu.kasička ti 40-60 lidí z výchozí stanice neodbaví,vlakový doprovod,pokud bude mít za úkol prodávat v předprodeji,tak v pohodě.Můj názor na obsluhu takovýchto tratí je asi takový.Prostě když bude HV a doprovod k dispozici,tak bude třeba 20 minut před odjezdem prodávat jízdenky na svůj spoj,podávat informace o spojení,popř zajišťovat předprodej j.dokladů i na jiné dny (spoje) a po odjezdu kontrolovat jd z výchozí stanice a prodávat jízdenky z nácestných stanic.Ve vratné stanici a zajistit průběžný hrubý úklid soupravy a opět 20 minut před odjezdem prodávat jd jako ve stanici výchozí.Určitě je to vyšší efektivita,než mít kasičky,revizory a pokladny.Osobní pokladna opravdu ve městech vyšších,než kde je obrat pod 200 000 za měsíc.nebo max v domovských stanicích čet).
Šestka to je minulost,užily jsme si s ní dost.Náš je David-Helenka-povedená rodinka.
Rudolf_33
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1263
Registrován: 11-2007
Odesláno Středa, 08. července 2009 - 14:40:21   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

ASDF: Já ho nikam nepošlu, protože vím...

Ale u spojů, objednaných obcí, KÚ a nebo MD je dopravcem (v Česku) ten, kdo to objednal. Koho si na to najme, lhostejno.
Naroznej
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 64
Registrován: 3-2009
Odesláno Středa, 08. července 2009 - 14:45:31   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

No a není dopravcem náhodou ten, kdo ten spoj objednal a za stanovených podmínek jej platí?

To je otázka spíše pro právníky. Když se tak nad tím zamýšlím , když si koupím jízdenku ,z právního hlediska tím uzavřu přepravní smlouvu s dopravcem , který musí být uveden na jízdence. Veškeré přepravní vztahy poté by měli být v rovině dopravce (z jízdenky) vs. cestující.

Dle mého právnicky-laického pohledu , pokud na jízdním řádě bude uvedeno , že je dopravcem SID ,na mé jízdence bude uveden dopravce SID a přijde tam revizor s odznakem SID-pak by to uventuelně mohlo být v pořádku.
Pokud však pojedu autobusem ČSAD Jablonec n Nisou z Jablonce do Turnova , v JŘ je poznámka "přepravu zajišťuje ČSAD jbc" , na jízdence bude uveden dopravce ČSAD jbc a přijde mě tam zkontrolovat revizor s průkazkou krajského úřadu Liberec , měl bych mít právo jej nakopat někam a jízdenku mu odmítnout předložit. Jak mám jako cestující vědět , jaká linka je a jaká není dotovaná ?
Naroznej
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 65
Registrován: 3-2009
Odesláno Středa, 08. července 2009 - 14:48:50   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ale u spojů, objednaných obcí, KÚ a nebo MD je dopravcem (v Česku) ten, kdo to objednal

Jak to jako cestující víte , kdo si ten který spoj objednal ?
Dle mého názoru musí být dopravce uveden na jízdence , která tvoří přepravní smlouvu.
Naroznej
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 66
Registrován: 3-2009
Odesláno Středa, 08. července 2009 - 14:53:16   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Do prepravných podmienok sa vsunie nenápadný odstavec o tom, že doklady je oprávnený kontrolovať aj revízor KÚ a potom radšej nechcite vedieť čo Vám urovbí až ho niekam pošlete

Je otázka , zda takto upravené přepravní podmínky jsou z právního hlediska možné. Vyhláška přepravní řád vydaná MD nezná nějaký třetí subjekt , který má nějaká práva či povinnosti v přepravním vztahu dopravce vs. cestující.
Asdf
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 915
Registrován: 5-2007
Odesláno Středa, 08. července 2009 - 14:57:42   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Naroznej: Ono ked ale zvazime ucel takejto kontroly, mozno bude postacovat aj to, ze ak dotycneho nakopete, implikuje to, ze nemate listok...
Tomáš_hradecký
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 168
Registrován: 6-2003
Odesláno Středa, 08. července 2009 - 15:02:25   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Má někdo s odznakem krajského úřadu kontrolovat u cestujících jízdenky ?
Já tedy nevím , ale kdyby jsem někde jel busem a chtěl by na mě jízdenku někdo jiný než dopravce, asi bych jej poslal někam.


Autobusoví dopravci jsou povinni provádět revize a najímají si na to externí firmu, která na to má nějakou licenci či co, myslím, že se to jmenuje ČSAD Ingsped. Tato firma má uzavřenou smlouvu s dopravcem a cestující musí pověřenému revizorovi předložit lístek ke kontrole.

Logická je i kontrola ze strany objednatele. To vše by mělo být podchyceno ve smlouvě mezi objednatelem a dopravcem, a také ve smluvních přepravních podmínkách dopravce.
Rudolf_33
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1264
Registrován: 11-2007
Odesláno Středa, 08. července 2009 - 15:03:12   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Narožnej: Takže:
1) dopravce zajišťuje dopravu (objednává, platí)
2) přepravce dle pokynů dopravce tu dopravu technicky zajišťuje
3)speditér dle pokynů dopravce (či z volné ruky na příkaz "odvezte z A do B za danou cenu v daném čase") organizuje práci třeba i více přepravců.

Já vím, "Přepravní podnik hl.m.Prahy" zní blbě, ale je to tak. Ropid je pak spedice.

Jo, a za škody způsobené provozem dopravního (vlastně přepravního) prostředku zodpovídá jeho provozovatel. Což teoreticky vzato nemusí být ani dopravce, ani přepravce a rozhodně ne špeditér.

Prostě v rámci "přiblížení zákonů myšlení pracujících" kolem r. 1960 vznikl pěkný bordel v termitech
Naroznej
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 67
Registrován: 3-2009
Odesláno Středa, 08. července 2009 - 15:19:15   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Autobusoví dopravci jsou povinni provádět revize a najímají si na to externí firmu, která na to má nějakou licenci či co, myslím, že se to jmenuje ČSAD Ingsped. Tato firma má uzavřenou smlouvu s dopravcem a cestující musí pověřenému revizorovi předložit lístek ke kontrole

Ale jo , tohle nerozporuji.

Logická je i kontrola ze strany objednatele

Ale jo , určitě. Pokud úředník třeba kraje zavolá dopravce a úředník kraje určí , že společně udělají tehdy a tehdy kontrolu na nějaké lince.... nic proti tomu.
Pokud úředník kraje si sedne na první sedadlo za řidiče a bude pozorovat řidiče... proč ne.
Ale aby mě jako cestujícího kontroloval nějaký podělaný krajský úředník- to v žádném případu. Přepravní smlouvu mám uzavřenou s dopravcem a nikoliv krajským úřadem.
Rudolf_33
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1265
Registrován: 11-2007
Odesláno Středa, 08. července 2009 - 15:26:08   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Nárožnej: jenomže tím dopravcem na krajem objednaných a zaplacených spojích je kraj(MD, obec), račte rozumět.

Přepravce a jeho pracovníci na takových spojích vůči cestujícím jednjí z pověření dopravce - tím ovšem objednatel dopravy není zbaven svých práv - kapišto?
Naroznej
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 68
Registrován: 3-2009
Odesláno Středa, 08. července 2009 - 15:33:52   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Rudolf 33:
Koukám , že v těch pojmech máte nějaký zmatek:
- dopravce má své dopravní prostředky a zajišťuje dopravu (ČD , ČSAD , CS Cargo atd.)
- přepravce-ten kdo za přepravu platí (ŠKODA AUTO , Paramo)
- speditérovi nedává žádné pokyny dopravce , nýbrž přepravce.

Pokud zadáte přepravu nějaké spedici a dojde k poškození zásilky , je pro vás tato spedice smluvním partnerem a tudíž vůči vám i za tuto škodu odpovědná. Tato spedice má uzavřené přepravní vztahy s jednotlivými dopravci a tito dopravci jsou zase odpovědní této spedici.

Přepravní prostředek není vagón či lokomotiva , ale třeba paleta.
Mates111
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 387
Registrován: 5-2007
Odesláno Středa, 08. července 2009 - 15:40:41   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

753006: S tímto lze souhlasit. Jenom by mě zajímalo (asi máte lepší přehled), kolik takových stanic, kde ty tržby jsou větší než 200 000 Kč/měsíc je?

(Příspěvek byl editován uživatelem mates111.)
Pajik
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 14
Registrován: 8-2008
Odesláno Středa, 08. července 2009 - 15:49:47   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ještě k trati 175: Úsek z Rokycan do Příkosic má už velký potenciál dnes, zde bych v žádném případě spojení neomezoval ani nenahrazoval autobusy. Ono konec konců zde těmi autobusy jezdí stále méně lidí, sám to vidím, když jákýkoli autobus potkám, takže zde bych jako stěžejní bral vlak. Co se týče úseku z Příkosic do Nezvěstic, zde bych tu trať , respektive osobní dopravu na ní nerušil. I když není trasování zrovna ideální, potenciál má, viz nová výstavba domů poblíž trati zejména v Kornaticích, ale i turistický význam. Nedávno jsem jel spojem 27804 tímto úsekem a musím říct, že v inkriminovaném úseku použilo tohoto vlaku asi 25 lidí, a to nejela žádná skupina, takže každý sám za sebe. V Nezvěsticích je samozřejmě nutné mít přípoje z a do Plzně a to u všech spojů a denně, což je také dnes problém, tudíž stav cestujících je možné ještě zvýšit.
Rudolf_33
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1266
Registrován: 11-2007
Odesláno Středa, 08. července 2009 - 15:50:02   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Naroznej:Prvý odstavec: No, to je právě to "příblížení zákonů myšlení pracujících" , které jsem výše zmiňoval.

K druhému Vašemu odstavci: spedice sice (v rozsahu spediční smlouvy) odpovídá tomu, kdo si její práci objednal, škodu však nakonec platí provozovatel dopravního prostředku - a ten se event. může třeba hádat i soudit s tím, kdo ji podle jeho názoru zavinil.
Naroznej
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 69
Registrován: 3-2009
Odesláno Středa, 08. července 2009 - 15:53:31   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Rudolf 33:
Dobře , kdo je podle Vás dopravcem na autobusové lince Polička-Ústí nad Labem ? Pardubický,Hradecký,Středočeský,Liberecký či Ústecký kraj , nebo jenom firma Zlatovánek Polička s.r.o.??

Jak jako běžný cestující víte , kdo si ten spoj ve kterém jedete, objednal ?? Nevíte....
Když si necháte opravit dům a uzavřete smlouvu o dílo, co budete mít v prvních dvou odstavcích.
Smluvní strany. Tam budete mít napsáno , kdo je pro vás smluvní partner ,tudíž kdo odpovídá vám a komu odpovídáte vy.
Jízdenka není nic jiného než taky taková smlouva , ale o přepravě osoby. Také tam máte v hlavičce uvedeného vašeho partnera. Tady je akorát ta specialita , že jízdenka je příliš malá a není možné tam dopsat všechny práva a povinnosti obou stran -proto existují přepravní podmínky.
Po pravdě řečeno na internetu jsem shlédnul několik těchto přepravních podmínek včetně přepravního řádu a na bod , že koordinátor IDS či zástupci obcí či krajů mají právo kontrolovat jízdní doklady cestujících jsem nikde nenarazil.
Že by nějaký dopravce svými přepravními podmínkami splnomocňoval tyto úředníky vykonávat kontroly jsem také nikde nenarazil.

Objednatel dopravy má právo a povinnosti k dopravci , kterého si najal. Nikoliv už k cestujícímu. K tomu žádný smluvní vztah nemá.
Rudolf_33
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1267
Registrován: 11-2007
Odesláno Středa, 08. července 2009 - 16:44:35   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Narožnej:"Dobře , kdo je podle Vás dopravcem na autobusové lince Polička-Ústí nad Labem ?"

Nevím. Zeptejte se provozovatele. Není vyloučeno, že to provozuje na vlastní riziko (je dopravcem), není vyloučeno, že tam má dotované úseky (a otázka dotací je mi u takové linky jaksi mimo) a zde je jen přepravcem pro jiného.

"Jak jako běžný cestující víte , kdo si ten spoj ve kterém jedete, objednal ??"

Pokud jde například o Ústecký kraj, tak se stačí podívat na jeho web. Mám-li to v IREDU, objednalo to Iredo. Mám-li to v Ropidu,, objednal Ropid....

"Jízdenka není nic jiného než taky taková smlouva , ale o přepravě osoby."

Ne, není to obecně smlouva, ale potvrzení o zaplacení jízdného. Přepravní smlouvu zpravidla "konkludentně" uzavíráte nastoupením do vozidla (nestanoví-li přepravní řád něco jiného - vida, zde jde zpravidla o "přepravní", nikoli "dopravní" řád). Na co jste narazil či nenarazil je Váš problém. Budete-li postupovat způsobem Vámi naznačeným, narazit (velmi tvrdě) můžete. Nepřeji si to, nepřeji Vám to.
Mzitka
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1122
Registrován: 5-2002
Odesláno Středa, 08. července 2009 - 16:46:24   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Add. Bručoun OK - Pokud chcete, tak si umím představit ukončení celotýdenní linky od Rokycan v Mirošově (Příkosicích), a od Nezvěstic v Poříčí (Mitrovicích).
OK - co argument, že i mezi Poříčím a Mirošovem bydlí lidi a dopravu potřebují - třeba do školy v Poříčí, Blovicích, školky, školy v Mirošově?


(Příspěvek byl editován uživatelem mzitka.)
Naroznej
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 71
Registrován: 3-2009
Odesláno Středa, 08. července 2009 - 17:23:49   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Rudolf 33:
Vidím , že těch mezer máte víc. Pro zvládnutí terminologie bych Vám doporučil například učebnici s názvem "Doprava" autorky K.Kořínkové , vydal NADAS někdy v osmdesátých letech. Případně nějakou jinou učebnici či vysokoškolské skriptum.

Informace , které linky si jaký kraj objednává nejsou vždy na 100% těmito objednavateli veřejně zveřejněny.

Jízdenka je z právního hlediska dokladem o uzavření přepravní smlouvy. Stejně tak třeba potvrzený nákladní list CIM v mezinárodní železniční přepravě zboží.A potvrzený NL CIM není třeba žádným dokladem o zaplacení dovozného.

Ne , tady nelze narazit . Je třeba , aby každý jednotlivec znal svá práva a aby se tvrdě dokázal postavil proti tomu , pokud mu je bude někdo chtít jakkoliv omezit či narušit.

A tím bych pane kolego uzavřel naší diskusi. Navíc tento bod do tohoto tématu nepatří...
Rudolf_33
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1269
Registrován: 11-2007
Odesláno Středa, 08. července 2009 - 18:04:01   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Narožnej: Já bych Vám, spís než učebnici K.Kořínkové (kdo to je?) doporučil prostudovat Obecný zákoník občanský (v Rakousku platí dodnes), Všeobecný občanský zákoník (v Německu platí dodnes) a nebo Napoleonův občanský zákoník (platí ve Francii rovněž dodnes). Dovedete po prostudování citované učebnice rozlišit mezi výpůjčkou a zápůjčkou? A víte, proč název "půjčovna nářadí" je nesmysl?

A pokud si myslíte, že jízdenka je dokladem o uzavření přepravní smlouvy, tak cestující, který nastoupí v zastavce bez výdeje jízdních dokladů, jede do doby než potká průvodčího "bez přepravní smlouvy"? To snad nemyslíte vážně. Mimochodem, ony přepravní řády znají i smluvní pokutu (přirážku) za nezaplacení jízdného. Je Vám jasné, že kdyby byla jízdenka dokladem o uzavření přepravní(!) smlouvy, pak by takovou pokutu/přirážku nebylo možné vybrat? Neboť "smlouva o uložení přirážky" nebyla uzavřena?

Stále se vracíme k onomu roku 1960. Paní Kořínková ho zřejmě nepřekonala.

(Příspěvek byl editován uživatelem Rudolf 33.)
Asdf
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 918
Registrován: 5-2007
Odesláno Středa, 08. července 2009 - 19:04:23   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Rudolf_33: A nie je to skôr tak, že nástupom do vozidla cestujúci súhlasí s prepravným poriadkom (určeným pre neho, ktoražto pre prepravcu samého seba, ktorý o.i. ukladá uzavrieť prepravnú zmluvu = zaplatiť cestovné), každopádne samotná prepravná zmluva (hlavne v oblasti nárokov) vzniká zaplatením cestovného v stanovenej výške proti vydaniu, resp. označeniu cestovného dokladu?

Takto by som mohol žiadať kompenzáciu za meškanie vlaku supercity s tým, že som v tom vlaku bol, odhodlaný zaplatiť cestovné vrátane všetkých prirážok za nástup bez lístka/miestenky, lenže steward sa ku mne za celú cestu nedostal, resp. na mňa zabudol?
Bručoun
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2040
Registrován: 9-2007
Odesláno Středa, 08. července 2009 - 19:41:45   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

"co argument, že i mezi Poříčím a Mirošovem bydlí lidi a dopravu potřebují - třeba do školy v Poříčí, Blovicích, školky, školy v Mirošově?"

Proč by měli mít lidi ve vsi se 100 obyvateli u trati větší nárok na dopravu, než v obci s 500 (1000, nebo 2000) obyvateli mimo železnici? Mám osobní zkušenosti s dojížděním z místa hóódně daleko od dráhy. Tohle ajznboňácké upřednostňování lidí, co můžou dojít pěšky na nádraží, mi opravdu hodně vadí.

Tato Vaše otázka nicméně je podpásovka, protože jsem jasně napsal, jakou variantu upřednostňuju.
Mates111
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 389
Registrován: 5-2007
Odesláno Středa, 08. července 2009 - 20:19:41   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Tady jsem našel shrnuté návrhy jízdních řádů ze všech krajů, které je vydali...
Martyss
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 265
Registrován: 10-2007
Odesláno Středa, 08. července 2009 - 21:35:16   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

2Bručoun:
Mě zase vadí, že mi spoj na 175 mi jede v špičce jednou za hodinu a v Praze metro každou dvě minuty. Kdy začneš kutat?
Čili navrhuješ hodit lidi z malých obcí, kde nic není a pro vše se musí jezdit hodit přes palubu?
Bručoun
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2043
Registrován: 9-2007
Odesláno Středa, 08. července 2009 - 21:58:14   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Martyss: Vy jste dobrý dogmatik. Kolik lidí by asi jezdilo z obce o 100 obyvatelích, kdyby bylo spojení každé dvě minuty?

Nikoho nechci házet přes palubu. Naopak, chci měřit všem stejným metrem, ať bydlí u dráhy, nebo jinde. Některé kraje mají, zatím spíš teoreticky, "standardy dopravy" i pro nejmenší obce. Nic o přednostním právu vybraných obcí na železniční dopravu se v nich nepíše.