Diskuse » Automobily, lodě a letadla » Youngtimery » Archiv diskuse Youngtimery do 27. 9. 2023 « předcházející | další »

Archiv diskuse Youngtimery do 27. 9. 2023

dolů
hledání | obrázky (odtud | na mapě) | strom | 3 hod. | 1 den | týden | vzhled | nápověda
odhlášení | přihlášení | úprava profilu | registrace | seznam uživatelů | moderátoři
   autor příspěvek
Neděle, 17. září 2023 - 18:09:36  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1753
Registrován: 8-2015
Ahoj přátelé,
fotky mé Škody 120 z dnešního výletu. Více fotek viz https://www.rajce.idnes.cz/kwasi/album/vylet-do-vazan-u-kromerize -a-kostelan-17-9-2023/album Dotaz: Slyšel jsem, že Citigo nemůže tahat vozík? Je to pravda? Pokud ano, proč? Je ze slabého plechu? Vozík přece tahaly Trabanty a Maluchy. Díky

Pajzák
Neděle, 17. září 2023 - 18:15:33  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7424
Registrován: 6-2015
Nevidím důvod, proč by nemohlo. Tažné se na ně normálně prodává.
Neděle, 17. září 2023 - 18:34:50  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1219
Registrován: 2-2012
kwasi: Citigo/UP!/MII nemohou v běžném stavu tahat vlek, neboť výrobce s takovou variantou nepočítal a nenechal ty vozy na to homologovat. Je však možné si takovou úpravu nechat od výrobce individuálně schválit a po projití individuální homologace s aftermarketovým tažným zařízením tahání vleků provozovat. Je to práce navíc, ale jde to. [happy]
[masinka]753 301 [masinka] EDIT: Tak holka znova do služby [vypravci][ok]
Mauricio
Pondělí, 18. září 2023 - 14:03:01  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 10627
Registrován: 4-2005
Sice to někdo smazal ale žádnej "džíp" furt nevidim.
Výpadek serveru, data obnoveny ze zálohy do nějakého času, viz diskuze redakce. Ale vidím, že i přes to si to trapné rýpnutí neodpustíš znova.
Tupec
Pondělí, 18. září 2023 - 18:39:53  
Neregistrovaný host
Ad Martin_100 a "džíp".

Také nepatřím k milovníkům "holičského žargonu", kdy cokoliv jakkoliv pojmenujeme, protože "přece si nějak rozumíme".

"Džíp" není totéž co Jeep. Podle nátury a širšího kontextu především lidé středního a vyššího věku slovem "džíp" nebo "gazík" označovali auta s lepší průchodností terénu. Stejně tak lze použít výraz "teréňák" nebo "esúvéčko". Vše jsou srovnatelné žargonové pojmy. Je to netechnické, ale asi ne zrovna k posměchu. Ostatně, moc bych se divil, pokud by kupříkladu Martin_100 byl stejně popuzen zlidovělými pojmy "luxovat" nebo "xeroxovat". Přitom všichni rozumíme tomu, že se jedná o vysávání bytu či kopírování tiskovin, přičemž ve svých oborech byly průkopnické značky Lux a Xerox.
A znalci či pamětníci vojenské buzerace si možná také vybaví výraz "epeda" - ostatní mohou dumat co to je a co tomuto vybavení dalo žargonové jméno.
Pondělí, 18. září 2023 - 20:46:10  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 928
Registrován: 5-2013
No a proto je potřeba silniční plebs poučit, že mezi "offroaďáky" se pojem "džíp", u vozidel mimo domovskou značku, se skřípěním zubů používá pouze pro vozidla splňující atributy otevřeného teréního vozu, s plátěnou, či jinou odnímatelnou střechou, nejlépe ještě se sklápěcím čelním oknem a s vyndavacími dveřmi, když už je tedy vůz dveřmi vůbec opatřen, z toho vyplývá, že i každý Jeep, není automaticky "džíp", na tož potom nějaké zbytečné SUV ze Škodovky [wink].
Vechtr
Úterý, 19. září 2023 - 07:57:34  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 425
Registrován: 12-2015
Povedlo se mi dostat se na veteránsraz ve Svatém Mořici, kterého se účastnila auta od 30. let až po současnost, a to nejen sporťáky, ale i např. náklaďáky a traktory. Úroveň vystavovaných vozidel asi netřeba komentovat, vyzdvihl bych jen neuvěřitelný stav většiny aut, která byla hezčí než z fabriky. Majitelé na ně sahali v plátěných rukavičkách. Přesto, že cena některých aut by se pohybovala v osmi- až devítimístných cifrách, bylo vše volně přístupné. Mohli jste za tmy přijít k Bugatti Chiron nebo Mercedesu 300SL a prohlížet si je, jak bylo libo. Nikdo nic neřešil, nikdo vás nehlídal. Neuvěřitelné.

Dalším bodem setkání byla aukce, kterou pořádala aukční síň Sotheby's. Aukce se konala ve vnitřních prostorech grand hotelu Kempinski a byla opět volně přístupná pro lidi z ulice. Viděl jsem prodávat Audi Quattro, které šlo za celkem lidových 52 000 CHF (auto bylo jako nové). Následovalo nějaké neobvyklé moderní porsche, které šlo za 600 000. Jinak bylo možno zakoupit i různé mopedy, fiátka 500 nebo traktor Porsche. S ohledem na dokonalý stav se obyčejnější auta neprodávala vůbec draho, klidně do 20 000 CHF za zrenovované auto.

Pro Mirouse jsem vyfotil i italského žigulika. Z ostatních aut bych vyzdvihl např. černé "MDU 524" - vypadá to jako nějaká legrácka ve stylu batmobilu, ale je to originální Jaguar, se kterým v roce 1953 udělali na dálnici v Belgii světový rychlostní rekord sériových silničních vozidel, 277 km/h. Dále stříbrný mercedes na noční fotce je 5,5litrový prototyp z roku tuším 1938.

Jinak ve Švýcarsku jsou běžně k potkání dvojkové a trojkové oktávky a hlavně yetiny, které jsou na venkově velmi oblíbeným vozidlem. Viděl jsem i jednu zánovní oktávku tour, kombíka 4x4. Smrduté koncernové PD diesely zde nevadí, na rozdíl od Německa či Itálie. Čtyřkové otkávky a škodovky končící na "q" jsem nepřekvapivě neviděl ani jednou. Dalším velmi rozšířeným vozidlem jsou hranaté pandy 4x4 a všechny verze starších golfů. Jinak je vozový park moderní, ale podíl elektromobilů je menší než v sousedních zemích.







Veliká divoká zvířata, jako lvi, vlci, medvědi, velbloudi, sloni, hroši, krokodili a pod., přepravují se jen ve zvláštních vozech.
Jef
Úterý, 19. září 2023 - 09:19:32  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 6451
Registrován: 5-2002
Čtyřkové otkávky a škodovky končící na "q" jsem nepřekvapivě neviděl ani jednou.

No, já tam mebyl, ale tato zkušenost mohla být dána konkrétním regionem nebo taky možná zaměřením pozorovatele spíš na jiné věci? [wink]
Zveřejněné údaje totiž nenasvědčují, že by odbyt nových modelů Škody v CH nějak váznul. Naopak, Octavia IV prý byla např. v červenci 2023 s 2,5procentním podílem na celkovém trhu vůbec nejprodávanějším modelem v zemi, což se tam Octavii v posledních letech stávalo často. A elektrické SUV Enyaq mělo být za leden až červenec 2023 na celkově čtvrtém místě ze všech modelů, to tam taky musí být někde vidět.

Já byl letos pouze v italské části Švýcarska - tam škodovky byly, ale poměrně málo. Ještě o to víc jich tedy musí být v německy mluvících oblastech (podobně jako třeba v sousedním Rakousku, kde jsou všude).
Jef
Úterý, 19. září 2023 - 09:20:41  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 6452
Registrován: 5-2002
A v květnu 2023 prý celkem tři modely od Škody v první pětce (Octavia, Karoq, Enyaq - dva s Q)

(Omlouvám se za dva poslední příspěvky nevhodné do "Youngtimerů"... ale když už to Vechtr do svého jinak zajímavého příspěvku napsal, tak jsem reagoval...[happy])

(Příspěvek byl editován uživatelem jef.)
Úterý, 19. září 2023 - 09:25:02  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2581
Registrován: 10-2007
Vechtr: díky za snímky z akce na zajímavém místě.

Svatý Mořic zrovna není proletářská množírna, jako tady všechno okolo, to je jasné. Já věřím, že tam nikoho ani nenapadne, že by někdo mohl něco některému autu něco udělat, ať už z blbosti nebo ze zlomyslnosti. Jak nemám rád takové ty řeči, že Češi jsou horší než ostatní, tak tady je to v tomto směru děsný buranov. Jen na posledních několika akcích, co jsem byl, tak jsem vždycky kroutil hlavou.

Onehdy kluk asi osmi nebo devítiletý cloumal páčkama u jednoho předválečného auta (teď myslím tu válku, do které nás vedl ještě císař Franz Josef) a jeho fotr na to kouká a neřekne mu ani popel. Těžko říct, jestli to byl prostě debil nebo se jenom bál, že ho seřve stará, co stála opodál, že omezuje jejich zázrak v rozletu. Říkal jsem si, že jestli kluk tomu autu něco udělá, může to taky být jeho největší stopa, kterou jeho existence zanechá na tomto světě - auto tu bylo sto let před ním a nejspíš tu bude ještě i sto let po něm.

Předminulou sobotu zase všichni měli potřebu se fotit u auta, kterému předtím vlivem vrtulového víru od čmeláka nasedal na povrch prach. OK, klidně se u toho foťte, když myslíte, že takový snímek potřebujete. Ale proč každý musí kvůli fotce majetnicky rejdit pazourou v tom prachu? Nevím, jestli jejich sociální bublinu tvoří takoví dementi, že když uvidí fotku, jak se toho auta drží, uvěří jim, že to je jejich nebo proč to ti lidi dělají. Dětičky samozřejmě napadne kreslit prstíkem do prachu obrazce. No není ten náš andílek geniální? Jak hezky tvoří, co, mámo?

Vechtr
Středa, 20. září 2023 - 07:03:14  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 426
Registrován: 12-2015
Risan: provozujeme malé technické muzeum a při jeho provozování je zkrátka nutno počítat s tím, že normální lidi nevnímají jako něco špatného, když si na tu věc sáhnou. A tím, že o oboru nic neví, ani netuší, že když kroutí knoflíky, matlají svýma špinavýma pařátama po zaprášeném laku, píchají prstem do čalounění apod., tak že dělají něco špatně. Tím spíš, že tyhle akce a instituce lidi berou jako lunapark pro dětičky, které rodiče vypustí bez dozoru, aby se jich na chvíli zbavili a mohli jít na pivo.
Veliká divoká zvířata, jako lvi, vlci, medvědi, velbloudi, sloni, hroši, krokodili a pod., přepravují se jen ve zvláštních vozech.
Středa, 20. září 2023 - 10:02:58  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2582
Registrován: 10-2007
No jo, já to beru, jen bych čekal elementární úvahu ve smyslu “Líbilo by se mi, kdyby mi někdo toto dělal s mým autem? Ne, tak to nebudu dělat ani já druhým.” Případně se zeptám, že. A když není koho, mám smůlu a prostě se jenom dívám. Ale asi jejich Kia nebo Dacia je soukromý majetek a nikdo na to nesmí hrabat, Tatra druhého je ovšem veřejný statek a je tu pro ně.
Smrq
Středa, 20. září 2023 - 17:44:10  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 124
Registrován: 5-2011
Vrátím se ještě pár slovy k výletu ku Balatonu. Stávkující Wartburg už opět žije. Jak jsem již naznačil, po zaletování plováčku, výměně kladívek a seřízení zapalování Waran jel. Bohužel ale jenom chvíli. Kamarád tedy pokračoval ve vyměňování dílů a po výměně cívek, kabelů a svíček Wartburg jezdí jako zamlada. Otestováno, najeto za minulý týden několik set km a zdá se, že je už Wartburg v pohodě.
Koncem prázdnin jsem „dokončil“ jeden dlouhodobější projekt – opravu mojí Škody 100L. Jak jsem už dříve psal, tak škodovku jsem zdědil po dědovi, který ji v roce 1974 kupoval jako novou. Před cca 2 roky jsem se rozhodl, že jí dám trošku dokupy. Původní idea byla, že vyměním přední blatníky a nějak to rozleštím – cca na 14 dní práce. Nakonec se to lehce zkomplikovalo, měnily se všechny blatníky, opravoval jsem podběhy (v místech, kde jsou našroubovány blatníky) a měnil prahy. Podlaha a vnitřní prahy byly OK. Nakonec jsme auto s tátou znovu nalakovali. No trvalo to cca 2 roky, ale je třeba říci, že při intenzivnější práci (tak nějak po večerech a víkendech) bych to zvládl tak za 2 měsíce.




Auto je nyní s novou TK a plně funkční. Nicméně na autě je ještě spousta věcí k řešení. Patří nalakovat přední kapota, uklidit v motorovém prostoru a přetěsnit převodovku.



Co se týče čmárání do prachu – já nevím, jestli to těm lidem dochází, že se tím poškrábe lak. Setkal jsem se s tím, že si lidé malují i po svém autě a když je upozorním na to, že je to špatný nápad, tak se tomu diví. Třeba je to jen lidská hloupost.
Pajzák
Středa, 20. září 2023 - 17:57:08  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7433
Registrován: 6-2015
Krásná. Ty třináctky kola máš normálně zapsané v techničáku? Značka je nová proč?
Smrq
Středa, 20. září 2023 - 21:07:00  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 125
Registrován: 5-2011
Kola jsou dozapsána v technickém průkazu, nicméně na auto dám originální 14 palcová a chromované poklice. No a značky dědovi vyměnili v 90.letech po přestěhování do jiného okresu na velké okresní a ty se pak ztratily v depozitu. V roce 2008 jsem auto přepsal na sebe, kvůli tehdá zaváděnému Bursíkovnému a dal do depozitu, ze kterého jsem značky vyzvedával v roce 2012, ale značky už se nenašli [sad].
Emil Švec
Středa, 20. září 2023 - 21:16:37  
Neregistrovaný host
Všichni nemůžou rozumět všemu. Nechat haranta lomcovat páčkami je totální uprdelismus, ale to čmárání po laku nebo ošmatlávání je běžné i v normálním životě. Tím to samozřejmě nehájím. Konec konců, jako bychom tady neviděli auta focená na polích, loukách či fotografa v zasetém poli. To je stejný problém
Emil Švec
Středa, 20. září 2023 - 21:18:47  
Neregistrovaný host
dal do depozitu, ze kterého jsem značky vyzvedával v roce 2012, ale značky už se nenašli .

Zkus něco nenajít při kontaktu s úřadem ty! [angry]
Atrej
Středa, 20. září 2023 - 22:09:23  
Neregistrovaný host
Risan - a ten čmelák nevadil, když všude kolem vířil prach, takže vám leštěnky zasral? A proč na ty srazy vlastně jezdíte, když jsou tak nebezpečný? Není lepší udělat si vlastní session bez přítomnosti veřejnosti? Nebo je k radosti z veterána potřeba se s ním prostituovat před lidmi, kteří o tom vědí leda to, že je to staré auto?
Mauricio
Středa, 20. září 2023 - 23:05:54  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 10628
Registrován: 4-2005
Smysl příspěvku nade mnou?
Čtvrtek, 21. září 2023 - 00:39:14  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 9223
Registrován: 12-2005
Tupče takže můžu s klidem Kwasící škodovku nazývat trábošem.
Tráboš je přeci starej smradlavej vrak tudíž se to slovo dá použít k popisu vše h starých smradlavých vraků.
Oki taktedy chválím Kwasiho pěkny snímek tráboše s džípem.
(a je tu kvíz pro nově příchozí - hledejte v diskuzi společnou fotografii Trabantu a Jeepu)
Plakáty nás informují: Přijď pracovat k dráze, pakliže ti vyhovují rychlost šmír a saze. (Dobeš) [masinka]
Čtvrtek, 21. září 2023 - 06:22:46  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 913
Registrován: 8-2012
Smrq- to auto vypadá přesně jako naše i s těma kolama a poklicema. Je krásný, když se auto uchová v rodině po generace. Barva pěkná, červená tomu sluší. Pěkná práce.
Pajzák
Čtvrtek, 21. září 2023 - 07:45:30  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7434
Registrován: 6-2015
Díky, Smrqu, za vysvětlení. Na to, že je krásná, to vliv nemá. :-)
Čtvrtek, 21. září 2023 - 08:36:08  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2583
Registrován: 10-2007
Mauricio: v jeho modelu světa jsem jasný hlupák, co se zmítá mezi vlastními protichůdnými tužbami. Zazdálo se mu, že teď by to šlo zase hezky dokázat. Tak neodolal.

Atrej: byla to akce pro insidery, kteří si chtějí užít provozu historických strojů, ne pro veřejnost. Auto jsem měl vedle svého letadla na stojánce, dobově k sobě patří a historicky se stroje tohoto typu potkávaly. Těžko mohu vinit Láďu s čmelákem, že se chtěl postavit na stojánku vedle mě a potřeboval se otočit na místě kolem zabržděného kola. Auto se zaprášit může, to je přirozené, když se nezapráší takto, zapráší se jinak. Připadá mi ale nepřirozené, když někdo na cizí auto sahá, aniž by se zeptal. Jinak veřejnost na tu akci nikdo asi moc nezval, ale bohužel lidi lezou všude. Nakonec tvrdý postih a vyhánění by mohl způsobit další zbytečné tlaky na zrušení letiště od veřejnosti, takže jsou tam jen cedule zákaz vstupu a nelze prostě vždycky uhlídat, když je veřejnost ignoruje.

Samozřejmě, že raději dělám i navštěvuji akce, kde veřejnost nikdo nezve. Zrovna letos mi jakýsi náhodný kolemjdoucí na jedné akci vynadal: “Vy tomu šéfujete? A to nemůžete dát třeba zprávu na facebook, aby lidi věděli, že tady budete?”
Atrej
Čtvrtek, 21. září 2023 - 08:56:23  
Neregistrovaný host
O to víc je to pak alarmující. Na uzavřené akci nemá nikdo co pohledávat, o deviantní posedlosti facebookem a jemu podobných výkřikových platforem ani nemluvě. Někdy mi připadá, že mnohem víc jsou sociálními sítěmi postižení zástupci střední až mírně gerontní generace, kteří byli zvyklí, že nemohou nic, a dělali tak všechno navzdory a naschvál, nebo že naopak mohou všechno, vždyť přeci devětaosmdesátej atp.
Napadá mě analogie s elektrokoly. Dálková cyklistika mě bavila, než se silnice zamořily obtloustlými geronty a beerfindery na baterkách, jejichž jediným životním údělem bylo sedět v hospodě nebo doma u flašky s TV Barrandov před sebou a oni teď proti tomu přirozenému vývoji a výběru vyrazili na elektrokolech čínské provenience. Obdobně je tedy najednou každý vetreránista jenom proto, že na ulici ráno potkal stodvacítku a o víkendu si prohlíd ty furt stejný auta s velkýma blatníkama na náměstí při akci Hledáme největší pouťový reprák s coververzemi Dalibora Jandy.
Mauricio
Čtvrtek, 21. září 2023 - 09:14:06  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 10629
Registrován: 4-2005
Karle_200, o Trabantu ani Jeepu tady nikdo nemluvil - asi si zase sedíš na vedení.
transit01
Čtvrtek, 21. září 2023 - 10:17:13  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3362
Registrován: 9-2012
Rychnov, pán si přijel nakoupit v klasické Octavii. Jestlipak někdo pozná, co je na ní špatně?
Pajzák
Čtvrtek, 21. září 2023 - 10:25:07  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7435
Registrován: 6-2015
Víčko nádrže a ploutve k sobe moc nejdou. [happy]
Čtvrtek, 21. září 2023 - 10:26:03  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2584
Registrován: 10-2007
Atrej: netvrdil jsem nic o uzavřené akci ani v jednom z uvedených případů. Svět je složitější a hnát věci do extrémů začne přinášet více nákladů a problémů než užitku. Z letiště lidi nikdo nevyhání (nějaké problémy by to vyřešilo, ale větší způsobilo) a akce, kde jsem potkal chlápka, co mluvil o facebooku, se konala na veřejném prostranství (řádně projednáno s městem a dotčenými organizacemi, policií atd.), jen nebyla inzerována veřejnosti. Ten facebook byl zmíněn proto, že borec to doslova takto řekl. Asi mu přišlo, že by to pro mě bylo pohodlnější než vylepovat plakáty, jak se dělalo dřív, a já jsem neudělal ani “to málo”, jako je něco někde z podohlí domova vyklikat.. Pochopil jsem to tak, že nedostatek informací pro veřejnost přičítal mé lenosti, že to je záměr ho ani nenapadlo. Lunapark je přece vždycky pro lidi a musí si je předcházet.
transit01
Čtvrtek, 21. září 2023 - 13:13:06  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3363
Registrován: 9-2012
Je to tak, je to starej model, který by měl mít ty menší světla, ale někdo na něj dobastlil ploutve a zachoval původní víčko nádrže [happy]
transit01
Čtvrtek, 21. září 2023 - 16:37:01  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3364
Registrován: 9-2012
Emil Švec
Čtvrtek, 21. září 2023 - 19:43:45  
Neregistrovaný host
Dovolím si menší pozdrav ze služební cesty. Je jich tu relativně dost, viděl jsem za hodinu asi 3. A jednu Felicii Pickup. Jinak pak až soudobé neSUV Škodovky
Emil Švec
Čtvrtek, 21. září 2023 - 19:44:48  
Neregistrovaný host


Ještě ta příloha...
Čtvrtek, 21. září 2023 - 20:34:03  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8484
Registrován: 3-2007
Fiha, to bude jeden z prvych Formanov, predpokladam jar 91.
Pátek, 22. září 2023 - 19:05:23  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5093
Registrován: 11-2006
To je Turecko? copak na tyto první Favority/Formany šly disky z Feldy? to musí mít nějak přes podložky ne?
Pátek, 22. září 2023 - 19:52:34  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 9224
Registrován: 12-2005
Stačí šrouby s plovoucí hlavou. Rozdíl je rozteče 2mm.
Plakáty nás informují: Přijď pracovat k dráze, pakliže ti vyhovují rychlost šmír a saze. (Dobeš) [masinka]
transit01
Neděle, 24. září 2023 - 23:27:20  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3365
Registrován: 9-2012
Nějaké Youngtimery z Prahy.







George
Pondělí, 25. září 2023 - 11:21:56  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1972
Registrován: 5-2002
Tranzit: Podle toho oranžového Rapida jsi jel kousek ode mně a stovečky. Ses mohl stavit[happy]
Kde stojí ta vínová?
transit01
Pondělí, 25. září 2023 - 12:26:20  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3366
Registrován: 9-2012
Jé, tak to jsem netušil [wink].

Kde stojí vínová Stovečka máš v mailu [happy]
Vzhledem k tomu že hned vedle parkuje ten ADK pětikvalt (asi o tři auta vedle) tak je jasné že to není náhoda a bude to mít jednoho majitele, podle ZTP karet v obou autech, invalida - takže skoro stoprocentně nějaký důchodce co to má třeba od nova. Stovečka vypadala odloženě, protože stojí pod stromem v rohu parkoviště ale má úplně novou technickou, za stěračem měla papír že to někdo chce koupit ale na focení jsem ho sundal.

Přidám ještě bonus od ranní Penny z Chlumce nad Cidlinou, taky jedno z aut co už se jen tak nevidí, potkal jsem ho v protisměru, z okna koukal kokřšpaněl a za volantem děda tak 70 let. Když jsem viděl že zajíždí k Penny tak jsem se musel otočit [lol]

+ Bonus z Českého Brodu a od Penny z Úval u Prahy.
Pajzák
Pondělí, 25. září 2023 - 12:28:41  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7446
Registrován: 6-2015
Už jsi někdy viděl kokršpaněla?

(Příspěvek byl editován uživatelem pajzák.)
transit01
Pondělí, 25. září 2023 - 13:04:25  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3367
Registrován: 9-2012
Nikde nepíšu že pán těch pejsků nevezl v autě víc. Ano ten knírač na zadní sedačce pěkně káru hlídal a s druhým pejskem pán odešel bůh ví kám.

Ono totiž kdo zná Chlumec nad Cidlinou tak ví že tam je Penny market v srdci města a velmi často bývá jeho parkoviště zaplněno lidmi co tam ani nenakupují. Je to něco jako Rychnovský Lidl který je pod náměstím a měl snad jako první ze všech poboček placené parkoviště.
transit01
Pondělí, 25. září 2023 - 13:11:34  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3368
Registrován: 9-2012
Jinak mi to nedá ještě to tady trochu zatepetuju s Pražskými Favority kterých tam je tedy dodnes požehnaně.




Ano vím že z Favoritů si nikdo asi na zadek nesedne, ale snažil jsem se vybrat zajímavější kousky na starých (ba i možná původních??) značkách. Zaujal mě ten ADA, to je snad můj první favorit na pražských O53 co mám vyfocený.
Jef
Pondělí, 25. září 2023 - 13:24:31  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 6463
Registrován: 5-2002
snažil jsem se vybrat zajímavější kousky na starých (ba i možná původních??) značkách.

Ano, je to tak, budou to zřejmě vesměs původní registrace. Opečovávané rané kousky s AD-něco a typicky i s původní asymetrickou maskou v provozu často přežívaly a místy přežívají novější AE-něco, to už jsme tu párkrát řešili.
ADA spadá časem výdeje ADR a ADS, to je na těchto stránkách asi taky známý fakt.
Pondělí, 25. září 2023 - 13:39:41  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1
Registrován: 9-2023
Ta Rubinová Škoda 100 byla asi před měsícem nabízena k prodeji na Sbazaru za 190 000 Kč
George
Pondělí, 25. září 2023 - 14:14:12  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1973
Registrován: 5-2002
Teď je na iveteránu http://www.iveteran.cz/inzerat/prodam-skoda-100l-rv-1974/72909

Jinak nemáte někdo, prosím, fotku uchycení výfuku zespodu na stovce? Co si pamatuji tak výfuk držel na dvou šroubech (nahoře a dole, jsou tam i "oka")ovšem já jsem pod autem našel ještě jeden držák ke šroubu přibližně v půlce tlumiče. A jelikož moje stovky byly tehdy v posledním stádiu existence tak spousta věcí už rozhodně neodpovídala originálu.

(Příspěvek byl editován uživatelem George.)
Smrq
Pondělí, 25. září 2023 - 15:22:19  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 126
Registrován: 5-2011
Původní výfuk drží 2 šrouby. Viz foto, kdyžtak můžu nějak líp nafotit.
transit01
Pondělí, 25. září 2023 - 16:41:24  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3369
Registrován: 9-2012
190 tisíc je za to kilo hrozně moc, zas taková voňavka to není aby to mělo takovou cenu. Ten kdo na to dával ten papír že to koupí má určitě vizi že to má nějaký důchodce který to prodá za 25 táců což by byla rozumná cena, ale ale..

No a teda když už tu George načal ty dotazy tak se také zeptám, neví někdo proč se mi na šáde povoluje šroub přídavného vzduchu na karburátoru? Karburátor se seřídí tak aby držel volnoběh, šroub reaguje, gumička je ok, ale prostě po třeba 30 kilometrech se ten šroub trochu povolí (klidně o otočku a půl, takže dost) a zase mi to ten karburátor trochu rozšteluje. Neví někdo proč to mám tak volný? mám shánět nový šroub, novou gumičku?


(Příspěvek byl editován uživatelem transit01.)
George
Pondělí, 25. září 2023 - 16:52:36  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1974
Registrován: 5-2002
Smrq:díky.Tak já ta mám ještě jeden držák a ten směřuje k té bublince co je před první čárkou. Patrně zbytečnost, každopádně ještě jednou díky.
transit01
Pondělí, 25. září 2023 - 16:55:27  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3370
Registrován: 9-2012
George pokud tam máš držák navíc tak to je klidně možný, ten dědek byl kutil a za ty roky to různě tunil [biggrin] původní výfuk se nedochoval ale myslím že byl právě nějak předělaný na ten třetí držák. On po vizuální stránce vypadal dobře ale po demontáži mu povolil svár a povolila koncovka od tlumiče.
transit01
Úterý, 26. září 2023 - 17:32:26  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3371
Registrován: 9-2012
Tak jsem zkusil šroub z jiného karburátoru a auto se chová úplně jinak, šroub krásně drží a nehýbe se.
Může za to ten O kroužek na šroubu, karburátor sice reagoval na otáčení ale jak byla gumička zcvrklá tak tam šroub neseděl jak měl.
Úterý, 26. září 2023 - 19:34:06  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5094
Registrován: 11-2006
Vechtr: nějak jsem příspěvek přehlédl. Ten Fiat je 124 special, z nějakého důvodu se mi ze všech Fiatů z té doby líbí nejméně.

My jsem letos projeli kousek Rakouska a Itálie a musím říct, že ze všech mých cest tohle byla ta nejnudnější z pohledu "kochání se starými auty". Paradoxně pár zajímavých aut jsem potkal v Itálii na rakouských značkách, převážně starší Alfy Romeo. Jinak naprostá nuda. Což je vlastně dost smutné s ohledem na to, že taliáni byli automobiloví bozi a vždy se tam bylo na co dívat. Nejzajímavější tak byla snad "pětistovka" v San Marinu a to jen proto, že měla tamní registrační značky.

Poměrně mě zklamalo i muzeum Ferrari, resp. obě dvě budovy. Aut tam není mnoho, prohlídnuté je to vcelku rychle. Chyběly mi tam i některé vyloženě kultovní modely. Budova od Kaplického, ze které se tu všichni mohli poprdět, není ve skutečnosti nic extra. Možná je zajímavá ze vzduchu, ale když stojíte u ní, vidíte jen beton zapuštěný do hlíny. O to víc jsem se těšil na muzem Lamborghini. Jako kluk jsem měl Lamba vždy raději, než Ferrari. A podle fotek to jejich muzeum je daleko obsáhlejší. Jenže po hodině trmácení tam nám řekli, že dnes je o tři hodiny zavřeno dříve, takže jsme měli smůlu. To mě zklamalo i naštvalo zároveň a tak jsem si z Itálie neodvezl žádné významné automobilové zážitky.

Co se současných aut týká, Škodovka nikdy v Itálii nějak neexcelovala v prodejnosti, ale poslední dobou se tam tedy se Škodovkami roztrhl pytel.

No a když jsi zmiňoval ty Pandy, to je tak jediné staré auto, které je tam možné potkat fakt často.


George
Středa, 27. září 2023 - 10:23:03  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1975
Registrován: 5-2002
Tranzit, Smrq: Takhle to tam je

To vypadá spíš jako origo.
Jinak bastlené to je
Středa, 27. září 2023 - 11:49:56  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2
Registrován: 9-2023
George:
"Tranzit, Smrq: Takhle to tam je
To vypadá spíš jako origo. Jinak bastlené to je
"
Tento pomocný držák měly eRka a první užovky, tak je dost možné, že se dávaly i na poslední stovky.
Emil Švec
Středa, 27. září 2023 - 12:13:55  
Neregistrovaný host
Byl by tu někdo, kdo má Fiat 124 nebo fotku původního plynového pedálu? Jde mi tedy o auto,které je otcem VAZů. Děkuji
transit01
Středa, 27. září 2023 - 12:19:25  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3372
Registrován: 9-2012
Jirko ta kaluž pod převodovkou je solidní, nepamatuji si že by z toho takhle moc tekl olej [proud]

Tento pomocný držák měly eRka a první užovky, tak je dost možné, že se dávaly i na poslední stovky.
Ano, ona je 1973, takže jedna z posledních, to by odpovídalo.
George
Středa, 27. září 2023 - 14:54:15  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1976
Registrován: 5-2002
Tranzit: Kaluž je slušná, něco málo z toho kapalo ale tohle je moje dílo. Dolil jsem olej a lehce propláchl krycí plech. Pak jsem si všiml že je křivě nasazený filtr. No alespoň se to propláchlo. [proud]
Stovka je 1976, ale který měsíc ví bůh. Čili je možné že nějaké úpravy pro přechod na 120 se připravovaly dříve a 1977, po celozávodní dovolené, už vyjížděly 120.
Ta Tvoje 125 vypadá moc pěkně, Simca je ta co se tu probírala?
Známá pumpa hmm hmmm...[happy]
Středa, 27. září 2023 - 14:56:32  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2592
Registrován: 1-2006
Pozná někdo konkrétní model těchto aut? V Letňanech jsem si tyto dva nějak zapomněl poznamenat. Díky.¨
Středa, 27. září 2023 - 14:58:02  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 422
Registrován: 5-2022
Ford Ranchero a Chevrolet El Camino.
Středa, 27. září 2023 - 14:59:03  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5095
Registrován: 11-2006
Emil: na to stačí google. Měl by být stejný, jako v mém Fiatu, kdybys potřeboval, tak ho někde v krabici najdu 😀

https://www.ebay.com/itm/225267229820
Středa, 27. září 2023 - 15:34:27  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8488
Registrován: 3-2007
Transit: Tie kryty svetiel tomu veľmi pomohli [ok]
Středa, 27. září 2023 - 15:44:38  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2593
Registrován: 1-2006
1203fild: děkuji.