Diskuse » Automobily, lodě a letadla » SPZ - RZ » Zahraniční SPZ » Archiv diskuse Zahraniční SPZ do 09. 9. 2023 « předcházející | další »

Archiv diskuse Zahraniční SPZ do 09. 9. 2023

dolů
hledání | obrázky (odtud | na mapě) | strom | 3 hod. | 1 den | týden | vzhled | nápověda
odhlášení | přihlášení | úprava profilu | registrace | seznam uživatelů | moderátoři
   autor příspěvek
Pondělí, 07. srpna 2023 - 10:29:50  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7895
Registrován: 5-2004
Pavel2:
"OK, tak ty ses zhlídnul v celostátním systému bez lokálního kódování. A tlačíš ho sveřepě dál jako jedinou nejefektivnější cestu. Budiž."
Nevím, z čeho se dá usoudit, že jsem se v něčem zhlídnul[happy]. A už vůbec ne, že bych něco tlačil. Nicméně pokud se v debatě objevují svérázné myšlenky podložené argumenty buď zcela vymyšlenými nebo neopírajícími se o fakta, tak je třeba je konfrontovat se skutečností. Máme-li se v té diskusi někam dobrat a nemá-li být jen zcela vyprázdněným chvástáním.
Celostátní systém, kdy poznávací značka neobsahuje žádný odkaz k územně správnímu celku, není jediná nejefektivnější cesta. Je to efektivní cesta v případě, že je výroba a distribuce tabulek poznávacích značek postavena na principu, kdy jsou tyto produkovány dopředu na sklad. Z jednoduchého důvodu a tou je minimalizace objemu zásob. Asi nejlépe se to dá ilustrovat na příkladu slovenského centrálního dopravního inspektorátu. Ten musel až do letoška udržovat zásoby tabulek s 72 různými okresními kódy. Pro každý z nich musel mít minimální počet zajišťující, že při nějaké mimořádnosti (výpadek výroby nebo naopak zvýšení výdeje) tabulky nedojdou. Nyní mu stačí hromádka jediná pro celou republiku. Ta je sice větší než 1/72 celé předchozí zásoby, ale celkový objem naskladněného plechu (a tím i veřejných peněz v něm utopených) je výrazně menší.
Existují i jiné způsoby, jako je praxe v Německu, Rumunsku nebo Velké Británii, kdy se tabulka zhotovuje dodatečně podle přidělené kombinace. Značka může klidně obsahovat odkaz na geografický územně správní celek (a třeba i na ten, který mnoho let neexistuje - jako v Německu), protože to nestojí ani korunu (resp. euro, libru nebo lei) navíc. A tím se dostáváme k tomu, o čem jsi mluvil ty:
Pavel2:
"defaultně vydávat celostátní značky, ale mít možnost na úřadě vznést požadavek na lokální kód, dnes aspoň podle kraje, případně podle ORP. I s možností, že by to bylo za drobnej příplatek oproti standardní celostání značce, třeba +500 Kč."
Pokud se budou tabulky vyrábět a distribuovat stále stejným způsobem jako doposud, tak je to nesmysl. Znamenalo by to v podstatě zdvojnásobení skladových zásob na všech úřadech a nárůst objemu peněz v nich ležících. Nutnou podmínkou je změnit nebo alespoň doplnit systém výroby tak, aby si provozovatel vozidla mohl tabulku RZ opatřit sám u zvoleného dodavatele. Pak by úřad pouze přidělil alfanumerickou kombinaci a v tu chvíli klidně může obsahovat nějaký lokální kód, pokud o to část motoristů bude mít zájem.
Každopádně možností, aby stát nebyl jediným distributorem tabulek RZ je třeba se zabývat tak jako tak. Stávající model, kdy tabulky platí stát, ale naskladněné objemy určují ORP, které tak nemají ekonomickou motivaci udržovat zásoby v přiměřené výši, vede k nehospodárnosti. Byť útrata v řádu stovek milionů je ve srovnání se stamiliardovou dírou, kterou do státního rozpočtu vyrobily dvě předchozí vlády, poměrně nevýznamná, současná nálada přeje hledání úspor ve všech oblastech veřejné správy. Takže určitá cesta k tomu, aby se stát (reprezentovaný MD) změnil z distributora značek na kontrolní orgán dozorující kvalitu tabulek na konkurenčním trhu, určitě je.
McBain
Pondělí, 07. srpna 2023 - 18:17:23  
Administrátor
Číslo příspěvku: 27261
Registrován: 5-2002
Netušíte, co chce básník říci těmito zelenými proužky? Pokud jimi tedy chce něco říci [happy]?


Pondělí, 07. srpna 2023 - 18:26:26  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 399
Registrován: 5-2022
Elektromobil, to je oficiální[wink]
McBain
Pondělí, 07. srpna 2023 - 18:30:37  
Administrátor
Číslo příspěvku: 27262
Registrován: 5-2002
Jsem si to myslel, dík.
McBain
Pondělí, 07. srpna 2023 - 18:33:43  
Administrátor
Číslo příspěvku: 27263
Registrován: 5-2002
Zato tohle asi oficiální nebude?


Pavel2
Úterý, 08. srpna 2023 - 00:10:39  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 19785
Registrován: 8-2002
McB:
Tady u nás v PM už dýl než týden jezdím kolem bílý Tesly asi Model X a má britský značky se zeleným proužkem. Pokud by Tesla byla přítomná ještě o víkendu, najdu místo k zastavení a půjdu to taky zvěčnit [happy]
Vauxhall Vivaro e se jmenuje právě takhle, protože by měl být poháněnej čistě z baterky.

ML:
Nutnou podmínkou je změnit nebo alespoň doplnit systém výroby tak, aby si provozovatel vozidla mohl tabulku RZ opatřit sám u zvoleného dodavatele.

O tom mluvím od začátku. Plus ale -pokud by někdo chtěl trvat na centrální státní výrobě a distribuci plechů-, dalo by se jít i cestou kočkopsa, to jest centrální výroba celostátních značek a vedle toho individuální výroba značek s lokálním kódem. Tedy žádný dvojnásobný skladový zásoby, to je blbost. Nevím jestli jsem se vyjádřil dostatečně polopaticky, ale asi ne, kdyžs mě pochopil špatně.

Zatím je to tak, že pokud se něčím zabývá stát trvá to násobně dlouho a stojí to násobný sumy oproti tomu, když to stát nechá na soukromých firmách nebo i na občanech. Bohužel tahle tradice zřejmě z dob Rakouska-Uherska se u nás drží stále a zdá se, že vydrží dalších 100 nebo 150 let. Přesně podle logiky, že kapři si sami rybník nevypustí - šli by na dlažbu/museli by pak něco dělat jinde. Nadto by bylo krásně vidět v jednom oboru, jak zbyteční na svých postech byli, jaký za to brali peníze a vlna zeštíhlování státu by mohla nedejbože postoupit [wink]
McBain
Úterý, 08. srpna 2023 - 10:46:24  
Administrátor
Číslo příspěvku: 27266
Registrován: 5-2002
Pavel2:
"Nutnou podmínkou je změnit nebo alespoň doplnit systém výroby tak, aby si provozovatel vozidla mohl tabulku RZ opatřit sám u zvoleného dodavatele."

Můj čistě osobní názor je, že my se ještě dožijeme začátku konce tabulek na autech. Neříkám že v ČR a nejspíš ani v Evropě, ale někde se to za našich životů stane. [kladivo]
Úterý, 08. srpna 2023 - 10:56:59  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3800
Registrován: 6-2007
Myslím, že je nutno připomenout že dumání nad tím jak to udělat nejlépe a zmiňovat pouze pojmy "centrální výroba tabulek" a "distribuce" je chybné a zkreslující.
1) stát po pádu monopolu HICON tabulky RZ nikdy nevyráběl
2) stát pouze odebírá polotovary (finální podoba tabulky) od smluvního výrobce finalizátora /3)/
3) stát ve výběrovém řízení určí firmu která do polotovarů lisuje finální úřední obsah (9AZ 1234)
4) stát prostřednictvím státní firmy hotové RZ rozváží do jednotlivých ORP

Úsporná praxe Německo a Polsko
a) jakákoliv firma může vyrábět polotovary /viz 2)/ pokud získá odpovídající licenci;
licence se prodlužuje každé 2 roky když firma dodá vzorky a ty po prověření odpovídají zadání;
zadáním se rozumí podrobný technický popis ve formě vyhlášky/zákona (v Německu cca. 5 výrobců)
b) jakýkoliv fyzický nebo právnický subjekt může podat žádost o licenci na finalizování tabulek,
t.j. lisování úředního záznamu; jedná se o vázanou živnost a tento subjekt musí každé 3 roky
žádat o prodloužení které nastane když předložené vzorky odpovídají zadání
c) tabulky od výrobců /a)/ jsou opatřeny mikroražbou aby nedocházelo k finalizaci neautorizovaných
kusů; na německých tabulkách bývá tato mikroražba zpravidla v ploše europruhu

Výrobci /a)/ dodávají polotovary výhradně finalizátorům /b)/ což jsou už i samostatné internetové
portály kde lze finalizované tabulky objednat.

Stát pouze eviduje přidělené alfonumerické kódy a finalizované tabulky verifikuje nálepkou = v Německu
povolovací kulatou nálepkou na obou tabulkách, v Polsku obdobně. To se provádí při vyřizování formalit,
zatím ještě osobně na úřadě. Německo chce i tento proces digitalizovat a ušetřit úředníky.

Pokud by tento systém zavedlo Česko, muselo by vyřešit 4 problémy:
1) způsob rozdělení DPH, protože ORP si ponechávají veškeré úřadní poplatky jako kompenzaci za nevyplacenou DPH ze státního rozpočtu (už dnes problematické když můžu na jakoukoliv ORP)
2) vypracovat (převzít) kompletní legislativní metodiku z Polska nebo Německa
3) najít jiný způsob uplatnění asi 3.000 obecních úředníků
4) najít vhodný, obecně prospěšný způsob kódování úředního záznamu na vozidle, tedy žádná anonymita, značky
na přání jen v rámci úředního formátu jako je to v Německu (viz státy které nemají značky na přání).

S tímto návrhem náš spolek už oslovoval předchozí ministry dopravy ale marně. Buď nechápali, nechtěli chápat a vždy odkazovali na "odborníky" z příslušných odborů. Nic nepomohlo, že těchto jednání se účastnili renomovaní zástupci zahraničních výrobců které jsem v té době v ČR zastupoval. Navíc druhý spolek (zde reprezentovaný debatéry Pavel_2, Martin_L) systematicky naši práci podrývali idiotskými akcemi právě na této platformě (MD ji čte), takže úředníci vždycky mávli rukou, že to celé je blbnutí pár šotoušů...
Za 2 roky bude nové výběrové řízení na výrobu českých RZ. Opět budu zastupovat jednu ze zahraničních firem a uvidíme jak to dopadne. nabídka bude komplexní tedy i v oblasti technologického vybavení finalizátorů. Ale neděláme si zbyečné naděje - lobbing tvrdého jádra brzdičů se nedá jen tak prolomit...no a místní kazisvěti určitě nebudou spát...
Kde je vůle je i cesta. (George Bernard Shaw)
Úterý, 08. srpna 2023 - 13:18:50  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 61
Registrován: 2-2022
Neviete ako je to s kosovskými značkami?

Doteraz som bol v tom, že držiteľ auta v Kosove musel mať dve sady značiek: srbské a kosovské. Ak sa pohyboval len na severe Kosova, tak v princípe mu stačili srbské; ak nešiel do Srbska, tak mu stačili kosovské. Kosovo neuznáva(lo) srbské značky s kódmi okresov z Kosova a Srbsko kompletne neuznávalo Kosovské značky (iba KS, nie RKS).

Včera som išiel cez Belehrad a kúsok odtiaľ išiel autobus, ktorý mal RKS značky. Akurát mal prelepený nápis RKS a erb Kosova. Toto Srbsko uznáva? Lebo to moc nedáva zmysel, veď k značkám sú vydané dokumenty, ktoré obsahujú text Kosovo a symboly Kosova.
Úterý, 08. srpna 2023 - 22:35:48  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 62
Registrován: 2-2022
Ešte posielam "Juhošku" z Belehradu. Škoda, krátko po rozpustení tam parkovalo auto z Bosny.



(Příspěvek byl editován uživatelem Ike.)
JozefLXI
Úterý, 08. srpna 2023 - 23:15:18  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2151
Registrován: 10-2013
McBain:
"Zato tohle asi oficiální nebude?"
Podľa mňa je to riadna francúzska z Alsaska. Len s "prelepkou" s alsaskými... prvkami. Zástava nesedí, takú majú Indonézia alebo i Monacké kniežatstvo [Monako protestovalo, keď si Indonézia zvolila svoju bikolóru, nepochodilo].
67 Bas-Rhin (Dolný Rýn); Strasbourg (Štrasburg); Alsace (Alsasko)
Dôsledkom zneduplicitnenia je, že sú občas skoky pri jednoriadkoch, ale nevadí, aspoň je to teraz napínavejšie. [wink]
Elsass
Středa, 09. srpna 2023 - 00:58:11  
Neregistrovaný host
Děkuji JosefoviLXI a ještě doplním:
- Vlajka/zástava odpovídá historické vlajce - viz: https://fr.wikipedia.org/wiki/Drapeaux_de_l%27Alsace#/media/Fichi er:Mus%C3%A9e_historique_de_Strasbourg-Schwoertag.jpg
- "MPZ" EL vychází z názvů das Elsass (německy), resp. s’Elsass (alsasky) - viz https://cs.wikipedia.org/wiki/Alsasko
Tedy značka je oficiální, ale regionální přelepka, která vyvyšuje historické Alsasko nad současnou Francii, oficiální není. Zato zajisté vyjadřuje názor majitele vozidla, že současný francouzský chlívek mu asi k srdci nepřirostl. Nedivím se.
Čtvrtek, 10. srpna 2023 - 09:39:19  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3801
Registrován: 6-2007
ad Ike
Tak to bohužel je. Analogicky spor Řecka s Makedonií...
Kde je vůle je i cesta. (George Bernard Shaw)
Čtvrtek, 10. srpna 2023 - 10:28:51  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3802
Registrován: 6-2007
Jo podobný paradox panoval u našich sousedů v Německu. MPZ "D" používala jak SRN tak i NDR.
Samostatnou MPZ pak NDR získala až po vzájemném uznání státní svrchovanosti a vstupu do OSN.
Od té doby smradlavé dvoutakty od sousedů měly na zadku MPZ "DDR"...
Faktem ovšem je, že to sjednocující D nikomu nevadilo. Podobně "Reichsbahn" v NDR.
Kde je vůle je i cesta. (George Bernard Shaw)
Neděle, 13. srpna 2023 - 16:29:58  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 738
Registrován: 1-2019
Mám len jednu otázku, čo to je? Vopred ďakujem za odpovede [happy].

15.5.2023 - 113. výročie poznávacích značiek na Slovensku
X243BA65
Neděle, 13. srpna 2023 - 16:36:02  
Neregistrovaný host
Toyota Velfire na samo-domo ruských značkách
Neděle, 13. srpna 2023 - 19:20:00  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 164
Registrován: 9-2021
Bober06:
"Mám len jednu otázku, čo to je? Vopred ďakujem za odpovede "
Japonec jazdiaci na prerobených (pred vojnou origo) značkách pochádzajúcich zo Sakhalinu.
Pondělí, 14. srpna 2023 - 13:07:20  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 63
Registrován: 2-2022
Minor:
"ad Ike
Tak to bohužel je. Analogicky spor Řecka s Makedonií..."

To by som netvrdil. Gréci neboli v situácii, kedy neuznávali štát a jeho orgány. Neuznávali len názov a niektoré symboly (konkrétne skratku MK, ktorá súvisela s názvom štátu).

Srbsko, ale Kosovo neuznáva ako celok, mi subjektívne pripadá zakrývanie symbolov ako komická záležitosť. Lebo síce áno, kosovská značka z diaľky nevyzerá ako kosovská značka, ale ak policajt zastaví takéto auto, tak mu vodič predloží kosovské doklady, ktoré by mali byť z pohľadu srbského policajta neplatné. Očividne platné sú. Takže celé je to také divadlo trochu.
Úterý, 15. srpna 2023 - 08:17:25  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1936
Registrován: 4-2019
Kamarát mi poslal foto z Chicaga. Auto jeho brata ktorý tam žije...
Středa, 16. srpna 2023 - 14:40:24  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 11
Registrován: 1-2023
Baggio:
"Kamarát mi poslal foto z Chicaga. Auto jeho brata ktorý tam žije...
"
Pekna, tzv manufacturer plate urcena na predvadzacie a testovacie jazdy.
Čtvrtek, 17. srpna 2023 - 22:26:58  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3804
Registrován: 6-2007
ad Ike
Neposuzuji co kdo v popisovaných lokalitách uznává nebo ne (podobně i spory uvnitř Bosny a Hercegoviny).
Jen zmiňuji jak se to projevuje na dotyčných PZ...
Kde je vůle je i cesta. (George Bernard Shaw)
Sirka
Sobota, 19. srpna 2023 - 22:28:34  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 761
Registrován: 9-2007
Pěkné značky z Gruzie - náhoda?

"Kdo Bakcha příliš velebí, pocítí to ráno na lebi. Pročež mudřec napomíná syna: střez se hochu, zlá jest kocovina!"
Neděle, 20. srpna 2023 - 00:13:56  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3805
Registrován: 6-2007
Gruzie
Jsou to staré emise z let 1993 - 2014 v pozoruhodném (dodnes)
formátu 510 x 113 mm (rámeček se asi mimo Gruzii těžko shání).
Levý pruh má dnes označení GEO
Kde je vůle je i cesta. (George Bernard Shaw)
Neděle, 20. srpna 2023 - 09:31:18  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7899
Registrován: 5-2004
Sirka:
"Pěkné značky z Gruzie - náhoda? "
Náhoda to nebude. Od roku 2004, kdy bylo zrušeno lokální kódování, si může provozovatel vozidla vybrat jakoukoli neobsazenou kombinaci v určeném formátu. Značky na snímcích pocházejí z období září 2010 až září 2014. Starší tabulky mají vlevo uvedeno GEO, namísto nyní používaného GE, jinak jsou stejné.
Sirka
Neděle, 20. srpna 2023 - 17:36:29  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 762
Registrován: 9-2007
Dvakrát Slovinsko a pokaždé je to jiné

"Kdo Bakcha příliš velebí, pocítí to ráno na lebi. Pročež mudřec napomíná syna: střez se hochu, zlá jest kocovina!"
Neděle, 20. srpna 2023 - 23:08:56  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3807
Registrován: 6-2007
ad Sirka
Jasně, první je značka na přání a to druhá standardní. Barvy rámečků se měnily
a v kódování tam je také poněkud hokej...Malá země, tak se musí nějak vyblbnout...
Kde je vůle je i cesta. (George Bernard Shaw)
Pondělí, 21. srpna 2023 - 20:49:34  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 9206
Registrován: 12-2005
Chichi chi.... Správnej font zasazenej do kontextu. To mě baví.
Nalezeno na atlasu hub.


Pro lepší představu:

Plakáty nás informují: Přijď pracovat k dráze, pakliže ti vyhovují rychlost šmír a saze. (Dobeš) [masinka]
Úterý, 22. srpna 2023 - 15:21:05  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 165
Registrován: 9-2021
Gruzínsko na sídlisku v Trnave, SK.
Neděle, 27. srpna 2023 - 13:08:37  
Administrátor
Číslo příspěvku: 75053
Registrován: 4-2003
Jedná méně tradiční:


Tušíte?
Karotenovič Carotsson s mrkvistorovou regulací z Mrkvanova: Nejdokonalejším geometrickým útvarem je mrkvoid!
Gapa
Neděle, 27. srpna 2023 - 13:15:36  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2037
Registrován: 8-2006
Dotaz z FB - ví někdo odkud to přijelo?[uhoh]

Nad lidskou blbostí se nedá zvítězit, ale nikdy se proti ní nesmí přestat bojovat.

Lidi neblbněte - nejhorší je smrt z vyděšení...
Neděle, 27. srpna 2023 - 13:23:03  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1959
Registrován: 4-2019
Gapa podľa mňa na 99% z Ruska[wink]
Neděle, 27. srpna 2023 - 15:09:05  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 12246
Registrován: 7-2006
Gapa (2037) & Baggio (1959):

Tak přesně je to to 1%. [proud] Jde o Alžírsko.

Aneb nejdelší značky o deseti znacích.



Martin_Zlivský (75053):

Konzulární z Francie tuším.
Relativní rekordy MS kraje - k 31.7.2023
Regiomap MS kraje - k 31.7.2023

Neděle, 27. srpna 2023 - 19:25:21  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3814
Registrován: 6-2007
431 K 11245
Bílozelená tabulka, tzv. konzulární francouzská PZ používaná také pro administrativní a technický personál.
Zde to je "European Nuclear Resaerch Conference" kód 431.
Ve Francii má kdejaká i pofiderní organizace takové PZ...asi kvůli parkování aby
ušetřili za pokuty...proto tak vysoká pořadová čísla (někdy první zprava sériové písmeno)....
Kde je vůle je i cesta. (George Bernard Shaw)
Pondělí, 28. srpna 2023 - 18:15:47  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 12247
Registrován: 7-2006
Čtvrť mezi hlavním vídeňským nádražím a zámkem Belvedere byla na diplomatické značky vždy nejvýživnější:

20 - ? (první vyfocená diplomatická elektro-značka)

22 - Španělsko

26 - Řecko

34 - Itálie

37 - Mexiko

47 - Rumunsko

53 - Turecko

85 - UN (agentura pro pomoc a práci pro palestinské uprchlíky na Blízkém východě)

679 - Šrí Lanka [new]


Moc mě mrzelo, že přes plot francouzské ambasády nešel vyfotit vícemístný Peugeot Boxer z 90. let a bez europroužkové WD [sad] Celkem mě překvapilo, že si jej ještě vydržují. [coze]

Pak zde mám formát dvouřádkové značky, který jsem v Rakousku ještě neviděl:

Relativní rekordy MS kraje - k 31.7.2023
Regiomap MS kraje - k 31.7.2023

Pondělí, 28. srpna 2023 - 21:32:51  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3079
Registrován: 7-2017
v sobotu vo Vranove nad Topľou
QQ GJ896

Čo to je?
Pondělí, 28. srpna 2023 - 21:39:49  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 167
Registrován: 9-2021
maxim:
"Čo to je?"
Americká armáda, vojak.
Pondělí, 28. srpna 2023 - 22:41:34  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3815
Registrován: 6-2007
WD-2009
Jižní Afrika (2)
Kde je vůle je i cesta. (George Bernard Shaw)
Pondělí, 28. srpna 2023 - 23:01:04  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 12248
Registrován: 7-2006
Minor (3815):

Těžko říct, popravdě moc nechápu tu návaznost. Předpokládám, že jihoafrický hlavní velvyslanec bude mít WD-2, poté by měly následovat WD-201, 202 atd.

Zde bych to spíše tipoval na opravdu nově zavedený kód 20, který nevíme, komu patří.

I když...z logiky věci by to i možná vycházelo, že ty jednočíselné kódy mohou pokračovat 2001, 2002 atd. [uhoh]

(Příspěvek byl editován uživatelem Rul.)
Relativní rekordy MS kraje - k 31.7.2023
Regiomap MS kraje - k 31.7.2023

Úterý, 29. srpna 2023 - 13:00:40  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3816
Registrován: 6-2007
Number format the code can be found like this example
1 - 99 the whole number is the code (ambassador's car)..WD-53 = ambassador of Turkey
x0x the first digit only is the code.................WD-405 = German embassy
other
3 digits the first two digits are the code in case of two digit codes
the whole number is the code in case of three digit codes (ambassador's car) WD-175 = Korean embassy
WD-719 = ambassador of Kosovo
4 digits the first digit only is the code WD-3002 = Albanian embassy
5 digits the first two digits are the code in case of two digit codes
the first three digits are the code in case of three digit codes WD-48012 = Swedish embassy
WD-72603 = Estonian embassy
Omlouvám se za mizernou čitelnost (zdroj europl.ate.org)
¨Systém kódování diplomatických značek v Rakousku neuvádí žádný kód
ZÚ kde by po prvním čísle zleva následovala nula - tedy neexistuje
20, 30, 40, ....jako kód ZÚ. Důvod je pochopitelný z ukázek zde.

WD-3002 = 3 kód ZÚ 002 poř.číslo registrace...
Je to docela chytrý a jednoduchý systém [happy]
Kde je vůle je i cesta. (George Bernard Shaw)
Vámos
Středa, 30. srpna 2023 - 13:43:14  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 6225
Registrován: 6-2002
Rul:
Pak zde mám formát dvouřádkové značky, který jsem v Rakousku ještě neviděl:
Podle mě značka původně vydaná jako jednořádek, při přenosu na toto vozidlo si ji majitel nechal udělat jako dvouřádek (jednořádek vrátil).

Ohledně diplomatických:
Předpokládám, že jihoafrický hlavní velvyslanec bude mít WD-2, poté by měly následovat WD-201, 202 atd.
To souhlasí. Ale po WD-209 by asi mělo být WD-2001 (pokud ne WD-2000). Je to tak, jak z Europlate dával Minor.
Čtvrtek, 31. srpna 2023 - 23:26:04  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3817
Registrován: 6-2007
i-Kfz
Od zítřka spouští v Německu kompletní elektronické odbavování veškeré základní agendy související
s přihlašováním a odhlašováním vozidel. Tím, že výroba samotných tabulek je tradičně věcí majitele vozidla
nestálo této úsporné metodě evidence nic v cestě.
Možná to někoho na českém MD trkne a zkusí si šplhnout napodobením [lol]
Kde je vůle je i cesta. (George Bernard Shaw)
Sobota, 02. září 2023 - 12:05:49  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 410
Registrován: 5-2022
Nějaké ty DIN značky, co jsem v Německu nafotil za 2 týdny:









Neděle, 03. září 2023 - 22:24:05  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 12255
Registrován: 7-2006
Senegal začal letos vydávat nové poznávací značky (bohužel ve tom nejnudnějším možném formátu):
https://www.au-senegal.com/les-nouvelles-plaques-d-immatriculatio n-se-mettent-en-place,15777.html?lang=fr

Jdou již vidět i v tomto videu jedné slavné nizozemské motorkářky:

(Příspěvek byl editován uživatelem Rul.)
Relativní rekordy MS kraje - k 31.8.2023
Regiomap MS kraje - k 31.8.2023

Neděle, 03. září 2023 - 23:21:32  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3818
Registrován: 6-2007
Je Senegal pořád v Africe? Je.. Tak co má vyjadřovat ten modrý pruh vlevo [crazy]
Nespletli si tam barvy? Hodlá se Senegal odsamostatnit a být zase součástí Francie? [sad]
Asi jo, soudě podle těch nových PZ...
Kde je vůle je i cesta. (George Bernard Shaw)
Neděle, 03. září 2023 - 23:24:39  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3819
Registrován: 6-2007
Malé upřesnění, "letos" je 2023..., ty značky se vydávají od 2019...[wink]
Kde je vůle je i cesta. (George Bernard Shaw)
Gapa
Úterý, 05. září 2023 - 21:13:19  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2040
Registrován: 8-2006
Udělal jsme si výlet do Tallinu a tam na jednom parkovišti - toto [coze]. Vozidlo rozhodně nevypadalo, že tam jen tak stojí, gumy nafouknuté, bez bordelu kolem... a stálo na placeném parkovišti. Nevím jak moc tedy toto tam je řešeno jestli tam stojí dýl, ale parkoviště mělo i svého hlídače v budce. Vím že je to Rusko, ale pomůžete bližší informace? Díky moc

Nad lidskou blbostí se nedá zvítězit, ale nikdy se proti ní nesmí přestat bojovat.

Lidi neblbněte - nejhorší je smrt z vyděšení...
Úterý, 05. září 2023 - 21:38:14  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1984
Registrován: 4-2019
Dnes mi poslal kamarát pár fotiek z Chicaga

Úterý, 05. září 2023 - 22:55:05  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3820
Registrován: 6-2007
48-57 XOH
Žigulík v Tallinu. Asi válečná trofej?
Registrace z let 1959 - 1982 pro ukrajinské město Cherson (XO)
na pravém břehu Dněpru, nedávno vybojované Ukrajinou zpět z rukou Ruska.
Je otázka jestli auto a registrace k sobě skutečně patří.
Kde je vůle je i cesta. (George Bernard Shaw)
Středa, 06. září 2023 - 08:10:25  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2172
Registrován: 3-2010
GHANA (1. část) je na africké poměry docela solidní země s demokratickým systémem. Britský vliv je zde patrný (oficiální jazyk angličtina) ještě dnes, země je to i relativně bezpečná a státní převraty nejsou v módě. Když se smíříte s lehkým (středním) tzv. obráceným rasismem a stereotypním myšlením zdejších obyvatel (bílý je bohatý což je dobře -trochu ho oškubeme, ale poučovat nás nebude), je to pohoda. Ale fotit zdejší tabulky je oříšek, bílý je zde okamžitě v hledáčku a natož když se motá kolem aut! Obecně je aut málo a silnice jsou nic moc. Fotky jsou pouze z hlavního města Accra, které má podle Wiki cca 2 mil obyvatel, ale rozlohu jen jak Brno, ale to mi přijde nepřesné, inu Afrika...



Kolik je celkem v Ghaně automobilů jsem nezjistil, chtěl jsem nějak srovnat rozvinutost s ČR, ale vím, že místní autopark má 80% vozidel dovezených ze zahraničí jako ojeté a jen 20% se kupuje nových. Nicméně místní vláda se snaží automobilový trh rozhýbat pomocí podobného přístupu jako u nás (montážní haly, výroba dílů, daňové zvýhodnění apod.)

Staré tabulky do roku 2008. Některé v mnohém připomínají německé tabulky, nedivil bych se, kdyby se lisovaly na starších německých strojích.




Od roku 2009 se vydává nový typ tabulky. Dvě písmena, pak 2-4 číslice, pomlčka a rok výdeje. Nejnižší je tedy "-09". Vydávají se jako jednořádky i jako dvouřádky.





dvouřádky








Nevím, kolik fotek mi ještě KR dovolí, tak raději ostatní typy příště. Mám i dvě CD tabulky.
Sirka
Středa, 06. září 2023 - 11:03:03  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 766
Registrován: 9-2007
Zahraniční variace z netu, fotka z Ukrajiny je staršího data, naopak aljaška je aktuální


"Kdo Bakcha příliš velebí, pocítí to ráno na lebi. Pročež mudřec napomíná syna: střez se hochu, zlá jest kocovina!"
Středa, 06. září 2023 - 11:12:58  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3821
Registrován: 6-2007
Ghana
Bývalá britské kolonie krátkou dobu používala na PZ britský design s kterým
však definitivně skoncovala počátkem 70 let kdy také zrušila jízdu vlevo
a přešla na pravostranný provoz. Od té doby je design PZ německý, nejdříve
všechny formáty DIN a od roku 1995 pak FE-Schrift.
Z bezpečnostních důvodů probíhá kompletní výroba PZ,tedy vč. lisování
alfanumerických znaků, v Německu. Tím pádem nebylo nutné pro Ghanu
vytvářet upravený řez některých znaků a jedná se o plnohodnotný FE.
Ale je to Afrika, takže lze najít zámečníka nebo jiného živostníka
který má k dispozici ruční lis a vytlačí napodobeninu úřední PZ
(vlaječku dolepí). Tyhle služby využívají pašeráci a různí šíbři.
Ghana je jedním z největších překladišť neprodejných ojetin z Evropy
které v Africe dobře slouží mnoho let...
Kde je vůle je i cesta. (George Bernard Shaw)
Středa, 06. září 2023 - 16:57:17  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1309
Registrován: 12-2019
Mam doma jednu znacku z Ghany, kde sa vlajka odlupuje. Ked budem mat moznost, odfotim.
Čtvrtek, 07. září 2023 - 08:55:34  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7900
Registrován: 5-2004
Voy:
"Staré tabulky do roku 2008."
Tyto registrace také obsahují rok přidělení značky ve formě posledního písmene (opět inspirace Británií). Písmeno A značí rok 1995, písmeno Z rok 2008. Dá se tedy říct, že jde stále o stejný systém, jen se změnil způsob vyznačení roku registrace.
Gapa:
"Vím že je to Rusko, ale pomůžete bližší informace?"
Jak již bylo uvedeno, jedná se o ukrajinskou Chersonskou oblast. Na Ukrajině zůstávají původní registrace z dob sovětského svazu stále platné, takže to klidně může být vozidlo uprchlíka, který se v Estonsku ukryl před válkou.
Čtvrtek, 07. září 2023 - 11:41:04  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3822
Registrován: 6-2007
48-57 XOH
Martin_l: Na Ukrajině zůstávají původní registrace z dob sovětského svazu stále platné, takže to klidně může být vozidlo uprchlíka, který se v Estonsku ukryl před válkou.

Tento typ sovětských PZ
Zdroj: europlate.org
se vydával v SSSR do roku 1981

aby byl nahrazen novým typem sovětských PZ
Zdroj: europlate.org
které po vyhlášení nezávislosti Ukrajiny 1991 nahradily ryze ukrajinské,
nicméně dosloužily do roku 1993.

Je otázkou zda bylo možné v dobách SSSSR žádat v rámci svazu o politický azyl
v jiné svazové republice tedy zde z Ukrajinské SSR do Estonské SSR, tam se úspěšně
ukrývat 20 let a po zániku SSSR provozovat vozidlo s PZ zaniklého státu...asi ne že [wink]
Průjezd Polskem nebo Slovenskem do některého baltského státu s PZ která 44 let neplatí
by byl možný po únoru 2022 jedině s tvrzením, že se jedná o veterána....
Také na Ukrajině musí mít vozidlo povinné ručení. Vozidla s PZ z dob SSSR nikdo nepojistí což
je celkem logické, protože takové vozidlo nefiguruje v registru. Může se v zapadlých lokalitách
vyskytnout stará zemědělská technika s takovou tabulkou, to jistě, v opačném gardu nové traktory s SPZ
z let 1959-60 které letos vypomáhaly v jednom zemědělském podniku v ČR...nestihly je zaregistrovat
ale bdělé oko policie bylo ve vobraze [blush]a byl průser...
(Zobrazené tabulky: europlate.org)
Kde je vůle je i cesta. (George Bernard Shaw)
Čtvrtek, 07. září 2023 - 12:29:16  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7901
Registrován: 5-2004
Minor:
"Průjezd Polskem nebo Slovenskem do některého baltského státu s PZ která 44 let neplatí"
A proč by 44 let neplatila? Tento typ značky se jen 42 let nevydává. A zatímco v některých nástupnických státech bývalého SSSR (např. pobaltské státy nebo Rusko) byly zneplatněny a není možné na nich vozidlo provozovat, ve státech jiných (např. zakavkazské republiky nebo Ukrajina) zůstávají v platnosti, pokud nenastal nějaký individuální důvod k přeregistraci. Ostatně v Česku lze také bez potíží provozovat vozidlo s PZ zaniklého státu, zatímco na Slovensku to možné není...
Lada s registrací 48-57 XOH tedy může zcela legálně figurovat v ukrajinském registru vozidel, mít platné doklady i povinné ručení a její vlastník s ní mohl prchnout před válkou do Estonska.
Minor:
"které po vyhlášení nezávislosti Ukrajiny 1991 nahradily ryze ukrajinské, nicméně dosloužily do roku 1993."
Ale kdepak[wink]. První ryze ukrajinské poznávací značky vznikly až v roce 1995. Vyhlášení nezávislosti roku 1991 se na značkách nijak neprojevilo, dále se vydávaly tabulky sovětského vzoru 1981 v původní podobě. V roce 1993 pak byly na tabulky doplněny rozlišovací značka státu a vlajka, nicméně kódování dále pokračovalo v původním systému. Všechny uvedené registrace mohou zůstal nadále v platnosti, pokud nedosloužilo vozidlo, které je jejich nositelem.
Čtvrtek, 07. září 2023 - 13:57:45  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2173
Registrován: 3-2010
GHANA (2.část)- jeden pohled, co se už minule nevešel


2x moto, modro-bílá tabulka:


Jak bývá zvykem, auta sloužící k podnikání mají stejné kódování, ale žlutou tabulku:



dokonce zde existuje autoškola [happy]


Tzv. manipulačky (obchodní, bazarové tabulky) mají jiné kódování - mám ty, které začínají na D, pak písmeno, čtyři číslice a písmeno. Jsou to červené znaky na bílé tabulce. Úplně vpravo je 20 -23, což by mohly být roky platnosti, ale tím si nejsem jist. Bližší pohled na tabulku prozrazuje, že má ještě unikátní ražené číslo a QR kód, což je pokrokovější systém než u nás.




"Government" vozidla - auta patřící státním úřadům a nebo přímo vládním institucím. Hezká světle zelenomodrá tabulka a bílé znaky, líbila by se mi jako CD tabulka.


Na závěr diplo tabulky - jsou červeno-bílé, dost nápadné, taky pěkné, ale modrá je modrá...
Čtvrtek, 07. září 2023 - 17:42:29  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3823
Registrován: 6-2007
Zde zjednodušená ukázka historického vývoje
ukrajinských SPZ od 50. let minulého století.
Bavíme se tu o bíločerném vzoru vlevo nahoře
24-34 xxx

Tvrdit, že vzor z období 1956 - 1981 stále
platí a přirovnávat to k situací v ČR
kde platí ještě SPZ na fichtly, autor
může, od toho tady to fórum je.
Přirovnávat v té souvislosti zánik SSSR
k zániku Československa pak jen jeho perimetr
rozhledu doplňuje...co takhle rejstříkové
z dob protektorátu, ty by taky mohly platit?
Ptal jsem se na to ukrajinského souseda
co tu provozuje legálně obchod s auty
(ojetiny na export do Ukrajiny).
Zasmál se, dotkl se ukazovákem čela, vyslovil
nepublikovatelné slovo směrem k autorovi toho
tvrzení a trefně doplnil:"ať ti to dokáže!"
Rád se poučím i v takovýchto případech [proud]
(zdroj obrázku: www.worllicenseplates.com)
Kde je vůle je i cesta. (George Bernard Shaw)
Čtvrtek, 07. září 2023 - 23:12:07  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 12257
Registrován: 7-2006
Voy (2172 + 2173):

Jak se Voy na nějakou dobu přes prázdniny odmlčí, tak je mi úplně jasné, že se pohybuje po nějaké exotice. [happy] A teda, toto je pořádná exotika! [coze] Teda co tak bádám v paměti, tak report z Afriky jsme tady ještě neměli. Přesně to, co jsi napsal hned v prvním odstavci mě prozatím od těchto destinací neskutečně odrazuje, a to, že fotit tam není vůbec lehké. Navíc já se svými detaily značek bych tam hodně rychle skončil za katrem místní policie na výslechu. Hlavně mi na Africe vadí, jak jsou ulice plné lidí a na bělocha se tam všichni dívají, jak na exota. Ale jednou se přes to dostanu a věřím, že také nějakou africkou zemi navštívím (i když trochu civilizovanější někde více na jihu, Namibie, Botswana...).

Každopádně díky za sadu neskutečných fotek, parádní pokoukání. [bomba]
Relativní rekordy MS kraje - k 31.8.2023
Regiomap MS kraje - k 31.8.2023

Jef
Pátek, 08. září 2023 - 10:40:22  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 6444
Registrován: 5-2002
Zasmál se, dotkl se ukazovákem čela, vyslovil
nepublikovatelné slovo směrem k autorovi toho
tvrzení a trefně doplnil:"ať ti to dokáže!"


Ale vždyť se přece občas nějaká ta sovětská černá na ještě ve 21. století jezdícím ukrajinském vozidle objevila i v této diskusi. Namátkou jsem teď rychle našel třeba žigulík z Černovic tady od McBaina.
Sobota, 09. září 2023 - 08:29:15  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3824
Registrován: 6-2007
ad Jef
To nepochybně, v roce 2011 se možná dalo ještě narazit na vzor 1956
viz McBain červený žigul s SPZ 38-53 čve
Jenže za 12 let se autopark na Ukrajině dramaticky promněnil, mnohem
razantněji než třeba v Česku...
A zde polemizujeme o uprchlíkovi z dneška, tedy 2022 - 2023...
Kde je vůle je i cesta. (George Bernard Shaw)