Diskuse » Automobily, lodě a letadla » SPZ - RZ » Zahraniční SPZ » Archiv diskuse Zahraniční SPZ do 15. 11. 2022 « předcházející | další »

Archiv diskuse Zahraniční SPZ do 15. 11. 2022

dolů
hledání | obrázky (odtud | na mapě) | strom | 3 hod. | 1 den | týden | vzhled | nápověda
odhlášení | přihlášení | úprava profilu | registrace | seznam uživatelů | moderátoři
   autor příspěvek
Pondělí, 10. října 2022 - 23:11:18  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2118
Registrován: 3-2010
Minor: tak nějak to bylo, to je fakt, pamatuju si to taky (ale jen jsem to slýchával od známých)...no v této době jsem byl ještě mlád a měl jiné starosti [lol]
Úterý, 11. října 2022 - 15:55:44  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3612
Registrován: 6-2007

Čerstvá maďarská exportka
www.czechplates.cz
Kde je vůle je i cesta. (George Bernard Shaw)
Jef
Čtvrtek, 13. října 2022 - 17:41:33  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 6290
Registrován: 5-2002
Letos tady nebylo moc letních zpráv z Řecka, tak sem dám pár mobilovek ze své "letní" dovolené na Korfu, která se uskutečnila koncem září.
Stejně jako jinde v Řecku, i na Korfu se lze setkat se třemi vzory SPZ - říkejme jim pro snadnou orientaci třeba "nový", "starý" a "nejstarší"[proud].

V atraktivních nebo turistických místech jasně dominují auta vyrobená v posledních pár letech. Jde především o menší a malé vozy z půjčoven, ale občas i třeba o větší vozy Řeků z pevniny apod. Pochopitelně mají vesměs nový typ značek, který se (podle wikipedie) vydává od roku 2004. Na starších vozech se nový vzor vyskytuje spíše výjimečně, možná jen na vozech dovezených z jiné části Řecka nebo z ciziny.

Značky nového vzoru mají obvyklé evropské rozměry a působí celkem kvalitně technicky provedené - ve srovnání se staršími vzory jsou dobře čitelné a vesměs ve velmi dobrém stavu. Pokud tedy zrovna nevypadají jako na tom Fiatu Panda ze třetí fotky, což jsem ale víckrát neviděl[biggrin]


Dost výjimečné jsou dvouřádky - spíš na všechno rvou jednořádek, tyhle fiátky byly výjimka:
Jef
Čtvrtek, 13. října 2022 - 18:03:36  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 6291
Registrován: 5-2002
Jakmile se člověk dostane do ulice nebo vesnice, kde bydlí místní, vozový park se výrazně změní a začnou jasně převažovat auta roku výroby plusmínus 2000. Zejména od japonských značek jsou zcela běžné i vozy z devadesátek... ale nad nějakých 30 let stáří už se nic moc nepotká, ani třeba jinde časté Mercedesy 190 nebo piano se skoro nevidí a udržovaného brouka nebo fiátky jsem vyfotil právě pro jejich výjimečnost.

Skoro všechny vozy místních mají SPZ starého vzoru. Ten se podle wikipedie vydával jen do podzimu 2004, nicméně je stále všudypřítomný a na vozidlech místních Řeků jasně převažující (což je velký kontrast proti zemím jako třeba Polsko nebo Francie, kde značky starých vzorů rychle mizely a mizí).

Místní vozy již ve starém systému najely na KY + třetí písmeno, nový systém na to navázal. KY je podle řeckého názvu Korfu, tj Kerkyra. Třetí písmena se přidávají jen ta, která jsou čitelná pro Řeky i uživatele latinky, a jede se podle pořadí v řecké abecedě (proto bylo KYZ ve starém vzoru, kdežto třeba KYM, KYN nebo KYP jsou až v novém).






A objevuje se samozřejmě i dost vozidel z jiných částí Řecka:



(Příspěvek byl editován uživatelem jef.)
Jef
Čtvrtek, 13. října 2022 - 18:08:29  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 6292
Registrován: 5-2002
Jak je patrné už z předchozí série, značky ze starého systému jsou poměrně malé svými rozměry (hlavně přední) a zřejmě nebyly moc kvalitně vyrobené, protože se často vyskytují v různém stupni rozkladu. Naprosto běžné je i takovéhle málo čitelné nebo prakticky nečitelné kousky:


Jef
Čtvrtek, 13. října 2022 - 18:26:05  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 6293
Registrován: 5-2002
Na poslední fotce vykukuje fiátek se značkou nejstaršího vzoru, ke kterému se taky chci dostat. Tyto značky mají jen dvě písmena, potkal jsem přinejmenším IK, IM, IN a IO (možná jako Jónské ostrovy? třeba někdo doplní...).


V hlavním městě, kde je starých kousků největší koncentrace, se mi podařilo cvaknout i dvě značky nejstaršího vzoru vedle sebe:


Podle wikipedie se nejstarší vzor vydával v letech 1973 až 1985, dají se ale potkat i na vozidlech mnohem novějších - takže nevím, jestli je bylo třeba možné přenést, nebo snad mohla třeba takhle na ostrově zůstat nějaká zásoba, kterou vydávali hluboko do 90. let...?


I zde bývá stav po letech poměrně nešťastný z hlediska čitelnosti..[lame]

(fajn, to druhé je vrak, ale to první jsem viděl i projet...)
Jef
Čtvrtek, 13. října 2022 - 18:40:48  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 6294
Registrován: 5-2002
Přidám ještě několik červených značek (dostávají je vozidla osvobozená od daně):


Jedny hasiče a jednu motorku:


A ještě něco k těm starým vzorům a autům - určitou výjimkou z toho, co jsem psal, tj. že v přímořských letoviscích jsou spíš menší nové vozy a že málokdy je vidět pěkný kousek starší než 1990, tvoří staré pikapy. Těch je po venkově pořád dost, stejně jako i jinde v Řecku, jsou to většinou u nás neznámé modely japonských značek a často vypadají ve velmi slušném stavu.


Viděl jsem ale i třeba pikap odvozený od nejstaršího osmdesátkového Hyundaie Pony. Jak se jinde užitkáče dožívají méně než osobáky, tak tady to asi bude naopak, přičemž to funguje i u škodovek - zatímco Favorita (a tím méně Formana - kombíky v Ŕecku obecně moc nejsou) jsem neviděl žádného, odvozené pikapy jsem občas potkal. Taky Felicie nebo i VW Caddy přebrendovaný z Felicie...
Jef
Čtvrtek, 13. října 2022 - 18:46:23  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 6295
Registrován: 5-2002
A obsáhlou sérii uzavřu záběrem, kde jsou všechny tři vzory pohromadě[proud]


Mirous do SPZ asi nechodí, ale možná i někdo jiný ocení "polský žigulík" v exotickém prostředí... dalšího odstaveného poláka nebo dva jsem přitom zahlédl i na venkově.
Čtvrtek, 13. října 2022 - 21:37:53  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 11981
Registrován: 7-2006
Jef:

No ty jo, normálně jsi mě donutil projet svůj miniaturní archiv řeckých značek roztřízený chaoticky do všelijakých složek a po půl hodině lustrování na Wikipedii už to má konečně nějakou formu. [proud]

Popravdě řecký systém, byť má svou logiku a abecední posloupnost, tak ze všech evropských států mě baví nejméně (až nyní ho přebilo Moldavsko). Když pominu tu odpornou osmičku, tak jsou i ty řecké značky koukatelné, co ovšem nemůžu překousnout, tak ty hnusně nečitelné staré značky...právě tady pro mě Evropa končí, protože horší značky mají už snad jen někde v Nigérii. Autopark ovšem parádní, tam bych se vyřádil a s odstupem času lituji, že jsem tam v roce 2008 více nezapracoval na fotodokumentaci. [sad]
Pátek, 14. října 2022 - 09:06:18  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7757
Registrován: 5-2004
Jef:
"Tyto značky mají jen dvě písmena, potkal jsem přinejmenším IK, IM, IN a IO (možná jako Jónské ostrovy? třeba někdo doplní...)"
IM a IO jsou Korfu (jediné dva kódy ostrova, KY se v předchozím systému nepoužívalo) a IK je jeden z mnoha kódů Attiky, Atén a Pirea. V případě IN je to složitější, to je totiž sdílený kód. Interval 1000 až 6999 patří Lefkadě, 7000 až 8999 Argolu a 9000 až 9999 Thesprotii. Ale intervaly není tak úplně nutné si pamatovat, protože region je na tabulce vyznačen i numerickým kódem v pravé oddělené části zadní tabulky. Korfu má 42.
Jef:
"Podle wikipedie se nejstarší vzor vydával v letech 1973 až 1985, dají se ale potkat i na vozidlech mnohem novějších - takže nevím, jestli je bylo třeba možné přenést, nebo snad mohla třeba takhle na ostrově zůstat nějaká zásoba, kterou vydávali hluboko do 90. let...? "
Systém se třemi písmeny byl zaveden už v roce 1983, ale přecházelo se postupně podle vyčerpání zásob předchozích tabulek. Takže je na starých značkách zachycen třeba i Fiat Tipo (od 1988). Felicia už je podezřelá, možná by chtělo navštívit tu Lefkadu a porozhlédnout se, zda se na této sérii vyskytují vozidla podobného věku. A možná ta značka na to auto vůbec nepatří[happy]. Každopádně pokud je mi známo, tak přenášení starších registrací na novější auta v Řecku možné není.
Jef:
"Dost výjimečné jsou dvouřádky - spíš na všechno rvou jednořádek, tyhle fiátky byly výjimka"
Myslím, že to je dáno tím, že byly kdysi řecké tabulky poměrně malé a tudíž nebyla taková potřeba dvouřádky používat. Anebo se to vyřešilo improvizací, jak ukazuje ta pětistovka IM-3209, která má vpředu zadní tabulku a menší přední tabulku majitel vozu umístil dozadu, kde se vlastně téměř vejde do prostoru vymezeného pro dvouřádek [wink].
Jef
Pátek, 14. října 2022 - 09:57:52  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 6296
Registrován: 5-2002
Rul:

Souhlasím, že ta nečitelnost, četná poškození nebo občas i úplná absence značek nepůsobí moc evropsky. Ono v Řecku na člověka občas takhle dýchne "exotika" i lecčím jiným [proud].
Co se týče oné "odporné osmičky", tak ta mě sice taky ihned chytla za oko, ale vlastně... se mi finále líbí. Takové ozvláštnění, jak je jiná.[wink]


Martin_l:

Díky za doplnění a vysvětlení!
Co se týče dvoupísmenných značek na vozech z 90. let, tak jako první jsem jednu zahlédl na venkově na Mitsubishi Carisma sedan. Ten se prodával snad od roku 1996. Bylo to ale u nějakého autoservisu, kde stály i vraky, tak jsem si právě říkal, že tam ta značka třeba nepatří... Ale Felicia a Corolla v hlavním městě mi přišly docela věrohodné. Přičemž ta "vykulená" Corolla se dělala, co jsem našel, až od 1997(...!?)
Jef
Pátek, 14. října 2022 - 10:08:18  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 6297
Registrován: 5-2002
Ale intervaly není tak úplně nutné si pamatovat, protože region je na tabulce vyznačen i numerickým kódem v pravé oddělené části zadní tabulky. Korfu má 42.

Děkuji i za vysvětlení kodů - koukal jsem na další svoje fotky a Citroen IK 2435 má vzadu 1 (což zřejmě sedí k těm Athénám...?), kdežto Toyota IN 6296 tam má 43.
Pátek, 14. října 2022 - 12:36:39  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5415
Registrován: 10-2008
Jef: Gréckych dvojriadkov je ozaj minimum a dokonca aj tie, ktoré vidieť sú veľakrát nie originály - tak ako v prípade toho bieleho Fiata KYP-2777 (nemá tam tú "pečať"), alebo napríklad tento Challenger

V staršom systéme som ochytil len tento jediný dvojriadok. Malá predná značka riešila problém absencie dvojriadkov, či US rozmeru a zrejme s tým nebol problém.


Vyblednuté značky tiež tolerujú a zrejme to nie je ani dôvod aby si neprešiel technickou kontrolou. [crazy]

@hasiči: jedna pekná hasičská Octavia


Tá Felicia IN 6733 stála ešte na jar, alebo určite minulý rok na parkovisku pri ceste ako je ten dom.
Samého ma zaujala, ale nemám nejaký miestny zdroj s ktorým to viem prenzultovať. [uhoh]

Takých 10 rokov späť si nejaké Favority vybavujem, ale teraz sú najstaršími Škodovkami ozaj len pick-upy.
Toto bol jeden vymazlený kúsok


BTW ten Polák jazdí hoci vyzerá všelijako. Nedávno zrejme majiteľ obtiahol znaky na značke na koľko to bol len jeden biely obdĺžnik.
Celkovo haluz, že obe tie autá parkujú fakticky skoro v úplnom centre Kerkyry
25 rokov vydávania slovenských EČV 1.4.1997 - 1.4.2022
Podrobná orientačná mapa Bratislavského kraja
EČV - maximá spz.unas
Jef
Pátek, 14. října 2022 - 19:42:10  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 6298
Registrován: 5-2002
BTW ten Polák jazdí hoci vyzerá všelijako. Nedávno zrejme majiteľ obtiahol znaky na značke na koľko to bol len jeden biely obdĺžnik.

Tak to jsem ani neodhadoval, že jezdí... a obtahování znaků tam asi nebude neobvyklé (buď ty jejich "bílé obdélníky" vadí občas i policajtům, nebo přinejmenším některým uvědomělým majitelům[biggrin]
Pátek, 14. října 2022 - 22:08:03  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5416
Registrován: 10-2008
Tu je polák v značkovom "režime inkognito" a predmetný Citroën Visa ešte z čias keď bol pojazdný.

25 rokov vydávania slovenských EČV 1.4.1997 - 1.4.2022
Podrobná orientačná mapa Bratislavského kraja
EČV - maximá spz.unas
Pátek, 14. října 2022 - 22:41:57  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3614
Registrován: 6-2007
Řekové mají z podstaty své nátury odpor k administrativě kterou považují
na všech úrovních za obtěžující a to se projevuje dodnes prakticky
ve všem materiálním i nemateriálním a pochopitelně i na úředních vizuálech.
Ani vstup do EU to nezměnil a nikdo nikdy to nezmění. Nějaké PZ aut,
haha, to je brnkačka, co takhle katastr nemovitostí, soudní praxe,
důchodové pojištění atd. atd.
Odvěký rival Turecko, je vedle toho plně konsolidovaný stát ale
má jiné vady, které brání jeho integraci do EU.
Sběratelům PZ doporučuji černé skládky na všech turisticky frekventovaných
místech. Řekové tam odkládají kompletní vozy vč. registračních tabulek.
Semo tamo se mihne nějaký vrak zahraničního turisty také vč. PZ.
Přímo ráj...akorát si toho nesmí všimnout řečtí celníci při odjezdu ze země.
Asi to berou jako součást svého kulturního bohatství které musí zůstat
tam, kde bylo odhozeno...[proud]
www.czechplates.cz
Kde je vůle je i cesta. (George Bernard Shaw)
Sobota, 15. října 2022 - 11:37:49  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8931
Registrován: 12-2005
Displej místo značky? No nevim to mi přijde jako hovadina. Jestli to bude nakonec přehrávat reklamy nebo šmírovat tak to bude vážně "super" [crazy]
Plakáty nás informují: Přijď pracovat k dráze, pakliže ti vyhovují rychlost šmír a saze. (Dobeš) [masinka]
Sobota, 15. října 2022 - 19:57:34  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3617
Registrován: 6-2007
Hovadina to vůbec není, má to celou řadu výhod a nevýhody pro zloděje a šíbry. Psal jsem tu o tom
už před lety, kdy Němci začali se zkouškami.
Budoucí digitální PZ bude mít ovšem display zaintegrovaný do karoserie a, bohužel, zcela zlikviduje
klasickou kovovou tabulku. Pro začátek bude mít tzv. parkovací modus, tedy když bude auto stát zaparkované
bude se zobrazovat PZ vozidla. Když řidič nastoupí a bude se pro start identifikovat nahradí parkovací
PZ identifikační PZ řidiče. V podstatě princip jako u sdílených aut.
Už teď jsou auta vystlaná čipy pro kdejakou blbost - pro účel variabilní PZ bude řídící jednotka rozšířena
jen o pár funkcí.
www.czechplates.cz
Kde je vůle je i cesta. (George Bernard Shaw)
Jef
Pondělí, 17. října 2022 - 16:12:57  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 6303
Registrován: 5-2002
šmolko: Díky! už jsem si dohledal v historii této diskuse (a připomněl si), že budeš asi znalec Korfu!
Že jsi sem už dával pěkné kousky, auta ze 70. let na starých SPZ, nicméně že budeš mít obě ty rachotiny z centra hlavního města nafocené takhle "v terénu", to jsem nečekal[ok]
Pondělí, 17. října 2022 - 17:30:50  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5417
Registrován: 10-2008
Jef: Hm no Kofru je miesto kde vždy rád vypadnem keď môžem.
Priznám sa, že už fotím len to, čo považujem za nejak zaujimavé. Plus to tu nechcem zakaždým nejak "tapetovať" a tak časť mojich postrehov priebežne hádžem vždy na platesmania.com/gr/

Jediná škoda, že nejde do tej galérie pridávať značky z obdobia zpred roku 1984/5 teda ten "najstarší bežne odchytiteľný vzor", ktorý zvykne byť na tých japonských/kórejských autách ktoré sú pre nás taká exotika.
Prípadne aj britských pokiaľ sa už medzičasom nezmenili na kôpku hrdze [uhoh]
Veľká časť tých zaujímavých vozidiel starších ako 30-40 rokov je neraz bez značky odložená kdesi pri dome, za plotom, vo vysokej tráve niekde popri ceste,... a to už do diskusie o značkách nepatrí.

Z tvojich fotiek pozerám, že si asi veľkú väčšinu strávil v hlavnom meste, resp odtiaľ je väčšina fotiek. [andel]
25 rokov vydávania slovenských EČV 1.4.1997 - 1.4.2022
Podrobná orientačná mapa Bratislavského kraja
EČV - maximá spz.unas
Jef
Úterý, 18. října 2022 - 10:08:17  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 6306
Registrován: 5-2002
Příspěvek zmizel, ale psal jsem sem, že přesně tak - starší auta na Korfu (jako asi i všude jinde v Řecku) jsou, ale beze značek u domů, v zahradách nebo zarůstají někde u silnice.

A já tam byl hlavně u moře a v přírodě v severních částech ostrova, do hlavního města jen jeden dlouhý výlet... plus samozřejmě cesta z letiště. Ale bylo tam zdaleka nejvíc zajímavých aut i příležitostí je fotit.
Středa, 19. října 2022 - 17:02:54  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 993
Registrován: 12-2019


Diplomat z CH. Odfotené v Košiciach.
Vámos
Středa, 19. října 2022 - 17:29:08  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 6166
Registrován: 6-2002
lubosss55:
"

Diplomat z CH. Odfotené v Košiciach."

On je tam třeba doma, když je to administrativní a technický personál slovenské ambasády[happy]
Sirka
Pondělí, 24. října 2022 - 09:26:27  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 591
Registrován: 9-2007
Z nějakého staršího článku o dřevěném autu na Balkáně... (Bosna?)

"Kdo Bakcha příliš velebí, pocítí to ráno na lebi. Pročež mudřec napomíná syna: střez se hochu, zlá jest kocovina!"
Pondělí, 24. října 2022 - 13:46:25  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3619
Registrován: 6-2007
ad Sirka
Poznávací značka z Bosny a Hercegoviny, vydávané v letech 1998 - 2009
přičemž použité sériové písmeno v latince nemá žádný lokální nebo
jiný rozeznávací význam (vydávala se tato sériová písmena A, E, J, M, K, O)

Možná se pletu ale tenhle unikátní brouk byl postaven na platformě VW-Golfu
který se v Bosně montoval a dodnes se tam na něj vyrábí kompletní náhradní
díly (částečně druhovýroba).
www.czechplates.cz
Kde je vůle je i cesta. (George Bernard Shaw)
Jef
Pondělí, 24. října 2022 - 14:22:03  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 6315
Registrován: 5-2002
V Sarajevu se montoval i Brouk, v 70. letech.

A vydávavalo se jistě víc písmen než těch šest, když přímo na té fotce je Niva s písmenem "T"[proud] (které si vybavím na bosenské značce i od nás).
Pondělí, 24. října 2022 - 14:36:20  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3620
Registrován: 6-2007
Ano, bylo jich celkem 7 tedy vč. písmene T [proud]
www.czechplates.cz
Kde je vůle je i cesta. (George Bernard Shaw)
Pondělí, 24. října 2022 - 16:20:57  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8944
Registrován: 12-2005
To rozhodně neni na platformě golfu. Je to prachvobyčejná řezanka udělaná z jugoslavskýho brouka. Takových bastlů tam jezdí stovky. Akorat ty ostatní nejsou polepený dřevem.
Plakáty nás informují: Přijď pracovat k dráze, pakliže ti vyhovují rychlost šmír a saze. (Dobeš) [masinka]
Středa, 26. října 2022 - 08:17:04  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2457
Registrován: 7-2017
v pondelok v MI,USA?

JozefLXI
Středa, 26. října 2022 - 08:56:02  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1867
Registrován: 10-2013
FLORIDA — SUNSHINE STATE. (The official nickname of the U.S. state of Florida = Oficiálna prezývka amerického štátu Florida)
Je tam i "mapka" Floridy na ploche tabuľky.
Dôsledkom zneduplicitnenia je, že sú občas skoky pri jednoriadkoch, ale nevadí, aspoň je to teraz napínavejšie. [wink]
Středa, 26. října 2022 - 14:14:36  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3595
Registrován: 3-2007
taká novinárska senzácia : https://auto.sme.sk/c/23042079/v-bratislave-tajne-jazdi-nove-elek tricke-suv.html?ref=mnt . My ostatný vieme že ide o švédsku exportku
Čtvrtek, 27. října 2022 - 21:43:57  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2130
Registrován: 3-2010
Otočená tabulka za provozu v Grazu, (zas tak ale takový úkaz to není, viděl jsem to tam už několikrát)...a Maďarská diplo tabulka (znalci doplní) [happy]
Sirka
Pátek, 28. října 2022 - 10:47:00  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 599
Registrován: 9-2007
Pro zajímavost z netu - jak se vedle sebe sešla starší a novější verze kubánských značek

"Kdo Bakcha příliš velebí, pocítí to ráno na lebi. Pročež mudřec napomíná syna: střez se hochu, zlá jest kocovina!"
Pátek, 28. října 2022 - 19:15:12  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3621
Registrován: 6-2007
Nové kubánské PZ jsou z mého pohledu do nebe volajícící paskvil.
Tamní věrchuška se nechala uplatit německým výrobcem a výsledek
je jaký je...cizorodý prvek na americkém kontinentu.
Odůvodnili to, že nejsou americký protektorát a americký vliv
v této oblasti se měl už dávno eliminivat.....
www.czechplates.cz
Kde je vůle je i cesta. (George Bernard Shaw)
McBain
Neděle, 30. října 2022 - 23:54:41  
Administrátor
Číslo příspěvku: 27089
Registrován: 5-2002
Před pár dny jsem narazil na zajímavou kuriozitu: sousední regiony dvou zemí mají stejný kód:



Takových míst asi moc nebude?
OSC 47-08
Pondělí, 31. října 2022 - 23:56:48  
Neregistrovaný host
Věděl by někdo odpovědět jak je to s Ukrajinskou military značkou? Je to "ofiš" nebo se jedná o samodomo. Popř. systém kódování. Je tam vlevo nějaký náznak vlajky. Snažil jsem se gůglit, ale za poslední půlrok se zdá být wiki/plates weby bezradné. Dikes.
Úterý, 01. listopadu 2022 - 22:54:40  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 11998
Registrován: 7-2006
Jeden polský vtípek:

Regiomap Moravskoslezského kraje - update k 31.10.2022
Relativní rekordy Moravskoslezského kraje - update k 31.10.2022
Regiomap Zlínského kraje - update k 31.10.2022
Vámos
Středa, 02. listopadu 2022 - 12:19:29  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 6168
Registrován: 6-2002
McBain:
"Před pár dny jsem narazil na zajímavou kuriozitu: sousední regiony dvou zemí mají stejný kód:

Takových míst asi moc nebude?"

Jo, to je pravda. BL(SK) přímo sousedí s BL(A) [lol]
Nic podobného jinde v Evropě mě nenapadá.

A mohly by se tam potkat i dvě úplně stejné značky[lol]
Středa, 02. listopadu 2022 - 16:27:54  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3624
Registrován: 6-2007
ad McBain
Stejný formát AB 123CD má ještě Francie a Itálie, sousedící státy, kde série BL už bylo
dosaženo před mnoha lety a tedy pravděpodobnost, že se někde setkají auta se stejným počátečním kódem
není vůbec vyloučená...
www.czechplates.cz
Kde je vůle je i cesta. (George Bernard Shaw)
Středa, 02. listopadu 2022 - 23:00:22  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7764
Registrován: 5-2004
Vámos:
"Nic podobného jinde v Evropě mě nenapadá. A mohly by se tam potkat i dvě úplně stejné značky[lol]"
Slovinský okres Nova Gorica a italská provincie Gorizia spolu také sousedí a také mají stejný kód (GO). A kdysi dávno za Jugoslávie se i tam mohly (až na pomlčku) potkat dvě stejné značky [happy].
McBain
Čtvrtek, 03. listopadu 2022 - 10:34:38  
Administrátor
Číslo příspěvku: 27091
Registrován: 5-2002
Tak Gorizia a Nova Gorica mě nenapadly, to je pravda. Ale tam je to přeci jen trochu jiný případ než Prešpurk a Most nad Litavou.
Občasný pozorovatel
Čtvrtek, 03. listopadu 2022 - 23:10:48  
Neregistrovaný host
Přesněji Pressburg/Pozsony a Királyhida.
JozefLXI
Pátek, 04. listopadu 2022 - 10:15:18  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1886
Registrován: 10-2013
Občasný pozorovatel:
"Přesněji Pressburg/Pozsony a Királyhida."
Zabudol si i na Prešporok. Wilsonovo mesto sa našťastie neujalo. [happy] Tento názov vraj používali výlučne česko-slovenské légie v Taliansku začiatkom roku 1919 na svojich mapách. No ak, by sa ujal, tak by mala zriedkavé prvé písmenko v názve slovenský miest: W. To by bola výhoda pri "utváraní" kódov pre TEČ, sťa ako pri poľskej Varšave.

• 805/807 (približne) Uratislaburgium/Wratisslaburgium, Pisonium; podľa Aventina dalo roku 805/807 moravské knieža menom Uratislaus (čiže Vratislav) postaviť na mieste zničenej rímskej hraničnej pevnosti Pisonium mesto.
• okolo 850 Istropolis (z gréčtiny = mesto na/nad Dunajom).
• 9. storočie: Braslavъ (rekonštruovaná stredoveká slovanská forma podľa slovanského kniežaťa Braslava.
• 1. polovica 10. storočia (?) *Božänjь; (rekonštruovaná stredoveká slovanská forma podľa slovanského kniežaťa Božana → maďarská skomolenina → Pozsony, čítaj požoň, hoci v tom čase maďarčina nemala hlásku "ž", len "š": porovnaj r.1197: Posony (maďarská forma), čítaj pošoň. V roku 1773 ešte používané Posony. Pozsony v roku 1808. [wink]
• 907 (prvý doložený súdobý názov v Salzburských análoch (Annales Juvavenses maximi); podľa starších prameňov vznikol názov podľa Braslava (pozri vyššie), podľa novších prameňov však má názov pôvod od Preslava/Predslava, zrejme tretieho syna Svätoplukovho (1001); v tejto súvislosti si treba uvedomiť, že sa v rakúskych a bavorských menách písmená P a B často zamieňali), Braslavespurch , Pressalauspurch.
• po 1001 Preslav(v)a Civitas (po latinsky Hrad Preslava/Bratislava) tento názov bol donedávna chybne uvádzaný ako „Breslava Civitas“, na nedávno nájdených minciach však jasne vidieť formu Preslavva Civitas).
• ETC...
• 22. február – 6. marec 1919 Bratislav (oficiálny názov), inšpirovaný Štúrovcami, resp. Šafárikom, v marci jazykovo upravený, keďže koncovka -av má český pôvod (porov. napr. Břeclav), podľa ojedinelých názorov bolo meno odvodené nezávisle od Štúrovcov a Šafárika zo slovanskej formy Braslavъ, podľa iných (ešte zriedkavejších) názorov názov vytvoril prezident USA Woodrow Wilson.
• od 6. marca 1919 je jej oficiálny názov BRATISLAVA – úprava koncovky oživila štúrovský názov z roku 1843!!!
Dôsledkom zneduplicitnenia je, že sú občas skoky pri jednoriadkoch, ale nevadí, aspoň je to teraz napínavejšie. [wink]
Sobota, 05. listopadu 2022 - 19:36:13  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8950
Registrován: 12-2005
Juch [pozor] [biggrin]

Plakáty nás informují: Přijď pracovat k dráze, pakliže ti vyhovují rychlost šmír a saze. (Dobeš) [masinka]
Pondělí, 07. listopadu 2022 - 17:46:38  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1173
Registrován: 2-2009
V Polsku dostali niektoré vojvodstva nové kódy, prvé ŠPZ s novými kódami sa už začali objavovať
Województwo Mazowieckie - A
Województwo Śląskie - I
Województwo Małopolskie - J
Województwo Wielkopolskie - M
Województwo Dolnośląskie - V
Województwo Podkarpackie - Y
Województwo Pomorskie - X

Pondělí, 07. listopadu 2022 - 18:06:05  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 12004
Registrován: 7-2006
Jakub2 (1173):

Tak to zírám teda. Že jim časem dojdou kapacity bylo jasné, ale že to budou řešit zavedením nového krajského písmene, to mě ani ve snu nenapadlo, přitom určitě nebyl problém dát právě wroclavskému okresu volné kódy DWC, DWO, DWW. [coze] Přinejmenším alespoň to Mazowiecké vojvodství si zasloužilo písmeno M když už. [ko]
Regiomap Moravskoslezského kraje - update k 31.10.2022
Relativní rekordy Moravskoslezského kraje - update k 31.10.2022
Regiomap Zlínského kraje - update k 31.10.2022
Pondělí, 07. listopadu 2022 - 23:28:52  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 12008
Registrován: 7-2006
Má premiéra nového typu portugalských značek:

Regiomap Moravskoslezského kraje - update k 31.10.2022
Relativní rekordy Moravskoslezského kraje - update k 31.10.2022
Regiomap Zlínského kraje - update k 31.10.2022
Úterý, 08. listopadu 2022 - 09:43:44  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3984
Registrován: 9-2006
Rul (12008): Má premiéra nového typu portugalských značek:

No to je hnus fialovej, velebnosti [ko][lame].
.
S vůní páry a strojního oleje ... www.sentinel.cz
Vše, co jste dosud nenašli, najdete tady ... www.feudal.cz

Poznávací značky v Čechách, na Moravě a ve Slezsku zde
Sirka
Úterý, 08. listopadu 2022 - 12:32:10  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 608
Registrován: 9-2007
Kosovo si myslim že tuším správně, ale přesný typ značky...?

"Kdo Bakcha příliš velebí, pocítí to ráno na lebi. Pročež mudřec napomíná syna: střez se hochu, zlá jest kocovina!"
JozefLXI
Úterý, 08. listopadu 2022 - 12:39:53  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1893
Registrován: 10-2013
H_AA GP-172, 08.11.2022.
Mnou zatiaľ najvyššia "zdokumentovaná" v novom type maďarských tabuliek.
Videl som i s AA GQ-??? (číslice som nestihol) a aj baterkové s AA HB-??? (dtto)
Dôsledkom zneduplicitnenia je, že sú občas skoky pri jednoriadkoch, ale nevadí, aspoň je to teraz napínavejšie. [wink]
Úterý, 08. listopadu 2022 - 13:02:21  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1011
Registrován: 12-2019
Sirka:
"Kosovo si myslim že tuším správně, ale přesný typ značky...?
"

Kosovo Security Force cize armada
JozefLXI
Úterý, 08. listopadu 2022 - 13:03:22  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1894
Registrován: 10-2013
Jakub2:
"V Polsku dostali niektoré vojvodstva nové kódy, prvé ŠPZ s novými kódami sa už začali objavovať
Województwo Mazowieckie - A
Województwo Śląskie - I
Województwo Małopolskie - J
Województwo Wielkopolskie - M
Województwo Dolnośląskie - V
Województwo Podkarpackie - Y
Województwo Pomorskie - X"
Województwo Małopolskie mohlo radšej dostať M a Województwo Wielkopolskie zas V.
Rul:
"Jakub2 (1173):
Tak to zírám teda. Že jim časem dojdou kapacity bylo jasné, ale že to budou řešit zavedením nového krajského písmene, to mě ani ve snu nenapadlo, přitom určitě nebyl problém dát právě wroclavskému okresu volné kódy DWC, DWO, DWW. [coze] Přinejmenším alespoň to Mazowiecké vojvodství si zasloužilo písmeno M když už. [ko]"
Aj keď prípúšťam, že i toto má logiku: Województwo Mazowieckie - M.
Vyzerá to, že "Potentáti všetkých krajín sa spojili" v alogičnosti. S tým A pre Varšavu (na Mazowszu) sa možno "inšpirovali" ČSSR→ČSFR→ČR (väčšine netreba napovedať...).
Dôsledkom zneduplicitnenia je, že sú občas skoky pri jednoriadkoch, ale nevadí, aspoň je to teraz napínavejšie. [wink]
Úterý, 08. listopadu 2022 - 13:09:48  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1339
Registrován: 4-2019
Beverly Hills
Sirka
Čtvrtek, 10. listopadu 2022 - 20:31:53  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 609
Registrován: 9-2007
Taková blbost, ale zde jsou různí blázni, tak třeba to někoho zaujme - výřez ze seriálu Autobazar Monte Karlo. V různých dílech je vidět celá řada českých i zahraničních značek, některé jsou pravé, jiné asi fiktivní, tohle je pokus o maďarskou a nutno říct že znaky trefili

"Kdo Bakcha příliš velebí, pocítí to ráno na lebi. Pročež mudřec napomíná syna: střez se hochu, zlá jest kocovina!"
JozefLXI
Pátek, 11. listopadu 2022 - 11:37:28  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1904
Registrován: 10-2013
Sirka, od JDA-001 [od 01.05.2004] sa začali vyrábať a vydávať maďarské s europruhom pre autá.
Ináč oficiálne prvou bežnou tabuľkou predošlého formátu bola AAB-001 a poslednou bola THW-647 (okrem tých rôznych na želanie s ponáškou formátu na bežné).

Snaha bola, no H je o niečo skôr ako J, [wink], takže nem pravá, no a vyzerá byť "plochá", bez "výstupkov".
Dôsledkom zneduplicitnenia je, že sú občas skoky pri jednoriadkoch, ale nevadí, aspoň je to teraz napínavejšie. [wink]
Jef
Pátek, 11. listopadu 2022 - 11:45:47  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 6325
Registrován: 5-2002
Vždyť Sirka píše, že je to "pokus o maďarskou" a že "znaky trefili" - tedy nepochybuje, že by snad mohla být pravá.

A jasně, je plochá, nicméně proti různým příšernostem, co se bohužel dlouhodobě objevují třeba i ve výpravných filmech nebo ve filmech snažících se podchycovat i různé historické detaily, za mě tohle není tak špatné.
Pátek, 11. listopadu 2022 - 21:32:29  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 90
Registrován: 9-2021
Washington v Prešove, SK.
JozefLXI
Sobota, 12. listopadu 2022 - 07:01:09  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1907
Registrován: 10-2013
SimCo:
"Washington v Prešove, SK."
Ako keby ho niekde naháňali a "dostrieľali"....... [wink]
Dôsledkom zneduplicitnenia je, že sú občas skoky pri jednoriadkoch, ale nevadí, aspoň je to teraz napínavejšie. [wink]
Vámos
Pondělí, 14. listopadu 2022 - 16:56:16  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 6176
Registrován: 6-2002
JozefLXI:
"SimCo:
"Washington v Prešove, SK."Ako keby ho niekde naháňali a "dostrieľali"....... [wink]"

Hlavně podle té letité nálepky (2007) už v USA nebyl hooooodně dlouho[biggrin]
Úterý, 15. listopadu 2022 - 00:00:51  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 12011
Registrován: 7-2006
Tohle bude zjevně poprvé v historii, kdy (snad) začne válka kvůli poznávacím značkám:
odkaz
Regiomap Moravskoslezského kraje - update k 31.10.2022
Relativní rekordy Moravskoslezského kraje - update k 31.10.2022
Regiomap Zlínského kraje - update k 31.10.2022