Diskuse » Automobily, lodě a letadla » Youngtimery » Archiv diskuse Youngtimery do 29. 4. 2021 « předcházející | další »

Archiv diskuse Youngtimery do 29. 4. 2021

dolů
hledání | obrázky (odtud | na mapě) | strom | 3 hod. | 1 den | týden | vzhled | nápověda
odhlášení | přihlášení | úprava profilu | registrace | seznam uživatelů | moderátoři
   autor příspěvek
Polabský
Středa, 03. března 2021 - 16:37:16  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1234
Registrován: 10-2010
Martin 100: Sousedovi vrátili po roce 1989 dům. Ve složce MNV našel dokument, že jeho teta "DOBROVOLNĚ" daruje svůj dům státu. Bolševik však některým lidem celkem nepochopitelně barák nechal.
Mělo to jeden háček. Veškeré nájemné se muselo posílat na účet, ze kterého se platily veškeré výdaje a také řádné zdanění. Vše kontroloval Národní výbor.
Ten taky rozhodoval, kdo v domě bude , či nebude bydlet.
Pokud na účtu zůstaly nějaké peníze, výbor majitele nutil k často nesmyslným opravám, či úpravám. Řemesla a služby skoro neexistovaly a byly drahé, materiál nebyl dostupný.
O melouchářích a černotě nemluvím.
Vydrželi to jen ty nejsilnější.
Jef
Středa, 03. března 2021 - 17:24:02  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 6087
Registrován: 5-2002
uměl bys říct, co Ti připadá na té kolekci famózní? Prostě se ptám, není v tom žádný postranní úmysl ani snaha něco shazovat, ale chtěl bych se dozvědět, jak tahle fascinace funguje.

To je hrozně racionální pohled. A já si myslím, že naprostou většinu zálib a fascinací nelze podrobovat takovým rozumovým testům. Ano, jsou nějaké koníčky, které jsou třeba užitečné lidem okolo, ale celé miliony mužů fascinuje sledování, jak míč nebo puk lítá mezi postavičkami na hřišti a jestli poletí o pár centimetrů víc doprava nebo doleva. Koukají na to dlouhé hodiny, vyvolává to v nich bouřlivé emoce, hluboce to prožívají, vedou o tom i ve skupinách dlouhé hovory a ještě po letech si to rádi připomínají. Podobně milion žen fascinuje třeba to, co měl někdo při nějaké příležitosti na sobě a jak se při nějaké příležitosti tvářil, třeba. Kdo danou zálibu nesdílí, tomu to přijde úplně absurdní, přinejmenším kroutí hlavou, co na tom ti dotčení mají. A takhle by se dalo pokračovat donekonečna, spousta lidí sbírá nějaké pro většinu ostatních úplně nezajímavé věci, někteří opisují čísla lokomotiv nebo letadel...

Mně osobně fotky dopravních prostředků z minulých desetiletí taky velmi baví. Jak už jsem tu někdy psal, jsem iracionálně fascinován složením vozového parku v různých zemích a v různých dobách a vždycky mě taky kdovíproč přitahovaly staré dopravní prostředky stále v činné službě... ze kterých cítím nějaký dotek jiné doby, asi, taky mám úctu, že nějaký stroj vydrží dlouho funkční. V ČSSR až do 70. let byly obvyklé třeba parní lokomotivy, dvounápravové tramvaje nebo předválečná auta, ale kolem roku 1980, ze kdy mám nejstarší vlastní matné vzpomínky, už z toho všeho zbývaly jen poslední zbytky, dál v 80. letech už se běžně nevyskytovalo vlastně nic. Tak možná hledám i nějaké svoje zapomenuté útlé dětství[proud].

Navíc mě velice baví sledovat i to, jak to na konkrétních místech v různých dobách vypadalo. Staré fotoknihy sbírám a vždycky se rád podívám na staré fotky měst, staveb, krajiny.. a dopravních prostředků. Na fotkách od George je pro mě fascinující právě to, že jde o ve své době většinou banální motivy - takže si můžu představit, jak to v těch sedmdesátkách v ulicích opravdu vypadalo. A třeba fotka té rané T613 u smíchovské tržnice, kde si v pozadí vedle tráboše a dacie jakoby nic parkuje Tatraplan s ploutví a malými oblými okénky a vypadá mezi okolními hranatými auty jako kdyby se tam vynořila ponorka[wink], tak ta mě třeba z nějakého důvodu opravdu baví... Takové výjevy už já nepamatuju, spíš jen záplavy navzájem podobných hranatých "krabiček".
Středa, 03. března 2021 - 18:07:38  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2312
Registrován: 10-2007
Hele, vezmu to od konce - že nějaké koníčky vypadají jako iracionání chování ještě neznamená, že u nich nelze sledovat souvislosti a nelze je pochopit. Spíš je to leností přemýšlet a lidem se to o těch neuchopitelných emocích dneska omílá tak často, že tomu věří a po příčinách chování svého nebo druhých už nikdo nepátrá. Pak se jenom divíme, proč věci nefungují. Tak s tím na mě nechoďte.

Pokud jde o to mentální cestování časem, už jsem to tady vysvětloval, u mně obrázky moc nefungujou. Působí jen na půlku jednoho smyslu (jsou dvourozměrné, takže stačí jedno oko, často navíc černobílé a je to jen výřez, kde nejde nic přiblížit ani spatřit souvislosti, které jsou mimo záběr). Jasně, alespoň něco, ale já, pokud chci cestovat v čase, tak chci sedět v tom, ovládat to, slyšet to a cítit to a nejraději si to i rozebrat.

Pokud jde o zmizelý svět normalizace, knížek s fotkama, kde ten svět netvoří jen neostré pozadí auta, vyšlo už pár. Pokud nemáte doma ještě sérii Brno Františka Kressy, tak opatrně, až tím budete listovat. Jestli Vás fotky od George vzrušují kvůli okolí (a ne kvůli autům, jejichž obrázků existuje dost a lepších), tak tyhle knížky Vás asi zabijou.

Jo a díky všem za názory! Beru, co jste napsali a respektuju to.
George
Středa, 03. března 2021 - 18:36:30  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1781
Registrován: 5-2002
Pajzák: prostě chtěla abychom uměli poznat auta podle značek. Učil jsem to i své děti, takže když vidí něco zajímavého, vyfotí to. A, svým způsobem, jsou to zajímavé vzpomínky. Mimo jiné je dobré že si váží něčeho, co znají z ČB fotek a tím pádem je pro ně historie. Takže když s nimi jdu na sraz veteránů, nebo do Lešan, nemusím se za jejich chování stydět. Neplazí se po exponátech, ale zeptají se zda se s nimi mohou vyfotit. Díky tomu jsme už zažili nejedno překvapení, když nerudný pán byl najednou strašně milý a dovolil nám fotit nebo si případně sednout dovnitř, aby byl i zážitek.[happy]
Pajzák
Středa, 03. března 2021 - 18:56:20  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4856
Registrován: 6-2015
Díky za vysvětlení.[happy]
Mauricio
Středa, 03. března 2021 - 19:01:16  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 9756
Registrován: 4-2005
Pokud nemáte doma ještě sérii Brno Františka Kressy, tak opatrně, až tím budete listovat.
Tedy to vůbec neznám a jak se tak dívám na ohlasy, vč. toho tvého, tak jsem to hned naklikal v e-shopu a zakoupil [lol] Díky.
Středa, 03. března 2021 - 19:13:49  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 601
Registrován: 1-2017
George: Dík za fotky. Já tuhle dobu nepamatuji, takže se hrozně rád podívám. Mě třeba zaujala pestrost vozového parku. Máma sice je z Prahy, ale kromě rodinného trabanta jí auta nic neříkaj. A táta je z vesnice, takže i on byl docela překvapen.

Jinak za mě je absolutní bomba ta fotka silnice a hodně se mi líbí i to stanování. Tyhle dvě maju, podle mě, luxusní atmosféru.
Heinrich Koehlermann
Středa, 03. března 2021 - 20:09:56  
Neregistrovaný host
George 1780:
Nemluvě o tom, že ateliérové archivy skleněných exponovaných desek se po znárodnění používaly jako zásyp do štětu nově upravovaných silnic. Co s tím, kapitalista fotograf už to přeci nepotřebuje... S historickými fotkami pracuji dlouhá léta a lze říci, že potřeba zlikvidovat jakékoli fotky s neznámými náměty a osobami je přibližně stejně tak velká jako potřeba jejich dohledání a objevení
V roce 2003 jsem dostal tip na haldu skleněných negativů v rokli za vsí. Bylo jako teď - vlhko, namoklý sníh, bahno, začátek jara. 300 kusů na hadry, 500 se podařilo zachránit. V roce 2015 jsem získal 300 profesionálních velkoformátových skel z pozůstalosti dávno zemřelého stavitele přehrad. Desítky let byly konzervované v suchém seně opuštěného statku. A tak by se dalo pokračovat dál.
-OndraS
Středa, 03. března 2021 - 21:10:17  
Neregistrovaný host
Já jsem taky vyhrabal něco. Kvalita žádná, fotka fotky. První je trochu hádanka.
Stavba nových RD v Brně- Komíně, cca rok 1979. Kdo pozná pracovní stroj?



Asi BVV nevim kdy a nevim co, asi MSV?. Druhý záběr je jediný dochovany snímek, jak můj strýc cca v roce 1990 koupil vyřazenou pekařskou Avii a přestavoval ji na obytný vůz. Hromada jeklů, hliníkové oplechování, propracovany interiér a jeho velká variabilita. Furt to někdo někde chtěl koupit. Přestavbu oficiálně schválil a společně s jeho děckama jsme s tím objezdili pak snad celou republiku, často jsme jezdili vleže nahoře nad kabinou a čuměli ven tím polykarbonátovym oknem. Dneska by strejca zavřeli.



Nakonec jenom tak. Nějaky lidi blízký rodině a za nima auto, vim prd jaký. Asi to nebude nic vzácnýho.



Mate to všechno s autama, i s pozadím, lidma, příběhem Ávie a ještě s hadankama [proud]
Středa, 03. března 2021 - 21:23:43  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8343
Registrován: 12-2005
Hele mě na tom fascinuje mnohdy pochybnej stav těch aut. Líbí se mi jak jsou různě sflikovaný. Prostě takovej doklad doby kdy nic moc nebylo k sehnání.
Ty auta samozřejmě znam nejen z fotek. Ale tuty fotky si nehrajou na nic jsou to prostě auta tak jak tehdy vypadaly. Žádný vocucaný bonbony nebo nauopak vyfešákovaný nesmyslným haraburdím aby to bylo jakože retro.
Plakáty nás informují: Přijď pracovat k dráze, pakliže ti vyhovují rychlost šmír a saze. (Dobeš) [masinka]
George
Středa, 03. března 2021 - 21:39:38  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1782
Registrován: 5-2002
-OndraS: pak je ještě zajímavé zjistit co to bylo za lidi a zjistit souvislosti. Takhle jsem prolézal alba po dědovi a našel tohle:

Kdysi jsem tyto fotky posílal kolegovi Feudalovi, jestli by podle SPZ poznal o co jde. Pokud se dobře pamatuji psal že jsou to zkušební SPZ něco jako dnes F XX-XX, a auta jsou Pragovky. I začal jsem pátrat a zjistil zajímavé souvislosti.
Děd bydlel v Lounech a jeho otec měl autodopravu. Vlastnil Pragu N a Pragu ND. Dědův kamarád dělal v zastoupení Pragy a zároveň zkušebního jezdce v Pragovce. Takže si občas si půjčoval auta na zkoušení, na výlet, na obchodní jednání a nebo v nich odvezl dost materiálu na stavbu chatičky na Jarově u Prahy. Jelikož byl u zdroje sem tam získal i nějakou součástku. Takže jsem zjistil že chatička měla kliku dveří z nějaké Pragy, palanda je z lavice nějaké Pragy a tak dále. Co jsem odhadl byla v té chatě zabudovaná půlka nějakých Pragovek z let 1938 - 39 i starších (v té době to stavěl).[happy]
A ta druhá fotka je jakýsi lyžovací výlet toho kamaráda. Zajímavé je připevnění lyží na autě, styl "Špíz".[happy]
Středa, 03. března 2021 - 21:56:32  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 680
Registrován: 5-2013
OndraS-ten pracovní stroj je Volvo BM, dle zadní hnané nápravy zřejmě model LM641, tento typ nakladače se dovážel do ČSSSR hlavně k manipulaci kulatiny v dřevoprůmyslu.
-OndraS
Čtvrtek, 04. března 2021 - 17:41:01  
Neregistrovaný host
Tos mi trochu zkazil radost, já teda věděl že to je Volvo, ale až doteď jsem si myslel že to byla nějaká rarita. Ale typ jsem neznal, díky za určení [ok] p4islo mi zajímava ta koncepce stroje, a on je to defakto takovej západní Lakatoš.
Čtvrtek, 04. března 2021 - 18:08:24  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5125
Registrován: 4-2003
-OndraS:
"on je to defakto takovej západní Lakatoš."
Ani ne. Předmětné Volvo, pro mě typický obrázek z pil a skládek dřeva, je nakladač, kdežto LKT je stroj určený do terénu k těžbě dřeva.
železnice » lokomotivy.euweb.cz | MHD Brno & Olomouc » tramvaj.wz.cz | vojenská jeskyně Výpustek a jiné podzemí » vypustek.czweb.org
Čtvrtek, 04. března 2021 - 20:24:25  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 681
Registrován: 5-2013
No tak na tvé fotce to svým způsobem rarita je, tedy použití jiného příslušenství než drapáku na kulatinu. Koncepce přijde zajímavá každému, než si do toho na pár hodin sedne, nebo na tom musí pod kapotou povyměňovat pár hydraulických hadic, kabinka těsná, vstup do ní jen zepředu lezeckou stezkou a ke všemu přístup jak k penězum [biggrin].
Čtvrtek, 04. března 2021 - 20:37:45  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 423
Registrován: 8-2018
Lakatoš je určen k soustřeďování dřeva z lokality pařez na odvozní místo. Na těžbu jsou určeny harvestory, kácecí stroje.
Můj web:Kolejiště Trutnov tt

Ekoblázni přestaňte [kecal][kecal][kecal] do zemědělství.
Pátek, 12. března 2021 - 15:30:01  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 6
Registrován: 7-2019
-OndraS:

foto hotové obytné avie nemáš? Jinak pokud tam měl strýc napsaná lůžka tak by neměl být problém, ale co obytná avie to jiné papíry a co kus to celkově originál.



Moje má 7 míst k sezení a 5 lůžek



(Příspěvek byl editován uživatelem a15n.)
Mauricio
Pátek, 12. března 2021 - 15:56:50  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 9766
Registrován: 4-2005
Risane, jeste jednou diky za doporuceni. To je fakt bomba.



A at teda nejsem ouplne mimo tema
George
Pátek, 12. března 2021 - 18:25:57  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1786
Registrován: 5-2002
Mauricio: ta 1203 je pěkně ohnilá. Avšak nejvíce ohnilou Škodu 1203 jsem fotil v létě 1989 v DPMLJ.
Netuším jestli byla sešrotována či zametena. Tenkrát jsem se bál na ni i podívat aby se nerozpadla.[happy]
-OndraS
Pátek, 12. března 2021 - 18:38:33  
Neregistrovaný host
To dvoubarevné lakování obou vozů je náhoda?
Pátek, 12. března 2021 - 22:36:13  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 427
Registrován: 8-2018
Tak to je opravdu dvanácettroska.
Můj web:Kolejiště Trutnov tt

Ekoblázni přestaňte [kecal][kecal][kecal] do zemědělství.
George
Sobota, 13. března 2021 - 08:49:17  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1787
Registrován: 5-2002
-OndraS:asi základ, podobné schema měl i Masný Průmysl Praha. Ta Svazarmovská mohla být vyřazenka.
Sobota, 13. března 2021 - 13:29:56  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2315
Registrován: 10-2007
Tak já bych myslel, že auto hnilo odspodu a po opravě se stříkl jen spodek po ten prolis, co je kolem celého auta. Sehnat stejný odstín barvy byla spíš utopie. Jednak to nejspíš byl vypalovací lak a po opravě se už třeba použil normální email, takže by to nejspíš stejně odstínem úplně nesplynulo, ale hlavně byli rádi, že vůbec nějaká barva byla. A tak si nakonec asi řekli, že rovnou udělají kontrast. A auto vypadalo hned akčnější, oficiálnější a taky v provozu rozlišitelnější. Kombinace těchto všech faktorů může být příčinou toho, že to dopadlo podobně na severu i na jihu.
Heinrich Koehlermann
Sobota, 13. března 2021 - 15:11:43  
Neregistrovaný host
Koukám, že ty knihy o Brnu dělal opravdu grafik machr. Nechápu, co furt všichni mají s tím totálním kurvením historických fotek lomem knihy. Nepředstavitelná dobytkařina!
Pondělí, 15. března 2021 - 21:59:39  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4814
Registrován: 11-2006
Takové téma k diskusi.

Mnozí z Vás renovovali nějaké auto či vícero aut. Zajímalo by mě, jakým způsobem postupujete. Totiž já odstrojil celé auto a většinu dílů rozložil do posledního šroubku. Především podvozkové díly. Jednotlivé díly jsem opískoval, nalakoval nebo rovnou koupil nové. Nedávno jsem je začal zase všechny skládat dohromady a narazil jsem hned na několik úskalí.

1) spojovací materiál - když jsem demontoval podvozkové díly, házel jsem šrouby, podložky a matky do krabičky na jednu hromadu. Vlastně do tří krabiček, protože jsem to nedělal časově ve stejnou dobu a na stejném místě. Z toho vzniknul problém č.1, neboť všechny závity na Fiatu jsou jemné a tak jsem všechny šrouby musel objednávat. No a při montáži jsem kolikrát došel do bodu, kdy jsem ten správný neměl, ale objednávat po jednom šroubu je nesmysl (navíc pak ještě následuje galvanovna). Druhá věc byla, že jsem nevěděl, kam jaký šroub patří a nakoupit všechny dostupné rozměry do zásoby "co kdyby se hodil", by bylo ekonomicky nemyslitelné. Všude možně byly nebo nebyly podložky, klasické, pérové a to prostě také nevím, kde jaká má být. Sice mám schémata, ale tam nejsou uvedeny typy spojovacího materiálu.

2) problém druhý je samotný postup. Demontoval jsem díly někdy na počátku léta 2020 a v podstatě do prosince je renovoval a nebo sháněl nové. Za tu dobu jsem samozřejmě zapomněl, jak co patří. Sice jsem si vše fotil, ale jak se ukázalo nyní, ne zas až tak pečlivě a vše, jak jsem si myslel. Takže se často zaseknu na nějaké blbosti, kterou nejdřív musím najít někde na internetu, jak vlastně patří.

3) zajímavý problém je i s novými díly. V podstatě přední náprava je výhradně z nových dílů, kromě třmenů a jejich držáků. No a tady jsem půl dne zkoumal, proč mi najednou kotouč dře o držák třmenů. Nakonec jsem vyhrabal ze železa původní upevňovací desku a vše přeměřil šuplerou a zjistil jsem, že nová je o 3mm slabší. Tím pádem tam nemohl být původní rozměr šroubů (ten jsem si zrovna tehdy zapsal), ale vlastně neexistoval šroub s tímto závitem, který by tam pasoval (rozuměj nová upevňovací deska se nekamarádila s původním držákem třmenu). Takže jsem nový díl zahodil a zrenovoval původní, který naštěstí jako jeden z mála nebyl zkorodovaný.

4) občas také bojuji s tím, že během výroby auta soudruzi udělali hromady změn. Sami poláci mají bordel v tom, která změna kdy přišla a jestli se dotkla všech aut. Jen diferenciálů byly minimálně tři typy. A samozřejmě většina dostupných stále vyráběných dílů (zejména ložiska, těsnění) jsou na novější verze. A tak jsem třeba koupil ložiska a při montáži zjistil, že mám poloosy staršího typu a tudíž mám ložisko o půl cm v průměru větší než potřebuji. Jenže sehnat na starší typ sice lze, ale už bez patřičných těsnění.

5) a poslední bod se týká pískování a lakování. Největší porci dílů jsem si obrousil a nalakoval sám, ale díly které nešly kvůli tvaru obrousit kartáčem na brusce jsem nechával pískovat. Stejně tak díly, ke kterým jsem se dostal postupem času a už jsem kvůli nim nechtěl dělat provizorní "lakovnu" v dílně. No ale jak v lakovně, tak v galvanovně mi ztratili tři díly. Pro změnu mám díly, které mi nikam nesedí, takže soudím, že mi nějaké přidali [happy]. Dneska jsem opět jel do lakovny něco vyzvednout a zjistil jsem, že půlku dílů mi zase nějak zašili, naštěstí jsem si je tam sám našel. A to jsem vyzkoušel dvě různé lakovny a všude stejné. Ovšem třeba jeden díl byl součást diferenciálu a tím, že mi zmizel, jsem ani nevěděl, jaký rozměr to byl, takže teď mám za nemálo peněz objednaný díl z Polska a doufám, že jsem se trefil do toho správného.

Ponaučení z toho mám takové, že už bych jednak asi nerozmontoval vše najednou, ale pracoval bych na tom v nějakém sledu, dále bych si skutečně fotil každý "prd". Také bych si zapsal všechny šrouby a podložky. No a při odevzdávání dílů někam do externího pracoviště si vše před tím řádně odměřil a nafotil. Je to holt první renovace a tak je stále co se učit. Při nejlepším bych už hlavně nerenovoval žádné auto [proud]. Já mám sice určitou radost z toho, že si to dělám sám a pokud se to povede, budu na sebe asi i trošku hrdý. Obrovská výhoda je, že se naprosto seznamuji s tím, jak vlastně takové auto funguje a budu ho znát do posledního šroubku, ale jinak je to šílený zabiják času a o penězích ani nemluvím...
Úterý, 16. března 2021 - 00:15:35  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7867
Registrován: 3-2007
No, skúsim začať inak, než "já to říkal" [proud]

Držím ti palce.
1, 2: Od otca som si osvojil zvyk všetko montovať na svoje miesto v prvú možnú chvíľu. T.j. odmontuješ nejaký diel, ale skrutky a podložky hneď namontuješ naspäť na miesto a v správnom poradí. Neexistuje šanca, aby si niekto zapamätal celé auto (samozrejme pokiaľ to isté auto nerozoberal už 20x).
Dobrá prax je aj nerozmontovávať všetko naraz, ale po častiach, zrenovovať danú "skupinu" a poskladať naspäť. Ľahko sa mi mudruje, pri celkovej renovácii sa tomu niekedy nedá vyhnúť. Ale kým to nie je nutné, tak ja by som nezačínal súbežne viacero skupín.

3: Čo sa týka dielov z druhovýroby, myslím, že to tu vtedy komunikoval aj M100. Ideálne je zrenovovať pôvodné diely/prvovýroba, ale pri väčšine áut z masovej produkcie je to ekonomický nezmysel a je nutné siahnuť po druhovýrobe. Jej následky potom vyzerajú tak, ako píšeš (a to sa ešte nebavíme o kvalitatívnych vlastnostiach).

4, 5: Najlepšie je vytýčiť si konkrétnu predstavu (ideálne podľa toho ako bolo vyrobené, ak je to už "výmena karosérie" a podobné kúzla, tak dajme tomu zoberiem si verziu jeseň 1973) a tej sa držať. Radšej vymeniť diely za také aké tam majú byť podľa špecifikácie, lebo častokrát potom človek bojuje s nekompatibilitou dielov.
Tým sa trochu vraciame k tomu, čo som tu už neraz komunikoval - pre mňa je lepšie robiť auto v pôvodnom, aj keď naoko horšom stave, než čokoľvek opravované. To sú len samé prekvapká a ak to neopravuješ len tak, aby to nejako držalo pokope, ale pedantne; tak potom je to buď veľa kompromisov alebo veľa nervov, času a peňazí.

S poslednou vetou súhlasím v celom znení. S dokončením renovácie ti držím palce. A nechcem strašiť tvoju ženu, ale podľa mňa keď úspešne dokončíš prvé a budeš mať tú radosť, bude to ako droga. Nie ten cieľ, ale tá cesta [happy]

Ako obvykle, aj tentokrát pridám mikrokwas pre tých, čo len pozerajú obrázky (napr. častokrát aj pre mňa). Najnovší prírastok do zbierky, jedna z prvých 136LS a dokonca s presne takými prvkami výbavy, aké mala mať.


George: Nejaký čas som to tu nečítal, ale medzitým som zapracoval nielen na tom vyššie, ale aj na realizácii nápadu a ponúkam pohľad na akúsi funkčnú vzorku toho, čo som spomínal. Budem rád za spätnú väzbu, či to budeme nejakou formou ďalej spracúvať, alebo s tým máš iné plány. Prípadne ak máš nejaké konkrétnejšie predstavy, skúsim výjst v ústrety v rámci časových a vedomostných možností [happy] Samotná galéria sa asi bude musieť meniť, pretože tá, čo je tam teraz, nie je vhodná pre veľkú porciu fotiek. Skôr posielam ako ilustráciu prostredia, v ktorom by sa tie fotky mohli nachádzať. Porozmýšľam ešte nad možnostami nejakého popisu a systematizácie fotiek.
Úterý, 16. března 2021 - 08:42:05  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2317
Registrován: 10-2007
Asi většinu věcí tu už řekl Tomino, já osobně taky dávám přednost postupnému rozebírání a zase co nejrychlejšímu skládání, spojovací materiál pokud možno hned na místo. Renovoval jsem auta už i v době, kdy nebyla kamera v každém mobilu a digitální fotoaparát byl dost drahá sranda na to, aby se tahal do dílny. Takže co jsem si nebyl jistý, to jsem si kreslil a popisoval. To mě vždycky donutilo si přesně uvědomit, co a jak mám zdokumentované. Takový ty pytlíčky typu “sada spojovacího materiálu pro...” mě úplně děsí - toho by mi půlka zbyla na stole.

Taky moc nechápu tu posedlost pískováním, galvanizací, lakovnama a novými díly z druhovýroby. To mi připomíná renovace “na kšeft” = “na oko” - všechno se leskne, tak je to poctivě udělaný. Mámo, podívej, lepší, než nový. Já se přiznám, že nejraději dávám původní díly, původní šroubky, kde to jen jde. To není póza kvůli nějaké původnosti, spíš moc nevěřím, že lesklý díl z druhovýroby má tu pevnost a přesnost, aby fungoval. Věci normálně ručně očistím a natřu. Klidně jen štětcem. Lakování v lakovně, to je pro mě jen na povrchové panely karoserie. Pískování odebrá materiál, kdo ví, co tam s tím dělají. Pak se jenom můžu divit, že zničené jsou i povrchy, kde se pískovat nemělo a věci už nesedí, jak mají. Galvanzace taky neochrání před korozí na 100%, navíc může dojít ke křehnutí materiálu, u nějakých pevnostních šroubů bych to riskovat nechtěl. Třeba při renovacích v letectví to riskne málokdo, aby galvanizoval díly. A když k tomu připočtu, že mi ty věci můžou postrácet, že až to konečně dodají, nebudu vědět, kam co patří, tak to raději díl jenom očistím a natřu.
George
Úterý, 16. března 2021 - 11:43:00  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1789
Registrován: 5-2002
Tomino: No není to špatný nápad. Co jsem pochopil tak zájem je o tištěnou knihu. Asi takhle dá se pořídit fotokniha klasická, jedna z mnoha variant je třeba tahle https://www.cewe.cz/cewe-fotokniha.html ovšem netuším jak tam budou vypadat ty fotky. Rozuměj, ty fotky jsou scannované na kancelářském scanneru, jestli na nějakém lepším by ta kvalita byla jiná, netuším. Pokud stačí tato kvalita OK.
Tvoje varianta je zajímavá v tom že by se dala doplňovat, o další fotografie nebo informace. Máš ode mně povolení na pokračování.[happy][happy]
Jak psal Mirous že třeba ta Aerovka má stále živá čísla, tak jsem napsal do Aero Clubu a zjišťují další informace. Teď třeba vím komu v té době patřila.
Mauricio
Úterý, 16. března 2021 - 12:06:01  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 9770
Registrován: 4-2005
No nevím, protože pak vznikne takovej patvar, kterej se ani mně nelíbí, a to nejsem náročnej

Budu to muset nechat předělat.

Ale jinak jsem taky pro použití co nejvíce původních věcí, jen s lehkým ošetřením a renovací. Jenže pořádně, ať to nedopadne jako na fotce.

Nový věci klidně nasyslit do zásoby, ale mít každej šroubek novej a ošetřenej tak, že stojí co zlatej prsten, to teda taky nemusím. Osobně jsem třeba ani žádné z aut nikdy nenechal lakovat zevnitř, vždy jen zvenku. Ale teda pravda, taky to nebyla renovace, spíš oprava (STK volá) [lol]

Samozřejmě držím palce a líbí se mi, že se do toho někdo pustí takto celkově a pořádně, ale většinou to bývá rychlá smrt - manželka zakáže, dojdou peníze, než to doděláš, přestane tě to nadšení bavit, a vzápětí to prodáš... Pořád říkám - koupit, opravit nutné, sednout, jezdit, užít si, pak poslat dál, koupit jiné, opravit nutné, sednout, jezdit, užít si... Prostě se mi nechce cpát statisíce do renovací, když mě to za týden přestane bavit a nadchnu se pro jiné auto. Ale v tomto platí, že co kus člověka, to jiný názor.

(Příspěvek byl editován uživatelem Mauricio.)
Úterý, 16. března 2021 - 12:28:39  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4815
Registrován: 11-2006
Uvedu to na pravou míru.

Na tom autě byla asi tuna asfaltového nátěru. Bylo jím zapatlané úplně všechno. Kolikrá jsem měl problém pod jeho vrstvou najít nějaký šroub. Dolu to šlo nejlépe hořákem a špachtlí. Představa, že takto čistím každý šroubek byla naprosto šílená. I tak jsem díly čistil celé léto a podzim. Odrovnal jsem na tom jednu Boscháckou rozbrusku, která se mnou byla ve zdraví i nemoci patnáct let a dostávala záhul. Fiata nepřežila. Dílnu můžu rovnou celou vymalovat a ze sebe jsem ten sajrajt dostával vždy několik dní. I já měl vizi, že původní díly zachovám. Tím spíše, že mám ještě ročník, kde je řada dílů "Made in Italy" a je na nich vyraženo "Fiat", včetně hlaviček šroubů. A skutečně v celkovém množství dílů se mi většinu povedlo zachovat. Když nad tím tak teď přemýšlím, i ta přední náprava je vlastně půl na půl. Nová je nápravnice a ramena, veškeré čepy a držáky stabilizátoru, táhla řízení a veškeré silentbloky, tlumiče a pružiny. Původní nápravnice a ramena byly pod vrstvou asfaltu durch schnilé. Nechápu, že se mi to auto nerozpadlo pod zadkem. Původní je stabilizátor, třmeny, držáky třmenů, upínací desky u náboje kola, převodka řízení (zrepasovaná), náboj kola a čep náboje (nebo jak se tomu říká česky, já to znám jen v polštině [rofl]).
Zadní náprava je původní celá, jen opět vyměněná ložiska a gufera. Všechny tyhle původní díly jsem brousil ocelovým kartáčem na rozbrusce, jinak by to asi ani nešlo. Natřel odrezovačem, nastříkal do základu a pak vrchní barvou.

Šrouby jsem kupoval nové všechny, kromě nějakých speciálních jako jsou šrouby kardanu. Jenže většinu jsem sehnal jen bez povrchové úpravy, proto jsem je dával do galvanovny. Navíc jsem se snažil držet originálu. Co bylo ve žlutém zinku z výroby, šlo do žlutého zinku i teď. Původní šrouby, které nebyly tolik zapatlané byly na autě ve žlutém zinku všechny. Tehdy se asi stříbrný moc nenosil a údajně ten žlutý vydrží déle. Jinak veškeré šrouby jsem kupoval v pevnostní třídě 10.9.

Na pískování mě naštvali, tam jsem dával poloosy, kde jsem na ně apeloval aby to nepískovali, ale jen stříkli do komaxitu, já už je měl obroušené a samozřejmě mi to opískovali. Takže snad mi nezk** ty ozubené konce.

Jinak mě taky netěší, kolik dílů jsem musel kupovat nových. Přeci jen to s rozpočtem té renovace taky slušně zamávalo.

Každopádně ty nové díly snad druhovýroba nejsou. Kromě spotřebních věcí jako kotouče, destičky, kulové čepy, táhla ruční brzdy a pod. to jsou origo díly ze starých zásob. Poláci toho mají docela hodně, ale nechají si to také zaplatit. Často i napíšou, že to není nový díl, ale starý a zrepasovaný. Na jednom to bylo i vidět, protože ho evidentně ani nepískovali, ale orezlý nastříkali. Co bylo možné jsem se snažil sehnat tady v ČR po inzercích, jen tak jsem měl jistotu, že jsou to původní díly z "půdy". To že něco nesedělo ani nebylo v tom, že bych nevěděl co já mám na autě vlivem výměny kastle nebo nekvalitní druhovýrobou. Ale já mám podvozek ze začátků výroby, kdy ty díly ještě byly vyráběny pod dohledem Italů a nebo byly přímo z Itálie. Pozdější modely ale už měly řadu věcí po soudružsku ošizených. Proto taky ročníky z konce 70. let a mladší jsou prosluslé svojí nekvalitou.

S tím diferenciálem se to má třeba tak, že se tam montovaly dva druhy diferenciálů vyráběných v Jugoslávii a pak polské diferenciály. Každý má nějakou odlišnost. A takové věci ani nezohleďnuje původní katalog dílů ani dílenská příručka. Automaticky jsem koupil v polském obchodě ložiska zadní nápravy - jediný rozměr, který nabízeli, ale už jsem neřešil, že na ten můj konkrétní mi nepůjdou.
Jinak když jsi Tomino zmiňoval ten nepůvodní stav. Konkrétně uchycení zadní nápravy ke kastli, přesněji řečeno uchycení tlumičů, je asi jediný atyp, který mám. Protože můj podvozek měl jinak uchycené tlumiče než nabízela novější kastle. Tehdy s tím ale počítali a měli na to patřičné atypické díly, které jsou ale dneska nesehnatelné, takže to jsou zrovna věci, které jsem stůj co stůj musel opravit.

Ještě bych dodal, že já nestavím auto do muzea a na výstavy. Normálně s ním plánuji jezdit. Je mi jedno, jestli se podvozkový díl leskne, nebo neleskne, protože po projetí první kaluže to nebude vidět, ale jestliže tam původně byly díly v nějakém odstínu a šrouby v nějakém zinku, tak se to snažím udělat stejně.

Pro představu původní prohnilá nápravnice..


Mauricio: manželka naštěstí nezakazuje, ale podporuje. Já mám milionovou manželku. Samozřejmě rodina musí mít co jíst, ale já zase nejsem finančně negramotný, abych koupil díly za dvacet tisíc a pak manželce oznámil, že nezbylo na sunar [wink]. Já jsem také chtěl jen koupit auto, opravit nutné a jezdit. Ale v okamžiku kdy ti začne pršet na nohy, z motoru se ozývá divné chrastění a hever není kam dát, aby se auto nezlomilo, je jasné, že drobné opravy nestačí. A já zase nejsem typ, že něco koupím a za rok to pošlu dál. Já špatně snáším velké změny a i se nerad loučím s autem na dennní ježdění a jeho výměnu už odkládám dva roky [proud].
Úterý, 16. března 2021 - 13:49:35  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7868
Registrován: 3-2007
Takto, pod auto v pôvodnom, aj keď naoko horšom stave, než čokoľvek opravované som myslel skutočne pôvodný stav - neopravované, negitované, nelakované atd. Proste tak ako vyšlo pred x rokmi z fabriky bez následných zásahov (a z toho plynúcich prekvapení, ako napr. čo je /alebo skôr nie je/ pod gumoasfaltom, 1cm gitu atd).
Tú pôvodnosť vyhotovenia v zmysle originality je pri socialistických autách niekedy ťažké určiť, keďže tam boli častokrát schopní namontovať skutočne čokoľvek, keď iné nebolo. Možno som tu spomínal, ako som zháňal po truckshopoch veľký 24V spínač tlaku oleja z Liazky, lebo v čase výroby proste... Proste 12V nejsou, nebudou, nepřišli; a síce teraz som zohnal taký ako tam pôvodne mal ísť, ale samozrejme už nepasuje.
...v truckshope hneď vedeli, že ide o Favorit [biggrin]

(Příspěvek byl editován uživatelem tomino.)
Úterý, 16. března 2021 - 16:04:13  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 428
Registrován: 8-2018
Někdy je lepší mít auto po někom, kdo, už něco zpravoval, vyvařoval (pokud je to udělané pořádně) atd... Než když to měl někdo, co nic neměnil, díry přelepoval lepenkou, nic nikdy nepřetřel, co vylézalo.

Ten originální stav, jako z výroby, bych nijak nehrotil. To moje, až bude hotový, bude na ježdění pro radost. Stačí když se bude podobat. Třeba jestli má barvu z dobového prospektu mě celkem nezajímá.

Ikdyž, pokud bych dělal třeba škodu 105s, tak bych chtěl, aby tam nebylo, to, co esko nemá mít.
Můj web:Kolejiště Trutnov tt

Ekoblázni přestaňte [kecal][kecal][kecal] do zemědělství.
-OndraS
Úterý, 16. března 2021 - 16:19:57  
Neregistrovaný host
Mirous: většinu, co jsi popsal, splňuju naprosto přesně [proud]

- spojmat na jedné hromadě. Asi třetina šroubků při montáži nepasuje do žádné díry v kastli, stejně jako na autě je spousta děr, kam naopak nepasuje žádnej šroub . Bonus level je rozdělat dvě auta a navzajem to domíchat. Bonuslevel jedna plus je americký auto, kde půlka zavitů je metrických a druhá půlka je palcových typu UNC (nebo jemný UNF)

- co jak bylo. Nejednou člověk drží v ruce přírubu příruby, různě s ní kroutí v podběhu, přičemž to nepasuje nikam a nijak. Nakonec fotí, posílá přes nějakej Viber kamarádovi, aby mu bylo řečeno, že to je skutečně z podběhu, ale ze zadního

- nové díly samozřejmě nikdy nepasují na první dobrou. Je potřeba je většinou totálně převrtat, poohýbat nebo opilovat a vlastně zničit, aby si pak člověk víc vážil toho starého dílu, co ještě rád vytáhne z hromady, co má nachystanou na odvoz do kovošrotu

- změny ve výrobě. Tak za prvé, nejen poláci. U nich je výhoda, že auto dělali až do první změny stejné, kdežto američan udělal auto s pěti verzemi motorů, deseti verzemi výbavy a ještě to vśechno odlišil pro Kalifornii a Kanadu. Samozřejmě, že dílenská příručka, kterou člověk pracně sehnal a deseti lidem se s ní chlubil, je přesně pro všech těch padesát verzí aut, jenže tam jaksi chybí ta jedenapadesátá, co máme v garáži

Proč to popisuju: určitě t trochu uklidní, že popsané problémy nejsou nijak zvláštní a nejsi v tom sám. Dokonce si troufám tvrdit, že ten "projeb" šroubků napřiklad, je zcela přirozeným při jakékoliv, i té nejpreciznější renovaci.

Ještě jsem zapomněl napsat, že vybornou zábavou je také to, že na autě dělají dva lidi a potkají se v garaži třeba jednou za měsíč, přičemž telefonicky se odbívají méně důležité věci, jako třeba "prosímtě, až tam pudeš, najdi někde tu matku od ložisek kola a nasaď ji tam, já ji pak utáhnu [lol]
Mauricio
Úterý, 16. března 2021 - 16:43:55  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 9771
Registrován: 4-2005
Cožpak o to, že musíš převrtat, poohýbat nebo opilovat. Občas musíš třeba i prodloužit nebo podélně zkrátit, protože rákosník to blbě oměřil [lol]

(Příspěvek byl editován uživatelem Mauricio.)
Úterý, 16. března 2021 - 17:00:46  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 429
Registrován: 8-2018
S tou nepřesností nových dílů máš pravdu. Třeba u druhovýrobního blatníku na ovečku I pasuje levej a pravej tam nedáš. Oni to třeba na začátku naměřili správně, ale jak lis furt lisuje, tak se časem rozšteluje a už ho nikdo nenastaví správně. A u brzdového potrubí na škody 742, to nepasuje vůbec.
Můj web:Kolejiště Trutnov tt

Ekoblázni přestaňte [kecal][kecal][kecal] do zemědělství.
Úterý, 16. března 2021 - 19:04:59  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 428
Registrován: 10-2014
S tou nepřesností nových dílů máš pravdu. Třeba u druhovýrobního blatníku na ovečku I pasuje levej a pravej tam nedáš. Oni to třeba na začátku naměřili správně, ale jak lis furt lisuje, tak se časem rozšteluje a už ho nikdo nenastaví správně. A u brzdového potrubí na škody 742, to nepasuje vůbec.
... nezapomenu na okamžik, když jsem na kilíčko horko těžko napasoval blatník aby pasoval ke dveřím a vepředu koukal dobrých osm milimetrů přes rovinu kapoty ...To byly Drážďany.... První oprava "veterána" nepíšu renovace,protože šlo jen o vyvaření, nalakování,pretěsnení a nevrtání do věcí které fungují,výměna těsnění pod víkem ventilů,čtyři hnusný šroubky letěly do zahrady,abych je následně potupně hledal.Jaksi sem nepomyslel na to, že Cortina je Anglie a krásný pozinkovaný M6 tam prostě nenarvu....Jinak vždy rozebírám jednotlivé celky,až mám hotovo rozdělávám další,u složitějších celku okopiruju z listy s katalogu ND a přímo na papír si dělám poznámky.Sila vymezovacích podložek, pořadí,umístění,ap. Povrchovou úpravu se snažím dodržovat poplatnou době vzniku, využití původních dílů a spojovacího materiálu max možné míře..
Úterý, 16. března 2021 - 22:05:12  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4816
Registrován: 11-2006
Škoda, že jsem tohle téma nerozvedl, než jsem se do té renovace pustil. Ale jsem rád, že alespoň Ondra se mnou drží basu...
Mauricio
Středa, 17. března 2021 - 10:58:41  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 9772
Registrován: 4-2005
No já myslím, že by se nic nezměnilo :-)
Středa, 17. března 2021 - 13:11:40  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2318
Registrován: 10-2007
Zdá se, že ta výhoda US veteránů, na které člověk koupí všechny díly, už taky není, co bývala. Jakýsi díl jde už tři měsíce (přesněji řečeno se válí tři měsíce v nějakém skladu UPS v Německu, kde už jej desetkrát proclili). A je jim to jedno, jenom slibují nebo nekomunikují vůbec. Teď ze zoufalství objednáno znovu. Fedex si řekl 180 dolarů za přepravu drobnosti, která se vejde do bublinkové obálky, a odhadují doručení na deset dní. Tak jsem zvědav. Už mi dochází sprostá slova.
Středa, 17. března 2021 - 14:05:48  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4817
Registrován: 11-2006
Mauricio: já myslím, že by se změnilo hodně [wink]. Já si rád nechám poradit a i jsem už zde hodně rad využil. Navíc žena si ze mě dělá srandu, že jsem autista, protože nesnáším v dílně nepořádek a nářadí mám srovnané podle velikosti a vruty podle velikosti naboxované a popsané a běda když mi to někdo naruší. Takže spojmat na jedné hromadě je pro mě noční můra [lol] a rozebrané všechny komponenty jakbysmet.
Pátek, 19. března 2021 - 08:38:09  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3692
Registrován: 1-2005
Mirous: A taky vracíš ten jeden konkrétní šroub na stejný místo, i když jsou všechny stejný? [lol]
http://pardubickamhd.cz - fotogalerie a informace z MHD v Pardubicích
Pátek, 19. března 2021 - 18:24:21  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1384
Registrován: 3-2011
Tr_man: to poznám, presne tak to robievam aj ja. Hoci v mojom prípade sa to netýka áut.
E pericoloso sporgersi - Nicht hinauslehnen - Не высовываться - Ne pas se pencher au dehors

Sobota, 20. března 2021 - 16:01:35  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 155
Registrován: 4-2013
Dneska se u sokolovskýho Lidlu objevila tahle krásná tisíckovka, přijeli tam s ní dokonce původní majtelé. [happy]

Škoda Auto
Sobota, 20. března 2021 - 17:56:32  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 620
Registrován: 1-2017
Tak ta je [jidlo] I s tou symetrickou starou SPZ.
Sobota, 20. března 2021 - 18:27:02  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2009
Registrován: 6-2010
Jussi: Podobně symetrickou SPZ PIA 93-39 jsme měli na naší Tatře 603. To byla tátova 603, děda měl na své 603 pro změnu PIB 39-93 [happy] No náhoda to nebyla... [biggrin]
(táta tenkrát učil v autoškole, tak měl známé na dopravce, aby snad nedošlo k omylu, že byl nějaké papalášské zvíře) [wink]

(Příspěvek byl editován uživatelem Venca21.)
Neděle, 21. března 2021 - 06:59:54  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1291
Registrován: 8-2015
Rikša CZ 150 na prodej: https://motocykle.bazos.sk/inzerat/121812251/cz-150-riksa.php?fbc lid=IwAR3HRi69M9DvgcLN64YcaQZ3LOKr41gIaUrrwRvB935o6OcoojwdJMMrFYE
Úterý, 30. března 2021 - 19:26:52  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1294
Registrován: 8-2015
Má Škoda 120 dnes udělala STK. [happy] Zde jsem zveřejnil fotky z oprav: https://www.facebook.com/groups/1434574796794186/permalink/280790 4036127915/
Sobota, 03. dubna 2021 - 11:58:59  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 769
Registrován: 10-2014
Nedávno jsem v Plzni potkal tuhle provozní Tatru 613. Řídil jí postarší pán bez klobouku a evidentně jí měl na denní dojížděni. To už se dnes moc nevidí.
Ale myslím, že už tu na Krepu byla, jelikož je mi ta NJI nějaká povědomá a na Plzeň jaksi cizorodá. Pavle2, ty budeš jistě vědět. [happy]
Sobota, 03. dubna 2021 - 18:22:24  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8383
Registrován: 12-2005
Pán je řezník ze Bdeněvsi. Má tater několik. S tutou jezdí denně. Když ještě nebylo EET a provozoval řeznictví tak s ní jezdil normálně pro zásoby.
BTW v jeho kšeftě se zastavil čas v 70. letech a měl vynikající sekanou.

(Příspěvek byl editován uživatelem martin_100.)
Plakáty nás informují: Přijď pracovat k dráze, pakliže ti vyhovují rychlost šmír a saze. (Dobeš) [masinka]
Sobota, 10. dubna 2021 - 10:52:05  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 770
Registrován: 10-2014
Díky Martine. [happy]

Tuhle jsem potkal Fiata na původní písecké registraci. Takovouhle zachovalou Cromu jsem už dlouho neviděl. Fotku mám bohužel jen tuto, ale ještě měl na boku ty devadesátkové samolepky v těch příšerných barvách, co se mi nikdy nelíbily, ale k tomuto autu se úplně hodily.



Když si tak vybavuji, tak už jsem dloouho neviděl ani Tipo a to jich jezdilo po ulicích kvanta. To už spíš potkávám Uno, jedno občas bývá i u nás v Táboře. A povšimněte si prosím hezké, protekční, číselné kombinace na SPZ.

Pajzák
Sobota, 10. dubna 2021 - 11:34:37  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4970
Registrován: 6-2015
Tempru, Jožine.[wink]
Jef
Sobota, 10. dubna 2021 - 11:52:43  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 6097
Registrován: 5-2002
To už spíš potkávám Uno, jedno občas bývá i u nás v Táboře.

Uno občas potkat jde, v Táboře jsem jedno s táborskou o94 opakovaně zahlédl na jednom z parkovišť u bytovek při průjezdu po Kpt. Jaroše - naposledy loni, třeba tam ještě je...

Tempra už je vzácnost, ale dvě jsem v Praze viděl taky ještě loni:


A ještě jedno Tipo s "devadesátkovými samolepkami v příšerných barvách" - taky se mi to nikdy nelíbilo, ještě předtím si na samém začátku devadesátek vybavím tu podivnou módu nevkusných obřích kaněk na kapotě, která ale naštěstí rychle přešla[proud]. Tohle je vlastně dneska takové příjemně dobové oživení šedého auta...
Sobota, 10. dubna 2021 - 12:46:07  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 771
Registrován: 10-2014
Pajzáku, díky, nevimproč jsem měl tohle auto zafixovaný jako Kromu...

Jefe, Tvůj obrazový archív je neskutečný [jidlo]
Ty už by jsi mohl vydat publikaci “mizející vozový park s přihlédnutím k jeho propojení se SPZ “ [ok]
Středa, 21. dubna 2021 - 16:53:37  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 283
Registrován: 2-2013
Mám poměrně náročnější dotaz. Myslíte, že by šly nějak dohledat statistiky aut tady prodaných (v případě Škodovky a Tatrovky) a na zdejší trh s novými vozy dovezených (v případě zahraničních aut) mezi lety 1947-1991? Nemyslím přímo na googlu, respektive s tím ani nepočítám, ale třeba nasměrování, na který archiv se obrátit.
Čtvrtek, 22. dubna 2021 - 09:33:38  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2328
Registrován: 10-2007
Já tomu zase tak nerozumím, ale pokud to výzkumník chce mít easy, tak bych kouknul do Ministerstva dopravy a do nějakých statistických ročenek a modlil se, že to tam najdu. Nedoufal bych, že najdu všechny roky. Poctivá badatelská práce by spočívala v tom, že bych šel do podnikových archivů Škodovky a Tatrovky, kde by se dala čísla vyrobených vozů docela upřesnit, jen by se to muselo očistit o export. No a ten import, to bude asi horší, asi zkusit fondy PZO a Mototechny, pokud je to vůbec nějak rozumně dochované.
Pátek, 23. dubna 2021 - 12:05:09  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 194
Registrován: 10-2018
I tohle se dá potkat v provozu v roce 2021. Jezdí s tím postarší pán na nákupy.
Pátek, 23. dubna 2021 - 12:46:00  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 285
Registrován: 2-2013
Risan: Díky za odpověď. Výzkumník se pravděpodobně vydá tou více badatelskou cestou.
Pátek, 23. dubna 2021 - 13:19:05  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2331
Registrován: 10-2007
Cendix: tak to je vážný [wink].
Čtvrtek, 29. dubna 2021 - 14:50:04  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4835
Registrován: 11-2006
Zajímavé je, že většinou když vidím nějaký dochovaný veterán zejména v provozu, má hezkou, někdo by řekl protekčn, SPZ..
Čtvrtek, 29. dubna 2021 - 16:32:30  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4679
Registrován: 1-2010
To bude dané celoživotním postojem těch majitelů k autům. Když si tu škodovku v daleké minulosti pořizoval, tak si nepořizoval jen auto, ale věc, která mu bude muset vydržet dlouho a bude ji muset projevit náležitou péči. A když už byl ten svátek, že se kupovalo nové auto, tak stálo za to se pokusit i o tu protekční značku.. No a majiteli, zřejmě dnes už starému pánovi, ten postoj vydržel dodnes, proto nevzal škodovku na šrotovné a nekoupil si hnůjdaje.
"Áčka, Béčka & interiéry" - přehledy interiérů vybraných řad vozů ČD [new]