Diskuse » Automobily, lodě a letadla » Youngtimery » Archiv diskuse Youngtimery do 24. 9. 2020 « předcházející | další »

Archiv diskuse Youngtimery do 24. 9. 2020

dolů
hledání | obrázky (odtud | na mapě) | strom | 3 hod. | 1 den | týden | vzhled | nápověda
odhlášení | přihlášení | úprava profilu | registrace | seznam uživatelů | moderátoři
   autor příspěvek
Neděle, 30. srpna 2020 - 16:14:34  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4764
Registrován: 11-2006
Evidentně máš rád prostě jiné období motorismu, než-li já. Na to nevidím nic špatného. Co se týká seřizování ventilů. Než jsem se pustil do tohohle auta, tak jsem skutečně uměl vyměnit leda brzdový kotouč maximálně na Felicii. Za dobu kratší než dva měsíce jsem auto rozebral do šroubečku, zrepasoval převodovku a diferenciál. Věci, které jsem ještě před třemi měsící ani netušil, jak fungují. Mezi tím dělám repas všech zbylých dílů, studuji jednotlivé typové rozdíly, studuji který šroub kam patří, snažím se někde sehnat nesehnatelné díly a to vše v době, kdy toho mám v práci nejvíc za celý rok, za týden rodíme, staráme se o devadesátiletou babičku a po roce se mi opět rozjela úžasná borelioza takže jsem někdy rád, že vstanu z postele. Takže sorry, ale skutečně mě v danou chvíli přišlo nejpohodlnější se zeptat Risana, jaký je postup a vím, že on mi ochotně poradí. Každý se někdy učil, ty zřejmě taky. Rozdíl je ten, že si žil v době, kdy si ty ventily seřizoval každý druhý sám před barákem. Ta renovace mě někdy vyčerpává, ale zároveň baví. A věř, že jsem se za dva měsíce probíhající renovace naučil více, než za 15 let co mám vlastní auto.

Žigul vs. Fiat: podivuješ se nad socialistickou plečkou. Uvědom si, že originál je Fiat 125 a těch změn zase tolik není, ve srovnání s Fiatem 124 a žigulíkem. Na tu dobu si myslím, že to bylo skutečně moderní auto, oproti třeba Škodovkám určitě. Podívej se, jaká auta se dělala na západě v roce 1968. To zas tak velký rozdíl není. VW Brouk, Audi 90...v čem se ta auta tak výrazně lišila? Fiat 125p oproti Fiatu 125 má nedostatek v horším motoru, resp. ze staršího modelu Fiatu 1500. A to byla daň za uzavřené hranice. Rozdíl mezi Žigulíkem a Fiatem je značný. Jsou to auta úplně jiné kategorie. Fiat je větší, pohodlnější, kotoučové brzdy na všech kolech. Vzájemně zaměnitelné díly jou asi 4..boční blinkr, kliky, kříž kardanu a gumové krytky pedálů.
A propos, mohl bych si vybrat třeba nějakého skutečně italského Fiata, ale když vidím, jak se dnes pohybují ceny za díly, tak takovou renovaci bych si prostě dovolit nemohl.

A jestli za veteránismus považuješ jen předválečné vozy, tak fajn. Já se na ta auta mile rád podívám, ale jezdit bych s nimi nechtěl. A myslím, že auto z produkce let 1968 - 73 není zas tak novodobá plečka..
Neděle, 30. srpna 2020 - 16:16:35  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8059
Registrován: 12-2005
Ale tak měl bys pochopit že lidi jsou různý. Tebe nezajímaj socialistický střepy, dalšího nezajímá západní produkce, jinýho míjí ameriky. Nejde říct jen to či ono smí bejt ve středu zájmu ctěného publika. Podívej se třeba v tý "naší" skvadře jakej názor je na Aerovky. A kolik je vážených ajrovkářů co zasmradí každou veteránskou akci modrym dýmem.
Plakáty nás informují: Přijď pracovat k dráze, pakliže ti vyhovují rychlost šmír a saze. (Dobeš) [masinka]
George
Neděle, 30. srpna 2020 - 18:27:06  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1710
Registrován: 5-2002
Já jen vložím vsuvku z jednoho nádherného statku kousek od Tábora,


další z jednoho okresu na severu

a už zas nechávám prostor Sardeli, aby mohl všem hanět jejich dílo a sám se ukájet nad svým, zcela neznámým, motocyklem. Nejdřív sem chodil pro rozumy a když je získal, opovrhuje těmi kdo zvolí stejný postup. Divný to tvor. Mám prosbu, Sardeli, nechtěl byste zůstat opět pouze u nahlížení? Děkuji.

(Příspěvek byl editován uživatelem George.)
Sardel
Neděle, 30. srpna 2020 - 18:53:02  
Neregistrovaný host
Děkuji, pane doktore, za odborně stanovenou diagnosu, velice si toho vážím.

Sedmdesátá osmdesátá léta, ale jo, proč ne. Sám bych si tam něco vybral. Mě jen fascinuje ta fascinace socialistickými vozy, které nikdy nebyly nic jinýho, než z nouze ctnost. Fajn, když už teda fiata, tak proč ne rovnou italskýho. Dobrá, je to strašná a drahá vzácnost (hmmm....), tak cokoliv jinýho z těch let. Ford, Opel, Renault... Dneska je možností... Ve finále by možná byla lepší pořizovací cena, snazší a levnější renovace/zprovoznění a rozhodně lepší užitná hodnota a jízdní vlastnosti.

Děkuji za objasnění exklusivity poláka, ale obávám se, že k němu stejně nenaleznu vřelý citový vztah a dál zůstane žigulem. ;-)

Všechny naše socialistický plečky, co jsme s nima museli jezdit, tak asi jako většina prostého lidu, jsou už naštěstí dávno ve šrotu. Jedinýho „vysloužilce“, kterýho jsem zachoval, je sierra. Jezdil jsem s ní celkem dlouho, až nazrál čas, že by bylo dobrý přejít na novější vůz. U sierry jsem usoudil, že by se mohla zachovat, zvlášť když byla kam zasilážovat. Takže už je pár let pod plachtou ve stodole. Plány s ní žádný nemám, takže kdyby někdo chtěl jangtajmra, můžu mu ji draze prodat. ;-) Rozhodně by s ní bylo míň práce, než s polákem.

Ale o to vlastně vůbec nejde, já si jen povzdechl nad tím, že se tu teď probírají naprostý triviálnosti, nic přínosnýho. Ovšem, to neplatí jenom tady. Pokud tedy chci provozovat (no, dejme tomu) veterána, tak je přece nezbytnost vědět, jak se seřizují ventily, karbec, předstih, odvzdušňují brzdy, dělá sbíhavost atd. atd. atd. Nehledě na to, že jsou to věci, který jsou milionkrát popsaný na milionu míst. Chápu dotaz „něco nastavuju a ono se mi to chová tak a tak nestandardně, nevíte, co by to mohlo být?“ Ovšem to, co se tady řeší v týhle době... Podívejte se do archivu pár let zpátky, co tam bylo za diskuze...

Nicméně, to je celkem fuk, to byl jen takový obecný povzdech nad tím, kam směřuje vlastně celý svět. V návaznosti na to, o čem jsme plkli v Domažlicích.

Jo, ajrovka je úžasná. Když jsem prvně jel v 662, byl jsem ohromen. Každý jiný auto má proměnlivý vibrace, zvětšující se s rychlostí a otáčkami. Ajrovka má kontinuální maximální třas od volnoběhu po plnej! :-D

Sardel
Neděle, 30. srpna 2020 - 18:54:54  
Neregistrovaný host
OK, tak já teda zas jdu. :-)
Neděle, 30. srpna 2020 - 19:32:27  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8060
Registrován: 12-2005
JO takovou prvogenerační sirku bych si taky rád nechal do chovu. Ale třeba soudobýho opla bych bez mrknutí hodil do lisu. Přitom je to technicky velmi podobná kára dokonce stejně bezpohlavní jako sierra. Přesto mě sopl neoslovuje ani v nejmenšim zatimco fordy můžu. Je to prostě o preferencích každýho soudruha.
Někdo má rád holky jinej vdolky.
Plknem zas někde nad pivem [wink] Tebe vždycky rád vidim. Akurát na Křivou nepojedu ten sraz mě nebaví [satan]
Plakáty nás informují: Přijď pracovat k dráze, pakliže ti vyhovují rychlost šmír a saze. (Dobeš) [masinka]
Neděle, 30. srpna 2020 - 19:48:46  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2259
Registrován: 10-2007
Cituji Sardel: Fajn, když už teda fiata, tak proč ne rovnou italskýho. Dobrá, je to strašná a drahá vzácnost (hmmm....), tak cokoliv jinýho z těch let. Ford, Opel, Renault... Dneska je možností... Ve finále by možná byla lepší pořizovací cena, snazší a levnější renovace/zprovoznění a rozhodně lepší užitná hodnota a jízdní vlastnosti.

Když už chce někdo mudrovat o veteránismu, tak nedává smysl argumentovat užitnou hodnotou, jízdními vlastnostmi atd. To by pak bylo nutno zahodit i tu aerovku a pořídit něco ze západu. Ale rýsuje se z toho docela solidní mindrák (všechny socialistický plečky do šrotu, kup si veterána ze západu, já mám ve stodole Sierru). Tak přece jen tu návštěva Sardele má smysl i pro něj a dobrou radu si může odnést: povznes se nad mindráky minulosti a přestaň veterány kádrovat na ty lepší a horší. Uleví s nejen Tobě.

Je mi jasné, že za užitečnou budeš při své současné malichernosti považovat jen technickou radu, ale věř, že tato je mnohem lepší. Jak jsi správně napsal, technických rad jsou plné knížky, ale toto tam jen tak nenajdeš.
Neděle, 30. srpna 2020 - 20:00:14  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 255
Registrován: 2-2013
"A proč si nekoupíte tohle, ale kupujete si tohle, když mě se to tak strašně moc nelíbí". To je opravdu takovej nádech socialismu, kdy se musel kdekdo obhajovat před nějakým joudou z uličního výboru, proč nemá zcela kladný vztah k našemu lidově demokratickému zřízení. A proč teda ti, kteří se zaměřují na předválečný auta mají ve většíně případů Tatrovky, Pragovky, Škodovky a Aerovky? Proč nevezmou plaťák a nezajedou si do Francie třeba pro Peugeota 302? To bylo lidový auto zase tam. Mělo šmrnc, vypadalo nadčasově a úplně jinak než většina tehdejší produkce. Dalo se za první republiky koupit i tady, dokonce díky tehdejšímu kurzu koruny k franku velmi levně. Nebo třeba Citroen Traction Avant, vysněnej projekt André Citroena, kterýmu obětoval peníze, zdraví a nakonec mělo auto premiéru až po jeho smrti. Co za tím je, že tyhle auta člověk na srazech v odpovídajících věkových kategorií nevidí, zatímco o československou produkci zakopává neustále (fajn, sem tam je pár angličanů)?

Mě jsou tyhle žabomyší spory mezi předválečnými a poválečnými veteránisty z duše protivný. Bohužel si jich všímám kolem sebe čím dál tím víc, a čím dál tím víc jsou ze strany právě těch předválečných. A nerozumím jim. Místo toho, aby byli rádi, že jim dorůstá nová generace, která má jednu drobnou vadu, a sice má zájem o mladší stroje, tak se je spíš snaží odradit. Pochopitelně ne všichni, převažuje ta ochotná část.

Chtěl jsem něco napsat i o tom neskutečně namyšleným chování vůči člověku, kterýho neznám, a kterej se snaží něco dělat v rámci svých možností co nejpoctivěji a já to neuznávám jenom proto, že se mi to auto nelíbí. Ale to je taková prasárna, že mi vždycky došla slova (sorry, ale napřed tady pyskovat o rozhledu, poplýst si poláka se žigulem a pak říct, že mě to vlastně nezajímá, to jsme dělali jako děcka na pískovišti). Mimochodem, minulej týden se štelovaly ventily na Dacii. Měl jsem to načtený z příručky, ale stejně jsem poprosil známýho mechanika, jestli by to neudělal on. Já se mu při tom díval pod ruce, a co mi nebylo jasný, tak na to jsem se doptal, abych to příště mohl udělat sám. To je ta výhoda, kterou neposkytne ani kniha, ani google, ale jenom rozhovor, popřípadě internetová diskuse. Ta má i jinou výhodu, že koho to nezajímá, tak to NEMUSÍ číst [happy]. Doufám, že si to kolega Sardel ještě přečte, aby mi tím taky mohl umýt prdel.
Neděle, 30. srpna 2020 - 20:08:19  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 395
Registrován: 10-2014
Dnes už vlastnictví veterána nejde ruku v ruce se soběstačností opravit a udržovat vše v chodu svépomocí, nevím jestli je to dobré nebo špatné. Každý svého štěstí strojvůdce.Každý k tomu ruce od šmíru, tržné rány a popáleniny nepotřebuje.Stejně tak věk a značka silostroje není rozhodující, tak proč se snižovat k posměškům a hanění toho druhého... Akorát mě čím dál tím více zajímá tajemný motocykl....Gnome rhone? Torpedo?F&N? Saroléa? Jestli to teda není úplně tajný...
Sardel
Neděle, 30. srpna 2020 - 21:40:13  
Neregistrovaný host
Děkuji, bude mi ctí. Jen bych s dovolením zůstal u červeného, jsa nepivařem. :-) Pokud zavítáš do Prahy a budeš mít čas a chuť, jsi vítán. Bydlím cca 3 km od P.

Na Křivonosku taky nejedu, možná jen vezmu interceptora a zajedu tam jen tak na čumendu. Stejně je to odporný snobský podnik, jak jsem se dozvěděl na tomhle fóru. :-D No, pravda je taková, že jsem prokaučoval přihlášku. Loňský Domažlice byly, jak asi víš, velmi výživný. Z pěti aut pět zkolabovalo, jedno dokonce skončilo na vozíku.

Mně se vysypala pumpa. Mizerná socialistická ;-) ucpávka vydržela pouhých 800 km a byla na hadry. Sešlo se konsilium moudrých (docela srandovní fotka, dal bych ji sem, ale jsou tam zachyceni i ti, jejichž jméno se nesmí ani vyslovit :-D ), dumalo se jak na silnici, tak později v kempu. Nakonec jsem po třetí rozborce a sborce dokázal pumpu natolik sflikovat, že jsem těch 150 km domů dojel po ose a čest s nulovým skóre návratu na plaťáku zůstala uhájena. Spotřeba 10 litrů na sto km. Vody. ;-) Já vím, dneska se to nenosí, tady se spíš lidi chlubí, jak jim vypadla fajfka od svíčky u stodváci a zavolali si odtahovku. :-P No a nějak furt byl na všechno čas, pak koroňák, pak se ukázalo, že soustružník udělal blbě osu - a najednou bylo po termínu.

Omlouvám se za OT, chápu, že prašivý popular nikoho nezajímá, bohužel, k seřizování ventilů u dachny nic nemám. Tak zavřete oči, já už tedy definitivně odcházím. :-D

P.S. pro Sběratel_kuriozit. Tajný to není, proč taky. Jen se nikdo neptal, páč to nikoho nezajímá, nejsa to žigulikem. :-P :-D Musím říct, že jsem mile překvapen! Ano, je to ta čtvrtá možnost.


Neděle, 30. srpna 2020 - 22:53:57  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8061
Registrován: 12-2005
Děkuju ti za tuten příspěvěk. Poprskal sem si monitor jak se tu tlemim. Ty víš která pasáž mě rozesmála. [biggrin][biggrin][biggrin]
Pivem jsem tě jen chtěl porejpnout leč sklenku si s tebou dam rád neb ani víno mi není cizí. A jo souhlas na príběhy zelenýho škodylaku občas taky koukam s otevřenou hubou a nevěřícně koukam. [satan]

Jo a vlastně jsem zapoměl využít neopakovatelný příležitosti dát sem tu fotku kterou jsi výslovně jmenovitě dovolil zde publikovat. [satan]


(Příspěvek byl editován uživatelem martin_100.)
Plakáty nás informují: Přijď pracovat k dráze, pakliže ti vyhovují rychlost šmír a saze. (Dobeš) [masinka]
Pondělí, 31. srpna 2020 - 00:43:55  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7691
Registrován: 3-2007
Mirous:
"To mě baví 😂 každý mi tu radil, jak mám tu renovaci pojmout od základu a teď se každej diví 😂. "

Voči tomuto sa ale musím striktne ohradiť. Úprimne som sa ťa od toho snažil odradiť už v momente, keď si z auta začal skladať prvé veci [proud] Dúfal som, že ti tie obrázky Mercedesu z pobaltia budú dostatočnou výstrahou - neboli [lol]
Tomino:
"Toto už nebude len o "zohejbaní" [uhoh] Ak sú aj neexponované miesta v takomto stave, tak ti po pieskovaní nezostane nič.
Posielam odkaz, ak sa ti to nechce pozerať celé, tak si to posuň do polovice a tam je vidieť, čo zostane po pieskovaní aj z naoko ako-tak dobrého auta.
Keby to nebola 6,3; tak by to auto nikto nezachraňoval... Aj v tomto prípade to ľudia z klubu hodnotili ako ekonomickú samovraždu, aj keď v Lotyšsku je oveľa lacnejšia práca než na západe.

Poctivo to odstroj a uvidíš čo ďalej, zatiaľ by som do toho neinvestoval ďalšie peniaze. Gumy, drobnosti, ale aj niektoré mechanické prvky sa ti buď poškodia, alebo už nebudeš chcieť dávať staré diely na "nové" auto.
V skratke - ak to chceš spraviť poriadne, odporúčam počítať so šesťciferným rozpočtom, alternatívne niekoľkými rokmi tvrdej práce.

Sledujem to tu už dlhší čas, nechcem byť vždy za zlého proroka [lol] ...ale celkom sa v tomto pohybujem a viem, čo ešte stojí za záchranu a čo už nie.
"

Aby som sa ale niekde v priebehu vojny nehral na generála, tak sa vrátim k téme a musím povedať, že toto je múdra reč. To si treba neraz pripomenúť aj v lepšej, aj v slabšej chvíľke:
Risan:
"Až to celé složíš, tak budeš vychytávat věci, na které se při renovaci nepřišlo nebo se nepovedly (to se teprv uvidí, jestli motor je už “hotový”) a staneš se ještě větším expertem, protože na to budeš zase sám. A ta skla, která jediná budou původní, Ti pak přijdou vůči zbytku auta zašlá a poškrábaná a nakonec vyměníš i je [wink].

To s tou hodnotou v penězích je jen takový jako že chytrý kec. Většina věcí, které v životě koupíš, taky už nikdy nebude mít tu hodnotu v penězích, co jsi za to dal. A nejspíš je nevyužiješ dostatečně efektivně k tomu, aby Ti vydělávaly nebo alespoň dost ušetřily. Ale třeba Ti přinesou nějakou radost a alespoň nějaký užitek. A třeba to bude i případ tohoto auta. Tak si to koukejte doma moc nezoškliivit, jinak to vážně nebude mít tu cenu."

Ako tu už bolo neraz spomenuté, tiež sa pripájam k tomu, že ženu si váž. Ak teda celý čas pred nami netajíš, že jej každé ráno dávaš nejaké antidepresíva do kávy, musíte mať krásny vzťah.

Obdivujem aj fakt, ako rýchlo s tým napreduješ a prajem, nech ti to vydrží. Dobrý nápad bolo venovať sa skladaniu nových dielov počas asi najťažších chvíľ - máš pred sebou nejaké čiastočné výsledky, radosť z nových dielov a dáva ti to celé zmysel.
Úprimne, mne by už dávno nedávalo. Ja napríklad momentálne bojujem s Favoritom ani sám neviem prečo - objednám diely podľa modelu aj roku a v momente, kedy s nasadeným novým, poloplným olejovým filtrom idem zakrútiť výpustnú skrutku olejovej vane - zisťujem, že napríklad tá podložka tam proste nepasuje. Zázrak, asi sa sprala na 60ke... Takéto hlúposti ma dokážu značne znechutiť. A že ich je neúrekom.

Na druhú stranu, je to podstatné spríjemnenie dňa, ak aspoň na niečom sa dá povoziť. Síce nejde všetko podľa predstáv (a ďakujem tu prítomným kolegom za pomoc), ale mačku sa mi zatiaľ darí držať pri živote (klop-klop), tak som ju bol po čase vyvenčiť. [auto]



P.S. Mauricio, keď si pred časom spomínal praktickosť a nízkonákladovosť Karosy ako "víkendovky"... Zisťujem, že pri rovnakej spotrebe ako ty, navyše ešte viac daňovo zaťaženého benzínu, odveziem približne 45x menej ľudí ako ty. Neviem, kde sa stala chyba. Asi vo fabrike namontovali nejakú zlú karosériu. [tramvaj]
Mauricio
Pondělí, 31. srpna 2020 - 11:49:47  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 9562
Registrován: 4-2005
[biggrin][biggrin][biggrin]

Náhodou Karosa je vysoce praktická věc. Například, když člověk potřebuje z IKEA odvézt skříňku, která se o blbých 5cm nevejde do auta. Nebo třeba, když člověk zapomene firemní tankovací kartu na benzín, ale má autobus, ve kterém je plná nádrž nafty. Zase ale na dívky autobus moc nepůsobí, to ten Jaguar bude bezesporu lepší. Navíc - víš, jak blbý je jet na rande autobusem a pak nemít kde zaparkovat? [lol]

(Příspěvek byl editován uživatelem mauricio.)
Vechtr
Pondělí, 31. srpna 2020 - 11:56:26  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 181
Registrován: 12-2015
Jak vidím ty fotky od Sardele - to je normální, že v kurnících v chladicím okruhu koluje takové rezavé blatíčko? U novějších (60 let a méně) udržovaných aut jsem na tohle nenarazil, ani u litinových motorů.
Něcestujtě s papagájom, ujo Porubjak. Celú cestu čosi tára, cestujúcich sprosto ohovára.
Pondělí, 31. srpna 2020 - 16:10:53  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2260
Registrován: 10-2007
Cendix: Mě jsou tyhle žabomyší spory mezi předválečnými a poválečnými veteránisty z duše protivný. Bohužel si jich všímám kolem sebe čím dál tím víc, a čím dál tím víc jsou ze strany právě těch předválečných. A nerozumím jim. Místo toho, aby byli rádi, že jim dorůstá nová generace, která má jednu drobnou vadu, a sice má zájem o mladší stroje, tak se je spíš snaží odradit. Pochopitelně ne všichni, převažuje ta ochotná část.

Přesto, že žabomyší spory jsou protivné a že by dědci měli být rádi za novou generaci, zdá se, že tomu tak stále není a objektivní realita je, že mladí youngtimeristé často naráží na opovržení dědků. Šmahem odmítnout objektivní realitu jako chybnou ale nemusí být řešení. Takže čím to?

První vysvětlení může být, že dorůstání nové generace fakt není priorita veteránisty. Jak už jsem mockrát psal, přes všechny proklamace a patetická znění různých kodexů to je individuální koníček spíše než nezištná práce pro kulturní povznesení společnosti, uchovávání dědictví a další floskule. Proto je dědkovi celkem jedno, jestli bude nebo nebude nová generace. Ještě tak možná může řešit, komu konkrétnímu předá svoje vergly, ale jestli někde je nebo není celá nová generace, to mu k ničemu není.

Možná, že to není tak jednoduché, ostatně kdyby bylo, každý by to chápal a nikdo by se nedivil. Něco na tom nejspíš bude, ale není to celá pravda. Takže dál, zkusme jiný úhel: připusťme, že duší dědka skutečně prostupuje něco jako vztah k hnutí veteránismu jako celku a chtěl by, aby se šířilo a rozvíjelo. Pohled na mladé s jejich socialistickýma ojetinama (které nepovažuje za něco historického) a povrchním přístupem instantní doby jej nemůže rozhodně přesvědčit o tom, že tito navážou na jeho práci a nebo že ji snad i posunou na vyšší úroveň. Nad čím jásat? Že je to stejné jako za jeho mladých let, jen se příslušně posunul rok výroby těch aut? Všichni přece cítíme, že situace je jiná, že motivace těch lidí je jiná, přístup je jiný. Tak snad lze pochopit i úzkost lidí, jako je Sardel, z níž potom pramení i to opovržení.

Můžeme se tvářit, že si za to může sám tím tónem, jaký nasadil, že jej odmítáme poslouchat. Ale klameme sami sebe. On něco říká a já si myslím, že to něco znamená a že z toho něco můžeme získat sami pro sebe, když nebudeme příliš pyšní.
Středa, 02. září 2020 - 09:42:30  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8062
Registrován: 12-2005
Vechtr. No oni tuty auta většinu času jezdily na obyčejnou vodu. Zatimco v 60. letech se začal stále víc používat fridex a jiný směsi který krom nemrznoucích vlastností byly i tak nějak antikorozivní.
A dodnes dost veteránistů jezdí na vodu protože v zimě nejezdí. Tuty auta nemívají vodní pumpy který by blbě snášely vyschnutí na delší dobu.
Plakáty nás informují: Přijď pracovat k dráze, pakliže ti vyhovují rychlost šmír a saze. (Dobeš) [masinka]
Vechtr
Čtvrtek, 03. září 2020 - 07:47:30  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 182
Registrován: 12-2015
Já vím, kámoš má oktávku combi provozovanou ve stejném režimu, ale když z generálkovaného motoru vypustil takový bordel, tak tam radši ten fridex nalil. Nejde jen o vysychání těsnění, ale i o rezavění vnitřku motoru. Vlhký, těžko vysychající prostor, do kterého má ale přístup vzduch, je na korozi úplně nejhorší.
Něcestujtě s papagájom, ujo Porubjak. Celú cestu čosi tára, cestujúcich sprosto ohovára.
Pátek, 04. září 2020 - 05:13:33  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1171
Registrován: 4-2006
Věděl by někdo, zda Favority měly zprvu hnědý interier z designových důvodů nebo tomu tak bylo kvůli tomu, že výroba hnědé palubky byla snažší než (zřejmě) černé?
Pátek, 04. září 2020 - 09:17:25  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3612
Registrován: 1-2005
Risan: Otázkou ale je, jestli tebou zmiňovaný "veteránismus" u dědků nevyplynul a nevzniknul úplně stejně, jako se projevuje v dnešní mladší generaci. Bylo to auto z rodiny, první auto, ... prostě nějakej starej pekáč, i když třeba kvůli horší dostupnosti aut i na svůj věk celkem zachovalej, tak si ho dědek-veteránista nechal, udržoval ho a časem třeba zrenovoval. Úplně stejně dnešní mladší generace začínala na těch škodovkách, žigulech, warťasech a dalších. Sehnali to jako starou levnou popelnici, vyjezdili se na tom, naučili se, získali k tomu vztah a řada z nich už se na běžné ježdění propracovala k modernějším a novějším autům, ale tohle si zachovali, starají se o něj, a třeba to taky zrenovovali nebo renovovat teprv budou.

Vývoj a cíl je vlastně úplně stejný, akorát je v tom ten časový rozpor. A nám třeba zase nikdy nebudou připadat historické ty Kodiaqy a jim podobné dnešní stroje [happy]

Nevím už, kdo to psal, ale objevilo se tu, že si dneska někdo neumí vyměnit ani žárovku. Co jsem tak poznal na různých srazech, ona to neumí ani hromada majitelů těch echt veteránů - tatrovek, pragovek a dalších meziválečných strojů. Zatímco Míra se postupně učí dělat si všechno kromě opravdu odborných činností, nemalá část veteránistů má ty svoje stroje spíš jako prostředek k chlubení a ukázce stavu svého konta, ale sami na to auto ani nehrábnou, jedinou věcí, kterou pro to udělají, je, že ráno před akcí najdou ve skříni vhodný kostým k autu.

A vnímání toho, co je nebo není veterán (či jinak obvyklé nebo neobvyklé auto) záleží taky na tom, odkud člověk pochází. Jsou regiony, kde je stodvacítka celkem běžný stroj, ale konkrétně třeba v Pardubicích nejsou už úplně obvyklá i novější auta z první poloviny 90. let.
http://pardubickamhd.cz - fotogalerie a informace z MHD v Pardubicích
Jef
Pátek, 04. září 2020 - 15:38:26  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5997
Registrován: 5-2002
Jsou regiony, kde je stodvacítka celkem běžný stroj, ale konkrétně třeba v Pardubicích nejsou už úplně obvyklá i novější auta z první poloviny 90. let.

Cože, Pardubice jako příklad místa, kde člověk nepotká auto z 90. let?!? To jste tedy asi nebyl v Liberci, Karlových Varech, Mladé Boleslavi a spol. Já teda z cest v posledních letech zrovna Pardubice mám spolu s dalšími částmi východních Čech a některými okresy jižní a střední Moravy za ukázkový "region, kde je stodvacítka celkem běžný stroj". V centru Pardubic jistě budou převažovat nové modely, ale loni jsem byl v sídlištních obytných čtvrtích jako Dukla nebo Polabiny a v některých ulicích skoro jako by se zastavil čas - chcete pár fotek?[wink]
Pátek, 04. září 2020 - 16:02:29  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2261
Registrován: 10-2007
Tr_man: před nedávnem jsem o rozdílech mezi minulou a současnou generací veteránistů psal, takže otázka již byla zodpovězena. Rozdíly tam jsou a i kdybychom je ignorovali, pořád to brblání dědků považuju za signál, který, pokud bude vnímán bez předsudků, může nové generaci pomoci najít mnohem víc. A tím zdaleka nemyslím jen "objevit" starší auta. Já rozumím, že to dědkové říkají tónem, na který jsou mladí citliví, v současném "limbickém kapitalismu" (to není politický pojem, ale spíš socioligický) čím dál citlivější. Proto mají problém to přijmout a vůbec se nad tím zamyslet. Ale to není ke škodě dědků.
Pátek, 04. září 2020 - 16:25:50  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3613
Registrován: 1-2005
Jef: Není potřeba [happy] Netvrdím, že tady ta auta nejsou, ale během posledních let jich dost zmizelo, a odložená na sídlištích bývají ta auta vždycky. Ale když jsem asi před dvěma lety přijel do Prahy, tak jsem bez nějakého hledání viděl 4 wartburgy během asi půl hodiny pohybu po Praze veřejnou dopravou. To v Pardubicích prostě nemáme [happy]
http://pardubickamhd.cz - fotogalerie a informace z MHD v Pardubicích
transit01
Sobota, 05. září 2020 - 14:30:26  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2850
Registrován: 9-2012
Tak jsme se sešli..
Sardel
Neděle, 06. září 2020 - 10:33:41  
Neregistrovaný host
Přátelé, právě jsem se vrátil z prdele, kam jsem byl poslán, a bylo tam nádherně! ;-) Užili jsme si parádní motodovču.
Musím však s nelibostí konstatovat, že jsem docela zklamán, čekal jsem, jak tady za těch pár dní bude větší sranda. No nic, třeba se to ještě trochu rozjede. :-)

Pro Vechtr (Martin_100): To není žádná rez, natož blátíčko. Co by tam taky rezlo, auťák parkuje na koberci ve vyhřívané garáži se stále plným chladičem. Takže ta voda je jenom trochu co? Takže ta voda je jenom trochu obarvená! A teď pozol, soudluzi, kontlolní otázka, čím je ta voda obarvená? :-D

Pro Risan (Tr-man): No, konečně trochu rozumná řeč, na rozdíl od jiných, kteří ve snaze zdiskreditovat oponenta vypouští do světa nelogické bláboly až kraviny. Ovšem, má to háček, „dědkovi“ je 48 a v tomhle má stále stejné názory už od osmnácti. Tož, to jsem zvědav na nový filozoficko-psychologicko-sociální posudek. ;-)

„...jedinou věcí, kterou pro to udělají, je, že ráno před akcí najdou ve skříni vhodný kostým k autu.“ Náhodou, my si hadry připravujeme už večer. A na rozdíl od 99 % nemáme komický převlek na maškarní, nýbrž skutečné dobové oblečení. :-)

Jinak budoucnost veteránského hnutí je mi celkem u prdele (natož tzv. dorůstající nová generace). Ono už je v podstatě stejně mrtvé. Má to na svědomí mnoho faktorů, avšak jedním z nich jsou i lidi s polskými žigulíky.

Neděle, 06. září 2020 - 11:41:10  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8064
Registrován: 12-2005
Ale třikrát fuj! Moc dobře si pamatuju jaxi tu lišku srazil. A jak koukam hned si jí paní musela hodit kolem krku [biggrin]
Ale stejně si nemyslim že by vlastnictví socialistických povozů nějak umrtvovalo kurníkářskou scénu.
Vždyť to nemá logiku.
Přeci neni žádnej problém mít jasně definovaný srazy do roku xx nebo jenom značky xy případně jenom yy výroby. Kdo pořádá sraz bez omezení tomu asi nevadí že se vedle sebe objeví hadimrška, trabant a třeba favorit.
Naopak kdo auta s podílem plastu nechce ten si pořádá sakce typu Loukotě a řemeny.

A stejně si myslim že nejsi pravej veteránista. Tvoje vozidla jsou moc nová a moderní. Kdybys byl skutečnej veteránista tak máš 250 let starej kočár taženej koňma [wink] [rofl][biggrin][lol]
Plakáty nás informují: Přijď pracovat k dráze, pakliže ti vyhovují rychlost šmír a saze. (Dobeš) [masinka]
Neděle, 06. září 2020 - 12:54:16  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3614
Registrován: 1-2005
Sardel: Měl to bejt "dědek" v uvozovkách, a je jasné, že to nejde takhle jednoznačně rozdělit [happy] I mezi mladými se najde někdo, koho baví meziválečná auta a pak přijede na sraz důchodce se svým socialistickým miláčkem. Kdyby to bylo takhle striktně rozdělené, tak věci ze středověku můžeme vyhodit a hrady a zámky zbourat [lol]
http://pardubickamhd.cz - fotogalerie a informace z MHD v Pardubicích
Neděle, 06. září 2020 - 15:14:12  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2262
Registrován: 10-2007
Sardel: "dědek" byla pochopitelně zkratka pro vyjádření stavu mysli, nikoliv stavu těla. Když vidím "Sardel" mezi silničními veterány (mně to teda spíš evokuje Letov Š-10 než Saroléu), tak těžko si to nespojit s webem sardel.cz a také nezaměnitelný styl, jakým jsou psané nejen zdejší příspěvky, ale třeba i články v Motor Journalu mi naznačil, o koho jde. Pokud jde o další filozoficko-psychologicko-sociální posudek (sic), dalo by se určitě něco navařit třeba z toho "stále stejné názory už od osmnácti". Ale k čemu se namáhat, když je zjevné, že k nějaké reflexi stejně nedojde.
Neděle, 06. září 2020 - 18:11:35  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 533
Registrován: 8-2014
Tak zrovna v Pardubicích díky jednomu místnímu přispěvateli tvoří Moskviče, Wartburgy, Piána a další aspoň 10% vozového parku...
Mercedes-Benz [ok]
transit01
Neděle, 06. září 2020 - 18:24:57  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2852
Registrován: 9-2012
Jo jo pce jsou na tom se starýma autam dobře, i líp než Hradec. Stačí projít sídliště a takový krajní uličky u rodinných domků a lecos se najde, rád tam jezdím po okolí na čundry a beru s sebou vždycky foťák. V Hradci už mizí i úplné stálice a kromě stodvacítky už nejde skoro nic potkat. Možná Tavria, 1203, a jedna unavená stovka se tam ještě krčí v rohu na parkovišti pod podchodem na jednom z největších hradeckých sídlišť.
Neděle, 06. září 2020 - 20:19:17  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 397
Registrován: 10-2014
Opožděné Ecce homo historic...

Pondělí, 07. září 2020 - 11:05:56  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 352
Registrován: 4-2007
Risan: pěkně napsáno, občas s tebou nesouhlasím, otypování Sardela ale sedí včetně nulové sebereflexe, byť ho neznám osobně jako třeba Martin nebo ty z jiných zdrojů...
Sardeli, seber si svoje rozumy a urážky lidí co se snaží zachránit polské žigulíky a nebo i jiné povozy, které jsou jim blízké, a zkus si poměřovat pindíky s dědky do diskuse o historických vozidlech, která je hned vedle (zcela jistě jako "mladý" dědek nad těmi staršími budeš mít opět "navrch"). Toto je diskuze o YOUNGTIMERECH což většina nevzdělaného stáda bere jako auta poválečná a nebo novější vozy ze 70, 80 nebo i 90 let tak tu nepruď s fotkami starých sráčů a nechej nás tady slintat nad plasťáky [biggrin]
Pondělí, 07. září 2020 - 20:01:08  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8065
Registrován: 12-2005
Hříbku mírni slovník. On je Sardel možná trošku uštěpačnej ale jinak je dobrej parťák od kurníků co se celkem vyzná. Většina z nás co tu diskutujeme mu nesaháme rozhledem po fusekle. [satan]
Plakáty nás informují: Přijď pracovat k dráze, pakliže ti vyhovují rychlost šmír a saze. (Dobeš) [masinka]
Pondělí, 07. září 2020 - 20:20:57  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2263
Registrován: 10-2007
Hřib: já mám rád každého, kdo chce cestovat časem před datum svého narození a Sardel to určitě dělá pořádně. Oceňuju i jeho aktivity v propagaci kvality dobového oblečení, i když to dělá někdy tím svým okouzlujícím způsobem. No a sem vletěl jak buldozer do porcelánky, to už by měl ve svém věku zvládnout. Tvrdí, že je mu budoucnost veteránského hnutí volná, tak nevím, proč se vůbec namáhá tady cizím lidem sdělovat, co si myslí o jejich volbách. Leda by mu to ulevilo, ale to moc nesvědčí o vyrovnanosti. U osmnáctiletého mladíka snad, tam lze horkou hlavu předpokládat.
Úterý, 08. září 2020 - 00:19:27  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 353
Registrován: 4-2007
Martine, věř tomu, že jsem musel hodně přemýšlet, jak to slušně napsat, věřím, že kurníkům a starým motorkám rozumí, ale nechápu jeho arogantní zesměšňování snahy Mirouse dělat něco pořádně navíc v diskusi o youngtimerech, kdyby to Míra řešil v diskusi o historických nebo předválečných vozidlech tak bych nereagoval, nebo kdyby reagoval na banální otázky skoro vyučeného mechanika, co renovuje stovku, tak se pousměju, ale tyto jeho reakce neberu, ale tady je to správně, sorryjako. A votom to je, typická reakce "dědka", pro kterého je 50 let staré auto "jenom" polský žigulík, to znamená já (Sardel) mám echt veterány a vy máte jenom socialistické sračky.
Proč se tak nechová třeba Risan, je to tím, že má zajímavé povozy od první republiky až po devadesátky a nebo že má vyjadřovací schopnosti na jiné úrovni?
A není to tím, že s Mírou máme společné nejenom K-report nebo FB, a nebo že mám taky poláka v garáži, krom jiných [biggrin]
Úterý, 08. září 2020 - 16:54:42  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4765
Registrován: 11-2006
Mě nasere jenom inteligent, já si tyhle žvásty vůbec k tělu neberu. Navíc teď nemám moc čas se tím zabývat protože většinu volného času věnuji renovaci "polského žigulíku" [happy]. Mě zase nezajímá nějaká Saroléa, o které jsem nikdy neslyšel, neb mě motorky nebaví a nezajímají...
transit01
Středa, 09. září 2020 - 13:15:17  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2853
Registrován: 9-2012
Nechanice a okolí...včera mne zaujalo:

Středa, 09. září 2020 - 13:21:27  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2266
Registrován: 10-2007
Transite, zajímalo by mě, jestli se sám taky díváš na snímky, které zde někdo vyvěšuje. Člověk by čekal, že ano, když jsi jeden z těch, co vyvěšují. Ale teď to tak úplně nevypadá.
Tajemný_em
Středa, 09. září 2020 - 15:45:38  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4102
Registrován: 5-2002
Taková pěkná 105ka... to mohla být. Šmarjápanno, kdo jí to udělal? K absolutní dokonalosti už chybí jen staré vydání učebnice pravidel silničního provozu na platě pod zadním oknem. A také zastavovací terčík pro jiné osoby.
"Nepochválím-li se sám, nikdo to za mne neudělá." Jára da Cimrman
transit01
Středa, 09. září 2020 - 17:59:13  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2854
Registrován: 9-2012
jestli se sám taky díváš na snímky, které zde někdo vyvěšuje
Ne. A jestli to sem někdo dával tak mi pytlačil v revíru [satan]


Tohle ale třeba nebylo v mojem revíru (Kroměřížsko).
Pátek, 11. září 2020 - 22:07:12  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 421
Registrován: 8-2014
V Ml.Boleslavi jsem vyfotil MB 124 z roku 1994, dokonce mi majitel otevřel i kapotu. Bohužel jen mobilem.

Pajzák
Pátek, 11. září 2020 - 22:12:14  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4257
Registrován: 6-2015
To se pozná prémiová značka. Rok výroby 1994 a otvírání kapoty mobilem.[biggrin]
Pátek, 11. září 2020 - 22:16:47  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 422
Registrován: 8-2014
Dnes jsem jel z NB do MB za Škodou Rapid. Měla SPZ T to je asi Ostrava, tak je to pěkná dálka a jela docela svižně, na dálnici mi ujel. Jen pro zajímavost, je to současník auta v mém předchozím příspěvku.
Pátek, 11. září 2020 - 22:25:27  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 423
Registrován: 8-2014
Otvírání mobilem už byla jiná věta [happy]
Pajzák
Pátek, 11. září 2020 - 22:54:25  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4259
Registrován: 6-2015
Promiň, ale to se nedalo nechat bez povšimnutí.[wink]
Sobota, 12. září 2020 - 11:19:46  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5173
Registrován: 7-2003
Rapid z 94?? Asi těžko..
8bity vseho sveta spojte se .
Sobota, 12. září 2020 - 14:18:15  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 181
Registrován: 7-2015
Pvvs: "současník auta v předchozím příspěvku" a v předchozím příspěvku je Mercedes. [wink]
Sobota, 12. září 2020 - 14:28:10  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7706
Registrován: 3-2007
...ktory sa vyrabal od 1984, rovnako ako Rapid [auto]
transit01
Sobota, 12. září 2020 - 17:27:25  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2855
Registrován: 9-2012
Smutný konec jedné kdysi zachovalé Lady.. [sad]
Foceno v roce 2014, v létě při návštěvě ve FNHk s dědečkem.

A foceno dnes v jedné zapadlé ulici na Náchodsku..


Technická kontrola skončila na jaře roku 2018, ale vypadá to že tam stojí i déle.. Majitel asi zemřel, škoda auta, obvykle to nějak neberu, ale tohle mě docela dostalo, protože si ještě pamatuji jak jsem ji majiteli před lety vychvaloval..
Neděle, 13. září 2020 - 13:06:31  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1239
Registrován: 8-2015
Ahoj přátelé
fotky z oslavy mých 40. narozenin:
Můj včerejší narozeninový výlet do Zbýšova u Brna na tamní úzkokolejku
Oficiální stránka: https://www.facebook.com/mpz.zbysov

Auta:
Wartburg 353 vypadá nepojízdně a stejně jako modrá Škoda 120 je z Ivančic, jízda s důlním wc je ze Zbýšova a nová Octavia a kontejner je ze Zlína, vše 12.9.2020.
https://www.facebook.com/groups/1434574796794186/permalink/265821 5847763402/

Fotky vláčků [happy] Elektrická lokomotiva mého vláčku je ze Spolchemie Ústí nad Labem
https://www.facebook.com/groups/1711130455809704/permalink/276456 9517132454/
Líbilo se mi to a mým příbuzným také [happy]
Neděle, 13. září 2020 - 18:11:33  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1242
Registrován: 8-2015
Na konci tohoto videa je tažení důlního WC mou Škodou 120 [happy] Video ze Zbýšova: https://youtu.be/UInCaHNjbcg
Čtvrtek, 17. září 2020 - 20:03:57  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2267
Registrován: 10-2007
Požádali nás naši zástupci ve FIVA (Mezinárodní federace historických vozidel) o vyplnění dotazníku pro socioekonomický průzkum, kterým získávají data na podporu vyjednávání o pozici veteránismu ve společnosti s vládami a podobně. V průzkumu se ptají, jaká má člověk vozidla, kolik s nimi najezdí, jaké s nimi má výdaje a kolik utratí za akce, výlety údržbu atd.

Zajímavé na tom je, že se ptají také na to, kolik má člověk youngtimerů (pod tím si představují auta z let 1990 - 2000) a jak je používá, kolik v souvislosti s tím utratí. Předpokládám, že když se ptají veteránistů, jaké mají youngitmery, tak se nejspíš ptají lidí, kteří to nemají jako lacinou ojetinu, ale jako vozidlo perspektivní ze sběratelského pohledu. A to naznačuje, že někdo ve FIVA snad přemýšlí o youngtimerech jako o perspektivních budoucích veteránech. Průzkum je vyklikatelný na stránkách FIVA, má i českojazyčnou mutaci (přeloženou naším zástupcem v legislativní komisi FIVA). Chvíli zabere jej vyplnit. Pokud byste někdo chtěli přispět, prosím uváženě a pravdivě, ať zbytečně nezkreslujeme data a neznehodnocujeme jejich argumentační sílu.
-OndraS
Čtvrtek, 17. září 2020 - 20:39:04  
Neregistrovaný host
Risan: díky za tip, youngtimer / cenný kus se týká mýho červenýho Camara. Vyplňuju.
-OndraS
Čtvrtek, 17. září 2020 - 20:49:18  
Neregistrovaný host
Poslechni, nešlo by to nalinkovat? Ten průzkum co jsem našel, se ptá, kolik km jste ujeli v roce 2013 [proud], to jsem asi netrefil.
Pátek, 18. září 2020 - 08:32:48  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2268
Registrován: 10-2007
Mělo by fungovat fiva.org/en/fiva_survey.
transit01
Sobota, 19. září 2020 - 21:01:47  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2858
Registrován: 9-2012
Žiguláky Kauflandový.


Sice mobilovky a ještě v hrozným rozlišení, ale ty nulajedničky na původních značkách úplně zmizeli..
Neděle, 20. září 2020 - 16:05:20  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1244
Registrován: 8-2015
Sraz veteránů: https://sisa.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=755501
Co za vozidlo je toto? Na nálepce je Fiat, ale přesný typ nevím [happy] https://u-blogidnes.1gr.cz/blogidnes/article/1/75/755501/755501_a rticle_photo_fs4fgz1.jpeg?r=27bq
Díky.
Neděle, 20. září 2020 - 17:46:28  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 688
Registrován: 7-2017
Je to Siata Spring
Středa, 23. září 2020 - 16:07:22  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4766
Registrován: 11-2006
Risan: dotazník jsem také vyplnil. Jestli to chápu správně, jde spíše o přehled toho, jaký má veteránismus přínos pro ekonomiku. Každopádně, tam kde se hodnotí stav by mě zajímalo, jaký je rozdíl mezi stavem "originálním" a "autentickým". Také moc nechápu přínos pro veteránismus u otázek, jestli budu nosit roušku [happy].

(Příspěvek byl editován uživatelem Mirous.)
transit01
Čtvrtek, 24. září 2020 - 20:07:18  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2862
Registrován: 9-2012
Nějak mě ty Lady poslední dobou začali brát - Holice/Pardubice.

A co je tohle? To jde dostat V značku bez platnýho protokolu stk?
Pajzák
Čtvrtek, 24. září 2020 - 20:10:19  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4316
Registrován: 6-2015
Veterány s V značkami jaksi na STK nemusí.