Diskuse » Automobily, lodě a letadla » Youngtimery » Archiv diskuse Youngtimery do 20. 7. 2020 « předcházející | další »

Archiv diskuse Youngtimery do 20. 7. 2020

dolů
hledání | obrázky (odtud | na mapě) | strom | 3 hod. | 1 den | týden | vzhled | nápověda
odhlášení | přihlášení | úprava profilu | registrace | seznam uživatelů | moderátoři
   autor příspěvek
Úterý, 07. července 2020 - 13:57:27  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2229
Registrován: 10-2007
Mně je jedno, jestli tomu dělám reklamu nebo ne. Ať si tam klidně lidi chodí, když toto chtějí vidět. Jestli to tu ovšem čtou takoví blbové, co potřebují v muzeu auto v barvách VB, aby je navštívili, tak to potěš koště. Třeba některému z nich alespoň začne vrtat hlavou, jestli kvalita není jinde. Takže čau lidi.

Jestli teda muzejníci z Brodu tak jdou po prvoplánovém nalákání lidí, proč tam nepřihodit nějaké laminátové dinosaury a gumového Harry Pottera? To by teprv táhlo. Lidi to chtějí a zaplatí jim i za děcka, co je auta nezajímají. Proč se vůbec trapně držet nějakých aut. Jenom to snižuje zisky.

Já spíš chápu restauratéra, co hostovi řekne "nezlobte se, ale my eidam na pizzu a na špagety nedáváme, to je pod naši úroveň", i když podle Mauricia je lepší shrábnout pár drobných od burana a mnout si ručičky, jak jsem úžasně chytrý a umím vydělávat.

Ono to selhání kapitalismu, jehož jsme v současnosti svědky, má kořeny právě v tom přístupu, který zde ukazuje Mauricio. Namísto dlouhodobé zodpovědnosti, spočívající v držení "úrovně" i navzdory okamžitému zisku a kultivaci trhu pro budoucnost (i když plody toho sklidí až další generace a možná taky konkurence), což bylo logické chování u podnikatele, který byl zároveň manažerem ve svém vlastním podniku a choval se tak, aby se za něj další generace nemusela stydět a podnik měl cenu i v budoucnu (takto vznikly všechny známé značky), jsme nyní svědky orientace na okamžitý zisk bez ohledu na dopady do budoucna. To je charakteristické pro oddělení managementu a vlastnictví podniků. Vlastníky už většinou moc nezajímá, co se s podnikem děje, hlavně když to sype, a manažeři, kteří jsou jen na chvíli najatí a potřebují vykazovat okamžité zisky, zase nehledí na budoucnost, protože to vlastně ani není jejich. A tak mění budoucnost za okamžitý zisk. První ozvěny této "nové doby" můžete vidět třeba už v Hrabalových Postřižinách (které jsou vlastně celé o lámání epoch): "Musíte se snažit, pane správče," říká správní rada, která se jinak přišla jen nažrat.

Pod takovým tlakem už ani nemá cenu ve spoustě odvětví nějak kultivovat trh a něco budovat, i když by člověk chtěl. A lidi si pak můžou hlavy ukroutit, proč nedostanou produkt takový, jaký má být, ale jen šmejdy. V oblasti "muzeí" si ale chlapci řežou pod sebou větev sami, kurví trh všem ostatním a taky těm, co přijdu po nich. A to já, nezlobte se, chápat nebudu.
Úterý, 07. července 2020 - 14:07:05  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7614
Registrován: 3-2007
Neviem čo si predstaviť pod "mliekarenským žigulíkom", ale všetky vystavené VB autá okrem toho nešťastného Furgonetu boli u VB úplne bežné. Problém by som videl skôr v prevedení realizácie (čo si ale nikto normálny nevšimne), než v tom, že majú v múzeu autá VB. Určite to navštevujú aj rodiny s malými deťmi a po vzore "čo má maják, to sa počíta" na tom tatkovia aspoň môžu demonštrovať, že autá polície neboli vždy strieborno-modro-žlté / bielo-zelené a nemali vždy nápis policie.

Nezavrhoval by som hneď niekoho snahu sprístupniť verejnosti svoje autá.

A Mauricio má pravdu - napr. Mirous by tam bez tejto debaty asi ťažko zavítal. [lol]
-OndraS
Úterý, 07. července 2020 - 14:33:24  
Neregistrovaný host
Vyfotil švagr. Užitkové vozidlo, no.



To druhý youngtimer není, tak jen tak na pokuk, ale když si za tím představíme stejný vozík, určitě by to užitkové také bylo [lol]

Jef
Úterý, 07. července 2020 - 14:40:34  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5966
Registrován: 5-2002
Neviem čo si predstaviť pod "mliekarenským žigulíkom",

Měl jsem na mysli VAZ 2101 v modrobílém nátěru, konkrétně tento:


Osobně nejsem pamětník modrobílých VB a z fotek nebo filmů si VAZ v tomto nátěru nevybavuji - nicméně možná to existovalo?
V mém povědomí jsou modrobílé "stejšny" 1201 a 1202, pak Volhy a Moskviče, kterým už nátěr i po přechodu na žlutobílý zůstal (tj. že snad prý neexistoval Moskvič přebarvený na žlutobílo), ale žigulíky jsem myslel, že naopak přicházely až žlutobílé...?
Úterý, 07. července 2020 - 15:03:32  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7615
Registrován: 3-2007
Aha. Modrobiele Lady boli, VB ich dostavala azda od uplne prvych serii pre CS.
Zlto-biela kombinacia sa zaviedla myslim v roku 1975, behom par mesiacov vraj takmer vsetko bolo prestriekane podla noveho vzoru. Je mozne, ze par najstarsich vozidiel to minulo, ale 2101 boli vtedy asi najlepsie "bezne auto" u VB, takze tie nikto tak skoro vyradovat neplanoval.
Úterý, 07. července 2020 - 18:33:01  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 240
Registrován: 2-2013
Neslyšel zas někdo nějakou zvěst ohledně veteránských testací? Jeden člověk na fejsu furt všechny přesvědčuje, že od loňska už nedělají kluby klubový testace, pouze na zelený čísla a je to z toho důvodu, že od příštího roku se budou veteráni na bílých číslech rušit plus bude posunutý minimální věk pro testaci na 40 let. Tvrdí, že má tuhle zprávu od komisařů, kteří mu testovali jeho auto. Tak by mě zajímalo, jestli je to pravda nebo někdo poslouchal nohou, či se chce zviditelnit a nebo je nějakej klub papežštější než papež.
Úterý, 07. července 2020 - 18:53:33  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2230
Registrován: 10-2007
Nevím o tom nic, u nás klubové i krajské testace letos normálně proběhly a platnost letošních testací je opět dva roky.
-OndraS
Úterý, 07. července 2020 - 19:01:22  
Neregistrovaný host
Nic z toho není (zatím) pravda. Vše zatím funguje relativně při starém, tj. testuje klub a pak kraj, auto musí mít více jak 30 let, jediná změna proběhla v elektronizaci procesu.Koronavirus posunul i hádky o tom, zda bude v budoucnu testovat stát a retestovat jednou za pět let.

Ale vůbec se tomu nedivím že to někdo rozšiřuje, protože je snadné tomu uveřit a hlavně, byl do toho vnesen takový zmatek a zpráv "co bude", že se v tom nevyzná skoro nikdo. Nějaké historky ze zakulisních hádek znám, a samosebou překvapení - jde tam o love, a o lobby pro "svoje" kšefty.
Úterý, 07. července 2020 - 19:04:52  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 241
Registrován: 2-2013
No, on pán už se taky projevil. Když jsem ho požádal o odkaz na zdroj, tak mi odpověděl, že od čeho my smradi máme internet, když s ním neumíme a na mou další žádost odpověděl, jestli už mi maminka dala jíst. Že to někoho baví, takový hejty [uhoh]
Úterý, 07. července 2020 - 19:39:56  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4739
Registrován: 11-2006
Ještě k "muzeu". Mně třeba oproti Risanovi nevadí, když v "muzeu" mají VB auta. Ať chceme nebo ne, tak prostě bezpečnostní složky patří k historii i té automobilové, a to výrazně. Spousta lidí se skutečně orientuje jen na auta hasičů či policajtů. A i já se rád na takové auto podívám, pravda více asi na hasičskou techniku, ale to už je jedno. Co mi na tom vadí je, když někdo vystavuje nesmysly. Pokud někdo vystaví žigulíka VB tak, jak skutečně jezdil, neřeknu ani popel. Pokud někdo vystaví Ladu Nivu, která má barvu citrónu (tento případ) a takový odstín prostě u VB nebyl, tak je to na přesdržku. Já mám doma sbírku modelů. Dvě patra ve vitrínce patří vozům VB, hasičům a sanitkám. Ale prostě mám jen ty, které skutečně existovaly. Jeden výrobce vyrobil žlutobílý Barkas VB. Je to ale typický příklad auta, které neexistovalo. Jen ho někdo udělal v dnešní době coby veterán, výrobce někde v Číně se toho chytl a auto vyrobil s tím, že to existovalo. Takový model si prostě nekoupím. Ale spousta lidí neřeší, jestli existoval nebo ne. Kupují stylem líbí - nelíbí.

Co mi dále vadí, je prezentace samotného Furgonetu. Když se hoooodně povznesu nad tím, že z toho někdo udělal lunapark, Furgonet je jistě nejzajímavější auto, které tam mají. Vsadím se, že drtivá většina návštěvníků ani netuší, že něco takového existovalo. Mohl by to být trhák onoho "muzea". Jenže je tam fláklý do řady "vébéček", nedá se prohlédnout zezadu, z boku. Totálně zanikne. Řeknu to blbě, ale v řadě té žluté, kdybych netušil, že mám hledal Furgonet, možná bych si toho ani nevšiml a prostě bych viděl jen "Škodovku". Takové auto by mělo být někde na začátku řady tak, aby bylo skutečně vidět.

Risan: ten popis na Furgonetu jsem Ti schválně vyfotil, protože jak jsem viděl, že to má nějakou spojitost s tím městem na trase Praha - Vídeň, tak jsem si hned myslel, že je to Tvůj text.

Jinak šlapací VB tam skutečně mají, viz. foto.

Ad. VB: modrobílý žigulík je správně, ty ještě tyhle barvy stihly. Moskviče byly modrobílé, ale minimálně jeden je doložený jako žluto-bílý.

A ano, nebýt diskuse zde, ani bych nevěděl, že to v Železném Brodě, který mám přes kopec, je. Takže bych tam ani nešel. Já tam trefil, protože tu budovu znám, ale kdo by nepoužil navigaci, neměl by šanci, protože je jen jedna malá cedulka těsně u toho, kterou každý přehlédne. Takže propagace nula nula nic. No myslím, že pojmenování "muzea" jako depozitář sbírek několika lidí je trefné.

Podobné muzeum je ještě u Benešova, docela by mě zajímalo srovnání.

Úterý, 07. července 2020 - 21:02:30  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8017
Registrován: 12-2005
Mlíkařskej žigul byl.... Taky sem to nevěděl ale existovalo to.

zdroj atlas hub
Plakáty nás informují: Přijď pracovat k dráze, pakliže ti vyhovují rychlost šmír a saze. (Dobeš) [masinka]
Úterý, 07. července 2020 - 22:03:06  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 130
Registrován: 1-2013
Ono to "Muzeum socialistických vozů" je trochu "putovní".... Začínalo v Kozovazech u Prahy, tuším v létě 2011, kde fungovalo necelé dva roky. Měli tam ode mne zapůjčené dvě auta a provozoval ho člověk z Liberce, zaměřený hlavně na škodovky. Po nějakých neshodách s majitelem areálu následoval přesun do Velkých Hamrů, kde muzeum fungovalo do loňska, ke konci už bez původního provozovatele, který byl tuším, že předloni odejit. V Kozovazech bylo muzeum ještě trochu na úrovni. Velké Hamry zpočátku ještě šly, postupně se z nich stalo spíš skladiště...
Oproti tomu Strnadice (kousek od Benešova) jsou v podstatě od začátku trochu jinde. Byli jsme tam několikrát v rámci srazu, který děláme na Slapech a letos se po třech, nebo čtyřech letech chystáme okouknout, co se tam změnilo.


(Příspěvek byl editován uživatelem Carula.)
Pajzák
Středa, 08. července 2020 - 07:27:35  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4026
Registrován: 6-2015
-OndraS:
"Vyfotil švagr. Užitkové vozidlo, no. "
Tuhle Tatru potkávám, kterak jezdí s přívěsem na pole u Šitbořic. Ještě se mi ji ovšem nepodařilo vyfotit.
Čtvrtek, 09. července 2020 - 14:14:42  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2400
Registrován: 9-2005
Jeden žigulík-mlíkař si zahrál i v Muži na radnici:

Nabízím seriózní zaměstnání v oboru železniční zabezpečovací techniky v oblasti Praha. Stačí elektrotechnické vzděláni a řidičák, zbytek Tě už naučíme - napiš na mail pod nickem
Čtvrtek, 09. července 2020 - 22:15:07  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4740
Registrován: 11-2006
Člověka by nenapadlo, že obyčejná, nudná ulice na pražském sídlišti dokáže v člověka vyvolat pocit podobný orgasmu...

Čtvrtek, 09. července 2020 - 23:59:55  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7618
Registrován: 3-2007
Mirous: V záujme tvojej rodiny dúfam, že sa to nechystáš kúpiť [proud]

(Příspěvek byl editován uživatelem Tomino.)
Pátek, 10. července 2020 - 00:20:15  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4742
Registrován: 11-2006
[uhoh][andel]... Hele, je to Ital, na starych znackach, ale vypada dost spatne uz. [sad]
Pátek, 10. července 2020 - 06:26:00  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 711
Registrován: 8-2012
Mirousi jak se to pozná, že to je Ital? Podle tý masky a prolisu na kapotě? Jinak auto vypadá pěkně i když pod tím slušivým kabátkem to asi bude podobný stav co máš Ty.
transit01
Pátek, 10. července 2020 - 07:43:17  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2825
Registrován: 9-2012
Ještě Fiaťácký zástěrky [happy] Jinak takhle opršele vypadá skoro každý starý auto co stojí v Praze na ulici. Většinou to ještě drží zuby nehty nějaký stařící co s tím jezdí kolem komína. Z mé zkušenosti vím že spoustu starších lidí už potom na tu údržbu kašle, ne že by nechtěli, ale že nemůžou.
Pátek, 10. července 2020 - 08:27:10  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4744
Registrován: 11-2006
Tak zrovna fiatacky zasterky ma i lecktery polak. Hlavni odlisnost na prvni pohled zepredu jsou hranata svetla a jina maska. Zadni viko kufru je uplne jine, auto ma ozdobne chromove listy, jiny tvar bocnich blinkru, nadrz vpravo zatimco polak vlevo a ital ma jinou palubni desku. Pak se jeste lisi ruzne roky a verze, nektere maji blinkry pod naraznikem a ne spolu s pozickama v blatnicich.
Myslim, ze tenhle na tom bude i hur, nez ten muj. Ma uplne rozpadla tesneni oken, musi tam solidne tect, tim padem i ten ram okna bude vypadat. Je to ohnily presne pod tema listama, stejne jako c sloupek, ktery mam shnily i ja.

Rikas transite, ze na udrzbou kaslou. To mas tezke. Kdyz je ti 70 nebo 80,tak tech sil uz moc nemas. Tahle generace stariku si asi dily na ebay objednavat neumi a proste to neni tak, ze zajde do mototechny jak byl zvyklej a vse koupi. Kdyz to da do servisu, tak tam na to budou koukat jak na zjeveni a budou stejne v haji. Je zazrak, ze to auto dozilo dnesnich dni na sidlisti.

Tohle je zrovna auto, u ktereho se asi renovace nevyplati. Dily jsou hodne spatne sehnatelne v Nemecku a za dost penez a zaroven ta auta v top stavu se daji sehnat od 250 tis. Kdyz si vezmu, kolik me bude stat renovace blbeho polaka, tak tohle musi byt ekonomicky nesmysl. To tak tohle koupit za par drobnych, za vice drobnych koupit hezky kus v Italii a prevarit vinko a mas hezky auto na puvodnich znackach.
Jef
Pátek, 10. července 2020 - 09:21:10  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5967
Registrován: 5-2002
Jojo, ten ital tam takhle u schůdků už stojí pár let. Předtím býval v Malešicích, taková stálice pražských ulic... jen tedy holt dlouhodobě venku na ulici, takže vlastně zázrak, že je ještě takhle kompletní.

Zajímavé je, že to není (resp. ještě někdy předloni nebyl) jediný italský Fiat 125 na původních značkách z 1. poloviny 70. let, co je v pražských ulicích k vidění. V jižní půlce Prahy ještě v době, kdy o poláka člověk v ulicích nezavadí, jak je rok dlouhej, býval k vidění tenhle kousek:
Pátek, 10. července 2020 - 10:06:01  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4745
Registrován: 11-2006
Ano, toho znam a dlouho jsem uvazoval, jestli nezkusit zjistit ci je a pokusit se ho koupit, ale nerozhoupal jsem se a letos v zime zmizel. On teda take uz nebyl zrovna v kondici, ale posledni dva roky tam stal pod pristreskem a zda se mi, ze byl preci jen v lepsim stavu nez ten bezovy. Ten ma fakt uplne sezrany zadni sloupky.

Jinak je fakt zajimave, ze Polaka clovek na ulici nepotka a to jich tu bylo 80 tisic. Ale kolik mohlo byt Italu...
Pátek, 10. července 2020 - 18:29:51  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 242
Registrován: 2-2013
transit01:
"Většinou to ještě drží zuby nehty nějaký stařící co s tím jezdí kolem komína. Z mé zkušenosti vím že spoustu starších lidí už potom na tu údržbu kašle, ne že by nechtěli, ale že nemůžou."


Mirous:
"Rikas transite, ze na udrzbou kaslou. To mas tezke. Kdyz je ti 70 nebo 80,tak tech sil uz moc nemas. Tahle generace stariku si asi dily na ebay objednavat neumi a proste to neni tak, ze zajde do mototechny jak byl zvyklej a vse koupi. Kdyz to da do servisu, tak tam na to budou koukat jak na zjeveni a budou stejne v haji.
"

Konečně někdo, kdo to vidí stejně jako já, že když je člověku přes osmdesát, tak se fakt nehrabe každej den v motoru, protože 90% lidí na to v tom věku už zkrátka nemá chuť. A že to bájný "nikdy nejeto v zimě" ve spoustě případů znamená, že to nikdy nejelo na sněhu, ale dědula s tím vyjel hned jak sníh slezl (= když posolili). Nevím, kde se furt bere ta posedlost autama po důchodích v přesvědčení, že s nima auto pomalu nocovalo v ložnici. Nejvíc mě dostal chlap, kterej se se mnou bavil o vyměněných předních blatnících na škodovce. Zastával stanovisko, že pokud by auto mělo jako prvního majitele osobu, jejímž rokem narození jsem argumentoval, tak že by to ty nový blatníky nikdy mít nemohlo, protože tahle generace byla zvyklá se o auto starat. Byl tak neústupný, že jsem z toho nakonec vyšel jako debil, kterej vlastně neví, kolik let má jeho vlastní babička, zatímco to ví bezpečně cizí chlap na netu, o jehož existenci jsem deset minut předtím neměl ani potuchy.
-OndraS
Pátek, 10. července 2020 - 21:44:09  
Neregistrovaný host
Takové náhodné červencové setkání.
Známej s přítelkyní s Mercury Grand Marquis po celkové opravě a Chryslerem LeBaron Turbo GTC. Markýz "není zajímavý", ale Chrysler je zachráněné vyhořelé auto http://www.autickar.cz/clanek/chrysler-lebaron-gtc-inti/). Konverzace byla celovečerní, ovšem paní LeBaronová je cizinka a OndraS neumí anglicky mluvit, pouze rozumí jednoduchym větám, takže známej si procvičil simultánní překlad [proud]. Foto ilustrační. Oběma jsem půjčil Camaro, tak měli radost jak malý děcka

transit01
Sobota, 11. července 2020 - 10:28:22  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2826
Registrován: 9-2012
míro však píšu že to je tím že už nemůžou a ne že by nechtěli. Vím že to mají těžké, i já měl dědečka a zůstalo mi po něm minulý rok auto ve stavu "olej měněný v roce 2017 a gumy bez vzorku". Stejně tak můj pežot. Celej život mazel, ale než majitel zemřel, neměl už prostě ani sílu na to vzít to auto na vapku a umýt podběhy kde byly kila hlíny, protože už se pod to nesehnul. Jinak zajímalo by mě kolik pánovi bylo, vzhledem k tomu že dědic už byl taky postarší pán a prodej zařizoval vnuk zesnulého.
Pajzák
Sobota, 11. července 2020 - 10:56:57  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4039
Registrován: 6-2015
Chceš mi říct, že není uveden v techničáku i s rokem narození? Nebo jsi vyfasoval nový?
transit01
Sobota, 11. července 2020 - 12:22:37  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2827
Registrován: 9-2012
Chci ti říct že jsem dostal jsem novej protože předchozí byl popsanej, bohužel jsem neměl ani šanci ten starý vidět. Takže historie auta pro mě skoro neznámá. Na okně mám akorát nálepku že to byl kdysi dovoz z německa, toho si všiml jeden místní člen, já ne, a pak údajně dvakrát dědictví v rodině, takhle mi to bylo řečeno, já už jsem se nevešel.

Nedávno jsem potkal u penny tohle. Trochu blbin navíc proti vkusu, jinak prej rok 1988, garážovanej, no vypadal líp než ten můj.

(Příspěvek byl editován uživatelem transit01.)
Vechtr
Sobota, 11. července 2020 - 13:05:43  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 168
Registrován: 12-2015
OndraS: Hledím na tu opravu. Nečekal bych, že se auto v takovém stavu dá zachránit. To muselo dostat celou novou karoserii, ne?

Mirous: Renovovat tohoto fiata metodou "převařit VIN" by byla kravina. Co je na tom autě zajímavého? Že vydrželo padesát let pod širým nebem v Praze na sídlišti. To je skoro neuvěřitelné. Kdybych ho chtěl zachovat, nechám ho ve stavu, v jakém je, a řešil jen nejakutnější závady. Je jasné, že kdyby se v tom člověk začal vrtat, tak to po rozebrání zamete do kanálu, nic jiného se po tolika letech nedá očekávat. Jenže zajímavé je to právě v tom, že je to původní kus prodaný u nás. I kdyby to už nemělo projít STK a člověk to měl mít v garáži nebo nějakém tom "muzeu".

Kdybys původní auto zahodil a předělal doklady na dovezené z Itálie, podvedl bys tím sám sebe a nakonec by tě mrzelo, žes to původní nezachoval. A co bys dělal na nějakém srazu, kde by to auto lidi obdivovali? Řekl bys jim "víte, z toho původního je tam jen štítek"? Nebo bys jim lhal a tvrdil, že je to původní?

Připomíná mi to trolejbusy 14Tr0, které se u nás žádné nezachovaly. Poslední se vyřadily někdy před třiceti lety. Ještě pár let zpátky ale jezdily dva kusy v Bulharsku. Nápad přivézt je zpět byl zavrhnut s tím, že by se renovace rovnala novostavbě. Tak skončily jako všechny ostatní. Přitom v tom Bulharsku v té době ještě vozily lidi. I kdyby u nás měly už jen stát v muzeu, bylo by to pořád lepší než to, jak nakonec dopadly.
Něcestujtě s papagájom, ujo Porubjak. Celú cestu čosi tára, cestujúcich sprosto ohovára.
Sobota, 11. července 2020 - 14:00:05  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 102
Registrován: 11-2012
Objevují se tu 205tky, tak přidám svůj "kolemkomínový" youngtimer povoz s 1.8D pod kapotou z roku 89. Na svůj věk pořád ve velmi slušné kondici, auto z doby, kdy dělal Peugeot kvalitní auta s nejlepšími naftovými motory.
-OndraS
Sobota, 11. července 2020 - 14:09:56  
Neregistrovaný host
Vechtr: jestli jsem to z toho anglickýho vyprávění a přeložení správně pochopil, má to karoserii z jiného vozu, který měl dobrou karoserii a interiér, ale byl nepojízdný či snad přímo bez motoru a podvozkově vylágrovaný. V TP nebo jak se to v rakousku jmenuje, je to psáno obdobně jako u nás výměna karoserie. Z vyhořelého auta je většina podvozku, motor s převodovkou, levé dveře a kapota, kola a papíry. Ekonomicky to předělání byl samosebou nesmysl, ale majitelka nechtěla jinak.
Pajzák
Sobota, 11. července 2020 - 14:40:33  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4042
Registrován: 6-2015
Neumím si představit, že bych kupoval auto, aniž bych viděl předchozí techničák. Pokud tedy nebyl popsán už předtím.
transit01
Sobota, 11. července 2020 - 15:36:40  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2828
Registrován: 9-2012
Pán ho měl s sebou jen na přepis, při prohlídce ne, na přepisu to dal paní za přepážkou a tím to skončilo. Nic nepředstavitelného podle mě, neměl jsem důvod něčemu nevěřit, nebyla to nějaká jebka z bazaru [happy]
Donsalieri: vypadá dost solidně. Ty třidvířka jsou takový víc sympatický, ale zase je to malinký a vydám je poměrně častěji než pětidvířka.
Sobota, 11. července 2020 - 18:46:47  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4746
Registrován: 11-2006
Transit: na urade ti muzou vyjet kompletni dokumentaci k autu, vcetne puvodniho TP. Ja to tak udelal.

Vechtr: joo mas pravdu, spis tady jsou shnily fakt mista, ktera znacne snizuji pevnost vozu.
Pondělí, 13. července 2020 - 12:15:42  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 613
Registrován: 1-2010

Jedna stálica pri motoreste Čertová pec.
Pondělí, 13. července 2020 - 13:11:58  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 614
Registrován: 1-2010
Ešte nejaký postreh z ulice v podaní VAZ 2106:

A ešte jeden vyvarený no žiaľ nedokončený VAZ 2103 od kamaráta, ktorý ho ponuka k predaju. Je komplet všetko k nemu. Cena cca1500€:
George
Úterý, 14. července 2020 - 18:50:25  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1697
Registrován: 5-2002
Mirous, něco pro Tebe.[happy]

Lépe se to parkuje a většinou jsou bez koroze.[proud]
Pajzák
Úterý, 14. července 2020 - 19:35:30  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4050
Registrován: 6-2015
Ale občas zlobí elektrika, nedobíjí.[happy]
George
Úterý, 14. července 2020 - 23:23:31  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1698
Registrován: 5-2002
Drobný detail.[happy] Hlavně že je to moderně ekologické, taková lepší verze Tesly a neničí to životní prostředí. Zase vyjet s tím někam, je i krátký výlet na hodně dlouho. Já když vyjedu se Š120, T603 nebo s ŠD 11 tak mě docela bolí nohy. Zase výměna baterií je pohoda[happy]
Středa, 15. července 2020 - 19:52:27  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4748
Registrován: 11-2006
Je to hezké, ale tyhle hračky stojí většinou více, než renovace skutečného auta [proud]
transit01
Středa, 15. července 2020 - 19:59:24  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2829
Registrován: 9-2012
Já se omlouvám za kwas, příště tam ten pežot už nebude, ale když ona tam tak pěkně zaparkovala..
Jako kdyby pán majitel věděl že pro tyhle auta mám slabost.. Aneb silně provozní kilo na plyn asi natíraný válečkem?
George
Čtvrtek, 16. července 2020 - 09:55:51  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1699
Registrován: 5-2002
Do plynu se auta dávala nejvíce kolem roku 1991 nebo 2. To přišlo zdražení benzinu z 8,- Kčs na 14,- Kčs. Pamatuji že byly fronty u pump kde byl benzin za starou cenu a každý tankoval kam to šlo. Za zaznamenání stojí tragédie v jedné vesnici, (zlý jazykové tvrdí u Brna) [happy] kdy si občan jezdil k pumpě pro benzin s káděmi, konvemi atd. a doma to přeléval do vany. Když měl plno, sedl si na vanu a zapálil cigaretu. Už ho nikdo neviděl.
Jinak plyn se dával do všeho možného, prý ta úspora byla velká (jako za polovinu ceny benzínu). Sice homologace, instalace atd., ale to už nikdo nepočítal. Je možné že se to, v případě téhle stovky, splácí doteď. Evidentně to pro někoho mělo smysl. Kamarád měl plyn v Granadě 2,9 automat a tam mi to přišlo smysluplnější.
Čtvrtek, 16. července 2020 - 11:38:25  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2231
Registrován: 10-2007
Homologovaná přestavba s instalací stála do takové stovky tuším kolem 10 000,-, což by se mohlo vrátit tak za 15 - 20 tisíc km. Do velkých aut jako ta Granada zástavba mohla stát taky dvojnásobek (větší nádrž, větší komponenty, individuální schvalování), návratnost by byla tedy přibližně podobná. Obvykle s plynem ale byly další náklady a potíže, u složitějších a citlivějších motorů spíš větší, takže nakonec to kilo na plyn bylo provozovatelné ještě relativně snadno.
Pajzák
Čtvrtek, 16. července 2020 - 12:12:00  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4056
Registrován: 6-2015
Zase LPG nádrže jsou použitelné po dobu 10 let, celkem by mě zajímalo, jestli do takového auta někdo investoval podruhé.
Vechtr
Čtvrtek, 16. července 2020 - 15:02:45  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 169
Registrován: 12-2015
Mě by spíš zajímalo, jak to auto mohlo jezdit na plyn, když to jinak vyžaduje olovnatý benzín.
Něcestujtě s papagájom, ujo Porubjak. Celú cestu čosi tára, cestujúcich sprosto ohovára.
Čtvrtek, 16. července 2020 - 15:45:27  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 713
Registrován: 8-2012
V devadesátých letech se jezdilo na plyn hodně. Kamarád měl Fiata 127 na plyn, další kamarád dva Žiguly na plyn. Ty přestavby stály cca těch deset tisíc a údajně jezdily ty auta opravdu za polovinu. Jediný co bylo třeba v zimě nutný bylo to aby se auto před chcípnutím nebo spíš před dojezdem přeplo na benzín, aby to pak na benzín líp chytalo. Někdy když se to neudělalo a startovalo se na plyn, tak to dlouho chytalo, ale záleželo i na stavu motoru.
Pajzák
Čtvrtek, 16. července 2020 - 19:38:55  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4057
Registrován: 6-2015
Těch stodvacítek s bombami za zadními sedadly byly taky hromady.
-OndraS
Čtvrtek, 16. července 2020 - 21:18:19  
Neregistrovaný host
Brácha měl jako první auto ojetýho Oltcita na plyn. SPZ byla myslím BMN 41-04. Jízda s tím byla výkonově tristní a pořád to na ten plyn nějak nefungovalo. Navíc to v kombinaci se smradem interiéru a smradem plynu bylo čichově odporný, vybavuju si to doteď. Po koupi Escorta to šlo přes Inzert express do světa. Jeden nadšenec volal hned ráno druhej den "koupím, okamžitě koupím", že má tři Oltcity a že ten plyn v tomhle kusu je úplná paráda. [lol] [lol]

To plynování má bohužel i spousta 80/90 amerik. A taky jich spousta právě proto brzo zkolabovala.
Čtvrtek, 16. července 2020 - 21:37:20  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2232
Registrován: 10-2007
Vechtr: to se moc neřešilo, předpokládalo se, že občas se to projede na benzín a to stačí. Bylo na majiteli, zda na to kašlal a jezdil pořád na plyn nebo si dával pozor a občas tomu dal nažrat (olovnatého) benzínu.

Paveljosef: start na benzín v chladném počasí byl dobrý zejména proto, že zkapalněný plyn z nádrže při své expanzi do plynného skupenství (před smísením se vzduchem ve směšovači vloženém do sacího potrubí) potřebuje zvenku dost tepla. Proto byl splynovač připojen do vodního okruhu. Pochopitelně v zimě při studentém motoru dost tepla nebylo, takže membrána ve splynovači zamrzla zkondenzovanou vzdušnou vlhkostí a bylo po správném dávkování. Směs neměla správný poměr a motor nechytal. Přepnout před dojezdem bylo třeba proto, že přepnutí na plyn se dělo zavřením benzínu elektromagnetickým ventilem před karburátorem. Když se přepnulo při stojícím motoru, byla prázdná plováková komora karburátoru a chvíli trvalo, než se naplnila. Kdo ji plnil tím, že startérem točil studeným motorem, aby AC pumpa plovákovou komoru napumpovala, snadno dřív vybil baterii než došlo k tomu, že by motor chytil. Lepší tak bylo přepnout ještě za jízdy, chvíli sice byla pauza v dodávce paliva (plyn zavřený a beznín ještě emulzní trubice nebrala), ale setrvačností jedoucí motor dokázal naplnit plovákovou komoru benzínem a ten tam pak byl i pro příští start. Přepnutí opačným smeřem zase vyžadovalo nejřdív zavřít benzín, počkat, až motor spotřebuje co bylo v karburátoru a zapnout plyn (ten šel hned). Přepínač byl proto zpravidla třípolohový (benzín - nic - plyn).

Legrační byla plynová instalace u vzduchem chlazených aut, třeba u Tatrovek. Splynovač potřeboval teplou vodu pro dodávku tepla, takže se musel udělat vodní okruh jen kvůli tomu. Spirála pro ohřev vody byla na výfuku, k tomu elektrické čerpadlo, okruh s termostatem a chladičem (obvykle výměník z topení ze škodovky), aby to nevařilo, když tepla od výfuku bylo zase moc.

Vrcholem éry plynové byl návrh přestavby Avie na čisté LPG (ještě existovala varianta na mix nafta+LPG, kde trocha nafty byla pro to, aby to nejak při kompresi chytilo, ale hlavní obsah válce na prohoření tvořila směs s LPG). Motor na čisté LPG musel dostat zapalovací soustavu a byly do něj navrtány svíčky - motor na plyn běžel jako zážehový. Fakt to chodilo, ale bylo to dost šílené.
Čtvrtek, 16. července 2020 - 21:52:47  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4749
Registrován: 11-2006
Pozná někdo, co je to za vehikl?
Čtvrtek, 16. července 2020 - 22:10:40  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 270
Registrován: 9-2004
Lloyd 600 [wink]
Čtvrtek, 16. července 2020 - 23:04:13  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4750
Registrován: 11-2006
Díky, tak o tom slyším poprvé v životě. To bude poměrně vzácnost v ČR ne?
Čtvrtek, 16. července 2020 - 23:05:24  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8032
Registrován: 12-2005
A tak pamatuju jak se s velkou slávou dělaly popelářský liazky na zemní plyn. Taky měly přidaný zapalování. Ty ale mam pocit jezdily jenom na plyn.
Plakáty nás informují: Přijď pracovat k dráze, pakliže ti vyhovují rychlost šmír a saze. (Dobeš) [masinka]
Pátek, 17. července 2020 - 06:15:41  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 714
Registrován: 8-2012
Risane děkuji za vysvětlení. Na to chvilkové vynechání motoru po přepnutí na benzín si pamatuju. Dle kamaráda ten plyn byl tzv. suchej a způsoboval rychlejší vyběhání motoru.
Pátek, 17. července 2020 - 07:25:58  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5148
Registrován: 7-2003
Risan: Ale zas T613s koncovkama na vyhřívání plynu vypadal o hodně líp [happy].
8bity vseho sveta spojte se .
Pátek, 17. července 2020 - 07:35:54  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3609
Registrován: 1-2005
Úplnej vrchol byl pro mě Wartburg 353 na plyn...
http://pardubickamhd.cz - fotogalerie a informace z MHD v Pardubicích
Pátek, 17. července 2020 - 10:39:32  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2233
Registrován: 10-2007
Pvvs: tak ono záleželo na tom, jak byly udělané. Originální schválená přestavbová sada pro T613 od AGC obsahovala bohužel jako koncovku výfuku s ohřevem jednu takovou nevzhlednou pixlu, kde se výfukové plyny takovou ošklivou clonkou (kolečko z plechu) obracely do protisměru, aby běžely kolem měděného hada a ohřály tu vodu. Viz třeba zde. Takže na jednom výfuku velká plechovka a na druhém nic. Viděl jsem i takové pixly, že se kvůli tomu muselo řezat do nárazníku. Nic pěkného. Ale někomu to nedalo a dělaly se i pěkné koncovky - dvě a menší, s menším průměrem použité trubky, že hada ani moc vidět nebylo, z lešteného nerezu a s hliníkovými difuzory.

Všechny komponenty originální přestavbové sady pro T613 (snad až na nádrž a tankovací koncovku) můžete vidět na tomto odkazu: http://avatt.wz.cz/LPG.htm

Obecně přestavby na LPG z 90. let a počátku milénia trpěly tím, že systém byl velmi primitivní. Pokud jste věděli, co se děje a jak se tomu věnovat, problémy nebyly. Správně navržený, seřízený a udržovaný systém způsobil, že auto jelo pěkně, motor běžel dokonce hladčeji než na benzín (směs byla díky plynnému palivu daleko homogennější a odolnost LPG proti klepání je taky mnohem lepší než u benzínu) a auto na plyn i startovalo. Úbytek výkonu nebyl znatelný - často za něj mohl jen nešikovně navržený difuzér v sání, který škrtil plnění a/nebo špatně seřízený systém.

Jenže cokoliv nebylo v pořádku, hned se to projevilo. Nedostatek tepla pro expanzi plynu z kapalné do plynné fáze znamenal, že směs byla hned silně mimo správný poměr. Zamrzala vzdušná vlhkost v reduktoru/splynovači na membráně, čímž se to ještě zhoršovalo a do sání mohlo pronikat LPG i v kapalné fázi. To znamená zamrzání sání (karburátoru), tedy další škrecení pro plnění motoru a třeba i namáhání horkých částí motoru (ventily, písty, válce). Auto se ničí. Špatné seřízení je taky jed. A protože systém neměl žádnou zpětnou vazbu a seřizování bylo dost hrubé/málo citlivé (šroubek na pružině membrány v reduktoru, škrticí šroub na hadici plynné fáze k difuzéru v sání), velmi snadno jste se opět dostali do špatného směšovacího poměru a motor nejel, jak má. Pořád se to muselo hlídat a seřizovat, jinak opět problémy a jejich zhoršování, ničení motoru, zanášení svíček. Jenom takové zanášení vzduchového filtru už měnilo tlakové poměry v sání tak, že plynový systém byl "mimo" správný stav. Bohužel na seřizování kašlaly i servisy. Často to neuměl seřídit ani technik v "plynové" firmě nebo se mu nechtělo. Tak to svedl na špatně nastavený nebo "pokažený" motor (nechte si vyměnit svíčky, pane). "Normální" servis na motory zase řekl "to Vám způsobil plyn, já do toho hrabat nebudu". A tak lidi jezdili s rozhašeným motorem dál, dokud je to nepřestalo bavit nebo dokud neodrovnali motor.

Jasně, "suchost" plynu a nedostatečné mazání ventilů, zejména u motorů na olovnatý benzín byl taky jed. Muselo se čas od času projet na benzín (jenže vysvětlujte to šetřílkům, kteří vidí jako hlavní "problém" spotřebu a cenu paliva - takový byli, jsou a budou) nebo pořídit speciální dávkovač náhrady olova do sání (ovšem to bylo drahé a další krám, který se mohl kazit).

I v tomto platilo, že nic není zadarmo. Kdo chtěl jen jezdit, nic neřešit a ušetřit, ten splakal. Cena za úsporu na palivu se platila tím, že jste museli rozumět svému autu, motoru, plynovému systému a o všechno se sami starat. Protože to za Vás nikdo pořádně neudělal (a ono to svým způsobem platí i dnes). Většina lidí toto pochopitelně nechtěla, proto je výsledkem tak špatná pověst LPG jako paliva.
Pátek, 17. července 2020 - 16:39:27  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1161
Registrován: 4-2006
Tábor, druhá půlka 90. let

Rok 1996 zřejmě ne, jelikož je tam k vidění Octavie (ne ta bílá v tom kombajnu :D) a vzhledem k zeleným stromům by hypotetické zahlédnutí nějaké předserie někdy v průběhu září bylo velmi nepravděpodobné.

Ale zase - i pokud by to byl rok 1998, tak Škoda 105/120 M (ta s modernějšímu světly) mohla mít mediánové stáří okolo 11 let - tj, jako dnes Fabia II.

Vlastně čistě na roky ten autopark tak starý nebyl.

https://www.youtube.com/watch?v=yjjih5Xlmq0

(to video je na YTB už přes 10 let, neřikám, že už to tady nebylo [wink][fotic] )
Pátek, 17. července 2020 - 16:46:36  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5149
Registrován: 7-2003
Risan: já měl Lovato a kalsický chromový koncovky u kterých byla spurála uvnitř po obvodu. Žádnej hnusnej šroub, jen se trochu zvětšil průměr koncovky.
8bity vseho sveta spojte se .
Neděle, 19. července 2020 - 23:51:04  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4751
Registrován: 11-2006
Fricoolinek: nuda nuda nuda..žádnej polskej Fiat [uhoh] [rofl]. Video dost dobrý, z dnešního pohledu se mi zdá, že tohle tu snad v těchto letech už nemohlo jezdit, totální pravěk. To už si vůbec nepamatuji, že bych třeba někdy potkal Hilmana. Policejní T613 bych také již v roce 1996 nečekal. Dobrá je i ta Tatra s rozflákaným zadním světlem, za to by dnes odstavili auto, sebrali řidičák a poslali na rok do Valdic [proud]. Zajímavý je i ten kruháč u budovy Policie (pokud to byl už tehdy kruháč) na začátku Tábora, přeci jen to tehdy muselo být jako zjevení..
Pondělí, 20. července 2020 - 11:14:12  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2234
Registrován: 10-2007
Mirous: to jen na tomto fóru někteří vytváří dojem, že stodvacítka je nějaký veterán. Ale až do roku 2000 to bylo normální auto. Tehdy taky nová Felicia stála přes 20 průměrných platů, dneska nová Fabia je tak za 9 průměrných platů. Tak proč by lidi tehdy neměli jezdit deset let starýma autama? Já jsem v půlce 90. let měl taky stodvacítku a nepřipadal jsem si jako sociálně vyloučený.

"Policejí T613" je ve skutečnosti vojenská policie. Zjevně přelakovaná TAIka. Však Tábor je posádkové město a tahle tehdy tak 15 let stará chromka zjevně celý život stála někde opečovávaná v autoparku a vyjížděla párkrát do roka na cvičení. Jinak by karoserie tak dlouho nevydržela [wink].

T613 s rozflákaným světlem a "za to by dnes poslali do Valdic" mi připomělo, co jsem pozoroval tak čtrnáct dní zpět. Bylo už šero, venku za oknem mohutné blikání, tak vyhlédnu, co že se to děje. Fungl nová policejní oktávka s červeno-modrýma majákama a nárazníkama jak z vagónu blikala jak diskotéka a ulovila tutovku - orezlý zablácený offroad s výfukem upadnutým hned u svodů (podle zvuku) a rozbitým (a pochopitelně nesvítícím) zadním světlem. Bdělý redaktor televizního zpravodajství by jistě našel závad desítky, já píšu jen co jsem viděl letmým pohledem přes ulici. Příslušníci v černých battledresech šli sebevědomě k řidiči. Ten jim něčím mávl před nosem, oni se zachechtali, stručně zavtipkovali a teréňák za řevu děravého výfuku a s nesvítícím světlem spokojeně vyrazil dál ke svému cíli. Majáky a blikačky pohasly, oktávka se otočila a poklidně se vracela zpět. Takže ani dnes nemusí být odstavení, zabavení, zatčení, ale lze pokračovat i s rozbitým světlem.