Diskuse » Tramvaje a metro » Optimalizace linkového vedení v Praze » Archiv diskuse Optimalizace linkového vedení v ... do 21. 2. 2024 « předcházející | další »

Archiv diskuse Optimalizace linkového vedení v ... do 21. 2. 2024

dolů
hledání | obrázky (odtud | na mapě) | strom | 3 hod. | 1 den | týden | vzhled | nápověda
odhlášení | přihlášení | úprava profilu | registrace | seznam uživatelů | moderátoři
   autor příspěvek
Pátek, 09. února 2024 - 21:43:42  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2340
Registrován: 8-2020
Tak v těch Vysočanech se asi řeší to že cestující mají "nárok" si dojet na Palmovku a dál už něco řešit je zbytečné, tam si přestoupí na co to jde.
Pátek, 09. února 2024 - 22:11:28  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2462
Registrován: 12-2007
Dj_la_défense:
"-Vadí to, že do Vysočan jede každou chvíli něco jiného. Je to neskutečná drzost."
Tak zrovna v tomhle případě to určitě nevadí.
Vždy má být jedna linka do Holešovic a druhá na Žižkov.
To první teď nejde a každý to chápe.
A to druhé plní i 7 úplně stejně jako 19. Až na Pankrác se z Vysočan jezdí B+C.
Daarzyn67:
"Tak v těch Vysočanech se asi řeší to že cestující mají "nárok" si dojet na Palmovku a dál už něco řešit je zbytečné, tam si přestoupí na co to jde."
Upřímně - ten přestup na Palmovce je úplně na prd. Od Harfy i z Vysočanské to má přijíždět na stejný čas. Díky preferenci na Balabence je ve většině případů [tramvaj] od Harfy první a výsledek si každý domyslí.
Prox:
"celkové vypravení KT bude činit pouhých 40 vozů. Dopravní podnik jich má ve stavu 56. To je opravdu nutné držet zálohu v počtu 16 vozů na 40 garantovaných pořadí?"
Reálně je každý den k dispozici 42 vozů, na zbytku probíhá údržba, opravy a nebo čekají na vyšší stupeň prohlídky. Inu když jezdí furt, tak ty km najedou rychle.
Pátek, 09. února 2024 - 23:46:21  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4602
Registrován: 4-2007
5735: Věř že těm lidem to vadí. Je to nepřehledné a fakt neskutečně drzé. Tohle prostě není reklama na MHD. Za ani ne 10-12 měsíců se jedná již o šestou variantu, to je v průměru cca každé dva měsíce změna.[lol]

Takovej blud, že nikomu nevadí študovat, co zrovna do dané oblasti jede si může myslet tak jedině šotouš a nebo zaměstnace DPP, či ROPIDU. Tohle je přesně to, co klientelu sere ze všeho nejvíc. Nekonečné kvedlání s linkama.
Pátek, 09. února 2024 - 23:53:26  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4603
Registrován: 4-2007
Jestli je k dispozici 42 vozů z 56, tak je chyba na straně nastavení systému oprav. Mít správkovost 25%[lol] si může fakt dovolit jen podnik vlastněnej "erárem"[lol]
A pokud někdo rozhodl o tom, že začnou jezdit linky i do těch canců v Libuši a na Pankráci a opravárenská činnost je pomalá, tak to jen dokazuje to, že se měly koupit nové obousměrné tramvaje.
Zkrátka chtěl mít hospodu, ale chodili mu tam lidi...
Sobota, 10. února 2024 - 07:38:53  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2463
Registrován: 12-2007
Dj_la_défense:
"5735: Věř že těm lidem to vadí. Je to nepřehledné a fakt neskutečně drzé. Tohle prostě není reklama na MHD. Za ani ne 10-12 měsíců se jedná již o šestou variantu, to je v průměru cca každé dva měsíce změna.[lol]

Takovej blud, že nikomu nevadí študovat, co zrovna do dané oblasti jede si může myslet tak jedině šotouš a nebo zaměstnace DPP, či ROPIDU. Tohle je přesně to, co klientelu sere ze všeho nejvíc. Nekonečné kvedlání s linkama."
Změna je život.
Já, jako starej Libeňák z Prahy 9, vždy nostalgicky vzpomínám jak nám od Gongu jezdila 3 do Braníka, 8 na Bílou Horu, 15 přes Košíře k motolské vozovně a 19 na Spořilov. Stejně tak jsme jezdili 5 z Hlubočep, 25 z Dolní Liboce - Divoké Šárky (tu nám pak vyměnili za 31 jezdící z Horní Liboce - Petřin) a vystupovali u Lukáška (zast. Ocelářská). Jako staromilec mohu říci - jó to bylo stabilní linkové vedení. Jenže taky nebylo původní.
Dnes přijdu na zastávku (na jízdní řády ani nekoukám - vždyť to jezdí skoro furt) a čekám. Když přijede něco co neznám (rozuměj nemá u nás jezdit), tak se podívám kam to jede. Blbý je, že na voze si přečtu jen cílovou zastávku (třeba u 7 Radlickou) a první následující stanici (jo, to by blbej neřekl, že příští zastávka je Balabenka).
Než číslo linky mi mnohem více vadí (a myslím, že i mnohým jiným cestujícím) prostoje při přestupech.
Ale jak už jsem psal - jezdí to skoro furt, tak holt počkám.

Dj_la_défense:
"Jestli je k dispozici 42 vozů z 56, tak je chyba na straně nastavení systému oprav. Mít správkovost 25%[lol] si může fakt dovolit jen podnik vlastněnej "erárem"[lol]
A pokud někdo rozhodl o tom, že začnou jezdit linky i do těch canců v Libuši a na Pankráci a opravárenská činnost je pomalá, tak to jen dokazuje to, že se měly koupit nové obousměrné tramvaje.
Zkrátka chtěl mít hospodu, ale chodili mu tam lidi..."
Až si koupíš nové obousměrné tramvaje (mimochodem je to to nejblbější, co se dnes umí - všude spousta dveří, půlka míst k sezení v protisměru), tak už nevybuduješ nikdy žádnou smyčku. Vždyť úvrať stačí a zabere to výrazně méně místa.
U oprav kolejových vozidel je to s velkými prohlídkami vždy na dlouhé lokte. Podívej se i na velké dráze (a je jedno, který je to dopravce): mašina stojí spoustu času někde v ŽOSce.
Sobota, 10. února 2024 - 08:07:50  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2341
Registrován: 8-2020
"by jeden neřekl že příští zastávka je Balabenka"

To mi taky už přijde špatné, že se řeší nějaký jednotný informační systém a přemlouvá se hlášení, ale aby aspoň bylo stejné u tramvají i busů, včetně těch "nových" panelů co mají soukromníci (přes jaké zastávky to jede), tam se moc neděje.
Sobota, 10. února 2024 - 09:17:05  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 35
Registrován: 8-2018
5735:
"Blbý je, že na voze si přečtu jen cílovou zastávku (třeba u 7 Radlickou) a první následující stanici (jo, to by blbej neřekl, že příští zastávka je Balabenka)."

Tohle je strašná bolest informačního systému tramvají v Praze, kterou vůbec nechápu. U autobusů už dávno umíme zobrazit docela velké množství doplňujících informací. V takové Olomouci i na starých terčíkových panelech už léta létoucí umí zobrazit pod názvem cílové stanice trasování "přes centrum" nebo "přes Tržnici"
Napadá mě plno míst kde by se, zvlášť při výlukách, nebo mimořádnostech, hodilo specifikovat, kudy tramvaj do určené cílové stanice pojede. Šikovný řidič si s tím může trochu poradit, když zná kódy všech zastávek, ale zase tím riskuje "pokutu" za nesprávné označení vlaku.
jentak
Sobota, 10. února 2024 - 10:33:44  
Neregistrovaný host
Nic proti, ale linkové vedení se v průměrném souhrnu měnilo téměř každých pět let. Ať už z důvodu výstavby nových tratí, posílení provozu až po rušení tratí a omezování provozu z důvodu souběhu s metrem. Tento trend je i v současnosti a nikterak nevybočuje z normálu. Dokonce v 70 - 90 letech se to měnilo každý rok, jelikož byly i dlouhodobé uzavírky a provizoria z důvodu stavby metra. Každý kdo tvrdí něco jiného, jednoduše lže sám sobě a tím pádem bohužel i ostatním a utvrzuje některé v režimu "dřív bylo líp".
Pro každého je "to tak vždycky bylo" velice úzký časový úsek v době, kdy začal jezdit do školy po první léta v práci. Shodou okolností je to i doba, v které byl nejvíce šotoučenlivý a proto se tento stav hluboce zaryl v jeho mysli.
A ke všemu v době cedulové, každá sebemenší výluka v širším centru znamenala změnu čísílek linek v třetině města. Takže tu opravdu něco o stabilnosti linkového vedení moc nemá smysl koktat. Z tohoto pohledu řetězení linek v místě zlomu a tedy větší stabilitě čísílek v okrajových částech jsou dnes nebe a dudy.
Jentak na okraj.
Sobota, 10. února 2024 - 11:25:15  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4604
Registrován: 4-2007
jentak: Já tohle nerozporuju, já upozorňuju na fakt, že v dané lokalitě se linkové vedení mění poslední rok v průměru co dva měsíce. Od otevření Krejcárku 06/23, což je 8 měsíců, se linkové vedení změní příští týden ve Vysočanech již po ŠESTÉ! A že tahle změna je zbytečná a je vynucená jen nedostatečnou kapacitou dopravce. Takže nemá cenu koktat něco o tom, že dřív bylo něco jinak.[wink]

Třeba já, když zjistím, že jedu někam, kam nejezdím pravidelněji a v dané lokalitě je výluka, se už ani neobtěžuji nastudovat, co tam zrovna jede namísto běžného spoje, ale jedu autem.
jentak
Sobota, 10. února 2024 - 11:59:01  
Neregistrovaný host
Jakoze dopravce muze za nepripravenost na prasklinu v moste?
To jsou zajimave dedukce.
Jinak i v hystorii jsou znamy upravy LV kvuli jinym vecem. Treba pri likvidaci konek a prechodech z 2N vozu na T.
Sobota, 10. února 2024 - 12:35:12  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4605
Registrován: 4-2007
Jentak: Jakože dopravce může za to, že má ve správce 25% vozů KT8. 42 z 56, viz spoludiskutující 5735. Tak ano, za to může.

P.S.: "hystorie" se píše historie,[crazy]
Mladějov
Sobota, 10. února 2024 - 12:46:29  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 21658
Registrován: 3-2007
K těm správkovým procentům (a vůbec poměru počtu tramek k vypravenosti) si jen dovolím podotknout, že ta čísla jsou neskutečná - jak to druhé, tak to první.

Koukněte třeba na oba tyto ukazatele na železnici - kdyby to vedli železniční dopravci jako to dlouhodobě vede v disponibilitě vozidel DPP, tak chodíte místo ježdění vlakem (a celé příměstské třeba) pěšky.
A to jsou tam pochopitelně rezervy taky, ale způsobené i něčím jiným, než jen prostou neschopností managementu.

Poměr vypravenosti k počtu vozidel (tramvají) u DPP byl svého času k 50%, polovině - kolik je dnes, pánové? Abychom mohli porovnat zlepšení.

Pro každého železničního, ale i automobilového a autobusového dopravce prostě neskutečné.
Nic ve zlém, ale připomenout některým z vás, jak to funguje v civilu - za bílou zdí vašeho ústavu (citát) je občas potřeba.

(Příspěvek byl editován uživatelem Mladějov.)
jentak
Sobota, 10. února 2024 - 12:57:11  
Neregistrovaný host
Vy jste fakt noumove, denne je 7 nehod s IAD. Oprava trva v prumeru 3 dny. Tedy kazdy den je cca 20 vozidel mimo pro opravu bezne nehody. Pokud dojde k prasknuti vlepeneho okna - trva jeho vymena 5 dni.
Mate pravdu, jiny dopravci maji tu vyhodu, ze si mohou objednat subdodavku, nebo treba snizit pocet vagonku. A nebo taky nejede nic.
Gratuluji k managerskym zaverum, bezte delat managerske funkce. Jsem zvedav na vase vysledky.
Mladějov
Sobota, 10. února 2024 - 13:02:11  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 21660
Registrován: 3-2007
A proč tak agresivně?

Pro pravdu se každý zlobí [lol]

A vy byste mohl vědět, kolik je ten současný poměr počtu tram k vypravenosti - mne to zajímá a nebudu sám.

(Příspěvek byl editován uživatelem Mladějov.)
Sobota, 10. února 2024 - 13:06:02  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4606
Registrován: 4-2007
jentak: Jedinej "nouma" jsi tu ty.[lol] Nějak mi nepřijde reálné, že za tejden vypadne 49 tramvají, za měsíc 217 a za rok 2555,[lol].

Já třeba "managerskou", i když já říkám raději manažerskou, pozici zastávám. Jen si z toho důvodu právě neumím představit, že mám čtvrtinu nečeho po správce a tvářit se, že to je v pořádku.
Sobota, 10. února 2024 - 13:39:37  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2342
Registrován: 8-2020
Když není dostatek tramvají na udržení trvalého stavu pro linky nezasažené výlukou, pak se nemají dělat výmysly jako Kaliforńan na Libeńském mostě.
Sobota, 10. února 2024 - 13:45:37  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4607
Registrován: 4-2007
Daarzyn67: Souhlasím.[ok]
Mladějov
Sobota, 10. února 2024 - 13:46:28  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 21662
Registrován: 3-2007
Já taky.
milala
Sobota, 10. února 2024 - 14:13:16  
Neregistrovaný host
Hlavně nezapomínejte, že požadavek přejezd a 2 linky na Libeňský most je požadavek politický. A když politik nařídí, tak DP musí zařídit. Že je to nesmysl, politikům nikdo z DP neřekne, protože by byl odvolán a nahrazen jiným ochotným přikyvovačem.
Mladějov
Sobota, 10. února 2024 - 14:23:49  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 21663
Registrován: 3-2007
>Že je to nesmysl, politikům nikdo z DP neřekne, protože by byl odvolán a nahrazen jiným ochotným přikyvovačem.

Jasně, tohle se říká lidem dole..a oni tomu věřej [biggrin]

To právě JE o těch kvalitách managementu umět prosadit svoji vizi (musí teda nějakou mít [lol]), taktizovat, umět vysvětlit problém, postupovat takticky atd.

Pozice "my nic" je pro ty, co si u vás říkají management úžasně pohodlná - no tak když věříte tomu, že když patřičný soudruh vysvětlí politikovi, že toto řešení momentálně není vhodné proto a proto a proto, a že navrhuje to, to a to, tak že ho odvolaj, tak tomu věřte.

Když o všem v DPP rozhodují politici, tak management ani nepotřebujete - ten totiž má rozhodovací pravomoc a ve zdravém podniku nese i odpovědnost za svá rozhodnutí.

Nic, to nemá cenu, prostě za všechno můžou politici, i za to správkové procento [crazy]
milala
Sobota, 10. února 2024 - 14:30:41  
Neregistrovaný host
A kde se asi ten management v DP bere? Je dosazován politiky. [proud]
Jestli někdo věří tomu, že člověk dosazený do funkce půjde proti člověku, který ho do funkce dosadil (a kdykoliv ho může zase sesadit), tak ať tomu věří. [biggrin]
Mladějov
Sobota, 10. února 2024 - 14:41:24  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 21664
Registrován: 3-2007
Heleďte, mně se hrozně líbí takový ten DPP paradox: Vy jeho zaměstnanci nadáváte na svůj podnik a na jeho management, kudy chodíte (co já už toho nechtěně slyšel třeba na Pavláku [wink]), ale jak někdo jen upozorní na to, jak to chodí jinde jinak třeba jako já dneska se správkovým procentem, tak se na něj vrhnete, jak DýPý i jeho management je vlastně nesvéprávný chudák, co jen skáče, jak mocí pískají a že jakákoli kritika (ale i jen oznam, jak to chodí jinde) je prostě špatně a mimo.

Mimochodem pořád čekám na ta čísla počet tram/vypravenost. Ale to by bylo moc konkrétní a třeba by to i něčem vypovídalo, lepší je brečet a potírat jakoukoli kritiku.

Tak nic, říkám, že to asi nemá s některými, co to vašemu managementu všechno žerete, cenu vůbec diskutovat, protože neuznaj na svého (teď už) miláčka jakoukoli kritiku.

(Příspěvek byl editován uživatelem Mladějov.)
Smithers
Sobota, 10. února 2024 - 15:12:33  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 875
Registrován: 12-2007
Koukám, že by se vám hodilo kompletní vypravení. Tak z tohoto týdne:
linka počet vlaků
1 18
2 4
3 14
4 11
5 22
7 12
8 13
9 26
10 19
11 12
12 14
13 5
14 13
16 14
17 14
18 12
19 13
20 15
21 9
22 33
23 4
24 13
25 14
26 18
27 14
31 5
91 6
92 6
93 6
94 7
95 7
96 6
97 7
98 6
99 6
milala
Sobota, 10. února 2024 - 16:02:53  
Neregistrovaný host
Tak já se na nikoho nevrhám, o správkovosti nic neříkám, protože žádná čísla nemám. Mluvím o přejezdu na Libeňském mostě a dvou linkách tramvají, které tam budou jezdit. A je to politický požadavek Prahy 7 a 8. Tečka. Prostě to tak je.
A když řešíme kdo, za co může. Tak si můžeme položit otázku, kdo může za současný stav Libeňského mostu? Politici nebo TSK?
Sobota, 10. února 2024 - 18:13:08  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 9335
Registrován: 6-2004
milala: Politici :D . I když se snaží ten vidlák a jaderný fyzik prezentovat opak...

jentak: Mě spíš zaráží ten průměr 3 dny po běžné nehodě. To je docela dlouhá doba.
Sobota, 10. února 2024 - 19:06:13  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7907
Registrován: 7-2011
Mladějov Vzpomínáš, když ředitele dělal Vladimír Lich? Začal prověřovat smlouvy, podávat trestní oznámení, načež zavládlo zděšení napříč politickým spektrem a byl promptně odvolán. Takže asi tak. Myslíš, že politický slepice si do kurníku dobrovolně pustí nějakou lišku?
A nedělejme si iluze, že jinde je to jiný, viz pošta například. A jediná "výhoda" velký dráhy, že si může občas trochu dupnout je tak akorát díky velikosti podniku, ale i tak si s ní politici dělají, co chtějí a s vozovým parkem je to též bída.
Sobota, 10. února 2024 - 20:30:12  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 13
Registrován: 2-2020
K funkčnosti DP a podobných organizací stojí za to připomenout, že:
- management je zpravidla politický, málokdo není nebo nebyl členem, příznivcem, atd. politické strany, každý člen představenstva je zpravidla "někoho člověk"
- narozdíl od soukromého podniku se DP řídí ZZVZ, jeho aplikace do praxe je neskutečná brzda všeho
- v rámci transparentního přístupu se soutěží ještě víc věcí než požaduje zákon, tj. další brzda, na většinu pro voliče dražších věcí (od cca 500k) pak musíte mít smlouvu - nestačí jen proces jednoduchá poptávka (mailem např.), objednávka, faktura
- vlastní proces "soutěži" je neskutečně drahý (potřebujete své zaměstnance, své a externí právníky, poradce, atd.)

Zkuste si například nadefinovat své osobní auto tak, aby odpovídalo vaším požadavkům, mohlo se přihlásit více výrobců (nebo překupníků) a zároveň jste na nic nezapomněli a chytrý výrobce nedodal něco vámi nechtěného (v ČR známe tramvaje pro Ostravu, případně uměle prodloužené autobusy SOR). Takových výrobků pražský DP potřebuje tisíce (součásti pro opravy busů, tramvají, objektů, tratí, stanic, atd.).

Konkrétní definice například obyčejného vrtáku zabere relativně hodně času... A to se jedná o desetikorunovou položku. Soukromík ho koupí, když je na nic, koupí jinde, lepší, jiný, atd. Nicméně DP už má v tu chvíli smlouvu. Tj. ho čeká dostatek buď dodatek ke smlouvě, nebo nová poptávka...

Bohužel bez těchto procesů by vyvést peníze z dp bylo poměrně jednoduché, ale DP by určitě fungoval rychleji.

(Příspěvek byl editován uživatelem Prochy2.)
jentak
Sobota, 10. února 2024 - 23:26:56  
Neregistrovaný host
Mladějov:
kdyby to vedli železniční dopravci jako to dlouhodobě vede v disponibilitě vozidel DPP, tak chodíte místo ježdění vlakem (a celé příměstské třeba) pěšky

kolik je ten současný poměr počtu tram k vypravenosti - mne to zajímá a nebudu sám

Takže o tom vůbec nic nevíte, přesto děláte soudce???

T3 je většinou opravena v řádech hodin, 15T je v řádu dní / týdnů. Už jen díky tomu, že třeba lepení laminátů a oken má jisté technologické postupy a prodlevy.

Dle výše uvedených výkonů je potřeba 757 ekvivalentů 1xT k zajištění vypravení (Ale zjevně výlukového, tedy dá se předpokládat, že cca 800 k pravidelnému).
Neděle, 11. února 2024 - 15:27:57  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 361
Registrován: 3-2011
A co to udělat (po otevření Hlávkova mostu) takto:
1 ...Stross-Výstaviště-Nádraží Holešovice-Trojskou nahoru-Zenklovou dolů-Plamovka-Spojovací
3 na Vozovnu Kobylisy
6 na Ortenově náměstí převlíkání za 25 (nebo 12, co časově líp vyjde)
14 Spořilov-Bílá Labuť
24 NBS-Palmovka-Vysočanská
25 viz 6
27 na Libeňský most
34 Hlavní nádraží-Těšnov-Vltavská-Lbeňský most (v případě víkendových výluk na metru slouží zároveň jako 1/2 X-C
35 Palmovka-Lehovec (pokud to bude prokladové schéma nějak rozumně umožňovat, tak jen Starý Hloubětín a na Lehovec 8)
Neděle, 11. února 2024 - 16:02:12  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 205
Registrován: 6-2016
A kde si na tý tvý 34 uděláš kafe, kam se půjdeš vych.at?Poraď moudrá hlavo😋😆
Neděle, 11. února 2024 - 17:03:44  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2049
Registrován: 4-2019
Malatekd:
"A co to udělat (po otevření Hlávkova mostu) takto:
1 ...Stross-Výstaviště-Nádraží Holešovice-Trojskou nahoru-Zenklovou dolů-Plamovka-Spojovací"
To by byl hezký příklad vzduchovoziče. Nenapadá mě rozumný důvod, proč jezdit po Trojské nahoru bez dojetí k metru nebo aspoň na Stírku - Hercovka není zrovna masový cíl a jezdit z Letné na Žižkov přes Hercovku je ztráta času. Občas se tohle propojení dělalo v nouzi při nesjízdnosti na Stírce, ale ve vozech bylo pusto.
Orky
Neděle, 11. února 2024 - 17:19:05  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 17004
Registrován: 10-2004
A taky chybí 2. linka Hradčanská - Vltavská, sotva projde interval o víkendech 15 minut do Vysočan (přestože by s přehledem stačil ale politiky se to ta chce), 35 by musela být důsledně polookružní (bez pauz kvůli výstupu u metra a tím i problematicky proložitelná)
Neděle, 11. února 2024 - 17:36:25  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1852
Registrován: 3-2004
Já bych ten Libeňák řešil spíš prohozením konců linek 1 a 8.
Tedy linka 1 Libeňský most - Podbaba a linka 18 Petřiny - Hloubětín. Samozřejmostí jsou střídané přestávky na Hradčanské a v Braníku. Myslím, že čtyři vozy by se tím ušetřit daly a ty se pak mohou vrátit na linku 19.
Neděle, 11. února 2024 - 19:18:48  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 16581
Registrován: 5-2004
Koukam ze pri stavu infra a vozu by v praze mohly byt linky zruseny. Na konecny by se daly kola stesti a ridic by si vytocil kam ted pojede....
Úterý, 13. února 2024 - 14:21:50  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 212
Registrován: 9-2016
Od 19.2. budou linky 121, 124 a 170 trvale vedeny přes Polikliniku Budějovickou a Antala Staška, linka 904 trvale přes Krčskou a Budějovickou. Na linkách 118, 124 a 170 se převádí do trvalého stavu zastávka Budějovická ve Vyskočilově ulici a v ulici Budějovická pro 170 a H1 (pro H1 i zastávka v opačném směru u Hotelu ILF). Také se trvale zřizuje zastávka Ryšánka směrem do Krče v ulici Antala Staška pro 121 a 170.

Jestli se tedy nemýlím, tak až se otevře ulice Na Strži tak již nebude žádnou linkou využívaná původní zastávka Na Strži a Ryšánka, takže očekávám nárůst nových parkovacích míst místo jízdního pruhu. Autíčkářská Praha 4 jistě slaví. [proud]
Úterý, 13. února 2024 - 15:21:46  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2052
Registrován: 4-2019
Pechi: Spíš bych řekl, že někoho přestalo bavit mít dočasnou změnu s výhledem na několik let a nejasným datem ukončení.
Čtvrtek, 15. února 2024 - 13:13:51  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2053
Registrován: 4-2019
V rámci výluky ve Slivenci se od 15.2. dočasně zřizuje pro linky 104, 120 a 130 obousměrně zastávka Slivenec v ulici K Barrandovu, v zálivech poblíž konečné tramvají.
Petr_k
Pátek, 16. února 2024 - 03:05:24  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 14019
Registrován: 4-2003
To je, pokud mě paměť neklame, první využití těch zálivů pro zřízení zastávek. Po víc jak 30 letech :D
DIE VERGELTUNGSAFFE!

Největší pí***iny na světě nepocházejí z konspirace, ale z do nebe volající pitomosti aktérů. (Jan Šatava)
Ploki
Úterý, 20. února 2024 - 16:41:07  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 959
Registrován: 2-2012
Nejvíc pošukárenská věc za posledních sto let zrušena!
iDnes: Lanovka z Podbaby do Bohnic nebude. Stavbu zamítli z ekologických důvodů

(Příspěvek byl editován uživatelem ploki.)
3xx jsou zkáza pražské MHD! Resp. pro ty, kteří cestují pouze po Praze. Koho baví čekat frontu na autobus? A pak vytahovat tramvajenku?
Úterý, 20. února 2024 - 16:56:01  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2349
Registrován: 8-2020
Ale hádám ani tramvaje v Bohnicích nebudou... Je to vidět i z toho článku, kolik lidí si představuje lanovku jako tu na Petřín, a ne že rozdíl mezi tou a (zrušenou) do Bohnic je větší než mezi třeba trolejbusem a autobusem [lol]

(Příspěvek byl editován uživatelem Daarzyn67.)
Úterý, 20. února 2024 - 18:01:40  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 6019
Registrován: 12-2007
Co je prosím na lanovce neekologického?
Chápu že někomu vadí že by do obchodu chodili lidi, ale ten důvod degraduje EIA na cár papíru podléhající větrům na radnici.
Úterý, 20. února 2024 - 18:04:51  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4383
Registrován: 3-2004
Hledal se důvod a našel se. S ekologií to reálně nic moc společného nemá.
Úterý, 20. února 2024 - 19:19:28  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 628
Registrován: 2-2018
Životní prostředí a ekologie nejsou synonyma.
Úterý, 20. února 2024 - 21:29:57  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 16616
Registrován: 5-2004
No asi se nenašel nikdo kdo by to na férovku zamítnul protože to je píčovina[rofl]
Úterý, 20. února 2024 - 22:01:40  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 9338
Registrován: 6-2004
Gabuliatko: Zadání bylo jasné. Lanovka prostě nebude, bude se připravovat tramvaj...

Jak píše Ústečák, tohle je ideální řešení, protože to nestopnul žádný politik, ale přece úředník, kterého nikdo nezná a ještě je to kvůli ekologii.

Piráti resp. jejich šéf na P8 už to prezentoval jako výhru a že budoucí most přes Vltavu bude mít funkci jako Dvorecký, takže MHD + cyklo takže to už projde :D.

Úplná JPP mluví i o tom, že tramvaj dojede z Podbaby k severu ZOO, kde bude smyčka a to bude první etapa...
Úterý, 20. února 2024 - 22:10:06  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4384
Registrován: 3-2004
Jako jasně že ta tramvaj tam dává větší smysl, ale obávám se, že to v tomhle případě bude při vší úctě na extrémně dlouhé lokte a lanovka by se tam v pohodě užila. Což je můj názor, že nebude, kousnu, velmi mě ale s*re, jak nikdo není schopný politicky normálně říct: "Hele, my s tím nesouhlasíme, projekt rušíme, napřeme síly jinam." To by bylo fér, ale my tu místo toho musíme hrát schovku s EIA. Je to nedůstojný.
Úterý, 20. února 2024 - 22:45:41  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 45
Registrován: 1-2014
Jsem zklamaný, ale tahám za kratší provaz, říká starosta k zrušení linky 165
Úterý, 20. února 2024 - 23:27:18  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 9339
Registrován: 6-2004
Ústečák: Na to nikdo nemá koule a je úplně jedno za koho kope...

Jinak lanovka byla kravina od začátku... Už jenom to, že měla jít přes parcelu, kde dřív nebo později vyroste bytovka...

Tramvaj na dlouhé lokte být nemusí, pokud bude politický tlak ji postavit... Jinak ukázková salámová metoda.

Úvrat k poliklinice, na druhé straně smyčka u ZOO a pak už se to dotáhne. Jako bonus bude tlak na omezení busů sídlištěm, takže nakonec se postavi i severní část TT a bude hotovo :-)
Středa, 21. února 2024 - 07:59:03  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2058
Registrován: 4-2019
Prostě kdo chce psa bít, hůl si vždycky najde - aneb uvedený důvod je zástupný. Lanovka mohla mít různé nevýhody, ale ekologická hlediska byla to poslední, čemu by vadila.
Ploki
Středa, 21. února 2024 - 09:37:43  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 960
Registrován: 2-2012
Tlak na omezení busů na sídlišti? Zejména místní razí zcela opačnou mluvu. A nelze se jim nedivit, když jim busy jezdí jeden za druhým a navazují na každé metro už z dob, kdy to jezdilo z Fučíkárny.
Praha 8 sice patří mezi největší městské části, ale zrovna Bohnice v nich mají nezanedbatelný podíl voličů.
3xx jsou zkáza pražské MHD! Resp. pro ty, kteří cestují pouze po Praze. Koho baví čekat frontu na autobus? A pak vytahovat tramvajenku?
Středa, 21. února 2024 - 11:37:26  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 540
Registrován: 11-2008
Zrušení linky 165 se vůbec nepovedlo. Došlo zde k souběhu několika negativních vlivů:

- v úseku Komořany - Zbraslav linku 165 nahradily klouby naprosto zbytečně (klouby jsou potřeba spíš na spojení Zbraslavi a Smíchova)
- linka 139 trpí nadměrným sjížděním dlouhých a krátkých spojů ve směru do centra (nerovnoměrné vytížení i nepravidelný interval). Její preference mezi Zbraslaví a Komořany není technicky možné.
- nejsou možné pravidelné proklady mezi linkami 139 a 246
- nejsou možné návaznosti mezi linkami nahrazující 165-ku (tj. 154->27->139/246)
- na nově vzniklém přestupu na Sídlišti Libuš si není možné ani sednout (to je při nenávaznostech velká komplikace zejména pro starší osoby)
- Poliklinika Modřany má od tramvaje mizernou dostupnost (takže po přestupu bez návazností a možnosti si sednout další zhoršení pro Kunratice a Libuš)
- není možné přímé tangenciální spojení mezi P11 a P12 resp. Zbraslaví (což jinde na území Prahy není)

Jak z toho ven?
Pro začátek alespoň zvýšit počet školních spojů na 274 (rozšířit dopolední a zavést odpolední provoz při zachování přechodu na spoje 246)
Přehodnotit linkové vedení oblasti a spojení JM - Modřany (-Zbraslav) zajistit bez souběhu s tramvajovou tratí (např. přes Kamýk)
Středa, 21. února 2024 - 12:57:11  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2350
Registrován: 8-2020
Souhlasím, že by vedení jinou trasou asi se jako souběh nepočítalo a nebylo by potřeba vracet dotace... ale nevyšlo by to pak nakonec dráž? [lol]
Orky
Středa, 21. února 2024 - 15:13:10  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 17006
Registrován: 10-2004
Prakticky každá nová dopravní stavba s sebou nese zhrošení jiných vztahů a tady je to stejné. Máme tady předimenzovanou tramvaj a okolní autobusové linky mají taky dostatečnou rezervu. A do budoucna ještě situace vede k tomu, že pojede v souběhu Libuš - Nové Dvory tramvaj nad metrem, obojí s obrovskými rezervami. Tady opravdu není prostor pro nějaké posilování a vedení nové linky tak, aby se zkrátila dostupnost polikliniky v Modřanech asi o 150 metrů. Takové Bohnice třeba nemají žádné přímé spojení s Bulovkou, poliklinika na Proseku také nemá přímé spojení s řadou míst ze spádové oblasti a od metra to je stejně daleko jako z tramvaje k poliklinice v Modřanech. Než zavádět nové drahé linky by se mělo zapracovat na přestupních uzlech. A to bez ohledu na to, jestli je nebo není souběh možný s ohledem na dotace.
Mimochodem místní vám asi potvrdí, že na nějaké vazby 154 - tramvaj apod po půl hodině se vám každý vykašle a třeba víkendová 154 tomu dává za pravdu. Už se mi párkrát stalo, že v neděli kolem 18. hodiny přijela 154 na Starou Libuš od tramvaje zcela prázdná. Z Kunratic do Modřan se dá lépe dostat třeba 193/139+150, stejně tak ze Zbraslavi na Prahu 11 jsou rychlejší způsoby přes Lihovar (i než původní 165). Z Písnice a Libuše se možná kdysi jezdilo s přestupem na Staré Libuši, ale dneska je spíše lepší jet 197+27 s přestupem na Libuši. Pokud vám vadí těch 150 metrů v Modřanech navíc, tak můžete přestoupit na Zálesí 113+333/150+139(+157).
Mladějov
Středa, 21. února 2024 - 15:25:28  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 21790
Registrován: 3-2007
>Než zavádět nové drahé linky by se mělo zapracovat na přestupních uzlech.

Zlatá slova.

Nota bene mne vždycky dostává, když někde obyvatelé chtějí zachovat SQ , tedy v Bohnicích busy, co "jezdí furt" a obslouží všechny kouty toho sídliště, a NECHTĚJÍ tramvaj a je jim vnucována [crazy]

Fakt jsme tak bohatí a máme tak na vyhazování? Rozhodně ne.
Petr_k
Středa, 21. února 2024 - 19:44:14  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 14022
Registrován: 4-2003
Drobná zlepšení za pár peněz se hůř prodávají, než velké investice bez ohledu na jejich smysluplnost [biggrin]

Soukromě bych tipoval, že lanovkáři ještě neřekli poslední slovo. Je za tím cítit prachy a dokud se neznemožní opravdu velkým verbálním průjmem, který snadno prokoukne i (s)prostý lid, bude se to vracet jak bumerang.
DIE VERGELTUNGSAFFE!

Největší pí***iny na světě nepocházejí z konspirace, ale z do nebe volající pitomosti aktérů. (Jan Šatava)
Středa, 21. února 2024 - 20:47:51  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 541
Registrován: 11-2008
Ad Orky:
A kdo může za to, že se budují předimezované stavby, které nejsou dostatečně využité, neumožňují dostatečně pohodlný přestup....? Navíc již nyní víme, že jejich využitelnost do budoucna bude ještě problematičtější....

Linka 27 na Libuš ubírá cestující ze Sídliště Libuš do centra. Na JŘ linky 215 se nešáhlo, ale spojení v trase linky 165 se zrušilo a cestující se tahají oklikou, s nutností přestupu na nevhodných přestupních bodech a bez návazností.

Bohnice mají svojí polikliniku. Do nemocnice se nejezdí tak často, jako na polikliniku.

To že se tahají klouby (Zbraslav) a tramvaje (Libuš) na místa, kde nemají dostatečně využití je také v pořádku??? A co dlouhý neproložitelný souběh 139 a 246?

Když se prodloužilo metro na P6, také se do souběžných tramvají téměř nezasahovalo i když jejich využití rapidně pokleslo.

Souběh linky 165 s 27 by byl ekvivalentní souběhu metra C s linkou 177 v úseku Kobylisy - Prosek. Každá trakce veze cestující v jiných směrech. Nikdo tady nehoní cestující např. z Bohnic do Vysočan do tramvají přes Palmovku, nebo do metra C (kde se kvůli krátkému intervalu nemusí řešit návaznosti)....

To, že jezdí 154 ze Sídl. Libuš oproti 165 prázdná je pouze důsledek nevhodného trasování (ukončení na okraji sídliště) a neexistence přestupních vazeb.
Středa, 21. února 2024 - 20:56:52  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4626
Registrován: 4-2007
Orky, Pavhob: Jen bych vás, pánové, poopravil, že žádná spádovost ve zdravotní péči již oficiálně dávno neexistuje. Můžete chodit kam chcete. To jen na okraj, i když je jasné, že zažité zvyky a dostupnost hrají roli.
Orky
Středa, 21. února 2024 - 21:22:56  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 17007
Registrován: 10-2004
Pavhob: Linka 27 vozí strašně málo lidí, vliv na 215 je malý. Linka 215 navíc bude s otevřením déčka zrušená.
Srovnání 165+27 a 177+152+C je mimo, protože poptávka po tom druhém je mnohonásobně větší. Tranzit býválé 165 kolem tratě je v řádech malých stovek za den.
To, že ROPID dopravu na Libušsku a Modřansku po otevření tratě nezvládl, nepopírám, ale souběh 165 a 27 prostě neobhájíte, protože ta potávka je malá a v každém případě by šlo o nehospodárné využití finančních prostředků. Tohle si měla Praha rozmyslet před tím, než se trať tam postavila. A na tom, že se část tranzitu přenunula do jiných tras, nevidím nic špatného.

DJ: To je jedno, ale lidi se zpravidla snaží chodit v místě svého bydliště.
Středa, 21. února 2024 - 21:42:20  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 9875
Registrován: 2-2006
Orky:
"Pavhob: Linka 27 vozí strašně málo lidí, vliv na 215 je malý.
Srovnání 165+27 a 177+152+C je mimo, protože poptávka po tom druhém je mnohonásobně větší."
Poptávka po 27 je řádově (!!!) vyšší než po 165, která byla opakovaně omezována pro nevytíženost až na int. 30 minut.
Srovnání 165+27 a 177+152+C jaksi nelze realizovat, protože minimálně v prvním případě se v reálu nikdy nepotkaly.
Pravda zvítězí, ale dá to fušku...
Informace uvedené v příspěvku pocházejí výhradně z veřejných zdrojů a mohou, ale nemusí vyjadřovat názor autora příspěvku.
Na trolly se nereaguje !!! Káemovi 29.10.2020 konečně vyšla věštba. Halelůjá... [lol]
Středa, 21. února 2024 - 22:22:35  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4630
Registrován: 4-2007
Orky: Koukal jsem se na ty "proklady" 139 a 246 a to je asi největší bolest toho, co tam vzniklo. Když už tam ta zbytečná trať v téhle podobě je a musela pojít 165, tak:

117 - Poliklinika Budějovická-...-Poliklinika Modřany-Násirovo náměstí
139 - Želivského-...-Komořany-Nové Komořany (asi by stačil každý druhý spoj pro začátek)
157 - Sídliště Zbraslav-Zbraslavské náměstí-Komořany-Obchodní náměstí-Družná-...-Kačerov (Kačerov-Družná jen ve špičkách)
246 - nechat jak byla před změnou v květnu 23.