Diskuse » Tramvaje a metro » Tramvaje v Praze » Archiv diskuse Tramvaje v Praze do 22. 1. 2024 « předcházející | další »

Archiv diskuse Tramvaje v Praze do 22. 1. 2024

dolů
hledání | obrázky (odtud | na mapě) | strom | 3 hod. | 1 den | týden | vzhled | nápověda
odhlášení | přihlášení | úprava profilu | registrace | seznam uživatelů | moderátoři
   autor příspěvek
Sobota, 13. ledna 2024 - 12:27:06  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7872
Registrován: 7-2011
Pokoutnik:
"Netahejte do to prosim politiku. Politika se vyjimecne ve vyberu teto tramvaje vyhla."
Politika je v tom od samého začátku. Viz např. ten požadavek na židle. Politikou už je dostat do MHD co možná nejvíc lidí a od tohohle politického požadavku se odvíjí další. Třeba to, že lidi rádi sedí. Takže, aby se jim vyhovělo, ve snaze je tam dostat, je potřeba tam narvat co možná nejvíc židlí.

Všecko je politika.
jentak
Sobota, 13. ledna 2024 - 12:38:48  
Neregistrovaný host
Bobiku to už fakt nejde .....
V tvém případě už mám jen jednu radu, odstěhuj se někam, kde nenarazíš na nikoho jiného a nikomu se nebudeš muset přizpůsobovat. Jenom pozor na potvoru přírodu, že ti občas příbytek zaplaví, zapálí a nebo ti pošle nějakou tu nemoc či dokonce proti tobě postaví šelmu, co tě sežere. Pokud na to nebudeš myslet a nebudeš postupovat obezřetně (protože přeci ty nechceš), tak to máš spočítaný.
Co se tyče tramvaje, tak 100% nízkopodlažnost požadovaná nebyla, otočné podvozky nejsou všespásné a způsobují komplikace, právě s ohledem, že v rámci tramvají a nastavených parametrech (třeba poloměry oblouků) jsou úplně mimo funkčnost přirozené fyziky. Pevné podvozky mimo krajní polohy nevykazují žádné extrémní opotřebení, a tedy nemůže ani opačně vykazovat extrémní opotřebení infrastruktura. Prostě rotujícímu gyroskopu, který se snaží vychýlit kolejnice přes okolek to je úplně jedno, to je právě ta základní fyzika. O tom všem ostatním už potom rozhodují mechanické vazby a momentové zákony celé té konstrukce a zejména mezičlánkové vazby. Už jak tu bylo řečeno, pokud je otočný podvozek umístěn mimo spojení článků, může to mít velice negativní vliv na cokoliv, včetně opotřebení kol. Vzpomeňme jen na pražské podvozky T6, kde bylo přidáno radiální stavění dvojkolí, což samozřejmě je podle všech teorií správně. Jen to v některých obloucích v kombinaci s určitou rychlostí vytvářelo příčnou vlnkovatost, sice to někteří přisuzovali vozům 14T, ale krásně se to ukázalo, hned co byly 14T odstaveny z provozu a tyto vlnky kupodivu nezmizely a stále se vytvářeli v místech s dominantním provozem T6. No a pak tu je asi ta nejlepší věc, jestliže tramvaj je na hovno, ale konstruktéři se musí řídit limitem 10 tun na nápravu, tak máš pravdu, že je potřeba něco změnit, ale určitě to není v těch pitomcích, co tu tramvaj navrhujou.
Sobota, 13. ledna 2024 - 12:58:31  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7873
Registrován: 7-2011
jentak Koukám další, co buď nerozumí psanému textu, nebo nechtějí chápat. Nebo kombinace obojího. Chjo...
Namátkou, kde přesně - a klidně mě cituj - píšu něco o tom, že ti co tramvaj navrhují, jsou pitomci, nebo tak něco.

A mimochodem, děkuju, zhruba v půlce toho, co píšeš, vlastně potvrzuješ to, co říkám a souhlasíš se mnou. Zajímavé, že? 🙂
Sobota, 13. ledna 2024 - 13:54:33  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 860
Registrován: 8-2019
Tak já se teda zeptám - jak by měla vypadat ideální 32 m dlouhá tramvaj s alespoň 5 širokými dveřmi v rovné bočnici, se samostatným vstupem pro řidiče?
Popř. Některé z těch požadavků vyhoďte, dodržena musí být pouze délka.
Jenki
Sobota, 13. ledna 2024 - 14:41:18  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5965
Registrován: 5-2002
Ideální tramvaj neexistuje, stejně jako ideální ženská.

Výsledek odpovídá zadání. Přejme dodavateli i odběrateli, ať to funguje, jak má.

Já osobně jsem nejvíc zvědavý na mechanickou parkovací brzdu splňující požadavky současných norem. Jinak z toho co tady zaznělo mne nejvíc zaujaly nějaké "větší" střední dveře, nebo dokonce náhrada dvojicí jednokřídlých - jako nápad dobrý, jenom zkuste pouvažovat, KAM se ty křídla vysunou, aby do něčeho nenarazily...
jentak
Sobota, 13. ledna 2024 - 14:47:28  
Neregistrovaný host
Ale jo, z pohledu vozidla a vlivu na infrastrukturu existuje. Jen je potřeba postavit metr vysoká nástupiště a buď zbořit celá města, nebo to zavrtat pod zem.
Co na to cestující, nebo města, která se v této zemi co se o to pokusila nepodařilo zbourat celá je už zřejmě druhotná otázka.
jentak
Sobota, 13. ledna 2024 - 14:58:40  
Neregistrovaný host
Bobik:
To je tak, když o tom rozhodují teoretici, co se snaží utvářet svět podle svých představ, jak by měl dle nich ideálně vypadat a zcela při tom ignorují realitu.
Hlavně že se už před lety, kdy se zkoušely Anitry, přišlo na to, že pevný podvozek do Prahy ne. Pak se to zjištění "z politických důvodů" ignorovalo u 14T, což se samozřejmě vymstilo a ejhle, opět se z těch samých důvodů ignoruje realita.
za mně ve zkratce = pitomci[wink]
Sobota, 13. ledna 2024 - 18:05:57  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 9842
Registrován: 2-2006
Jenki:
"Já osobně jsem nejvíc zvědavý na mechanickou parkovací brzdu splňující požadavky současných norem..."
Elektromechanickou brzdu máme ve zkušebním provozu na RP.
Sám jsem s ní neměl tu čest, vyjma montáže, ale prý se jeví velmi dobře.
Každopádně výhrady mám, ale imho nic neřešitelnýho do seriový výroby...
Pravda zvítězí, ale dá to fušku...
Informace uvedené v příspěvku pocházejí výhradně z veřejných zdrojů a mohou, ale nemusí vyjadřovat názor autora příspěvku.
Na trolly se nereaguje !!! Káemovi 29.10.2020 konečně vyšla věštba. Halelůjá... [lol]
dopravopat
Sobota, 13. ledna 2024 - 18:17:13  
Neregistrovaný host
Vidím, že nie som jediný, kto je zvedavý na elektromechanickú brzdu. [proud]

A ku dverám: Áno, je nutné overiť, aby pri maximálnom vytočení nenarážali do mechov. Ale to je predsa najmenší problém.
Sobota, 13. ledna 2024 - 18:36:32  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 9843
Registrován: 2-2006
Wagon:
"...v denním provozu v Praze by měly jezdit jenom dlouhé tramvaje a ne krátké. A nové tramvaje by pro denní provoz měly být dlouhé a ne spřažené ze dvou krátkých tramvají."
Nové tramvaje jsou vždy dlouhé, o nákupu krátkých se vůbec neuvažuje, tudíž žádné nové tramvaje nebudou spřažené.
Pokud bys trval v denním provozu pouze na dlouhých vozech (ne soupravách), znamenalo by to držení vozů pro den a jiných pro noc, což si nejsem jist, že si můžeme dovolit.
2, 13 a 21 mají v provozu svoje místo.
13 je potřebná na Vinohradský, ale na dvojici to zatím není. Po zprovoznění Václaváku by měla z Vinohradský zmizet právě na Václavák a dál centrem a nahrazena by měla být 21, která naopak zmizí z Podolí.
2 dozná změn s otevřením Dvoreckého mostu a stejně jako 13 a 21 by tím měla jít do dvojic.
Pravda zvítězí, ale dá to fušku...
Informace uvedené v příspěvku pocházejí výhradně z veřejných zdrojů a mohou, ale nemusí vyjadřovat názor autora příspěvku.
Na trolly se nereaguje !!! Káemovi 29.10.2020 konečně vyšla věštba. Halelůjá... [lol]
Sobota, 13. ledna 2024 - 18:38:49  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 9844
Registrován: 2-2006
dopravopat:
"Áno, je nutné overiť, aby pri maximálnom vytočení nenarážali do mechov. Ale to je predsa najmenší problém."
Přesně. Vždycky můžem použít skládací a problém je vyřešen... [proud]
Pravda zvítězí, ale dá to fušku...
Informace uvedené v příspěvku pocházejí výhradně z veřejných zdrojů a mohou, ale nemusí vyjadřovat názor autora příspěvku.
Na trolly se nereaguje !!! Káemovi 29.10.2020 konečně vyšla věštba. Halelůjá... [lol]
Raquac
Sobota, 13. ledna 2024 - 18:47:35  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1852
Registrován: 12-2007
Ad EM brzda - uvidíme, zajímavé to každopádně je. Snad nedopadne jako s EM brzdou SAB Wabco v Ostravě.

Jenki - nemohl by jste k tehdejšímu debaklu EM brzdy na 03T napsat něco víc?
Jenki
Sobota, 13. ledna 2024 - 21:21:00  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5966
Registrován: 5-2002
...nemohl by jste k tehdejšímu debaklu EM brzdy na 03T napsat něco víc?

No moc ne, protože soudruzi ze SAB Wabco nikdy veřejně neprezentovali, co se uvnitř brzdiče děje, a proč se to děje špatně. A taky už je to docela dávno, a jak by vám potvrdila moje manželka, já si ani nepamatuju, co se dělo včera [biggrin]

Tak nějak matně - a zcela bez záruky - si vybavuju, že tam byly dva elektromotorky (nebo magnety?) natahující každý svou pružinu (zabržďovací a odbržďovací) a ty působily proti sobě. Šlo hlavně o to, aby to mělo reakční dobu asi tak 100ms nebo menší, aby s tím šla provozovat protismyková ochrana. Brzdič ČKD, resp. PCC, ten od sepnutí stykače do fyzického povolení čelistí potřebuje skoro 1000ms, a to už se ty kola zastaví. S tím skluzovka spáchat nejde.

Dále si vybavuju, že se jim příšerně sypala regulace. Ale jestli to byly otáčkové čidla, regulátor, nebo SW, nebo všechno najednou, to už fakt nevím.

Co si pamatuju moc dobře je jak byl ten brzdič těžký, když jsme ho na kanále měnili. Sotva jsem tu bestii udržel, a to jsme na to byli dva. A v poloze "Hände Hoch" s brzdičem nad hlavou tlumočit pro švédské soudruhy, to byla radost.

Už si pořádně nepamatuju jak se to nouzově odbržďovalo. Mám dojem, že tam byl nějaký bovden, ale taky se to různě sralo, nějaký vůz tlačili se zablokovanou nápravou, pak z toho byl průser, prostě kopec srandy.

No a hlavně jsem s tím přišel do styku jen velmi málo. Jako řidič jsem jezdil na vozovně Poruba, tam Astry nebyly. A když jsem dodělal VŠ, odkroutil si rok v parodii na armádu, a nastoupil do DPO natrvalo, tak jsem se u zábavy s brzdou SAB Wabco vyskytl jen párkrát. Pak to Škodovku přestalo bavit a všechno se předělalo na hydrauliku DAKO.

Je to děs, jak člověk stárne, už je to více jak čtvrt století...
Raquac
Sobota, 13. ledna 2024 - 21:34:37  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1853
Registrován: 12-2007
Díky... V Daku soudruzi obešli protismyk pokud vím tím, že ho prostě neudělali a brzdí se ED do nuly. Prostě funkce jako PCC klasika. Koneckonců části technické specifikace DPP týkající se pohonu a brzdy se tomu podřídily.

Já k tomu SAB Wabco mám akorát nějaký principiální popis.


(Příspěvek byl editován uživatelem Raquac.)
Sobota, 13. ledna 2024 - 21:44:58  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 861
Registrován: 8-2019
Takže v případě nefunkční ED brzdy (třeba takové chybějící napětí v troleji, nebo bude ED brzda fungovat i jenom z baterky?) prostě WSP nebude fungovat, jo?

Taky řešení. Jsem zvědav, jestli se to nějak neprojeví na plochách u kol...
Jenki
Sobota, 13. ledna 2024 - 21:59:42  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5967
Registrován: 5-2002
V Daku soudruzi obešli protismyk pokud vím tím, že ho prostě neudělali a brzdí se ED do nuly.

Pokud je to pravda tak si tady někdo koleduje, a to z těchto důvodů:

1. brzdění EDB do nuly jsem viděl na nejmenovaném tuzemském vozidle už v roce 2001. Nic nového pod sluncem. Šlapalo to jak hodinky, technicky to nebyl problém. Pak měl dotyčný vůz nějakou dopravní nehodu (z cizí viny), a šly se pro jistotu udělat zábrzdné dáhy. No a zábrzdné dráhy na čistou mechaniku a na záchrannou brzdu (mechanika + kolejovky) se samozřejmě projely, protože kotouče rezavé jak liška a v destičkách rostl mech a kapradí. Takže se honem maskoval průser a narychlo se psal nový SW, aby to parkovalo už někde kolem 3 km/h, aby se destičky a kotouče udržovaly čisté a zaběhnuté. O pár let později jsem tohle téma rozebíral se soudruhy od Knorr Bremse a ti dokonce vyžadovali odstup EDB už kolem 6km/h, že jinak za nic neručí.

2. Na brzdový kotouč v moderním np podvozku není moc místa. Rozhodně mnohem méně než u T3 a derivátů typu Vario. Takže oproti T3 to znamená menší kotouč a větší přítlak. Pro splnění zábrzdných drah u čisté mechaniky a u záchranné brzdy to bude chtít hodně přesně trefit správné nastavení, aby se to vešlo do normy, ale aby to neskončilo ve smyku.

3. Jsem moc zvědavý jak se vyřeší jízda s vypnutým podvozkem, kdy mechanika musí zastoupit EDB. Bez pořádné regulace a bez skluzovky to nebude úplně prdel (ona to není ani tak). Opět bud eproblém trefit se do správného přítlaku (nemluvě o tom, že třeba u Knorrů se ten přítlak mění podle rychlosti, aby se navodilo konstantní odrychlení). Když se to nepovede budou plochy jako kráva.

Přeju do Třemošnice hodně štěstí.
Jenki
Sobota, 13. ledna 2024 - 22:07:23  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5968
Registrován: 5-2002
...třeba takové chybějící napětí v troleji, nebo bude ED brzda fungovat i jenom z baterky?...

ED brzda se u tramvaje nabudí z trakčního meziobvodu, který se udržuje pod napětím automaticky mírným zadáním brzdy ve výběhu. Tam problém není.

Výpadek EDB při výpadku napětí v troleji je nějaká obsese Škody Ostrov na 14Tr/15Tr. Náhradní buzení z 24V pro případ výpadku měly některé T6A5 pro ČR, ale když se ten obvod odpojil, nikdo nic nepoznal. KT8 to neměla a výpadek 600V ji nevadí.

Spolehlivá cesta jak "zabít" EDB je vjezd do zkratovaného úseku, kdy se trakční meziobvod "vycucne" dřív, než je na to regulátor schopen smysluplně zareagovat. On si toho sice všimne, ale nemá jak dostatečně rychle odpojit kontejnery od ptg. Pak už musí nastoupit mechanika. Pravda, u některých německých tramvají jsem viděl zdroj z 24V pro "nakopnutí" meziobvodu a obnovení EDB. Když se to nechalo sledovat vozovou diagnostikou měl tento obvod jednotky zásahů za rok. Ale chtěli ho tam, tak tam byl.

(Příspěvek byl editován uživatelem jenki.)
Raquac
Sobota, 13. ledna 2024 - 22:12:01  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1854
Registrován: 12-2007
Dobré shrnutí - pár poznámek:

ad 1.: Kupodivu ani dobrzďování z cca. 4 km/h nestačí - zkušenost ostravských Stadlerů. Nakonec se to vyřešilo SW občasnou aktivací EH brzdy za jízdy. Ale ne všichni jsou tak praktičtí - nedávno jsem viděl vyloženě rezavé kotouče provozního Tramina v Poznani. Jak by to asi brzdilo...

ad 2.: Plný souhlas.. Byla by zajímavé reference ohledně toho pokusného RP v Praze

ad 3.: Technická specifikace DPP to občůrává tím, že s vypnutím podvozku se vypíná "adhezní" brzda komplet - tedy dynamika i mechanika. Zůstává jen KB.

Ano - hodně štěstí je třeba popřát nejen do Třemošnice, ale i do Plzně a Prahy. Celkově mi ten nápad DPP přijde dost odvážný... Vyměnit problematickou hydrauliku Dako za jen velmi málo vyzkoušenou elektromechaniku s mnoha funkčními limity a zase od Daka...no nevím.

(Příspěvek byl editován uživatelem Raquac.)
Raquac
Sobota, 13. ledna 2024 - 22:19:06  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1855
Registrován: 12-2007
Spolehlivá cesta jak "zabít" EDB je vjezd do zkratovaného úseku, kdy se trakční meziobvod "vycucne" dřív, než je na to regulátor schopen smysluplně zareagovat.

To je řešitelné celkem standardní cestou tzv. rekuperačním blokem (ne buzením z baterky), akorát to stojí nějaké ty love. Takže když to někdo nevyžaduje...nedělá se to.
dopravopat
Sobota, 13. ledna 2024 - 22:40:22  
Neregistrovaný host
Moje elektrické približobvadlo VW e-up tiež brzdí EDB do cca. 3 km/h. Dokonca aj keď ho práve odpojím z nabíjania, má to kam tlačiť vyrobenú energiu. Pri bežnej defenzívnej jazde brzdím výlučne EDB často až do jej vyradenia, posledné metre dogúlam a zastavím na valivý odpor pneumatík. Brzdové kotúče aj obloženie určite prežijú celé auto. Zatiaľ som spravil 43 tisíc km s mojim 2. elektrickým približovadlom. Riziko hrdze a machu je minimálne, lebo občas si auto samé "čistí" doštičky, čo počujem, bez toho aby som stláčal pedál brzdy. Pri núdzovom brzdení, t.j. keď na to dupnem, sa EDB odpája úplne a brzdí to iba hydraulicky.

Sorry za OT.
Neděle, 14. ledna 2024 - 11:53:32  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2283
Registrován: 8-2020
Rozdělení na 17 a 27 už bude natrvalo? Viz výluka v Holešovicích:
"Po ukončení tohoto opatření bude zavedená linka číslo 27 provozována v trase Libuš – Březiněveská/Kobylisy."
Neděle, 14. ledna 2024 - 13:07:54  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4531
Registrován: 4-2007
Daarzyn: Konečně[ok] to to trvalo.
Neděle, 14. ledna 2024 - 16:56:02  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7874
Registrován: 7-2011
jentak:
"Bobik: za mně ve zkratce = pitomci[wink]"
Jo tak tady bude to nedorozumění. Ano, přesně tak. Jenže tihle "odborníci" tu tramvaj nenavrhují, ti zadávají podmínky, podle kterých ji skuteční odborníci (konstruktéři) potom navrhnou a při tom se musí do těch parametrů vejít. Proti konstruktérům nemám nic a ani o nich nemluvím. Ostatně už jsem i sám psal něco ve smyslu, že i kdyby se rozkrájeli, tak s těmi parametry z toho nic jiného, než paskvil plný kompromisů, ani vylézt nemůže.

Ale to je v zásadě vedlejší. "Ideální" vozidlo zkrátka neexistuje, to je snad jasné. A vždycky to bude nějaký kompromis, to je snad jasné taky.To základní, o co mi jde je to, aby si zodpovědní uvědomili, že když se udělá "A", logickým důsledkem z toho plyne "B" a aby s tím "B" taky počítali a byli na něj připraveni.
A opět se budu opakovat, ale dosavadní zkušenosti mě vedou k tomu, že ve vleku svých ideí a vizí nepočítají a připraveni nebudou, takže až to "B" logicky nastane, budou čumět jak puci, protože "oni to přece mysleli dobře" a budou to na poslední chvíli zachraňovat zase nějakým bastlením. Naprosto zbytečně, jelikož se mohlo (a mělo) věci promyslet na začátku, počítat s nimi a být na ně připraven.
Neděle, 14. ledna 2024 - 21:02:13  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5172
Registrován: 12-2007
Demon3: Linka č. 2 má svůj význam. Ještě před rokem to vypadalo, že linka č. 2, která překročí Dvorecký most, bude nadále jezdit v sólo vozech, a bude končit nesmyslně v Hlubočepech, protože byly obavy, že kdyby vyjela až do Sídliště Barrandov, tak by byla přeplněná cestujícími. Pokud na ní budou jezdit dlouhé tramvaje, a to jedno, zda půjde o spřažené různé druhy T 3 nebo dlouhé tramvaje jako jsou kačeny, 14 nebo 15 T, tak pravděpodobnost, že linka bude ukončena až na kopci je dost pravděpodobná.
Linka č. 13 nabyde na významu poté, co bude postavena tramvajová trať na Václavském náměstí. Pak by mohla jezdit jako dlouhá tramvaj celotýdně.
Linka č. 21 je asi nejméně ekonomickou ze všech tramvajových linek. Jede jen ve špičkách všedního dne a zatahuje do poměrně vzdálených vozoven. Jak bude vypadat její trasa po otevření Dvoreckého mostu, to nevím.
Neděle, 14. ledna 2024 - 21:59:49  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2447
Registrován: 12-2008
Linka 21 asi do doby zprovoznění TT v horní části Václavského náměstí bude jezdit v trase Radlická - Nádraží Braník.
Pondělí, 15. ledna 2024 - 02:19:45  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4430
Registrován: 11-2007
Přátelé, nedávno jsem koukal na kriminálku Past na kachnu a na konci je záběr do ulice U Sparty s tramvajovou tratí s výhybkou. Co to bylo za trať nebo za její zbytky? Díky
Pondělí, 15. ledna 2024 - 08:39:25  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1990
Registrován: 4-2019
Janek_lemoch:
"Přátelé, nedávno jsem koukal na kriminálku Past na kachnu a na konci je záběr do ulice U Sparty s tramvajovou tratí s výhybkou. Co to bylo za trať nebo za její zbytky? Díky"
O vzniku a vývoji této trati viz https://www.prazsketramvaje.cz/view.php?cisloclanku=2008050801 odstavec začínající "V roce 1937" a po něm následující.
Pondělí, 15. ledna 2024 - 10:16:34  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4537
Registrován: 4-2007
Janek lemoch: Áááá vidím, pán je fajnšmekr [ok], taky jsem onehdá (ale již po několikáté) viděl tenhle snímek. A ten trojúhelník U Sparty je tam vidět hezky. Nicméně více fotek bylo tuším v knížce "Zmizelá Praha-Tramvajové tratě", ale již nevím, který díl byl věnován této části Prahy.
Pondělí, 15. ledna 2024 - 19:40:38  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2787
Registrován: 6-2004
A ve filmu Pohádka o staré tramvaji je pohled na vůz 200 u trojúhelníku v ulici Na výšinách.
Smyčka s odstavnou kolejí do Komsomolské (Jana Zajíce) se používala v době konání fotbalových zápasů na stadionu Sparty (tehdy Spartak Sokolovo) pro soupravy čekající na odvoz diváků (kapacita starých dřevěných tribun byla až 40 000 osob). Také sloužila ke zbrojení kropicích tramvají z hydrantu u vodárny.
Pondělí, 15. ledna 2024 - 20:47:15  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1991
Registrován: 4-2019
Dj_la_défense:
"Nicméně více fotek bylo tuším v knížce "Zmizelá Praha-Tramvajové tratě", ale již nevím, který díl byl věnován této části Prahy."
Letná byla ve 2. díle, ale zrovna tato smyčka tam není prakticky vůbec - jen jedna fotka kropicí tramvaje v ulici Na výšinách plus text uvádějící data odpojení a likvidace koleje.
Úterý, 16. ledna 2024 - 04:55:58  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7875
Registrován: 7-2011
Kus trianglu u Sparty, včetně kusé větve v ulici Na Výšinách, je vidět i ve filmu Pohádka o staré tramvaji. I když nepoznatelně, člověk fakt musí vědět kde to je. Stadion Sparty ještě taknějak poznat jde, ovšem Na Výšinách vůbec, protože tam je udělaná ohrada, za kterou ta tramvaj bydlí. Ale když se ví, co hledat, tak jde určit, jak tam ty koleje byly. Pak se to zredukovalo a zbylo jenom torzo, triangl U Sparty x Obránců míru.

Ostatně kdysi tam byla vpodstatě bloková smyčka, kdy se to z Výšin vedlo Korunovační zpět na Letenské nám resp. obráceně, jezdilo se vlevo) a na druhou stranu vedla kusá kolej Korunovační až někam k mostu přes Buštěhradku. Ten oblouk z Korunovační byl v dlažbě patrný až do rekonstrukce náměstí při stavbě Blanky.
Úterý, 16. ledna 2024 - 09:27:53  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4539
Registrován: 4-2007
pdk: Tak se mi to asi s něčím plete, bohužel, ale někde jsem viděl fotky i starých tramvají focených v té lokalitě U Sparty. Byly to snad tři nebo čtyři obrázky.
Úterý, 16. ledna 2024 - 09:33:19  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4540
Registrován: 4-2007
Dneska je na 24/13 vůz 9170? Na mapě má ještě "svatozář" je už odstrojená?[happy]
Úterý, 16. ledna 2024 - 12:28:02  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 563
Registrován: 4-2022
Pamatuji si, že kdysi byl posměšný článek o kolejích "zapomenutých" v dlažbě dokonce v Dikobrazu a fotografie právě od Sparty tam myslím tenkrát (mimo jiné) byly. Byl to nějaký takový přelom 70. a 80. let velmi zhruba řečeno. Komunální satira. "Zvedněte tu rukavici!" - řečeno s klasikem.
Úterý, 16. ledna 2024 - 14:57:55  
Neregistrovaný host
Odbočka do ulice U Sparty (min. 7:40) a spousty jiných míst je vidět v krátkém filmu "O tramvajích a lidech" z roku 1958. [tramvaj]
https://www.youtube.com/watch?v=9W8xiQ0hdbA
Úterý, 16. ledna 2024 - 23:01:40  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 78
Registrován: 3-2018
Jen takový dotaz - dle sledování "UK- dvojčete" 8161+8162 asi nemá cenu očekávat nasazení jinde, než na lince č. 22? Je ta reklama nějak tristně fixována na tuto linku? Totiž třeba 9371 z Motola "Botanica" byla z počátku nasazována pouze na linku 17 - kam asi patří, pak přišla doba, kdy Motol přišel o všechny 17-ky, tedy 9371 se objevovala všude jinde na motolských linkách, v současnosti ve všední dny opět Motol vypravuje 4 pořadí linky 17 (u všech 4 v plánovaném řazení 2x T3RP) ale i tak se 9371 pravidelně objevuje na jednom z pravidelných "negarantů NP" na lince 17. O víkendy pak Motol na 17 toho času žádný spoj nevypravuje, tedy 9371 pokud zrovna nemá údržbu - je provozována kdekoli jinde. Má otázka tedy zní - jsou reklamky především nasazovány záměrně do oblasti jejich adresy, nebo je to jedno? Třeba nejnovější reklamka na dvojčeti 8466+8467 již jednou opustila linky č. 10 a 16, kde by měla prioritně nasazována - a to konkrétně na l. 4 . Přitom jiné další "reklamky" jezdí naprosto všude.. Je v tom nějaký klíč?
Středa, 17. ledna 2024 - 02:18:18  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7877
Registrován: 7-2011
Mám za to, že zadavatel reklamy může i kecat do toho, kde se bude objevovat Zkrátka on platí, on poroučí (samozřejmě nějaké vyjímky pro situace "když to nejde" tam budou).
Středa, 17. ledna 2024 - 10:51:58  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2788
Registrován: 6-2004
Bobik 7875: ta ohrada, kde byla Terezka schovaná, byla na Smíchově, to je jiný příběh. Ve scéně, kterou mám na mysli, ji dohoní děti s Básníkem poté, co se jí zmocnil Pepík a zavinil srážku aut. Je to po vyhlášení poplachu číslo 3 v čase cca 1:02 až 1:03 - několik různých záběrů včetně nadhledu z tribuny Sparty, na jiném je jasně v pozadí vodárna, takže se lokalita přesně identifikovat dá
Středa, 17. ledna 2024 - 18:29:13  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7879
Registrován: 7-2011
Aha, díky, tak jsem to poplet.
Středa, 17. ledna 2024 - 19:28:22  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 179
Registrován: 5-2002
Okolo Sparty se také odehrává zapomenutelná a dávno zapomenutá malá televizní komedie s Vladimírem Menšíkem Fanda z roku 1977. I tam se dají najít koleje. Tohle konkrétně je roh U Sparty a Jana Zajíce. Komedie ovšem sama bohužel není v iVysílání ani na YouTube a z - no vy víte odkud - už ji nestáhnete.
Středa, 17. ledna 2024 - 21:10:13  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 79
Registrován: 3-2018
Bobik:
Mám za to, že zadavatel reklamy může i kecat do toho, kde se bude objevovat Zkrátka on platí, on poroučí (samozřejmě nějaké vyjímky pro situace "když to nejde" tam budou)


Děkuji - též jsem si něco takového myslel. Akorát mi zkrátka trochu vrtá hlavou, pokud zadavatel reklamy vozu 9371 mířil na linku 17 (kde se vůz - pokud to jde stále objevuje), proč alespoň 1 z motolských pořadí nemá garant NP? Byť mnohdy v reálu jsou všechny 4 motolské pořadí obsazena vozy 15Tf, to asi proto, že v Motole jich mají v záloze dost. Uvidíme jak s tím "zakvrdlá" ukončení poloprázdnin a ostrá vozba od 19.1.
krutak
Čtvrtek, 18. ledna 2024 - 20:37:31  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 245
Registrován: 1-2012
Je nutné rozlišit komerční reklamy a barterové polepy.

V případě komerční reklamy (DPP poskytuje plochy reklamce, která je pronajímá koncovému zákazníkovi) zadavatel nemůže kecat do toho, kde se bude vůz objevovat. Žádná taková možnost ve smlouvě mezi DPP a reklamkou není. Jediné, co si může inzerent vybrat, je domovská vozovna, odkud bude "jeho" vůz pocházet. A i v tomto případě to je spíše v kategorii "doporučení", než "garantovaná jakost". Ostatně v minulosti se již několikrát stala různá škatulata, která inzerenty nepotěšila (např. přesun pankráckých 15T do Kobylis), ale nic s tim nezmohli, protože tyhle aspekty jsou jen takové nepsané pravidlo.

Trochu jiný případ je barter, kde pronájem plochy poskytuje přímo DPP koncovému subjektu za nějaké protiplnění (obvykle ve stejné výši). Např. v případě té Botanické zahrady uzavřel DPP smlouvu na polepení a pronájem plochy za 169 tisíc Kč a Botanická zahrada poskytla DPP 1130 kusů vstupenek v hodnotě 150 Kč (1130 * 150 = 169 000). Ve smlouvě ovšem nic o fixaci na konkrétní linku není. Takže zkrátka i v těchto případech je to jen taková gentlemenská dohoda markeťáků, ale nic vymahatelného. Do depa to jistě putuje jako prosba/doporučení, ale pokud to zrovna vyjde na jinou linku z jakéhokoliv důvodu, tak určitě nikoho nestřílejí za úsvitu.

PS: Osobně tu fixaci na linku nechápu. Myslím, že reklama nejvíc práce udělá, když se podívá do co největšího počtu zákoutí, než když bude jezdit na jedné trase.
Čtvrtek, 18. ledna 2024 - 20:48:04  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7889
Registrován: 7-2011
Hele a co je tedy pravdy na tom, že "Sparťanská" tramvaj byla úmyslně "na vyžádání" posílána do Vršovic? (a fakt tam i jezdila)
jentak
Čtvrtek, 18. ledna 2024 - 21:00:56  
Neregistrovaný host
Stejne jako Slavia kachna prozila vetsinu zivota na 8 ... [wink]
Čtvrtek, 18. ledna 2024 - 21:05:14  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2290
Registrován: 8-2020
Jsou vlastně ty zastávky jako Sparta, Slavia, atd. nějak sponzorovány?
Čtvrtek, 18. ledna 2024 - 21:34:44  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4562
Registrován: 4-2007
Daarzyn67: Nejsou. Je to historicky dáno. A podle tohoto vzoru v relativně nedávné době vznikly i zastávky Bohemians (Oblouková), Viktoria Žižkov (Lipanská), Dukla-Juliska (Juliska).

Nicméně, když jsme u té Sparty, uniká význam zastávky Korunovační, která je od Letenského náměstí asi 110m a od Sparty asi 210m.
Kalanis
Čtvrtek, 18. ledna 2024 - 22:13:33  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2384
Registrován: 12-2006
Zbytek po úvraťovém obratišti z dob stavby Blanky, jehož zachování si vydupala Praha 7 s odůvodněním, že tam je letenská křižovatka.
Doprava nebo něčí kapsy? Je to jedno - tunely jako tunely... K-Report do mobilu
Čtvrtek, 18. ledna 2024 - 22:58:32  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4565
Registrován: 4-2007
Edit: 4562: Zaměnil jsem Lipanskou za Husineckou. Opravuji.
Čtvrtek, 18. ledna 2024 - 23:09:05  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7890
Registrován: 7-2011
No, s Korunovační je to složitější. Ano, vydupala si P7, ale spíš proto, že zastávky Sparta nejsou naproti sobě a směrem ZC je Sparta od náměstí daleko.
Pawel
Pátek, 19. ledna 2024 - 18:45:26  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2629
Registrován: 5-2002
Bobik: Přesně. Kvůli odbočovacímu pruhu do garáží nad tunelem za miliardy byla zastávka Sparta směr Hradčanská ODSunuta daleko od domů. Další neuvěřitelná věc v tomto kontextu jsou semafory na Veletržní, kde mají chodci, kterých tam chodí snad víc než aut, jen pár sekund, zatímco auta mají zelenou 90+ % času.
Pátek, 19. ledna 2024 - 19:27:02  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7891
Registrován: 7-2011
Který semafory myslíš? Ono většina z nich je vlastně zbytečná, viz přechod před Kárákem (OC Stromovka), kde chodí taky hafo lidí, semafor tam není a funguje to.
Kejvačka
Neděle, 21. ledna 2024 - 23:08:20  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3047
Registrován: 10-2004
Dnešní Palmovka bez tramvají na Libeňský most:







Karosa řady 700 - nejlepší autobus
Pondělí, 22. ledna 2024 - 00:57:39  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 579
Registrován: 4-2022
Zajímala by mne ta strašná prasklina. Je to nějak vidět? Pokud se k tomu nesmí, je to někde publikované?
Pondělí, 22. ledna 2024 - 06:43:47  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 870
Registrován: 8-2019
Smí se k tomu na vzdálenost asi 30 m.


(Příspěvek byl editován uživatelem Poskok.)
Pondělí, 22. ledna 2024 - 07:39:03  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2685
Registrován: 9-2005
Hezký obrázek. A nestačilo by k znovuotevření tram tratě tam prozatím dát těch kramlí víc? [wink]
Nabízím seriózní zaměstnání v oboru železniční zabezpečovací techniky v oblasti Praha. Stačí elektrotechnické vzděláni a řidičák, zbytek Tě už naučíme - napiš na mail pod nickem
Pondělí, 22. ledna 2024 - 08:40:23  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 580
Registrován: 4-2022
Myslím, že se pracuje na provizorním podepření oblouku (což můžete chápat jako obdobu přidání kramlí).
Pondělí, 22. ledna 2024 - 08:48:49  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 16503
Registrován: 5-2004
Cili takovy to podchozi leseni kdyz kdysi opadavala omitka z baraku....

Akorat to tehda bylo kvuli chodcum a nikoli prroiupadnuti cyklisty ci chodce, nerkuli tramvaje, mostem....
P_v
Pondělí, 22. ledna 2024 - 08:54:19  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3173
Registrován: 5-2002
Já bych věděl co s tím, zdemolovat to a přesunout tam tu horu hlíny v pozadí...
Raquac
Pondělí, 22. ledna 2024 - 16:04:26  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1856
Registrován: 12-2007
Kolik tak může být garantovaná cena trakčního motoru pro 52T...hádejte... Napovím - Za cenu dvou si koupíte novou Octavii RS. A za garantovanou cenu jednoho přechodového měchu (a že jich 52T má..) si koupíte Octavii Combi 1,5 TSI ve slušné výbavě.

Koho to zajímá: https://tenderarena.cz/dodavatel/seznam-profilu-zadavatelu/detail /Z0002394/zakazka/567480

Takhle se dělá zisk...
Mladějov
Pondělí, 22. ledna 2024 - 17:02:06  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 21455
Registrován: 3-2007
Hm..
Takže co poradíte?