Diskuse » Tramvaje a metro » Optimalizace linkového vedení v Praze » Archiv diskuse Optimalizace linkového vedení v ... do 29. 11. 2023 « předcházející | další »

Archiv diskuse Optimalizace linkového vedení v ... do 29. 11. 2023

dolů
hledání | obrázky (odtud | na mapě) | strom | 3 hod. | 1 den | týden | vzhled | nápověda
odhlášení | přihlášení | úprava profilu | registrace | seznam uživatelů | moderátoři
   autor příspěvek
Pátek, 03. listopadu 2023 - 20:21:34  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7824
Registrován: 7-2011
pilot.pirx:
"Mladějov:
">Ty dvanáctky a pod je záležitost zase až po plyšáku. Co to meleš????" Tady si někdo nepamatuje.... Zákon o osmihodinové pracovní době byl jednám z prvních zákonů republiky (tuším, že č. 11 z listopadu 1918). A nevím jak na dráze, ale já zažil vznikající/do Čech pronikající korporát v devadesátých letech."
Tady nejde o to, kdy byl jaký zákon přijat, jako spíš o to, jak byl dodržován, resp. vymáhán. Co znám z vyprávění starých pardálů, jak se jezdilo za socialismu, kdy se na nějakou hodinu nehledělo, protože nebyli lidi, bylo to potřeba, "plnil se plán", z toho by dneska měl bezpečák trojitou mrtvici a rozhodně by to neprošlo. (abys rozuměl, oni si nestěžovali, protože brali víc jak horníci). V devadesátkách tohle jednak ještě dojíždělo a jednak si teprve sedal právní systém, takže se mohly ještě dít různý zhůvěřilosti. Ovšem dneska si to fůra zaměstnavatelů hlídá a podobný věci si nedovolí, protože v případě průšvihu to šeredně odskáče taky. Samozřejmě, různí vyčuránci, co spoléhají na to, že si to lidi nechají líbit, se najdou v každý době. Ovšem to už je blbost těch konkrétních, pokud si nechají kálet na hlavu. Dneska mají možnosti s tím něco dělat.
Mladějov
Pátek, 03. listopadu 2023 - 20:32:41  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 20656
Registrován: 3-2007
Bobik: Samozřejmě tohle bylo za socialismu i jinde v dopravě a spojích. V ZP byly tak dvě třetiny článků o rozvržení pracovní doby opatřeny dodatkem "neplatí pro pracovníky dopravy a spojů", včetně limitů přesčasové práce, délek směn a podobně.
A porušoval se zcela běžně s tichým souhlasem všech, včetně stranickěho vedení, odborů až po posledního dělníka.

Já zapomněl, že Petra Vlčků už zase svrbělo si kopnout do, jak říkají mentální komouši, poplyšákové doby, tentokrát tak jako zadními vrátky. Sorry.

Jestli někdo dělá v zaměstnaneckém poměru x hodin navíc zadara, tak více méně dobrovolně a žádnej systém za to nemůže, to ví i on, ale prostě žluč je žluč.
V dnešních "kapitalistických hnusných poměrech" je takový nedostatek pracovitých lidí, že sehnat lepší flek, pokud někdo chce, tak vážně nemusí být někde, kde si připadá jako nevolník.

Nechci zase rozpoutávat PV oblíbenou DBL diskusi, ke které to vždycky takhle postrkává a jdu koukat na Majora Zemana - Modrá světla, abych se ideologicky zpevnil [proud]

Bláha je tam výbornej vrahoun a jak strčí redaktora ČT z útesu, to nemá chybu [lol]

(Příspěvek byl editován uživatelem Mladějov.)
Pátek, 03. listopadu 2023 - 22:04:20  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 16253
Registrován: 5-2004
no tak se podivej do statistik kolik se kde v evrope odpracuje a zzjiistttis ze jsme na spici. Krom toho i v cenach, uz ale taknak v platech.

Ja nedelal v doprave ale beznym prumyslu a byla prac doba osmihodinova. Tu a tam ybyl prescas. Placeny nebo kompenzovan nahradnim volnem.
Fkam
Sobota, 04. listopadu 2023 - 08:09:19  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4091
Registrován: 3-2011
Petr_vlček:
"no tak se podivej do statistik kolik se kde v evrope odpracuje a zzjiistttis ze jsme na spici. Krom toho i v cenach, uz ale taknak v platech.

Ja nedelal v doprave ale beznym prumyslu a byla prac doba osmihodinova. Tu a tam ybyl prescas. Placeny nebo kompenzovan nahradnim volnem."

To je fakt. Když někde vyprávím, že se v Praze v MHD dělá i více jak deset hodin (dokonce i 12 hodin a přesčasy jsou standard) tak mi to nikdo nechce věřit. [biggrin]
Nejlepší tramvaje jsou tramvaje Tatra. [ok]

Mladějov
Sobota, 04. listopadu 2023 - 08:43:18  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 20661
Registrován: 3-2007
B 7824: On Petr zas dovedně smíchal "dneska se ("po plyšáku") dělaj zase dvanáctky zadarmo" a teď to posunul k placené pracovní době.

Placený přesčas je zas něco jiného - a hlavně, že je na co pičovat.

Přičemž skutečně výhodou podniků typu DP, ČSD, důl bylo už za socialismu, že si tam "rejžáci" mohli vydělat velmi slušné peníze na přesčasech, což běžný průmyslový podnik lidem neumožňoval (nebo zdaleka ne tolik), jak nakonec sám píše.
A tohle v podstatě přetrvalo dodnes, byť s dodržováním ZP (416 h ročně navíc atd.), ale i z toho se dá udělat výjimka (viz tč. doktoři).


Samozřejmě když je člověku 20 - 25 a nastoupí po škole do práce, tak má většinou holej zadek, plno zájmů, potřebuje někde bydlet, chce cestovat, užívat si, později zakládat rodinu a peníze potřebuje a ještě neopotřebován a v plném zdraví rád nějaký ten přesčas (nebo vedlejšák) udělá.

Teda aspoň tak to vždycky měla většina lidí z mé "generace x".

Holt mladí prachy potřebujou a nemaj je (většinou), starý jich maj (z jejich pohledu) až dost a ani je neuměj pořádně využít [biggrin]

Ale snad je lepší, když MOŽNOST si vydělat přesčasama lidi mají, než když nemají.

Kočírovat to a zvolit si ten poměr práce/volný čas je taknějak podle vkusu každého soudruha (citát), samozřejmě dřít celý život třeba u DP na směny s metrákem přesčasů měsíc co měsíc je mimo jiné taky sociální smrt - nemáte čas a volno na různé akce s přáteli, které jsou často v době, kdy makáte, na partnerku, rodinu..

Na druhou stranu ty přesčasy ty dvanáctky aspoň umožňujou - s osmičkama by to oficiálně ani nešlo.
Fakt je, že směnný provoz + přesčasy se na tom zdraví většině lidí negativně podepisujou - ve třiceti víte prd a ještě vás nic nebolí a nejste unaveni, ale všechno tohle máte v organismu zapsané a dřív nebo později se projeví.

No nic, to bylo jen takové zamyšlení, že každý je "svého štěstí strojvůdcem" [wink].

(Příspěvek byl editován uživatelem Mladějov.)
Sobota, 04. listopadu 2023 - 15:12:23  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 626
Registrován: 11-2007
Sleduji diskuzi o “dvanáctkách”, chápu že imigrant do Německa to bere jako téměř hrdelní zločin, ne každému to vyhovuje, ale věřte, ze mnoho lidi má naopak dvanáctky raději než klasických 5x8. Prostě máte více času.
Es gibt keine verzweifelten Lagen, es gibt nur verzweifelte Menschen.
Petr_k
Neděle, 05. listopadu 2023 - 11:56:45  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 13943
Registrován: 4-2003
A kdyby ekonomický migrant ještě rozvedl praxi dvojáků běžnou u b-týmu PID, což taky vede ke vzniku systému "krátký/dlouhý týden", tak by jim hlavy zamotal ještě víc [lol] Nicméně, oni to tam taky znají, jen v dopravě to nevyužívají z hledisek snadno pochopitelných.
DIE VERGELTUNGSAFFE!

Největší pí***iny na světě nepocházejí z konspirace, ale z do nebe volající pitomosti aktérů. (Jan Šatava)
Ivoo
Čtvrtek, 09. listopadu 2023 - 21:16:47  
Neregistrovaný host
PID online mapa provozu ukázala zajímavou šestku. To bude spíše nějaká chyba softwaru nebo, že by to zpoždění bylo opravdu skutečné?


[tramvaj][vypravci][fotic]
Petr_k
Pátek, 10. listopadu 2023 - 13:58:50  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 13951
Registrován: 4-2003
Jsou dvě možnosti - buď se někde cestou natvrdo zresetoval palubní počítač Apexu, nebo má maPIDška krámy (sw chyba ve výpočetním modelu).
DIE VERGELTUNGSAFFE!

Největší pí***iny na světě nepocházejí z konspirace, ale z do nebe volající pitomosti aktérů. (Jan Šatava)
djst
Sobota, 11. listopadu 2023 - 09:35:38  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1257
Registrován: 8-2014
Ivoo, Petr_k: Já bych viděl třetí možnost: Tramvajka zatáhla do strašnické vozovny, zůstala nakódovaná na linku a pořadí, hlásič se obrátil na výjezdovou trasu a někdo ve vozovně zkouší hlášení zastávek. No a dispečerský systém a potom i mapa PID udělá z dat, které má k dispozici: linka, pořadí, nastavená trasa a poslední zastávka, logický závěr: že je to ranní výjezdový spoj (jediný spoj s trasou Vozovna Strašnice - Palmovka na pořadí 6/9) aktuálně v zastávce Kubánské náměstí. V reálném provozu večer je nepravděpodobné, že by se z Průběžné na Kubáň jelo 3 minuty.

nebo má maPIDška krámy (sw chyba ve výpočetním modelu)
Já bych to ani nenazýval chybami, spíš jako marnou snahou z minima dat, která mapa dostane, vyplodit výsledky odpovídající skutečnosti. Už se mi několikrát stalo, že se z busu, který jel podle mapy včas najedou stal o (interval-1) minut zpožděný předchozí spoj. Čili evidentně ne vždy má mapa u autobusů informaci o tom, který vůz je na jakém pořadí, a snaží se to dedukovat z jejich polohy.
Kalanis
Čtvrtek, 16. listopadu 2023 - 19:50:56  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2372
Registrován: 12-2006
Nevíte, kterého chytráka napadlo v jeden víkend zavřít céčko a TT skrz Libeň? Když už je zavřená Partyzánská. To máme víkendové obléhání Severního města?
Doprava nebo něčí kapsy? Je to jedno - tunely jako tunely... K-Report do mobilu
Čtvrtek, 16. listopadu 2023 - 20:55:37  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2207
Registrován: 8-2020
Aspon 10 jede přes Troju [nene]
Pátek, 17. listopadu 2023 - 08:01:06  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 28
Registrován: 8-2018
Kalanis:
"Nevíte, kterého chytráka napadlo v jeden víkend zavřít céčko a TT skrz Libeň? Když už je zavřená Partyzánská. To máme víkendové obléhání Severního města?"

A v čem je problém? Jízdní doba Kobylisy - Palmovka je náhradním busem stejná, jako tram. Metro + XC z Kobylis na Muzeum o šest minut delší než v bezvýlukovém stavu. A podle včerejší večerní špičky soudím, že je stejně půlka Prahy někde v tahu.
Pondělí, 20. listopadu 2023 - 06:41:45  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 172
Registrován: 9-2016
Koukám, že minulý týden se vodíku velmi dařilo, jezdil na té 170 4 dny po sobě (v pátek byl svátek, takže nic a o víkendu nejezdí vůbec) a dnes vyjel znovu. Co mu udělali, že najednou pravidelně jezdí. [proud] Až se mi tomu nechce věřit.
Petrpes
Pondělí, 20. listopadu 2023 - 23:05:15  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 844
Registrován: 8-2005
Nalili mu do nádrže vodu 🤣
Fotky nejen piva zde ⤵️
https://www.instagram.com/petr.pes.novak/
Úterý, 21. listopadu 2023 - 09:00:30  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 173
Registrován: 9-2016
Dnes opět jezdí, no fakt zírám... [proud] To bych mohl mít i konečně šanci se s ním taky projet. [biggrin]
Kalanis
Úterý, 21. listopadu 2023 - 22:33:27  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2376
Registrován: 12-2006
Šimon96:
"A v čem je problém?"
Point missed. Vysvětlete cestu nějakému příležitostnému kaštanovi, co chce pokud možno co nejmíň přestupů s bonusem za přímou cestu. Ne šotoušovi, kterého výluky a přeskakování mezi linkama baví.
Doprava nebo něčí kapsy? Je to jedno - tunely jako tunely... K-Report do mobilu
Úterý, 21. listopadu 2023 - 22:54:13  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2212
Registrován: 8-2020
Víc ale zřejmě řvou lidi, co chodí pravidelně do práce a nějaká výluka by je dost silně rozladila. Náhodný cestující se na nějaké pravidelné vedení moc nemůže spolehnout.
Jenom jde kritizovat to, že se výluka nedělá až ten další víkend, ale tak to už bývá během stádních svátků.
Středa, 22. listopadu 2023 - 07:34:50  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 29
Registrován: 8-2018
Kalanis:
"Šimon96:
Point missed."

Tak nepište o obléhání, spojení zůstalo zachováno, byť samozřejmě složitější o ty přestupy. Ale minimálně na metru bylo vše srozumitelně značeno a byli také přítomni informátoři.
Jva
Středa, 22. listopadu 2023 - 10:11:22  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5011
Registrován: 6-2002
Náhodný cestující nějaké pravidelné vedení vůbec neřeší. A i většina pravidelných zná jen své trasy a to, že linka jede na druhém konci jinam, je jim u [zadnice]. Takže se ho týká kolik - desetina? nepravidelností.
Cynik - tak říká optimista realistovi...
jentak
Středa, 22. listopadu 2023 - 17:09:31  
Neregistrovaný host
Prilezitostni kastan si najde konkretni cestu ve vyhledavaci. Tomu je pravidelne linkove vedeni uriti, z toho maji pupinky akorat sotousi. Ten kdo jezdi pravidelne se vyzna a i pochopi, kdyz jede neco jineho ci je vyluka.
Znam cloveka, ktery sveho casu vystupoval z 15 na Strosu a pritom jel na Palmovku. Vubec nemel poneti, ze tam tou 15 dojede taky, pry mu to tak nasel vyhledavac.
Pátek, 24. listopadu 2023 - 17:32:11  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 174
Registrován: 9-2016
Vyšel nový Zpravodaj PID, jsou tam trvalé změny k tomu Čtyřmezí a další změny u ostatních linek PID. Asi pro mě nejzajímavější změny po Praze:
104 by měla být v provozu nejspíš až od 16.12. (datum se ještě může změnit)
161 bude i o víkendech jezdit do Přední Kopaniny v rozmezí 8-18
336 je vedena nově v trase Zličín – Chrášťany, Scania-Label – Chýně, Žitná – Hostivice, Břve – Sobín –
Hostivice, Ve Vilkách
. Přes zast. Na Hůrce nově jede linka 386.
385 posílení provozu Opatov - Nupaky, hotel
394 zavedení provozu o víkendu - jednosměrné spoje do Prahy v SO dopoledne a NE odpoledne, int. 60 min
413 se z Prahy o víkendech dostanete jen k busáku v Litoměřicích
415 přečíslována na 419
420 je prodloužena z Dobříše na Smíchov (spoje z linky 392, které v Dobříši pokračovaly jako linky 450 a 520)
960 je nově vedena v trase Budějovická – Kačerov – Stará Libuš – Písnice – Dolní Břežany,
Náměstí – Zlatníky-Hodkovice, U Prodejny – Dolní Břežany, Lhota – Zvole – Březová-Oleško, Oleško
. Spoj z Prahy až do Oleška, spoj do Prahy jen v trase Dolní Břežany, náměstí - Budějovická
S3+R43 nepojedou na Masaryčku, ale na Hlavák
S7 polovina spojů ve špičkách ukončena na Smíchově kvůli limitům na výtoňském mostě, kvůli mostu je na Smíchov také zkrácena linka S65
A vznikne samozřejmě stanice Praha-Rajská zahrada. [happy]
Pátek, 24. listopadu 2023 - 17:50:30  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1402
Registrován: 1-2007
Předpokládám, že linka 230 bude zrušena a 130 prodloužena na Filmové ateliéry. Ostatně i v tom zpravodaji to tak zaznělo, že linka 104 bude tuto linku nahrazovat.
Pátek, 24. listopadu 2023 - 18:05:42  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 9318
Registrován: 6-2004
Pechi: Takže S9 z Lysé bude ještě zajímavější, protože nebude stavět na další zastávce. :-)

A důvod S3/R43? Už se začíná kopat Masaryčka?
Petr_k
Sobota, 25. listopadu 2023 - 09:57:25  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 13956
Registrován: 4-2003
Pechi:
"161 bude i o víkendech jezdit do Přední Kopaniny v rozmezí 8-18 "
Někomu tak hrozně vadí, že kasová parta velebí 20 minut válení se pod lípou v Nebušicích, tak se jim to prostě zatrhne, a přidá se pořadí, aby to šlo vyjet, takže vznikne 30 minut válenda v PřeKopanině [lol][lol]
DIE VERGELTUNGSAFFE!

Největší pí***iny na světě nepocházejí z konspirace, ale z do nebe volající pitomosti aktérů. (Jan Šatava)
Sobota, 25. listopadu 2023 - 11:23:58  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 175
Registrován: 9-2016
9001:
"Pechi: Takže S9 z Lysé bude ještě zajímavější, protože nebude stavět na další zastávce. :-)"
Ajo, teď si toho všímám, že S9 tam stavět nebude. [proud] Jaký je důvod vůbec? Nebo na ní jen ROPID zapomněl? :D

9001:
"A důvod S3/R43? Už se začíná kopat Masaryčka?"
Předpokládám, že přesně kvůli tomu. Má se začít už začátkem roku.

Paes:
"Předpokládám, že linka 230 bude zrušena a 130 prodloužena na Filmové ateliéry. Ostatně i v tom zpravodaji to tak zaznělo, že linka 104 bude tuto linku nahrazovat."
Taky si myslím. Snad to i takhle bylo prezentované v tom dokumentu o rozvoji linek. [happy]
Sobota, 25. listopadu 2023 - 21:36:29  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 9319
Registrován: 6-2004
Pechi: Tak ROPID zapomněl... Bohužel [sad]
Orky
Sobota, 25. listopadu 2023 - 22:33:39  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 16969
Registrován: 10-2004
9001:
"Pechi: Tak ROPID zapomněl... Bohužel [sad]"
To je zase kauza, že někomu v nějakém článku vypadla S9. Na Rajské zahradě samozřejmě stavět bude, viz KJŘ. Horší by bylo, kdyby to bylo obráceně. [happy] Co se informování týče jsou daleko větší nedostatky než překlepy nebo vypadlá slova v pdf zpravodaji.
djst
Neděle, 26. listopadu 2023 - 11:17:16  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1258
Registrován: 8-2014
9001:
"A důvod S3/R43? Už se začíná kopat Masaryčka?"
Ano, začíná. Navíc S3/R43 byly na Masaryčku převedeny, až když se začaly kopat Vršovice. A proto také byla zavedena S34 jako spojení na jiné nádraží v centru. Takže to je do jisté míry návrat do doby před modernizací Vršovic.
Petr_k:
"Někomu tak hrozně vadí, že kasová parta velebí 20 minut válení se pod lípou v Nebušicích, tak se jim to prostě zatrhne, a přidá se pořadí, aby to šlo vyjet, takže vznikne 30 minut válenda v PřeKopanině [lol][lol]"
Nebo se ukázalo, že hodinový interval o víkendu v místě, kde je ve špičkách PD interval 10 minut, je prostě málo.
Pechi:
"336 je vedena nově v trase Zličín – Chrášťany, Scania-Label – Chýně, Žitná – Hostivice, Břve – Sobín –
Hostivice, Ve Vilkách. Přes zast. Na Hůrce nově jede linka 386. "
Co myslíte, bude tarifní výjimka, nebo už nepůjde kvůli cestě přes Sobín dostat se z Hostivice do Břví na kupón pro pásmo 1?
A mj. to znamená, že zastávka Hostivice, K Dálnici bude opuštěna.

Další nepřekvapivou věcí je zkrácení linky 319 o úsek Unhošť - Malé Kyšice bez náhrady... To je tak, když 365 a 386 jezdí odpoledne z Prahy za sebou a ani jedna na 319 nenavazuje.
Pondělí, 27. listopadu 2023 - 09:49:01  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 9320
Registrován: 6-2004
Orky: Žádnou aféru nedělám. Jenom s ní rád jezdím, protože nestaví v Mstěticích a pro některé moje cesty je lepší hlavní než Masna :-)

Jinak já jsem odpůrcem Rajské zahrady… Stavění na každém rohu není výhra… Navíc Rajská zahrada nic moc nešetřÍ… Co si ušetříte na přestupu zažijete v metru….
Pondělí, 27. listopadu 2023 - 10:37:05  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4493
Registrován: 4-2007
9001: Ano, vyloženě se staví na každém rohu[lol] v tomto případě. Sice mezistační úsek Praha-Vysočany - Praha-Horní Počernice má přes 8,5 km bez jediné zastávky, což je vzdálenost, kterou budeš hledat těžko i v neobydlených oblastech, natož ve městě, ale stojí se na každém rohu. Mě naopak přijde nepochopitelné, že ta železniční zastávka tam nevznikla už v roce 98 se stanicí metra. [crazy]
Pondělí, 27. listopadu 2023 - 10:48:21  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 508
Registrován: 4-2022
... že tam (nebo třeba někde o kus vedle) nevznikla ještě daleko dříve než to metro...
Mladějov
Pondělí, 27. listopadu 2023 - 11:01:52  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 20827
Registrován: 3-2007
>Stavění na každém rohu není výhra…

Viz Djd [lol].
Ono RZ plní přesně to, co asi (kromě 9001) všichni chceme: Aby byla veřejná doprava atraktivní pro dojíždění do práce, aby obyvatelé StČ používali pro dojíždění vlak a ne vlastní auto.

To je ta praktická ekologie a zdravý rozum.

Nota bene opravdu ne všichni ve vlaku potřebují do centra - u dojíždějících je to často naopak a každý možný přestupní bod zlepšuje kombinační možnosti a odstaňuje zbytečné kilometry a minuty navíc.

Proč ne 1998? Protože to by musela být naplánována už někdy před 1989 a po revoluci byl stavební a investiční útlum všeho, železnice nejvíc.
I to metro na Čerňák se dostavovalo na etapy (dvě stanice na trase se otevíraly až po několika letech) a na druhé straně B se váhalo, zdali vůbec dostavět za Butovice a neodložit to.

Osobně naopak investice do infra (což jsou i zastávky, metro, další liniové stavby) velmi vítám, protože tam je to vždycky běh na dlouhou trať, i desítky let - nejsou peníze, politická vůle, někdo proti tomu protestuje, odkládá a zpomaluje se dostavba atd.

Zaplaťpánbůh, že se nám ty investice do železnice trochu víc rozběhly, nakonec třeba se Slovenskem máme 1.1. 1993 výchozí stav - a kde jsou oni - a to je už neokrádáme [wink]

(Příspěvek byl editován uživatelem Mladějov.)
Emil Švec
Pondělí, 27. listopadu 2023 - 11:17:45  
Neregistrovaný host
Kacířská otázka: bylo nutné stavět Vysočany znovu,když jsem krásně nahradí Rajská zahrada?
Pondělí, 27. listopadu 2023 - 11:24:09  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4494
Registrován: 4-2007
Emil Švec: Přesně, BYLO. Lidi z Proseka a Vysočan ať jezděj metrem k Rajský...[crazy][crazy]

Šotouši, to se dneska předháníte v tom, kdo vymyslí větší nesmysl?[lol]
Orky
Pondělí, 27. listopadu 2023 - 16:39:22  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 16972
Registrován: 10-2004
9001: Rajská zahrada je jedna z nejsmyslupnějších zastávek na území Prahy, která se v Praze plánuje postavit a vůbec byh se nedivil tomu, kdyby na obrat strčila Vysočany do kapsy.
Naproti tomu jsou odstrašující případ plánované zastávky na 070: Kbely-Nouzov nebo Čakovice-Havraňák, které společně s Třeboradicemi zpomalí vlaky na území Prahy.
Ploki
Pondělí, 27. listopadu 2023 - 17:16:23  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 957
Registrován: 2-2012
Když by se současné Kbely posunuly až na Mladoboleslavskou, tak zde i na sousední Jilemnické bude větší obrat. Na Jilemnické se plánuje P+R pro asi stovku aut (no, nejsou to tisíce, takže na obsazenost spojů to bude mít minimální vliv).
Havraňák by měl pobrat pár lidí, kterým se ze sídliště Central Groupu nechce chodit až na Avii na autobus. Bohužel stále chybí nové obratiště a celkové prodloužení Veselské až na Toužimskou (obchvat starých Letňan). Ovšem i tak zde bude v dlouhodobém výhledu menší obrat než na Jilemnické.
3xx jsou zkáza pražské MHD! Resp. pro ty, kteří cestují pouze po Praze. Koho baví čekat frontu na autobus? A pak vytahovat tramvajenku?
Pondělí, 27. listopadu 2023 - 17:49:41  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 16316
Registrován: 5-2004
"Rajská zahrada je jedna z nejsmyslupnějších zastávek na území Prahy, která se v Praze plánuje postavit a vůbec byh se nedivil tomu, kdyby na obrat strčila Vysočany do kapsy"

No, vzhledem k tomu, že je u rajčat přestup na metro co jede na Masnu jako vlak akorát dýl a busy do Kyjí a Hutí ev. Satalic zatímco Vysočany mají busy na severní terasu + Malešice + Šiškov tak o tom silně pochybuju.
Pondělí, 27. listopadu 2023 - 19:07:42  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1403
Registrován: 1-2007
Ono z těch Vysočan je to taky nějakých pár minut cesty od vlaku k metru či k autobusu. Podobné to bude mít Rajská zahrada. Ono to není jen o tom postavit zastávku, ale taky udělat rychlý a atraktivní přestup na ostatní druhy dopravy. Rychlý přestup je třeba stávající Smíchovské nádraží, Zahradní Město, Nádraží Modřany, Podbaba. Na druhou stranu z Edenu to je trochu dále a to nemluvím o tom, že u Slavie bývají kolony.
Pondělí, 27. listopadu 2023 - 19:55:25  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4495
Registrován: 4-2007
Paes: Ve Vysočanech to je z posledního nástupiště k metru cca 330 metrů, k autobusu 400 metrů.
Na Rajské zahradě to bude cca 80 metrů. A pro zajímavost ze sedmého nástupiště na hlaváku je to k metru cca 270 metrů a k tramvaji asi 510 metrů.[wink][wink]
Emil Švec
Pondělí, 27. listopadu 2023 - 20:36:47  
Neregistrovaný host
Když jsem byl nucen používat ten přestup na Vysočanech, tak drtivá většina mizela v metru, část v tramvaji. K autobusu nás moc nedošlo, max. jednotky kusů. Ale tohle je na dopravní průzkum, ne dojmologii
Pawel
Pondělí, 27. listopadu 2023 - 21:34:33  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2623
Registrován: 5-2002
Ivoo:
"PID online mapa provozu ukázala zajímavou šestku. To bude spíše nějaká chyba softwaru nebo, že by to zpoždění bylo opravdu skutečné?
[tramvaj][vypravci][fotic]"
Z podobného soudku: Každé ráno v sedm vidím na Černokostelecké záhadnou kačenu s orientací "17 Palmovka". To je nějaká snaha oddělit výjezd směr Libuš via Holešovice od obvyklého výjezdu přes Nusle?
Pondělí, 27. listopadu 2023 - 23:12:50  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1966
Registrován: 4-2019
Pawel:
"Z podobného soudku: Každé ráno v sedm vidím na Černokostelecké záhadnou kačenu s orientací "17 Palmovka". To je nějaká snaha oddělit výjezd směr Libuš via Holešovice od obvyklého výjezdu přes Nusle?"
Ve vyhledávači vidím spoj vyjíždějící v 6:58 z ÚD, přes Želivského a Krejcárek na Palmovku v 7:21 a odtud přes Vltavskou a Stross na Výstaviště v 7:34.
Úterý, 28. listopadu 2023 - 00:07:56  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2215
Registrován: 8-2020
I na Mapy.cz. Ale říkat tomu 17...
Úterý, 28. listopadu 2023 - 03:01:19  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7837
Registrován: 7-2011
Pawel:
"To je nějaká snaha oddělit výjezd směr Libuš via Holešovice od obvyklého výjezdu přes Nusle?"
V zásadě ano. Hlavně snaha v rámci omezených možností "nějak" sdělit lidem, kudy že to vlastně jede, protože konečná "Výstaviště" jim neřekne v tomhle smyslu nic (může jet rovnou přes Palmu, anebo taky přes Výtoň s napojením na trasu tam).
Úterý, 28. listopadu 2023 - 06:36:12  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 9790
Registrován: 2-2006
Daarzyn67:
"I na Mapy.cz. Ale říkat tomu 17..."
Trochu se děsím odpovědi, ale přesto to zkusim. Jak jinak bys tomu chtěl říkat ?
Pravda zvítězí, ale dá to fušku...
Informace uvedené v příspěvku pocházejí výhradně z veřejných zdrojů a mohou, ale nemusí vyjadřovat názor autora příspěvku.
Na trolly se nereaguje !!! Káemovi 29.10.2020 konečně vyšla věštba. Halelůjá... [lol]
Úterý, 28. listopadu 2023 - 14:20:41  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1967
Registrován: 4-2019
djst:
"Pechi:
"336 je vedena nově v trase Zličín – Chrášťany, Scania-Label – Chýně, Žitná – Hostivice, Břve – Sobín –
Hostivice, Ve Vilkách. Přes zast. Na Hůrce nově jede linka 386. "Co myslíte, bude tarifní výjimka, nebo už nepůjde kvůli cestě přes Sobín dostat se z Hostivice do Břví na kupón pro pásmo 1?"
V jízdním řádu 336 od 10.12. je Sobín v překryvu B,1.
Středa, 29. listopadu 2023 - 12:24:09  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1969
Registrován: 4-2019
Web PID prochází změnami - zatím jsem viděl nový vzhled stránek s jízdními řády, se změnami v dopravě a Systém PID. Úvodní stránka se zatím tváří pořád stejně. Zda je to změna k lepšímu, bůh suď.
Mladějov
Středa, 29. listopadu 2023 - 12:45:54  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 20853
Registrován: 3-2007
Web je přece třeba neustále překopávat, aby vypadala firma jako moderní a dynamická.
Středa, 29. listopadu 2023 - 15:50:56  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1970
Registrován: 4-2019
Zatím jsem hodně sakroval při pohledu na stránky popisující výluky. Jednak jsou položky rozmístěné ve dvou sloupcích, takže se blbě hledají očima, jednak (a hlavně) zkuste si stránku nějaké výluky stáhnout.
Středa, 29. listopadu 2023 - 17:22:39  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4151
Registrován: 5-2003
Ono to bude asi víc mobil-friendly než pc-friendly..když jsme řešili web naší instituce a taky jsme se podívali nad vzhledem,tak nám řekli,že 90 % přístupu je z mobilu,tedy vzhled je přizpůsoben primárně jim. Tady to bude podobné (v mobilu je hádám jeden sloupec položek)[happy]
Určitě to bude ňákej bandita, jenže moje paměť se stále ještě nechytá, film o sedmi statečných běží mou hlavou,
odkud já jenom znám ten jeho výraz, Calvera, no ne, buenos dias, odkdypak jezdíš městskou dopravou?

P. Dobeš: Calvera

Pawel
Středa, 29. listopadu 2023 - 18:02:45  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2624
Registrován: 5-2002
pdk/Bobik: Je škoda, že za ta léta ještě neumíme nějaké systematičtější řešení. Např. Výstaviště přes: Palmovka.
Také nechápu proč potřebujeme inverzní číslo u zátahů typu 17 Voz. Kobylisy nebo 18 Voz. Pankrác.
Středa, 29. listopadu 2023 - 18:13:43  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2217
Registrován: 8-2020
Podobně i na infopanelech, rozdíl mezi Vozovna Vokovice a VOZOVNA VOKOVICE mě trochu pobavil.
Což mi připomnělo, že na Malostranské chybí. Neříkalo se, že u černých přístřešků už budou panely automaticky? Zase by to bylo moc drahé?
Středa, 29. listopadu 2023 - 18:32:30  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4496
Registrován: 4-2007
Inverzní čísla jsou kravina. Číslo je menší (je použit jiný font, aby se to dalo "obstvítit") čímž se to třeba za deště, za sněhu, za mlhy stává nečitelné.

Mě spíš fascinuje, že v roce 2023 stále ještě není v Praze tabule, která by nahrávala na sloupku čísla (Tu trapnost mastodonta nepočítám, to bylo morálně staré už v době vzniku a vlastně i dávno před ní), místo vyvěšování plakátu. Alespoň u tramvají, kde je větší šance na výluky. Asi na zastávce U Studánky by to bylo zbytečné, uznávám. Ale patrně ještě není žádný "kamarád", co to "umí", aby mu DPP přihrál kšeftík.[lol]
Středa, 29. listopadu 2023 - 19:44:50  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7838
Registrován: 7-2011
Pawel:
"Je škoda, že za ta léta ještě neumíme nějaké systematičtější řešení. Např. Výstaviště přes: Palmovka.
Také nechápu proč potřebujeme inverzní číslo u zátahů typu 17 Voz. Kobylisy nebo 18 Voz. Pankrác."
Souhlas. Jenže tady se obávám táhne zátěž z minulosti v podobě nevypověditelných smluv. Ono by totiž bylo potřeba předělat celej systém, ten současný by nějaký "chytrý sloupky" nezvládal krmit. K těm inverzím linek, co stejně končí u vozovny, no, i přes mnohá opakování je to na některé řidiče evidentně složité a zvládají maximálně fungovat v módu "jedu do vozovny = dávám inverzi"a cokoli navíc je zřejmě nad jejich chápání. Taky nad tím kroutím hlavou, no.

(Příspěvek byl editován uživatelem bobik.)
Mladějov
Středa, 29. listopadu 2023 - 20:17:30  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 20866
Registrován: 3-2007
Hm.
No já mám dojem, že čas a vývoj techniky dospěl do stadia, že každý častý cestovatel MHD prostě koukne do IDOSU, dpp.cz nebo nějaké aplikace a má to i s aktuální polohou na pár kliků.

Tedy že budovat nějaká složitá řešení je dneska už skoro škoda peněz.

Člověku, co se ve městě nevyzná, natož kam jezdí tramvaj, je stejně i chytrý ostrůvek na dvě věci - a jestli někdo nechá ujet nějaký krkolomný zátah do vozovny, tak mu stejně za pár minut jede pravidelná linka.

Naopak třeba IDOS (co používám já) zobrazuje i ty výjezdy a zátahy i s trasou - a tohle stejně nikdy na tramvaji uspokojivě nevyznačíte.

Jinak jsem pro, pokud jen končí dříve na trase, tam mít tu konečnou a prostě to na předposlední a poslední zastávce vyhlásit - setrvalými gongy a hlášeními celou cestu třeba desítky až před Motol jen pletete lidi.

Jako aby se alibismem nepřivolalo nakonec úřednicky i řidičsky ideální řešení, a to ježdění zatahující soupravy bez lidí.
Středa, 29. listopadu 2023 - 20:23:53  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 177
Registrován: 9-2016
Největší tragédie na novém webu jsou třeba trvalé změny. Text velký, ikonky metra atd. neskutečně velký, doufám, že to takhle nebude natrvalo, že se v tom stále hrabou a budou to ještě předělávat. Jako na první pohled web vypadá hezky, fresh, to 100%. Ale je vidět, jak tu už někteří zmiňujou, že to spíš bude mobile friendly, než pc friendly. Na mobilu se to tváří hezky, na webu moc roztahaně.[proud]
Středa, 29. listopadu 2023 - 22:19:30  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 9792
Registrován: 2-2006
Mladějov:
"No já mám dojem, že čas a vývoj techniky dospěl do stadia, že každý častý cestovatel MHD prostě koukne do IDOSU, dpp.cz nebo nějaké aplikace a má to i s aktuální polohou na pár kliků."
Tak tam ještě zdaleka nejsme a idos rozhodně nenabídne všechny varianty, na který tě upozorní vlastní oči při koukání okolo sebe...
Mladějov:
"Jinak jsem pro, pokud jen končí dříve na trase, tam mít tu konečnou a prostě to na předposlední a poslední zastávce vyhlásit..."
Tedy přesně tak, jak se to dělá teď...
Pravda zvítězí, ale dá to fušku...
Informace uvedené v příspěvku pocházejí výhradně z veřejných zdrojů a mohou, ale nemusí vyjadřovat názor autora příspěvku.
Na trolly se nereaguje !!! Káemovi 29.10.2020 konečně vyšla věštba. Halelůjá... [lol]
djst
Středa, 29. listopadu 2023 - 22:34:01  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1261
Registrován: 8-2014
Dj_la_défense:
"Mě spíš fascinuje, že v roce 2023 stále ještě není v Praze tabule, která by nahrávala na sloupku čísla (Tu trapnost mastodonta nepočítám, to bylo morálně staré už v době vzniku a vlastně i dávno před ní), místo vyvěšování plakátu. Alespoň u tramvají, kde je větší šance na výluky."
Tak pokud by šlo jen o čísla na sloupku, tak tam stejně někdo musí jet, aby vyměnil jízdní řády, čímž odpadá teoreticky největší provozní výhoda a ekonomciké opodstatnění takového řešení.

Ad zátahy do vozoven: Možná by se to chtělo v první řadě naučit hlášení o jízdě do vozovny také v angličtině, alespoň v poslední zastávce před odpojením z běžné trasy. Zrovna dneska jsem směroval nějaké ztracené cizince. Nastoupili na Pohořelci do 22 a dojeli do Vokovic.
Středa, 29. listopadu 2023 - 22:57:29  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2220
Registrován: 8-2020
Myslím že většinou pro tyto účely stačí si prohlédnout panel následujících zastávek (kde indikace o zátahu i u 15T je).
O to větší ostuda mi přijde, co se zobrazuje na nových LCD panelech ve wanách, jenom 2 následující zastávky. I ty LCD panely by si zasloužily dva řádky.

Pokud jde o turisty, stále existuje možnost využít cedulí s ikonou "Pražský hrad".